FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Nieuwsarchief
Artikelen van zondag 28 september 2014

[PD] Sociedad en Valencia remiseren in San Sebastian

Real Sociedad en Valencia hebben zondagavond de punten gedeeld in de Primera División. In San Sebastian speelden de voetbalploegen met 1-1 gelijk. Carles Gil zette de bezoekers na een kwartier op voorsprong. Sergio Canales bracht Sociedad tegen zijn oude werkgever langszij na 36 minuten.

De Basken wisten hun laatste vier competitieduels niet te winnen en staan slechts veertiende met vijf punten. Valencia liet de kans liggen om op gelijke hoogte te komen met FC Barcelona. De club uit de sinaasappelstad bezet na zes wedstrijden de tweede plaats met veertien punten, twee minder dan de koploper.

Almeria nestelde zich steviger in de middenmoot. De Andalusiërs waren met 1-0 te sterk voor Deportivo la Coruna. Edgar was de matchwinner met een treffer in blessuretijd. Almeria klimt naar plek tien met acht punten. Deportivo is de nummer zeventien met vier punten.

[Ryder Cup] Mickelson kraakt keuzes captain Watson

De Amerikaanse golfer Phil Mickelson haalde op de persconferentie na de nederlaag op rij in de Ryder Cup uit naar zijn captain Tom Watson. Hij kraakte de keuzes van de captain en prees het beleid van zijn voorganger, Paul Azinger. 

De 44-jarige Mickelson speelde zijn tiende Ryder Cup, een record. Tot zijn grote teleurstelling kwam hij zaterdag niet op het speelformulier voor. Volgens Mickelson week Watson af van een succesformule. "Er zijn twee dingen die ons in staat stelden om ons beste spel te spelen onder Azinger", begon de vijfvoudig Major-winnaar zijn relaas. "Allereerst betrok hij ons overal bij en tweede had hij een geweldig tactisch plan."

Azinger stond in 2008 aan het roer toen de Verenigde Staten voor het laatst de Ryder Cup wisten. "Helaas zijn we van zijn succesformule afgeweken", bekritiseerde Mickelson openlijk de 65-jarige Watson. "Misschien moeten we erover nadenken om terug te vallen op het concept dat ons optimaal liet presteren."

Watson liet de kritiek van Mickelson van zich afglijden. Volgens Watson was het verschil van inzicht tussen beide heren. "Ik heb vanaf het allereerste begin al een andere filosofie gehad. Het punt is dat we billenkoek hebben gekregen van de Europeanen, zij waren betere golfers deze week."

Europa won op de baan van Gleneagles in Schotland de Ryder Cup met een grote 16,5-11,5 zege. Over twee jaar zal de Ryder Cup weer worden georganiseerd in de Verenigde Staten. Hazeltine National Golf Club in Chaska, Minnesota heeft de eer om de 41e strijd tussen de golfers uit Europa en de Verenigde Staten te mogen organiseren.

Phil Mickelson vrijdagmiddag na verloren foursome tegen Victor Dubuisson en Graeme McDowell. (PRO SHOTS/Actionimages)

Nusrafront zweert wraak na luchtaanvallen

De leider van het met Al-Qaida verbonden Nusrafront in Syrië heeft wraak gezworen voor de luchtaanvallen van de door de Verenigde Staten geleide coalitie. Abu Mohammed al-Golani liet zondag weten dat zijn strijders 'met alle mogelijke middelen' terug zullen vechten en het conflict zullen verplaatsen naar westerse landen die zich bij de alliantie aansluiten.

De VS beschouwen het Nusrafront als een terroristische groep. Syrische rebellen zien in het front echter een belangrijke bondgenoot, zowel in de strijd met de extremistische groep Islamitische Staat (IS) als met de troepen van de Syrische president Bashar Assad. Syrische opstandelingen, activisten en analisten hebben gewaarschuwd dat het aanvallen van het Nusrafront de chaos in Syrië alleen maar vergroot en Assad in de kaart speelt.

In een 25 minuten durende audioboodschap bestempelt Al-Golani de coalitie als een 'kruisvaardersverbond' dat tegen soennitische moslims vecht. "Wij zullen alles wat wij hebben inzetten om het Syrische volk (...) tegen de kruisvaardersalliantie te verdedigen." Landen die zich bij de alliantie aansluiten kunnen er op rekenen dat 'de strijd wordt verplaatst naar het hart van jullie woningen, omdat moslims niet lijdzaam zullen toekijken hoe moslims in hun land worden gebombardeerd en vermoord, terwijl jullie veilig in jullie landen zitten. De prijs van de oorlog zal niet door jullie leiders alleen worden betaald. Jullie zullen de hoogste prijs betalen', aldus Al-Golani.

De leiders van het Nusrafront waarschuwde andere rebellengroepen hun acties niet met de door de VS geleide alliantie af te stemmen. Washington heeft aangekondigd meer Syrische opstandelingen te zullen trainen en bewapenen, zodat zij de strijd met IS kunnen aangaan.

Ongelijke strijd op tafeltennistoernooi Asian Games

Het tafeltennistoernooi op de Asian Games in Incheon is van start gegaan met de landencompetities, maar daarin waren niet alle tegenstanders tegen elkaar opgewassen. Het meest schrijnende voorbeeld in de groepsfase was de wedstrijd bij de vrouwen tussen China en Nepal.

Met zes vrouwen bij de beste zeven van de wereld is China de absolute alleenheerser in het tafeltennis bij de vrouwen. Nepal daarentegen moet het doen met de 22-jarige politieagente Shrestha Nabita, de nummer 666 van de wereld, als kopvrouw. Zij deed het nog het best: Tegen Wu Yang, de mondiale nummer vijf, maakte ze elf punten: 11-2, 11-4, 11-5. Haar teamgenoten gingen harder onderuit. Kajol Rauniyar en Elina Maharjan maakten slechts respectievelijk vijf en zes punten in de hele wedstrijd, die voor beiden al binnen tien minuten voorbij was.

Ook in het tafeltennis bleef succes uit voor de Maldiven. Het vrouwenteam, 113e van 119 landen op de wereldranglijst, nam het op tegen de mondiale nummers vijf uit Zuid-Korea. Het thuisland gaf flink gas en in iets meer dan een half uur waren alle drie partijen gespeeld. Geen van de Maldivische speelsters wist in de hele wedstrijd meer dan negen punten te scoren.

De mannen van het eiland deden het niet veel beter en gingen hard onderuit tegen Japan en Taiwan. Het dieptepunt was de prestatie van Mohamed Zeesth Naseem, die zijn motto 'risk everything' eer aandeed, maar kansloos onderuit ging tegen Jun Mizutani, de nummer zeven van de wereld: 11-1, 11-4, 11-2.

De concentratie was er wel bij Maryam Abdulraheem uit Koeweit, maar winnen van de Noord-Koreaanse Kim Jong zat er geen moment in (Foto: Getty)

Ook de vrouwen uit Koeweit, nummers 114 van de wereld, kenden niet hun beste start aan het toernooi. Van de negen gespeelde games tegen nummer zes van de wereld Noord-Korea verloren ze er liefst vier met 11-1. Vooral Ahmad Fajir ging hard onderuit: 11-1, 11-1, 11-2. De mannen uit Koeweit speelden tegen Zuid-Korea, maar verloren ook alles in minder dan twaalf minuten, net als de Qatarese mannen tegen Hong Kong.

Het toernooi lijkt zowel bij de mannen als de vrouwen overigens wel een zeer mooie ontknoping tegemoet te gaan. Bij de mannen staan met China, Japan, Zuid-Korea en Taiwan vier van de beste zes landen ter wereld in de halve finales. Bij de vrouwen zijn dat China, Japan, Singapore en Noord-Korea, wat betekent dat de gehele mondiale top-drie en de nummers vijf om het goud gaan strijden. 

Overpowered wapen in Destiny PvP

Recentelijk beklagen spelers van Destiny zich over een specifiek wapen vanwege zijn vermeende superioriteit: de Vex Mythoclast. Het wapen wordt oneerlijk genoemd omdat het moeilijk te verkrijgen is en te veel schade doet.

De Vex Mythoclast is een exotische Fusion Rifle die als primair wapen kan worden gebruikt. Dit in tegenstelling tot de meeste Fusion Rifles die tot de speciale wapens behoren; munitie voor speciale wapens is doorgaans schaarser. De Vex is in feite het beste van twee werelden met de hoge elemental damage van een Fusion Rifle en de hoge vuursnelheid van een Scout Rifle. Normaal gesproken wordt de schade van wapens genormaliseerd om een gebalanceerdere (lees: eerlijke) PVP-gameplay te bieden, maar met de Vex lijkt dat niet het geval te zijn.

Het wapen kan worden gewonnen door de moeilijkste challenge van de game uit te spelen; The Vault of Glass op hard difficulty. Het is volledig willekeurig welke prijs je binnensleept voor het halen van de challenge, dus je moet geluk hebben.

In onderstaande filmpje zien we één van de gelukkigen die de Vex Mythoclast heeft weten te bemachtigen. Hij maakt korte metten met iedereen, tot op het punt dat enkelen de game verlaten.

Chardon voor 25e keer nationaal kampioen

IJsbrand Chardon is in Breda voor de 25e keer nationaal kampioen vierspannen geworden. De menner won zijn eerste titel in 1983.

Chardon bleef vandaag op het afsluitende onderdeel, de vaardigheidsproef, foutloos en was sneller dan dan Theo Timmermans. De titelverdediger moest daardoor vandaag genoegen nemen met het zilver.

Ook in het internationale klassement was Chardon de beste. Daarin bleef hij Timmerman en de Duitser Christoph Sandmann voor.

Twee doden, 24 gewonden bij ongeval monstertruck

Bij het motorevenement in Haaksbergen is zondagmiddag een monstertruck op het publiek ingereden. Daarbij zijn twee doden gevallen. Vierentwintig mensen raakten gewond, van wie zes zwaar, laat de gemeente weten. De toestand van de zwaargewonden is kritiek.

De truck met reuzengrote banden reed met een bocht op de hekken met publiek erachter af, zo is op videobeelden te zien. Een ooggetuige sprak tegenover RTV Oost over een 'chaos'. "Het is een grote puinhoop." De man zag gewonden liggen. Veel mensen zijn overstuur.

De omgeving van het plein in het centrum van Haaksbergen waar het motorspektakel plaatsvond werd ruim afgezet. De politie was massaal aanwezig, meldt een ooggetuige. Ook de mobiele eenheid werd ingezet. Die was in de buurt vanwege de voetbalwedstrijd van FC Twente, dat zondag in het nabijgelegen Enschede tegen FC Utrecht speelde.

Na het incident op het evenement AutoMotorSportief, in het centrum van de Overijsselse plaats, werden drie traumahelikopters ingezet, waaronder een uit Duitsland. De brandweer riep het publiek op uit de buurt te blijven en hulpverleners vrij baan te geven.

In videobeelden van het incident - door bezoekers vanuit verschillende hoeken gefilmd - is te zien hoe de monstertruck, een voertuig met 1500 pk, eerst over een rij auto's heen rijdt. Daarna neemt hij een bocht naar links, recht op het publiek af. Dat kan geen kant op.

Cocu: "Zo win je geen uitwedstrijd"

Philip Cocu is allerminst te spreken over de nederlaag die PSV leed in en tegen Heerenveen. "De absolute wil was er bij ons niet", constateerde de coach in gesprek met Fox Sports. "Heerenveen heeft haar ziel en zaligheid in de wedstrijd gegooid. We namen het intiatief niet, waren te slordig aan de bal en te onzeker."

"We mogen nog blij zijn dat het 0-0 staat en dat zij met tien man komen te staan. In de rust bespraken we dat we met elf man moesten blijven staan zodat we de drie punten konden pakken. Zo zag het er wel in de tweede helft uit, maar we creëerden geen heel grote kansen. Dat gaf ook aan hoe we in de wedstrijd zaten."

Joshua Brenet werd met een rode kaart van het veld gestuurd. "Het was een hele domme actie van Joshua, waardoor we met tien tegen tien kwamen te spelen", geeft Cocu aan. "Dan verlies je zo toch de wedstrijd. Dat is heel slecht van ons."

"Ik ben heel boos over de eerste helft. Dat hebben ze ook wel gehoord in de rust. Zo ga je geen uitwedstrijd winnen. Als je hier zo uit de startblokken komt, dan heb je geen enkel aanspraak op iets. We hebben van onszelf verloren. Heerenveen heeft er alles aan gedaan en een geweldige prestatie geleverd. Zij hebben het tegenovergestelde van ons gedaan."

Cocu stelde zich met name teleur over de mentaliteit in de PSV-selectie. "We hebben de eis aan elkaar gesteld om niet door de ondergrens te zakken. Dat is nu gebeurd. De verschillen zijn niet zo heel groot in deze competitie, maar daarvoor hebben we niet genoeg geleverd."

"Tuurlijk speel je weleens slechte wedstrijden, maar je wee twat je hier kan verwachten. Dan moet je er in dat opzicht gewoon staan. Ik vond Bruma aan onze kant de enige die uitstraalde dat hij er was."

Conservatieve meerderheid in Franse Senaat

Conservatieven hebben zondag bij verkiezingen de meerderheid veroverd in de Franse Senaat. Het rechtse Front National behaalde voor het eerst ook twee zetels in het hogerhuis. Dat heeft de voorlichtingsdienst van de Senaat zondagavond meegedeeld. De precieze uitslag wordt waarschijnlijk maandag pas bekend, als ook de uitslagen uit alle overzeese gebiedsdelen binnen zijn.

De conservatieve overwinning komt niet onverwacht; de senatoren worden indirect gekozen door bijna 78 duizend kiesgerechtigde functionarissen, onder wie gemeentebestuurders die zes maanden geleden werden gekozen.

In de Nationale Vergadering behouden de socialisten van president François Hollande de meerderheid. Maar door hun overwinning in de Senaat kunnen de conservatieven wetsvoorstellen die door Hollande worden gesteund ophouden.

Kim Jong-Un mogelijk te dik

De corpulente dictator van Noord-Korea heeft naar verluidt al een paar weken wat onder de leden. Wellicht mede door de treurige staat van medische voorzieningen in het land wordt er nu een team aan buitenlandse artsen ingevlogen om de heer Kim te onderzoeken.

Dat schrijft Voice of America aan de hand van een Zuid-Koreaanse official. Er zou worden gespeculeerd dat de Hemelse Leider wellicht zijn enkel verzwikt heeft. Mogelijk zou hij echter ook problemen kunnen hebben die te maken hebben met zijn status als moddervet zwijn. Men denkt daarbij aan diabetes of te hoge niveaus aan vet in (o.a.) zijn bloed. 

Volgens de official, die anoniem wil blijven, loopt Kim al een tijdje mank en probeert de Zuid-Koreaanse regering details te vergaren over het internationale medische team.  

App moet Nederlander wijzen op overstromingsgevaar

Een speciale app voor smartphones moet Nederlanders bewuster maken van het risico op overstromingen. De applicatie, die zondag werd gepresenteerd door minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD), laat per postcode zien wat er gebeurt als dijken doorbreken. Ook geeft de app advies over wat in zo'n geval te doen.

Zestig procent van Nederland kan overstromen, licht het ministerie van Schultz in een verklaring toe. De app Overstroom Ik? en de daarbij behorende website overstroomik.nl vertelt de gebruiker of hun woning gevaar loopt en hoe hoog het water kan komen te staan. Ook vertelt de app of je in de buurt een veilige plek moet opzoeken of beter kunt vluchten.

Het was al langer mogelijk om van een postcode op te vragen hoe hoog het water komt te staan als de dijken doorbreken. De nieuwe app past in een campagne van overheden, overheidsinstanties en waterbedrijven om Nederlanders bewuster te maken van het water 'als vriend en als vijand'.

"Een gegeven is dat we de natuur niet kunnen beheersen. Het kan een keer misgaan", aldus het ministerie van Infrastructuur en Milieu. "Dat kan over honderd jaar zijn of morgen. De gevolgen van een grote overstroming zijn ingrijpend."

De applicatie was zondag aan het begin van de avond alleen te downloaden voor Android-telefoons. In de App Store van Apple was Overstroom Ik? nog niet te vinden.

Protest Hong Kong: 26 gewonden

Na een dag van demonstreren zijn er in Hong Kong zeker 26 gewonden gevallen door gewelddadig staatsingrijpen. Dat schrijft CNN. 

De pro-democratische demonstranten willen niet dat Beijing voor Hong Kong gaat kiezen op welke kandidaten er in verkiezingen mag worden gestemd. Ondanks beloften aan het Verenigd Koninkrijk in 1997 dat Hong Kong democratisch zou blijven, lapt de Chinese Communistische Partij democratie aan haar laars.

Tienduizenden demonstranten waren bij de protesten aanwezig. Uit angst voor de inzet van onder meer rubberen kogels werd door een studentengroep al opgeroepen tot het vreedzaam verlaten van het protest, maar een exodus bleef uit.

