FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Nieuwsarchief
Artikelen van vrijdag 25 juli 2014

Pro-Gaza-demonstratie hoopt op tienduizend mensen

De organisatie van de pro-Gaza-demonstratie die zondag plaatsvindt in Rotterdam, hoopt op tienduizend deelnemers. De demonstranten lopen zondagmiddag over de Erasmusbrug en willen op die manier 'een brug slaan naar mensenrechten en menswaardigheid in Gaza'.

De stoet vertrekt rond 13.30 uur van het Schouwburgplein. De organisatie spreekt van een 'interreligieuze en interculturele' demonstratie. "Het onrecht en bloedvergieten staan centraal, dit gaat ieder mens aan en overstijgt iedere cultuur en religie."

Behalve de tocht over de Erasmusbrug wordt ook gebeden voor de slachtoffers van het 'bloedvergieten' en worden ballonnen opgelaten.

In Den Haag werd donderdagavond nog een pro-Palestijnse demonstratie gehouden. De politie liet vrijdag weten beelden die zijn gemaakt te bekijken om te zien of er grenzen zijn overschreden en strafbare feiten zijn gepleegd.

Verdasco naar halve finale Gstaad

Fernando Verdasco heeft vrijdag de halve finale van het ATP-toernooi in Gstaad bereikt. De Spaanse tennisser (4) moest daarvoor wel twee partijen winnen. Eerst rekende hij in zijn tweederondepartij af met Jan-Lennard Struff uit Duitsland (3-6, 6-3 en 7-6 (3)), vervolgens was hij in de kwartfinale Viktor Trociki de baas. Weer had hij drie sets nodig: 6-4, 6-7 (7) en 6-1.

In de halve finale neemt Verdasco het op tegen landgenoot Pablo Andujar. Die klopte in een Spaans onderonsje Marcel Granollers (2) met 7-5 en 6-3.

Robin Haase staat in de andere halve finale tegenover de Argentijn Juan Monaco. De Nederlander verraste de als eerste geplaatste Michail Youzhny in drie sets.

Bose sleept Beats voor de rechter

De Amerikaanse producent van audioapparatuur Bose heeft een rechtszaak aangespannen tegen koptelefoonmaker Beats vanwege de vermeende inbreuk op patenten. Beats, het merk dat onlangs voor miljarden door rapper Dr. Dre werd verkocht aan Apple, zou gebruikmaken van technologie voor ruisonderdrukking waarop Bose het alleenrecht heeft.

Volgens Bose pleegt Beats inbreuk op vijf verschillende patenten en ondermijnt het daarmee de onderzoeken naar het verdringen van achtergrondgeluiden, waaraan het bedrijf al tientallen jaren werkt. In dit verband heeft Bose ook een aanklacht ingediend bij de International Trade Commission van de Amerikaanse overheid, met de eis dat de verkoop van diverse Beats-producten wordt gestaakt.

Bose sleept Beats voor de rechter
Bose sleept Beats voor de rechter (Foto: ANP)

FOK!'ers: 'Geen WK in Rusland'

Het WK 2018 moet niet in Rusland plaatsvinden. Dat vindt twee derde van de 2400 FOK!'ers die tot dusver op de recentste poll stemden.

1596 mensen (66,9 %) stemden 'ja', het WK moet worden verplaatst. 23,9 % van de stemmers (570 man) klikte op 'nee'. Veelal gaven zij aan in de commentaren dat sport en politiek gescheiden zouden moeten blijven. De overige 9,3 % had geen mening of was een andere toegedaan dan een eenvoudig ja of nee.

Duitse politici van o.a. CDU en de Groenen riepen deze week op tot het verplaatsen naar een geschiktere locatie, 'zoals Duitsland'. De Facebookpagina die hetzelfde voorstaat zag het aantal likes, hoewel nog bescheiden, sinds donderdag verdrievoudigen.

Stemmen op de poll kan nog steeds en wel hier.

Taylor en Anderson naar halve finale World Matchplay

Phil Taylor heeft zonder al te veel moeite de halve finale weten te halen van het World Matchplay in Blackpool. De darter versloeg in de kwartfinale Wes Newton met 16-6. Ook Gary Anderson staat bij de laatste vier. Hij versloeg Adrian Lewis met 16-8. 

Newton begon goed tegen Taylor en hij kwam zelfs 2-4 voor. Met een 73 en 160-finish trok Taylor de stand weer gelijk. De titelverdediger liep daarna uit naar 9-4. Newton wist in het slot van de partij nog een applaus te krijgen voor een 149-finish, maar hij had geen schijn van kans tegen Taylor. 

Anderson nam direct de leiding in de andere halve finale. Na een 3-0 voorsprong voor Anderson kwam Lewis nog wel terug tot 3-2, maar zeven legs later stond het 9-3. Lewis gooide 104 uit voor 9-4, waarna Anderson 110 uitgooide voor 10-4. Het verschil van zes legs verschil bleef tot 14-8 staan waarna Anderson de partij uitgooide. 

Taylor en Anderson treffen elkaar zaterdag voor de halve finale. De andere halve finale gaat tussen Simon Whitlock en Michael van Gerwen. Zondag is de finale. 

Europese titel voor boogschutters

De Nederlandse boogschutters zijn vrijdag Europees kampioen geworden op het onderdeel compound. Mike Schloesser, Peter Elzinga en Ruben Bleyendaal scoorden in de finale in het Armeense Etsjmiadzin 234 punten. Tegenstander Turkije kwam tot 227 punten. Het brons ging naar Italië dat Groot-Brittannië pas na een beslissingsronde versloeg.

Schloesser pakte samen met Inge van Caspel brons bij de wedstrijd voor gemengde compoundteams. Hun score van 153 was voldoende om Frankrijk te kloppen in de strijd om de derde plaats. Het goud ging naar Denemarken en Rusland pakte zilver.

Elzinga kan zaterdag nog een gouden plak winnen. Dan staat hij in de enkelfinale. Schloesser werd vijfde, Bleyendaal gedeeld 33e.

Van Aanholt tekent bij Sunderland

Patrick van Aanholt verruilt Chelsea voor Sunderland. De 23-jarige linksback tekende vrijdag een contract voor vier seizoenen bij de Noord-Engelse club. Hoeveel Sunderland aan Chelsea overmaakt voor de diensten van de tweevoudig Oranje-international is niet bekendgemaakt. Van Aanholt had nog een contract voor één seizoen bij Chelsea.

De geboren Bosschenaar werd al als jeugdspeler door Chelsea aangetrokken. De Londenaren verhuurden hem door de jaren heen aan Coventry City, Newcastle United, Leicester City, Wigan Athletic en de laatste tweeënhalf seizoen aan Vitesse. Van Aanholt had al eerder te kennen gegeven niet nog een seizoen in Arnhem te willen spelen.

Van Aanholt zat deze zomer bij de voorselectie van het Nederlands elftal. Hij speelde ook mee in de oefenwedstrijd tegen Ecuador, maar viel uiteindelijk af voor het WK.

Horner wil titel Vuelta prolongeren

Chris Horner wil dit jaar opnieuw de Vuelta à España winnen. Dat heeft de 42-jarige wielrenner van de Lampre-Merida-ploeg tegen Cyclingnews gezegd. "Ik ga naar de Vuelta om te winnen. Dat is zeker. Als je eenmaal een keer gewonnen hebt, is dat alles wat je nog wilt", liet de Amerikaan optekenen. "Het is een wedstrijd die ontworpen is voor mijn manier van rijden."

Horner viel in april tijdens een trainingsrit en hield daar een geperforeerde long, gebroken ribben en een snee in zijn hoofd aan over. Dat kostte hem de Giro. Ook in de Tour ging het nog niet geweldig. Hij was in Frankrijk op zoek naar zijn vorm, maar werd in de eerste week ziek.

In de voorbereiding op de Vuelta gaat Horner naar huis. "Ik ga naar de Verenigde Staten om te herstellen. Misschien rij ik de Tour of Utah als training." Die voorbereiding moet hem in topvorm aan de start van de Vuelta brengen. "Ik hoop dan wat lichter en een stuk fitter en honderd procent gezond te zijn."

Hezbollah schiet Hamas te hulp

De Libanese strijdgroep Hezbollah gaat alles doen wat ze kunnen om Palestijnse militanten in de Gazastrook te helpen. Dat heeft Hezbollah-leider Hassan Nasrallah vrijdag gezegd. Volgens Nasrallah zou het voor Israël 'zelfmoord' zijn om het offensief in Gaza voort te zetten.

"Ik zeg tegen onze broeders in Gaza: wij staan aan jullie kant en hebben het volste vertrouwen dat jullie zullen zegevieren", sprak Nasrallah. "Wij doen alles wat in onze macht ligt om jullie te steunen."

Het was de eerste keer dat Nasrallah commentaar leverde op het offensief. Hezbollah en Hamas zijn van oudsher trouwe bondgenoten. Sinds het uitbreken van de Syrische burgeroorlog zijn de betrekkingen echter bekoeld geraakt. Het sjiitische Hezbollah steunt de regering van president Bashar Assad, het soennitische Hamas staat juist achter de rebellen.

Nasrallah riep op om alle geschillen opzij te zetten om zo Gaza eensgezind te kunnen steunen. De leider zei niet wat voor hulp Hezbollah van plan is te leveren.

Lauda: "Mercedes hoeft Vettel niet"

De wens van Duitsland om viervoudig Formule 1-wereldkampioen Sebastian Vettel voor Mercedes uit te komen is hardhandig de nek omgedraaid. Teamdirecteur Niki Lauda heeft aan Bild laten weten de Red Bull-coureur niet nodig te hebben.

Mercedes heeft momenteel Nico Rosberg en Lewis Hamilton onder contract staan, de nummers een en twee in het wereldkampioenschap. Lauda: "Het contract van Rosberg is onlangs met meerdere jaren verlengd. Met Hamilton praten we over een verlenging. We willen doorgaan met Lewis en hij met ons. Klaar."

Vettel behaalde vier titels op rij in de Formule 1 en hij staat nog tot eind volgend jaar onder contract bij Red Bull Racing. Het is onduidelijk wat de Duitser daarna zal gaan doen, maar hij liet onlangs weten best eens voor Mercedes te willen rijden. Geruchten hierover werden onlangs versterkt toen Mercedes-motorsportbaas Toto Wolff liet weten dat het team verder kijkt dan de huidige coureurs. Lauda is nu op een hele andere manier duidelijk. "Wij hebben er niet over gesproken en ook niet over nagedacht. Wij hebben geen behoefte aan de komst van Vettel."

Norwich blundert met oefenpot tegen verkeerde ploeg

Norwich City heeft zijn excuses aangeboden aan een club uit de Italiaanse Serie D, die de Engelsen met 13-0 dacht te hebben verslagen.

De club van Ricky van Wolfswinkel en Leroy Fer zou afgelopen weekend een oefenduel spelen tegen Novara (Serie C). Nadat de tegenstander afzegde, werd zondag tegen Saint-Christophe Vallee d'Aoste gespeeld. Althans, dat dacht men in Norwich.

Op de officiële website meldde Norwich dat het met 13-0 van de ploeg uit de Serie D had gewonnen. Dit leidde tot een boze reactie van Saint-Christophe, omdat zij helemaal niet tegen The Canaries gespeeld hadden. De Engelsen bleken tegenover een regionale amateurselectie uit Aosta te hebben gestaan.

Weinig tegenstand
Via een statement heeft de degradant uit de Premier League inmiddels zijn excuses aangeboden. "We hebben ons oefenduel snel moeten regelen, omdat de oorspronkelijke tegenstander, derdeklasser Novara, in laatste instantie had afgezegd. De ontvangst in de regio was trouwens bijzonder hartelijk."

Manager Neil Adams zei kort na de wedstrijd al dat hij meer van de tegenstander had verwacht. "Ik had liever een zwaardere wedstrijd voor mijn spelers gezien. Veel goals maken is mooi, maar we moeten vanaf nu wel beter getest worden dan vandaag."

Crack-burgemeester te ijdel voor Sharknado 2

Rob Ford is niet te zien in de absurdistische rampenfilm Sharknado 2: The Second One. De in opspraak geraakte burgemeester van Toronto was niet te porren voor een bijrolletje als opgeschoten politicus, schrijft de lokale krant Toronto Sun vrijdag.

De film, over een tornado die een meute woeste haaien Manhattan in slingert, staat bol van de korte scènes met bekendheden die op een verschrikkelijke manier worden verslonden. Zo zijn tv-presentator Matt Lauer en weerman Al Roker in de film te zien en speelt Judd Hirsch, vooral bekend van de sitcom Taxi, een taxichauffeur.

De makers hadden gehoopt dat de vuilbekkende bewindsman, die werd gefilmd met drank en drugs achter de kiezen, wel oren had naar een scène waarin hij een definitieve ontmoeting zou hebben met een haai. Nu wordt hij vervangen door een stuntman, die aan zijn einde komt door een binnenwaaiende haai.

Hoewel Ford na zijn schandalen vrijwel overal bekend is, is de bewuste scène naar verluidt alleen in de Canadese versie te zien. Sharknado 2 gaat woensdag in première bij de Amerikaanse tv-zender Syfy.

Susan Sarandon denkt dat wiet de wereld beter maakt

Susan Sarandon gelooft dat de wereld een stuk beter wordt als wiet overal legaal zou zijn. "Ik denk dat de wereld dan een stuk aardiger is", zegt de actrice, die al eerder pleitte voor de legalisering van marihuana, tegen de Amerikaanse website The Daily Beast.

De 67-jarige Sarandon denkt dat wiet op den duur overal legaal is. "En dat zorgt voor een omslagpunt, zeker als meer mensen zouden blowen in plaats van drinken", zegt de actrice. "Mensen die wiet roken zijn niet gemeen, slaan hun vrouwen niet en rijden niet als malloten. Ze krijgen alleen honger, verlaten hun huis niet en lachen veel."

Niet alleen wiet kan de actrice bekoren, ook van psychedelische middelen is ze niet vies. "Ik heb het plantenbrouwsel Ayahuasca, paddo's en dat soort dingen gebruikt", somt Sarandon op. "Maar die drugs doe ik liever als ik in de natuur ben. Ik trip niet graag in de stad." Wel is de actrice een verantwoordelijke gebruiker. "Je moet geen drugs gebruiken als je moet verhullen dat je stoned bent. Daarom gebruikte ik nooit drugs als ik voor mijn kinderen moest zorgen."

Sarandon, die in 2009 haar relatie met Tim Robbins zag stranden, heeft misschien veel verschillende drugs geprobeerd, maar haar seksuele avontuurtjes zijn een stuk braver. "Ik ben heel jong getrouwd, dus daardoor heb ik in mijn twintiger jaren niet echt kunnen scharrelen." Toch heeft de actrice in de jaren tachtig wel David Bowie tussen de lakens gehad. "Hij is fantastisch."

Noodpaspoort gewild op drukste dag Schiphol

De Koninklijke Marechaussee heeft vrijdag dubbel zo veel noodpaspoorten verstrekt aan reizigers als normaal. Op de drukste dag van het jaar op Schiphol hebben zich al vijftig mensen gemeld voor een noodreisdocument. Het gaat vooral om verlopen of vermiste paspoorten. Dat laat een woordvoerder van de Marechaussee weten.

De extra aanvraag komt doordat mensen niet goed voorbereid op reis gaan. "Veel reizigers komen er vlak voordat ze op het vliegtuig stappen, achter dat hun paspoort vermist of verlopen is", vertelt de woordvoerder. Een nooddocument aanmaken kost tijd, waardoor reizigers vertraging op kunnen lopen.

Ongeveer 190.000 aankomende, vertrekkende en overstappende passagiers doen vrijdag de luchthaven aan. Wachtende reizigers worden deze zomer niet getrakteerd op het traditionele entertainment op Schiphol. Dat vindt Schiphol met het oog op de vliegramp in Oekraïne niet gepast.

Bij de vliegramp in Oekraïne kwamen vorige week donderdag 298 mensen om het leven, onder wie 194 Nederlanders.

Verdachte terrorisme moet paspoort inleveren

De 30-jarige vrouw die op verzoek van de Verenigde Staten is aangehouden, komt vrij als zij haar paspoort inlevert. De in Somalië geboren vrouw, die de Nederlandse nationaliteit heeft, werd woensdag in Terneuzen aangehouden. De rechter-commissaris wil voorkomen dat ze naar het buitenland vlucht. Dat zegt een woordvoerder van de rechtbank in Rotterdam.

De vrouw, zou onder leiding van twee vrouwen uit Kenia en Somalië geld hebben ingezameld voor de aan Al-Qaida gerelateerde terroristische organisatie Al-Shabab. De politie heeft bij doorzoeking van het huis van de vrouw beslag gelegd op computers, telefoons en administratie.

De zaak wordt eerst in Nederland onderzocht. Daarna wordt de vrouw mogelijk uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

'VN-missie bij dreiging naar Oekraïne'

De resolutie over een gewapende VN-missie in Oost-Oekraïne zal pas worden ingediend als de situatie daar uit de hand dreigt te lopen. Nederland, Australië en Oekraïne houden de missie achter de hand als een 'plan B'. Zodra hulpverleners de komende dagen hun werk niet veilig kunnen doen, zal Australië namens de drie landen de resolutie indienen. Dat bevestigen diplomatieke bronnen binnen de Verenigde Naties aan het ANP.

