FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Nieuwsarchief
Artikelen van woensdag 27 augustus 2014

[CL] Uitslagen play-offs 27/08/2014

Vanavond werden er vijf returns gespeeld in de play-offs van de Champions League. De winnaars van de tweekampen plaatsen zich voor de groepsfase van het miljoenenbal. De verliezers komen uit in de groepsfase van de Europa League. Dinsdag werden er ook al vijf wedstrijden gespeeld. In dit bericht de uitslagen, doelpuntenmakers en eventueel andere bijzonderheden. 

Het Bulgaarse Ludogorets heeft zich voor het eerst in de geschiedenis geplaatst voor de groepsfase van de Champions League. In de beslissende strafschoppenserie vertolkte verdediger Cosmin Moti een absolute heldenrol door als gelegenheidskeeper Steaua Boekarest uit te schakelen.

Ludogorets-doelman Vladislav Stoyanov incasseerde in de laatste minuut van de verlenging een rode kaart na het neerhalen van de doorgebroken Varela, waardoor veldspeler Moti het doel moest verdedigen in de strafschoppenserie. Moti keerde in die serie de strafschoppen van Paul Parvulescu en Cornel Rapa, waardoor de Bulgaren het CL-ticket in de wacht sleepte. Moti schoot ook de eerste penalty raak namens Ludogorets. 

Arsenal (Eng) - Besiktas (Tur) 1-0 (1-0) [1-0 agg.]
 45+1' Sánchez 1-0
 75' Debuchy (Arsenal/2g)

Athletic Club (Spa) - Napoli (Ita) 3-1 (0-0) [4-2 agg.]
 47' Hamšík 0-1
 61' Adúriz 1-1
 69' Adúriz 2-1
 74' Gómez 3-1

Bayer Leverkusen (Dui) - FC Kopenhagen (Den) 4-0 (3-0) [7-2 agg.]
 2' Son Heung-Min 1-0
 7' Calhanoglu 2-0
 31' Kießling (pen) 3-0
 65' Kießling 4-0

Ludogorets (Bul) - Steaua Boekarest (Roe) 1-0 (0-0) [1-1 agg./wns]
 90' Wanderson 1-0
 119' Stoyanov (Ludogorets)

Malmö FF (Zwe) - Red Bull Salzburg (Oos) 3-0 (2-0) [4-2 agg.]
 11' Rosenberg (pen) 1-0
 29' Eriksson 2-0
 84' Rosenberg 3-0

Uitslagen eerste ronde KNVB Beker (27/08/2014)

Vanavond stond de eerste ronde in de KNVB Beker op het programma. Er werden twintig duels tussen louter amateurclubs afgewerkt. Hieronder vind je de uitslagen van deze duels en welke teams er doorstromen naar de tweede ronde waarin ook de profteams uit gaan komen. De loting hiervoor is al op 3 juli geweest.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Capelle * EHC 3-2 (n.v.)
HBS * Juliana'31 6-1
DOS'37 * WAVV 6-1
WKE * Pelikaan 1-0
FVC Sportlust'46 * 1-2
JOS * Noordwijk 2-1
ZSV Lisse * 0-4
Barendrecht * De Ster 2-1 (n.v.)
ASWH * HSC'21 4-1
ADO '20 Scheveningen * 0-1
Ajax (am.) * De Valk 4-0
De Bataven Urk * 1-3
Flevo Boys Emmeloord * Haaglandia/Winston 6-2
IJsselmeervogels JVC Cuijk * 1-3
Oude Maas DOSKO * 1-3 (n.v.)
MSC ONS Boso Sneek * 1-2
EVV * Spirit'30 4-0
Deltasport * Leonidas 1-0
Feyenoord (am.) De Dijk * 2-4 (n.v.)
FC Lienden Excelsior Maassluis * 0-1

*= door naar volgende ronde
n.v.= winst na verlenging
am. = amateurs

Escape Dead Island 21 november uit

De Dead Island-spinoff Escape Dead Island komt op 18 november uit in Noord-Amerika en op 21 november in de rest van de wereld. Dit werd vandaag bekendgemaakt door Fatshark Sweden, de ontwikkelaar van de cell-shaded adventuregame.

In Escape Dead Island speel je als Cliff Calo en is het je taak om uit te zoeken wat er in godsnaam gaande is op het eiland Banoi. De game is, in tegenstelling tot de originele Dead Island, niet gefocust op het aan gort hakken van zombies. In plaats daarvan zal er vooral sprake zijn van stealth en puzzle/adventure.  

Escape Dead Island overbrugt de periode tot de release van Dead Island 2, die ergens in de lente van 2015 moet uitkomen. De thirdperson survival/mystery-game wordt uitgebracht voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Wereldrecord onklopbare Hosszu, Dekker pakt twee keer goud

Tijdens de World Cup zwemmen in Doha heeft Katinka Hosszu weer eens een nieuw wereldrecord kortebaan gezwommen. Op de 200 meter wisselslag pakte ze de zege in 2:02,61 minuten. Daarmee was ze ruim sneller dan de 2:03,20 die ze vorig jaar tijdens de World Cup in Eindhoven liet noteren.

Het was voor Hosszu al een meer dan uitstekende dag. Dat begon voor haar op de 800 meter, een onderdeel dat ze niet vaak zwemt. Toch pakte ze daar de dede plek, waarna haar zegereeks kon beginnen. Op de 200 meter vrije slag kwam ze met 1:51,41 minuten op enkele tienden van het vijf jaar oude wereldrecord van Federica Pellegrini.

Ook pakte de Hongaarse Hosszu goud op de 50 meter rugslag en na haar record op de 200 meter wisselslag kwam er ook de 200 meter rugslag nog bij voor de alleskunner. Haar landgenote Daniel Gyurta kwam bijna in de buurt van zijn eigen wereldrecord op de 200 meter schoolslag. Met 2:01,06 minuten kwam hij vier tienden tekort om zijn record uit 2009 te verbreken.

Inge Dekker kende ook een zeer goede dag. Ze won de 100 meter vlinderslag met speels gemak. De Nederlandse tikte na 56,05 seconden aan, terwijl Marieke d'Cruz met 57,88 op grote afstand tweede werd. Dekker won niet veel later ook de 50 meter vrije slag in 24,04 seconden, vlak voor de Poolse Aleksandra Urbanczyk (24,29). 

[US Open] Radwanska uitgeschakeld, Halep verder

Agnieszka Radwanska is in de tweede ronde van de US Open uitgeschakeld. De als vierde geplaatste Poolse, die de afgelopen twee jaar nog de laatste zestien haalde in New York, verloor met 3-6 en 4-6 van de Chinese Shuai Peng. Simona Halep deed wel wat van haar verwacht mocht worden. De Roemeense (2) versloeg Jana Cepelova met 6-2 en 6-1.

Angelique Kerber baande zich ook een weg naar de derde ronde. De als zesde geplaatste Duitse, die in haar openingspartij Ksenia Pervak moeizaam versloeg met 7-5 in de derde set, zette Alla Koedrjavtseva met duidelijke cijfers aan de kant: 6-2 en 6-4.

Wapenfeiten CoD: Advanced Warfare

Activision heeft een nieuwe trailer gereleased van Call of Duty: Advanced Warfare. In de trailer wordt het supply drop-mechanisme uitgelegd en worden wapens, gear en de exoskeleton getoond.

De exoskeleton stelt de speler in staat om sjieke manoeuvres te bezigen, zoals boost jumps, dodges, slides en ground slams. Qua wapens en gear valt er ook weer genoeg te customizen.

Call of Duty: Advanced Warfare komt op 4 november uit op Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3, PlayStation 4 en Windows.

Nederland stunt en mag na 25 jaar naar EK basketbal

De Nederlandse basketballers hebben voor een ongelooflijke prestatie gezorgd en zich geplaatst voor het EK basketbal in 2015. De door problemen geteisterde ploeg - nog geen twee jaar geleden leek het team zelfs opgeheven te worden - wist in Leiden in de beslissende wedstrijd af te rekenen met Montenegro. Het wordt de eerste keer sinds 1989 dat Nederland op het EK in actie mag komen.

De ploeg van bondscoach Toon van Helfteren begon de wedstrijd fantastisch en stond niet lang voor het einde van het eerste kwart op een 17-9 voorsprong. De Montenegrijnen kwamen echter razendsnel terug, en tegen de tijd dat het eerste kwart was afgelopen stond het 17-18 voor de bezoekers. Het tweede kwart begon al niet veel beter voor Nederland. Arvin Slagter gooide de eerste driepunter erin, maar binnen no-time stond het 20-25.

Dankzij Mohamed Kherrazi scoorde Nederland weer eens, niet veel later bracht Slagter met een driepunter het verschil terug tot één punt: 27-28. Direct daarna raakte zijn pink echter uit de kom, waardoor Slagter het restant van de eerste helft moest missen en de zaal stil werd. Nederland hield nog wel redelijk stand en ging met 30-33 de kleedkamers in.

In het derde kwart liet Nederland zien uit welk hout het gesneden is. Na ruim anderhalve minuut bracht Leon Williams Oranje eindelijk weer op een voorsprong: 35-33. Daarna begon een zeer goede run voor Nederland, wat gestaag uitliep en het derde kwart afsloot met een voorsprong van twaalf punten: 50-38. Op dat moment was dat ruim genoeg voor kwalificatie voor het EK, zes punten was de minimaal benodigde voorsprong.

Worthy de Jong (links) en Ralf de Pagter (rechts) in gevecht met de Montenegrijn Vladimir Mihalovic (PRO SHOTS/Kay in 't Veen)
Worthy de Jong (links) en Ralf de Pagter (rechts) in gevecht met de Montenegrijn Vladimir Mihalovic (PRO SHOTS/Kay in 't Veen)

Het laatste kwart begon dankzij een driepunter van Roeland Schaftenaar weer goed. Ondanks een paar punten van Montenegro hield Nederland de voorsprong nog lang vast: Halverwege het kwart stond het 56-42. In de slotminuten kwamen de Montenegrijnen echter plots weer opzetten en met nog anderhalve minuut te spelen was het verschil nog slechts negen punten: 60-51, waar vijf punten voorsprong nodig waren.

Met een minuut te spelen maakte Slagter een mooie score, maar Montenegro kwam gelijk weer terug op negen punten verschil. Met een kleine halve minuut te spelen kreeg Slagter twee vrije worpen, beide schoten gingen raak. Het verzet van de Montenegrijnen was definitief gebroken. In een kolkende hal in Leiden maakte Worthy de Jong in de slotseconde nog de score die de eindstand op het bord bracht: 68-55.

Nederland werd door de zege uiteindelijk tweede in de groep. De beste zes nummers twee in de kwalificatieserie - bestaande uit zeven groepen - mogen naar het EK. Dankzij onder meer een zege van Letland op Roemenië is Nederland de Roemenen voorgebleven in de stand van beste nummers twee. Het EK wordt volgend jaar in september gespeeld. De locatie van het toernooi is nog niet duidelijk. Oekraïne zou het gastland zijn, maar door de situatie in het land gaat dat niet door.

Ralf de Pagter op weg naar twee van zijn vier gemaakte punten (PRO SHOTS/Kay in 't Veen)
Ralf de Pagter op weg naar twee van zijn vier gemaakte punten (PRO SHOTS/Kay in 't Veen)

Vettel krijgt weer nieuw chassis

Regerend Formule 1-wereldkampioen Sebastian Vettel zal de Grand Prix van Italië aan gaan vangen met een nieuw chassis, zo meldt Autosport. Het is de tweede maal dit jaar dat Red Bull Racing dit bij de auto van de Duitser doet. Eerder gebeurde het al voor de race in Spanje na tegenvallende resultaten begin dit jaar.

Volgens teambaas Christian Horner is er mogelijk wat mis met het chassis van Vettel, want in België was het verschil met teamgenoot en racewinnaar Daniel Ricciardo te groot. "Veel dingen gaan mis bij Sebastian dit jaar, zoals vrijdag nog een kapotte bougie waardoor hij veel tijd op de baan verloor. We gaan controleren of er iets kapot is aan zijn chassis. Wat we van hem in België zagen was zeer ongebruikelijk."

Mühren tekent tot 2017 bij AZ

AZ heeft een nieuwe spits aan de selectie toegevoegd. De Alkmaarse club neemt Robert Mühren over van FC Volendam, werd woensdag bekendgemaakt. De topscorer van de Jupiler League tekent bij zijn nieuwe club een contract tot medio 2017. In totaal scoorde Mühren voor Volendam vijftig keer in 105 wedstrijden.

Mühren denkt dat zijn speltype prima past in de Eredivisie. "Ik ben technisch sterk en goed in het positiespel. In de Jupiler League wordt toch vooral vechtvoetbal gespeeld. Hopelijk kan ik het voorbeeld van Klaas-Jan Huntelaar, Nacer Chadli en Dries Mertens volgen", verwijst de 25-jarige spits naar spelers die eerder succesvol de overstap maakten.

AZ was hard op zoek naar een extra spits. Aron Johannsson, de clubtopscorer van vorig seizoen, kampt met een hardnekkige liesblessure en is voorlopig nog niet inzetbaar.

Verstappen verwacht sterk slot F3-seizoen

Max Verstappen heeft een drukke tijd voor de boeg. De Nederlander moet in voorbereiding op zijn Formule 1-debuut in 2015 ook nog de laatste twee weekenden in het Europese Formule 3 kampioenschap rijden. Daarnaast komt de Van Amersfoort-coureur ook nog in actie tijdens de Grand Prix van Macau.

Max Verstappen denkt dat de drukte geen verkeerde invloed heeft op de prestaties in het F3 kampioenschap, waar hij op de tweede plek staat met 77 punten achterstand op Esteban Ocon. "Ik denk dat het nu alleen nog maar beter zal gaan. Ik weet dat ik nu al iets heb voor volgend jaar. Hierdoor kan ik me volledig focussen op waar ik nu mee bezig ben," aldus Verstappen

Het Europese Formule 3-seizoen gaat verder op het circuit van Imola op 11 en 12 oktober. Een week later eindigt het seizoen op de Hockenheimring.

Verstappen op het podium na de race op de Nürburgring (PRO SHOTS/Arjan Broekmans)
Verstappen op het podium na de race op de Nürburgring (PRO SHOTS/Arjan Broekmans)

Van Aartsen bij bezoek: Schilderswijk geen kalifaat

De Haagse Schilderswijk is geen kalifaat. Dat heeft burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) woensdagavond gezegd bij een bezoek aan de wijk, zegt een woordvoerder.

Eerder kwam het in de wijk tot een demonstratie waarbij deelnemers hun enthousiasme voor de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) niet onder stoelen of banken schoven. PVV-fractievoorzitter in de Haagse gemeenteraad Léon de Jong stelde naar aanleiding hiervan dat de vlag van de IS in de Schilderswijk wappert en dat de wijk een kalifaat is geworden. Andere fractie wezen hem erop dat moskeeën afstand hebben genomen van IS.

Van Aartsen liep woensdag met een buurtpreventieteam door de wijk. "De afspraak om dit te doen is maanden geleden al gemaakt", zegt de woordvoerder. In de wijk sprak de burgemeester met inwoners, vooral jongeren. De wandeling eindigde in een koffiehuis.

Van Aartsen benadrukte bij het bezoek nog eens dat negentig procent van de wijkbewoners een bijdrage aan de maatschappij wil leveren. Hij stelde verder dat een heel klein deel, waarbij het vaak ook nog eens gaat om mensen van buiten de wijk, problemen veroorzaakt. Een nog kleiner deel zou ernstige problemen veroorzaken. Tijdens het debat over de demonstraties in de wijk liet de burgemeester zich in soortgelijke bewoordingen uit.

Man onthoofd bij ruzie in woongroep

Een ruzie in een woongroep in het Franse Argenteuil bij Parijs is woensdag volledig uit de hand gelopen: twee van de drie bewoners hebben de confrontatie niet overleefd. Een van hen is onthoofd.

De politie die door de buren was gebeld, trof op de stoep voor de flat een aan zijn hals gewonde man aan die overleed voor hij de politie kon vertellen wat er gebeurd was. In de keuken van de woongroep troffen de agenten een onthoofde man aan. De derde bewoner, die in de woongroep is aangehouden, verkeert in shock en wil weinig kwijt over wat er gebeurd is, aldus Franse media.

