Uitslag Ajax - FK Borac

Sjors (Sj0rSz)
Ajax is er als laatste Nederlandse ploeg in geslaagd om de groepsfase van de UEFA Cup te bereiken. In eigen huis waren de Amsterdammers te sterk voor FK Borac. Twee weken geleden zegevierde de ploeg van trainer Marco van Basten al met 4-1.

Van Basten kon in het duel tegen FK Borac niet over Maarten Stekelenburg beschikken. De keeper van de Amsterdammers had teveel last van een blessure aan zijn schouder. Ook Gabri moest het duel tegen de Serven aan zich voorbij laten gaan. De Spaanse voetballer is hersteld van een enkelblessure en maakte afgelopen maandag zijn rentree bij de selectie.

In de eerste tien minuten van de wedstrijd gebeurde er nog niet veel. Toch was FK Borac de ploeg die de eerste kans van de wedstrijd kreeg. Milovanovic had de bal voor het intikken, maar kwam net een paar centimeter te kort. Aan de andere kant wisten Klaas-Jan Huntelaar, Evander Sno en Luis Suárez wat speldenprikjes uit te delen. Deze kansen waren echter niet gevaarlijk, waardoor Grahovac eenvoudig weerstand kon bieden. Na iets meer dan een kwartier spelen was het weer Suárez die dichtbij een treffer was. De Uruguayaan wist de bal over het doel te lepelen. Sno zorgde niet veel later voor serieus gevaar, maar scoorde niet.

Na bijna een half uur spelen waren wederom Suárez en Dario Cvitanich dichtbij de openingstreffer. Zij wisten het doel echter niet te vinden, waardoor de mensen in het stadion nog altijd op een openingstreffer moesten wachten. Tien minuten voor rust probeerde Huntelaar het eens van afstand. Hierdoor moest Grahovac het nodige werk verrichten en wist hierdoor een treffer te voorkomen. Aan de andere kant was Stojanovic dichtbij een doelpunt, maar wist deze niet te verzilveren.

Het eerste kansje van de tweede helft was voor Cvitanich. De bal werd voorgezet door Bruno Silva, maar de Argentijn kopte over het doel van FK Borac. Niet veel later probeerde de net ingevallen Rasmus Lindgren het eens vanaf de rand van het strafschopgebied. Grahovac zat er echter weer goed bij en hield zijn doel schoon. Na een uurtje spelen was Cvitanich dichtbij een doelpunt. De Argentijn raakte de bal wederom met het hoofd en kopte weer over.

Naarmate de tweede helft vorderde, wist Ajax de druk op FK Borac steeds verder op te voeren. Dit leverde uiteindelijk een grote kans voor Huntelaar op, maar de keeper van de Serven zat er weer goed bij. Aan de andere kant moest Vermeer in actie komen na een schot van Mugosa. Na 71 minuten spelen was het dan eindelijk raak. Jeffrey Sarpong was de gevierde man aan de zijde van Ajax. Een kwartier voor tijd werkte Dmitrovic de bal bijna in eigen doel en schoot Lindgren uit stand bijna raak. In de slotfase waren er nog kansen voor Huntelaar, die geen doel trof, en Suárez. De laatstgenoemde speler besliste het duel in blessuretijd.


Karakteristieken

Ajax - FK Borac 2-0 (4-1)
71’ Sarpong 1-0
90+4’ Suárez 2-0

Toeschouwers: 18.139
Scheidsrechter: Burgger (Oos)
Stadion: Amsterdam ArenA
Gele kaart: Vermaelen (Ajax)

Opstellingen

Ajax: Vermeer, Silva, Vermaelen, van der Wiel, Schilder, Vertonghen (Lindgren/54), Enoh (Anita/59), Sno (Sarpong/46), Huntelaar, Suárez, Cvitanich

FK Borac: Grahovac, Antic, Ignjatovic, Dmitrovic, Dragutinovic (Dokovic/46), Maric, Krnjinac, Mugosa, Lazovic (Grkajac/80), Stojanovic, Milovanovic (Prtenjak/90+2)