Medvedev heeft genoeg van 'monsterlijk' drankgebruik

Redactie
De Russische president Dmitri Medvedev heeft gisteren zijn premier opdracht gegeven binnen drie maanden nieuwe beperkingen in te voeren op alcoholverkoop. Medvedev wil met zijn strijd tegen het alcoholisme, dat hij een 'nationale ramp' noemt, de consumptie binnen drie jaar met een kwart terugdringen.
 

Russen behoren tot de grootste alcoholgebruikers in de wereld, met een gemiddelde consumptie van 18 liter pure alcohol per jaar. "Dat is ongeveer vijftig flessen wodka voor elke burger, inclusief kinderen", verduidelijkte Medvedev onlangs, 'en dat zijn monsterlijke statistieken'. Jaarlijks sterven een half miljoen Russen aan de gevolgen van alcoholmisbruik.

In de jaren tachtig was het partijleider Michail Gorbatsjov die voor het laatst serieus werk maakte van de strijd tegen alcoholisme. Hij slaagde erin om de verkoop van alcohol met 60 procent te verminderen. Maar Gorbatsjovs 'drooglegging' werkte ook de enorme groei van illegaal gestookte wodka in de hand, evenals de run op 'vervangende middelen', uiteenlopend van parfum tot ruitenwisservloeistof. Toch redde Gorbatsjov wel een miljoen mensen van de dood.

Medvedevs aanpak is vooralsnog minder rigoureus en richt zich ook meer op de enorm gestegen consumptie van bier, vooral onder jongeren en vrouwen. Zo moet bier alleen nog verkrijgbaar worden in blikjes van maximaal 33cl - en moet de verkoop van alcohol aan jongeren onder de 18 strafrechtelijk worden vervolgd. Vier jaar geleden werd er al eens een verbod afgekondigd op publiekelijk drinken, maar dat wordt collectief genegeerd.

In de jaren negentig hoopten de autoriteiten nog dat de introductie van bier een matigende werking zou hebben op het gebruik van wodka. Nu blijkt 'dat bier voor tieners de toegangspoort is naar het alcoholisme', zei een expert in de Russische Newsweek. Dus moeten de belastingen op bier omhoog, moeten de alcoholadvertenties verder aan banden worden gelegd, en de illegale productie van zware alcohol feller bestreden worden. Maar experts zijn sceptisch. De grootste 'vijand' is nog altijd wodka - en die blijft grotendeels buiten schot. Bijna de helft van de wodkamarkt is illegaal en onbelast.

© De Volkskrant / Arnout Brouwers