KNVB protest tevergeefs

Otto (okee6)
De KNVB heeft tevergeefs een beroep gedaan op de UEFA om het gemis van de 'verloren UEFA punten' door het afgelasten van het uitduel Maccabi Petach Tikva - SC Heerenveen te verzachten. De UEFA kon de KNVB niets bieden.

Doordat in Israël een ambtenarenstaking de heenreis van Heerenveen onmogelijk maakte, kon het duel geen doorgang vinden. Daar de Israelische club eerder wegens verbouwing van het stadion het duel reeds had uitgesteld, besloot de Europese voetbalbond de ontmoeting vervolgens tot een enkel beslissend duel terug te brengen. De Nederlandse club kon zodoende geen 4 punten verdienen voor de UEFA coëfficientenranglijst, op basis waarvan elk seizoen het aantal startbewijzen voor de diverse Europese toernooien wordt verstrekt. De KNVB protesteerde derhalve voor het Nederlands belang.

De UEFA erkent dat sprake is van overmacht, maar kon een verzoek 'om de punten met de Israelische tegenstander dan maar te delen' niet honereren. Zij verwees hierbij naar een oud arrest uit 2001 waarbij Glasgow Rangers om veiligheidsredenen besloot niet af te reizen naar Dagestan voor een ontmoeting met FC Anzhi Makhachkala. Destijds werd eveneens een beslissingsduel gespeeld. Dat duel werd vervolgens op neutraal terrein afgewerkt.