FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Nieuwsarchief
Artikelen van woensdag 24 september 2014

Dr. Dre met afstand best verdienende hiphopartiest

Dr. Dre heeft afgelopen jaar 620 miljoen dollar mogen bijschrijven op zijn bankrekening. De 49-jarige rapper is daarmee veruit de best verdienende hiphopartiest, blijkt uit de Hip-Hop Cash Kings-lijst van het Amerikaanse zakenblad Forbes.

Met 620 miljoen dollar steekt Dr. Dre niet alleen met kop en schouders uit boven de concurrentie, het maakt hem ook de artiest met het hoogste jaarinkomen dat Forbes ooit heeft vastgesteld. Het bedrag is ook hoger dan de andere 24 jaarsalarissen op de lijst bij elkaar opgeteld.

Dr. Dre heeft zijn enorme inkomen voornamelijk te danken aan de verkoop van Beats. Apple nam de muziekdienst en koptelefoonfabrikant eerder dit jaar over voor 2,6 miljard dollar in contanten en vierhonderd miljoen dollar in aandelen van de hiphopper en muziekproducent Jimmy Iovine

Op de gedeelde tweede plaats in de lijst van Forbes staan Puff Daddy en Jay-Z. De 44-jarige rappers verdienden afgelopen jaar beiden zestig miljoen dollar.

Nicki Minaj is de enige vrouw in de lijst. De rapper wist afgelopen jaar veertien miljoen dollar binnen te harken. Minaj, die haar geld vooral verdiende met reclamecampagnes, is te vinden op de elfde plaats.

Koerden: Turkije helpt IS-strijders

De Turkse regering steunt de strijders van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) die in Syrië tegen de Koerden vechten. Dat heeft de Unie van Koerdische Gemeenschappen woensdag gezegd, een organisatie die de gedetineerde PKK-leider Abdullah Öcalan tot zijn ereleden telt.

Volgens de Unie brengt de regering in Ankara met haar beleid het bestand in gevaar dat in maart 2013 met de Koerden overeen werd gekomen. Turkije 'voert oorlog tegen het Koerdische volk', aldus de organisatie, die zwoer haar 'strijd' op te voeren.

Asian Games: Monsterscores en eerste dopinggeval

De Asian Games in het Zuid-Koreaanse Incheon hebben het eerste dopinggeval te pakken. De OCA, de bond voor Nationale Olympische Comité's van Azië, heeft woensdag bekendgemaakt dat voetballer Khurshed Beknazarov positief heeft getest op het gebruik van stimulerende middelen.

De twintigjarige Beknazarov komt uit voor Tajikistan en maakte op de Asian Games zijn internationale debuut voor zijn land. De verdediger van veelvoudig landskampioen Regar-TadAZ Tursunzoda stond in alle drie groepswedstrijden in de basis en droeg zo bij aan de kwartfinaleplaats van Tajikistan. In Incheon worden meer dopingcontroles uitgevoerd dan ooit tijdens de Asian Games: 1920 stuks, 420 meer dan vier jaar geleden.

In Incheon zijn van veel teamsporten de groepsfases nog bezig en dat betekent dat er nog altijd opvallende scores te melden zijn. Zo speelden de volleybalvrouwen van de Maldiven hun derde en voorlaatste groepswedstrijd tegen China. De wedstrijd duurde nog geen vijftig minuten, waarin de dames uit de Maldiven slechts 20 punten konden maken: 25-7, 25-7, 25-6.

Door de afdroging hebben de Maldivische volleybalsters in negen gespeelde sets inmiddels 67 punten gemaakt, nog geen 8 per set. Donderdag wacht de laatste wedstrijd tegen Hong Kong, waar voor de dames wellicht het enige, zij het zeer kleine kansje ligt om een set te winnen.

De handbalsters van de Maldiven haalden eerder al het nieuws door historisch hard onderuit te gaan tegen Japan: 79-0. Woendag speelden ze hun laatste wedstrijd van het toernooi en wel tegen Kazachstan. Ook hier leek winst net iets te veel van het goede, want met 56-5 bleef Kazachstan buiten bereik.

Het toernooi van de Maldivische handbalsters wordt afgesloten met liefst 233 tegengoals in vier wedstrijden, waar ze zelf 19 treffers tegenover konden zetten. Het jonge team heeft echter wel onbetaalbare ervaring opgedaan en zal zich ongetwijfeld verder gaan ontwikkelen.

Naast de Maldiven kende ook Mongolië geen fijne dag in de teamsporten. De handballers begonnen aan de groep voor de 9e tot en met de 12e plek, maar gingen gelijk al met 50-6 onderuit tegen Japan. Het waren echter vooral de honkballers die het bont maakten. Nadat de eerste wedstrijd, tegen China, met 15-0 verloren ging, wachtte woensdag Pakistan.

Na slechts vier innings was de score echter al zo duidelijk dat de wedstrijd afgebroken werd: 25-0. Voor de honkballers uit Mongolië wacht een onheilspellende donderdag. Dan treden ze namelijk aan tegen grootmacht Japan, de nummer twee van de wereld, dat eerder nog met 9-1 afrekende met Pakistan.

Gemeente met zorgachterstand niet te kijk gezet

Het kabinet maakt vooralsnog niet bekend welke gemeenten niet op schema liggen bij de decentralisatie van de jeugdzorg. Dat heeft staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) woensdag gezegd in de Tweede Kamer. De bewindsman treedt hierover eerst in overleg met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

Met de gemeenten is afgesproken dat deze gegevens niet openbaar worden gemaakt, zei Van Rijn. "Ik wil er wel naar kijken, maar niet zonder dat ik daar met de VNG afspraken over heb kunnen maken."

Coalitiepartij PvdA wil dat het kabinet bekendmaakt wie de voor- en achterlopers zijn. De lokale democratie kan zo zijn werk doen, betoogde PvdA-Kamerlid Loes Ypma. "Zo kunnen wethouders die verantwoordelijk zijn aan hun jasje worden getrokken."

Het Kamerlid zei het onbegrijpelijk te vinden dat er gemeenten zijn die ondanks alle ondersteuning nog steeds een achterstand hebben. De gemeenten zijn vanaf volgend jaar verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Driekwart van de gemeenten heeft echter nog steeds geen contracten gesloten met jeugdzorginstellingen.

[vid] V-raad: tegenhouden jihadisten verplicht

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft woensdag een resolutie aangenomen die de toestroom van buitenlandse strijders naar conflictgebieden tot stilstand moet brengen. De resolutie eist van landen dat ze de rekrutering van dit soort strijders aanpakken. Reisverboden moeten voorkomen dat de strijders naar conflictgebieden trekken.

Landen in het Westen vrezen dat strijders terugkeren met plannen om aanslagen te plegen. De Amerikaanse president Barack Obama toonde zich tevreden met de resolutie, maar zei tevens dat nog meer moet worden gedaan om buitenlandse strijders af te schrikken.

De resolutie werd unaniem aangenomen tijden de zitting die werd voorgezeten door Obama. Ze is bindend voor alle lidstaten, die deze desnoods via nieuwe wetgeving moeten implementeren. De resolutie kan door middel van economische sancties of zelfs geweld worden gehandhaafd.

[Serie A] Juventus en Roma blijven foutloos

Juventus en AS Roma hebben woensdag ook hun vierde competitieduel gewonnen. Juventus stuurde Cesena met 3-0 naar huis, terwijl Roma uit bij Parma met 2-1 zegevierde. Internazionale klopte met 2-0 Atalanta en staat op vier punten van de twee koplopers derde.

Voor Juventus scoorde Arturo Vidal de eerste twee goals. Stephan Lichtsteiner verzorgde vlak voor tijd het slotakkoord. Miralem Pjanic bezorgde concurrent Roma de zege bij Parma. Hij scoorde in de 88e minuut de winnende goal. Urby Emanuelson bleef de gehele wedstrijd op de reservebank.

Dries Mertens bleef met Napoli thuis op 3-3 steken tegen Palermo. Een andere outsider Fiorentina boekte voor eigen publiek ook een teleurstellend resultaat. Het werd 0-0 tegen Sassuolo.

Overigen uitslagen Serie A woensdag:

Sampdoria - Chievo 2-1

Hellas Verona - Genoa 2-2

Cagliari - Torino 1-2

[BL] Kalou brengt Nederlands getint Hertha eerste zege

Jos Luhukay heeft met Hertha BSC de eerste overwinning van het seizoen geboekt. De Nederlandse coach zag zijn ploeg thuis met 1-0 winnen van VfL Wolfsburg. Salomon Kalou scoorde na 35 minuten de enige goal. De oud-Feyenoorder had net als de Nederlanders John Heitinga en Roy Beerens een basisplaats.

Hertha had in de eerste vier duels slechts twee punten verzameld. De Berlijners stijgen naar de veertiende plaats. Wolfburg staat, met eveneens vijf punten, een plekje hoger.

Zonder de geblesseerde Rafael van der Vaart ging Hamburger SV met 1-0 onderuit bij Borussia Mönchengladbach. Max Kruse scoorde na 25 minuten. HSV is met twee punten hekkensluiter.

Aanvoerder Paul Verhaegh ging met FC Augsburg met 1-0 onderuit bij Bayer Leverkusen door een treffer van Son Heung-Min na 33 minuten. Bij Augsburg speelden ook oud-eredivisiespelers Ragnar Klavan en Tim Matavz mee.

Borussia Dortmund kwam voor eigen publiek niet verder dan 2-2 tegen VfB Stuttgart, dat pas zijn tweede puntje pakte. Hannover 96 won met 1-0 van FC Köln.

Dit weekend gratis multiplayer voor PS4-gamers

Mensen met een PlayStation 4 zonder PlayStation Plus-abonnement, kunnen dit weekend gratis de online multiplayer uitproberen. De trial begint vrijdagochtend om 9:00 en is afgelopen op maandag 29 september om 11:00 's ochtends. 

Als je nog geen PlayStation Plus hebt en het voor een langere tijd wil proberen, kun je ook nog een proefabonnement nemen. Hiermee kun je 14 dagen lang Plus uitproberen. 

[PD] Atlético boekt nipte zege bij Almeria

Atlético Madrid heeft woensdag zijn derde seizoenszege in de Primera Divison geboekt. De landskampioen zegevierde met 1-0 bij Almeria door een goal van Miranda na een uur spelen. Atletico naderde door de zege koploper Barcelona tot op een punt. De Catalanen spelen later op de avond nog wel tegen Malaga.

Villarreal wist niet te winnen bij Eibar. Het werd 1-1. Gerard Moreno scoorde diep in de tweede helft de gelijkmaker, nadat Mikel Arruabarrena in de achtste minuut de thuisploeg op voorsprong had gebracht. Athletic Club verloor met 2-1 bij Rayo Vallecano.

Portugal verhoogt minimumloon

De regering van Portugal heeft het minimumloon verhoogd tot 505 euro per maand. De beslissing werd woensdag genomen na weken van onderhandelingen met het bedrijfsleven en vakbonden. Het vorige minimumloon lag op 485 euro.

Ondanks de verhoging behoort het Portugese minimumloon nog steeds tot de laagste in Europa. Meer dan zeshonderdduizend mensen in Portugal verdienen het minimumloon. Vaak gaat het om landarbeiders of mensen die in de horeca werken. Zij betalen slechts 14,5 procent inkomstenbelasting over hun loon.

In de Europese Unie hebben alleen landen in Centraal- en Oost-Europa een lager minimumloon.

Uitslagen tweede ronde KNVB-Beker 24/09/2014

Vanavond worden er wederom vijftien wedstrijden gespeeld in de tweede ronde van de KNVB-Beker. In dit bericht vind je de uitslagen, doelpuntenmakers, rode kaarten en eventueel andere bijzonderen.

17.00 uur

DOSKO - De Graafschap 0-1
34' Will 0-1

HBS - Heracles Almelo 1-2
11' Linssen 0-1
69' Weghorst 0-2
79' De Geer (pen) 1-2

AFC - Excelsior 0-2
37' Van Mieghem 0-1
51' Van Mieghem 0-2

De Dijk - Fortuna Sittard 4-7 (nv)
14' Wiltenburg (De Dijk)
14' Janssen (pen) 0-1
15' Briels 0-2
21' Elaakel 1-2
30' Kaars 2-2
57' Voorn 2-3
79' Water 3-3
81' Gulpen 3-4
90' Lindenbergh (pen) 4-4
100' Conneh 4-5
104' Vlug 4-6
118' Waalkens 4-7

* duel is tweemaal gestaakt geweest. Eerste maal vanwege onweer, tweede maal vanwege geluiden vanaf de tribune

18.30 uur

JOS - Ajax 0-9
22' Milik 0-1
24' Andersen 0-2
26' Milik 0-3
62' Milik 0-4
64' Kishna 0-5
70' Menig 0-6
82' Milik 0-7
87' Milik 0-8
88' Milik 0-9

20.00 uur

MVV Maastricht - Helmond Sport 4-3 (nv)
29' Kuipers 1-0
31' Croux 2-0
84' Sequeira 2-1
87' Diouck 2-2
103' Hikspoors 3-2
110' Sequeira 3-3
112' Peeters 4-3

De Treffers - Telstar 2-1 (nv)
9' Almubaraki 0-1
30' De Jong 1-1
97' Palacios Macedo 2-1

FC Den Bosch - SC Cambuur 0-4
60' Dijkstra 0-1
65' Steblecki 0-2
68' Dijkstra 0-3
70' Quekel (Den Bosch)
89' Barto 0-4

PEC Zwolle - FC Oss 3-2
33' Drost 1-0
40' Van den Herik 1-1
72' Necid 2-1
74' Drost 3-1
75' Bakx 3-2

Barendrecht - FC Groningen 1-4
18' Hoesen 0-1
24' De Leeuw 0-2
66' Van der Velden 0-3
73' Antonia 0-4
90' Esajas 1-4

ASWH - WKE 2-3
16' Jongsma 0-1
45+2' De Vries 0-2
50' Van den Bosch 1-2
55' Van AxelDongen 2-2
71' Ramos 2-3

Urk - UNA 2-1
16' Tol 1-0
65' Snoek 2-0
73' Dekkers 2-1

JVC Cuijk - GVVV 1-2
27' Terschegget 0-1
57' Latupeirissa 1-1
89' Van Eck 1-2

* duel lag lange tijd stil na charge op GVVV-doelman Van Gerwen die hierbij bewusteloos raakte en naar het ziekenhuis moest worden vervoerd

EVV - AZ 0-1
27' Haye 0-1

20.45 uur

Go Ahead Eagles - Feyenoord 2-0
2' Reimerink 1-0
76' Van der Linden 2-0

Kritische reacties op ruimer kindpardon

Van links en rechts klinkt kritiek op het besluit van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) om vijftig gezinnen alsnog onder het kinderpardon te laten vallen. GroenLinks is teleurgesteld omdat PvdA-leider Diederik Samsom eerder had toegezegd dat honderd gezinnen alsnog zouden kunnen blijven. "Dat worden er dus nu nog minder", schrijft GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman. De PVV is ook boos, maar om een andere reden.

Veel kinderen die nu definitief zijn afgewezen kunnen volgens GroenLinks niet eens terug. "Wij willen een pardonregeling die voor eens en voor altijd de onzekerheid wegneemt voor kinderen die hier al zo lang zijn. Zij horen hier en mogen niet aan hun lot worden overgelaten omdat ze net iets te oud zijn of net te kort onder Rijkstoezicht stonden."

De PVV stelt dat Teeven met verblijfsvergunningen strooit 'terwijl Nederland op dit moment overspoeld wordt door duizenden asielzoekers'. De partij wijst erop dat 'in veel plaatsen' door het huisvesten van asielzoekers al geen huurwoningen beschikbaar meer zijn voor gewone woningzoekenden. Ook verwijt de partij Teeven dat hij het negeren van de vertrekplicht beloont. Andere uitgeprocedeerde asielzoekersgezinnen zouden hierdoor het idee krijgen dat het loont om na een afwijzing in Nederland te blijven.

