FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Nieuwsarchief
Artikelen van woensdag 23 april 2014

[CL] Uitslag Real Madrid - Bayern München

Real Madrid heeft in de halve finale van de Champions League tegen Bayern München de thuiswedstrijd gewonnen. Karim Benzema zorgde in Estadio Santiago Bernabeu met een doelpunt in de negentiende minuut voor de 1-0 eindstand. Over zes dagen valt bij de return in München de beslissing.

Bayern, met Arjen Robben in de basis, kreeg van de thuisclub het initiatief in de schoot geworpen. De Duitsers hadden in de eerste helft maar liefst 76 procent van het balbezit, maar werden nauwelijks gevaarlijk. De vlijmscherpe counters van Real Madrid bleken veel effectiever. Na voorbereidend werk van Cristiano Ronaldo en Fabio Coentrao schoot Benzema bij de eerste de beste uitval raak.

De door Bayern geboden ruimte werd door de Spanjaarden bijna nog een tweede keer benut. Zowel Ronaldo als Angel di Maria schoot in kansrijke positie echter te gehaast over. Aan het begin van de tweede helft moest doelman Manuel Neuer ingrijpen om de 2-0 van Ronaldo te voorkomen.

Kansen voor Bayern kwamen er pas in de slotfase. Invaller Thomas Müller schoot via het been van Raphaël Varane naast en claimde wat later tevergeefs een penalty. Mario Götze dwong keeper Iker Casillas tot een knappe redding.

Als Bayern wordt uitgeschakeld, blijft een opmerkelijke statistiek in stand. Nooit slaagde een club erin om twee seizoenen op rij de Champions League te winnen.

Real Madrid

1 - 0

Bayern München

 19' Benzema    
 
 Gele kaart: Isco (Real Madrid)
 
Stadion: Estadio Santiago Bernabéu, Madrid
Toeschouwers: 79.283
Arbiter: Webb (Eng)
 
Opstelling:   Opstelling:
Casillas
Carvajal
Pepe (Varane/73)
Ramos
Coentrão
Modric
Xabi Alonso
Isco (Illarramendi/82)
Di María
Benzema
Ronaldo (Bale/73)
  Neuer
Rafinha (Martínez/66)
J.Boateng
Bonfim Dante
Alaba
Robben
Lahm
Kroos
Schweinsteiger (Müller/74)
Ribéry (Götze/72)
Mandzukic

Braziliaanse wet beschermt internetter

Het Braziliaanse Congres heeft een wet aangenomen die privacy op internet en toegang tot het wereldwijde web garandeert. De senaat stemde dinsdagavond in met de wet, aan de vooravond van een tweedaagse internationale conferentie in Sao Paulo over de toekomst van toezicht op internet. President Dilma Rousseff heeft de wet geratificeerd.

Brazilië werpt zich op als verdediger van internetprivacy sinds onthullingen vorig jaar dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA de gangen van president Dilma Rousseff uitvoerig naging. De president annuleerde een staatsbezoek aan de Verenigde Staten in oktober uit protest tegen de afluisterpraktijken. Ook het Braziliaanse staatsbedrijf bleek in het vizier van de NSA.

De nieuwe wet stelt paal en perk aan de metagegevens van internetters die verzameld mogen worden. Internetproviders worden niet langer verantwoordelijk gehouden voor de content die door hun klanten op inernet wordt geplaatst.

Hogere verkoop iPhone helpt Apple aan meer omzet

Apple heeft in het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar meer omzet en winst geboekt dan in dezelfde periode van vorig jaar. Het Amerikaanse concern zag zijn inkomsten met vijf procent groeien naar 45,6 miljard dollar (33 miljard euro). Die stijging is volledig te wijten aan de hogere verkoop van iPhones, maakte Apple woensdag bekend.

In totaal verkocht Apple tussen januari en maart bijna 44 miljoen nieuwe telefoons. Dat is weliswaar minder dan in het eerste kwartaal, toen het bedrijf ruim 51 miljoen toestellen verkocht, maar ruimschoots meer dan een jaar geleden. Dat Apple eind vorig jaar zo veel toestellen verkocht, komt omdat de nieuwste iPhones toen net waren gepresenteerd.