In de ontwerpresolutie staat dat de VN militairen en politie naar Oost-Oekraïne sturen om de rampplek te beveiligen. Om hoeveel VN-militairen en agenten het gaat, is niet duidelijk.

Rusland is een van de vijftien landen in de Veiligheidsraad en zou de missie kunnen blokkeren met een veto. Moskou is op de hoogte gesteld van de ontwerpresolutie en heeft aangegeven niet tegen het plan te zullen stemmen, zeggen de bronnen.

Vrijdagavond vertrekken de eerste ongewapende leden van de Koninklijke Marechaussee naar het gebied waar het vliegtuig van Malaysia Airlines op 17 juli neerstortte. Als de rebellen in het gebied niet meewerken aan het onderzoek van de Nederlandse afgevaardigden, of wanneer de veiligheid van de medewerkers in het gedrang komt, wordt de resolutie direct ingediend in New York. Nog dezelfde week zouden de militairen dan naar de plek van de ramp vertrekken.

'VN-missie pas bij dreiging naar Oekraïne'
'VN-missie pas bij dreiging naar Oekraïne' (Foto: ANP)

Zoektocht resten Kris en Lisanne maandag hervat

De Panamese autoriteiten hervatten maandag de zoektocht naar resten van de omgekomen Kris Kremers (21) en Lisanne Froon (22). Dat bevestigt een woordvoerder van hulpdienst Sinaproc in Panama vrijdag.

In eerste instantie reizen medewerkers van het Openbaar Ministerie en de politie af naar de afgelegen plaats, waar vorige maand de stoffelijke overschotten van de twee werden gevonden. De diensten gaan nu op zoek naar ontbrekende lichaamsdelen en aanwijzingen over de doodsoorzaak van de Nederlanders.

Kremers en Froon werden op 1 april voor het laatst gezien in het plaatsje Boquete. In juni werd op z'n acht uur lopen van het stadje een rugzak met bezittingen van de twee gevonden. In dit gebied werden later ook menselijk resten aangetroffen, die na DNA-onderzoek van de vrouwen bleken te zijn.

Spaartegoeden op recordniveau

De spaartegoeden van Nederlandse huishoudens zijn afgelopen halfjaar opgelopen tot recordhoogte. Dat meldde De Nederlandsche Bank (DNB) vrijdag.

Huishoudens vulden hun spaarrekeningen in de eerste helft van 2014 per saldo met 6,6 miljard euro aan, waardoor de tegoeden op die rekeningen opliepen tot circa 335 miljard euro. Dat betekent dat een huishouden gemiddeld over 44.000 euro spaargeld beschikt, berekende DNB.

Ruim 85 procent van het spaargeld staat op vrij opneembare rekeningen. Daar ging afgelopen halfjaar ook ruimschoots het meeste geld heen. Bij deposito's met een vaste looptijd werd een lichte instroom gemeten.

Spaartegoeden lopen op tot recordniveau
Spaartegoeden lopen op tot recordniveau (Foto: ANP)

Groot stuk ramptoestel MH17 ontdekt

Een tot nu toe nog onontdekt, groot stuk van het vliegtuig van Malaysia Airlines dat is neergestort in het oosten van Oekraïne, is donderdag aangetroffen in dichte bebossing. Dat heeft OVSE-woordvoerder Michael Bociurkiw vrijdagmiddag op een persconferentie gezegd.

Het wrakstuk is vrijdag onderzocht. Bociurkiw noemde het deel van het vliegtuig 'verbazingwekkend' groot. Ook zei hij dat het wrakstuk recht naar beneden lijkt te zijn gekomen. Van de zestien ruiten waren maar een of twee gebroken. Dat kan volgens de zegsman iets zeggen over de toedracht van de crash.

Bij het stuk zijn geen lichamen aangetroffen. Het wrakstuk was volgens Bociurkiw moeilijk te bereiken. De OVSE heeft vrijdag twee nieuwe sites met wrakstukken bezocht. De woordvoerder noemde de medewerking van de pro-Russische separatisten 'positief'.

Nederlandse forensische experts hebben volgens de zegsman vrijdag menselijke resten onderzocht en gedocumenteerd. Ook zijn meer persoonlijke eigendommen en identiteitsbewijzen gevonden. De OVSE weet niet wie de lichaamsdelen en de spullen komt ophalen.

Didier Drogba keert terug bij Chelsea

Didier Drogba speelt komend seizoen voor Chelsea. De Londense club heeft de komst van de spits vrijdag bekendgemaakt. Drogba tekent een contract voor een seizoen op Stamford Bridge. De 36-jarige Ivoriaan kwam de afgelopen twee seizoenen uit voor Galatasaray.

Drogba begon zijn loopbaan in Frankrijk waar hij bij Le Mans, Guingamp en Olympique Marseille speelde. Vanuit Zuid-Frankrijk verhuisde hij in 2004 naar Chelsea waar hij acht jaar zou spelen. In 341 wedstrijden scoorde hij 157 keer en daarmee staat hij vierde op de topscorerslijst aller tijden van de Blues.

In acht jaar won Drogba drie landstitels, vier FA Cups, twee League Cups en de Champions League met Chelsea. De gewonnen Champions League-finale tegen Bayern München was zijn laatste duel voor de club. Daarna vertrok hij naar Shanghai Shenhua en vervolgens naar Galatasaray waar hij anderhalf jaar speelde.

Drogba kwam vorige maand met Ivoorkust in actie op het WK. In een poule met Japan, Colombia en Griekenland werd het Afrikaanse land uitgeschakeld. De drie duels in Brazilië brachten Drogba's aantal interlands op 105.

Argentijnse bond beboet voor politiek protest

De Argentijnse voetbalbond heeft van de FIFA een boete van ruim 27 duizend euro gekregen. De WK-finalist krijgt de boete voor een politiek protest voorafgaand aan een oefenwedstrijd in juni tegen Slovenië. Meerdere spelers stonden achter een spandoek met de tekst 'de Falklandeilanden zijn van Argentinië'.

De FIFA verbiedt politieke uitingen rondom wedstrijden. Argentinië en Groot-Brittannië vochten in 1982 een oorlog uit om de eilanden die sinds 1833 in Britse handen zijn.

Tijdens het WK kreeg de Argentijnse bond ook al een boete van 250 duizend euro opgelegd, omdat bij diverse persconferenties geen speler aanwezig was.

Drie Nederlandse scheidsrechters actief in Europa

Pol van Boekel, Danny Makkelie en Serdar Gözübüyük zijn door de UEFA aangewezen om volgende week Europese wedstrijden in goede banen te leiden. Van Boekel en Makkelie fluiten in de derde voorronde van de Champions League, Gözübüyük kreeg een duel in de derde voorronde van de Europa League toegewezen.

Van Boekel is scheidsrechter bij het duel tussen Legia Warschau en Celtic. Hij wordt geassisteerd door Charl Schaap en Rob van de Ven. Vierde official in Polen is Edwin van de Graaf. Het is voor Van Boekel zijn vierde wedstrijd in de Champions League.

Makkelie reist naar Denemarken voor het duel tussen Aalborg BK en Dinamo Zagreb. Hierbij zijn Dave Goossens en Bas van Dongen de assistent-scheidsrechters. Martin van den Kerkhof fungeert als vierde official.

Gözübüyük is aangesteld voor het duel in de derde voorronde van de Europa League tussen het Zweedse IF Brommapojkarna en Torino uit Italië. Zijn assistenten zijn Hessel Steegstra en Mario Diks. Allard Lindhout treedt aan als vierde official.

[Tour] Slagter: "Team heeft laatste kans gepakt"

Tom-Jelte Slagter kijkt met een goed gevoel terug op de negentiende etappe van de Tour de France. De renner van Garmin-Sharp reed lang vooruit, maar werd dertien kilometer voor de finish ingehaald door zijn teamgenoot Ramunas Navardauskas. De Litouwer won vervolgens de rit. "Dit was onze laatste kans op een ritzege en die hebben we gepakt", zei Slagter tegenover de NOS.

Slagter zat na afloop helemaal stuk. "Onderweg geloofde ik niet in de kansen van de kopgroep. We hadden het plan om mee te zitten en de regen was in ons voordeel. Daarom heb ik volle bak doorgefietst, maar we kregen nooit meer dan drie minuten. Op het klimmetje zag ik Navardauskas komen en hoopte ik op de zege."

Ploeggenoot en Nederlands kampioen Sebastian Langeveld deed onderweg verwoede pogingen om de concurrentie te slim af te zijn. "Ik heb geprobeerd de weg te blokkeren. Ik wilde alles doen om onze kansen zo groot mogelijk te maken. Het is de verdienste van de hele ploeg en geeft een geweldige ontlading."

Ritwinnaar Navardauskas roemde ook het werk van zijn ploeggenoten. "Het plan was om iemand mee te sturen in een ontsnapping en dan op het klimmetje te demarreren. Eigenlijk had dat Slagter moeten zijn, maar die zat al in de kopgroep. Het was ongelofelijk hoe lang Slagter het vol hield. Vanaf de klim was ik de aangewezen persoon om het af te maken."

Schiavone naar halve finale Baku

Francesca Schiavone heeft zich geplaatst voor de halve finale van het WTA-toernooi in Baku. De Italiaanse oud-winnares van Roland Garros was met 6-3, 4-6 en 6-0 te sterk voor de Française Kristina Mladenovic. In de halve eindstrijd neemt Schiavone het op tegen Elina Svitolina. De Oekraïense (2) won met 6-4 en 6-4 van een andere Française, Pauline Parmentier.

De andere halve finale gaat tussen Stefanie Vögele en Bojana Jovanovski. De Zwitserse, die een ronde eerder de nummer één van de plaatsingslijst Sorana Cirstea versloeg, won in de kwartfinale met 6-2, 2-6 en 6-4 van Shahar Peer uit Israël. De Servische vocht zich met 4-6, 7-5 en 6-3 langs Misa Eguchi uit Japan.

Cambuur huurt Rusnák van Manchester City

SC Cambuur huurt de Slowaak Albert Rusnák een halfjaar van Manchester City. Dat meldt de Friese eredivisionist vrijdag. Volgens technisch manager Marcel Keizer is het zeker niet uitgesloten dat Rusnák het seizoen afmaakt in Leeuwarden. "Voor ons is het fantastisch dat we een speler met zijn kwaliteiten hebben weten binnen te halen."

De twintigjarige middenvelder werd door de Engels kampioen eerder verhuurd aan Oldham Athletic en Birmingham City. "Hij is een zeer slimme speler en brengt enorm veel creativiteit, kortom echt een speler waarvoor je als supporter naar het stadion komt", aldus Keizer.

Fiorentina strikt Argentijnse WK-ganger Basanta

Fiorentina heeft zich versterkt met de Argentijnse international José Basanta. De 30-jarige verdediger komt over van Monterrey uit Mexico, waarvoor hij de afgelopen zes seizoenen speelde. Naar verluidt betaalt de club uit Florence 3,5 miljoen euro voor de speler die niet eerder in Europa actief was.

Basanta maakte op het WK in Brazilië zijn eerste speelminuten in het achtstefinaleduel tegen Zwitserland. In de kwartfinale tegen België had hij een basisplaats. Basanta kwam voor zijn overstap naar Monterrey in eigen land uit voor Estudiantes en Olimpo.

NS mag geen pornosites blokkeren in de trein

Dat de NS tal van download- en pornosites op de wifi-netwerken in treinen blokkeert is in strijd met de wet. Dat stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM), zo bevestigt een woordvoerder. Het computerblad PCM ontdekte dat de NS op de treinnetwerken tal van sites blokkeert, waaronder The Pirate Bay en meerdere pornosites.

Dat is een overtreding van de wet op de netneutraliteit uit 2012, die stelt dat bedrijven al het internetverkeer gelijk moeten behandelen. Vorig jaar stelde de toezichthouder dat de NS als uitzondering wel streams van video's of zware downloads mag blokkeren, om te voorkomen dat het wifi-netwerk zo zwaar wordt belast dat het onbruikbaar wordt. Ook zijn blokkades van verboden websites toegestaan.

De NS zou meerdere sites blokkeren waarop 'alleen afbeeldingen en tekst' staan en die het netwerk dus niet wezenlijk belasten. Een van de sites is Torrentfreak.com, een internationaal blog over downloaden, gemaakt door een Nederlander.

"Als je kijkt naar de inhoud van sites en op basis daarvan iets blokkeert, dat mag niet. Aanbieders mogen niet bepalen wat je als internetgebruiker ziet", zegt een woordvoerder van de ACM. De telecomwaakhond is in gesprek met de NS om na te gaan of de NS simpelweg porno- en downloadsites tegenhoudt.

[Tour] Navardauskas eerste Litouwse dagwinnaar

Rasmunas Navardauskas heeft de eerste Litouwse zege ooit in de Tour de France gepakt. De renner van Garmin bleef in de negentiende etappe in Bergerac een uitgedund peloton voor. John Degenkolb werd tweede, voor Alexander Kristoff.

Al vroeg in de 208 kilometer tellende etappe was er een kopgroep van vijf man weg. Onder hen zat de Nederlander Tom-Jelte Slagter. Het peloton stuurde aan op een massasprint, want de voorsprong van de koplopers bedroeg nimmer veel meer dan drie minuten.

Toen op ruim dertig kilometer van de streep het peloton tot op een minuut genaderd was sprong Slagter weg. Hij moest tot het klimmetje op vijftien kilometer van de meet vooruit blijven. Navardauskas sprong naar hem toe, met het peloton op zijn hielen. De Litouwer wist een gaatje te slaan, terwijl zijn ploeg Garmin daarachter de achtervolging ontregelde.

Navardauskas pakte in de finale een voorsprong van ruim twintig seconden, waar de uitgedunde groep slechts seconden vanaf kon knabbelen. De Litouwer had geluk dat op drie kilometer voor de streep zich een valpartij voordeed. Op het asfalt lagen onder meer dagfavoriet Peter Sagan en drie renners uit de top tien: Laurens ten Dam, Leopold König en Romain Bardet. Ook Fränk Schleck lag erbij. Zij liepen echter voor hun klassement geen tijdverlies op. Navardauskas kon zo onbedreigd winnen, op zeven seconden gevolgd door Degenkolb die een klein plukje sprinters voorbleef.

Sektarische executies door Afghaanse Taliban

Afghaanse Taliban hebben vrijdag een aantal busjes tot stoppen gedwongen, veertien sjiitische moslims uit de bussen gehaald en hen geëxecuteerd. Dat heeft de gouverneur van de provincie Ghor bekendgemaakt.

De busjes waren met zo'n dertig passagiers vertrokken uit Kabul. De inzittenden waren in de hoofdstad boodschappen doen om het einde van de ramadan te vieren.

De Taliban ondervroegen de inzittenden om er achter te komen wie in de bus een sjiiet was. De sjiieten werden uiteindelijk gekneveld, weggeleid en aan de kant van de weg doodgeschoten.

Arie Boomsma is weer vrijgezel

Arie Boomsma is weer beschikbaar. De presentator heeft zijn relatie met actrice Samira Maas enkele maanden geleden zien stranden, valt te lezen in het homoblad Winq. "Het is me weer niet gelukt om een duurzame relatie aan te gaan", zegt hij.

"Het is moeilijk om iemand toe te laten, terwijl ik goed besef dat dat het anker is dat ik nodig heb", zegt de 40-jarige Boomsma. "Een vrouw die mij kan temmen en mijn vreemde leven begrijpt. Buiten de onrust, thuis de rust."

De tv-maker doelt op zijn razend drukke schema. Boomsma werkt momenteel bijvoorbeeld aan vier tv-programma's tegelijk. Hij is net gestart met de opnames van zijn nieuwe programma Alle Dagen Seks, een officieus vervolg op zijn klapper 40 Dagen Zonder Seks.

"Omdat ik er met mijn programma's zo vol in duik, vind ik het soms fijn om mijn dagen vol te plannen met oppervlakkige contacten", geeft Boomsma toe. "Dat is makkelijker dan investeren in de echte vriendschappen, waar je al je emoties op tafel moet leggen."

Boomsma zoekt ook een verklaring in zijn verleden, waarin hij nooit lang op dezelfde plek bleef wonen. "Daardoor ging ik relaties altijd aan met de wetenschap dat ik ze weer achter zou laten. Maar nu ik geworteld ben in Amsterdam, merk ik dat ik er langzaam beter in word."

Spreekkoren met 'jood' niet verboden

Spreekkoren waarin het woord 'jood' voorkomt, blijven toelaatbaar. Dat heeft de rechtbank in Utrecht vrijdag bepaald. De Stichting Bestrijding Antisemitisme had een kort geding hierover aangespannen tegen de KNVB, omdat het gebruik van het woord in spreekkoren antisemitisch zou zijn.

De stichting eiste dat de voetbalbond, wanneer in een stadion spreekkoren met het woord jood voorkomen, 'adequate maatregelen' moet nemen, zoals het stilleggen van een wedstrijd. De rechtbank wees die eis echter af met als reden dat er 'binnen de beperkte kaders van een kort geding geen goed oordeel over de kwestie kan worden gegeven'.

