VS gaat voor 500 miljard dollar leningen afkopen

Redactie

De Amerikaanse overheid zet een speciaal fonds op om banken te verlossen van hun ’slechte leningen’. Met het plan is een bedrag van minimaal 500 miljard dollar (365 miljard euro) gemoeid, zo maakte de Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner afgelopen nacht bekend in een artikel in de krant The Wall Street Journal.

Het gaat om een zogeheten 'publiek-privaat' fonds, waaraan zowel de overheid als particuliere investeerders bijdragen. De overheid zal zelf slechte leningen opkopen en tevens gunstige leningen verstrekken aan particuliere partijen die dat willen doen. Aanvankelijk is 500 miljard beschikbaar voor het reddingsplan. Indien nodig kan dat bedrag later verhoogd worden tot 1 biljoen dollar (730 miljard euro).

De besmette leningen, veelal hypotheken die niet meer worden afgelost, ondermijnen het vertrouwen in de financiële sector en weerhouden banken ervan leningen te verstrekken aan elkaar en aan het bedrijfsleven. De waarde van de fondsen zal door de markt worden bepaald, benadrukte Geithner. Op deze manier hoopt hij te voorkomen dat de staat te veel voor de beleggingen betaalt. Ook zal de overheid profiteren van de eventuele winsten die op de investeringen worden behaald.

Het overheidsgeld dat voor het fonds wordt aangewend is afkomstig van onder meer het ministerie van Financiën en de Federal Reserve (het stelsel van Amerikaanse centrale banken).

Geithner maakt vanmiddag Nederlandse tijd de details van het plan bekend. De bekendmaking was langverwacht, maar werd vertraagd omdat het ministerie nog werkte aan details van het plan.


VS gaat voor 500 miljard dollar leningen afkopen  (foto: DAG)