Activist en wetgever Leung Kwok-hung stelde: "Onze eisen zijn niet veranderd. Dit is een vreedzaam protest van burgerlijke ongehoorzaamheid." Een voormalige katholieke bisschop van Hong Kong riep de aanwezigen echter op 'naar huis te gaan.' "Offer je leven niet op."

De politie greep zoals al verwacht hard in gedurende de dag. Ten minste 26 mensen liggen momenteel in het ziekenhuis.

Brugge bouwt bierpijplijn

De gemeenteraad van de pittoreske Vlaamse stad Brugge heeft een uiterst goed idee goedgekeurd: het bouwen van een pijplijn voor bier dwars door de Middeleeuwse binnenstad heen. Dat schrijft het Britse The Register.

Lokale politici werden moe van de vele vrachtwagens die dagelijks tussen de binnenstad en een bottelarij rijden. Ruim 500 vrachtwagens per jaar manoeuvreren de nauwe straatjes en steegjes van de stad om het bier even buiten het centrum te laten bottelen. Dat is binnenkort kortom voorbij.

De brouwerij ligt in het centrum, maar de botellarij ruim drie kilometer verderop. In 2015 begint men met de aanleg van een pijpleiding die 6000 liter Belgisch bier per uur vanuit de binnenstad weg kan pompen. De CEO van de brouwerij stelt: "Het zal tien tot vijftien minuten duren voor het bier van de brouwerij naar de bottelarij is doorgepompt. Dit gaat honderden vrachtwagens uit het stadscentrum weg houden."

Volgens de bron ligt de enige andere kilometers lange bierpijpleiding in de wereld bestaat in Duitsland, waar een brouwerij eenzelfde soort systeem heeft laten aanleggen.

Judoka Van de Kamer wint in Tallinn

Judoka Neal van de Kamer heeft bij de European Open in het Estse Tallinn goud gewonnen in de klasse tot 81 kilogram. Hij klopte in de finale de ervaren Hongaar Attila Ungvar.

Op weg naar de finale won hij  twee partijen met ippon, één met yuko en één op strafjes. In de finale kreeg Ungvar, winnaar van EK-brons in 2010, na ruim drie minuten zijn vierde straf. Ook voor Michael Korrel was er succes in Estland. Hij won brons in de klasse  tot 90 kilogram. Hij verloor in de halve finale David Ruiz Zajac, maar in de strijd om brons versloeg hij Thomas Capra.

Ook de dames waren succesvol. Tessie Savelkouls won zilver in de klasse boven 78 kilo en Karen Stevenson pakte brons in de klasse tot 78 kilogram.

Duitse beveiligers mishandelen asielzoekers

In Duitsland hebben particuliere beveiligers asielzoekers mishandeld in een opvangcentrum voor vluchtelingen. Politie en justitie toonden zondag in de stad Hagen een foto van een mobieltje waarop een man te zien is die op zijn buik op de grond ligt, met twee beveiligers ernaast. Het slachtoffer is vastgebonden. Een van de beveiligers heeft zijn voet in de nek van het slachtoffer.

Het incident gebeurde in de gemeente Burbach, in Noord-Rijnland-Westfalen. "Dit zijn beelden die we alleen kennen uit Guantanamo", zei politiechef Frank Richter, verwijzend naar het Amerikaanse detentiecentrum op Cuba waar terreurverdachten vastzitten.

In de instelling zouden meerdere mensen gewond zijn geraakt door geweldsincidenten. Aanwijzingen dat dit uit vreemdelingenhaat is gebeurd, zijn er vooralsnog niet.

"Wij dulden geen geweld tegen asielzoekers", reageerde minister Ralf Jäger (Binnenlandse Zaken) van de deelstaat. "Degene die mensen in nood bedreigt, moet hard worden gestraft."

Ook zei Jäger dat er binnen beveiligingsdiensten geen plek is voor gewelddadige racisten. "Tegen beveiligingsfirma's die geld incasseren voor de bescherming van onze instellingen en criminelen inhuren, wordt streng opgetreden."

De lokale autoriteiten hebben het beveiligingsbedrijf van zijn taken ontheven. Jäger toonde zich daar tevreden over.

Duitse beveiligers mishandelen asielzoekers
Duitse beveiligers mishandelen asielzoekers (Foto: ANP)

HSV eindelijk trefzeker, maar verliest wel

Hamburger SV heeft tijdens de zesde speelronde eindelijk zijn eerste doelpunt van het seizoen gemaakt. Desondanks ging de equipe van coach Joe Zinnbauer op eigen veld met 2-1 onderuit tegen Eintracht Frankfurt. Voormalig Vitesse-speler Lucas Piazón maakte kort voor tijd uit een schitterende vrije trap de winnende.

Nicolai Müller scoorde in de 58e minuut de eerste seizoensgoal van HSV. Daarmee leek hij zijn team een punt te schenken, nadat Haris Seferovic de bezoekers op voorsprong had gezet. Het mocht echter niet zo zijn voor HSV, dat hekkensluiter blijft in de Bundesliga met twee punten. Frankfurt klimt naar de zevende plek met negen punten.

Rafael van der Vaart ontbrak nog altijd bij HSV. De Nederlandse middenvelder kampt met een kuitblessure, waardoor hij sinds eind augustus niet meer in actie kwam.

In Engeland won West Bromwich Albion op eigen veld met 4-0 van Burnley. Saido Berahino maakte twee doelpunten. Craig Dawson en Graham Dorrans vonden ook het net. WBA bezet de tiende plaats in de Premier League met tien punten. Burnley heeft de rode lantaarn in bezit met drie punten uit zes duels.

Rusland: 'VS hanteren geweldsmonopolie'

Op de jaarlijkse Algemene Vergadering van de VN in New York heeft Rusland hard uitgehaald naar de VS. Dat meldt Yahoo!.

De Russische buitenlandminister Sergei Lavrov sprak vertegenwoordigers van 193 landen toe en stelde onder meer: "Washington heeft openlijk haar recht op eenzijdig gebruik van geweld afgekondigd om waar dan ook de eigen belangen te verdedigen. Militaire interventie is de norm geworden - ondanks de treurige resultaten die alle machtsoperaties van de VS in de afgelopen jaren hebben bewerkstelligd."

Lavrov sneert: "De door de VS geleide Westerse alliantie schildert zichzelf af als kampioen van democratie, rechtsorde en mensenrechten, maar verwerpt het democratische principe van soevereine gelijkheid van landen die in het VN-handvest is vastgelegd. Het probeert voor iedereen te besluiten wat goed en wat kwaad is."

De Rus stelt verder dat de EU en de VS 'de staatsgreep in Oekraïne' hebben gesteund en dat het Westen verantwoordelijk is voor het huidige conflict aldaar.

Hij laat daarbij achterwege dat de pro-Russische rebellen al vanaf het begin van het conflict in maart worden gesteund door Rusland met geld, training, troepen, wapens, munitie, gepantserde voertuigen, artillerie en staatspropaganda.

'Belastingdeals Apple en Fiat deugen niet'

Belastingvoordelen die smartphonemaker Apple geniet in Ierland en autofabrikant Fiat in Luxemburg, zijn strijdig met het Europees recht. Tot die voorlopige conclusie is de Europese Commissie gekomen, zo meldde de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal (WSJ) zondag op gezag van ingewijden.

De Europese concurrentiewaakhond kondigde in juni een onderzoek aan naar belastingafspraken tussen de genoemde bedrijven en landen. Daarbij zouden ook regelingen tussen Nederland en koffieketen Starbucks tegen het licht worden gehouden. Hoe de commissie daarover oordeelt is onduidelijk. Zij publiceert de voorlopige bevindingen mogelijk maandag, aldus het dagblad.

Apple sloot in 1991 en 2007 overeenkomsten met de fiscus in Ierland, waar de hoofdzetel van zijn Europese activiteiten gevestigd is. Daardoor betaalde het technologieconcern jarenlang relatief weinig belasting over zijn verkopen in Europa. Fiat genoot soortgelijke voordelen in Luxemburg.

De Europese Commissie, die de strijd tegen belastingontwijking door multinationals recent heeft opgevoerd, vindt dat sprake is van ongeoorloofde staatssteun. Het is de eerste keer dat de mededingingswaakhond vanuit dat oogpunt onderzoek doet naar de belastingmoraal van grote ondernemingen.

Forse maatregelen Clooney voor bescherming privacy

George Clooney heeft flinke maatregelen getroffen om te voorkomen dat zijn bruiloftsgasten foto's van het gebeuren doorspelen aan de media. Zo kregen aanwezigen die kiekjes wilden maken een camera, die door Clooneys team kan worden ingezien, met een persoonlijke code. Zo kunnen foto's later altijd worden gekoppeld aan de gast.

Het was sowieso verboden om je eigen telefoon mee te nemen naar de ceremonie, weet de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ, die de regels heeft ingezien. Mensen die hun telefoon toch in de buurt wilden hebben moesten deze achterlaten bij de ingang. Alle gasten kregen van Clooney wel een prepaid telefoon met een persoonlijke code, die diende als toegangsbewijs.

De acteur beloofde zaterdag in Venetië eeuwige trouw aan Amal Alamuddin. Zondag volgde een lunch met de genodigden en maandag trouwen de twee voor de wet.

Taiwan wil niet bij China horen

De president van Taiwan wil niet dat zijn land bij China gaat horen. Dat meldt Al Jazeera op basis van een interview met de man. 

China stelt al sinds de jaren '80 een systeem voor waarin Taiwan en China samen in één federatie verder zouden kunnen gaan, 'twee systemen, één land' geheten. Noord-Korea deed toevallig vandaag hetzelfde voorstel aan Zuid-Korea. Taiwan heeft er echter helemaal geen zin in.

President Ma Ying-Jeou: "Als het systeem goed zou zijn geloven we in 'één land, één systeem.'" Taiwan is bezorgd om mogelijke oorlog met China, maar probeert de kans daarop te minimaliseren. "We verwachten geen oorlog met de Chinese Communistische Partij en willen de kans daarop zo klein mogelijk maken."

De president uitte ook bezorgdheid om de situatie in Hong Kong. Die stadstaat werd in 1997 overgedragen door de Britten aan China, onder stringente beloftes dat het democratisch zou blijven. Daar lijkt met de recente protesten steeds minder waar van te zijn.

Obama erkent onderschatting IS door VS

De Verenigde Staten hebben de opmars van de soennitische terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Syrië en Irak onderschat. Dat heeft president Barack Obama gezegd in een zondag gepubliceerd interview met de Amerikaanse omroep CBS.

Obama reageerde op een vraag over recente opmerkingen van James Clapper, het hoofd van de Amerikaanse inlichtingendiensten. Clapper had gezegd dat Washington IS heeft onderschat en er ten onrechte vanuit was gegaan dat het Iraakse leger in staat is en de wil heeft de extremisten met succes te bestrijden. "Dat is helemaal waar", zei Obama tegen CBS.

Obama erkent onderschatting IS door VS
Obama erkent onderschatting IS door VS (Foto: ANP)

Noord-Koreaanse sporters zingen over Kim in Z-Korea

Noord-Koreaanse atleten die deelnemen aan de Asian Games in Zuid-Korea hebben een bijeenkomst gehouden om hun heimwee naar Noord-Korea en leider Kim Jong Un met elkaar te delen. Dat heeft het Noord-Koreaanse persbureau KCNA zondag gemeld. In Incheon zongen de sporters liedjes en droegen ze gedichten voor.

De bijeenkomst droeg als titel 'Avond van verlangen naar de geëerde maarschalk Kim Jong Un'. Minister van sport Kim Yong Hun zei dat hoewel de sporters pas een week van huis waren, 'de gedachten van alle delegatieleden stromen naar hem (Kim Jong Un, red.), hij die zij verlangen te zien, of zij nou slapen of wakker zijn'.

De muzikale selectie bestond uit liedjes als We Kunnen Niet Leven Zonder Jou, Brandende Wens en Warme Gevoelens. Volgens KCNA geven deze gezangen de 'volmaakte eenheid' weer van alle Noord-Koreanen. Een gedicht dat een van de atleten voordroeg liet alle aanwezigen 'betoverd' achter, aldus staatsmedia.

Gewichtheffer Kim Un Guk droeg het gedicht Het Gemis van Kameraad Kim Jong Un voor. Hij zei eerder dat de gedachte aan de leider hem geholpen had van zijn blessure te herstellen en drie wereldrecords te vestigen. Kim Byong Sik, leider van de delegatie, zwoer meer medailles te winnen als 'eerbetoon aan de leider'.

De Noord-Koreaanse delegatie in de Zuid-Koreaanse kuststad Incheon bestaat uit 273 personen. Tot nu toe hebben de sporters 25 medailles in de wacht gesleept, waarvan acht goud. Alle atleten zeiden hun prestaties op te dragen aan de 'liefhebbende zorg' van Kim. Noord-Korea heeft op de Asian Games meerdere wereldrecords gewichtheffen gebroken.

[Eredivisie] Uitslagen speelronde 7

Speelronde 7 van de Eredivisie zit er alweer op. In de zevende speelronde waren het vooral de grotere namen die wonnen. PSV blijft koploper en Heracles Almelo blijft onderaan staan zonder punten.

Op zaterdag begon het weekend in Breda en Dordrecht spectaculair, niet in de laatste plaats omdat de spelersbus van Ajax in de file stond. Zo kon de wedstrijd in Breda niet op tijd beginnen en was FC Dordrecht - Vitesse de eerste wedstrijd van het weekend. Beide wedstrijden waren erg spectaculair. Dordrecht liet zich simpel opzij zetten door Vitesse en Valery Qazaishvilli scoorde er 3. Het eindverdict was 2-6, 1 goal meer dan in Breda, omdat Kolbeinn Sigthorsson een penalty inschoot a la Jaap Stam en Sergio Ramos. Jelle Ten Rouwelaar zag de bal bijna het stadion uit vliegen, maar hij zag wel vaker ballen langskomen die hij niet kon stoppen. In twee gevallen had hij dit waarschijnlijk wel kunnen doen. Uiteindelijk werd het 2-5.


Wallace scoort de vierde voor Vitesse (PRO SHOTS/Kay Int Veen)

Later op de avond was het tijd voor revanche. Feyenoord werd door Go Ahead Eagles de beker uit gewerkt, maar nu waren de rollen omgedraaid. De vrije trap van Jop van der Linden belandde dit maal op de paal en Feyenoord scoorde vier keer en verdubbelde zo haar productie van dit eredivisieseizoen, mede met dank aan een eigen goal van Gilliano Wijnaldum, die zijn broer nu opvolgt als meest recente Wijnaldum die voor Feyenoord scoorde. Ook op zaterdag: PEC Zwolle kreeg tegenstand van Heracles Almelo, maar een rode kaart 10 minuten voor tijd gaf PEC de kans om uit te lopen van 2-2 naar 4-2 en de punten thuis te houden. ADO Den Haag en AZ wisten in een saai duel voor vijf hoogtepunten te zorgen: 2-3.

Met een gemiddelde van 6 goals per wedstrijd kon de Eredivisie op koers naar het record van 51 goals in een speelweekend. Helaas kwam de zondag niet in de buurt van de zaterdag. Op Woudestein gaf Cambuur niet thuis en kwamen de Leeuwarders met wat mazzel nog tot 1-1, met ook een discutabel afgekeurd doelpunt. FC Twente - FC Utrecht eindigde nog in 3-1, waarbij Christian Kum zorgde voor de tweede eigen goal van het weekend. FC Groningen en Willem II besloten ook niet aan de spanning van de dag ervoor mee te werken: 1 goal uit een penalty van Michael De Leeuw besliste de wedstrijd in Gronings voordeel.

Waren er dan helemaal geen verrassingen? Jawel, PSV wist, inclusief half uur met man meer, SC Heerenveen niet te verslaan. De Friezen wonnen met 1-0 en 10 man. Ook PSV eindigde de wedstrijd met 10 man. Al na 35 minuten kreeg Stefano Marzo de rode kaart gepresenteerd, maar 20 minuten voor tijd was het de andere rechtsback, Joshua Brenet, die rood kreeg. Daley Sinkgraven schoot de wedstrijd vervolgens in het slot.

