FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Nieuwsarchief
Artikelen van maandag 18 augustus 2014

IJslandse vulkaan ontwaakt

In IJsland lijkt weer een vulkaan op uitbarsten te staan. Sinds 16 augustus zijn al ruim 1.100 aardbevingen geregistreerd rond de Bardarbunga-vulkaan. De grootste aardbeving had een kracht van ongeveer 3,8 op de schaal van Richter.

Wetenschappers geloven dat deze bevingen worden veroorzaakt door magma-activiteit in de aardkorst. Hoewel de huidige activiteit kunnen leiden tot een uitbarsting buiten of onder de gletsjer, zijn er tot op heden nog geen tekenen dat een uitbarsting begonnen is. Uit voorzorg hebben de autoriteiten het waarschuwingsniveau voor de vulkaan echter verhoogd naar code oranje, het op een na hoogste niveau. Ook zijn wegen ten noorden van het gebied waar de aardbevingen zijn waargenomen, afgesloten.

Bardarbunga is een vulkaan onder de ijskap van de gletsjer Vatnajökull. Het is de op een na hoogste berg in IJsland, met een hoogte die oploopt to 2.009 meter. Bardarbunga is het grootste vulkanische systeem van IJsland, bijna 200 kilometer lang en tot 25 kilometer breed. De Bárðarbunga caldera beslaat ongeveer 70 vierkante kilometer en is 10 kilometer breed en ongeveer 700 meter diep. De vulkaan is altijd bedekt met ijs en verbergt daardoor de krater.

In 2010 zorgde een uitbarsting van de Eyjafjallajökull nog tot grote problemen met het vliegverkeer in Europa vanwege de ontstane aswolk. Wetenschappers verwachter echter dat een uitbarsting van de Bardarbunga tot minder problemen voor de luchtvaart zal leiden. De aardbevingen bevinden zich namelijk niet in het hart van de vulkaan. Bovendien wordt het vliegverkeer van versoepelde regelgeving pas bij hogere concentraties van as in de lucht stilgelegd.

[jOS] Chen hakt tegenstander in de pan, turnster Maassen naar huis

Badmintonster Alida Chen heeft ook op de tweede dag van de Jeugd Olympische Spelen uitstekende zaken gedaan. De Nederlandse wist net als een dag eerder haar beide partijen te winnen.

In het enkelspel won Chen zondag al haar eerste groepswedstrijd van de Française Lole Courtois. Maandag kwam daar een bijzonder simpele overwinning bij. De Surinaamse Rugshaar Ishaak wist slechts enkele punten te pakken: 21-6, 21-4. Chen moet het dinsdag opnemen tegen de hooggeplaatste Thaise Busanan Ongbamrungphan, de winnares plaatst zich voor de kwartfinales.

Ook in het gemengd dubbelspel gaat het Chen vooralsnog voor de wind. Ze speelt daarin samen met de Sloveen Andraz Krapez en dat gaat prima. Zondag werd de eerste wedstrijd gewonnen, maandag werd ook de tweede winst gepakt. De Indiër Aditya Joshi en zijn partner Tessa Kabelo uit Botswana wonnen wel een game, maar Chen en Krapez waren met 2-1 te sterk. Ze moeten het nog opnemen tegen het als eerste geplaatste Oekraïens/Japanse duo Ruslan Sarsiekienov/Akana Yamaguchi, waarbij de groepswinnaars naar de kwartfinales mogen.

Met Alex Vlaar gaat het minder goed in Nanjing. Zondag ging hij met 2-0 onderuit tegen de Fransman Tanguy Citron, maandag moest hij zich gewonnen geven tegen Andraz Krapez, de dubbelpartner van Alida Chen. Hij maakte het de Sloveen erg lastig, maar met 19-21 in de derde en beslissende game kwam Vlaar net tekort. Door het tweede verlies is Vlaar met nog één wedstrijd te spelen uitgeschakeld voor een plek in de volgende ronde.

In het dubbelspel heeft Vlaar nog wel kans op succes. Samen met de Oostenrijkse Janine Lais werd zondag gewonnen van Coelho de Oliveira en Vladyslava Lisna uit Brazilië en Oekraïne. Tegen het Chinees/Australische koppel Yuqi Shi en Joy Lai kwamen Vlaar en Lais maandag tekort. Een overwinning dinsdag tegen Seungjae Seo (Zuid-Korea) en Doha Toufic (Egypte) zou alsnog kunnen zorgen voor een plek in de achtste finales.

Voor turnster Isa Maassen is het toernooi uitgelopen op een teleurstelling. Na de kwalificaties kwam de vijftienjarige Maassen op de meerkamp uit op de 25e plek, terwijl alleen de beste 18 naar de finale mochten. Ook het behalen van een toestelfinale zat er niet in. Waar de beste acht per toestel zich plaatsten voor de finale kwam Maassen niet verder dan de negentiende stek op de brug met ongelijke leggers.

[DFB Pokal] Schalke 04 uitgeschakeld door Dynamo Dresden

Schalke 04 is in de eerste ronde van de DFB Pokal verrassend uitgeschakeld. Het naar de 3. Liga gedegeradeerde Dynamo Dresden was thuis met 2-1 te sterk voor de club uit Gelsenkirchen. 

Na wat kansjes over en weer was het Dynamo Dresden dat op voorsprong kwam. Felipe Santana veroorzaakte een strafschop, die Justin Eilers niet onbenut liet. Kort na rust maakte verdediger Nils Teixera er met een lage volley zelfs 2-0 van.

Een kopbal van Joel Matip bracht de spanning nog enigszins terug, maar de blamage kon niet meer voorkomen worden. De ploeg van Nederlanders Sylvano Comvalius en bankzitter Furhgill Zeldenrust mag zich opmaken voor de tweede ronde.

Hamburger SV wist pas na verlenging af te rekenen met Energie Cottbus, inmiddels afgezakt naar de 3. Liga. Na negentig minuten stond het 1-1 en in de verlenging werd het 2-2.  Rafael van der Vaart was belangrijk voor HSV. Hij gaf in het Stadion der Freundschaft twintig minuten voor tijd de voorzet waaruit Heiko Westermann met een kopbal kon scoren. In de verlenging zorgde Van der Vaart zelf voor de 1-2 vanuit een vrije trap. Even later werd het toch nog 2-2. 

In de strafschoppenserie bleek HSV toch te sterk. Van der Vaart hoefde geen strafschop te nemen. Johan Djourou, Marcell Janssen en Artjoms Rudnevs scoorden, Doelman René Adler stopte zelf twee strafschoppen van Cottbus.

Overige uitslagen
Heidenheim 2-1 Union Berlin
Kickers Offenbach 0-0 (ns) Ingelstadt


Fraaie vrije trap van Rafael van der Vaart. (Bron: Vine)

[JL] Jong Twente geeft zege uit handen

Jong FC Twente is er ondanks een flitsende start niet in geslaagd de wedstrijd in de Jupiler League tegen Helmond Sport te winnen. Jesus Manuel Corona zette de thuisploeg binnen tien minuten op een 2-0 voorsprong, maar Oumar Diouck en Stanley Elbers trokken de stand gelijk: 2-2.

Felitciano Zschusschen liet een uitgelezen kans liggen om voor een vroegtijdige beslissing te zorgen. In de vijftiende minuut miste de speler van Jong Twente een strafschop. Goals van Diouck (17e) en Elbers (75e) zorgden ervoor dat het achteraf een dure misser bleek.

Voor zowel Helmond als Jong Twente is dit het eerste punt van het seizoen. Beide ploegen staan na twee duels op een gedeelde vijftiende plaats.

Holocaustoverlevenden: 'Israël genocidaal bezig'

Maar liefst 225 overlevenden van de Holocaust en hun nazaten, woonachtig in vele landen van Nederland tot Canada en Polen tot Nieuw-Zeeland, hebben een brief ondertekend waarin zij Israël veroordelen om de huidige behandeling van Palestijnen.

"Genocide begint met de stilte van de wereld", schrijven zij. "'Dit nooit meer' betekent nooit meer voor wie dan ook." De overlevenden -of hun voorouders- zagen kampen van Auschwitz tot Dachau van binnen, zaten jaren ondergedoken of waren permanent op de vlucht.

De ondertekenaars stellen: "Wij zijn gealarmeerd door de extreme, racistische dehumanisatie van Palestijnen in de Israëlische samenleving, [een dehumanisatie] die het kookpunt bereikt heeft. In Israël roepen politici en journalisten open op tot genocide op Palestijnen."

"Wij vinden het walgelijk en verontwaardigend dat men probeert de geschiedenis te verdraaien om te kunnen rechtvaardigen wat niet te rechtvaardigen is: Israëls pogingen om Gaza te vernietigen, de moord op bijna 2000 Palestijnen, inclusief honderden kinderen. Niets kan het bombarderen van VN-schuilplaatsen, huizen, ziekenhuizen en universiteiten goedpraten. Niets kan het afnemen van elektriciteit en water rechtvaardigen."

Men roept op tot een 'onmiddellijk eind aan de belegering en blokkade van Gaza.' Ook wenst men 'een volle economische, culturele en academische boycot van Israël.'

"Getekend,
De overlevenden."

Een volle lijst van ondertekenaars alsmede hun lot (of dat van hun directe familieleden) is hier te vinden.

Update 22.20 uur: 
Het weergaveprobleem in de eerste versie van ditzelfde bericht bleek te komen door een verkeerde [tag] in een reactie. Het is inmiddels verholpen, dus had je daar nog lopende conversaties, dan is het bericht hier terug te vinden. 

Verstappen: "Had zo snel niet verwacht"

Vandaag werd bekend dat Max Verstappen volgend jaar zijn debuut in de Formule 1 zal gaan maken als jongste coureur ooit. De Nederlander zal in Melbourne 17 jaar en 164 dagen oud zijn als hij voor Toro Rosso mag gaan rijden. Deze kans komt naar eigen zeggen veel sneller dan verwacht.

Verstappen lichtte op de eigen site Verstappen.nl toe: "Van racen in de Formule 1 heb ik van kinds af aan al gedroomd en is sinds mijn zevende mijn grote doel. Ik ben echt super blij dat ik volgend jaar als coureur van Scuderia Toro Rosso in de Formule 1 debuteer. Het is helemaal geweldig dat ik nu zo ver ben. Dat het allemaal zo snel zou gaan, had ik ook niet verwacht."

De resultaten van Verstappen in de Formule 3 zijn indrukwekkend. De Nederlander won dit jaar, na zijn overstap vanuit de karts, al acht races, iets wat de aandacht van vele F1-teams trok. Uiteindelijk koos hij voor Red Bull. "Bij Red Bull heb ik het juiste gevoel, dat vind ik belangrijk. Het past bij me. Red Bull is enorm professioneel en heeft bovendien met Infinity Red Bull Racing en Scuderia Toro Rosso twee teams in de Formule 1. Als je goed presteert, kun je op die manier in het hoofdteam terecht komen, net zoals bijvoorbeeld de huidige twee coureurs bij Red Bull zijn opgeklommen vanuit Toro Rosso."

Zijn jonge leeftijd ziet Verstappen niet als een probleem. "Ik ben ervan overtuigd dat ik de stap naar de Formule 1 aan kan. Ik ben altijd in het diepe gegooid, ook toen ik van internationaal karten overstapte naar het FIA Formula 3 European Championship. De stap van Formule 3 naar Formule 1 is volgens mij kleiner dan die vorige stap."

Red Bull zal de Nederlander in de komende maanden klaar gaan stomen voor de Formule 1. Na zijn F1-debuut op 31 augustus bij City Racing in Rotterdam en de F3-race op Macau zal Verstappen begeleid worden naar voor het behalen van een superlicentie. "Ik zal veel gaan trainen om fysiek sterker te worden. Een F1-race duurt lang en is vooral zwaar voor je nek, dus daar gaan we hard aan werken. Daarnaast zullen er nog enkele tests volgen met auto’s uit de klassen direct onder de F1. Ook zal ik me kunnen voorbereiden in een F1-simulator, zodat alles al normaal voor me is zodra ik in de Toro Rosso-auto stap. Het besturen moet een automatisme worden."

