FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Nieuwsarchief
Artikelen van woensdag 17 september 2014

Fulham blijft laatste na nederlaag tegen Nottingham Forest

Fulham blijft onderaan staan in de Engelse Championship. De Londense club verloor woensdagavond met 5-3 bij Nottingham Forest. Fulham staat met één punt uit zeven wedstrijden laatste. 

Britt Assombalonga gaf Nottingham Forest snel een 2-0 voorsprong. Ross McCormack verkleinde de achterstand voor rust nog tot 2-1. Al snel na rust scoorde Hugo Rodallega de 2-2 en bracht McCormack de 2-3 op het bord. 

De ploeg onder leiding van Felix Magath kon de voorsprong niet vast houden. Michail Antonio maakte de gelijkmaker en Assombalonga scoorde zijn derde doelpunt. Op City Ground werd er weer feest gevierd. In de slotminuut maakte Jamie Paterson nog de 5-3. Nottingham Forest staat nu met zeventien punten bovenaan in de Championship. 

Hekkensluiter Fulham mag zaterdag aantreden tegen Blackburn Rovers. Nottingham Forest moet op bezoek bij Millwall FC. 

Pechtold wil af van zondagswet

Het kabinet moet werk maken van de afschaffing van de Zondagswet, waarmee de zondagsrust wettelijk is geregeld. Dat heeft D66-leider Alexander Pechtold woensdag gezegd tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer.

De Tweede Kamer sprak in 2012 uit dat de wet moet worden ingetrokken, omdat die uit de tijd zou zijn, maar tot op heden is dat niet gebeurd. "Zo moeilijk kan het toch niet zijn?" richtte Pechtold zich tot premier Mark Rutte (VVD).

De oproep van Pechtold is opvallend, omdat D66 bij de begrotingsonderhandelingen nauw samenwerkt met de christelijke partijen ChristenUnie en SGP. Deze partijen zijn samen met het CDA fel tegen afschaffing van de wettelijke bescherming van de zondagsrust.

[CL] Uitslagen groepen E t/m H (17/09/2014)

Voor de clubs in de clubs in de groepen E t/m H begon vandaag de Champions League. Naast Ajax - Paris St. Germain waren er nog zeven andere wedstrijden. In dit bericht vind je de uitslagen, standen, doelpuntenmakers, rode kaarten en eventueel andere bijzonderheden. 

Groep E

AS Roma (Ita) - CSKA Moskou (Rus) 5-1
 6' Iturbe 1-0
 10' Gervinho 2-0
 20' Maicon 3-0
 31' Gervinho 4-0
 50' Ignashevich (e.d.) 5-0
 82' Musa 5-1

Bayern München (Dui) - Manchester City (Eng) 1-0
 90' Boateng 1-0

# Club Ges Gew. Gel. Ver. Pt. +/-
1 AS Roma  5-1 
2 Bayern München  1-0 
3 Manchester City  0-1 
4 CSKA Moskou  1-5 

Groep F

Ajax (Ned) - Paris Saint-Germain (Fra) 1-1
 14' Cavani 0-1
 74' Schöne 1-1

Barcelona (Spa) - APOEL Nicosia (Cyp) 1-0
 28' Piqué 1-0

# Club Ges Gew. Gel. Ver. Pt. +/-
1 Barcelona  1-0 
2 Ajax  1-1 
= Paris Saint-Germain  1-1 
4 APOEL Nicosia  0 0-1 

Groep G

Chelsea (Eng) - FC Schalke 04 (Dui) 1-1
 11' Fàbregas 1-0
 62' Huntelaar 1-1

NK Maribor (Slo) - Sporting CP (Por) 1-1
 80' Nanu 0-1
 90+2' Zahovic 1-1

# Club Ges Gew. Gel. Ver. Pt. +/-
1 Chelsea  1-1 
= FC Schalke 04  1-1 
= NK Maribor  1-1 
= Sporting CP  1-1 

Groep H

Athletic Club (Spa) - Shakhtar Donetsk (Oek) 0-0

FC Porto (Por) -  BATE Borisov (WRu) 6-0
 5' Brahimi 1-0
 32' Brahimi 2-0
 37' Martínez 3-0
 57' Brahimi 4-0
 61' Adrián 5-0
 76' Aboubakar 6-0

# Club Ges Gew. Gel. Ver. Pt. +/-
1 FC Porto  6-0 
2 Athletic Club  0-0 
3 Shakhtar Donetsk  0-0 
4 BATE Borisov  0-6 

Speelronde II - 30 september 2014

# Thuis Uit
E CSKA Moskou Bayern Müchen
E Manchester City AS Roma
F APOEL Nicosia Ajax
F Paris St. Germain Barcelona
G Schalke 04 NK Maribor
G Sporting Clube de Portugal Chelsea
H BATE Borisov Athletic Club
H Shakthar Donetsk FC Porto

Onderzoekers vinden de gaskamers van Sobibor

Poolse en Israëlische holocaustonderzoekers hebben de exacte locatie ontdekt waar de gaskamers van vernietigingskamp Sobibor zich bevonden. Dat hebben het Israëlische Yad Vashem en het Poolse Majdanekmuseum woensdag bekendgemaakt. Aan het onderzoek werkte ook de Nederlandse archeoloog Ivar Schute mee.

Het was al bekend dat nazi-Duitsland van april 1942 tot oktober 1943 gaskamers gebruikte om om zo'n 250 duizend joden uit heel Europa om het leven te brengen. Toch zijn er nog veel onbeantwoorde vragen over Sobibor. Er zijn erg weinig overlevenden en de gebouwen werden tijdens de oorlog grotendeels door de Duitsers gesloopt.

Onderzoekers hebben op het terrein acht jaar gegraven. Op foto's van de vindplaats is een groot rechthoekig bouwwerk te zien. Het bakstenen gebouw is onderverdeeld in vier kamers. In omgeving is een aantal persoonlijke bezittingen gevonden, onder meer gouden tanden en juwelen. De onderzoekers spreken van een belangrijke ontdekking die voor wetenschappers meer informatie over Sobibor zou kunnen opleveren.

[CL] Uitslag Ajax - Paris Saint-Germain

Ajax is de groepsfase in het Champions Leagueseizoen 2014/2015 begonnen met een gelijkspel. De Amsterdammers ontvingen in de eigen ArenA Paris Saint-Germain en konden er na een lastig begin een 1-1 score uitslepen. Cavani en Schöne waren de doelpuntenmakers.

Ibrahimovic en Moisander vochten stevige duels met elkaar uit (Pro Shots/Peter Lous)

Ajax trad in de ArenA aan met Sigthórsson in de spits in plaats van Milik die afgelopen weekend tegen Heracles nog tweemaal wist te scoren. Paris Saint-Germain startte in Amsterdam met drie oud-Ajacieden in de basis: Ibrahimovic, Maxwell en Van der Wiel. De bezoekers traden aan met een sterrenteam dat in de eerste helft Ajax overklaste.

PSG kwam al na veertien minuten spelen op voorsprong toen Boilesen de bal verspeelde aan Lucas die Ibrahimovic vond. De verder bijna onzichtbare spits schoot op doel, maar zag zijn inzet gekeerd worden door Veltman. In de rebound kon Cavani wel raakschieten. De bezoekers heersten in Amsterdam en Ibrahimovic zag een inzet makkelijk door Cillessen gekeerd worden. Ajax kwam niet verder dan enkele afstandschoten en een geblokte vrije trap van Schöne.

Om het tij te keren bracht Ajax-coach De Boer de pas aangetrokken Zimling in en hij werd meteen gevaarlijk. Een schot van 25 meter van de Deen ging maar net over. Aan de andere kant roerde ook PSG zich met onder meer een vrije trap van Ibrahimovic die door de muur ging, maar gekeerd kon worden door Cillessen. Ook pogingen van Lucas en Marquinhos misten het Amsterdamse doel maar nipt.

Pas halverwege de tweede helft kwam Ajax eindelijk goed in de wedstrijd dankzij een rake vrije trap van Schöne die hierbij hulp kreeg van doelman Sirigu die de bal niet kon keren. Dit kon hij wel bij het volgende schot van Schöne dat via de paal naast ging. PSG kreeg het in de slotfase lastig, maar grote kansen kreeg Ajax niet meer, waardoor het 1-1 bleef.

AFC Ajax

1 - 1

Paris Saint-Germain

 74' Schöne    14' Cavani
 
 Gele kaart: Klaassen, Veltman, El Ghazi, Serero (AFC Ajax), Marquinhos (Paris Saint-Germain)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 50.430
Arbiter: Stark (Dui)
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
Van Rhijn
Veltman
Moisander
Boilesen
Klaassen
Viergever (Zimling/46)
Serero
Schöne (Milik/82)
Sigthórsson (El Ghazi/61)
Andersen
  Sirigu
Van der Wiel
Marquinhos
Luiz
Maxwell
Verratti (Pastore/81)
Motta
Matuidi
Lucas (Lavezzi/81)
Ibrahimovic
Cavani

VN: Syrische rebellen hebben wapens blauwhelmen

Syrische rebellen die 45 blauwhelmen uit Fiji ontvoerden hebben de wapens van de vredesmilitairen niet teruggegeven. Ook de uniformen en auto's zijn door de rebellen meegenomen. Dat heeft een woordvoerder van de Verenigde Naties woensdag gezegd.

De vredesmilitairen werden vorige week vrijgelaten na twee weken te zijn vastgehouden door de rebellen, die horen tot de aan Al-Qaida gelieerde beweging Jabhat al-Nusra. De VN maken zich grote zorgen dat mensen die 'niet van de VN zijn wel beschikken over en gebruikmaken van materieel waar duidelijk op staat dat het van de VN is'.

De vredesmilitairen werden eind augustus ontvoerd op Golanhoogvlakte, die de bufferzone vormt tussen Israël en Syrië. Steeds vaker wordt de 1200 man sterke vredesmissie meegesleurd in de burgeroorlog die in Syrië woedt. Afgelopen weekeinde hebben de VN al blauwhelmen teruggetrokken uit het gebied.

Sainz: "Nog steeds toekomst bij Red Bull"

Carlos Sainz jr. zegt nog steeds toekomst te hebben in het opleidingsprogramma van Red Bull. De Spanjaard leek bij Toro Rosso op poleposition te staan om volgend jaar zijn debuut in de Formule 1 te maken, maar werd gepasseerd door Max Verstappen.

Sainz is met nog twee ronden te gaan kampioenschapsleider in de World Series by Renault en een stapje hogerop zou hierna logisch zijn. De 20-jarige Spanjaard blijft in ieder geval steun houden van Red Bull, zo meldt hij aan Autosport. "Dat ze me willen houden betekent dat ze vinden dat ik iets speciaals heb. Ik weet niet op welke positie, maar dat ze mij er niet uitgeknikkerd hebben geeft veel zelfvertrouwen. Het is voor mij een opluchting en geeft mij een boost om iets voor hen terug te doen."

Vorig jaar verkeerde Antonio Felix da Costa in de positie van Sainz. De Portugees leek de sprong te maken naar de Formule 1, maar werd gepasseerd door Daniil Kvyat. Felix da Costa bleef echter ondersteuning houden van Red Bull en kwam terecht in de DTM waar hij voor BMW uitkwam.

Bouwmeester op koers voor WK-goud

Zeilster Marrit Bouwmeester heeft een goede uitgangspositie om de wereldtitel in de Laser Radial te veroveren. Ze gaat met een voorsprong van tien punten op de nummers twee en drie morgen de laatste race zeilen.

De harde wind zorgde er voor dat er vandaag slechts één race gevaren kon worden. Bouwmeester finishte pas als twaalfde maar omdat dit haar slechtste resultaat was kon deze geschrapt worden. "Ik had een iets minder goede dag, ik heb hier en daar wat fouten gemaakt",  aldus Bouwmeester. "Het is ook wel lastig. We moesten lang wachten en dan moet je echt alert blijven. Dat is hier het hele toernooi al zo. Gelukkig gaat dat heel goed op dit evenement. Nu nog één wedstrijd, ik heb het zelf in de hand."

Mocht Bouwmeester bij de eerste drie eindigen voldoet ze ook direct aan de kwalificatie-eis voor de Olympische Spelen.

Wilders: Nederland is bananenrepubliek

Nederland is een bananenrepubliek geworden zonder echte politieke oppositie. Dat heeft PVV-leider Geert Wilders woensdagavond gezegd tijdens de algemene politieke beschouwingen in de Tweede Kamer.

"Vrijwel alle partijen hebben kilo's boter op het hoofd, van de Kunduz-coalitie van een paar jaar geleden tot de destructieve drie van vandaag", zei Wilders. "Het kabinet heeft hun loyaliteit gekocht voor een paar hondenbrokken en nu zitten ze kwispelend op schoot."

Wilders hekelde het economische beleid van het kabinet. "De economie is een puinhoop. Werkelijk iedereen is de klos", aldus de PVV-leider. "De werkloosheid zou zijn gedaald: onzin. Dat komt niet door het beleid, veel mensen hebben het opgegeven nog een baan te zoeken."

Ondanks kritiek van D66-leider Alexander Pechtold hield Wilders verder vol dat Nederland een 'Marokkanenprobleem' heeft waar het kabinet zijn ogen voor sluit.

Wilders hekelde verder 'het gesol met ouderen' waar het kabinet zich volgens hem schuldig maakt, doelend op het korten van pensioenen en het sluiten van verzorgingshuizen.

Pimp je desktop met GTA V-artwork

Rockstar heeft een berg aan materiaal op hun website staan waarmee je je bureaublad kan decoreren. Vandaag is er een nieuwe lading artwork bij gekomen.

De artwork bestaat uit wallpapers, avatars en een screensaver. Alle wallpapers zijn te verkrijgen in de meeste standaardresoluties, variërende van 800x600 tot 2560x1600. Ook zijn er speciale wallpapers gemaakt voor iPhone, iPad, Vita, PSP en een aantal Blackberry-smartphones.

Het is vandaag precies één jaar geleden dat GTA V uitkwam voor Xbox 360 en PlayStation 3. Vorige week vrijdag werd bekend dat over twee maanden de PlayStation 4- en Xbox One-versies uitkomen. De pc-versie komt over vier maanden uit.

Bekijk het gehele artwork-assortiment hier.

DRS vanaf 2015 in GP2

Het Drag Reduction System zal vanaf volgend jaar in de GP2 Series worden geïntroduceerd. Het systeem met de neerklapbare achtervleugel dat inhalen makkelijker moet maken is sinds 2011 al in de Formule 1 actief en heeft sinds die tijd al veel actie opgeleverd.

Volgens GP2-baas Bruno Michel heeft de GP2 in de afgelopen jaren zonder alle systemen al voor veel spektakel gezorgd, maar de serie moet haar belangrijkste taak niet vergeten. Dat is het voorbereiden van coureurs op de Formule 1. Het toevoegen van DRS is een nieuwigheid in de sport en is er op aandringen van de coureurs en teams gekomen. Het systeem moet op eenzelfde manier als in de Formule 1 gaan werken.

DRS zal in oktober en december getest worden op de ontwikkelingsauto van de GP2, waarna de teams in januari het hydraulisch werkend systeem ontvangen. De GP2 probeert hierbij de kosten voor de renstallen zo laag mogelijk te houden, ook de reden waarom langer dan gepland met de huidige generatie auto's doorgegaan wordt.

Amerikaanse scholen slaan militaire wapens in

Schoolpolitiekorpsen in de Verenigde Staten hebben zwaar wapentuig van het leger overgenomen. Zeker 26 scholen hebben gebruik gemaakt van een regeling waarmee de politie voor niets militair materieel kan krijgen. Ze beschikken nu over bijvoorbeeld mijnbestendige pantservoertuigen, granaatwerpers en M16-aanvalsgeweren.

Politiekorpsen maken vooral gebruik van de regeling om materieel in te slaan in magere jaren. Sinds de schietpartij op een school in Columbine in 1999 nemen de korpsen die scholen bewaken ook steeds vaker deel. Het programma van het Pentagon ligt onder vuur sinds de inzet van zwaar geschut tijdens de onlusten in Ferguson, vorige maand.

Uit stukken van de federale instanties blijkt dat scholen in Californië, Florida, Georgia, Kansas, Michigan, Nevada, Texas en Utah militair materieel in handen hebben. Een aantal districten heeft aangegeven de spullen terug te brengen.

Zes mensen naar ziekenhuis door lek pakketje

Een beschadigd pakketje heeft er woensdag voor gezorgd dat zes medewerkers van een koeriersdienst in Amsterdam naar het ziekenhuis moesten. Ze hadden last van de luchtwegen, maar mochten volgens de brandweer dezelfde dag weer naar huis.

Een pakketje met daarin verschillende oliën en wat zoutzuur was beschadigd. De stoffen kwamen in contact met elkaar, waardoor ze gingen reageren en dampen vrijkwamen. De medewerkers van de pakketvervoerder in Amsterdam-West werden daardoor onwel.

In eerste instantie werd uitgegaan van een veel ergere situatie; gevreesd werd dat er ricine in het pakketje zat. Dat is een uiterst giftige stof, die het zenuwstelsel kan aantasten en wordt gezien als potentieel chemisch wapen. Wel zat er onder meer ricinusolie in het pakket, dat van dezelfde plant wordt gemaakt als het gevaarlijke goedje.

Zes mensen naar ziekenhuis door lek pakketje
Zes mensen naar ziekenhuis door lek pakketje (Foto: ANP)

MH17-rapport in VN-Veiligheidsraad

Het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de ramp met vlucht MH17 boven Oekraïne wordt vrijdag besproken in de VN-Veiligheidsraad. Rusland heeft om de bijeenkomst gevraagd.

In het rapport met eerste bevindingen staat dat het rampvliegtuig van Malaysia Airlines vermoedelijk is doorboord door een groot aantal objecten die het toestel met hoge snelheid van buitenaf hebben geraakt. Of het toestel is geraakt door een raket, zoals algemeen wordt aangenomen, stond niet in het rapport.

Het is volgens diplomaten niet duidelijk waarom Rusland om de bijeenkomst heeft gevraagd. Moskou heeft eerder wel kritiek geuit op het onderzoek.

Zalando wil ruim 500 miljoen ophalen op beurs

De beursgang van het Duitse webwinkelbedrijf Zalando moet tussen de 507 en 633 miljoen euro opbrengen, of 18 tot 22,50 euro per aandeel. Beleggers in Duitsland en Luxemburg kunnen vanaf donderdag intekenen en de handel op de beurs in Frankfurt begint naar verwachting op 1 oktober.

Dat maakte Zalando woensdagavond bekend. Het bedrijf wil een belang van maximaal 11,3 procent naar de beurs brengen. Dat zal gebeuren via de uitgifte van nieuwe aandelen. De huidige eigenaars behouden hun belang. De opbrengst van de beursgang wordt gebruikt om te investeren in groeiplannen.

'Zwarte markt N-Korea kan regime ten val brengen'

De illegale, ondergrondse markten in Noord-Korea kunnen uiteindelijk het bewind van Kim Jong Un tot een einde brengen. Dat heeft een voormalig lid van de Noord-Koreaanse elite woensdag gezegd. Hij sprak op een conferentie van gevluchte Noord-Koreaanse oud-hoogwaardigheidsbekleders aan de Universiteit Leiden.

De man, die anoniem wenste te blijven, raadt het Westen af om te onderhandelen of betrekkingen aan te gaan met Pyongyang. "Noord-Korea hanteert een gerichte tactiek om te doen alsof het wil overleggen en bereid is zijn systeem te hervormen", aldus de man. "Maar hierachter zit een bewuste strategie om buitenlands geld binnen te halen, over te komen als een welwillend land en het bestaande systeem te beschermen en te versterken."

Noord-Korea kent enkele christelijke en boeddhistische groeperingen. Maar deze zijn volgens het voormalige elitelid in werkelijkheid mantelorganisaties die het regime heeft opgezet in de hoop legitimiteit uit te stralen en donateurs aan te trekken. Van zelfs de geringste godsdienstvrijheid is geen sprake in het communistische land.

Bovendien is Pyongyang bij besprekingen helemaal niet uit op onderhandelen, aldus de balling. "Noord-Korea ziet deze als een strijd die het land te allen tijde wil winnen. Wie hoopt het regime met druk of beloftes tot veranderingen te bewegen, komt bedrogen uit."

De man wees erop dat het land zo totalitair is dat zelfs teksten op grafstenen door de heersende Koreaanse Arbeiderspartij goedgekeurd moeten worden. "Er is geen tekst die wordt gedrukt zonder dat het regime deze gecontroleerd heeft."

Maar er is hoop. Volgens de vluchteling hebben illegale smokkelwaar en ondergrondse markten het noodlijdende volk laten zien dat het Noord-Koreaanse systeem niet perfect is, zoals het propaganda-apparaat beweert. "Het heeft mensen laten zien dat de wereld veel meer te bieden heeft", zei de man. "Deze bedreiging is zo groot dat het de potentie heeft de dictatuur ten val te brengen." Hij riep regeringen op te investeren in zwarte markten en onofficiële informatiekanalen.

Andere vluchtelingen spraken woensdag over hoe Noord-Korea ondanks sancties aan zijn geld komt en hoe de communistische partij de samenleving op alle niveaus in de gaten houdt. Hoogleraar Koreastudies Remco Breuker hoopt dat de conferentie een keerpunt zal vormen in de beschikbare kennis over het land. "Het is hoog tijd dat het fictieve Noord-Korea dat journalisten, academici en anderen ons voorhouden plaats maakt voor een beeld van het echte Noord-Korea", aldus Breuker in zijn openingstoespraak. Noord-Korea wordt gezien als een van de meest gesloten landen ter wereld.

