Zuid-Afrika jaagt op F1-race

Maurice (mbn)
Zuid-Afrika hoopt binnen een paar jaar weer een Formule 1-race te mogen organiseren. Daarvoor zou een nieuw circuit moeten worden aangelegd bij het vliegveld van Kaapstad.

In 1993 werd er voor het laatst een Formule 1-race verreden in Zuid-Afrika, Alain Prost won de race op Kyalami circuit. De Grand Prix verdween uit Zuid-Afrika nadat het circuit organisatorische problemen kende. Nadien zijn er nog wel verschillende toenaderingen geweest, maar de contacten werden nooit meer concreet.

Nu de Formule 1 de laatste jaren bezig is steeds meer races buiten Europa te houden, toont Zuid-Afrika ook weer belangstelling. Er zijn al verschillende gesprekken geweest tussen Formula One Management en Omega Consortium, het samenwerkingsverband dat de race wil organiseren.

Davida Gant, voorlichter van het Omega Consortium, vertelde dat er genoeg steun is: "Iedereen waar we mee hebben gepraat ziet de economische voordelen in, zoals verhoogd toerisme, meer banen, ontwikkeling van technieken en industriële vooruitgang. Er is vrijwel unaniem overeenstemming dat we er alles aan moeten doen om onze aanvraag te laten slagen."

De organisatie is positief over de kansen om de Formule 1 naar Zuid-Afrika te halen. De deadline voor hun plannen is voorlopig verlegd van september naar november. Het is nog onbekend per wanneer het nieuwe circuit klaar zou kunnen zijn en per wanneer de Grand Prix van Zuid-Afrika op de kalender zou kunnen komen.