Vluchtelingenwerk stelt dat Teeven de gezinnen die nu alsnog onder het pardon vallen onnodig lang in onzekerheid heeft gelaten. "De criteria voor dit kinderpardon waren echt te streng, dat is nu enigszins rechtgezet", schrijftJasper Kuipers, adjunct-directeur van Vluchtelingenwerk. De stichting is teleurgesteld dat 25 gezinnen te horen hebben gekregen dat ze definitief niet onder het pardon vallen, terwijl hun kinderen al in Nederland geworteld zijn.

Sjiieten in hinderlaag IS gelopen in Irak

Strijders van de terreurgroep Islamitische Staat (IS) hebben woensdag ten noorden van Bagdad een sjiitische militie in een hinderlaag laten lopen. Negentien militieleden werden gedood toen de IS-strijders het konvooi met machinegeweren onder vuur namen, zei de Iraakse politie.

De strijders hielden zich schuil in boomgaarden toen het konvooi passeerde. Op een weg bij het dorp Babilan werd het vuur geopend. Naast de doden raakten bijna veertig mensen gewond.

Duizenden sjiieten in Irak hebben zich sinds juni aangesloten bij de strijdmachten om het soennitische IS te bestrijden. De terreurbeweging heeft grote delen van het noorden en westen van Irak in handen.

Kamer positief over militaire actie tegen IS

Het merendeel van de partijen in de Tweede Kamer heeft zich positief uitgelaten over het besluit van het kabinet om militair in te grijpen tegen IS in Irak. De Kamer is woensdagavond middels een artikel 100-brief op de hoogte gesteld van de actie tegen de 'opmars en de wandaden' van de terreurgroep.

De VVD noemt de Nederlandse bijdrage 'van groot belang voor onze veiligheid en de stabiliteit in de regio. "Wij zullen het kabinetsbesluit constructief behandelen en ons daar spoedig over uitspreken", laat Tweede Kamerlid Han ten Broeke weten.

De ChristenUnie is 'positief' over de inzet waar de partij 'al langer op aandringt'. "Het is begrijpelijk dat Nederland zich op dit moment beperkt tot Irak vanwege het onduidelijke volkenrechtelijk mandaat en strategie als het om Syrië gaat. Wij hopen dat er snel duidelijkheid komt over het volkenrechtelijk mandaat voor Syrië", stelt Joël Voordewind.

Ook het CDA steunt de missie tegen IS. Maar, zo waarschuwt fractievoorzitter Sybrand Buma op Twitter: "de dreiging zit niet alleen in Irak." De terreurgroep moet volgens hem ook in Syrie worden gestopt.

D66 noemt het 'goed dat het kabinet kiest voor een robuuste bijdrage aan de strijd tegen IS'. De partij stelt de terughoudendheid over het ingrijpen in Syrië te begrijpen. "Wel leidt dit voor D66 tot vragen over de effectiviteit van de strategie en hoe dit werkbaar is voor onze militairen in de praktijk", meldt Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma.

PVV-leider Geert Wilders noemt luchtsteun 'prima', maar herhaalt dat hij binnenlandse terreurbestrijding belangrijker vindt. Daarbij gaat het volgens hem om het sluiten van de grenzen en het uitzetten van jihadisten.

SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij is tevreden."Goed kabinetsbesluit. Ongekende wreedheden, vreselijke menselijke drama en dreiging voor veiligheid rechtvaardigen aanval op ISIS", schrijft hij op Twitter.

Nederland gaat met zes straaljagers, en twee reserve, deelnemen aan de internationale missie tegen de Islamtische Staat. Daarvoor worden 250 militairen uitgezonden. Voor de Nederlandse bijdrage aan de training van Iraakse en Koerdische strijdkrachten vertrekken nog eens 130 militairen naar Irak. De operatie gaat maximaal een jaar duren en kost 150 miljoen euro.

[WK Volleybal] Tweede zege voor Nederlandse vrouwen

De Nederlandse volleybaldames hebben op het WK in Italië ook de tweede groepswedstrijd gewonnen. Nadat een dag eerder Kazachstan met 3-0 werd verslagen, moest Thailand het met dezelfde cijfers ontgelden tijdens het duel in Verona.

Vier jaar geleden speelden de twee landen hun enige onderlinge wedstrijd, destijds was Thailand nog met 3-1 te sterk. In Verona zijn de Thaise dames, nummer twaalf van de wereld, echter niet met hun sterkste team aanwezig. Dat speelt op dit moment in het Zuid-Koreaanse Incheon op de Asian Games, waardoor Nederland tegen een B-team mocht spelen.

In de eerste set ging het lang gelijk op en leek Thailand zelfs even gevaarlijk te worden. Nederland liet dat echter niet gebeuren en liep vervolgens vrij snel uit naar een 25-20 zege. In de tweede set was Nederland dominant in het begin, getuige de snelle 12-6 voorsprong. Thailand kwam echter weer terug tot 13-13, maar op 24-22 wist Oranje het tweede setpoint te raken: 2-0.

De derde set leverde nauwelijks lastige situaties meer op. Vanaf 11-6 werd de voorsprong maar zelden kleiner, alleen op 20-16 leken de vrouwen uit Azië even in de buurt te komen. Op 24-18 werd dankzij een goed blok het eerste matchpoint echter benut, waardoor de 3-0 zege binnen was.

Na twee wedstrijden staat Nederland tweede in de groep. Rusland heeft de leiding in handen, nadat het net als Nederland twee keer met 3-0 won. Donderdag wacht de vrouwen van bondscoach Gido Vermeulen een loodzware taak, als om 20.00 uur aangetreden wordt tegen de Verenigde Staten, de nummer twee van de wereld.

Ex-partijleider Indonesië in cel om corruptie

De voormalige leider van de Indonesische Democratische Partij is veroordeeld tot een celstraf van acht jaar voor corruptie en witwassen. De speciale rechtbank voor corruptiezaken achtte Anas Urbaningrum schuldig aan het accepteren van steekpenningen bij het aanbesteden van overheidsprojecten.

Urbaningrum, die in januari werd opgepakt, kreeg niet alleen een celstraf opgelegd, maar ook een boete van bijna twintigduizend euro. Daarnaast moet hij de staat het bedrag van 7,7 miljoen euro dat hij toucheerde terugbetalen. Als hij dat niet doet krijgt hij nog eens twee jaar celstraf.

Urbaningrum werd in 2010 gekozen als leider van de Democratische Partij. Hij trad echter februari vorig jaar terug als partijleider en zegde meteen zijn lidmaatschap op toen hij werd genoemd in een corruptieonderzoek.

Tafeltennissters laten niks heel van Luxemburg

De Nederlandse tafeltennisvrouwen hebben hun tweede wedstrijd op het EK voor landenteams met speels gemak gewonnen. In Lissabon werd de vloer aangeveegd met Luxemburg, de nummers 23 op de wereldranglijst - Nederland staat achtste.

In de eerste wedstrijd speelde Britt Eerland tegen de bijzonder ervaren Ni Xialian. De geboren Chinese, al meer dan twintig jaar woonachtig in Luxemburg, is de vijftig al een jaar gepasseerd. In 1983 werd ze namens China al wereldkampioene met het team en het gemengd dubbel. 

Eerland leek totaal niet onder de indruk van de staat van dienst van Ni, die met de 28e plek op de Europese ranglijst twee plaatsen boven de Nederlandse staat. Vooral in de derde game was Eerland, mede door zeven punten op rij, oppermachtig. Met 11-7, 11-9 en 11-4 was de eerste klus geklaard.

Li Jie speelde tegen Tessy Gonderinger, 130e van Europa. Vanaf het begin was het krachtsverschil duidelijk, want Li kwam al snel op 7-0. Ze gunde haar tegenstander enkele punten en won de wedstrijd met 11-3, 11-5, 11-6 in iets meer dan een kwartier. 

Het was aan de vierde vrouw van Nederland om de wedstrijd af te maken. Yana Timina is de nummer 104 van Europa en speelde tegen Sarah de Nutte, die bijna vijftig plekken hoger staat. Timina liet zich echter niet intimideren en had ruim twintig minuten nodig om af te rekenen met De Nutte: 11-9, 11-5, 11-8, waardoor Nederland de 3-0 zege bij mocht schrijven.

De vrouwen spelen donderdag hun derde groepswedstrijd van het toernooi. Om 17.00 staan dan de Russische dames aan de andere kant van de tafel.

Airbus verwacht meer orders tot 2033

Airbus heeft zijn ordervoorspellingen voor de lange termijn met zeven procent verhoogd. De Franse vliegtuigbouwer verwacht een sneller groeiende vraag naar kleine, relatief zuinige toestellen. Airbus verwacht tot 2033 een toename van het mondiale vliegverkeer van 4,7 procent per jaar, meldde het bedrijf woensdag.

Airbus verwacht dat de markt in totaal 31.400 nieuwe passagiers- en vrachttoestellen nodig heeft in die periode. Daarvan moeten ruim twaalfduizend toestellen oude kisten vervangen. Vorig jaar lag het verwachte aantal nog op 29.220 toestellen tot 2033.

Kleine vliegtuigen met een enkel gangpad omvatten zeventig procent van de productie in de komende decennia, denkt Aribus. Het aantal orders krijgt een impuls door de groeiende Aziatische markt.

De Lama's weer eenmalig samen voor kerstuitzending

De Lama's komen later dit jaar eenmalig samen voor een speciale kerstuitzending. "Het is tien jaar geleden dat we met De Lama's begonnen, dus het is een mooi kerstcadeautje voor de kijker om terug te blikken", zegt Tijl Beckand, die te zien was in het BNN-programma, in RTL Boulevard.

Tijdens de jubileumspecial van de improvisatieshow, waar ook Ruben Nicolai, Ruben van der Meer en Jeroen van Koningsbrugge aan meededen, komen onder meer hoogtepunten en nooit eerder vertoond materiaal voorbij. "Hoe de avond er precies uit gaat zien, weten we nog niet." Het is nog niet bekend wanneer de special precies wordt uitgezonden.

Beckand vindt het erg leuk om terug te denken aan de show die in 2008 voor het laatst werd uitgezonden. "Als we elkaar zien is het net alsof we een eigen taal met elkaar spreken." Wel zien de mannen elkaar nog geregeld. "Als je over dit onderwerp praat, waar je je carrière aan te danken hebt, dat is speciaal."

Van Rijn: jeugdzorg blijft in handen professionals

Het is uitgesloten dat amateurs bij gemeenten gaan bepalen of een kind zorg nodig heeft. De jeugdzorg in alle gemeenten moet komend jaar voldoen aan een reeks strenge eisen. Dat heeft staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) woensdag gezegd tijdens een Kamerdebat over de invoering van de nieuwe Jeugdwet.

"In de Jeugdwet hebben we verschillende eisen opgenomen over de toegang tot zorg. Die toegang vindt plaats door gespecialiseerde jeugdhulpverleners", verzekerde Van Rijn. "Ik constateer dat we een aantal duidelijke eisen hebben gesteld aan de gemeenten. Als zij daar niet aan voldoen dan krijgen ze dat van mij te horen."

Aanleiding voor de uitspraken van Van Rijn is een uitzending van Nieuwsuur over de jeugdzorg in Gemert. Daar krijgen zogenoemde dorpsondersteuners een grote stem in het toekennen van hulp. "De angst die wij hebben is dat er amateurs worden ingezet die op basis van een onderbuikgevoel inschatten of er zorg nodig is", zei SP-Kamerlid Nine Kooiman daarover.

op 1 januari wordt een groot aantal taken overgeheveld naar de gemeenten. Zo worden ze verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Driekwart van de gemeenten heeft op dit moment echter nog steeds geen contracten gesloten met jeugdzorginstellingen.

Sijsling bereikt kwartfinales Orléans

Igor Sijsling heeft vandaag de kwartfinale van het tennistoernooi in het Franse Orléans bereikt. De tennisser had drie sets en bijna twee uur nodig om de Fransman Kenny de Schepper te verslaan: 6-4, 3-6 en 6-3.

In de kwartfinale treft Sijsling de Braziliaan Thomaz Bellucci. In de tweede ronde slaagde hij er namelijk in om Laurent Lokoli te verslaan. Dit 19-jarige talent kreeg toegang tot het challengertoernooi via een wildcard.

Cocu hoopt op thuisvoordeel tegen FC Utrecht

PSV gaat op dit moment aan de leiding in de Eredivisie en begint morgenavond tegen FC Utrecht aan een nieuw avontuur in de KNVB beker. Trainer Phillip Cocu blikte met PSV TV vooruit op het treffen met de Domstedelingen.

De doelstelling is volgens Cocu glashelder: de volgende ronde halen. Bij voorkeur doet de oefenmeester dat met goed voetbal, maar in de beker is dat vaak bijzaak. "Ieder jaar zie je bij bekervoetbal verrassingen. Niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland. Wij willen daar niet bijzitten. FC Utrecht is een lastige tegenstander, maar wij spelen thuis en willen doorbekeren."

Daarnaast haalde Cocu ook nog aan waarom het bekertoernooi voor grote clubs vaak lastiger is, dan men op voorhand denkt. "De wat kleinere clubs hebben weinig te verliezen. Die leven hier soms al maanden naar toe. Desondanks moeten wij deze tegenstander verslaan. Dat is namelijk wat we willen."

Ook Adam Maher, die zijn vorm bij PSV inmiddels steeds meer lijkt te vinden, keek met PSV TV vooruit op het naderende treffen met FC Utrecht. Toch blijft de middenvelder kritisch op zichzelf. "Ik ben op dit moment goed bezig, maar probeer me iedere dag op de training te verbeteren. Ik werk hard om de goede lijn door te trekken."

Maher is overigens één van de weinige spelers binnen de selectie van PSV, die weten hoe het is om de KNVB beker te winnen. Twee jaar geleden won hij met AZ de bekerfinale van zijn huidige werkgever, PSV. "Dat was toen ook echt hét doel van de club. Iets hogers konden wij dat seizoen niet bereiken. Maar ook bij PSV nemen we het serieus. We willen zo lang mogelijk op alle fronten meestrijden."

Hennis: over een week operationeel

De Nederlandse F-16's kunnen over een week in actie komen boven Irak om mee te strijden tegen de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Dat zei minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie woensdag.

De gevechtsvliegtuigen gaan waarschijnlijk vanuit Jordanië opereren, maar dat moet de komende dagen echt duidelijk worden. Donderdag gaan er twee Nederlandse verkenningsteams op pad om een en ander voor te bereiden. Eén team gaat naar Jordanië, het andere naar Irak, aldus de minister.

FBI: aantal grote schietpartijen in VS toegenomen

Het aantal schietpartijen in de Verenigde Staten waarbij een schutter het vuur opende op een mensenmenigte is de afgelopen jaren toegenomen. Dat staat in een rapport van de FBI dat woensdag is vrijgegeven.

De FBI analyseert in het rapport 160 grote schietpartijen die tussen 2000 en 2013 plaatsvonden. Het gaat daarbij om incidenten waarbij een schutter in een afgesloten ruimte probeerde meerdere mensen om het leven te brengen.

Volgens de onderzoekers vonden er jaarlijks gemiddeld zes schietpartijen plaats in de eerste zeven jaar die tegen het licht werden gehouden. Dat gemiddelde steeg tot zestien schietpartijen in de laatste zeven jaar van de onderzoeksperiode.

Voorbeelden van de schietpartijen zijn de bloedbaden in 2012 in een bioscoop in Aurora, in de staat Colorado, en op de basisschool Sandy Hook in Connecticut.

