Netanyahu probeert Arbeidspartij te paaien

Redactie
De Israëlische kabinetsformateur Benjamin Netanyahu is vandaag coalitiebesprekingen begonnen met de centrumlinkse Arbeidspartij. De onderhandelingen zouden moeten leiden tot een gematigdere regering die ook de goedkeuring kan wegdragen van de Verenigde Staten.

Washington zou grote moeite hebben met een uiterst rechtse regering, die het vredesproces in het Midden-Oosten kan blokkeren. De Likud-partij van Netanyahu sloot maandagochtend al een akkoord met de ultraorthodoxe Shas-partij. Vorige week bereikte Netanyahu een overeenkomst met de eveneens extreem rechtse partij Yisrael Beiteinu. Daarmee heeft hij 53 van de 120 parlementariërs in de Knesset achter zich.

De Likud-leider boekte op 10 februari forse winst bij de parlementsverkiezingen. Maar Likud won uiteindelijk een zetel minder dan de partij van minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni, Kadima. Die wil niet aan een coalitie met Netanyahu meedoen omdat deze weigert haar voorwaarde voor vrede in het Midden-Oosten nu al te accepteren: een tweestatenoplossing, met een nog op te richten Palestijnse staat naast de Joodse staat Israël.

Netanyahu probeert Arbeidspartij te paaien  (foto: ANP)