Onthoofdingen als moordmethode gaan ook ervaren agenten niet in de koude kleren zitten. "Onthoofding, dat is horror in zijn zuiverste vorm", aldus een van hen.

Man onthoofd bij ruzie in woongroep
Man onthoofd bij ruzie in woongroep (Foto: ANP)

Crystal Palace haalt Warnock terug als trainer

Neil Warnock is aangesteld als nieuwe trainer van Crystal Palace. De 65-jarige Engelsman is bij de club uit de Premier League de opvolger van Tony Pulis, die minder dan 48 uur voor het begin van de competitie besloot op te stappen. Voor Warnock wordt het zijn tweede periode bij Crystal Palace. Hij was er eerder trainer tussen 2007 en 2010.

Warnock begon zijn trainerscarrière in 1980 en had sindsdien in totaal dertien clubs onder zijn hoede. Met Queens Park Rangers en Sheffield United deed hij ervaring op in de Premier League. Warnock zat zonder club sinds zijn vertrek bij Leeds United in april vorig jaar.

Omroep Gelderland komt met Gele Piet

De donkere medemens kan opgelucht ademhalen: de Chinese medemens gaat hun stokje overnemen. Omroep Gelderland is overstag gegaan voor het geneuzel rond Zwarte Piet en presenteerden vandaag op hun Facebook: Gele Piet.

Echt vriendelijk wordt deze gedaanteverwisseling ook niet ontvangen. Termen als 'Idioten', 'NSB'ERS!!!' en 'belachelijk!!!!' vliegen de omroep nou om de oren. 'Hoe verklaar je kinderen dat de pieten ineens van kleur veranderd zijn als toverballen?', was een andere reactie.

Omroep Gelderland komt kijkers tekort, want ze vragen ze allemaal woensdagavond naar hun uitzending van Zomer in Gelderland te kijken. 'En geen Zwarte Pieten en geen discussie want in Otterlo hebben ze gewoon gele pieten.'

Bekijk in de bron een foto.

Wilders noemt akkoord wanvertoning

PVV-leider Geert Wilders vindt het akkoord dat het kabinet woensdag sloot met drie oppositiepartijen een 'wanvertoning'. Dat heeft Wilders woensdagavond laten weten.

De PVV stoort zich eraan dat er meer geld gaat naar noodhulp in crisisgebieden en de opvang van vluchtelingen. "De forse belastingverlaging waar Nederlanders naar snakken blijft achterwege."

"Het is te gênant voor woorden, meer dan een miljard extra naar asielzoekers en ontwikkelingshulp en Nederlanders krijgen hogere zorgpremies en lagere pensioenen voor hun kiezen. Dit kabinet maakt Nederland kapot", zegt Wilders.

Andere oppositiepartijen wilden woensdagavond nog niet reageren. Ze willen het complete beeld afwachten zoals dat op Prinsjesdag officieel bekend wordt gemaakt. Tot nu toe is alleen uitgelekte informatie bekend.

Besmettelijke bijenziekte in Zuidlaren

Onder bijen in het Drentse Zuidlaren is een zeer besmettelijke bijenziekte vastgesteld die de larven van bijen treft. Het gaat om Amerikaans vuilbroed. De kolonie is geruimd en om verdere verspreiding te voorkomen is een vervoersverbod ingesteld, meldt het ministerie van Economische Zaken woensdag.

Het vervoersverbod is om 19.15 uur ingegaan. In een gebied van drie kilometer rond de uitbraak mogen geen bijen worden vervoerd. Het verbod duurt minstens dertig dagen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit controleert bijenvolken die in het gebied worden gehouden. Vuilbroed verandert de larven van de honingbij in een slijmerige, rokende massa. Hele bijenvolken kunnen hierdoor omkomen. Imkers die vermoeden hiermee te maken te hebben, zijn verplicht dit te melden. In België is dit jaar al bij meerdere imkers vuilbroed geconstateerd.

De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie. De sporen van de bacterie kunnen ook in langdurige droogte en warmte overleven.

Thijs Römer zou alcoholist kunnen zijn

Het is te hopen dat Thijs Römer niet zonder werk komt te zitten. De acteur denkt dat hij zich dan wel eens zou kunnen ontpoppen als alcoholist. "Als ik niets zou hoeven, zou ik met hart en ziel alcoholist zijn", zegt de 36-jarige acteur in het tijdschrift JFK. "Dagelijks in een roes verkeren lijkt me heerlijk."

Römer grijpt graag naar de fles als hij niet hoeft te werken. "Als ik doe waar ik zin in heb, drink ik elke dag. En drink ik elke dag ook lekker door", zegt de acteur. "Dat kan ik echter ook wel beteugelen hoor, maar dat doe ik eigenlijk vooral voor mijn werk."

Voor Römer kan een glaasje helpen om te ontsnappen aan de sleur. "Soms heb ik last van de alledaagsheid van het bestaan. Na twee gintonics krijgt het allemaal een iets surreëler karakter. Daar gedij ik wel bij."

Wel moest de acteur voor zijn rol in de nieuwe tv-serie Nieuwe Buren, dat vanaf 14 september wordt uitgezonden, van zichzelf een halfjaar stoppen met drinken. "Ik heb echt moeten afkicken, maar na twee maanden merkte ik dat ik minder slaap nodig had, mijn ogen beter werden en mijn geheugen scherper werd. De geneugten van een nuchter leven."

Hoewel de acteur zijn werk serieus neemt, wil hij graag beter worden. Römer hoopt over tien jaar 'een goed acteur te zijn'. "Over tien jaar ben ik 46. Toen ik de acteerdrift in mijzelf ontdekte, wist ik dat ik pas echt goed zou gaan worden tussen mijn veertigste en mijn vijftigste. Moet te doen zijn."

'Straffen jihadisten werkt averechts'

De Nederlandse maatregelen tegen jihadstrijders werken mogelijk averechts. De sancties die jihadisten krijgen opgelegd komen neer op 'moslimpje pesten', zegt advocaat Pestman woensdag tegen de NOS. De maatregelen zorgen er volgens hem juist voor dat mensen boos worden op de Nederlandse regering.

"Het onder toezicht plaatsen van kinderen, het intrekken van subsidies en toeslagen, zijn vergaande maatregelen waardoor de onvrede onder deze groep en familieleden groeit", stelt de advocaat, die veel Syrië-gangers bijstaat. Er wordt volgens hem niet goed nagedacht over de mogelijke gevolgen van de maatregelen.

Veel betrokkenen snappen volgens Pestman niet waarom zulke maatregelen worden getroffen. Hij erkent dat er onder moslims onrust heerst, maar die richtte zich tot nu toe vooral op wat er in Syrië gebeurt. Er zou nog geen bedreiging voor de Nederlandse openbare orde zijn.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof bestrijdt de aantijgingen van de advocaat. Hij zegt tegen de NOS dat goed wordt gekeken naar de balans tussen preventie en repressie, om te voorkomen dat mensen zich tegen Nederland keren.

Kabinet en oppositie eens over begroting 2015

Het kabinet en de bevriende oppositie zijn het in onderhandelingen woensdag eens geworden over de rijksbegroting voor volgend jaar. Dat heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem bekendgemaakt na overleg op zijn departement, waarbij premier Mark Rutte, de fractievoorzitters en financieel specialisten van de bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP en de financieel specialisten van de regeringspartijen VVD en PvdA aanwezig waren.

Dijsselbloem sprak van een "voorzichtige begroting" die rekening houdt met de beperkte ruimte die er is en ook met de onzekerheden op internationaal geopolitiek gebied. De koopkracht wordt voor mensen zo veel mogelijk ontzien en dat leidt volgens Dijsselbloem tot een evenwichtig koopkrachtbeeld met "een plusje waar mogelijk". Nederland is er economisch gezien nog niet, maar "we gaan geleidelijk de goede kant op", aldus Dijsselbloem.

In het begrotingsakkoord is afgesproken om ongeveer 1 miljard euro vrij te maken voor een verlichting van eerder afgesproken lastenverzwaringen. Dat leidt tot een gemiddelde koopkrachtstijging van 0,25 procent.

Ook komt er al op korte termijn zo'n 900 miljoen euro voor noodhulp en opvang van vluchtelingen en asielzoekers. Defensie krijgt er structureel 100 miljoen euro bij.

Het kabinet sloot vorig jaar pas na Prinsjesdag een akkoord met de bevriende oppositie om zich verzekerd te weten van voldoende steun in de Eerste Kamer. Toen werd afgesproken om voortaan al vóór de begroting wordt samengesteld te onderhandelen. Dijsselbloem presenteert zijn miljoenennota op Prinsjesdag, 16 september.

Kabinet en oppositie eens over begroting 2015
Kabinet en oppositie eens over begroting 2015 (Foto: ANP)

Dean Saunders opgepakt om brandstichting

Dean Saunders is opgepakt op verdenking van brandstichting. Dat heeft zijn advocaat woensdagavond bevestigd. De zanger zou dinsdagnacht in Zaandijk de auto van de ouders van zijn ex in brand hebben gestoken. Hij zit nog vast.

De wagen van de ouders van Jamie Faber brandde volledig uit. Het is niet duidelijk wanneer Saunders wordt verhoord en weer wordt vrijgelaten. "Omdat het onderzoek nog loopt, kan er op dit moment geen nadere informatie worden verstrekt", aldus zijn advocaat.

De zanger en Faber, die samen een zoontje hebben, gingen eerder dit jaar uit elkaar. Kort na de breuk deed Faber aangifte vanwege mishandeling. Saunders kreeg in mei een voorwaardelijke werkstraf van veertig uur opgelegd, moest een boete betalen en verplicht in therapie. De zanger heeft de mishandeling altijd ontkend.

'Burgeroorlog dreigt in Libië'

Een 'regelrechte burgeroorlog' dreigt in Libië als de chaos en verdeeldheid in het Noord-Afrikaanse land voortduren. Dat heeft de Libische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Ibrahim Dabbashi, woensdag tegen de VN-Veiligheidsraad gezegd.

Dabbashi zegt burgeroorlog nooit als een mogelijkheid te hebben beschouwd, 'maar de situatie is veranderd'.

De Veiligheidsraad stemde unaniem in met een resolutie waarin wordt opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren en uitbreiding van sancties tegen personen die een gevaar vormen voor de stabiliteit in het land.

Libië heeft momenteel twee concurrerende regeringen en parlementen in verschillende delen van het land. De verdeeldheid komt voort uit rivaliteit tussen islamisten en non-islamisten, maar ook uit stammentwisten en regionale allianties.

Netanyahu roept overwinning uit op Hamas

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft woensdag de overwinning op Hamas uitgeroepen. Hij zei dat Hamas niks heeft gekregen voor het staakt-het-vuren van dinsdag waarmee een einde kwam aan de strijd in Gaza.

'Hamas is hard geraakt' in de afgelopen zeven weken en Israël heeft niet toegegeven aan de eisen van de militante beweging, aldus Netanyahu. Hamas riep overigens ook de overwinning uit op Israël.

In werkelijkheid hebben beide partijen zowel gelijk als ongelijk. Hamas eiste de opheffing van de blokkade van Gaza en kreeg een gedeeltelijke openstelling van het gebied. Israël eiste de ontwapening van Hamas en hoewel dit niet is gebeurd, neemt de Palestijnse Autoriteit van president Mahmoud Abbas de controles bij grensposten in Gaza over. De hoop is dat hiermee de smokkel van wapens wordt teruggedrongen.

Het geweld kostte de afgelopen zeven weken aan ruim tweeduizend Palestijnen, veelal burgers, het leven. Duizenden gebouwen in Gaza werden in de as gelegd. In Israël kwamen bijna zeventig mensen om, op enkelen na allen militairen.

Nederlaag Rus in eerste ronde ITF-Fleurus

Er moet veel gebeuren mocht Arantxa Rus de komende weken niet veel plaatsen op de wereldranglijst verliezen. De tennisster, die vorige week al in de eerste ronde van de kwalificaties van de US Open verloor, werd vandaag al in de eerste ronde van het ITF-toernooi van Fleurus uitgeschakeld.

Dat toernooi wist de Nederlandse, samen met nog drie andere toernooien, vorig jaar nog te winnen in deze periode van het jaar. Vandaag was de Lucia Cervera-Vazquez, de nummer 427 van de wereld, na drie sets te sterkste. Gezien de vormpeil van de Monsterse lijkt een vrije val op de ranglijst, waarop ze nu 153e staat, niet te voorkomen.

Ook Xabi Alonso stopt als international

Xabi Alonso heeft woensdag een punt gezet achter zijn interlandloopbaan. De Spanjaard kwam deze zomer op het WK tegen Australië voor het laatst in actie voor La Furia Roja. Alonso (32) beleefde weinig plezier aan zijn laatste eindtoernooi met Spanje.

In Brazilië strandde de wereldkampioen van 2010 in de groepsfase. De 3-0 zege op Australië was na eerdere nederlagen tegen Oranje (1-5) en Chili (0-2) niet voldoende om nog door te bekeren. De beslissing van de middenvelder van Real Madrid komt niet uit de lucht vallen. Alonso zou al voor het WK een besluit hebben genomen over zijn interlandloopbaan. De routinier verlengde in januari van dit jaar zijn contract bij De Koninklijke en zou daarbij hebben laten weten na deze zomer te stoppen als international.

De 113-voudig international wachtte met de officiële bekendmaking tot na het WK. Alonso scoorde zestien keer voor Spanje en werd twee keer Europees kampioen (in 2008 en 2012). Vier jaar geleden maakte de middenvelder deel uit van de selectie die ten koste van Nederland wereldkampioen werd in Johannesburg.

Alonso volgt met zijn besluit generatiegenoten Xavi en David Villa. De middenvelder en de topscorer aller tijden van Spanje maakten ook bekend niet langer voor de nationale ploeg uit te willen komen. Bondscoach Vicente del Bosque en de Spaanse bond gaan ondanks het debacle in Brazilië verder tot en met Euro 2016.

[Pic] Pochettino haalt Fazio naar Tottenham

Federico Fazio verhuist van Sevilla naar Tottenham Hotspur. De Londense club betaalt zo'n tien miljoen euro voor de boomlange Argentijnse verdediger. Tottenham Hotspur heeft met Fazio (27) een opvolger binnen voor de vertrokken Michael Dawson.

De aanvoerder van vorig seizoen kwam niet langer voor in de plannen van manager Mauricio Pochettino, die deze zomer overkwam van Southampton. Dawson verliet Spurs dinsdag voor een overstap naar Hull City.

Fazio (1.95 meter) was al langere tijd in beeld bij Tottenham en Pochettino. De Argentijnse oefenmeester zag in zijn landgenoot een ideale versterking voor de verdediging. Ook Mateo Musacchio van Villarreal stond op de nominatie om naar White Hart Lane te verhuizen. Die transfer ketste uiteindelijk af.

Fazio speelde tussen 2007 en 2014 voor Sevilla. De verdediger speelde 197 officiële wedstrijden voor de Andalusiërs. Vorig seizoen won hij de Europa League met de Spaanse club. Fazio kwam deze maand nog in actie voor Sevilla tijdens de strijd om de Europese Supercup tegen Real Madrid (2-0 nederlaag).

Tottenham heeft met de Argentijn de vijfde aanwinst voor komend seizoen vastgelegd. Pochettino haalde eerder deze zomer Oranje-international Michel Vorm, Ben Davies, Eric Dier en DeAndre Yedlin naar White Hart Lane. Tottenham staat na twee wedstrijden aan kop in de Premier League en speelt zondag thuis tegen Liverpool.

Holland Acht redt het niet op WK

De Holland Acht heeft woensdag bij de wereldtitelstrijd op de eigen Bosbaan in Amsterdam een teleurstellend seizoen niet kunnen redden. De ploeg van coach Geert-Jan Derksen eindigde in de herkansing op de vierde plaats in een tijd van 5.49,230.

Alleen de eerste twee teams plaatsten zich voor de A-finale. Dat waren in deze manche Frankrijk (5.42,910) en Verenigde Staten (5.43,320).

Holland Acht redt het niet op WK
Holland Acht redt het niet op WK (Foto: ANP)

Ødegaard (15) jongste Noorse international ooit

Martin Ødegaard is officieel de jongste speler ooit in het Noorse nationale team. De pas 15-jarige middenvelder stond woensdag aan de aftrap in de vriendschappelijke interland tegen de Verenigde Arabische Emiraten. De speler van het Noorse Strømsgodset kwam eerder al uit voor het nationale elftal onder zeventien jaar.

