Man wint rechtszaak tegen spammer

Olivier (Blaaskaas)
Icoon InternetHoewel de meeste computergebruikers slechts even zuchten en op delete drukken, is spam toch een grote ergernis. Toen de 30-jarige Gordon Dick uit Edinburgh een spammailtje ontving, klaagde hij de afzender, Transcom Internet Services, aan.

Dick werd in het gelijk gesteld door de rechter en het bedrijf moest een schadevergoeding van 750 pond (duizend euro) betalen. Ook moet het bedrijf 600 pond (900 euro) betalen om de kosten voor de rechtszaak te vergoeden.

''Sommige mensen deleten en negeren het'', zegt Dick, specialist in internetmarketing. ''Maar als iemand stenen tegen je ruit gooit, zou je dat dan ook negeren? Het is asociaal gedrag en ze moeten het gewoon niet doen.'' Het bedrijf zou Dicks e-mailadres zonder toestemming van een internetforum hebben geplukt, wat in strijd is met de Europese wetgeving over gegevensverzameling.

Transcom ontkent dat het bericht spam was en beweert dat het bericht per ongeluk bij Dick terecht is gekomen. Volgens Dick was hij niet de enige en kregen 41.000 mensen dezelfde mail als hij.