Op de tweedaagse conferentie 'A state of non-legitimacy' spreken in totaal zeven voormalige leden van de Noord-Koreaanse elite. Donderdag houdt de oud-hofdichter van de in 2011 overleden leider Kim Jong Il een publieke toespraak, die live via internet te volgen is.

Doden bij zelfmoordaanslag Nigeria

Bij een zelfmoordaanslag in Nigeria zijn woensdag zeker vijftien scholieren om het leven gekomen. Twee zelfmoordterroristen bliezen zich op bij een school in de stad Kano. Dat hebben de politie en de hulpdiensten gezegd.

Vier mannen in een taxi reden naar de school en openden het vuur toen de bewakers het voertuig wilden doorzoeken. Een van de aanvallers wist door te dringen in het schoolgebouw en blies zichzelf op in een zaal met studenten. Een tweede aanvaller bracht zijn bomgordel ook tot ontploffing. Naast de vijftien doden vielen er 34 gewonden. Ook de twee zelfmoordterroristen kwamen om het leven.

Het vermoeden bestaat dat strijders van de extremistische sekte Boko Haram achter de aanslag zitten. De groep voerde in juli ook al een reeks zelfmoordaanslagen uit in Kano. Daarbij kwamen tientallen mensen om het leven.

New York verscherpt veiligheidsmaatregelen

De politie in New York heeft woensdag de veiligheidsmaatregelen op Times Square aangescherpt. Desondanks houdt de politie vol dat er geen aanwijzingen zijn voor een terreuraanslag in New York.

New Yorkers zullen volgens de politie onder meer merken dat er meer agenten patrouilleren. Ook in de metro's en op andere belangrijke plaatsen wordt extra streng toezicht gehouden. De Amerikaanse autoriteiten hebben de afgelopen dagen gewaarschuwd dat de toenemende vijandigheid tussen de Verenigde Staten en strijders van de extremistische organisatie Islamitische Staat de kans op een aanslag hebben doen toenemen. Tegelijkertijd houden ze vol dat van een specifieke dreiging geen sprake is.

De aangescherpte veiligheidsmaatregelen zijn niet alleen ingesteld vanwege de terreurdreiging, maar ook in verband met joodse feestdagen en de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, die in New York plaatsheeft.

Noord-Koreaanse turnster geschorst vanwege vals paspoort

De internationale turnbond FIG heeft besloten om de Noord-Koreaanse Cha Yong-Hwa tot en met 31 december 2015 te schorsen. Ze bleek namelijk al jaren met een vals paspoort aan wedstrijden deel te nemen.

Alle resultaten van Cha sinds augustus 2006 worden geschrapt, inclusief een aantal internationale medailles. Zo won ze in 2006 brons op de brug met ongelijke leggers op de Asian Games. Met het team pakte ze daar het zilver en ook die medaille moet door het hele team ingeleverd worden. In 2009 pakte ze op dezelfde onderdelen zilver en brons op de Universiade, maar dan omgekeerd - individueel zilver en brons met het team.

De Noord-Koreaanse turnfederatie DPRKGF wordt gezien als voornaamste schuldige in het verstrekken van het valse paspoort. Naast alle door Cha verdiende medailles en haar prijzengeld moet de DPRKGF ook een boete van 25.000 Zwitserse frank betalen, ruim 20.000 euro. Ook de kosten van het onderzoek moeten door de Noord-Koreanen betaald worden. 

Rutten: "Tweede plaats hoogst haalbare in EL"

Fred Rutten is pessimistisch over de kansen van Feyenoord op de eerste plaats in de groep in de Europa League. "Normaal gesproken moeten wij vechten om de tweede plaats in de poule", zei de trainer woensdag op een persconferentie in aanloop naar het uitduel tegen groepsfavoriet en titelhouder Sevilla.

"Deze ploeg zou niet misstaan in de Champions League", zei Rutten over de Andalusiërs. "De spelers hebben een enorme bereidheid en discipline om hun taken uit te voeren. Wij zullen daarom ook vanuit het collectief moeten opereren, dan hebben we en kans van slagen. Ik verwacht in dat opzicht een interessante wedstrijd."

Rutten denkt met Standard Luik en NK Rijeka uit te maken wie als nummer twee in de groep doorgaat naar de volgende ronde. De coach ging ook in op het debacle tegen Willem II (1-2 nederlaag) van afgelopen zaterdag. "De Europa League is een andere competitie dan de Eredivisie, waarin andere wetten gelden", stelde Rutten. "Het zou kunnen dat we ook wat anders gaan spelen, al is het niet zo dat we het roer helemaal omgooien. Ik verwacht dat de spelers met ervaring bij ons het team bij elkaar houden en de teamafspraken bewaren."

Rutten kan in ieder geval niet beschikken over twee spelers die tegen Willem II nog in actie kwamen. Lex Immers (geblesseerd) en Colin Kazim-Richards (geschorst) zijn achtergebleven in Rotterdam.

Oranjevrouwen plaatsen zich voor play-offs WK

De Nederlandse voetbalsters maken nog steeds kans op plaatsing voor het WK in Canada. De Oranjevrouwen wonnen woensdag op bezoek bij Noorwegen met 2-0 in de kwalificatiegroep en verzekerden zich daarmee van een plek in de play-offs.

Oranje was achter de Noren, die tot nu toe alles wonnen, al zeker van de tweede plaats in de groep, maar nog niet van de play-offs. Alleen de vier beste nummers twee in de Europese kwalificatie plaatsen zich daarvoor.

Italië, Oekraïne en Schotland verzekerden zich ook van een plek in de play-offs. Daarin hebben de vier landen slechts één WK-ticket te verdelen.

Anouk Dekker opende in de tweede helft de score in Oslo. De speelster van FC Twente profiteerde van belabberd uitverdedigen van Noorwegen en schoot raak. Manon Melis van het Zweedse Kopparbergs/Göteborg FC tikte niet veel later op aangeven van Daniëlle van de Donk de 2-0 binnen tegen de wereldkampioen van 1995.

Nieuwe beelden Fury met Brad Pitt

Zojuist is er een nieuwe ‘achter de schermen’ special verschenen van de nieuwe bioscoopfilm Fury
Into The Tiger’s Jaw gaat over de unieke Tiger 131 tank die de filmmakers mochten gebruiken voor het filmen van Fury. Dit is de eerste keer in de filmgeschiedenis dat een daadwerkelijke Tiger tank werd ingezet.

Een korte synopsis:

April, 1945. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft een keiharde sergeant van het Amerikaanse leger, Wardaddy (Brad Pitt), de leiding over een vijfkoppige crew. In een Sherman tank genaamd Fury gaan de soldaten op een levensgevaarlijke missie in vijandig gebied. Geregisseerd door David Ayer en met o.a. Brad Pitt, Shia LaBeouf, Logan Lerman, Michael Peña en Jon Bernthal. 

Bekijk hier de nieuwe beelden:

En de trailer:

Fury is vanaf 23 oktober a.s. te zien in de bioscoop.

Victoria Koblenko is maffiadame in komedie Homies

Victoria Koblenko heeft getekend voor de rol van Ivana, een dame die deel uitmaakt van de Russische maffia in Amsterdam in de komedie Homies. Ook Sanne Vogel, Horace Cohen en Oscar Aerts hebben zich bij de cast gevoegd. Dat laat producent Just Productions woensdagmiddag weten.

Eerder werd al bekend dat Robert de Hoog en Charlie-Chan Dagelet twee dragende rollen spelen, te weten Timo en Sophie. Vogel speelt de zus van Timo, Aerts het nieuwe vriendje van Sophie. Cohen is te zien als drugsdealer Gerrit.

Homies gaat over Timo, die vastbesloten is Sophie terug te winnen. Zij heeft hem gedumpt omdat ze op zoek was naar een volwassener man, iemand die niet meer in een smerig studentenkot woont met een stel even smerige vrienden. Nadat hij dan eindelijk weer eens een lekkere date met haar heeft gehad, komt hij oog in oog te staan met de Russische maffia. Huisgenoot Sebas, een rol van Manuel Broekman, heeft namelijk een koffer met 22 kilo coke van hen geleend.

Homies, onder regie van beginnend regisseur Jon Karthaus, mag ook Gijs Naber, Tibor Lukács, Geza Weisz, Kiki van Deursen en Carolien Spoor tot de cast rekenen. De opnames vinden momenteel plaats in en om Amsterdam. Homies verschijnt op 29 januari in de bioscoop.

Barça bindt Roberto langer aan zich

FC Barcelona heeft zich verzekerd van de diensten van Sergi Roberto. De 22-jarige middenvelder verlengt zijn contract met vier jaar tot en met de zomer van 2019, meldt de Catalaanse woensdag.

In het nieuwe contract is opgenomen dat geïnteresseerde clubs minstens dertig miljoen euro moeten neertellen willen ze Roberto overnemen. De Catalaan debuteerde in 2010 in het eerste elftal. Vorig seizoen kwam hij 27 keer in actie voor Barça.

Mandzukic houdt gebroken neus over aan Olympiakos

Mario Mand¸ukić heeft zijn neus gebroken in het Champions League-duel tegen Olympiakos. Zijn ploeg Atlético Madrid ging dinsdag tegen de Griekse ploeg van Ibrahim Afellay met 3-2 onderuit. De spits gaat donderdag onder het mes, meldt de Spaanse landskampioen.

Pajtim Kasami gaf de Kroaat in de beginfase van de wedstrijd een elleboog. Kasami werd niet bestraft, maar nadat Mand¸ukić was opgelapt scoorde hij voor rust Atlético's eerste doelpunt in Griekenland. Ibrahim Afellay had toen al het net gevonden voor Olympiakos.

Vergne: "Zelfde potentie als Ricciardo"

Formule 1-coureur Jean-Eric Vergne ziet in zichzelf gelijkenis met Daniel Ricciardo. Beiden waren vorig jaar teamgenoten bij Toro Rosso, maar waar Ricciardo voor dit jaar doorstootte naar Red Bull Racing is het Vergne die komende winter plaats moet maken voor Max Verstappen.

Vergne is naarstig op zoek naar een ander stoeltje en acht zichzelf goed genoeg voor een stap hogerop, zeker omdat hij bij Toro Rosso gewaagd was aan Ricciardo die dit jaar met de Red Bull al drie zeges wist te boeken. "De drie jaren bij Toro Rosso hebben me erg sterk gemaakt. Wanneer de invloedrijke mensen bij bepaalde teams in me geloven, en denken dat ik het aankan, maak ik zeker een kans."

"Daniel bewijst mij een goede dienst, aangezien sommige teams grote kampioenen verwachten, maar misschien ligt de toekomst wel bij de jongere coureurs die echt gemotiveerd zijn en nog altijd de honger naar succes hebben zoals ik. Wanneer je de resultaten van Daniel en mij gedurende onze carrière met elkaar vergelijkt, heb ik zeker het potentieel in me om te worden zoals hij nu is." Met een reserverol wil de Fransman geen genoegen nemen, zo laat hij weten.

Dumoulin met Giant-Shimano in WK-ploegentijdrit

Tom Dumoulin rijdt zondag de WK-ploegentijdrit met Giant-Shimano. De tijdritspecialist wordt in het Spaanse Ponferrada geflankeerd door Marcel Kittel, Chad Haga, Nikias Arndt, Tobias Ludvigsson en Georg Preidler. Dat maakte de Nederlandse ploeg woensdag bekend.

Coach Adriaan Helmantel heeft vertrouwen in een goed resultaat. "We hebben dit jaar vorderingen gemaakt. Na een zeventiende plek in Tirreno werden we negende in de Giro en zesde in de Vuelta. Ik heb er vertrouwen in dat we nog een stap kunnen maken hier." Vorig jaar werd voorganger Argos-Shimano, toen ook met Dumoulin, veertiende op het WK.

Schade kettingbotsingen A58 extra snel afgehandeld

De schade die betrokkenen bij de kettingbotsingen op de A58 dinsdag hebben opgelopen wordt versneld afgehandeld. De verzekeraars hebben een regeling getroffen die dat mogelijk maakt, laat het Verbond van Verzekeraars woensdag weten.

Het verbond maakt nog deze week op basis van gegevens die de politie moet aanleveren een lijst met de kentekens van de betrokken auto's. Dat zijn er zeker 150, zo meldde de veiligheidsregio dinsdag al.

De verzekeraars nemen vervolgens contact op met de verzekerden om de schades af te handelen. Ze maken daarbij geen onderscheid tussen casco- en WA-schades. Dat betekent dat iemand met een WA-polis zowel de schade aan zijn auto als eventuele letselschade kan indienen bij zijn verzekeraar. De schadeafwikkeling zal bovendien geen gevolgen hebben voor het aantal schadevrije jaren, omdat de schuldvraag moeilijk kan worden vastgesteld.

De kettingbotsingen ontstonden in dichte mist. Er kwamen twee mensen uit Middelburg bij om het leven en 28 mensen raakten gewond. Door de enorme ravage was de snelweg in beide richtingen de hele dag dicht.

Ferguson moet Ronaldo naar United halen

Manchester United zou Cristiano Ronaldo graag naar Old Trafford terug willen halen en heeft daar ook de financiële middelen voor. Toch moet de Portugees de overstap zelf ook willen zetten. Daarom hebben The Mancunians de hulp van oud-gediende Sir Alex Ferguson ingeschakeld.

Volgens The Daily Express zou Ronaldo om en nabij de 75 miljoen euro moeten kosten. De Portugese ster gaf in een eerder interview al aan oren te hebben naar een overgang. "Manchester zit in mijn hart. Ik heb er veel vrienden achtergelaten. Ik zou op een dag wel willen terugkeren", liet hij toen weten.

In de periode tussen 2003 en 2009 was Ronaldo ook al actief voor Manchester United. In die periode speelde hij liefst 292 officiële wedstrijden en trof daarin 118 keer doel en gaf 60 keer een assist.

Groot-Britannië met Froome en Millar naar WK

Chris Froome gaat met Groot-Brittannië naar de wegwedstrijd op het WK in Ponferrada. De 37-jarige David Millar leidt de equipe voor de laatste keer in zijn carrière, meldt de Britse wielerbond woensdag.

Steve Cummings, Pete Kennaugh, Luke Rowe, Ben Swift, Geraint Thomas en tweelingbroers Adam en Simon Yates completeren het Britse team. Olympisch kampioen Bradley Wiggins laat de wegwedstrijd links liggen en rijdt alleen de tijdrit, net als Alex Dowsett.

Oud-wereldkampioen Mark Cavendish denkt weinig kans te maken op het Spaanse parcours en liet eerder al weten het WK aan zich voorbij te laten gaan.

Exclusive clip "the Equalizer" verschenen

Zojuist is er een extra-lange (5 min!) exclusieve clip van The Equalizer verschenen! Bekijk de beelden hieronder.


In The Equalizer speelt Denzel Washington Robert McCall, een man met een geheimzinnig verleden. Hij woont in Boston en leidt een onopvallend bestaan. Zijn leven verandert als hij een jonge prostituee, Teri (Chloë Grace Moretz), probeert te redden uit de handen van criminele mensenhandelaren. Hij komt oog in oog te staan met zeer gewelddadige Russische gangsters die hij één voor één probeert uit te schakelen.

De actie-thriller The Equalizer draait vanaf 25 september a.s. in de bioscoop, ook in IMAX.


Obama: niet weer grondoorlog in Irak

Er gaan geen Amerikaanse troepen meer naar Irak om er een grondoorlog te voeren. Dit beklemtoonde woensdag de Amerikaanse president Barack Obama in een toespraak op een luchtmachtbasis bij Tampa in Florida.

Hoge militairen hebben de laatste dagen gesuggereerd dat het sturen van troepen niet is uit te sluiten, maar Obama houdt voet bij stuk. Hij vertrouwt op luchtaanvallen en de steun aan bondgenoten in de regio. "Na een decennium van massale inzet van troepen op de grond (in Irak), is het doelmatiger onze unieke capaciteiten te gebruiken om onze partners op de grond te steunen."

Obama zei dat al 40 landen de coalitie tegen de terroristen van Islamitische Staat steun hebben toegezegd.

Sieneke geniet van rustige baby

Sieneke mag haar handjes dichtknijpen. De 22-jarige zangeres beviel zondagmiddag van dochter Rosalie, en het is haar tot nu toe erg meegevallen. "Ze is echt een makkelijk kindje", laat Sieneke woensdagmiddag weten.

Ze wil het voorlopig even rustig aan doen. "Ik ga eens even flink genieten van mijn gezin." Sieneke trouwde vorig jaar met haar vriend Jan Baum.

Toch begint het alweer te kriebelen bij Sieneke, die van plan is eind oktober weer op het podium te gaan staan. "Dan heb ik weer optredens staan, tot dan genieten Jan en ik van deze bijzondere tijd in privésfeer."

Actie werknemers Delta Lloyd na doorzetten nullijn

Medewerkers van Delta Lloyd voeren donderdagochtend actie voor loonsverhoging. De bonden hekelen Delta Lloyd dat dividend uitkeert aan de aandeelhouders, maar tegelijkertijd vasthoudt aan de nullijn voor werknemers. Dividend uitkeren is echter noodzakelijk om de aandeelhouders tevreden te houden, zegt een woordvoerder van Delta Lloyd. De verzekeraar onderhandelt al tien maanden met vakbonden over de nieuwe cao.

De lonen bij Delta Lloyd zijn volgens het bedrijf relatief hoog. "In de financiële dienstverlening zijn lage kosten belangrijk. De klant wil namelijk niet te grote marges betalen", zegt de woordvoerder. "Delta Lloyd heeft de afgelopen tijd al dertig procent bezuinigd op andere kosten. Dan is het niet gek dat de personeelskosten ook aan de orde komen", aldus de woordvoerder.

Delta Lloyd heeft tijdens de onderhandelingen een loonsverlaging voorgesteld. Die zou volgens de woordvoerder alleen voor nieuwe werknemers gaan gelden.

De bonden FNV Finance, De Unie en CNV Dienstenbond voeren donderdagochtend actie bij de jaarlijkse werknemersbijeenkomst. Ze willen naast hoger loon afspraken over duurzame inzet en een nieuw sociaal plan.

Delta Lloyd heeft ongeveer vijfduizend medewerkers in dienst. Het bedrijf maakte in maart een beursgang.

Samsom: geen taboes bij belastingherziening

Voor de PvdA zijn er geen taboes bij de herziening van het belastingstelsel. Wel wil de partij voorkomen dat de inkomensverdeling verandert. Dat heeft PvdA-leider Diederik Samsom woensdag gezegd tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer.

"Er zijn geen taboes, maar wel uitgangspunten. De inkomensverdeling moet blijven zoals hij is. Niet tot op elk detail, maar in grote lijnen", zei Samsom op vragen van D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold. Samsom wil niet extra bezuinigen om lastenverlichting mogelijk te maken. Die moet louter worden gefinancierd uit meevallers.

Samsom wil zich niet laten vastpinnen op de datum van 1 februari. Verschillende oppositiepartijen willen dat het kabinet uiterlijk op die datum met concrete voorstellen komt, maar Samsom heeft er geen problemen mee als het later wordt.

Biografie Joan Rivers verschijnt in 2016

De biografie Joan Rivers: A Life komt in 2016 uit. Journalist Leslie Bennetts, vooral bekend van Vanity Fair en The Times, schrijft het boek, dat ook beschikbaar komt als e-book en audioboek. Dat heeft uitgever Little, Brown and Company woensdag bekendgemaakt, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

"Het leven van Joan Rivers was in elk opzicht een opmerkelijke en dramatische achtbaanrit met triomfantelijke hoogtepunten en verwoestende dieptepunten", zegt Bennetts in een verklaring. Ze beschrijft hoe Rivers een grote invloed heeft gehad op de Amerikaanse cultuur en de weg heeft gebaand voor vrouwen, ook in de comedyscene.

Rivers overleed eind vorige maand aan de gevolgen van een hartstilstand, tijdens een operatie aan haar stembanden. Haar dood deed de verkoopcijfers van haar autobiografieën van Rivers, I Hate Everyone... Starting With Me en Diary of a Mad Diva echter tot ongekende hoogten stijgen.

Iraakse premier wil geen buitenlandse militairen in Irak

De nieuwe Iraakse premier Haider al-Abadi vindt het nodig noch wenselijk dat buitenlandse grondtroepen in zijn land helpen bij de bestrijding van de extremistische organisatie Islamitische Staat. Dat zei hij woensdag in een interview met persbureau AP.

Generaal Martin Dempsey, de hoogste militair bij de Amerikaanse krijgsmacht, adviseerde dinsdag nog dat een inzet van grondtroepen noodzakelijk zou kunnen zijn als de operaties om IS omver te werpen niet succesvol blijken. De luchtaanvallen van de Verenigde Staten zijn nuttig, vindt Al-Abadi, maar van buitenlandse militairen op Iraakse bodem 'is geen sprake'. "Dat is niet alleen niet noodzakelijk", zei hij. "We willen ze niet. We staan ze niet toe. Punt."