Ødegaard neemt het record over van Tormod Kjellsen, die 15 jaar en 351 dagen oud was toen hij in 1910 voor zijn land debuteerde. Ødegaard is met zijn 15 jaar en 253 dagen bijna honderd dagen jonger. Het piepjonge talent staat in de belangstelling van verschillende Europese topclubs. Ook Ajax zou al scouts naar Noorwegen hebben gestuurd.

Forza Horizon 2 krijgt demo

Op Xbox.com zijn vandaag enkele nieuwe details aangekondigd van Forza Horizon 2. Zo komt er een demo beschikbaar en zijn de achievements bekendgemaakt.

De demo van Forza Horizon 2 komt op 16 september beschikbaar voor Xbox One. De volledige versie van de open-world racegame komt op 30 september uit voor Xbox One en Xbox 360. Voor de lijst met achievements, klik hier.

Sinds enige tijd maakt Microsoft iedere week een aantal auto's bekend die in de game te berijden zijn. Inmiddels is het week zes van de aankondigingen, hieronder enkele pareltjes van de lading van deze week.

Losse Kinect kost 150 dollar

Nadat Microsoft de Xbox One zonder Kinect aankondigde, kon het niet uitblijven dat Kinect ook de losse verkoop in zou gaan. Vandaag kondigt Microsoft aan dat dit, in ieder geval voor Noord-Amerika, per 7 oktober mogelijk zal zijn.

De losse Kinect zal gebundeld worden met Dance Central Spotlight en 150 dollar kosten. Wanneer de losse Kinecht naar Nederland komt en of dit dezelfde bundel zal zijn, is nog niet bekend.

Kinect Xbox One

Suárez: "Andere clubs afgewezen"

Luis Suárez verliet Liverpool deze zomer voor Barcelona, maar had ook andere opties. Hij leverde zijn oude club liefst 81 miljoen euro op. Ook andere clubs hadden interesse, maar de Uruguayaan had daar geen oog voor. Hij wilde alleen maar naar Barcelona omdat het zijn 'droom' was om met Lionel Messi en zijn ploeggenoten in Camp Nou te spelen.

"Toen ik van de interesse van Barcelona hoorde, hoefde ik geen moment na te denken want het was altijd mijn droom om hier te spelen", zegt Suárez in gesprek met Barca Fans. "Ik heb andere opties afgewezen omdat het mijn droom was om hier te spelen."

De voormalige speler van FC Groningen en Ajax is blij met het verloop van zijn carrière. “In mijn laatste jaren hier in Europa, eerst bij Ajax en daarna bij Liverpool, is het hard gegaan. Nu heb ik de top bereikt. Ik speel bij het beste team ter wereld."

“Ik wil de prijzen winnen die ik Barcelona in de laatste jaren vanaf een afstand heb zien winnen. Ik heb altijd met veel plezier naar de spelers gekeken die nu mijn ploeggenoten zijn", aldus Suárez. Suárez moet minimaal tot eind oktober wachten voordat hij zijn officiële debuut voor Barcelona mag maken. Hij zit een schorsing van vier maanden uit nadat hij Giorgio Chiellini heeft gebeten op het WK tijdens de groepswedstrijd tussen Uruguay en Italië.

Ga 8-bit met update Hyrule Warriors

Enige tijd geleden werd al bekend dat Hyrule Warriors veel support zou krijgen en dat een eerste patch in de maak was. Deze is nu klaar en zal vanaf 1 september te downloaden zijn (in Japan). De update voegt onder andere het allereerste zwaard van Link toe.

Daarnaast zal de game een challenge mode krijgen en wordt een optie toegevoegd waarin je zelf kunt bepalen welke muziek tijdens missies wordt afgespeeld. Uiteraard verhelpt de patch ook een aantal glitches.

Hyrule Warriors is vanaf 19 september te koop in Europa. 

Hyrule Warriors 8-bit

Rutten: "Voel dat dit gaat lukken"

Feyenoord werkt vol vertrouwen toe naar het tweede deel van een tweeluik tegen FC Zorya Luhansk. Fred Rutten en Ruben Schaken verwachten de klus te klaren. Nadat de pogingen om de groepsfase van de Champions League te bereiken strandden tegen Besiktas, moet Feyenoord via Zorya deelname aan de Europa League veiligstellen.

Het heenduel in Oekraïne eindigde in 1-1. Rutten denkt dat zijn ploeg donderdagavond in eigen huis het verschil zal maken. "Iedereen wil graag de poulefase halen. Ik voel dat wij deze klus gaan klaren", vertelde hij tijdens de gebruikelijke persconferentiein aanloop naar de wedstrijd.

"Ik verwacht dat Zorya niet heel anders zal spelen dan in de uitwedstrijd. Ze wachten op fouten van de tegenstander", vervolgde de trainer van de Rotterdammers. "In mijn beleving zit er voldoende vertrouwen in dit team om de klus te klaren."

Rutten krijgt bijval van Schaken, die vindt dat Feyenoord het aan zijn stand verplicht is om door te bekeren. "Zorya is niet de sterkste Europese tegenstander van de afgelopen jaren. Dit is de ideale gelegenheid om de groepsfase van te halen", aldus de ervaren aanvaller.

Feyenoord moet het donderdag in De Kuip nog stellen zonder aanwinst Jens Toornstra. De van FC Utrecht overgekomen middenvelder werd officieel pas maandag gepresenteerd, waardoor het te laat was om hem nog in te schrijven. Toornstra maakt aankomend weekend waarschijnlijk zijn debuut tegen FC Twente.

[Vuelta] Nieuwe ritzege Degenkolb, Hofland derde

John Degenkolb heef weer een etappe gewonnen in de Vuelta. De Duitser van Giant-Shimano was net als gisteren te sterk in de massasprint. Moreno Hofland (Belkin) eindigde achter Nacer Bouhanni als derde.

Tony Martin en Pim Ligthart zochten vroeg in de etappe de aanval. Martin vond de voorsprong van drie minuten echter niet groot genoeg en besloot zich terug te laten zakken. Nadat Saxo-Tinkoff met succes een (kortstondige) waaier wist te vormen werd Ligthart ook weer ingelopen. Voor het laatste klimmetje waren twee grote groepen samengekomen en werd de etappe weer in een massasprint beslist.

Daarin bleek Degenkolb net als gisteren te sterk voor de concurrentie. De rode leiderstrui blijft om de schouders van de Australiër Michael Matthews (Orica-GreenEdge).

UEFA beboet FC Groningen voor vuurwerk

FC Groningen heeft een boete van twintigduizend euro gekregen van de UEFA. De Europese voetbalbond bestraft de Groningers daarmee voor het vuurwerk dat werd afgestoken tijdens de Europa League-voorrondewedstrijd tegen Aberdeen. Groningse fans gooiden tijdens dat duel ook voorwerpen op het veld.

De club had de fans van tevoren al gewaarschuwd dat vuurwerk de club een boete op zou leveren. Directeur Hans Nijland is dan ook teleurgesteld. "Wij balen hier ongelooflijk van", stelt hij. "Dat enkele supporters niet willen begrijpen dat met dergelijke acties de club niet wordt geholpen, is voor ons onbegrijpelijk. Met dit geld hadden we veel andere en betere dingen kunnen doen."

Belkin verlengt contracten en haalt Teunissen

De Belkin-wielerploeg heeft de contracten van Jos van Emden, Marc Goos, Martijn Keizer en Bram Tankink verlengd. Alle vier tekenden voor twee jaar bij. Talent Mike Teunissen wordt aangetrokken van het Rabobank Development Team.

De 22-jarige Teunissen kan zowel op de weg als in het veld uit de voeten. De oud-wereldkampioen veldrijden bij de junioren won dit jaar Parijs-Roubaix bij de junioren.

Belkin gaat volgend jaar verder als Lotto-ploeg. De sportloterij werkt samen met Brandloyalty aan een gezamenlijke schaats- en wielerploeg. Dat bedrijf wordt subsponsor van de ploeg, maar verbindt er zijn naam niet aan. De nieuwe formatie is daarom nog op zoek naar een tweede titelsponsor.

Waalwijkse tieners opgepakt na mishandelingsfilmpje

De politie heeft woensdag vier tieners uit Waalwijk aangehouden die ervan worden verdacht vorige week een 12-jarig meisje te hebben mishandeld. Een filmpje waarop de vechtpartij te zien is werd afgelopen weekend op internet verspreid.

Op de beelden is te zien dat het slachtoffer op de grond ligt en door omstanders tegen haar hoofd en schouders wordt geschopt. Het meisje was op het speelveld op de Gradenboog om een ruzie uit te praten met een meisje. Dat liep echter uit op een vechtpartij tussen de twee, die werden aangemoedigd door een groep toeschouwers.

Het meisje liep onder meer spierpijn over haar hele lijf op en heeft aangifte gedaan. De opgepakte tieners zijn een 15-jarige jongen en meisjes van 12, 16 en 17 jaar.

Utrecht neemt vleugelspits over van Liverpool

De Zweedse vleugelspits Kristoffer Peterson speelt de komende vier seizoenen voor FC Utrecht. De 19-jarige aanvaller werd door de domstedelingen overgenomen van Liverpool, waar hij sinds 2011 speelde. Peterson kan op beide flanken uit de voeten en is international van Jong Zweden.

Bij Utrecht is men er van overtuigd dat Peterson het goed gaat doen in de Eredivisie. "Sinds zijn komst naar Liverpool heeft hij een enorme ontwikkeling doorgemaakt", weet manager spelerszaken Edwin de Kruijff. "Wij hebben er vertrouwen in dat hij die lijn kan doortrekken in Utrecht en dat hij een uitstekende aanvulling is op de selectie zoals die er nu is. FC Utrecht is een club waarbij talenten zich doorontwikkelen tot de top."

Peterson werd woensdag door FC Utrecht gepresenteerd. Hij sluit direct aan bij de selectie van Utrecht.

Giel viert ook tweede jubileum met feestje

Giel Beelen viert dit jaar niet alleen zijn tienjarige jubileum op Radio 3, ook zijn vijf jaar bij Radio 6 zijn reden voor een feestje. De dj organiseert volgende week zaterdag een fuif in de North Sea Jazz Club in Amsterdam.

Tijdens het feest treden artiesten als Alain Clark en Tim Wes op. Ook kruipt Beelen, die elke zaterdag op NPO Radio 6 te horen is in Gieljazz, zelf achter de draaitafels. De avond wordt live uitgezonden op de radiozender.

"Heel gaaf om na vijf jaar eens de studio uit te stappen en de mixen voor een publiek te draaien", zegt de dj in een verklaring. "Alain Clark doet een hele andere set dan normaal en Tim Wes doet mee met dj's."

De 37-jarige Beelen viert zijn tienjarig jubileum bij NPO Radio 3 op 26 oktober in Carré. Onder anderen Miss Montreal en The Opposites verzorgen die avond een optreden. In mei verbrak de dj het wereldrecord radiomaken om zijn tienjarige jubileum te markeren. Beelen was 198 uur onafgebroken te horen.

Justin Bieber vergelijkt zichzelf met prinses Diana

Justin Bieber ziet overeenkomsten tussen zijn situatie en die van prinses Diana. Hij werd dinsdagmiddag op de autoweg weer eens achtervolgd door een paparazzo, wat uitliep op in een botsing. "We moeten geleerd hebben van de dood van prinses Diana", reageerde de zanger achteraf via Twitter.

Het auto-ongeluk vond plaats in West Hollywood. Volgens de Amerikaanse entertainmentsite TMZ was Bieber zelf schuldig aan de botsing. Hij zou geïrriteerd op de rem van zijn Ferrari hebben getrapt toen hij merkte dat hij werd gevolgd. De zanger hield niets over aan het gebeuren, de dure bolide was flink bekrast.

De Britse prinses Diana kwam in 1997 om het leven bij een auto-ongeluk in Parijs. De chauffeur van de auto waarin ze zich bevond klapte op hoge snelheid tegen de pilaar van een tunnel, bij het ontvluchten van fotografen.

Bieber en Lady Diana
Sprekend toch?

Bar gesloten na uit de hand gelopen vuurstunt

Een bar in Leeuwarden moet een week de deuren sluiten nadat dinsdagavond meerdere bezoekers gewond raakten toen een stunt met vuur niet volgens plan verliep. Dat heeft burgemeester Ferd Crone (PvdA) bepaald.

Medewerkers hadden een brandbare vloeistof op de bar gespoten en deze vervolgens in brand gestoken. Hierdoor ontstond een steekvlam. Een bezoeker liep tweedegraads brandwonden op en een aantal andere klanten eerstegraads brandwonden.

De eigenaar van de horecagelegenheid aan het Ruiterskwartier moet maatregelen treffen om herhaling te voorkomen. Volgende week moet hij een veiligheidsplan overhandigen aan de gemeente. Dan besluit de burgemeester wat voor maatregelen verder worden genomen.

PlayStation Plus-titels september bekendgemaakt

Konden we vorige maand nog genieten van vele indie-titels door PlayStation Plus, is het in september de beurt aan een assortiment aan titels. We kunnen vechten, puzzelen en sporten op alle platformen vanaf 3 september.

PlayStation 4 zal Velocity 2X en het 'critically acclaimed' Sportsfriends ontvangen. PlayStation 3-gamers kunnen aan de slag met PlayStation All-Stars: Battle Royale en Hoard. PlayStation Vita wordt verblijd met TxK en Joe Danger.

De titels van augustus, Road Not TakenFEZ, Crysis 3, Proteus, Metrico en Lego Harry Potter 5-7 years, zijn nog tot 3 september te downloaden. 

Crimineel duo bekent inbraken

Het crimineel duo Antonio Marcus van der P. (25) en Enise B. heeft bekend dat het een reeks inbraken heeft gepleegd. Dat heeft advocaat Peter Plasman woensdag bevestigd na een bericht hierover in het AD.

Het stel zorgde in februari voor grote opschudding nadat het in Echten, Meppel, Lage Mierde en Enschede een spoor van geweld had getrokken. Ze zouden een vrouw hebben ontvoerd en een man hebben gegijzeld. Ook zouden ze in Enschede op een camping een man hebben neergeschoten. Na een wekenlange klopjacht werd het stel in een hotel in Duitsland gearresteerd. Het tweetal was op dat moment in het bezit van een vuurwapen.

Plasman bevestigt dat het stel een "aantal feitelijkheden grotendeels heeft bekend", maar wil verder niets over de zaak zeggen. Het is niet duidelijk of het stel ook de gijzeling en ontvoering heeft bekend.

Het duo staat op 2 september voor het eerst op een openbare zitting terecht. De rechtbank in Assen houdt dan een zogeheten pro-formazitting in de zaak rond het tweetal, dat wordt verdacht van een reeks feiten, waaronder ontvoering en poging tot moord.

In de media kregen de man en de vrouw de bijnaam 'Bonnie en Clyde'. Tijdens het opsporingsonderzoek hebben politie en justitie de volledige namen en foto's van de verdachten vrijgegeven. Het grove geweld en de vrees dat de twee nieuwe slachtoffers zouden maken, waren hiervoor de aanleiding.

Crimineel duo bekent inbraken
Crimineel duo bekent inbraken (Foto: ANP)

Eerste boycotgroente komt aan bij Voedselbank

De eerste partij groente die door de overheid uit de markt is genomen vanwege de Russische boycot, wordt woensdagmiddag aangeboden aan de Voedselbank in Arnhem. Het betreft ruim 4000 kilo verse tomaten. Volgens Voedselbanken Nederland krijgen ruim 4600 armlastige huishoudens hierdoor deze week nog verse tomaten in hun wekelijkse pakket.

Het ministerie van Economische Zaken stelde woensdag een regeling in werking die het mogelijk maakt voedseloverschotten als gevolg van Ruslands importstop uit de markt te halen. Telers krijgen een hogere vergoeding als ze uit de markt genomen producten aan de voedselbanken verstrekken. Dan worden bijvoorbeeld de extra kosten voor distributie en sortering vergoed vanuit Brussel.