Programma

Thuis Uit Datum Uitslag
NAC Breda Ajax 27-09-2014 2-5
FC Dordrecht Vitesse 27-09-2014 2-6
PEC Zwolle Heracles Almelo 27-09-2014 4-2
ADO Den Haag AZ Alkmaar 27-09-2014 2-3
Go Ahead Eagles Feyenoord 27-09-2014 0-4
Excelsior SC Cambuur 28-09-2014 1-1
FC Twente FC Utrecht 28-09-2014 3-1
FC Groningen Willem II 28-09-2014 1-0
SC Heerenveen PSV 28-09-2014 1-0

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 PSV 7 5 0 2 15 19 - 7
2 Ajax 7 5 0 2 15 16 - 10
3 PEC Zwolle 7 5 0 2 15 14 - 9
4 sc Heerenveen 7 4 2 1 14 10 - 5
5 FC Twente 7 3 4 0 13 13 - 7
6 AZ 7 4 0 3 12 11 - 10
6 SC Cambuur 7 3 3 1 12 11 - 10
8 FC Groningen 7 4 0 3 12 9 - 10
9 FC Utrecht 7 3 1 3 10 7 - 10
10 Willem II 7 3 0 4 9 9 - 9
11 Excelsior 7 2 3 2 9 10 - 11
12 Feyenoord 7 2 2 3 8 8 - 6
13 Vitesse 7 2 2 3 8 14 - 14
14 NAC Breda 7 2 2 3 8 10 - 16
15 ADO Den Haag 7 1 3 3 6 10 - 10
16 Go Ahead Eagles 7 1 2 4 5 7 - 13
17 FC Dordrecht 7 1 2 4 5 7 - 14
18 Heracles Almelo 7 0 0 7 0 6 - 20

Programma

Thuis Uit Datum Tijd
Vitesse ADO Den Haag 03 okt 2014 20.00
Heracles Almelo NAC Breda 04 okt 2014 18.30
SC Cambuur FC Dordrecht 04 okt 2014 19.45
Willem II sc Heerenveen 04 okt 2014 19.45
FC Utrecht Go Ahead Eagles 04 okt 2014 20.45
PSV Excelsior 05 okt 2014 12.30
AZ FC Twente 05 okt 2014 14.30
Feyenoord FC Groningen 05 okt 2014 14.30
Ajax PEC Zwolle 05 okt 2014 16.45

Topscorers

Speler Club Goals Wedstrijden
Memphis Depay PSV 5 5
Michiel Kramer ADO Den Haag 5 7
Luc Castaignos FC Twente 5 7
Abiola Dauda Vitesse 4 5
Jeff Stans Excelsior 4 7
Michael de Leeuw FC Groningen 4 7
Mitchell te Vrede Feyenoord 4 7
Mark Uth sc Heerenveen 4 7
Steven Berghuis AZ 3 3
Lasse Schöne Ajax 3 5

Sleeping Dogs: Definitive Edition 101-trailer

De Definitive Edition van Sleeping Dogs heeft een boel dingen verbeterd. De game is nu 1080p, heeft vernieuwde textures en andere grafische verbeteringen, en dankzij de betere hardware van de Xbox One en PlayStation 4 is de stad nu ook levendiger. Dit is te zien in de trailer, waarin ook nog even kort uitleg wordt gegeven over het verhaal.

Sleeping Dogs: Definitive Edition bevat ook alle DLC, wat tevens onder handen is genomen. 

[upd] Drie doden bij monstertruckongeval Haaksbergen

Een monstertruck, een uit de kluiten gewassen auto met hele grote banden, is bij het auto-evenement AutoMotorSportief in Haaksbergen het publiek ingereden. Op dit moment is bevestigd dat er drie mensen zijn overleden, twee volwassenen en een kind. Ook zijn er meerdere (zwaar)gewonden gevallen.

Bekijk hieronder het verloop van het drama.

Update 16.26 uur:
Op dit moment zouden er meerdere traumahelikopters onderweg zijn. Er is opgeschaald naar GRIP 2 wat alleen maar gebeurt in uitzonderlijke gevallen. Volgens de Twitter van Jouw Haaksbergen zijn er meerdere kinderen gewond geraakt.

Bekijk hieronder een video van het ongeluk.

Let op: De beelden kunnnen als schokkend worden ervaren.

 

Update 16.42 uur:
Op dit moment zouden er zo'n 6 personen worden gereanimeerd. Omstanders melden dat er 1 dode gevallen is. Dit is nog niet bevestigd door politie.

Update 16.50 uur:
Inmiddels is er opgeschaald naar GRIP 3. Er zijn veel hulpdiensten ter plekke en nog onderweg. Over de hoeveelheid gewonden en eventueel doden is nog niks bevestigd. Volgens omstanders, en gezien de beelden, zijn er veel gewonden.

Er is ook een SIGMA onderweg. Dit staat voor Snel Inzetbare Groep ter Medische Assistentie.

Update 17.12 uur:
Hieronder een nieuwe video. Let weer op dat deze ook weer als schokkend ervaren kan worden.

Update 17.20 uur:
Er is bevestigd dat er een dode bij het drama gevallen is. Daarnaast zijn er meerdere zwaargewonden. De brandweer roept op om weg te blijven. De ME houdt iedereen op afstand.

Update 17.35 uur:
Bij het ongeluk zijn twee kinderen overleden. 15 mensen zijn gewond geraakt. Dat laat burgemeester Hans Gerritsen weten.

Update 17.51 uur:
De informatie verandert nog in deze beginfase. De burgemeester zou hebben bevestigd dat er drie doden zijn gevallen: twee volwassenen en een kind.

Update 18.44 uur:
Het overleden kindje zou zeven jaar jong zijn. Op dit moment zijn er rouwauto's aanwezig en worden er nog steeds mensen afgevoerd vanaf het terrein.

Update 18.57 uur:
Uit eerste berichten zou de oorzaak mechanisch zijn. Het gaspedaal zou blijven hangen.

'De monstertruck zou over een stapel auto's rijden. Hij ging een beetje scheef. Op het moment dat de truck op de grond kwam, gaf hij enorm gas en reed-ie zo het publiek in,' zegt een getuige tegen RTVoost. 'In het begin denk je, dit is een grap. Dit kan niet zomaar gebeuren. Maar dan gebeurt het toch. Ik kan het nog niet beseffen. Het is heel erg. Dit had niet mogen gebeuren. Het is heel erg, want allemaal kleine kinderen staan vooraan om het goed te zien. En daar rijdt de truck zo recht op in. Ik kan me niet voorstellen hoe dat is voor de families.'

Woordvoerder Geerlof Kanis van de organisatie zegt dat er niets mis was met de veiligheid. 'Het publiek stond op 30 tot 35 meter afstand, achter een hek. Zo gebeurt het altijd.'

Vanuit het hele land komen vragen. Zo werd de redactie van RTV Oost gebeld vanuit Leidschendam, daar zou hetzelfde stuntteam eind juli ook in de problemen zijn gekomen: 'Nadat ze de stunt uitvoerde, ging ook daar de auto kapot. Hij moest afgevoerd worden, niks deed het meer.'

[Ryder Cup] Europese golfers opnieuw te sterk voor VS

Europa heeft in eigen huis de Ryder Cup weten te behouden. Op de golfbaan van Gleneagles in Schotland wist Europa de Amerikanen te verslaan. Europa won met 16,5-11,5. Het is de derde zege voor Europa op een rij. Aan het begin van de dag leidde Europa al met 10-6. 

Rory McIlroy bracht het eerste punt binnen door Rickie Fowler met 5&4 (lees vijf punten verschil met nog vier holes te spelen, verschil daardoor onoverbrugbaar) te verslaan. Hij sloeg acht birdies en één eagle. Hij is de eerste golfer sinds Tom Watson in 1977 twee majors en de Ryder Cup in één jaar wist te winnen. Graeme McDowell kwam van drie holes down om de partij tegen debutant Jordan Spieth met 2&1 te winnen. 

Henrik Stenson verzuimde om op hole 18 een half punt te pakken door een put van zeven meter te missen. Patrick Reed won zo het eerste punt voor de Amerikanen. Phil Mickelson en Matt Kuchar gaven de Amerikanen nog een beetje hoop, maar na het gelijke spel tussen Justin Rose en Hunter Mahan had Europa nog een half punt nodig. 

Jamie Donaldson slaat uiteindelijk het beslissende punt binnen. Hij versloeg Keegan Bradley met 5&3. Jimmy Walker had een goed debuut voor het Amerikaanse team en won nog zijn single met 3&2 van Lee Westwood. Het mocht voor de Amerikanen alleen niet meer baten. Victor Dubuisson en Zach Johnson deelden het laatste punt waardoor er de eindstand van 16,5-11,5 op het bord kwam. 

Over twee jaar zal de Ryder Cup weer worden georganiseerd in de Verenigde Staten. Hazeltine National Golf Club in Chaska, Minnesota heeft de eer om de 41e strijd tussen de golfers uit Europa en de Verenigde Staten te mogen organiseren.  

Uitslagen Ryder Cup - Singles

Europa Verenigde Staten Uitslag
Graeme McDowell Jordan Spieth 2&1 
Henrik Stenson Patrick Reed 1UP 
Rory McIlroy Rickie Fowler 5&4 
Justin Rose Hunter Mahan gelijk 
Stephen Gallacher Phil Mickelson 3&1 
Martin Kaymer Bubba Watson 4&2 
Thomas Bjorn Matt Kuchar 4&3 
Sergio Garcia Jim Furyk 1UP 
Ian Poulter Webb Simpson gelijk 
Jamie Donaldson Keegan Bradley 5&3 
Lee Westwood Jimmy Walker 3&2 
Victor Dubuisson Zach Johnson gelijk 

Uitslag sc Heerenveen - PSV

Sc Heerenveen heeft in de Eredivisie de topper tegen PSV gewonnen. In het eigen Abe Lenstra Stadion werden de Eindhovenaren met 1-0 geklopt door een goal van Daley Sinkgraven. Door dit resultaat deelt PSV de leiding nu met Ajax en PEC Zwolle, terwijl Heerenveen met een punt minder vierde staat.

Scheidsrechter Kevin Blom speelde een discutabele rol met twee rode kaarten (Pro Shots/Jasper Ruhe)
Scheidsrechter Kevin Blom speelde een discutabele rol met twee rode kaarten (Pro Shots/Jasper Ruhe)

sc Heerenveen

1 - 0

PSV

 78' Sinkgraven    
 
 Gele kaart: Sinkgraven (sc Heerenveen), Willems, Jozefzoon (PSV)
 Rode kaart: Marzo (33) (sc Heerenveen), Brenet (69) (PSV)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 25.632
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Nordfeldt
Marzo
Buijs
Van Aken
Van Anholt
De Roon
Sinkgraven
Van den Berg (Van Amersfoort/82)
Slagveer
Uth (Dalgaard/89)
Thorsby (Schmidt/36)
  Zoet
Brenet
Bruma
Rekik
Willems
Wijnaldum
Hendrix (Vloet/81)
Maher (Ritzmaier/78)
Narsingh
Locadia (Arias/73)
Jozefzoon


[WK Wielrennen] Dumoulin: "We waren onzichtbaar"

De Nederlanders konden vandaag bij het WK wielrennen geen rol van betekenis spelen. Geen van onze landgenoten wist in een vluchtgroep te raken, terwijl Bauke Mollema net de beslissende slag miste. Hij werd op de achttiende plaats de beste Nederlander.

Tom Dumoulin, 22e in de einduitslag en eerder deze week nog bronzen medaille winnaar bij het tijdrijden, was teleurgesteld in de summiere rol de Nederlanders speelden. "We zaten nergens mee, dat was wel de bedoeling. Daar zullen we het vanavond over hebben."

"We wilden tot de laatste ronde wachten, maar het groepje was net te ver", aldus Dumoulin. "We misten de benen op het laatst. Maar daarvoor ging het al mis. Uiteindelijk hebben we niet attent gekoerst. We zijn onzichtbaar geweest."

Tom Dumoulin ontevreden over prestatie Nederland op WK (Pro Shots/George Deswijzen)Tom Dumoulin ontevreden over prestatie Nederland op WK (Pro Shots/George Deswijzen)

[BL] Verhaegh schiet Augsburg naar zege op Hertha

Paul Verhaegh heeft FC Augsburg zondag de derde seizoenszege bezorgd. De Nederlandse aanvoerder tekende in het thuisduel tegen Hertha BSC voor de enige goal: 1-0. Verhaegh benutte na 27 minuten een strafschop.

Verhaegh werd na zeventig minuten vervangen. Bij de Berlijners maakte John Heitinga, evenals Salomon Kalou, de negentig minuten vol. Roy Beerens werd door de Nederlandse coach Jos Luhukay, die een verleden heeft bij Augsburg, na 79 minuten naar de kant gehaald.

Augsburg bracht zijn puntentotaal op negen en steeg van de twaalfde naar de zevende stek. Hertha vindt zichzelf met vijf punten terug in de onderste regionen van de Bundesliga.

Jennifer Lopez en Leah Remini aangereden

Jennifer Lopez en Leah Remini zijn zaterdag betrokken geweest bij een auto-ongeluk. De wagen van de zangeres en de King of Queens-actrice, twee goede vriendinnen, werd van achter aangereden door een beschonken bestuurder.

"Stilstaan voor een stoplicht, ons lekker voelen, vlak voordat een of andere dronken dwaas achterop mijn nieuwe wagen klapt", schrijft Lopez op Instagram bij een foto van haar en haar vriendin in de auto. "Godzijdank is iedereen oké."

Lopez laat weten dat ze de man de huid flink heeft vol gescholden en Remini kalm bleef. Ze is uiteindelijk dankbaar dat ze er zonder kleerscheuren vanaf zijn gekomen.

Hogenkamp wint weer eens een toernooi

Richel Hogenkamp heeft zondag op knappe wijze het ITF-toernooi in Clermont-Ferrand gewonnen. De Nederlandse versloeg de Française Julie Coin in de finale met 6-1 en 6-3. Voor Hogenkamp was het na drie verloren finales op rij haar eerst toernooizege van het jaar.

De 22-jarige Doetinchemse was ongeplaatst in Clermont-Ferrand. Ze won in de Franse plaats de achtste ITF-titel in haar carrière.

[Serie A] Zeperd Inter thuis tegen Cagliari

Internazionale is zondag in de Serie A voor eigen publiek hard onderuit gegaan. De equipe uit Milaan verloor met 4-1 van Cagliari, dat daardoor de laatste plaats verlaat. Een rode kaart van Inter-verdediger Yuto Nagatomo in de 27e minuut was het breekpunt. Op dat moment stond het 1-1 door goals van Marco Sau en Pablo Osvaldo.

Albin Ekdal was de grote man bij de bezoekers. Hij scoorde nog voor rust een loepzuivere hattrick, al mocht hij daarvoor wel teamgenoot Andrea Cossu danken die tussendoor een strafschop miste. Voor Cagliari is het de eerste overwinning van het seizoen. De ploeg van Sardinië klimt naar de dertiende plek met vier punten. Inter staat vijfde met acht punten.

Marco Sau maakte de eerste treffer voor Cagliari (Pro Shots/Insidefoto)
Marco Sau maakte de eerste treffer voor Cagliari (Pro Shots/Insidefoto)

Ook AC Milan bleef verstoken van de drie punten. De equipe van trainer Filippo Inzaghi remiseerde bij Cesena: 1-1. Nigel de Jong deed de hele wedstrijd mee, de geblesseerde Marco van Ginkel ontbrak. Davide Succi zette de thuisploeg in de tiende minuut op voorsprong, maar niet veel later maakte Adil Rami gelijk.

Na een rode kaart voor Cristian Zapata speelde Milan het laatste kwartier met tien man, maar de bezoekers hielden stand. Net als stadgenoot Inter heeft Milan acht punten, al zeven minder dan koplopers Juventus en AS Roma.

Overige uitslagen Serie A
Torino - Fiorentina 1-1
Chievo Verona - Empoli 1-1

Estland en Zweden herdenken veerbootramp van 1994

Honderden mensen hebben zondag in Estland en Zweden de ramp met de veerboot Estonia herdacht. Achthondertweeënvijftig mensen kwamen om het leven toen het schip twintig jaar geleden onderweg van Tallinn naar Stockholm verging.

Bij een door 852 kaarsen verlicht monument in de Estse hoofdstad werden bloemen gelegd. De plechtigheid werd voorafgegaan door een zes uur durend concert, de duur van de noodlottige oversteek in de nacht van 27 op 28 september in 1994.

Ook in Stockholm werden herdenkingen gehouden, waaronder een kerkdienst.

De Estonia zonk toen de boegdeuren tijdens een zware storm openscheurden en het water naar binnen stroomde. Maar 137 mensen konden worden gered. Onder de doden waren meer dan vijfhonderd Zweden en ongeveer 290 Esten.

Varenhorst en Nummerdor winnen Grand Slam

Beachvolleyballers Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst hebben de Grand Slam van São Paulo op hun naam geschreven. De Nederlanders versloegen de Brazilianen Ricardo en Emanuel in de finale met 2-0 (21-17, 21-13).

Het zeer ervaren Braziliaanse duo - Ricardo is 39, Emanuel 41 -  werd tien jaar geleden al eens wereld- en olympisch kampioen. Nummerdor was na afloop dan ook zeer tevreden met de zege. "Dit was echt een perfecte wedstrijd. We waren nagenoeg foutloos en we hebben vooral Ricardo helemaal uit de wedstrijd gespeeld."

Voor de IJsselmuidenaar was het zijn eerste toernooizege met Varenhorst. Eerder vierde Nummerdor veel successen met de inmiddels gestopte Richard Schuil. "Ondanks dat we pas kort samenspelen, kun je zien dat er sprake is van chemie", zei Nummerdor over Varenhorst. "Voor Chris is deze titel heel belangrijk, omdat het zijn eerste grote prijs is. Het is zeer belangrijk dat je finales leert spelen én leert winnen."