De verkoop van iPhones leverde Apple in totaal 26 miljard dollar op. Dat is ruim drie miljard meer dan in de eerste maanden van 2013. De verkoop van iPads nam daarentegen af, met zestien procent. Apple verkocht dit kwartaal voor 7,6 miljard dollar aan tablets, een daling van dertien procent op jaarbasis.

Hoewel Apple meer binnenkreeg, gingen ook de uitgaven omhoog. Desondanks hield het bedrijf onder de streep meer over dan een jaar geleden. De winst kwam eind maart uit op 10,2 miljard dollar. Dat is ongeveer zeven procent meer dan in de eerste maanden van 2013.

Elle van Rijn slachtoffer van pesterijen

Iemand heeft het voorzien op de gloednieuwe auto van Elle van Rijn. Haar wagen is nu al vier keer bekrast in een paar weken tijd. De 46-jarige actrice noemt het gebeuren 'idioot'.

"Het is zo'n zielige actie, dus wie het ook is. Houd er gewoon mee op", heeft ze laten weten aan RTL Boulevard. Ook de antenne is enkele keren van de auto gegrist. Van Rijn benadrukt wel dat ze zich niet bedreigd voelt.

Grote ijsschots drijft weg van Antarctica

Wetenschappers observeren hoe een ijsberg groter dan het eiland Guam wegdrijft van Antarctica richting de oceaan. De ijsschots B-31 is ongeveer 660 vierkante kilometer in omvang en bijna een halve kilometer dik.

De ijsberg brak vorige herfst af van het eiland Pine en wordt sindsdien door wetenschappers in de gaten gehouden. Volgens NASA-wetenschapster Kelly Brunt is de ijsschots geen gevaar voor de scheepvaart of de stijging van de zeespiegel.

Onweersbui zorgt voor wateroverlast in Assen

Een onweersbui heeft woensdagavond in Assen tot veel wateroverlast geleid. De brandweer moest op verschillende locaties water wegpompen, meldt de politie op Twitter. De meldingen die de brandweer binnenkreeg, betroffen ondergelopen kelders, omhoog komende putdeksels en grote plassen water.

Het KNMI had in Noord-Nederland code geel afgekondigd. Op dit moment is code groen weer van kracht in het hele land, oftewel, geen gevaarlijk weer meer.

Fischer met succes geopereerd

Viktor Fischer kan zich gaan richten op een nieuwe fase van zijn revalidatie. De Deense aanvaller werd woensdag succesvol geopereerd. Tijdens het treffen met AZ van 23 februari raakte Fischer geblesseerd aan zijn linkerhamstring.

Nader onderzoek wees uit dat er sprake was van een kleine scheur. Die kwetsuur kan ook zonder operatie genezen, maar Ajax opteerde alsnog voor een medische ingreep.

"De afgelopen periode heeft de performance staff van Ajax samen met Fischer zelf diverse specialisten in binnen- en buitenland geraadpleegd. Zijn ambitie en leeftijd en de lichte terugslag die hij kortgeleden had, hebben geleid tot deze gezamenlijke beslissing", schreef Ajax toen op de clubsite.

Die operatie is dus succesvol verlopen, zo melden de Amsterdammers woensdagavond. Het herstel van de operatie zal nog enkele maanden in beslag nemen. Ajax verwacht Fischer bij de start van het nieuwe seizoen nog enkele weken te moeten missen.

Dit seizoen, zijn tweede in de hoofdmacht van de Amsterdammers, kwam Fischer tijdens 24 competitiewedstrijden in actie. Daarin maakte hij drie doelpunten. Vorig jaar was hij meer op dreef. In 23 duels vond hij tien keer het net.

Reservecomputer ISS vervangen tijdens spoedklus

Astronauten van het internationale ruimtestation ISS hebben woensdag tijdens een ruimtewandeling een defecte reservecomputer vervangen. Het werk was binnen een uur gedaan en de nieuwe computer werkt naar behoren.

De ruimtewandeling werd opzettelijk kort gehouden. Sinds vorige zomer voerde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA geen ruimtewandelingen meer uit, omdat een astronaut tijdens een reparatieklus buiten het ISS dreigde te verdrinken. Er liep water uit het koelsysteem van zijn ruimtepak in zijn helm. NASA onderzoekt nog hoe dit incident heeft kunnen gebeuren.