[jOS] Peruviaanse voetballers pakken laatste gouden medaille

Het jongensvoetbalteam van Peru heeft in Nanjing de laatste gouden medaille van de Jeugd Olympische Spelen 2014 veroverd. In de finale van het toernooi, met louter spelers die in 1999 geboren zijn, waren de Zuid-Amerikanen te sterk voor Zuid-Korea.

Jeong Wooyeong bracht de Koreanen al vroeg op 0-1, maar Franklin Gil zette Peru vlak voor rust op gelijke hoogte. Tien minuten na rust maakte Fernando Pacheco de treffer die uiteindelijk beslissend bleek: 2-1. Het brons ging eerder op de dag naar IJsland, dat met 4-0 van Kaapverdië won.

Voor Peru is het de eerste keer in lange tijd dat er een (jeugd)olympische gouden medaille gewonnen is. De eerste en tot nu toe enige keer was in 1948, toen schutter Edwin Vásquez in Londen goud pakte.

Franklin Gil (14) wordt naar de grond gewerkt, maar maakt later wel de gelijkmaker (Foto: Getty)

Splitsing bij Pakistaanse Taliban

Een aantal leden van de Pakistaanse Taliban heeft de groep de rug toegekeerd en een eigen beweging opgericht. Het is al de tweede keer in vier maanden tijd dat een deel van de Taliban zich afsplitst. Bij de Afghaanse Taliban gebeurde het ook al eens.

In een videoboodschap zei een van de leiders dat de nieuwe groep als Jamaat ul-Ahrar door het leven gaat. Meningsverschillen met de leiding van de Taliban zouden ten grondslag liggen aan de splitsing.

Toch geen joods badhuis in kelders Venlo

De middeleeuwse kelder die in 2004 in Venlo werd gevonden, is nooit een joods badhuis geweest. Dat is de conclusie van een onderzoek dat woensdagmiddag in de Limburgse stad werd gepresenteerd. De vondst werd onderzocht, omdat de twijfel groeide of het wel echt om een zogeheten mikwe zou gaan.

De theorie dat het om een mikwe gaat blijkt niet langer houdbaar. Zo werd geen aanwijzing gevonden dat er een constante waterstroom naar het veronderstelde bad ging. Ook andere theorieën dat het zou gaan om een joods badhuis, blijken onhoudbaar.

De twee onderzoekers concluderen dat het 'uitermate lastig' is om met zekerheid te kunnen vaststellen wat de kelderstructuur precies was. Ze denken dat het gaat om kelders van twee gebouwen uit de dertiende en veertiende eeuw. De ligging maakt het volgens hen aannemelijk dat de gebouwen te maken hadden met handel over de Maas.

De archeologische vondst werd tien jaar geleden geïnterpreteerd als een mikwe, waarna het geheel werd verplaatst naar het Limburgs Museum.

Mishandelaars omgekomen Somaliër verdacht van moord

Twee mannen die vorige week zijn aangehouden na de mishandeling van een Somalische bewoner van de zogenoemde vluchtgarage in Amsterdam worden verdacht van moord of zware mishandeling met voorbedachten rade. Dat heeft het OM woensdag bekendgemaakt. De rechtbank heeft het voorarrest van de verdachten met twee weken verlengd.

Het 26-jarige slachtoffer belandde dinsdag na een vechtpartij in de vluchtgarage in een ziekenhuis. Hij lag een paar dagen in coma, maar overleed zondag. De verdachten van 31 en 33 jaar werden donderdag aangehouden.

Volgens de vluchtelingen ontstond de vechtpartij doordat de asielzoekers veel stress hebben en velen met een posttraumatische stressstoornis kampen. Ze zitten met veel verschillende nationaliteiten bij elkaar in een pand met weinig voorzieningen. Ook hebben ze maar weinig te eten.

Het College voor de Rechten van de Mens noemde de situatie in de vluchtgarage in juni al 'niet-menswaardig'. Het college concludeerde na een bezoek aan het kraakpand dat de situatie uit de hand dreigde te lopen en riep de gemeente op om te voorkomen dat 'het zover komt dat er daadwerkelijk mensen sterven'.

Dinsdag concludeerde het college na een nieuw bezoek dat de situatie verslechtert en dat de gemeente en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) onmiddellijk actie moeten ondernemen. Het college stelde dat het fatale incident plaatsvond door oplopende spanningen en slechte leefomstandigheden.

Een bewoner van een ander gebouw met vluchtelingen, het zogenoemde vluchtgebouw aan de Jan Tooropstraat, raakte dinsdag zwaargewond door een val van een trap. Hij liep een hersenbloeding en een gebroken nekwervel op en ligt op de intensive care van een ziekenhuis.

Man overleden bij kappen bomen

Een man is woensdagmiddag in Waddinxveen omgekomen toen hij een aantal bomen aan het kappen was. Doordat hij alleen werkte is nog niet bekend wat er precies is gebeurd. Hij is vermoedelijk onder een boom terechtgekomen, meldt een woordvoerder van de inspectie SWZ.

De man was aan het werk op de Zuidelijke Dwarsweg, waar een nieuw stuk weg wordt aangelegd. Een andere werknemer vond de man en heeft meteen de hulpdiensten ingeschakeld, aldus de inspectie. Toen de ambulance arriveerde was het slachtoffer al overleden.

God bestaat: Life 4 You stopt!

Life 4 You loopt op zijn einde. Het nieuwe seizoen, dat zondag van start gaat, is het laatste. Dat maakten Carlo Boszhard en Irene Moors woensdag bekend tijdens de najaarspresentatie van RTL. Zondag 31 mei is de zeshonderdste en laatste uitzending van het programma van Boszhard en Moors.

Het laatste seizoen Life 4 You staat in het teken van het jubileum. Niet alleen wordt naar de zeshonderdste aflevering toegewerkt, ook wordt stilgestaan bij het jubileumjaar van Boszhard en Moors. Het duo is al vijftien jaar op zondagmiddag op televisie.

Life 4 You was in september 2009 voor het eerst op de buis. De show verving Life & Cooking, dat eveneens door Boszhard en Moors werd gepresenteerd. Die zondagmiddagshow werd in september 2000 geïntroduceerd, vlak nadat Boszhard en Moors stopten met Telekids.

Dat Life 4 You stopt, betekent niet dat het duo Boszhard en Moors uit elkaar gaat. De twee blijven nog programma's als De TV Kantine en Typisch Carlo en Irene maken.

Cornelissen grijpt naast brons grand prix special

Dressuurrijdster Adelinde Cornelissen heeft woensdag net naast een medaille gegrepen op de grand prix special bij de wereldruiterspelen. De Nederlandse maakte met haar paard Parzival een grote fout en kwam daardoor slechts tot een score van 79,342 procent en de vierde plaats.

Het goud was in Caen voor Charlotte Dujardin. De Britse scoorde 86,120 procent. Achter Dujardin waren het zilver en brons voor Duitsland. Helen Langehanenberg kwam met 84,468 procent het dichtst in de buurt van de olympisch kampioene. Kristina Sprehe werd met 79,762 procent derde.

Diederik van Silfhout deed het met een negende plaats (75,924 procent) uitstekend. Hij was in de eerste helft van het schema van dertig deelnemers gestart. Hans Peter Minderhoud werd met een score van 75,630 procent elfde. Edward Gal werd op zijn vervangende paard Glock's Voice slechts 25e. Hij kwam niet verder dan een score van 70,392 procent.

Goossens weg bij Feyenoord

John Goossens vertrekt bij Feyenoord. Het contract van de 26-jarige middenvelder, dat nog twee jaar doorliep, is ontbonden, meldt de Rotterdamse club woensdag. Door die beslissing heeft Goossens meer tijd om een nieuwe club te vinden. Als transfervrije speler kan kunnen clubs hem ook nog aantrekken na het sluiten van de transfermarkt.

Goossens, die werd opgeleid door Ajax, speelde vanaf 2008 vier seizoenen bij N.E.C. Daar groeide hij uit tot een bepalende speler en in 2012 haalde Feyenoord hem naar de Kuip. In twee seizoenen kwam hij tot dertig competitieduels, al startte hij maar tien keer in de basis.

Artiest maakt film van maand lang

Een Zweedse multimedia-artiest is bezig met een film die 720 uur (30 dagen) duurt, de langste film ooit.

Anders Weberg wil op 31 december 2020 zijn film Ambiance eenmalig laten zien via internet. Daarna wordt zijn kunstwerk vernietigd, maakte de Zweedse publieke omroep dinsdag bekend. Weberg heeft inmiddels 281 uur aan film.

"De tijd is een abstract concept dat wij hebben uitgevonden", verklaart de kunstenaar zijn film.

Over 2 jaar verwacht Weberg een trailer van 7 uur en 20 minuten te kunnen laten zien. In 2018 wil hij een voorproefje van 72 uur klaar hebben. "Ik heb een strak schema nodig om hem op tijd af te kunnen hebben. Het zou lastig zijn als ik er in 2018 achter kom dat ik 300 uur achterloop."

Ambiance is een autobiografische film over de relatie van de 46-jarige Weberg met zijn 21-jarige zoon die een aantal maanden geleden overleed aan een overdosis.

Weer tegenslag voor film Ate de Jong

Ate de Jongs film Deadly Virtues: Love, Honour, Obey wordt niet vertoond in de Nederlandse bioscopen. De martelthriller komt op 7 oktober rechtstreeks uit op dvd, heeft A-Film Benelux woensdag bekendgemaakt.

De Engelstalige film gaat over een koppel dat in hun slaapkamer wordt overvallen. De indringer bindt de man vast en verlangt van Alison een weekend samen.

De Jongs vorige film, Het Bombardement, was wel te zien in bioscopen, maar werd slecht ontvangen. De romantische oorlogsfilm met Jan Smit trok maar weinig bezoekers. Door het lage bezoekersaantal dacht de regisseur zelfs even aan zelfmoord, onthulde hij onlangs.

'Snelle actie tegen klimaatverandering redt levens'

Snelle maatregelen om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan kunnen jaarlijks miljoenen levens sparen. Dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die deze week een conferentie houdt over gezondheid en klimaat. Vooral met het bestrijden van luchtverontreiniging, die volgens de WHO wereldwijd jaarlijks tot zeven miljoen doden leidt, zou veel winst zijn te behalen.

"Er is inmiddels stevig bewijs dat dit aantal aanzienlijk kan worden teruggebracht door de klimaatverandering te matigen", zegt Maria Neira, WHO-directeur van volksgezondheid en milieu.

De maatregelen waar de WHO op doelt zouden betrekking moeten hebben op bijvoorbeeld energie- en transportbeleid. Daarnaast is het volgens de organisatie van groot belang dat gemeenschappen beter wordt geleerd hoe ze om moeten gaan met de gevolgen van extreem weer. Stijgende temperaturen leiden er bijvoorbeeld toe dat besmettelijke ziektes als cholera, malaria en knokkelkoorts zich sneller verspreiden.

"Het bewijs is overweldigend: klimaatverandering bedreigt de menselijke gezondheid", zegt WHO-directeur Margaret Chan. "Maar er zijn oplossingen en we moeten doortastend optreden om het tij te keren."

Aan de conferentie, die van woensdag tot en met vrijdag wordt gehouden in Genève, nemen driehonderd mensen deel, onder wie naast ministers en gezondheids- en klimaatdeskundigen ook vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties. De conferentie vormt een opmaat tot de VN-klimaattop, die eind september wordt gehouden in New York.

Lagere overheden balen van Icesave-actie rijk

Een groep decentrale overheden voelt zich gepasseerd door het ministerie van Financiën. Ze mochten niet meedoen met de verkoop van de schulden van de IJslandse bank Landsbanki en zitten dus nog met vorderingen van opgeteld 166 miljoen euro opgezadeld. De provincie Noord-Holland, die nog 78 miljoen open heeft staan bij de bank achter Icesave, meldde dat woensdag.

De lagere overheden doen nu gezamenlijk onderzoek om te bekijken of het slim is de vorderingen alsnog te verkopen. Het ministerie is wel bereid hen daarbij te helpen. Naast Noord-Holland had een aantal gemeenten geld gestald in IJsland, waaronder Amstelveen, dat vijftien miljoen euro aan deposito's had uitstaan bij Landsbanki. De gedupeerde overheden zijn verenigd in de Noord-Hollandgroep.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) kondigde woensdag aan dat al het Icesave-geld dat de staat voorschoot weer terug is. Dat kwam doordat de vordering aan geïnteresseerde marktpartijen en investeerders was verkocht. Lagere overheden en spaarders werden pas na de verkoop ingelicht. "Iedereen had zijn eigen traject, het gaat om aparte vorderingen", aldus een woordvoerder van het ministerie woensdag.

Ook Icesaving, de vereniging van Icesave-spaarders die nog geld uit IJsland krijgen, had graag mee willen doen met het verkooptraject van de staat. "We hebben wel contact gehad met kopers, maar het gezamenlijke bedrag was te laag om interessant te kunnen zijn op de internationale markt", zegt een woordvoerder van de spaarders. Icesaving had daarom graag meegelift met de veel grotere bedragen waarvoor de staat een deal moest sluiten. De spaarders werden echter niet benaderd, aldus de zegsman.

De leden van Icesaving hadden oorspronkelijk 25 miljoen euro tegoed van Landsbanki. Daarvan is ruim de helft nu uitgekeerd. Nog eens twintig procent staat klaar te worden overgemaakt.

De staat schoot in 2008 1,428 miljard euro voor toen Landsbanki-dochter Icesave in 2008 omviel. De overheid voelde zich geroepen de tegoeden van Nederlandse spaarders tot op zekere hoogte te garanderen. Van dat bedrag was tot de verkoop van de vordering 811 miljoen euro geïncasseerd. De verkoop leverde nog eens 623 miljoen euro op.

Dat de staat van de vordering af is, betekent volgens een zegsman van de provincie Noord-Holland dat het voor de lagere overheden des te lastiger is om ervan af te komen. "De markt heeft net 1,4 miljard euro moeten verwerken."

De Noord-Hollandgroep bestaat uit zestien decentrale overheden die zich verenigd hebben in een samenwerkingsverband onder voorzitterschap van de provincie Noord-Holland. Het gaat naast Noord-Holland en Amstelveen om Asten, Alphen aan den Rijn, Dordrecht, Goes, Graafstroom, Naarden, Opmeer, Pijnacker-Nootdorp, Texel, Veere en Zundert. Ook het waterschap Roer en Overmaas, de gemeenschappelijke regeling Drechtsteden en Samenwerking Belasting en Waarderen zitten in de groep.

Begrotingsoverleg weer hervat

De financieel specialisten van VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP zijn woensdagmiddag opnieuw bijeengekomen voor overleg over de begroting voor volgend jaar. Een akkoord is naar verwachting zeer nabij.

"We zijn er bijna uit", zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) voor aanvang van het overleg, dat plaatsvindt op het ministerie van Financiën. "Ik denk dat we een heel eind kunnen komen", voegde PvdA-Kamerlid Henk Nijboer daar even later aan toe.

"We zitten in de afrondende fase", zei ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten. "We moeten overeenstemming bereiken over het hele pakket" Volgens D66-Kamerlid Wouter Koolmees moest er nog een aantal analyses worden gemaakt, en worden die woensdagmiddag besproken. "We moeten eruit komen", zei SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf.

VVD-Kamerlid Mark Harbers sprak over de 'spreekwoordelijke laatste puntjes'. "We proberen zo veel mogelijk waar we kunnen de pijn te verzachten, maar daar tegenover staat dat er ook nog maatregelen zijn die mensen volgend jaar gaan voelen in de portemonnee. We hopen dat dit alles bij elkaar tot een licht positief effect leidt voor de mensen."

Vluchtgebouw asielzoekers niet meteen ontruimd

De uitgeprocedeerde asielzoekers die sinds zaterdag in het leegstaande kantoorgebouw in Amsterdam-West zitten, hoeven daar niet meteen weg. Het Openbaar Ministerie heeft besloten dat er geen reden is voor een spoedontruiming, meldt een woordvoerder woensdag. De eigenaar van het pand deed maandag aangifte.

De groep van zestig asielzoekers kan blijven omdat nog onbekend is wat met het leegstaande pand aan de Jan Tooropstraat gaat gebeuren. "Uiteindelijk zal er wel worden ontruimd, maar daarvoor moet eerst duidelijk zijn wat de eigenaar van plan is met het pand", vertelt een gemeentewoordvoerder.

