PvdD: verbied Halal slachten

Redactie
Partij voor de Dieren komt voor de zomer met een eigen wetsvoorstel om een verbod te regelen op onverdoofd ritueel slachten. Dat heeft PvdD-Kamerlid Marianne Thieme woensdag aangekondigd.

Thieme vindt het nodig om met een initiatief-wetsvoorstel te komen, omdat minister van Landbouw Gerda Verburg (CDA) tegen een verbod op onverdoofd ritueel slachten is. Met haar voorstel wil Thieme ook voorkomen dat vlees van ritueel geslachte dieren onherkenbaar in de winkel terechtkomt, zoals nu kan gebeuren.

De organisatie van dierenartsen, de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, sprak zich afgelopen weekeinde ook uit tegen onverdoofd slachten. Volgens de dierenartsen leidt het tot onnodig veel leed voor dieren.

Dieren die volgens de joodse of islamitische wetten worden geslacht, krijgen een snee in de hals en bloeden dan dood. Het kan tot twee minuten duren tot een dier het bewustzijn verliest. Volgens de regels van beide geloven mag een dier voor het slachten niet zodanig worden bedwelmd dat het niet meer bij kan komen. De dierenartsen zeggen dat een dier na het aanbrengen van de halssnede beter meteen met een pin door het hoofd kan worden geschoten, waardoor het dier hersendood is.