Bijzonder goud en toptijd voor Ogunode op 100 meter

Femi Ogunode heeft op de Asian Games in Incheon het goud gewonnen op de 100 meter. De Qatarees deed dat in een razendsnelle tijd van 9,93 seconden, waarmee hij op de gedeeld vijfde plek van de wereldranglijst van dit jaar komt. Het was ook een ruime verbetering van het Aziatisch record, dat met 9,99 al ruim zeven jaar op naam stond van landgenoot Samuel Francis.

Met zijn gouden medaille voltooide Ogunode een bijzonder huzarenstukje. De geboren Nigeriaan, die tot januari van dit jaar een tweejarige dopingschorsing uitzat, heeft nu op de Asian Games goud gewonnen op de 100, 200 en 400 meter. Op de twee langere sprintafstanden was hij vier jaar geleden in Guangzhou al de beste.

Op de 400 meter was het goud voor Yousef Ahmed Masrahi uit Saudi-Arabië. Hij deed dat eveneens in een scherpe tijd, want dit jaar waren slechts vijf mannen sneller dan zijn winnende 44,46 seconden. 

Ogunode duikt naar het goud in Incheon (Foto: Getty)

[JL] N.E.C. wint derby bij De Graafschap

N.E.C. Nijmegen heeft zondag de derby tegen De Graafschap gewonnen. De Nijmegenaren zegevierden op de Vijverberg met 2-0 door goals van Anthony Limbombe en Kristjan Emilsson. N.E.C. bracht zijn puntentotaal op 21 en deelt de koppositie met mededegradant Roda JC.

De derde club die afdwaalde, RKC, zette zijn rampzalige seizoensstart voort. Voor eigen publiek met werd 4-0 verloren van Achilles '29, dat scoorde via Kürsad Sürmeli (2), Freek Thoone en Thijs Hendriks. RKC is met vier punten de hekkensluiter. Achilles heeft drie punten meer en bezet de vijftiende stek.

FC Volendam bleef in het spoor van de twee koplopers door een ruime thuiszege op MVV. Het werd door goals van Henk Veerman (2) en Kevin Brands 3-0. Volendam heeft twee punten minder dan N.E.C. en Roda JC.

'X-Men stopt na Apocalypse'

Er gaat een einde komen aan de X-Men-filmtrilogie die is ingezet met First Class. Dit onthult de schrijver van de films, Simon Kinberg.

''Apocalypse zal een echte eindfilm zijn, een einde aan de serie films die begonnen is met First Class in 2011. De verhalen van onder meer de jonge Raven, Hank, Erik en Charles zullen dan ook tot een einde gaan komen."

Er is laatst een hevige discussie onstaan over de castingkeuze voor de aankomende film. Er zou misschien wel een hele ''recasting'' nodig zijn. Ook hier geeft Kinberg antwoord op.

''Het is waar, aangezien Apocalypse zich 20 jaar voor de eerste X-Men-film zal afspelen, zal er zeker wat recasting gaan plaatsvinden."

X-Men: Apocalypse verschijnt op 27 mei 2016 in Amerika. Bekijk hieronder alvast de eerste beelden die vertoond werden na X-Men: Days of Future Past!

Revaliderende Peter Timofeeff mag even naar huis

Peter Timofeeff mag zondag even het revalidatiecentrum verlaten waar hij herstelt na een hersenbloeding. De 64-jarige weerman heeft toestemming gekregen om een paar uur naar huis te gaan.

"Mooie dag. Mag straks paar uur naar huis. Hard gewerkt afgelopen twee weken", twittert Timofeeff, die laat weten emotioneel te zijn. Hij maakt flinke vorderingen. "Maak nu zelfstandig transfers tussen bed, rolstoel, wc, et cetera."

De weerman werd twee weken geleden getroffen door een hersenbloeding. Hij werd met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Zijn artsen denken dat Timofeeff volledig herstelt.

Uitslagen Eredivisie 28/09/2014

FC Twente en FC Groningen hebben hun wedstrijden tegen FC Utrecht en Willem II weten te winnen. Voor beide ploegen was het niet gemakkelijk, maar ze wisten de overwinning over de streep te halen. Hieronder de statistieken:

FC Groningen

1 - 0

Willem II

 31' De Leeuw(pen)    
 
 Gele kaart: , Van der Struijk, (Willem II)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: -
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Hiariej (Hateboer/61)
Botteghin
Kappelhof
Van Nieff
Lindgren
Chery
Kieftenbeld
Antonia
Hoesen (Islamovic/80)
De Leeuw (Van der Velden/73)
  Lamprou
Van Der Struijk
D Wuytens
Peters
Dijks
Haemhouts
Braber (Messaoud/64)
S Wuytens
Cabral (Andrade/80)
Armenteros
Sahar (Ondaan/69)

FC Twente

3 - 1

FC Utrecht

 5' Ebecillio
 64' Kum (ed)
 90' Castaignos
   71' Ayoub 
 
 Gele kaart: Corona, Bjelland, (FC Twente), Kum, Kali, (FC Utrecht)
 Rode kaart: , Ayoub (89/2xg) (FC Utrecht)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 27.500
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Marsman
Martina
Bengtsson
Bjelland
Schilder (Koppers/69)
Ebecilio
Ziyech
Mokotjo
Corona (Borven/85) 
Castaignos
Miyaichi (Mokhtar/53)
  Ruiter
Van der Maarel (Letschert/78)
Markiet
Leeuwin
Kum
Diemers (Kerk/46)
Kali
Ayoub
Rubin
Badjeck
Antwi


Anouar Kali kan Hakim Ziyech niet bijbenen (Pro Shots/Peter Lous)

[WK Wielrennen] Wereldtitel naar Pool Kwiatkowski

Michal Kwiatkowski is in het Spaanse Ponferrada wereldkampioen wielrennen geworden bij de mannen. De Pool reed in de slotronde weg en hield op de streep een seconde voorsprong over op de Australiër Simon Gerrans. Het brons ging naar de Spanjaard Alejandro Valverde.

Vroeg in de koers kreeg een kopgroep van vier met Kvasina, Savickas, Quintero en Polivoda een voorsprong van een kwartier. Maar nadat eerst de Polen en vervolgens de Italianen het tempo omhoog gooiden was deze voorsprong als sneeuw voor de zon verdwenen. De Italianen hadden geen topfavoriet meegenomen en probeerden al relatief vroeg voor chaos te zorgen in het peloton.

Dit lukte in eerste instantie door Fabio Aru en Giovanni Visconti in een kopgroep mee te sturen, maar die reikte niet ver. Dit evenals een poging van tijdritspecialist Tony Martin, maar ook hij werd weer gegrepen en kwam op het heuvelachtige en beregende parcours in het Spaanse Ponferrada in een kleine kopgroep terecht, die in de een na laatste ronde gegrepen werd.

Vervolgens was het aan de Italiaan Alessandro De Marchi, de Fransman Cyril Gautier en de Deen Michael Valgren Andersen om vooruit te gaan. Toen zij de bel van de laatste ronde hoorden sloot de Wit-Rus Kiryenka aan en had de groep een voorsprong van 50 seconden op het door Spanje en Polen aangevoerde peloton. Die voorsprong was voor het begin van de eerste klim van het laatste rondje al gehalveerd. De Nederlandse inbreng was tot dan toe vrij karig geweest. In het uit vijftig man bestaande peloton zaten enkel nog Bauke Mollema, Tom Dumoulin en Wout Poels. De overige renners waren al gelost of afgestapt.

Bovenop de 5,5 kilometer lange klim was de voorsprong van de vier koplopers nog tien seconden. Michal Kwiatkowski maakte als eerste de sprong naar de kopgroep en liet de helft van de groep direct achter. Enkel Andersen en De Marchi konden de Pool in eerste instantie volgen, maar zij moesten al snel de renner van Omega Pharma-Quick Step laten gaan.

Vanuit het peloton moest snel een reactie komen en eerst was het Joaquim Rodríguez die reageerde. Hij kreeg Philippe Gilbert, Simon Gerrans, Greg van Avermaet, Matti Breschel, Tony Gallopin en Alejandro Valverde mee. Mollema wist die groep net niet bij te houden. Bovenop de klim had deze groep negen seconden achterstand op Kwiatkowski, die vol bleef geven in de afdaling. De voorsprong slonk mondjesmaat, maar Gilbert moest in de achtervolging alles alleen doen.

Kwiatkowski bleef daar alsnog voor en boekte daarmee zijn mooiste zege in zijn carrière en mag het komende seizoen in de regenboogtrui rijden. Zilver was voor de Australiër Simon Gerrans en het brons was voor Alejandro Valverde. Matti Breschel werd vierde, terwijl Greg van Avermaet vijfde werd. Bauke Mollema was op de 18e plaats de beste Nederlander, terwijl Tom Dumoulin 22e werd.

Uitslag WK wielrennen

# Renner Nat Tijd
1 Michal Kwiatkowski Pol 6:29.07
2 Simon Gerrans Aus +0.01
3 Alejandro Valverde Spa z.t.
4 Matti Breschel Den z.t.
5 Greg van Avermaet Bel z.t.
6 Tony Gallopin Fra z.t.
7 Philippe Gilbert Bel +0.04
8 Alexander Kristoff Nor +0.07
9 John Degenkolb Dui z.t.
10 Nacer Bouhanni Fra z.t.
18 Bauke Mollema NED z.t.

Paard mishandeld in Paterswolde

Aan de reeks paardenmishandelingen in het noorden van het land is nog geen einde gekomen. In het Drentse Paterswolde werd zondagochtend een paard aangetroffen dat door een ander moet zijn verwond. Dat laat de politie weten. Volgens een dierenarts werd het letsel waarschijnlijk drie tot vijf dagen eerder toegebracht.

De verwonding werd ontdekt door de eigenaar van het paard, die de dierenarts inschakelde. Toen duidelijk werd dat opzet in het spel was, werd de politie gealarmeerd. De nieuwe mishandeling wordt samen met tien eerdere mishandelingen in Noord-Nederland onderzocht door de recherche.

Die eerdere mishandelingen vonden onder meer plaats in Balloo, Gasselte, Tolbert, Glimmen en Oldekerk. Ook elders in het land worden de laatste laatste maanden paarden mishandeld. Eerder deze maand kwamen meldingen uit het Gelderse Ermelo en uit Amersfoort.

Duitsland start training Koerdische strijders

De Duitse krijgsmacht is begonnen met het trainen van 32 Koerdische pershmerga op een legerschool in Beieren. Dat heeft het ministerie van defensie zondag laten weten. Zij worden opgeleid om het op te nemen tegen terreurnetwerk Islamitische Staat (IS).

De strijders blijven tot 3 oktober in Duitsland. Zij worden getraind in het gebruik van diverse wapens.

Donderdag begon Berlijn met het leveren van wapens aan de Koerden in Noord-Irak. De peshmerga ontvingen antitankwapens, machinegeweren en ander wapentuig. In totaal wil Duitsland zo'n tienduizend Koerdische strijders van bewapenen.

Jeugdzorg: sneller alarm arts bij mishandeling

Huisartsen die vermoeden dat een kind wordt mishandeld, moeten sneller aan de bel trekken bij het meldpunt kindermishandeling van Jeugdzorg. Dat zegt vicevoorzitter van Jeugdzorg Nederland Jan-Dirk Sprokkereef zondag in Nieuwsuur. Nog geen twee procent van de twintigduizend meldingen die in 2013 werden gedaan kwam van huisartsen.

Dat slechts 1,6 procent van de meldingen bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) van huisartsen komt is 'te laag', aldus Sprokkereef. Nieuwe regels die het makkelijker maken voor artsen om vermoedens van kindermishandeling te melden, hebben te weinig effect. "Blijkbaar wordt die ruimte toch niet zo ervaren."

Huisartsen zouden het moeilijk vinden om het met ouders te hebben over het welzijn van een kind uit angst de band tussen de huisarts en de ouders te beschadigen. Ook het beroepsgeheim van huisartsen speelt een rol. Als ouders het gevoel hebben dat dat geheim geschonden is, kunnen ze een tuchtklacht indienen.

Naar aanleiding van de 65 duizend telefoontjes naar het AMK werd vorig jaar in twintigduizend gevallen een onderzoek ingesteld. De overige telefoontjes worden geregistreerd op naam van de melder, niet op naam van het kind.

Zo kunnen over hetzelfde kind meerdere meldingen binnenkomen, die niet noodzakelijkerwijs aan elkaar worden gekoppeld. In een aantal door Nieuwsuur onderzochte, ernstige gevallen had volgens betrokkenen de ernst eerder kunnen worden ingeschat.

Toch pleit Jeugdzorg Nederland niet voor registratie op naam van het kind. "Het is belangrijk dat mensen ook anoniem om advies kunnen vragen. Het meldpunt moet zijn laagdrempeligheid behouden", aldus vicevoorzitter Sprokkereef. Ook zou registratie op naam van het kind kunnen worden misbruikt door ouders die ruzie hebben met elkaar.

'Liberia wil ebolahulp uit Nederland'

De Liberiaanse president Ellen Johnson Sirleaf wil hulp uit Nederland bij de bestrijding van de ebola-epidemie in haar land. Ze denkt daarbij vooral aan de grote medische voorraden en gespecialiseerde farmaceutische industrie. "We zouden die medische hulpmiddelen goed kunnen gebruiken om ebola effectief aan te pakken", zegt ze zondag in KRO Brandpunt.

In het West-Afrikaanse land is te weinig materiaal om vast te kunnen stellen of een patiënt ebola heeft. Liberiaanse experts zeggen in het programma bovendien dat met Nederlands materiaal de verspreiding van het virus beter in kaart zou kunnen worden gebracht.

Sirleaf nodigt gepensioneerde specialisten uit naar het land te komen. De ebola-epidemie heeft in West-Afrika meer dan drieduizend slachtoffers gemaakt, vooral in Liberia. Behalve Artsen zonder Grenzen is maar één andere internationale hulporganisatie betrokken bij de bestrijding van de dodelijke ziekte. Tegen ebola bestaat geen bewezen medicijn.

Pilotenstaking Air France voorbij

De piloten van Air France hebben hun staking zondag na veertien dagen beëindigd. Dat heeft de pilotenvakbond SNPL laten weten. Bij de staking werd de helft van de vluchten van Air France geannuleerd en raakten passagiers wereldwijd gestrand.

Een woordvoerder van SNPL zei dat hij verder geen details kon geven, maar was nog steeds van mening dat een dialoog tussen de piloten en Air France niet kan plaatsvinden voordat de luchtvaartmaatschappij beloften aan de vliegers doet. Een akkoord tussen beide partijen lijkt nog altijd ver weg. Air France heeft nog niet op de berichten gereageerd.

De staking ontstond toen Air France zei het gros van zijn operaties in Europa over te hevelen naar budgetmaatschappij Transavia. Piloten vrezen dat hun banen hierdoor worden verplaats naar lagelonenlanden. De luchtvaartmaatschappij bood woensdag aan dit deel van het plan te schrappen.

Moederbedrijf Air France-KLM meldde eerder dat de staking tot twintig miljoen euro per dag kost. Premier Manuel Valls heeft kritiek geuit op de stakers en zegt dat zij Frankrijk een 'slecht imago' geven.

Noord-Korea wil hereniging

Noord-Korea heeft een niet onbelangrijk voorstel gedaan in de richting van hereniging van de twee Korea's. Dat meldt Bangkok Post naar aanleiding van een Noord-Koreaanse speech bij de VN.

De Noord-Koreaanse buitenlandminister Ri Su Yong noemde hereniging 'de grootste wens van het hele land' en stelde een 'één land, twee systemen'-structuur voor. "We zijn van mening dat nationale hereniging niet door confrontatie zou moeten gebeuren, maar middels een confederatie van twee systemen binnen één land."

Er zou in dat geval één overkoepelende Koreaanse staat komen waar de twee landen in worden opgenomen: een communistisch en een kapitalistisch gedeelte.

UCI-president Cookson wil weer Limburgs WK

UCI-president Brian Cookson verwacht dat binnen enkele jaren weer een WK wielrennen in Limburg wordt georganiseerd. Dat zei de Brit zondag tegen L1. "Wij voelen ons altijd zeer welkom in Limburg en het publiek is altijd laaiend enthousiast." Valkenburg was de laatste zestien jaar tweemaal gastheer, in 1998 en 2012.

Cookson deed zijn verhaal in het Spaanse Ponferrada, dit jaar organisator van het WK. De organisatie van de mondiale titelstrijd is al tot 2017 vergeven.

Er zouden nog geen concrete plannen liggen om het WK naar Limburg te halen. "Maar ik weet zeker dat er een Limburgs WK aan zit te komen. Ik wacht de aanbieding vanuit Limburg graag af", vertelt Cookson.