De school aan de Zuidelijke Wandelweg waar de vluchtelingen hiervoor zaten, werd zaterdag met spoed ontruimd. De eigenaar had aangifte gedaan omdat hij het gebouw later dit jaar wil gebruiken voor speciaal onderwijs. De vluchtelingen trekken al ruim twee jaar van locatie naar locatie in Amsterdam.

VVD/D66: Zorgpremieverhoging prima te doen

De stijging van de zorgpremie valt lager uit dan begin dit jaar werd voorzien. Dat heeft VVD-Kamerlid Mark Harbers woensdag gezegd in reactie op het bericht dat de premie volgend jaar naar verwachting met ongeveer tien euro per maand omhooggaat.

"Het is een lagere stijging dan we aan het begin van het jaar te zien kregen. Vergeleken met het begin van het jaar valt het mee", zei Harbers voor aanvang van begrotingsoverleg op het ministerie van Financiën. Hij wees er verder op dat het niet de politiek is die de premie uiteindelijk vaststelt: dat zijn de zorgverzekeraars.

D66-Kamerlid Wouter Koolmees zei dat de stijging een logisch gevolg is van de toenemende vraag naar zorg, in combinatie met de wens de zorg betaalbaar te houden voor iedereen. "Daar hangt nu eenmaal een prijskaartje aan."

Koolmees zei verder dat de stijging van de zorgpremie in samenhang moet worden gezien met andere maatregelen die de koopkracht raken. "Er zijn veel knoppen waar we aan kunnen draaien, en het gaat uiteindelijk om het totaalplaatje."

"Als de zorgpremie stijgt en de belastingen naar beneden gaan kan het per saldo goed uitpakken", zei SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf. "Ik vind het niet goed om iedere individuele maatregel tegen het licht te houden. Je moet naar het geheel kijken."

Twee-met-stuurman grijpt tweede kans op WK

De Nederlandse mannentwee-met-stuurman heeft zich woensdag op het WK roeien geplaatst voor de finale. In hun herkansing eindigden Nanne Sluis en Gerben Spoelstra met stuurman Paul Janssen als tweede. Duitsland werd afgetekend eerste. Argentinië en Zuid-Afrika bereikten via de andere herkansing de finale.

De Nederlandse twee-met kende een langzame start, maar stoomde daarna zichtbaar op. Op 500 meter lagen de mannen nog vijfde, maar halverwege waren ze al vierde en op 1500 meter was de derde plaats bereikt. De eindsprint van de Oranjeboot was voldoende om de Verenigde Staten van de tweede plaats te stoten.

Vrouwenacht op herhaling tijdens WK op Bosbaan

De Nederlandse vrouwenacht heeft zich op het WK op de Bosbaan in Amsterdam niet rechtstreeks geplaatst voor de finale. In de van dinsdag naar woensdag uitgestelde heats werd Oranje vijfde in zijn reeks. Alleen de winnaars van de beide heats, Canada en de Verenigde Staten, gingen door naar de finale. Alle andere teams komen uit in de herkansing.

De mannendubbelvier haalde via de herkansing geen plaats in de halve finale. Een derde plaats in de race was slechts goed voor een plaats in de halve eindstrijd voor de C- en D-finales. Harold Langen, Peter van Schie, Derk Noordhuis en Meindert Klem waren nog wel aan een goede inhaalrace bezig. Van een zesde plaats rukten ze op naar de derde, maar meer zat er niet in.

'Boasson Hagen naar MTN-Qhubeka'

Wielrenner Edvald Boasson Hagen komt de komende twee jaar uit voor MTN-Qhubeka. Dat meldt de Noorse televisiezender TV2 woensdag. De overstap naar de Zuid-Afrikaanse formatie is een stap terug voor Boasson Hagen. In tegenstelling tot zijn huidige ploeg Sky heeft MTN-Qhubeka geen Worldtour-licentie.

Boasson Hagen won in zijn loopbaan twee Touretappes en een rit in de Giro. In 2012 werd hij bovendien tweede op het WK. Daarnaast heeft hij talloze etappes in kleinere rittenkoersen en eendaagse wedstrijden als de GP Ouest France en de Vattenfall Cyclassics op zijn naam staan.

[jOS] Noord-Koreanen extreem effectief op Spelen

De Noord-Koreaanse ploeg heeft op de Jeugd Olympische Spelen in Nanjing een bijzondere prestatie neergezet. Het land vaardigde slechts zes atleten af, maar die wisten wel maar liefst vijf medailles te winnen, drie keer goud en twee keer zilver.

Noord-Korea was in Nanjing vertegenwoordig door één roeier, drie gewichtheffers en twee worstelaars. Gewichthefster Ri Songgnum pakte vroeg in het toernooi zilver in de klasse tot 48 kilogram, een dag later kwamen haar twee teamgenoten in actie. Bij de vrouwen tot 53 kilogram was er zilver voor Jong Chun-Hui, terwijl bij de mannen tot 62 kilogram Pak Jongju niet te stoppen was.

Het worstelen werd van maandag tot en met woensdag afgewerkt, de laaste dagen van de Spelen. De vijftienjarige Ri Seung pakte daar het goud in zijn klasse tot 42 kilogram. Een dag later was het de beurt aan Kim Sonhyang die uitkwam bij de vrouwen tot 46 kilogram. Net als haar teamgenote een dag eerder pakte ook Kim het goud.

Er is maar één Noord-Koreaanse atleet die Nanjing met lege handen verlaat, hoewel het onzeker is wat er met hem is gebeurd. Opvallend detail is dat het hierbij gaat om de vlaggendrager van Noord-Korea tijdens de openingsceremonie van de Spelen. De achttienjarige roeier Choe Ryonghyok werd op zondag 17 augustus kansloos laatste in zijn heat. Op maandag kwam hij in de herkansingen wederom niet in de buurt van de goede klasseringen.

Vervolgens mocht Choe op dinsdag starten in de fase van het toernooi waar de precieze rangschikking van de uitgeschakelde roeiers beslist wordt. Het ging prima, na 500 van de 1000 meter lag hij op de vierde plek van zes deelnemers. Dat was het laatste wat er in de officiële resultaten van hem is vernomen, want de finish - een minuut of twee later - heeft hij niet gehaald. Een dag later stond hij op de startlijst van de D-finale, maar daar kwam Choe niet opdagen. 

Choe Ryonghyok met de Noord-Koreaanse vlag tijdens de openingsceremonie in Nanjing (Foto: Getty)

Keith Stanfield speelt Snoop Dogg in rapfilm

Keith Stanfield heeft een rol in de rapfilm Straight outta Compton. De acteur, die eerder te zien was in films als Short Term 12 en The Purge: Anarchy, gaat Snoop Dogg spelen. Dat meldt de Amerikaanse filmsite The Wrap.

Straight outta Compton vertelt het verhaal van de opkomst van de hiphopgroep N.W.A, waar rappers als Ice Cube en Dr. Dre bij hoorden. De formatie, die in 1991 uit elkaar viel, werkte geregeld samen met Snoop Dogg.

Ice Cube produceert de biopic en zijn zoon O'Shea Jackson vertolkt hem in de film. Corey Hawkins, Jason Mitchell, Aldis Hodge en Neil Brown spelen de overige leden van de groep. Paul Giamitti is te zien als hun manager, Jerry Heller. Straight outta Compton, die wordt geregisseerd door F. Gary Gray, moet volgend jaar augustus verschijnen.


Keith Stanfield speelt Snoop Dogg in rapfilm (Foto: Novum)

Producent Burny Bos krijgt Gouden Kalf

Burny Bos krijgt dit jaar het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs. Bos, producent van films als Abeltje en Minoes, mag de prijs tijdens de openingsavond van het 34e Nederlands Film Festival in ontvangst nemen. Dat heeft de festivalorganisatie dinsdag bekendgemaakt. Bos produceerde tientallen films en won daarmee nationale en internationale prijzen.

De 70-jarige Burny Bos was onderwijzer en leraar tekenen voordat hij in de jaren zeventig begon als maker van kinderprogramma's voor radio en tv. Van 1984 tot 1989 was Bos hoofd van de jeugdafdeling van de VPRO. Onder Bos' leiding werden programma's als Theo en Thea, Achterwerk in de Kast en Rembo en Rembo ontwikkeld.

Bos richtte in 1989 zijn productiehuis Bosbros op, waarmee hij nog steeds succesvolle films en televisieproducties maakt. Abeltje uit 1998 en Minoes uit 2001 wonnen Gouden Kalveren voor beste speelfilm. De films De Griezelbus uit 2005 en Hoe Overleef Ik...? uit 2008 trokken genoeg bezoekers voor een gouden status. Dit jaar verschijnen uit de koker van Bosbros de speelfilm Wiplala en de dramaserie Vrolijke Kerst.

Het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs valt samen met het 25-jarig jubileum van Bos' productiehuis. De onderscheiding wordt uitgereikt aan personen of instanties die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse filmcultuur. Vorig jaar ging de onderscheiding naar publicist Monique van Schendelen. Eerdere winnaars zijn Willeke van Ammelrooy, Rutger Hauer en Jeroen Krabbé.

De 34e editie van het Nederlands Film Festival begint op 24 september in Utrecht. Traditiegetrouw wordt het festival afgesloten met het Gala van de Nederlandse Film, op 3 oktober. Tijdens deze avond worden de overige Gouden Kalveren uitgereikt.


Producent Burny Bos krijgt Gouden Kalf (Foto: Novum)

SimCity in Minecraft

Minecraft modder Jigarbov heeft gisteren een trailer vrijgegeven van Simburbia. Simburbia is een map voor Minecraft waarin je SimCity naspeelt.

Simburbia map houd je geld, populatie en meer bij tijdens het spelen. De bedoeling is net als in SimCity om een steeds groter te worden. De modder van de map geeft wel aan dat het veel van je computer vraagt. Dus mocht je nog een Intel 386 hebben zou ik het niet proberen. 

 

Barcelona trekt Braziliaanse verdediger aan

Barcelona heeft de Braziliaanse verdediger Douglas Pereira vastgelegd. De Catalaanse club meldt de 24-jarige rechtsback voor vier miljoen euro te hebben overgenomen van São Paulo. De Braziliaan kan een contract voor vijf jaar tekenen in Barcelona als hij aan het einde van de week een medische keuring doorstaat.

De transfersom kan nog met anderhalf miljoen euro stijgen. Dat hangt af van het aantal wedstrijden dat Douglas speelt voor Barça.

Douglas Pereira is de zoveelste aankoop van Barcelona deze zomer. De Spaanse club, die de komende twee transferperiodes geen aankopen mag doen, trok al onder anderen Luis Suarez, Ivan Rakitic, Marc-André ter Stegen, Thomas Vermaelen en Claudio Bravo aan.

Ook voorzitter RvT ANWB vertrekt

Na directeur Guido van Woerkom vertrekt ook voorzitter van de raad van toezicht Diederik Laman Trip bij de ANWB. Dat bevestigt een woordvoerder na berichtgeving hierover in NRC Handelsblad.

Laman Trips termijn zit er in januari op. Hem was gevraagd nog een jaar aan te blijven om de zoektocht naar een nieuwe directeur te begeleiden, maar dat wil hij niet. Volgens de woordvoerder vindt hij het genoeg.

Volgens de NRC is er binnen de bondsraad, het ledenorgaan van de bond, kritiek op het functioneren van Laman Trip omdat hij niet transparant zou zijn geweest over de vertrekregeling van Van Woerkom. De krant suggereert dat dat heeft meegewogen bij zijn besluit om te vertrekken, maar dat is volgens de ANWB onzin.

De woordvoerder zegt dat binnen de ANWB wel 'rumoer' is ontstaan door de zaak-Van Woerkom, maar dat daardoor de voorzitter weg zou moeten wordt weersproken. "De bondsraad heeft daar nooit uitspraken over gedaan."

Van Woerkom kondigde eerder dit jaar zijn vertrek aan bij de ANWB. Hij zou eigenlijk de nieuwe Nationale Ombudsman worden, maar dat ging niet door vanwege een oude uitspraak die hij had gedaan over Marokkaanse taxichauffeurs. Ook speelde zijn vertrekpremie bij de ANWB van drie ton een rol.

Dragon Age: Inquisition krijgt co-op multiplayer

Er komt een co-op multiplayermodus in Dragon Age: Inquisition die complete losstaat van het verhaal. De buit die je verzamelt in de co-op kun je niet meenemen naar de verhaalmodus. Helaas komt er geen PvP modus.

In de co-op ben je een onderdeel van het leger van de Inquisitor. Je kunt kiezen uit vier klassen, Mage, Rogue, Warrior en Archer. De multiplayer-locaties zijn gebaseerd op regio’s van de verhaalmodus. Sommige onderdelen in de locaties zijn alleen bereikbaar voor specifieke klassen, zoals een Warrior of een Mage, dus het is verstandig om een gevarieerde groep te hebben.

Oekraïne: geen aanpassing EU-overeenkomst

De Oekraïense regering gaat niet in op een Russisch voorstel om te onderhandelen over de handelsovereenkomst van Kiev met de Europese Unie. Dat schrijft minister van buitenlandse zaken Pavlo Klimkin woensdag op Twitter.

"We gaan de tekst van het akkoord niet veranderen", aldus Klimkin. "We gaan het ratificeren en implementeren."

De Russische minister van economische ontwikkeling Aleksej Oeljoekajev zei woensdag volgens ITAR-TASS dat Moskou met concrete voorstellen zou komen om de tekst van de overeenkomst te wijzigen. Volgens hem gaan Oekraïense en Russische experts volgende week aan tafel zitten om het handelsverdrag te analyseren. De uitlatingen van Klimkin suggereren echter dat zo'n bijeenkomst niet aan de orde is.

Een dag eerder zei Poetin dat het besluit van Oekraïne om een handelsovereenkomst te sluiten met de EU tot enorme financiële verliezen voor Rusland zal leiden. Om die reden ziet Moskou zich genoodzaakt zijn economie te beschermen, aldus de president. Rusland had gehoopt dat Oekraïne lid zou worden van een economische unie met Wit-Rusland, Kazachstan en Rusland.

Geen nieuwe menselijke resten MH17

Inwoners van het gebied in Oekraïne waar vlucht MH17 neerstortte hebben vooralsnog geen melding gemaakt van de vondst van stoffelijke overschotten en persoonlijke bezittingen. Dat heeft het kabinet woensdag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

"Op de telefonische meldpunten zijn tot aan het moment van verzenden van deze brief geen meldingen over vondsten van stoffelijke overschotten en persoonlijke bezittingen binnengekomen", staat in de brief. Inwoners werd de afgelopen tijd gevraagd uit te kijken naar stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen van de slachtoffers van de vliegramp.

Ministers van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA), minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) laten in de brief over de nasleep van de vliegramp verder weten dat het kabinet zich blijft inzetten om toegang te krijgen tot de rampplek.

"Teneinde een veilige omgeving en een ongestoorde en onafgebroken hervatting van de repatriëringsmissie te bewerkstelligen, blijft Nederland zich internationaal inspannen voor de zo spoedig mogelijke totstandkoming van een volledig staakt-het-vuren", schrijven de bewindslieden. "Hierbij vraagt Nederland in het bijzonder aandacht voor een staakt-het-vuren op en rond de rampplek van MH17."

GTA-makers: 'Lindsay Lohan aandachtstrekker'

Lindsay Lohan heeft het bedrijf achter Grand Theft Auto enkel en alleen voor de media-aandacht aangeklaagd. Dat vinden althans de makers van de populaire game, blijkt uit rechtbankdocumenten die Rockstar Games deze week heeft ingediend.

Lohan beweert dat een van de personages uit Grand Theft Auto, Lacey Jonas, op haar is gebaseerd. Voor het gebruik van haar imago, stem en stijl eist de 28-jarige actrice een niet nader bekendgemaakt bedrag.

Rockstar Games verweert zich door te stellen dat Lacey Jonas helemaal niet op Lohan is gebaseerd. Het enige wat Jonas gemeen heeft met Lohan is volgens de gamemakers dat ze beiden jonge, blonde vrouwen zijn.

Rockstar Games heeft de rechter gevraagd Lohans zaak naar de prullenbak te verwijzen. Wel wil het gamebedrijf dat Lohan opdraait voor de gemaakte juridische kosten.

