Belgische kinderen al jong aan de drank

Marc (MPG)

Eén op de drie Belgische jongeren heeft op zijn tiende al eens alcohol gedronken, zo blijkt uit een recente studie. De meeste kinderen drinken thuis hun eerste glas. Ouders vinden het vaak prima dat hun kind een keer aan een glas wijn of bier nipt en maken zich eerder zorgen over roken of drugs.

Marijs Geirnaert, directeur van de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugsproblemen vindt dit een verkeerde instelling. "Dikwijls doen ze dat zelfs onbewust, maar ouders moeten beseffen dat zo'n eerste glas minder onschuldig is dan het lijkt. Als ouder geef je dan al het foute signaal en zeg je eigenlijk: 'ach, zo erg is het allemaal niet'", zegt Geirnaert. Hij vindt het tijd voor een mentaliteitsverandering. "Op alcohol rust geen taboe meer."

Volgens Theo Vervloet van de Belgische Brouwers valt het allemaal wel mee. "Ook wij zijn er niet voor te vinden dat zulke jonge kinderen al bier zouden drinken", zegt hij. Volgens hem is een keer aan een glaasje nippen spontaan gedrag. Een beetje realiteitszin lijkt hem wel op zijn plaats. Immers, welk kind van tien vindt de bittere smaak van bier echt lekker?