De Guzman valt in bij winnend Napoli

Jonathan de Guzman heeft zondag zijn steentje bijgedragen aan een 1-0 zege van Napoli op bezoek bij Sassuolo. De Oranje-international kwam in de 61e minuut in het veld voor Marek Hamsik. Napoli leidde toen al dankzij een doelpunt van Jose Callejon.

Napoli klimt door de overwinning naar de achtste plek in de Serie A. De ploeg van Rafa Benitez is met twee nederlagen in vijf wedstrijden moeizaam aan het seizoen begonnen.

In de Spaanse middenmoot won Getafe in eigen huis met 1-0 van Malaga dankzij een treffer van Michel. Nordin Amrabat begon in de basis bij Malaga, maar moest in de rust in de kleedkamer achterblijven.

[MotoGP] Uitslag Grand Prix van Aragón

Jorge Lorenzo heeft op Motorland Aragón een zeer chaotische Grand Prix van Aragón gewonnen. In een regenachtige slotfase ging de ene na de andere rijder onderuit, maar de Spanjaard kon de omstandigheden het best aan en raasde als eerste over de finish.

Polesitter Marc Márquez moest bij de start zoals wel vaker wat plekken inleveren, waar Dani Pedrosa en Andrea Iannone van konden profiteren. Márquez kwam al snel weer terug naar de leiding, met Iannone achter hem. De Italiaan probeerde uit alle macht bij te blijven, maar ging te hard door de bocht en gleed onderuit. Twee ronden later sloeg het noodlot toe voor Valentino Rossi - die de vorige race nog won. Hij verremde zich en ging hard tegen de vlakte, waarna hij met een brancard afgevoerd werd. 

De volgende ronden bestonden vooral uit af en toe wat schermutselingen tussen Márquez, Pedrosa en Lorenzo, die een flinke voorsprong hadden op Andrea Dovizioso en Stefan Bradl. Na twaalf ronden werd met de witte vlag gezwaaid in verband met wat druppels, wat inhoudt dat er vanaf dat moment van motor - en dus banden - gewisseld mocht worden.

Het duurde nog even voor de regen door begon te zetten, maar op acht ronden voor het einde kon er echt gevochten worden. Dat was eerst aan teamgenoten Márquez en Pedrosa, waarbij laatstgenoemde de leiding pakte. Lorenzo zakte langzaam wat terug, terwijl regenspecialist Dovizioso op de vierde plek steeds dichter bij Lorenzo kwam. De Italiaan ging echter op vijf ronden voor het einde onderuit.

Lorenzo was de eerste van het leidende trio die besloot om van machine te wisselen. Pedrosa deed dat, net als Márquez, niet en ging bij het aanremmen van de eerste bocht onderuit. Daardoor kwam de derde plek in handen van Áleix Espargaró, die als eerste was komen wisselen. 

Een ronde later maakte ook leider Márquez een fout, waardoor hij tegen de vlakte ging en kansloos was voor de zege. Plotseling was Lorenzo de grote favoriet om de zege te pakken, en dat liet hij zich geen twee keer zeggen. Lorenzo werd niet meer bedreigd, maar daarachter ontstond nog een fel gevecht om de tweede en derde plek. Espargaró wist daarin Cal Crutchlow nog net van zich af te houden, terwijl Stefan Bradl vierde werd. Márquez en Pedrosa kwamen uiteindelijk als dertiende en veertiende over de streep.

[upd] Dertig bergbeklimmers dood na vulkaanuitbarsting

Bij de top van de uitgebarsten vulkaan in Japan zijn meer dan dertig bewusteloze mensen aangetroffen. Gevreesd wordt dat de mensen zijn overleden. Een van de reddingswerkers zegt zondag de lichamen te hebben aangetroffen, laat de politie weten. Over de identiteit van de getroffen bergbeklimmers is nog niets bekend.

Door het uitbarsten van de Ontake, ongeveer tweehonderd kilometer ten westen van Tokyo, kwamen meer dan 250 bergbeklimmers vast te zitten. De meesten wisten hun weg naar beneden te vinden. De uitbarsting zaterdagmiddag ging gepaard met een grote klap en legde de omgeving in as.

De Ontake is met meer dan drieduizend meter een van de hoogste bergen van Japan. Tot eind jaren zeventig werd gedacht dat de vulkaan niet meer actief was, tot de berg weer begon te rommelen.

Update 14.27 uur
De bergbeklimmers zijn volgens ABC News overleden. De plaatselijke autoriteiten omschrijven de slachtoffers als mensen met hart- en longfalen, wat in Japan gebruikelijk is als er nog geen officiële doodsverklaring door een politie-arts is afgegeven. Het aantal slachtoffers werd aanvankelijk door een anonieme politieman gemeld, omdat ook die informatie eigenlijk nog niet mocht worden vrijgegeven.

Uitslag Excelsior - SC Cambuur

Excelsior en Cambuur hebben elkaar in Rotterdam in evenwicht gehouden. Een slap Cambur gaf kans na kans weg in de eerste helft, maar omdat Excelsior maar 1x wist te scoren konden de bezoekers de schade repareren. Excelsior kwam op 2-0, maar deze goal werd door scheidsrechter Higler afgekeurd, een discutabele beslissing. Hieronder de statistieken.

Excelsior

1 - 1

sc Cambuur Leeuwarden

 22' Van Weert    62' Ogbeche 
 
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 3.227
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Coutinho
Karami
Fischer
Van Diermen
Kuipers
Kruys (Varela/74)
Stans
Auassar
Botaka
Van Weert (Maletic/72)
Van Mieghem
  Nienhuis
Pereira
Reijnen
Slijngard
Andruiskevicius
Bakker (Van der Streek/46)
El Makrini
Rusnak
Ogbeche
Barto (Hemmen/78)
De Ridder (Narsingh/46)

Marlon Pereira en Daryl van Mieghem in duel (Pro Shots/Henk Jan Dijks)

'Team Juncker' op sollicitatie

Zes dagen, 27 kandidaat-commissarissen, 81 uur en 45 vragen. Het Europees Parlement (EP) maakt zich op voor een reeks hoorzittingen. Het team van toekomstig voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, gaat vanaf maandag op sollicitatie.

De kandidaat-commissarissen verschijnen voor de commissie(s) die de meeste raakvlakken hebben met hun beoogde portefeuille. Alleen Frans Timmermans krijgt een grotere hoorzitting omdat hij als beoogde eerste vicevoorzitter en rechterhand van Juncker een speciale verantwoordelijkheid heeft binnen de nieuwe commissie.

In 3 uur tijd krijgen de kandidaten 45 vragen voor hun kiezen. De vraagsteller krijgt 1 minuut voor de vraag, de 'ondervraagde' antwoordt in 2 minuten. Na de hoorzitting moeten de commissieleden twee vragen beantwoorden: is deze persoon geschikt als commissaris en indien ja, is dit ook de goede post?

In het verleden is het meermalen gebeurd dat er een negatief advies kwam over een kandidaat of toebedeelde post. Bij de vorige vorming van de commissie moest Bulgarije een nieuwe kandidaat leveren. Formeel is het alleen advies van het EP, omdat het alleen de hele commissie naar huis kan sturen, niet individuele commissarissen. Maar door te dreigen met een nee-stem tegen het hele team kan Juncker wel gedwongen worden tot verandering.

De Zweedse Cecilia Malmström, nu ook Europees Commissaris, bijt het spits af. De parlementariërs zullen ongetwijfeld willen weten of zij als Handelscommissaris anders om zal gaan met het omstreden handelsverdrag tussen de EU en de Verenigde Staten (TTIP). Omstreden is haar kandidatuur echter niet.

Dan kan niet iedereen zeggen. De Spaanse, Hongaarse, Britse en Sloveens kandidaten zouden zich maar beter goed voorbereiden. Zij lijken nog helemaal niet zeker van een ja-stem.

De Spanjaard Miguel Arias Cañete (voorgedragen voor Klimaatactie en Energie) en de Britse Jonathan Hill (Financiële diensten en Kapitaalmarkten) wordt met name belangenverstrengeling verweten. De Hongaar Tibor Navracsics (Onderwijs, Cultuur, Jongeren en Burgerschap) is omstreden als architect van dubieuze wetten en de Sloveense oud-premier Alenka Bratušek (vicevoorzitter voor Energie Unie) heeft zichzelf voorgedragen en er loopt een corruptie-onderzoek naar haar.

Als alle sollicitanten slagen, volgt op 22 oktober de stemming in Straatsburg. Zakken kandidaten, dan is de kans groot dat het nieuwe dagelijks bestuur van de EU later dan 1 november kan aantreden.

Schöne met Ajax mee naar Cyprus

Lasse Schöne reist met Ajax af naar Cyprus voor het Champions League-duel bij APOEL Nicosia van dinsdag. De Deense middenvelder is opgenomen in de selectie, meldt Ajax zondag. Schöne raakte anderhalve week geleden tegen Paris Saint-Germain geblesseerd aan zijn lies en miste vervolgens de uitduels bij NAC en Feyenoord.

"Schöne kampte met liesklachten, maar is op de goede weg terug. Of hij daadwerkelijk in actie komen tegen de Cyprioten is nog niet bekend", stelt Ajax op de clubsite. Voor de uiteindelijke wedstrijdselectie van achttien man moet er nog één speler afvallen. Buiten de toevoeging van Schöne zijn er geen wijzigingen ten opzichte van de selectie tegen NAC.

Kuipers fluit Manchester City - AS Roma

Björn Kuipers heeft dinsdag de leiding over een mooi affiche in de Champions League. De Nederlandse scheidsrechter fluit Manchester City - AS Roma. Zoals gebruikelijk assisteren Sander van Roekel en Erwin Zeinstra de supermarkteneigenaar, die zijn dertigste Champions League-wedstrijd fluit.

Richard Liesveld en Ed Janssen staan in Manchester als vijfde en zesde official op de achterlijn. Charles Schaap is de vierde man.

Voor Roma komt met Urby Emanuelson mogelijk een Nederlander in actie. De oud-Ajacied is dit seizoen echter nog bijzonder weinig ingezet door coach Rudi Garcia. Kevin Strootman is nog altijd geblesseerd.

Milorad Mazic hanteert dinsdag de fluit tijdens APOEL Nicosia - Ajax. De Serviër floot op het WK in Brazilië Duitsland - Portugal en Argentinië - Iran in de groepsfase.

Traangas ingezet tegen demonstranten in Hong Kong

De politie heeft zondag traangas ingezet tegen demonstranten die protesteerden voor democratische hervormingen in de Chinese stad. De betogers hadden zich buiten een regeringsgebouw verzameld. Eerder op de dag zetten de autoriteiten al pepperspray in.

Het traangas werd op de mensenmassa geworpen nadat betogers op de vuist gingen met de politie en het verkeer op een drukke straat blokkeerden. Hierna sloegen veel demonstranten tijdelijk op de vlucht. Zij keerden later terug om de weg opnieuw te bezetten.

De betogers wilden een enorme sit-in organiseren buiten het hoofdkwartier van de Chinese regering. Beijing heeft de protesten veroordeeld en noemde deze 'illegaal'. De betoging werd georganiseerd door studenten. Zij werden later bijgestaan door de Occupy Central-beweging.

De demonstranten willen dat de bevolking van Hong Kong vanaf 2017 een eigen leider mag voordragen voor het bestuur van de stad. China vindt dat die leider eerst door een speciale commissie moet worden gekeurd.

Olieraffinaderij in handen van IS gebombardeerd

Vliegtuigen van de door de Verenigde Staten geleide coalitie tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS) hebben zondag in Syrië een olieraffinaderij gebombardeerd. Dat zeggen inwoners van een Turkse grensstad. De Tel Abyad-raffinaderij was in handen van IS.

"Onze woning schudde op zijn grondvesten en we zagen vlammen van wel zestig meter hoog uit de raffinaderij komen", zei Özer, die in het nabijgelegen Turkse stadje Akcalkale woont. De luchtaanvallen vonden rond 2.30 uur plaats en de lucht werd 'twee uur lang' opgelicht door explosies.

Het bondgenootschap heeft de afgelopen dagen meerdere olie-installaties aangevallen in de hoop IS te verzwakken. De terroristische organisatie verdient ruim twee miljoen euro per dag met oliehandel. De Amerikaanse krijgsmacht heeft nog niet bevestigd verantwoordelijk te zijn voor de bombardementen.

Gaga slaat terug naar beschuldiger van plagiaat

Lady Gaga sleept de vrouw die haar van plagiaat beschuldigde voor de rechter. Laatstgenoemde klaagde de zangeres eerder aan omdat die een nummer van haar zou hebben gekopieerd zonder toestemming. Die rechtszaak werd van tafel geveegd, nadat een rechter te weinig overeenkomsten in de liedjes hoorde. Gaga laat de zaak echter niet rusten.

De zangeres eist nu op haar beurt bijna 1,4 miljoen dollar van de vrouw, schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ op basis van rechtbankdocumenten. Dat is volgens Gaga het bedrag dat ze de afgelopen drie jaar heeft besteed aan advocaatkosten, naar aanleiding van de beschuldiging van plagiaat.

Nishikori klopt Benneteau in finale Kuala Lumpur

Kei Nishikori heeft bij het tennistoernooi van Kuala Lumpur zijn favorietenrol waargemaakt. De als eerste geplaatste Japanner klopte zondag in de finale de Fransman Julien Benneteau (4): 7-6 (4) en 6-4. Het was voor de verliezend finalist van de US Open zijn derde toernooizege van het jaar en de zesde uit zijn carrière.

De eerste set draaide uit op een tiebreak en dat mocht Nishikori zich aanrekenen. Hij benutte slechts één van zijn tien breekpunten. Benneteau was beduidend efficiënter met één uit één. In het tweede bedrijf benutte Nishikori ook direct zijn enige breekkans en kwam hij niet meer in de problemen.

[WK Volleybal] Dames rekenen af met Mexico

De Nederlandse volleybalsters hebben zondag hun laatste groepswedstrijd in de eerste ronde van het WK gewonnen. In het Italiaanse Verona werd Mexico met 3-0 verslagen: 32-30, 25-17 en 25-17. Nederland, dat al verzekerd was van de volgende ronde, eindigt definitief als derde in groep C.

Voor Nederland was het de derde overwinning. Oranje was de mondiale titelstrijd begonnen met zeges op Kazachstan en Thailand, maar ging vervolgens onderuit tegen Rusland en de Verenigde Staten.

Murray wint na veertien maanden weer eens toernooi

Andy Murray heeft voor het eerst sinds juli vorig jaar weer eens een tennistoernooi gewonnen. De Brit versloeg in het Chinese Shenzhen in de finale Tommy Robredo (4) uit Spanje. Hij overleefde in de tweede set vijf matchpoints: 5-7, 7-6 (9) en 6-1. De wedstrijd nam tweeënhalf uur in beslag.

Murray wist sinds zijn zege op Wimbledon veertien maanden geleden nog geen finaleplaats te bemachtigen en zakte weg naar de elfde plaats op de wereldranglijst. Na afloop barstte de als tweede geplaatste Brit in huilen uit.

Beschonken vrouw in scootmobiel van snelweg gehaald

Een bestuurder van een scootmobiel is zaterdagavond van de A2 ter hoogte van Hunsel gehaald. De vrouw bleek met een slok op achter het stuur te zijn gekropen. Dat meldt de politie zondagochtend.

De politie kreeg rond 22.30 uur een melding dat een scootmobiel op de vluchtstrook reed. Agenten troffen de vrouw met een hondje op schoot aan achter het stuur. De 58-jarige vrouw uit het Belgische Zutendaal kreeg een rijverbod voor vijf uur en moest haar scootmobiel afstaan.

Duizenden agenten bij Gay Pride in Servië

In de Servische hoofdstad Belgrado zijn zondag duizenden politieagenten en leden van de oproerpolitie actief om deelnemers aan de Gay Pride te beschermen tegen gewelddadige homofobe mensen. De agenten zijn gewapend met wapenkanonnen, pantservoertuigen en schilden en blokkeren al het verkeer op de geplande route van de optocht.

De autoriteiten gaven toestemming om de Gay Pride door te laten gaan, ondanks dreigementen en vrees voor een herhaling van de situatie in 2010. Toen mondde de optocht uit in een veldslag tussen demonstranten en de politie enerzijds en extreemrechtse groeperingen anderzijds. Meer dan honderd mensen raakten gewond.

Na de gevechten werden optochten voor homorechten voor drie jaar verboden. De regering zei hiertoe uit veiligheidsoverwegingen te hebben besloten. Zaterdag namen duizenden Serviërs deel aan een protest tegen de Gay Pride.

[Moto2] Uitslag Grand Prix van Aragón

De Grand Prix van Aragón in de Moto2 is gewonnen door Maverick Viñales. Op Motorland Aragón boekte de Spaanse wereldkampioen in de Moto3 zo zijn tweede zege in zijn debuutseizoen in de Moto2, nadat hij al van poleposition gestart was.