Wel dringt Al-Abadi er bij de internationale gemeenschap op aan dat IS ook in buurland Syrië wordt bestreden. "De gevechten duren voort tenzij ISIL (IS, red.) wordt getroffen in Syrië", aldus Al-Abadi. "Het is de verantwoordelijkheid van de internationale gemeenschap - bovenal van de regering van de Verenigde Staten - om iets te doen aan ISIL in Syrië."

"We kunnen het ons niet veroorloven om onze buren te bestrijden, zelfs als we het op veel gebieden oneens zijn", zei Al-Abadi. "Dit zijn onze buren. We willen geen problemen met ze. Voor ons is de soevereiniteit van Syrië zeer belangrijk".

Islamitische Staat werd opgericht in Irak maar heeft zich verspreid naar Syrië. Geholpen door de burgeroorlog kreeg de beweging delen van het land in handen. Vervolgens namen de strijders van de groep grote gebieden in van Noord- en West-Irak.

Unilever drukt winst AEX

De Amsterdamse beurs is woensdag in aanloop naar het Amerikaanse rentebesluit licht hoger gesloten. De AEX won 0,1 procent op 417,84 punten. Daarmee bleef de hoofdindex beduidend achter op de winsten van de Franse en Duitse beurs met circa een half procent. Dit was vooral het gevolg van de koersval van indexzwaargewicht Unilever.

Beleggers kijken nabeurs uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve. Marktbreed wordt erop gerekend dat woensdagavond tijdens het rentebesluit van de Federal Reserve een verdere verlaging van de maandelijkse obligatie aankopen met tien miljard dollar komt, zodat het programma in oktober definitief kan worden gestopt.

Volgens marktanalisten van Rabobank zijn het echter vooral de uitspraken over een toekomstige renteverhoging waar de markt naar zal uitkijken. Op dit moment is de marktverwachting dat de Fed in september 2015 voor het eerst de rente verhoogd. Rabobank is wat voorzichtiger en voorziet pas een verhoging in het laatste kwartaal van 2015, maar economen van KBC mikken mogelijk al op een eerste verhoging in maart en op zijn laatst in juni volgend jaar.

Verder is donderdag het referendum waarbij de Schotten zich kunnen uitspreken voor een afscheiding van het Verenigd Koninkrijk. De meeste polls wijzen geven aan dat er een lichte voorsprong is voor het kamp dat niet onafhankelijk wil worden.

In de AEX werden veertien fondsen hoger verhandeld tegenover elf fondsen lager. Aan kop ging zwaargewicht ArcelorMittal met een dagwinst van 3,1 procent. Tegenover de winst van de staalreus stond echter een verlies van 1,9 procent voor het zwaarwegende Unilever. Tijdens een presentatie in Londen zei het Brits-Nederlandse concern dat de groei van de markten waarop het actief is inmiddels is gedaald tot onder de twee procent.

Bierbrouwer Heineken leverde net als Unilever 1,9 procent in en naast deze twee fondsen hadden ook de oliedienstverleners een lastige dag met 1,8 procent verlies voor Fugro en 2,1 procent voor SBM Offshore. Royal Dutch Shell eindigde onveranderd.

In de AMX zaten een paar flinke uitschieters. TenCate won 6,1 procent en centenfonds Imtech ging er zelfs 6,9 procent op vooruit. TenCate sloot dinsdag ook al bijna twee procent hoger na een initieel koopadvies van Kepler Cheuvreux. Aperam dikte 4,4 procent aan en daarnaast wonnen Air France-KLM, na enkele dagen van stevige koersdruk, en Corbion zo'n vier procent aan beurswaarde.

Met een verlies van een procent was Vopak woensdag de grootste daler in de Midkap. Bij de kleinere fondsen viel het verlies van 1,7 procent voor Ballast Nedam op.

'Rutte moet meer doen voor integratie'

Premier Mark Rutte (VVD) moet zich minder terughoudend opstellen in het integratiedebat en zich duidelijk uitspreken tegen zowel de PVV als radicale moslims. Dat heeft PvdA-leider Diederik Samsom woensdag gezegd tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer.

"We kennen de premier als iemand die nog wel eens de schouders wil ophalen, onder het motto van niet op elk stuk rood vlees reageren. Mijn oproep aan hem zou zijn: laat die terughoudendheid varen", zei Samsom. Rutte moet stelling nemen 'tegen de haatzaaiers in de pro-IS demonstratie, maar ook tegen haatpredikers in de politiek'.

Samsom ging in zijn bijdrage aan het debat in op de spanningen die de conflicten in het Midden-Oosten veroorzaken in Nederland. "Er schort iets aan het cement in onze samenleving", stelde hij. Scheidslijnen lopen nog te veel langs de lijnen van afkomst en religie. Het is ook aan het kabinet om daar verandering in te brengen, door zich uit te spreken en stelling te nemen.

Samsom ging in op de 'verwarring en verbijstering' over de gruweldaden van IS, en het feit 'dat er in Nederland mensen wonen die dat steunen'. "Het maakt angstig, het maakt verdrietig, en het maakt strijdbaar."

Ook hekelde Samsom de 'anti-shariaverklaring' die PVV-leider Geert Wilders wil invoeren voor Nederlandse moslims. Hij sprak van 'een voorstel dat associaties oproept met de donkerste perioden uit onze geschiedenis'.

In zijn bijdrage bepleitte Samsom verder een scherpere buitenlandpolitiek. "Niet langer het motto 'liever een biertje met Poetin, dan een blauwtje bij Gazprom', maar stelling nemen ter versterking van ontwikkelingen in de richting van een vrije economie en samenleving." Ook moet er meer werk worden gemaakt van een Europese defensie en van Europese energiepolitiek.

Ferry Doedens werkt aan Amerikaans accent

Ferry Doedens werkt voor zijn rol in The Bold and the Beautiful hard aan zijn Engels. "Ik moet in een paar dagen nog even een Amerikaans accent aanleren", zei de acteur woensdagavond in RTL Boulevard. "Ik speel dan wel een Europese man, maar mijn Engels kan gewoon beter."

Doedens speelt naar eigen zeggen 'een pr-jongen, Forrester Creation'. "De makers hebben mij gezien in GTST en toen mijn management gebeld", vertelt hij enthousiast. "Ik heb getekend voor een aantal afleveringen."

De 24-jarige acteur en zanger vindt het een vreemd idee dat hij straks over de hele wereld te zien is. "Die show komt als eerste in de VS en in Canada op tv. Het is toch een grappig idee dat ik daar straks in de huiskamer kom."

Het is nog niet duidelijk in hoeverre Doedens straks de televisiester kan gaan uithangen. "Ik verwacht geen grote trailer", zegt hij nuchter. "Maar het zou natuurlijk fantastisch zijn."

Hamburgerbakker neemt wraak op krenterige McCoy

Een hamburgerbakker in Philadelphia heeft op een originele manier wraak genomen op een krenterige klant, door diens rekening met de minieme fooi goed in beeld op internet te koop aan te bieden. Dat idee gaat hem goud geld opleveren. De zuinige bezoeker was dan ook LeSean McCoy, een sterspeler van American footballclub Philadelphia Eagles.

McCoy, goed voor een jaarsalaris van 7,5 miljoen dollar, moest na goed te hebben getafeld bij PYT Burger met zijn drie gasten ruim 60 dollar betalen. Hij deed er 15 cent tip bovenop, ofwel 0,3 procent van het totaalbedrag. In de Verenigde Staten is 15 tot 20 procent gebruikelijk, omdat de bediening in de horeca daarvan grotendeels afhankelijk is door de lage lonen.

McCoy verweerde zich door te zeggen dat hij de service maar niets vond, het personeel van de tent voelde zich echter slecht behandeld door de populaire sporter en zijn metgezellen. De restauranteigenaar besloot de 'bill' daarop te veilen via Ebay. Er is inmiddels een bod binnen van 100.000 dollar (77.00 euro). Liefhebbers van sportparafernalia kunnen zich nog tot zaterdag melden. McCoy zelf misschien?

Hamburgerbakker neemt wraak op McCoy
Hamburgerbakker neemt wraak op McCoy (Foto: ANP)

Raadselachtige dood Syrische kinderen na vaccinatie

Het is vrijwel uitgesloten dat de zeker vijftien kinderen die dinsdag stierven in Syrië zijn overleden door een vaccinatie tegen de mazelen die over de houdbaarheidsdatum was. Dat zegt de vanuit Beiroet opererende gezondheidsexpert Fouad Fouad woensdag. Vaccins die over de datum zijn zijn volgens hem min of meer onschadelijk. "Het kan niet dodelijk zijn".

De kinderen, in sommige gevallen nog maar baby's, vertoonden allemaal tekenen van een 'ernstige allergische shock', ongeveer een uur nadat ze hun tweede mazeleninjectie toegediend hadden gekregen. Volgens Abdullah Ajaj, de arts die de injecties toediende, is nog onduidelijk waar ze aan zijn overleden.

"Er werd geroepen en geschreeuwd, het was moeilijk voor de ouders. Je komt om je kind te laten vaccineren en vervolgens is je kind stervende, dat is erg moeilijk", aldus Ajaj.

Veel kinderen stikten. Een tekort aan beademingsapparatuur maakte de problemen alleen maar groter. Ajaj zegt na toediening van vaccins nog nooit dergelijke symptomen gezien te hebben.

Unicef wil nog niet reageren in afwachting van 'meer duidelijkheid over de feiten', laat een woordvoerster weten.

Rechter: niet betogen in Schilderswijk

Er mag op 20 september definitief niet worden gedemonstreerd in de Schilderswijk. De rechter in Den Haag heeft een verzoek van de NVU en de AFA afgewezen, zo liet een woordvoerster van de rechtbank woensdag weten.

De gemeente had de organisaties verboden om lopend te demonstreren en hen een specifieke plaats toegewezen waar betoogd mag worden. De NVU en de AFA wilden echter in optocht door de Schilderswijk. De rechter wees dat van de hand.

Rechter: niet betogen in Schilderswijk
Rechter: niet betogen in Schilderswijk (Foto: ANP)

Jihadganger Huizen had tekst over zelfmoordaanslag

In het huis van de 33-jarige vermeende jihadganger uit Huizen zijn spullen gevonden die bevestigen dat de man de gewapende strijd van de Islamitische Staat (IS) wilde steunen. Bij hem zijn onder meer omschrijvingen van explosieven, uitleg over het gebruik van wapens en een tekstbestand over een zelfmoordaanslag aangetroffen, meldt justitie woensdag.

De man werd eind vorige maand opgepakt, maar vorige week vrijgelaten omdat de rechter-commissaris vond dat er te weinig bewijs was. Een 31-jarige plaatsgenoot die op dezelfde dag ook was aangehouden voor het voorbereiden van het ondersteunen van de gewapende strijd van terreurorganisatie IS was al eerder vrijgelaten. Het OM is tegen tegen beide vrijlatingen in beroep gegaan.

De echtgenotes van de twee werden ook aangehouden. Zij werden tegelijk met de 31-jarige man vrijgelaten. Justitie heeft tegen die beslissing geen beroep ingesteld, maar ze blijven wel verdachten.

De vier werden op 29 augustus aangehouden op basis van informatie van inlichtingendienst AIVD. Hun kinderen werden uit huis geplaatst. De kinderrechter bepaalde vorige week echter dat de ze weer naar huis mochten.

De raadkamer van de rechtbank in Lelystad neemt naar verwachting donderdag een beslissing over het voorarrest van de mannelijke verdachten.

Onderzoek: Chinezen hackten negen keer Pentagon

China heeft negen keer ingebroken in de computernetwerken van bedrijven die voor het Pentagon werken. Dat heeft een onderzoekscommissie van de Amerikaanse senaat woensdag gezegd. In totaal zouden er sinds 2012 bijna vijftig inbraken in systemen zijn gepleegd.

Het onderzoek van de senaatscommissie voor de krijgsmacht heeft een jaar geduurd. De bedrijven die gehackt zijn werkten voor de US Transportation Command (Transcom).

De Chinese aanvallen worden omschreven als zeer geavanceerd. Er zouden e-mails, documenten, gebruikersprofielen en computercodes gestolen zijn. De gekraakte systemen werden gebruikt op een burgerschip dat door Transcom werd ingezet en bij een luchtvaartmaatschappij waar de Amerikaanse krijgsmacht gebruik van maakte.

Volgens het rapport van de onderzoekscommissie hebben de bedrijven in het algemeen de hacks niet gemeld bij het Pentagon. Daar zijn ze contractueel wel toe verplicht.

Oekraïense oud-voetballer Gusin (41) overleden

De Oekraïense oud-voetballer Andriy Gusin is op 41-jarige leeftijd overleden. De Oekraïense voetbalbond maakte dat woensdag bekend. Volgens lokale media viel hij van zijn motorfiets terwijl hij op een circuit in de buurt van Kiev reed.

Gusin werd tussen 1997 en 2005 zeven keer Oekraïens kampioen met Dynamo Kiev. Daarna speelde hij voor Krylia Sovetov, Saturn en FC Khimki in Rusland.

De middenvelder speelde 71 keer voor zijn land en maakte deel uit van de ploeg die in 2006 de kwartfinale van het WK haalde. Hij speelde in Duitsland alle vijf de duels.

Bruins keert terug bij Excelsior

Luigi Bruins gaat weer voetballen voor Excelsior. De transfervrije middenvelder tekent donderdag een contract voor een seizoen in Rotterdam, meldt de Eredivisieclub. Hij moet nog wel de medische keuring doorstaan.

De 27-jarige Bruins zat na zijn vertrek bij Olympique Nice sinds het einde van het vorige seizoen zonder club. Hij wist de afgelopen twee jaargangen weinig indruk te maken aan de Côte d'Azur.

De creatieve middenvelder maakte tussen 2004 en 2007 naam bij Excelsior, waarna hij overstapte naar Feyenoord. Na een korte periode bij Red Bull Salzburg speelde hij in 2012 nog een paar maanden voor Excelsior.

Van Avermaet soleert naar zege in GP van Wallonië

Greg Van Avermaet heeft woensdag de Grote Prijs van Wallonië gewonnen. De Belg van BMC kwam alleen over de streep in de bijna 200 kilometer lange rit van Chaudfontaine naar Namur. Tony Gallopin van Lotto-Belisol en Jan Bakelants (Omega Pharma-Quick-Step) legden kort daarachter beslag op de overige ereplaatsen.

Bakelants won de eendagskoers vorig jaar nog. Voor Van Avermaet was het na zijn etappeoverwinning in de Eneco Tour zijn tweede zege van dit jaar.

Niccolo Bonifazio tekende voor de zege in de Coppa Agostoni. De 20-jarige Italiaan van Lampre bleef de Sloveen Grega Bole en zijn landgenoot Simone Ponzi voor in Lissone in Lombardije. Bonifazio won eerder in zijn nog jonge profcarrière alleen een rit in de Ronde van Japan.

Quake Live vandaag naar Steam

De gratis shooter Quake Live wordt per vandaag speelbaar op Steam, vanaf ongeveer om 22:00 Nederlandse tijd. Quake Live is een opgepoetste versie van het legendarische Quake 3 uit 1999.

Quake Live bestond al, maar was bij de release in 2010 in eerste instantie een browsergame. In 2013 werd de game beschikbaar als standalone download voor Windows en komt nu dus ook naar Steam. Quake Live biedt meer dan 100 maps om op te spelen en zo'n 12 gamemodi, zoals het populaire Instagib, Capture The Flag en Domination.

Zwervende vriend Miley Cyrus toch niet in bajes

Jesse Helt, de dakloze man die vorige maand namens Miley Cyrus haar MTV Video Music Award in ontvangst nam, hoeft toch niet de gevangenis in. De 22-jarige Helt arriveerde te laat op zijn eigen hoorzitting in Dallas, in de staat Oregon, maar de rechter was coulant.

Helt arriveerde dinsdag ruim drie kwartier te laat in de rechtszaal, waar hij moest verschijnen wegens schending van de voorwaarden van zijn proeftijd. Volgens zijn advocaat had deze vertraging vooral te maken met het feit dat het voor een dakloze moeilijk is om transport te regelen.

In 2010 werd Helt veroordeeld wegens inbraak in een huis van een man die volgens Helt slechte wiet had verkocht. Daarvoor bekende hij destijds schuld. Hij kreeg dertig dagen gevangenisstraf met een proeftijd. Toen Helt zich niet aan de afspraken met reclassering hield, moest hij in november 2011 zijn gevangenisstraf uitzitten.

Helt verhuisde echter naar Los Angeles, waar hij veelal dakloos was. Daar ontmoette hij Cyrus. De rechter liet Helt wel weten dat als hij weer te laat is bij zijn volgende hoorzitting, die gepland staat voor 7 oktober, hij de cel in vliegt.

De aangeklaagde stond na een minuut weer buiten de rechtszaal, en bleek niet erg gecharmeerd van de toegestroomde pers.

Kobayashi racet ook in Singapore

Kamui Kobayashi zal ook in Singapore gewoon aan het vertrek van de Formule 1-race verschijnen. De positie van de Japanner wankelt, omdat zijn team Caterham geld nodig heeft, maar ook op Marina Bay zal hij mogen rijden.

Kobayashi moest voor de Grand Prix van België zijn positie afstaan aan André Lotterer en ook voor de race in Monza leek dat te moeten gebeuren. Roberto Merhi bleek echter niet te beschikken over de vereiste superlicentie en moest genoegen nemen met alleen de eerste vrije training. Voor de race in Singapore zou Andrea Caldarelli in beeld zijn, maar Caterham laat dit weekend gewoon weer Kobayashi en teamgenoot Marcus Ericsson racen.

Jihadisten matsen PVV

De acties van jihadisten werpen hun vruchten af voor de PVV. Hoewel de anti-islampartij drie weken geleden nog 18 virtuele zetels scoorde, is dat aantal in de tussentijd volgens een peiling van TNS-Nipo gestegen tot 27. Daarmee is de PVV de grootste partij en laat Nederland zien dat men het gezeur omtrent islamieten en Zwarte Pieten eigenlijk wel beu is.

De VVD van Mark staat net een zetel lager op 26. De coalitiepartner van de VVD, aka de Zwarte Piet-haters van de PvdA, wordt afgestraft met 11 pluche stoeltjes. D66 is derde met 21 zetels, daarna volgen SP met 20 en CDA met 17 zetels.

'Juweliersvrouw Deurne niet vervolgd'

Juweliersvrouw Marina Sanders wordt niet vervolgd voor het doodschieten van twee overvallers in haar winkel. Dat melden Omroep Brabant en de NOS woensdag op basis van 'justitiebronnen'. Volgens het Openbaar Ministerie staat vast dat de vrouw handelde uit noodweer. De man van het echtpaar was al geen verdachte meer.

De zaak van het echtpaar werd eind maart overvallen door twee mannen, die door de juweliersvrouw werden doodgeschoten. Justitie zei meteen al dat ze waarschijnlijk niet zou worden vervolgd omdat het leek op zelfverdediging.

Dotan sleept platina plaat in de wacht

Dotan heeft weer eremetaal in de wacht gesleept. De singer-songwriter kreeg woensdag een platina plaat overhandigd voor zijn hitsingle Home. Dat betekent dat het nummer meer dan dertigduizend keer is verkocht of gedownload.

"Home is platina!", jubelde de 27-jarige singer-songwriter op Twitter. Home, van Dotans tweede album 7 Layers, verscheen in april. Het nummer was afgelopen zomer veelvuldig te horen rondom het WK voetbal. Ruim drie weken geleden ontving Dotan in RTL Late Night een gouden plaat voor Home. Ook het album 7 Layers is inmiddels goud.

Bij het behalen van gouden en platina platen voor singles wordt sinds dit jaar ook rekening gehouden met streams. Daarbij gelden honderd streams als één download.

Cocu wil alle thuiswedstrijden in Europa winnen

PSV moet alle thuiswedstrijden in de Europa League winnen en dus ook de eerste donderdag tegen Estoril. Dat liet trainer Phillip Cocu van de Eindhovenaren woensdag weten. De afwezigheid van Memphis Depay mag daarbij geen rol spelen, vindt Cocu.

"Memphis is een uitstekende speler met specifieke kwaliteiten, maar het wegvallen van één speler mag nooit funest zijn voor een heel elftal. Bovendien vind ik dat je na een nederlaag direct de motivatie moet hebben om de volgende wedstrijd te winnen."

Estoril is volgens Cocu een ploeg die wil voetballen. "Het is geen team dat zomaar voor het eigen doel gaat hangen en leunt op de counter. Ze hebben veel dynamiek en zijn fysiek behoorlijk sterk. We moeten daarom heel de wedstrijd geconcentreerd zijn."

Linksback Jetro Willems is het met zijn trainer eens. "Om eerlijk te zijn kende ik Estoril voor de loting nog niet. Maar na het zien van de beelden van de ploeg, weet ik dat het een gevaarlijk team is. Toch moeten we gewoon winnen. Wij zijn niet voor niets PSV."

Bazen schoenenfabriek smeren hem met bedrijfsgeld

De bestuursvoorzitter en operationeel bestuurder van een Chinese schoenenfabrikant zijn er hoogstwaarschijnlijk met het geld van het bedrijf vandoor. De fabrikant, onderdeel van de Duitse holding Ultrasonic, kan de topmannen al sinds het weekend niet meer bereiken. Het grootste deel van de Chinese bedrijfsgelden zijn overgemaakt naar rekeningen waar het bedrijf niet bij kan.

De twee topmannen zijn niet thuis en lijken spoorloos verdwenen, aldus Ultrasonic in een verklaring. Het bedrijf probeert de verblijfplaats van de twee te achterhalen.

