Californische steden boycotten Arizona

Redactie

Los Angeles, San Francisco en andere steden in de Amerikaanse staat Californië hebben een economische boycot afgekondigd tegen de staat Arizona. De steden protesteren hiermee tegen een nieuwe, zeer omstreden wet tegen illegale immigratie in Arizona.

De boycot is vooral een symbolische maatregel, die behelst dat Californische ambtenaren niet meer op kosten van hun gemeente naar Arizona mogen reizen en geen zaken meer mogen doen met bedrijven in de staat.

Volgens mensenrechtendeskundigen van de Verenigde Naties kan naleving van de nieuwe wet ertoe leiden dat internationale mensenrechten worden geschonden, die de Verenigde Staten hebben gezegd te zullen respecteren. De wet, die volgende maand van kracht wordt, verplicht agenten ertoe mensen zonder identiteitsbewijs te arresteren als zij vermoeden dat het illegale immigranten zijn. Tevens maakt de wet illegaal verblijf in Arizona tot een misdrijf. Tot dusverre kregen mensen zonder identiteitspapieren alleen een boete.

Critici zeggen dat de wet ertoe leidt dat Hispanics als criminelen worden weggezet. Voorstanders zeggen dat illegalen door de wet gedwongen worden het land vrijwillig te verlaten en dat dat een goede ontwikkeling is.