Enkelblessure Van Ginkel valt mee

Marco van Ginkel heeft dinsdagavond bij zijn debuut voor AC Milan tegen Empoli zijn enkelbanden verrekt. Dat heeft onderzoek woensdag uitgewezen, meldt de Italiaanse club. Hoelang de 21-jarige middenvelder uit de roulatie is, is niet bekendgemaakt.

Van Ginkel viel in de uitwedstrijd al na een halfuur uit en even werd gevreesd voor een zware enkelblessure. Vorig seizoen was de oud-speler van Vitesse langdurig uitgeschakeld bij Chelsea door een kruisbandblessure. Milan huurt Van Ginkel dit seizoen van Chelsea, waar hij nauwelijks aan spelen toekwam.

'Ontvoerde Fransman onthoofd'

Een Fransman die zondag in Algerije werd ontvoerd door extremistische militanten is onthoofd. Dat is te zien in een video die woensdag werd vrijgegeven, aldus monitorgroep SITE.

De ontvoering was het werk van Jund al-Khilafah, een groep die gelieerd is aan terreurbeweging Islamitische Staat (IS). De ontvoerders zeiden eerder dat Hervé Gourdel binnen 24 uur zou worden vermoord als Frankrijk niet ophield stellingen van IS in Noord-Irak te bombarderen. Frankrijk heeft aangegeven zijn campagne tegen IS niet te staken.

IS deed onlangs een oproep aan moslims om hun vizier te richten op burgers van landen die zich bij de anti-IS-coalitie hebben gevoegd.

Gourdel was in het noorden van Algerije op wandelvakantie met twee vrienden. Zijn kompanen werden door de ontvoerders vrijgelaten en waren degenen die de ontvoering meldden bij de autoriteiten.

Watch Dogs-uitbreiding nu uit

Watch Dogs Bad Blood, de nieuwe DLC voor Watch Dogs, is nu verkrijgbaar voor bezitters van de Season Pass. Vanaf 30 september is deze voor iedereen beschikbaar.

In de uitbreiding kruip je in de huid van Raymond ‘T-Bone’ Kenney, de briljante en excentrieke hacker uit de originele game. Je begint aan T-Bone’s verhaal wanneer hij een vals spoor in het systeem van Blume probeert te plaatsen en een paniekerig telefoontje krijgt van één van zijn voormalige collega’s bij Blume, Tobias Frewer, die dringend hulp nodig heeft. T-Bone besluit Tobias te helpen, maar beseft al snel dat de details in Tobias’ verhaal niet helemaal kloppen.

Watch Dogs Bad Blood geeft je ook toegang tot Street Sweep-contracten, een nieuw dynamisch systeem van zijmissies. Alle Street Sweep-contracten zijn speelbaar in de online coöp-modus. De online Hacking- en Tailing-modi zijn, samen met de ctOS Companion App, ook volledig speelbaar als T-Bone. Daarbovenop zijn er ook exclusieve wapens, perks en outfits, waaronder de op afstand bestuurbare wagen ‘Eugene’, T-Bone’s nieuwste creatie die geüpgradet kan worden met diverse aanvals- en verdedigingsopties.

De uitbreiding is nu verkrijgbaar voor bezitters van de Season Pass op PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One en pc. Op Xbox 360 is Watch Dogs Bad Blood binnenkort verkrijgbaar.

Saints Row schiet zichzelf in de hel

Deep Silver Volition's Jim Boone neemt je mee naar de hel: Volg Johnny Gat op een reis door de hel en bekijk de duivelse wapens die hij zal hanteren in Deep Silver's nieuwe Saints Row Gat out of Hell.

In Saints Row: Gat Out of Hell nemen spelers de rol van Johnny Gat of Kinzie Kensington op zich, die naar de hel wordt gestuurd door een zondig voorval met een Ouijabord en daar het gevecht aangaat met demonen, de horrors van de onderwereld, waaronder bekende historische figuren en, hoe kan het ook anders, de Duivel zelf. Dit alles in een poging om de ziel van de leider van de Saints te redden.

Gat out of Hell is de standalone expansion van Saints Row IV. Op 30 januari komt het spel uit voor last-gen en current-gen consoles, en pc. Gat out of Hell vormt ook deel van de complete bundel Saints Row IV: Re-Elected, die ook 30 januari uitkomt voor PlayStation 4 en Xbox One.

Wasteland 2 een succes op Steam

Dat mensen op Wasteland 2 zaten te wachten was al duidelijk toen het Kickstarterproject zo'n drie miljoen dollar ophaalde om de game van de grond te krijgen. Na de release van de game op Steam heeft het spel nog zo'n anderhalf miljoen opgebracht in de eerste vier dagen van verkoop.

Brian Fargo, één van de belangrijkste figuren in de ontwikkeling van het eerste Wasteland-spel zo'n 26 jaar geleden en nu het tweede deel, is blij dat zoveel mensen deze stijl van gamen nog steeds omarmen. Bekijk hieronder nogmaals de launchtrailer van het spel.

Tweehonderd ontslagen bij automaker Saab

De Zweedse autofabrikant Saab ontslaat tweehonderd medewerkers. Er is te weinig werk omdat de hervatting van de productie verder is uitgesteld vanwege geldproblemen. Dat meldde eigenaar National Electric Vehicle Sweden (NEVS) woensdag.

Het personeel was sinds eind mei aangehouden, toen de productie vanwege financieringsproblemen werd stilgelegd. De verwachting was toen nog dat de productie snel weer zou worden opgestart. Nu denkt Nevs dat een beslissing daarover nog wel even op zich laat wachten, waardoor het te duur wordt al het personeel in dienst te houden.

De medewerkers, ongeveer een derde van het totale personeelsbestand, komen nog deze maand op straat te staan, om zo snel mogelijk kosten te kunnen besparen. De werknemers die overblijven, moeten de fabriek in goede conditie houden voor als de productie alsnog wordt hervat.

Saab werd in 2012 overgenomen door NEVS, een speciaal voor Saab door Aziatische investeerders opgericht bedrijf. Daarvoor was het Nederlandse Spyker de eigenaar. Onder dat bedrijf ging Saab failliet, om vervolgens een doorstart te maken.

Paspoort Nederlandse Syriëganger ingetrokken

Het Nederlandse paspoort van de jihadganger in Syrië die zich Muhajiri Sháám noemt, is woensdag ingetrokken. Dat heeft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof woensdag gedaan, meldt hij aan het ANP. Ook is Sháám uitgeschreven uit de gemeentelijke basisadministratie. Zijn financiële tegoeden waren al bevroren.

Het Openbaar Ministerie is inmiddels een strafrechtelijk onderzoek naar hem begonnen. Sháám heeft ook de Marokkaanse nationaliteit. Schoof heeft daarom de autoriteiten van dat land geïnformeerd over het Nederlandse onderzoek.

Sháám, alias Abu Mohammed, riep dinsdag in een filmpje op Facebook zijn broeders in onder meer Nederland op tot 'een sterke, stevige daad tegen de Nederlandse overheid'. Want Nederland is volgens hem een land dat steun geeft aan Amerika, het land dat luchtaanvallen uitvoerde bij Aleppo in Syrië, waarbij drie Nederlandse jihadgangers werden gedood. "Sta op en onderneem iets", was zijn boodschap.

Volgens Sháám bevindt hij zich in Aleppo en is hij daar met broeders uit Nederland en België. Hij benadrukt dat hij geen deel uitmaakt van IS. Sháám is aangesloten bij het aan al-Qaida gelieerde al-Nusra Front.

Paspoort Nederlandse Syriëganger ingetrokken
Paspoort Nederlandse Syriëganger ingetrokken (Foto: ANP)

[WK] Dumoulin derde bij tijdrit, goud Wiggins

Tom Dumoulin heeft zijn eerste deelname aan het WK tijdrijden opgeluisterd met een bronzen medaille. De 23-jarige Nederlander legde het parcours van 47,1 kilometer in en rond Ponferrada af in 57.06,16 minuten. De wereldtitel ging naar Bradley Wiggins, die uittredend kampioen en topfavoriet Tony Martin voorbleef.

Wiggins doorbrak de hegemonie van Martin op overtuigende wijze. De 34-jarige Brit zette een tijd neer van 56.25,52 minuten, 26,23 seconden sneller dan de Duitser. Martin had als eerste renner vier keer op rij wereldkampioen kunnen worden. Fabian Cancellara is de enige die het WK tijdrijden vier keer wist te winnen. De Zwitser deed dit keer niet mee omdat hij zich volledig focust op de wegrace van zondag.

Zonder Cancellara gold Martin als torenhoge favoriet. De Duitser was op het eerste tussenpunt de snelste, maar was niet in goede doen. 'Der Pantzerwagen' verloor steeds meer tijd op Wiggins, die twee minuten voor hem was gestart. Het betekende voor de tourwinnaar van 2012 zijn eerste wereldtitel. Hij werd vorig jaar in Florence nog tweede achter Martin.

Daarachter leek Dumoulin aanvankelijk te kort te komen voor een medaille. De Limburger van Giant-Shimano bouwde zijn rit evenwel uitstekend op en in het tweede deel van de race passeerde hij de Wit-Rus Vasil Kirijenka (vierde) en de Australiër Rohan Dennis (vijfde). De Italiaan Adriano Malori werd zesde.

Dumoulin was de enige Nederlandse deelnemer aan de tijdrit. Hij evenaart de prestatie van Stef Clement, die in 2007 ook goed was voor brons in de race tegen de klok.

EK-nederlaag tafeltennissters na zwaar gevecht

De Nederlandse tafeltennissters zijn het EK voor landenteams in Lissabon met een teleurstellende nederlaag begonnen. De nummer acht van de wereld nam het op tegen Hongarije, dat vier plekken lager staat.

Britt Eerland was eerder dit jaar nog de ster van Nederland tijdens het WK, maar in Lissabon kon ze daar niks van laten zien. Tegen Georgina Pota kwam ze geen moment in de wedstrijd en moest ze na 23 minuten al de handen schudden: 11-6, 11-8, 11-6.

Vervolgens was het de beurt aan Li Jie, die het op moest nemen tegen Petra Lovas. De eerste game ging gelijk op, maar op 12-12 maakte Li twee fouten waardoor Lovas op voorsprong kwam. Drie games later moest een beslissende vijfde bedrijf de beslissing brengen en daarin was Li net de betere: 11-8 en dus kwam Nederland weer op gelijke hoogte.

Van de Nederlandse kopvrouw Li Jiao werd verwacht dat ze haar team wel op voorsprong zou zetten, maar de nummer twee van Europa had het loodzwaar tegen Dora Madarasz, die 38e staat. De eerste game liet dit nog niet zien - Jiao won met 11-2 - maar Madarasz kwam snel terug. De 21-jarige Hongaarse - 20 jaar jonger dan de Nederlandse - sleepte er een vijfde game uit en won die met 11-9.

Li Jie mocht de vierde partij spelen en wel tegen Pota, die eerder van Eerland had gewonnen. Na vier games was er nog geen beslissing gevallen en dus moest een vijfde game de wedstrijd beslissen. Dat werd erg spannend, maar met 16-14 wist Pota na ruim vijftig minuten toch aan het langste eind te trekken en de zege voor Hongarije binnen te halen.

Om 20.00 uur spelen de Nederlandse vrouwen de tweede wedstrijd, dan nemen ze het op tegen Luxemburg.

NAM krijgt 188 claims wegens waardedaling woning

Bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) hebben zich tot nu toe 188 mensen gemeld die willen worden gecompenseerd voor de waardedaling van hun verkochte huis door aardbevingen. Inmiddels zijn 112 woningen getaxeerd, laat de NAM woensdag weten. Er zijn nog geen bedragen te noemen.

Inwoners van de gemeenten Appingedam, Bedum, Delfzijl, Eemsmond, Loppersum, Slochteren, Ten Boer en Winsum kunnen sinds begin februari compensatie aanvragen voor de waardedaling van hun huis als gevolg van het risico op aardbevingen door gaswinning. Het gaat om woningen die na vorig jaar 25 januari zijn verkocht met een 'aantoonbare waardedaling'.

De regeling geldt alleen voor particulieren. Negen Groningse woningcorporaties eisen ook een schadevergoeding van de NAM voor de waardevermindering van hun woningbestand door de aardbevingen, zo kondigden ze eerder deze maand aan.

ChristenUnie bezorgd over optreden metalband

Brekend nieuws vanuit het Hoge Noorden. De ChristenUnie in de gemeente Dantumadiel heeft namelijk bij de wethouder aan de bel getrokken in verband met een optreden van de duivelse metalband Sadotank. De band staat voor aanstaande vrijdagavond gepland voor een optreden in It Badhûs in Zwaagwesteinde en raadslid Thea Smit maakt zich enorme zorgen over de in haar ogen 'vreemde' teksten. De tere zieltjes van het aanwezige publiek moeten tenslotte beschermd worden voor een dergelijk vunzig taalgebruik.

Ook wethouder Emke Peterson heeft de muziek van Sadotank eens goed beluisterd en erkent dat de deathmetalband over verrassende thema's zingt zoals haat, agressie en geweld. De wethouder gaat er echter vanuit dat het optreden in It Badhûs, dat binnenkort zal gaan sluiten, een feestelijk karakter zal hebben. Naast Sadotank zullen ook de bands Herder, Pander en Captain Disco and the Denim Dogs hun beste kunnen laten horen en zien.


Niet geschikt voor tere zieltjes!

Meer doden door natuurgeweld India

Plotselinge overstromingen en aardverschuivingen in het noordoosten van India hebben aan zeker 73 mensen het leven gekost. Het dodental is verder opgelopen, omdat reddingswerkers nu pas bij huizen konden komen die eerder door het water van de buitenwereld waren afgesneden.

In de deelstaat Meghalaya zijn tot dusver zeker 35 lichamen gevonden. Vijftien mensen worden nog vermist. In de naburige deelstaat Assam zijn 38 mensen omgekomen. Honderdduizenden mensen in het gebied zijn voor het natuurgeweld op de vlucht geslagen.

Meer loon in nieuwe zorg-cao

Verplegers en thuiszorgers hebben na maandenlange acties een nieuwe cao. Dat hebben de vakbonden en de werkgevers woensdag bekendgemaakt. De 430.000 medewerkers in de sector krijgen twee procent meer loon. Verder zijn afspraken gemaakt over een minimumaantal uren en een minimumsalaris.

De nieuwe cao geldt vanaf begin deze maand tot april 2016. Per maart gaat het loon met anderhalf procent omhoog en per 1 januari 2016 met 0,3 procent. Werknemers in de sector krijgen in januari van dit jaar nog een eenmalige uitkering, melden de partijen in een gezamenlijke verklaring.

De sector wil daarnaast het aantal nulurencontracten sterk terugbrengen. Medewerkers die nu een dergelijk contract hebben, krijgen een vast aantal uren aangeboden. Datzelfde geldt voor werknemers met een vastgesteld minimum- en maximumaantal uren. Over de compensatie voor het schrappen van het derde WW-jaar onderhandelen de partijen nog verder.

Het conceptakkoord moet nog door de leden worden goedgekeurd. Alle betrokken partijen laten in de verklaring weten blij te zijn met het akkoord, dat 'van groot belang is' vanwege de grote omvang van de sector. De zorg staat volgens de partijen zwaar onder druk door aanhoudende veranderingen en bezuinigingen.

Gestolen neushoornvogel duikt op in Den Bosch

Een van de dertig zeldzame vogels die vorige week werden gestolen bij Vogelpark Avifauna in Alphen aan den Rijn is terecht. Een neushoornvogel dook op in de tuin van een Bosschenaar, schrijft het Brabants Dagblad woensdag.

De Bosschenaar had eerder gelezen dat zeldzame vogels waren gestolen en belde Avifauna. Toen hij een foto van de vogel stuurde, herkende het park de vogel meteen en kwamen medewerkers het dier ophalen.

