FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Nieuwsarchief
Artikelen van vrijdag 15 augustus 2014

[jOS] Oeganda roept atleten op niet in China achter te blijven

De voorzitter van het Oegandees Olympisch Comité heeft de sporters die naar de Jeugd Olympische Spelen in het Chinese Nanjing afreizen opgeroepen om na afloop toch vooral terug te keren naar Oeganda. 

Voorzitter William Blick deed zijn oproep tijdens het vertrek van de sporters naar China. "Probeer niet om plotseling te verdwijnen, zoals de drie atleten tijdens de Commonwealth Games in Schotland hebben gedaan." 

Oeganda reist met zes sporters af naar China: Drie atleten, een badmintonner, een roeister en een tafeltennister. De Jeugd Olympische Spelen worden zaterdag geopend, hoewel het voetbaltoernooi al twee dagen bezig is.

[JL] FC Oss dient RKC tweede klap toe

RKC heeft ook zijn tweede wedstrijd in de Jupiler League verloren. De uit de Eredivisie gedegradeerde Waalwijkers gingen thuis met liefst 0-4 onderuit tegen FC Oss. Kevin van Veen was met drie treffers de grote man, terwijl ook Jorzolino Falkenstein scoorde. RKC moest vorige week ook al zijn meerdere erkennen in Roda JC.

Roda wist ook zijn tweede duel te winnen door Telstar met 2-1 te verslaan. Marc Höcher en Johan Plat poetsten in de tweede helft de openingstreffer van Jonathan Kindermans weg.

De Limburgers hebben samen met Sparta en N.E.C. nog de volle buit na twee duels. N.E.C. won bij FC Volendam met 2-0, terwijl Sparta bij Achilles '29 eveneens een goed resultaat in een uitwedstrijd neerzette: 1-3.

Overige uitslagen Jupiler League vrijdag
MVV Maastricht - PSV 2-1
FC Eindhoven - FC Emmen 3-0
FC Den Bosch - VVV Venlo 2-0

Microsoft wil af van Xbox Entertainment Studios

Vorige maand sloot Xbox Entertainment Studios haar deuren en nu is Microsoft hard op zoek naar een koper. Xbox Entertainment Studios werd in 2012 opgericht en was de televisie- en filmdivisie van Microsoft. Gesprekken met Warner Bros. zouden ondertussen zijn begonnen.

De studio had een behoorlijk aantal projecten op de planning staan. Dit waren, onder andere, de live-action serie van Quantum BreakHalo: Nightfall, en de door Steven Spielberg geregisseerde Halo-serie. Microsoft blijft zelf werken aan Quantum Break en de Halo-serie.

Geruchten gaan rond dat Warner Bros. de studio wil overnemen om samen te voegen met Machinima. Een woordvoerder van Warner Bros. maakte echter wel duidelijk dat de gesprekken zich nog in de beginfase bevinden, en dat Warner Bros. continu gesprekken voert over allerlei zakenkansen.

[EKA] Hoogspringen: Oekraïne verslaat Rusland

Het hoogspringen is tijdens het EK atletiek in Zürich uitgelopen op een feestje voor de Oekraïense atleten. Bohdan Bondarenko wist zijn rol als topfavoriet volledig waar te maken. De verwachte titanenstrijd tussen Bondarenko, zijn landgenoot Andriy Protsenko en de Rus Ivan Ukhov bleef een beetje uit.

Ukhov ging in één keer over zijn eerste drie hoogtes, maar op 2,33 meter liet hij drie foutsprongen noteren. Protsenko kwam in zijn derde poging wel over 2,33 meter en dat leverde hem het zilver op. Pogingen op 2,35 en 2,37 meter lukten niet meer.

Bondarenko kwam totaal maar vijf keer in actie. Op 2,30 en 2,35 meter had hij twee sprongen nodig. Nadat bleek dat dat genoeg was voor de titel sprong hij nog één keer op 2,43 meter, maar na de mislukte sprong hield hij het voor gezien in het regenachtige Zürich.

The Witcher 3 bevat een kaartgame

Als je even geen zin hebt om op wilde beesten te jagen, kun je in The Witcher 3 ook 'Gwent' spelen. Dit is een ingame kaartspel met meer dan 150 kaarten. Je kunt uit vier verschillende classes kiezen om mee te spelen. De Xbox One Collector's Edition krijgt twee fysieke Gwent-decks erbij.

"Uitgevonden door de dwergen en geperfectioneerd na eeuwen het te hebben gespeeld. Gwent is een spel met een simpel begin en een complex einde. Het is geliefd onder reizigers die het spelen tijdens een lange nacht bij het kampvuur, en door elegante edelen die hun feesten levendiger willen maken," aldus het persbericht.

Na de aankondiging was er veel ophef over de twee fysieke decks voor Xbox One-gamers. Marcin Iwiński, mede-oprichter van CD Projekt Red, heeft hier op gereageerd.  "Ik begrijp dat deze extra's gewild zijn onder Witcher-fans die gamen op andere platforms. Omdat wij geen platform-exclusive DLC of andere vormen van gameplay-differentiatie bieden, zijn wij genoodzaakt om andere manieren te vinden om onze partners te ondersteunen," schrijft hij.

Waarom het nodig is? "Wij hebben de ondersteuning van onze partners nodig om onze games wereldwijd te verspreiden. Dit moet hopelijk leiden tot hogere verkoopcijfers, wat ons weer toelaat om te doen wat we de afgelopen tien jaar hebben gedaan. Dat betekent dus dat we ons geld kunnen herinvesteren in het maken van geweldige RPGs, terwijl wij onze waarden vasthouden."

Iwiński betreurt het feit dat CD Projekt Red nu wordt beschuldigd van het verraden van hun eigen waarden: "Als je vindt dat wij ons waarden laten vallen door twee Gwent-decks en een wereldkaart toe te voegen aan de Xbox One Collector's edition, dan maakt dat ons verdrietig. Maar het blijft jouw mening, dat is aan jou om te bepalen."

Hoe Gwent gespeeld wordt is nog niet bekend, maar schijnbaar lijkt het op het populaire Hearthstone.

[EKA] Goud voor Wlodarczyk met derde worp ooit

Anita Wlodarczyk heeft in Zürich de Europese titel kogelslingeren veroverd. Dat deed de Poolse dankzij een magistrale vijfde worp, waarin ze de kogel naar 78,76 meter slingerde. 

Met haar worp kwam Wlodarczyk binnen een meter van het wereldrecord van haar rivale Betty Heidler. Naast Heidler lukte het alleen de Russische wereldkampioene Tatyana Lysenko ooit om verder te werpen dan Wlodarczyk in Zürich.

Ook het brons was voor Polen, dankzij Joanna Fiodorow. In haar laatste poging kwam ze tot 73,67 meter, waarmee ze de Duitse Kathrin Klaas naar de vierde plek verwees. Martina Hrasnova zorgde voor Slowaaks succes. Met haar vijfde worp liet ze 74,66 meter noteren, goed voor het zilver.

Uitslag Feyenoord - sc Heerenveen

Feyenoord en sc Heerenveen hebben vanavond in de Eredivisie de punten gedeeld. In de Rotterdamse Kuip werd het 1-1. De door onder meer Feyenoord begeerde Hakim Ziyech opende in de tweede helft de score, maar Mitchell te Vrede maakte enkele minuten later gelijk.

Heerenveen-verdediger Van Aken houdt Immers van de bal (Pro Shots/Kay Int Veen)

Feyenoord

1 - 1

sc Heerenveen

 70' Te Vrede    67' Ziyech
 
 Gele kaart: Vilhena (Feyenoord)
 Rode kaart: Van den Berg (60/2xg) (sc Heerenveen)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 42.500
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Wilkshire
Van Beek
Mathijsen
Kongolo
Vormer
Immers
Vilhena
Basacikoglu (Schaken/57)
Te Vrede
Boëtius (Manu/76)
  Nordfeldt
Marzo
Buijs
Van Aken
Van Anholt
De Roon
Ziyech (Wildschut/83)
Van den Berg
Slagveer (Schmidt/87)
Uth (Raitala/67)
Sinkgraven

Ten Rouwelaar op verlanglijst Ajax

Ajax houdt nog altijd rekening met een vertrek van Kenneth Vermeer. Jelle Ten Rouwelaar hoopt dat het daadwerkelijk zover zal komen. Omdat Jasper Cillessen de strijd voor de plek onder de Amsterdamse lat vorig jaar in zijn voordeel beslechtte, is Ajax bereid om mee te werken aan een vertrek van Vermeer.

De regerend landskampioen hanteert een relatief lage vraagprijs. Mocht het daadwerkelijk tot een transfer komen, dan richt Ajax zich tot een schaduwlijstje. Daarop prijkt de naam van Ten Rouwelaar, zo bevestigde zaakwaarnemer Jan Olde Riekerink in gesprek met FOX Sports.

Olde Riekerink wacht een eventuele toenadering van Ajax af. "Hij staat daar op een lijstje, dat klopt", liet de belangenbehartiger van de NAC-doelman vrijdag weten. "Formeel hebben ze zich nog niet voor hem gemeld."

Ten Rouwelaar zelf, die al sinds 2007 in Breda onder contract staat en eerder onder meer voor PSV uitkwam, voelt wel iets voor een overstap naar de hoofdstad. "Als er zoiets op m'n pad belandt, zou ik dat wel willen", bevestigde hij.

"Als Ajax komt, zeg ik geen nee. Ik ga er dan wel goed over nadenken, want NAC is niet zomaar een club voor me. Ik hoef hier niet weg en houd me pas bezig met het vertrek als het concreet wordt. Als ik tweede keeper zou worden bij Ajax, wordt dat wel even wennen. Maar het is wel interessant."

Een kijkje in de Warlords of Draenor Collector's Edition

Na de cinematic is nu ook de Collector's Edition van World of Warcraft: Warlords of Draenor onthuld. Hierin zitten een aantal goodies zoals een artbook, een soundtrack en een muismat. Ook krijg je een paar extra's voor verschillende Blizzard-games.

De inhoud is als volgt:

"World of Warcraft: Warlords of Draenor— Get the full version of Warlords of Draenor on DVD-ROM.

Behind-the-Scenes DVD and Blu-ray Two-Disc Set — Meet the development team behind the creation of Draenor and its savage warlords. This two-disc set includes over an hour of creators’ commentary, insider interviews, and developer roundtables.

Collector’s Edition Soundtrack — Immerse yourself in the sounds of war with the complete Warlords of Draenor orchestral soundtrack on CD.

The Art of Warlords of Draenor — Witness the visual evolution of the expansion in this beautifully bound tome of exclusive Warlord of Draenor art. Through 160 pages of concept pieces, finished illustrations, and CG images, you'll delve into the art team’s vision for a Draenor under siege by the apocalyptic threat of the Iron Horde.

Blackhand Mouse Pad — Arm yourself with a special-edition mouse pad emblazoned with the deadly warlord Blackhand.

World of Warcraft Dread Raven Mount and Dread Hatchling Pet — Descend from the skies on the back of a black-winged Dread Raven mount, a mortal progeny of Anzu. Then devour your prey in your next pet battle with the adorably ferocious Dread Hatchling.

StarCraft II Portraits — Summon the strength of two deadly Iron Horde war chiefs—Grommash Hellscream and Blackhand—as you take on the Dominion with these two StarCraft II portraits.

Diablo III Warsong Pennant — Don this battle-worn pennant and channel the rage of the Warsong Clan against the demonic forces of Sanctuary.

Hearthstone Card Back — Your adventures in Draenor will be the talk of the tavern after outfitting your champion’s deck with this custom card back forged in the fires of Blackrock."

Ook bevat elke editie van de uitbreiding één gratis boost naar level 90.

Warlords of Draenor Collector's Edition

[EKA] Publiek in vervoering door goud Hussein

Kariem Hussein heeft het publiek in Zürich vrijdag doen juichen door de 400 meter te winnen. De Zwitser stond voor het eerst in zijn loopbaan in de finale van een groot toernooi en bekroonde dat met de gouden medaille.

Hussein begon rustig, maar kwam in de laatste 150 meter sterk opzetten. Met 48,96 seconden liep hij in een persoonlijk record naar de Europese titel. Rasmus Mägi, vooraf de grootste favoriet, moest met 49,06 genoegen nemen met het zilver. De Rus Denis Kudryavtsev greep het brons met een tijd van 49,16 seconden.

Op de 800 meter was er vooral Pools succes. Topfavoriet Pierre-Ambroise Bosse uit Frankrijk overschatte zichzelf enorm door vanaf de start op kop te lopen. In de laatste 150 meter stortte hij echter volledig in, met de laatste plek als gevolg. De Pool Adam Kszczot was vervolgens duidelijk de beste in de sprint: 1:44,15 minuten. Zijn landgenoot Artur Kuciapski kwam in de laatste meters nog sterk opzetten en pakte verrassend het zilver, voor de Ier Mark English.

[EKA] Martina komt net tekort voor brons

Churandy Martina heeft in Zürich net niet voor een verrassing kunnen zorgen op de 200 meter. Hij werd in de finale vierde met een tijd van 20,37 seconden, zijn beste tijd van het jaar.

Het begin van Martina was niet indrukwekkend, maar in de slotfase kwam hij nog opzetten. Hij ging het duel met de Oekraïener Serhiy Smelyk aan, maar die bleef hem net 0,07 seconden voor en pakte brons. De titel ging naar de Britse favoriet Adam Gemili, die met zijn 19,98 seconden de snelste, door een Europeaan gelopen tijd neerzette. Christophe Lemaitre moest met 20,15 genoegen nemen met de zilveren medaille.

Gemili sprint naar goud en een sterke tijd van 19,98 seconden (Foto: Getty)

Maker Ikaruga werkt aan shoot-'em-up

Hiroshi Iuchi werkt aan een shoot-'em-up voor PlayStation 4, genaamd Ubusuna. Iuchi werkte eerder aan games zoals Radiant Silvergun en Ikaruga. De ontwikkeling van de game zit nog in de beginfase: ze zijn nog bezig met het aanpassen van de prototype.

Iuchi wilde eigenlijk nog niets bekendmaken over de game. Toen hij dit besprak met M2, de studio waar hij nu werkt, werd hij overgehaald om het alsnog te doen. De topman van M2 zei het volgende tegen hem: "Ik weet zeker dat fans van shoot-'em-ups geduldig zullen wachten, zelfs als we het zo vroeg aankondigen."

Ubusuna wordt waarschijnlijk alleen een downloadable titel, maar dit kan in de toekomst altijd nog veranderen.

Benneteau verrast Wawrinka in Cincinnati

Julien Benneteau heeft voor het eerst in zijn carrière de halve finale van een masterstoernooi bereikt. De Fransman verraste vrijdag in de kwartfinale van Cincinnati de als derde geplaatste Zwitser Stanislas Wawrinka: 1-6, 6-1 en 6-2. Ook Milos Raonic bereikte de laatste vier. De Canadees (5) vernederde de Italiaan Fabio Fognini (15): 6-1 en 6-0.

In het vrouwentoernooi maakte Serena Williams indruk. De Amerikaanse mondiale nummer een ondervond totaal geen hinder van Jelena Jankovic en gunde de Servische (8) slechts vier games: 6-1 en 6-3.

[EKA] Broersen verspeelt titel op slotonderdeel en pakt zilver

Nadine Broersen is er in Zürich niet in geslaagd de Europese titel op de zevenkamp te veroveren. De Nederlandse moest op de afsluitende 800 meter anderhalve seconde goedmaken op Antoinette Nana Djimou, maar de Française kwam in de slotfase zelfs nog langs Broersen.

De Nederlandse begon prima aan de race en leek langzaam een voorsprong op Nana Djimou te pakken. Met nog ongeveer 300 meter te lopen kwam de Française echter weer dichtbij, waarna ze zelfs voorbij Broersen liep.

Broersen kwam uiteindelijk na 2:17,66 minuten over de streep, wat haar een puntentotaal van 6498 opleverde. Nana Djimou pakte goud met 6551 punten. De Belgische Nafissatou Thiam kwam als een van de laatste loopsters over de streep, maar hield nog precies genoeg over op de Duitse Carolina Schäfer om het brons te pakken. Anouk Vetter pakte knap de zevende plek in de eindstand.

Vuurwerkfestival Scheveningen afgelast om wind

De eerste avond van het Vuurwerkfestival Scheveningen is afgelast. De shows die op het programma stonden, zijn geschrapt. Er staat 'voor deze tijd van het jaar een zeer uitzonderlijke windrichting', meldt de organisatie vrijdagavond. Daardoor kan de veiligheid van het personeel niet worden gegarandeerd.

Door de wind, die uit het noordwesten komt en kracht 5 tot 6 heeft, ontstaat op zee een hoge golfslag. De hoogteverschillen zijn ruim twee meter. De situatie op en rond het ponton in zee, van waaraf het vuurwerk wordt afgestoken, is daardoor niet veilig.

"Het besluit is tot op het laatst mogelijke moment uitgesteld in de hoop dat de golfslag minder zou worden. Het entertainment op de boulevard zal de gehele avond gewoon doorgang vinden", meldt de organisatie.

Het geplande vuurwerk staat schietklaar op het ponton en wordt zaterdag alsnog afgestoken. De organisatie verwacht dan geen problemen met de wind.

Het festival trok vorig jaar een recordaantal van 310 duizend bezoekers. Dit jaar wordt de 35e editie gehouden. Ook volgend weekend worden 's avonds vuurwerkshows verzorgd.

Nog eens 62 slachtoffers MH17 geïdentificeerd

Deze week zijn nog eens 62 slachtoffers van de vliegramp van 17 juli geïdentificeerd, onder wie 47 Nederlanders. Het aantal identificaties staat nu op 127. Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie vrijdag laten weten.

De nabestaanden van de slachtoffers zijn ingelicht.

De geborgen stoffelijke overschotten zijn naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum gebracht. Daar proberen experts de lichamen te identificeren. Ze kijken onder meer naar vingerafdrukken, gebitsgegevens en DNA-materiaal.

Bij de ramp kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Ze waren onderweg van Amsterdam naar Kuala Lumpur (Maleisië) toen hun vliegtuig boven het oosten van Oekraïne werd neergehaald. Het kan nog maanden duren voor alle slachtoffers zijn geïdentificeerd.

Bertens direct onderuit in kwalificaties New Haven

Kiki Bertens kan deelname aan het WTA-toernooi van New Haven vergeten. De Nederlandse ging vrijdag in de eerste kwalificatieronde onderuit tegen Mona Barthel. De Duitse (4) stapte na iets minder dan twee uur als winnares van de baan: 7-6 (4), 3-6 en 7-5.

Bertens verloor vorige week in Cincinnati ook in de eerste kwalificatieronde. De week daarvoor bereikte ze wel het hoofdschema in Montreal.

[EKA] Schippers pakt goud en snelste tijd ter wereld

Dafne Schippers heeft met ongekende overmacht de Europese titel gewonnen op de 200 meter. De 22-jarige Nederlandse liep naar een tijd van 22,03 seconden, waarmee ze haar Nederlandse record van 22,34 vernietigde. Het is het tweede goud voor Schippers, die eerder al de 100 meter won.

De tijd was tevens goed voor veruit de beste wereldjaarprestatie. De Amerikaanse Tori Bowie liep eerder dit jaar 22,18 seconden. Schippers kende een prima start, maar vooral in het tweede deel van de race maakte ze het verschil.

De Britse Jodie Williams en de Française Myriam Soumaré konden niks anders dan toekijken hoe de Nederlandse aan de horizon verdween. Met een persoonlijk record van 22,46 pakte Williams het zilver, Soumaré moest met 22,58 genoegen nemen met brons. Jamile Samuel kon niet overtuigen en pakte met 23,31 de zesde plek.

