Senaat VS akkoord met reddingsplan

Redactie

De Amerikaanse Senaat is vandaag akkoord gegaan met het reddingsplan voor de financiële sector. Het werd aangenomen met 74 stemmen voor en 25 tegen.

Voorafgaand aan de stemming werd meer dan drie uur gedebatteerd over het noodplan van 700 miljard dollar. De Amerikaanse presidentskandidaten Barack Obama en John McCain stemden beiden voor, aldus nieuwszender CNN.

Een eerdere versie werd maandag door het Huis van Afgevaardigden verworpen. Dat leidde tot een enorme val op de beurzen wereldwijd. Het Huis buigt zich vrijdag over de aangepaste versie.
Om de vooral conservatieve Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden over te halen voor het noodplan te stemmen zijn enkele maatregelen toegevoegd. Het gaat onder meer om verhoging van het spaartegoed waar de regering zich garant voor stelt en een reeks belastingvoordelen.

Het reddingsplan moet de financiële markt weer vertrouwen geven. De banken lenen elkaar nu bijna geen geld meer. De overheid neemt volgens het plan zogeheten 'giftige' hypotheekleningen van de banken over waardoor de geldstroom weer op gang zou moeten komen.

President George Bush had voorafgaand aan de stemming met senatoren getelefoneerd om ze over te halen voor het plan te stemmen.


  (foto: ANP)