Aanraking vrouw verleidt mensen tot kopen

Roel (Zapato)

Wil je vrouw of vriendin wéér een paar nieuwe schoenen kopen, maar weet ze dat de situatie het eigenlijk niet toelaat? Uit Amerikaanse en Canadees onderzoek blijkt dat mensen eerder geneigd zijn toe te geven bij een aanraking van een vrouw. Een simpel klopje op de rug kan al voldoende zijn.

Onderzoekers vroegen een groep studenten mee te doen aan een financieel spelletje. Ze kregen de keuze tussen een ‘veilige' investering met een vaste rente, of een ‘risicovolle' investering in aandelen. De studenten werden echter op verschillende manieren verwelkomd. Sommigen kregen een handdruk, anderen een klopje op de rug, terwijl de rest simpelweg met een knikje werd doorgestuurd.

Een handdruk, of een klopje op de rug van een man, had geen effect op de keuze voor een risicovolle investering, maar zelfs de lichtste aanraking van een vrouw had een duidelijk resultaat. Bij een handdruk verdubbelde het aantal mensen die voor de aandelen koos, in het geval van het klopje op de rug verdriedubbelde dit zelfs.

De studie suggereert verder dat de wortels van dit gedrag liggen in de eerste maanden van het leven, als baby's en peuters een hoop fysiek contact met hun moeder hebben. Dit geeft hen een veilig gevoel en stimuleert daarmee avontuurlijker gedrag. Een van de onderzoekers: "De resultaten suggeren dat subtiel fysiek contact een sterke invloed kan hebben op het maken van keuzes en de bereidheid risico's te accepteren."