[Upd][WK Judo] Verhagen debuteert met brons

Sanne Verhagen maakt nog altijd kans op een medaille tijdens het WK judo in het Russische Chelyabinsk. De judoka won woensdag in de eerste ronde van de herkansing in de klasse tot 57 kilogram van Sabrina Filzmoser uit Oostenrijk. In de strijd om het brons neemt ze het later op tegen een van de verliezers uit de halve finale.

Verhagen begon woensdagochtend goed aan het WK door de Oekraïense Shushana Hevondian en Ivelina Ilieva uit Bulgarije met ippon te verslaan. In de kwartfinale was de Japanse Nae Udaka echter een maatje te groot, waardoor brons het hoogst haalbare werd voor de Eindhovense studente.

Update 13.50 uur

Sanne Verhagen heeft brons veroverd op haar eerste wereldkampioenschap. In de troostfinale won ze van de Mongoolse Sumiya Dorjsuren met een yuko. De debutante had het overwicht in de partij en kon dat leverde haar één keer een puntje op, wat genoeg was voor de overwinning. 

Verhagen won eerder dit jaar voor het eerst een wereldbekerwedstrijd in Madrid en met de punten van dit wereldkampioenschap zet ze een goede stap om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen in 2016. Al heeft ze in haar gewichtsklasse met Carla Grol en Juul Franssen nog twee concurrentes uit eigen land. 

Maker Saints Row komt met nieuwe game

Ontwikkelaar Volition gaan aanstaande vrijdag op PAX Prime een nieuwe game onthullen. De maker van Saints Row heeft nog niet aangegeven om welke game het gaat.

Tijdens PAX Prime vrijdag doen er een paar mensen van de ontwikkelaar mee aan een quiz show en daarna zal er exclusieve gameplay getoond gaan worden.

Volition is onder andere de ontwikkelaar van de Saints Row en Red Faction, maar die laatste licentie is verkocht aan Nordic Games. Het zou dus kunnen dat er een nieuwe Saints Row aankoment of een complete nieuwe game.

Lang interview over Dragon Age: Inquisition

Producer Cameron Lee legt in een lang  interview met AusGamers uit wat voor uitdagingen BioWare tegenkwam bij het ontwikkelen van Dragon Age: Inquisition. Hoe de dieren op elkaar reageren en op mensen is blijkbaar niet zo eenvoudig vast te leggen.

Cameron Lee is een Australiër. Misschien dat hij daarom erg loslippig is tegenover zijn landgenoten. Hier zijn de meest interessante stukjes van het interview.

AusGamers: What’s your favourite BioWare game?
Cameron: KotOR [Knights of the Old Republic].

AusGamers: I noticed that the female lead that we saw today [during the stage presentation] had a little bit more armour than I’m used to seeing in an action-RPG, so it’s almost like there’s this seriousness behind it as well. What sort of tone are you going for?
Cameron: That’s a great question, and the armour actually plays a part of that. You look at… the tone is more moody, I guess, and that’s because the events that are transpiring in the world are quite serious now. We spent the last two games building up this sense of chaos and strife over the world, and a lot of the books have got the same thing; we’ve tried to build up this thing. So the world now is in absolute chaos. The big rift is in the sky, as you know, there is someone behind it, which you got a first look at today in the trailer, which I was just wrapped with, so yeah, shit’s gotten real.

AusGamers: That’s the tagline, right?
Cameron: Exactly. That should be the tagline. Not, ‘Lead them or fall’, but ‘Shit’s got real’. That’s reflected in the art, that’s reflected in the armour and things you can create through characters and dialogue and choices you make, and you lead this big inquisition, this organisation and, again, you saw a very small clip, and hopefully you get a chance to play it as well back here, but the war table where you can command the inquisition and do this 300 or more operations and unlock different parts of the world to go and explore. Again, they’re all themed in this context of the world’s in strife.

AusGamers: I find it really interesting that there’s this whole big thing of the inquisition, which is obviously the subtitle, because my understanding of an inquisition is as a very negative thing from the likes of the Spanish Inquisition. I actually initially expected the inquisition to be the evil force that was taking over the world and I’m suddenly getting into the mind of, hang on, an inquisition doesn’t have to be bad. Are you finding that something that you’re wrestling with, or are you playing with the greyer area of the ideas of this group of people being pulled together to go, ‘Okay, you get to determine what is wrong and what is right’?
Cameron: It’s an interesting question; I get it every now and then. For us, the inquisition in its purest form is about uncovering the truth of what’s behind all this chaos and doing whatever’s necessary to find that truth. So then when you think about the Spanish Inquisition, although they did lots of horrendous things, I guess in their minds, anyway, they were trying to uncover the truth. So that’s our connection, or our thought behind the inquisition. It’s an interesting name because it invokes a lot of what you’re talking about, that memory of the Spanish Inquisition. But what we’ve found is when we first started testing the name, people go, ‘I don’t have a problem with it, but I imagine someone else might have a problem with it.’ But I’ve never had anybody say, ‘I’ve got a problem with it.’ It really is just all about you bringing together all these people, these heroes and these leaders in their own right, to form this inquisition and build it up over time and uncover that truth, and then try and do something about it.

AusGamers: You’ve touched on the idea of story, narrative, characters; how is that going to play out, ultimately? Is it a very linear story you’re going through, albeit with branching choices? Is there an open ending, or multiple endings that you can play with?
Cameron: We’re doing things quite differently in Inquisition than the previous games, so there are two major aspects to the game, one being the critical-path story, the other being the open area, exploration, and we link those together through the Inquisition.(…) (A)lthough the critical path does have these big branching points and exclusive content, exclusive plots, even, based on some of the decisions and actions you take in the game, the player, through their normal play-through, can go in and out of the story whenever they want to. They can go and explore, they can go and follow the story, they can spend 20 hours exploring, then come back and then decide, okay, now I want to get back into developing the story. I want to take this aspect of the story and go follow that. So there’s a lot more variety in how the player has control over their experience with the story than with previous games.

AusGamers: (...) Okay. When I was watching the demo, I was thinking about how, if I was talking to you about, say, making a first-person shooter, we would be probably taking about things like artificial intelligence, which really doesn’t seem to be a question that people are asking in terms of an action-RPG. How important is AI in Dragon Age?
Cameron: It’s actually really important. It’s amazingly important, because what you’re doing is creating a fantasy world, right. From the ground up, you build this thing. That’s building the characters, that’s building the factions and the cultures and the environments that they live in. So when you look at animal life; how would animals behave? How would foxes react to wolves, then how would wolves react to men? And then there are demons and behemoths and giants and dragons and all these things, so they all have different types of predator and prey behaviours against each other. And then, human AI, in terms of pure combat, that’s actually really important, as well, because you want something that’s believable and reactionary. So if you see an archer and soldier, as enemies, why wouldn’t an archer try and get behind a soldier and have the soldier take point, so the archer can continue to fire arrows. When we’re looking at creating the AI for combat, we do think about all those things. And it takes a long time to get all that sort of stuff right. We had these really interesting bugs where the archers would always try and back up behind cover, but in a massive open-world game, cover is miles away, right. So you’d be chasing these archers all over the place, and so this is why we spend a lot of time on AI, to get it feeling right and balanced and believable, yet still have it be controllable enough to be entertaining. So when you run up against, say, you’ve seen some wolves that have attached some archers, everyone’s behaving realistically, and then you become a third aspect to that combat encounter, everyone doing what they need to be doing.

AusGamers: Just going back to AI, do you find that the ability to freeze combat whenever you want almost nullifies the idea of having super-smart AI, because players can get their three buddies to attack whoever’s at the back, and the player can then focus on whoever they want to, so they won’t even notice what’s going on behind the scenes?
Cameron: Yeah, not really, for us, because our AI is pretty smart. These days, what they’ll do is try to counter whatever strategy you can place. If I started to lay down fire traps and things like that, they’re going to try and path around it, or you might, for example, send one of your archers up to a high vantage point, so they’re going to send a warrior up to that high vantage point, so there are different things that the AI will do. They’ll react to things, and they’ll try and counter your strategies, which is pretty cool.

AusGamers: Is it possible to play through the entire game in real-time, or is that something that’s really advised against, or would become almost impossible, especially when you’re involved in a multi-tiered approach to the dragon fights where you’re attacking specific parts of the body?
Cameron: You could absolutely do it. So the approach that we’re taking to the whole games development and production is very much about this concept of play your way. So we’ll give you a massive world with all these different factions and characters and environments and stories in it, and then we give you the tools like real-time combat, or tactical combat, we give you all these different classes and races, and all sorts of stuff. Then it’s up to the player about how they want to play through it, so someone could absolutely play it through all action, they could play it through all tactical, if they wanted, or a mix of both. We’ve gotten to the point now where, for us anyway, as developers, for when we play it, we swap in and out of tactical and action really smoothly and really easily. You saw it a little bit in some of that [stage] demo. You’ll notice it went in and out, sometimes you’ll plan more elaborate moves, sometimes you’ll just do a quick thing, because it’s so quick now to do it. So that’s generally how we tend to play, but players, different players play different ways, and that’s why we’ll give you the tools and you can do what you want.

AusGamers: I find that games nowadays rarely seem to be single genre. So, every shooter you’re looking at nowadays has RPG mechanics, as a given. But when you go over to the RPG world, it’s a bit more difficult to find those obvious links to other genres, I mean, outside of the idea of an action-RPG. What sort of other genres or games specifically outside of the RPG realm are you looking to, and how will we see that evidenced in Inquisition?
Cameron: Influence comes in from all kinds of places. It could be movies: our art director is a big fan of Japanese movies and Renaissance art, so you get influence everywhere, and that’s just from the art side of things. From a game-design point of view, they could be, I’m trying to think, like operations at the war table, there are many games that have done this concept of, I have people working for me and I’m going to use this UI to order them to do things. And so when you look at that and you go, okay, well we have this big organisation that we lead, how do we lead them? And then how do we make it immersive, how do we make it part of the game world? Then you start thinking about, okay, what if you really were a commander and you had a war table, you could imagine, generals would have in medieval times, and then what would that mean? Okay, I can now order my people out, and then you start linking it back into other systems that you have, and that’s really where the iteration and the development comes from. So, for example, as a leader of the Inquisition, you can judge people. You have a throne, right? And you can sit on the throne and you can judge people, and a number of those judgements can actually lead to you making people serve you as an agent, so you judge them and say, ‘I’m not going to cut your head off, but you’re going to come work for me now.’ So they become agents, and by getting agents, you speed up or enhance some of the operations you can do at the war table, so all of these things link together in that way. We look at this influence in a variety of different ways. Sometimes, you’ll be sitting there at night playing a game, or sitting there in bed and go, ‘Shit, that was really cool fun,’ and then you start to follow it through and it takes on a life of its own now.

AusGamers: Cool. Thank you very much.
Cameron: You’re welcome.

leuk

Weer biografie Robin Williams aangekondigd

Een cultuurjournalist van The New York Times werkt aan een boek over Robin Williams. Dave Itzkoff schreef voor de krant talloze artikelen over de acteur die begin deze maand overleed. Eerder werd al bekend dat schrijfster Emily Herbert dit najaar met een biografie komt.

Van Itzkoff verscheen eerder dit jaar het boek Mad As Hell, over de totstandkoming van de filmklassieker Network uit 1976. Wanneer zijn boek over Robin Williams uitkomt, is nog niet bekend.

Willams pleegde op 11 augustus zelfmoord. De acteur en komiek werd in de jaren zeventig bekend van de tv-serie Mork and Mindy en speelde rollen in films als Good Will Hunting, waarvoor hij een Oscar won, Dead Poets Society en Jumanji.

Derijck keert terug bij ADO Den Haag

PSV-verdediger Timothy Derijck verhuist naar ADO Den Haag. Dat hebben de twee clubs woensdag bekendgemaakt. De 27-jarige Belg tekent in Den Haag een contract voor twee seizoenen. ADO heeft bovendien een optie voor een derde seizoen. Derijck speelde eerder al tweeënhalf jaar voor ADO.

Derijck kwam als jeugdspeler bij Feyenoord terecht. De Rotterdammers verhuurden hem aan NAC Breda en het Belgische Dender. Tussendoor kwam hij tot 23 competitieduels voordat Feyenoord hem in de winterstop van het seizoen 2008-2009 naar ADO liet vertrekken. Daar groeide de centrale verdediger uit tot vaste waarde en aanvoerder en in de zomer van 2011 volgde een transfer naar PSV.

In Eindhoven werd Derijck nooit onomstreden. In zijn eerste seizoen speelde hij twintig keer in de Eredivisie, in het seizoen 2012-2013 stokte de teller op 23. Vorig seizoen verhuurde PSV hem aan FC Utrecht.

Meisje neukt live op NL'se radio

Gisteravond rinkelde de telefoon bij radiozender SLAM!FM. Een meisje wilde telefonisch meedoen aan een item, maar vergat hierna op te hangen. Vervolgens konden alle luisteraars horen hoe ze snoeihard werd genomen door haar vriendje.

Hoax of niet, het geluidsfragment gaat als een malle over het internet. Het meisje in kwestie, die Lisa wordt genoemd, wordt mooi aan de schandpaal genageld.

Lisa belde gisteravond namelijk naar dj Igmar om mee te doen aan 'het woord van de dag'. Zij verzuimde echter de telefoon op te hangen, waarna men kon meegenieten hoe zij aan haar vriendje haar nieuwe lingeriesetje liet zien.

Dit kon natuurlijk niet zonder gevolgen blijven. De beste man stond op knappen, en besprong zijn vriendinnetje. De vele luisteraars hebben vervolgens live kunnen meegenieten hoe de arme Lisa volledig werd uitgewoond.

Het fragment, opdat iedereen kan meeluisteren...

Nederland heeft Icesavegeld terug

De Nederlandse staat heeft al het geld terug dat het in 2008 en 2009 beschikbaar stelde om gedupeerde spaarders van de IJslandse internetspaarbank Icesave te helpen. De Nederlandsche Bank (DNB) verkocht de vordering op het resterende bedrag aan geïnteresseerde marktpartijen en investeerders. Dat meldt het ministerie van Financiën woensdag op de website.

In totaal schoot de staat 1,428 miljard euro voor toen Icesave in 2008 omviel en de staat zich geroepen de tegoeden van Nederlandse spaarders te garanderen. Van dat bedrag was tot voor kort 811 miljoen euro geïncasseerd. De verkoop van de vordering op moederbank Landsbanki levert nog eens 623 miljoen euro op.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem is 'blij dat met de verkoop op een snelle manier zeker gesteld is dat de Nederlandse staat zijn geld terug heeft', schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Ook de Nederlandse banken legden in die jaren in om de spaartegoeden te dekken. De in totaal 208 miljoen euro die de banken moesten betalen, krijgen zij volledig terug, meldt de minister.

Verloofde Rens woedend door zwangerschapsroddel

De verloofde van Peter Jan Rens is witheet over een bericht in De Telegraaf. Woensdag schreef de krant op basis van bronnen dat Virginia twee maanden na de komst van haar eerste kindje met de presentator opnieuw in verwachting is. "Als ik erachter kom wie die onzin vertelt...", reageert ze via Facebook. "Ik ben er echt helemaal klaar mee!"

In het bericht wordt gemeld dat Virginia nu ruim een maand zwanger zou zijn. "Zeggen dat ik vijf weken zwanger ben, terwijl ik toen een galblaasoperatie had. Achterbaks teringvolk!", briest ze. De schrijver van het artikel, Evert Santegoeds, noemt ze 'zwak'. "Als je lef hebt en niet zo laf bent haal je je informatie niet uit bronnen, maar bij ons."

De 63-jarige Rens en de 22-jarige Virginia werden in juni ouders van hun eerste kindje samen, dochter Djelisa. Ze hebben ieder ook een kind uit eerdere relaties.

Rusland: EU heult met nazi's in Oekraïne

De Europese Unie 'sympathiseert met fascistische schurken in Oekraïne en vergoelijkt neonazistische manifestaties in Baltische landen'. Dat heeft het Russische ministerie van buitenlandse zaken dinsdag gezegd.

De verklaring van het ministerie is een felle reactie op uitlatingen die eurocommissaris Martine Reicherts afgelopen weekeinde deed. Zij beschuldigde Rusland van het starten van de Tweede Wereldoorlog, terwijl het land volgens het ministerie juist 'de wereld heeft verlost van de fascistische plaag'. Moskou noemt de opmerkingen een 'verraderlijke heiligschennis', met name voor de 27 miljoen Russische oorlogslachtoffers.

