Zalm loog over onderwaardering gulden

Gertjan (Kozzmic)
Minister Gerrit Zalm van Financiën en medewerkers van zijn ministerie hebben altijd ontkend dat de gulden was ondergewaardeerd. Dat staat haaks op recente uitspraken van de VVD'er, waarin hij toegaf dat de gulden te goedkoop in de euro is opgenomen. 'Oud nieuws', zo bestempelde Zalm op 1 mei uitspraken van Henk Brouwer, directeur van de Nederlandse Bank.

Brouwer stelde twee weken geleden in een interview dat de gulden te laag is ingeruild. Hierdoor zouden de prijzen en lonen zijn gestegen. Zalm reageerde deze week in het tv-programma Barend & Van Dorp met de bewering dat dit weinig uitmaakt, omdat de verhoudingen tussen schulden, prijzen en lonen gelijk blijven. Zalm zei in BvD dat de wisselkoers nooit in de Kamer aan de orde is geweest. Ten onrechte.

"Verder is zeker geen sprake van een onderwaardering van de gulden. (...) De spilkoersen zijn in lijn met de fundamentals", liet de minister van Financiën op 9 april 1998 in het parlement weten, kort voordat de verhoudingen tussen de verschillende Europese munten vastgesteld werden. "Steeds meer rapporten tonen aan dat van onderwaardering geen sprake was", stelde thesaurier-generaal Kees van Dijkhuizen van het ministerie van Financiën in oktober 2004 nog.

De uitlatingen stonden destijds al haaks op rapporten van banken, zoals een nota van februari 1998 van ABN Amro-medewerker Frank Heemskerk, thans PvdA-Kamerlid. Ook economen, waaronder oud-secretaris-generaal Sweder van Wijnbergen van het ministerie van Economische Zaken, hebben herhaaldelijk gewezen op de hoge inflatie, die volgens hen te wijten was aan de onderwaardering van de gulden.