Rumsfeld: 'Opmerking Irak verkeerd begrepen'

Gertjan (Kozzmic)
dadoc had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Irak nieuws"Voor zover ik weet heb ik geen sterk, hard bewijs gezien dat Irak en Al Qa'ida met elkaar linkt." Met die opmerking baarde de Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld gisteren opzien. De vermeende band was een van de redenen voor George Bush de oorlog tegen Irak te beginnen. Vice-president Dick Cheney sprak in januari nog over een 'overweldigend bewijs' voor connecties tussen Osama bin Laden en Saddam Hoessein.

Door middel van een schriftelijke verklaring van het Pentagon liet Rumsfeld later op de dag echter haastig weten dat hij 'helaas verkeerd begrepen was'. "Ik heb sinds september 2002 erkend dat er banden bestaan tussen Al Qa'ida en Irak", verklaarde Rumsfeld. Hij noemt de oud-directeur van de CIA George Tenet als bron voor die bewering. Ook Cheney heeft steeds naar de CIA gewezen voor de onderbouwing van zijn beweringen.

Tenet beweerde in een interne notitie uit september 2002 dat hij over 'geloofwaardige informatie' en 'zeer betrouwbare rapportages' beschikte, die wezen op samenwerking tussen Irak en Al Qa'ida. In dezelfde notitie zou echter ook staan dat deze informatie 'betwijfeld werd door andere bronnen, van derde landen komt die niet betrouwbaar zijn of niet kon worden nagetrokken'.

Donald Rumsfeld
Donald Rumsfeld: 'Helaas verkeerd begrepen'