Ziekenhuis boos op protest Angolezen

Rob (R@b)
Directeur R. Smit van het Albert Schweitzer-ziekenhuis in Dordrecht is hevig verontwaardigd over een protest van ruim zestig woedende Angolezen. De groep bezette afgelopen zaterdag tijdens een wilde protestactie het voorplein en viel voorbijgangers en medisch personeel lastig.

De politie was totaal verrast door de actie die werd uitgevoerd door Angolezen uit heel West Europa, die in peperdure bolides naar Dordrecht waren afgereisd. Ze spuwden op het voorplein van het ziekenhuis hun gal over de in hun ogen gebrekkige medische zorg die een vorige week overleden landgenote in het Dordtse ziekenhuis zou hebben gehad. Op een spandoek stond zelfs dat de vrouw zou zijn vermoord.

Een 42-jarige Angolese vrouw uit het Belgische Bosbeek werd gearresteerd omdat zij vernielingen had aangericht aan de auto van een toevallige voorbijgangster. Toen de bestuurster daar wat van zei, kreeg ze ook nog een klap in haar gezicht. Ruim dertig agenten wisten met behulp van de wapenstok en honden de orde te herstellen.

Volgens ziekenhuis-directeur Smit was de vorige week overleden vrouw een half jaar geleden hoogzwanger en in kritieke toestand opgenomen. Nadat de baby via een keizersnede gezond ter wereld was gekomen, traden er bij de moeder ernstige complicaties op. De vrouw raakte in coma en bleef daarin totdat ze kort geleden overleed. ''De artsen hebben er alles aan gedaan om het leven van de vrouw te redden. Van euthanasie, zoals de nabestaanden van de Angolese vrouw beweren, is absoluut geen sprake.''

De Inspectie voor de Gezondheidszorg en het openbaar ministerie hebben het in coma raken van de vrouw en haar doodsoorzaak onderzocht. Zowel de inspectie als justitie zagen volgens het ziekenhuis geen enkele reden om verder onderzoek te doen.