De reservecomputer ging eerder deze maand kapot. De primaire computer werkt nog prima, maar NASA was bang dat als deze ook stuk zou gaan de veiligheid van het ISS in gevaar zou komen. Het computersysteem bestuurt de bewegingen van de zonnepanelen, radiatoren en robotarm.

Zondag kwam het bevoorradingsschip Dragon na meer dan een maand vertraging bij het ISS aan. Daarna kon de ruimtewandeling beginnen.

Vermoedelijk massagraf in Servië

Deskundigen zijn in Servië begonnen met het blootleggen van een massagraf, waarin de lichamen van zeker 250 etnische Albanezen zouden liggen, slachtoffers van de Kosovo-oorlog van eind jaren negentig. De opgravingen in het dorp Rudnica, niet ver van de Servische grens met Kosovo, duren zo'n zestig dagen, zei een woordvoerder van de Servische regering woensdag.

Voordat het graafwerk kon beginnen, moest eerst een huis worden gesloopt. Eerder werd al in de buurt gegraven, maar toen werd niets gevonden. Internationale vredestroepen vermoeden dat de Serviërs de daadwerkelijke plek verborgen houden.

De Kosovaarse onafhankelijkheidsoorlog kostte aan zo'n tienduizend mensen het leven. Honderden lichamen van slachtoffers werden naar Servië gebracht en daar begraven of verborgen om bewijsmateriaal van gruweldaden aan het oog te onttrekken. Kosovo riep uiteindelijk in 2008 de onafhankelijkheid uit.

Het Kosovaarse parlement stemde woensdag in met de oprichting van een speciaal tribunaal om oorlogsmisdaden van met name Kosovaarse rebellen te onderzoeken.

Jodie Foster stiekem getrouwd

Jodie Foster is in het geniep in het huwelijk getreden. De 51-jarige actrice heeft afgelopen weekeinde haar jawoord gegeven aan haar vriendin Alexandra Hedison, bevestigt Fosters woordvoerder aan het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly.

Foster en Hedison hebben sinds oktober een relatie. De actrice had voorheen een langdurige relatie met Cydney Bernard, met wie ze twee zoons kreeg: de nu 14-jarige Charlie en de 11-jarige Kit. Hedison is een ex van comédienne Ellen DeGeneres.

'Tbs-kliniek Venray omsingeld na uitzending'

Tbs-kliniek de Rooyse Wissel in Venray is woensdagavond omsingeld. Dat melden tbs'ers via een mobiele telefoon aan de EO, staat te lezen op de website van de omroep. Er zouden busjes met 'marechaussee-achtige troepen' met schilden en pepperspray aanwezig zijn. Ook zouden geplande verloven van tbs'ers zijn ingetrokken.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie ontkent de geruchten op Twitter. "Geruchten over dichtgooien De Rooyse Wissel zijn onjuist en verloven zijn niet ingetrokken." De twee tbs'ers die in de uitzending te zien zijn, zouden inmiddels in de isoleercel zitten, stelt de EO.

Uit een reportage van het EO-programma Dit is de Dag, die woensdag werd uitgezonden, bleek dat tbs'ers die vastzitten op een gesloten afdeling in een tbs-kliniek in Venray beschikken over een grote voorraad soft- en harddrugs, telefoons, contant geld en zelfs diverse vlees- en slagersmessen. De spullen zijn mede dankzij personeelsleden naar binnen gemokkeld.

Moyes: "Dankbaar voor deze kans"

David Moyes is woensdag met een reactie naar buiten gekomen naar aanleiding van zijn ontslag bij Manchester United. Moyes werd dinsdagochtend aan de kant gezet, nadat United zondag bij Everton al de elfde seizoensnederlaag had geleden.

Via de League Managers Association kwam de Schot met een statement. "Het feit dat ik als manager werd gekozen van Manchester United, één van de grootste clubs ter wereld, is iets waar ik altijd ontzettend trots op zal zijn. Na zo'n lange periode van stabiliteit bij deze club was het onvermijdelijk dat het een grote uitdaging zou zijn."