Bij de start werd Viñales nog voorbij gereden door Mika Kallio, de Fin die al zes races achter elkaar het podium haalde. De Spanjaard pakte hem echter niet veel later weer terug, terwijl Kallio's teamgenoot Tito Rabat en Dominique Aegerter ook aan konden sluiten. Op een kleine achterstand volgden Johann Zarco en Franco Morbidelli, terwijl ook Tom Lühti nog mee kon doen.

Kallio en Rabat sloegen samen met Viñales een gaatje, maar doordat de teamgenoten elkaar aanvielen ging het fout en zakten ze terug tot achter Aegerter en Zarco, terwijl ook Morbidelli het duo in kon halen. Voorin reed Viñales weg van de rest, terwijl Rabat weer naar voren kon komen en de tweede plek in handen pakte. Kallio kon zijn teamgenoot niet volgen en kwam niet meer in de buurt van het podium.

In de slotronden was Rabat nog sneller dan Viñales, maar hij maakte bij lange na niet genoeg tijd goed om zijn landgenoot te kunnen bedreigen. Het duel om plek drie was nog even spannend en werd gewonnen door Zarco, die Lühti van zich af wist te houden. Kallio moest genoegen nemen met plek zeven.

Eerste 15 minuten in Forza Horizon 2

Forza Horizon 2 komt volgende week vrijdag in Nederland uit voor Xbox One en Xbox 360. In onderstaande video kan je alvast de eerste 15 minuten van de Xbox One-versie van de game checken. Vanaf 4:45 begint de actie, hoewel het introfilmpje best de moeite waard is.

Forza Horizon 2 kreeg tot nu toe zeer goede cijfers. Zie onderstaande lijst van cijfers gebaseerd op reviews van de Xbox One-versie.

  • Videogamer – 8
  • Eurogamer Italy – 9
  • Joystiq – 4/5
  • Polygon – 7
  • Eurogamer – 9
  • IGN – 9
  • TheKoalition – 9.5
  • CyberShack – 4/5
  • GodIsAGeek – 9
  • TotalXbox – 8
  • Xboxlife.dk – 9
  • Eurogamer DE – 9
  • Insidegames.ch – 9
  • PPE.pl – 9
  • Destructoid – 9.5
  • Games Radar – 4/5
  • NZ Gamer – 8.8
  • Shacknews – 8
  • EGM – 7.5
  • Gamesmurf – 8
  • Z-Giochi – 8.5
  • Gamer365 – 9


Whiting: F1-coureurs mogen gokken bij start

De Formule 1-coureurs mogen veel risico nemen bij de start. Dit antwoord gaf FIA-directeur Charlie Whiting op vragen van het Duitse Auto Motor und Sport omdat de reactietijd van Mercedes-coureur Lewis Hamilton in Monza slechts 0,05 seconde was.

In de atletiek wordt een start als vals aangemerkt als een van de lopers een betere reactie heeft dan 0,1 seconde. De Formule 1 heeft daar volgens Whiting niets mee te maken. "Voor ons is het niet hetzelfde als atletiek. Onze insteek is dat een coureur die anticipeert op het uitgaan van de startlichten het risico op een straf loopt. Als hij dat risico neemt en precies vertrekt op het moment dat de lichten uitgaan dan heeft hij mazzel."

[Moto3] Uitslag Grand Prix van Aragón

Romani Fenati heeft op Motorland Aragón de grand prix in de Moto3 gewonnen. De Italiaan was in de slotfase de beste op een half nat circuit, nadat de race vanwege de weersomstandigheden eerder al uitgesteld was. Voor Fenati was het de vierde zege van het seizoen.

Bij de start pakte Danny Kent de kop, terwijl polesitter Álex Rins terugviel naar de vijfde plek. Het duurde echter niet lang voor Rins en kampioenschapsleider Jack Miller bij Kent reden en het gevecht om de eerste plek aan konden gaan. Niet veel later ging Juanfran Guevara onderuit, nadat hij als derde van start was gegaan. 

In de vijfde ronde sloeg het noodlot toe voor Miller. Hij ging het duel aan met titelconcurrent Álex Márquez, waarbij de Spanjaard geen ruimte gaf en Miller hard onderuit ging. Het zou niet de eerste valpartij of fout zijn van een rijder in de voorste regionen, want nog geen ronde later maakte Kent - die de kop weer terug had - een fout waardoor hij wegviel uit de kopgroep.

Die groep bestond uit teamgenoten Márquez en Rins en hun landgenoot Isaac Viñales. Laatstgenoemde kon het ook niet volhouden en ging twee rondjes later tegen het asfalt, waarna John McPhee en Jakub Kornfeil aan konden sluiten bij het leidende duo. Halverwege de race maakte Rins een fout, waardoor ook hij enkele posities terugviel en zijn kansen op de zege ernstig zag slinken.

Fenati boekte zijn vierde overwinning van het seizoen (Foto: Getty)

Márquez sloeg een klein gaatje, maar ook hij maakte een fout waardoor hij terugviel in het achtervolgende groepje met McPhee, Kornfeil en de inmiddels ook aangesloten Romano Fenati, die als dertiende gestart was. McPhee schrok hier schijnbaar van, want de Brit ging nog in dezelfde bocht onderuit. Het was nog niet afgelopen met het foutenfestival en ook Kornfeil maakte een fout en viel terug.

De koppositie was nu voor Márquez en Fenati, terwijl Kent enkele ronden voor het einde aan kon sluiten. Bij het ingaan van de slotronde zaten deze drie bij elkaar, met Márquez op kop. Op een van de laatste rechte stukken kwam Fenati echter uit zijn slipstream waardoor hij de leiding pakte. Die stond hij niet meer af en Márquez moest genoegen nemen met plek twee, voor Kent.

Jasper Iwema kende een uitstekende race. De vervanger van Bryan Schouten startte als 31e en wist zich - mede geholpen door de vele valpartijen - gestaag naar voren te werken. Bij het ingaan van de slotronde lag hij op de vijftiende plek, goed voor één punt, maar hij werd in de laatste meters ingehaald door de Maleisiër Zulfahmi Khairuddin.

In het kampioenschap is Jack Miller voor het eerst in 2014 niet meer de leider. Door zijn valpartij haalde hij geen punten, waardoor Márquez hem voorbij is gestoken. Rins lijkt op de derde plek ook nog mee te doen om de titel, terwijl Fenati naar de vierde plaats stijgt.

Dieven lopen met karren vol winkel uit

Een man en twee vrouwen zijn zaterdagmiddag opgepakt, omdat ze twee winkelkarren vol spullen zouden hebben gestolen uit een supermarkt in Son en Breugel. Het trio reed de karren volgens de politie gewoon via de ingang de winkel uit, en omzeilde zo de kassa's.

Een getuige volgde de vermeende winkeldieven en noteerde het kenteken van de auto waarmee ze wegreden, nadat ze de spullen hadden ingeladen. De politie reed meteen naar het adres van de eigenaar van de auto en betrapte een 23-jarige man en twee vrouwen van 30 en 31 die spullen in een woning aan het uitladen waren. Agenten troffen in de auto verschillende kledingstukken aan waar het label nog aan zat en die waarschijnlijk gestolen zijn.

Jihadisten terroriseren Hoorn

De religie van de vrede heeft zich in West-Friesland weer van zijn beste kant laten zien. Drie haatbaarden in spe scheurden namelijk zaterdagavond door de Hoornse binnenstad in een zwarte polo. Tot nu toe niets bijzonders, de doorgesnoven plaatselijke jeugd doet dat ook af en toe. Verschil is dat deze helden met gezichtsbedekking uit het raam hingen en daarbij met de beruchte IS-vlag zwaaiden.

En hoewel er geluiden zijn dat IS niets met de Islam te maken heeft, riepen de knapen toch meerdere malen Allah Akhbar, want dat hoort nu eenmaal. Naar mening van omstanders gedroegen de drie zich uiterst provocatief.

Gelukkig kunnen angstige burgers in het geval van terreur altijd een beroep doen op de welingelichte overheid en het duurde dan ook niet lang voordat de politie arriveerde. Die gingen met de kwajongens een goed gesprek aan. Na goed overleg werd zelfs de IS-vlag in beslag genomen. Daarna konden potentiële terroristen hun weg vervolgen.

De burgemeester van Hoorn heeft voor zover bekend nog geen verklaring gegeven dat er in zijn stad niets aan de hand is en er geen onoorbare zaken gepleegd zijn.

[vid] Dronken fietsers vinden het best

In het kader van 'wat iedereen al weet kun je ook onderzoeken' meldde de Rijksuniversiteit Groningen deze week dat nachtelijke fietsers in uitgaansgebieden bijna allemaal beschonken zijn. De meeste Amsterdamse fietsers lijken het wel best te vinden.

Stadszender AT5 toog dit weekeinde met blaastestzakjes naar het Leidseplein om zowel het alcoholgehalte als de meningen op te nemen van het fietsende uitgaanspubliek. De meerderheid vond niet dat ze teveel hadden gedronken om op hun tweewielers aan het verkeer deel te nemen.

"Vier biertjes? Dat is teveel", zei de verslaggever tegen een fietsmeisje dat een avondje in het café had doorgebracht. "Maar ik zal toch echt naar huis moeten", sputterde ze tegen, om vervolgens voor de zekerheid toch maar lopend uit beeld te verdwijnen. De meeste anderen reageerden op vergelijkbare manier en vonden dat ze nog prima thuis konden komen. "Als je aangeschoten bent of helemaal dronken, dan moet je niet gaan fietsen, dat is onverantwoordelijk", antwoordde een jongen evenwel.

Strikt genomen gelden voor fietsers dezelfde limieten als voor (ervaren) automobilisten. Dronken fietsers die de pech hebben over een autorijbewijs te beschikken kunnen een autorijverbod aan hun broek krijgen als ze worden betrapt. Doorgaans grijpt de politie echter alleen in als fietsers het echt te bont maken. Wellicht heeft oom agent ook gewoon liever dat ze hun stalen ros pakken in plaats van de auto of brommer.

20 jaar na de Estonia-scheepsramp

De ondergang van de veerboot de Estonia, zondag twintig jaar geleden, was het ernstigste scheepsongeluk in Europa van na de Tweede Wereldoorlog. Er vielen meer dan 850 doden. De oorzaak staat nog altijd niet met zekerheid vast.

Hieronder een chronologisch overzicht van de gebeurtenissen van destijds en de nasleep van de ramp.

27 september 1994: De 157 meter lange Estonia verlaat 's avonds met volgens het onderzoeksrapport van de averijcommissie 989 mensen aan boord, van wie 803 passagiers, de haven van de Estlandse hoofdstad Tallinn op weg naar Stockholm in Zweden.

28 september: De marconist van de Estonia stuurt bijna anderhalf uur na middernacht voor de Finse zuidkust een noodsignaal uit. Niet veel later verdwijnt het schip van het radarscherm van de Finse kustwacht en zinkt het 37 kilometer ten zuidoosten van het eiland Utö naar een diepte van tachtig meter. In een zware storm worden 137 mensen gered en 49 lichamen geborgen. Meer dan achthonderd doden blijven achter in het scheepswrak.

Oktober 1994: Volgens een voorlopig rapport van de averijcommissie, die bestaat uit deskundigen uit Estland, Finland en Zweden, brak de boegklep van het schip door de hoge golven af en drong het water via het niet geheel gesloten laadplatform het autodek binnen.

December 1994: De Zweedse regering beslist dat de gezonken veerboot als massagraf voor de slachtoffers op de bodem van de Oostzee moet blijven liggen. Om het wrak, dat in internationale wateren ligt, wordt een verboden zone ingesteld.

September 1995: Een door de Duitse scheepswerf Meyer, waar de Estonia in 1980 werd gebouwd, ingestelde onderzoekscommissie stelt de bemanning en de Estlandse Scheepvaartmaatschappij, mede-eigenaar van de gezonken veerboot, verantwoordelijk voor de ramp. Eerder stelde de averijcommissie dat een constructiefout in de boegklep de hoofdoorzaak was.

Maart 1996: De slachtoffers in het wrak worden niet geborgen, bepaalt een rechtbank in Stockholm, die daarmee een eis van Zweedse en Estlandse nabestaanden afwijst.

Juni 1996: De Zweedse regering legt het in beton gieten van het wrak, waarmee al was begonnen, stil, omdat nog altijd onduidelijk is wie er verantwoordelijk is voor de ramp.

December 1997: De averijcommissie komt na drie jaar met haar eindrapport. De ondergang van de veerboot is zeker veroorzaakt door een constructiefout in de boegklep, zo luidt de conclusie.

Februari 1998: Het openbaar ministerie in Stockholm staakt alle onderzoeken naar de schuldvraag zonder succes.

Februari 1999: De Zweedse regering besluit definitief de slachtoffers niet te bergen, maar anders dan eerder de bedoeling was wordt het wrak niet in beton gegoten.

September 1999: De onderzoekscommissie wijst speculaties over een mogelijke bomexplosie aan boord van de hand.

Augustus 2000: De Duitse tv-journaliste Jutta Rabe en de Amerikaanse duikondernemer Gregg Bemis laten ondanks een verbod video-opnamen van het wrak maken. Volgens een rapport dat zij laten maken heeft zich voor de ramp mogelijk een explosie voorgedaan.

Januari 2005: Een onderzoek dat wordt uitgevoerd in opdracht van de Zweedse regering bevestigt dat de Estonia kort voor de ramp twee geheime militaire transporten heeft uitgevoerd. Het ging daarbij echter niet om explosieve materialen.

Saudi-Arabië: oorlog gaat jaren duren

De oorlog tegen extremisten in het Midden-Oosten kan jaren gaan duren en moet niet gestaakt worden voordat alle terroristische organisaties verslagen zijn. Dat heeft de Saudische minister van buitenlandse zaken Saud al-Faisal zaterdag gezegd. Saudi-Arabië is een van de vijf landen die samen met de Verenigde Staten luchtaanvallen uitvoert op terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in Syrië.

"We hebben momenteel met een zeer gevaarlijke situatie te maken", zei Al-Faisal. "Terrorisme is geëvolueerd van cellen in legers en bedreigen nu hele landen in plaats van specifieke locaties."

De minister riep verder naties op helder en daadkrachtig beleid te formuleren om het terrorisme de nek om te draaien. Ook nam hij stelling tegen mogelijke samenwerking met het regime van de Syrische president Bashar Assad om IS te verslaan. Volgens Al-Faisal heeft Assad het extremisme in de regio de afgelopen jaren aangewakkerd door zijn brute en meedogenloze optreden tegen de Syrische bevolking.

Vrienden en familie vieren leven Robin Williams

Vrienden en familie van Robin Williams zijn zaterdagmiddag bij elkaar gekomen om een laatste eerbetoon aan hem te brengen. Tijdens een ceremonie in het Curran Theatre in San Francisco werd het leven gevierd van de komiek, die op 11 augustus dood werd gevonden in zijn woning. Hij had op 63-jarige leeftijd zelfmoord gepleegd.

Honderden gasten waren aanwezig bij het gebeuren, onder wie Williams' drie kinderen en zijn weduwe. Ook sterren als Bette Midler, Ben Stiller, George Lucas, Danny De Vito, Sarah Michelle Gellar en Jeff Bridges waren erbij. Onder anderen Billy Crystal, Whoopi Goldberg en Eric Idle droegen iets voor, schrijft het Amerikaanse tijdschrift The Hollywood Reporter. Stevie Wonder verzorgde de muziek.

Na de ceremonie vond in het nabijgelegen Westin St. Francis Hotel een receptie plaats. Het hele gebeuren was grotendeels georganiseerd door Williams' 25-jarige dochter Zelda.

Karzai tekent doodvonnis verkrachters

President Hamid Karzai van Afghanistan heeft zaterdag kort voor zijn aftreden het doodvonnis tegen vijf verkrachters bekrachtigd. Dat heeft zijn woordvoerder zondag op Twitter laten weten. Karzai draagt maandag na 12 jaar het presidentschap over aan oud-minister Ashraf Ghani van Financiën.

De verkrachtingszaak heeft in Afghanistan veel aandacht gekregen. De daders overvielen op 29 augustus in de buurt van de hoofdstad Kabul een familie en verkrachtten vier vrouwen. Een van de vrouwen, die zwanger was, overleed aan de gevolgen van het geweld. De familie was op de terugweg van een huwelijksfeest. Drie verdachten zijn nog voortvluchtig. Twee daders zijn tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld.

F. de Boer: "Sigthórsson hele seizoen al goed"

Ajax boekte zaterdagavond een overtuigende zege op NAC Breda. Coach Frank de Boer zag aanvaller Kolbeinn Sigthórsson drie doelpunten maken. De Boer is niet alleen vanwege zijn goals zeer tevreden over de IJslander. "Hij was ook voortdurend aanspeelbaar. Sigthórsson heeft twee mindere duels gespeeld, maar ik vind hem het hele seizoen al goed", sprak de hoofdtrainer na afloop tegenover FOX Sports.

"Dat zag je ook tijdens die interland van IJsland tegen Turkije. Ik ben blij met hem." Sigthórsson tekende in Breda voor de 160ste hattrick van een Ajacied in de Eredivisie. Hij is de zesde speler die onder leiding van De Boer een hattrick maakte.

