'Serviërs in Albanië vermoord om organen'

Redactie
Kosovaarse rebellen hebben mogelijk tientallen Serviërs vermoord om hun organen te kunnen verkopen. De Servische aanklager voor oorlogsmisdaden is daarnaar een onderzoek gestart, is vrijdag bekendgemaakt. De gevangengenomen Serviërs zouden in 1999 naar het aan Kosovo grenzende Albanië zijn gebracht en daar vermoord. Er zijn ook berichten van massagraven in Albanië.

Het Servische openbaar ministerie zei via een nog te publiceren boek van Carla del Ponte -voormalig hoofdaanklager van het Joegoslaviëtribunaal van de Verenigde Naties in Den Haag- van de mogelijke orgaanhandel op de hoogte te zijn gesteld. In het boek zou Del Ponte stellen dat haar medewerkers hadden gehoord dat ongeveer driehonderd Serviërs voor hun organen zijn vermoord, maar dat er onvoldoende bewijs kon worden verzameld voor een zaak. Del Ponte was vrijdag niet beschikbaar voor commentaar.

Honderden Serviërs en etnische Albanezen worden vermist sinds de Kosovo-oorlog van 1998-1999. Etnisch-Albanese rebellen kwamen toen in opstand tegen de Servische machthebbers. Het harde Servische optreden daartegen was voor de Navo aanleiding voor bombardementen op Servië. Sindsdien wordt Kosovo door de VN en de Navo bestuurd, maar vorige maand verklaarde de Servische provincie zich onafhankelijk.