"Het was echter wel een uitdaging waarvan ik genoot en ik heb er geen seconde aan getwijfeld om het niet te doen", aldus Moyes. "Manager van United zijn, is een immense taak. Toch ben ik er nooit voor weggelopen om hard te werken en dat geldt ook voor mijn technische staf. Ik wil hen bedanken voor hun inzet en loyaliteit tijdens dit seizoen."

Volgens de Schot was de technische staf volledig gefocust op het vernieuwen van het eerste elftal. "Dat moesten we doen terwijl we ook goede resultaten moesten halen in de Premier League en de Champions League. De prestaties waren in deze overgangsperiode echter niet wat de supporters verwachtten en gewend waren. Ik begrijp en ik deel daarom hun frustratie."

"Ik wil de supporters die mij dit seizoen hebben gesteund hartelijk bedanken. Ik wens jullie en de club het allerbeste voor de toekomst." Een laatste dankwoord van Moyes gaat uit naar Sir Alex Ferguson. "Ik ben hem dankbaar dat hij geloofde in mijn kwaliteiten en dat hij mij de kans gaf om manager van Manchester United te zijn."

Lucia Rijker in ziekenhuis na val Sterren Springen

Lucia Rijker is woensdagmiddag in het ziekenhuis beland. De kickboksster is daar onderzocht nadat ze tijdens de training van Sterren Springen ernstig ten val was gekomen, meldt Show Vandaag. Onderzoek wees uit dat ze niets heeft gebroken, maar deelname aan de finale zaterdag is nu niet meer zeker.

Afgelopen zaterdag belandde deelnemer Dave Roelvink ook al in het ziekenhuis, nadat hij tijdens de repetities hard op zijn rug in het water terechtkwam. Het model moest de show laten schieten, maar hoopte met een wildcard terug te keren. Die heeft hij echter niet gekregen, liet hij woensdag weten op Twitter.

Talent Januzaj kiest voor Rode Duivels

België kan tijdens het WK in Brazilië beschikken over Adnan Januzaj. Het negentienjarige talent van Manchester United heeft definitief gekozen voor de Rode Duivels, maakte bondscoach Marc Wilmots via Twitter bekend. De in Brussel geboren Januzaj had vanwege zijn afkomst ook kunnen uitkomen voor Turkije, Servië, Albanië of Kosovo en in de toekomst mogelijk voor Engeland.

Of Januzaj ook daadwerkelijk meegaat naar Brazilië wordt binnen anderhalve maand bekend. Wilmots maakt op 13 mei zijn voorselectie bekend, uiterlijk 2 juni volgt de definitieve selectie.

"Goed nieuws dat een talentvolle speler zich beschikbaar stelt voor onze Rode Duivels", twitterde Wilmots woensdag. Even later bevestigde Manchester United via de website de keuze van de aanvallende middenvelder voor België.

Januzaj maakte in augustus vorig jaar zijn debuut in de hoofdmacht van United in de wedstrijd om de Engelse supercup tegen Wigan Athletic. Dit seizoen speelde hij tot nu toe 24 competitieduels en scoorde daarin vier keer.

Assad beschuldigd van meer gifgasaanvallen

Syrische activisten, dokters en burgers die tegen het bewind van president Bashar Assad zijn hebben de Syrische regering ervan beschuldigd op meer dan tien plaatsen chemische wapens te hebben ingezet. Dat hebben tientallen oppositieleden in interviews met persbureau AP gezegd.

De burgers beschreven hoe de regering kleine doses gifgas inzette in granaten of bomvaten die vanuit de lucht werden afgeworpen. Volgens het Documentatiecentrum van Schendingen, een Syrische groep die mensenrechtenschendingen in het land bijhoudt, zijn dit jaar in vijftien gevallen chemicaliën ingezet in Damascus, Hama en Idlib. De door het Westen gesteunde Syrische Nationale Coalitie registreerde negen gevallen waarbij de regering gifgas inzette.

Activisten hebben video's op internet geplaatst van mensen die stikken, flauwvallen of andere symptomen vertonen van het inademen van gifgas. Oppositieleden vermoeden dat het om chloorgas gaat.