Jood of joden wordt vooral door supporters en tegenstanders van Ajax vaak gebruikt in spreekkoren. Een deel van de Ajax-aanhang beschouwt het als geuzennaam. De KNVB voerde aan dat een algeheel verbod op het gebruik van het woord een 'escalerend effect' zou kunnen hebben tijdens de wedstrijd om de Johan Cruijff-schaal, die op 3 augustus wordt gespeeld. De rechters waren het daarmee eens.

De voetbalbond liet weten in overleg te willen met onder meer voetbal- en supportersclubs, zodat bij degenen die de spreekkoren gebruiken 'bewustheid wordt gecreëerd'. Daarna kan er volgens de KNVB 'passend beleid' komen om de spreekkoren terug te dringen, inclusief handhaafbare maatregelen.

The Expendables 3 gelekt op internet

Actiefilm The Expendables 3 is drie weken voor zijn bioscooppremière al op internet opgedoken. De film, waarin Sylvester Stallone, Jason Statham en Arnold Schwarzenegger spelen, is in totaal wereldwijd al duizenden keren uitgewisseld via Bittorrent-software.

The Expendables 3 verscheen woensdag in dvd-kwaliteit op het internet. Het is opmerkelijk dat een film in zulke goede kwaliteit al voor zijn bioscoopdebuut te vinden is. Het is onduidelijk wie de film, die vanaf 13 augustus in de bioscoop te zien is, heeft gelekt. Het eerste deel The Expendables verscheen in 2010. Twee jaar later kwam de opvolger uit.

Het is niet de eerste keer dat een film uitlekt voor de bioscooprelease. In 2009 verscheen een ruwe versie van X-Men Origins: Wolverine een maand voor de première op internet. Met Vampires Suck gebeurde een jaar later hetzelfde.

Venezuela: Nederland verstoort rust in de regio

De Nederlandse regering 'torpedeert' de goede betrekkingen van Venezuela met de voormalige Antillen en Aruba. Dat zei de Venezolaanse parlementsvoorzitter en vicepresident van regeringspartij PSUV, Diosdado Cabello, donderdag in zijn wekelijks tv-programma. Aanleiding is de arrestatie van de oud-inlichtingenbaas van Venezuela op Aruba.

"Heren van de Nederlandse regering, rectificeer. Dit is niet de weg. Hierdoor lopen de goede betrekkingen met Venezuela gevaar", zei hij. Nederland zit volgens Cabello achter de arrestatie van Hugo Carvajal op Aruba, die wachtte op goedkeuring om daar te worden geïnstalleerd als consul-generaal. Hij wordt echter door de Verenigde Staten gezocht voor drugshandel met de guerrillabeweging FARC.

In het Zuid-Amerikaanse land, waar Aruba pal voor de kust ligt, zijn al maanden protesten tegen de regering van president Nicolas Maduro aan de gang. De arrestatie van Carvajal wordt dan ook door de oppositie gevierd. 'Het narco-regime siddert', schrijft een pro-oppositiewebsite naar aanleiding van het oppakken van de diplomaat.

Het is niet de eerste keer dat er onmin heerst tussen Venezuela en Nederland. In 2006 noemde de vorig jaar overleden president Hugo Chávez de toenmalige Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Henk Kamp een 'pion van Washington'. Kamp vreesde dat Chávez zijn invloed op de voormalige Nederlandse Antillen en Aruba wilde uitbreiden.

Q-koorts bij melkgeitenbedrijf Heteren

Op een melkgeitenbedrijf in het Gelderse Heteren is op 17 juli een besmetting met Q-koorts vastgesteld. Dat schrijft staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Op het bedrijf zijn ongeveer achthonderd melkgeiten aanwezig. Ook worden er melkgevende runderen gehouden. Het bedrijf, dat eerder niet besmet is geweest, zal de komende maanden door de NVWA in de gaten worden gehouden. De bron van de besmetting is niet bekend.

De aanwezige melkgeiten zijn voor 1 augustus 2013 gevaccineerd en ook dit jaar heeft het grootste deel van de dieren al aan vaccinatie gehad. Daarom is er een 'zeer beperkt risico' voor de gezondheid van omwonenden, schrijft Dijksma. Voor mensen die contact hebben met de dieren geldt wel een verhoogd risico op besmetting.

Daarom is voor het bedrijf een bezoekersverbod ingesteld en worden extra hygiënemaatregelen toegepast. De lokale bestuurders zijn ingelicht, evenals de GGD. De besmette bedrijven worden ook getoond op een website van de NVWA. Momenteel zijn er dertien bedrijven in Nederland waar Q-koorts heerst.

'BlackBerry uit de gevarenzone'

Amper een jaar nadat BlackBerry op het punt stond failliet te gaan, zit het bedrijf niet langer in de gevarenzone. Dat zegt topman John Chen, sinds eind vorig jaar aan het roer bij BlackBerry, vrijdag tegen de Britse zakenkrant Financial Times. Het blijft echter de vraag of de telefoonfabrikant ooit weer zo groot en succesvol wordt als weleer, aldus Chen.

"Ik schat de kansen op tachtig tegen twintig", zo stelt Chen over de pogingen het Canadese bedrijf weer op de rails te krijgen. "Voor mijn gevoel zijn onze kansen nog beter dan dat." Toch wil Chen niet zo ver gaan als te zeggen dat BlackBerry er honderd procent zeker weer bovenop komt. "Dan zou ik de goden verzoeken", zegt hij.

Buiten financieel gevaar is BlackBerry 'zeker weten' wel, vindt Chen. "De paniek is verdwenen. We worden weer een goedlopend bedrijf, maar de vraag is hoe groot we gaan worden." Vooral de zakelijke markt biedt BlackBerry volgens zijn nieuwe topman kansen om er weer bovenop te komen.

Na tal van omvanrijke verliezen balanceerde BlackBerry in de zomer van vorig jaar op de rand van een faillissement. Om het bedrijf te redden leek een overname toen de enige uitweg. In november vorig jaar vond het bedrijf echter verrassend voor een miljard dollar (740 miljoen euro) aan investeerders. Chen werd toen aangesteld om het bedrijf weer op poten te krijgen.

Hollande: geen overlevenden bij crash Mali

Alle inzittenden van het toestel van Air Algérie dat donderdag neerstortte zijn omgekomen. Dat heeft de Franse president François Hollande vrijdag gezegd. Eerder werd gesproken over 116 inzittenden, maar volgens Franse media zijn er 118 mensen omgekomen.

Bijna de helft van de passagiers was Frans. "Er zijn helaas geen overlevenden", aldus Hollande. "Ik deel de pijn van de families die moeten leren leven met deze vreselijke gebeurtenis." Een team van Franse onderzoekers is inmiddels op weg naar Mali.

Het wrak ligt in Gossi, een regio in Mali in de buurt van de grens met Burkina Faso. Tot dusver is een van de zwarte dozen gevonden. Deze wordt naar de noordelijke stad Gao gebracht. De plek van de crash wordt veiliggesteld door Franse militairen. Mali heeft daar toestemming voor gegeven.

Het toestel stortte waarschijnlijk neer door slechte weersomstandigheden, maar volgens Hollande wordt geen enkele theorie uitgesloten. Het vliegtuig was vertrokken uit Burkina Faso, maar verdween minder dan een uur na opstijgen van de radar. Kort voordat het contact verloren werd vroegen de piloten nog om een andere route, om het slechte weer te ontwijken.

Politie onderzoekt beelden anti-joodse demonstratie

De politie gaat beelden die donderdagavond tijdens de pro-Palestijnse demonstratie in Den Haag zijn gemaakt bekijken om te zien of grenzen zijn overschreden. Met de beelden kan alsnog worden vastgesteld of tijdens de demonstratie strafbare feiten zijn gepleegd. Dat meldt het Openbaar Ministerie vrijdag.

De beelden met geluidsopnamen worden bekeken met een tolk om de Arabisch gesproken leuzen en teksten te vertalen. Als blijkt dat sprake is van een strafbaar feit, dan wordt daartegen opgetreden, laat een woordvoerder van het OM weten.

Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag liet eerder weten dat bij het protest geen grenzen zijn overschreden. De politie was bij het protest aanwezig met een agent die Arabisch spreekt. De leuzen die werden geroepen, werden op dat moment niet als strafbaar gezien.

Het Centraal Joods Overleg vindt het 'onbegrijpelijk en onacceptabel' dat de politie niet heeft ingegrepen. Er zouden wettelijke en ethische grenzen zijn overschreden. De organisatie zegt in gesprek te willen met de overheid.

Tijdens de demonstratie donderdag in de Haagse Schilderswijk werden onder meer antisemitische leuzen geroepen. De veertig tot vijftig demonstranten, onder wie sympathisanten van ISIS, het jihadleger dat forse delen van Irak heeft veroverd, bedreigden ook een journaliste van Geenstijl.

Drukte op de wegen door uittocht vakantiegangers

Vakantieverkeer zorgt vrijdag aan het begin van de middag voor drukte op wegen naar het zuiden. Vooral op de A27 bij Breda richting Antwerpen en op de A2 bij Maastricht in beide richtingen was het aan het begin van de middag druk, meldt een woordvoerder van de ANWB.

Bij Amsterdam en in het midden van het land was sprake van lichte vertraging. In het hele land staat rond 14.15 uur volgens de Verkeersinformatiedienst zo'n 27 kilometer file.

In de loop van de middag wordt het mogelijk nog wat drukker, vertelt de ANWB-zegsman. "Maar het zal niet extreem druk worden."

Rijkswaterstaat roept weggebruikers tijdens het passeren van de colonne met slachtoffers van de vliegramp ook vrijdag niet te stoppen op de rij- en vluchtstroken. Ook langs de snelweg staan wordt ontraden, omdat dit tot gevaarlijke situaties kan leiden.

"Het is vrijdag onder meer door vakantieverkeer drukker op de weg dan voorgaande dagen, daarom willen wij dit nu nog eens extra benadrukken", zegt een woordvoerder. Woensdag verliep het passeren van de colonne op veel plekken chaotisch en onveilig omdat veel mensen op de weg gingen staan en automobilisten op de weg stopten om uit hun auto te stappen.

De colonne gaat vrijdag, net als woensdag en donderdag, vanaf 16.00 uur vanuit Eindhoven over de A2 en A27 naar Hilversum. Enkele kilometers voor de colonne maakt de politie de weg vrij. In zuidelijke richting zijn de wegen open voor het verkeer, maar wordt de snelheid teruggebracht naar 70 kilometer per uur.

Wederom 75 lichamen terug in Nederland

De twee transportvliegtuigen met aan boord slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne zijn vrijdag even voor 16.00 uur geland op Vliegbasis Eindhoven. De toestellen vervoerden 75 lichamen. Het is het derde transport met lichamen deze week.

Het totaal aantal kisten in Nederland komt daarmee op 189. Op de vliegbasis volgt ook vrijdag weer een ceremonie. De procedure is hetzelfde als in de twee dagen hiervoor. De kisten worden na een trompetsignaal uit de toestellen gehaald en naar de gereedstaande rouwauto's getild.

De stoet rijdt vervolgens weer onder politiebegeleiding naar Hilversum, waar experts de lichamen identificeren. De snelwegen A2 en a27 zijn hiervoor opnieuw deels afgesloten.

Namens het kabinet wonen minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) de ceremonie bij. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) en zijn Australische collega Julie Bishop waren eerder op de dag aanwezig bij het vertrek van het eerste vliegtuig vanuit Charkov.

Namens de Tweede Kamer is ook een delegatie aanwezig. Het gaat onder meer om Rene Leegte (VVD), Lea Bouwmeester (PvdA), Renske Leijten (SP), Pieter Omtzigt (CDA) en Lilian Helder (PVV). Zaterdag staat er wederom een vlucht op het programma.

Vrijdagochtend meldden woordvoerders van het crisisteam nog dat er 74 kisten overgebracht werden.

Haase verrast Youzhny in kwartfinale Gstaad

Robin Haase heeft de halve finale van het ATP-toernooi in Gstaad bereikt. De Haagse tennisser versloeg vrijdag verrassend de nummer één van de plaatsingslijst, Mikhail Youzhny. Hij was met 3-6, 6-1 en 6-4 te sterk voor de Rus. Na bijna twee uur spelen was het op zijn zevende wedstrijdpunt raak.

Haase sloeg zich een dag eerder met veel pijn en moeite langs de Zwitser Henri Laaksonen en tegen Youzhny was het aanvankelijk niet veel beter. De mondiale nummer 51 leverde meteen zijn opslag in. Hij deed op 2-4 iets terug, maar werd zelf een game later ook weer gebroken. Op 3-5 liet Haase vervolgens meerdere breakpunten liggen.

Na het verlies van de eerste set herpakte Haase zich uitstekend. Hij liep in het tweede bedrijf snel uit naar 5-0 en gaf die voorsprong niet meer uit handen.

Haase ging in de derde set bij 2-2 na een slordig geslagen backhand van Youzhny opnieuw door de opslag van de Rus. De Nederlander stootte door naar 5-2, maar slaagde er bij zijn eerste poging niet in om de wedstrijd uit te serveren. Twee games later liet Haase zes matchpoints liggen, voordat het dan toch raak was.

Het was pas de tweede zege van Haase op Youzhny. Eerder dit jaar won hij de onderlinge ontmoeting in Boekarest. In de halve eindstrijd neemt Haase het op tegen Juan Monaco. De Argentijn rekende af met Thomaz Bellucci uit Brazilië.

Politie vraagt Oekraïners om beeldmateriaal MH17

De Nederlandse politie is op zoek naar beeldmateriaal dat voor, tijdens of na de crash van vlucht MH17 is gemaakt in Oekraïne. De politie vraag Oekraïners de beelden via een speciale website aan te leveren. Met de beelden wil de politie een reconstructie maken van de crash. De oproep is gedaan in het Oekraïens, Russisch, Engels en Nederlands.

"Omwonenden, mensen die in de omgeving werken of er toevallig op bezoek waren: iedereen die ook maar iets gefilmd heeft wordt verzocht dat aan te leveren", zegt een woordvoerder van de politie. Het onderzoeksteam wil de plek van de ramp net voor, tijdens en na de ramp in beeld brengen. "Het kan ons helpen bij de reconstructie die we maken van de plaats delict."

Het beeldmateriaal kan via een website van de politie worden toegestuurd. Het onderzoek wordt vanuit Nederland uitgevoerd. In het oosten van Oekraïne zijn politiemensen van het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) aanwezig.

Uitslag tweede vrije training Hongarije

Lewis Hamilton heeft ook in de tweede vrije training voor de Grand Prix van Hongarije de snelste tijd gereden. De Brit reed nabij de hoofdstad Budapest rond in 1.24,482 waarmee hij Mercedes-teamgenoot Nico Rosberg enkele tienden te snel af was. Red Bull-coureur Sebastian Vettel werd derde.

Opvallend was dat Caterham-coureur Kamui Kobayashi de Marussia's voor wist te blijven. De Japanner spinde tijdens de training even en hij was niet de enige. Ook Pastor Maldonado en Felipe Massa stonden even achterstevoren, terwijl Kevin Magnussen de grindbak even testte.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:24.482   38
2 N. Rosberg Mercedes 1:24.720 +0:00.238 38
3 S. Vettel Red Bull 1:25.111 +0:00.629 33
4 F. Alonso Ferrari 1:25.437 +0:00.955 26
5 K. Magnussen McLaren 1:25.580 +0:01.098 34
6 K. Räikkönen Ferrari 1:25.730 +0:01.248 30
7 D. Ricciardo Red Bull 1:25.983 +0:01.501 29
8 V. Bottas Williams 1:25.999 +0:01.517 37
9 J. Button McLaren 1:26.234 +0:01.752 33
10 F. Massa Williams 1:26.402 +0:01.920 18
11 D. Kvyat Toro Rosso 1:26.689 +0:02.207 42
12 J. Vergne Toro Rosso 1:26.703 +0:02.221 37
13 N. Hülkenberg Force India 1:26.789 +0:02.307 39
14 A. Sutil Sauber 1:26.919 +0:02.437 41
15 S. Perez Force India 1:27.013 +0:02.531 39
16 P. Maldonado Lotus 1:27.019 +0:02.537 40
17 R. Grosjean Lotus 1:27.021 +0:02.539 14
18 E. Gutierrez Sauber 1:27.480 +0:02.998 32
19 K. Kobayashi Caterham 1:28.370 +0:03.888 35
20 J. Bianchi Marussia 1:28.469 +0:03.987 26
21 M. Chilton Marussia 1:28.586 +0:04.104 35
22 M. Ericsson Caterham 1:29.036 +0:04.554 34

Oekraïne geeft satellietbeelden MH17 aan Nederland

Oekraïne geeft Nederland en alle andere landen die vorige week mensen hebben verloren bij de vliegramp satellietbeelden van de rampplek. Daar heeft de Oekraïense president Petro Porosjenko opdracht toe gegeven, meldt persbureau Interfax vrijdag.

Een woordvoerder van Porosjenko zei te hopen dat door het overdragen van de beelden een diepgravend en transparant onderzoek tot stand komt. Niet alleen de landen die burgers hebben verloren, maar ook de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa krijgt de satellietbeelden toegestuurd.