Verstappen legt de lat voor 2015 niet te hoog. Hij wil een stabiel seizoen gaan draaien met weinig uitvalbeurten om zoveel mogelijk ervaring op te kunnen doen. "Ik heb er echt enorm veel zin in!"

Max Verstappen naar Formule 1

Max Verstappen zal volgend jaar in de Formule 1 gaan debuteren voor Scuderia Toro Rosso. Het nieuws werd vanavond op de Oostenrijkse televisiezender Servus TV bekendgemaakt. Nu rijdt de 16-jarige zoon van Jos Verstappen nog in de Formule 3.

Verstappen maakte dit jaar zijn debuut in de Formule-auto's nadat hij in de afgelopen jaren in de karts alles gewonnen had wat er te winnen viel. De Nederlander kreeg in de Formule 3 een zitje bij Van Amersfoort Racing en maakte daar tot nu toe veel indruk met een op dit moment tweede plaats in het kampioenschap en acht overwinningen.

De steile leercurve van de jonge Limburger viel vele Formule 1-teams op en uiteindelijk koos Verstappen voor het opleidingsprogramma van Red Bull Racing. Dat team durft het nu aan om de Nederlander volgend jaar al in de Formule 1 bij haar zusterteam Toro Rosso te laten debuteren op een leeftijd van 17 jaar en 164 dagen, waarmee hij veruit de jongste coureur ooit op het hoogste niveau zal worden. Bij Toro Rosso wordt hij teamgenoot van Daniil Kvyat die dit jaar zijn debuut in de F1 beleefde. Jean-Eric Vergne kan na dit jaar zijn biezen pakken.

Verstappen volgt met het tekenen bij Toro Rosso de route die onder meer Sebastian Vettel en Daniel Ricciardo ook hebben gevolgd. Eerstgenoemde is inmiddels voor Red Bull Racing viervoudig wereldkampioen in de Formule 1, terwijl Ricciardo dit jaar voor het eerst voor de Oostenrijkse hoofdmacht rijdt. De Australiër won dit seizoen al twee wedstrijden.

Het debuut van Verstappen in een formule 1-auto zal op 31 augustus zijn wanneer hij deelneemt aan City Racing in Rotterdam. Na de Formule 3-race in Macau zal Red Bull de Nederlander helpen met het verkrijgen van een superlicentie die nodig is om tijdens de F1-weekenden in actie te mogen komen.

Max Verstappen debuteert in de Formule 1 (Foto: Red Bull)

Amnesty niet welkom in Gazastrook

Volgens de Israëlische krant Haaretz weigert Israël medewerkers van Amnesty International en Human Rights Watch toegang tot de Gazastrook. Ze gebruiken daarvoor 'diverse bureaucratische excuses.'

Beide organisaties proberen al sinds begin juli toegang te krijgen tot de Gazastrook om onderzoek te doen over mensenrechten(schendingen). Ze worden geweigerd om twee redenen: de Erez-grensovergang zou dicht zijn en beide organisaties zouden niet bij het Israëlische Ministerie van Sociale Zaken geregistreerd staan als hulporganisaties.

De grensovergang is sinds 8 juli, toen de huidige oorlog losbarstte, grotendeels open geweest, meldt Haaretz.

Beide organisaties waren in het verleden vaak kritisch over Hamas, maar waren tegelijkertijd bij de vorige oorlogen tegen Gaza in 2009 en 2012 ook kritisch over Israël.

Zo gebruikte Israël granaten met het zeer giftige en dodelijke witte fosfor, al decennia in de hele wereld verboden als een chemisch wapen. Ook liep het aantal doden in 2009 tot één Israëli op 110 Palestijnen op (13 vs. 1417), waaronder een buitenproportioneel aantal Gazaanse vrouwen, kinderen, bejaarden en andere 'non-combatants'.

Het grootste deel van Israëlische doden in dat conflict kwam overigens doordat een Israëlische helikopter neerstortte zonder toedoen van Palestijnen.

Paus: IS moet worden gestopt

Paus Franciscus steunt het gebruik van geweld om aanvallen van islamitische extremisten op religieuze minderheden te stoppen. Hij zei dat niet één land, maar de hele internationale gemeenschap moet beslissen hoe er moet worden ingegrepen.

De paus zei dit tegen journalisten aan boord van het vliegtuig waarmee hij maandag na een bezoek aan Zuid-Korea terugvloog naar Rome. Hij zei dat hij overweegt zelf naar Noord-Irak te reizen om zijn solidariteit te betuigen met de vervolgde Iraakse christenen. Hij zei dat hij er met zijn adviseurs nog niet uit is of hij dit moet doen.

Franciscus kreeg de vraag voorgelegd of hij de Amerikaanse aanvallen op de extremisten van de Islamitische Staat in Irak en Syrië steunt.

"In dit soort gevallen, waarin er sprake is van onrechtvaardige agressie, kan ik alleen maar zeggen dat het rechtmatig is om de onrechtvaardige agressor te stoppen", zei de paus. "Ik onderstreep het werkwoord 'stoppen'. Ik zeg niet 'bombarderen' of 'oorlogvoeren', maar 'stoppen'. De middelen waarmee dit kan worden gestopt moeten worden geëvalueerd."

In het verleden is het 'excuus' om een onrechtvaardige agressie te stoppen door mogendheden gebruikt om een 'veroveringsoorlog' te voeren, zei de paus. "Een land alleen kan niet beoordelen hoe dit moet worden gestopt", zei de paus. "Na de Tweede Wereldoorlog ontstond het idee van de Verenigde Naties: het is daar dat je je moet afvragen 'Is er onrechtvaardige agressie? Het lijkt zo te zijn. Hoe stoppen we dit?' Alleen dit. Niets meer."

In de afgelopen jaren was het Vaticaan faliekant tegen militaire interventie. Paus Johannes Paulus II deed er alles aan om de Irak-oorlog te voorkomen en Franciscus zelf hield een gebed voor vrede, toen de VS vorig jaar dreigden met luchtaanvallen op Syrië. Maar door het lot van de christenen in Irak is het standpunt van het Vaticaan veranderd.

Jongen in quarantaine wegens vrees voor ebola

In een ziekenhuis in Oostende is een 13-jarige jongen uit het West-Afrikaanse Guinee in quarantaine geplaatst, omdat gevreesd werd dat hij mogelijk besmet is met het ebola-virus. Volgens het ministerie van Volksgezondheid gaat het echter om malaria. Maar voor alle zekerheid blijft de jongen, die hoge koorts had, nog 36 uur in afzondering. Als de koorts dan verdwenen is, kan pas zeker worden gesteld dat geen sprake is van ebola, aldus een woordvoerder van het ziekenhuis.

Guinee is een van de landen waar het ebola-viorus heerst. De jongen was vorige week met familie naar België gekomen. Zijn moeder en zus zouden zijn doorgereisd naar Nederland, maar het ziekenhuis in Oostende had hen maandagavond nog niet weten te lokaliseren.

Jongen in quarantaine wegens vrees voor ebola
Jongen in quarantaine wegens vrees voor ebola (Foto: ANP)

Sijsling ronde verder in Winston Salem

Igor Sijsling heeft bij het ATP-toernooi van Winston Salem de tweede ronde bereikt. De Amsterdammer won op het Amerikaanse hardcourt met 7-6 (5) en 6-3 van de Kazach Andrey Golubev. Sijsling moet het in de tweede ronde opnemen tegen de Spanjaard Pablo Andujar. De nummer tien van de plaatsingslijst kreeg in de openingsronde een bye.

De andere Nederlandse deelnemer, Robin Haase, sloeg zich zondag ten koste van Benoît Paire naar de tweede ronde. Zijn volgende tegenstander is Mikhail Kukushkin uit Kazachstan.

Lotus dropt vorkneus voor 2015

Het Formule 1-team Lotus zal in 2015 aan de start gaan verschijnen met een traditionele neus. Dit jaar maakt het team uit Enstone gebruik van een vorkneus, waarbij het ene deel iets meer uitsteekt dan het andere en zo de eigenlijke neus vormt.

Sinds dit jaar is een lage neus in de Formule 1 verplicht geworden, waarna de teams met creatieve oplossingen zijn gekomen. Zo gebruiken Ferrari en Mercedes de lage neus, Caterham een dubbele neus en Lotus de vorkneus. De meeste renstallen gebruiken echter een puntneus, een oplossing waar autosportfederatie FIA niet blij mee is en daarom zijn er nieuwe regels ingevoerd die ook gevolgen hebben voor Lotus, zo laat technisch directeur Nick Chester weten.

"De manier waarop de regels voor de neus zijn geschreven zorgt ervoor dat het lastig wordt om de huidige neus te behouden. Het is stukken eenvoudiger om een conventionele lage neus te ontwerpen, dus via die route is het eenvoudiger om de crashtest te doorstaan." Voor dit jaar zal de huidige neus volgens Chester behouden blijven. "Er is geen voordeel om het dit jaar nog te veranderen. Vanwege al het werk dat we in de windtunnel al hebben verricht zouden we er zelfs neerwaartse druk mee verliezen."

Lotus E22De Lotus E22 met de vorkneus

Company of Heroes trekt richting de Ardennen

Relic Entertainment brengt een nieuwe singleplayer campaign naar Company of Heroes 2. Het verhaal voor één persoon speelt zich af tijdens de Slag om de Ardennen, in het Engels ook wel bekend als The Battle of the Bulge. De campaign is een standalone uitbreiding en zal dezelfde legers gebruiken als Company of Heroes 2: Western Front Armies, dat volledig om de multiplayer draaide.

In Company of Heroes 2: Ardennes Assault speel je als het Amerikaanse leger dat in de dichte bossen van de Ardennen te maken kreeg met een verrassingsaanval van de Nazi's. In 18 nieuwe missies moet je proberen door middel van drie verschillende speelstijlen de Duiters op hun kloten te geven. De campaign is dynamischer dan ooit: de beslissingen die de speler maken hebben vanaf nu een blijvende impact op de rest van de missies. Je hebt niet langer een oneindig stroom aan versterkingen en dus zul je veel tactischer te werk moeten gaan.

“We can’t wait to bring our players this awesome new single-player campaign for Company of Heroes 2,” zo vertelt Greg Wilson, Executive Producer van Relic Entertainment. ”We managed to include more missions in this expansion than we had in the original release and it’s packed full of great new features which we’ll be revealing over the coming months.”

Company of Heroes 2: Ardennes Assault komt op 18 november 2014 uit voor pc.

Company of Heroes 2: Ardennes Assault

Metal Gear-remake is niet meer

Een groepje modders genaamd 'Outer Heaven' waren bezig met een remake van Metal Gear. Konami had hun goedkeuring gegeven zolang de modders maar geen geld zouden verdienen aan de mod. Konami is nu teruggekomen op de goedkeuring.

Het was het mod-team zelfs gelukt om David Hayter, de stem van Solid Snake, bereid te krijgen om te helpen met de remake en hij was niet de enige, mensen die voor verschillende grote ontwikkelaars hebben gewerkt hielpen mee. Hieronder de verklaring van het team en daaronder de trailer van het project dat nu nooit het daglicht meer te zien zal krijgen.

“Unfortunately we can no longer go ahead with the project, it seems like the guys over at Konami couldn’t agree on a decision so had no choice but to shut us down. Even though it’s unfortunate, we’re thankful for all the help and support we’ve received from Konami, MGInformer, Kotaku etc. Especially the fans.”


'92% pc-games digitaal verkocht'

Volgens analistenbedrijf DFC Intelligence is zo'n 92% van alle pc-games verkocht via digitale distributie in 2013. De overige, schamele, acht procent is wat er in de retail verkocht moet zijn.

Dit is natuurlijk wel natte vinger werk te noemen aangezien weinig uitgevers hun digitale verkoopcijfers bekendmaken. Bedrijven zoals de NPD zijn pas eind vorig jaar begonnen met het bijhouden van digitale cijfers en dat niet eens voor alles want niet alle uitgevers werken mee. 

Als de cijfers van DFC Intelligence kloppen is het nog maar een kwestie van enkele jaren voor de retail helemaal uit het plaatje is gehaald.

Gerbrands: "PSV kan ook 'nee' zeggen"

Toon Gerbrands blaakt van ambitie. Volgens de ervaren bestuurder is PSV het aan zijn stand verplicht om te spelen voor de prijzen. Gerbrands verruilde het bestuur van AZ deze zomer voor het algemeen directeurschap bij PSV.

