Terreurnetwerk in Marokko opgerold

Rob (R@b)
TerrorismeIn Marokko zijn de afgelopen tijd 44 terreurverdachten opgepakt. De Marokkaanse politie zegt hiermee een terreurnetwerk te hebben ontmanteld dat van plan zou zijn geweest een heilige oorlog te voeren op Marokkaans grondgebied. Onder de verdachten bevinden zich vijf voormalige soldaten met deskundigheid op het gebied van explosieven.

Het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat de leider van de terreurgroep een oud-gevangene is die radicale moslims rekruteerde en trainde explosieven te gebruiken. Hij zou van plan zijn geweest de jihad te voeren vanuit de regio's Nador en Ouezzane.

De groep zou banken en geldtransporten hebben willen overvallen om aanslagen te financieren. De politie heeft explosieven, laboratoriumbenodigdheden en propagandamateriaal in beslaggenomen.

Marokko voert een hard beleid tegen de extremistische islam. In 2004 kondigde koning Mohammed VI van het Noord-Afrikaanse land al tal van maatregelen af om extremisten keihard aan te pakken. Zo werden naar aanleiding van de aanslagen van 2003 in Casablanca meer dan 1.100 verdachten opgepakt; een aantal van hen is tot de doodstraf veroordeeld.

Met dank aan someone voor de submit.