Cameratoezicht hindert hoerenlopers

Redactie
Het oudste bordeel van Hamburg sluit binnenkort de deuren. Zestig jaar lang was 'Hotel Luxor' een toevluchtsoord voor behoeftige Duitse mannen, maar eigenaresse Waltraud Mehrer heeft er geen fiducie meer in. De zaken gaan namelijk al een tijdje niet meer al te best in de Hamburgse prostitutiebusiness. En dat terwijl de Reeperbahn, waar haar bedrijf aan ligt, al decennialang bekend staat als een van de meest sympathieke hoerenbuurten van Europa. De Beatles bijvoorbeeld, maakten er in het begin van de jaren zestig al menig nachtclub onveilig.

"Het zijn juist die nachtclubs en discotheken die de souteneurs de das omdoen", meent Mehrer. "Vroeger hadden we hier tien meisjes in dienst. Nu nog maar vier. De oorzaak: voor elke winkel die hier in de buurt dichtgaat, komt op die plaats een disco terug." Met de trendy danstenten heeft namelijk ook een ander fenomeen zijn intrede gedaan in de Hamburgse rosse buurt: het cameratoezicht. Bovendien patrouilleert de politie er vaker dan voorheen.

En als hoerenlopers ergens niet op zitten te wachten, zijn het pottenkijkers. Ook het aantal matrozen, een vaste doelgroep voor Hotel Luxor, dat havenstad Hamburg aandoet, neemt af. Het bordeel is een echt familiebedrijf. In 1948 werd het opgericht door Mehrers schoonvader. In de jaren zestig, de hoogtijdagen van het verwenhuis, was het ook een begrip onder met name Japanse en Ierse toeristen.