De Eindhovenaren hebben meer financiële mogelijkheden dan zijn vorige club, en daarbij horen de nodige ambities. "Als je het tweede budget van Nederland hebt, ga je dus spelen om prijzen: Europees, voor de beker en voor de titel", zo vertelde Gerbrands in gesprek met BNR. "In Eindhoven hunkeren ze naar echte prijzen. Dan praat je over een landstitel. Dat merk je aan alles. Ook aan spelers die zeggen ‘dat zouden we heel mooi vinden’. Ook van: ‘we willen blijven om die titel te gaan halen’. Dat is iets dat echt geweldig leeft daar."

Zo gaf Karim Rekik bij zijn terugkeer naar Manchester City aan dat hij graag opnieuw verhuurd wilde worden aan PSV, indien hij in Engeland niet aan de bak zou komen. Naar eigen zeggen liet hij aanbiedingen van Olympique Marseille en AC Milan links liggen voor een terugkeer naar PSV.

Afgaande op de eerste competitieronden is PSV er veel aan gelegen om sterkhouders Memphis Depay en Georginio Wijnaldum binnenboord te houden. Beide internationals namen de formatie in de eerste speelronden bij de hand.

Er spelen echter meer belangen dan alleen het sportieve belang, legt Gerbrands uit. "Vanuit sportief oogpunt mag het helder zijn dat PSV er voor zou opteren om Depay, Wijnaldum en dat soort spelers allemaal binnen te houden. Dan heb je een goed elftal en dan kan je mee gaan spelen om prijzen. Dat is wat we willen gaan doen."

"Aan de andere kant is het zo dat die wereld af en toe gek is dat er bedragen vallen waarvan je denkt ‘waar hebben we het allemaal over?’ PSV kan ook ‘nee’ zeggen, maar je hebt ook de speler, de zaakwaarnemer en alles er omheen nodig."

[EKZ] Dames 4x100 vrij zilver na diskwalificatie Denemarken

Op de Europese kampioenschappen zwemmen in Berlijn hebben de Nederlandse dames op de 4x100 meter zilver gewonnen. De ploeg met Inge Dekker, Maud van der Meer, Esmee Vermeulen en Femke Heemskerk noteerde 3.36,26. De dames werden pas tweede nadat Denemarken werd gediskwalificeerd. 

De Deense dames tikten wel als eerste aan, maar werden werden gediskwalificeerd vanwege een foute wissel. De tweede overname ging te snel. De titel op deze afstand ging naar Zweden. De Zweedse dames tikten aan na 3.35,82. Het brons ging naar Italië (3.37,62). 

Bij de heren ging de titel op deze afstand naar Frankrijk. De Fransen wonnen in 3.11,64. De tijd was goed voor een kampioenschapsrecord. Het zilver ging naar Rusland en het brons was voor Italië. Beide landen hadden een seconde meer nodig dan Frankrijk 

'Meerdere groepen demonstreren op 20 september in Den Haag'

Wie 20 september het verkeer in Den Haag moet regelen, kan zijn borstje natmaken. Naast de –deels- extreemrechtse club Pro Patria hebben nog zeven groepen aangegeven een demonstratie te houden in de hofstad.

Van enkele extreemrechtse moslims hebben we al begrepen dat zij het Malieveld geclaimd hebben om hun waanideeën te uiten. Het lijkt erop dat er nog eens zes groepen bij komen om hun mening te geven binnen dezelfde thematiek. Het is nog niet helemaal duidelijk welke groepen dat precies zijn, maar het wordt vast een gezellige boel.

Volgens een woordvoerder van de gemeente heeft Pro Patria zich overigens nog niet gemeld om op 20 september een wandeing door de straten van Den Haag te houden. "Als het zover is dan gaan we met deze partij kijken of het allemaal kan wat ze willen."

Tomb Raider moet Uncharted-kant op

Phil Spencer, Xbox eindbaas, heeft aangegeven dat de Tomb Raider-serie hopelijk voor de Xbox gaat worden wat Uncharted voor de PlayStation is. Spencer is fan van de Uncharted-serie en geeft aan dat zijn console ook zo'n goede serie nodig heeft en dit als een kans ziet.

Rise of the Tomb Raider is een Timed Exclusive voor Xbox 360 en Xbox One. Microsoft heeft niet de rechten gekocht voor de game dus wat Square Enix met de game en de serie gaat doen in de toekomst is geen zekerheid voor Microsoft. Als de game in hetzelfde straatje had gelegen als Forza of Gears dan was de deal nooit ontstaan, maar dit was een mooie kans vond Spencer. Spencer verteld meer over de situatie en de exclusiviteit in een gesprek met Eurogamer dat je hier kunt lezen.

[EKZ] Titels voor Stjepanovic en Hosszú

De eerste titels op het EK Zwemmen zijn verdeeld. Velimir Stjepanović en Katinka Hosszú kregen vanavond in Berlijn een gouden medaille omgehangen. 

Stjepanović (Ser) won de 400 meter vrije slag in 3.45,66. Hij zwom de hele wedstrijd aan de leiding. Het zilver ging naar Andrea Mitchell D'Arrigo (Ita) en Jay Lelliott (GB) pakte het brons. D'Arrigo noteerde 3.46,91 en Lelliot zwom 3.47,50. Ferry Weertman en Maarten Brzoskowski haalden de finale niet op deze afstand.

Hosszú (Hon) prolongeerde haar titel op de 400 meter wisselslag. Ze won de afstand in een kampioenschapsrecord. Ze klokte 4.31,03. Het zilver ging naar Mireia Belmonte García en het brons was voor Aimee Wilmott (GB). Belmonte García had 2,1 seconden meer nodig dan Hozzú en Wilmott had 3,66 seconden. Wendy van der Zanden werd in de series uitgeschakeld. Zij werd vijftiende. 

[EKZ] I. Dekker naar finale 50 vlinder, Lijesen uitgeschakeld

Inge Dekker is op het EK Zwemmen in Berlijn als vierde door naar de finale op de 50 meter vlinderslag. Ze zwom 25,84. De snelste over één baan zwemmen was Sarah Sjöström die net zoals vanmorgen een kampioenschapsrecord zwom. Zij noteerde 24,87. 

Bastiaan Lijesen haalde de finale niet op de 100 meter rugslag. Hij werd zestiende en laatste in een tijd van 55,37. De snelste in de halve finale was Christoph Walker-Hebbborn met 53,62. De finales van beide afstanden staan voor dinsdag gepland. 

FC Twente rondt komst Ziyech af

Hakim Ziyech verruilt sc Heerenveen definitief voor FC Twente. Dat heeft zijn nieuwe werkgever maandag bekendgemaakt. Ziyech tekende maandag in Enschede een contract voor vier seizoenen. De 21-jarige aanvallende middenvelder moet bij Twente de naar Rusland vertrokken Quincy Promes doen vergeten. Naar verluidt had Twente zo'n vier miljoen euro voor hem over.

Ziyech komt uit Dronten en doorliep de gehele jeugdopleiding van Heerenveen. Hij debuteerde in augustus 2012 in het eerste team. In veertig wedstrijden voor Heerenveen scoorde hij elf keer, waarvan twee dit seizoen. Sinds dit jaar speelt hij ook voor Jong Oranje.

Feyenoord had ook interesse in Ziyech, maar die koos voor Twente. Een gesprek met trainer Alfred Schreuder gaf voor de jongeling de doorslag. "Hij gaf mij het gevoel dat ik me hier snel thuis zal voelen en dat ik op mijn favoriete positie kan spelen."

Manchester City wil af van Guidetti

Manuel Pellegrini heeft bevestigd dat Matija Nastasic, Micah Richards, Scott Sinclair en John Guidetti mogen vertrekken bij Manchester City.

"We hebben vier spelers te veel in de selectie", zegt Pellegrini tegenover diverse media. "Scott Sinclair en John Guidetti zijn belangrijke spelers, maar ik heb liever niet te veel spelers in de selectie."

Guidetti staat in de nadrukkelijke belangstelling van Feyenoord. Voorlopig is de Zweedse spits niet haalbaar voor de Rotterdammers. Zowel de vraagprijs als zijn salaris is te hoog. "Het zijn spelers met veel kwaliteit. Het is goed voor hen als ze ergens anders aan spelen toe komen. Ik heb genoeg aan 22 spelers."

Ook Nastasic is overbodig in de selectie van The Citizens. De centrale verdediger staat naar verluidt in de belangstelling van AS Roma, Inter en Fiorentina. Pellegrini bevestigt dat City al aanbiedingen heeft ontvangen voor de 21-jarige verdediger.

"Matija moet gaan spelen. Centraal achterin hebben we met Martin Demichelis, Vincent Kompany, Eliaquim Mangala en Dedryck Boyata al vier verdedigers. We zullen in de komende dagen zien wat er gebeurt met Nastasic. Hij is een belangrijke speler voor ons, maar het is beter voor hem om aan voetballen toe te komen."

CAS wijst spoedzaak Legia Warschau af

Legia Warschau doet dit seizoen definitief niet mee aan de Champions League. Een verzoek tot een spoedmaatregel van de Poolse club werd maandag door het sportarbitragehof CAS afgewezen, waardoor niet Legia maar het Schotse Celtic in de play-offronde van het kampioenenbal speelt. Het beroep van Legia tegen de uitsluiting door de UEFA loopt nog wel. Dat wordt later behandeld.

Legia won in de derde voorronde twee keer van Celtic. Omdat in de slotfase van de return de geschorste Bartosz Bereszynski werd ingebracht, kreeg Legia echter een reglementaire 3-0 nederlaag aan de broek van de UEFA. Dat was voor Celtic precies genoeg om de de volgende ronde te bereiken.

In het reguliere beroep vraagt Legia de straffen tegen de club en Bereszynksi te schrappen. Ook wil de Poolse club financiële compensatie van de Europese voetbalbond. Het bereiken van de play-offronde levert een club miljoenen op.

Griezel een uur lang met The Evil Within

Voor diegene die niet naar Gamescom konden afreizen heeft uitgever Bethesda fop Twitch een playsessie gehouden van The Evil Within. Vicepresident van PR en marketing Pete Hines speelt een uur lang een deel van het spel.

Het gaat om het negende hoofdstuk, genaamd The Cruelest Intentions. Je kan onder andere zien hoe je kan vechten, wat je kwa puzzels kan verwachten en welke gruwelijkheden je nog meer kan verwachten.

The Evil Within is vanaf 17 oktober beschikbaar op pc, PS4, PS3, Xbox One en Xbox 360.

'Robin Williams maakte nog volop plannen'

Robin Williams leek zijn zelfmoord niet al ver vooruit te hebben gepland. De 63-jarige acteur, die een week geleden levenloos werd aangetroffen, had nog allerlei plannen en projecten in het verschiet. Dat zegt een ingewijde, die hem de dag voor hij zichzelf ophing nog sprak, tegen de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

Volgens de ingewijde gedroeg Williams zich tijdens het gesprek niet anders dan normaal. "Hij was ongelukkig, maar dat was hij zo vaak." Naar verluidt wist niemand dat de acteur van plan was zichzelf van het leven te beroven. Zijn familie denkt dat Williams de beslissing pas kort voor zijn zelfmoord nam.

Het is nog steeds niet duidelijk waarom de acteur besloot een einde te maken aan zijn leven. Zijn weduwe Susan Schneider liet vorige week weten dat Williams, die in het verleden worstelde met verslavingen, nog steeds nuchter was. Schneider zei wel dat de acteur vroege symptomen van de ziekte van Parkinson had.

[Vuelta] Belkin mikt op eindklassement

Belkin gaat met Robert Gesink, Wilco Kelderman en Laurens ten Dam voor het klassement in de Ronde van Spanje. Dat heeft de Nederlandse wielerploeg maandag bekendgemaakt. Gesink en Kelderman gelden als kopmannen, Ten Dam wordt als joker ingezet.

Met Stef Clement, Moreno Hofland, Martijn Keizer en Maarten Tjallingii heeft Belkin nog vier Nederlanders bij zich. Ook de Duitsers Paul Martens en Robert Wagner zijn geselecteerd.

