Coach van Indiase marathonkleuter vermoord

Redactie
De coach van het Indiase jongetje Budhia Singh, dat tot verontwaardiging van velen in 2006 op 4-jarige leeftijd deelnam aan een ultramarathon, is doodgeschoten. Hij werd zondagavond buiten zijn trainingscomplex in de Oost-Indiase stad Bhubaneshwar door een tweetal op een motorfiets belaagd. De politie noemde het onwaarschijnlijk dat de dood van de 40-jarige Biranchi Das verband houdt met zijn pupil.

Vorig jaar raakte de coach opnieuw in opspraak, omdat Budhia's moeder hem beschuldigde van marteling. Ze zou littekens hebben gevonden op het lichaam van haar zoontje. De coach ontkende de beschuldigingen en zei Budhia juist van zijn moeder te hebben gered toen hij voorkwam dat zij hem na de dood van haar man voor 10 euro aan een plaatsgenoot verkocht. Das heeft de jongen toen geadopteerd.

De kleuter moest in 2006 na 65 kilometer, op vijf kilometer van de finish, met uitputtingsverschijnselen uit de race worden gehaald. Later werd vastgesteld dat Budhia ondervoed was, bloedarmoede had en symptomen van cardiologische stress vertoonde. Vorig jaar verhinderden de autoriteiten dat Budhia in de verzengende hitte aan de start verscheen van een honderd kilometer lange ultramarathon.

De nu 6-jarige Budhia was in tranen om de dood van zijn coach. Hij zei dat Das als een vader voor hem was en dat iedereen de martelzaak moet vergeten.