50 Nederlanders geëvacueerd uit Ivoorkust

Jeroen (steenz)
Icoon Buitenlands nieuws Een groep van ongeveer vijftig Nederlanders is donderdag met een vliegtuig van de Nederlandse luchtmacht uit Ivoorkust geëvacueerd. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken betekent dit dat er nog zo'n 50 landgenoten in Ivoorkust verblijven. In het vliegtuig zaten ook vijftig mensen uit andere EU-landen.

De situatie in Ivoorkust is snel verslechterd nadat het regeringsleger vorige week begon met bombardementen op stellingen van de rebellen. Hierbij werd ook een Franse legerbasis aangevallen, waardoor 9 Franse militairen om het leven kwamen. Frankrijk vernietigde als reactie hierop alle vijf toestellen van de Ivoriaanse luchtmacht.

Dit zorgde voor relletjes en plunderingen in het zuiden van Ivoorkust. Maandag werden ook een aantal Nederlandse gezinnen uit hun huizen verjaagd door plunderende bendes. Al deze gezinnen konden veilig worden ondergebracht in het VN-hoofdkwartier of op de Franse legerbasis in Abidjan.

Nederland is niet het enige land dat is begonnen met de vrijwillige evacuatie van staatsburgers, ook landen als Duitsland, Portugal, Spanje, Italië en Frankrijk zijn hiermee begonnen. Bovendien halen de Verenigde Naties momenteel personeel uit het West-Afrikaanse land weg.

Een paar duizend buitenlanders in Ivoorkust heeft hun regering laten weten weg te willen. In de voormalige Franse kolonie wonen zo'n 14.000 Fransen, waarvan er zeker 1300 hebben aangegeven weg te willen.