Oliebranden zouden rampzalig zijn

Gerson (M4stermind)
IrakAls de oliebronnen in Irak allemaal aangestoken zouden worden, zou dit desastreuse gevolgen hebben voor de omgeving, zeggen experts tegen New Scientist. De bronnen zijn volgens hen nauwelijks te blussen.

Afgelopen week werd bekend dat oliebronnen nabij Basra in de brand gestoken zouden zijn. Dit is echter nog niet bevestigd. De Koeweitse media heeft meldingen van ooggetuigen ontvangen dat ze donderdag oranje vlammen aan de horizon zagen bij Basra. De Iraakse minister van olie Amir Muhammed Rasheed heeft de beweringen ontkend. Mochten de bronnen wel aangestoken worden, dan zal dit desastreuze gevolgen voor de natuur hebben, schrijft New Scientist.

Hoge druk

Experts zeggen dat het in brand steken van de oliebronnen in Irak catastrofale gevolgen voor de natuur zal hebben. "Er waren ongeveer zevenhonderd oliebronnen in Koeweit, en dat heeft al negen maanden geduurd om ze allemaal te doven", zegt Bob Ebel, directeur van de Center for Strategic and International Studies. "In Irak zijn er veel meer bronnen."

De belangrijkste olievelden in Irak zijn de Rumaila velden in het zuiden, met ruim duizend oliebronnen, en het Kirkuk olieveld in het noorden met ruim vijfhonderd bronnen. Als de bronnen in brand staan is het zeer moeilijk ze uit te krijgen, zegt Ebel tegen New Scientist: "Het terrein, met name in het noorden, is bergachtig wat betekent dat de bronnen moeilijk te bereiken zijn. Je hebt tevens veel water nodig en een nabijgelegen vliegveld om zwaar materiaal aan te voeren."

Verder staat de olie die uit de bronnen gulpt onder veel hogere druk dan die in Koeweit. Met name bij de bronnen in het Basra is dit het geval, zegt expert Paul Rogers van de Universiteit van Bradford. "Hierdoor zullen ze zeer moeilijk te doven zijn".



"Long-burning fires will have massive environmental consequences" zegt expert Ian Willmore tegen New Scientist. In Koeweit zijn ruim duizend mensen gestorven als een direct gevolg van luchtvervuiling. De zon zou verduisterd worden en de maan zou haar glans niet geven. Tevens is het grondwater in Koeweit, wat voor veertig procent van het drinkwater in Koeweit zorgde ernstig vervuild, en kan heden ten dage nog steeds niet gebruikt worden. Het opruimen van de olie in de Golf is toen geschat op 40 miljard dollar, zegt Willmore.

Explosieve ladingen

De VS zeggen dat Irak 24 wagonladingen ontvangen heeft met explosieven om de oliebronnen in de brand te steken. Er is tevens gerapporteerd dat de explosieven reeds geplaatst zijn bij de oliebronnen.

Begin deze maand heeft de Amerikaanse overheid het bedrijf Halliburton opdracht gegeven om te onderzoeken hoe oliebronbranden bestreden kunnen worden. Tevens waren ze op zoek naar aanbiedingen van specialisten in vuurbestrijding.

Irak heeft als tweede van de wereld de grootste oliereserves ter wereld. Saoedi Arabië staat op de eerste plaats. Het is bewezen dat Irak 112 miljard vaten olie reserves heeft en ruim 220 miljard vaten geschat, zegt het US Department of Energy Analysis.

Nochtans heeft in het rapport van oktober 2002 gestaan: "Irak kan in werkelijkheid een veel grotere olievoorraad hebben dan het land ontdekt heeft, vanwege al die jaren van oorlogen en sancties".