De neushoornvogel zat bij de Bosschenaar druiven te eten. Voor het ophalen van de vogel gebruikte avifauna een lokvogel en een lokkooi. Het is de eerste vogel die is teruggevonden na de diefstal.

Bij de diefstal werden onder meer zestien neushoornvogels en enkele toekans, beo's en papegaaiachtigen meegenomen. Het gaat vooral om waardevolle en zeldzame broeddparen. Een aantal wordt met uitsterven bedreigd. Ze zijn slechts in enkele dierentuinen te zien. Enkele paren hadden net jongen gekregen. De verzorgers proberen de jongen en eieren te redden.

Landingsvaartuig marine vastgelopen op Afsluitdijk

Een landingsvaartuig van de marine is dinsdagavond vastgelopen op de Afsluitdijk en kan niet zelfstandig loskomen. De komende uren wordt het vaartuig opgetakeld met een kraan op een ponton achter een sleepboot van de marine, zegt een woordvoerder.

Aan boord waren mariniers die leren navigeren en hun instructeurs. Tijdens de oefening is iets verkeerd gegaan, constateert de woordvoerder. Het landingsvaartuig liep vast op de noordelijke strekdam van de Afsluitdijk. Het is nog niet duidelijk of sprake is geweest van een menselijke fout of een technisch mankement.

Toen het waterpeil zakte kwam het hele schip droog te liggen. In overleg met de kustwacht is eerst gewacht tot woensdagochtend, toen het hoogwater was. Omdat het toen ook niet lukte de boot los te krijgen wordt nu een kraan ingezet. "Voordat we straks terugvaren, bekijken we natuurlijk of het vaartuig niet beschadigd is geraakt. Vooralsnog lijkt de schade mee te vallen." Bij het ongeluk vielen geen gewonden.

Landingsvaartuigen worden normaal ingezet om troepen of materieel aan land te brengen. Op de scheiding van water en land wordt een klep neergelaten, waarover de troepen aan land kunnen komen. "Maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat het vaartuig vast komt te zitten", zegt de woordvoerder. De marine onderzoekt wat er precies verkeerd is gegaan.

[vid] School onderzoekt snuivende docent

Een gymleraar van het Porta Mosana college in Maastricht is gefilmd terwijl hij mogelijk cocaïne snuift. De school is een onderzoek gestart naar het gedrag van de docent, meldt 1Limburg.

Het filmpje, waarin de docent drugs lijkt te snuiven op de tribune bij Feyenoord - Ajax, dook op op een facebookpagina van een supportersgroep van Ajax. Het lijkt om een video van een bewakingscamera te gaan. Al snel werd het filmpje door leerlingen van de school honderden keren gedeeld.

Sectordirecteur Guy de Munck van de Maastrichtse school bevestigt het verhaal. "Welke drugs hij precies geconsumeerd heeft, dat weten we nog niet. Daar doen we nu onderzoek naar." De school heeft de ouderraad en de medezeggenschapsraad geïnformeerd over het incident. De leerlingen zijn via hun mentor op de hoogte gesteld.

Over een eventuele schorsing van de docent, doet De Munck geen mededelingen. Volgens leerlingen is de betreffende gymleraar echter sinds maandag niet meer op school aanwezig geweest.


Het bewuste filmpje

Alternatieve Nobelprijs voor Edward Snowden

NSA-klokkenluider Edward Snowden is woensdag onderscheiden met een Right Livelihood Award, die ook wel bekendstaat als de alternatieve Nobelprijs. Hij kreeg de prijs toegekend voor het onthullen van de geheime afluisterprogramma's van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA.

De stichting achter de Right Livelihood Award zei dat de voormalige NSA-medewerker de prijs deelt met Guardian-journalist Alan Rusbridger.

Ook de Pakistaanse mensenrechtenactivist Asma Jahangir, Basil Fernando van de Aziatische Mensenrechtencommissie en de Amerikaanse milieuactivist Bill McKibben vielen in de prijzen. Zij mogen onderling een geldbedrag van omgerekend zo'n 160.000 euro delen.

Alle winnaars zijn uitgenodigd om op 1 december aanwezig te zijn bij de uitreiking in Stockholm. Het is echter de vraag of Snowden aanwezig kan zijn, aangezien hij in ballingschap in Rusland zit.

AC/DC-gitarist Malcolm Young keert niet terug

AC/DC neemt voorgoed afscheid van gitarist Malcolm Young. "Door de ernst van de situatie keert hij niet meer terug", liet de Australische hardrockband woensdag weten in een verklaring aan Amerikaanse media.

De 61-jarige Young, die de band in 1973 oprichtte met zijn broer Angus, bleek in april te ziek om op te treden en belandde later in het ziekenhuis. De band liet toen weten dat hij tijdelijk uit de band zou stappen. Wat hem precies mankeert is nog altijd niet bekendgemaakt

AC/DC, bekend van hits als Thunderstruck en Whole Lotta Rosie brengt zijn vijftiende studioplaat op 1 december uit. Rock or Bust is het eerste album waaraan Young niet meewerkt. Zijn neef Stevie Young verving hem op de plaat en gaat met de band mee op tournee

Granaten op Donetsk geschoten

In de Oost-Oekraïense stad Donetsk is de wapenstilstand tussen het regeringsleger en de pro-Russische separatisten voor de zoveelste keer geschonden. In de nacht van dinsdag op woensdag werd een appartementengebouw in de stad met mortieren bestookt.

Het gebouw staat in het noorden van Donetsk. Zeker twee appartementen werden vernietigd. De separatisten zeiden tegen het Russische persbureau RIA Novosti dat bij de aanval twee personen omkwamen, maar dit kon niet worden bevestigd. In het noorden van de stad wordt vrijwel dagelijks gevochten.

De dag ervoor zeiden beide zijden dat er vooruitgang was geboekt bij het terugtrekken van zware artillerie van het front. Toch beschuldigt Kiev de rebellen ervan het bestand de afgelopen maand herhaaldelijk te hebben geschonden.

"De situatie blijft moeilijk", zei Andrej Lysenko, woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad. "De Oekraïense krijgsmacht houdt zich aan de wapenstilstand, maar de terroristen blijven doorgaan met hun provocaties." Volgens hem zijn acht militairen afgelopen nacht gewond geraakt bij gevechten.

DHL bezorgt pakjes met drone op Duits waddeneiland

Pakketbedrijf Deutsche Post DHL gaat vanaf vrijdag de bezorging van pakketjes met behulp van een drone testen. Dat heeft het bedrijf woensdag bekendgemaakt. Het testprogramma behelst het bezorgen van medicijnen bij een apotheek op het Duitse waddeneiland Juist.

De DHL Paketkopter 2.0, met vier rotors, vliegt vanaf vrijdag dagelijks naar Juist. De drone kan per keer een last van 1,2 kilo meenemen.

Op Juist wonen ongeveer vijftienhonderd mensen. Er vaart slechts een veerboot per dag naar het eiland en soms landt er een klein vliegtuigje, maar dat hangt erg af van het weer.

DHL zei woensdag dat het de drone tijdens de twaalf kilometer lange vlucht wel in de gaten houdt, maar dat het toestel op de automatische piloot zal vliegen. Vooralsnog heeft DHL geen plannen om op grotere schaal drones in te zetten.

Vaticaan plaatst hoge geestelijke onder huisarrest

Het Vaticaan heeft zijn voormalige ambassadeur voor de Dominicaanse Republiek dinsdag onder huisarrest geplaatst nadat er een strafrechtelijk onderzoek naar hem is begonnen. Het is voor het eerst dat een hooggeplaatste functionaris van het Vaticaan vervolgd wordt voor seksueel misbruik van jongeren.

Josef Wesolowski werd in juni uit zijn ambt gezet nadat een rechter in het Vaticaan hem schuldig achtte aan misbruik. Hij kreeg de zwaarste straf in het kerkelijk recht: laïcisering, een terugkeer naar een leven als leek.

Volgens het Vaticaan kan Wesolowski om gezondheidsredenen meer beperkingen dan huisarrest niet aan. Het staatje heeft weliswaar een aantal kleine politiecellen, maar geen geschikte cellen voor langere termijn.

De Heilige Stoel trok de in Polen geboren geestelijke in augustus 2013 terug nadat de aartsbisschop van Santo Domingo paus Franciscus had verteld over geruchten dat Wesolowski tienerjongens had misbruikt. Volgens justitie betaalde hij ze om te masturberen. Naast de Poolse autoriteiten startte ook de Dominicaanse justitie een onderzoek. De zaak werd niet doorgezet omdat Wesolowski volgens het Vaticaan diplomatieke immuniteit genoot. Die is vorige maand geschrapt.

Iwema keert terug in Moto3

Jasper Iwema keert per direct terug in de Moto3. De Nederlander vervangt bij CIP landgenoot Bryan Schouten. De Franse renstal is niet tevreden over zijn prestaties.

Iwema racete tussen 2007 en 2013 in de 125cc/Moto3, waarbij hij in de eerste twee jaren via een wildcard alleen deelnam aan de race in Assen. De 24-jarige coureur uit Hooghalen moest eind vorig jaar het veld ruimen bij RW Racing. Dit jaar racete hij in het Europees kampioenschap voor het Spaanse Machado, maar na twee wedstrijden hield de Drent het voor gezien. De Nederlander kreeg voor de TT een wildcard en pakte in Assen een keurige twaalfde plaats. Komend weekend op Aragón zal hij Schouten gaan vervangen.

Schouten is teleurgesteld over het besluit van CIP, maar begrijpt de beslissing van de Fransen. "De prestaties en de resultaten die ik wilde boeken zijn er onvoldoende gekomen en daar baal ik van. Ik weet namelijk zeker dat ik het kan en daarom zal ik de komende weken en maanden er hard aan werken te laten zien dat ik een gedreven sporter ben die het verdient een plek te hebben in de GP."

De 20-jarige Nederlander wil graag terugkeren op het hoogste niveau en krijgt hierbij de steun van de Nederlandse motorsportbond KNMV. Bondscoach Barry Veneman: "We moeten nu kijken hoe we Bryan weer op zijn niveau krijgen, want ik ben er zeker van dat hij de rijcapaciteiten heeft. Maar Jasper heeft dit seizoen een duidelijk andere sporthouding aangenomen, heeft de focus en verdient de kans om zich te laten zien."

Jasper Iwema keert terug in Moto3 (Pro Shots/Henk Jan Dijks)

Corruptieonderzoek naar Sarkozy uitgesteld

Een juridisch onderzoek naar corruptie en machtsmisbruik door de Franse ex-president Nicolas Sarkozy is uitgesteld. Dat heeft een Frans hof van beroep bepaald, meldt AFP woensdag. Vorige week maakte Sarkozy bekend terug te keren in de politiek.

Het onderzoek was in juli ingesteld. Sarkozy noemde de juridische stappen toentertijd 'politiek gemotiveerd'. Het onderzoek wordt nu tijdelijk opgeschort zodat het hof zich kan buigen over een verzoek van Sarkozy om de aanklachten tegen hem op te heffen. Dat kan enkele maanden in beslag nemen.

Sarkozy wil een gooi doen naar het presidentschap bij de verkiezingen in 2017. Het voormalig staatshoofd verloor bij de stembusgang in 2012 van de socialistische François Hollande. Voor de volgende verkiezingen hoopt Sarkozy het leiderschap te verwerven van zijn UMP-partij, die momenteel geplaagd wordt door interne conflicten.

Er lopen meerdere juridische onderzoeken naar de oud-president. Hij wordt onder meer verdacht van corruptie, het aannemen van geld van wijlen de voormalige Libische dictator Moammar Gadhafi en het aanbieden van lucratieve baantjes in ruil voor vertrouwelijke informatie.

Veel beschuldigingen zijn gebaseerd op informatie uit afgetapte telefoongesprekken. Sarkozy noemt het afluisteren illegaal en zegt dat bewijsmateriaal tegen hem op onrechtmatige wijze verkregen is.

Milan Baros keert terug bij Banik Ostrava

Voormalig Liverpool-aanvaller Milan Baros keert terug bij Banik Ostrava. Hij tekent een contract tot het einde van het seizoen bij de Tsjechische club. De 32-jarige Baros is pas net weer hersteld van een knieblessure, die hem liefst negen maanden aan de kant hield.

De Tsjech begon zijn loopbaan bij Banik Ostrava, voordat hij in 2001 overstapte naar Liverpool. Met die club won hij in 2005 de Champions League. Baros speelde verder onder meer voor Aston Villa, Olympique Lyon en Galatasaray.

Begin 2013 keerde Baros al even terug op het oude nest, maar koos toen toch weer voor een avontuur bij het Turkse Antalyaspor. Baros speelde 93 interlands, waarin hij 41 keer scoorde.

Indringster neemt douche in huis Keanu Reeves

Voor de tweede keer in twee dagen is een vrouw het huis van Keanu Reeves binnengedrongen. De tweede indringster kon de woning van de acteur ongestoord binnenlopen omdat schoonmakers de poort hadden openstaan. Ze maakte van de gelegenheid gebruik om een douche en een duik in zijn zwembad te nemen. Dat meldt entertainmentsite TMZ.

De vrouw werd na haar waterpret ontdekt door de schoonmakers, die de afwezige Reeves inlichtten. Hij belde op zijn beurt het alarmnummer. Hij had dat een dag eerder ook al gedaan, nadat een andere vrouw bij hem had ingebroken. De acteur werd 's nachts gewekt door gestommel in zijn bibliotheek en trof een onbekende vrouw aan in een van zijn studeerstoelen.

Beide incidenten vonden vorige week plaats. De vrouwen worden onderworpen aan een psychiatrische evaluatie.

Nederlandse mensensmokkelaar gepakt in Duitsland

Een 51-jarige Nederlander is maandag aangehouden in het Duitse Würzburg op verdenking van mensensmokkel. De man had vijf Syriërs van Italië naar Duitsland gebracht. Dat meldt de Duitse politie woensdag.

De groep werd opgepakt op een parkeerplaats langs de A7 in de buurt van Frankfurt. Twee Syriërs die geen verblijfsvergunning konden laten zien verklaarden dat ze met drie anderen, onder wie een kind, via Turkije naar Italië waren gereisd. Daar zouden ze de Nederlander hebben ontmoet.

Op basis van dit verhaal werd de verdachte aangehouden. De Nederlander is dinsdag voorgeleid en zit in voorlopige hechtenis. Het is nog onduidelijk of hij wordt overgeleverd.

De Syriërs zijn op de trein gezet. Zij moeten zich melden bij een asielzoekerscentrum in Italië.

Bloodborne-demo nauwelijks uitgespeeld

De speelbare demo van Bloodborne die dit jaar op menig game-evenement is te vinden, is tot nu toe nog niet vaak uitgespeeld. Dat heeft het team achter de game uitgezocht. Wellicht een mooi signaal voor liefhebbers die vrezen dat de spirituele Souls-opvolger te makkelijk of te casual wordt.

De Bloodborne-demo was onder andere te spelen op de Penny Arcade Expo (PAX) en de Tokyo Game Show (TGS). Van deze twee evenementen hebben marketing manager Yasuhiro Kitao en producer Masaaki Yamagiwa uitgezocht hoeveel mensen de demo gespeeld hebben en hoeveel daarvan de demo met succes hebben afgerond.

De demo is uitgespeeld wanneer de Cleric Beast, een uit de kluiten gewassen demonische eindbaas, door de speler wordt gedood. Het resultaat is hieronder te zien. Het is in ieder geval duidelijk dat ze het in Tokio een stuk beter doen dan in Seattle.

Bloodborne komt februari 2015 exclusief uit voor PlayStation 4.