Afgelopen woensdag maakte Arek Milik zelfs twee hattricks in de bekerwedstrijd tegen JOS Watergraafsmeer. Ajax won in het Olympisch Stadion met 0-9. Eerder maakten Lorenzo Ebecilio, Siem de Jong, Lasse Schöne en Davy Klaassen al drie goals in de periode van De Boer.

Mede dankzij de treffers van Sigthórsson kon de landskampioen zaterdag het duel in Breda snel beslissen. Zijn eerste goal kwam twee minuten na de openingstreffer van Ricardo van Rhijn en na 38 minuten stond het al 0-3. Pas na een uur spelen kon NAC iets terugdoen.

'Het was een warme septembermaand'

Met aan het eind van de maand een verwachte gemiddelde temperatuur van 16 graden was het in september dit jaar warm te noemen. Volgens Weeronline.nl is het normaal gesproken gemiddeld 14,5 graad in die maand. Hiermee is september 2014 de op 7 na warmste septembermaand sinds het begin van de metingen in 1901.

De warmste septembermaand was in 2006. Toen was het in De Bilt gemiddeld 17,9 graden, zo weet het weerbureau. Dat kwalificeert september 2014 als warm, droog en zonnig.

Aan het eind van de maand zal de teller naar verwachting uitkomen op 22 dagen met een maximumtemperatuur boven de 20 graden. Ook hierbij is 2006 'recordhouder': 26 warme dagen.

Gemiddeld over het land komen we aan het eind van de maand uit op 180 uur zon tegen 143 uur normaal. De septembermaand met de meeste zonuren was in 1959: 232 uur zon. Ook in 2003 was september zonnig met 210 zonuren.

Weeronline verwacht dat de laatste dagen van de maand vrij zonnig zullen zijn. ,,Met middagtemperaturen van 20-22 graden is het daarbij bovengemiddeld warm’’, aldus een woordvoerder.

'Het was een warme septembermaand'
'Het was een warme septembermaand' (Foto: ANP)

Leider Hong Kong kondigt democratiebesprekingen aan

Leung Chun-ying, de bestuurder van Hongkong, heeft de inwoners van de vroegere Britse kroonkolonie zondag toegezegd dat zij op korte termijn kunnen meepraten over democratische hervormingen. Hij noemde echter geen termijn voor de besprekingen.

Leung deed zijn toezegging, terwijl de politie straten afsloot om te voorkomen dat duizenden voorstanders van meer democratie de regeringsgebouwen zouden omsingelen. De bestuurder riep de inwoners van de stad op niet deel te nemen aan wat hij "illegale" protestacties noemde.

Het Chinese Nationale Volkscongres besloot eind vorige maand tegen de zin van veel inwoners van de stad dat er in 2017 geen vrije verkiezingen voor de nieuwe regeringsleider in Hongkong komen.

Leider Hongkong: besprekingen over democratie
Leider Hongkong kondigt democratiebesprekingen aan (Foto: ANP)

Doden bij vliegtuigcrash in New York

Bij een botsing tussen twee kleine vliegtuigen in de Amerikaanse staat New York zijn zaterdag twee mensen om het leven gekomen. Dat melden de luchtvaartautoriteiten. De toestellen knalden op elkaar bij een evenement om kinderen bekend te maken met de wereld van de luchtvaart.

Na de botsing stortte een van de vliegtuigen neer, waarbij de piloot en een kind aan boord om het leven kwamen. Het andere toestel kon veilig landen. Het incident vond zo'n tien kilometer ten oosten van het regionale vliegveld van Buffalo-Lancaster plaats.

In 2006 vond eerder een dodelijk incident plaats op het luchtvaartevenement voor kinderen. Het Nationale Bureau voor Vervoersveiligheid zegt het ongeluk te onderzoeken.

Paspoorten 49 jihadgangers ingenomen

Tot nu toe is van 41 mensen hun paspoort afgenomen om te verhinderen dat ze zouden afreizen naar strijdgebied in Syrië of Irak. Dat gebeurde soms in een half uur tijd, onder meer door de marechaussee op Schiphol. Dat maakte minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) zondag bekend in het tv-programma WNL. Ook is van 8 mensen die al in het strijdgebied zitten, hun paspoort ingenomen.

De paspoorten van potentiële jihadgangers kunnen worden afgenomen doordat de veiligheidsdiensten deze personen in beeld hebben, aldus de minister. Het kabinet wil voorkomen dat mensen weggaan, omdat ze een groot risico vormen als ze terugkomen. "Ze hebben getraind en gevochten", zei Opstelten.

Historisch wereldrecord marathon Kimetto in Berlijn

Dennis Kimetto heeft in Berlijn het wereldrecord op de marathon verbroken. De Keniaan zegevierde in een historische tijd van 2:02.57 uur, waarmee hij de eerste mens is die de 42 kilometer en 195 meter in minder dan 2:03 uur te voet heeft afgelegd. Het is al het zevende wereldrecord in Berlijn, de stad die sinds de 2:04.55 van Paul Tergat in 2003 het record in handen heeft.

Het oude record was met 2:03.23 in handen van Wilson Kipsang. De Keniaan won vorig jaar met die tijd de marathon van Berlijn. De snelste marathon ooit gelopen was echter in handen van Geoffrey Mutai, wederom een Keniaan. Hij liep in 2011 in Boston naar 2:03.02 uur, maar door het parcours in Boston - waardoor de wind vol in de rug stond - was dat geen officieel record.

De eerste kilometers van de race in Berlijn gingen in een strak tempo, maar wel minder hard dan het wereldrecordschema. Het scheelde echter niet veel en de kopgroep lag nooit meer dan 20 seconden achter op het schema. Halverwege werd het verschil al wat kleiner, want na de halve marathon lagen ze nog maar dertien seconden achter de tussentijd van Kipsang.

In de tweede helft van de marathon begon een ongelooflijke versnelling. Kilometer na kilometer werden de seconden teruggepakt en na 25 kilometer liep de kopgroep zelfs al onder het schema van het wereldrecord. De voorsprong werd alsmaar groter en weer vijf kilometer later werd de tussentijd van Kipsang zelfs met 24 seconden verbroken.

Op dat moment, na dertig kilometer, viel Emmanuel Mutai aan en konden alleen Dennis Kimetto en Geoffrey Kamworor mee. In de volgende kilometers bleef de voorsprong maar groeien tot zelfs bijna vijftig seconden na 35 kilometer. Kimetto voerde het tempo nog eens op en dit keer kon Kamworor niet meer volgen.

Kimetto en Mutai hielden vervolgens gelijke tred met het recordschema van Kipsang, maar met vier kilometer te lopen voerde Kimetto nog eens een versnelling door. Mutai kon niet volgen en moest een klein gat toestaan, terwijl zijn landgenoot in strak tempo door bleef lopen. 

Mutai kwam nooit meer dichter in de buurt van Kimetto, die gestaag doorliep. Hij leverde nog wel wat seconden in, maar onder luid gejuich kwam hij als nieuwe wereldrecordhouder over de finish. Mutai werd tweede in 2:03.13, waarmee ook hij ruimschoots onder het oude wereldrecord bleef. 

Kimetto zegevierde vorig jaar nog in de marathon van Chicago in 2:03.45, een van de snelste tijden ooit (Foto: Getty)

Meerderheid Nederlanders voor luchtaanvallen op IS

Ruim tachtig procent van de Nederlanders steunt de luchtaanvallen van de Verenigde Staten en hun bondgenoten tegen de Islamitische Staat (IS). Dat blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond. Achttien procent van de ondervraagden is tegen de steun die Nederland geeft aan de aanvallen en 37 procent vindt dat Nederland ook de aanvallen op Syrië moet steunen.

De meningen over het inzetten van grondtroepen zijn verdeeld. 41 procent van de Nederlanders vindt dat Nederland de VS moet steunen, mocht het land overgaan op luchtaanvallen en 47 procent vindt van niet.

In de wekelijkse peiling van De Hond zitten verder weinig verschuivingen. Regeringspartij VVD verliest een zetel ten opzichte van vorige week en komt op 29 zetels. Ook de ChristenUnie moet een zetel inleveren. Het CDA en D66 krijgen er elk een zetel bij.

Minister Opstelten: kijk uit je doppen

Het dreigingsniveau voor een aanslag in Nederland is niet veranderd, maar mensen moeten wel alert zijn. "Ik zeg: waakzaam zijn, uit je doppen kijken en verder gewoon normaal doen", zei minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) zondagochtend in het tv-programma WNL Op Zondag.

"Ik kan natuurlijk geen garanties geven, maar men moet vertrouwen hebben dat we proberen een aanslag te voorkomen en klaarstaan om maatregelen te nemen." Het dreigingsniveau in Nederland is sinds maart vorig jaar 'substantieel'. "Dat houdt in dat er een reële dreiging voor een aanslag", licht Opstelten toe.

Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) zei vrijdag ook al dat de dreiging van islamitisch extremisme noopt tot waakzaamheid, maar dat Nederlanders moeten 'doorgaan met leven'. Uit onderzoeken blijkt dat veel Nederlanders vrezen voor een aanslag sinds het kabinet heeft besloten om mee te doen met de gewapende strijd tegen de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS).

The Crew console-bèta begint volgende week

Ubisoft heeft al eerder de inschrijving geopend voor de closed bèta van The Crew. De test gaat 30 september van start. Gamers op PlayStation 4 en Xbox One krijgen een kans de game te testen, Xbox 360-eigenaren hebben pech.

Als je je inschrijft krijg je vanzelf bericht hoe en waar je de bèta kunt downloaden en spelen. De hele kaart zal bereikbaar zijn, maar je mag alleen de races en  missies doen aan de oostkust of in het middenwesten van het land.

The Crew komt 11 november uit voor pc, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One. Je kunt de eerste indrukken van ons hier lezen.

The Crew preview september

Rutten: "Natuurlijk lucht dit op"

Feyenoord pakte zaterdag eindelijk weer drie punten in de Eredivisie. Coach Fred Rutten was dan ook zeer opgelucht na de 0-4 zege bij Go Ahead Eagles. Eerder deze week werden de Rotterdammers in Deventer nog uitgeschakeld in de KNVB Beker. "Dat je niet in een vroeg stadium een goal tegen krijgt, daar zit volgens mij het grote verschil in", stelde Rutten voor de camera van FOX Sports. "En er staan natuurlijk andere poppetjes op het veld."

"Je hoeft er niet omheen te draaien, natuurlijk lucht dit op. Maar ons spel was ook gewoon leuk om te zien", aldus de trainer. "Zowel in defensief als offensief opzicht. We krijgen nu eindelijk de beloning. In mijn optiek spelen we namelijk al weken zo."

Rutten gaf ook een compliment aan Sven van Beek en Terence Kongolo, het centrale verdedigingsduo. "Het is een teamprestatie en ik wil er niemand uitlichten, maar zeker een compliment voor mijn centrum. Na zulke weken en dat op die leeftijd, dat is heel knap."

"Als je hier 0-4 wint, dan zou ik wel gek zijn als ik het hele spul weer om zou gaan gooien. Feyenoord heeft het hier altijd lastig. Ik vergelijk deze wedstrijd ook een beetje met Twente-uit (0-0, red.). Alleen toen scoorden we niet."

Loods in Brabant in brand

Een loods met landbouwvoertuigen in het Noord-Brabantse Heukelom stond zondagochtend in brand. De brand brak vroeg in de ochtend uit aan het Baaneind bij een geitenbedrijf. Het sein brand meester is afgegeven. Dat laat de brandweer weten.

De brand brak rond half vijf 's ochtends uit, waarna de brandweer met groot materieel ter plekke kwam. Vanwege een gebrek aan water in de buurt moesten er tankwagens met water worden ingezet. De spuitgasten wisten te voorkomen dat de brand oversloeg naar een naastgelegen loods. De geiten bleven ongedeerd.

Politieagent beschoten in Ferguson

Een politieagent is zaterdagavond in de Amerikaanse plaats Ferguson in zijn arm geschoten. Hoe het met de agent gaat, is nog niet duidelijk. In de plaats in de buurt van de stad St. Louis werd vorige maand de zwarte tiener Michael Brown doodgeschoten door een blanke agent.

De dader van de schietpartij is nog voortvluchtig. Rond middernacht stonden ongeveer 24 agenten bij een groep van honderd demonstranten, die zich op een straathoek hadden verzameld. De groep scandeerde 'geen gerechtigheid, geen vrede'. In de buurt van de schietpartij was een straat afgesloten voor politieonderzoek.

Politiechef Tom Jackson heeft vorige week zijn excuses aangeboden aan de nabestaanden van Brown in een videoboodschap. Hij zei dat het lichaam van Brown eerder weggehaald had moeten worden van de plek waar hij werd doodgeschoten. Kort na het publiceren van de video, sprak Jackson in burger betogers bij het politiebureau toe.

George Clooney getrouwd in Venetië

George Clooney is zaterdagavond in Venetië getrouwd met zijn verloofde Amal Alamuddin. Dat heeft een woordvoerder van de Amerikaanse acteur gezegd. Waarschijnlijk is dat het enige officiële bericht dat naar buiten komt.

De 53-jarige Clooney, die lang de meest begeerde vrijgezel van Hollywood was, kwam aan het begin van de avond letterlijk in een huwelijksbootje aan over de Canal Grande bij het luxe hotel Aman. Hij werd gevolgd door een boot vol fotografen. De acteur zwaaide ontspannen naar de camera's. Alamuddin liet zich niet in het openbaar zien.

Het koppel, dat eerder deze week aankwam in Italië, organiseert dit weekeinde meerdere feesten vanwege het huwelijk. Eerder werd gedacht dat de acteur en de advocate, die bijna een jaar samen zijn, elkaar op maandag officieel het jawoord zouden geven.

Bij de ceremonie waren zaterdagavond tal van beroemde vrienden. Zo stonden onder meer Cindy Crawford, Matt Damon en Bill Murray op de gastenlijst.

Clooney en de 36-jarige Alamuddin verloofden zich in april. De acteur was eerder van 1989 tot 1993 getrouwd met actrice Talia Balsam. Voor Alamuddin is het haar eerste huwelijk.

Rojer pakt zesde toernooizege van het jaar

Jean-Julien Rojer heeft het dubbelspel in het Chinese Shenzhen gewonnen. Hij was zondag samen met zijn Roemeense partner Horia Tecau in de finale te sterk voor het Australische duo Sam Groth en Chris Guccione: 6-4 en 7-6 (4). Rojer en Tecau waren als eerste geplaatst.

Rojer is bezig aan een succesvol jaar. Hij boekte met Tecau al de zesde toernooizege. Nog niet eerder wist Rojer zoveel toernooien in een seizoen te winnen. In zijn loopbaan won de Nederlander al veertien titels.

Hoogste arts Liberia in quarantaine om ebola

De hoogste Liberiaanse arts heeft zichzelf voor 21 dagen onder quarantaine geplaatst nadat haar assistent aan ebola was overleden. Dat heeft Bernice Dahn aan AP laten weten.

Dahn is de onderminister van volksgezondheid en vertegenwoordigde haar land op conferenties over de bestrijding van ebola. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is 21 dagen de maximale incubatietijd voor de ziekte die al aan meer dan drieduizend mensen het leven heeft gekost. Vooral Liberia wordt hard getroffen. Vrijdag zei de WHO dat daar in twee dagen tijd honderdvijftig doden zijn gevallen.

De Liberiaanse overheid heeft mensen aanbevolen om zichzelf 21 dagen af te zonderen als ze denken dat ze aan ebola zijn blootgesteld. Door de enorme omvang van de uitbraak is het echter moeilijk om na te gaan wie in contact is geweest met zieken.

Gezondheidswerkers, en met name behandelend artsen en verplegers, zijn zeer kwetsbaar voor ebola. Meer dan driehonderd medici hebben de ziekte in West-Afrika al opgelopen, meldde de WHO vorige maand. Meer dan de helft is eraan bezweken.

VN blijft bezorgd over het geweld in Mali

De veiligheidssituatie in Mali is nog altijd 'extreem fragiel'. Dat heeft secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties zaterdag gezegd. Hij waarschuwde dat de vredesgesprekken met de gewapende separatisten traag verlopen.

Ban veroordeelde de voortdurende aanvallen van 'terroristen' op burgers en blauwhelmen in de enorme regio in het noorden. Zeker 21 VN-militairen zijn om het leven gekomen sinds het begin van de missie in juli 2013.

Noord-Mali kwam in handen van Toearegrebellen en vervolgens van islamisten met banden met Al-Qaida na een militaire coup in 2012. Een door Frankrijk geleide invasie heeft de extremisten uiteen gedreven, maar sommigen zijn nog steeds actief.

De regering van Mali is in gesprek met de Toearegs, maar niet met Al-Qaida.

Journalist en politicus Wouter Gortzak overleden

Voormalig hoofdredacteur van Het Parool en oud-Tweede Kamerlid voor de PvdA Wouter Gortzak is vrijdag overleden. Dat meldt Het Parool zaterdag. Gortzak is 83 jaar geworden.