De 22,03 van Schippers was de snelste tijd die sinds 1995 door een Europese vrouw werd gelopen. Op de Europese ranglijst aller tijden stijgt ze met stip naar de elfde plek. Bovendien is Schippers na 2000 de op vijf na snelste vrouw wereldwijd. 

Schippers pakt met groot machtsvertoon het goud in Zürich (Foto: Getty)

Rutte: ouders jihadstrijders moeten optreden

Jongeren die van plan zijn als jihadstrijder af te reizen naar Syrië moeten er door hun ouders en familie nadrukkelijk op worden gewezen dat niet te doen. Daartoe riep premier Mark Rutte (VVD) hen vrijdag op tijdens de wekelijkse persconferentie in Den Haag. De samenleving als geheel heeft bovendien de taak extremistische denkbeelden tegen te gaan.

"De ouders van jongens en meisjes die ervoor kiezen te gaan strijden in Syrië moeten heel duidelijk zeggen: dit ga je niet doen, je gaat gewoon normaal doen. Je moet hier een bestaan opbouwen en niet als een halve gare naar Syrië gaan en terugkeren met allerlei extreme denkbeelden", aldus Rutte.

De premier reageerde op de demonstraties in Den Haag die de afgelopen maand uit de hand liepen. Jongeren scandeerden antisemitische leuzen en tooiden met vlaggen van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Bij het Rijk zelf werd een ambtenaar geschorst vanwege een controversiële tweet over IS.

"Het is op zich begrijpelijk dat conflicten elders in de wereld emoties oproepen. Maar we zijn er tegelijkertijd samen verantwoordelijk voor dat dat niet leidt tot oplopende spanningen tussen bevolkingsgroepen", aldus Rutte, die opnieuw benadrukte dat voor antisemitisme en discriminatie in Nederland geen plaats is.

Rutte voegde er nog aan toe dat minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) momenteel aan extra maatregelen werken die radicalisering en extremisme tegen moeten gaan. De details van de plannen worden nog uitgewerkt, zo zei de premier.

Defense Grid 2 komt 23 september

De tower defense-game Defense Grid 2 komt op 23 september naar pc, Mac, PlayStation 4 en Xbox One. Dat heeft Hidden Path Entertainment vandaag bekendgemaakt. Het spel had een succesvolle Kickstartercampagne en haalde zo'n 270 duizend dollar op.

Op Steam is de game te pre-orderen. Je krijgt dan tien procent korting en toegang tot de beta voor Windows. Als het goed, is komen er nog meer bonussen voor gamers die de game eerder aanschaffen. Dit zouden een artbook zijn, en een gratis exemplaar van de Containment-uitbreiding voor Defense Grid: The Awakening.

[EKA] Broersen wacht spannende strijd om goud

Nadine Broersen moet vrijdagavond in Zürich de strijd om goud op de zevenkamp aangaan met Antoinette Nana Djimou. Na het zesde onderdeel, speerwerpen, staat de Française op de eerste plek in het klassement.

Broersen leek aanvankelijk haar medaillekansen totaal te verspelen door twee zeer slechte worpen. In haar laatste worp haalde ze echter uit met een worp van 52,18 meter. Nana Djimou gooide de speer precies twee meter verder en staat in het klassement nu 19 punten voor Broersen.

Dat verschil betekent dat de Nederlandse wereldkampioene indoor op de vijfkamp ongeveer anderhalve seconde goed moet maken op de Française tijdens de afsluitende 800 meter. De strijd om het brons lijkt vooral te gaan tussen de Duitse Lili Schwarzkopf en de Belgische Nafissatou Thiam. Anouk Vetter staat op de vijfde plek in het klassement, maar moet waarschijnlijk op de 800 meter nog wel wat plekken inleveren.

Ouders verongelukt zoontje blij met filmpje Action

De afgelopen dagen zijn er in groten getale reacties ontvangen op de vraag van Hilly Redder van Redder transport uit Staphorst: wie heeft er nog filmpjes of foto’s van Vince? De peuter overleed op 23 juli nadat een tractor de auto, waar Vince en zijn ouders inzaten, doorboorde. "Heel Staphorst leeft erg mee met de ouders van de verongelukte peuter Vince," zegt Redder.

De zaak leek eerst nergens op uit te komen, maar na publicaties in, onder andere, het Algemeen Dagblad doken er bewegende beelden op van de bewakingscamera’s van de Action.

Vince en zijn ouders waren voor een uitstapje naar Staphorst. Toen ze op de terugweg waren naar huis in Heerjansdam sloeg het noodlot toe. Een tractor doorboorde hun auto en door de klap werd de peuter met zijn stoeltje uit de wagen geslingerd en overleed ter plekke.

Volgens Redder heeft de dominee van de Hersteld Hervormde kerk in Staphorst afgelopen zondag nog bij het drama stilgestaan. “Beide families zijn aangehaald door de dominee. De familie van Vince, maar ook de familie van de 26-jarige bestuurder van de tractor die deze ramp veroorzaakt heeft. Ook die familie heeft veel te verwerken. Voor hen is dit ongeluk ook een drama.”

De moeder van Vince, Lenny van der Giessen, is dankbaar voor alle steun en aandacht in deze zaak. “Een gevoel wat niet te beschrijven is. Het verlies van Vince slaat in als een bom, en nu dat er zoveel aandacht wordt besteed aan onze zoektocht, maakt je hart een klein sprongetje van geluk. Bijna niet te geloven. Toch nog een filmpje van onze lieve schat. Zo trots op Action Staphorst en Ludo Boon, de beveiliger van Action die de beelden vond. En alle mensen die ons steunen: in een woord, respect! Bedankt en liefs van de moeder van Vince,” aldus Van der Giessen.

Redder van het gelijknamige transportbedrijf is ook erg blij met het resultaat voor de ouders van Vince. Ze verspreidde in Staphorst een foto van de peuter. “Inmiddels heb ik mailcontact gehad met  zijn ouders en alle mails en reacties van Staphorst doorgestuurd. Ze zijn er heel blij mee. Ik heb ze met liefde geholpen.  Nu hebben ze gelukkig deze film van Vince.”

Bewoners geëvacueerd vanwege verdacht pakketje

In Oss is vrijdag aan het begin van de avond een verdacht pakketje aangetroffen op straat in een woonwijk. Dat meldt de politie. Uit voorzorg zijn omliggende woningen ontruimd. Zo'n 35 tot veertig mensen worden elders opgevangen, vertelt een woordvoerder.

Het pakketje is gevonden in de Roëllstraat. Hulpdiensten zijn massaal uitgerukt en zijn in afwachting van specialisten en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD). De straat is afgezet.

Justin Bieber heeft aap afbetaald

Justin Bieber is Duitsland geen geld meer verschuldigd voor zijn voormalige aapje Mally. De zanger, die het beestje vorig jaar achter moest laten bij de douane omdat hij niet de juiste papieren had, heeft het opvangcentrum waar Mally woonde de verschuldigde achtduizend euro betaald. Dat heeft het opvangcentrum vrijdag bekendgemaakt.

De 20-jarige Bieber had zijn huisdier vorig jaar bij zich toen hij in München aankwam. Op het vliegveld bleek echter dat de Canadees niet de juiste documenten had voor Mally en de aap werd in beslag genomen. Toen de zanger vervolgens geen moeite meer deed om het beestje terug te krijgen, werd Mally Duits eigendom. De aap woont nu in een dierentuin in het noorden van Duitsland.

Het opvangcentrum waar de aap vorig jaar verbleef, wilde dat Bieber het geld betaalde om kosten van de zorg, eten en controles van een dierenarts te dekken. Als de zanger, die geregeld in aanraking met justitie komt, niet had betaald, zou het mogelijk moeilijk worden voor hem om door Europa te reizen.

Lindeman slaat dubbelslag in de Tour de l'Ain

Bert-Jan Lindeman heeft vrijdag de derde etappe van de Tour de l'Ain gewonnen. De coureur van het Rabobank Development Team kwam in skioord Lelex-Mont Jura solo over de meet. Romain Bardet, de nummer zes van de Tour, werd op 57 seconden tweede. Lindeman door zijn zege ook de leiderstrui over.

Lindeman bekroonde met zijn zege een knappe solo. Hij behoorde tot een groep vroege vluchters. De Tour de l'Ain? eindigt zaterdag met een heuvelachtige etappe.

In de Ronde van Burgos sloeg Nairo Quintana eveneens een dubbelslag. De Colombiaan won de bergetappe met finish in Lagunas de Neila. Dani Moreno werd op zes seconden tweede. De Spanjaard is op een seconde de belangrijkste uitdager van Quintana, die zich voorbereidt op de Vuelta.

In de Artic Race of Norway boekte Alexander Kristoff een zege. De Noor won voor eigen publiek de massasprint in Alta. Landgenoot Thor Hushovd werd tweede en Edward Theuns derde. Belkin-kopman Lars Petter Nordhaug? bleef aan de leiding in het klassement

[EKA] Titels op 400 meter voor Rooney en Grenot

Martyn Rooney en Libania Grenot hebben in Zürich de Europese titels gepakt op de 400 meter. De strijd bij de mannen leek vooraf spannend te worden tussen de Britten Rooney en Matthew Hudson-Smith, de verrassing van de Commonwealth Games. 

De verwachting kwam uit en het werd een strijd tussen de twee Britten. Rooney vertrok snel, maar aan het einde kwam Hudson-Smith nog erg dichtbij. De winnende tijd van Rooney, 44,71 seconden, was echter net te hoog gegrepen voor zijn teamgenoot, die vier honderdsten tekort kwam. Donald Sanford zorgde voor een verrassing. De in de Verenigde Staten geboren Israëliër liep met 45,27 naar het brons.

Bij de vrouwen ging de overwinning na een mooie finale naar de Italiaanse Libania Grenot. De geboren Cubaanse ging erg hard van start en leek dat te moeten bekopen, maar toch kon ze nog standhouden. Met 51,10 seconden hield ze uiteindelijk genoeg over om de Oekraïense Olha Zemlyak (51,36) achter zich te houden. Zij was de beste in een zeer spannende sprint voor plek twee. Indira Terrero en Christine Ohuruogu liepen allebei 51,38, maar de Spaanse Terrero bleek het brons te pakken.

Ticketopbrengsten Minecraft-con gestolen

De Minecraft-conferentie Mineorama, georganiseerd door 'fans', werd vier dagen voordat het zou plaatsvinden geannuleerd. Volgens de organisatoren waren er problemen met de financiering en was het 'ZEKER GEEN SCAM!'. Zo'n 540 duizend dollar is verdwenen. 3600 tickets werden verkocht en één ticket kostte 150 dollar.

Mineorama zou plaatsvinden op 11 juli. Op 7 juli werd op de Facebookpagina een bericht geplaatst waarin werd bekendgemaakt dat de conferentie uitgesteld was. Op Twitter schreven de organisatoren dat het 'zeker geen scam' was, en dat er binnenkort meer informatie zou komen over het terugstorten van het geld. Sindsdien laten ze echter niets meer horen. De website is offline gehaald, het Twitteraccount is verwijderd en de Facebook blijft stil.

Kotaku kwam achter de contactgegevens van een van de organisatoren, maar het enige wat deze Timothy Carroll te zeggen had was: 'No comment'. Het is een aantal mensen al gelukt om hun geld terug te krijgen door middel van een terugvordering met hun creditcard, maar nog lang niet iedereen heeft hun geld teruggekregen.

Van Avermaet wint in Eneco Tour, Dumoulin leider

Greg van Avermaet heeft de vijfde etappe in de Eneco Tour gewonnen. De Belg van BMC was vrijdag de sterkste op de Vesten in Geraardsbergen. Tom Dumoulin sprintte naar de tweede plaats, voor de Rus Pavel Broett. De Giant-Shimano-renner neemt de witte leiderstrui over van Lars Boom, die vijfde werd.

In de kleine variant van de Ronde van Vlaanderen ontstond na meerdere aanvallen een kopgroep met Jens Debusschere, Matteo Trentin, Pablo Lastras en Ivan Rovny. Van dat viertal bleven na de derde en laatste beklimming van de Muur van Geraardsbergen alleen Trentin en Lastras over.

Een versnelling van Van Avermaet op de Bosberg betekende ook het einde van die samenwerking, waarna een groep met favorieten ontstond. Daaruit sprongen Laurens de Vreese en Broett weg, maar op de slotklim wist Van Avermaet ze te achterhalen.

In het klassement heeft Dumoulin nu twee seconden voorsprong op Boom. Manuel Quinziato is op elf tellen de nummer drie. Ook zaterdag en zondag voert de Eneco Tour nog over heuvelachtig terrein.

De leukste sporttweets van week 33

Na een onderbreking van een aantal weken zijn we weer terug met onze wekelijkse rubriek van de leukste sporttweets. Sinds vorige week zal de rubriek elke vrijdag in plaats van zondags verschijnen. Verder blijft alles bij het oude en zetten we de allerleukste sporttweets weer voor jullie op een rijtje.

Als je er op je best uit wil zien op een teamfoto moet je soms wat trucjes uithalen:

Een deel van het wielerpeloton is in het noorden van Noorwegen neergestreken voor de Arctic Race of Norway en dat levert mooie plaatjes op:

Bij FC Dordrecht moeten ze nog een beetje wennen aan hun nieuwe status van Eredivisie-ploeg:

Op het podium eindigen bij de 100 meter op het EK atletiek schreeuwt om een selfie met onder andere onze eigen Dafne Schippers:

Over Dafne Schippers gesproken:

Telstar is niet zomaar een clubje blijkt maar weer:

Op de laatste dag van het PGA Championship trof Joost Luiten Nederlandse weersomstandigheden:

Zwemmer Ross Murdoch ontving fanmail. Het mag een wonder heten dat het is aangekomen:

Bijzonder bezoek bij Liverpool:

Terwijl Sharon van Rouwendaal de laatste meter van de door haar gewonnen 10 kilometer zwom, volgden haar ploeggenoten haar op de voet. Vooral Femke Heemskerk hield het niet meer van enthousiasme:

De 10 kilometer op het land bleek in Zürich tijdens het EK atletiek een pijnlijke bedoening:

Kamergenoten houden tijdens sportevenementen altijd rekening met elkaar. Zelfs als dat inhoudt dat je je niet eens kan omkleden:

Mooi zo'n glazen trofee, ze kunnen alleen zo makkelijk kapot gaan:

Plaspauze tijdens de Eneco Tour:

We vragen ons af of dit volgens de regels in het wielrennen wel mag. Zdenek Stybar neemt de koffie tot zich via een spuit:

Jake Stein werd tijdens de tienkamp op de Commonwealth Games al meteen gediskwalificeerd na twee valse starts op het eerste onderdeel. Gelukkig kan niemand hem op de trainingen uit de wedstrijd schieten:

Stybar aan beterende hand na operatie

De toestand van Zdenek Stybar is verbeterd. De Tsjech, die hard ten val kwam in de vierde etappe van de Eneco Tour, is met succes geopereerd aan de wonden aan zijn mond, meldt zijn ploeg Omega Pharma-Quick-Step vrijdag. Omdat Stybar moeite heeft met eten en drinken, blijft hij vrijdag nog wel in het ziekenhuis.

Stybar ging donderdag in het gedrang van de massasprint onderuit en werd met bebloed gezicht per ambulance afgevoerd. De 28-jarige renner liep geen botbreuken of hersenschade op, maar brak wel een aantal tanden en verwondde zijn lippen. Zijn seizoen is waarschijnlijk voorbij, liet teammanager Patrick Lefevere weten aan Sporza.

Stybar schreef de Eneco Tour vorig jaar op zijn naam. Ook deze editie gold hij als een van de favorieten.

[EKA] Hassan bezorgt Nederland tweede goud

Sifan Hassan heeft haar favorietenrol op de 1500 meter helemaal waargemaakt. In Zürich was ze oppermachtig en pakte ze haar eerste Europese titel. Voor Nederland is het, na Dafne Schippers op de 100 meter, het tweede goud tijdens het EK.

Zoals in al haar wedstrijden begon Hassan op de allerlaatste plek. Haar enige serieuze concurrente, de Zweedse Abeba Aregawi, begon midden in de groep en schoof langzaam een beetje op. 

Voor Hassan begon de echte wedstrijd na ruim 900 meter. Op dat moment liet ze de laatste plek los en liep ze in krap 150 meter naar de eerste positie. Aregawi kon echter antwoorden en haalde de Nederlandse weer in. Toch bleek Hassan de sterkste, nadat ze op 150 meter van de streep de aanval nog eens inzette en Aregawi voorbij liep.

Hassan kwam na 4:04,18 minuten over de streep, terwijl Aregawi bijna een seconde toe moest geven. Ruim achter de twee wereldtoppers ging de derde plek naar de Britse Laura Weightman.

Hassan verslaat Aregawi en pakt het Europese goud op de 1500 meter (Foto: Getty)

Gerbrands: PSV wil nog twee spelers halen

Toon Gerbrands, algemeen directeur van PSV, heeft in het tv-programma FC Onder Ons van Omroep Brabant laten weten nog twee spelers te willen halen. Het is echter nog niet duidelijk of dit duo gekocht of gehuurd zal worden.

Volgens Gerbrands wil PSV nog een middenvelder en een centrale verdediger halen. Aanvankelijk was de ploeg in de markt om Steven Defour te contracteren, maar na een hoop gesteggel koos de Belg voor een avontuur bij RSC Anderlecht.

Daarnaast zouden nog een aantal spelers op het lijstje van PSV staan, waarmee de ploeg zaken zou willen doen. In de komende twee weken zal ongetwijfeld meer duidelijk worden.

Dave Roelvink nog een nacht in de cel

Dave Roelvink brengt ook vrijdagnacht door in de cel. De zoon van zanger Dries Roelvink is vrijdagmiddag verhoord in verband met een roof van onder meer juwelen, maar mag voorlopig nog niet naar huis. Dat laat een politiewoordvoerder weten aan Novum Nieuws. Roelvink werd donderdag aangehouden. Ook de drie andere verdachten zitten nog vast.

De diefstal vond plaats tijdens een huisfeest waar Dave en zijn trawanten eind juli waren. De politie wilde zijn kant van het verhaal horen en arresteerde hem. Omdat er niet direct tijd was om Roelvink te verhoren moest hij donderdagnacht in de cel doorbrengen. Wanneer Roelvink en zijn kompanen naar huis mogen kon nog de woordvoerder niet zeggen.

Roelvink, die eerder ontkende de spullen te hebben gestolen, wordt sinds deze week in verband gebracht met de diefstal. Roelvink kondigde donderdag aan aangifte te doen tegen de familie van het meisje dat hem van de roof beschuldigt. Wanneer hij dit gaat doen is onduidelijk.

Mertesacker (29) stopt als international

De finale op het WK voetbal in Brazilië bleek voor Per Mertesacker zijn laatste in dienst van de Duitse nationale ploeg te zijn geweest. De verdediger van Arsenal heeft namelijk te kennen gegeven te stoppen als international.

"Na tien jaar in de 'Nationalmannschaft' wil ik zelf het einde bepalen", aldus de 29-jarige Mertesacker. Na Philip Lahm en Miroslav Klose is de verdediger de derde Duitser, die zich niet meer beschikbaar stelt.

Mertesacker speelde 104 keer in het shirt van Duitsland en was daarin goed voor vier doelpunten. De speler fungeerde in de finale op het WK voetbal als invaller. "Het was een gouden afscheid", blikte hij terug. Naast de gouden plak in Brazilië won de voetballer ook nog brons op de WK's van 2006 en 2010.