Ultrasonic heeft ondanks de diefstal nog genoeg op de bank om aan zijn betalingsverplichtingen te kunnen voldoen, bezweert het beursgenoteerde bedrijf. Hoeveel geld de twee hebben buitgemaakt, is niet bekendgemaakt.

Eerste zomerse dag in anderhalve maand

Voor het eerst in anderhalve maand is de temperatuur in De Bilt woensdag opgelopen tot boven de 25 graden. Daarmee kan gesproken worden van een landelijk zomerse dag, laat weeronline.nl woensdagmiddag weten. De laatste zomerse dag was op 2 augustus.

Het is in De Bilt in tien jaar niet zo warm geweest op 17 september als woensdag. De laatste keer dat het op deze datum warmer was dan 25 graden was in 2003. Toen liep het kwik op tot 25,3 graden. Normaal is het in deze tijd van het jaar rond de 18 graden.

De hoge temperaturen worden veroorzaakt door de aanvoer van warme lucht vanuit het zuiden van Europa. Het blijft nog mooi nazomerweer tot en met zaterdag. Wel neemt de kans op een bui toe. Vanaf zondag zakt de temperatuur terug naar normale waarden.

Haase naar tweede ronde in Slowakije

Robin Haase heeft de tweede ronde van het challengertoernooi van Trnava bereikt. De Hagenaar, die op het Slowaakse gravel als eerste is geplaatst, won met 6-4 en 6-1 van thuisspeler Jozef Kovalik. In de volgende ronde speelt Haase tegen de Moldaviër Radu Albot, die de Roemeense qualifier Victor Crivoi versloeg met 5-7, 6-3 en 6-2.

Bij het ITF-toernooi van Shrewsbury was er succes voor Richel Hogenkamp. Ze won met 6-2 en 6-2 van de Ierse Amy Bowtell en bereikte daarmee de kwartfinale. Voor Indy de Vroome viel in Engeland het doek. Vesna Dolonc uit Servië was in de achste finales met 6-4 en 6-3 te sterk.

Arantxa Rus wist voor het eerst in bijna twee maanden weer eens een wedstrijd te winnen. Bij het ITF-toernooi in het Bulgaarse Dobich knokte ze zich met 6-7 (1), 6-3 en 6-3 langs thuisspeelster Isabella Shinikova. Twee weken geleden blameerde Rus zich nog door in Alpen aan den Rijn als titelverdedigster al in de eerste ronde te verliezen van een veel lager geplaatste speelster.

Weer deel bewoners 'explosieflat' Diemen naar huis

De bewoners van 72 woningen in de door een explosie getroffen flat in Diemen kunnen terug naar hun woning. De gemeente heeft hun huizen vrijgegeven en woningcorporatie De Key gaat een afspraak met ze maken voor hun terugkeer, meldt De Key woensdag.

De terugkeer van de bewoners in het 'blauwe deel' van de flat aan de Beukenhorst was al een paar keer uitgesteld. De appartementen waren al een paar dagen veilig, maar vanwege stutwerkzaamheden in het 'rode deel' van het gebouw mochten de bewoners nog niet naar huis. De stut- en stempelwerkzaamheden zijn nu klaar.

Van de flat met 193 woningen zijn er nu nog 32 onbewoonbaar. De bewoners daarvan worden voor langere tijd elders ondergebracht. Ze mogen wel even naar huis om spullen op te halen.

Bij de explosie in Diemen kwamen twee weken geleden twee mensen om het leven, onder wie een medewerker van De Key. De explosie ontstond toen bij werkzaamheden aan de liftschacht een gasleiding werd geraakt.

Tsjechië gaat Iraakse helikopterpiloten opleiden

Tsjechië gaat 31 Iraakse helikopterpiloten opleiden. Dat heeft het Tsjechische ministerie van defensie woensdag bekendgemaakt. De opleiding heeft plaats in de stad Pardubice en duurt twaalf maanden. Begin volgend jaar moeten de eerste piloten aan hun opleiding gaan beginnen.

Eerder al tekende het ministerie een overeenkomst met Bagdad voor de levering van vijftien gevechtsvliegtuigen. Ook heeft de Tsjechische regering ingestemd met de levering van vijfhonderd ton munitie aan Koerdische strijdgroepen, de peshmerga. De munitie is bedoeld voor de strijd tegen de extremistische organisatie Islamitische Staat. De eerste levering staat voor donderdag op de planning.

Volgende week maakt het Tsjechische ministerie van binnenlandse zaken naar verluidt bekend of en hoeveel Tsjechische militairen er naar Irak worden gestuurd om Koerdische politieagenten te trainen.

'Marokkaan' veelgebruikt scheldwoord op basisschool

Bij kinderen vanaf 8 jaar zijn de populairste scheldwoorden homo, hoer, Marokkaan en jood. Politieke gebeurtenissen hebben invloed op de scheldwoorden die kinderen gebruiken. Dat blijkt woensdag uit een inventarisatie van de Nationale Academie voor Media en Maatschappij (NAMM) en de Kinderconsument onder vijftig leerkrachten.

Het overzicht is gemaakt naar aanleiding van de lancering van de #Pestthermometer, een online enquête waar leerkrachten scheldwoorden die leerlingen gebruiken kunnen bijhouden. De resultaten worden op 30 oktober bekendgemaakt.

Volgens NAMM-directeur Bamber Delver is het de eerste keer dat onderzoek naar de top tien van scheldwoorden wordt gedaan. "Het verbaast ons niets dat homo bovenaan staat, want die term wordt al jaren gebruikt. Waar wij benieuwd naar zijn is welke andere woorden ook worden gebruikt."

"Het woord Marokkaan is veel interessanter", aldus Delver. "We zien dat vanaf groep 6 op de basisschool kinderen Marokkaan vaker zijn gaan gebruiken sinds Geert Wilders daarover is begonnen. Wij gebruiken het woord nog positief, maar veel kinderen hebben het vaak al over 'rot op, kutmarokkaan'."

Ook over het woord jood is Delver duidelijk. "We zien dat het antisemitisme weer terug is in Nederland. Dit is voornamelijk zo in het voortgezet onderwijs."

Delver hoopt met de #Pestthermometer een keer het 'nettige' van de pestdiscussie af te halen. "We willen eind oktober op een pestcongres gaan praten over de werkelijkheid. Deze enquête geeft slechts een licht signaal, maar is toch een signaal. Dit onderzoek kan meespelen in onderzoeken naar een nieuw pestbeleid."

In hoeverre onthoofdingen van invloed zijn op het gebruik van scheldwoorden is niet bekeken.

2,5 jaar cel voor misbruik in ruil voor vuurwerk

Een 21-jarige ex-medewerker van een speelpark in Amsterdam moet tweeënhalf jaar de cel in voor ontucht. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald. De man misbruikte twee jongens van 11 en 13 in ruil voor vuurwerk. Een van de jongens raakte bij het afsteken van dat vuurwerk zwaargewond.

De man pleegde ruim een halfjaar lang ontucht met een jongen die bij speelpark Jeugdland bij het Flevopark in Oost aan zijn zorg was toevertrouwd. De destijds 11-jarige jongen kreeg in ruil voor de seksuele handelingen zwaar professioneel vuurwerk. Vorig jaar blies het vuurwerk een hand van de jongen eraf. Ook zijn milt, darmen en nieren raakten beschadigd.

De rechtbank legde de man ook een voorwaardelijke celstraf van een halfjaar op, met een proeftijd van drie jaar. Het OM had vier jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk, tegen de man geëist. De straf valt iets lager uit omdat de rechtbank niet alles op de tenlastelegging bewezen acht.

"Rusland heeft meer zwarte atleten nodig"

De Russische atletiek heeft dringend zwarte atleten nodig. Dat zegt althans de voorzitter van de Russische atletiekfederatie, Valentin Balakhnichev, tegenover Novye Izvestia"De resultaten van het afgelopen EK atletiek, waar Groot-Brittannië en Frankrijk domineerden, geven ons geen keus", aldus de official.

"Zwarte atleten, de ruggegraat van de Britse selectie, hebben liefst 14 van de 23 medailles voor het land gewonnen", volgens Balakhnichev, wat overigens alleen klopt als de Iraans/Marokkaanse sprinter Adam Gemili als 'zwarte atleet' meegerekend wordt. "Ondertussen doen wij vrijwel niks om jonge, zwarte talenten te naturaliseren om ons in een leidende positie in de atletiekwereld te houden. Sterker nog, ik heb al veel kritiek ontvangen voor mijn pogingen om zwarte atleten naar ons land te halen."

Op het EK in Zürich werd Rusland 'slechts' vierde in de medaillespiegel. Het land won 22 medailles, waarvan maar drie keer goud. Balakhnichev lijkt zich vooral op Afrikanen te richten. Tijdens het Russisch kampioenschap deden er dit jaar een aantal Kenianen mee op de lange afstanden en de steeplechase, maar zij wisten zich niet bij de beste drie te lopen.

Volgens de atletiekbaas hebben al zeker honderd buitenlanders te kennen gegeven studenten te willen worden aan de sportacademie in de Republiek Tatarstan, nadat de universiteit daar heeft aangegeven dat dit mogelijk zou kunnen zijn.

Koeman: "Jammer hoe het nu gaat"

Ronald Koeman volgt de verrichtingen van Feyenoord nog op de voet. De huidige manager van Southampton betreurt de recente resultaten van de Rotterdammers. Koeman werd met Feyenoord twee keer tweede en één keer derde.

De Rotterdammers hoopten met trainer Fred Rutten het hoofdtoernooi van de Champions League te bereiken, maar in de derde voorronde bleek Besiktas te sterk. Feyenoord start donderdag in de groepsfase van de Europa League tegen Sevilla.

De Rotterdamse club gaat drie dagen later op bezoek bij aartsrivaal Ajax. Koeman volgt de wedstrijden van Feyenoord voor de televisie, als hij niet op dezelfde dag met Southampton in actie komt. "Ik vind het jammer hoe het nu gaat", vertelt de huidige manager van The Saints in gesprek met Voetbal International.

"We hebben de afgelopen drie jaar toch aan iets gebouwd, met als resultaat dat clubs weer met knikkende knieën naar De Kuip kwamen. Dat is nu even weg", aldus Koeman, die zag dat de club afscheid nam van Stefan de Vrij, Daryl Janmaat en Bruno Martins Indi en Graziano Pellè, die meeging naar Engeland.

"Ja, wij hebben Pellè overgenomen, maar wel voor een goed bedrag", benadrukt de oud-Feyenoorder. Koeman hoopt dat de supporters in Rotterdam-Zuid geduldig en realistisch blijven. "Het is voor Feyenoord moeilijk vergelijkbare vervangers te halen, dus het is niet reëel te eisen dat de ploeg er direct weer staat."

Duizenden Palestijnen naar Europa gevlucht

Duizenden Palestijnen zijn uit de Gazastrook naar Europa gevlucht door het recente geweld tussen Israël en de Hamasbeweging. Volgens de Israëlische krant Haaretz worden de vluchtelingen door tunnels over de grens met Egypte gesmokkeld. Van daaruit gaan ze met boten richting Europa.

Sinds de ondergang afgelopen week van twee schepen met vluchtelingen op de Middellandse Zee worden tientallen mensen uit de Gazastrook vermist. De vluchtelingen betalen naar verluidt 3000 dollar om naar Europa te komen. De Palestijnse organisatie Fatah van president Mahmoud Abbas beschuldigt Hamas ervan deel uit te maken van het netwerk van mensensmokkelaars.

Bruiloft Peter Jan Rens weer afgeblazen

Peter Jan Rens belooft op 10 oktober toch geen eeuwige trouw aan Virginia van Eck. De bruiloft van de 63-jarige presentator en zijn 22-jarige vriendin is afgeblazen wegens 'familieomstandigheden', laat laatstgenoemde woensdag weten aan De Telegraaf.

"Sommige dingen kun je niet door laten gaan als de mensen waar je van houdt niet aanwezig zullen zijn", is het enige dat Van Eck kwijt wil over de kwestie. De twee waren eerder van plan op 1 januari van dit jaar te trouwen. Toen zetten ze een streep door de trouwerij omdat ze wilden dat hun dochtertje erbij zou zijn. Dochter Djelisa kwam op 11 juni ter wereld.

Waar Virginia exact op doelt is niet duidelijk, maar bekend is dat haar moeder niet gecharmeerd is van Rens. Het contact tussen Virginia en haar moeder was om die reden een tijd lang vrijwel verbroken. "Ze begrijpt niet wat ik in zo'n oude kerel zie", zei Virginia eerder in Story.

De relatie van Rens en Van Eck is onstuimig, gaf de presentator ook zelf toe. In juli dook het bericht op dat de twee met elkaar hadden gebroken, maar dat bleek niet juist. Een maand later hadden de twee en plein public een knallende ruzie in het recreatiepark waar ze wonen. Volgens Rens horen ruzies bij hun hartstochtelijke relatie. "Maar we leggen het altijd weer bij."

Stegeman maakt seizoen af als hoofdtrainer Heracles

John Stegeman blijft tot het einde van het seizoen trainer van Heracles Almelo. Dat heeft de hekkensluiter van de Eredivisie woensdag bekendgemaakt. Stegeman was al interim-trainer na het ontslag van Jan de Jonge eind vorige maand.

De 38-jarige Stegeman is oud-speler van Heracles. Sinds afgelopen zomer is hij in het bezit van zijn trainersdiploma. Stegeman werkt al sinds het seizoen 2007-2008 bij de beloften van Heracles, eerst als assistent, later als trainer.

"John kent de club en de bijbehorende cultuur, is een voetbaldier en een harde werker. De afgelopen weken heeft hij het samen met de overige stafleden prima opgepakt", verklaart technisch directeur Nico-Jan Hoogma. Mogelijk komt er nog een nieuwe assistent-trainer bij de staf, laat Hoogma weten.

Duitsland helpt Liberia met ebolacrisis

Duitsland zal logistieke hulp bieden voor de bestrijding van de ebolacrisis in Liberia. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel woensdag gezegd. De regering overweegt een mobiel hospitaal te sturen.

De Liberiaanse president Ellen Johnson Sirleaf verzocht Merkel eerder deze maand om Duitse hulp. Een woordvoerster van de Duitse regering zei dat Duitsland ook overweegt voorraden per transportvliegtuig te sturen, mogelijk geholpen door de Bundeswehr.

'Klapperaap' levert Hagenaar taakstraf op

Een 60-jarige man uit de Haagse buurt Duindorp moet een taakstraf van dertig uur uitvoeren omdat hij in een tv-interview de woorden 'klapperaap' en 'boerka met een kameel' bezigde. De rechtbank in Den Haag bepaalde woensdag dat deze begrippen op zich niet beledigend zijn, maar in de context van de rest van zijn uitlatingen wel.

De rechtbank beoordeelt de uitspraken als een opzettelijke belediging van een groep mensen vanwege hun ras en heeft meegewogen dat mensen zich er gediscrimineerd door voelen. Tot op zekere hoogte kunnen de uitlatingen echter worden gezien als een (te) heftige emotionele reactie, aldus de rechter.

TV West interviewde de man op 17 april voor een item met de titel 'Allochtonen weggejaagd uit Duindorp'. Eerder die week waren bij nieuwe huurders ramen ingegooid, mogelijk in reactie op het toewijzingsbeleid van woningcorporatie Vestia waardoor buitenstaanders van allochtone afkomst voorrang krijgen.

De volkswijk kent veel werkloosheid. De Duindorper zei dat hij het ingooien van ramen toejuicht als er een 'klapperaap' komt wonen, terwijl hij dat niet doet als er een 'blanke' komt. In het verlengde hiervan staan de woorden 'boerka met een kameel', vindt de rechtbank. Mensen met een niet-blanke huidskleur en niet-westerse allochtonen voelen zich hierdoor beledigd, is het oordeel.

Als een politicus de gewraakte uitspraken had gedaan had het anders gelegen. "Aangezien de uitlatingen van de man niet van betekenis waren voor een maatschappelijk debat, komt hem geen beroep op de vrijheid van meningsuiting toe", aldus de rechtbank.

Japan zoekt steun voor walvisvaart

Japan is op zoek naar steun voor zijn plannen om de walvisvaart in het Arctisch gebied voort te zetten. Op een bijeenkomst van de International Whaling Commission in het Sloveense Portoroz wil Japan dat in een conceptresolutie een wijziging wordt aangebracht die de walvisvaart om wetenschappelijke redenen moet toestaan. Eerder sabelde het Internationaal Gerechtshof (ICJ) het Japanse walvisvaartprogramma neer, omdat het maar weinig wetenschappelijk zou zijn.

Het Japanse voorstel, dat tot gevolg heeft dat honderden walvissen worden gevangen en gedood, leidde tot een verhitte discussie tussen voor- en tegenstanders van de walvisvaart.

Sinds 1986 is er een internationaal verbod op het vangen van walvissen van kracht. In het verbod wordt echter een uitzondering gemaakt voor wetenschappelijk onderzoek. Volgens het ICJ zijn daar echter zeer strikte voorwaarden aan verbonden.

'Explosie Shell Moerdijk ontstond door overdruk'

De explosie die zich op 3 juni bij de Shell-fabriek in Moerdijk voordeed ontstond door overdruk in een reactor. Dat concludeert Shell woensdag op basis van eigen onderzoek. Bij de explosie vielen twee lichtgewonden en ontstond een grote brand.

De explosie vond plaats in een reactor waar grondstoffen voor de productie van kunststoffen werden geproduceerd. De overdruk deed zich voor toen de katalysator, een hulpstof bij het chemisch proces, net was ververst. De katalysator wordt daarbij opgewarmd door deze te spoelen met verwarmd, vloeibaar ethylbenzeen, een koolwaterstof. Daar ging het mis, aldus Shell.

De temperatuur en de druk in de reactor liepen snel op, waarna de explosie ontstond. Kleine veranderingen in de samenstelling van de katalysator droegen bij aan het incident, aldus Shell. Ook werd de koolwaterstof niet gelijkmatig over de katalysator verdeeld.

Shell verwijdert de beschadigde delen van de fabriek. Het bedrijf heeft de intentie de installatie te herbouwen.

Rachel Hazes beraadt zich op stappen om boek

Rachel Hazes denkt na over de wijze waarop ze zal reageren op André Hazes & Ik. In het boek van Jos van Zoelen, oud-manager, -chauffeur en -bodyguard van de overleden volkszanger, wordt geen spaan heel gelaten van Hazes' weduwe en haar familie.

"Ik sluit niet uit dat we stappen zullen ondernemen", laat Rachel weten in Story. Tot duidelijk is welke maatregelen ze gaat treffen hoopt ze dat niet veel mensen het boek serieus nemen. "Iemand met een beetje denkvermogen prikt hier zo doorheen."

Dat het Rachel menens is blijkt uit een eerder plan van haar vader. Hij wilde een boek schrijven over zijn leven als schoonvader van de zanger. Daarop zei zijn dochter dat als er maar één leugen in stond, ze er niet voor terug zou deinzen naar de rechter te stappen. Het boek kwam er nooit.

'Aantal superrijken gestegen met zeven procent'

Het aantal miljardairs is de afgelopen twaalf maanden wereldwijd met zeven procent gestegen naar 2325. De groep miljardairs was bovendien twaalf procent rijker dan vorig jaar. Dat melden onderzoeksbureau Wealth-X en de Zwitserse bank ABS op basis van onderzoek.

De Verenigde Staten heeft met met 571 miljardairs de meeste superrijken. China volgt met 190 op gepaste afstand en Engeland staat derde met 130 superrijken.

Nederland staat met 25 miljardairs op de 22e plaats. Dat zijn er vijf meer dan vorig jaar. Het totale vermogen van Nederlandse miljardairs is gestegen van 53 naar 82 miljard dollar (63 miljard euro). Charlene de Carvalho-Heineken is met haar 7,2 miljard veruit de rijkste persoon van Nederland.

Saudisch fatwa tegen terrorisme

Het hoogste orgaan van geestelijken in Saudi-Arabië heeft woensdag een fatwa - een religieus edict - uitgevaardigd tegen terrorisme. Volgens de geestelijken is terrorisme een 'afschuwelijke misdaad'. Daders, onder wie strijders van de extremistische organisatie Islamitische Staat (IS), verdienen het gestraft te worden volgens de islamitische wet.

De Raad van Geestelijken zei na een bespreking dat het de pogingen van het Saudische koninkrijk steunt om mensen op te sporen die zich aansluiten bij IS, maar ook bij Al-Qaida of de sjiitische Hawthi-rebellen in Jemen. De autoriteiten moeten mensen die aanzetten tot conflicten opsporen, omdat zij 'een van de grootste zonden begaan' door niet te gehoorzamen aan de hoogste leider.

De geestelijken die in de raad zitting hebben zijn aangewezen door de Saudische autoriteiten en worden gezien als bewakers van het wahabisme, de ultraconservatieve stroming binnen de islam die het koninkrijk aanhangt. De Saudische koning heeft geestelijken eerder dit jaar opgeroepen zich meer uit te spreken tegen terrorisme.

Van Vleuten verlaat ploeg Vos

Wielrenster Annemiek van Vleuten rijdt volgend jaar voor de Zwitserse ploeg Bigla. De Nederlands kampioene tijdrijden stapt over van Rabobank-Liv, de ploeg met onder anderen Marianne Vos. "Het is tijd voor een nieuwe uitdaging", zo verklaart Van Vleuten haar overstap.