De ernstigste recente aanval met chemische wapens was voor zover bekend in Kfar Zeita op 11 april. Daarbij raakten tientallen mensen gewond. Er is nog geen informatie over exacte aantallen gewonden of eventuele doden. Vorig jaar vond een gifgasaanval plaats in Damascus, waarbij honderden mensen om het leven kwamen. De regering en rebellen beschuldigen bij beide aanvallen elkaar van het inzetten van chemische wapens.

Brama over fans: "Dan snap je het niet"

Wout Brama is ontevreden over de aanhang van FC Twente. De 27-jarige middenvelder had op meer krediet gerekend en betreurt de kritische geluiden. Twente liet de voorbije weken de nodige steken vallen, en moest dit bekopen met felle kritiek van de supporters. Zo waren er verschillende keren fluitconcerten te horen tijdens wedstrijden van De Tukkers.

Dat had Brama graag anders gezien. "Een paar weken geleden speelden we tegen Roda JC misschien wel de beste eerste helft van dit seizoen. Na een kwartier speelden we de bal terug op de keeper en werd er direct gefloten. Sorry, maar dan snap je het niet", baalt hij in Voetbal International.

Volgens Brama wilde Twente de Limburgse tegenstander vermoeien, door de bal veel rond te laten gaan. "Het was nota bene de opdracht van de trainers in de opbouw veel van kant te wisselen, zodat de tegenstander kapotgespeeld kon worden", legt hij uit. "Om op die andere vleugel te komen, moet er weleens een bal worden teruggespeeld. Kijk maar eens naar een wedstrijd van Ajax, zij doen exact hetzelfde."

Met nog twee wedstrijden voor de boeg bekleedt Twente de derde plaats op de ranglijst. Nummer twee Feyenoord verdedigt een voorsprong van vier punten, terwijl Vitesse een achterstand van vijf punten moet goedmaken. Zondag gaat Twente op bezoek bij laagvlieger NEC.

De Boer: "Hebben een deukje opgelopen"

Ajax hoopt zondagmiddag de vierde opeenvolgende landstitel binnen te slepen. De Amsterdammers kenden geen goede aanloop naar het treffen met Heracles Almelo. Dat weet ook Frank de Boer. De succesvolle oefenmeester zag zijn ploeg afgelopen zondag schutteren in de bekerfinale tegen PEC Zwolle, en hoopt dat zijn spelers de vernedering van de 5-1 nederlaag weten om te buigen in motivatie.

"Het is wel een deukje wat we hebben opgelopen. Je moet het omzetten in iets positiefs", zo liet hij De Telegraaf weten. "De schaamte die je hebt gevoeld moet je eigenlijk meebrengen naar zondag. En het gevoel hebben: 'dit wil ik niet nog een keer meemaken'."

Ajax heeft aankomende zondag in Almelo voldoende aan een gelijkspel. Voor Heracles staat er nog weinig op het spel. De Heraclieden zijn bijna verzekerd van een nieuw seizoen in de Eredivisie, met een voorsprong van vijf punten ten opzichte van nummer zestien RKC Waalwijk.

Liverpool wil Anfield Road uitbreiden

Liverpool wil zijn stadion Anfield Road flink uitbreiden. Vanaf het seizoen 2016/2017 moet het onderkomen van de Engelse club een capaciteit hebben van 54.000 plaatsen.

Lang was Liverpool van plan de historische thuisplaats te verlaten voor een compleet nieuw stadion. Door protesten van de achterban en de economische crisis werden deze plannen nooit concreet. Nu is het de bedoeling dat de hoofdtribune met 8.500 plaatsen wordt uitgebreid tot 21.000.

Ook het gebied rond het stadion zal opnieuw ingericht worden, dit moet zorgen voor meer werkgelegenheid en woningen.

PSG zet grote stap naar landstitel

Met nog vier wedstrijden te gaan heeft Paris Saint-Germain de landstitel voor het grijpen. Woensdagavond werd Evian Thonon Gaillard met 1-0 opzij gezet. Na een mindere fase waarin PSG door Chelsea werd uitgeschakeld in de Champions League en er in de competitie met 1-0 verloren werd van Olympique Lyon, heeft de Franse koploper de draad weer opgepakt.

Afgelopen zondag werd de Coupe de la Ligue gewonnen en vanavond zette de ploeg van Laurent Blanc een grote stap naar het landskampioenschap. Evian ging in Parc des Princes met 1-0 ten onder.