  Gespeeld Uitgespeeld % Uitgespeeld
Penny Arcade Expo 3.500 20  0,5
Tokyo Game Show 1.250 40  3,2

Cleric Beast in actie

'Actual size' Cleric Beast op TGS

WHO: misschien nog dit jaar ebolavaccin

Een vaccin tegen ebola is mogelijk nabij. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) denkt dat er aan het eind van het jaar een vaccin kan zijn, met genoeg doses om te helpen bij de bestrijding van de uitbraak in West-Afrika.

Er bestaat momenteel geen vaccin tegen het dodelijke virus. Er zijn wel twee experimentele vaccins die getest worden. Daarnaast is er nog het experimentele medicijn ZMapp, dat de afgelopen maanden is gebruikt om mensen besmet met het ebolavirus te behandelen. Het werkte echter niet bij alle patiënten.

Sinds de huidige uitbraak begon zijn al zeker 5800 mensen besmet met ebola, meer dan 2800 zijn omgekomen. Het is voor het eerst dat een uitbraak van ebola stedelijke gebieden treft, waardoor het tot dusver nagenoeg onmogelijk is gebleken om besmette mensen te isoleren.

Utrechtse politie zoekt serieaanrander

De politie is op zoek naar een man die schuldig is aan zeker drie zedendelicten in Utrecht. Drie jonge vrouwen hebben aangifte gedaan van een zedenincident en uit dna-onderzoek blijkt nu dat het om dezelfde dader gaat, laat de politie woensdag weten.

De man maakte zijn eerste slachtoffer, een vrouw van 18, in november op de Kerkstraat. In juni vergreep hij zich op de Nieuwegracht aan een andere 18-jarige vrouw. Hij duwde haar een steeg in en dwong haar seksuele handelingen verrichten toen ze aangaf geen geld te hebben. Een paar dagen later maakte de man op de Drift een derde slachtoffer, een 21-jarige vrouw uit Utrecht.

De vrouwen gaven dezelfde omschrijving van de dader, een donkere man van tussen de 30 en 40 jaar die goed Nederlands spreekt. De politie is op zoek naar getuigen.

Zuid-Korea koopt veertig Joint Strike Fighters

Zuid-Korea heeft besloten veertig F-35A straaljagers te kopen, beter bekend als Joint Strike Fighters. De wapendeal, met een waarde van omgerekend ruim vijf miljard euro, is de grootste investering tot nu toe in de strijd tegen Noord-Korea.

Zuid-Korea zegde de aanschaf toe in maart en is sindsdien in onderhandeling met de fabrikant over een prijs en de technische details. Het land koopt vaak Amerikaanse wapens.

Volgens de autoriteiten is het de bedoeling om de bestaande, verouderde vloot te vervangen. De nieuwe gevechtsvliegtuigen moeten doelen in Noord-Korea kunnen aanvallen, mocht het ooit tot een oorlog komen. De verwachting is dat de toestellen geleverd worden tussen 2018 en 2025.

Joint Strike Fighter (Foto: Novum)
Joint Strike Fighter (Foto: Novum)

Europol: meer dan duizend arrestaties in operatie

Politiekorpsen in heel Europa hebben in een negen dagen durende operatie meer dan duizend mensen opgepakt. Dat heeft de Europese politieorganisatie Europol woensdag bekendgemaakt. Het is volgens Europol-chef Rob Wainwright 'de grootste aanval op de georganiseerde misdaad die we ooit in Europa hebben gezien'.

De operatie, met de codenaam Archimedes, richtte zich op alle vormen van misdaad, van drugssmokkel tot illegale immigratie, van belastingfraude, tot vervalsing en diefstal.

In totaal werden 1027 mensen opgepakt en werden dertig Roemeense kinderen gered uit de handen van mensensmokkelaars. Ook werden er grote hoeveelheden drugs in beslag genomen, waaronder honderden kilo's cocaïne en heroïne. Volgens Wainwright is de operatie een behoorlijke klap voor de 'criminele infrastructuur in Europa'.

Tafeltennissers beginnen EK met ruime zege

De Nederlandse mannen zijn het EK tafeltennis voor landenteams in Lissabon met een ruime zege begonnen. Nederland komt uit in de laagste van de drie divisies, de zogeheten Standard Division, en moest het daarin in de eerste wedstrijd opnemen tegen San Marino.

Nederland, 45e op de wereldranglijst, begon met Rajko Gommers, die individueel op de 198e plek op de Europese ranking staat. Hij mocht het opnemen tegen Marco Vannucci, 435e binnen Europa. De negentienjarige Gommers kende geen enkel probleem en won dankzij streaks van acht en negen punten op rij met 11-3, 11-4, 11-2.

Vervolgens was het de beurt aan Ewout Oostwouder, 217e van Europa. Hij speelde tegen Mattia Berardi, die meer dan 200 plekken lager staat. Dat was te merken, want al snel had Oostwouder de eerste games binnen: 11-5, 11-4. In de derde game kwam Berardi echter op een 0-4 voorsprong, maar vanaf dat moment kwam Oostwouder weer terug om de game met 11-5 te winnen en Nederland zo op 2-0 te zetten.

De negentienjarige Laurens Tromer staat twee plekken boven Oostwouder op de Europese ranking, waar zijn tegenstander niet op te vinden is. Toch wist Davide Muccioli flink tegenstand te bieden. Tromer won de eerste game met 11-6, maar met 9-11 ging game twee verrassend naar de man uit San Marino, het land dat 105e staat op de wereldranglijst. Tromer kon vervolgens echter weer in zijn ritme komen en besliste de wedstrijd met 11-4, 11-5.

De Nederlandse mannen spelen woensdagavond om 20.00 uur de tweede groepswedstrijd tegen Cyprus.

Oliebron ontploft vlak over de Nederlandse grens

Bij een explosie in een oliebron in het Duitse Osterbrock, vlak over de grens bij Klazienaveen, zijn dinsdagavond vier mensen gewond geraakt. Ze hebben ernstige brandwonden. Dat heeft de politie woensdag bekendgemaakt.

Het ging mis tijdens werkzaamheden. Zeven mensen waren bezig met onderhoud en reparaties aan de bron toen zich een gaslek voordeed. De vier die het dichtst bij de bron stonden zijn voor hun brandwonden naar gespecialiseerde ziekenhuizen gebracht.

Brandweerlieden waren woensdag nog steeds bezig met het blussen van het vuur. De oorzaak van het lek en de ontploffing was niet direct duidelijk.

Mogelijk stokslagen voor homoseksuelen in Indonesië

Mannen en vrouwen die worden betrapt op het hebben van homoseksuele geslachtsgemeenschap riskeren binnenkort stokslagen in de Indonesische provincie Atjeh. Deze week buigt het regionale parlement zich over een islamitisch wetsvoorstel dat homoseksualiteit zwaar wil bestraffen.

Volgens politicus Moharriadi Syafari is een meerderheid voor het strafbaar stellen van seks tussen homo's. De parlementsleden willen deze en andere wetten die individueel gedrag reguleren voor vrijdag hebben goedgekeurd. Als het voorstel erdoor komt moet het nog worden ondertekend door de gouverneur van Atjeh voordat de wet van kracht wordt.

De seculiere centrale regering gaf Atjeh in 2006 het recht om een eigen versie van de sharia in te voeren. Het land hoopte zo een separatistische strijd met de regio te sussen. Sindsdien zijn in Atjeh een religieus gerechtshof en politie opgetuigd. Jakarta heeft geen autorisatie om regionale wetten tegen te houden, maar kan Atjeh wel vragen wetsvoorstellen opnieuw in overweging te nemen.

Het wetsvoorstel schrijft tot honderd stokslagen voor voor anale seks tussen mannen. Vrouwen die schuldig zijn aan het 'tegen elkaar wrijven' van hun vagina's of andere lichaamsdelen voor seksueel genot riskeren ook lijfstraffen.

In Atjeh staan reeds lijfstraffen op overspel, gokken en het nuttigen van alcohol. Verder kunnen vrouwen die te strakke kleding dragen of mensen die het vrijdaggebed overslaan boetes krijgen. De provincie wordt gezien als de meest strengislamitische regio van Indonesië.

Grote militaire oefening in Polen van start

Een grote internationale militaire oefening is woensdag van start gegaan in het noorden van Polen. De oefening is bedoeld om de paraatheid te testen als er sprake is van een bedreiging. Dat heeft de Poolse minister van defensie Tomasz Siemoniak bekendgemaakt.

De oefening, die tweejaarlijks plaatsvindt, zou oorspronkelijk alleen op bevelsniveau plaatshebben. Als gevolg van de crisis in Oekraïne, waar Rusland een rol in speelt, heeft Siemoniak besloten de oefening te verbreden.

Aan de oefening, die de bijnaam Anakonda-14 draagt, doen 12.500 militairen mee uit de Verenigde Staten, Canada, Groot-Brittannië, Nederland, Tsjechië en Hongarije. Ook Litouwen en Estland, die beide grenzen aan Rusland, doen mee.

Kittel: "'Boost' voor wielrennen in Duitsland"

Marcel Kittel ziet in de komst van het Duitse bedrijf Alpecin als mede-naamgever van zijn huidige ploeg Giant-Shimano een stimulans voor de wielersport in zijn vaderland. "We dromen hier al jaren van. Dankzij Alpecin gaat Duitsland weer een woordje meespreken in de internationale wielersport", meent de sprinter, overigens niet alleen vermaard vanwege zijn vele ritzeges in de Tour de France maar ook vanwege zijn opmerkelijke kapsels.

"Dit nieuws kan de interesse voor de wielersport in Duitsland een 'boost' geven", meent Kittel. "Een enquête bij tv-zender ARD leverde onlangs op dat meer dan 50 procent van de Duitsers hoopt dat de Tour volgend jaar weer live op tv te volgen is."

Ajax wil contract Schöne verlengen

Ajax wil toch op korte termijn de gesprekken aangaan met Lasse Schöne over een contractverlening, ondanks dat Schöne eerder aangaf geen haast te hebben met contractonderhandelingen. Het contract van de 28-jarige Deense allrounder loopt aan het einde van dit seizoen af. Ajax wil hem graag nog langer aan de club binden. 

Ook met Stefano Denswil hoopt Ajax nog steeds tot contractverlenging te komen. De landskampioen zal daar later over in gesprek gaan. De centrumverdediger wil duidelijkheid hebben over zijn toekomst bij Ajax voordat hij ingaat op een aanbieding die hem eind vorig jaar al is gedaan. Op dit moment heeft Denswil nog geen vaste basisplaats in de selectie van de Boer. 

Denswil kan bijtekenen tot medio 2018, zijn huidige contract loopt tot het einde van het seizoen. Met Niklas Moisander zal ook nog gesproken worden, ook hij ligt nog maar een jaar vast. 

Feyenoord kan Kazim gratis overnemen

Feyenoord huurt Colin Kazim-Richards dit seizoen van het Turkse Bursaspor, maar er is al nagedacht over een permanente transfer. Feyenoords technisch directeur Martin van Geel laat aan RTV Rijnmond weten dat de 28-jarige aanvaller aan het einde van dit seizoen transfervrij kan worden overgenomen. Dit is een vrijblijvende optie.

"Dit is voor Feyenoord een risicoloze constructie", zegt Van Geel tegen de regionale omroep. "We beslissen uiteraard in een later stadium of we dat doen, maar op deze manier hebben we dingen alvast goed geregeld."

Kazim-Richards liet zelf al weten dat hij graag bij Feyenoord wil blijven. "Ik wil hier blijven en hoop dat Feyenoord de optie licht", aldus de Turkse spits met Engelse roots.Tot nu toe kwam Kazim-Richards twee duels namens de Rotterdammers in actie.

Tegen Willem II debuteerde hij en maakte hij zijn eerste 27 minuten. In dat duel wist hij ook direct het net te vinden. Dat lukte niet tegen Ajax waartegen hij negentig minuten speelde. Waarschijnlijk komt de aanvaller woensdagavond in de KNVB Beker weer in actie tegen Go Ahead Eagles.

Wiggins wil uurrecord Voigt breken

Bradley Wiggins maakte vandaag officieel bekend dat hij het werelduurrecord gaat aanvallen. Het record is sinds kort in handen van de 43-jarige Jens Voigt. De Brit heeft zijn poging in juni 2015 gepland. "Ik wil mij goed kunnen voorbereiden", zegt Wiggins. "Dit zal mijn een reden geven om komende winter uit mijn bed te komen."

De geslaagde poging van Voigt heeft Wiggins naar eigen zeggen geïnspireerd. Vorige week zette de Duitser het record op 51,115 kilometer, waarmee hij het ruim beter deed dan de Tsjech Ondrej Sosenka in 2005. Wiggins is niet de enige die eraan denkt, ook Fabian Cancellara en Tony Martin denken eraan. 

Hiddink selecteert Van Beek voor EK-kwalificatie

Bondscoach Guus Hiddink heeft een aantal verrassingen opgenomen in de voorselectie van de EK-kwalificatie wedstrijden tegen Kazachstan en IJsland. Grootste verrassing in die selectie is Feyenoord-verdediger Sven van Beek. Ook Davy Pröpper, Jeffrey Bruma, Quincy Promes zijn geselecteerd. 

De volledige selectie bestaat uit:

Doel: Jasper Cillessen (Ajax), Tim Krul (Newcastle United), Kenneth Vermeer (Feyenoord) en Jeroen Zoet (PSV).

Verdediging: Sven van Beek (Feyenoord), Jeffrey Bruma (PSV), Daley Blind (Manchester United), Virgil van Dijk (Celtic), Daryl Janmaat (Newcastle United), Bruno Martins Indi (FC Porto), Erik Pieters (Stoke City), Joël Veltman (Ajax), Paul Verhaegh (FC Augsburg), Stefan de Vrij (Lazio Roma) en Gregory van der Wiel (Paris Saint-Germain).

Middenveld: Ibrahim Afellay (Olympiakos), Jordy Clasie (Feyenoord), Leroy Fer (Queens Park Rangers), Nigel de Jong (AC Milan), Davy Klaassen (Ajax), Quincy Promes (Spartak Moskou), Davy Pröpper (Vitesse), Wesley Sneijder (Galatasaray) en Georginio Wijnaldum (PSV).

Aanval: Klaas Jan Huntelaar (Schalke 04), Dirk Kuyt (Fenerbahçe),  Jeremain Lens (Dinamo Kiev), Luciano Narsingh (PSV),  Robin van Persie (Manchester United) en Arjen Robben (Bayern München).

Syrische oppositie: val ook Assad aan naast IS

Het door de Verenigde Staten geleide bondgenootschap moet in Syrië niet alleen terreurnetwerk Islamitische Staat (IS) proberen uit te roeien, maar ook stellingen van president Bashar Assad aanvallen. Daartoe heeft de door het westen gesteunde Syrische Nationale Coalitie woensdag opgeroepen.

Voorzitter Nasr al-Hariri zegt te betreuren dat de 'internationale gemeenschap slechts met gedeeltelijke oplossingen voor het Syrische conflict op de proppen komt waarin honderdduizenden mensen zijn vermoord of opgesloten door het Assad-regime'. Hij voegde hier aan toe dat het buitenland niets anders moet doen dan Syriërs helpen om Assad af te zetten. Alles wat verder wordt ondernomen zal alleen meer extremisme in de hand werken, aldus Al-Hariri.

De VS en hun Arabische bondgenoten begonnen dinsdag met luchtaanvallen op IS in Syrië. Ook het aan Al-Qaida verbonden Jabhat al-Nusra werd gebombardeerd. Bij de aanvallen kwamen volgens een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid drie Nederlandse jihadstrijders om het leven.

Franse Syriëgangers door vergissing vrij

Door een misverstand zijn drie Franse vermoedelijke jihadgangers op vrije voeten. De drie, die in Syrië waren geweest en vastzaten in Turkije, werden door de politie aldaar naar huis gestuurd. De Franse politie wist echter van niets, waardoor het drietal niet werd aangehouden.