Duitse geheime dienst luisterde Clinton af

De Duitse geheime dienst BND heeft ten minste eenmaal een telefoongesprek van de voormalige Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Cinton afgeluisterd. Dat meldt de Duitse krant Süddeutsche Zeitung vrijdag.

De Duitse regering zou daarnaast opdracht hebben gegeven een NAVO-bondgenoot af te luisteren. De krant ontdekte de afluisterpraktijken na bestudering van documenten die door een spion bij de BND aan de CIA waren doorgespeeld.

De informatie slaat de Duitse regering het zwaard van morele verontwaardiging uit handen. Ook de Duitsers blijken immers bondgenoten af te luisteren. Vorig jaar ontstond nog een rel toen bleek dat de mobiele telefoon van bondskanselier Angela Merkel door de Amerikaanse geheime dienst was afgetapt.

Bronnen bij de Duitse regering ontkennen dat er sprake was van stelselmatig afluisteren, aldus de SZ. Bovendien zou het afluisteren van Clinton per ongeluk zijn gebeurd. Een transcript van het telefoongesprek werd nadien echter niet vernietigd. Dat dit niet gebeurde, was 'dwaasheid', zei een lid van de regering tegen SZ. CIA-spion Markus R. kopieerde het transcript en overhandigde dit aan zijn Amerikaanse broodheren.

In de zomer van 2013 werd besloten dat het afluisteren van Amerikaanse politici gestaakt moest worden. Afgetapte berichten moesten ongelezen vernietigd worden.

Tussen de documenten van R. bevond zich ook een lijst met landen die door de BND bespioneerd mochten worden. De Verenigde Staten stonden hier niet op, maar wel een ander lid van de NAVO.

WHO: dodental ebola opgelopen tot 1145

Het dodental als gevolg van de ebola-uitbraak in West-Afrika steeg vrijdag naar zeker 1145. Dat liet Wereldgezondheidsorganisatie WHO weten.

Woensdag lag het officiële dodental van het ebolavirus op 1069 mensen. Waarschijnlijk ligt het aantal doden en besmettingen veel hoger dan bekend, vermoedt de WHO. De organisatie zei donderdag dat de uitbraak van ebola sterk wordt onderschat.

De president van Sierra Leone, Ernest Bai Koroma, drong vrijdag aan op een 'robuuster antwoord' van de WHO op de ebola-epidemie. Sierra Leone, Guinee en Liberia zijn de landen in West-Afrika die het zwaarst zijn getroffen.

WHO: dodental ebola opgelopen tot 1145
WHO: dodental ebola opgelopen tot 1145 (Foto: ANP)

Nederlander overgeleverd aan Engeland na cokevangst

Een 67-jarige Nederlander is deze week overgeleverd aan Groot-Brittannië omdat hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het invoeren van 108 kilo cocaïne in Schotland. Dat meldt het National Crime Agency vrijdag. De man was in mei opgepakt in Aalsmeer.

De Nederlander zit vast en moet over een paar weken voor de rechtbank in Leeds verschijnen. Ook drie andere mannen uit Nederland, onder wie de zoon en kleinzoon van de 67-jarige, werden opgepakt.

Het drietal werd op 9 mei, toen de cocaïne werd aangetroffen, gearresteerd in de plaats Seamill. Ze moeten zich op 29 augustus voor de rechtbank verantwoorden. De 67-jarige staat op 27 augustus terecht.

Erdogan officieel winnaar presidentsverkiezingen

Recep Tayyip Erdogan is officieel de winnaar van de Turkse presidentsverkiezingen. De huidige premier van Turkije kreeg in de verkiezingen op 10 augustus 51,79 procent van de stemmen, deelde de Turkse kiesraad vrijdag mee. Erdogan wordt op 28 augustus beëdigd als president.

Waarschijnlijk kiest de partij van Erdogan volgende week een nieuwe premier. Minister van buitenlandse zaken Ahmet Davutoglu zou een grote kanshebber zijn.

Het Turkse presidentschap is momenteel een grotendeels ceremoniële functie. Erdogan heeft laten weten de rol van de president te willen versterken en wil de bevoegdheden die de president heeft vaker aanwenden, bijvoorbeeld door kabinetsvergaderingen voor te zitten.

Limburgse boeren willen geld zien van waterschap

Het waterschap Peel en Maasvallei heeft schadeclaims ontvangen van 24 Limburgse landbouwbedrijven. De boeren willen geld zien voor de schade die hun gewassen hebben opgelopen door de hevige regenval in de afgelopen weken. Dat meldt de NOS vrijdag.

De bedrijven vinden volgens de omroep dat het waterschap te weinig heeft gedaan om de wateroverlast te beperken. Veel akkers zijn drassig geworden door de aanhoudende regen. De boeren zijn bang dat daardoor een groot deel van hun oogst verloren gaat. De schade zou meer dan een miljoen euro bedragen.

Peel en Maasvallei spreekt van overmacht door een ongebruikelijke zomer, met extreme neerslag. "Normaal is er rond deze tijd droogte. Nu is de grond verzadigd met water", zegt een woordvoerder tegen de NOS.

Het waterschap stelt verder alles gedaan te hebben om de overlast te beperken. Peel en Maasvallei liet woensdag al weten dat de wateroverlast als gevolg van de 'extreme' hoeveelheden neerslag aanhield ondanks alle maatregelen, zoals extra maaien en het verlagen van de stuwen. Het waterpeil in beken bleef daardoor onverminderd hoog en de grond verzadigd.

Meer slachtoffers ziekmakende legerverf melden zich

Het aantal mensen die claimen ernstig ziek te zijn geworden door hun werk in NAVO-depots met een kankerverwekkende stof in camouflageverf neemt snel toe. Bij letselschadespecialist Yme Drost hebben zich inmiddels 45 vermeende slachtoffers gemeld. Niet alleen zijn ze in aanraking gekomen met een kankerverwekkende stof die in camouflageverf was verwerkt, ook het verblijf in de nabijheid van tanks met verarmd uranium in de bepantsering zou ernstige aandoeningen hebben veroorzaakt.

Een groot deel stelt kanker te hebben opgelopen door de werkzaamheden voor de NAVO. "Met name de groep mensen met blaas- en longkanker springen eruit." Ook andere kankersoorten worden gemeld, evenals afbrokkelende nagels, longziektes en leukemie. Dagelijks melden zich nieuwe slachtoffers, laat Drost vrijdag weten.

De grootste groep van 29 slachtoffers werkte in Vriezenveen. Negen mensen waren werkzaam in Coevorden, de overigen werkten in Ter Apel, Eygelshoven en Brunssum. Drost meldde vorige week woensdag nog dat dertien oud-militairen schadevergoeding van Defensie eisen omdat ze ziek zouden zijn geworden doordat ze zonder beschermende kleding op een NAVO-depot in het Overijsselse Vriezenveen werkten met de Chemical Agent Resistant Coating (CARC).

Tot 1991 werd het kankerverwekkende en giftige chroomtrioxide aan de verf toegevoegd. Op de basis, die tot 2003 door de Verenigde Staten werd gebruikt, werd legermateriaal uit oorlogsgebieden opgeknapt en overgespoten. "Vanuit Milieudefensie is destijds aangegeven dat op de basis verarmd uranium lag opgeslagen en dat er gevaarlijke stoffen werden gebruikt, maar dit werd toen door de Amerikanen en Defensie weggewuifd", zei Drost.

Onlangs deed een ex-werknemer zijn verhaal in De Twentsche Courant Tubantia. Daarna meldden oud-militairen met soortgelijke klachten zich bij de letselschadespecialist.

Asscher: scholen moeten antisemitisme bestrijden

Scholen moeten een grotere rol gaan spelen in de bestrijding van antisemitisme in Nederland. Het kabinet gaat docenten daarom helpen om antisemitisme en discriminatie beter bespreekbaar te maken in de klaslokalen. Dat heeft vicepremier en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher vrijdag gezegd in Den Haag.

"Helaas is antisemitisme ook in ons land nooit weggeweest," zei Asscher. "Je ziet veel verontrustende incidenten. De afgelopen maanden zijn we in een nieuwe fase gekomen met in mijn ogen echt afschuwelijk uitingen in de straten van Den Haag en op andere plekken."

Samen met minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) organiseert de bewindsman op korte termijn rondetafelgesprekken over discriminatie en antisemitisme. Op scholen wordt meer ingezet op het wegnemen van vooroordelen door joden, islamieten en homoseksuelen over hun eigen ervaringen te laten vertellen.

Asscher erkent dat het een probleem is dat veel leraren antisemitisme überhaupt niet aan de orde durven stellen in het klaslokaal. De bewindsman wil dat schooldirecties daarom pontificaal achter hun docenten gaan staan. "Het is een kwestie van lange adem."

De afspraken vloeien voort uit overleg dat eerder deze maand op het Catshuis werd gehouden met joodse organisaties. Het kabinet nam toen krachtig afstand van elke vorm van discriminatie en antisemitisme.

Kensington voor het eerst op eerste plek

Kensington heeft voor het eerst een eerste plaats boven aan een hitlijst gescoord. De Utrechtse band kwam met zijn derde plaat Rivals, die vorige week vrijdag verscheen, nieuw binnen op de eerste plek in de Album Top 100. Ook singles van Kensington hebben nog nooit een hitlijst aangevoerd.

De hoogste plaats die Kensington tot nu toe wist te bemachtigen in de Album Top 100 was de zesde plek. Die scoorde de band in 2012 met zijn tweede album Vultures. De debuut-cd Borders wist het twee jaar eerder niet verder te schoppen dan een 67e plek.

Kensington stoot Eric Clapton van de troon. Zijn album The Breeze: an Appreciation of JJ Cale voerde de lijst de afgelopen twee weken aan. Stromae daalt ook een plaatsje. De zanger is met Racine Carrée te vinden op de derde plek.

Van Gerwen wint in Singapore, Van Barneveld verliest

Michael Van Gerwen heeft de halve finales gehaald van de Singapore Darts Masters, een toernooi in de World Series van de PDC. De World Series zijn een serie lucratieve dartwedstrijden door de PDC in het leven geroepen om het darten in de wereld te promoten. Mighty Mike won met 10-4 van Andy Hamilton. 

Voor Van Barneveld zat het tripje naar Singapore er na één duel op. Hij verloor met 10-6 van Simon Whitlock. De Hagenaar stond na elf legs nog met 5-6 voor. Verder was James Wade met 10-4 te sterk voor Peter Wright en won Dave Chisnall met 10-6 van Phil Taylor. 

Zaterdag worden de halve finales en finale gespeeld. Van Gerwen speelt tegen Wade en Chisnall treft Whitlock. Van Gerwen won eerder dit jaar de World Series in Dubai. Deze maand zijn er ook nog stops van de World Series in de Australische steden Perth en Sydney. 

Hoogvliet en Boni steunen campagne tuinbouw

Hoogvliet en Boni zijn de eerste supermarktketens die de landelijke campagne van de Nederlandse tuinbouwsector steunen. De twee grootgrutters brengen Nederlandse groenten en fruit vanaf zaterdag in hun winkels extra onder de aandacht bij consumenten. Dat maakte de organisatie Samen Sterk, die de campagne heeft opgezet, vrijdag bekend.

Fruit en groenten van Nederlandse bodem zijn in de winkels van Boni en Hoogvliet te herkennen aan het logo van Samen Sterk. Het is de bedoeling dat consumenten daardoor eerder voor verse producten uit Nederland kiezen. Dat moet de weggevallen export als gevolg van de Russische boycot zo veel mogelijk opvangen.

De actieorganisatie, een groep waarin de elf belangrijkste spelers uit de tuinbouwsector zijn samengebracht, verwacht dat de komende tijd meer supermarktketens hun initiatief steunen. Albert Heijn en Jumbo lieten aan de NOS weten met eigen aandachtsacties te komen.

[upd] Russisch konvooi deels vernietigd

Volgens het Oekraïense medium Ukrinform zijn de Russen inmiddels tot Loehansk opgetrokken. Verschillende journalisten van Westerse media als de doorgaans betrouwbare Britse krant The Guardian bevestigden de inval eerder vandaag al.

De kolonne aan militaire voertuigen, waaronder meer dan 20 Russische gepantserde voertuigen, vertrok donderdagavond de grens over en zou nu dus aangekomen zijn in één van de twee grote steden die nog in handen van de pro-Russische rebellen zijn.

De andere stad, Donetsk, wordt al enkele weken belegerd door het Oekraïense leger, dat zich naar eigen zeggen inmiddels tot aan de buitenwijken heeft weten te vechten.

Update 17.19 uur:
Volgens persbureaus ANP en Reuters heeft het Oekraïense leger verschillende Russische pantservoertuigen kapotgeschoten.

De Oekraïeners begonnen zodra de Russen de grens goed en wel gepasseerd waren, naar eigen zeggen met artillerie naar het konvooi te schieten. Met resultaat, zo meldt een woordvoerder.

Hoeveel voertuigen precies naar z'n grootje geschoten zijn, is nog niet bekend. Volgens de Oekraïeners gaat het om 'een groot deel' van de kolonne.

EU-ministers steunen bewapening Koerden

De ministers van buitenlandse zaken van de EU staan achter het besluit van lidstaten de Koerden in Irak te bewapenen. Dat heeft de Raad van de Europese Unie vrijdag meegedeeld.

"De Raad steunt het besluit van individuele lidstaten om gehoor te geven aan het verzoek van de Koerdische regionale autoriteiten om met spoed militair materieel beschikbaar te stellen", staat in de conclusies van de Raad. Voorwaarde is dat de inzet niet in strijd is met nationale wetten van de lidstaten en dat er toestemming is van de autoriteiten in Bagdad.

Een van de landen die wapens naar Irak sturen is Frankrijk. Duitsland gaf aan niet-dodelijk militair materieel zoals nachtkijkers en bomdetectieapparatuur te sturen.

Nederland stuurt voorlopig geen wapens naar Irak. "We sluiten helemaal niks uit, maar op dit moment hebben we op dat punt geen plannen", liet minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken weten voorafgaand aan de bespreking.

Granaten en vuurwapens gevonden in woning Rijswijk

In de woning van een 68-jarige man uit Rijswijk is woensdagavond een fikse hoeveelheid wapens gevonden. Het gaat onder meer om granaten, vuurwapens, zwaarden, messen, bajonetten en een flinke hoeveelheid munitie, meldt de politie.

De man had toestemming om enkele wapens en een munitieverzameling te houden. Dat hij echter meer in huis had dan toegestaan, werd ontdekt tijdens een controle bij de zogenoemde verlofhouder. Agenten zagen her en der in het huis open en bloot munitie van verschillende kalibers liggen en toen de man hen langs kamers leidde, troffen ze onder meer vuurwapens, zware munitie, zwaarden en messen aan.

Vanwege de hoeveelheid wapens en munitie werd besloten tot een huiszoeking. Daarbij stuitten agenten ook op bajonetten, een grote hoeveelheid munitie, enkele grotere granaten en een dubbelloops hagelgeweer. Bij het leegruimen troffen agenten ook nog drie revolvers, waarvan er een was doorgeladen, een startpistool en drie werpmessen aan, waarvoor hij geen vergunning had.

Alle wapens en munitie zijn in beslag genomen. De Rijswijker is zijn verloven kwijt.

Vrouw smokkelt cocaïne in borstimplantaten

De Spaanse politie heeft een vrouw opgepakt die 1,7 kilo cocaïne smokkelde in haar borsten. De drugs zaten verborgen in implantaten die bij de 43-jarige Venezolaanse waren ingebracht.

De smokkel kwam aan het licht bij een controle op een vlucht van Bogota naar Madrid. Agenten vonden dat de vrouw zich verdacht gedroeg. Omdat ze bij controle van haar bagage niets vonden hebben de drugsagenten haar gefouilleerd. Toen ze onregelmatigheden en verwondingen voelden in haar borsten bekende de smokkelaarster dat ze cocaïne in zich droeg.

De drugsimplantaten zijn in een ziekenhuis in Madrid verwijderd. De vrouw is opgepakt.

SharePlay gelimiteerd tot 1 uur

Nadat Sony iedereen had weggeblazen met zijn nieuwe SharePlay functie voor de PlayStation 4, komen langzaam aan de mindere kanten van de functie naar boven. Zo kan je maar maximaal 60 minuten iemand anders zijn sessie over nemen.

Aan de andere kant, er zit geen limiet aan hoe vaak je een spel van iemand anders kan overnemen of samen kan spelen. Sony bevestigde ook dat alle games die met een Dual Shock 4-controller speelbaar zijn de SharePlay functie ondersteunen. Ook kan je savegames opslaan opslaan op je eigen PS via SharePlay, zodat je bijvoorbeeld verder kan gaan zodra je het spel zelf heb gekocht.

Een relasedatum is helaas nog niet bekend, maarde veelbelovende 2.0 systeemupdate is dit jaar nog te downloaden. 

Borderlands cosplay-wedstrijd is bijna voorbij

Je hebt nog tien dagen kans om je op te geven voor de Europese Borderlands cosplay-wedstrijd. Er zijn zes categorieën en zes winnaars. De winnaars van de Verenigde Staten en Canada zijn al bekend dus dan heb je een idee wat de bedoeling is. De hoofdprijs is een fotosessie voor de Borderlands Kalender.

De categorieën zijn Handsome Jack, Athena , Nisha, Wilhelm, Claptrap (mag ook een pop zijn) en Moon Moxxi. Het cosplaykostuum moet het hele lichaam bedekken.

cosplay

Kabinet vergadert dinsdag in Twente

Het kabinet begint het overleg over de begroting voor 2015 volgende week niet in Den Haag, maar in Twente. Dat gebeurt op uitnodiging van minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD). Dat zei premier Mark Rutte (VVD) vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie.

De vergadering wordt gehouden in een kasteel in Kamps woonplaats Diepenheim, licht de woordvoerder van Rutte toe. Ook gaan de ministers even bij Kamp langs.

Voor de lunch hebben de ministers een eerste gesprek over de begroting voor volgend jaar. Vervolgens gaan ze praten over 'de grote kwesties'. Daarbij gaat het om het stimuleren van groei en banen, tegen de achtergrond van de grote geopolitieke gebeurtenissen van de afgelopen tijd.

"Aan het begin van het politieke seizoen hebben we altijd een moment waarop we met de staatssecretarissen en ministers ten principale spreken over de grote kwesties die voorliggen", zei Rutte.

Maandag, een dag vóór de kabinetsvergadering in Twente, vindt de eerste ronde plaats van overleg van het kabinet, de coalitiepartijen en de 'constructieve oppositiepartijen' D66, ChristenUnie en SGP over de begroting van volgend jaar. Dat gebeurt op het ministerie van Financiën in Den Haag.

Dries Roelvink zonder zoon Dave op podium

Dries Roelvink staat vrijdagavond zonder zijn zoon Dave op het podium. De twee zouden samen een optreden geven op een festijn in Wijdewormer, maar Roelvink junior wordt vastgehouden op een politiebureau in verband met de roof van onder meer juwelen.

"Voor alle duidelijkheid: vanavond zou ik samen met Dave optreden op het grote nazomerfeest in Wijdewormer. Dave kan er niet bij zijn, maar mijn optreden gaat gewoon door daar", schrijft Dries op zijn Facebookpagina.

De organisatie van het feest houdt echter een slag om de arm. "Tot nu toe weten wij en het boekingsbureau nog van niets, dus wat is waar?", laat het comité op zijn beurt weten op Facebook. "We wachten in spanning af!"