Bigla Cycling, waarvoor dit jaar de Nederlandse Vera Koedooder al rijdt, heeft een nieuw management en ambitieuze plannen. "We willen een van de beste teams van de wereld worden en onze rensters daarbij een perfecte voorbereiding bieden voor Rio 2016", zegt Thomas Campana, de nieuwe sportieve baas van de ploeg. "Annemiek van Vleuten is de eerste nieuwe renster en er zullen nog een paar grote namen volgen."

Van Vleuten (31) werd maandag nog winnares van de Ronde van België. Bij het WK in Ponferrada neemt ze zowel deel aan de individuele tijdrit als de wegrace. "Ik heb met name bij het tijdrijden enorme progressie geboekt. Als ik naar mijn doelen kijk voor de toekomst denk ik vooral op dat vlak te kunnen verbeteren richting Rio. Daarbij is het van belang dat ik ervaren mensen om me heen heb en goed materiaal. Thomas Campana heeft al heel wat renners beter gemaakt."

Fors minder arbeidsplaatsen bij politie

De politie schrapt vanwege overbezetting tot 2017 zo'n drieduizend arbeidsplaatsen. Het aantal voltijdsbanen wordt teruggebracht van 62.000 nu naar 59.000 in 2017, zo blijkt uit de meerjarenbegroting van de politie.

Omdat sommige mensen in deeltijd werken, kan het aantal mensen dat een baan verliest hoger zijn dan het aantal wegbezuinigde arbeidsplaatsen. In het agentenkorps gaan ruim tweeduizend arbeidsplaatsen verloren. Op ondersteunende functies worden duizend fte weggesneden.

Ondanks de roep om meer blauw op straat zouden er nu te veel agenten zijn. "Deze overbezetting vormt een groot risico voor de structurele betaalbaarheid van het korps", zo staat in de begroting. "Het is daarom van cruciaal belang dat het evenwicht tussen formatie en bezetting snel gerealiseerd wordt." De politie gaat een 'stevige aanscherping' van het personeelsbeleid doorvoeren.

De politie geeft al jaren te veel geld uit. Dit jaar gaat het om 225 miljoen euro. Tot 2018 zal de politie in het rood eindigen, is de verwachting. In 2019 moeten de overschrijdingen, mede door de ontslagen, zijn weggewerkt.

Zoon Jackie Chan kan drie jaar celstraf krijgen

De zoon van martialartsacteur Jackie Chan kan een gevangenisstraf krijgen van maximaal drie jaar. De 32-jarige Jaycee Chan werd vorige maand opgepakt wegens 'drugsgerelateerde aanklachten' en is inmiddels formeel gearresteerd door de politie in Hong Kong. Politie in China dient formeel toestemming te krijgen van de aanklagers om een persoon te arresteren.

De Chinese autoriteiten pakten Chan op 14 augustus op als onderdeel van een grote operatie tegen drugshandel. Chan, die veruit de bekendste is van alle gearresteerden, gaf toe drugs te hebben gebruikt en die te hebben gedeeld met anderen. Vooral dat laatste speelt mee bij de relatief hoge strafeis. Veel andere gearresteerden zijn alweer vrijgelaten.

Chan heeft al publiekelijk en in het bijzijn van zijn vader excuses aangeboden voor zijn drugsgebruik. De kwestie is extra pijnlijk voor de 60-jarige Jackie Chan aangezien hij sinds 2009 officieel een Chinees antidrugsambassadeur is.

Maduro: "Terugkeer bij Ajax dichterbij"

Hedwiges Maduro sluit een toekomstige rentree bij Ajax niet uit. De Amsterdamse club informeerde deze zomer al bij PAOK Saloniki naar de middenvelder. "Ik hoorde dat ze interesse hadden, maar echt concreet zijn ze niet geworden", aldus Maduro (29) tegen FOX Sports.

"PAOK liet ook meteen weten dat ze me niet graag wilden laten gaan. Ze zien hier een belangrijke speler in mij. De trainer zei aan het begin van het seizoen zelfs dat hij een team om mij heen wilde bouwen."

"Elke club had op dat moment de selectie al op orde. Een uitgaande transfer was moeilijk te vervangen. Het was anders gelopen als Blind eerder was vertrokken. Of ik dan naar Ajax was gegaan? Ik had er serieus over nagedacht en had zeker geluisterd naar hun verhaal, want ik heb een heel goed gevoel bij die club."

"Ik weet ook zeker dat ik ooit terugkeer bij Ajax", zei Maduro, tussen 2004 en 2008 actief in de hoofdmacht van de Amsterdammers. "Als speler, jeugdtrainer of desnoods voor een seizoenkaart op de tribune, haha! Ik ben er opgegroeid dus Ajax zal altijd speciaal blijven. De dag dat ik terug ga, komt steeds dichterbij."

Maduro speelt dit seizoen met PAOK Saloniki in de groepsfase van de Europa League tegen Fiorentina, Guingamp en Dinamo Minsk. "Het is belangrijk dat we de groepsfase doorkomen. We willen een stabiele ploeg in Europa zijn. De Europa League is voor PAOK natuurlijk een interessante prijs", besluit de 18-voudig international.

'Oude taart' Claushuis dacht aan stoppen, maar hoort nu bij Oranje

Dorith Claushuis was een van de grootste surprises van de trainingsselectie van bondscoach Sjoerd Marijne. De 25-jarige aanvaller van Hurley zat nooit in een vertegenwoordigend team en dacht deze zomer er zelfs aan het hockeyen voor gezien te houden. Maar zij knoopte er toch nog een jaar aan vast. Dankzij een scooter.

Claushuis beseft zelf ook dat haar verhaal niet alledaags is. "Voordat het seizoen begon liep ik met het idee om te stoppen. Ik was net begonnen als arts in het AMC en ging elke keer op de fiets heel Amsterdam door. Dat kostte veel tijd. Onze manager adviseerde me om een scooter te nemen. Sindsdien is mijn leven een heel stuk gemakkelijker. Die scooter was de oplossing waardoor ik nog een jaartje door ben gegaan."

En daar is Claushuis, die in de jeugd bij Kampong samenspeelde met Eva de Goede, nu erg blij mee. Waar de meeste speelsters tussen hun achttiende en 22ste aanschuiven bij Oranje, is de spits al 25. "Een oude taart", zegt ze grijnzend. "Ik ben nooit met het Nederlands elftal bezig geweest. Voor mij is dit ook uit de hemel komen vallen. Toen ik gebeld werd hoorde ik: ‘Met Sjoerd.’ Ik dacht: Sjoerd? Wie is Sjoerd? Een heel grappig moment."

Coach Rick Mathijssen is apetrots op zijn captain. "De afgelopen drie jaar vind ik Dorith al één van de gevaarlijkste spitsen van de Hoofdklasse. Ze heeft rust, ervaring, is sterk, schiet uit alle hoeken en kan heel goed ballen afpakken. Bovendien is ze verschrikkelijk fit: ze loopt de piepjestest op het niveau van mannen die Hoofdklasse spelen."

Claushuis regelde met haar werkgever dat zij op maandag en dinsdag mag hockeyen. "Leuk dat zoiets kan", vindt Mathijssen. "Zo’n kind denkt ook: stel dat ik het goed doe, dan is er een mogelijkheid om in 2016 mee te doen aan de Olympische Spelen. Ik geef haar wel een kans."

Nijmegen stelt nieuwe stedenband Russische stad uit

Nijmegen stelt de verlenging van de stedenband met de Russische stad Pskov enkele weken uit. Het uitstel heeft niets te maken met de spanningen rond de aanslag op vlucht MH17, verzekert de gemeente woensdag. Donderdag zou de partnerovereenkomst opnieuw formeel voor drie jaar worden bekrachtigd.

De ondertekening wordt uitgesteld omdat de burgemeester van Pskov niet aanwezig kan zijn. "De burgemeester zou naar Nijmegen komen, maar er zijn nu verkiezingen in zijn regio. Hij heeft het te druk", licht een woordvoerder van de gemeente toe. "Maar we hebben zeker de intentie om door te gaan."

De gemeente benadrukt dat de stedenband gericht is op contacten tussen bewoners en niet tussen gemeentebesturen. "We bouwen onze subsidies ook af, conform het Nederlandse beleid."

Er is nog geen nieuwe datum geprikt voor de ceremonie. Volgens de Stichting Stedenband Nijmegen - Pskov komt de burgemeester van de Russische stad mogelijk in oktober naar Nijmegen.

Pskov is sinds 1987 een partnergemeente van Nijmegen. De stad ligt niet ver van de grens met Estland en telt ongeveer tweehonderdduizend inwoners.

Ibrahimovic: "Ajax laat de bal zweten"

Zlatan Ibrahimovic speelt woensdagavond met Paris Saint-Germain tegen ex-werkgever Ajax. De Zweed zegt dat hij veel geleerd heeft tijdens zijn periode in Amsterdam.

Ibrahimovic (32) was gelukkig met de loting voor de groepsfase in de Champions League. "Ik was blij. Ik heb al eerder tegen ze gespeeld in de Champions League met andere teams van mij, de eerste was Juventus en later met Milan. En nu ga ik terug met PSG. Dat is natuurlijk leuk", zegt de spits op de clubsite van Ajax.

"Ik heb een erg goede tijd bij Ajax gehad. Ik heb er veel geleerd. Het eerste jaar was erg moeizaam, daarna leerde ik veel, ik raakte gewend aan de club, de stad, de supporters, de spelers, de manier van spelen. Ik kan nu zeggen dat alles bij is Ajax begonnen, dus ik ben erg blij. Ik heb fantastische herinneringen aan Ajax."

"Ik weet nog dat ik helemaal alleen was toen ik daar kwam. Alles was nieuw, de stad Amsterdam, fantastisch, Ajax als club, geweldig. Er gebeurde van alles. Ik was nog maar een jonge jongen, die gewoon wilde voetballen. Ik rende maar wat rond. Ik heb er veel geleerd", aldus Ibrahimovic, die in 2001 van Malmö FF kwam.

"Ik leerde Maxwell kennen en nu ga ik nog met hem om. Ik heb bij Ajax fantastische mensen leren kennen en hun manier van voetballen. Ik heb hun manier van spelen geleerd. Dat is erg technisch en op balbezit. Ze willen de bal hebben en ermee spelen. Ze laten de bal zweten, dat is hun filosofie. Het is erg succesvol."

"Toen ik daar speelde heb ik vijf prijzen gewonnen. Dus dat zijn goede herinneringen, gelukkige jaren. Elke club waar ik heb gespeeld volg ik nog. Ajax is best bijzonder in de zin dat ze veel talenten hebben die er een paar jaar spelen en dan worden ze grote sterren. Ajax is een eerste fase voor elke voetballer", aldus Ibra.

"Ze ontwikkelen je en verkopen je, dat is hun filosofie. Ze kunnen veel spelers niet houden, omdat er een andere club komt met een grote portemonnee die de speler koopt. Zo werkt het en dat snap ik wel. Het is niet makkelijk om een team te behouden. Ze zijn kampioen en spelen Champions League, waar ze huis horen."

"Ze moeten elk jaar Champions League spelen. Ze spelen erg aantrekkelijk voetbal en hebben veel grote talenten. Het stadion is geweldig en de club is fantastisch", besluit Ibrahimovic. Ook PSG-spelers Maxwell en Gregory van der Wiel keren woensdagavond voor even terug in de voor hen bekende Amsterdam ArenA.

Piek in 'Gaza-incidenten' Amsterdam

In Amsterdam doen zich steeds meer incidenten voor die te maken hebben met spanningen in de Gazastrook. Burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) ziet een 'duidelijke piek' in augustus, zo schrijft hij woensdag in een brief naar de gemeenteraad.

Sinds eind juli zijn dertig pro- of anti-Gaza-incidenten waargenomen. In tien gevallen ging het om discriminerende uitingen zoals bekladdingen met hakenkruizen. Deze bekladdingen vonden vooral plaats in de stadsdelen Nieuw-West, Zuid en Oost.

Een incident op het Krugerplein viel volgens de burgemeester het meest op. Hier werd eind juli een brandbom naar een Israëlische vlag gegooid. Bij de gemeente kwamen veel brieven, mails en telefoontjes binnen van mensen die zich zorgen maakten, aldus Van der Laan.

De gemeente houdt de situatie scherp in de gaten. "Politie, stadsdelen en diensten informeren actief bij scholen, jongerenwerk en andere organisaties naar de mogelijke weerslag van het conflict in Amsterdam", aldus de burgemeester.

De burgemeester heeft gesprekken gevoerd met Amsterdammers, onder wie inwoners van joodse, Turkse en Marokkaanse herkomst. In de ambtswoning van de burgemeester is een bijeenkomst georganiseerd om te spreken over manieren om de spanningen in de hoofdstad te verminderen. Op 24 september staat een vervolgbijeenkomst gepland.

Dinsdag werd een mortiergranaat vanuit de Gazastrook naar Israël afgevuurd. Dit was de eerste granaat sinds de militante Palestijnse beweging Hamas en Israël na een vijftig dagen durende oorlog vorige maand een staakt-het-vuren afspraken.

Zijlstra verwerpt kritiek op afpakken nationaliteit jihadisten

Jihadisten die zich aansluiten bij terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) treden in dienst van een vreemde krijgsmacht en daarmee vervalt hun nationaliteit. Dat heeft VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra woensdag gezegd in de Tweede Kamer. Oppositiepartijen uitten tijdens de algemene politieke beschouwingen kritiek op het plan om jihadstrijders het Nederlanderschap af te nemen.

"Deze mensen verwerpen onze maatschappij, dat heeft consequenties", zei Zijlstra. "Als je in krijgsdienst treedt van een land dat in strijd is met Nederland, dan vervalt van rechtswege je nationaliteit. En terecht wat mij betreft. Terrorisme zoals IS is daaraan gelijk. In die zin vind ik het kabinet nog heel genuanceerd opereert door deze mensen de gelegenheid te bieden in beroep te treden."

GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik en SP-leider Emile Roemer uitten kritiek op de plannen. Zo vroeg Roemer zich af wie bepaalt wat terrorisme is. "Als een rechter dat niet doet dan komen we op een glijdende schaal. Dat vind ik gevaarlijk en staat haaks op de rechtstaat."

Van Ojik stelde dat terrorisme niet wordt bestreden door jihadstrijders het Nederlanderschap af te nemen."Deze mensen komen terug naar Nederland. Je moet ze arresteren, berechten en in de gevangenis stoppen. Maar iemand het Nederlanderschap ontnemen zodat hij overal op de wereld zijn daden zouden kunnen plegen, dat is geen bijdrage."

Zijlstra is het daar niet mee eens en wees er herhaaldelijk op dat het kabinet de mogelijkheid biedt in beroep te gaan tegen een dergelijke beslissing. "Voor mij staat Nederlanderschap ergens voor. Als je dergelijke zaken doet dan heeft dat consequenties."

Zijlstra: belastingherziening niet overhaasten

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra is niet van plan om al voor 1 februari met concrete voorstellen te komen voor de herziening van het belastingstelsel, zoals D66 en CDA willen. Dat bleek woensdag tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer.

Zijlstra vindt zorgvuldigheid belangrijker dan snelheid, zei hij in reactie op vragen van D66-leider Alexander Pechtold. Ook wil hij graag dat oppositiepartijen met voorstellen komen, zei Zijlstra. Hij streeft naar een breed draagvlak in het parlement.

Een hervorming van het belastingstelsel gaat uit de aard der zaak veel tijd kosten, zei Zijlstra. "We moeten goed kijken naar de gevolgen voor de mensen thuis. We moeten niet de indruk wekken dat je dit wel even in een achternamiddag regelt."

Zijlstra zei dat met de VVD over veel te praten is. "Er zullen voor iedereen punten in zitten die we niet leuk vinden." Wel herhaalde hij dat de belasting op vermogen niet mag worden verhoogd. Wel wil Zijlstra graag dat deze belasting niet langer wordt geheven over een fictief rendement van vier procent, zoals nu het geval is.

Als het aan Zijlstra ligt, wordt de vermogensbelasting straks geheven over het werkelijk behaalde rendement. Daarbij maakt het niet uit of iemand veel of weinig spaargeld heeft. "Dit is het wegnemen van een onrechtvaardigheid, geen inkomenspolitiek."

Zijlstra wil de belastingherziening gepaard laten gaan met lastenverlichting, net als het kabinet. De miljarden die daarvoor nodig zijn, moeten komen uit meevallers. "Het kabinet heeft grote hervormingen doorgevoerd. Die gaan er de komende jaren voor zorgen dat we geld overhouden."

Verhoek geschorst door rood bij beloften

Feyenoorder Wesley Verhoek is voorlopig niet inzetbaar. De buitenspeler werd maandag in een wedstrijd van Jong Feyenoord/Excelsior met rood uit het veld gestuurd en heeft daarvoor een schorsing gekregen van vier wedstrijden, waarvan één voorwaardelijk. Verhoek schopte Gill Swerts van Jong NAC Breda uit de wedstrijd met een trap op de knie.

Verhoek werd twee jaar geleden door Feyenoord overgenomen van FC Twente, maar in Rotterdam wist hij nog niet te imponeren. Onder trainer Fred Rutten kreeg de oud-speler van ADO dit seizoen nog geen speeltijd in het eerste.

Man vindt dooie alien in keukenkastje

Kevin Rea uit Leverhulme heeft een bizarre ontdekking gedaan. Bij het verwijderen van een keukenkastje stuitte de 55-jarige Engelsman op het skelet van een buitenaards wezen.

Enige tijd geleden had de producer van Technotronics Pump Up The Jam last van lekkage in de keuken. Een loodgieter stelde hem hierna voor om de keukenkastjes van zijn plaats te halen.

Onder een van de kastjes werd het bizarre schepsel aangetroffen. Het vijftien centimeter lange skeletje heeft een grote kop en lange achterpoten. Een vergelijking met het monster uit de Alien-saga was dan ook snel gemaakt.

Rea maakte snel wat foto's en gooide het lijkje hierna in de kliko. Wetenschappers staan nog voor een raadsel van welke planeet de alien komt. Mogelijk is het een dooie kad of muis geweest.

Het lijkje lijkt sprekend op deze alien. Voor foto's, check de bron

Yolanthe voelt zich eindelijk echt gewaardeerd

Het doet Yolanthe Sneijder-Cabau goed dat Erland Galjaard veel vertrouwen in haar heeft. Na een gesprek met de RTL-programmadirecteur kon ze niet anders dan ingaan op zijn aanbod. "Het is voor het eerst dat ik me echt gewaardeerd voel", zegt ze in Story.

"Hij gaf mij heel veel complimenten, daar was ik echt ondersteboven van. Wesley heeft altijd al geroepen dat ik meer in mezelf moet geloven, maar dat vind ik moeilijk", vertelt Yolanthe, met een verwijzing naar haar man. "Ik weet wat ik leuk vind, maar dat wil niet zeggen dat het ook altijd goed is."

Het gevoel was zo goed dat ze het voorstel niet kon afslaan. "En toen hij ook nog tijdens de grote perspresentatie van RTL al zijn complimenten herhaalde was ik in de zevende hemel." Yolanthe gaat voor de zender onder meer het programma Expeditie Poolcirkel presenteren.

Doden bij beschietingen in Donetsk

Bij beschietingen in de Oost-Oekraïense stad Donetsk zijn zeker twee personen om het leven gekomen. Ook raakten drie mensen gewond, zei het stadsbestuur.

De granaten en raketten sloegen in in een wijk in het noorden van de stad. In dit stadsdeel strijden leger en rebellen vooral om de luchthaven, die momenteel in handen van het leger is. Veel woonwijken bevinden zich in het kruisvuur van de strijdende partijen.

Een verslaggever van AP zag de puinhopen van een gebouw dat waarschijnlijk door een Grad-raket was getroffen. Daarbij viel een dode.

Dertig miljoen uitgeloofd voor gouden tip MH17

Voor de tip die leidt tot duidelijkheid over de identiteit van degenen die vlucht MH17 hebben neergeschoten is dertig miljoen dollar uitgeloofd. Het geld is gedeponeerd bij het Duitse onderzoeksbureau Wifka, meldt het bureau woensdag.

Het geld is gestald in het Zwitserse Zürich en kan daar of in een andere door de 'klokkenluider' te kiezen plaats worden uitgekeerd. De anonieme schenker is volgens Wifka bereid de tipgever een nieuwe identiteit te geven, iets dat doorgaans alleen landen kunnen doen.

Het bureau wil onder meer weten wie vlucht MH17 heeft neergehaald, wie daartoe bevel heeft gegeven, of dit vanuit een politiek, economisch of militair motief is gedaan, of het om een ongeluk ging, wie probeert de ware toedracht te verhullen, wat er is gebeurd met de mensen die de vlucht hebben neergehaald en wat er met het wapen is gebeurd.

Het bureau raadt eventuele klokkenluiders aan alleen contact op te nemen via een advocaat en geen details per mail of telefoon te geven.

Vlucht MH17 stortte precies twee maanden geleden neer in Oekraïne. Alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, kwamen om. Alles wijst erop dat het toestel is neergehaald.

Inflatie eurozone blijft laag

De inflatie in de eurozone lag in augustus met 0,4 procent op jaarbasis op hetzelfde lage niveau als een maand eerder. Dat heeft het Europese statistiekbureau Eurostat woensdag gemeld. In een eerdere schatting was Eurostat nog van een gemiddelde prijsstijging van 0,3 procent uitgegaan.