Juventus huurt Argentijn Pereyra van Udinese

Roberto Pereyra speelt komend seizoen voor Juventus. De aanvallende middenvelder wordt voor anderhalf miljoen euro gehuurd van Udinese, meldt de Italiaans kampioen. De club uit Turijn heeft tevens de mogelijkheid verworven om de Argentijn komende zomer definitief over te nemen voor veertien miljoen euro. Dat bedrag kan door sportieve successen oplopen tot 15,5 miljoen.

De 23-jarige Pereyra kwam sinds begin 2012 uit voor Udinese, dat hem overnam van River Plate. In 84 duels in de Serie A scoorde hij acht keer. "Pereyra is van origine een vleugelspeler, maar door zijn uitstekende techniek en visie kan hij ook in de as spelen", laat Juventus weten.

Kwalificatieduel Duitsland verplaatst

De EK-kwalificatiewedstrijd tussen Duitsland en Gibraltar is verplaatst van Bremen naar Neurenberg. De Duitse voetbalbond heeft dit bepaald na een beslissing van de deelstaat Bremen dat organisatoren moeten meebetalen aan politie-inzet bij risicowedstrijden. Het duel tussen Duitsland en Gibraltar staat voor 14 november op de agenda.

Het besluit van de kleinste van zestien deelstaten heeft veel kritiek opgeleverd van de Duitse voetbalbond en andere regionale overheden. Volgens DFB-voorzitter Wolfgang Niersbach heeft Bremen een afspraak tussen deelstaten gebroken. Die houdt in dat voetbalclubs zelf strengere voorzorgsmaatregelen nemen om niet te hoeven betalen voor politie-inzet.

Ranieri nieuwe bondscoach Griekenland

Claudio Ranieri is de nieuwe bondscoach van Griekenland. De 62-jarige Italiaan heeft een contract voor twee jaar getekend en begint per direct aan zijn werkzaamheden. Dat meldt de Griekse voetbalbond vrijdag. Ranieri is de opvolger van Fernando Santos, die na het WK in Brazilië vertrok.

Ranieri moet Griekenland naar het EK 2016 loodsen. In de kwalificatie neemt de Europees kampioen van 2004 het op tegen Hongarije, Roemenië, Finland, Noord-Ierland en de Faeröer Eilanden.

De afgelopen twee seizoenen coachte Ranieri AS Monaco, maar de Monegasken ontsloegen hem eind mei. Eerder stond hij onder meer aan het roer bij Valencia, Chelsea, Juventus en AS Roma.

Cyprus voldoet ruimschoots aan eisen trojka

Cyprus heeft in de eerste zes maanden van dit jaar ruimschoots voldaan aan de eisen van zijn geldschieters. Het land heeft sinds begin dit jaar tal van vereiste hervormingen doorgevoerd. Dat stellen de controleurs van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vrijdag.

De controleurs sloten vrijdag hun bezoek aan Cyprus af. Ze waren sinds vorige week dinsdag op het Zuid-Europese eiland, om te controleren of het land zich wel houdt aan de eisen die horen bij het steunprogramma. Een van die voorwaarden was een grondige hervorming van de financiele sector van het land.

Die herstructurering van de bankensector verloopt volgens plan, terwijl Cyprus ook maatregelen heeft genomen tegen belastingontduiking. Daardoor komt het land met betrekkelijk gemak door de toets van zijn geldschieters heen. Ook in 2013 kregen de Cyprioten al een goed rapport van de controleurs van de 'trojka'.

Cyprus moest vorig jaar gered worden toen het land dreigde om te vallen vanwege de zwakke bankensector. Het mediterrane land kreeg leningen van in totaal tien miljard euro. Het was de vijfde keer dat vertegenwoordigers van de trojka de hervormingen kwamen bekijken.

Gouriye op huurbasis van ADO naar Excelsior

Ninos Gouriye komt komend seizoen uit voor Excelsior. De promovendus huurt de aanvaller voor een seizoen van ADO Den Haag. Dat meldt de Rotterdamse club vrijdag. Gouriye was een seizoen in dienst in de hofstad en kwam in zijn eerste jaar tot vijftien wedstrijden. Daarin scoorde hij een keer.

Gouriye maakte in 2011 in het shirt van FC Twente zijn debuut in de Eredivisie. Na drie invalbeurten verkaste de buitenspeler naar buurman Heracles Almelo. Daar kreeg hij meer kansen op het hoogste niveau. In 38 wedstrijden maakte Gouriye dertien doelpunten. Dat leverde hem een transfer naar ADO op, maar dat werd een wisselvallig seizoen.

Gemeente: geen enorme rave in Amsterdam

De gemeente Amsterdam maakt zich geen zorgen om een aangekondigd enorm underground technofeest op 27 september. De rave zou een protest tegen het beleid in de hoofdstedelijke clubscene moeten zijn. Volgens een woordvoerder komt het op Facebook beloofde grootschalige feest in de binnenstad er niet.

"Wij hebben contact gehad met enkele betrokkenen", zegt een woordvoerder vrijdag. "Ze gaan wel aandacht vragen voor de punten waarmee ze het niet eens zijn, maar niet door middel van een grote rave." Wat er dan wel gaat gebeuren, wordt volgens de gemeente binnenkort bekendgemaakt door de organisatie. "Het is aan hen om dat naar buiten te brengen."

Onder de naam Anonymous Rave Amsterdam werd enkele maanden geleden een actie aangekondigd op Facebook. Ruim 55 duizend mensen meldden zich al aan. Ravers zeiden op 'bizarre locaties' in Amsterdam te gaan protesteren tegen onder meer de vroege sluitingstijden, hoge entree- en drankprijzen en onvriendelijke portiers in het Amsterdamse uitgaansleven.

A. Rossi nu reservecoureur bij Marussia

Marussia heeft Alexander Rossi aangesteld als reservecoureur. De 22-jarige Amerikaan had eerder eenzelfde rol bij Caterham, maar vertrok daar vorige week. Het is niet bekend of hij nog regelmatig in de GP2 zal gaan rijden.

Rossi: "Dit is een goede volgende stap in mijn Formule 1-loopbaan. Sinds de eerste onderhandelingen voel ik me al thuis bij Marussia. Ik kijk ernaar uit om in Hongarije met het team samen te werken en een basis te leggen voor de rest van het seizoen. De timing van deze deal is perfect."

"Mijn doel is nog steeds om de Formule 1 te halen als racecoureur. Ik ben verguld dat Marussia me in de armen heeft gesloten als reserve, waardoor ik de kans krijg om me voor te bereiden op de volgende stap. Het plan is om dit jaar nog wat eerste vrije trainingen te rijden."

Chirurgen verwijderen 232 'tanden' uit mond tiener

Indiase chirurgen hebben deze week 232 'tandjes' verwijderd uit de mond van een 17-jarige jongen. Het ging om odontomen, tandvormige verkalkingen in de kaak, een goedaardige aandoening. De jongen, Ashik Gavai, had al ruim anderhalf jaar last van pijn en zwellingen in zijn onderkaak.

Het kostte de chirurgen zeven uur om alle vergroeiingen, die zich onder het tandvlees bevinden, te verwijderen. Tijdens de operatie stonden ze er niet bij stil dat het er zo veel waren, zei een van de chirurgen, Vandana Thoravade, "maar toen de operatie voorbij was en we de tandjes naast elkaar legden en begonnen te tellen...."

Sunanda Dhivare-Palwankar, het hoofd van de afdeling tandheelkunde van ziekenhuis in Mumbai waar de operatie werd uitgevoerd, zei dat voor zover zij kon nagaan bij een dergelijke operatie eerder nooit meer dan 37 'tanden' zijn verwijderd.

Gavai is afkomstig uit een klein dorp in het westen van India. Aangezien zijn kaak intact is gebleven zal hij volgens de chirurgen waarschijnlijk niets aan de ingreep overhouden.

RIVM trekt hitteplan in

Het nationaal hitteplan is niet meer van kracht. De komende dagen gaat de temperatuur omlaag waardoor de maatregelen niet meer nodig zijn. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag gemeld.

Het hitteplan was een week actief. Vorige week donderdag trad het in werking vanwege de tropische temperaturen die werden verwacht. Het zomerweer hield vrijwel de hele week aan maar tot een hittegolf kwam het net niet.

Aanhoudend warm weer vormt een gezondheidsrisico. Met name ouderen, mensen in zorghuizen, chronisch zieken en mensen met overgewicht zijn risicogroepen. Het KNMI en RIVM roepen dan op tot extra maatregelen voor deze risicogroepen. Zo moet iedereen genoeg drinken, inspanning vermijden, zorgen voor koelte en alert zijn voor verbranding van de huid.

Explosief gevonden in Utrechtse woning

De politie heeft in een woning in Utrecht woensdagavond een explosief en twee vuurwapens gevonden. Het ging om een vuurwerkbom die snel onschadelijk kon worden gemaakt. De 33-jarige bewoner is aangehouden, meldt de politie vrijdag.

De politie stuitte op het explosief nadat agenten een gestolen aanhanger zagen staan. De politie besloot daarom de buurt en omliggende tuinen te doorzoeken. In de tuin van de verdachte werd een gestolen scooter met inbraakwerktuig gevonden. De politie trof vervolgens in de woning nog meer gestolen spullen aan.

De Explosieven Opruimingsdienst heeft de vuurwerkbom onschadelijk gemaakt.

Spoorloper overleeft aanrijding met trein

Een 25-jarige man uit Dordrecht heeft donderdagnacht in het Gelderse Tricht een aanrijding met een trein overleefd. De man liep naast de rails toen hij werd geraakt door een passerende trein. Hij liep slechts verwondingen aan armen en benen op en is naar een ziekenhuis gebracht, meldt de politie vrijdag.

De man was samen met een vriend uit Geldermalsen lopend vertrokken uit Culemborg. De vriend liep op de parallelweg naast het spoor, terwijl de Dordrechter naast de rails ging lopen. Opeens merkte de man uit Geldermalsen dat hij zijn kompaan niet meer zag. Hij ging bij het spoor kijken, waar hij zijn gewonde vriend aantrof. Het slachtoffer was nog aanspreekbaar.

De machinist heeft volgens de politie waarschijnlijk niets gemerkt van het incident, maar kon wel worden achterhaald.

[Tour] Rojas boos over verwijdering

Jose Joaquin Rojas kan niet leven met zijn uitsluiting uit de Tour de France. De Spanjaard van Movistar werd donderdag tijdens de achttiende etappe door de jury uit koers genomen, omdat hij in de afdaling van de Tourmalet zich te lang aan een auto had vastgegrepen. "Ik kan het niet begrijpen. Het is oneerlijk", zegt Rojas tegenover Biciciclismo.

Rojas verklaart dat hij kort aan de auto heeft vastgehouden, maar dat een renner daar in een afdaling helemaal geen voordeel uit kan halen. "We reden 130 kilometer per uur. In een klim kan ik het nut daarvan inzien, maar in een afdaling zou het roekeloos en dwaas zijn."

De knecht van Alejandro Valverde snapt niet dat hij er niet met een boete is afgekomen. "We gebruiken de slipstream allemaal wel eens. Als ik een boete had gekregen, zou ik dat hebben begrepen. Maar nu zetten ze me drie dagen voor het einde van de Tour uit de koers. Dat is niet te begrijpen. Het is oneerlijk."

Rojas stond in het klassement op de 44e positie met een achterstand van bijna twee uur op geletruidrager Vincenzo Nibali.

Kroaat Muric speelgerechtigd voor Ajax

De Kroaat Robert Muric is speelgerechtigd voor Ajax. De FIFA heeft de KNVB toestemming gegeven om de vleugelaanvaller te registreren, meldt de Amsterdamse club. Muric verscheen vrijdag voor het eerst op het trainingsveld van de landskampioen. Vanwege een enkelblessure trainde hij nog wel apart.

Muric tekende vorige maand een vierjarig contract bij Ajax. De jeugdinternational maakte transfervrij de overstap van Dinamo Zagreb, maar de Kroaten beweerden dat het 18-jarige talent nog een verbintenis tot medio 2015 had. De wereldvoetbalbond moest daardoor uitkomst bieden.

Ajax sluit de voorbereiding zaterdag af in Lissabon met een oefenduel tegen Benfica. Volgende week zondag staat de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tegen bekerwinnaar PEC Zwolle op het programma.

Rus en Kerkhove uitgeschakeld in Sobota

Arantxa Rus en Lesley Kerkhove zijn er vrijdag niet in geslaagd de kwartfinale van het ITF-toernooi in het Poolse Sobota te halen. Rus was niet opgewassen tegen de Tsjechische Renata Voracova: 4-6 en 0-6. Kerkhove ging met 5-7, 7-5 en 6-2 onderuit tegen de als vijfde geplaatste Oekraïense Maryna Zanevska.

Rus kon de eerste set de Tsjechische nog enigszins bijbenen, maar in de tweede set had ze niets in te brengen. Rus werd in totaal zes keer gebroken.

Kerkhove leek op weg naar de winst tegen Zanevska. Na de winst in de eerste set kwam de Nederlandse in de tweede set een break voor, maar die wist ze niet te verzilveren. Daarna was het verzet gebroken. Eerder deze week werden ook Richel Hogenkamp en Indy de Vroome uitgeschakeld in Sobota.

Hiddink volgende week gepresenteerd

Guus Hiddink wordt volgende week vrijdag gepresenteerd als bondscoach van het Nederlands elftal. De KNVB geeft tijdens de bijeenkomst in Zeist meer details over de verbintenis en de verdere invulling van het begeleidingsteam van Oranje, meldt de voetbalbond vrijdag.

Hiddink tekende al voor het WK in Brazilië een contract tot en met het EK 2016. Na die periode neemt assistent Danny Blind het stokje over. Ruud van Nistelrooy gaat de Varssevelder eveneens bijstaan. De presentatie van Hiddink en zijn technische staf is live te volgen via de Facebook-pagina van OnsOranje.

Formule 1 strijkt in 2016 neer in Baku

Het Formule 1-circus trekt vanaf 2016 voor het eerst naar Azerbeidzjan. De grand prix in de straten van hoofdstad Baku zou eigenlijk komend jaar al plaatsvinden, maar past niet in de overvolle kalender. Dat heeft Formule 1-baas Bernie Ecclestone bevestigd tegenover Forbes.

Eerder deze week werd al bekend dat komend jaar de Grand Prix van Mexico terugkeert op de kalender. Daarmee kwam het aantal races op twintig. Baku zou nummer 21 worden, maar dat is volgens Ecclestone te veel.

In mei had Azerbeidzjan al de toezegging gekregen dat de Formule 1 naar het land zou komen, maar dat is nu een jaar opgeschoven. Het is niet bekend of er in 2016 een race bijkomt of dat een grand prix plaats moet maken voor Baku.

Giggs: "Van Gaal heeft aura Ferguson"

Ryan Giggs is na ruim een week onder de indruk van zijn nieuwe manager Louis van Gaal. In een interview in de Britse krant The Guardian vergelijkt de assistent-trainer van Manchester United Van Gaal met zijn voormalige manager Sir Alex Ferguson. "Zij hebben een bepaald aura over zich heen. Een aura dat komt uit succes."

Vier dagen nadat Van Gaal Oranje naar de derde plaats op het WK loodste, meldde hij zich al bij zijn nieuwe club. Volgens Giggs heeft de Nederlandse trainer direct indruk gemaakt. "In deze korte tijd heb ik gezien waarom hij veel prijzen heeft gewonnen. Hij wil dat alles goed wordt uitgevoerd van de eerste tot en met de laatste minuut van de training."

Giggs prijst ook de duidelijkheid die de spelers krijgen van de nieuwe manager. "Van Gaal heeft een unieke manier om iets over te brengen. Als je een fout maakt, krijg je dat direct te horen, maar als je het goed doet, zegt hij het ook. Je weet als speler direct wat je fout of goed doet."

Volgens Giggs vraagt de voormalig bondscoach van Oranje aan spelers een wedstrijd als een schaker te benaderen. "Ze moeten vooruit denken. We hebben veel ervaring verloren en er staan jonge spelers klaar om het over te nemen. Spelers die beter willen worden en zich willen ontwikkelen onder de nieuwe manager."

In het verleden werkte Giggs 23 seizoenen onder Ferguson en ziet ook verschillen. "We trainen nu veel meer met de bal dan onder Ferguson en David Moyes", zegt de Welshman die 672 wedstrijden voor United speelde. "Dit is een nieuwe manier van werken, maar de manager gelooft in deze filosofie en hij heeft er al veel succes mee behaald."

Russen werken mee bij beveiligen rampplek

Rusland werkt mee om de rampplek in Oost-Oekraïne te beveiligen. "Dat is positief", zei minister-president Mark Rutte vrijdag in de Tweede Kamer. Daar wordt gedebatteerd over het neerschieten van het toestel van Malaysia Airlines.

Rutte zei dat Europa nieuwe sancties tegen Moskou zal afkondigen als de Russen hier niet aan zouden meewerken. Twee andere "triggers" voor sancties zijn als blijkt dat Rusland betrokken is bij het neerhalen van het vliegtuig en als het Kremlin de separatisten in het oosten van Oekraïne blijft steunen.