Dave werd donderdag aangehouden in verband met de roof. Hij zou meer weten dan hij loslaat over de diefstal tijdens een huisfeest en moet daarom zijn verhaal doen bij de politie. Het is nog niet bekend wanneer hij weer naar huis mag.

Dries vindt het goed dat zijn zoon is aangehouden. "Ik juich dit wel toe", zei de zanger tegen De Telegraaf. "Dit moest juist gebeuren om duidelijk te krijgen wat Dave zijn rol is", aldus de zanger. Hij vindt het namelijk vervelend dat het verhaal maar blijft 'sudderen' in de media.

Feyenoord bevestigt komst Kazim-Richards

Feyenoord heeft de komst van Colin Kazim-Richards vanmiddag via Twitter bevestigd. De aanvaller wordt voor de duur van een jaar gehuurd van het Turkse Bursaspor.

Kazim-Richards speelde in het verleden voor onder meer Sheffield United, Fenerbahçe SK en Blackburn Rovers. Daarnaast werd hij ook al 35 keer opgeroepen voor de Turkse nationale ploeg.

De 27-jarige aanvaller brak in het seizoen 2007/0208 definitief door bij het Turkse Fenerbahçe SK. Hij begon steeds vaker in de basis en vestigde zijn naam definitief door in de kwartfinale van de Champions League tegen Chelsea de gelijkmaker binnen te schieten.

Reiziger nog ontevreden over op tijd rijden NS

Reizigers zijn nog altijd niet tevreden genoeg over het op tijd rijden door de NS. In het eerste kwartaal gaf 47 procent van de reizigers de NS een 7 of meer voor op tijd rijden, in het tweede kwartaal was dat 51 procent, blijkt uit vrijdag door de NS vrijgegeven cijfers. Met staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) is echter afgesproken dat dit percentage dit jaar 53 procent moet bedragen.

Mansveld besloot eerder dit jaar de NS nog een definitieve boete op te leggen van 2,75 miljoen euro, omdat de vervoerder in 2012 prestatieafspraken met de overheid onvoldoende was nagekomen, onder meer omdat reizigers ontevreden waren over de punctualiteit van treinen. Ook vonden zij dat servicemedewerkers meer aanspreekbaar moeten zijn en de kans op een zitplaats in de spits omhoog moet. De boete had kunnen worden kwijtgescholden als de prestaties vorig jaar voldoende verbeterden, maar dat was niet het geval.

Voor 2013 heeft Mansveld de NS inmiddels ook een voorlopige boete opgelegd van 2,75 miljoen euro. Uit de cijfers van vrijdag blijkt dat de oordelen van de klanten de eerste twee kwartalen echter redelijk overeenkomen met die van vorig jaar. Cijfers over beschikbaarheid van zitplaatsen in de spits zijn er op dit moment volgens een NS-zegsman nog niet. Vorig jaar gaf 68,6 procent van de reizigers de NS hier minstens een 7 voor. Dit jaar moet minimaal zeventig procent van de reizigers dat doen.

Het aantal mensen dat met de NS een geslaagde reis had zonder vertraging en met een succesvolle overstap is in de eerste helft van het jaar overigens verbeterd, wijzen de cijfers verder uit. Bedroeg de zogenoemde reizigerspunctualiteit in de eerste helft van vorig jaar nog 90,4 procent, het eerste halfjaar van 2014 was dat 93,3 procent. Vooral in het eerste kwartaal vielen minder treinen uit. Van de geplande ritten ging in het eerste kwartaal van vorig jaar 96,1 procent door, tegenover 98,3 procent dit jaar.

Vakantie schiet er voor Rutte bij in

Premier Mark Rutte (VVD) komt deze zomer niet meer toe aan vakantie. Dat heeft Rutte vrijdag gezegd op zijn persconferentie na de eerste reguliere kabinetsvergadering na het zomerreces.

Rutte heeft er geen problemen mee dat hij zijn vakantie heeft moeten inleveren als gevolg van het neerstorten van vlucht MH17. "Ik doe het graag, want het is belangrijk werk." Het heeft Rutte 'enorm gemotiveerd' dat hij zich kon inzetten voor de nabestaanden. Dat geldt ook voor de overige bewindslieden en hun ambtenaren, zei Rutte.

Op de eerste dag van zijn vakantie in Duitsland keerde Rutte terug vanwege het neerstorten van vlucht MH17, waar hij sindsdien volop mee bezig is geweest. Inmiddels staat het politieke seizoen weer op het punt van beginnen, en zit een vakantie er niet meer in.

Vanaf volgende week wordt vrijwel dagelijks vergaderd over de begroting van volgend jaar. Begin september gaan ook de debatten in de Tweede Kamer weer van start.

Amerikaans stel verdacht van moord op Bali

Een jong Amerikaans stel is vrijdag op het Indonesische eiland Bali aangeklaagd voor moord. Het 19-jarige meisje en haar twee jaar oudere vriend werden woensdag gearresteerd nadat het lijk van de 62-jarige moeder van het meisje was gevonden in een koffer die ze in een taxi hadden achtergelaten.

Ze hadden de chauffeur verteld dat ze nog even in hun hotel moesten uitchecken, maar verdwenen en lieten niet meer van zich horen. Toen hotelmedewerkers bloedsporen op de koffer zagen, reed de chauffeur ermee naar de politie, die de lugubere vondst deed. De dochter en haar vriend werden later in Kuta opgespoord en opgepakt.

Volgens de politie willen de twee verdachten niet erg meewerken aan het onderzoek. De vriend beroept zich op zijn zwijgrecht totdat zijn advocaat uit de Verenigde Staten is aangekomen. De politie onderzoekt ook of de twee verdachten drugs hebben gebruikt.

Uit de autopsie op het lichaam van de moeder is gebleken dat zij voor haar dood met iemand gevochten heeft. Op beelden van bewakingscamera's van het hotel is volgens de politie te zien dat de vrouw maandag in de lobby ruzie maakte met de vriend van haar dochter. De autoriteiten in een voorstad van Chicago waar de vrouw met haar dochter woonde zeggen dat de politie daar tientallen keren aan de deur is geweest, maar dat dit nooit tot een aanhouding heeft geleid. Vrienden en vriendinnen van de omgebrachte vrouw hebben tegen plaatselijke journalisten gezegd dat moeder en dochter vaak ruzie met elkaar hadden.

Thailand houdt stellen met draagmoederbaby's tegen

Thailand heeft deze week vier stellen tegengehouden die met hun door een draagmoeder gebaarde baby het land wilden verlaten. Het gaat om twee Australische en twee Amerikaanse stellen. Dat heeft de Australische omroep ABC vrijdag gemeld.

Op het vliegveld van Bangkok werden donderdag twee Australische stellen tegengehouden, die met hun baby's naar huis wilden gaan, aldus ABC. Een van de stellen had de draagmoeder meegenomen, in de hoop op die manier problemen bij de douane te voorkomen. De Amerikaanse stellen probeerden een dag eerder tevergeefs het land te verlaten. De stellen zullen de rechter toestemming moeten vragen om de baby's mee naar huis te nemen en dat proces kan maanden in beslag nemen, zeiden de Thaise autoriteiten tegen ABC.

Commercieel draagmoederschap is een lucratieve business in Thailand, maar is in opspraak geraakt door het geval van een jongetje met het syndroom van Down, dat door een Australisch echtpaar bij zijn Thaise draagmoeder zou zijn achtergelaten. Het stel nam alleen het niet gehandicapte tweelingzusje van het jongetje mee. De Thaise regering heeft nu stappen gezet om commercieel draagmoederschap te verbieden.

Overigens is inmiddels gebleken dat de draagmoeder heeft geweigerd het jongetje af te staan, omdat ze bang was dat het in Australië in een tehuis terecht zou komen.

Het Australische ministerie van buitenlandse zaken en handel wilde niet op het bericht van ABC ingaan.

Laveloze meisjes schuimbekkend van Texel gehaald

Twee meisjes van 13 en 14 jaar zijn donderdagavond in het ziekenhuis in Den Helder opgenomen vanwege overmatig drank- en drugsgebruik. Ze zaten op een camping op Texel waar ze met een groepje een fles wodka soldaat hadden gemaakt. Ook had een van de meisjes een joint gerookt, meldt de politie.

De agenten troffen de tieners rond 23.45 uur met schuim om de monden aan op de camping aan de Roggeslootweg in De Cocksdorp. Een van de meisjes liet haar ontlasting lopen. De politie hield eerst nog rekening met een verhaal dat ze drank en drugs toegediend zouden hebben gekregen maar dat bleek niet het geval. De ouders hebben de meisjes uiteindelijk van het eiland gehaald.

[vid] Man spot zichzelf en vrouw in pornofilm

Een man uit Wuhan kreeg onlangs de verrassing van zijn leven. Toen de Chinees stiekem naar een gedownloade natuurfilm zat te kijken, zag hij daarin ineens zichzelf die zijn vrouw alle hoeken van de kamer liet zien.

De beste man had in het geniep een pornofilmpje gedownload en op zijn telefoon gezet. Toen zijn vrouw even een avondje weg was, besloot hij het videootje in bed te bekijken.

Opeens zag de gele geilaard een kerel met een moedervlek die hem wel heel bekend voorkwam. En verdomd, ook de vrouw die door de kerel werd uitgewoond, kwam hem bekend voor. Het stel bleek niemand minder te zijn dan hemzelf en zijn vrouw.

In plaats van woedend te worden, belde de Aziaat verrukt zijn vrouw. Samen kwam ze tot de conclusie dat het stel tijdens een hotelovernachting twee jaar geleden stiekem was gefilmd. Toch besloten ze naar de politie te gaan.

Blomsnol heeft het bewuste hotel inmiddels uitgekamd maar niets gevonden. Omdat de site waarop het filmpje staat is gehost in de VS, kan China niets anders doen dan de site te blokkeren. Iets waar het land zoals bekend geen moeite mee heeft.

Een hilarische animatie, het pornootje in kwestie heb ik nog niet kunnen traceren

Movistar met Quintana en Valverde in Vuelta

Nairo Quintana en Alejandro Valverde verschijnen op 23 augustus namens Movistar aan de Ronde van Spanje. Zij voegen zich bij het toch al indrukwekkende deelnemersveld van de Vuelta.

De eerstgenoemde Colombiaan won dit seizoen al de Giro d'Italia, maar ontbrak in de Tour de France. Valverde schreef de Vuelta in 2009 al eens op zijn naam.

Beide kopmannen van Movistar gaan de strijd aan met Chris Froome en Alberto Contador, die tijdens de Ronde van Frankrijk geblesseerd uitvielen.

Movistar met Quintana en Valverde in Vuelta
Movistar met Quintana en Valverde in Vuelta (Foto: ANP)

Ajax richt zich niet alleen op Eto'o

Ajax heeft nog andere opties als Samuel Eto'o de aanbieding van de landskampioen afwijst. "We richten ons natuurlijk ook op andere spitsen", zei trainer Frank de Boer op een persconferentie. Ajax wil de transfervrije Eto'o graag vastleggen, maar heeft concurrentie van clubs als Liverpool, Internazionale, AS Roma en Everton.

In Amsterdam moet de 33-jarige Kameroener de voorhoede van ervaring voorzien. Ajax heeft nu de beschikking over de jonge aanwinsten Arkadiusz Milik en Richairo Zivkovic. Kolbeinn Sigthórsson aast op een transfer naar het buitenland.

NAC huurt Perica nog een jaar van Chelsea

NAC Breda heeft dit seizoen opnieuw de beschikking over Stipe Perica. De Brabanders huren de 19-jarige spits net als vorig seizoen van Chelsea. Daarover bereikten beide clubs vrijdag een akkoord. NAC hoopt dat Perica volgende week zondag tegen FC Twente speelgerechtigd is.

Perica speelde tot dusver 25 competitieduels voor NAC, waarvan hij er vijf in de basis begon. De Kroaat scoorde zes keer. "We hebben de spits die we voor ogen hadden", vertelt technisch directeur Graeme Rutjes. "Hij is kopsterk, is een goed aanspeelpunt en heeft de drive om er vol voor te gaan. Daarnaast is hij gevaarlijk in de zestien."

Transfervrije Van Deelen overtuigt FC Dordrecht

FC Dordrecht heeft de transfervrije Jordy van Deelen vastgelegd. De 21-jarige verdediger tekent een verbintenis voor een jaar, meldt de club vrijdag. Sinds januari huurde Dordrecht hem al van Feyenoord, waar zijn aflopende contract deze zomer niet werd verlengd.

Van Deelen kwam een keer in actie voor de Rotterdammers en deed eerder al ervaring op bij Excelsior. Voor Dordrecht speelde hij tot dusver vier competitieduels. Hij trainde al enkele weken mee bij de Schapenkoppen.

Lara Stone topless in nieuwe clip The Black Keys

Lara Stone heeft een rol te pakken in de nieuwe videoclip van The Black Keys. Het 30-jarige Nederlandse model is topless te zien in de muziekvideo van Weight of Love, de meest recente single van het Amerikaanse rockduo.

In het filmpje speelt de blondine, gehuld in een witte zwierige rok, de leider van een groep vrouwen. De dames eten samen, doen de was en flaneren op het strand. Stone is niet het enige model in de video. Ook collega's Camille Rowe, Louise Parker en Lily McMenamy zijn van de partij.

De videoclip is niet de eerste klus waarvoor het model uit de kleren gaat. Eerder was Stone in evakostuum te bewonderen in de Franse Playboy. Ook ging ze uit de kleren voor een nieuwe parfumcampagne van Stella McCartney.

Indiase premier: behandel zoons en dochters gelijk

Een reeks verkrachtingen en aanvallen op vrouwen heeft India te schande gemaakt. Dat heeft premier Narendra Modi vrijdag gezegd in een toespraak ter gelegenheid van de Indiase onafhankelijkheidsdag. Modi riep ouders op hun zoons en dochters gelijk te behandelen.

De wet zal zijn werk doen, maar het is aan ouders om hun zoons te leren om vrouwen met respect te behandelen, zei Modi, die in mei aantrad als premier en het land voor het eerst toesprak ter gelegenheid van onafhankelijkheidsdag.

Seksueel geweld tegen vrouwen is in India aan de orde van de dag. Het onderwerp kwam in de belangstelling te staan na een groepsverkrachting aan boord van een bus, eind 2012 in de hoofdstad New Delhi. Het zwaar mishandelde slachtoffer, een 23-jarige studente, overleed een paar weken later. De straffen voor seksueel geweld zijn sindsdien verhoogd. Vier van de daders uit New Delhi zijn ter dood veroordeeld wegens verkrachting en moord.

India werd op 15 augustus 1947 een onafhankelijk land binnen het Britse Gemenebest.

Europese ministers bespreken Irak

De Europese ministers van buitenlandse zaken zijn vrijdag in Brussel begonnen aan een spoedoverleg over de situatie in Irak. De Europese Unie heeft tot nu toe nog geen eensluidend standpunt ingenomen over de juiste respons op de crisis. De Islamitische Staat (IS) heeft grote delen van Irak en Syrië in handen.

Voorafgaand aan het overleg zei minister Frans Timmermans dat er nu nog geen Nederlandse plannen zijn om de Koerden in Irak te bewapenen, hoewel hij zei dat op dit moment niets wordt uitgesloten. Wat Nederland betreft moet allereerst humanitaire hulp verleend worden. Vervolgens noemde Timmermans het belangrijk dat de Koerden bijgestaan worden in hun pogingen om te voorkomen dat IS zijn invloed in Irak uitbreidt. Uiteindelijk moeten volgens er wat de minister betreft politieke hervormingen doorgevoerd worden, zodat alle bevolkingsgroepen in het land gehoord worden.

Ook andere Europese diplomaten lijken de strijd tegen IS vooral over te willen laten aan de Koerden. De Duitse minister van buitenlandse zaken Frank-Walter Steinmeier zei dat Irak voor een catastrofe staat. De 'moedige strijd' van de Koerden moet Europa volgens hem loven. Ook de Belgische minister Didier Reynders en eurocommissaris Kristalina Georgieva legden voor de Koerden een belangrijke rol weg.

De Europese buitenlandchef Catherine Ashton, die de vergadering voorzit, zei blij te zijn met de aanstelling van de Iraakse premier Haider al-Abadi. Ashton sprak de hoop uit dat hij de politieke stabiliteit in Irak kan herstellen en een antwoord kan vinden op de humanitaire crisis.

De beslissing van Frankrijk deze week om Koerdische strijders te bewapenen voor hun strijd tegen IS lijkt een kantelpunt geweest te zijn. Europa beschouwde Irak vooral als een kwestie voor Washington, na de grote verdeeldheid over de Amerikaanse invasie van 2003.

Europa is hoe dan ook wel indirect bij het conflict in het Midden-Oosten betrokken. Zo'n 1700 Europeanen zijn afgereisd naar Syrië en Irak om te vechten voor organisaties als IS of het Nusrafront. In Syrië en Irak zijn ook tientallen Nederlanders actief.

Internationale aandacht voor Irak nam toe nadat duizenden jezidi's in Irak door toedoen van IS vast kwamen te zitten in het Sinjargeberte. Volgens de Verenigde Staten, dat bijsprong met bombardementen op stellingen van IS en droppings van hulpgoederen, is de ergste crisis voorbij. Europa worstelt met de vraag of en hoe de lidstaten moeten bijdragen aan de hulpverlening of het terugdringen van extremistische strijders.

Tijdens de bespreking van de Europese ministers wordt volgens Ashton ook gesproken over Libië, Gaza en Oekraïne. Op de agenda stond ook de ebolacrisis in West-Afrika.

Ambtenaar definitief functie kwijt na IS-tweet

De ambtenaar van het ministerie van Veiligheid en Justitie die geschorst werd om een controversiële tweet over de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) keert niet terug in haar functie. Dat heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten vrijdag gezegd na afloop van de ministerraad.

"Zij komt niet meer terug in deze functie. Nooit", aldus Opstelten. Yasmina Haifi was gedetacheerd bij het Nationaal Cyber Security Centrum, dat onder de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid valt. "Zij is niet de goede mevrouw op de goede plaats."

Opstelten sluit niet uit dat Haifi, die al jaren als personeelsfunctionaris bij de rijksoverheid werkt, wordt ontslagen. De leiding van het ministerie heeft inmiddels een gesprek gehad met de ambtenaren en beraadt zich op verdere maatregelen. "Ik moet afwachten wat die zijn. Het kan reden voor ontslag zijn, dat sluit ik niet uit."

Zolang Haifi nog in functie is mag zij zich volgens Opstelten naar buiten toe niet uiten. Het is volgens de bewindsman klip-en-klaar dat ambtenaren een grote verantwoordelijkheid hebben. "Je moet je gedragen zoals dat bij jouw functie past."

Opstelten vindt niet dat Haifi is beperkt in haar vrijheid van meningsuiting, zoals ze zelf zegt. "Wat iemand zelf vindt, daar heb ik het niet over. Het gaat erom wat je naar buiten brengt en hoe je communiceert als ambtenaar."

Haifi, ook actief in de PvdA, schreef eerder deze week dat IS is opgezet door zionisten om de islam zwart te maken. Ze trok de tweet woensdagochtend in, maar werd desondanks later op de dag geschorst door het ministerie. Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) sprak eerder al zijn schande uit over de uitspraak. "Mijn maag keerde om toen ik het hoorde."

Bevoorradingsschip ISS vertrekt weer vol troep

Een commercieel ruimteschip is na een maand losgekoppeld van het internationale ruimtestation ISS. De Cygnus kwam aan met voorraden en is vrijdag weer vertrokken vol afval.

Orbital Sciences lanceerde het schip half juli, in opdracht van NASA geladen met 1400 kilo belangrijke goederen. Op de terugweg vervoert de onbemande Cygnus 1600 kilo afval.

