Geen besmettingen na fout in Bernhoven-ziekenhuis

Redactie
Van de laatste groep onderzochte patiënten van het Bernhoven-ziekenhuis in Oss is niemand besmet met hiv, hepatitis B of C. De patiënten werden onderzocht nadat vorige zomer bleek dat ziekenhuisapparaten na gebruik mogelijk niet goed waren schoongemaakt. Daardoor liepen patiënten risico op besmetting met de ziektes.

Van de zeshonderd opgeroepen patiënten is tot nu toe niemand besmet gebleken. Vijf patiënten hebben nog niet gereageerd op de oproep, meldt het ziekenhuis vrijdag. Zij worden volgende week opnieuw benaderd.

Het ziekenhuis liet bloed afnemen bij patiënten nadat was gebleken dat onderzoeksslangen mogelijk niet goed waren gereinigd door een technisch mankement in vier zogenoemde scopendesinfectoren. Die slangen worden gebruikt voor kijkonderzoek aan maag, longen of darmen. Daardoor was het mogelijk dat een besmetting werd doorgegeven aan de volgende patiënt die met de machine werd onderzocht.

Na vergelijkbare missers in andere zorginstellingen kondigde de Inspectie voor de Gezondheidszorg eerder dit jaar een onderzoek aan.