Vooral dat laatste is aan de orde, aldus de premier. Als Moskou geen afstand neemt van de separatisten, volgen sancties die de financiële en technologische sector van het land zullen treffen. Ook is er een "ambitie" voor een wapenembargo. "Nederland is daar voorstander van."

Russen werken mee bij beveiligen rampplek
Russen werken mee bij beveiligen rampplek (Foto: ANP)

Nederlanders onderzoeken wrakstukken MH17

Vier Nederlandse experts zijn vrijdag met een team van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking (OVSE) op pad gegaan in Oost-Oekraïne. De colonne gaat naar de verschillende plaatsen rondom Donetsk waar de wrakstukken van MH17 terecht zijn gekomen.

Het OVSE-team en de Nederlanders worden begeleid door pro-Russische separatisten. Bij Petropavlovka, een klein plaatsje ten oosten van Donetsk, stapte de groep uit om een groot wrakstuk te bestuderen. Een verslaggever van Novum kon niet in de buurt komen, omdat journalisten op afstand werden gehouden door leden van de Birkoet, de oproerpolitie.

In de rest van Oekraïne werd de Birkoet na de opstand tegen president Viktor Janoekovitsj opgeheven. In delen van het oosten bestaat de politiedienst echter nog. De colonne gaat later op de dag nog naar de twee andere locaties waar wrakstukken, waaronder de cockpit, liggen.

Corso vond crashend vliegtuig leuk

Een groep deelnemers vond het uitbeelden van een neerstortende boeing tijdens de bloemencorso in Zundert een geweldig leuk idee. Het idee werd voor het neerhalen van MH17 bedacht.

Vandaag bespreken de deelnemers echter toch hoe ze hun ontwerp gaan aanpassen, want het is ineens niet meer grappig. Nog laat, een week na de crash van de MH17. De wagen zou dus een vliegtuig bevatten dat zich in de grond boort waarna vleugels en brokstukken bewegen en er explosies te horen zijn. De wagen was al bijna klaar, nu moeten ze toch een en ander aanpassen. Het ontwerp is te zien op de site van het BD.

Bikes zijn more than meets the eye

Jagex introduceert 'motorbikes' in de gratis third-person MOBA-game, Tranformers Universe. De twee bots, Swagger bij de Autobots en Diabla bij de Decepticons racen en schieten vooral mee in de gevechten.

Daarnaast is het de eerste keer dat deze nieuwe strijders te zien zijn sinds de game in open bèta is gegaan. Het debuut van motorbikes in Tranformers Universe geeft spelers toegang tot bots met een grotere mate van flexibiliteit als ze in voertuigenvorm zijn en nieuwe vaardigheden, zoals cloaking, voor geavanceerde gevechtstactieken.

"We hebben al heroïsche veldslagen gezien in de eerste weken van de open bèta, maar de introductie van deze behendige bots biedt een nieuwe dimensie voor zowel Autobot- als Decepticon-spelers", aldus David Nicholson, vice-president van Tranformers Universe. "Swagger en Diabla, de eerste bots die geïntroduceerd worden sinds de start van de open bèta begin juli, laten onze toewijding zien aan het leveren van regelmatige updates, een uitgebreid scala aan personages en verdieping in de strijd."

Pc- en Mac-spelers kunnen de game installeren of direct spelen in hun browser door bij deze link te kijken.

Transformers Universe

Oefenwedstrijd verboden uit angst Palestijnen

De vriendschappelijke wedstrijd tussen Maccabi Haifa en Paderborn gaat zaterdag niet door. De burgemeester van het Oostenrijkse dorp Kirchbichl, waar het duel gespeeld zou worden, kan de veiligheid niet garanderen. Afgelopen woensdag werd een oefenwedstrijd van Maccabi tegen Lille gestaakt nadat relschoppers met Palestijnse vlaggen spelers van de Israëlische club hadden aangevallen.

De wedstrijd tussen Maccabi en de Franse club werd woensdag ook in Oostenrijk gespeeld. In Bischofshofen kwamen relschoppers zes minuten voor tijd bij een 2-0 stand voor Lille het veld op. Enkele spelers gingen de strijd met hen aan. Ook trainer Aleksandar Stanojevic zou hebben geslagen.

Maccabi Haifa reageerde op de website dat het alle vormen van geweld afkeurt. Volgens de club hebben de spelers zich alleen verdedigd. Nadat de politie tussenbeide was gekomen, werden de spelers bij de kleedkamers bekogeld met stenen. Enkele spelers liepen daarbij lichte verwondingen op.

Amerikanen knippen in 'pikante' trailer 50 Shades

De trailer van Fifty Shades of Grey is te pikant om overdag op tv uit te zenden. Dat vindt althans de Amerikaanse zender NBC, die de eerste beelden van de lang verwachte film donderdag uit mocht zenden. Hoewel er in het clipje van nog geen tweeënhalve minuut geen borst, bil of geslachtsdeel voorbijkomt, besloot NBC in de trailer te knippen.

Zo werden beelden van een bondagescène, waarin hoofdrolspeelster Dakota Johnson geblinddoekt op een rode leren bank ligt, niet uitgezonden. NBC plaatste de volledige trailer wel op zijn website. Fifty Shades of Grey, naar de gelijknamige bestseller van E.L. James, gaat over de naïeve studente Anastacia Steele die valt voor de aan BDSM verslingerde steenrijke Christian Grey.

De film bevat wel een aantal seksscènes. De opnamen daarvan waren volgens Johnson helemaal niet sensueel. "Het was niet romantisch, we moesten gewoon ons werk doen. Het was heel technisch en alles is in scène gezet", zei de actrice in het NBC-ochtendprogramma The Today Show.

De eerste beelden van Fifty Shades of Grey, die op Valentijnsdag in première gaat, gingen donderdag in rap tempo de wereld over. Vele fans van de boekenreeks smulden van de trailer, maar Morality in Media is minder gecharmeerd. De Amerikaanse nonprofitorganisatie vindt het verschrikkelijk dat de film 'seksueel geweld romantiseert'.

"Is dit echt het soort relatie dat we onze dochters toewensen? Willen we dat onze zonen Christian Greys worden?", vraagt de organisatie zich af op Facebook. Morality in Media verzet zich onder de noemer Porn Harms tegen de 'promotie' van BDSM en verzamelt handtekeningen.

Datum geprikt voor anonieme Amsterdamse rave

De organisatoren van een anonieme rave in Amsterdam hebben een datum geprikt. De protestactie tegen het beleid van de Amsterdamse clubscene gaat op 27 september plaatsvinden, werd op Facebook aangekondigd. Meer dan 55.000 mensen hebben zich inmiddels aangemeld.

De anonieme ravers zeggen te gaan protesteren tegen onder meer de vroege sluitingstijden, hoge entree- en drankprijzen en onvriendelijke portiers in het Amsterdamse uitgaansleven. De rave zou plaatsvinden op vijf podia op 'bizarre locaties'. 'Alles mag' zeggen organisatoren. Zo hoeven bezoekers geen entree te betalen en mogen ze zelf drank meenemen.

Wie de organisatoren zijn van het evenement en of de actie daadwerkelijk gaat plaatsvinden, is niet bekend.

FIFA achter WK in Rusland

De FIFA staat nog achter het WK 2018 in Rusland. "We hebben gezien dat het WK een kracht voor het goede kan zijn en de FIFA gelooft dat dit het geval zal zijn voor de mondiale eindronde in Rusland", schrijft de wereldvoetbalbond vrijdag in een verklaring. Na de vliegramp in Oekraïne, waarbij 298 mensen om het leven kwamen, is de kritiek op Rusland toegenomen.

Eerder liet de KNVB weten in een later stadium een discussie over het toernooi te willen voeren. "Stilstaan bij dit immense verlies staat nu voorop", schreef de Nederlandse bond woensdag. De KNVB kreeg via verschillende wegen vragen over deelname aan het WK.

De FIFA is van mening dat een wereldkampioenschap een positieve verandering teweeg kan brengen. "Maar voetbal kan niet worden gezien als oplossing voor alle problemen en in het bijzonder die met betrekking tot de wereldpolitiek. De geschiedenis wijst uit dat het boycotten van sportevenementen of een beleid van isolatie en confrontatie niet de meest effectieve manieren zijn om problemen op te lossen."

De wereldvoetbalbond zegt zijn verantwoordelijkheid desondanks serieus te nemen. "We steunen elk vreedzaam en democratisch debat. De FIFA betreurt elke vorm van geweld en zal haar toernooien gebruiken om de dialoog, begrip en vrede tussen volkeren te bevorderen."

[VID] Bloemenzee voor MH17 groeit nog steeds

De bloemenzee voor vertrekhal 3 op Schiphol groeit nog steeds. Mensen leggen bossen bloemen neer, of een enkele roos of een knuffeldier. Zo liggen tussen de bloemen talloze teddyberen.

Ook voor het condoleanceregister staan lange rijen met mensen die hun boodschap ter nagedachtenis van de slachtoffers opschrijven. Opvallend is dat het bij de bloemenzee stil is. Je hoort behalve landende en opstijgende vliegtuigen alleen het geritsel van cellofaan. 

Britse economie groeit naar pre-crisisniveau

De Britse economie heeft in het tweede kwartaal weer het niveau van voor de crisis bereikt. Het bruto binnenlands product steeg tussen april en juni met 0,8 procent en ligt nu ongeveer 0,2 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2008. Dat blijkt vrijdag uit een eerste raming van het Britse bureau voor de statistiek.

De economie van Groot-Brittannië is daarmee hersteld van de harde klap die de kredietcrisis sinds de zomer van 2008 toebracht. Na de piek in de eerste maanden van 2008 kromp het bbp in iets meer dan een jaar tijd met 7,2 procent. Mede geholpen door het voortvarende herstel van de dienstensector is dat verlies nu goedgemaakt.

Ook in het eerste kwartaal van vorig jaar groeide de Britse economie al met 0,8 procent. De groei in de afgelopen maanden is te danken aan de dienstensector, die met een procent groeide. Ook de bescheiden groei van 0,4 procent in de industriële sector hielp de Britse economie er weer bovenop.

De Britse premier David Cameron noemt het 'bemoedigend' dat de economie de zes jaar durende crisisdip heeft overwonnen. "Dit is een enorme mijlpaal", zegt hij op Twitter. Toch heeft de Britse economie nog een lange weg te gaan, zo waarschuwt minister van financiën George Osborne via hetzelfde medium.

"De crisis heeft Groot-Brittannië zes jaar aan economische groei gekost", schrijft hij. "We zijn het aan de hardwerkende belastingbetaler verplicht dat dergelijke fouten in de toekomst niet nog een keer worden gemaakt."

Doodsoorzaak eigenaar Sewol een raadsel

Lijkschouwers in Zuid-Korea zijn er niet in geslaagd de doodsoorzaak vast te stellen van de eigenaar van de in april vergane veerboot Sewol. Het forensisch laboratorium waar de stoffelijke resten van de man werden onderzocht liet vrijdag weten dat het lichaam al te vergaand is ontbonden.

Na de bootramp, die aan meer dan driehonderd mensen het leven kostte, sloeg miljardair Yoo Byung-eun op de vlucht. De politie verdacht hem onder meer van corruptie. De Sewol zou illegaal zijn verbouwd, zodat er meer vracht kon worden meegenomen.

Yoo's lichaam werd al op 12 juni gevonden, maar pas deze week werd bekendgemaakt dat het om zijn stoffelijk overschot ging. Vermoed wordt dat de man zelfmoord heeft gepleegd.

Europees hordenkampioen test positief op doping

Hordenloper Rhys Williams is door Wales uit de selectie voor de Commonwealth Games gehaald. De atleet heeft naar verluidt positief getest op verboden middelen, meldt de BBC vrijdag. Volgens de teamleiding van Wales kwam de positieve test na de Diamond League in Glasgow, eerder deze maand.

Williams was een van de kanshebbers op eremetaal tijdens de Commonwealth Games in Glasgow. Vier jaar geleden pakte hij het brons op de 400 meter horden, terwijl hij in 2012 Europees kampioen werd.

Voor Wales is het een flinke klap, want Williams was een van hun grootste kanshebbers op eremetaal op de atletiekbaan. Eerder werd Welshman Gareth Warburton, 800 meter-specialist, ook al uit het team gehaald.

Naast Williams en Warburton bleek donderdag dat er nog een dopinggeval is rondom de Commonwealth Games. Een Indiase para-powerlifter is terug naar India gestuurd in verband met een positieve dopingtest.

Australië: Timmermans in Kiev voor politiemissie

De Australische en Nederlandse ministers van buitenlandse zaken hebben in Kiev overlegd met de Oekraïense regering over een politiemissie die de rampplek van vlucht MH17 moet beveiligen. Dat heeft de Australische premier Tony Abbott vrijdag gezegd.

Minister Frans Timmermans hield donderdag vol dat hij en zijn Australische ambtgenoot Julie Bishop in Kiev slechts de repatriëring van de slachtoffers van de vliegramp en de voorwaarden voor zorgvuldig onderzoek op het rampterrein bespraken. Timmermans wilde niet vooruitlopen op een eventuele politiemissie.

Later op de dag werd duidelijk dat Nederland onbewapende marechaussees meestuurt. Vrijdagochtend bleek dat Australië voornemens is om militairen mee te sturen met een kleinen tweehonderd politieagenten.

Seks plus vriendschap geen optie voor Radcliffe

Daniel Radcliffe vindt het vrijwel onmogelijk om vrienden te zijn met een vrouw met wie hij graag tussen de lakens zou duiken. "Ik zou het verschrikkelijk vinden", zegt de voormalig Harry Potter-acteur in de Amerikaanse editie van tijdschrift Elle. "Je moet het er op een gegeven moment toch over hebben, anders zou ik gek worden."

In zijn nieuwste film What If, die vanaf 4 september in Nederland draait, is Radcliffe te zien in een hechte vriendschap met een meisje waar hij uiteindelijk toch meer voor blijkt te voelen. "Dat is het belangrijkste verschil tussen dat personage en mijzelf", zegt Radcliffe. "Hij kan veel langer met die onzekerheid leven. Ik zou dat maar een paar maanden kunnen volhouden."

De 25-jarige Brit neemt geen blad voor de mond over zijn seksleven. "Mijn eerste keer was prima. Ik heb sindsdien beter gehad, maar het was niet zo verschrikkelijk als bij de meeste mensen. Zoals bij mijn vriend, die in een dronken bui een vreemde pakte onder een brug."

Radcliffe heeft zelf een drankverleden, maar zegt het best te presteren zonder een druppel op te hebben. "Sommige mensen vinden dronken seks fijn, maar voor mij - en de persoon met wie ik het doe - is het beter als ik nuchter ben."

Voor zijn rol in het toneelstuk Equus in 2008 moest Radcliffe frontaal naakt op het podium. Dat heeft geen invloed gehad op zijn dates. "Ik ben in die tijd met heel wat meisjes uit geweest. Als ze over het stuk begonnen, zei ik: o joh, dus je hebt me naakt gezien?"

Het belangrijkste advies dat Radcliffe ooit ontving over relaties was van collega Imelda Staunton. "Ik had toen een vriendin en we hadden afgesproken dat we niets met Valentijnsdag zouden doen. Toen Imelda dat hoorde, zei ze meteen: wat een meisje ook zegt, zorg in godsnaam dat je iets onderneemt."

De grootste afknapper is voor Radcliffe eigenlijk niet eens zozeer een verzamelbox Harry Potter-films in de kast van een potentiële partner. "Ach, zo veel mensen hebben die, dat zou niet eerlijk zijn. Nee, als ik ergens een boekenplank vol veganistische kookboeken zie, dan weet ik dat ik diep in de problemen zit."

Daniel Radcliffe (Foto: Novum)
Daniel Radcliffe (Foto: Novum)

Duurder brood bij sancties Rusland

Als de spanningen tussen Rusland en Oekraïne en Rusland en de Europese landen verder toenemen, kan brood in de supermarkten duurder worden. Agrarische sancties richting graanproducent Rusland 'hebben zeker impact' op de graanprijzen. Dat stelt sectoreconoom van ABN AMRO Frank Rijkers vrijdag.

Vooralsnog gaan de politieke spanningen in Oekraïne en Rusland aan de graanhandel voorbij, stelt ABN AMRO in een sectorupdate. Begin dit jaar, toen het conflict tussen Rusland en Oekraïne escaleerde, werd daar juist wel op gerekend.

Als agrarische sancties uitblijven, liggen er juist prijsdalingen in het verschiet. Afgezien van de politieke situatie in Oost-Europa lijken de vooruitzichten goed. De oogsten zijn beter dan begin dit jaar, toen extreme droogte in Brazilië en regen- en sneeuwval in Noord-Amerika roet in het eten gooiden.

De effecten van de ongunstige omstandigheden vorig jaar zwakken af, wat volgens ABN AMRO tot betere productie leidt. Door het toegenomen graanaanbod worden tarwe en andere granen al sinds mei goedkoper. "De graanprijzen naderen de laagste niveau's in vier tot vijf jaar tijd", zegt Rijkers.

Lagere graanprijzen leiden overigens niet automatisch tot goedkoper brood. De lagere prijzen moeten dan wel in de keten worden doorberekend.

