RvD: Slotetappe voor Brown, Voigt eindwinnaar

Pieter (Falco)
De slotrit van de Ronde van Duitsland is gewonnen door Graeme Brown via een massasprint. Jens Voigt is zoals verwacht de winnaar geworden van deze ProTour-rittenkoers.

Het welbekende scenario van een ontsnapping werd uit de kast gehaald. Dit keer waren Mondory, Kaggestad en Hungerbühler de vrijbuiters, maar het drietal werd dertig kilometer voor de eindstreep gepakt door het peloton. Stijn Devolder probeerde nog weg te rijden in de slotfase, maar zijn poging mocht niet baten.

In de eindsprint was Graeme Brown het sterkst nadat hij Erik Zabel voorbijreed in de laatste meters. In de sprint hield de Australiër naast Zabel, ook Danilo Napolitano en Gerald Ciolek achter zich. Voor de Rabo-spurter is het zijn tweede etappe-overwinning in de Ronde van Duitsland. Eerder was hij ook de snelste in de rit naar Bad Tölz. Erik Zabel heeft overigens vandaag zijn 23ste (!) podiumplaats van dit seizoen bijeengefietst. Slechts één keer in 2006 stond de noeste Duitser op de hoogste trede van het podium.

Jens Voigt verklaarde voor aanvang van de rit een beetje zenuwachtig te zijn, maar hij reed naar verwachting zonder problemen de slotetappe uit. Ondanks dat hij niet bepaald bekend staat als een groot klimmer, kwam de 34-jarige CSC-coureur alle etappes prima door en wist zelfs de koninginnenrit op zijn naam te schrijven. Met nog twee andere etappezeges is Voigt de verdiende opvolger geworden van Levi Leipheimer, die in 2005 de winnaar was van deze meerdaagse rittenkoers.

Uitslag achtste etappe

#CoureurPloegTijd
1.Graeme Brown (Aus)RAB3:46.38
2.Erik Zabel (Dui)MRMz.t.
3.Danilo Napolitano (Ita)LAMz.t.
4.Rony Martias (Fra)BTLz.t.
5.Gerald Ciolek (Dui)WIEz.t.

Eindklassement

#CoureurPloegTijd
1.Jens Voigt (Dui)CSC32:11.10
2.Levi Leipheimer (VS)GST1.38
3.Andrei Kasjetskin (Kaz)AST2.23
4.Vladimir Gusev (Rus)DSC2.33
5.Evgeni Petrov (Rus)LAM2.57