Radio-ontvangst in tunnels verbeterd

Nolius
Zenderbouwer Broadcast Partners gaat de ontvangst van een aantal radiostations in tunnels verbeteren. In november zal dit al zijn voor haar klanten RTL FM, Yorin FM en Noordzee FM. Vandaag al kunnen automobilisten in de Sijtwendetunnel in Den Haag al zonder storing naar de commerciële zenders luisteren. In de daaropvolgende weken volgen de Piet Heintunnel, de Schipholtunnel en de IJtunnel in Amsterdam, de Koningstunnel in Den Haag en de Beneluxtunnel in Rotterdam.

De publieke radiozenders zijn al langer beter te ontvangen in tunnels. Het systeem wordt aangelegd door Rijkswaterstaat. Nozema, de zenderbouwer die de antennes voor de publieke zenders beheert, legt uit dat het kostbaar is om het systeem te activeren. "Er wordt in de tunnel een zogenaamde 'stralende kabel' gelegd. Dit is een coaxkabel die niet hoogfrequent dicht is. Normale coaxkabels zijn dat wel. Hierdoor wordt het signaal uitgezonden. Aan het uiteinde van deze kabels zit weer ontvangstapparatuur die het signaal van het radiostation oppikt. Ook de politie en brandweer maken gebruik van dit systeem", zo zegt een woordvoerder van Nozema.

De commerciële klanten van het bedrijf, zoals Sky Radio en Radio Veronica, hebben nog niet aangegeven van het systeem gebruik te willen maken. "Het is aan de klant op te bepalen of ze dat willen. De klant moet daar opdracht voor gegeven. En bij ons is dat niet gebeurd", zo legt Nozema uit.