Veel van het graan voor de Europese markt komt uit het gebied rondom de Zwarte Zee. Rusland en ook Oekraïne zijn belangrijke exporteurs. Volgens de website voor agrarische ondernemers boerenbusiness.nl verwacht Rusland tussen juli en september maximaal dertig miljoen ton graan uit te voeren.

Die cijfers werden vóór de vliegtuigramp met de vlucht MH17 van Malaysia Airlines naar buiten gebracht. De gevolgen van die crash zetten de verhoudingen tussen Rusland en het Westen verder op scherp. EU-lidstaten overwegen nu economische sancties tegen de Russen.

'Honderd veehouders gesloten om vervuild voer'

Meer dan honderd bedrijven in de veeteelt hebben afgelopen week hun deuren moeten sluiten omdat ze vervuild voer hebben gekregen. Dat heeft de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) onlangs besloten, zo meldt Het Financieele Dagblad vrijdag. Bijna 2500 kalveren waarvan zeker is dat ze het voer hebben gehad, worden vernietigd.

Het vervuilde voer is afkomstig van Van Kats Feed & Food uit het Utrechtse Lopik. Dat bedrijf werd eerder deze week gesloten nadat bleek dat hun veevoer vervuild was met een verboden antibioticum, genaamd furazolidon. In Europa rust een verbod op dat middel, omdat het kankerverwekkende stoffen bevat.

Bij de gesloten bedrijven staan volgens de zakenkrant zeker vijftigduizend varkens en een paar duizend kalveren op stal. Omdat niet duidelijk is of de dieren het voer al hebben gegeten, zijn de bedrijven voorlopig gesloten. De NVWA heeft een onderzoek ingesteld naar de bedrijven.

Eigenaar Gert van Kats van het gelijknamige veevoerbedrijf stelt in een reactie dat het voer vervuild is geraakt door duivenpoep. "Die beesten vliegen zomaar de loods in en schijten overal", zegt hij op de agrarische website Boerderij.nl. "En schieten mag niet." Ondernemersorganisatie LTO noemt die verdediging in het FD ongeloofwaardig.

Duidelijk is al wel dat het kalfsvlees van mogelijk besmette dieren al is verkocht en ook geconsumeerd. Toch hebben consumenten 'geen ontoelaatbaar gezondheidsrisico' gelopen, zo concludeert de NVWA op basis van het lopende onderzoek.

Duitse vluchten naar Tel Aviv blijven opgeschort

De twee grootste Duitse luchtvaartmaatschappijen hervatten hun vluchten op Israël voorlopig niet. Hoewel de Europese luchtvaartautoriteit vliegen naar het vliegveld van Tel Aviv niet langer ontraadt, vinden Lufthansa en Air Berlin de luchthaven nog niet veilig genoeg.

Lufthansa vliegt zeker heel de vrijdag niet op Tel Aviv. Air Berlin heeft tot vrijdagmiddag alle vluchten naar het Israëlische luchtvaartknooppunt geschrapt. KLM vloog de afgelopen dagen ook niet. De vlucht van vrijdagavond gaat ook niet door, maar vanaf zaterdag wordt weer gevlogen, meldt de luchtvaartmaatschappij.

Eerder deze week kwam vlakbij de luchthaven Ben-Gurion een door Hamas afgeschoten raket neer.

Justin Bieber krijgt prijs voor liefdadigheid

Justin Bieber krijgt maandag een onderscheiding voor zijn liefdadigheidswerk. Tijdens de Young Hollywood Awards krijgt hij de Champ of Charity Award voor zijn inzet voor de Make-A-Wish Foundation, een organisatie die wensen van zieke kinderen laat uitkomen. Dat schrijft het Amerikaanse blad HollywoodLife.

De 20-jarige zanger vestigde in augustus een record door tweehonderd kinderen blij te maken met het vervullen van hun wens. Hij bezoekt tijdens zijn tournees al jaren zieke kinderen.

Bieber krijgt de de prijs uit handen van de Australische popartiest Cody Simpson, de winnaar van vorig jaar. "Het is een eer en voorrecht om mijn vriend Justin Bieber deze prijs voor zijn uitmuntende werk voor de Mae-A-Wish Foundation te mogen overhandigen", zegt hij.

De Hollywood Awards bekronen elk jaar de beste artiesten, verkozen door tieners en jongvolwassenen. Tot de genomineerden behoren Laim Hemsworth, Jennifer Lawrence, Nick Jonas en Kate Upton. De prijzen worden dit jaar voor de zestiende keer uitgereikt. De presentatie is in handen van Kelly Osbourne.

NS verlengt groot deel spitstreinen in herfst

De NS rijdt komende herfst met langere treinen. Het gaat om ongeveer dertig procent van de treinen in de spits. Dat heeft de vervoerder bekendgemaakt.

Op de drukste momenten in de ochtend- en avondspits moeten zesduizend meer zitplaatsen dan vorig jaar komen. Desondanks moeten mogelijk toch nog mensen staan. De wijzigingen gaan in vanaf 1 september.

Om de extra zitplaatsen te realiseren worden achttien oude treinstellen van het type DDAR weer in gebruik genomen. Diverse sprinters rond onder meer Amsterdam, Schiphol, Utrecht en de Flevolijn worden verlengd. Ook buiten de Randstad komt meer zitruimte.

Vorig jaar ontvingen reizigersorganisaties veel klachten over volle treinen. Bij Rover kwamen meer dan tweeduizend meldingen binnen.

De NS gaat nu zelf actief kijken hoe het loopt. Tegelijkertijd met het extra materieel worden 'tellers' ingezet om op de drukste trajecten te kijken of alle prognoses en aannames over het aantal reizigers kloppen. Op die manier moet duidelijk worden of de verlengde treinen ook echt nodig zijn.

In de NS-app wordt de drukte-indicator verbeterd en aangevuld. Reizigers krijgen de mogelijkheid om direct volle treinen of andere feedback door te geven.

Kruidvat roept kinderbedje terug wegens stikgevaar

Kruidvat roept logeerbedjes voor kinderen terug wegens stikgevaar. Dat melden de drogisterijketen en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) vrijdag. Schroefjes waarmee de bekleding van het bed in de hoeken is bevestigd, kunnen losraken. Als jonge kinderen de schroefjes in de mond stoppen, kunnen ze stikken of inwendige verwondingen oplopen.

De Bambino-logeerbedjes in de kleuren grijs, rood, zwart en taupe zijn vanaf 30 september verkocht in Kruidvat-winkels, staat in een veiligheidswaarschuwing van de drogisterijketen. Wie zo'n bedje heeft gekocht, kan het terugbrengen naar een van de winkels van Kruidvat. Daar wordt het volledige aankoopbedrag terugbetaald.

AZ stalt Van Overeem bij FC Dordrecht

FC Dordrecht heeft de selectie aangevuld met Joris van Overeem. De 20-jarige middenvelder wordt een seizoen gehuurd van AZ. "Hij is precies wat we zoeken. Een technische en allround middenvelder", zegt technisch directeur Marco Boogers vrijdag op de website van de promovendus.

Van Overeem, die in 2011 Europees kampioen werd met Oranje onder 17, debuteerde eind november voor AZ in een bekerduel tegen Achilles '29. Een paar weken later viel hij kort voor tijd in in de Europa League-wedstrijd tegen PAOK Saloniki. In de Eredivisie maakte Van Overeem nog geen speelminuten.

Van Overeem traint vrijdag voor het eerst mee met de selectie van trainer Ernie Brandts. Dordrecht legde donderdag al doelman Filip Kurto vast.

DTM terug op Zandvoort

Zandvoort zal dit jaar toch een race in het DTM-kampioenschap organiseren. Op 27 en 28 september racen de bolides door de Nederlandse duinen als vervanger van China waar het circuit Guangzhou niet tijdig gereed zal zijn.

Volgens DTM-baas Hans Werner Aufrecht was uitwijken naar een ander circuit in China geen optie. "Ook bij races in het buitenland moeten we kunnen garanderen dat het circuit voldoet aan de DTM-standaard. Dit omvat de veiligheid van alle faciliteiten, van het circuit zelf tot de paddock, het pitcomplex en de tribunes. Ook moet de financiering in orde zijn. In het geval van deze race in China bleek dat niet het geval."

In de toekomst zal de raceklasse wel weer in China neer gaan strijken. "Het blijft ons doel om terug te keren naar het meest bevolkte land ter wereld. Het is een belangrijke afzetmarkt voor de premiummerken die in ons kampioenschap zijn vertegenwoordigd. We gaan er alles aan doen om dit doel te realiseren."

Uitslag eerste vrije training Hongarije

Mercedes heeft nogmaals laten zien dat ze nog steeds het te kloppen team zijn in de Formule 1. Lewis Hamilton (eerste) en Nico Rosberg (tweede) hebben bij de Grand Prix van Hongarije in de eerste vrije training weer de snelste tijden neergezet. De derde plaats was voor Ferrari-coureur Kimi Räikkönen, die zijn teamgenoot Fernando Alonso voorbleef.

Er kwamen in deze sessie geen testcoureurs in actie. Ook Max Chilton kwam bijna niet in actie, nadat hij zijn rokende Marussia al snel aan de kant moest zetten. Desondanks wist hij wel zijn teamgenoot Jules Bianchi achter zich te houden.

Uitslag eerste vrije training

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:25.814   27
2 N. Rosberg Mercedes 1:25.997 +0:00.183 31
3 K. Räikkönen Ferrari 1:26.421 +0:00.607 29
4 F. Alonso Ferrari 1:26.872 +0:01.058 23
5 S. Vettel Red Bull 1:27.220 +0:01.406 28
6 K. Magnussen McLaren 1:27.357 +0:01.543 28
7 J. Vergne Toro Rosso 1:27.683 +0:01.869 30
8 D. Ricciardo Red Bull 1:27.782 +0:01.968 16
9 J. Button McLaren 1:27.804 +0:01.990 27
10 F. Massa Williams 1:27.960 +0:02.146 24
11 E. Gutierrez Sauber 1:27.967 +0:02.153 25
12 N. Hülkenberg Force India 1:28.101 +0:02.287 28
13 D. Kvyat Toro Rosso 1:28.208 +0:02.394 32
14 P. Maldonado Lotus 1:28.266 +0:02.452 28
15 V. Bottas Williams 1:28.330 +0:02.516 21
16 S. Perez Force India 1:28.376 +0:02.562 24
17 R. Grosjean Lotus 1:28.593 +0:02.779 24
18 A. Sutil Sauber 1:29.025 +0:03.211 23
19 K. Kobayashi Caterham 1:30.363 +0:04.549 30
20 M. Ericsson Caterham 1:30.892 +0:05.078 24
21 M. Chilton Marussia 1:31.004 +0:05.190 5
22 J. Bianchi Marussia 1:31.248 +0:05.434 20

The making of Kyrat in Far Cry 4

Ubisoft liet filmen hoe het ontwikkelteam van Far Cry 4 de omgeving en sfeer van Kyrat bedacht en ontwikkeld hebben.

Samen met VICE is het onderzoeksteam vertrokken naar Nepal om daar de inspiratie op te doen. Uiteindelijk zijn de Kyrati-personages en open wereld daar op gebaseerd. Ver van de toeristische routes en trekpleisters ging het team op zoek naar de verhalen van échte mensen. Dankzij hun bijdrage kon het team de culturele en politieke levensdynamiek ervaren op een manier die normaliter aan buitenstanders voorbij gaat.

In deze eerste video vertelt het team over hun motivatie en verwachtingen om dankzij een reis uiteindelijk een diepgaande game-ervaring neer te zetten.

Far Cry 4 is verkrijgbaar vanaf 18 november 2014 voor de PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One, Xbox 360 en pc.

Ernstige terreurdreiging Noorwegen

De Noorse politie is in de allerhoogste staat van paraatheid gebracht, nachttreinen worden doorzocht door agenten, het ministerie van Volksgezondheid is op het ergste voorbereid, controles aan de grens zijn verscherpt, het Joods Museum in Oslo is minstens voor vier dagen gesloten. Noorwegen is in de ban van een mogelijke terreuraanslag uit radicaal islamitische hoek.

Agenten patrouilleren bij het centraal station van de hoofdstad, rond het parlementsgebouw en het koninklijk paleis. Ook lopen ze rond bij verkeersknooppunten. De veiligheidsdiensten hebben een concrete terreurdreiging ontdekt. Het gaat mogelijk om jihadisten vanuit de hoek van de Islamitische Staat, stellen Noorse media. De veiligheidsdienst heeft nog geen informatie over mogelijke doelwitten, of het gaat om objecten, bijeenkomsten of personen. Een tiental tips wordt nagetrokken, aldus de politie op vrijdagochtend.

Ernstige terreurdreiging Noorwegen
Ernstige terreurdreiging Noorwegen (Foto: ANP)

Veel vragen over sturen marechaussees

De Tweede Kamer heeft nog veel vragen over het sturen van veertig ongewapende marechaussees naar de rampplek van vlucht MH17 in Oost-Oekraïne. Dat bleek vrijdagochtend tijdens het debat met premier Mark Rutte (VVD) en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).

De fracties willen vooral weten hoe hun veiligheid wordt gegarandeerd. PvdA'er Michiel Servaes vroeg daarom of erover wordt nagedacht om de marechaussees alsnog te beveiligen. Han ten Broeke (VVD) stelde vragen over de politieke gevolgen. "Is dit de beste oplossing om de lichamen terug te brengen zonder onderdeel te worden van het conflict?"

D66'er Sjoerd Sjoerdsma wilde weten wat er gebeurt als het misgaat op de rampplek. "Hoe zit het met de evacuatie?" Rutte zei bij aanvang van het debat al dat Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid elke dag besluit of het veilig genoeg is om de rampplek te betreden.

Vrijwel alle partijen wilden weten of afspraken zijn gemaakt met de separatisten over de toegang tot de rampplek. De oppositiepartijen eisten daarnaast opheldering over berichten in de media dat het kabinet overweegt om ook special forces naar Oekraïne te sturen.

Servaes vroeg verder hoe het staat met de extra sancties die mogelijk aan Rusland worden opgelegd en of daarvoor niet een extra Europese top moet worden uitgeschreven. Ook wilde hij weten waartoe Nederland zelf bereid is en of ons land niet zelf het goede voorbeeld moet geven. Wat Sjoerdsma betreft ligt daarbij ook een wapenembargo op tafel. Hij noemde het 'onvoorstelbaar' dat Frankrijk twee marineschepen aan Rusland wil leveren.

Kamerbreed werd lof uitgesproken voor de manier waarop het kabinet de afgelopen dagen heeft opgetreden. Dan ging het vooral om de dag van nationale rouw en de eer die aan de slachtoffers wordt betoond. "De dag van nationale rouw is door iedereen intens beleefd", zei Servaes. "De waardigheid is weer een klein beetje terug."

"Nederland heeft zich afgelopen week van zijn beste kant laten zien", zei Gert-Jan Segers (ChristenUnie). "Onze dag van nationale rouw was zowel hartverscheurend als hartverwarmend", zei Liesbeth van Tongeren (GroenLinks).

AC Milan hard onderuit in Amerika

AC Milan heeft de eerste wedstrijd in de strijd om de Champions Cup met 3-0 verloren van Olympiakos. Nigel de Jong kwam bij het vriendschappelijke toernooi in de Verenigde Staten niet in actie bij de Italianen. De Griekse doelpunten kwamen in Toronto op naam van Alejandro Dominguez, Dimitris Diamantakos en Andreas Bouchalakis.

De Champions Cup wordt gespeeld in diverse Amerikaanse steden. In de groep van AC Milan en Olympiakos zitten verder Manchester City en Liverpool. In groep A nemen Manchester United, AS Roma, Internazionale en Real Madrid het tegen elkaar op.

Bonevacia aan de slag bij Wellington Phoenix

Roly Bonevacia vervolgt zijn carrière in Oceanië. De 22-jarige middenvelder heeft gekozen voor een avontuur bij het Nieuw-Zeelandse Wellington Phoenix, dat uitkomt in de Australische A-League. Afgelopen seizoen speelde Bonevacia voor Roda JC. Met de Limburgers degradeerde hij uit de Eredivisie.

Bonevacia werd opgeleid door Ajax, maar in Amsterdam speelde hij slechts een competitiewedstrijd in het eerste elftal. Na onder meer een seizoen als huurling bij NAC Breda streek hij begin 2013 bij Roda neer.

We zijn gekozen door Bioware

Een nieuw mailtje, even kijken en he, ik ben voor iets gekozen. Door Bioware. De link wijst naar een pagina met onderstaande teaser. Wat er geteaset wordt? Geen idee.

Ondertussen is de pagina zo af en toe plat, dus de mail is in ieder geval naar vele mensen verstuurd. Er staat nog de tekst bij: "The time is near… they are watching. Your power is rising. You’ve been chosen."

Afwachten dan maar.

[Tour] Etappe van vandaag

Vincenzo Nibali heeft zijn vierde dagzege binnen en bewees gisteren voor de zoveelste keer dat er in deze Tour geen maat op hem staat. Het was de laatste echte klim van dit jaar. Vandaag rijden we een etappe met een profiel zoals je ze vaak in het begin ziet, grotendeels vlak met aan het eind wellicht wat kleine klimmetjes om het wat zwaarder te maken.