Ook in de hele Europese Unie kwam het inflatiepercentage met een half procent niet van zijn plek. Vorig jaar in augustus was de geldontwaarding nog 1,3 procent in de eurozone en anderhalf procent in de hele EU. Op maandbasis stegen de prijzen sinds juli met 0,1 procent.

Prijzen in de horeca hadden een stuwend effect op de inflatie in de eurozone, brandstoffen hadden juist een remmende werking. Opvallend is dat fruit 0,12 procent goedkoper werd. Dat komt mogelijk door de Russische sancties, waardoor de eurolanden geen fruit meer naar Rusland exporteren en er overschotten ontstaan.

Nederland zit met een inflatiepercentage van 0,4 procent op het gemiddelde in de eurozone.

Gullit: "Ik had Marco topclub gewenst"

Ruud Gullit betreurt de beslissing van oud-teamgenoot Marco van Basten om te stoppen als hoofdtrainer van AZ Alkmaar. Gullit vindt het besluit van de oud-topspits wel moedig. Van Basten maakte dinsdag op een persconferentie bekend terug te treden als trainer van AZ.

De oud-topvoetballer van Ajax, AC Milan en Oranje kampte met gezondheidsklachten en besloot in overleg met AZ een stap terug te doen. In Alkmaar wordt Van Basten assistent van zijn voormalig rechterhand Alex Pastoor.

Voormalig teamgenoot Gullit (52) had Van Basten een mooie trainersloopbaan gegund. "Ik vind het moedig dat hij een paar weken geleden deze stap heeft gezet. En van AZ vind ik het grote klasse dat ze hem bij zich houden. Heel mooi", zei de oud-speler van onder meer PSV en Milan tegen Algemeen Dagblad.

Gullit heeft een idee waarom Van Basten stopt. "Verwachtingen van buitenstaanders, eisen die je aan jezelf stelt en het onvermogen van voetballers wanneer je niet in de absolute top werkt. Ik had Van Basten een absolute topclub gewenst. Eentje waar ze begrijpen wat hij bedoelt en voelt. Jammer dat dat niet gelukt is."

Gullit was in verleden trainer van Chelsea, Newcastle United, Feyenoord, Los Angeles Galaxy en Terek Grozny. De Europees kampioen van 1988 zit sinds 2011 zonder club. Van Basten was in het verleden bondscoach van het Nederlands elftal en trainer van Ajax en sc Heerenveen. Sinds deze zomer werkte hij bij AZ.

Bonnes tijdelijk aan roer judobond

Henry Bonnes is door de judobond aangesteld als interim-manager. Daarmee moet het gat van de eerder deze maand ontslagen Ben Sonnemans worden opgevuld. Bonnes, die in het verleden in dezelfde functie actief was bij verschillende sportbonden, blijft voor minimaal zes maanden in dienst.

De technische leiding komt in handen van de huidige bondscoaches Marjolein van Unen en Maarten Arens. Met deze taakverdeling hoopt de judobond de rust te laten terugkeren en verder te kunnen bouwen aan de toekomst.

Sonnemans werd begin deze maand ontslagen na het zeer teleurstellend verlopen WK. De Nederlandse ploeg keerde met slechts een bronzen medaille terug van het WK in het Russische Tsjeljabinsk.

[Foto] FOK!sport duikt wederom in de historie van verdwenen stadions

Ook dit jaar zullen we regelmatig in het begin van de maand (deze keer wat later) de fotoarchieven in duiken voor mooie foto's van bijzondere sportgebeurtenissen uit het verleden. De komende maanden duiken we in de rijke geschiedenis van de stadions. Vorige maand verscheen deel 1 en vandaag kwam deel 2 online.

Vele sportfans krijgen een warm gevoel van oude stadions die inmiddels verdwenen of in onbruik zijn geraakt. We zullen in meerdere delen een aantal juweeltjes uit de sporthistorie de revue laten passeren. In deel 2 vind je het Parkstadion, de Wageningse Berg, Highbury en De Meer.

De hele special met de oude foto's vind je hier.

De Wageningse Berg (PRO SHOTS/JAN KANNING /JANE)
De Wageningse Berg (PRO SHOTS/JAN KANNING /JANE)

Zweedse koning komt met schrik vrij bij ongeluk

De Zweedse koning Carl XVI Gustaf is woensdag betrokken geraakt bij een ongeluk. De 68-jarige vorst bleef ongedeerd. De wagen waarin hij naar een vliegveld in Stockholm werd vervoerd, botste met een tegemoetkomende auto.

De aanrijding vond plaats toen de koninklijke Mercedes afsloeg naar links, laat een woordvoerder van het Zweedse koningshuis weten. Carl Gustaf zat achterin. De Zweedse boulevardkrant Afontbladet publiceerde foto's van de gehavende Mercedes. Daarop is te zien dat de wagen aan de voorkant flink beschadigd is en een airbag van de chauffeur is uitgeklapt. Ook Carl Gustafs chauffeur en een lid uit de hofhouding bleven ongedeerd.

Hoe het met de andere chauffeur is, is niet bekend. Ook is nog onduidelijk of de aanrijding juridisch nog een staartje krijgt. Carl Gustaf is met een ander voertuig naar de luchthaven gebracht, waar hij een vlucht naar het noorden van Zweden heeft gepakt.

Wilders vraagt opnieuw om koran weg te halen

PVV-leider Geert Wilders heeft woensdagochtend bij aanvang van de algemene beschouwingen opnieuw gevraagd om de koran weg te halen van de tafel van voorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD). Die weigerde dat, waarop Wilders een hoofdelijke stemming aanvroeg. Een grote meerderheid verwierp vervolgens het voorstel.

Wilders vroeg het woord nog voordat Emile Roemer (SP) de beschouwingen zou aftrappen. De PVV-leider wees erop dat de Islamitische Staat (IS) de oorlog heeft verklaard aan het vrije Westen en de terreurorganisatie de koran als 'grondwet' beschouwt. "Op grond daarvan worden dagelijks mensen onthoofd." De koran is een 'license to kill' voor IS, aldus Wilders.

"Ik vind het ongepast om op dit moment dat boek hier in 's lands vergaderzaal te hebben", zei de PVV-leider. "Ik wil u met klem verzoeken het boek nu uit de vergaderzaal te verwijderen." Wilders heeft dit al eerder verzocht, en ook toen was er geen meerderheid. Daarom wees Van Miltenburg het verzoek af.

Roemer en PvdA-leider Diederik Samsom haalden hard uit naar Wilders. Voor een miljoen Nederlanders is de koran een bron van inspiratie en Wilders scheert hen nu over een kam, zeiden ze. "Ik ben er helemaal klaar mee", aldus Samsom. Die wees erop dat ook gruwelijke dingen gebeuren in naam van de bijbel.

Een grote meerderheid van de Kamer stemde tegen het voorstel, de SGP incluis. Volgens Kees van der Staaij staan de bijbel en de koran niet op één lijn en hij steunde eerder het voorstel om de koran weg te halen wel. Maar nu maakt Wilders misbruik van de regels om een punt te maken. "Daarom zullen we niet voor stemmen", aldus Van der Staaij in een stemverklaring.

[Vid] Voetballer breekt been tegenstander doormidden

Voetballer Valerio di Cesare staat tegenwoordig niet meer bekend om zijn voetbalkwaliteiten. Afgelopen weekeinde liet de verdediger van de Italiaanse Serie B-club Brescia namelijk zien hoe je je een tackle niet hoort te maken.

In de uitwedstrijd wedstrijd tegen Virtus Entella schopte de speler het been van tegenstander Ivano Balanzeddu dwars doormidden. Het 28-jarige slachtoffer kan waarschijnlijk zeker een jaar niet meer voetballen. Een straf voor Di Cesare was er niet, want de scheidsrechter trok zelfs geen gele kaart voor de aanslag.

De manager van Di Cesare liet achteraf weten dat zijn speler absoluut geen overtreding op het oog had. Hij zou het juist van zijn technische kwaliteiten moeten hebben. "Di Cesare heeft achteraf nog een keer contact opgenomen met Balanzeddu om naar zijn situatie te vragen en zijn excuses aan te bieden. Balanzeddu heeft dat geaccepteerd en was het ermee eens dat zoiets kan gebeuren tijdens een wedstrijd", aldus een statement van het management van Di Cesare. 

Brescia won de wedstrijd met 0-1 door een goal in de 78e minuut. De gelukkige maker van de winnende treffer? Verdediger Valerio di Cesare.


De aanslag van Di Cesare op Balanzeddu, niet voor kijkers met een zwakke maag (Bron: YouTube)

Roemer krijgt volle laag bij algemene beschouwingen

SP-fractievoorzitter Emile Roemer is woensdag tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer flink aangepakt door andere partijen. Onder anderen Alexander Pechtold (D66), Halbe Zijlstra (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) verweten de politicus dat hij zich niet goed had voorbereid op het debat.

Roemer leverde veel kritiek op maatregelen die het kabinet neemt op het gebied van de zorg en het onderwijs, maar verzaakte om met tegenvoorstellen te komen. Hij zei in ieder geval niet te willen bezuinigen op het onderwijs, maar kon niet aangeven waar dat geld vandaan moet komen. "De student heeft niets aan u. Wat u verkondigt zijn papieren praatjes en loze beloften", sneerde fractievoorzitter van D66 Alexander Pechtold.

Ook VVD'er Zijlstra wilde weten wat het betekent dat de SP niet wil bezuinigen op onderwijs. "Waar haalt u het geld vandaan om dat te compenseren? Het enige wat u doet is verwijten maken aan het kabinet en andere partijen die wel keuzes maken. Het is ongelooflijk dat je dat soort worden in de mond neemt als je het zelf niet kunt tonen."

Zijlstra zei verder dat als Roemer het debat 'serieus wil voeren', hij ervoor moet zorgen dat hij zijn tegenplannen klaar heeft. "Nu zijn het holle woorden zonder inhoud." De VVD'er kreeg bijval van Diederik Samsom (PvdA). "Ik word hier gallisch van", aldus de partijleider. "U komt met een heel betoog waarin allerlei voorstellen worden gedaan, maar het is niet duidelijk hoe u dat wilt betalen."

Samsom zei op deze manier de voorstellen van de SP niet te kunnen beoordelen. Roemer zegde de PvdA'er daarop toe snel met een 'enorm pakket' aan voorstellen te komen. "Ik zal ervoor zorgen dat het lijstje er in de tweede termijn staat."

Emile Roemer (Foto: Novum)
Emile Roemer (Foto: Novum)

Sony verwacht meer verlies door smartphonetak

Sony verwacht dat het verlies over het gehele boekjaar oploopt vanwege de tegenvallende prestaties uit de smartphonedivisie. Waar in juli een min van 50 miljard yen werd verwacht, voorziet de Japanse technologiereus nu een verlies van 230 miljard yen (1,7 miljard euro). Dat maakte het bedrijf woensdag in een ingelast bericht bekend.

Het Japanse concern schrijft 180 miljard yen af op de boekwaarde van de smartphoneactiviteiten, omdat het bedrijf minder groei verwacht uit de telefoonverkoop. Tot nu toe rekende Sony op een 'significante groei'. Vanwege de stevige concurrentie is het bedrijf daar nu somberder over. De afschrijving moet ervoor zorgen dat Sony met de smartphoneresultaten boekhoudkundig minder risico loopt en er een stabiele winst ontstaat.

Sony had al eerder aangekondigd om meer in te zetten op de duurdere segmenten smartphones, zoals de eerder deze maand aangekondigde Xperia Z3. Het aantal midrangemodellen wordt juist teruggebracht.

IS: klaar voor strijd tegen Amerikanen

Als de Verenigde Staten troepen naar Irak sturen, staan strijders van de terreurgroep Islamitische Staat (IS) klaar om de strijd met hen aan te gaan, zo luidt een korte videoboodschap die IS dinsdag heeft verspreid.

In het filmpje, dat 52 seconden duurt en de titel Flames of War draagt, zijn tanks die worden opgeblazen te zien, plus gewonde Amerikaanse soldaten en soldaten die op het punt staan om het leven te worden gebracht. Vervolgens verschijnt de Amerikaanse president Barack Obama in beeld, die zegt dat hij niet opnieuw gevechtstroepen naar Irak zal sturen. De video wordt afgesloten met de tekst 'de strijd is nog maar net begonnen'.

Het filmpje is waarschijnlijk gemaakt in reactie op een uitlating van de hoogste Amerikaanse militair, generaal Martin Dempsey. Die zei dinsdag tegen een senaatscommissie dat hij mogelijk de inzet van grondtroepen zal aanbevelen als de strategie die de VS momenteel in Irak volgen niet blijkt te werken.

Zeilboten op koers voor WK-medailles

Tijdens het WK zeilen in het Spaanse Santander zijn meerdere Nederlandse boten uitstekend op koers voor het pakken van een medaille in olympische klasses. In de 470 bij de vrouwen wonnen Michelle Broekhuizen en Marieke Jongens de vierde van elf races, waardoor ze zijn gestegen naar de derde plek in het klassement. Afrodite Kyranakou en Anneloes van Veen wonnen de eerste race, maar zijn inmiddels gezakt naar plek tien.

In de Laser bij de mannen heeft Nederland al een olympisch ticket te pakken, maar voor de WK-medailles gaat het vooralsnog ook erg goed. Na zeven van de elf races staat Nicholas Heiner op de tweede plek als het slechtste resultaat - voor hem een twaalfde plaats - wordt weggestreept. Rutger van Schaardenburg staat op plek zeven, maar door een uitvalbeurt in race vier kan hij zich geen enkele fout meer veroorloven.

De Laser Radial bij de vrouwen kent een Nederlandse leidster. Marit Bouwmeester, de wereldkampioene van 2011, won de tweede en zesde races en staat er uitstekend voor. Haar naaste concurrente Veronika Fenclova uit Tsjechië heeft al een dertigste plaats laten noteren en kan zich dus helemaal niks meer veroorloven. Het slechtste resultaat van Bouwmeester, in Londen 2012 goed voor olympisch zilver, is voorlopig een achtste plek.

De surfers staan nog niet in medailleposities, maar zijn niet kansloos. Bij de vrouwen neemt Lilian de Geus na vijf van de dertien races de zesde stek in. Olympisch kampioen Dorian van Rijsselberge staat voorlopig op de achtste plek bij de mannen, drie plaatsen voor Kiran Badloe. In de Nacra 17 staan Mandy Mulder en Coen de Koning na twee races op de zilveren positie.

Amanda Krabbé heeft miskraam

Amanda Krabbé heeft haar kindje na zo'n vier maanden zwangerschap verloren. Dat bevestigt het management van haar vriend Harrie Kolen, naar aanleiding van berichtgeving in Story.

De 40-jarige ex van presentator Martijn Krabbé liet vorige maand weten zwanger te zijn. Kort daarop werd bekend dat zij en ondernemer Kolen een dochter verwachtten.

Begin dit jaar werd duidelijk dat het huwelijk van Amanda en Martijn definitief voorbij is. Ze scheidden in 1999 na vier jaar, maar beloofden elkaar in 2005 toch weer eeuwige trouw. Ze kregen twee zoons en twee dochters.

Europese autoverkopen groeien minder hard

Autodealers in de Europese Unie hebben in juli en augustus meer nieuwe auto's weten te slijten dan een jaar eerder. De groei lag wel minder hoog dan eerder dit jaar. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van brancheorganisatie ACEA.

Het aantal nieuwe autoregistraties lag in juli 5,6 procent en in augustus 2,1 procent hoger dan een jaar eerder. Gemiddeld dit jaar groeiden de autoverkopen met zes procent. Vooral in februari en maart nam de Europese autoverkoop een flinke sprong, met toenames van acht en bijna elf procent.

'Armoede niet in troonrede is grof schandaal'

De SP vindt het een 'grof schandaal' dat het woord armoede niet één keer is genoemd in de troonrede. "Meer dan een miljoen mensen leven in armoede, maar blijkbaar is dat geen issue voor het kabinet", zei partijleider Emile Roemer woensdag tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer.

Volgens Roemer is het kabinet alleen maar bezig met geld en cijfers. "Nederland is een land waar mensen de mogelijkheid hebben zichzelf te ontwikkelen, waar we voor elkaar zorgen en waar politici omkijken naar de samenleving. Dat Nederland dreigen we steeds meer te verliezen."

De fractievoorzitter stelde dat 'de groeiende private rijkdom' steeds meer gepaard gaat met 'publieke armoede'. "De laagste inkomens moeten keer op keer inleveren, maar het kabinet gaat deze trend niet keren. Het is een grof schandaal dat het woord armoede in de troonrede niet een keer is voorgekomen, en dat met de PvdA in de regering."

Roemer stelt dat het kabinet maatregelen neemt die de 'tweedeling' in het land nog verder vergroten. "Het kabinet is het contact met de samenleving kwijt. Het gaat alleen over cijfers en niet meer over mensen. Het kabinet biedt nauwelijks hoop op verandering en verbetering."

De plannen van het kabinet voor een nieuw belastingstelsel dat honderdduizend banen moet opleveren, noemde Roemer 'schaamteloos'. "Ze roepen dat er banen bijkomen, maar er is geen enkel plan. Het tegenovergestelde zien we wel, dat mensen hun werk verliezen." Dat het belastingstelsel op de schop moet, is volgens de politicus echter zonneklaar. "Dit belastingstelsel is onhoudbaar."

Ondanks de kritiek van de SP op de kabinetsplannen komt de partij niet met een tegenbegroting, zo zei Roemer op een vraag van ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob. "We hebben op het allerlaatste moment moeten besluiten om daarmee te stoppen, omdat het CPB alleen maar zaken wil doorrekenen die een marginale wijziging vormen ten opzichte van het kabinetsbeleid. We zullen wel met voorstellen komen en die onder elkaar zetten als een soort tegenbegroting, maar zo mag het niet heten."

Franse overheid is stakende piloten beu

De Franse regering wil dat de staking bij Air France zo snel mogelijk wordt beëindigd omdat die te veel overlast veroorzaakt. "De staking kost veel geld en tast het imago van Frankrijk aan", klaagde premier Manuel Valls woensdag tijdens een interview met France Inter Radio.

Woensdag blijft voor de derde dag op rij ongeveer zestig procent van de kisten van de Franse luchtvaartmaatschappij aan de grond. De Franse regering kan het maar moeilijk verkroppen dat het vliegverkeer in het hele land geblokkeerd wordt door de acties van een aantal piloten. Volgens Valls snapt bovendien 'niemand waar de staking precies over gaat'.

Ook minister van economische zaken Emmanuel Macron doet een oproep de staking te beëindigen en de dialoog weer aan te gaan. De stakers zijn van plan de hele week te staken, om te protesteren tegen de plannen om de focus meer op budgetvluchten bij Transavia te leggen. Daardoor zouden de lonen van de piloten in het gedrang komen, denken de organiserende vakbonden.

Gewonden door vrijgekomen gifstof in pakketbedrijf

Zes medewerkers van een logistiek bedrijf in Amsterdam-West zijn woensdagochtend gewond geraakt toen een fles met de giftige stof ricine brak. De gifstof wordt gemaakt van noten en kan worden gebruikt als chemisch wapen.

De fles zat in een pakketje. In het pand aan de Gyroscoopweg Westelijk Havengebied kwam rond 07.00 uur een kleine hoeveelheid van de giftige stof vrij toen de fles kapotging. De zes medewerkers raakten onwel door de dampen en zijn overgebracht naar een ziekenhuis, laat de brandweer weten.

Een team van de brandweerkazerne in Osdorp dat gespecialiseerd is in het bestrijden van ongevallen met gevaarlijke stoffen, heeft de vloeistofresten opgeruimd.

Aantal griepvaccinaties verder gedaald

Voor het vijfde jaar op rij is het aantal patiënten dat wordt gevaccineerd tegen griep gedaald. Van de patiënten met een verhoogd risico op ernstige gevolgen van griep liet vorig jaar 59,6 procent zich vaccineren. Een jaar eerder was dat 62,4 procent en in 2008 was de vaccinatiegraad nog 71,5 procent. Dat concludeert het Radboudumc in een onderzoek in opdracht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Door hoge leeftijd, ziekte, medicijngebruik of chronische aandoeningen kan griep voor een derde van alle Nederlanders ernstige gevolgen hebben.

Zij worden jaarlijks uitgenodigd voor een gratis griepprik. Mensen met diabetes mellitus laten zich het vaakst vaccineren, van hen komt bijna driekwart langs voor de prik. Bij mensen die in aanmerking komen omdat ze 60 jaar of ouder zijn is de vaccinatiegraad een stuk lager. Van hen kwam 65,7 procent opdagen. Onder de groep 60- tot 65-jarigen was de vaccinatiegraad met 47 procent het laagst.

Als mensen slechts om één reden worden uitgenodigd, komt iets minder dan de helft opdraven. Van degenen die om meerdere redenen werden uitgenodigd, bijvoorbeeld omdat ze hartpatiënt én boven de 60 zijn, kwam bijna driekwart een prik halen.

Voor het onderzoek over de vaccinatiecampagne zijn gegevens van bijna 178.000 patiënten uit 45 huisartsenpraktijken geanalyseerd.

Xbox One-controller voor Windows

Microsoft heeft eindelijk een Xbox One-controller uitgebracht voor de pc. Met behulp van drivers kun je ook nu al je Xbox One-controller op je pc aansluiten, maar dan moet je wel een eigen micro-USB snoertje gebruiken. De draadloze functie werkt helaas alleen op de Xbox One. 

