Lichte straf voor ADO Den Haag

Maurice (mbn)
De KNVB heeft slechts een lichte straf uitgedeeld naar aanleiding van de spreekkoren in de wedstrijd van ADO Den Haag tegen Ajax. ADO komt weg met een boete van 25.000 Euro en een voorwaardelijke straf van een thuiswedstrijd zonder publiek.

Er werd een zware straf verwacht voor ADO Den Haag vanwege de maatschappelijke ophef die de spreekkoren veroorzaakten. De tuchtcommissie is echter gekomen tot een onvoorwaardelijke geldboete van ¤ 25.000,- en een voorwaardelijke straf, met een proeftijd van een jaar, van het spelen van één wedstrijd zonder thuispubliek in de Holland Casino Eredivisie. De voorwaardelijke straf van de opschorting van het recht voor het verkrijgen van toegangskaarten voor een uitwedstrijd in het seizoen 2004/'05 is omgezet in een onvoorwaardelijke straf. In de uitwedstrijd bij Ajax mag ADO geen supporters meenemen.

De tuchtcommissie legt de straf op omdat ADO Den Haag onvoldoende maatregelen heeft getroffen om de spreekkoren een halt toe te roepen, met name tijdens en na afloop van de wedstrijd. Daarnaast vindt de tuchtcommissie dat de club nog te weinig personen heeft achterhaald die zich schuldig hebben gemaakt aan het uiten van spreekkoren. ADO Den Haag kan beroep aantekenen tegen de straf. Later staat ook nog de tuchtzaak over de spreekkoren bij, en het staken van, de wedstrijd van ADO Den Haag tegen PSV op het programma.