Nieuwbouw op platte daken

Veerle (Volpez)

Stedenbouwkundigen, woningbouwcorporaties, architecten en projectontwikkelaars die zich verenigd hebben in de Stichting Bovenstad stellen dat de vele platte daken in de grote steden een uitstekende plaats zijn om de woningnood aan te pakken. In Nederland zijn ruim 8000 voetbalvelden aan platte daken, waarvan zeker een derde geschikt is om op te bouwen.

In Dordrecht, Delft, Scheveningen, Groningen en Den Haag zijn vijf proefprojecten met het bouwen op bestaande platte daken die inmiddels een succesvol vervolg zullen krijgen. In deze steden zijn woningen en kantoorunits gebouwd op bestaande panden, winkels, flats en zelfs oude loodsen.

"Uiteraard moet het bouwtechnisch haalbaar zijn. Daarnaast heb je natuurlijk te maken met juridische en maatschappelijke aspecten", zegt Jan Brouwer, bestuurslid en onderzoeker van Bovenstad. Volgens hem zien ook particulieren steeds vaker de voordelen om bijvoorbeeld op de garages boven hun huis te bouwen. De Vereniging Eigen Huis (VEH) waarschuwt wel voor mogelijke plan- en bouwschade door bouw op bestaande bouw. 

Volgens de organisatie Bovenstad is het positief als met dit initiatief meerwaarde wordt gegeven aan een wijk. "Je kunt dit echter niet generiek toepassen op alle platte daken in Nederland. Het is immers ook denkbaar dat met hoogbouw planschade wordt toegebracht aan de omliggende woningen. Bewoners van een wijk moeten nauw worden betrokken bij de plannen", zegt VEH-zegsman Steven Wayenberg. Met de zuinige aanpak hoopt Bovenstad ook het landschap te besparen.