Gortzak was vanaf 1981 zeven jaar hoofdredacteur van het Amsterdamse dagblad. Daarvoor was hij onder meer redacteur bij De Groene Amsterdammer.

Op latere leeftijd, tussen 1998 en 2002, werd Gortzak lid van de Tweede Kamer. Via Twitter reageert PvdA-voorzitter Hans Spekman bedroefd op zijn dood.

ING doet het weer

Na een urenlange storing kunnen klanten van ING zaterdagavond weer bankieren via internet of hun mobiele telefoon. De site en de app zijn weer volledig beschikbaar, laat de bank weten. Ook betalingen via iDeal zijn weer mogelijk.

De storing ontstond even na het middaguur. ING hoopte in eerste instantie dat de problemen in de loop van de middag opgelost zouden zijn, maar kreeg dat niet voor elkaar. Even na 22.00 uur lukte dat alsnog.

[Dag 7]League of Legends World Championship

Nog twee dagen tot we weten wie tegen wie spelen in de kwartfinales. Europa ziet er slecht uit en lijkt totaal uit het toernooi geknikkerd te worden, terwijl Noord-Amerika en Zuid-Korea op weg zijn om met alle deelnemers door te gaan. Aan de andere kant van de medaille heb je Kabum e-Sports dat nog geen enkele wedstrijd wist te winnen en dat toch ook graag minimaal één winstpartij wil hebben.

Fnatic - OMG 
Fnatic deed gisteren geweldige dingen toen zij van Samsung Blue wonnen. Toen zij niet veel later van OMG verloren vroeg iedereen zich af wat er aan de hand was. Nu dus een rematch op de wedstrijd van gisteren. Beide teams kunnen de overwinning goed gebruiken en dit beloofde dan ook een spannende pot te worden. De game begon spannend te worden na tien minuten. Fnatic werd gegankt op mid en Syndra wist dat zij dood zou gaan, in plaats van echter op te geven pakte xPeke in een twee tegen één situatie toch een kill en dat was de eerste kill van de game en dus first blood. Het was OMG echter dat het heft in handen nam door onder andere twee dragons en een hoop kills. Fnatic zette hier zelf ook kills tegenover, maar OMG had vooral met objectives extra goud te pakken. Er kwam een voorsprong van vijfduizend goud voor OMG, maar OMG kon niet verder drukken en deze voorsprong bleef ook erg lang staan. Door barons kon OMG toch uitlopen, maar op het moment dat OMG ging uitlopen was de game al vijftig minuten bezig en hadden de meeste spelers al alle voorwerpen die zij wilden en was het goud er vooral voor de statistieken.

Beide teams gaven geen duimbreedte toe en na zestig minuten waren er ook in totaal maar 26 kills gemaakt. Na 66 minuten leek het erop dat Fnatic ging winnen, xPeke ging met Syndra doen waar xPeke bekend mee is geworden; backdooren. OMG zal het ongetwijfeld benauwd hebben gehad, zeker met in het achterhoofd de geslaagde backdoor tegen SK Gaming en haastte zich terug naar de eigen nexus. In tegenstelling tot de game tegen SK Gaming lukte het deze keer niet, want de nexus overleefde met letterlijk 1% hp leven. Even daarvoor had xPeke overigens in zijn eentje vijf man van OMG tegengehouden, wat zo'n beetje aan gaf wat voor game dit was en hoe weinig risico's beiden teams durfden te nemen. Toen na zeventig(!) minuten OMG nog een keer engagede was het afgelopen voor Fnatic, zelfs met een extra speler meer in de laatste teamfight maakte het Europese team geen schijn van kans. Fnatic was eerder één autoattack verwijdert van de winst, maar het is OMG dat na zeventig minuten de winst pakt.

 

Alliance - Cloud9
Alliance zint op wraak. Zoveel is duidelijk. Het Europese team staat op de rand van de afgrond, maar mocht er gewonnen worden van Cloud9 dan is alles weer in eigen hand. Cloud9 daarentegen kan zich nu plaatsen en zij zullen dan ook alles op alles zetten om te winnen. Het is Cloud9 dat de eerste kills pakt, maar omdat Alliance beter is in het pakken van objectives gaat het vrij gelijk op, met een lichte voorsprong voor Cloud9. De game blijft tot de dertigste minuut gelijkopgaand, het is totdat Jarvan IV aan de kant van Cloud9 een grote fout maakt en zonder zicht ergens heen springt. Alliance profiteert en kan iedereen, op de support na, neerhalen. Dit resulteert ook in de baron en een voorsprong van tweeduizned voor Alliance. Alliance liet er geen gras over groeien en bleef overal op de map objetives pakken, vijf minuten nadat de baron was neergegaan was het ook alweer afgelopen. In de helft van de tijd van de vorige game klaarde Alliance het klusje en wonnen zij van Cloud9.

 

LMQ - Fnatic
Met Fnatic kan het altijd twee kanten op gaan. De ene keer winnen ze van een titelfavoriet en de andere keer verliezen zij kansloos van de nummer drie van de Noord-Amerikaanse LCS. LMQ aan de andere kant doet het goed. Gisteren werd verloren van Samsung Blue, maar de vorige twee games werden beide gewonnen. Mochten zij nu winnen van Fnatic dan komt de volgende ronde akelig dichtbij. Fnatic begon dramatisch aan deze game. De eerste red buff werd gestolen door LMQ en in hetzelfde gevecht pakte LMQ first blood, zonder dat Fnatic er iets tegenover zette. Fnatic gaf zich niet gewonnen en pakte niet veel later twee kills op en trok de stand gelijk. Fnatic bleef maar doorgaan en pakte de game stevig vast. Teamfights gingen meestal gelijk op, maar Fnatic kon vaker makkelijke doelwitten isoleren en neerhalen en had minder moeite met objectives pakken. Na 28 minuten kon Fnatic drie man neerhalen, pakte het baron en niet veel later de middelste inhibitor. Dit zorgde voor een grote voorsprong voor Fnatic die zij niet meer weg gingen geven. Na 37 minuten kwam het absolute hoogtepunt van de game, toen Rekkles op Lucian een pentakill maakte en Fnatic de game kon afmaken. Dit keer geen game van 71 minuten, maar wel de winst.

 

Kabum e-Sports - Najin White Shield
Een team dat nog niet gewonnen heeft, tegen een team dat nog niet verloren heeft. Het is niet vreemd dat Najin White Shield zwaar als favoriet deze game in gaat. Maar Kabum speelt zonder druk, van hen wordt niets verwacht, misschien kan dit zorgen voor een spannende game. Tegen alle verwachtingen in is het Kabum dat first blood pakt en druk zet op Najin. Tot een echte voorsprong leidt het niet, omdat Najin beter is in farmen en objectives pakken. 25 Minuten lang, houdt Kabum de Koreanen op gelijke hoogte. Najin krijgt geen enkele kans om de een grote voorsprong op te bouwen, tot dat in de bottom lane, twee spelers van Kabum worden neergehaald. Dit waren pas de vijfde en zesde kill van de game en waren daarom extra kostbaar. Vanaf dat moment ging het snel, turrets van Kabum vielen, Corki van Najin White Shield pakte een quadrakill, Najin pakte baron en na 33 minuten sloten zij de game af. Najin White Shield is nog ongeslagen en staat met anderhalf been in de volgende ronde, terwijl Kabum nu definitief de koffers kan gaan pakken.

 

OMG - Samsung Blue
Op voorhand zou je OMG niet veel kans geven tegen Samsung Blue. Maar Samsung begint ook barsten te krijgen. Gisteren werd verloren van Fnatic, terwijl OMG vandaag Fnatic juist versloeg. Samsung weet dus dat zij absoluut nog niet zeker zijn van de volgende ronde en dat dit een belangrijke stap kan zijn. De game begon dan ook goed voor Samsung, toen zij na 68 seconden first blood pakten. Daarna pakte Samsung ook nog eens de blue van OMG en OMG wist dat het niet makkelijk ging worden. Zij zullen ongetwijfeld moed hebben geput uit de overwinning van Fnatic op LMQ, toen Fnatic een soortgelijke dramatische start meemaakte. Maar Samsung Blue is niet LMQ en dat werd snel duidelijk toen Samsung verder ging uitlopen. OMG pakte weliswaar een dragon, maar Samsung kon toch de vroege voorsprong uitbreiden. OMG kwam wel terug door Orianna en de tweede dragon neer te halen. Samsung pakte daarna de derde dragon en daarna baron en toen ging het snel. Vijftig seconden nadat de baron werd gepakt, was de game afgelopen. In die vijftig seconden werd onder andere drie kills gemaakt, werden twee turrets neergehaald en ook de nexus werd neergehaald.

 

Alliance - Najin White Shield
Najin White Shield lijkt eerste te worden in deze poule. Tenzij van zowel Alliance als Cloud 9 wordt verloren, is het Zuid-Koreaanse team door. Dat kan na dit potje dus al zijn. Alliance aan de andere kant kan goede zaken doen mochten zij winnen, Europa heeft Zuid-Korea al een keer verslagen dit toernooi, dus waarom zou het niet kunnen. Daarnaast kon Shook eindelijk op zijn geliefde Lee Sin spelen, iets wat dit toernooi nog niet eerder is gebeurd. Najin White Shield zou dan ook al snel achter komen waarom je Shook niet Lee Sin geeft. Na vijf minuten pakte hij namelijk first blood in de toplane. Zo'n vijftig seconden later pakte hij ook zijn tweede kill in de botlane. Was Shook zijn honger toen gestild? Nee. Weer zestig seconden later pakte hij zijn derde kill en zo was onze landgenoot een plaag voor Najin in de eerste tien minuten van de game. Overigens zou Shook na tien minuten weer betrokken zijn bij een kill, dit keer was het een assist. Na tien minuten stond Alliance al vijf kills voor, wat een voorsprong van vijfentwintighonderd goud opleverde. Na dertien minuten was het weer eens tijd voor de grote Shook-show. Najin leek de stand gelijk te trekken door dragon te pakken. Shook echter zorgde voor een geweldige ultimate dat Kha'Zix niet kon smiten, haalde vervolgens zelf de dragon neer om vervolgens ook nog Janna neer te halen voor zijn vierde kill van de game.

Op dat moment zag Najin White Shield dat zij op dat moment niet konden winnen en besloten de game te rekken, want in de late-game zouden zij een betere teamsamenstelling hebben. Alliance bleef geduldig wachten op de kansen en pakten dan zo af en toe kills. Maar vooral door turrets, dragons en barons neer te halen kwam er een grote voorsprong voor Alliance. Toen Alliance het na 35 minuten eindelijk lukte om een inhibitor-turret neer te halen, was het schild van Najin White Shield gebroken. Vijf minuten later lukte het Alliance om als tweede Europese team om een Zuid-Koreaans team neer te halen en waar de prestatie van Fnatic knap was, was dit nog beter. Alliance ging namelijk geen enekel keer dood, verloor geen enkele turret en pakte elke dragon en baron. Tenzij er morgen hele rare dingen gebeuren, is Alliance, samen met Najin White Shield, door naar de volgende ronde.

 

Poule C
1. Samsung Blue 4 - 1
2. LMQ 2 - 2
3. Fnatic 2 - 3
4. OMG 2 - 3

Poule D
1. Najin White Shield 4 - 1
2. Alliance 3 - 2
3. Cloud 9 2 - 2
4. Kabum e-Sports 0 - 4

Tirade VS op Facebook brandstichter Chicago

De 36-jarige man die ervan wordt beschuldigd vrijdagochtend brand te hebben gesticht in het luchtverkeersleidingscentrum nabij Chicago, voelde diepe haat jegens de Amerikaanse overheid. Hij verwierp de 'immorele en onethische daden' van de Verenigde Staten.

Dat blijkt uit een bericht op zijn Facebookpagina. Hierin noemt Brian Howard ambtenaren 'lui en nutteloos'. ,,Word wakker. De overheid zorgt liever voor zichzelf en het geld in de wereld dan voor haar eigen bevolking. Daarom worden we gehaat door terroristen en derde wereldlanden. En daarom sta ik op het punt om het radarcentrum van de luchtverkeersleiding te vernietigen en uit het leven te stappen." Na de brandstichting probeerde Howard zelfmoord te plegen met een mes. De politie meldde daarna dat de gewonde man naar het ziekenhuis is gebracht en geen terrorist is.

Het Facebookbericht is geplaatst enkele minuten voordat brandweerlieden zich spoedden naar Aurora, aan de westrand van Chicago. Door de brand waren bijna 2000 vluchten van en naar de Amerikaanse stad, een van de belangrijkste verkeersknooppunten in Noord-Amerika, geschrapt. Duizenden reizigers werden getroffen door grote vertragingen.

Lage opkomst bij protest tegen dure festivals

Aan een protestactie tegen hoge prijzen in de Amsterdamse uitgaansscene hebben minder dan 100 mensen meegedaan. Dat meldt organisator Anonymous Raves. Voor de actie in het Westerpoortgebied die zaterdagmiddag werd gehouden hadden zich eerder op Facebook zo'n 55.000 mensen aangemeld.

De belangstelling was zo groot dat de organisatie zich genoodzaakt zag de manifestatie te schrappen en een alternatief protest aan te kondigen. Daarvoor meldden zich 450 mensen op Facebook.

Volgens Anonymous Raves zijn feesten en festivals in Amsterdam zo duur omdat de gemeente kostbare vergunningen oplegt. Die kosten worden doorberekend aan de festivalgangers. "Je betaalt voor een kaartje al snel 40 tot 50 euro. Dan is het raar dat je daarnaast ook moet betalen voor het gebruik van het toilet, het drinkwater en een pendelbusje."

'Verdacht pakketje' blijkt onderdeel van speurtocht

Het verdachte pakketje dat zaterdagavond werd gevonden bij Kijkduin in Den Haag was alles behalve gevaarlijk. Het ging om een volkomen onschuldige enveloppe die onderdeel was van een speurtocht. Dat meldt de politie na onderzoek van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD).

De boulevard langs het strand was bijna vier uur lang afgesloten voor onderzoek. Vier woningen werden uit voorzorg ontruimd en mensen werden van terrassen gesommeerd.

Even voor 20.00 uur meldde zich een geschrokken man dat het verdachte pakketje wel eens te maken kon hebben met een speurtocht die hij had uitgezet met zijn stiefzoon. De politieafzetting werd vervolgens direct opgeheven.

[JL] Sparta klopt Almere City, Roda verslaat Helmond Sport

Sparta Rotterdam heeft zaterdag een 3-0 zege op Almere City FC geboekt in de Eerste Divisie. De Rotterdammers waren via Johan Voskamp, Denis Mahmudov en Jeremy de Nooijer doeltreffend en staan nu op zestien punten uit acht duels.

Dat zijn vijf punten minder dan koploper Roda JC. De Limburgse formatie won eerder zaterdag met 2-1 bij Helmond Sport. Stanley Elbers had Helmond voor rust via een benutte strafschop op voorsprong gezet. Wiljan Pluim en Rigino Cicilia scoorden daarna voor Roda.

FC Oss was met 2-1 Telstar de baas. Jochem Jansen en Jorzolino Falkenstein scoorden voor de Ossenaren voordat Telstar terugsloeg. Dat deed de ploeg vlak na rust via Toine van Huizen.

[PD] Grote drie Spanje op schot

De grote drie ploegen van Spanje hebben zaterdag in de Primera División eenvoudige zeges geboekt. Atlético Madrid won thuis de topper tegen Sevilla met 4-0. Barcelona had eerder in Nou Camp al met 6-0 van Granada gewonnen en Real Madrid was op bezoek bij Villarreal met een 2-0 zege aan de haal gegaan.

Atlético trof in Sevilla de medekoploper. De regerend kampioen scoorde echter in beide helften twee keer tegen de Andalusiërs. Koke en Saul Niguez troffen voor rust doel. In de tweede helft benutte Raul Garcia een penalty en kopte Raul Jimenez uit een vrije trap raak.

Bij Barcelona zijn Neymar en Messi nauwelijks af te stoppen. De Braziliaan tekende tegen Granada voor een hattrick, de Argentijn scoorde twee keer en gaf twee assists. De eerste goal van Messi was bovendien de vierhonderdste in zijn loopbaan. Ivan Rakitić trof ook nog doel voor Barça dat nu weer alleen koploper is.

Real Madrid besliste de wedstrijd tegen Villarreal al voor rust. Doelpunten van Luka Modrić en Cristiano Ronaldo kregen het publiek in El Madrigal stil.

Barcelona staat eerste in de Primera División met zestien punten uit zes duels. De Catalaanse ploeg kan nog worden achterhaald door Valencia dat later dit weekeinde nog in actie komt. Atlético staat tot dat moment tweede met twee punten minder dan Barça. Achter Valencia en nummer vier Sevilla is Real vijfde. De Koninklijke heeft vier punten minder dan de aartsrivaal.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.