Gesink onderging eerder dit jaar een hartoperatie en trainde daarna in de Verenigde Staten. Hij maakte zijn rentree in de Ronde van Polen. "Voor mij telt natuurlijk het klassement, maar ik hoop ook vertrouwen uit de Vuelta te putten, zodat ik volgend jaar klaar ben voor een normaal seizoen", is hij voorzichtig. "In het verleden heb ik mooie dingen laten zien in de Vuelta, zowel in rituitslagen als klassementen. Ik hoop dat niveau te halen en dan is er veel mogelijk."

Kelderman was in de Giro voor het eerst kopman en denkt nu beter beslagen ten ijs te komen. "Ik weet nu bijvoorbeeld beter hoe ik krachten moet sparen en een leider moet zijn." Kelderman weigert zich gek te laten maken. "Ik ga uit van mijn eigen kracht en ga voor een kort klassement. Dan zien we vanzelf wel hoe ver ik kom."

Van der Garde rijdt eerste training op Spa

Giedo van der Garde zal vrijdag op Spa-Francorchamps de eerste vrije training rijden. De reservecoureur van Sauber vervangt Esteban Gutierrez tijdens de eerste anderhalf uur. De Nederlander hoopt dat veel fans hem aan gaan moedigen.

Van der Garde: "Voor mij is Spa-Francorchamps een van de mooiste circuits ter wereld. Het is dicht bij Nederland, dit is mijn thuiscircuit. Ik hou van deze baan omdat het veel snelle, uitdagende bochten bevat. Het is niet makkelijk om de auto goed af te stellen. Je hebt een stabiele wagen nodig voor die snelle bochten. Het is een technisch circuit omdat sommige sectoren een aaneenschakeling van dit soort bochten zijn. En met de huidige auto's hebben we meer topsnelheid, maar minder downforce."

De Nederlander weet dat er weer van alles kan gaan gebeuren op Spa. Door de aard van het circuit zijn er altijd verrassingen te verwachten zoals in 2009 toen Force India plots mee kon strijden om de zege. "Een ander belangrijk aspect op Spa is het weer. Je weet nooit wat er kan gebeuren. Vorig jaar regende het in Q1 en nestelde ik me op P3, dat was wel leuk. Dat maakt Spa zo speciaal."

Crystal Palace beboet voor spionage

Crystal Palace is door de Premier League beboet voor spionage. De Londense club had op slinkse wijze de opstelling van Cardiff City in handen gekregen voor het treffen tussen de twee clubs in april. Cardiff verloor de wedstrijd in eigen huis met 3-0. De premier league heeft de hoogte van de boete niet bekendgemaakt. Wel wilde de liga kwijt dat die niet hoger dan 25 duizend pond, ruim 31 duizend euro, is.

De Premier League gaf met de boete Cardiff City gelijk. De Welshe ploeg, die vorig jaar degradeerde van het hoogste niveau, had geklaagd over het gedrag van een medewerker van Crystal Palace. Wie dat was is onbekend. Technisch directeur Iain Moody van de Londense club, die in oktober door Cardiff was ontslagen, ontkende in april alle beschuldigingen.

Nederlandse kinderfilms in de prijzen in Tokyo

Drie Nederlandse kinderfilms zijn zondag in de prijzen gevallen bij de 22e editie van het Tokyo Kinder Film Festival. Finn kreeg de juryprijs voor beste speelfilm, Alles Mag nam de prijs voor beste korte film mee naar huis en Brammetje Baas werd uitgeroepen tot beste speelfilm.

Finn, geregisseerd door Frans Weisz, werd eerder al onderscheiden op filmfestivals in Italië en Israël. Ook Brammetje Baas van Anna van der Heide en Alles Mag van Steven Wouterlood mochten eerder internationale prijzen in ontvangst nemen. Alle drie de films worden in oktober vertoond op het Tokyo International Film Festival, maakte filminstituut Eye maandag bekend.


Finn


Brammetje Baas

Lek doet kassa Expendables niet rinkelen

The Expendables 3 bracht afgelopen weekeinde relatief weinig geld in het laatje. Dit komt volgens Phil Contrino, directeur en analist van de website boxoffice.com, doordat de actiefilm eind vorige maand al opdook op internet. "Het is heel duidelijk dat dit impact heeft gehad", zegt Contrino in het Amerikaanse filmvakblad Variety.

"Het is moeilijk om te meten, maar het effect van de downloads en het gepraat erover is te zien in het eerste weekeinde", vervolgt hij over de film die meer dan twee miljoen keer is uitgewisseld via Bittorrent-software.

The Expendables 3 ging vrijdag in première en bracht in het weekend 16,2 miljoen dollar op. De eerste film uit de reeks leverde in zijn openingsweekeinde in 2010 nog 34,8 miljoen dollar op en de opvolger wist twee jaar later 28,6 miljoen dollar in het laatje te brengen.

Volgens een analist van een andere filmwebsite is de slechte opening niet alleen te wijten aan het lek. Dat het alweer de derde film is, speelt volgens hem ook mee. "Het publiek raakt ook uitgekeken." Volgens media-analist Paul Dergarabedian heeft The Expendables 3 ook te maken met zware concurrentie van films als Guardians of the Galaxy en Teenage Mutant Ninja Turtles. "Het is een hele volle markt."

Distributeur Lionsgate nam eerder deze maand maatregelen tegen het lekken van de actiefilm, waarin Sylvester Stallone, Jason Statham en Arnold Schwarzenegger spelen. Het bedrijf klaagde verscheidene websites aan die de film aanboden en die moesten The Expendables 3 tijdelijk van de website halen. Wie de film heeft gelekt is onduidelijk.

[vid] Voorwaardelijke boete voor Friese palingvissers

Drie palingvissers uit het Friese Makkum zijn maandag veroordeeld tot voorwaardelijke boetes van vijfduizend euro. De vissers werden in oktober betrapt toen ze in acht bewaarzakken ruim drieduizend kilo levende paling hadden 'opgeslagen'. In oktober mag in Nederland niet op paling worden gevist.

De verdachten, twee broers van 55 en 58 jaar oud en een 42-jarige plaatsgenoot, werden betrapt toen ze voor de IJsselmeerkust een van de zakken in het water legden. Ze waren van plan de vissen tot 1 december te bewaren om ze daarna te verkopen. Tussen 1 september en 30 november is het in Nederland verboden op paling te vissen.

De Friezen werkten mee aan een onderzoek naar de migratie van palingen. Het was de bedoeling dat ze de hoeveelheden gevangen vis doorgaven aan Imares, een onderzoeksinstituut van de Universiteit van Wageningen. Na het doorgeven van de vangsten moesten de vissers de alen terugzetten in het IJsselmeer. En dat hadden de vissers niet gedaan.

Naar eigen zeggen omdat ze vanwege de strenge vangstbeperkingen van de Nederlandse overheid moeite hadden het hoofd boven water te houden. Het Openbaar Ministerie vond dat de verdachten de gevangen vissen 'aalonwaardig' hadden behandeld door ze op deze manier van hun vrijheid te beroven.

In tegenstelling tot het OM oordeelde de politierechter in Leeuwarden dat de vissers zich niet schuldig hebben gemaakt aan dierenkwelling. De rechter vond dat niet vast is komen te staan of de vissen 'een onacceptabel niveau van angst of stress' hebben moeten ondergaan toen ze in de bewaarzakken zaten. Naast de voorwaardelijke boete voor de drie vissers legde de rechter dezelfde geldstraf op aan de maatschap van de twee broers. Ook die hoeft pas te worden betaald als de mannen opnieuw in de fout gaan.


Paling in vangactie (Bron: YouTube - Mannen van de Radio)

Pro Patria niet naar rechter om demonstratieverbod

De groep Pro Patria stapt niet naar de rechter vanwege het demonstratieverbod dat de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen donderdag aankondigde. De groep wilde 20 september een demonstratie tegen de Islamitische Staat houden in de Haagse Schilderswijk. In plaats van naar de rechter te stappen is besloten uit te wijken naar de wijk Transvaal, laat de groep maandag weten.

Bij een demonstratie van Pro Patria ruim een week geleden tegen de Islamitische Staat ontstonden rellen in de Haagse wijk. Journalisten werden aangevallen en een agent raakte gewond. Een paar dagen na de ongeregeldheden maakte Van Aartsen bekend in de Schilderswijk voorlopig geen enkele demonstratie van geen enkele organisatie meer toe te staan.

Pro Patria, dat de vorige zogenoemde Mars van de Vrijheid zeventig procent zag worden ingekort wegens de rellen en daarom een nieuwe mars wil houden, stelt 'even terzijde' te schuiven dat het demonstratieverbod geen stand zou houden voor de rechter. Op de Transvaal rust geen veto van de burgemeester, geeft de groep aan. "En dit is een van de twee wijken waar de IS-aanhang sterk aanwezig is. Voor ons dus een acceptabel alternatief." Inmiddels zouden al zo'n duizend mensen hebben toegezegd deel te nemen aan de mars.

De Nederlandse Volks-Unie (NVU), die ook 20 september wilde demonstreren in de Haagse wijk, gaf eerder nog aan wel naar de rechter te stappen als Van Aartsen het demonstratieverzoek van de extreemrechtse partij afwijst. Partijvoorzitter Constant Kusters stelt niet te willen dat 'de raddraaiers' toch hun zin krijgen.

Moslims claimden daarop alvast het Malieveld voor 20 september. Mocht de rechter het demonstratieverbod in stand houden, dan is de kans kleiner dat de NVU door de demonstratie zo vroeg al aan te kondigen, nog naar het Malieveld kan uitwijken.

Geblesseerde Nadal mist US Open

Rafael Nadal kan zijn titel op de US Open niet verdedigen. De Spaanse tennisser maakte dat maandag bekend op zijn Facebook-pagina. De afgelopen weken liet Nadal ook de masterstoernooien van Toronto en Cincinnati al schieten. Hij heeft een blessure aan zijn rechterpols die hem parten speelt bij het slaan van zijn dubbelhandige backhand.

"Ik weet zeker dat jullie begrijpen dat dit een heel zwaar moment voor me is", schrijft Nadal, die bij zijn laatste drie deelnames in New York de finale haalde. "Dit is een toernooi waar ik van houd en waar ik geweldige herinneringen aan heb van de fans, de avondwedstrijden en nog veel meer dingen."

De nummer twee van de wereld geeft nog geen datum voor zijn rentree, maar zegt hard te werken aan zijn herstel. "Ik kan nu niet meer doen dan de situatie accepteren en hard te werken om weer op het hoogste niveau te kunnen spelen als ik terugkeer."

Tiernan-Locke wijt dopingstraf aan comazuipen

De Britse wielrenner Jonathan Tiernan-Locke denkt dat comazuipen heeft geleid tot een dopingstraf. Tegen UK Anti-Doping, de Britse antidopingwaakhond, verklaarde Tiernan-Locke zijn afwijkende bloedwaarden door alcoholmisbruik. Volgens hem had hij tijdens een avondje uit met zijn vriendin twee dagen voor de dopingtest een 'exceptionele en extreme alcoholinname' gevolgd door 'een periode van ernstige uitdroging'.

UK Anti-Doping vond het verhaal niet geloofwaardig. De organisatie noemde Tiernan-Lockes uitleg 'niet afdoende om de abnormale waarden te verklaren.

De oud-renner van Sky werd in juli voor twee jaar geschorst vanwege afwijkende waarden in zijn bloedpaspoort die van september 2012 dateren. De 29-jarige Engelsman reed sinds 2013 voor Sky en werd door die ploeg ontslagen vanwege de dopingschorsing. Tiernan-Locke mag op 1 januari 2016 terugkeren in het peloton.

[jOS] Hockeysters scoren massaal tegen Fiji, basketbalsters verliezen

De Nederlandse hockeysters zijn overtuigend begonnen aan de Jeugd Olympische Spelen. Nederland is regerend kampioen en begon sterk tegen een van de zwakste tegenstanders, Fiji.

In Nanjing wordt een iets andere vorm van hockey gespeeld, vijf tegen vijf en drie perioden in plaats van twee helften. Na de eerste periode stond er al een 5-0 voorsprong op het bord, die in de tweede periode verdubbeld werd.