Startplaats
De start ligt vandaag in een klein plaatsje waar zo'n 2.500 mensen hun thuis vinden, Maubourguet. Het ligt in een omgeving vol heuvels en velden, als een soort kruispunt tussen de omliggende culturen. Om eventuele indringers buiten te houden bedacht men deze naam, 'slecht dorp'. Vandaag zijn de vreemdelingen van de tourkaravaan natuurlijk van harte welkom, voor de eerste keer in de geschiedenis. In 2004 vertrok hier al wel eens een rit in de Ronde van de Pyreneeën, die werd gewonnen door onze eigen Theo Eltink.

De bijna duizend jaar oude kerk in Maubourguet (Foto: WikiCommons/Havang)
De bijna duizend jaar oude kerk in Maubourguet (Foto: WikiCommons/Havang)

Finishplaats
Bergerac zal voor de tweede keer gastheer zijn van de finish van een touretappe. De eerste keer was twintig jaar geleden: In 1994 eindigde hier de 64 kilometer lange tijdrit, waar Miguel Indurain alles en iedereen totaal vernederde. Er vertrokken in het verleden twee etappes uit Bergerac. Wederom in 1994, toen Jacky Durand de zege pakte. In 1961 was Jacques Anquetil de beste, op weg naar zijn tweede van vijf eindzeges in de Tour.

Een knus straatje in het oude deel van Bergerac (Foto: WikiCommons/Cjp24)
Een knus straatje in het oude deel van Bergerac (Foto: WikiCommons/Cjp24)

Etappebeschrijving
We zetten vandaag koers richting Parijs en dus rijdt het peloton naar het noorden. Dat gaat over een rit van 208,5 kilometer, over voornamelijk vlak terrein. Al binnen tien kilometer passeert het peloton het dorpje Marciac, bekend van het jazzfestival waar onder meer Ray Charles en Herby Hancock optraden. Jaarlijks komen er bijna een kwart miljoen mensen hierheen voor dit festival. 

Na 137 kilometer passeren we een plaats met een, vooral voor de Engelstaligen, wat aparte naam: Condom. In de Middeleeuwen was dit een belangrijke plek op diverse handelsroutes. Overblijfselen uit die tijd zijn een mooie kathedraal, een klooster en een aantal oude kerken. Een paar kilometer voor Condom ligt Tonneins, waar de tussensprint gehouden wordt.

De laatste dertig kilometers zijn niet geheel vlak meer. Er zitten een paar kleine klimmetjes in, zoals bij Mescoules, met als 'hoogtepunt' één keer een heuvel van de vierde categorie. Deze Côte de Monbazillac meet 1,3 kilometer aan bijna 8%, vrij steil dus. Dan is het op naar Bergerac, waar na het oversteken van de rivier de Dordogne twee haakse bochten liggen te wachten om de massasprint te ontregelen.

Profiel etappe 19 (Bron: letour.fr)
Profiel etappe 19 (Bron: letour.fr)

Favorieten
In de eerste week van de Tour zou dit in principe gewoon een massasprint worden, maar na drie zware weken is het erg lastig om te voorspellen. Als de sprintersploegen te vermoeid zijn zou een groepje vluchters weg kunnen blijven, maar de kans lijkt toch wel groot dat er gesprint gaat worden. De vraag is dan of Marcel Kittel, de beste sprinter van allemaal, erbij zal zijn. Hij leek bergop toch wel veel problemen te hebben en dus is het heuvelachtige stukje hier misschien te lastig voor hem.

Als Kittel het niet trekt kan Giant-Shimano altijd nog de kaart John Degenkolb spelen, die een stuk beter tegen zo'n finale kan. Twee favorieten lijken echter toch vooral Alexander Kristoff en Peter Sagan te zijn. Vooral voor Sagan is dit normaal gesproken wel de laatste kans om eindelijk een rit te winnen, na al tien keer in de toptien te hebben gereden in deze Tour.

Amerikaans bedrijf in gesprek met Giant-Shimano

Het Amerikaanse bedrijf 3M is in vergaande onderhandelingen met Giant-Shimano om vanaf volgend jaar hoofdsponsor van de wielerploeg te worden. Dat bevestigt marketingdirecteur Ronald Faas van het technologiebedrijf vrijdag in De Telegraaf. "Naast Giant-Shimano zijn we ook met andere ploegen in gesprek. Er is nog geen beslissing gevallen", laat hij weten.

3M, dat een jaaromzet van 33 miljard dollar heeft, benadrukt dat het niet als tweede of derde sponsor wil fungeren. "We hebben geen problemen met een of twee cosponsors, maar het is wel duidelijk dat de ploeg Team 3M moet heten. Verder past een internationale uitstraling het best bij ons", stelt Faas. Met de Duitse sprinters Marcel Kittel en John Degenkolb en talenten als Tom Dumoulin en Warren Barguil voldoet de Nederlandse World Tour-formatie aan die eis.

Teammanager Iwan Spekenbrink wil nog niet ingaan op een mogelijke deal, maar geeft toe dat er meerdere opties zijn. Fietsleverancier Giant volgde dit seizoen Argos op als belangrijkste geldschieter van de ploeg, nadat een Amerikaanse liefdadigheidsinstelling vlak voor de deadline was afgehaakt.

Eerste beelden Halo: Nightfall

Tijdens San Diego Comic Con heeft Microsoft de eerste beelden van de aankomende live-action Halo-serie, Halo: Nightfall laten zien. In deze exclusieve serie speelt Mike Colter een “Legendarische jager”, genaamd Jameson Locke. Locke is tevens lid van de Office of Naval Intelligence (ONI).

Het verhaal van Halo: Nightfall speelt zich af tussen Halo 4 en Halo 5: Guardians. In de serie zullen veel nieuwe inzichten over personages en gebeurtenissen in Halo 5: Guardians worden vrijgegeven.

Kamer wil opheldering over anti-joodse demonstratie

Een deel van de Tweede Kamer wil opheldering van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) over de pro-Palestijnse demonstratie in Den Haag waar donderdagavond zo'n honderd radicale moslims op afkwamen. De VVD, PVV en de Groep Bontes/Van Klaveren hebben Kamervragen gesteld.

Gedurende de demonstratie in de Haagse Schilderswijk werden onder meer antisemitische leuzen geroepen. De demonstranten, onder wie symphatisanten van ISIS, het jihadleger dat forse delen van Irak heeft veroverd, bedreigden ook een verslaggeefster van Geenstijl.

"Je mag je mening uiten, maar (pers) bedreigen, haatzaaien en terroristen knuffelen niet", schrijft VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff op Twitter. Ook de Kamerleden Louis Bontes en Joram van Klaveren hebben Opstelten (VVD) om opheldering gevraagd.

Tegenover Omroep West liet de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen weten dat bij de demonstratie geen grenzen zijn overschreden. Er zijn geen arrestaties verricht en geen strafbare grenzen overschreden, aldus een woordvoerder.

Aanleiding voor de demonstratie is het conflict in de Gazastrook. Sinds het begin van het offensief ruim twee weken geleden zijn meer dan zevenhonderd Palestijnen om het leven gekomen. Aan Israëlische zijde vielen ruim dertig doden.

Destiny Bèta open voor Gold Members en PSN+

Gamers die nog niet de kans hebben gekregen om de zich in te schrijven voor de Destiny Bèta kunnen dit weekend helemaal los. Bungie heeft namelijk bekendgemaakt dat aankomend weekend de bèta ook toegangkelijk zal zijn voor Xbox Live Gold Members en PSN+.

"The Beta has been eye-opening so far. We’ve watched the world of Destiny come to life. Guardians from every platform have arrived at the Tower from their battles in the wild. We have watched your adventures with great interest, and listened to your feedback. Your missions have provided us with volumes of discoveries we can use to prepare for the launch of Destiny in September," aldus DeeJ, Community Manager bij Bungie.

De bèta is echter alleen aankomend weekend nog te spelen. Je kunt de Destiny Bèta downloaden in de Store op je Xbox One, Xbox 360, PlayStation 3 en Playstation 4.

Franse troepen bij wrak Algerijns vliegtuig

Franse militairen hebben het wrak van het neergestorte Algerijnse vliegtuig afgezet en beveiligd. Dat meldt de Franse president François Hollande. De Fransen stellen ter plaatse een eerste onderzoek in naar de toedracht.

Hollande bevestigt in een verklaring op de website van het Élysée dat het toestel van luchtvaartmaatschappij Air Algérie donderdagnacht is gevonden in de regio Gossi, niet ver van de grens met Burkina Faso. Het passagiersvliegtuig was volgens de Franse president duidelijk herkenbaar, hoe beschadigd het ook was.

Hollande sprak zijn medeleven uit met de nabestaanden van de slachtoffers. Aan boord van het passagiersvliegtuig waren 116 mensen, onder wie zes bemanningsleden. De helft van de inzittenden was Frans.

Air France-KLM beperkt verlies in 'moeilijke markt'

Air France-KLM kampt nog altijd met lastige marktomstandigheden. De Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij leed opnieuw verlies, maar wel veel minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De omzet daalde licht. Dat bleek vrijdag uit de cijfers over de tweede periode.

De omzet kwam uit op 6,45 miljard euro, 1,4 procent minder dan een jaar eerder. Onder de streep kwam het concern netto 6 miljoen euro tekort. Een jaar geleden was dat nog 158 miljoen euro. Air France-KLM opereerde ook in het tweede kwartaal in 'een moeilijke markt', aldus het bedrijf in een toelichting op de cijfers.

Het operationeel resultaat van de luchtvaartgroep verbeterde aanzienlijk ten opzichte van vorig jaar. Air France-KLM kwam uit op 238 miljoen euro, 154 miljoen meer dan in het tweede kwartaal van 2013.

Air France-KLM zag zich genoodzaakt 106 miljoen euro af te schrijven op de vrachtafdeling. Die herstelt zich minder snel dan werd gehoopt en verwacht. Ondanks dat de divisie wordt afgeslankt, blijft de afdeling een 'belangrijke speler in het vliegvrachtvervoer', aldus topman Alexandre de Juniac in een verklaring.

In de eerste helft van het jaar moest Air France-KLM een omzetdaling van 1,8 procent toestaan. De omzet stokte in de eerste 2 kwartalen op iets meer dan 12 miljard euro. De operationele kosten wist de luchtvaartmaatschappij met 3,6 procent terug te brengen, vooral door op personeel te besparen en door lagere brandstofkosten.

Tot dusver leed Air France-KLM dit jaar een verlies van 614 miljoen euro. In de eerste helft van vorig jaar was dat nog 799 miljoen euro. De luchtvaartmaatschappij is naar eigen zeggen op schema om de schuldenlast volgend jaar terug te brengen tot 4,5 miljard euro. Nu is de nettoschuld nog 5,4 miljard euro, tegen 5,5 miljard in het eerste kwartaal.

De concurrentie in de luchtvaartsector is de laatste jaren flink toegenomen, vooral door de komst van prijsvechters. Air France-KLM heeft daar last van. Ook negatieve wisselkoerseffecten speelden het bedrijf parten.

Drie arrestaties voor omvangrijke accijnsfraude

De politie heeft maandag twee mannen en een vrouw opgepakt voor grootschalige accijnsfraude met waterpijptabak. De fraude heeft de fiscus zo'n 1,2 miljoen euro gekost, meldt het Openbaar Ministerie vrijdag.

Het drietal, een 40-jarige Rotterdammer, een 35-jarige man en een 41-jarige vrouw uit Istanbul, had ruim zeshonderd kilo waterpijptabak in hun bestelbus liggen. Bij een doorzoeking in een loods in Breda werd nog een tweede partij gevonden van bijna elfduizend kilo. Alle waterpijptabak is in beslag genomen.

Aad van den Heuvel steunt omstreden dochter

Aad van den Heuvel kan wel begrijpen hoe zijn dochter Caroline tijdens een uitzending van EenVandaag voorlas uit een dagboek van een slachtoffer van vlucht MH17. "Dit soort acties en fouten komen voor als er geen tijd is om even rustig na te denken over welke beelden je wel en niet gebruikt", zegt de 79-jarige journalist vrijdag in De Telegraaf.

"In mijn tijd bij Brandpunt -eind jaren zestig, begin jaren zeventig- duurde het soms dagen voordat een item op tv werd uitgezonden", gaat Van den heuvel verder. "Wij namen de videobanden mee naar Nederland en konden dan in de montagestudio in alle rust onze afwegingen maken. Nu is er een geweldige haast bij, en zijn de beelden uit een ramp- of oorlogsgebied vaak een paar minuten later al op zender."

Daar is de redactie van EenVandaag het mee eens. Toch vindt vader Van den Heuvel dat die wel iets beter had mogen opletten. "In de haast heeft niemand de juiste beslissing genomen, in Oekraïne niet en niet in Hilversum. De druk onder verslaggevers in een oorlogsgebied is natuurlijk ook enorm."

Caroline van den Heuvel werd na het verslag op de sociale media verguisd. Haar vader belde haar na de uitzending meteen op. "Het ligt wel iets gecompliceerder", vindt hij. "Een Engelse journalist ontdekte dat schriftje en vroeg Caroline om iets te vertalen. Toen heeft ze het vervolgens, zonder goed na te denken over hoe dit in Nederland zou overkomen, ook zelf gebruikt in haar item. Maar ik ken mijn dochter goed genoeg om te weten dat ze uiteraard niemand daarmee wilde kwetsen."

Het feit dat de ramp met Malaysia Airlines uiteindelijk 194 Nederlandse slachtoffers eiste, maakt een dergelijke verslaggeving extra moeilijk, vindt Van den Heuvel. "Ik heb daarom veel waardering voor hoe alles in beeld wordt gebracht", zegt hij. "Ook de aankomst van de slachtoffers op de luchthaven van Eindhoven en de rouwstoet naar de kazerne in Hilversum vind ik op een waardige manier uitgezonden."

Veel meer examens ongeldig verklaard

De Onderwijsinspectie heeft vergeleken met vorig jaar veel meer eindexamens ongeldig verklaard. In totaal moesten 346 leerlingen hun examen helemaal of gedeeltelijk overdoen. In 2013 werd nog ruim twee derde minder examens ongeldig verklaard. Toen ging het om 105 leerlingen. Dat meldt nu.nl vrijdag op basis van cijfers van de inspectie.

Bij 222 leerlingen is het examen ongeldig verklaard, omdat er op school iets is misgegaan. Zo raakte op twee scholen het examenwerk van 71 leerlingen zoek. Ook werden er 26 leerlingen ziek en werden wijzigingen op het examen voor 36 personen niet voorgelezen. Bij 87 examens zijn overige redenen, zoals het gebruik van niet toegestane hulpmiddelen of stroomstoringen, de oorzaak van de ongeldigverklaring.

Bij 51 examens heeft een docent antwoorden aangepast of toegevoegd. Ook zijn twee keer cijfers opgehoogd zonder overleg met de tweede corrector. Verder zijn 1372 digitale vmbo-examens en 95 rekentoetsen ongeldig bevonden.

Trials Fusion is over de miljoen

Trials Fusion heeft wereldwijd meer dan één miljoen exemplaren verkocht. Dit heeft Ubisoft laten weten in een persbericht. Het spel is sinds 16 april verkrijgbaar als download op Xbox One, Xbox 360, PlayStation 4 en pc.

Nu heeft ontwikkelaar RedLynx een gratis update met onder andere lokale multiplayer en Supercross tracks voor Trials Fusion uitgebracht. In deze update vind je onder andere verbeteringen aan de Tournaments, Track Central en de Track Editor. Nieuw in deze update is de mogelijkheid om zelf Supercross tracks te maken voor gebruik in de lokale multiplayer-modus. Eerst bouw je vier tracks met gemotoriseerde waaghalzerij en daarna daag je mensen uit om de snelste tijd neer te zetten.

Ter ere van de verbeteringen en nieuwe updates is er een grote collectie van de beste, door de community gemaakte, tracks beschikbaar gemaakt. Vijftien custom tracks zijn voor alle platformen te spelen via Uplay in Track Central.

Trials Fusion

Vrijdag drukste dag op Schiphol

Vrijdag wordt naar verwachting de drukste dag dit jaar op Schiphol. Ongeveer 190.000 aankomende, vertrekkende en overstappende passagiers doen dan de luchthaven aan. Wachtende reizigers worden dit keer echter niet getrakteerd op het traditionele entertainment op Schiphol. Dat blijft vanwege de vliegramp uit.

Schiphol besloot vorige week donderdag na het neerstorten van de vanaf de luchthaven vertrokken vlucht MH17 van Malaysia Airlines het entertainment af te gelasten. Al jaren zet Schiphol gedurende de drukste perioden in de zomermaanden entertainers in. Dit jaar zouden onder meer jongleurs, muziek, zang, dans en straattheater vakantiegangers tijdens het wachten vermaken. "Het voelt niet goed en gepast om dat te laten plaatsvinden", vertelt een zegsvrouw van de luchthaven.

Wat wel van kracht blijft, is de inzet van extra personeel om de drukte goed te verwerken. Dat gebeurt niet alleen op de drukste dag, maar ook op andere drukke momenten. In juli, augustus en september reizen in totaal ruim 16 miljoen passagiers via Schiphol.