"Het beste", wenste de Duitse astronaut Alexander Gerst aan de vluchtleiders van Orbital. Ze sturen hun ruimtevoertuig weer richting aarde, zodat het kan verbranden in de dampkring.

De zes astronauten aan boord van het ISS leggen de vurige terugkeer vast. Dat zal ook gebeuren na het vertrek van een Europees bevoorradingsschip, dat een paar dagen geleden is aangekomen bij het ruimtestation. Ruimtevaartdeskundigen willen zoveel mogelijk leren over atmosferische verbranding voor de uiteindelijke sloop van het ISS, over een jaar of twintig.

Chimpansee geboren in Beekse Bergen

In safaripark Beekse Bergen is donderdagochtend een chimpansee geboren. Moeder Centa van 31 jaar beviel van een gezond mannetje. Het park wachtte al vijf jaar op een nieuw mensaapje. De nieuwe aanwinst krijgt een naam als de gevaarlijke periode na de geboorte voorbij is, meldt het park in Hilvarenbeek vrijdag.

Het aapje is het resultaat van een fokprogramma, waarvoor vader Wakili vanuit het Zwitserse Basel overkwam om voor nageslacht te zorgen. De geboorte verliep zonder complicaties.

Willems niet tegen NAC Breda

Jetro Willems is er morgenavond in de competitiewedstrijd tegen NAC Breda nog niet bij. De verdediger van PSV trainde vanochtend nog niet mee met de selectie van de Eindhovenaren.

Willems speelde vorige week wel een helft mee met Jong PSV. De 20-jarige speler stond in de afgelopen vier maanden aan de zijlijn, vanwege een zware knieblessure. Hierdoor miste de jongeling het WK voetbal in Brazilië.

Later vandaag speelt Willems overigens wel weer mee met Jong PSV, dat het in de Jupiler League tegen MVV zal opnemen.

RKC Waalwijk wil Rommedahl contract laten ontbinden

RKC Waalwijk is nog altijd druk bezig om het contract van Dennis Rommedahl te ontbinden. De Deen is op dit moment zwaar geblesseerd, maar zijn salaris drukt zwaar op de begroting.

Rommedahl heeft inmiddels te kennen gegeven het niet te zien zitten om zijn contract in te leveren. Dat was voor RKC Waalwijk de reden om de druk op te voeren. De Waalwijkers zouden graag zien dat de Deen aan zijn maatschappelijke carrière binnen de club begint.

Volgens Remco Oversier, directeur van RKC Waalwijk, is al een aantal keer met Rommedahl gesproken. Toch wil de Deen zich voorlopig nog aan zijn contract houden. Voor de Brabanders is dit dus slecht nieuws, aangezien zij sinds de degradatie naar de Jupiler League financiële problemen hebben.

NS boekt winst door eenmalige meevallers

De NS heeft in de eerste zes maanden van het jaar 133 miljoen euro winst behaald. Dat is een flinke verbetering ten opzichte van het verlies van 76 miljoen euro in die periode vorig jaar, maar dat kwam vooral door incidentele meevallers. De bedrijfslasten vielen lager uit doordat de kosten voor de afwikkeling van het Fyra-dossier meevielen. Dat meldde het spoorwegbedrijf vrijdag.

Uiteindelijk verloor de NS 88 miljoen euro op het debacle met de Fyra, nadat het spoorwegbedrijf begin dit jaar een schikking had getroffen met de Italiaanse Fyra-bouwer AnsaldoBreda. NS kreeg toen 125 miljoen euro terug.

Niet alleen het geld uit Italië had een positieve invloed op de cijfers over de afgelopen jaarhelft. Het vervoer van consumenten per trein en bus leverde de NS 94 miljoen euro meer op dan in de eerste helft van vorig jaar. Op de zakelijke markt was echter nauwelijks sprake van groei.

Afgezien van de eenmalige posten presteert NS 'redelijk stabiel', aldus een zegsman vrijdag. De omzet kwam net boven de twee miljard euro uit. In de eerste helft van vorig jaar zat de NS daar nog nipt onder.

De NS verwacht dat de verbetering zich de rest van het jaar doorzet, maar ook dat komt door de eenmalige meevaller. Over de resultaten volgend jaar is de NS minder positief, mede doordat 'noodzakelijke investeringen' in materieel moeten worden gedaan. "NS zal onverminderd op de kosten moeten letten", aldus financieel topman Engelhart Robbe in een verklaring. De spoorwegvervoerder vervangt de komende jaren een groot aantal sprinters en intercity's.

Rijschoolhouder uit schietfilmpje langer vast

De rijschoolhouder die een filmpje op internet had gezet waarop te zien is dat hij schiet terwijl hij dreigende taal tegen zionisten uitslaat blijft voorlopig vastzitten. De rechter-commissaris heeft vrijdag besloten dat hij nog veertien dagen mag worden vastgehouden.

De 34-jarige Amsterdammer vuurt het wapen meerdere keren af in het filmpje. Hij wordt verdacht van opruiing, laat het Openbaar Ministerie in Amsterdam weten. De politie onderzoekt nog of het om een echt pistool ging en waar het filmpje is opgenomen.

De rijschoolhouder werd deze week op Schiphol aangehouden toen hij terugkwam uit Turkije. Als de beelden daar zijn opgenomen en het om een echt vuurwapen gaat, dan kan hij niet in Nederland vervolgd worden voor wapenbezit.

Godzilla 2 laat tot 2018 op zich wachten

Fans van Godzilla moeten nog vier jaar op een houtje bijten. Het vervolg verschijnt pas in juni 2018, schrijft de Amerikaanse krant Los Angeles Times op basis van een verklaring van producent Warner Bros. Gareth Edwards kruipt weer in de regisseursstoel.

Dat is ook meteen de reden dat Godzilla 2 zo lang op zich laat wachten. Edwards heeft eerst namelijk nog een klus aan een nog titelloze Star Wars-film, een van de spin-offs van de filmreeks waarbij J.J. Abrams nu aan het roer staat. Die film staat gepland voor 2016.

Godzilla, de tweede Amerikaanse productie na die van Roland Emmerich uit 1998, richtte zich nu eens niet alleen op wat het gigantische monster aan schade aanrichtte in de Verenigde Staten. Ook Japan, de bakermat van het gigantische reptiel, was het decor van de film.

Daar bleek het Amerikaanse publiek geen enkel probleem mee te hebben. Godzilla sloot het openingsweekend in mei in de VS af met 93,2 miljoen dollar, het op een na beste van het jaar tot dan toe. Wereldwijd werd ruim een half miljard dollar opgehaald.

'Kosten belastingvrij schenken fors hoger'

De vrijstelling voor schenkbelasting dreigt de schatkist honderden miljoenen euro's meer te kosten dan was begroot. Veel meer mensen maken gebruik van de vrijstellingsregel dan verwacht, waardoor de kosten op dit moment nu al ongeveer tweeënhalf keer zo hoog liggen als verwacht, schrijft NRC Handelsblad vrijdag.

Sinds eind vorig jaar profiteerden vijftigduizend mensen van de vrijstelling. Verwacht was dat de crisismaatregel voor de huizenmarkt zou leiden tot twintigduizend schenkingen. Dat zou de staat dan honderd miljoen euro aan belastinginkomsten kosten. Volgens NRC is de derving tot op heden ongeveer 250 miljoen euro. De regeling loopt echter nog door tot het eind van het jaar.

Het ministerie bevestigt tegen de krant dat er gretig gebruik wordt gemaakt van de regeling. De effecten op de begroting zijn pas duidelijk als de aangiften in de systemen van de fiscus zijn verwerkt. Dat zal pas ergens volgend jaar zijn, meldt de krant.

Ouders kunnen dankzij de regeling tot honderdduizend euro belastingvrij aan kinderen schenken, zolang dat geld gebruikt wordt om een huis te kopen of te verbouwen, of om een hypotheek af te lossen. Normaal wordt bij giften boven de vijftigduizend euro schenkbelasting geheven.

Volgende week beginnen in Den Haag de begrotingsonderhandelingen voor volgend jaar. De vrijstelling op schenkbelasting komt dan ook ter sprake. Onder meer makelaarsverenigingen willen dat de maatregel, bedoeld om de woningmarkt uit het slop te trekken, wordt verlengd.

Veltman nog niet tegen AZ, Blind en Cillessen wel

Joël Veltman ontbreekt zondag nog in de uitwedstrijd van Ajax bij AZ. De centrale verdediger komt in actie met Jong Ajax om wedstrijdritme op te doen, melden de Amsterdammers vrijdag. Veltman sloot door het WK pas later aan bij de selectie van Frank de Boer. Jasper Cillessen en Daley Blind spelen wel in Alkmaar.

Vorige week maakte de 22-jarige Veltman zijn eerste speelminuten van dit seizoen. Hij deed een helft mee in het duel van de beloften tegen Telstar. Jong Ajax speelt zaterdag zijn tweede competitiewedstrijd tegen Fortuna Sittard. Ricardo van Rhijn maakt tegen de Limburgers zijn rentree na een hamstringblessure.

WK-gangers Blind en Cillessen komen in ieder geval in actie tegen AZ, liet De Boer vrijdag weten op een persconferentie. Blind viel vorige week in het eredivisieduel tegen Vitesse (4-1) een halfuur voor tijd in. Cillessen lost Kenneth Vermeer af in het doel.

Bijzondere vondsten bij opgraving oud schip

Bij de opgraving van een zeventiende-eeuws vrachtschip in Dronten zijn bijzondere vondsten gedaan. Archeologen vonden onder meer drie bijzondere sierborden en een deel van de kombuis van het schip. Dat laat het Lelystadse museum Nieuw Land vrijdag weten.

Het museum noemt vooral een blauw sierbord met de afbeelding van een vogel bijzonder. Van het in Haarlem gemaakte bord zijn vrijwel geen vergelijkbare exemplaren bekend.

Bijzonder zijn ook de complete stookplaats die in de kombuis is gevonden en stukjes van een glazen drinkglas. De archeologen hadden niet verwacht in dit stadium van de opgraving al zo veel te vinden.

Het schip met een lengte van bijna twintig meter is aan de stuurboordkant tot aan de bovenkant compleet bewaard gebleven. Archeologiestudenten en amateurarcheologen zijn begin deze maand begonnen met de opgraving.

Wolfsburg strikt Deense spits Bendtner

VfL Wolfsburg heeft een concurrent voor Bas Dost gehaald. Nicklas Bendtner tekende vrijdag een contract voor drie seizoenen, meldt de Bundesligaclub. De 26-jarige Deen vertrok deze zomer transfervrij bij Arsenal, waar hij op een zijspoor was beland.

Wolfsburg beschikt voor de spitspositie naast Bendtner en Dost ook nog over Ivica Olic. Mogelijk staan de Duitsers nu wel open voor een vertrek van de Nederlandse spits, die in de belangstelling van Feyenoord staat.

UEFA bestraft Dinamo Moskou voor racisme

De UEFA heeft drie clubs bestraft voor racistisch gedrag van de fans in Europese wedstrijden. Dinamo Moskou, Slovan Bratislava en het Poolse Ruch Chorzow moeten bij hun eerstvolgende thuisduel een deel van het stadion gesloten houden, maakte de Europese voetbalbond vrijdag bekend.

De aanhang van Dinamo, waar onder anderen Alexander Büttner en Douglas onder contract staan, misdroeg zich vorige maand tijdens het treffen met het Israëlische Hapoel Kiryat Shmona in de derde voorronde van de Europa League. Supporters van Ruch Chorzow gingen in de fout tegen Esbjerg, eveneens in het tweede Europese clubtoernooi.

Slovan had tegen het Moldavische Sheriff last van wangedrag van het eigen publiek. De Slowaaks kampioen wist zich in die wedstrijd te plaatsen voor de play-offronde van de Champions League, waarin woensdag de eerste ontmoeting met Bate Borisov op het programma staat.

De UEFA legde dit seizoen al straffen op aan tien Oost-Europese clubs vanwege racistische uitlatingen van supporters.

Drie Groningse eerstejaars drinken zich bewusteloos

Drie deelneemsters van de introductieweek in Groningen hebben zich woensdagnacht bewusteloos gedronken tijdens een kroegentocht. De politie schat dat de vrouwen tussen de 17 en 20 jaar zijn, laat een woordvoerder vrijdag weten.

"We vinden het erg jammer dat dit is gebeurd. We proberen de nieuwe studenten zo goed mogelijk voor te lichten over alcoholgebruik", zegt de voorzitter van de Groningse KEI-week. Hoe het met de vrouwen gaat wil de organisatie niet vertellen.

Het komt vaker voor dat nieuwe studenten tijdens de introductieweek te veel drinken. Jongeren kennen vaak hun grenzen nog niet en voelen tijdens de festiviteiten groepsdruk om mee te drinken, licht de politiewoordvoerder toe.

Voor het eerst gold daarbij dit jaar de nieuwe regel dat jongeren onder de 18 geen alcohol mogen drinken. Duizenden studenten in Groningen, Leiden en Utrecht hebben deze week kennisgemaakt met de stad waar ze gaan studeren. In de weken hierna beginnen ook de introductieweken in andere studentensteden.

Agent zwaar toegetakeld door Eindhovenaar

In Eindhoven is donderdagavond een agent afgetuigd door een 46-jarige Eindhovenaar. De diender werd dusdanig mishandeld dat hij in een ziekenhuis moest worden opgenomen. Daar kreeg hij 39 hechtingen om wonden aan hoofd, armen en benen te dichten.

De politie was op zoek naar de Brabander omdat hij zich niet aan de voorwaarden gehouden die het OM had opgelegd. De man hield zich op in een woning aan de Slagerstraat, waar de situatie volledig uit de hand liep.

Er ontstond een worsteling waarbij de agent klappen kreeg. Ook sloeg de Eindhovenaar een glas stuk op zijn hoofd. De verdachte nam de benen, maar kon even later worden aangehouden.

Lowlands is begonnen

En ja hoor, A Campingflight to Lowlands Paradise is nu toch echt begonnen. Blood Red Shoes, Dan Croll en Glass Animals openen het festival in respectievelijk Alpha, India en X-Ray.

Voor zij die het niet kennen (en dus al jaren onder een steen leven), een korte omschrijving van wat Lowlands nu eigenlijk inhoudt. Elk jaar komen 55.000 mensen bij elkaar op een grasveld naast Wailibi om met z'n allen te genieten van drie dagen muziek, cabaret, film en andere cultuur. Doorgaans zijn deze mensen lid van een (of meerdere) van de volgende stereotypes: langharig werkschuw tuig, hipster, scholier (mbo), cursist (hbo), student (wo), dertiger die zijn/haar jeugd wil terugvinden, de eeuwige hippie, campingbezoekers die alleen komen om te neuken en uiteraard de gebruikelijke midlifende babyboomer.

De weersverwachtingen voor dit weekend zijn niet gunstig voor de festivalbezoekers. Er worden buien verwacht en de temperatuur zal niet of nauwelijks boven de 20 graden uitkomen.

Belangrijke namen die dit jaar acte de présence geven zijn; Snoop Dogg/Lion, Queens of the Stone Age, The Kik, Typhoon en Portishead.

Ten slotte nog een waarschuwing voor zij die maandagochtend aanstaande in het openbaar vervoer zitten: de gemiddelde festivalbezoeker neemt het doorgaans niet heel erg nauw met de persoonlijke hygiëne (al dan niet als uitzondering). Hoewel dit voor hen meestal inhoudt dat ze een heel treinstel voor zichzelf hebben, is dit kenmerk niet heel bevordelijk voor het reisgenot van de overige forenzen. U zijt gewaarschuwd.

'Bankman stal geld van inzittenden MH370'

Een bankmedewerker in Maleisië wordt ervan verdacht dat hij geld heeft gehaald van de rekeningen van passagiers van de sinds maart vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines. Het zou gaan om omgerekend in totaal bijna 25.000 euro.

De 32-jarige man zou het geld van drie rekeningen hebben overgemaakt naar een vierde bij dezelfde bank. Van die vierde rekening had hij een nieuwe bankpas, waarmee hij geld kon opnemen, aldus de Maleisische politie.

Vlucht MH370 verdween op 8 maart met 239 mensen aan boord. Het toestel was van Kuala Lumpur op weg naar Peking, maar veranderde van koers en is waarschijnlijk ten westen van Australië uitgekomen. Tot op heden is geen spoor van het toestel gevonden.

'Bankman stal geld van inzittenden MH370'
'Bankman stal geld van inzittenden MH370' (Foto: ANP)

AZ-spits Avdic op huurbasis naar Heracles

AZ-spits Denni Avdic speelt dit seizoen op huurbasis voor Heracles Almelo. Dat maakten de clubs vrijdag bekend. Avdic kwam bij AZ niet voor in de plannen van trainer Marco van Basten. Hij heeft in Alkmaar nog een contract tot medio 2016.

De 25-jarige Zweed werd vorig jaar overgenomen van Werder Bremen, maar speelde slechts dertien competitieduels. Eerder maakte hij als huurling bij PEC Zwolle wel indruk in de Eredivisie. Heracles hoopt dat Avdic zondag al speelgerechtigd is voor de uitwedstrijd bij FC Groningen.

"Wij hebben met Denni de gewenste nieuwe spits binnen", zegt directeur Nico-Jan Hoogma. "Hij is een uitstekende speler waar we dit seizoen veel van verwachten. Hij heeft in Zwolle bewezen een van de betere aanvallers in de Eredivisie te kunnen zijn."

Oekraïense grenswachters inspecteren konvooi

Oekraïense grenswachters en douanebeambten zijn vrijdag volgens de regering in Kiev begonnen met inspecteren van een Russisch konvooi dat bij Donetsk aan de grens geparkeerd staat met hulpgoederen. De lading wordt bekeken in aanwezigheid van vertegenwoordigers van het Internationale Comité van het Rode Kruis, liet een woordvoerder van de grenswacht weten.

Russische media melden dat Rusland bereid is alle noodzakelijke documenten te overleggen en de vracht over te dragen aan het Rode Kruis. Vertegenwoordigers van Russische hulporganisaties gunden ook journalisten die met het konvooi uit Moskou zijn meegereisd een kijkje in willekeurige vrachtwagens. De journalisten zagen onder andere flessen water, balen boekweit en draagbare generatoren.

De ruim tweehonderd met wit zeil afgedekte Russische vrachtwagens staan sinds donderdag geparkeerd bij Kamensk-Sjachtinski, op zo'n 28 kilometer van de grens. Het grootste deel van de grens in dit deel van Oost-Oekraïne wordt beheerst door pro-Russische separatisten.

Volgens eerdere afspraken zouden de hulpgoederen via een door de Oekraïense regering beheerste grensovergang bij Charkiv worden vervoerd. Maar Rusland stuurde het konvooi zuidelijker.

Oekraïne is beducht dat het Russische konvooi een dekmantel is voor een militaire inval ter ondersteuning van de separatisten in Loehansk en Donetsk. Het dreigde alle noodzakelijke middelen in te zetten om het konvooi tegen te houden als de lading niet vooraf door Oekraïense functionarissen en het Rode Kruis mocht worden geïnspecteerd.

De spanning werd nog vergroot doordat vrijdag bij het geparkeerde hulpkonvooi twaalf Russische pantserwagens opdoken.

Verslaggevers van de Engelse kranten The Guardian en The Telegraph berichtten eerder dat een ander konvooi van 23 pantserwagens en ondersteunende voertuigen met Russische kentekens donderdagavond door een gat in het hek aan de grens Oekraïne was binnengereden.