In het slotstuk van de wedstrijd werd er nog een schepje bovenop gedaan, waardoor de 17-0 eindstand te noteren viel. Opvallend was dat alle acht veldspeelsters aan scoren toe kwamen. Maxime Kerstholt werd de topscorer van de wedstrijd. Zij passeerde keepster Ro Lavenia Ratumaimuri vier keer. Fiji verloor eerder al met 22-0 de openingswedstrijd tegen Argentinië.

De 3x3 basketbalsters zijn hun toernooi begonnen met een nederlaag. Tegen regerend kampioen en thuisland China kwamen Fleur Kuijt, Janis Ndiba, Esther Fokke en Charlotte van Kleef simpelweg tekort. Na vier van de tien minuten stond Nederland op 3-2 voor, maar dat was direct de eerste en laatste voorsprong. In korte tijd liep China uit naar 3-8 en 5-9. Twee tweepunters van Kuijt konden niet voorkomen dat Nederland met 7-13 onderuit ging.

Plants vs. Zombies: GW 72 uur uitproberen

Net als Battlefield 4 kun je nu Plants vs. Zombies Garden Warfare via Origin gratis uitproberen. Je hebt 72 uur aan Origin Game Time, waarbij wordt bijgehouden wanneer je werkelijk speelt. Electronic Arts maakt de laatste content ook beschikbaar voor een volledige ervaring.

Plants vs. Zombies Garden Warfare is een third person shooter waarbij 24 personen tegelijkertijd kunnen spelen. Bij de probeersessies horen ook de nieuwe map Crash Course, een nieuw personage en een nieuwe spelmodus genaamd Subordination.

Is Electronic Arts bezig met een charmeoffensief? Of is dit de nieuwe manier van demo’s aanbieden? Voor wie de Battlefield 4 aanbieding heeft gemist, is er hoop. Electronic Arts hint op een volgende mogelijkheid op game time.

Plants

Zombies

War

Fair

[Vuelta] Froome met sterke Sky-ploeg

Sky-kopman Chris Froome krijgt een sterke ploeg mee naar de Vuelta. De Engelsman moest al na enkele dagen in de Tour de France opgeven met een gebroken pols, maar kijkt uit naar de Ronde van Spanje. "Het is een moeilijke koers, maar een geweldige kans voor het hele team. Ik weet dat het niveau van de competitie dit jaar enorm hoog is, maar we hebben een sterke ploeg."

Froome krijgt in de Wit-Russen Vasil Kirijenka (33) en Kanstantsin Siutsou (32) en de Duitser Christian Knees (33) drie ervaren knechten mee. De Spanjaard Mikel Nieve reed ook in de Tour de France en wordt de meesterknecht van Froome in de zwaardere etappes.

Sky beschikt verder over de jonge Britten Peter Kennaugh en Luke Row. De Ier Philip Deignan en Dario Cataldo uit Italië zijn de laatste namen in de selectie van de Britse formatie.

Fatah: Hamas plaatste activisten onder huisarrest

Tientallen activisten van de Fatah-partij in de Gazastrook zijn tijdens de meest recente oorlog met Israël onder huisarrest geplaatst door Hamas. Activisten die niet binnen blijven worden in hun benen geschoten, zeggen mensen binnen Fatah.

Een van de aangevallen activisten zei maandag dat leden van Hamas hem eind juli in beide benen schoten. De man wordt momenteel in een Jordaans ziekenhuis behandeld. Zijn herstel gaat naar eigen zeggen nog maanden duren.

Hamas greep in 2007 de macht in de Gazastrook. Onlangs besloten Fatah en Hamas een eenheidsregering te vormen, tot ongenoegen van Israël. Hamas is in de ogen van Israël een terreurorganisatie en de regering sluit onderhandelingen met de eenheidsregering dan ook uit.

Europees budget voor geboycotte boeren 125 miljoen

De boeren en telers die last hebben van de Russische boycot krijgen in eerste instantie 125 miljoen euro steun van de Europese Unie. Dat heeft de Europese Commissie maandag bekendgemaakt.

Met het geld kunnen boeren tegen betaling hun oogst van de markt halen. Dat houdt onder meer in dat gewassen gratis mogen worden gedistribueerd. Of dat ook betekent dat voedselbanken bij de boeren en telers terechtkunnen, is niet direct duidelijk. De bedrijven worden gecompenseerd als niet of te vroeg wordt geoogst. Bij eerdere vergelijkbare steunacties werd veel groente vernietigd.

De maatregelen gelden voor tomaten, wortels, paprika's, witte kool, bloemkool, komkommers, augurken, champignons, appels, peren, rood fruit, kiwi's en druiven. Volgens de commissie kunnen de meeste van deze gewassen niet goed worden opgeslagen en is bovendien niet direct een alternatieve markt beschikbaar.

Het bedrag van 125 miljoen euro is een voorlopig budget, dat loopt tot en met november. Mogelijk volgen nog extra steunmaatregelen of worden andere sectoren ondersteund. Voorzitter van LTO Nederland Albert Jan Maat zei vorige week dat de commissie een miljard euro vrijmaakt voor de steun.

De Europese Commissie besloot vorige week dat maatregelen zouden worden genomen. Nu zijn daar de details van bekendgemaakt.

Verdacht pakketje Oss blijkt knutselaccu

Het verdachte pakketje waarvoor vrijdag in Oss 21 woningen werden ontruimd blijkt een zelfgemaakte accu. Dat laat de politie maandag weten. De politie denkt dat de accu als afval op straat is achtergelaten.

Het 'pakketje' werd vrijdag aan het einde van de middag gevonden in de Roëllstraat. Uit voorzorg werd een gebied in een straal van tachtig meter rond de vindplaats afgezet. Onderzoek door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie wees in de loop van de avond al uit dat het geen explosief betrof.

Uit nader onderzoek van de politie bleek dat het om een ongevaarlijke zelfgefabriceerde accu ging. Wie die in de straat heeft gedumpt is niet bekend.

[Upd] [jOS] Brons voor judoka De Wit, Mullenberg verliest door straf

Judoka Lisa Mullenberg heeft op de Jeugd Olympische Spelen met grote overtuiging de kwartfinales gehaald. In de klasse tot 63 kilogram was de zeventienjarige Nederlandse al na 22 seconden klaar met haar opponente.

Mullenberg moest aantreden tegen één van de vier in Nanjing aanwezige sporters uit Niger: Hassiatou Yahaya Aboubacar. Ze werd door de Nederlandse al na luttele seconden in een houdgreep genomen. Tien seconden na het begin was de eerste wazari binnen voor Mullenberg, nog eens twaalf seconden later kwam de tweede en dus was het ippon en de winst voor Mullenberg.

In de kwartfinale staat Mullenberg later maandag tegen de Oostenrijkse Michaela Polleres. Bij de mannen doet ook een Nederlander mee: Frank de Wit moet het in de klasse tot 81 kilogram in de eerste ronde opnemen tegen Yu-Hsuan Lo uit Taipei.

Update 8.23 uur

Na Mullenberg heeft ook De Wit zich zonder grote moeite geplaatst voor de kwartfinales. Kort na het begin ontving de Nederlander een kleine straf, maar binnen de minuut had hij Lo uit Taipei op diens rug liggen, ippon.

Update 9.24 uur

Mullenberg heeft in de kwartfinale met speels gemak afgerekend met de Oostenrijkse Michaella Polleres. Dit keer duurde de wedstrijd welgeteld 42 seconden. Mullenberg pakte haar tegenstandster al snel in de houdgreep, wat ze eerder ook al met Aboubacar deed. Ook Polleres kon er niet aan ontsnappen, waardoor Mullenberg het in de halve finale opneemt tegen Szabina Gercsak. De Hongaarse won haar vorige twee partijen door haar opponenten na respectievelijk 20 en 22 seconden op de rug te werpen.

Ook de andere Nederlandse judoka in Nanjing, Frank de Wit, heeft zich voor de halve finales geplaatst. Hij rekende in de kwartfinale in de klasse tot 81 kilogram af met Ivan Morales uit Cuba. De Wit kreeg al vroeg twee strafjes tegen, maar halverwege de partij scoorde hij een wazari, een 'half punt'. Doordat De Wit ook nog twee straffen mee kreeg mocht hij zich op gaan maken voor de halve finale. 

Update 10.31 uur

Mullenberg heeft zich in de halve finales gewonnen moeten geven. Tegen de Hongaarse Gercsak duurde de partij slechts 43 seconden. Dat was de tijd die de Hongaarse nodig had om twee keer een wazari, en dus ippon, te scoren. 

Ook De Wit heeft het niet gehaald. De halve finale tegen de Georgiër Tamazi Kirakozashvili duurde nog geen minuut. Na 46 seconden lag de Nederlander op zijn rug en was de partij beslist. Zowel De Wit als Mullenberg mogen later op maandag gaan vechten voor het brons.

Update 13.36 uur

De Wit heeft Nederland de eerste en enige judomedaille op de Jeugdspelen bezorgd. In de klasse tot 81 kilogram rekende hij razendsnel af met de Montenegrijn Arso Milic. De wedstrijd duurde slechts achttien seconden, want op dat moment gooide De Wit zijn tegenstander op diens rug en was de wedstrijd met ippon gedaan.

Mullenberg heeft naast de medailles gegrepen. Tegen de Duitse Jennifer Schwille kwam ze sterk voor de dag, maar halverwege het gevecht maakte Mullenberg een ongeoorloofde actie. De Duitse barstte in tranen uit en enkele seconden later besloot de scheidsrechter om Mullenberg de zwaarste straf te geven: Hansuko-make, waardoor de wedstrijd direct beslist was.

Pro-Gazademonstranten plannen blokkade bij Defensie

Pro-Gazademonstranten zijn van plan dinsdag een blokkade op te werpen bij het ministerie van Defensie in Den Haag. Op een Facebookpagina stellen demonstranten dat het ministerie, evenals Nederlandse bedrijven, nauw samenwerkt met het Israëlische bezettingsleger. "Wij kunnen de Nederlandse medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden niet langer accepteren", schrijven ze in een toelichting.

Het bloedbad dat Israël in Gaza heeft aangericht was niet mogelijk geweest zonder de politieke, economische en militaire steun van Nederland en andere staten, stellen de demonstranten. "Door nauwe militaire banden met Israël te onderhouden ondersteunt Nederland een gewelddadig bezettingsleger dat zich onophoudelijk schuldig maakt aan oorlogsmisdaden." De demonstranten verwijzen hierbij naar het bezoek dat minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) in mei bracht aan Israël om, zoals haar ministerie het omschreef, de goede betrekkingen met Israël op defensiegebied te markeren.

Met de blokkade willen de demonstranten de 'criminele werkzaamheden die onmisbaar zijn voor de Israëlische bezetting van Palestina' van het ministerie van Defensie zo lang mogelijk stopzetten. Ook zijn de demonstranten van plan te eisen dat Nederland alle militaire banden met Israël direct bevriest, dat de Nederlandse ambassadeur in Israël wordt teruggeroepen en dat Nederland druk uitoefent op Israël 'om de onmiddellijke en onvoorwaardelijke opheffing van de blokkade van Gaza te bewerkstelligen'.

Ongeveer 5800 mensen zijn uitgenodigd deel te nemen aan de blokkade, die om 12.00 uur moet plaatsvinden bij de ingang van het ministerie aan de Kalvermarkt. Aan het einde van maandagochtend geven 136 mensen aan te gaan, 82 mensen gaan misschien. De actie gaat alleen door als minstens vijftig mensen meedoen. Doorgaans gaat van mensen die op Facebook aangeven naar een actie te gaan slechts een fractie daadwerkelijk.

Deelnemers worden wel gewaarschuwd dat het opwerpen van een blokkade een daad is van burgerlijke ongehoorzaamheid. "We gaan het ministerie of een weg blokkeren en gaan daar niet vrijwillig weg totdat onze eisen worden ingewilligd. Wij zullen ons niet verzetten tegen de politie, maar laten ons indien nodig bewust arresteren", geven ze aan. Beloofd wordt echter dat er ook juridische ondersteuning zal zijn.

Optimisme na eerste begrotingsgesprek

VVD en PvdA zijn optimistisch over de kansen op een akkoord met de drie coalitiepartijen D66, ChristenUnie en SGP over de begroting van volgend jaar. Dat bleek maandagmiddag na afloop van een eerste gespreksronde op het ministerie van Financiën.