De zaak leidt in Frankrijk tot grote ophef, temeer daar de autoriteiten in eerste instantie meldden dat de verdachten opgepakt waren op het vliegveld van Orly. Ze bleken echter naar Marseille gevlogen te zijn en zonder problemen door de paspoortcontrole naar buiten te zijn gewandeld.

De advocaten van de drie mannen zeiden woensdag dat de Syriëgangers niet op de vlucht zijn en bereikbaar zijn voor vragen van de politie. Een van hen is de voormalige zwager van een gedode extremist die twee jaar geleden in Zuid-Frankrijk een bloedbad aanrichtte.

De Franse minister van defensie Jean-Yves Le Drian sprak op het radiostation France-Info van een 'enorme vergissing'. Die zou vooral veroorzaakt zijn door gemankeerde samenwerking met de Turkse autoriteiten.

PS4 Remote Play voor alle Androids

Sony heeft voor de PlayStation 4 'Remote Play' aangekondigd voor de telefoons en tablets van de Sony Xperia Z3-serie. Een ontwikkelaar heeft een port gemaakt voor Android, zodat bijna elke telefoon gebruikt kan worden met de PlayStation-app.

remote play

Met Remote Play kun je via Wi-Fi  jouw telefoon gebruiken als tweede scherm of het spel streamen naar je telefoon en verder spelen. Je moet wel in hetzelfde netwerk zitten. Je kan een PlayStation 4-controller via BlueTooth verbinden met je telefoon. Sony komt zeer waarschijnlijk met een houder op de markt om je smartphone vast te maken aan je controller. Remote Play werkt nu al met PlayStation Vita. Voor Xperia Z3’s wordt deze functionaliteit vanaf november aangeboden.

Een ontwikkelaar, waarschijnlijk Nayeem Andaleeb, heeft een port gemaakt voor de app. Hiermee kunnen ook andere modellen smartphone gebruik maken van Remote Play. Je moet wel Android-versie 4.0 (Ice Cream) kunnen draaien. Het is mij niet bekend of de port ook werkt op versie 4.4 (KitKat ).

set up

Hieronder staat een groot deel van de gebruiksaanwijzing. In de bron kun je meer informatie vinden. Omdat de Remote Play-app pas in november werkt met je PlayStation 4 is het misschien nuttiger om tot dan te wachten. Er is altijd de kans dat Sony er op een of andere wijze de functionaliteit weet te blokkeren. Mocht je toch interesse hebben in de port, zoek dan wel even uit wat de gevolgen zijn voor je garantie wanneer je ClockWorkMod Recovery gebruikt. Dit kan erg verschillen per telefoon en type.

Requirements:

  1. CWM (ClockWorkMod) Recovery
  2. The flashable zip I created
  3. PS APP (Download Link will be given below)
  4. Common Sense and a wee bit of patience.

Instructions:

  • Download the Flashable Zip and the specific PlayStation APK
  • Copy them to your Phone.
  • Enter CWM Recovery.
  • Flash the ZIP.
  • Wipe Cache and Dalvik Cache.
  • Reboot.
  • Then install the PS App normally.

After you install the App, when you go to the "Connect to PS4" Tab, you will notice that there will be a small logo for Remote Play which isn't there normally. Screenshot is given below:

1

Then, when you press on it, this is what it will say:

2

So it should work when the app is here. But this is what you will need to get the app running.

When the app comes it might be incompatible at first but with a port or some changes to the build.prop we'll be able to get Remote Play Running on your Android Device.

Weer minder diesel verkocht

De dieselverkoop is in juli met tien procent gedaald ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De daling is daarmee nog sterker dan die in juni en mei, toen de verkoop 9,4 procent en acht procent lager lag dan een jaar eerder.

De daling is volgens brancheorganisatie Bovag te wijten aan de accijnsverhoging van 1 januari. Veel weggebruikers tanken daarom over de grens in plaats van in Nederland, aldus de branchevereniging.

Pomphouders in de grensstreken komen daardoor in financiële problemen, zegt Bovag. Ook zou de accijnsverhoging ervoor zorgen dat er juist minder geld binnenkomt bij de overheid. "Alle signalen duiden op een fiasco, dat kan toch niemand meer ontkennen", aldus Bovag.

Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) schreef de Tweede Kamer vorige week dat de accijnsverhoging wel degelijk extra geld opbrengt. Hij zoekt de gedaalde dieselverkoop in 'veranderend consumptiegedrag en technologische ontwikkelingen'. Auto's zouden zuiniger zijn geworden, er wordt minder gereden en het aantal dieselauto's is afgenomen.

Nieuwe luchtaanvallen op IS in Syrië

Gevechtsvliegtuigen hebben woensdag in Syrië zeker tien luchtaanvallen uitgevoerd op stellingen die waarschijnlijk van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) zijn. Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten gezegd. De bombardementen vonden plaats op Boukamal en omliggende gebieden.

Het is niet duidelijk wie achter de luchtaanvallen zit. De Verenigde Staten en hun Arabische bondgenoten, die een dag eerder doelen in Syrië bestookten, hebben nog niet op de berichten gereageerd. Burgers in het getroffen gebied zeiden dat de intensiteit van de bombardementen deed denken aan de aanvallen die de door de VS geleide coalitie een dag eerder uitvoerde.

Boukamal ligt vlakbij de grens met Irak. IS maakt aan beide kanten van de grens de dienst uit.

FNV wil winstmaximum kinderopvang

Bedrijven in de kinderopvang zouden niet meer dan twintig procent van hun winst mogen afromen. De overige tachtig procent moet worden geïnvesteerd in kwaliteit. Daarvoor pleit vakcentrale FNV woensdagochtend, in aanloop naar het Kamerdebat over de branche.

FNV wil met de strengere regels voor crèches het 'blindstaren op het maximaliseren van winst' indammen. "Nu leidt marktwerking alleen maar tot winsten van durfinvesteerders en onzekerheid voor werknemers, ouders en kinderen", schrijft de vakcentrale. "Terwijl iedereen in Nederland weet dat juist kinderen in de opvang stabiliteit nodig hebben."

Het kabinet moet van FNV een landelijke visie ontwikkelen op kinderopvang. "Wat er nu gebeurt is knip- en plakwerk. We moeten weer kiezen voor goede, betrouwbare en betaalbare opvang voor onze kinderen."

De Tweede Kamer debatteert woensdagmiddag over de verbetering van de kwaliteit van de kinderopvang en de peuterspeelzaal en het versimpelen van de kinderopvangtoeslag. Het kabinet wil hierover in het voorjaar met een wetsvoorstel komen.

Op de Kameragenda staat ook het faillissement en de doorstart van Estro begin juli. Volgens FNV was dat bedrijf een typisch voorbeeld van wat er mis is in de branche. "Dat moet een halt worden toegeroepen."

Economie groeit harder dan gedacht

De Nederlandse economie is vorig kwartaal iets sterker gegroeid dan gedacht. Het bruto binnenlands product steeg tussen april en juni met 0,7 procent, zo blijkt woensdag uit herziene cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Eerder werd nog uitgegaan van een groei van een half procent.

De hogere groei is volgens het statistiekbureau te danken aan de consumptie van huishoudens en de investeringen van bedrijven, die in tweede instantie hoger uitvielen. Het algehele beeld van de economie is daarentegen niet gewijzigd, zo stellen de statistici. De groei is nog altijd voor het grootste deel te danken aan de export.

Bij het herzien van de cijfers blijkt ook dat de economische krimp in het eerste kwartaal minder sterk is dan het CBS tot dusver dacht. Waar eerder nog werd gedacht dat het bbp in de eerste maanden van dit jaar met 0,4 procent kromp, is dat nu bijgesteld naar een daling van 0,3 procent.

Ook de banencijfers van het CBS blijken positiever dan voorzien. Het totale aantal banen in Nederland blijkt vorig kwartaal slechts met duizend te zijn afgenomen. Bij de eerste raming in augustus werd nog uitgegaan van een krimp van achtduizend banen.

Martijn Krabbé weer verliefd

Martijn Krabbé heeft weer vlinders in zijn buik. De 46-jarige presentator, van wie begin dit jaar duidelijk werd dat zijn huwelijk voorbij is, is gevallen voor Jacobien Schumacher. Zij deed twee jaar geleden mee aan het tv-programma The Bachelor.

"Ik ben erg verliefd op haar", zegt Krabbé in Story. "We hadden het direct leuk samen. We gaan nu een paar weken met elkaar om en ze is echt een lieverd. We hebben het hartstikke gezellig en fijn met elkaar."

De presentator, die vier kinderen kreeg met ex Amanda, wil echter niet te hard van stapel lopen. "Ik zal het woord relatie niet zo snel in de mond nemen", zegt hij. "Als je het over een relatie hebt, heeft dat grote gevolgen. Dan heb je het over samenwonen, wordt zij een stiefmoeder..."

Tygo Gernandt kan heel goed klootzak zijn

Tygo Gernandt vindt het geen enkel probleem dat hij regelmatig wordt gevraagd voor een schurkenrol. "Ik heb er inmiddels vrede mee dat dat soort rollen blijkbaar aan me hangt", zegt de 40-jarige acteur woensdag in Spits. "Ik kan nou eenmaal heel goed klootzakken spelen waar je als kijker toch van gaat houden."

Gernandt was eerder als schurk te zien in de film Van God Los en de tv-serie Vuurzee. In de nieuwe film Bloedlink speelt hij Victor, een crimineel die samen met zijn handlanger een meisje ontvoert. De acteur heeft van zijn personage 'een behoorlijke autist' gemaakt. Bloedlink opent vandaag het Nederlands Filmfestival.

Slachtoffer schietpartij Rotterdam is Amsterdammer

De man die dinsdag om het leven kwam bij een schietpartij in Rotterdam, is een 29-jarige man uit Amsterdam. Dat meldt de politie woensdag. Er is nog geen verdachte aangehouden. Ook weet de politie nog niet wat de toedracht van de schietpartij was.

De schietpartij vond even na 18.00 uur plaats in een restaurant aan de Mathenesserweg. Er werd meerdere keer geschoten. Het slachtoffer overleed ter plaatse aan zijn verwondingen.

De politie heeft op de Mathenesserweg een auto gevonden die mogelijk iets met de schietpartij te maken heeft. Het voertuig is in beslag genomen.

Sharapova verliest in derde ronde Wuhan

Maria Sharapova is woensdag verrassend uitgeschakeld in de derde ronde van het WTA-toernooi in Wuhan. De als vierde geplaatste Russin verloor van qualifier Timea Bacsinszky. De Zwitserse was met 7-6 (3), 7-5 te sterk. In de kwartfinale neemt Bacsinszky het op tegen Carloline Wozniacki of Casey Dellacqua.

Het toernooi, dat voor het eerst wordt gespeeld, raakte dinsdag ook al twee titelfavorieten kwijt. Serena Williams (1) moest opgeven omdat ze zich niet goed voelde, terwijl Simona Halep (2) onderuitging tegen Garbine Muguruza.

Pharrell bezorgt Tan ruim 1,1 miljoen kijkers

Ruim 1,1 miljoen kijkers hebben gekeken naar Pharrell Williams' bezoek aan RTL Late Night. De Amerikaanse zanger en producent werd dinsdagavond een uur lang aan de tand gevoeld door Humberto Tan. De uitzending staat op de negende plaats in de lijst van best bekeken programma's van de dag.

Williams' bezoek aan RTL Late Night zorgde voor een lichte stijging van het aantal kijkers dat de show doorgaans trekt. Maandag moest Tan het nog stellen met 906 duizend kijkers, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. Vorige week dinsdag trok RTL Late Night 931 duizend belangstellenden.

Dertig tips over liquidatie verkeerde Amsterdammer

De politie heeft inmiddels dertig tips binnengekregen over de liquidatie op de man die mogelijk is verward met een lid van de Amsterdamse onderwereld. Of de nieuwe informatie bruikbaar is moet nog blijken. Dat liet de politie woensdagochtend weten.

Tijdens een uitzending van Opsporing Verzocht werden dinsdagavond beelden van de mogelijke dader en de vluchtauto getoond. Het slachtoffer, de 30-jarige Stefan Regalo Eggermont, was waarschijnlijk niet het beoogde doelwit, meldde het OM dinsdag.

De politie zegt sterke aanwijzingen te hebben dat bij de moord in de Conradstraat in Amsterdam sprake was van persoonsverwisseling. Eerder werd gemeld dat het slachtoffer geen strafblad had.

Eggermont werd op 13 juli met meerdere kogels om het leven gebracht. Hij zat op dat moment in zijn auto. De moord wordt in verband gebracht met de reeks liquidaties van de afgelopen anderhalf jaar.

Kort na de liquidatie vroeg de politie ook al om tips. Dit leverde toen vijftien mogelijke aanwijzingen op, maar de zaak kon niet worden opgelost. Voor de gouden tip is vijftienduizend euro uitgeloofd.

Waalwijker gewond bij drive-byshooting

Een 27-jarige Waalwijker is dinsdagnacht gewond geraakt in Tilburg toen de groep waarin hij stond vanuit een auto werd beschoten. De man is buiten levensgevaar. Dat meldt de politie woensdag.

De groep van zo'n acht mannen werd rond 01.00 uur onder vuur genomen bij het Westerpark. Toen agenten arriveerden troffen ze de Waalwijker gewond aan. Hij is naar een ziekenhuis gebracht. De rest van de groep bleef ongedeerd.

De toedracht van het incident is onbekend. Om wat voor auto het ging en hoeveel mensen erin zaten is ook onduidelijk. De politie heeft enkele hulzen gevonden en onderzoekt de zaak.

Rod Stewart aangeklaagd wegens breken neus

Rod Stewart heeft de neus van een zijn fans gebroken. Dat wordt althans beweerd in documenten die zijn ingediend bij de rechtbank, schrijft de Amerikaanse krant New York Post. De 69-jarige rocker wordt aangeklaagd door een man die meent hard te zijn geraakt door een voetbal die Stewart het publiek inschoot. De fan zou daar een gebroken neus aan hebben overgehouden.

De zanger en groot voetbalfan trapt regelmatig ballen het publiek in tijdens zijn shows. Zo ook op 7 oktober 2012 in Las Vegas, toen het vermeende incident plaatsvond. De fan klaagt Stewart en concertpromotor AEG Live aan wegens nalatigheid en omdat hij vooraf niet werd gewaarschuwd. Hij eist tienduizend dollar als vergoeding voor onder meer advocaatkosten en cosmetische kosten.

Fraude in betalingsverkeer blijft dalen

Het aantal mensen dat slachtoffer is geworden van bankfraude is in het eerste halfjaar met een derde gedaald ten opzichte van het de tweede helft van 2013. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) op basis van eigen gegevens. De schade in het eerste halfjaar bedroeg ongeveer 9,5 miljoen euro.

De fraude bij het internetbankieren nam het hardst af. De helft minder mensen werden daardoor getroffen. Banken merken fraude steeds eerder op en kunnen die daarom beter voorkomen, zegt de NVB. Phishing, het consumenten proberen te ontfutselen van persoonsgegevens, is wel nog steeds een probleem.

In heel 2013 bedroeg de schade 33,3 miljoen, wat een daling van bijna zestig procent betekende ten opzichte van 2012. Op basis van de cijfers van het eerste halfjaar valt dit jaar weer een grote daling te verwachten.

Alpecin en Giant-Shimano bevestigen overeenkomst

Team Giant-Shimano gaat vanaf komend seizoen verder als Team Giant-Alpecin. Dat heeft de Nederlandse wielerploeg woensdag bevestigd. Het Duitse cosmetische bedrijf fungeert de komende vier jaar als sponsor. Alpecin wordt de eerste Duitse sponsor op het hoogste wielerniveau in vijf jaar.