Bij de vliegramp in Oekraïne kwamen vorige week donderdag 298 mensen om het leven, onder wie 194 Nederlanders.

Obama wil meer sancties tegen Rusland

De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag opnieuw met premier Mark Rutte (VVD) gebeld over de vliegramp in Oekraïne. Obama liet onder meer weten dat Rusland meer sancties opgelegd moet krijgen.

Beide leiders vinden dat Rusland nog altijd niet aan de voorwaarden van de Verenigde Staten en de Europese Unie voldoet. Zo zouden de separatisten in Oekraïne nog altijd door Rusland worden bewapend. Ook vinden Obama en Rutte dat de Russen nog steeds bezig zijn Oekraïne te destabiliseren.

Zonden in Lords of the Fallen

Vandaag geeft CI Games op San Diego Comic Con een nieuwe trailer, genaamd Sins, vrij van de nieuwe actie-RPG Lords of the Fallen.

In de trailer zie je een van de hoofdpersonages, Harkyn, die het opneemt tegen gigantische eindbazen en nog steeds tijd heeft om een aantal dames te verleiden. De makers zijn geïnspireerd door de moeilijkheidsgraad van Dark Souls, dus Harkyn heeft zijn pleziertjes ook af en toe nodig.

Lords of the Fallen is ook beschikbaar als special Limited Edition versie. In deze versie zit een soundtrack bevat, de Monk’s Decipher DLC waarmee spelers verborgen geheimen kunnen onthullen, en de Demonic Weapons Pack DLC waarmee spelers drie extra wapens ontvangen voor de strijd.

Lords of the Fallen is beschikbaar voor Xbox One, PlayStation 4 en pc op 31 oktober 2014.

'Commando's uit Mali naar Oekraïne'

Het kabinet wil special forces van het Korps Commandotroepen uit Mali terughalen en naar Oekraïne sturen. Dat schrijft De Telegraaf vrijdag. De Volkskrant meldt op basis van bronnen dat er juist geen bewapende missie komt. De rebellen zouden dat niet willen en daarom een deal hebben gesloten om onderzoekers op de rampplek met rust te laten.

De special forces zouden volgens De Telegraaf dit weekeinde al naar Oekraïne worden gebracht. Daarnaast zouden ook troepen van de Luchtmobiele Brigade uit Schaarsbergen en Assen worden gestuurd. Het gaat volgens de krant om de beste militairen die defensie in huis heeft. Ze hebben al jarenlang gediend in het Afghaanse Uruzgan en trokken daar ook al samen op met de Australiërs, die eveneens troepen sturen.

De infanteristen van de Luchtmobiele Brigade gaan volgens De Telegraaf vooral patrouilleren op en rond de crashsite. De commando's moeten verkenningen uitvoeren om eventuele aanvallen van separatisten tijdig te neutraliseren.

Of Nederland ook Chinook-helikopters naar Oekraïne overbrengt is niet duidelijk. Sinds Srebrenica eist de regering een heldere exitstrategie mochten Nederlandse troepen in het nauw komen. Daarvoor lijken de transporthelikopters onontbeerlijk, aldus de krant.

De Volkskrant heeft iets heel anders gehoord. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zou al een week bemiddelen tussen Nederland en de separatisten. Het vertrouwen is daardoor voldoende gegroeid om tientallen Nederlanders onbewapend ter plekke te laten zijn. Volgens de krant willen de rebellen geen internationale missie en geven ze daarom de onderzoekers de ruimte.

Premier Mark Rutte (VVD) maakte donderdagavond bekend dat de onderzoekers die zich vanaf vrijdag bevinden op de plek waar vlucht MH17 is neergestort, worden bijgestaan door veertig onbewapende marechaussees. De marechaussees gaan onder meer helpen met het zoeken naar slachtoffers.

De Bakker door in tennistoernooi Atlanta

 Tennisser Thiemo de Bakker heeft in Amerika de derde ronde bereikt van het ATP-toernooi van Atlanta. De Nederlander won in de tweede ronde  verrassend van de als tweede geplaatste Zuid-Afrikaan Kevin Anderson. Het werd 6-4 en 7-5.

De Bakker (147e op de wereldranglijst) bereikte via de kwalificaties het hoofdtoernooi. Zijn volgende tegenstander is nog niet bekend.

De Bakker door in tennistoernooi Atlanta
De Bakker door in tennistoernooi Atlanta (Foto: ANP)

Pinto stopt als bondscoach Costa Rica

Jorge Luis Pinto is niet langer bondscoach van Costa Rica. De nationale voetbalbond meldt donderdag dat beide partijen het niet eens konden worden over een nieuw contract. De Colombiaanse trainer verraste met Los Ticos op het WK door de kwartfinale te halen. Daarin verloor de ploeg van Pinto na strafschoppen van het Nederlands elftal.

Costa Rica slaagde er op het WK in Brazilië in de loodzware groep met Uruguay, Italië en Engeland met zeven punten te winnen. Het elftal met onder meer Bryan Ruiz versloeg Uruguay met 3-1, klopte de Italianen met 1-0 en speelde doelpuntloos gelijk tegen de Engelsen.

Pinto was de laatste drie jaar bondscoach van Costa Rica.

Iets BioShock wordt geteaset

Uitgever 2K Games heeft een teaserposter online gezet die ons erg doet denken dat we binnenkort meer te horen krijgen over een nieuwe BioShock.

BioShock wordt niet met name genoemd, maar Poseidon Plaza is een locatie in Rapture, de voor ons bekende plek van voorgaande BioShock-games. En Eve wordt geoogst van Little Sisters voor plasmiden. Het kan een nieuwe game of uitbreiding betekenen, maar omdat deze tease van 2K UK vandaan komt, zou het ook een lokale promotiestunt zijn die eraan zit te komen.

Het ontwikkelteam van Irrational Games bestaat ondertussen niet meer en Kevin Levine, de bedenker van de serie, is weg bij de uitgever. Maar ondanks deze dingen zou een nieuwe game natuurlijk gewoon gemaakt kunnen worden door een andere studio, net zoals BioShock 2 dat door 2K Marin is gemaakt.

Afwachten dus maar of we ooit nog op PlayStation 4 en Xbox One terug naar Rapture mogen.

Teaser

WK-zilver voor kogelstoter Comenentia

Kogelstoter Denzel Comenentia heeft Nederland tijdens het WK voor junioren in Eugene een tweede medaille bezorgd. Door de 6 kilogram zware kogel in zijn derde poging naar 20,17 meter te stoten, een ruim persoonlijk record, bleef hij bijna iedereen voor.

Alleen de Pool Konrad Bukowiecki was ongenaakbaar, hij kwam tot een onklopbare afstand van 22,06 meter. Ook al zijn overige pogingen waren minstens een meter verder dan de beste van Comenentia.

De uitschieter van de Nederlander was nuttig, want zijn op een na beste afstand, 19,16 meter, zou slechts de negende plek op hebben geleverd. Hij plaatste zich ook al voor de finale van het kogelslingeren, wat op vrijdag beslist zal worden.

Roy van Eekelen kon geen potten breken op de 1500 meter. Hij had zich wel knap geplaatst voor de finale, maar daarin werd hij voorlaatste. Hij hield alleen de Sloveen Jan Petrac achter zich, die halverwege een schoen verloor. Jonathan Kiplimo Sawe uit Kenia pakte overtuigend het goud.

Dominique Esselaar werd in de finale van het polsstokhoogspringen twaalfde en laatste. De Nederlandse had zich met een persoonlijk record van 4,10 meter geplaatst bij de beste twaalf, maar kwam daarin slechts tot 3,95 meter. De Russische favoriete Alena Lutkovskaya pakte de wereldtitel.

Afgevaardigden willen vervolging Obama

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden wil president Barack Obama voor de rechter dagen wegens machtsmisbruik. Een commissie van het Huis meent dat hij een onderdeel van zijn zorgwet, de zogeheten 'Obama-care', heeft uitgesteld zonder daarbij het Congres te raadplegen.


Het onderdeel verplicht werkgevers om de zorgverzekering van hun werknemers te regelen. De Republikeinen vinden dat Obama deze passage niet zomaar voor zich uit mag schuiven.

Rechters moeten nu beoordelen of Obama überhaupt vervolgd kan worden. Deze afweging neemt naar alle waarschijnlijkheid veel tijd in beslag.

Afgevaardigden willen vervolging Obama
Afgevaardigden willen vervolging Obama (Foto: ANP)

Tweede film over Willem van Oranje op komst

Bioscoopbezoekers kunnen in 2016 kiezen tussen twee films over Willem van Oranje. Ook regisseur Roel Reiné, die momenteel werkt aan de film Michiel de Ruyter, maakt een film over het leven van de 'vader des vaderlands', maakten de makers donderdagochtend bekend. Regisseur Pim van Hoeve is al bezig met een film over Van Oranje.

In Reinés film staat de gespannen relatie tussen Willem van Oranje en de Nederlandse vrijheidsstrijders centraal. De regisseur, die ook in de Verenigde Staten succesvol is, maakt Willem van Oranje met hetzelfde team waarmee hij nu aan de film over Michiel de Ruyter werkt.

Het scenario, waar de makers naar eigen zeggen al jaren aan werken, wordt geschreven door Alex van Galen. Klaas de Jong en Bernard Tulp produceren de film. Namen van acteurs zijn nog niet bekend.

Ook de film van Van Hoeve over Willem van Oranje moet in 2016 in de bioscopen draaien. In die film wordt de hoofdrol vertolkt door Barry Atsma, die momenteel met Reiné werkt aan Michiel de Ruyter.

De film over de Nederlandse zeeheld moet in februari op het witte doek te zien zijn. Deze week zijn de laatste opnamedagen. Reiné regisseerde en produceerde in de jaren negentig vooral Nederlandse tv-series.

Voor zijn debuutfilm The Delivery won hij in 1999 het Gouden Kalf voor beste regie. In Hollywood maakte Reiné actiefilms als Death Race en The Scorpion King 3: Battle for Redemption. Momenteel werkt hij aan een vervolg op The Man with the Iron Fists naar het scenario van rapper RZA.

Ook Van Hoeve regisseerde een groot aantal Nederlandse tv-series, waaronder Bernhard, Schavuit van Oranje, Beatrix, Oranje onder Vuur en Van Gogh; een Huis voor Vincent. In 2003 regisseerde hij de romantische komedie Liever Verliefd?

Parker Posey in nieuwe film van Woody Allen

Parker Posey heeft een rol in de nieuwe film van Woody Allen gescoord. Ook Jamie Blackley heeft zich bij de cast gevoegd. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety donderdag. De hoofdrollen worden vertolkt door Joaquin Phoenix en Emma Stone.

Allen neemt de regie, productie en het scenario op zich. Zoals altijd zijn de titel en plot in dit vroege stadium nog onbekend. De opnames zijn momenteel aan de gang in Rhode Island. De première staat gepland voor volgend jaar.

De 55-jarige Posey werd in de jaren negentig populair met haar rol in de soapserie As the World Turns. Daarna speelde ze in uiteenlopende films, van Suburbia tot Scream 3, van Laws of Attraction tot Highland Park.

De 23-jarige Blackley was te zien in de series Midsomer Murders en The Borgias. Ook speelde hij recentelijk in de films Snow White and the Huntsman en The Fifth Estate.

Tara Reid denkt dat een 'sharknado' echt kan

Tara Reid denkt dat het plot van Sharknado best eens werkelijkheid kan worden. Volgens de actrice, die een rol had in Sharknado en vanaf woensdag te zien is in het vervolg, is het mogelijk dat hongerige scholen haaien door een tornado de stad in worden geslingerd. "Het zou kunnen", zegt Reid in het Amerikaanse mannenblad GQ.

"De kans dat het gebeurt, is erg klein. Maar het zou echt kunnen gebeuren. En dat is bizar", zegt de 38-jarige actrice, die ook te zien was in de American Pie-films. "Het is te vergelijken met vliegende varkens. Ik denk niet dat varkens kunnen vliegen, maar haaien kunnen wel in een tornado terechtkomen. Een 'sharknado' zou kunnen."

In Sharknado 2: The Second One worden door een woeste tornado moordlustige haaien Manhattan in geslingerd. De film gaat woensdag online wereldwijd in première. Net als in het eerste deel gaan de personages van Reid en Ian Ziering de haaien met kettingzagen, bijlen en andere wapens te lijf.

[Gesloten]Win Sniper Elite III!

Sniper Elite III ligt alweer een tijd winkels en in samenwerking met 505 Games geven wij deze nieuwe shooter drie keer weg, namelijk voor de Xbox 360, de PlayStation 3 en de PlayStation 4. Meedoen is zoals gewoonlijk erg makkelijk, je dient enkel te klikken op de onderstaande links om mee te doen voor desbetreffende versie.

Sniper Elite 3 is het vervolg op Sniper Elite V2 waarbij je wederom in de rol van Karl Fairburne kruipt, een OSS Sniper tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het derde deel speelt zich af in Noord-Afrika, waar het Duitse Afrika Korps de oorlog dreigt te winnen. Aan jouw de taak om dat te voorkomen, gewapend met je trouwe scherpschuttergeweer en een gruwelijke killcam.

Edit: En we hebben winnaars! Gefeliciflapstaart en zulks!

Ivo1986 mag los gaan met de PlayStation 4-versie.

Dagoduck mag knallen met de PlayStation 3-versie.

Fruitsalade mag zich verstoppen met de Xbox 360-versie.

Sniper Elite III-packshot

Wrak neergestort vliegtuig gevonden

Het wrak van het neergestorte vliegtuig van Air Algérie, met aan boord 110 passagiers en zes bemanningsleden, is gevonden in het zuiden van Mali. Dat heeft de staatstelevisie van Mali donderdag gemeld.

Een buitenlandse diplomaat en lokale autoriteiten hebben bevestigd dat het toestel in de buurt van Gao ligt, vlakbij de grens met Burkina Faso. Volgens de staats-televisie gaat president Ibrahim Boubacar Keïta vrijdag naar de rampplek.

Het toestel verdween donderdagmorgen plaatselijke tijd toen het op weg was van Burkina Faso naar Algiers in Algerije.

Wrak neergestort vliegtuig gevonden
Wrak neergestort vliegtuig gevonden (Foto: ANP)

Pokémon Red-wereldrecord verbroken

Achttien jaar nadat Pokémon Red is uitgekomen in Japan, heeft Charlie Armitz het wereldrecord verbroken. Om het record te verbreken moest hij zo snel mogelijk de Elite Four en kampioen verslaan. Dit lukte hem zo'n anderhalf minuut sneller dan zijn voorganger en dit maakt Charlie Armitz de officiële recordhouder.

Ondanks dat Pokémon Red niet de moeilijkste game ooit is, duurt het toch wel zo'n tien uur voor je het voor het eerst uitspeelt. Het lukte Charlie Armitz binnen nog geen twee uur: met een tijd van 1:51:13.45 was hij één minuut en 24 seconden sneller dan het vorige record dat in maart van dit jaar werd gehaald. Dat was Werster met 1:52:37.27.

Toekomstig scherm maakt bril overbodig

Wetenschappers van MIT, de Universiteit van California, Berkeley en Microsoft werken aan een scherm waarmee je kunt computeren, gamen of lezen zonder dat je een bril moet opzetten. Het scherm past het beeld aan op basis van de sterkte van jouw bril of lenzen.

Een scherm gebruikt pixels om beelden weer te geven. Met de nieuwe technologie berekent het scherm zelf hoe licht elke pixel is. De onderzoekers plaatsten een lichtfilter met minuscule gaatjes voor het scherm, in dit geval was het een iPod Touch. Via het lichtfilter worden de lichtstralen op een goede manier het oog ingestuurd en krijg je een scherp beeld te zien, zonder bril of lenzen.

Mensen met zichtproblemen hebben ogen die het beeld als het ware vervormen. De technologie voorspelt hoe jouw ogen het beeld vervormen en past dus eigenlijk het beeld aan voordat het jouw ogen bereikt. Normaal doen brillen en lenzen dit.

Ook mensen die last hebben van fysieke oogproblemen zouden hiermee geholpen kunnen worden. Mensen die bijvoorbeeld last hebben van sferische aberraties hebben ogen die lichtstralen op een onregelmatige manier verbreken. Hierdoor kunnen ze niet scherp zien. Met de nieuwe techniek zouden zij alsnog alles op het schermpje kunnen lezen.

Er zijn nu nog een aantal probleempjes. Je moet het hoofd stilhouden zodat het licht op de goede manier jouw ogen bereikt. Ook kan er maar één persoon naar het scherm kijken. Volgens de onderzoekers zijn deze problemen makkelijk opgelost. Ze willen technologie toevoegen die de bewegingen van jouw hoofd volgt, en om meerdere mensen te laten meekijken hebben schermen alleen meer pixels nodig. Voor de iPod Touch, die 326 pixels per inch heeft, zou het dubbele al volstaan.

Het gaat nog wel een paar jaar duren voordat het eerste prototype klaar is. De onderzoekers hebben dit namelijk alleen getest met een DSLR-camera. Hiermee bootsten ze bijvoorbeeld verziendheid na. Het is dus even wachten op het eerste echte scherm.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.