"Ik ben optimistisch gestemd", zei PvdA-leider Diederik Samsom. "Nu de economie weer aantrekt is ruziemaken het laatste wat we moeten doen, zeker na de gebeurtenissen van de afgelopen zomer." Samsom wees er verder op dat het kabinet eerder dit jaar al geld heeft uitgetrokken voor lastenverlichting voor midden- en hoge inkomens. Ditmaal moeten met name de lage inkomens profiteren, zei Samsom.

Ook VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra toonde zich voorzichtig optimistisch. "Ik denk dat we er wel uit zullen komen," aldus Zijlstra, die benadrukte dat alle cijfers nog moeten worden ingevuld.

Tijdens het gesprek hebben de fractieleiders van de vijf partijen een indruk gekregen van de stand van de overheidsfinanciën van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA). Die wees er tegenover de pers nogmaals op dat hij weinig geld heeft om aan de wensenlijstjes tegemoet te komen. "De mogelijkheden zijn heel beperkt. Het wordt geen makkie."

Naast lastenverlichting komt er meer geld voor defensie. Ook Samsom is daar voorstander van, zei hij maandag. "Na tien jaar bezuinigen is de rek er wel uit, dus voor defensie moeten we iets extra's doen."

Timmermans stelt Feyenoord-selectie gerust

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans heeft de selectie van Feyenoord maandag op het hart gedrukt dat Kiev veilig is. Dat meldt de Rotterdamse club. Timmermans was naar de Kuip gekomen omdat onrust was ontstaan over het spelen in Oekraïne. Hij bezoekt donderdag ook de wedstrijd in de Oekraïense hoofdstad.

Feyenoord neemt het in de play-offronde van de Europa League op tegen Zorja Loehansk. Die club komt uit het door separatisten beheerste oostelijk deel van Oekraïne. De wedstrijd wordt daarom in Kiev gespeeld. Feyenoord had bij de UEFA gevraagd om in een ander land te mogen spelen, maar de Europese voetbalbond weigerde dat.

Directeur Eric Gudde van Feyenoord noemde het bezoek van Timmermans uiterst nuttig en aangenaam. Toch blijft hij ongelukkig met de situatie. "Het is en blijft een gegeven dat wij allemaal liever elders zouden spelen en - zeker ook gezien de ramp met de MH 17 - heel slecht kunnen begrijpen dat de UEFA ons dringende verzoek daartoe niet heeft gehonoreerd."

Scheidsrechters Kuipers en Nijhuis fluiten Europees

Scheidsrechters Björn Kuipers en Bas Nijhuis komen deze week in Europees verband in actie. De KNVB meldt maandag dat Kuipers woensdag het duel tussen Lille OSC en FC Porto leidt in de play-offronde van de Champions League. Nijhuis fluit een dag later FC Astana tegen Villarreal in de play-offronde van de Champions League.

Kuipers wordt in Lille bijgestaan door zijn vaste assistenten Sander van Roekel en Erwin Zeinstra. Mario Diks is de vierde man bij Kuipers 29e Champions League-duel. Richard Liesveld en Ed Janssen gaan als vijfde en zesde official mee.

Nijhuis is in Kazachstan toe aan zijn 28e duel in de Europa League. Charl Schaap en Rob van de Ven fungeren dan als zijn assistent-scheidsrechters. Jochem Kamphuis is de vierde official.

Neymar fit verklaard door Barcelona

Neymar kan weer spelen voor Barcelona. De Braziliaan is volgens de medische staf van de Spaanse ploeg voldoende hersteld van de gebroken ruggenwervel die hij tijdens het WK opliep. Hij kan maandagavond zijn opwachting maken tegen het Mexicaanse Club Léon in een oefenwedstrijd.

Ook Xavi Hernandez doorstond zijn medische keuring en kan weer spelen. Nieuwe aanwinsten Thomas Vermaelen en Marc-André ter Stegen zijn nog geblesseerd.

Maandagavond wordt Luis Suárez ook gepresenteerd door Barcelona. Dat mocht eerder niet omdat de Uruguayaan zich van alle voetbalactiviteiten moest onthouden. Door een uitspraak van het sportarbitragehof CAS werd dat deel van zijn straf teruggedraaid. Wel blijft hij vier maanden geschorst.

[jOS] Stolk loopt goud mis, maar pakt eerste medaille voor Nederland

Zwemmer Kyle Stolk heeft Nederland de eerste medaille bezorgd op de Jeugd Olympische Spelen in Nanjing. In de finale van de 200 meter vrije slag pakte de Europees juniorenkampioen het zilver.

De zilveren medaille zal in eerste instantie voelen als een kleine teleurstelling. Stolk leek 175 meter op weg te zijn naar goud, maar werd in de laatste meters nog gepasseerd door de sterk opkomende Italiaan Nicolangelo di Fabio. Hij tikte aan na 1:48,45 minuten, 0,14 seconden voor Stolk. Damian Wierling uit Duitsland pakte het brons.

Op de 100 meter vlinderslag wist Mathys Goosen zich de plaatsen voor de finale van dinsdag. Met 53,84 haalde hij bijna driekwart seconde van zijn persoonlijk record af. Die tijd was eveneens goed voor een Nederlands jeugdrecord. Met zijn tijd plaatste Goosen zich als vijfde voor de finale.

Verwarde Est na natte nacht van dak gehaald

De man die sinds zondagavond op het dak van een jachthuis in Hilvarenbeek zat, is eraf. Agenten haalden de Est maandagochtend van het dak toen hij in slaap was gevallen. Zijn arrestatie wegens huisvredebreuk verliep rustig, meldt de politie.

De man had zondag rond 18.00 uur aangebeld bij het huis. Toen de bewoner opendeed, drong de man naar binnen. De Est ging naar boven, waar hij via een zolderraam het dak opklom. Naar mensen die vervolgens in de buurt kwamen, gooide de verwarde man dakpannen. Niemand raakte gewond.

De politie meldde iets voor 11.30 uur dat de man van het dak was gehaald. De politie wilde de Est niet zomaar overmeesteren, vertelt een politiewoordvoerder. "Het moest op een veilige manier gebeuren, zowel voor hem als voor onze mensen. Het dak is zo'n twaalf meter hoog. Daarom hebben we ervoor gekozen te wachten tot hij moe zou worden en in slaap zou vallen."

De bewoners van het jachthuis hebben de nacht elders doorgebracht. Wat de man tot zijn daad heeft gebracht, is nog onduidelijk. De Est wordt meegenomen naar een politiebureau voor verhoor. Onderzoek door ambulancepersoneel heeft uitgewezen dat hij niet naar een ziekenhuis hoeft. Op het bureau wordt de man nog eens gecontroleerd door een arts.

[Vuelta] Astana rijdt voor Aru, Orica vrijbuitersploeg

Astana zet in op de Italiaan Fabio Aru voor de Vuelta. De Kazachse formatie ziet in de nummer drie van de Giro een kanshebber voor de eindzege in de Ronde van Spanje. Ook de Est Tanel Kangert reist met klassementsambities af naar de start van de Vuelta in Jerez de la Frontera.

Naast Aru en Kangert neemt Astana de Kazachen Daniil Fominykh, Aleksej Loetsenko en Andrej Zeits mee naar Spanje. Aru krijgt verder steun van zijn landgenoten Paolo Tiralongo en Andrea Guardini. De Spanjaard Mikel Landa is de laatste in de Vueltaploeg van Astana.

Orica-Greenedge gaat met een groep vrijbuiters naar de Vuelta, maar met Esteban Chaves heeft de Australische ploeg voor het eerst iemand voor het klassement bij zich. De Colombiaan debuteert in een grote ronde.

Grote namen bij Greenedge zijn de Australiërs Michael Matthews, Simon Clarke en Cameron Meyer. Ook Mitch Docker komt uit Australië. Verder doen de Nieuw-Zeelander Sam Bewley, de Brit Adam Yates en de Italiaan Ivan Santaromita mee namens de Australische formatie.

[Upd] [jOS] Taekwondoka Zaouia hard onderuit in kwartfinale

Taekwondoka Fahd Zaouia heeft zich op de Jeugd Olympische Spelen met enorme overmacht geplaatst voor de kwartfinale in de klasse tot 55 kilogram. De Nederlander was veel te sterk voor de Mauritaniër Mohamed El-Mokhtar.

In de eerste ronde kwam Zaouia al op een 7-0 voorsprong, maar in de tweede ronde ging hij helemaal los. Hij wist trap na trap te plaatsen op het lichaam van El-Mokhtar, die op zijn beurt slechts drie keer tot een rake trap kwam. Na twee rondes stond het 26-5 voor de Nederlander, waardoor de wedstrijd automatisch afgelopen was. Tijdens de Spelen slaagde nog niemand erin om zoveel punten te scoren in één wedstrijd.

Update 11.29 uur

In de kwartfinale kreeg Zaouia een koekje van eigen deeg. Waar hij eerder nog gehakt maakte van de Mauritaniër maakte hij in de kwartfinale geen schijn van kans tegen Yu-Jen Huang uit Taiwan. Vooral in de tweede ronde maakte Huang veel punten, 8-1. In de derde ronde werd de wedstrijd gestaakt doordat het gat met 14-1 te groot was geworden. Zaouia loopt zo een medaille mis, want de verliezende halve finalisten krijgen brons omgehangen.

[EKZ] Verlinden door op 50 vlinder, B. Dekker klaar op 100 school

Joeri Verlinden is door naar de halve finale op de 50 meter vlinderslag. De Nederlander zwom met 23,68 de negende tijd. Audriy Govorov was de snelste in 22.87. De Oekraïner zwom een kampioenschapsrecord. De halve finale staat voor vanavond op het programma. 

Bram Dekker is op de 100 meter schoolslag 33e geworden en is uitgeschakeld. Hij noteerde een tijd van 1.02,42. De snelste tijd op deze afstand kwam van de Brit Adam Peaty. De kampioen van de Commonwealth games was met 59,97 de enige die onder de minuut zwom. 

Piercingkoning komt Dubai niet in

De meest gepiercete man in de wereld, Rolf Buchholz, is op het vliegveld van Dubai geweigerd de VAE binnen te komen en moest rechtsomkeert maken.

De 53-jarige Duitser heeft 453 piercings en twee hoorns op zijn voorhoofd. Hij zou ter plaatse optreden in de Cirque Le Soir-nachtclub in het Fairmont Hotel, als deel van hun 'Freaks and Beats'-avond. Hoewel de nachtclub de Guinness Book of World Records-recordhouder graag had zien optreden, stellen ze in een reactie 'altijd in lijn met de wetten van dit land' te handelen.

De autoriteiten van de Verenigde Arabische Emiraten hebben geen reden opgegeven voor de weigering. De Duitser is van beroep ICT'er en twitterde kort na het incident: "Terug in Duitsland. Mijn bagage is nog in Dubai."

Een afbeelding van het hoofd van Buchholz is in het bronartikel te zien.

Releasedatum Freedom Wars gelekt

De Europese release van actie-rpg Freedom Wars is al eerder dit jaar aangekondigd, maar helaas was er geen datum bekend. Websites zetten daarom maar “december” als datum neer. Amazon heeft verklapt dat wij 28 oktober mogen vechten voor onze vrijheid op de PlayStation Vita.

De prijs varieert sterk voor de Amerikaanse en de Europese versie op het moment. In de Verenigde Staten betaal je $29,96 (€22,38) en in Groot-Brittannië £27,99 (€34,97). Mocht je Freedom Wars via Azië bestellen, dan betaal je aanzienlijk meer (€47,12). Misschien worden de prijzen te zijner tijd nog gelijkgetrokken.

Voor wie de magie van Freedom Wars nog niet kennen is hieronder het verhaal te zien. Daarnaast legt Justin Massongill in het kort de gameplay met co-op uit. Freedom Wars is Japans gesproken en komt met Engelse ondertiteling op de markt.

USA

GB

Azie

AZ verhuurt Gorter aan Aalborg

AZ heeft middenvelder Donny Gorter voor de rest van het seizoen verhuurd aan Aalborg. De 26-jarige Brabander stapt per direct over naar de Deense landskampioen. Hij kan deze week al voor zijn nieuwe club uitkomen in de voorronde van de Champions League. Daarin treft Aalborg APOEL Nicosia uit Cyprus.