De Xbox One-controller heeft niet al te hoge eisen qua processorkracht. Wel moet er Windows 7, 8 of 8.1 op de pc draaien. Windows-gebruikers zullen dus met draadje moeten werken. Microsoft zal de controller in november op de markt brengen voor een adviesprijs van $59,95.

Systeemeisen:

  • Windows 8.1, Windows 8 of Windows 7
  • Pentium 300 MHz of snellere processor
  • 128 MB aan intern geheugen (RAM)
  • 150 MB vrije ruimte op de harde schijf
  • USB poort die stroom kan leveren

Controller

Geblesseerde Immers niet mee naar Spanje

Lex Immers zit niet bij de selectie van Feyenoord voor de Europa League-wedstrijd van donderdag tegen Sevilla. De middenvelder kampt met lichte hamstringklachten en blijft uit voorzorg achter in Rotterdam. Ook Colin Kazim-Richards is er niet bij. De aanvaller zit de laatste wedstrijd van zijn Europese schorsing uit en is daarom niet speelgerechtigd.

De twintigkoppige selectie is woensdag vertrokken naar Sevilla en werkt daar woensdagavond in het Estadio Ramon Sanchez Pizjuan een afsluitende training af. De wedstrijd van de Rotterdammers tegen de houder van de Europa League begint donderdag om 21.05 uur.

Ticketprijzen Rio 2016 bekendgemaakt

De organisatie van de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016 heeft de prijzen bekendgemaakt voor de toegangskaarten. Er zullen zo'n 7,5 miljoen tickets te koop zijn, waarvan er ongeveer 3,8 miljoen niet duurder dan 70 Braziliaanse reais zullen zijn, ongeveer 23 euro.

Er zullen tickets te koop zijn voor in totaal 717 sessies, verdeeld over de openings- en sluitingsceremonies en alle 28 olympische sporten. Het doel van de prijzen is dat veel lokale bewoners het zich ook kunnen veroorloven om de Spelen in hun stad van dichtbij te volgen.

De goedkoopste tickets zijn 40 reais, ongeveer 13 euro. Voor dat geld kunnen mensen al kijken naar het verdelen van de medailles op de marathon, het snelwandelen, mountainbiken en openwaterzwemmen. Ook zijn er voor die prijs tickets te krijgen voor de voorrondes van veel teamsporten en sporten als kanoën en schieten.

De duurste tickets zullen 1200 reais kosten, omgerekend een kleine 400 euro. Dat is de prijs voor de beste categorie tickets voor de finales bij het volleybal en basketbal voor de mannen, het beachvolleybal voor de vrouwen en mannen en de 'superfinales' bij het atletiek, zoals de avond van de finale op de 100 meter.

Finalesessies voor bijvoorbeeld het zwemmen zijn duur: Bijna 300 euro voor de beste plekken, voor zo'n 85 euro kan men op de goedkoopste plaatsen zitten. De volledige prijslijst - in Braziliaanse reais - is hier te vinden.

'Demo Final Fantasy XV in 2015'

In 2015 kunnen we mogelijk aan de slag met een demo van Final Fantasy XV. In de demo doorloop je het beginstuk van de game. Deze is qua verloop anders dan de volledige game zodat het beter past in de korte demo. Final Fantasy XV werd in 2006 aangekondigd en komt naar PlayStation 4 en Xbox One. 

Square Enix noemt de demo Episode Duscae. Het lijkt er echter op dat mensen voor deze demo moeten betalen. Het bericht op Game Informer, wat ondertussen is verwijderd, sprak over een voucher die Amerikaanse gamers krijgen als ze Final Fantasy Type-0 HD kopen. Met deze voucher zouden ze gratis de demo kunnen spelen. 

Final Fantasy Type-0 HD komt op 17 maart naar Noord-Amerika. Er is een kans dat de demo tegelijkertijd met die game uitkomt. 

Final Fantasy XV

Vitesse voorlopig zonder aanvoerder Kashia

Vitessse moet het zeker enkele weken stellen zonder Guram Kashia. De aanvoerder van de Arnhemse club blijkt zondag in de competitiewedstrijd tegen Excelsior zijn teen te hebben gebroken. Kashia speelde de wedstrijd nog wel uit, maar deze week kwam na medisch onderzoek de ernst van de blessure aan het licht.

Kashia miste in de eerste vijf wedstrijden van dit seizoen nog geen minuut. Vitesse beleeft een teleurstellende competitiestart. De club boekte afgelopen weekeinde pas de eerste zege en staat voorlaatste.

Flitswout besmeurd met stront

Een Oostenrijkse agent van de flitsbrigade heeft een koekje van eigen deeg gekregen. De beste man heeft tijdens zijn werk een boobytrap geactiveerd, waarna de wout werd besmeurd met koeienstront.

De 58-jarige koddebeier was deze week weer op pad om de wegen in Karinthië wat veiliger te maken. Zoals gewoonlijk ging hij in de bosjes langs de snelweg bij Mölltal staan, om zo automobilisten te laseren en hen op een prent te trakteren.

Dat de bewuste flitsplek een geliefde plaats is om het overheidstekort terug te dringen, was ook een grappenmaker niet ontgaan. Waarschijnlijk niet blij met een niet vrijwillig ontvangen brief, besloot de onbekende een valstrik op te zetten langs de kant van de snelweg.

De handige Harrie had een emmer gevuld met stront en hieraan explosieven bevestigd. Vervolgens werd een touwtje over de weg gespannen, dat bij aanraking de bom zou doen ontploffen.

De flitsval heeft zijn uitwerking niet gemist. Toen Oom Agent deze week weer hardwerkende mensen op de bon wilde slingeren, liep de beste man tegen de draad. De bom ontplofte, waarna de glimknoop de stront vol in zijn bakkes kreeg!

Omdat de bom op afstand van drie meter ontplofte, is de juut niet gewond geraakt. Wel is zijn dienstpak volledig naar zijn grootje. De politie heeft nog geen idee wie er achter de aanslag zit.

Nederlands vliegtuig spot migrantenboot bij Sicilië

Een vliegtuig van de Nederlandse kustwacht heeft dinsdag ten zuiden van Sicilië een rubberboot met ongeveer vijftig migranten aangetroffen. De migranten zijn vervolgens door de Italiaanse autoriteiten opgepikt en aan land gebracht, meldt de marechaussee woensdag.

Het vliegtuig van de kustwacht is voor vier weken gestationeerd op het eiland Pantelleria, ten zuidwesten van Sicilië. Het draagt daar bij aan het bewaken van de Europese buitengrenzen door dagelijks te vliegen over de zee tussen de Italiaanse en Noord-Afrikaanse kust. Hiervoor zijn drie vliegers van de luchtmacht en de marine en drie waarnemers van de marechaussee, douane en Rijkswaterstaat op Pantelleria gestationeerd.

Vorige week zijn bij Malta, ten zuiden van Sicilië, nog rond de vijfhonderd mensen verdronken toen mensensmokkelaars een boot met migranten opzettelijk tot zinken brachten. De boot met Syriërs, Palestijnen, Egyptenaren en Sudanezen was uit Damietta in Egypte vertrokken. De smokkelaars zouden hebben geëist dat iedereen op kleinere boten overstapte. Toen dat niet gebeurde gebruikten ze een boot om de andere te rammen.

18 Nederlanders verdacht van jihadplannen

Achttien Nederlanders worden verdacht van het steunen van de jihad of het plannen van een jihadreis. Dat concludeert Trouw woensdag uit een rondgang langs de parketten van het Openbaar Ministerie.

Acht verdachten zitten in Nederland vast, twee in België en de rest is op vrije voeten in afwachting van een rechtszaak of hoger beroep. Ze komen uit Den Haag, Rotterdam, Delft, Huizen, Amsterdam en de regio Arnhem. Woensdag wordt in hoger beroep besloten of twee vaders uit Huizen die volgens het OM met hun gezinnen naar Syrië wilden afreizen, terecht zijn vrijgelaten. De moeders worden ook verdacht.

Alle ouders zijn wegens gebrek aan bewijs inmiddels vrijgelaten. Hun kinderen werden na hun arrestatie in pleeggezinnen geplaatst, maar wonen inmiddels weer thuis. De rechtbank oordeelde dat niet is onderbouwd waarom er nu overheidstoezicht op de kinderen moet zijn. Er zou geen bewijs zijn dat de ouders op het punt stonden te vertrekken.

Zeven verdachten komen uit Den Haag. Onder hen zijn de 32-jarige Azeddine C. en zijn 24-jarige vrouw, die vorige maand in Duitsland werden opgepakt. Zij staan woensdag voor de raadkamer in Den Haag.

Volgens strafrechtadvocaat Geert-Jan Knoops is het nog maar de vraag of de verdachten kunnen worden veroordeeld. Hij wijst er in de krant op dat deelnemen aan een gewapend conflict in het buitenland op zichzelf niet strafbaar is. Alleen als bijvoorbeeld oorlogsmisdaden worden gepleegd of een tegenstander van Nederland wordt geholpen zijn mensen strafbaar.

Newcastle-speler Gutierrez heeft kanker

Jonas Gutierrez lijdt aan teelbalkanker. Dat maakte de 31-jarige voetballer van Newcastle United dinsdag bekend tijdens een interview met de Argentijnse tv-zender TyC Sports. De 22-voudig Argentijns international, die met zijn land actief was op het WK van 2010, is inmiddels geopereerd en ondergaat chemotherapie.

Gutierrez speelt sinds 2008 voor Newcastle, waar hij nog een contract heeft tot medio volgend jaar. Afgelopen seizoen werd de middenvelder, die eerder speelde voor Velez Sarsfield en Real Mallorca, verhuurd aan Norwich City.

Via Twitter liet Gutierrez weten blij te zijn met alle steunbetuigingen. "Bedankt voor alle berichten die ik krijg. Kijk altijd vooruit", zo luidt zijn boodschap. De speler blijft voorlopig in Argentinië om daar verder behandeld te worden.

Fors minder verlies voor Lotus F1

Het Formule 1-team Lotus heeft in de eerste zes maanden van 2014 het verlies fors weten terug te brengen. Boekte de renstal uit Enstone vorig jaar nog een verlies van 65 miljoen pond (2012: 55 miljoen pond), nu bleef de teller in een half jaar steken op zes miljoen pond negatief.

Directeur Matthew Carter heeft de uitgaven flink weten te reduceren, waardoor het verlies voor afschrijvingen, dividend en buitengewone posten slechts 823.000 pond bedroeg. Personeelsreductie zorgde nog voor een eenmalige post van 1,6 miljoen pond.

Carter liet aan Autosport weten tevreden te zijn over de cijfers en dat de toekomst er goed uitziet. "We hebben de sponsoren aan onze kant en ze hebben zich voor de lange termijn aan Lotus verbonden. We zijn erin geslaagd om in de begroting voor volgend jaar het gat te dichten dat zal ontstaan omdat we door onze lagere klassering minder televisiegelden zullen incasseren. Ervan uitgaande dat we in 2015 weer beter presteren, waar ik in geloof, zal het daarna weer aantrekken."

Thom de Graaf wil D66-lijsttrekker senaat worden

D66-senator Thom de Graaf stelt zich kandidaat voor het lijsttrekkerschap van zijn partij bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer in mei volgend jaar. Dat heeft hij woensdag laten weten via Twitter.

Huidig D66-fractievoorzitter in de Eerste Kamer Roger van Boxtel liet zondag weten niet beschikbaar te zijn voor een nieuwe termijn. De D66-leden moeten de kandidatuur van De Graaf nog bekrachtigen. Hij heeft de steun van de senaatsfractie.

De 57-jarige De Graaf is voormalig partijleider van D66. Hij was vicepremier en minister voor Bestuurlijke Vernieuwing in het tweede kabinet-Balkenende. Later was hij burgemeester van Nijmegen. Behalve senator is hij voorzitter van de Vereniging Hogescholen, de voormalige HBO-raad.

'Geheime Sony line-up TGS gelekt'

Sony Computer Entertainment Japan heeft per ongeluk een aantal onaangekondigde titels gelekt. Het was natuurlijk de bedoeling dat deze titels pas bekend werden gemaakt op de Tokyo Game Show die deze week van start gaat.

Internettende mensen kwamen hier achter toen zij de nummers van de plaatjes op de website veranderden. Zo heette het plaatje van bijvoorbeeld Bloodbourne 01.png en toen dit nummertje werd verhoogd kreeg men een aangename verrassing. Een aantal plaatjes laat helaas alleen maar "Coming Soon" zien, maar de titels die wel zijn gelekt staan hieronder.

PlayStation 4:

  • Final Fantasy Type-0 HD
  • Grand Theft Auto V
  • Sangoku Senki: Knights of Valour
  • Uncharted 4: A Thief’s End (Uncharted: Kaizoku Ou to Saigo no Hihou)
  • Until Dawn (Until Dawn: Sangeki no Sansou)

PlayStation Vita:

  • Resident Evil: Revelations 2

TGS2014

SOE TGS2014

Al miljoen bezoekers 9/11-museum

Het museum op de plek in New York waar in 2001 terroristen toesloegen heeft nog geen vier maanden na de opening al zijn miljoenste bezoeker mogen ontvangen. Bezoekers zien het museum als een 'stukje geschiedenis dat ze uit de eerste hand moeten begrijpen', zei museumdirecteur Joe Daniels dinsdag.

Museumbezoekers geven aan niet alleen te willen weten wat er op 11 september 2001 gebeurde, maar zijn ook benieuwd na de nasleep van de terreuraanslagen. In het museum zijn onder andere puin van de ingestorte Twin Towers en foto's van slachtoffers te zien, maar ook het shirt van een commando die deelnam aan de liquidatiemissie tegen terreurleider Osama bin Laden.

Het Nationale 11 September Museum opende zijn deuren op 21 mei. De miljoenste bezoeker was Karen McDaniel uit Myrtle Beach, in South Carolina.

D66 en CDA willen duidelijkheid belastingstelsel

Het kabinet moet zo snel mogelijk duidelijk maken hoe het het belastingstelsel wil hervormen. D66 en CDA willen de plannen voor 1 februari beoordelen zodat hervormingen al vanaf 2016 kunnen worden doorgevoerd.

Beide oppositiepartijen willen hierover tijdens de algemene politieke beschouwingen een motie indienen, zo bevestigt een woordvoerder van D66. Als de plannen er voor 1 februari liggen, kunnen ze nog worden meegenomen in de plannen van het rijk voor 2016. Zo niet, dan gaat kostbare tijd verloren, vrezen beide partijen.

Het kabinet maakte dinsdag tijdens Prinsjesdag bekend het belastingstelsel te willen hervormen. Op termijn moeten honderdduizend banen worden gecreëerd door de lasten op arbeid met vijftien miljard euro te verlagen.

Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) zei dinsdag volgend jaar een uitgebreid plan te willen presenteren. Wanneer is onduidelijk, maar Wiebes zei wel dat als alles meezit, de eerste maatregelen al in het Belastingplan van 2016 kunnen worden verwerkt. De uitvoering van het hele plan wordt over vele jaren uitgesmeerd.

3DS-versie Smash Bros. verkoopt goed

Afgelopen vrijdag is Super Smash Bros. voor Nintendo 3DS uitgekomen in Japan. Uit de eerste verkoopcijfers blijkt dat Nintendo goede zaken doet met de game. In de eerste week zijn er meer dan één miljoen stuks van de game verkocht.

Het gaat hier om verkopen aan de consument en beslaat ook digitale verkopen. Met de aanstaande release van de game in het Westen op 3 oktober en de Wii U-versie daarna lijkt het erop dat Smash Bros. de portemonnee van Nintendo aardig zal spekken.

Schotland stevent af op fotofinish

Met nog een dag te gaan voordat Schotland zich uitspreekt over onafhankelijkheid zijn de prognoses spannender dan ooit. De tegenstanders van onafhankelijkheid hebben nog enkele procentpunten voorsprong, maar in drie recente peilingen lijkt het jakamp te zijn begonnen aan een eindsprint, schrijft The Herald of Scotland. Twijfelaars, die niet in alle peilingen worden meegeteld, kunnen het verschil gaan maken.

Blair Jenkins, de leider van Ja Schotland, noemt de nieuwe peilingen 'enorm bemoedigend'. "Dit toont aan dat het jakamp het momentum achter zich heeft in de aanloop naar de dag van het referendum", zei hij.

De politieke leiders uit Londen hebben zich de afgelopen dagen uitgesproken tegen de afscheiding van Schotland. Premier David Cameron, vicepremier Nick Clegg en Labourleider Ed Miliband hebben Schotland meer autonomie beloofd als het land deel blijft uitmaken van het Verenigd Koninkrijk. Maar volgens de Schotse premier Alex Salmond komt die handreiking te laat. "Het is een wanhopig aanbod van niks, dat om vijf voor twaalf wordt gedaan."

De gemoederen tussen de voor- en tegenstanders van onafhankelijkheid loopt steeds hoger op. Tijdens een bezoek van Miliband dinsdag kwam het zelfs tot opstootjes tussen de twee kampen. Voorstanders maakten Miliband uit voor leugenaar, waarop tegenstanders zich ook lieten horen. Het kwam tot wat duw- en trekwerk en Miliband zegde zijn interviews af en verliet het winkelcentrum waar hij was via een achterdeur.

Do getroffen door keelontsteking

Het optreden dat Do donderdag in haar agenda heeft staan gaat mogelijk niet door. De zangeres kampt met een keelontsteking, heeft ze maandagochtend laten weten aan Jan Smit in zijn radioshow op 100% NL.

"Ik heb een keelontsteking en ben verkouden", zei ze. "Ik moet morgen spelen, dus ik hoop echt dat het lukt. Ik ga de hele dag in bed liggen en we gaan het zien."

Jan Smit heeft er echter een hard hoofd in. "Ik zie het somber", reageerde hij. "Ik weet hoe het is."

Deel donaties beeld Ruben en Julian gestolen

Een voormalig voorzitter van de stichting voor de omgekomen broertjes Ruben en Julian heeft geld van de stichting achterovergedrukt voor de verbouwing van zijn huis. Remco M. is inmiddels op nonactief gesteld en heeft een taakstraf van zestig uur gekregen. Dat meldt RTV Utrecht woensdag na eigen onderzoek.

De stichting RuJu werd opgericht na de moord op Ruben en Julian uit Zeist in mei vorig jaar en haalde geld op voor een nationaal monument voor alle kinderen die door huiselijk geweld om het leven zijn gekomen. M., maakte geld over naar zijn eigen rekening, volgens de Utrechtse zender omdat hij in geldnood zat wegens een verbouwing aan zijn huis.

M. zou begin dit jaar door medebestuursleden zijn betrapt. Tussen oktober en januari zou hij ruim drieduizend euro in eigen zak hebben gestoken. Hij begon met het stelen kort na een benefietwedstrijd tussen Lucky Ajax en het RTL Sterrenteam. Deze wedstrijd bracht elfduizend euro op.

De stichting en de voormalig voorzitter hebben een terugbetalingsregeling getroffen. M. ontkent tegenover RTV Utrecht dat hij geld heeft gestolen. "Ik ontken in alle toonaarden dat ik iets heb gedaan."

Het monument waarvoor de stichting spaarde is er overigens nog steeds niet. Volgens het stichtingbestuur komt dat mede door het gedrag van M.. "Remco had alle tijd om zich bezig te houden met de stichting. Wij niet, in verband met werk. Sinds zijn vertrek duurt het allemaal dus wat langer." Dit jaar zal het monument er in ieder geval nog niet komen.

Ruben (9) en Julian (7) werden vorig jaar na een zoektocht van twee weken dood gevonden in het Utrechtse Cothen. Ze waren door hun vader om het leven gebracht.

Afellay: "Wij zijn lastig te verslaan"

Ibrahim Afellay voelt zich steeds beter bij Olympiakos. De aanvallende middenvelder was dinsdagavond tegen Atlético Madrid de grote uitblinker bij de Griekse topclub. Afellay (28) wordt dit seizoen gehuurd van FC Barcelona. De 44-voudig international stond bij de Catalanen lange tijd geblesseerd buitenspel.

De oud-PSV'er deed dinsdag van zich spreken met een doelpunt en een assist in de Champions League-wedstrijd tegen Atlético Madrid (3-2). De Utrechter voelt zich goed in Griekenland. Olympiacos heeft een optie tot koop bedongen in de huurovereenkomst. "Ik ben heel erg blij dat ik bij deze club speel. De mensen hebben me goed opgevangen", zei Afellay op de clubsite van Olympiacos. "Hoe de toekomst eruit gaat zien, moeten we afwachten."

"Ik hoorde al mooie verhalen over onze fans, maar wat ik vanavond ervaarde was geweldig. Zelfs tijdens de warming-up zongen ze ons al toe. Met zulke steun zijn wij heel lastig te verslaan. Dit had ik niet kunnen bedenken toen ik naar deze club kwam. Wij waren de betere ploeg en speelden erg goed."

Afellay vond dit seizoen ook al het net in de Griekse Super League. De aanvallende middenvelder keerde onlangs na een afwezigheid van anderhalf jaar terug bij het Nederlands elftal. In de interlands tegen Italië (2-0 verlies) en Tsjechië (2-0 nederlaag) kwam de huurling van FC Barcelona niet in actie.

