Franse Senaat blijft bastion van rechts

Redactie

De Franse Senaat blijft een bastion van rechts, ondanks winst van linkse partijen die in de gisteren gehouden indirecte verkiezingen met 23 zetels groter uitviel dan verwacht.

Voor een derde van de 343 zetels werd gisteren gestemd door gemeenteraden, regionale raden en een deel van het parlement. De socialisten en hun bondgenoten boekten 23 zetels winst, waarvan twee in de Corrèze, het vroegere politieke thuisland van de rechtse oud-president Jacques Chirac.

Het is nog niet bekend wie voorzitter wordt van de Senaat. Deze wordt tijdelijk staatshoofd als de president niet in staat is te regeren. Het wordt in elk geval iemand van de regerende UMP, maar deze beslist pas later deze week wie zij kandideert voor de verkiezing van de senaatsvoorzitter op 2 oktober.

Sommige socialisten klaagden dat de winst van linkse partijen in de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2008 niet doorwerkt in de verhoudingen in de Senaat. Dit zou komen door het kiesstelsel, dat kleine plattelandsgebieden, die traditioneel in handen van rechtse partijen zijn, bevoordeelt. "Ik ben niet trots op de democratie in ons land", zei Jean-Pierre Bel, voorzitter van de socialistische fractie in de Senaat. ''Frankrijk leest iedereen de les over democratie, terwijl wij de stoep voor onze eigen deur eens zouden moeten vegen."