Antifascisten vinden Indië-toespraak beledigend

Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg moet haar uitspraken over de oorlog tegen Indonesië herroepen. Die zijn onacceptabel, onjuist en beledigend, stelt de AFVN/Bond van Antifascisten vrijdag over de toespraak die Van Miltenburg donderdag hield. De organisatie heeft de Kamervoorzitter een brandbrief gestuurd en een klacht ingediend bij het presidium van de Tweede Kamer.

Van Miltenburg hield haar toespraak bij de herdenking in de Tweede Kamer van de slachtoffers van de bezetting van Nederlands-Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze zei dat ook de Nederlandse militairen die 'aan de verkeerde kant van de geschiedenis' hebben gestreden in voormalig Nederlands-Indië waardering en respect verdienen.

Waar de bevrijders in Nederland na de Tweede Wereldoorlog op het schild werden gehesen, moest de koloniale macht destijds 'koste wat kost worden hersteld', gaf Van Miltenburg aan. Nederlandse militairen werden plots zelf onderdrukkers. "Ja, ze stonden aan de verkeerde kant van de geschiedenis, maar de meesten van hen hebben naar eer en geweten gestreden, hebben hun land zo trouw en goed als ze konden gediend", zei Van Miltenburg.

De antifascistische organisatie vindt de toespraak onacceptabel, een vorm van desinformatie en geschiedvervalsing en een belediging van alle Nederlandse dienstweigeraars van destijds, 'die zwaar hebben moeten boeten voor hun standpunt'. Volgens de Antifascistische Oud-Verzetsstrijders Nederland/Bond van Antifascisten 'vergoelijkte' Van Miltenburg het optreden van de Nederlandse militairen 'zonder op hun grootschalige moorddadige excessen te wijzen'.

De bond vraagt zich af of de Kamervoorzitter 'van een andere planeet komt, gezien de bekende excessen zoals het moorddadige optreden van kapitein Westerling en de moordpartijen op burgers in onder meer Rawagedeh en andere plaatsen'.

[EKA] Broersen blijft in de race voor goud

Nadine Broersen staat tijdens de EK-zevenkamp in Zürich nog altijd op een goede positie om de titel te pakken. De Nederlandse leverde bij het verspringen, het vijfde onderdeel, echter wel punten in ten opzichte van de zogenaamde forecast.

Broersen kwam 'slechts' tot 6,16 meter, waarmee ze 47 punten inlevert op haar beste meerkamp. In het klassement staat ze nu op de derde plek. De Duitse Carolin Schäfer sprong een persoonlijk record van 6,30 meter en gaat aan de leiding van de zevenkamp. Zij moet vooral op de 800 meter normaal gesproken wel flink inleveren op onder meer Broersen.

Nafissatou Thiam uit België heeft de tweede plek in handen en is ook nog volop in de race voor de medailles. De gevaarlijkste uitdager van Broersen lijkt Antoinette Nana Djimou te zijn. De Française staat vierde, maar kan vooral bij het speerwerpen nog winnen ten opzichte van Broersen. 

[upd] Russisch konvooi rijdt Oekraïne binnen

Een Russisch militair konvooi is donderdagavond de grens met Oekraïne overgestoken. Volgens verslaggevers van de Britse kranten The Guardian en The Telegraph telde het konvooi 23 pantserwagens met militairen aan boord. Het konvooi bestond verder uit tankwagens en andere logistieke voertuigen met Russische kentekenplaten.

Het militaire konvooi wachtte bij het Russische Donetsk, ongeveer tweehonderd kilometer van de Oekraïense stad met diezelfde naam, langs de kant van een weg tot de avond viel. Toen zette het zich in beweging over een onverharde weg om door een gat in het hek, dat de grens markeert Oekraïne, binnen te rijden. Dit deel van de grens wordt door pro-Russische separatisten beheerst.

De waarneming van de journalisten lijkt een bevestiging te zijn van wat Oekraïne al langer beweert, namelijk dat Russische militairen op hun grondgebied actief zijn.

Ondertussen rijdt een Russisch hulpkonvooi dat humanitaire hulpgoederen voor Oost-Oekraïne zou bevatten langzaam naar de grens. Oekraïne staat er op dat internationale waarnemers de inhoud controleren. Een woordvoerder van het Rode Kruis zegt dat er contact is geweest met Russische vertegenwoordigers, maar dat er nog steeds geen overeenstemming is bereikt over de grensprocedures.

Update 10:28
Twaalf Russische pantserwagens zijn vrijdag verschenen bij het grote hulpkonvooi dat op weg naar Oekraïne geparkeerd staat in de buurt van de grens.

Oekraïne is beducht dat het Russische hulpkonvooi een dekmantel is voor een militaire inval ter ondersteuning van de pro-Russische separatisten in Loehansk en Donetsk. Het dreigt alle noodzakelijke middelen in te zetten om het hulpkonvooi tegen te houden als de lading niet vooraf door Oekraïense functionarissen en het Rode Kruis mag worden geïnspecteerd.

Het persbureau Interfax Oekraïne meldt ondertussen dat er wordt gewerkt aan een regeling. De goederen zouden dan onder toezicht van Oekraïense functionarissen en in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de OVSE bij Izvarine de grens over mogen.

Verslaggevers van de Engelse The Guardian en The Telegraph berichtten eerder dat een militair konvooi van 23 pantserwagens en ondersteunende voertuigen met Russische kentekens donderdagavond door een gat in het hek bij de grens Oekraïne is binnengereden.

Update 12:52
De Russische geheime dienst FSB ontkent dat Russische pantservoertuigen de grens tussen Rusland en Oekraïne zijn overgestoken. Een FSB-woordvoerder liet dat vrijdag weten in een reactie op berichten van Britse en Russische journalisten. Die hadden gemeld dat pantservoertuigen Oekraïne waren binnengereden in de buurt van Rostov aan de Don.

De zegsman van de FSB liet weten dat hij grensbewakers in Rostov had gepolst. Zij konden de berichten over de grensoverschrijding van militaire wagens niet bevestigen.

Moskou ontkent oversteken grens pantserwagens
Moskou ontkent oversteken grens pantserwagens (Foto: ANP)

Amanda Krabbé bevestigt zwangerschap

Amanda Krabbé is inderdaad in verwachting. De 40-jarige ex-vrouw van Martijn Krabbé, die poseerde voor een blootblaadje en meedeed aan realityprogramma's, laat vrijdag aan Shownieuws weten dat ze ruim drie maanden zwanger is.

"Ik heb gisteren een echo gehad en het ziet er allemaal goed uit." Amanda is erg blij, maar ook erg voorzichtig. "Het is natuurlijk altijd nog een risico, zeker ook op mijn leeftijd. Je weet maar nooit", vervolgt ze. Het wordt haar eerste kindje met vriend Harrie Kolen. Met Martijn kreeg ze al vier kinderen.

In maart werd bekend dat het huwelijk van de RTL 4-presentator en Amanda op de klippen was gelopen. De scheiding is echter nog niet rond.

[EKA] Historisch wereldrecord en goud voor snelwandelaar Diniz

Yohann Diniz heeft in Zürich voor een van de beste prestaties ooit gezorgd op een Europees kampioenschap. De 36-jarige Franse snelwandelaar pakte op de 50 kilometer zijn derde titel op rij, een unicum, en verpulverde het zes jaar oude wereldrecord.

Al vroeg in de wedstrijd ontstond er een kopgroep met daarin drie van de favorieten. Naast Diniz waren dat de Russen Mikhail Ryzhov en Ivan Noskov. De Ierse wereldkampioen en favoriet Robert Heffernan liet zoals gewoonlijk een gat vallen, maar hij leek moeite te hebben om het gat te controleren.

In de volgende kilometers moest Noskov afhaken, terwijl Diniz en Ryzhov de leiding afwisselden. Na ruim dertig kilometer leek dan eindelijk de beslissing te vallen. Hoewel de race nog lang was, moest Ryzhov toch echt afhaken bij de Fransman, die op veertig kilometer een voorsprong van zo'n veertig seconden op had gebouwd.

Ondertussen had Heffernan een acherstand van meer dan vijf minuten aan zijn broek gekregen, waardoor hij na 35 kilometer besloot om op te geven. Noskov werd inmiddels bij- en ingehaald door de Slowaak Matej Tóth, die in de tweede helft van de wedstrijd goed op dreef kwam.

In de laatste kilometers was het juist Ryzhov die de man met de hamer tegenkwam. De Rus moest veel tijd inleveren en werd door zowel Tóth als Noskov ingehaald. Tóth behield zijn voorsprong op Noskov en kwam bijna vier minuten na Diniz als tweede over de streep. Noskov moest uiteindelijk ruim vijf minuten toegeven op de Franse winnaar.

Diniz kwam over de streep na 3 uur, 32 minuten en 33 seconden, waarmee hij voor de grootste verbetering van het wereldrecord ooit zorgde. Het oude record stond met 3:34,14 op naam van de Rus Denis Nyzhegorodov, die in 2008 in eigen land tot die tijd kwam. Het is tevens voor het eerst in 24 jaar dat er op het EK atletiek een wereldrecord verbroken wordt. De laatste keer was in 1990 door de Franse mannen op de 4x100 meter.

Diniz op weg naar zijn tweede titel, in 2010 (Foto: Getty)

Werkzaamheden rond Utrecht Centraal op schema

De werkzaamheden aan het spoor op Utrecht Centraal verlopen tot nu toe volgens de planning. Zoals het er nu naar uitziet hebben reizigers maandag geen last meer van de werkzaamheden, laat een woordvoerder van ProRail vrijdag weten.

Aan de noordkant van Utrecht Centraal wordt in negen dagen tijd ruim twee kilometer spoor vernieuwd. Bovenleidingen, seinen, dwarsliggers en sporen worden eerst weggehaald en vervolgens opnieuw opgebouwd.

Door de werkzaamheden moeten treinreizigers nog enkele dagen rekening houden met een langere reistijd. Op sommige trajecten rijden minder treinen en soms moeten reizigers een extra overstap maken.

De werkzaamheden maken deel uit van een complete vernieuwing van station Utrecht Centraal. In het najaar volgen nog zes weekenden waarin aan het spoor gewerkt wordt.

In 2016 moet alles klaar zijn. Dan is er meer ruimte voor meer treinen van en naar Utrecht. De extra capaciteit is nodig omdat er over vijftien jaar naar verwachting 360.000 mensen per dag over Utrecht reizen. Nu zijn dat er 285.000.

Werkstraffen voor stelen kampioensschaal PEC

Drie mannen die in november de kampioensschaal van PEC Zwolle stalen hebben werkstraffen van dertig uur opgelegd gekregen. Dat heeft de politierechter in Almelo vrijdag bepaald.

De mannen, drie Go Ahead Eagles-fans, namen de schaal weg uit een vitrine in het stadion van PEC. De prijs, die PEC in 2012 veroverde toen de club de Eerste Divisie won, dook enkele dagen later weer op tijdens een live-uitzending van RTV Oost. Oorspronkelijk was het plan de schaal begin december terug te geven in aanloop naar de wedstrijd tussen PEC en Go Ahead Eagles.

Justitie stelde tijdens de zitting dat met sportieve rivaliteit tussen supportersgroepen niets mis is, maar vond de diefstal te ver gaan. Het OM had daarom naast de werkstraffen ook een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken geëist. Justitie wilde daarmee benadrukken dat stelen geen grap is.

De rechter liet het alleen bij taakstraffen omdat de schaal uiteindelijk onbeschadigd werd teruggegeven. Ook hadden de betrokkenen gezamenlijk al honderd euro betaald om de onkosten te dekken.

Arrestatie voor belagen journalist in Den Haag

De politie heeft zeker een arrestatie verricht voor het belagen van een journalist van Novum Nieuws tijdens een demonstratie vorige week in Haagse Schilderswijk. De 29-jarige Hagenaar wordt verdacht van het vernielen van de camera van de verslaggever.

Bij de demonstratie tegen de islamitische terreurorganisatie IS moest de mobiele eenheid zondag ingrijpen toen een groep agressieve tegendemonstranten voor rellen zorgden. Daarbij werd ook een journalist van De Telegraaf aangevallen en raakte een agent gewond. Zes mensen werden aangehouden.

Bij de aanval op de Novum-journalist op de Hoefkade sneuvelde diens camera. Wel gaf de camera beelden van de belager prijs. De verslaggever raakte niet gewond.

De politie stelde naar aanleiding van de demonstratie een onderzoek in om meer relschoppers te pakken te krijgen. Ook het incidenten met de journalisten werd daarin meegenomen. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Verzetsman (91) retourneert onderscheiding Israël

Een Nederlandse oud-verzetsman heeft een Israëlische onderscheiding teruggestuurd omdat zes familieleden vorige maand zijn omgekomen bij een Israëlisch bombardement in de Gazastrook. Dat meldt de Israëlische krant Haaretz vrijdag.

De nu 91-jarige Henk Zanoli en wijlen zijn moeder Johanna Zanoli-Smit werden in 2011 door het Yad Vashem-holocaustmuseum onderscheiden omdat zij in de oorlog een joods kind verborgen hielden, Elbahan Pinto. Diens ouders kwamen om in nazi-vernietigingskampen. Met het verbergen van een joods kind nam de familie Zanoli een extra risico, omdat ze al door de nazi's in de gaten werd gehouden. Zanoli's vader werd vanwege zijn verzetsactiviteiten in 1941 naar Dachau gestuurd en kwam in februari 1945 om in Mauthausen. Henk Zanoli's zwager werd geëxecuteerd en een van zijn broers was verloofd met een joodse vrouw, die eveneens door de nazi's werd vermoord.

Zanoli's achternicht, een Nederlandse diplomate in Oman, is getrouwd met een Palestijn uit de Gazastrook. Diens ouderlijk huis werd op 20 juli getroffen door een Israëlische vliegtuigbom, waardoor zes leden van de familie omkwam.

Toen Zanoli hier via zijn nicht van hoorde, besloot hij de onderscheiding met oorkonde per koerier terug te sturen naar de Israëlische ambassade in Den Haag, de plek waar hij ze drie jaar geleden plechtig in ontvangst mocht nemen. In een begeleidende brief aan ambassadeur Haim Davon zegt Zanoli dat zijn familie in het verzet tegen de nazi's een zware tol heeft betaald.

"Tegen deze achtergrond is het bijzonder choquerend en tragisch, dat vier generaties later onze familie te maken krijgt met moord op onze verwanten in Gaza. Moord gepleegd door de Staat Israël", schrijft Zanoli. "De achter-achterkleinderen van mijn moeder hebben door toedoen van het Israëlische leger hun (Palestijnse) grootmoeder, drie ooms, een tante en een neef verloren. (...) Om onder deze omstandigheden een onderscheiding van de Staat Israël te behouden zou een belediging zijn aan de nagedachtenis aan mijn dappere moeder (...)".

Koe verdwaalt op snelweg

Een koe op drift heeft vrijdagochtend op de A44 tussen Wassenaar en Den Haag kort voor oponthoud gezorgd. Het dier liep bij Oegstgeest de snelweg op waardoor de weggebruikers vol in de ankers moesten. Dat zegt een woordvoerder van de ANWB.

De koe zorgde niet voor ongelukken en liep rustig tussen de auto's. Met hulp van agenten is het dier van de rijbaan gehaald.

De koe zorgde desondanks voor behoorlijk wat vertraging. Tussen Oegstgeest en Voorhout kon het verkeer maar mondjesmaat doorrijden.

Dijksma deelt groenten en fruit uit in ministerraad

Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) heeft vrijdagochtend groenten en fruit van Nederlandse bodem uitgedeeld in de ministerraad. De bewindsvrouw wil de Nederlandse boeren en tuinders steunen, zo zei ze voorafgaand aan de ministerraad met een doosje Hollandse producten in de hand.

"Op een dag als vandaag willen we onze boeren en tuinders een hart onder de riem steken", zei de bewindsvrouw. Vanwege de Russische ban op Europese producten ondervinden zij 'grote problemen'. "In de Europese Unie is donderdag op aandringen van Nederland besloten maatregelen te nemen. In de ministerraad bespreken we hoe wij als kabinet eventueel verder nog actie ondernemen."

Dijksma zei dat het nog te vroeg was om vooruit te lopen op bedragen. Ze benadrukte dat ook de zuivelsector flinke klappen krijgt door de Russische boycot . Op heel korte termijn zullen de maatregelen aangekondigd worden.

De Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO) liet donderdag al wel weten forse compensatie vanuit de Europese Unie te verwachten voor de boeren en tuinders. Door de Russische boycot, die volgde op Europese sancties tegen Rusland, is een overschot ontstaan op de Europese markt. De prijzen zijn daardoor enorm gedaald.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) liet vrijdag weten dat de Russische boycot exporteurs 'nauwelijks' raakt. Van de vierduizend bedrijven die in 2013 handel voerden met de Russen, wordt niet meer dan een tiende direct geraakt door de sancties.

Caterham komt met grote update naar België

Het team van Caterham komt met een grote ingrijpende update voor de CT05 tijdens de Grand Prix van België. Zo gaat onder andere de karakteristieke neus van de wagen op de schop. Dit melden verschillende bronnen zoals Speed Week en Omnicorse.

De voorkant van de Caterham CT05 verdiende sinds de lancering al geen schoonheidsprijs. De nieuwe neus zal op die van de Williams FW36 gaan lijken. Maar de neus is niet het enige wat er veranderd is. Het gewicht van de auto is verlaagd en de Formule 1-bolide is voorzien van een nieuwe bodemplaat. Ook zullen er aangepaste sidepods, een nieuwe motorkap en een andere voor- en achtervleugel gemonteerd worden.

Teambaas Christijan Albers wilde niet ingaan op de uitgelekte details: "We zullen zien."

Extreemrechts naar rechter om demonstratieverbod

De Nederlandse Volks-Unie (NVU) wil op 20 september toch een demonstratie houden in de Haagse Schilderswijk. De extreemrechtse partij wil het demonstratieverbod dat burgemeester Jozias van Aartsen donderdagavond aankondigde laten toetsen door een rechter.

De NVU wil demonstreren tegen de 'ISIS-terreur in Nederland en in het buitenland', schrijft de partij op Facebook. De groep Pro Patria organiseerde zondag in de wijk al tegen tegen terreurbeweging de Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS). Toen tegendemonstranten zich roerden, moest de ME ingrijpen.

Pro Patria wilde op 20 september weer een nieuwe Mars van de Vrijheid wilde houden in de Schilderswijk. De organisatie 'hekelt' de beslissing om tijdelijk geen demonstraties meer toe te laten in de Schilderswijk, maar weet nog niet of ze naar de rechter stapt.

Volgens Pro Patria praten justitie, de politie en de burgemeester maandag over de voorgenomen mars. De organisatie wil dat overleg nog even afwachten. Wel staat voor dinsdag een overleg met twee advocaten gepland.

[Eredivisie] Preview speelronde 2

Dit weekend is het hoog tijd voor speelronde twee uit de Eredivisie. Uiteraard blikken we, net als vorig jaar, ook dit seizoen wekelijks vooruit op de speelronde, die er aan zit te komen.

Vrijdagavond trappen Feyenoord en sc Heerenveen het weekend af met de 23e editie tussen beide ploegen. In het verleden wonnen de Rotterdammers veertien keer tegen één keer, wat alweer negen jaar geleden is. Voor Bilal Başacıkoğlu wordt het een bijzonder treffen. Vorig seizoen speelde hij nog voor de Friezen, maar staat nu in Rotterdam onder contract.