Opnieuw dichte mist in Zeeland

Het verkeer moet woensdagochtend in Zeeland opnieuw oppassen voor mist. Het KNMI waarschuwt dat in deze provincie plaatselijk dichte mist voorkomt.

Dinsdag veroorzaakte de mist in Zeeland een ravage op de snelweg A58. Door kettingbotsingen kwamen twee mensen om en raakte één iemand zwaargewond en 27 anderen lichter gewond.

Aanvankelijk waarschuwde het KNMI woensdag ook voor dichte mist in Noord-Holland en Zuid-Holland, maar die is een stuk minder geworden.

In de rest van het land kunnen met name boven weilanden 's ochtends vroeg nog mistbanken voorkomen, maar het verkeer heeft daar minder last van.

Radcliffe probeert Hollywood te vermijden

Daniel Radcliffe wil eigenlijk zo min mogelijk in Los Angeles komen. "Als ik daar ben, voelt het altijd alsof ik op een feestje ben waarvoor ik niet ben uitgenodigd", zegt de Britse acteur voor de camera van Novum Nieuws. "De hele stad zit vol met mensen die graag ergens bij willen horen en anderen uit hun clubjes willen weren."

"Dat is af en toe wel lastig als acteur, want een groot deel van de Amerikaanse filmindustrie is natuurlijk geconcentreerd in Hollywood", gaat de 25-jarige Radcliffe verder. "Maar ik heb toch gemerkt dat het voor mij het beste werkt als ik me omring met vrienden die ik kan vertrouwen en die me vooral eerlijk houden, met beide benen op de grond."

De acteur is dan ook weinig te vinden op feestjes die de filmindustrie organiseert. "Daar heb ik een diepgewortelde hekel aan", zegt Radcliffe onomwonden. "Natuurlijk zijn er zakelijke feestjes waar je heel goed kunt netwerken, of waar je gewoon niet onderuit kan, maar geef mij maar een simpele verjaardag van iemand die niets met de filmindustrie te maken heeft."

In zijn nieuwe film What If, die donderdag in première gaat, komt Radcliffes personage Wallace de vrouw van zijn dromen tegen op zo'n feestje. Helaas blijkt deze Chantry al een vriend te hebben, waardoor Wallace lijdzaam toe moet zien terwijl ze niet meer dan vrienden zijn. Die vriendschap zit wel snor, want de twee blijken veel gemeen te hebben op allerlei vreemde gebieden.

"Het zijn twee rasechte nerds. Dat ben ik zelf ook wel een beetje", geeft Radcliffe toe. "In mijn hoofd zit allerlei dwarrelkennis over getallen en geschiedenis. Ik ben erg goed in Triviant. Daar scoor je op de feestjes met vrienden altijd wel mee, maar niet op die filmparty's in Los Angeles. Nog een reden om daar niet te vaak te willen komen", lacht hij.

'Beyoncé en Jay-Z gaan samen album maken'

Beyoncé en Jay-Z werken aan een gezamenlijk album. De plaat verschijnt eind dit jaar of begin 2015, schrijft entertainmentzender E! op basis van online radioplatform Dash Radio, dat het nieuws heeft vernomen van meerdere bronnen die dicht bij het echtpaar staan.

De zangeres en de rapper maakten al meerdere nummers samen, zoals Crazy in Love, Déjà Vu en Drunk in Love. Van een heel album kwam het tot nu toe echter niet. Dit weekeinde sloten Beyoncé en Jay-Z hun eerste gezamenlijke tournee af in Parijs.

Rebellenleider Oekraïne wijst autonomie af

In ieder geval één rebellenleider in Oost-OekraÏne ziet niets in een nieuwe wet die de oostelijke regio's meer autonomie biedt. Andrej Poergin zei tegen de BBC dat hij en de zijnen blijven bij hun eis om onafhankelijkheid.

Volgens Poergin, vicepremier van de eenzijdig uitgeroepen Volksrepubliek van Donetsk, is niemand van plan enige soort politieke betrekkingen met Oekraïne te ontwikkelen. Maar de wet die dinsdag werd aangenomen, die naast meer autonomie ook voorziet in amnestie voor een bepaald deel van de separatisten, is volgens de rebellenleider wel een goede eerste stap.

Het is in feite 'een uitnodiging om plaats te nemen aan de onderhandelingstafel', aldus Poergin.

'China pompt miljarden in vijf grootste banken'

De Chinese centrale bank stopt de komende drie maanden vijfhonderd miljard yuan (62,8 miljard euro) in de vijf grootste banken van het land. Dat staat in nog onbevestigde berichten in Chinese media.

De banken zouden het geld tegen een lage rente mogen lenen. De bedoeling is dat met de goedkope financiering de banken meer geld in de reële economie pompen. De centrale bank wil hiermee de afkoeling van de Chinese economie tegengaan.

Obama: ebola is wereldwijde dreiging

De uitbraak van ebola in Afrika is niet alleen een bedreiging voor de regio, maar potentieel een voor de hele wereld. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama dinsdag gezegd. De Verenigde Staten zetten drieduizend militairen in om te helpen bij het indammen van de uitbraak.

De vraag is of de Amerikaanse hulp niet te laat komt. Zeker 2400 mensen zijn al aan het virus bezweken. Gezien het grote aantal besmettingen vreest de Wereldgezondheidsorganisatie dat het aantal besmettingen elke drie weken kan verdubbelen. "Als de uitbraak niet nu een halt wordt toegeroepen kunnen mogelijk honderdduizenden mensen worden geraakt, met enorme (...) gevolgen voor ons allemaal", aldus Obama.

Obama riep andere landen op meer te doen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. "Het is een potentiële dreiging voor de wereldwijde veiligheid als deze landen instorten", zei Obama, verwijzend naar Liberia, Sierra Leone en Guinee.

Australië liet woensdag weten nog eens omgerekend zo'n vijf miljoen euro uit te trekken voor de bestrijding van ebola in West-Afrika.

Rebellen vallen Syrische hoofdstad aan vanuit riool

Twee groepen strijders hebben dinsdag bij zonsopkomst in de Syrische hoofdstad Damascus een verrassingsaanval uitgevoerd vanuit het riool. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zijn bij de daaropvolgende gevechten zeker achttien rebellen om het leven gekomen.

De opstandelingen hadden het op een controlepost van regeringstroepen gemunt in het zuiden van de stad. De rebellen behoorden tot meerdere strijdgroepen, waaronder het aan Al-Qaida gelieerde Jabhat al-Nusra. De gevechten hielden zo'n vier uur aan, zei een activist die zichzelf Mamoun Ayoubi noemt via Skype.

De afgelopen weken is er veel gevochten in het oosten van Damascus. De strijders vielen volgens activisten de controleposten in Zuid-Damascus aan om rebellen in het oosten te ontlasten. Opstandelingen hebben de stad met mortieren bestookt, waarop het regeringsleger nabijgelegen dorpen in handen van de rebellen bombardeerde.

'Te weinig buffers in Miljoenennota'

De Raad van State velt een kritisch oordeel over de Miljoenennota. Volgens het belangrijkste adviesorgaan van het kabinet heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) te weinig buffers in zijn begroting ingebouwd om tegenvallers te kunnen opvangen. Dijsselbloem vindt dat hij juist terughoudend heeft begroot.

De regering vaart 'zeer scherp aan de wind', staat in het advies van de Raad van State. "De windrichting hoeft maar enigszins te veranderen en dan voldoet Nederland niet meer aan de Europese begrotingsregels." Bestaande buffers zijn 'in belangrijke mate verbruikt' waardoor er geen ruimte meer is om schokken op te vangen. De Raad van State geeft het kabinet het advies om ruimere marges aan te houden.

Dijsselbloem is het niet eens met de Raad van State. Hij wijst erop dat hij voor volgend jaar juist een buffer van negenhonderd miljoen in de begroting heeft opgenomen. De Raad van State zou daar overheen gelezen kunnen hebben. Ook wordt in de begroting nadrukkelijk rekening gehouden met mogelijke tegenvallers, zoals een oplopende rente. "We hebben conservatief begroot."

Sebastiaan Labrie is zaterdag getrouwd

Sebastiaan Labrie is in het geniep zaterdag in het huwelijksbootje gestapt. De acteur en presentator gaf het jawoord aan Kim Vos, met wie hij al dertien jaar een relatie heeft. Dat bevestigde het stel dinsdag aan Shownieuws.

Het huwelijk vond plaats in 'een festivalachtige setting', laat het stel weten. Vos droeg een jurk van Iris van Herpen.

Labrie was al eerder getrouwd. Zeventien jaar geleden schoof hij de ring bij zijn toenmalige vriendin om de vinger. Hij was toen een gogodanser in New York.

Wall Street kleurt groen richting rentebesluit Fed

(Novum/ABM FN) - Wall Street is dinsdag in aanloop naar het rentebesluit van de Federal Reserve hoger gesloten. De Dow Jones index dikte 0,6 procent aan op 17.131,97 punten. De breder samengestelde S&P500 index en techbeurs Nasdaq koersten elk 0,8 procent hoger op respectievelijk 1.998,98 punten en 4.552,76 punten.

De meeste fondsen sloten in het groen. Daarbij deed de olieprijs het goed met een stijging van zo'n 2 procent, waardoor de energiegerelateerde fondsen dan ook tot de best presterende aandelen op Wall Street behoorden.

Een meevaller voor de markten was dat de Chinese centrale bank volgens diverse media bereid zou zijn om omgerekend tientallen miljarden euro's aan liquiditeit te verschaffen aan de vijf grootste banken van het land om de economie te stimuleren.

Voorbeurs bleek verder nog dat de producentenprijzen in augustus op maandbasis onveranderd waren, na een lichte stijging van 0,1 procent in juli. Op jaarbasis steeg het producentenprijspeil afgelopen maand echter met 1,8 procent.

Woensdag maakt de Fed het rentebesluit bekend. De markt houdt rekening met een verdere verlaging van de maandelijkse obligatie aankopen met tien miljard dollar, zodat in oktober het programma definitief kan worden gestopt.

Volgens de KBC Bank zijn beleggers echter met name geïnteresseerd in uitspraken over de renteontwikkeling nu de werkloosheid in hoog tempo terugloopt en maximale werkgelegenheid in het vizier komt.

Op dit moment is de marktverwachting dat de Fed in september 2015 voor het eerst de rente verhoogt.

'NTR overweegt stappen tegen porno-Pino'

De publieke omroep NTR bekijkt of juridische stappen kunnen worden genomen tegen een Amsterdams 18-plusfestival waar een nep-Pino eerder deze maand optrad. De mensgrote blauwe vogel uit het kinderprogramma Sesamstraat werd op Valtifest omringd door naakte danseressen en mannen in sm-tuigjes, schrijft De Telegraaf woensdag.

De omroep heeft nooit toestemming gegeven voor het gebruik van het karakter, zegt een woordvoerder in de krant. "Daar hebben we nooit een aanvraag voor gehad. We gaan bekijken in hoeverre dit juridisch en ethisch gezien door de beugel kan."

Uit filmpjes op YouTube valt te concluderen dat de nep-Pino al jaren een graag geziene artiest is op het festival. De kinderheld wordt onder meer met kreten als 'Pino, Pino, Pino', toegejuicht. De vogel wordt op het festival ook regelmatig onthoofd. Een woordvoerder van Valtifest zegt in de krant dat het evenement is bedoeld met een knipoog. Ze wijst erop dat er nooit publiek onder de 18 jaar is.

Station Vlaardingen-Oost dicht na ongeval

Het NS-station Vlaardingen-Oost is de komende uren gesloten, omdat een auto op een stationsgebouw is ingereden en in brand is gevlogen. Het incident gebeurde in de nacht van dinsdag op woensdag rond 04.30 uur. Er zijn geen gewonden gevallen, meldde de politie. De brand is inmiddels geblust.

De auto is mogelijk gebruikt voor een plofkraak. Het treinverkeer tussen Schiedam en Vlaardingen is op last van de politie stilgelegd. Het is nog niet bekend wanneer het station weer open gaat.

Raad voor rechtspraak bezorgd om toegang rechter

De Raad voor de rechtspraak is er niet gerust op dat de toegang tot de rechter voldoende gewaarborgd blijft ondanks dat bezuinigingen op de griffierechten deels worden teruggedraaid. Dat laat de raad weten in een reactie op de ontwerpbegroting die minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De raad denkt vooral dat minder mensen naar de kantonrechter gaan en dat minder vaak hoger beroep wordt ingesteld door de verhoging van de griffierechten. De raad had al eerder aangegeven dat een verhoging van de griffierechten op 'gespannen voet' kan staan met de toegang tot de rechter en gaat de uitwerking van de plannen 'met extra aandacht beoordelen'.

Opstelten wilde het bedrag dat mensen betalen voor een gang naar de rechter verhogen en daarmee structureel 45 miljoen euro besparen. Dat bedrag is nu teruggebracht naar 32 miljoen euro. De overige dertien miljoen euro vindt Opstelten nu elders binnen de begroting van Veiligheid en Justitie.

De raad wijst er verder op dat er spanning kan zijn tussen de grondrechten van burgers aan de ene en het oplossen van dringende maatschappelijke problemen aan de andere kant. "De grondrechten van burgers spelen een belangrijke rol in de troonrede van de koning dit jaar. Maar in de Miljoenennota gaat de aandacht vooral uit naar de versterking van de strafrechtketen bij de aanpak van terrorisme", aldus de raad, die daarom bij de advisering over wetsvoorstellen gaat toetsen of de grondrechten van burgers voldoende gegarandeerd zijn.

Leonardo DiCaprio wordt VN-vredesduif

Leonardo DiCaprio is door secretaris-generaal Ban Ki-moon benoemd tot Boodschapper van de Vrede voor de Verenigde Naties. Dat liet de VN dinsdagmiddag weten via Twitter. De Amerikaanse Hollywood-grootheid gaat op 23 september spreken tijdens de opening van de Klimaattop.

Die top is bedoeld om de aandacht te vestigen op klimaatverandering en armoedebestrijding. De 39-jarige acteur zet zich al jaren in voor een beter milieu. Onlangs drong hij met een serie korte films aan op het beboeten van uitstoot van broeikasgassen. Ook was hij naast voormalig presidentskandidaat Al Gore te zien in diens strijd tegen klimaatverandering.

Huismerkkaas PLUS is grootste Liegebeest

De Goudse kaas van supermarkt PLUS is dit jaar het 'grootste Liegebeest', als het aan Wakker Dier ligt. Het kaasje van de keten won de trofee, nadat alle andere genomineerden hun leven beterden.

De prijs voor het "meest misleidende product, uiting of reclame als het gaat om dierenwelzijn" werd om die reden woensdag vervroegd uitgereikt. Er zou namelijk nog een dag gestemd mogen worden, maar er is nog maar één kandidaat.

Volgens Wakker Dier "verdient PLUS de prijs, omdat hun Goudse Kaas doet vermoeden dat de melk afkomstig is van een koe die in de wei loopt met haar kalf. Maar de kaas heeft geen weideganggarantie en de kalfjes worden direct na geboorte bij de koe weggehaald."

Ook Jan Pannekoek, Coop, Valess, John West vispaté en Aldi roomboter waren in de race voor de 'prijs'. Zij diskwalificeerden zich echter door goede stappen voor dieren te beloven. "Jan Pannenkoek, Valess en John West verklaren bijvoorbeeld om te schakelen naar vrije uitloopeieren. Dit is de meest succesvolle Liegebeestverkiezing ooit. Niet alleen stopten vier fabrikanten met jokken, ze geven ook daadwerkelijk de dieren een beter leven", aldus Wakker Dier.

Eerdere winnaars waren plofkipgebruikers McDonald's en Iglo, en het CDA. De partij zei dat "foie gras verantwoord is geproduceerd".

Opnieuw tegenvaller met helikopters Defensie

De geplande vervanging van de Chinook-transporthelikopters van Defensie valt duurder uit dan gepland. De offerte van fabrikant Boeing is 'hoger dan verwacht', schrijft minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) dinsdag aan de Tweede Kamer.

Defensie wilde elf verouderde Chinooks vervangen en zes nieuwere modellen laten opknappen. Dat gaat nu niet binnen het budget. Defensie gaat nu kijken wat er voor hetzelfde geld wel mogelijk is. Dat moet begin volgend jaar duidelijk zijn.

Behalve met de Chinooks zijn er ook problemen met de nieuwe NH90-helikopters, waarvan Defensie er twintig wil kopen. Die verroesten veel te snel. Om die reden heeft Hennis eerder dit jaar gemeld dat ze de zeven resterende toestellen niet wil afnemen zolang de problemen niet zijn verholpen.

Kaag: met missie Syrië mogelijk erger voorkomen

De verwijdering en vernietiging van alle chemische wapens in Syrië is geen oplossing voor het conflict, maar kan een opstap vormen naar een uiteindelijke oplossing. Dat heeft Sigrid Kaag, die de gezamenlijke missie leidt van de VN en de Organisatie voor het verbod op Chemische Wapens (OPCW) om het chemischewapenarsenaal van de Syrische regering te vernietigen, dinsdag gezegd. Kaag sprak op een presentatie over het conflict in Syrië in de Balie in Amsterdam.

Kaag wees erop dat het de eerste keer in de geschiedenis is geweest dat een land in oorlog tot het verdrag is toegetreden om zijn chemischewapenarsenaal te vernietigen. De diplomate vreest direct dat dit waarschijnlijk ook de laatste keer is geweest. De ontwapeningsmissie heeft diplomatie een gelegenheid geboden om erger leed te voorkomen, aldus Kaag.

Bij de missie was falen volgens Kaag geen optie. Daarvoor stond er te veel potentieel menselijk lijden op het spel. Desondanks was het een hele kluif om alle wapens het land uit te krijgen. Een van de grootste en meest complexe chemischewapenprogramma's ter wereld moest in slechts negen maanden worden vernietigd. Enkele chemicaliën lagen in gebieden die inmiddels in handen zijn van de Islamitische Staat (IS). "Wat er had kunnen gebeuren als IS dergelijke wapens in handen had gekregen; daar wil je liever niet aan denken", aldus Kaag.

Hoewel de vernietiging van het wapenprogramma het conflict niet beëindigt, draagt het volgens Kaag mogelijk wel bij aan een uiteindelijke oplossing van het conflict. Hoe een dergelijke vrede er uit zou kunnen zien, lichtte de diplomate verder niet toe. Kaag zei dat het succes van de missie voor een enorm deel te danken is aan de hulp en eensgezindheid van de VN-Veiligheidsraad en de samenwerking tussen Rusland en de Verenigde Staten. Ook heeft de OPCW volgens haar veel gehad aan samenwerken met Rusland en Iran.

Kaag wees er tevens op dat de humanitaire situatie in Syrië sinds vorig jaar alleen maar verslechterd is. Er zijn meer mensen ontheemd, het dodental is drastisch gestegen en er vinden mensenrechtenschendingen plaats op een schaal die nog niet eerder werd vertoond. Dit is volgens Kaag een verschrikkelijke realiteit, maar 'mogelijk is door de ontwapeningsmissie nog erger voorkomen'.

Hoewel er geen chemische wapens meer zijn ingezet, komen er wel veel berichten uit Syrië dat de afgelopen maanden meerdere chloorgasaanvallen zijn uitgevoerd. "Het bezit van chloor is niet verboden, de systematische inzet van chloorgas is dat wel", zei Kaag. Zij wees erop dat een afzonderlijke missie onderzoek doet naar deze aanvallen.

Bij het avondprogramma werden ook delen van de mini-opera 'Postcards from Aleppo' van Merlijn van Twaalfhoven ten gehore gebracht. Deze uitvoering combineerde muziek met verhalen van Syriërs uit oorlogsgebied. "Explosies zijn zo normaal geworden dat ze onze aandacht niet langer trekken", aldus de spreker. "Van wat de oorlog met ons doet, krijgt zelfs de dood het schaamrood op de kaken."

Amerikaan opgepakt die naar Noord-Korea wilde zwemmen

Een Amerikaan is in Zuid-Korea opgepakt nadat hij een poging had gedaan om al zwemmende naar Noord-Korea te gaan. Het nieuws werd door het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie bekendgemaakt. De man gaf aan dat hij graag een ontmoeting wilde hebben met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un.

Volgens de woordvoerder van het ministerie werd de man opgepakt toen hij de Han rivier probeerde over te zwemmen. Op het smalste punt is deze rivier minder dan 3 kilometer breed. De man werd uitgeput op de zuidelijke oever van de rivier aangetroffen door een grenspatrouille. De Amerikaanse ambassade heeft nog niet op de kwestie gereageerd.

Eerste mortiergranaat uit Gaza sinds wapenstilstand

Vanuit de Gazastrook is gisteren een mortiergranaat afgevuurd naar Israël. Het projectiel sloeg in het zuiden van het land in zonder schade of slachtoffers te veroorzaken, meldt het Israëlische leger.

Het is de eerste granaatinslag sinds een vijftig dagen durende oorlog tussen Israël en de militante Palestijnse beweging Hamas vorige maand eindigde met een staakt-het vuren. Het is nog niet bekend hoe Israël op het incident zal reageren.

Een veiligheidsfunctionaris van Hamas liet weten dat zijn groep niet achter de beschieting zat. De oorlog in Gaza, de derde in iets meer dan vijf jaar tijd, kostte volgens Palestijnse bronnen en de Verenigde Naties aan meer dan 2100 Palestijnen het leven. Aan Israëlische zijde vielen 72 doden.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.