PVV gevoelig in de joodse gemeenschap

De PVV van Geert Wilders wordt niet zomaar gezien als de ideale partij binnen de joodse gemeenschap in Nederland. Onder de ongeveer 40.000 joden wordt al een tijd een debat gevoerd over de partij in het algemeen en haar leider in het bijzonder.


Markuszower
Onlangs werd er in de media breed uitgemeten over het kandidaat Tweede Kamerlid Markuszower. Zo is hij ooit gearresteerd wegens het overtreden van de wapenwet en wil hij joden die tegen het beleid van Israël zijn het liefst in de Poolse bossen achterlaten.

Vooral de laatste uitspraak heeft dusdanig veel commotie doen ontstaan, dat hij zich heeft teruggetrokken als kandidaat voor de PVV.

Politieke diversiteit
Ondanks dat de PVV in haar verkiezingsprogramma het land Israël onvoorwaardelijke steun belooft, is de aanhang van deze partij onder de joden niet bijzonder groot. "In onze sjoel vind je mensen met verschillende politieke voorkeuren – van verstokte PvdA’ers tot PVV-sympathisanten", zegt rabbijn Shmuel Katzman van de orthodox-joodse gemeente in Den Haag.

Volgens Katzman plaatst de PVV de joodse kiezer in een 'dilemma'. "Zowel als het gaat om onderwerpen die de joodse gemeenschap direct raken, alsook om zaken die weinig tolerantie tonen naar de niet-joodse medemens."

Ondanks dat opiniepeiler Maurice de Hond, zelf ook van joodse komaf, er geen onderzoek naar heeft gedaan, is zijn indruk 'dat de aanhang in joodse kring niet boven de landelijke 15 procent ligt. Mogelijk ligt het percentage iets hoger onder jongeren.'

Israël
Volgens rabbijn Menno ten Brink, van de Liberaal Joodse Gemeente in Amsterdam, is het niet automatisch zo dat er op de PVV gestemd gaat worden door joden die Israël hoog hebben zitten. Die joden kunnen volgens hem ook uitstekend terecht bij de VVD of het CDA. "Hans van Baalen van de VVD wordt door velen als een vriend van Israël gezien. En Maxime Verhagen (CDA) hield onlangs met Jom Ha’atsmaoet (de Israëlische onafhankelijkheidsdag) een mooi verhaal bij ons. Na afloop hoorde ik meerdere mensen zeggen: misschien dat ik toch maar CDA ga stemmen."