'Vrouwen kunnen beter studeren'

Athlon_2o0o
Icoon Onderwijs Van de 53 beste studenten die van de Universiteit van Tilburg een beurs krijgen, zijn er 42 vrouw. Om een beurs te ontvangen moet de student gemiddeld een acht of hoger gehaald hebben en binnen drie jaar haar of zijn bachelordiploma in de pocket hebben. Bijna alleen vrouwen lukt het om aan deze eisen te voldoen.

"Ik denk dat ze (vrouwen, red.) in ieder geval ambitieuzer zijn. Ik ben nog niet toe aan de conclusie dat ze ook intelligenter zijn", aldus Frank van der Duyn Schouten, de rector-magnificus van de universiteit.

De topvrouwen zelf hebben andere conclusies. "Ik denk dat het heel logisch is dat mannen een beetje achterlopen op de vrouwen qua ontwikkeling", stelt een van de studentes. "Misschien hebben vrouwen de neiging om meer hun best te doen", aldus een andere topstudente. "Ik vrees dat de mannen iets minder gemotiveerd zijn", zo luidt weer een andere conclusie.

De universiteit is trots op de topstudenten, maar elk jaar groeit het aantal behoorlijk. "Het loopt een beetje uit de hand. We zitten nu al op een bestedingsniveau van 200.000 euro. Dat gaat het budget wat te boven, dus wij gaan volgend jaar de normen wat aanschroeven". Volgend jaar zullen maar 15 studenten een beurs ontvangen. Maar ook dat zullen waarschijnlijk vooral vrouwen zijn.