Hockeymannen Oranje naar India

Sjors (Sj0rSz)
De Nederlandse hockeymannen dingen over drie maanden mee naar de Punjab Gold Cup in India. Het toernooi wordt gespeeld tussen 29 januari van dit jaar en 8 februari volgend jaar.

Olympisch kampioen Duitsland en Pakistan hadden met gastland India de deelname aan het Vierlandentoernooi al bevestigd. Oranje is nu ook overstag. Die liet even op zich wachten. Eerst moesten een paar noten worden gekraakt. "Aanvankelijk was het toernooi later gepland, maar dat kwam ons en ook Duitsland niet zo goed uit," zegt Arno den Hartog namens de bond. "Met deze data gingen we wel akkoord."

Ook waren de Nederlanders het niet eens met de oorspronkelijke financiële opzet van het toernooi. Er zou om prijzengeld worden gespeeld. "We hebben aangegeven dat het in onze ogen niet zinvol is om prijzengeld uit te keren," zegt Den Hartog. "Wij vinden dat je gewoon faciliteiten aan moet bieden. Daar is positief op gereageerd. Er is dus geen sprake meer van prijzengeld."

Het toernooi wordt het eerste echte klusje van de nieuwe bondscoach bij de mannen, Michel van den Heuvel. En van zijn internationals sinds de Olympische Spelen in Beijing. Ze hebben vrij tot de maand januari. "Alleen Jong Oranje zal iets eerder beginnen vanwege het WK dat later het jaar op het programma staat," zegt Den Hartog. "Of de ploeg van Michel in India op volle oorlogssterkte zal aantreden? Daar is nog helemaal niet over gesproken."