Vertrouwen in kabinet in tijden niet zo hoog

Redactie

Ondanks de financiële crisis is het vertrouwen dat burgers in het kabinet hebben sinds juni vorig jaar niet zo hoog geweest. Dat terwijl een dalend vertrouwen in de economie doorgaans gepaard gaat met een dalend vertrouwen in het kabinet. Ruim dertig procent heeft 'veel vertrouwen' in het vierde kabinet-Balkenende. Dat blijkt gisteren uit een onderzoek van TNS Nipo, in opdracht van RTL Nieuws.

Alleen in de zogeheten eerste honderd dagen van Balkenende IV, waarin bewindslieden het land in gingen om met het volk te praten, was het vertrouwen hoger. Veel mensen die het kabinet zeggen te vertrouwen geven aan dat het daadkrachtige optreden in de crisis daartoe bijdraagt.

TNS noemt het verder opvallend dat Nederlanders vaker dan anderhalve week geleden het gevoel hebben dat het huidige kabinet beter dan voorgaande kabinetten luistert naar de wensen van burgers en maatschappelijke organisaties.

Minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) ziet zijn populariteit stijgen dankzij zijn aanpak in de crisis. Het rapportcijfer dat hij krijgt is in twee weken tijd van een 5,6 naar een 6,3 gegaan. Premier Jan Peter Balkenende (CDA) profiteerde minder: hij ging van een 5,7 naar een 5,9.

Hun beider partijen zitten ook in de lift, als het gaat om de zetelverdeling in de Tweede Kamer. Als nu verkiezingen zouden worden gehouden, dan zou de PvdA op 25 zetels komen: vijf meer dan eind september. Het CDA zou 33 zetels bezetten. Dat zijn er twee meer dan eind september.

TNS ondervroeg 951 personen van 18 jaar en ouder.