Rusland heeft de Oekraïense regering vaker 'fascistisch' genoemd en maakt geregeld vergelijkingen tussen de strijd in Oost-Oekraïne en de Tweede Wereldoorlog. Ook beschuldigt Rusland Reichert en andere EU-bewindslieden van het aanwakkeren van 'Russofobie'.

De Tweede Wereldoorlog begon op 1 september 1939 toen Nazi-Duitsland Polen binnenviel. Een week daarvoor had het bewind van Adolf Hitler een niet-aanvalsverdrag getekend met de Sovjet-Unie. Op 17 september viel het Rode Leger Polen binnen en veroverde het oosten van het land.

Toen Hitler in 1941 de Sovjet-Unie binnenviel, kwamen de landen weer lijnrecht tegenover elkaar te staan. Na de Slag bij Stalingrad in 1943 rukte het Rode Leger op naar Berlijn en werden bezette landen in Oost-Europa bevrijd. In mei 1945 capituleerde Nazi-Duitsland.

Zara haalt kindershirt met 'jodenster' uit de handel

Zara heeft woensdag een gestreept kindershirt met een gele ster op de borst uit de handel gehaald omdat er ophef over was ontstaan. Het item lijkt op concentratiekampkleding met een davidster. De Spaanse winkelketen zelf noemt het kledingstuk 'dubbelzijdig shirt sheriff'. Het bedrijf betreurt de 'verwarring'.

Het blauw-wit gestreepte shirt werd in verschillende landen verkocht, waaronder Nederland, Duitsland en Israël. Een halfuur nadat de ophef ontstond stond het shirt al niet meer op de website. Het is ook niet meer te koop in de winkels, zegt een woordvoerder van Zara.

In de winkels hing het pas sinds woensdag. De zegsvrouw denkt dan ook niet dat er veel van zijn verkocht. Het shirt was in Nederland sinds 'dinsdag of woensdag' te koop in de webshop.

Het ontwerp is gebaseerd op de ster die sheriffs dragen in 'klassieke westernfilms', legt de zegsvrouw uit. Het shirt is in Spanje ontworpen. Ze wist niet hoe het kan dat er bij niemand in het bedrijf een belletje is gaan rinkelen. "We excuseren ons voor de verwarring die is ontstaan."

Zara kreeg eerder deze maand ook al kritiek op een wit shirt met de tekst 'White is the new Black', bedoeld als knipoog naar de tv-serie Orange is the New Black, maar door sommigen als racistisch bestempeld.

Whitmarsh weg bij McLaren

Martin Whitmarsh is vertrokken bij McLaren, zo heeft het Britse bedrijf bekendgemaakt. De Brit was tot vorig jaar teambaas bij de Formule 1-renstal, maar zijn positie sneuvelde afgelopen winter bij een reorganisatie. Nu zijn de wegen van hem en het team uit Woking gescheiden.

Whitmarsh werd in 2009 de opvolger van Ron Dennis die zich meer bezig ging houden met de ontwikkeling van straatauto's. Afgelopen winter trok Dennis echter weer meer de touwtjes naar zich toe. Hij vindt dat gezien de huidige F1-kalender de traditionele rol van teambaas niet meer van deze tijd is.

Dennis was begin dit jaar hier al duidelijk over: "Gedurende de eerste vier maanden van een jaar keert een team niet terug naar de fabriek. Met de vroegere rol van teambaas was het alsof je vier maanden lang buiten de deur was. Ik daag iedereen uit een bedrijf te runnen terwijl je vier maanden lang niet aanwezig bent op het bedrijf zelf."

De rol van Whitmarsh, die 24 jaar actief was bij McLaren, kwam te vervallen. Oud Lotus-teambaas Eric Boullier werd benoemd tot nieuwe racedirecteur, terwijl Jonathan Neale de algehele leiding over het Formule 1-deel van McLaren kreeg. Whitmarsh zelf kwam niet meer in het plaatje voor en na lange onderhandelingen zijn beide partijen tot een akkoord gekomen. Details over de overeenkomst zijn niet bekendgemaakt.

Wijnaldum en Arias niet met PSV naar Wit-Rusland

Georginio Wijnaldum en Santiago Arias reizen woensdag niet met PSV mee naar Wit-Rusland voor het Europa League-treffen met Sjachtjor Soligorsk. Wijnaldum, die zondag tegen Ajax nog een van de uitblinkers was bij de Eindhovenaren, heeft last van zijn hamstring. Arias is ook nog altijd geblesseerd.

Trainer Phillip Cocu kan ook nog niet over nieuwe aanwinst Andres Guardado beschikken. Bij de selectie van PSV zijn wel Aleksandar Boljevic en Jordy de Wijs. De twee spelen normaal gesproken hun wedstrijden voor Jong PSV. Aanvaller Boljevic scoorde afgelopen dinsdag nog de winnende treffer tegen N.E.C. Nijmegen in de Eerste Divisie, De Wijs is een verdediger.

PSV speelt donderdag om 19.00 uur de return tegen Sjachtjor. Het duel wordt in Borisov afgewerkt. Vorige week werden de Wit-Russen in Eindhoven al op een 1-0 nederlaag getrakteerd.

[pic] Broer neukt zus (20) 3 x na film

De politie van Effingham County, in de Amerikaanse staat Georgia, heeft gisteren ene Timothy Savoy en Christopher Buckner in de boeien geslagen. Het stel heeft namelijk driemaal seks gehad na het zien van de film 'The Notebook'. Hoewel de namen anders doen vermoeden, zijn zij echter broer en zus.

De politie van het stadje reed dinsdagnacht rond na een melding over inbraak in een woonwagen, toen ze een verdacht stel op straat zagen lopen. Toen Bromsnor het duo ondervroeg, verklaarde de 25-jarige Savoy dat hij de 20-jarige Buckner terug naar huis bracht.

Al gauw kwam de aap uit de mouw. De Heilige Hermandad ontdekte dat het tweetal bestond uit broer en zus, die net hadden geneukt in die bewuste woonwagen voor de lokale kerk. De broer bekende dat hij zijn zus na de film driemaal aan zijn spermaspeer had geregen.

De politie heeft het stel opgepakt en vastgezet in Effingham County jail. Hen wordt onder andere incest en sodomie ten laste gelegd.

zusDe zus, wie zou haar doen? (foto: Effingham County jail)

Werkstraf voor discriminerende 'negermail'

Een 29-jarige medewerker van een elektronicabedrijf in Arnhem is veroordeeld tot veertig uur werkstraf voor het discrimineren van een sollicitant. Dat heeft de rechtbank in Arnhem woensdag bepaald. De rechter acht bewezen dat de man een Surinamer afwees omdat hij een donkere huidskleur heeft. De straf is gelijk aan de eis van justitie.

Twee weken geleden betoogde verdachte Ruben W. voor de rechter zijn uitlatingen in een mail als grapje had bedoeld voor zijn werkgever. De huidskleur van de sollicitant zou niet de echte reden zijn geweest om hem af te wijzen.

De rechtbank gaat daar niet in mee. Volgens de rechter is er duidelijk onderscheid gemaakt op grond van ras. Bovendien blijkt uit de woorden 'ten eerste' dat de huidskleur de voornaamste reden was om niet met de man te willen werken.

In een mail die was bedoeld voor zijn werkgever schreef W. in november de tekst "Heb even gekeken, is niks. Ten eerste een donker gekleurde (neger)". De tekst stuurde hij echter per ongeluk naar de sollicitant. Volgens W beschikte de destijds 23-jarige student ook niet over een relevant cv.

De zaak zorgde voor veel ophef. Zowel W. als de sollicitant werd na het incident bedreigd.

Canadees ebolateam teruggetrokken uit Sierra Leone

Canada trekt een mobiel laboratorium met drie medewerkers terug uit Sierra Leone nadat bij andere gasten in hun hotel ebola was vastgesteld. Dat hebben de Canadese autoriteiten dinsdag bekendgemaakt. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei eerder ook al een team terug te trekken.

Volgens Canada zijn de gezondheidswerkers niet in direct contact geweest met de ebolapatiënten en vertonen ze geen ziekteverschijnselen. Ze blijven voorlopig vrijwillig in isolatie en worden scherp in de gaten gehouden.

Het laboratoriumteam werd ingezet om ebola vast te stellen bij zieken. Zodra de situatie veilig genoeg is stuurt Canada een nieuw team. Het land heeft drie ploegen wetenschappers die elkaar in West-Afrika aflossen.

De WHO trok dinsdag een team terug uit de oostelijke stad Kailahun, waar een epidemioloog onlangs besmet raakte. Volgens de organisatie waren de medici uitgeput en leidde de besmetting van hun collega tot extra stress, waardoor de kans op fouten zou toenemen.

De ebola-uitbraak zet de vaak toch al gammele gezondheidszorg in West-Afrika zwaar onder druk. Dinsdag zei de WHO dat 240 gezondheidswerkers met de ziekte zijn besmet. Het totale dodental overstijgt 1400.

Antiterreureenheden op Australische vliegvelden

Op de twee grootste Australische luchthavens zijn sinds vorige week nieuwe contraterreureenheden aan het werk. Dat heeft premier Tony Abbott woensdag gezegd. Sindsdien is volgens de regeringsleider al een belangrijke verdachte onderschept.

De eenheden worden binnenkort ook aangesteld op alle andere vliegvelden in het land. Zij moeten het gaan en staan van reizigers in de gaten houden die op een lijst staan van personen die mogelijk een veiligheidsrisico vormen.

Australië wil voorkomen dat mensen die zich willen aansluiten bij de jihad naar Irak of Syrië kunnen reizen. De regering vreest dat strijders na terugkeer mogelijk aanslagen in Australië plegen. Abbott besloot eerder deze maand dat de grensbewaking niet goed genoeg was nadat voor de tweede keer een persoon met jihadistische ambities naar het Midden-Oosten had weten te reizen met het paspoort van een ander.

Ook worden op alle luchthavens biometrische screenings ingevoerd. De Australische grensbewaking gaf woensdag geen details vrij over de persoon die geweigerd werd voor een vlucht. Volgens de televisiezender Sky News zou een man uit Melbourne zijn tegengehouden toen hij met zijn gezin naar Libanon trachtte te vliegen.

De Australische regering sloot woensdag een akkoord met de Verenigde Staten om informatie over passagiers voortaan met elkaar te delen. Beide landen zullen de noodzaak voor naties om de handen ineen te slaan tegen terrorisme aankaarten bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in september.

Eerder deze maand voerde Australië strengere antiterreurwetten in. Ook werd 448 miljoen euro toegezegd om veiligheids- en inlichtingendiensten te ondersteunen om het risico van aanslagen door teruggekeerde jihadstrijders te verkleinen.

Politie vindt 3,3 ton coke in Peruaans huis

De politie in Peru zegt 3,3 ton cocaïne in beslag genomen te hebben. De drugs zaten verborgen in een lading steenkool die bedoeld was voor België en Spanje. Het is de grootste Peruaanse drugsvangst dit jaar.

De cocaïne lag in een huis op het platteland dat maandag door de politie werd doorzocht. Daar was zes weken onderzoek in samenwerking met de Amerikaanse autoriteiten aan voorafgegaan. Er zijn onder meer mensen afgeluisterd. Twee Mexicanen en vijf Peruanen werden opgepakt. Vermoed wordt dat de drugs van een Mexicaans kartel waren.

Volgens politiechef Vicente Romero is het de grootste cokevangst van het jaar in Peru, dat in 2012 Colombia inhaalde als de grootste cocaïneproducent ter wereld.

[Upd] [WK Judo] Verhagen in herkansing, D. Elmont uitgeschakeld

Judoka Dex Elmont is woensdag het wereldkampioenschap in Chelyabinsk begonnen met een eenvoudige zege op Jaber Alharthi. De Saudiër was geen partij voor de Europees kampioen in de klasse tot 73 kilo. Debutante Sanne Verhagen begon haar toernooi ook met een zege. Ze versloeg op ippon Shushana Hevondian uit Oekraïne.

Elmont aast dit toernooi op zijn eerste gouden medaille. Eerder won hij twee keer zilver en een keer brons. Hij treft in de volgende ronde Rustam Orujov uit Azerbaijan. Verhagen judoot voor een plek bij de laatste acht tegen Ivelina Illiva uit Bulgarije. 

Update 9.35 uur

Elmont is in de derde ronde verrassend uitgeschakeld. Hij verloor met twee waza-ari's van Orujov. Bij de eerste waza-ari zette Elmont een aanval in en werd overgenomen en belandde half op zijn rug. De geboren Rotterdammer was na die score de weg kwijt en Orujov kon de partij snel afmaken. Het WK voor Elmont zit erop. 

Update 9.55 uur

Sanne Verhagen staat in de kwartfinale. Ze versloeg Ivelina Illiva (Bul) met een houdgreep. In de kwartfinale treft ze de Japanse Nae Udaka. 

Update 10.15 uur

Voor Verhagen resteert de herkansing. Ze was niet opgewassen tegen Udaka. Na anderhalve minuut zette de Japanse met succes een beenveeg in en Verhagen belandde vol op haar rug. Dit was goed voor een ippon. 

Van Gaal: "Deze filosofie vraagt tijd"

Louis van Gaal ging dinsdag met Manchester United hard onderuit in het League Cup-toernooi. Milton Keynes Dons was met liefst 4-0 te sterk voor The Red Devils. Van Gaal gaf onder meer Wayne Rooney, Robin van Persie en Juan Mata rust, maar bracht wel spelers als Javier 'Chicharito' Hernandez, Shinji Kagawa en David de Gea binnen de lijnen.

Zij werden gedeklasseerd door de Engelse derdeklasser. Van Gaal predikt geduld na de bekeruitschakeling. "We maakten teveel fouten op de verkeerde momenten", zei de manager van United na de blamage tegen Engelse media. "Als je naar de tegendoelpunten kijkt, dan denk ik dat je geen grotere blunders kan maken. Maar ik heb mijn spelers wel hun best zien doen. Dan kan je niet meer verwachten."

"We waren ongelukkig omdat zij scoorden dankzij onze fouten", aldus Van Gaal. De Amsterdammer wacht nog op zijn eerste officiële overwinning met Manchester United. Na een uitstekende voorbereiding gingen The Mancunians in de Premier League onderuit tegen Swansea City en speelden gelijk tegen Sunderland.

Van Gaal hoopt dat men in Manchester geduld heeft. "De fans moeten hun vertrouwen blijven houden in onze filosofie. We zijn aan een team aan het bouwen. Dat is niet klaar na een maand of zelfs een jaar. Dit is natuurlijk zeer teleurstellend, maar deze filosofie vraagt tijd", besluit de voormalig bondscoach van Oranje.

[Upd] 'Tweede kindje Peter Jan Rens en Virginia'

Peter Jan Rens en Virginia verwachten hun tweede kindje. Dat schrijft De Telegraaf woensdag op basis van bronnen, die het nieuws van laatstgenoemde zelf zouden hebben vernomen. De 63-jarige presentator en zijn 22-jarige verloofde werden in juni nog ouders van dochter Djelisa.

Rens liet na de geboorte weten zo snel mogelijk te willen trouwen met Virginia, maar een week later dook het bericht op dat de relatie voorbij was. De twee bleken echter nog steeds een koppel te zijn, maar kwamen eerder deze maand weer negatief in het nieuws omdat ze een flinke ruzie hadden op het recreatiepark waar ze momenteel wonen.

De presentator legt de strubbelingen uit als het gevolg van hun hartstochtelijk relatie. "Maar we leggen het altijd weer bij. Voor onze dochter en voor ons zelf." Hij heeft ook al een volwassen dochter uit een eerdere relatie, zijn verloofde een 6-jarige zoon. Virginia zou nu vijf weken zwanger zijn.

Update 09.05 uur:
Peter Jan Rens ontkent bovenstaand bericht. Op zijn Facebookpagina meldt hij: "Dat Virginia zwanger is is niet waar! Als dat zo was geweest hadden we het zelf aangekondigd. Weer een opgemaakt verhaal in de Telegraaf vertel is een keer de waarheid. Er wordt gezegd 5 weken dat is knap toen was Djelisa 5 weken oud! Haha.." 