Een dag later wacht voor PSV het tweede Brabantse onderonsje in de Eredivisie. De Eindhovenaren krijgen NAC Breda op bezoek, dat vorig weekend gelijk speelde tegen Excelsior: 1-1. PSV won in de eerste ronde moeizaam van Willem II: 1-3.


Huurling Karim Rekik (PSV) is er zaterdag tegen NAC Breda waarschijnlijk weer bij (PRO SHOTS / Joep Leenen)

FC Twente gaat proberen voor de 22e keer op rij in eigen huis te winnen, aangezien de voorgaande 21 thuisduels ook geen nederlaag opleverde. Dan moet minimaal een punt gepakt worden tegen ADO Den Haag. De Haagse formatie hield de Tukkers vorig seizoen nog een gelijkspel (1-1) en wonnen in eigen huis uiteindelijk met 3-2.

Ook twee ploegen, die elkaar uit de Jupiler League kennen, kruisen zaterdag de degens: FC Dordrecht neemt het namelijk op tegen PEC Zwolle. Enkel in de jaren 1984 en 1988 vond het duel tussen deze twee ploegen plaats. Overigens begonnen beide teams het nieuwe seizoen goed. De Dordtenaren wonnen van sc Heerenveen en PEC Zwolle versloeg FC Utrecht.

Tot slot kijken we nog vooruit naar de kraker van zondag. Dan wordt in het AFAS Stadion de wedstrijd tussen AZ en Ajax gespeeld. Nick Viergever komt in Alkmaar zijn oude ploeggenoten weer tegen, aangezien hij deze zomer werd overgenomen door de Amsterdamse club. AZ zal naar verwachting alle zeilen bij moeten zetten om te winnen. De laatste keer dat Ajax een competitieduel verloor, was op 2 november 2013. Toen verloor de ploeg van Vitesse.


Nick Viergever (l) speelde vorig seizoen nog bij AZ, maar is nu Ajacied (PRO SHOTS / Ed van de Pol)

Welke wedstrijd/programma wordt waar en wanneer uitgezonden?

Aanvang Wedstrijd/Programma Zender
15 aug om 20.00 uur Feyenoord - sc Heerenveen FOX Sports 1
15 aug om 20.30 uur Voetbal International RTL 7
15 aug om 22.45 uur NOS Studio Sport: Eredivisie Nederland 2
16 aug om 18.45 uur PSV - NAC Breda FOX Sports 1
16 aug om 19.45 uur FC Twente - ADO Den Haag FOX Sports 3
16 aug om 19.45 uur FC Dordrecht - PEC Zwolle FOX Sports 5
16 aug om 22.30 uur NOS Studio Sport: Eredivisie Nederland 1
17 aug om 04.25 uur NOS Studio Sport: Eredivisie Nederland 3
17 aug om 12.30 uur AZ - Ajax FOX Sports 1
17 aug om 14.30 uur Excelsior - Go Ahead Eagles FOX Sports 3
17 aug om 14.30 uur FC Utrecht - Willem II FOX Sports 5
17 aug om 16.45 uur FC Groningen - Heracles Almelo FOX Sports 1
17 aug om 19.00 uur NOS Studio Sport: Eredivisie Nederland 1
17 aug om 20.00 uur 90 Minutes FOX Sports 1
17 aug om 22.10 uur NOS Studio Voetbal Nederland 1

Schaken levensgevaarlijk, 2 doden in 24 uur!

Schaken, een sport waarvan je zou denken dat deze volkomen veilig is, blijkt levensgevaarlijk. Een schaaktoernooi in Noorwegen heeft gisteren al twee topschakers het leven gekost.

De Noorse stad Tromsø vormt deze week het decor voor de Norway Chess Olympiad. Al steentjes verschuivend hopen de deelnemers uit te maken wie de beste schaker is.

Het schaaktoernooi heeft gisteren echter twee levens geëist. Gistermiddag stortte een oudere schaker ter aarde door een hartaanval. Reanimatie mocht niet meer baten, waarna de wedstrijd voor enkele uren werd stilgelegd.

Rond half elf gisteravond werd een tweede deelnemer in zijn hotelkamer gevonden. Ook deze, 67-jarige schaker, bleek het loodje te hebben gelegd. De politie van Tromsø zal later vandaag met meer informatie op de proppen komen.

Na dammen is nu ook schaken hardcore geworden...

Dijsselbloem: Burgers krijgen lekker niks!

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) heeft beperkte ruimte voor lastenverlichting. "Er is enige reservering voor lastenverlichting, maar die is echt beperkt", zei Dijsselbloem vrijdag voor aanvang van de ministerraad.

Dijsselbloem wees erop dat er ondanks de aantrekkende economische groei nog steeds een overheidstekort is. "De marges zijn echt nog klein. Elke extra lastenverlichting betekent dat het tekort weer oploopt, en dat moeten we niet laten gebeuren."

Volgende week begint het kabinet aan onderhandelingen met de coalitiepartijen en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP over de begroting van volgend jaar. Volgens Dijsselbloem zijn alle betrokkenen ervan doordrongen dat er weinig geld te verdelen is. "De verwachtingen zijn realistisch over wat er mogelijk is."

Do belooft 'nu echt' nieuwe muziek

Do heeft het al vaker geroepen, maar de zangeres verzekert 'nu echt' snel met nieuwe muziek te komen. "Ik ben aan het schrijven en het opnemen", vertelt Do voor de camera van Novum Nieuws. "Nou zeg ik dat al heel lang, maar nu is het echt. Nu moet het echt gaan komen."

De 32-jarige Do, die begin dit jaar beviel van zoon Jip, begint in februari met een theatertoer. "Dan moet er gewoon nieuw materiaal zijn", beseft ze. "Ik heb nu een stok achter de deur en voor het eind van het jaar moet er in ieder geval wat uit komen."

In welke vorm dat 'nieuwe materiaal' verschijnt, weet Do zelf ook nog niet. "Albums zijn niet meer echt van deze tijd, dus misschien dat het een aantal losse tracks worden of een mooie ep. Dat ik vijf of zes liedjes uitbreng. Dat moet ik nog even bekijken."

Welke richting ze op gaat, staat de zangeres wel al helder voor de geest. "Ik heb twee popplaten gemaakt, een kerstalbum en een kinderalbum. Het is allemaal iets volwassener nu", aldus Do. "Ik was 20 toen ik mijn eerste plaat uitbracht, 25 toen de tweede uitkwam en nu ben ik bijna 33. Er is veel gebeurd en veranderd in de tussentijd dus ik maak nu mooie, volwassen popmuziek."

Jett Rebel kan niet zonder wiet

Jett Rebel wordt zonder te blowen helemaal gek van zichzelf. "Zuiver medicinaal", zegt de 23-jarige artiest, die eigenlijk Jelte Tuinstra heet, vrijdag echter in het AD over de wiet die hij gebruikt.

"Tegen mijn ADHD, chronische hoofdpijn en RSI", vervolgt de zanger. "Misschien is het een grote smoes en ben ik gewoon verslaafd, maar zonder blowen ben ik zo hyperactief dat ik helemaal gek word van mezelf."

Rebel verruilde zijn woning in Amsterdam enige tijd geleden voor een huis in het bos, wat hem ook erg goed deed. "Hier in het bos ben ik veel productiever", zegt hij. "Zo'n tweehonderd liedjes heb ik het afgelopen jaar gemaakt."

Gewelddadige leraar vecht ontslag aan

Een docent die in juni op staande voet werd ontslagen omdat hij geweld zou hebben gebruikt tegen een leerling, wil zijn baan terug. Hij is naar de rechter gestapt om weer aan de slag te kunnen en zijn achterstallige salaris te innen.

De man die werkte voor het Wellantcollege in het Zuid-Hollandse Ottoland misdroeg zich volgens de school tijdens een excursie. Op de terugreis zou het mis zijn gegaan. De leraar zegt dat hij de leerling tweemaal bij zijn arm heeft gepakt maar volgens de school heeft hij de jongen bij de keel gegrepen. Volgens het college had de docent daarmee een grens overschreden.

De leraar zegt achteraf contact te hebben gehad met de moeder van de jongen. Die stelde dat als haar zoon niet luisterde, dat hij kon verwachten dat hij werd aangepakt.

Het kort geding dient dinsdag bij de rechtbank in Utrecht.

Veel minder wespen door heel veel regen

Er zijn deze zomer veel minder wespen dan andere jaren. De extreme regenbuien in het voorjaar en de zomer hebben de stekende beestjes weggespoeld. Nadeel is wel dat er daardoor veel meer vliegen en muggen zijn. Die worden anders door wespen opgegeten.

Dat meldden vrijdag biologen Arnold van Vliet en Wichertje Bron op Natuurbericht. Volgens hen is het aantal wespen 60 tot 70 procent minder dan normaal.

In het voorjaar leek het door de zachte winter nog een jaar met extreem veel wespen te worden, maar na de hoosbuien begin juni waren veel wespennesten verdwenen. Nu is gebleken dat die nesten zich niet meer hebben hersteld, onder andere omdat er in de zomer nog meer extreme regenval is geweest.

Veel minder wespen door heel veel regen
Veel minder wespen door heel veel regen (Foto: ANP)

Suárez werkt eerste training af bij Barcelona

Luis Suárez heeft een dag na de uitspraak van het sporttribunaal CAS voor het eerst meegetraind met FC Barcelona. De Catalaanse club plaatste op Twitter een foto van de aanvaller in zijn trainingstenue. Het CAS handhaafde donderdag de schorsing van vier maanden, maar bepaalde ook dat Suárez wel weer mag trainen.

Het debuut van de oud-Ajacied, die de straf kreeg voor het bijten van tegenstander Giorgio Chiellini op het WK, laat nog even op zich wachten. Zijn schorsing loopt af op 26 oktober. Uitgerekend in dat weekeinde speelt Barcelona in de competitie tegen aartsrivaal Real Madrid.

Suárez wordt maandag gepresenteerd in Camp Nou. De 27-jarige Uruguayaan kwam eind juli voor zo'n negentig miljoen euro over van Liverpool.

Indonesië waarschuwt voor IS

De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono heeft zijn landgenoten vrijdag opgeroepen zich niet te laten beïnvloeden door de ideologie van de soennitische terreurgroep Islamitische Staat (IS). Yudhoyono noemde IS een "sektarische groep" en "een bedreiging voor de identiteit" van Indonesië.

De president benadrukte dat Indonesië een islamitisch, democratisch en modern land is. Indonesië is het land met de grootste moslimbevolking. Het land heeft circa 250 miljoen inwoners. Ongeveer 90 procent van de bevolking beschouwt zichzelf als moslim.

Onlangs riep een Indonesische strijder van IS zijn landgenoten in een videoboodschap op zich bij de extremistische beweging aan te sluiten. Volgens het Amerikaanse onderzoeksbureau Soufan Group vechten er circa 200 Indonesiërs in IS-milities in Syrië en Irak.

IOC weert Afrikaanse atleten om ebola

De ebola-epidemie in West-Afrika heeft ook gevolgen voor de Olympische Jeugdspelen, die zaterdag beginnen in het Chinese Nanjing. Atleten uit de regio worden geweerd van vecht- en zwemevenementen. Drie sporters mogen daardoor niet meedoen aan het toernooi.

"We betreuren dat sommige atleten dubbel moeten lijden. Vanwege de angst voor de epidemie in hun land en het niet kunnen meedoen aan de Jeugdspelen", melden de organisatie en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) vrijdag in een verklaring. Het IOC nam het besluit na overleg met de Wereldgezondheidsorganisatie.

De partijen benadrukken dat de kans op besmetting uiterst klein is. De Afrikaanse atleten worden tijdens het twaalf dagen durende evenement regelmatig medisch onderzocht. Het ebola-virus kostte in Sierra Leone, Guinee, Liberia en Nigeria al meer dan duizend mensen het leven.

Opstelten steunt demonstratieverbod Schilderswijk

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) steunt het besluit van de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen om een demonstratieverbod af te kondigen voor de Schilderswijk. Dat heeft Opstelten vrijdag gezegd.

"De burgemeester heeft een besluit genomen en daar heeft hij grote steun voor gekregen in de raad. Wij als kabinet zeggen dan: dat is een zaak tussen de burgemeester en de gemeenteraad, dus dat steunen wij", zei Opstelten vrijdag voor aanvang van de ministerraad.

Opstelten wilde niet ingaan op verdere vragen over het demonstratieverbod, omdat het volgens hem een lokale kwestie is.

Roelvink nog vast op politiebureau

Dave Roelvink bevindt zich vrijdagochtend nog steeds op het politiebureau, dat bevestigt de politie Noord-Holland vrijdagochtend. De 19-jarige zoon van zanger Dries Roelvink werd donderdag aangehouden wegens zijn rol bij een juwelenroof. Omdat er geen tijd was om hem direct te verhoren moest hij overnachten in een cel.

Ook de drie vrienden van Roelvink die werden gearresteerd zitten nog vast. De zoon van de zanger beweert niets te hebben gestolen. Hij zou na navraag bij zijn vrienden zelfs enkele gestolen spullen terug hebben bezorgd.

Wanneer de jongens worden verhoord kon een politiewoordvoerder vrijdagochtend nog niet zeggen.

Asscher: maag draaide om vanwege IS-tweet

Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) heeft geen goed woord over voor de ambtenaar van het ministerie van Veiligheid en Justitie die een controversiële tweet plaatste over de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). "Mijn maag draaide zich om toen ik het hoorde", zei Asscher vrijdag voor aanvang van de wekelijkse ministerraad in Den Haag.

"Het is zo'n klassieke vorm van antisemitisme. Het is allemaal een complot van de joden, we zagen dat destijds ook na de aanslagen op de twintowers", aldus Asscher. "Het is echt onvoorstelbaar. Dit is iemand die bij het rijk werkt en hoogopgeleid is. Daar word je een beetje mismoedig van." Volgens Asscher moet de voedingsbodem van antisemitisme weggenomen worden, via het onderwijs.

Ambtenaar en PvdA-lid Yasmina Haifi schreef eerder deze week dat de Islamitische Staat (IS) is opgezet door zionisten om de islam zwart te maken. De tweet trok ze woensdagochtend in, maar desondanks werd ze later op de dag geschorst door het ministerie. Haar detachering bij een andere tak van de overheid werd beëindigd.

Michael J. Fox 'overdonderd' door parkinsonnieuws Williams

Het nieuws dat Robin Williams leed aan parkinson is hard aangekomen bij Michael J. Fox. "Overdonderd door het nieuws dat Robin de ziekte van Parkinson had", twittert de acteur. De ziekte werd in de jaren negentig ook bij hem geconstateerd.

Achteraf gezien waren er volgens Fox wel aanwijzingen dat er iets mis was met Williams. "Ik ben er zeker van dat zijn steun aan ons fonds een voorbode was", realiseert de Back to the Future-ster zich nu. Fox stichtte na zijn diagnose een organisatie, met als doel het vinden van een geneesmiddel voor de ziekte.

"Een echte vriend. Ik wens hem veel rust toe", besluit de acteur. Williams pleegde eerder deze week zelfmoord. Het was bekend dat hij kampte met een drugs- en alcoholverslaving en depressies. Zijn weduwe maakte donderdag bekend dat hij bovendien vroege symptomen van parkinson vertoonde. Volgens haar was hij de laatste tijd wel clean.

[EKA] Boekelman als laatste naar kogelfinale

Kogelstootster Melissa Boekelman heeft zich tijdens het EK in Zürich als laatste geplaatst voor de finale van zondagmiddag. De 25-jarige Nederlandse stootte de kogel in haar eerste worp naar 16,39 meter. 

Die afstand bleek al genoeg voor de twaalfde plaats, precies genoeg voor kwalificatie. In haar laatste poging verbeterde Boekelman zich nog licht, naar 16,66 meter. Met 19,35 meter was de Duitse Christina Schwanitz de beste. Zij was en is de torenhoge favoriete om goud te pakken.

CBS: boycot raakt exporteurs nauwelijks

Van de bijna 4000 bedrijven die goederen exporteren naar Rusland, wordt ongeveer 10 procent direct geraakt door de Russische goederenboycot. Het gaat hierbij vooral om de groothandel en de voedingsmiddelenindustrie, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Maar slechts een fractie van de direct geraakte exporteurs wordt hard geraakt door de boycot. Voor 6 procent van hen geldt dat de exportwaarde van de geboycotte goederen meer dan de helft betreft van hun totale export. Voor meer dan driekwart van de direct geraakte exporteurs komt de boycot minder hard aan omdat het aandeel van de geboycotte goederen minder dan 25 procent van hun totale export is.

Het CBS becijferde eerder dat de Russische boycot van agrarische producten slechts 0,1 procent van de totale waarde van de Nederlandse goederenexport betreft. Per provincie bekeken betekent het dat Friesland, Zeeland, Flevoland, Gelderland en Utrecht iets sterker direct worden geraakt dan Nederland als geheel.

CBS: boycot raakt exporteurs nauwelijks
CBS: boycot raakt exporteurs nauwelijks (Foto: ANP)

'Coach Pulis weg bij Crystal Palace'

Tony Pulis is minder dan 48 uur voor de start van het Premier League-seizoen opgestapt als trainer van Crystal Palace. Na een gesprek met de clubleiding is besloten zijn contract te verscheuren, meldt de BBC vrijdag. De 56-jarige Welshmen zou gefrustreerd zijn over het uitblijven van versterkingen.

Pulis, die jarenlang aan het roer stond bij Stoke City, leidde Crystal Palace vorig seizoen naar een knappe elfde plaats, nadat het team een jaar eerder was gepromoveerd. Hij werd voor die prestatie uitgeroepen tot manager van het jaar in de Premier League.

Assistent Keith Millen neemt zaterdag de honneurs waar in de eerste competitiewedstrijd uit bij Arsenal.

Politie schiet bij aanhouding messentrekker

Agenten hebben donderdagnacht in Arnhem een waarschuwingsschot gelost bij de arrestatie van een verwarde man met een serie messen op zak. Daarna is hij met pepperspray overmeesterd. Dat meldt de politie.

De politie probeerde in eerste instantie met de 39-jarige man te praten maar dat werkte niet. Hij gedroeg zich zeer agressief richting de agenten waarna een van hen het vuur opende. Niemand raakte gewond. De man zit voorlopig vast. Zijn messen zijn in beslag genomen.

Federer wacht clash met Murray na zege op Monfils

Roger Federer heeft zich donderdagavond naar de kwartfinale van het masterstoernooi in Cincinnati geslagen. De 33-jarige Zwitser, als tweede geplaatst, had daar tegen de Fransman Gaël Monfils wel drie sets voor nodig: 6-4, 4-6 en 6-3. Bij de laatste acht wacht hem een clash met Andy Murray.

De Schot (8) overleefde twee matchpoints tegen John Isner. Hij versloeg de Amerikaan met 6-7 (3), 6-4 en 7-6 (2). Murray leidt in onderlinge ontmoetingen tegen Federer met 11-10. In januari trof het tweetal elkaar voor het laatst. Op de Australian Open won de Zwitser, die al vijf keer de beste was in Ohio, in vier sets.

David Ferrer, de nummer zes van de plaatsingslijst, rekende af met Michail Joezjny. Het werd 7-5, 6-0 voor de Spanjaard. Ferrer kan zich nu opmaken voor een treffen met Tommy Robredo. Zijn landgenoot was eerder op de dag verrassend nummer een van de wereld Novak Djokovic de baas.

Bij de vrouwen walste Agnieszka Radwanska met tweemaal 6-1 over Sabine Lisicki heen. De als vierde geplaatste Poolse stuit in de kwartfinale op Caroline Wozniacki, die zich met 7-5 en 6-2 ontdeed van Angelique Kerber (6). Ana Ivanovic (9) ging ten koste van Svetlana Koeznetsova een ronde verder: 6-2, 2-6 en 6-3.