In de eerste helft leek de thuisploeg nog wat last te hebben van de kater, overgehouden aan het feest na het winnen van de Franse beker. Het balbezit was voor PSG, maar Evian was strijdbaarder en kreeg via Daniel Wass twee goede kansen. Toch stond na 45 minuten de brilstand op het scorebord. Na de thee en harde woorden van trainer Blanc ging de knop om. De aanstaande landskampioen ging op jacht naar de openingstreffer.

In het eerste kwartier na rust waren er kansen voor Ezequiel Lavezzi en Thiago Silva. Evian had het moeilijk en kreeg het alleen maar zwaarder toen het met nog een halfuur op de klok verder moest met een man minder. Kassim Abdallah ontving zijn tweede gele prent en mocht inrukken. Paris Saint-Germain voerde de druk op en de openingstreffer in het voordeel van de thuisploeg hing in de lucht. Maar de bal wilde er niet in. Het gemis van de geblesseerde Zlatan Ibrahimovic (hamstring) bleek opnieuw groot.

De tijd tikte weg in het voordeel van Evian, dat voor een punt zou tekenen. Maar het was Paris SG dat aan het langste eind trok. In de 89ste minuut was het Blaise Matuidi die door de muur van Evian wist te breken. Hij werkte de bal langs doelman Jesper Hansen en bezorgde daarmee PSG de overwinning. Het gat met titelconcurrent AS Monaco is opgelopen tot tien punten. Aanstaande zondag kan PSG op bezoek bij FC Sochaux de landstitel binnen halen.

"Dan was Fischer zo goed als Messi geweest"

De indrukwekkende ontwikkeling van Viktor Fischer is dit seizoen gestagneerd. Volgens Nicolai Boilesen waren de verwachtingen omtrent zijn ploeggenoot irreëel. Kort na zijn debuut in de hoofdmacht was Fischer bij Ajax uitgegroeid tot een belangrijke pion in de voorhoede. Dit seizoen was de negentienjarige Deen beduidend minder dwingend, en raakte hij zelfs zijn basisplaats kwijt.

Boilesen maakt zich geen zorgen om zijn ploeg- en landgenoot. "Viktor heeft een ongelooflijke doorbraak gekend. Daarna gingen mensen vergeten dat hij nog steeds A-junior was", steekt de talentvolle vleugelverdediger van wal tegenover Voetbal International.

Fischer is niet de eerste jeugdige speler die na een flitsende start te maken krijgt met een terugslag. "Het gebeurt niet vaak dat de lijn zo spectaculair blijft stijgen. Dan was Viktor onderhand net zo goed als Messi geweest", aldus Boilesen.

"Hij heeft een minder tweede seizoen gehad en dat is helemaal niet gek. Ik weet dat hij mentaal sterk genoeg is om de draad straks weer op te pakken. Ik weet zeker dat we nog veel van hem gaan genieten."

Fischer moet het slot van de competitie missen. De talentvolle dribbelaar kampt met een hamstringblessure, die minder snel geneest dan aanvankelijk werd verwacht. Eerder deze week maakte Ajax bekend dat Fischer in Zweden onder het mes zal gaan, en ook de eerste wedstrijden van volgend seizoen moet missen.

Ahonen: "Minstens door tot en met 2017"

Schansspringlegende Janne Ahonen is van plan om nog minstens tot en met het wereldkampioenschap van 2017 door te gaan met de sport. Dat zegt de Fin tegenover het tijdschrift Iltalehti. In dat jaar vindt het WK plaats in Lahti, de geboortestad van de 36-jarige Ahonen. 

Ahonen maakte afgelopen zomer na ruim twee jaar afwezigheid zijn comeback. Het doel was een individuele olympische medaille, maar daar kwam hij in Sochi niet bij in de buurt. "Ondanks het mislukken van mijn missie wil ik nog minstens tot en met het WK in mijn stad doorgaan met schansspringen", aldus de Finse legende. 

De vijfvoudig winnaar van de Vierschansentournee beslist na dat WK of hij er nog een jaar aan vast gaat plakken richting de Spelen in Pyeongchang. Voor de dan 40-jarige Ahonen zouden het de zevende Spelen zijn. De Japanse schansspringheld Noriaki Kasai is zijn voorbeeld. Kasai won op zijn 41e in Sochi olympisch zilver en brons en was een van de grootste verhalen van de Spelen.