[NSFW] Gezonde trailer Oneechanbara Z2: Chaos

D3 Publisher, bekend vanwege hun ondeugende soms soft pornografische insteek in hun games. Gaat deze keer helemaal los met de aankomende PlayStation 4-game Oneechanbara Z2: Chaos. De beelden laten in ieder geval zien dat de dames wel aan hun dagelijkse vitamines denken.

Oneechanbara Z2: Chaos, verschijnt op op 30 oktober in Japan. Het is nog niet bekend of de game ook en Europa zal verschijnen.

Onichanbara2

Onichanbara2

[US Open] S. Williams overtuigt in eerste ronde

Serena Williams heeft dinsdag haar rol als favoriete voor de titel bij de US Open bevestigd. De Amerikaanse nummer één van de wereld versloeg landgenote Taylor Townsend met 6-3 en 6-1.

Het New Yorkse publiek vond in CiCi Bellis een nieuwe publiekslieveling. Het pas 15-jarige talent versloeg Dominika Cibulkova (12), de finaliste van de Australian Open, in de eerste ronde met 6-1, 4-6 en 6-4. Bellis kwam in de derde set terug van een 3-1 achterstand.

Bellis is de jongste winnares van een partij op de US Open sinds Anna Koernikova in 1996. De Russin was destijds ook 15, maar jonger dan Bellis. Kournikova werd in juni geboren, Bellis in april.

Victoria Azarenka had haar handen vol aan Misaki Doi uit Japan. De Wit-Russische, als zestiende geplaatst, kreeg Doi pas in de derde set op de knieën: 6-7 (3), 6-4 en 6-1.

[US Open] Federer zonder setverlies door

Roger Federer heeft dinsdag in drie sets de tweede ronde van de US Open bereikt. De 33-jarige Zwitser, als tweede geplaatst in New York, klopte Marinko Matosevic uit Australië met 6-3, 6-4 en 7-6 (4).

Voor Federer was het al zijn vijftigste zege van dit seizoen en zijn negentiende uit de laatste 21 partijen. De Zwitser speelt op Flushing Meadows zijn zestigste grandslamtoernooi op rij.

David Ferrer (4) had meer tegenstand van de Bosniër Damir Dzumhur. Die snoepte de Spanjaard de derde set af, maar kon dat niveau niet volhouden en Ferrer won alsnog met 6-1, 6-2, 2-6 en 6-2.

Gaël Monfils (20) versloeg Jared Donaldson uit de Verenigde Staten. De Fransman was met 6-4, 6-2 en 6-4 de betere.

Jurist Zwarte Piet stopt na doodsbedreigingen

Een juridisch adviseur die de tegenstanders van Zwarte Piet bijstond in de zaak rond de sinterklaasintocht in Amsterdam, stopt ermee. Hij draagt zijn dossier over vanwege de vele doodsbedreigingen die hij ontvangt. De 50-jarige Frank King trekt het naar eigen zeggen niet meer, schrijft het AD woensdag.

King zegt nog steeds verbaasd te zijn over de vele scheldkanonnades die hij via de mail binnenkrijgt. Volgens hem zien de voorstanders van Zwarte Piet hem als 'het gezicht van de tegenbeweging' en richten ze daarom hun woede op hem.

De jurist heeft zelf Surinaamse ouders en kwam als puber naar Nederland. "Dan stond er in zo'n mail dat ik maar net als mijn voorouders op een zeventiende-eeuws slavenschip moest worden gezet", zegt hij in de krant.

King weet overigens zeker dat Zwarte Piet op termijn verdwijnt. "Want welk besluit er nog valt: het einde van Zwarte Piet is ingeluid. Dat geloof ik echt. Over een paar jaar is er geen Zwarte Piet meer te bekennen."

Singles willen feesten met Anouk en Ruben Nicolai

Ruben Nicolai en Anouk zijn de favoriete feestbeesten van Nederlandse vrijgezellen. Ook voor een feestje met Waylon of Georgina Verbaan zijn de singles wel te porren, blijkt uit een onderzoekje onder ruim 1200 vrijgezellen in opdracht van een datingsite.

Op de vraag met welke bekende Nederlander ze het liefst de hort op gaan, antwoordde ruim veertien procent van de mannen zangeres Anouk. Georgina Verbaan volgt op de tweede plek met ruim twaalf procent van de stemmen, Sylvie Meis, Bridget Maasland en Gigi Ravelli maken de top vijf compleet.

Vrijgezelle Nederlandse vrouwen lopen warm voor een uitje met Ruben Nicolai. De presentator kreeg bijna twintig procent van de stemmen. Waylon volgt met ruim twaalf procent, iets meer dan tien procent van de ondervraagde dames wil wel feesten met dj Tiësto. Ook premier Mark Rutte en Gordon haalden de top vijf.

Zes miljoen extra voor noodhulp Irak

Het kabinet trekt 6,5 miljoen euro extra uit voor noodhulp aan Noord-Irak. Dat heeft minister van Ontwikkelingssamenwerking Liliane Ploumen (PvdA) woensdag bekendgemaakt. Een deel van het geld wordt beschikbaar gesteld voor het ruimen van mijnen.

"Op diverse plaatsen heeft IS op grote schaal verschillende typen explosieven gelegd. Nu ze daar zijn weggetrokken, wil de bevolking terug naar huis. Dat is logisch, maar ook levensgevaarlijk", legt Ploumen uit. "Daarom is het zaak het terrein daar snel mijnvrij te maken en tegelijkertijd de bevolking bewust te maken van de grote risico's."

Het kabinet draagt anderhalf miljoen euro bij aan het ruimen van mijnen dat wordt gedaan door specialisten uit Groot-Brittannië en België. De rest van het geld gaat naar het Rode Kruis. Via zusterorganisaties in Koerdistan en Irak worden vluchtelingen voorzien van onder meer dekens, jerrycans en kookplaten.

In totaal heeft het kabinet nu circa acht miljoen euro beschikbaar gesteld voor hulp aan de mensen in Noord-Irak die voor geweld en vervolging door IS op de vlucht zijn geslagen. Ploumen liet vorige week al weten bereid te zijn om een nog grotere bijdrage te leveren.

'Zorgpremie gaat tientje omhoog'

De premie voor een basisverzekering gaat volgend jaar met een tientje per maand omhoog. Ook het verplichte eigen risico stijgt met enkele tientallen euro's per jaar. Dat schrijft het AD woensdag op basis van bronnen rond de begrotingsonderhandelingen.

De jaarlijkse premie komt daarmee op ongeveer 1215 euro uit, een stijging van 114 euro in vergelijking met vorig jaar. De zorgpremie stijgt vanwege de overheveling van zorg naar gemeenten en omdat werkgevers die te veel meebetaalden aan de zorgverzekering nu wettelijk worden gecompenseerd.

Een woordvoerder van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) wil tegenover de krant niets bevestigen over een eventuele stijging van de zorgpremie. De informatie had volgens het AD eigenlijk pas op Prinsjesdag naar buiten moeten komen.

De onderhandelingen over de begroting voor 2015 worden woensdagmiddag hervat. Naar verwachting sluiten het kabinet, de coalitiepartijen VVD en PvdA en oppositiepartijen D66, ChristenUnie en de SGP later op de dag een akkoord.

Modders maken SimCity groter

Pijnlijk momentje voor Maxis: modders hebben het voor elkaar gekregen de mapgrootte van een kaart in SimCity vier keer groter te maken dan wat ontwikkelaar Maxis technisch voor mogelijk hield.

Er is een nieuw project opgedoken dat de vraag van de community om grotere mappen in SimCity beantwoordt. Project Orion zorgt ervoor dat je stad nu drie ingame kilometer kunt vullen met gebouwen. Maxis heeft eerder onderzocht of de mappen groter konden, maar gaf toentertijd aan dat dit niet mogelijk was om performance-redenen.

De mod heeft wel wat problemen. Zo kun je in de problemen komen met omliggende steden en zijn de parameters zoals vervuiling en dergelijke zijn een beetje in de war door de nieuwe grootte. Ook de hoofdwegen geven nog wat problemen, maar dat zijn issues die niet met performance te maken hebben, maar met de regels van het spel. Hopelijk neemt Maxis nog eens de tijd om te kijken of contact op te nemen met de modder van dit project, want als er iets kleins is aan SimCity zijn het wel de grootte van de steden.

SimCity-grootte

Stad onthaalt neonazi's met muziek Schindler's List

De bijeenkomst van neonazi's verbieden deed de Zweedse stad Norrköping niet, maar de deelnemers werd wel duidelijk gemaakt wat de stad van de optocht vond: van tevoren en na afloop speelden de klokken van het stadhuis de filmmuziek van het Tweede Wereldoorlog-drama Schindler's List.

De Partij van de Zweden wil een volledige immigratiestop en het Zweedse staatsburgerschap alleen toekennen aan mensen met een 'westerse genetische en culturele achtergrond'. De neonazi's trakteren op de filmmuziek van Schindler's List leek het stadsbestuur een goede manier om te benadrukken dat de stad gelooft in 'de gelijkheid van alle mensen', zei een woordvoerder.

De partij hoopt 14 september raadszetels in de wacht te slepen bij de lokale verkiezingen.

EA kan miljard verdienen met extra content

John Resseburg, woordvoerder van Electronic Arts, heeft laten weten dat EA maar liefst een miljard dollar omzet kan draaien, enkel door de verkoop van extra content die niet standaard in een game zit.

Dit liet hij weten tijdens een interview waar men het vooral had over de Madden NFL 15, een American Footballgame die sinds dinsdag te koop is. Behalve DLC wordt dit bedrag voor een groot deel gerealiseerd door aankopen in sportsgames. Het Ultimate Team concept, wat in onder andere Madden NFL, FIFA en NHL zit, zorgt voor honderden miljoenen dollars. Mensen kunnen voor deze gamemode zogenaamde coins kopen en deze weer spenderen aan spelers, stadions en tenues. Deze kan je gebruiken om je ideale team te maken en te gebruiken tegen andere spelers.

Van Madden NFL 15 wordt verwacht dat deze 300 miljoen dollar zal opleveren, 250 miljoen dollar door de verkoop van het spel en liefst vijftig miljoen dollar door de verkoop van coins via Ultimate Team. Behalve sportsgames brengt EA dit jaar ook nog De Sims 4 uit, waarvan wordt verwacht dat die ook sterk zal bijdragen aan die miljard dollar, door middel van de verkoop van uitbreidingen.

EA kan miljard verdienen met extra content

Schietinstructeur doodgeschoten door klein meisje

In de Amerikaanse staat Arizona is maandag een schietinstructeur overleden, nadat hij per ongeluk werd neergeschoten door een 9-jarig meisje aan wie hij instructies gaf. Lokale media berichten daar dinsdag (lokale tijd) over.

Volgens de plaatselijke autoriteiten liet de instructeur het meisje zien hoe ze een automatisch Uzi-pistool moest bedienen. Hij stond naast haar toen ze de trekker overhaalde. Door de terugslag veranderde de richting van het schot. De 39-jarige man bezweek kort na het incident in het ziekenhuis van Las Vegas.

Het is onduidelijk of op de schietbaan een leeftijdsgrens wordt gehanteerd. Het meisje was er in het bijzijn van haar ouders.

Weigerverpleegkundige Guantanamo Bay teruggeroepen

Een Amerikaanse verpleegkundige die weigerde terreurverdachten in hongerstaking op Guantanamo Bay onder dwang voedsel toe te dienen, is teruggeroepen. De hospik is opgedragen zich weer op zijn thuisbasis, een marineziekenhuis aan de Amerikaanse noordoostkust, te melden.

Volgens zijn superieuren in het Marineziekenhuis New England zijn de handel en wandel van de verpleegkundige in de terroristengevangenis van de Amerikaanse legerbasis in Cuba onderzocht. De marine is er nog niet uit of zij de dwarse verpleger wil straffen.

Verscheidene advocaten van terrorismeverdachten die op Guantanamo Bay vastzitten, zijn vol lof over de weigerhospik. Zij stellen dat gevangenen het recht hebben hun eten te laten staan en noemen het dwangvoeren van hongerstakers onnodig hardhandig.

Tientallen gedetineerden in de terroristengevangenis gingen in de zomer van 2013 uit protest tegen het strenge gevangenisregime in hongerstaking. Het Amerikaanse leger wil niet zeggen hoe het er tegenwoordig voor staat.

Link in Mario Kart 8 DLC

Altijd al willen racen met iemand met een groene hoed en die niet de broer is van Mario? Dan heb ik goed nieuws voor je; Mario Kart 8 krijgt nieuwe DLC, en die DLC voegt Link toe. Er komen twee verschillende DLC ieder met personages, karts en tracks. In tegenstelling tot de vorige DLC, die Mercedes auto's toevoegde, gaat deze DLC wel geld kosten.

Er komen twee verschillende DLC, beide DLC brengen drie nieuwe karakters, acht nieuwe karts en acht nieuwe tracks. De eerste DLC, die uitkomt in november, bevat Link, van The Legend of Zelda, Tanooki Mario en Cat Peach. Daarnaast zal het een raceauto van F-Zero bevatten en acht nieuwe tracks, die behalve in het Mushroom Kingdom ook in andere plaatsen, zoals Hyrule, zijn. Deze DLC kost zeven pond, wat ongeveer 8,80 is.

De tweede DLC, die pas in mei 2015 uitkomt, zal Villager en Isabelle van Animal Crossing bevatten en daarnaast ook nog Dry Bowser. Deze zal ook acht nieuwe karts en acht nieuwe tracks bevatten en zal ook zeven pond kosten. Iedereen die nu beide DLC bestelt krijgt een extraatje; je krijgt dan namelijk acht kleuren voor Yoshi en acht kleuren voor Shy Guy, die per direct te gebruiken zijn.

Mario Kart 8 krijgt DLC

'Joran van der Sloot in hongerstaking'

Kort na zijn overplaatsing naar een gevangenis in de hooglanden van Peru is Joran van der Sloot in hongerstaking gegaan. Dat heeft zijn advocaat verklaard.

Advocaat Max Altez vertelde dat hij bezorgd is over de gezondheid van zijn cliënt. Hij wil dat Van der Sloot medisch wordt onderzocht.

Van der Sloot zit nu in de beruchte Challapalcagevangenis in het zuiden van Peru. Volgens zijn advocaat is hij daarnaar overgeplaatst vanwege het bezit van mobiele telefoons. Volgens de gevangenisautoriteiten is de reden echter dat Van der Sloot de directeur van zijn vorige gevangenis met de dood heeft bedreigd.

Van der Sloot zit in Peru een gevangenisstraf van 28 jaar uit vanwege de moord, gevolgd door diefstal op de Peruaanse Stephany Flores in mei 2010.

[US Open] Nishikori simpel verder in New York

Kei Nishikori heeft dinsdag op overtuigende wijze de tweede ronde van de US Open bereikt. De Japanse tennisser, als tiende geplaatst op Flushing Meadows, klopte Wayne Odesnik uit de Verenigde Staten in drie sets: 6-2, 6-4 en 6-2.

Ook Richard Gasquet (12) ging door, al had de Fransman iets meer moeite. Hij versloeg Denis Istomin uit Oezbekistan met 7-5, 7-6 (5) en 6-4. De als dertiende geplaatste Amerikaan John Isner was zijn landgenoot Marcos Giron met 7-6 (5), 6-2 en 7-6 (2) de baas.

In het vrouwentoernooi toonde Petra Kvitova haar goede vorm. De Tsjechische (3) klopte Kristina Mladenovic uit Frankrijk met 6-1 en 6-0. Ook Eugenie Bouchard (7) gaf weinig games prijs. Zij was veel beter dan Olga Govortsova uit Wit-Rusland: 6-2 en 6-1. Ana Ivanovic (8) versloeg Alison Riske uit de VS. De Servische trok met 6-3 en 6-0 aan het langste eind.

Marina Erakovic zorgde voor de verrassing van de het dagprogramma. De Nieuw-Zeelandse schakelde oud-winnares Svetlana Kuznetsova (20) uit. Erakovic trok de partij met 3-6, 6-2 en 7-6 (3) naar zich toe. Julia Görges maakte het Flavia Pennetta lastig. De als elfde geplaatste Italiaanse moest een derde set toestaan tegen de Duitse, maar daarin kon Görges weinig meer uitrichten: 6-3, 4-6 en 6-1.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.