Gorter stapte in 2012 van NAC Breda over naar AZ. In twee seizoenen speelde hij 45 officiële duels voor de Alkmaarse club. Hij scoorde daarin twee keer. Dit seizoen werd hij nog niet opgesteld door AZ-trainer Marco van Basten. Gorter heeft nog een contract tot de zomer van 2016 in Alkmaar.

'Grote olievondst in Australië'

Het Amerikaanse energieconcern Apache heeft een groot olieveld gevonden voor de Australische westkust. Het veld bevat naar schatting 300 miljoen vaten olie en is daarmee mogelijk de grootste ontdekking in die regio in decennia. Dat maakte het bedrijf maandag bekend.

Australië kan de nieuwe reserve goed gebruiken omdat bestaande velden in hoog tempo leeggepompt zijn. Olieconcern BP becijferde onlangs dat de olieproductie in het land vorig jaar met 17 procent is gedaald tot 416.000 vaten per dag. Dat is het laagste peil sinds 1972. De afgelopen jaren zijn wel grote aardgasvondsten gedaan.

Apache, dat een belang van 40 procent heeft in het wingebied, wil volgend jaar verdergaan met het evalueren van het veld. De andere betrokkenen zijn Carnarvon Petroleum, JX Nippon en Finder Exploration, elk met een belang van 20 procent.

[Upd] Assange verlaat ambassade

WikiLeaks-oprichter Julian Assange geeft maandagochtend om 10 uur (Nederlandse tijd) in de ambassade van Ecuador in Londen een persconferentie. De minister van Buitenlandse Zaken van Ecuador is daar ook bij, twittert zijn ministerie.

Verschillende media speculeren dat Assange zich gaat overgeven omdat hij ziek zou zijn. Hij zit al 2 jaar in de ambassade van Ecuador in Londen. Assange vroeg daar politiek asiel aan om te ontkomen aan een mogelijke uitlevering aan Zweden. Daar wordt hij beschuldigd van seksueel misbruik.

Update 11.05 uur
Wikileaks-oprichter Julian Assange verlaat binnenkort de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Dat zei hij maandag op een persconferentie in de ambassade. Assange wilde verder niet in detail treden.

"Ik verlaat binnenkort de ambassade, maar niet om de redenen die de Murdoch-pers en Sky News melden", zei Assange, over de zender en kranten van de Australische mediamagnaat Rupert Murdoch. Assange was opvallend vaag en wilde niet uitweiden over wat hij precies bedoelde.

De Zweedse politie wil Assange horen in een zedenzaak, ofschoon er geen aanklachten tegen hem zijn ingediend. Assange werd in 2012 opgepakt in Groot-Brittannië, maar op borgtocht vrijgelaten waarna hij zijn toevlucht zocht in de Ecuadoraanse ambassade in Londen.

Assange, geflankeerd door de Ecuadoraanse minister van buitenlandse zaken, ging in op een reeks wetshervormingen die onlangs in Groot-Brittannië zijn doorgevoerd. Hij zei dat de Britten een uitleveringsverzoek van Zweden zouden hebben afgewezen als de nieuwe wetten twee jaar geleden van kracht waren geweest.

[EKZ] Van der Zanden strandt in series 400 wisselslag

Wendy van der Zanden heeft niet de finale weten te bereiken van de 400 meter wisselslag. De geboren Moergestelse zwom een tijd van 4.47,59 en werd daarmee vijftiende. Een plek bij de beste acht was nodig voor de finale. 

De Hongaarse Katinka Hosszu was verruit de snelste in de series. Met 4.31,53 noteerde ze een kampioenschapsrecord. Ze was vijf seconden sneller dan de nummer twee Mireia Belmonte García (Spa). De medailles op dit onderdeel worden vanavond vergeven. 

Tennisster Bertens 84e van de wereld

Tennisster Kiki Bertens staat deze week 84e op de wereldranglijst. Dat is één plaats hoger dan vorige week. Arantxa Rus ging twee plaatsen omhoog. De Monsterse is nu de nummer 153. Richel Hogenkamp leverde negen posities in en staat nu 165e. Indy de Vroome blijft stabiel op de 198e plaats en is de vierde Nederlandse vrouw bij de eerste tweehonderd.

Serena Williams verstevigde haar eerste plaats afgelopen weekeinde met een overwinning in Cincinnati. Simona Halep blijft tweede voor Na Li, Petra Kvitova en Agnieszka Radwanska. Ana Ivanovic, de verliezend finaliste in Cincinnati, boekte twee plaatsen winst en staat nu negende.

Van der Wiel breekt ruggenwervel na charge

Gregory van der Wiel heeft zaterdag in het Ligue 1-duel van Paris Saint-Germain tegen Bastia een ruggenwervel gebroken. Dat heeft zijn club zondagavond bekendgemaakt. Hoe lang het herstel van de oud-Ajacied gaat duren, weet de medische staf van PSG nog niet. Dat wordt pas over enkele dagen duidelijk.

Van der Wiel liep de blessure in zijn onderrug op na een overtreding van Brandao. De Braziliaanse aanvaller deelde een knietje uit aan de Nederlander. Brandao gaf ook Van der Wiels ploeggenoot Thiago Motta na de wedstrijd een kopstoot. Motta liep daarbij een gebroken neus op.

Haase en Sijsling stijgen licht op ranglijst

Tennissers Robin Haase en Igor Sijsling zijn deze week licht gestegen op de wereldranglijst. Haase ging van 72 naar zeventig, Sijsling klom van de 74e naar de 73e plaats. Thiemo de Bakker zakte twee posities en is nu de nummer 135 van de wereld. Jesse Huta Galung kukelde uit de top tweehonderd. Hij zakte 41 plaatsen en staat nu 233e.

Aan de top van de wereldranglijst prijkt nog altijd de naam van Novak Djokovic. De Serviër heeft een flinke voorsprong op nummer twee Rafael Nadal. Roger Federer, die zondag in Cincinnati zijn tachtigste toernooizege boekte, is de nummer drie. Stanislas Wawrinka staat vierde. David Ferrer, de verliezend finalist in Cincinnati, steeg van zes naar vijf.

[EKZ] Dekker naar halve finale 50 vrij, Sjöström snelste

Inge Dekker is op het EK zwemmen in Berlijn met een tijd van 25,71 als derde door naar de halve finale op de 50 meter vlinderslag. De snelste tijd in de series werd gezwommen door Sarah Sjöström. De Zweedse zwom met 25,12 naar een kampioenschapsrecord. 

De Belgische Kimberly Buys werd vijfde met 26,10 en noteerde daarmee een Belgisch record. De halve finales worden vanavond gezwommen. 

Nederland patatkoning in Europa

Nederland was vorig jaar opnieuw de grootste patatproducent van Europa. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag gemeld. Nederland nam, in euro's gemeten, een derde van de Europese productie van friet, aardappelschijfjes en rösti voor zijn rekening. Vorig jaar werd voor 1,1 miljard euro aan diepvriesaardappelen geëxporteerd.

Er werden vorig jaar wel iets minder aardappelen verwerkt in de branche voor bevroren voedsel dan in 2012. De omzet bleef gelijk doordat de prijzen van aardappelen na een koud voorjaar relatief hoog lagen.

Nederland mag in euro's gemeten dan de grootste patatboer in Europa zijn, in kilo's is België Nederland nipt de baas. Nederland verwerkte 1,4 miljard kilo diepvriesaardappelen, België deed daar zestig miljoen kilo bovenop.

Nederlanders aten vorig jaar 306 miljoen kilo diepvriespiepers, meldt het statistiekbureau. Dat is achttien kilo per persoon per jaar.

Groot-Brittannië is de grootste afnemer van friet van Hollandse makelij, gevolgd door Duitsland en Frankrijk. Saoedi-Arabië en Brazilië komen op plek vier en vijf. Van de diepvriesaardappelen die door Nederland worden geproduceerd of geïmporteerd, is 83 procent bestemd voor export.

[EKZ] Geen finales voor Weertman en Brzoskowski op 400 vrij

De Nederlanders Ferry Weertman en Maarten Brzoskowski hebben niet de finale kunnen halen van de 400 meter vrije slag op het Europees kampioenschap in Berlijn. De Nederlanders zwommen respectievelijk 3.51,05 en 3.53,44. Ze werden daarmee veertiende en 26e. 

De beste acht zwemmers gingen door naar de finale voor later vanavond. De Brit Stephem Milne was met 3.48,62 de snelste in de series. Ook titelverdediger Paul Biedermann (Dui) heeft de finale niet gehaald. Hij werd negende. 

Fan maakt Shenmue Remastered

"Als SEGA het niet doet, dan doe ik het toch lekker zelf," moet de Koreaanse Shenmue-fan NoconKid gedacht hebben, toen hij begon aan zijn Shenmue HD project. Hoewel het vrijwel onmogelijk is om Shenmue in je eentje in HD na te maken, zijn onderstaande beelden best indrukwekkend.

Voordat we nu van onze stoelen afglijden, zeker naar het horen van de muziek, gaat het hier helaas om een HD-makeover van bepaalde gedeeltes in de game en dus niet de game in zijn geheel. Hopelijk wordt SEGA weer wakker na het zien van deze beelden en gaan ze gelijk aan de gang met het gewilde derde deel in de Shenmue-serie.

shenmue HD

Shenmue 2014

Verwarde man brengt nacht door op Brabants dak

In Hilvarenbeek zit sinds zondagavond een man op het dak van een jachthuis. Het gaat mogelijk om een inbreker die het dak op vluchtte toen hij hij werd betrapt. Hulpdiensten proberen hem al sinds zondagavond naar beneden te krijgen, meldt de Brabantse politie.

De man zit sinds zondag rond 20.00 uur op het dak toen een boswachter hem in de gaten kreeg. Hij is verward, wil niet naar beneden komen en gooit met dakpannen naar agenten.

De bewoners van het jachthuis hebben de nacht volgens Omroep Brabant ergens anders moeten doorbrengen.

Mogelijk stappen om seksvideo Roelvink

De familie van het meisje dat is gefilmd terwijl ze in de weer is met Dave Roelvink beraadt zich op juridische stappen. Het gebeuren werd vastgelegd door vrienden van laatstgenoemde en verscheen op internet. "Het zegt iets over het niveau van deze knapen", zegt een woordvoerder van de familie maandag in De Telegraaf.

Op de beelden is te zien dat het 21-jarige meisje model en realityster Dave in bad oraal bevredigt. Ze staat niet herkenbaar op de video. "Maar je bent wel erg zielig als je dit op internet zet", aldus de zegsman. Ook Dave's vader, zanger Dries Roelvink, walgt van de verspreiding van het filmpje. "Ik heb tegen Dave gezegd dat hij uit bad had moeten springen en de telefoon moeten afpakken."

Het gebeuren vond enige tijd geleden plaats op een huisfeest, waar toen ook onder meer juwelen werden geroofd. Dave en zijn vrienden werden in verband daarmee donderdag gearresteerd. Na te zijn verhoord mochten ze zaterdag weer vertrekken.

Scholen beginnen weer

De zomervakantie zit erop voor scholieren in het noorden van Nederland. Zij moeten vanaf maandag weer naar school. De vakantie begon op 5 juli. Volgende week moeten de scholen in het zuiden weer beginnen en als laatste, op 1 september, gaan de scholieren in het midden van het land weer de klas in.

De volgende vakantie is de herfstvakantie. Deze begint voor het noorden op 11 oktober en duurt een week. Overigens is dit een adviesdatum, scholen mogen hiervan afwijken.

'Koppensneller uit Almere omgekomen in Irak'

De jihadist uit Almere die eerder dit jaar in opspraak raakte doordat hij met afgehakte hoofden poseerde, is omgekomen in Noord-Irak. Dat schrijft De Telegraaf maandag. Khalid K. werd volgens Koerdische strijders gedood bij zware gevechten in de buurt van Mosul.

K. mocht vanwege de foto's met de afgehakte hoofden twintig jaar niet meer in Nederland komen. Zijn verblijfsrecht werd beëindigd en de immigratiedienst IND legde hem een inreisverbod op, liet minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) in april weten.

