Brazilië getroffen door knokkelkoorts-epidemie

Redactie
In de Braziliaanse staat Rio de Janeiro zijn dit jaar zeker 47 mensen, maar mogelijk het dubbele daarvan, overleden aan knokkelkoorts. Elk uur worden er 51 nieuwe gevallen gemeld en ziekenhuizen kunnen het grote aantal patiënten nauwelijks aan, zo meldden de autoriteiten in de staat donderdag.

Vorig jaar deden zich in de Amerika's bijna een miljoen gevallen van knokkelkoorts voor, waarvan meer dan de helft in Brazilië. In dat land overleden toen 317 mensen aan de ziekte, van wie 31 in de staat Rio. In heel Brazilië is het aantal gevallen sinds begin dit jaar gedaald, maar in Rio is het juist toegenomen.

"Wat we nu in Rio de Janeiro zien gebeuren is een ramp", zegt Edmilson Migovski, professor infectieziekten aan de Universiteit van Rio de Janeiro. "Het dodental neemt toe doordat het virus gevaarlijker wordt en mensen die al besmet zijn geweest raken opnieuw besmet." In de staat, waar zestien miljoen mensen wonen, hebben zich tot nu toe dit jaar meer dan 32.000 gevallen van knokkelkoorts voorgedaan. Volgens de minister van volksgezondheid van Rio kan van een epidemie worden gesproken.

Knokkelkoorts wordt overgebracht door een mug en is sinds begin jaren '80 aan een opmars bezig.