"Dit is een belangrijk signaal voor het mondiale wielrennen. Ons internationale team krijgt een Duits hart", reageert algemeen manager Iwan Spekenbrink van Giant-Shimano, dat momenteel vijf Duitse renners onder contract heeft. Sprinters Marcel Kitten en John Degenkolb zijn de blikvangers van de ploeg.

De Telegraaf meldde woensdagochtend al dat het budget van de equipe hetzelfde blijft. Voor Giant-Shimano komt een einde aan een periode van onzekerheid. Vorig jaar verloor het team onverwacht hoofdsponsor Argos, waarna uiteindelijk Giant instapte.

Alpecin, een merk van haarverzorgingsproducten met een omzet van tweehonderd miljoen euro, ziet in de samenwerking de ideale mogelijkheid om nieuwe markten aan te boren. Giant-Shimano komt uit in de World Tour en is daardoor verzekerd van startrecht in alle belangrijke koersen.

De komende maanden geven de betrokken partijen verder invulling aan de strategie. "We willen ons versterken, onder anderen met grote Duitse talenten", stelt Spekenbrink. "We hebben veel ideeën zoals talentendagen en trainingskampen. Samenwerken met de Duitse wielerbond is ook een optie om jonge Duitse renners te steunen."

Trainer Moniz ontslagen bij 1860 München

Ricardo Moniz is ontslagen als trainer van Tweede Bundesliga-club 1860 München. Dat meldt de Zuid-Duitse club woensdag. De 50-jarige Nederlander wordt verantwoordelijk gehouden voor de matige competitiestart. In de eerste zeven wedstrijden pakte 1860 München slechts zes punten.

Moniz stond pas sinds afgelopen zomer aan het roer bij de tweede club uit München. Als coach was hij eerder werkzaam bij Red Bull Salzburg, het Hongaarse Ferencvaros en Lechia Gdansk uit Polen. Ook vervulde Moniz functies bij Feyenoord, PSV, Tottenham Hotspur en Hamburger SV.

Ploeg Contador daagt Froome en Nibali uit

De ploegleiding van Tinkoff-Saxo hoopt dat Chris Froome, Vincenzo Nibali en Nairo Quintana in navolging van Alberto Contador zowel de Giro als de Tour rijden volgend jaar. De Russische-Deense equipe wil een eerlijke strijd tussen de beste klassementsrenners.

"We hebben dat zeer informeel voorgesteld aan andere teams", zegt teammanager Stefano Feltrin van Tinkoff-Saxo tegen Cyclingnews. "Wij denken dat de beste renners tegen elkaar moeten strijden in de grootste koersen. Op die manier kunnen we erachter komen wie de beste is en heeft niemand een excuus."

Contador bevestigde eerder zijn deelname aan de Giro en de Tour. Als zijn concurrenten de Ronde van Italië overslaan, is het voor de Spanjaard bijna onmogelijk om de dubbel te winnen. De ploegen van Nibali en Froome, Astana en Team Sky, reageren vooralsnog terughoudend. Ze bepalen pas in een later stadium hun plannen.

Oleg Tinkov meldde op Twitter dat hij het laf zou vinden als Froome de uitdaging niet aangaat. "De grootste vier renners zouden een document moeten tekenen waardoor ze verplicht de drie grote rondes rijden", aldus de spraakmakende eigenaar van Tinkoff-Saxo. "We willen weten wie de nummer een is."

Phil Collins nog niet klaar voor terugkeer

Het concert dat Phil Collins eind dit jaar in Miami geeft moet niet worden gezien als zijn officiële terugkeer. Dat laat de 63-jarige Britse zanger weten in een verklaring aan onder meer het Amerikaanse muziektijdschrift Billboard. Hij brengt op 6 december enkele nummers ten gehore op een benefietevenement.

Collins ging enkele jaren geleden met pensioen, maar gaf eind vorig jaar toe dat het niets doen hem zwaarder valt dan verwacht. Hij bekende aan nieuwe nummers te werken en een reeks concerten te overwegen. Zijn optreden in december is echter niet het startschot daarvoor, benadrukt hij.

De zanger brengt op het evenement 'drie of vier liedjes' ten gehore. "Maar dat is het, want ik ben er op dit moment nog niet klaar voor om fulltime terug te keren op het podium."

'Geen sporen van geweld resten Kris en Lisanne'

Op de resten van de omgekomen Kris Kremers en Lisanne Froon zijn geen sporen van geweld aangetroffen. Dat schrijven lokale media op gezag van de Panamese hoofdaanklager Betzaida Pittí.

Dinsdag kreeg de familie Froon, die in Panama is, botresten van Lisanne overhandigd. De familie Kremers wacht hier nog op. De advocaat van de familie Kremers Enrique Arrocha is niet gelukkig met het overdragen van de resten omdat hij om nieuw onderzoek heeft gevraagd.

De Nederlandse vrouwen werden op 1 april voor het laatst gezien in de plaats Boquete, waar zij een wandeling wilden maken. In juni werden in een afgelegen gebied de eerste stoffelijke resten van de twee gevonden.

Hoewel het OM al eerder aangaf dat er geen sporen van een misdrijf zijn in de zaak, zijn de nabestaanden en advocaat Arrocha kritisch op het onderzoek.

Australische politie schiet terreurverdachte dood

Twee Australische agenten van een contraterrorisme-eenheid hebben dinsdag in Melbourne een terreurverdachte doodgeschoten. De politie verklaarde woensdag dat ze geen andere keus hadden, omdat ze met een mes werden aangevallen.

De agenten zouden de 18-jarige man verzocht hebben mee te komen naar een politiebureau in verband met een routine-onderzoek. De verdachte stak vervolgens twee politiemensen neer, waarna een van de agenten het vuur op hem opende. Beide agenten zijn in het ziekenhuis opgenomen.

Analisten denken dat de aanval verband houdt met een recente oproep van Islamitische Staat (IS). De terreurbeweging droeg haar volgelingen op aanslagen te plegen in landen die deelnemen aan de coalitie tegen IS. De man was als terreurverdachte bekend bij de autoriteiten. Een politiewoordvoerder denkt dat hij alleen handelde.

'Meeste naaktfoto's Jenny McCarthy niet echt'

Een groot aantal van de op internet geplaatste pikante kiekjes van Jenny McCarthy zijn nep. Dat beweert althans haar manager tegenover entertainmentzender E! De 41-jarige presentatrice is het recentste slachtoffer van een grootschalige roof van naaktfoto's door hackers.

"Enkele foto's die zijn geplaatst op verschillende websites en waarvan wordt beweerd dat ze van Jenny McCarthy zijn, zijn helemaal niet van haar, maar van iemand anders. Onder meer de explicietste naaktfoto's", meent haar manager. McCarthys advocaten hebben contact opgenomen met de FBI over de foto's die wel echt zijn. Ook is de sites gevraagd die kiekjes te verwijderen.

De FBI doet al onderzoek naar de online opgedoken naaktfoto's van sterren als Jennifer Lawrence en Kate Upton. Die lekten vorige maand uit na een kraak van de iCloud van Apple. Het techbedrijf scherpte na de roof van de kiekjes van meer dan honderd actrices en zangeressen de beveiliging van de online opslagdienst aan.

Lotterer kraakt huidige Formule 1

André Lotterer reed op Spa-Francorchamps eenmalig in de Formule 1. De 32-jarige Duitser mocht met een Caterham in actie komen, maar strandde al na een ronde. Hij vond het rijden fantasisch, maar voegde er gelijk aan toe dat het tien jaar geleden beter was.

Lotterer testte in 2002 voor Jaguar, maar kreeg voor het jaar erop geen racestoeltje. Hierdoor kan de coureur, die normaal in de Super Formula en de World Endurance Series rijdt, een vergelijk maken. "Het was mooi om Formule 1 te mogen rijden. Het is echter niet meer wat het ooit was. Dat voelde ik toen ik in de auto reed. De banden hebben niet veel grip meer en de acceleratie bij het uitkomen van de bochten is ook minder. Je kunt niet meer voluit gaan."

Toekomst in de Formule 1 ziet Lotterer voor zichzelf niet meer. De Duitser is blij met de racestoeltjes die hij nu heeft. "Aan de ene kant rijd ik in het WEC met de mooiste auto’s die er zijn. Er zijn zat mensen jaloers dat wij in die wagens mogen rijden." Ook de Super Formula, eerder genaamd Formula Nippon, bevalt hem prima. "Het zijn de auto's met de hoogste bochtensnelheid van allemaal. Die dingen zijn zo precies, je wilt gewoon niet dat de race is afgelopen."

Het grootste verschil tussen het WEC en de Super Formula enerzijds en de Formule 1 anderzijds is de media-aandacht. Die is in de Formule 1 vele malen groter, terwijl de toegankelijkheid voor de fans beperkt is. Dat laatste is in de andere raceklassen beter geregeld.

Gerbrands legt de lat hoog bij PSV

PSV heeft de stevige ambitie om binnen vier jaar te overwinteren in de Champions League. Dat liet algemeen directeur Toon Gerbrands dinsdagavond weten op een forumavond van de supportersvereniging van de Eindhovense club, meldt het Eindhovens Dagblad.

"Ik weet dat hierover getwitterd zal worden en weet ook dat het een stevige ambitie is. Over een paar jaar word ik er misschien aan herinnerd, maar de ambitie staat", zo werd Gerbrands geciteerd door de regionale krant. "We willen heel graag binnen vier jaar overwinteren in de Champions League. Dat moet een keer mogelijk zijn."

PSV speelde in het seizoen 2008-2009 voor het laatst in de groepsfase van de Champions League. Sinds 2011 kwam alleen Ajax ieder jaar uit in het hoofdtoernooi van het miljoenenbal.

Lodeweges: "Alsof we voor het eerst samenspeelden"

Roda JC schakelde dinsdag sc Heerenveen uit in de strijd om de KNVB Beker. Trainer Dwight Lodeweges en Joey van den Berg hekelden de instelling van het team. Rigino Cecilia en Mitchell Paulissen scoorde voor Roda JC, dat vorig seizoen degradeerde uit de Eredivisie. Namens sc Heerenveen vond Morten Thorsby het net.

De Friezen staat in de Eredivisie vierde na zes speelronden. Lodeweges baalde stevig. "Het was alsof we voor het eerst samenspeelden", zei trainer tegen FOX Sports. "Aan de bal was het heel slordig en het verplaatsen van het spel gebeurde heel traag. We hadden geen controle, maar werden ook niet weggespeeld. Het was gewoon niet goed. Deze jongens speelden niet voor het eerst samen, maar ik ben verantwoordelijk. Als trainer neem je beslissingen, soms pakken die heel mooi uit, maar in dit geval niet."

Lodeweges voerde vijf wijzigingen door in zijn basisopstelling. "Of ik spijt heb van mijn beslissing? Nee, dat heb ik niet." Middenvelder Van den Berg was erg kritisch. "Als je zo begint dan verlies je nog van een vijfdeklasser. De gelijkmaker viel pas heel laat, maar na dertig seconden volgde alweer de 2-1."

"Dan verdien je het ook gewoon niet om te winnen. We moeten nu in de spiegel kijken en beseffen dat wij niet kunnen parasiteren op ons talent. We moeten altijd knokken en als we dat niet doen, zijn we gewoon matig", aldus Van den Berg. Heerenveen speelt komende zondag in eigen huis tegen PSV.

[WK Volleybal] Grote stunt vrouwen Azerbeidzjan

De volleybalvrouwen van Azerbeidzjan hebben op het WK in Italië voor een daverende verrassing gezorgd. Op de eerste dag van het toernooi werd Japan, de nummer drie van de wereld, met 3-2 verslagen.

In de eerste set was er met 25-17 nog niks aan de hand voor de dames uit Japan, die op het laatste WK en de laatste Olympische Spelen het brons mee naar huis namen. Azerbeidzjan, de nummer 37 van de wereld, wist met 25-20 echter de tweede set te pakken. Na twee spannende sets was er een vijfde en beslissend bedrijf nodig en daarin bleken de Azeri's verrassend sterker: 15-9.

De Mexicaanse vrouwen leken korte tijd op weg naar een nog veel grotere stunt, maar nadat ze de eerste set van de Verenigde Staten wonnen gaven de Amerikaanse dames extra gas: 3-1. De Dominicaanse Republiek won onverwacht van Duitsland, terwijl titelfavorieten Brazilië en Rusland geen moeite kenden met respectievelijk Bulgarije en Thailand, beiden wonnen met 3-0.

'Duits shampoobedrijf nieuwe sponsor Giant-Shimano'

Het Duitse cosmetische bedrijf Alpecin wordt vier jaar lang sponsor van de Giant-Shimano-ploeg. Het bedrijf betaalt hetzelfde bedrag waar de ploeg dit jaar mee werkte. Dat meldt De Telegraaf woensdag.

Het Nederlandse team met onder andere sprinter Marcel Kittel en tijdrijder Tom Dumoulin gaat in 2015 verder onder de naam Team Giant-Alpecin. Daarna is er een kans dat het Duitse bedrijf het hoofdsponsorschap overneemt. Mocht dat het geval zijn, dan kan het team vanaf 2016 niet meer met een Nederlandse, maar met een Duitse licensie actief zijn.

De voormalige Duitse nieuwslezer Marc Bator was de contactpersoon tussen het team en Alpecin. De tv-bekendheid wil al jaren het wielrennen in Duitsland weer op de kaart zetten. Giant-Shimano heeft naast Kittel ook John Degenkolb als sterke Duitse sprinter in huis.

Voor Giant-Shimano komt een einde aan een periode van onzekerheid. Vorig jaar verloor het team onverwacht hoofdsponsor Argos. Nadat een Amerikaans bedrijf op het laatste moment afhaakte, stapte fietsconstructeur Giant tot 2015 alsnog in.

Alpecin verkoopt shampoo en heeft een omzet van tweehonderd miljoen euro. Het bedrijf heeft als slogan 'Doping voor het haar'. Deze kreet zal in geen enkel opzicht voor het wielerteam worden gebruikt, aldus de Telegraaf.

Van Ginkel valt geblesseerd uit bij debuut

Marco van Ginkel heeft dinsdag een vervelend debuut beleefd bij AC Milan. De middenvelder begon tegen Empoli in de basis, maar viel al na een halfuur uit met een mogelijk zware enkelblessure. Van Ginkel werd eind augustus door de Italiaanse club op huurbasis overgenomen van Chelsea, waar hij nauwelijks speelde.

AC Milan hield aan de uitwedstrijd tegen Empoli een punt over. Fernando Torres en Keisuke Honda maakten een 2-0 achterstand, die was opgelopen door goals van Lorenzo Tonelli en Manuel Pucciarelli ongedaan: 2-2. AC Milan staat vierde, Empoli achttiende.

In de Spaanse competitie boekte Real Madrid de tweede ruime zege op rij. Na de 8-2 tegen Deportivo la Coruna werd dinsdag Elche met 5-1 verslagen. Cristiano Ronaldo nam maar liefst vier van de vijf goals voor zijn rekening.

Een op vijf basisscholen haalt norm gymles niet

Een op de vijf basisscholen in Nederland geeft minder gymles dan de norm toestaat. De Tweede Kamer wil dat de Onderwijsinspectie veel meer gaat controleren. Dat schrijft het AD woensdag.

Kinderen op de basisschool moeten minimaal twee uur kunnen sporten, zo was staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) met de basisscholen overeengekomen. In de praktijk blijkt die norm niet te worden gehaald. Zo'n vierhonderdduizend kinderen sporten vaak maar een uur per week.

Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt de afspraken daarom te vrijblijvend. "Als hij de norm van twee uur niet verplicht stelt, zijn de afspraken van Dekker niets meer dan loze woorden", zegt CDA-Kamerlid Michiel Rog.