De Almeerder van Iraakse komaf kwam in 2011 in beeld bij inlichtingendienst AIVD. Hij zat veertien dagen in de cel op verdenking van betrokkenheid bij terrorisme. Toen hij vrijkwam wegens gebrek aan bewijs reisde hij af naar Syrië. Hij sloot zich eerst aan bij het aan Al-Qaida gelieerde Jabhat al-Nusra en later bij de Islamitische Staat.

De Koerdische strijders zijn volgens De Telegraaf blij dat K. dood is. "Een verrader, een slecht mens is gedood", zei peshmergastrijder Ahmed Khazi tegen de krant.

[jOS] Windsurfer Van Someren neemt leiding in klassement

Windsurfer Lars van Someren heeft op de Jeugd Olympische Spelen de leiding in handen genomen na twee van de elf races. Hij had dat onder meer te danken aan een zeer sterke eerste race, die door de zestienjarige Nederlander gewonnen werd. 

In de tweede race kwam Van Someren tot de vierde plek, wat hem op een totaal van vijf punten brengt. Zijn naaste belagers na twee races zijn de Argentijn Francisco Saubidet Birkner, winnaar van race twee, en de Israëliër Yoav Omer. Zij hebben beiden zeven punten. Maandag wordt ook nog de derde race gevaren. Het toernooi duurt tot en met zaterdag, wanneer de finalerace op het programma staat.

'Moeilijke' gesprekken Oekraïne afgelopen

De gesprekken tussen ministers van Buitenlandse Zaken van Oekraïne, Rusland, Frankrijk en Duitsland in Berlijn over de situatie in Oekraïne zijn afgelopen.

De Oekraïense minister Pavlo Klimkin noemde de gesprekken, die bijna 5 uur duurden, "moeilijk". "Om dingen in beweging te zetten, moet je veel langer dan 5 uur in gesprek gaan", aldus Klimkin in de nacht van zondag op maandag op Twitter.

Maandag of dinsdag zal worden bepaald in welke vorm de gesprekken een vervolg krijgen, zei de Duitse minister Frank-Walter Steinmeier van Buitenlandse Zaken na afloop.

Steinmeier zei dat er sprake was van vooruitgang. Hij had het over "open gesprekken". De minister bespraken een mogelijk staakt-het-vuren en humanitaire hulp voor de burgers in Oost-Oekraïne. "Ons doel is een staakt-het-vuren en het voorkomen van nieuwe slachtoffers", aldus Steinmeier volgens Russische media.

Bij de gesprekken waren behalve Klimkin en Steinmeier ook de Russische minister Sergej Lavrov en de Franse Laurent Fabius aanwezig. Het is de bedoeling dat Oekraïne en Rusland uiteindelijk een stappenplan bedenken dat een einde moet maken aan het geweld in Oost-Oekraïne.

'Moeilijke' gesprekken Oekraïne afgelopen
'Moeilijke' gesprekken Oekraïne afgelopen (Foto: ANP)

De Telegraaf in oktober naar tabloidformaat

De Telegraaf verschijnt vanaf vrijdag 10 oktober op tabloidformaat. Dat kondigt de krant maandag aan op zijn voorpagina. Naast het formaat verandert ook de vormgeving. Het is het laatste landelijke dagblad van Nederland dat overstapt naar het kleinere formaat.

De krant wordt niet dunner en de letters blijven even groot en goed leesbaar, verzekert hoofdredacteur Sjuul Paradijs. "Wij denken dat de vernieuwde Telegraaf nog beter wordt maar wel met als belangrijk uitgangspunt: De Telegraaf blijft uiteraard wel De Telegraaf", aldus Paradijs.

De krant had begin dit jaar al aangekondigd van het originele broadsheetformaat af te stappen. Voor de vaste lezer is het tabloidformaat niet helemaal nieuw. Zo verschijnt het katern Telesport op maandag al in het klein en ook in het weekeinde zijn er bijlages in tabloid.

'Weinig begeleiding in jeugdgevangenis door ziekte'

Criminelen in jeugdgevangenissen worden vaak niet behandeld doordat het ziekteverzuim onder gevangenispersoneel hoog is. Dat schrijft het AD maandag. De krant maakte een analyse van de jaarverslagen van alle justitiële jeugdinrichtingen.

Doordat de jonge criminelen niet behandeld worden zijn ze slecht voorbereid op een terugkeer in de samenleving en is de kans op recidive hoger, concludeert de krant. "Zonder adequate behandeling is het dweilen met de kraan open", zegt oud-kinderrechter Ronny van de Water in de krant. "De kans op recidive is bij deze groep sowieso groot, daar moet je de beste behandelaars op zetten."

Het aantal klachten tegen inrichtingen dat gegrond is verklaard is door het uitblijven van behandeling en begeleiding met 58 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. De meeste klachten gaan over het ontbreken van dagprogramma's en het intrekken van begeleide verloven wegens een gebrek aan personeel.

Het ziekteverzuim onder het gevangenispersoneel ligt met 7,9 procent ruim twee keer zo hoog als het landelijk gemiddelde.

Begrotingsoverleg met oppositie van start

Coalitie en oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP schuiven maandag weer aan tafel om te onderhandelen over de begroting van volgend jaar. De gesprekken zullen naar verwachting vooral gaan over lastenverlichting en extra geld voor defensie en ontwikkelingshulp.

In de aanloop naar Prinsjesdag doen premier Mark Rutte (VVD), vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) allereerst uit de doeken hoe de overheidsfinanciën er op dit moment voorstaan: hoeveel mee- en tegenvallers zijn er precies, en hoeveel geld kan er worden uitgegeven zonder dat het tekort hoger uitvalt dan nu voorzien?

Vervolgens zullen de fractievoorzitters van coalitiepartijen VVD en PvdA en de drie oppositiepartijen hun eisen op tafel leggen. De zogenoemde 'constructieve drie' zijn nog altijd nodig om regeringspartijen VVD en PvdA in de Eerste Kamer aan een meerderheid te helpen.

Het wensenlijstje was bij de regeringstop al grotendeels bekend in april. De gebeurtenissen in de zomer hebben sommige eisen kracht bijgezet. Zo gaat er vrijwel zeker meer geld naar defensie. Ook verwachten bronnen rond de onderhandelingen dat er meer geld komt voor ontwikkelingshulp: als gevolg van alle crises in de wereld is de bodem van het potje voor noodhulp in zicht.

Daarnaast is er ruimte voor lastenverlichting, een wens van alle betrokken partijen. Die krijgt de vorm van lagere lasten op arbeid, zo is nu al duidelijk. Een twistpunt is echter nog welke groepen het meest van de lastenverlichting moeten profiteren: de laagste inkomens, de middengroepen of juist de hoge inkomens. Een mogelijke oplossing is verlaging van het tarief in de eerste schijf van de inkomstenbelasting. Daar profiteren alle groepen van.

De jongste raming van het Centraal Planbureau stemt bovendien tot optimisme, dus de verwachting is dat veel wensen kunnen worden ingelost. Daarvoor hoeft niet of nauwelijks te worden bezuinigd. De meeste partijen willen er wel voor zorgen dat het tekort niet oploopt. Alleen de ChristenUnie zou dat acceptabel vinden.

Retrogamebeurs Deurne binnenkort

Op 31 augustus vindt de Retrogamebeurs in Deurne (Brabant) plaats. Het is de zesde editie van 'Europa's grootste retrogamebeurs'. Een ticket kost vijf euro en het vindt plaats in het Gerardushuis. Van 10:00 tot 16:00 zijn de deuren geopend. 

De beurs is verhuisd naar het Gerardushuis omdat er behoefte was aan meer ruimte. Volgens de organisatie zijn er al meer dan 230 tafeltjes verhuurd waar je retrogames en -consoles kunt bekijken of kopen. Hieronder zijn beelden te zien van de vorige editie, die in februari plaatsvond.

Haase ronde verder in Winston Salem

Robin Haase heeft de tweede ronde van het tennistoernooi in Winston Salem bereikt. De Hagenaar klopte zondag op het Amerikaanse hardcourt de Fransman Benoît Paire in drie sets: 6-4, 2-6 en 6-2. De partij nam anderhalf uur in beslag.

Haase en Paire stonden voor het eerst tegenover elkaar. De Fransman is de nummer 103 van de wereld, Haase staat 31 plekken hoger. Naast Haase komt ook Igor Sijsling in Winston Salem in actie.

Federer bezorgt Ferrer nieuwe domper

David Ferrer heeft opnieuw een nederlaag geslikt tegen angstgegner Roger Federer. De als zesde geplaatste Spanjaard moest in de finale van het masterstoernooi van Cincinnati ook in de zestiende onderlinge ontmoeting het hoofd buigen: 3-6, 6-1 en 2-6. Federer (2) zegevierde voor de zesde keer in Cincinnati. Het is de tachtigste toernooizege uit zijn loopbaan en de derde van dit jaar.

De eerste set verliep op serve tot 4-4, waarna Federer zijn Spaanse opponent brak en vervolgens op eigen service het eerste bedrijf binnensleepte. Ferrer sloeg in de tweede set verrassend sterk terug en gunde Federer slechts een game. De mentaal sterke Federer richtte zich op in de derde set en bleek daarin een maatje te groot voor Ferrer.

Obama vreesde voor opblazen Mosul-dam

President Barack Obama van de Verenigde Staten was bang voor het opblazen van de Mosul-dam door de strijders van Islamitische Staat (IS). Dat was voor hem de reden om toestemming aan de Amerikaans luchtmacht te geven voor bombardementen bij de dam in Irak. Dat heeft Obama aan het Amerikaanse congres verklaard, volgens een woordvoerder van het Witte Huis. Obama wilde daarmee zowel Amerikaanse als Iraakse burgers beschermen.

"Het opblazen van de Mosul-dam zou het leven van een groot aantal Iraakse burgers bedreigen. Daarnaast ook dat van Amerikaanse burgers, inclusief de Amerikaanse ambassade in Bagdad", aldus het Witte Huis. "Deze operaties worden niet vaak uitgevoerd en altijd in overleg met de Iraakse regering."

De dam werd zondagavond heroverd door Koerdische grondtroepen.

Basketballers stunten bij Montenegro

De Nederlandse basketballers hebben zondag een knappe zege geboekt in de EK-kwalificatie. Op bezoek bij het hoog aangeslagen Montenegro werd met 65-60 gewonnen.

Oranje stond bij rust nog met zes punten achter, maar nam in het derde kwart plots een voorsprong van negen punten. Die werd vervolgens niet meer uit handen gegeven. Voor Oranje was het na de zege op Bulgarije de tweede overwinning. Van Israël werd verloren.

De zeven groepswinnaars en de zes beste nummers twee plaatsen zich voor het EK. De Europese bond FIBA wijst in september het gastland aan, nadat in juni werd besloten dat het toernooi niet in Oekraïne kan worden gespeeld.

Oproep tot burgerlijke ongehoorzaamheid Pakistan

De Pakistaanse politicus Imran Khan heeft zondag opgeroepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid totdat premier Nawaz Sharif aftreedt.

"Wij hebben vandaag besloten dat wij geen belasting meer betalen aan deze onwettige regering, geen elektriciteitsrekeningen, geen gasrekeningen", zei hij tegen duizenden aanhangers in Islamabad. De voormalige topcricketspeler, nu leider van het op twee na grootste blok in het parlement, wil dat Sharif aftreedt omdat zijn verkiezingsoverwinning in 2013 het resultaat zou zijn van fraude. Khan dreigde ook met een bezetting van het parlement als Sharif niet binnen twee dagen opstapt.

Behalve Khan beschuldigt ook de Canadees-Pakistaanse geestelijke Tahrir-ul-Qadri Sharif van verkiezingsfraude. Beiden hebben ieder apart een mars van duizenden aanhangers op Islamabad georganiseerd om het aftreden van Sharif te eisen. Met volgens de politie hooguit dertigduizend deelnemers aan elk van de twee marsen bleef de respons ver achter bij de miljoenen die Khan en Qadri hadden beloofd.

Sharif is niet van plan om op de eisen van Khan en Qadri in te gaan. De regering is wel bereid met hen te praten over eventuele hervormingen, maar alleen binnen het kader van de grondwet, zei minister van binnenlandse zaken Nisar Ali Khan.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.