Nieuw college Amsterdam is rond

static

PvdA, VVD en GroenLinks in Amsterdam hebben een akkoord bereikt over de vorming van een nieuw stadsbestuur. De onderhandelaars zetten maandag de laatste puntjes op de i. De fracties van de partijen stemden rond half een in de nacht van maandag op dinsdag in met het bereikte akkoord.

Dat hebben de drie partijen in de nacht van maandag op dinsdag laten weten. Dinsdag maken ze het volledige programma-akkoord bekend. De afgelopen vier jaar vormden PvdA en GroenLinks een college van burgemeester en wethouders in de hoofdstad. De twee partijen verloren tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart net hun meerderheid en moesten op zoek naar een derde coalitiepartner.

PvdA (vijftien zetels), VVD (acht) en GroenLinks (zeven) vertegenwoordigen een ruime meerderheid in de Amsterdamse gemeenteraad. Die telt in totaal 45 zetels. Aanvankelijk wilden PvdA en D66 de spil vormen van een nieuw stadsbestuur. Die laatste partij won namelijk veel zetels bij de verkiezingen; ze ging van twee naar zeven. De twee raakten echter gebrouilleerd na de benoeming van PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher tot waarnemend burgemeester na het vertrek van Job Cohen.

Het stuklopen van de onderhandelingen leidde tot het aftreden van D66-fractievoorzitter Ageeth Telleman.