De Onderwijsinspectie moet veel strenger controleren, aldus verschillende Kamerleden. "Je moet eerst zorgen dat het minimum aan gymuren overal wordt gehaald. De Onderwijsinspectie moet daar echt meer bovenop gaan zitten", aldus Kamerlid Michiel van Veen (VVD).

De Tweede Kamer praat vandaag over de gymlessen in het onderwijs. Lichamelijke opvoeding is een speerpunt van het regeerakkoord. Dekker ziet het liefst dat kinderen drie uur per week gymles krijgen.

Doden bij overstromingen India

Overstromingen en aardverschuivingen als gevolg van zware regenval hebben in het afgelegen noordoosten van India 28 mensen het leven gekost. Dat hebben de Indiase autoriteiten dinsdag gezegd.

Zeker veertien mensen kwamen om in de deelstaat Meghalaya. Nog eens veertien slachtoffer vielen in de naburige deelstaat Assam. Diverse gebieden, waaronder de deelstaathoofdstad Gauhati, zijn onder water gelopen.

Het district Goalpara, in Assam, is het zwaarst getroffen. Negentig dorpen zijn onder water gelopen en meer dan 150 duizend mensen is gevraagd om hun huis te verlaten en hoger gelegen gebied op te zoeken. Duizenden mensen hebben hun tenten opgeslagen op een snelweg, omdat de lokale autoriteiten grote moeite hebben om noodopvang te regelen.

Dinsdag was het enkele uren droog, maar de weersverwachting ziet er niet goed uit: de komende anderhalve dag wordt meer regen verwacht.

Overstromingen komen veel voor in het moessonseizoen, dat duurt van juni tot september. In juni kwamen in Gauhati ook al elf mensen om het leven als gevolg van de watersnood. Eerder deze maand had ook Kashmir te kampen met het natuurgeweld. Daarbij vielen meer dan 270 doden.

Dijsselbloem verwerpt pleidooi werkgevers

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) ziet niets in het voorstel van werkgeversorganisatie VNO-NCW om burgers en bedrijven tien tot vijftien miljard lastenverlichting te geven. Dat heeft Dijsselbloem dinsdag gezegd tegen RTL Z.

"Tien tot vijftien miljard is heel veel geld, dat valt niet zomaar vrij", zei Dijsselbloem. Het is hem niet duidelijk waar de werkgevers dat geld vandaan willen halen. "Dit is net iets te gemakkelijk, om niet te zeggen veel te gemakkelijk."

Dijsselbloem is het wel eens met zijn partijgenoot Henk Nijboer, financieel specialist van de PvdA-fractie. Die pleitte dinsdag voor hogere lonen in sectoren waar het weer beter gaat. Ook Dijsselbloem ziet daar ruimte voor, al tekende hij erbij aan dat werkgevers en werknemers het samen eens moeten worden in cao-onderhandelingen.

Consumentenbond: zorgpremie kan omlaag

De zorgverzekeringspremie kan komend jaar een stuk goedkoper. De Consumentenbond zegt dat de vier grote zorgverzekeraars over 2013 flinke winst hebben geboekt en maar liefst 9,7 miljard euro in kas hebben. Dat is een stuk meer dan nodig is.

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de winst van Achmea, CZ, Menzis en VGZ is gestegen tot 1,4 miljard euro. Dat is ruim 16 procent meer dan in 2012. Per verzekerde is 116 euro winst gemaakt. VGZ maakte zelfs 159 euro winst per verzekeringnemer. Achmea, CZ, VGZ en Menzis hebben samen ruim 90 procent van de markt in handen.

De directeur van de Consumentenbond, Bart Combée, zegt dat de verzekeraars 5,8 miljard euro meer aan reserves hebben dan wettelijk verplicht is. De bond vindt het dan ook niet meer dan eerlijk dat de zorgverzekering wordt verlaagd en de consument eenmalig een paar tientjes in eigen zak kan steken.

Brand in historisch pand Den Haag onder controle

Een grote brand, die in de nacht van dinsdag op woensdag in het centrum van Den Haag uitbrak, is onder controle. Er zijn geen gewonden gevallen. Dat meldt de Veiligheidsregio Haaglanden woensdagochtend.

Het vuur ontstond even na middernacht op een zolder van een historisch pand aan de Beeklaan. Toen de brandweer arriveerde, sloegen de vlammen al uit het dak. In totaal zijn vijftig man ingezet om het vuur te doven. Rond 01.30 uur werd het sein 'brand meester' gegeven.

Uit voorzorg werden enkele omwonenden geëvacueerd. Een aantal van hen kon terugkeren, voor enkelen werd tijdelijke opvang geregeld.

De bewoner van het pand heeft zichzelf bij de politie aangegeven. Hij gaf aan de brand te hebben aangestoken. De man is aangehouden. De politie doet verder onderzoek.

Colin Farrell en Vince Vaughn in True Detective 2

Colin Farrell en Vince Vaughn gaan wel degelijk de hoofdrollen spelen in het tweede seizoen van True Detective. Dat heeft betaalzender HBO laten weten, waarmee weken van geruchten worden bevestigd. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety dinsdag.

Het verhaal gaat ditmaal over drie agenten. In het eerste seizoen waren dat er nog twee, gespeeld door Woody Harrelson en Matthew McConaughey. Over andere castleden is nog niets bekend.

Farrell speelt Ray Velcoro, een detective wiens loyaliteit wordt verscheurd door het corrupte politiekorps waarvoor hij werkt en een maffiabaas die hem in zijn greep heeft. Vaughn speelt Frank Semyon, een beroepscrimineel die zijn droom om een bonafide zaak op te zetten ziet verdwijnen als zijn zakenpartner wordt vermoord.

Justin Lin, vooral bekend van enkele Fast & Furious-films, voert de regie van de eerste twee afleveringen. Het hele seizoen bestaat, net als het eerste, uit acht afleveringen. De opnames gaan dit najaar van start in Californië. In de eerste serie vormde Louisiana het decor.

'Minima wonen steeds vaker rechteloos'

Sinds kraken in 2010 werd verboden is de leegstandindustrie explosief toegenomen, waardoor nu tienduizenden mensen vrijwel rechteloos wonen op antikraakcontracten. Dat concluderen De Groene Amsterdammer en De Onderzoeksredactie in een onderzoek.

Nederland telt inmiddels zeventig leegstandbeheerders. Die hebben zich ontwikkeld tot multinationals. De omzet van marktleider Camelot is in een paar jaar tijd verzesvoudigd.

Ondanks de gebrekkige bescherming die de huurders hebben zijn antikraakbureaus populair bij overheden, woningcorporaties en bedrijven. Antikraak betekent voor hen de goedkoopste vorm van beveiliging, schrijft De Groene Amsterdammer.

De rijksoverheid heeft tweehonderd kantoren, kazernes en andere gebouwen in beheer gegeven bij antikraakbureaus en de grootste gemeenten samen zo'n negenhonderd. De vijf grootste woningcorporaties komen uit op elfhonderd woningen.

Wie via een antikraakbureau woont, betaalt weliswaar weinig huur maar moet in ruil daarvoor veel rechten inleveren. Zo kan hij binnen een korte tijd uit zijn woning worden gezet en kan zijn woning ieder moment worden gecontroleerd door de beheerder. Er kunnen boetes worden uitgedeeld voor troep in huis en vrouwelijke bewoners kan worden gevraagd of ze zwanger zijn, omdat antikraakbewoners geen kinderen mogen hebben.

Antikrakers moeten hun woning leeg opleveren en dat leidde al tot verschillende incidenten. Zo moesten antikraakbewoners in Zaandam hun vloeren verwijderen. Dat deden ze zonder bescherming, maar achteraf bleek er asbest in de vloeren te zitten. Ook in de Rotterdamse wijk Nieuw-Crooswijk moesten mensen vloeren verwijderen terwijl niet was onderzocht of er asbest in zat.

De overheid houdt geen toezicht op de sector. Er is alleen een keurmerk dat de sector zelf heeft opgericht. De Groene Amsterdammer en De Onderzoeksredactie concluderen dat de leegstandsbeheerders nu doen waar woningcorporaties ooit voor zijn opgericht, namelijk het bieden van onderdak aan mensen met lage inkomens. Maar bij de antikraakbureaus krijgen deze mensen niet de bescherming die ze eerst wel hadden.

Wall Street voor derde dag op rij lager gesloten

Wall Street is dinsdag lager gesloten in navolging van een uitgesproken negatief beurssentiment in Europa. Na een dag zonder veel richtinggevend nieuws koersten de Amerikaanse beurzen voor de derde achtereenvolgende handelsdag lager.

De S&P 500 index daalde 0,6 procent naar 1.982,84 punten terwijl de Dow Jones index 0,7 procent prijs gaf op 17.058,37 punten. Techneurs Nasdaq sloot 0,4 procent lager op 4.508,69 punten.

Beleggers richten zich bij gebrek aan bedrijfsnieuws op de Amerikaanse luchtaanvallen in Syrië en strenge uitspraken van de Amerikaanse overheid tegen bedrijven die buitenlandse overnames doen met de bedoeling minder belastingen te moeten betalen. De Amerikaanse minister van Financiën Jacob J. Lew kondigde maandag na een vergadering in Australië aan dat de regering Obama werkt aan maatregelen om te voorkomen dat ondernemingen hun belastingdruk verlagen door het verplaatsen van hun hoofdkantoor.

Op macrovlak bleek de bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie in september in een vergelijkbaar hoog tempo te zijn gegroeid als in de maand augustus. De inkoopmanagersindex voor de industrie kwam opnieuw uit op 57,9, de hoogste stand in ruim vier jaar tijd.

De Amerikaanse FHFA huizenprijsindex bleek daarnaast in juli op maandbasis met 0,1 procent te zijn gestegen. Op jaarbasis namen de huizenprijzen in juli met 4,4 procent toe.

Aan het einde van de handelsweek krijgen beleggers nieuwe cijfers over de Amerikaanse economische groei over het tweede kwartaal te verwerken, samen met het consumentenvertrouwen door de Universiteit van Michigan. Aluminiumproducent Alcoa trapt op 8 oktober het Amerikaanse cijferseizoen af.

Meer hulpgeld EU voor Syrië

De Europese Unie trekt nog eens 215 miljoen euro uit voor noodhulp aan slachtoffers van de burgeroorlog in Syrië. De Europese Commissie liet dat dinsdag weten.

Vijftig miljoen euro is bedoeld voor humanitaire hulp. Niet alleen in Syrië, maar ook in Turkije waar meer dan honderdduizend mensen naartoe zijn gevlucht uit vrees voor de opmars van terreurbeweging Islamitische Staat. De overige 165 miljoen euro is bedoeld voor ontwikkelingsprojecten in Syrië op de lange termijn en hulp aan de buurlanden van Syrië, die de afgelopen jaren honderdduizenden vluchtelingen hebben opgevangen.

Sinds de strijd in Syrië in maart 2011 losbrak zijn meer dan drie miljoen Syriërs het land ontvlucht.

Blizzard stopt volledig met project Titan

Blizzard Entertainment is na zeven jaar ontwikkeling gestopt met Titan. Het spel werd niet wat het moest gaan worden, dus de studio heeft besloten te stoppen met werken aan de onaangekondigde titel.

Titan zou zeven jaar geleden een MMO worden, maar vorig jaar werd al duidelijk dat er problemen waren. Blizzard stuurde de ontwerpers terug naar de tekentafel om het spel opnieuw uit te gaan vinden. Nu heeft de baas van Blizzard Entertainment, Mike Morhaime, gezegd dat ze dit ambitieuze project niet van de grond kregen en er mee zijn gestopt.

"We konden de lol niet vinden", vertelt Morhaime. "We vonden de passie niet. We hebben gepraat over hoe we het door de evaluatieperiode er naar keken en eigenlijk concludeerden we of we deze game echt wilden gaan maken. Het antwoord is nee."

"Weten wanneer je moet stoppen is erg belangrijk", voegt Chris Metzen, de man achter de verhalen bij Blizzard, toe. "We verloren perspectief en raakten een beetje verdwaald. We moesten onzelf een stap terug laten zetten om opnieuw te bekijken wat we in vredesnaam aan het doen waren."

Er is niet heel veel bekend over Titan, op wat geruchten over tijdreizen als feature na, maar misschien krijgen we meer te horen nu de stekker er definitief uitgetrokken is.

Activision Blizzard

Scheurende gitaren voor PS4 en Xbox One

De buren kunnen binnenkort weer blij zijn: Rocksmith 2014 Edition is vanaf 6 november 2014 verkrijgbaar voor PlayStation 4 en Xbox One.

De geïntegreerde streaming- en video-opties van de PlayStation 4 en Xbox One zijn te gebruiken om rifjes en op maat gemaakte tunes uit de Tone Designer op te nemen en te delen. Het spel heeft op Xbox One en PlayStation 4 1080p graphics. Op de PlayStation 4 wordt Remote Play met de PlayStation Vita ondersteund, waarop nummers af te spelen zijn zonder input. Je kunt daardoor een volledig nummer bekijken en bestuderen, zonder het daadwerkelijk te hoeven spelen.

Rocksmith 2014 Edition bevat meer dan 50 nummers. Daarnaast zijn er momenteel meer dan 300 nummers beschikbaar om aan te schaffen. Als je van de Xbox 360 naar de Xbox One schakelt of van PlayStation 3 naar PlayStation 4, worden reeds aangekochte DLC-nummers geïmporteerd, zonder dat je extra licentiekosten moet betalen of content opnieuw moet kopen.

De standaard editie van de game bevat de Rocksmith Real Tone Cable, die je nodig hebt om het signaal van de gitaar van analoog naar digitaal te veranderen, zodat het herkend wordt door de het spel.

Rocksmith

Beloning voor fietser die mobiel negeert

De overheid en telecomproviders gaan jongeren proberen te verleiden hun smartphone niet op de fiets te gebruiken door hen te belonen. Door offline te zijn op de weg kunnen ze punten sparen waarmee ze kans maken op prijzen, zoals bioscoopkaartjes, een T-shirt of een fiets.

De 'Fietsmodus'-app, te vergelijken met de vliegtuigmodus op mobiele telefoons, is gratis te downloaden. Wie de app inschakelt, negeert inkomende berichten en laat zich daardoor niet afleiden in het verkeer. ,,Maar je mobiel staat nog wel aan. Je mist dus niets, je stelt je eigen reactie alleen even uit', zei minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) dinsdag bij de presentatie van de app op een middelbare school in Den Haag.

Corsair gaming gear nu beschikbaar

Hardwarefabrikant Corsair is begonnen met de verkoop van een nieuw scala aan randapparatuur voor gamers. Dat maakte het bedrijf afgelopen maandag bekend en pakte meteen flink uit. Het betreft nieuwe muizen, toetsenborden, headsets en muismatten.

De productlijn, RGB genoemd, werd eerder dit jaar al getoond op technologiebeurzen Computex en CES. Nederlandse prijsvermeldingen zijn nog niet bekend.

De M65 gaming muis beschikt over 8200 DPI, heeft een sleeved USB-kabel en beschikt over acht knoppen, waaronder een speciale 'sniper'-knop. Ook kan je het gewicht van de muis aanpassen. De M65 kost zo'n 70 dollar.

Van de toetsenborden zijn in totaal drie modellen te verkrijgen, met een prijs variërende tussen de 150 en 190 dollar. Ze komen in verschillende kleuren en hebben naast grote configureerbaarheid een extra set van zogenaamde G-Keys. Dit zijn achttien nieuwe, optioneel te configureren toetsen.

Corsair was in het verleden voornamelijk bekend van interne hardware zoals geheugen, voedingen en koeling. Sinds enige tijd begeven ze zich ook in de markt van (gaming-)randapparatuur. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.