Extra personeel universiteit vooral uit buitenland

Nederlandse universiteiten halen hun personeel steeds vaker uit het buitenland. Een derde van het wetenschappelijke personeel heeft nu een niet-Nederlands paspoort, blijkt volgens de Volkskrant uit cijfers van de vereniging van universiteiten VSNU.

Tussen 2007 en vorig jaar zijn bijna drieduizend onderzoekers en docenten aangetrokken vanuit het buitenland. Het aantal Nederlandse medewerkers bleef met zo'n twintigduizend vrijwel gelijk. Het extra academische personeel komt vooral uit Duitsland, maar ook uit China kwamen honderden promovendi en onderzoekers naar Nederland.

Met name in de technische vakken is de inbreng van buitenlandse academici groot. Vrijwel de helft van de onderzoekers daar is niet-Nederlands. Dat geldt ook voor de economische wetenschappen. Vakken als rechten, psychologie en sociologie zijn daarentegen nog zeer Nederlands.

Het zijn vooral de promovendi die steeds vaker uit het buitenland komen. Bijna de helft daarvan is van buitenlandse origine. Van de hoofddocenten en hoogleraren is het aantal verhoudingsgewijs lager: vijftien tot twintig procent heeft een buitenlands paspoort. Hun aandeel neemt sinds 2007 het minst snel toe.

De cijfers passen volgens de VSNU bij de Nederlandse ambitie om internationaal een toonaangevende kenniseconomie te zijn en bij het streven naar verdere 'internationalisering'. Studenten profiteren ervan, aldus de vereniging.

Gemoederen bedaren in Ferguson

Na vier dagen en nachten van felle protesten lijken de gemoederen in de Amerikaanse stad Ferguson te bedaren. Inwoners waren woedend over het doodschieten van een ongewapende zwarte tiener door een politieagent, en de inzet van de lokale politie met militaire uitrusting om de protesten te onderdrukken gooide alleen maar olie op het vuur. Na de beslissing van gouverneur Jay Nixon om de ordehandhaving in handen van de politie van de staat Missouri te leggen, keerde de rust donderdagnacht enigszins weer.

"Het enige wat zij deden was naar ons kijken en traangas afschieten", vatte de 41-jarige Pedro Smith het optreden van de politie van St. Louis, waar Ferguson een voorstad van is, van de afgelopen dagen samen. "Dit is totaal anders. Nu worden wij met respect behandeld."

Eerder donderdag sprak president Barack Obama zich voor het eerst uit over de rellen in Ferguson, een stad met 21 duizend, overwegend zwarte inwoners en een bijna uitsluitend uit blanken bestaand politiekorps. Obama zei dat er 'geen excuus' was voor geweld tegen de politie, noch van agenten tegen vreedzame demonstranten.

Gouverneur Nixon gaf een zwarte politieofficier, Ron Johnson de leiding over de ordehandhaving in Ferguson. "Wij zijn er om te dienen en te beschermen, niet om angst in te boezemen", zei Johnson, die Ferguson en omgeving goed kent.

Johnson en verscheidene andere politie-officieren en beleidsmakers liepen donderdagavond mee met betogers die tegen het optreden van de politie demonstreerden. Verschillende mensen stopten om hem en anderen de hand te schudden en zelfs te omhelzen. Rond de mars heerste een bijna feestelijke atmosfeer. Toen het avond werd - een tijdstip waarop in de voorgaande dagen de atmosfeer grimmig werd - waren er geen geüniformeerde agenten te zien.

'Openbaar vervoer veiliger door OV-chipkaart'

Het openbaar vervoer in de grote steden is een stuk veiliger geworden sinds de invoering van de OV-chipkaart. Er zijn minder incidenten doordat het aantal zwartrijders afneemt. Dat schrijft Trouw vrijdag op basis van onderzoek bij de vervoerders in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

De meeste agressie in het openbaar vervoer komt van zwartrijders die betrapt worden. Sinds de invoering van de chipkaart in 2009 neemt het aantal mensen dat zonder te betalen reist af. Vooral in metro's daalt het aantal zwartrijders omdat reizigers daar nu door een poortje moeten dat alleen opengaat door in te checken.

De krant onderzocht het openbaar vervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag omdat daar metro's rijden. In de Amsterdamse metro daalde het aantal zwartrijders van dertien procent in 2009 naar tweeënhalf procent vorig jaar. Bij de RET in Rotterdam ging dat percentage in het gehele openbaar vervoer terug van 13,1 naar 1,6 en in Den Haag van 9,1 naar drie.

Volgende week gaan op het eerste treinstation de poortjes 24 uur per dag dicht. In Woerden kunnen reizigers dan alleen nog het perron op door in te checken. De komende jaren moeten de poortjes op 82 van de 410 stations worden gesloten. De NS verwacht daardoor een 'drastische afname' van het aantal zwartrijders, zegt een woordvoerder in de krant. Ook krijgt NS-personeel minder te maken met agressie, denkt het vervoersbedrijf.

'Apotheken laks met medicijngesprekken'

Veel apothekers maken zich makkelijk af van verplichte gesprekken met mensen die voor het eerst een medicijn komen halen. Van 39 apothekers die de Consumentenbond bezocht voldeed er maar een aan alle voorwaarden van het zogenoemde eerste-uitgiftegesprek. Apothekers vragen voor zo'n gesprek gemiddeld zes euro.

In het gesprek moet de apotheker onder meer nagaan wat een patiënt al over het medicijn weet. De Consumentenbond werd naar eigen zeggen overspoeld met klachten over 'onterechte gesprekskosten' en stuurde daarom 'mysterypatiënten' bij apothekers langs.

Sommige onderzochte apotheken hielden niet eens een echt gesprek. Patiënten kregen alleen wat uitleg over een geneesmiddel of er werd niet gecontroleerd of ze alles hadden begrepen.

De bond vindt de resultaten van het onderzoek schokkend en wil dat de branchevereniging haar leden erop aanspreekt. Om apothekers een handje te helpen heeft de bond posters gestuurd met een checklist van alle punten die bij het gesprek aan bod moeten komen.

'Melbourne moet Spelen 2028 organiseren'

Volgens een comité in het bestuur van Melbourne moet de Australische stad een bid gaan voorbereiden voor de Olympische Spelen van 2028. De premier van de staat Victoria, Denis Napthine, staat achter het idee om de Spelen naar Australië te halen.

"Wij zijn een sportstad en hebben geweldige faciliteiten", aldus Napthine. "We hebben alle middelen en zijn uitstekend in staat om een groot evenement als de Olympische Spelen binnen te halen en te organiseren."

Ook Kate Roffey, de voorzitter van het 'Comité van Melbourne' is enthousiast: "Geen enkele stad ter wereld heeft zoveel hoogwaardige sportfaciliteiten op zo'n korte afstand van het centrum van de stad. Mede daardoor zijn wij een perfecte stad om de Spelen te organiseren. Het staat zeker op onze agenda. Ons voordeel is dat we al een tijd hoog op de olympische lijstjes staan en ik denk dat we dan ook een hele goede kans maken."

Melbourne was in 1956 de eerste stad in het Zuidelijk halfrond die de Olympische Spelen organiseerde.

Het is weer tijd voor Lowlands

Hoewel veel bezoekers donderdag al hun tentje hebben opgezet, barst Lowlands vrijdag officieel los. De polder bij Biddinghuizen huisvest voor de 22e keer het festival, waar 55.000 bezoekers zich 3 dagen lang tegoed doen aan heel veel muziek, maar ook theater, literatuur, film en politiek.

Het Britse rockduo Blood Red Shoes trapt om 13.30 uur af in de grootste tent: de Alpha. Verder zijn er vrijdag optredens van onder anderen Kaiser Chiefs, Triggerfinger, Tangarine, Disclosure, Imagine Dragons en Mando Diao. In de theatertent zijn voorstellingen te zien van bijvoorbeeld Jan Jaap van der Wal en Buurman& Buurman XL.

Als de voorspellingen uitkomen, moeten de bezoekers er rekening mee houden dat het niet droog blijft. Vooral vrijdag en zondag lijkt het nat te worden. De podia zijn echter allemaal overdekt en de organisatie houdt houtsnippers achter de hand voor als het terrein te drassig wordt.

Lowlands was dit jaar niet zoals voorgaande jaren direct uitverkocht. Hoewel dat later alsnog gebeurde, werden deze week via internet nog volop kaarten aangeboden tegen vaak lagere tarieven.

Het is weer tijd voor Lowlands
Het is weer tijd voor Lowlands (Foto: ANP)

Meer dan 30.000 granaten op Gaza

De Israëlische artillerie heeft tijdens de aanval op de Palestijnse Gazastrook minstens 30.000 granaten afgevuurd op het dichtbevolkte gebied. Militaire bronnen in Israël denken dat door de beschietingen met de artillerie veel burgers zijn gedood, meldde de Israëlische krant Haaretz vrijdag.

Het aantal van 30.000 ligt veel hoger dan tijdens de Israëlische aanval op de Gazastrook in 2008-2009. Toen werden zo'n 8000 granaten afgevuurd.

Door het laatste Israëlische offensief dat in juli begon zijn bijna 2000 mensen omgekomen. Volgens de VN is ongeveer twee derde van de slachtoffers burger.

Opnieuw kans op wateroverlast

Zware buien kunnen vrijdag in het hele land plaatselijk weer zorgen voor wateroverlast. Daarvoor waarschuwt weeronline.nl. Ook de komende week blijft het wisselvallig en nat en is er nog geen zicht op terugkeer van echt zomerweer.

De regen- en onweersbuien treffen het westen in de ochtend. De buien trekken daarna maar langzaam naar het oosten weg. Omdat de grond op veel plekken al verzadigd is, is de kans op wateroverlast groot.

Halverwege augustus is in De Bilt als ruim tachtig millimeter neerslag gevallen, terwijl er normaal gesproken zo'n 73 millimeter valt. Door de forse buien regende het met 23 uur wel beduidend korter dan het maandgemiddelde van 38 uur. Vorige maand verliep op veel plaatsen ook al kletsnat, met uitschieters tot tweehonderd millimeter regen.

Assassin's Creed: Unity in beeld

Creative director Alex Amancio neemt jullie mee naar Parijs en vertelt hoe Assassin's Creed Unity in elkaar steekt. Deze missie speelt zich af in Parijs, de grootste stad die ooit in Assassin's Creed is gemaakt.

We volgen hem op een missie die hem door de Notre Dame leidt in de eerste singleplayerwalkthrough van Assassin’s Creed Unity. Uiteraard is het ook weer in dit deel de bedoeling dat je  zo sneaky mogelijk achter je informatie komt en je slachtoffers zo stil mogelijk vermoord.

Assassin's Creed Unity komt 28 oktober uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

'Uitbraak ebola sterk onderschat'

De omvang van de ebola-uitbraak in West-Afrika wordt met het aantal gemelde doden en zieken "sterk onderschat". Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) donderdag op basis van medewerkers in West-Afrika.

Het dodental als gevolg van de ebola-uitbraak in West-Afrika steeg woensdag naar zeker 1069. In totaal zijn er sinds het begin van het vaststellen van de ebolaepidemie een half jaar geleden 1975 besmettingen met het virus bevestigd.

WHO: uitbraak ebola sterk onderschat
WHO: uitbraak ebola sterk onderschat (Foto: ANP)

Ferrari verkocht voor 28 miljoen

Een Amerikaanse autofanaat heeft voor ruim 28 miljoen euro voor een zeldzame Ferrari 250 GTO Berlinetta neergeteld. De knalrode wagen uit 1962 wisselde donderdag bij een veiling in Monterey, Californië, van eigenaar.

Er zijn slechts 39 exemplaren van de Ferrari, die vroeger vooral werd gebruikt in races. Toch viel het verkoopbedrag voor de veilingmeester wellicht wat tegen. Vakmensen hadden voor de veiling verwacht dat de auto zo'n 37 miljoen euro zou opleveren.

Zeldzame Ferrari verkocht voor 28 miljoen
Zeldzame Ferrari verkocht voor 28 miljoen (Foto: ANP)

Vraagtekens demonstratieverbod Schilderswijk

Burgemeesters kunnen niet zomaar alle demonstraties op een bepaalde plek verbieden. Dat zei emeritus hoogleraar staatsrecht Jit Peters vrijdagochtend op Radio 1 in reactie op de beslissing van burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen over de Schilderswijk.

Volgens Peters kan een burgemeester alleen geplande demonstraties verbieden. "Onze wet gaat ervan uit dat bij iedere demonstratie gekeken wordt of hij wel of niet door kan gaan." Van Aartsen moet volgens de hoogleraar dus eerst concreet de voor- en nadelen afwegen. "Hoeveel politie heb ik nodig en is dat nog proportioneel?"

Bij een demonstratie tegen de Islamitische Staat ontstonden zondag rellen in de Haagse wijk. Journalisten werden aangevallen en een agent raakte gewond. Pro Patria, de beweging die de betoging organiseerde, wil 20 september opnieuw een betoging houden in de Schilderswijk.

Peters vindt het begrijpelijk dat Van Aartsen de wijk wil behoeden voor wanorde, maar het is zijn eerste plicht om politie in te zetten om demonstranten te beschermen. Hij kan een demonstratie pas verbieden als bijvoorbeeld de openbare orde en veiligheid in het geding is.

Peters zou niet verbaasd zijn als de Pro Patria naar de rechter stapt om het demonstratieverbod aan te vechten, zei hij op Radio 1. De organisatie liet donderdagavond al weten het verbod te betreuren. Over een gang naar de rechter is nog geen beslissing genomen.

Fink voelt kriebels voor Lowlands

Voor Fink is Lowlands niet zomaar een festival. De Britse singer-songwriter en zijn band gaven ook drie jaar geleden een optreden in Biddinghuizen, waarna hun populariteit in Nederland enorm toenam. Fink, die eigenlijk Fin Greenall heet, is dan ook behoorlijk nerveus voor het concert van zondag, wanneer hij wederom aantreedt op Lowlands.

"Die vorige gig heeft dingen voor ons veranderd", zegt Fink, die met bassist Guy Whittaker en drummer Tim Thornton afreist naar het festival, tegen Novum Nieuws. "Het was een groots moment. Dit komende optreden is dan ook erg belangrijk voor ons."

Fink vreesde drie jaar geleden dat er geen hond zou komen kijken gezien de dag en het vroege tijdstip dat de band speelde, zondag om 11.30 uur. "We dachten dat er misschien vijfhonderd mensen zouden komen, maar het werden er vijfduizend. Het had net geregend en wij speelden in de enige tent die open was", vertelt de zanger. "Tien minuten voor we begonnen daalde een moesson neer over het festival, waardoor iedereen de tent in vluchtte. Normaal gesproken is regen een ramp, maar in ons geval pakte het goed uit."

Mogelijk heeft Fink dit jaar weer geluk, want het belooft met name zondag een natte boel te worden op het festival. Net als vorige keer speelt de band dan om 11.30 uur. "Het is het laatste concert in een reeks", zegt Thornton. "Dat betekent dat we extra moe, maar ook extra goed zijn. Bovendien speelt pianist Ruben Hein mee."

Paus: kijk uit voor spirituele 'kanker'

Paus Franciscus heeft Zuid-Koreanen dringend verzocht uit te kijken voor spirituele 'kanker' die zich vaak verspreid in welvarende samenlevingen. De paus hield vrijdag in Zuid-Korea een mis ter herdenking aan de ruim 300 mensen die omkwamen bij een veerbootramp in april.

Zo'n 50.000 mensen waren naar een voetbalstadion in de stad Daejeon gekomen voor de mis die vooral over welvaart leek te gaan. De Zuid-Koreanen moeten volgens paus Franciscus strijden tegen materialisme dat "authentieke en culturele waarden verstikt" en hebzucht die voortkomt uit "ongebreidelde concurrentie".

Het geloof kan volgens de paus worden gezien als een "tegengif voor de geest van wanhoop die lijkt te groeien als een kanker" in een welvarende samenleving. De paus sprak zich verder uit over rijkdom en ongelijkheid.

De katholieke kerk is snel gegroeid in Zuid-Korea. In de afgelopen 25 jaar is het aantal gelovigen verdubbeld tot ongeveer 11 procent van de inwoners.

Paus: kijk uit voor spirituele'kanker'
Paus: kijk uit voor spirituele'kanker' (Foto: ANP)

Barça verhuurt Deulofeu, Garcia van City naar Zenit

Gerard Deulofeu speelt komend seizoen voor Sevilla. FC Barcelona verhuurt het 20-jarige supertalent voor een jaar aan de Andalusiërs, meldt de Catalaanse grootmacht donderdag. Deulofeu, die al debuteerde in de nationale ploeg van Spanje, speelde vorig seizoen met wisselend succes op huurbasis voor Everton.

Javi Garcia vertrekt bij Manchester City. De middenvelder tekende donderdag een vijfjarig contract bij Zenit Sint-Petersburg. Door de komst van Fernando was zijn kans op speeltijd bij City kleiner geworden. Garcia, oud-speler van Benfica en Real Madrid, is na Ezequiel Garay de tweede grote aankoop van Zenit deze zomer.

West Ham United versterkte zich met Diafra Sakho. De Senegalese aanvaller komt over van het Franse FC Metz, dat hij met 43 treffers aan twee promoties op rij hielp. De 24-jarige spits heeft zich voor vier jaar aan West Ham verbonden.

Serena Williams en Halep zonder setverlies door

Serena Williams heeft op haar dooie gemak de kwartfinale van het WTA-toernooi in Cincinnati bereikt. De titelfavoriete versloeg de Italiaanse Flavia Pennetta (13) donderdag met twee keer 6-2.

Simona Halep (2) kende iets meer tegenstand. De Roemeense was met 6-4 en 7-5 de baas over Lucie Safarova (16) uit Tsjechië. De als vijfde geplaatste Maria Sharapova  rekende af met haar Russische landgenote Anastasia Pavljoetsjenkova: 6-4 en 7-6 (2). Sharapova en Halep treffen elkaar in de kwartfinale in een reprise van de meest recente Roland Garros-finale.

Elina Svitolina zorgde voor de verrassing van de dag. De Oekraïense schakelde Carla Suarez Navarro (15) uit. De Spaanse verloor met 4-6, 6-4 en 6-4. Jelena Jankovic (8) uit Servië was met 7-6 (4) en 6-4 te sterk voor de jonge Amerikaanse Sloane Stephens.

City verzekert zich van diensten Agüero

Manchester City kan de komende jaren rekenen op Sergio Agüero. De goaltjesdief heeft zijn contract bij de Engelse landskampioen verlengd tot de zomer van 2019, meldt City donderdag.

Agüero verhuisde in 2011 van Atlético Madrid naar City. In zijn eerste seizoen hielp hij de Citizens met een beslissende goal in blessuretijd meteen aan de eerste landstitel sinds 1968. Hij won dat jaar ook de FA Cup met City, waarna de club vorig seizoen opnieuw landskampioen werd. In drie seizoenen vond de Argentijn, die in Brazilië de WK-finale speelde, 52 keer het net voor de Engelsen.

Geruchten over een terugkeer naar Spanje drukt Agüero met de contractverlenging de kop in. "Ik kan tegen de fans en iedereen bij City zeggen dat ze rustig moeten blijven. Ik dien mijn contract hier uit", zegt de dynamische aanvaller.

City verzekerde zich eerder deze zomer al van de diensten van andere belangrijke spelers. De contracten van aanvoerder Vincent Kompany en de creatieve middenvelders David Silva en Samir Nasri werden allemaal verlengd.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.