'Dit is een sucker-rally'

Peter (pberends)

Nederlands beroemdste beleggingsgoeroe Rienk Kamer is uiterst somber over de huidige rally op de aandelenmarkten. "We hebben nu een sucker-rally, 150 punten in de AEX gaan we ongetwijfeld nog zien. Het ergste in de economie moet nog komen", zo vertelt Kamer in een exclusief interview met financieel nieuwszender RTL Z.

Volgens Kamer komen er nog grote schokken aan: "Massale werkloosheid, faillissementen en problemen met derivaten. Er zouden daarbij nog grote incidenten kunnen gebeuren."

Derivaten zijn financiële producten zoals hypotheekpakketten, die in bezit van financiële instellingen zijn. De derivatenmarkt zou naar ruwe schatting in totaal 700 biljoen tot 1,4 biljard dollar groot zijn, vele malen groter dan de totale wereldeconomie. Het bruto binnenlands product (BBP) van de gehele wereld is ongeveer 60 biljoen dollar.

Kamer: "We komen van een periode van teveel: teveel kredieten, teveel hypotheken, teveel huizen en teveel schulden. Dat moet gecorrigeerd worden, en dat duurt tot 2012-2014 voordat we een herstel zien, mits er geen protectionisme komt. Gaat iedereen voor zichzelf vechten, dan duurt het nog langer. Er zijn nu alleen nog maar paniekmaatregelen genomen."

Het proces van deleveraging, het afbouwen van schulden en kredieten, gaat volgens Kamer nog veel langer duren. En dat zet een nog grotere rem op de wereldeconomie en beurzen. "We hadden een geldgeile wereld, we moeten terug naar normaal. We zitten in een lange baisse (dalende markt), die moet uitbodemen", aldus de beleggingsgoeroe.

Het volledige interview met Rienk Kamer op RTL Z (ook integrale versie)