'Provincie Randstad moet er komen'

Athlon_2o0o
Icoon Binnenlands Er moet een provincie Randstad komen met één bestuur. De provincies Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland zouden dan verdwijnen. Dat is het advies van de commissie-Brugmans, die op verzoek van de vier grote steden heeft gekeken naar de toekomst van de Randstad.

Het vorming van één bestuur zou beter zijn voor de concurrentiepositie van de Randstad in Europa. Volgens de commissie is de Randstad economisch achterop geraakt, omdat teveel overheden zich met hetzelfde gebied bemoeien. Zo zijn er nu vier provincies die invloed hebben op het beleid van de Randstad.

De commissie vindt dat dit nieuwe bestuur, dat zich richt op de Randstad, enkele grote problemen aan moet pakken. Zo moet er meer worden gedaan aan het oplossen van fileproblemen en aan verbetering van het openbaar vervoer in het gebied. Ook moeten de Olympische Zomerspelen van 2028 hier georganiseerd worden. De Randstad-provincie zou er de volgende kabinetsperiode moeten komen. De burgemeesters van de vier grote steden zijn het eens met de conclusies van de commissie.



De 'superprovincie' Randstad