Zwervers overleden in Frankrijk door kou

Irene (Blinky)
Icoon BuitenlandsAfgelopen donderdag werd er al een zwerver gevonden op straat in Ajaccio, op Corsica. Waarschijnlijk is hij aan de kou overleden. Dit weekend werd een man in Marseille dood aangetroffen in de hal van een woningcomplex. Ook bij hem was de doodsoorzaak de kou.

De zwerver uit Marseille die zich Antonio noemde, was een vaste bezoeker van de Restos du Coeur (organisatie die te vergelijken is met Leger des Heils). Hij heeft er vrijdagavond een maaltijd genuttigd. Volgens René Giancarli, die werkzaam is voor het Rode Kruis in Marseille was Antonio een van de mensen die pertinent een slaapplaats weigert. Zo zijn er rond de 100-150 mensen die dat doen en alleen een deken meenemen en teruggaan in de kou. “Ze denken dat de kou hun vijand niet is, maar voor het lichaam is het dat wel,” aldus Giarcarli.

In Marseille wordt in geval van extreme kou een plan opgezet om de zwervers te herbergen zodat zij ergens gratis kunnen overnachten. Andere steden hebben ook zo’n soort plan opgezet.

Niet alleen zwervers hebben last van de kou: in Noord-Frankrijk zijn onlangs 386 gevangen overgeplaatst naar andere gevangenissen in Frankrijk. Dit was nodig omdat de verwarming was uitgevallen en de reparatie daarvan enige tijd kost.