[update] Godslastering-motie D66 verworpen

Rob (R@b)
D66 komt vandaag toch met een motie om het wetsartikel over het verbod op smalende godslastering uit het strafrecht te halen. Volgens de liberaal-democraten is zo'n artikel helemaal niet nodig omdat belediging op zich al strafbaar is gesteld. Een uitzonderingspositie voor gelovigen is dan ook niet nodig, want dat hebben bijvoorbeeld gehandicapten, homo's of vrouwen ook niet, zo meent de indienster van de motie D66-Kamerlid Lousewies van der Laan.

Er is de laatste dagen veel druk uitgeoefend op D66 om de motie niet in stemming te brengen. Zo zei minister van Staat Hans van Mierlo, de oprichter van D66, dat de motie in deze hectische tijd juist olie op het vuur gooit, omdat moslims het kunnen zien als een aanwijzing dat zij beledigd mogen worden. Ook de PvdA, die eerst een groot voorstander was van het schrappen, is nu ineens tegen. Wouter Bos vindt net als Van Mierlo het tijdstip nu niet goed. GroenLinks en de SP neigen naar het standpunt van de PvdA.

Van der Laan zei in een reactie dat juist het intrekken van de motie een verkeerd signaal zou zijn. Dat zou volgens haar getuigen van ''politieke correctheid waarmee de Kamer zich monddood laat maken.'' Het is ook raar meent Van Der Laan dat partijen in principe wel voor intrekken zijn, maar dat gezien de huidige omstandigheden niet zouden durven.

Als de linkse partijen hun steun intrekken zal de motie niet worden aangenomen, omdat D66 dan enkel de steun zal krijgen van de VVD, LPF en Kamerlid Wilders. De christelijke partijen zijn sowieso tegen schrappen van het verbod op godslastering.

Update 17:40
De D66-motie om artikel 147 in het Wetboek van Strafrecht over godslastering te schrappen, althans het kabinet vragen om het te heroverwegen, is verworpen. De PvdA, SP en GroenLinks stemden tegen, alsmede de christelijke partijen.

De linkse partijen zijn in principe wel voor afschaffing van artikel 147, maar vinden het tijdstip van deze motie onjuist, zo stelden zij in een stemverklaring.

Voor de motie stemden de VVD, de LPF en de onafhankelijke Kamerleden Wilders en Lazrak. Bij de VVD onthield Kamervoorzitter Weisglas zich van stemming, bij de LPF was dat Van den Brink. De voorstemmers zijn van mening dat andere artikelen in het strafrecht godslastering ook voldoende kunnen bestrijden.

Met dank aan Pim_In_Memoriam, die ons de update meldde.