Felle kritiek op Joodse kolonisten

Redactie
Het Israëlische leger heeft scherp uitgehaald naar radicale kolonisten in de Westelijke Jordaanoever. Het geweld tegen Palestijnen en Israëlische militairen in het bezette Palestijnse gebied door extreem rechtse kolonisten is de laatste weken flink toegenomen. Het gaat om "een zeer ernstig verschijnsel".

Generaal-majoor Gadi Shamni zei vandaag in de krant Haaretz dat het radicalisme onder de kolonisten groeit. "Het Joodse geweld in Judea en Samaria (Westelijke Jordaanvoever) is toegenomen. In het verleden deden hier slechts enkele tientallen aan mee, maar hun aantal is gegroeid tot honderden", aldus de topmilitair die verantwoordelijk voor de Westelijke Jordaanoever.

Shamni rept over "samenzweringen" tegen Palestijnen en de veiligheidstroepen. Al jaren maken radicale kolonisten het leven van Palestijnen zuur onder meer door het omhakken van olijfbomen van Palestijnse boeren en het bekogelen en beschieten van Palestijnen. Het gaat om honderden aanvallen. In het verleden trad het Israëlische leger hier zelden tegen op.

Maar recentelijk lijken politiek en leger zich steeds meer zorgen te maken over het extremisme onder de kolonisten, zeker nu steeds vaker het leger ook het doelwit is. Premier Ehud Olmert zei onlangs geen "pogroms" van Joodse extremisten te accepteren. De kolonisten verzetten zich op religieuze gronden fel tegen een mogelijke ruil van land voor vrede. Op de Westoever inclusief Oost-Jeruzalem wonen meer dan 500.000 Israëli's tussen circa 2,5 miljoen Palestijnen.