Tien jaar cel geëist tegen Chinese mensensmokkelaar

Tegen een 35-jarige Chinees heeft het Openbaar Ministerie woensdag een gevangenisstraf van tien jaar geëist. De man, die voor de rechtbank in Rotterdam terechtstond voor onder meer mensensmokkel en vuurwapen bezit, is al eerder veroordeeld in een grote mensensmokkelzaak in 2002 waarbij 58 Chinezen om het leven kwamen.

Van zijn celstraf van vier jaar heeft de man blijkbaar niks geleerd, stelde het OM. Zo was de verdachte volgens het OM van plan om een koerier met een rugzak vol cocaïne naar China te laten vliegen, terwijl hij wist dat als deze koerier bij aankomst gepakt zou worden hem vrijwel zeker de doodstraf zou wachten. "Voor zo iemand past maar een omschrijving: meedogenloos'', zei de officier tijdens de zitting.

Tijdens een groot onderzoek kwam de man naar voren als hoofdverdachte, bijgestaan door een groep mensen die hand- en spandiensten voor hem verleende. Deze medeverdachten haalden en brachten gesmokkelde mensen, vervoerden verdovende middelen en waren behulpzaam bij het witwassen van geld en het beschikbaar stellen van valse identiteitspapieren.

In de groep zouden ook ondernemers en werknemers van clubs en restaurants zitten, die zich netjes voordoen."In werkelijkheid vinden er ernstige misdrijven plaats waar geweld en intimidatie worden toegepast en slachtoffers amper met de politie durven te praten", aldus justitie. Tegen de overige verdachten zijn eerder gevangenisstraffen geëist variërend van vijftien maanden tot vier jaar.

De rechtbank doet op 19 mei uitspraak.

Derde nederlaag ijshockeyers op WK

De Nederlandse ijshockeyers hebben woensdag ook hun derde wedstrijd verloren op het wereldkampioenschap in Litouwen. Na Kroatië en gastland Litouwen was ook titelfavoriet Polen te sterk. De mannen van bondscoach Chris Eimers boden de eerste twee perioden goed tegenstand, maar keken wel tegen een 1-0 achterstand aan.

In de laatste periode trok Polen de wedstrijd definitief naar zich toe en bepaalde de eindstand op 5-1. Van Oorschot scoorde de enige Oranje-treffer. Door de nederlaag staat Nederland met nog twee wedstrijden te gaan laatste in poule B van divisie 1. Als de Nederlandse ijshockeyers na wedstrijden tegen Groot-Brittannië en Roemenië nog steeds onderaan staan, degradeert de ploeg naar divisie 2.

De Roy van Zuydewijn wil Beatrix voor de rechter

Edwin de Roy van Zuydewijn gaat prinses Beatrix voor de rechter slepen omdat ze 'leiding gaf aan het uitvoeren van criminele handelingen'. Dat zei de voormalige echtgenoot van prinses Margarita woensdagavond in het programma Een op Een. Daarnaast werkt Van Zuydewijn aan een boek dat in de Verenigde Staten wordt uitgegeven.

De voormalig econoom was van 2001 tot 2006 getrouwd met prinses Margarita. In een reeks interviews in HP/De Tijd vertelde het stel in 2003 dat de koninklijke familie De Roy van Zuydewijn in de gaten hield en tegenwerkte.

Het zou het begin zijn van een langslepende affaire. Toenmalig premier Jan Peter Balkenende (CDA) erkende in datzelfde jaar dat De Roy van Zuydewijn zonder medeweten van het kabinet door de BVD, de voorganger van de AIVD, is onderzocht en afgeluisterd.

Ook zijn familie zou zijn bespioneerd. Eind vorig jaar bleek dat prins Bernhard daar opdracht toe had gegeven. In 2000 zou hij De Roy van Zuydewijn een 'vijandig projectiel' hebben genoemd dat 'onschadelijk moet worden gemaakt'.

Het boek waar De Roy van Zuydewijn aan werkt, gaat 'Inside The House of Orange: Fascism, Corruption & Assassinations' heten. "Het komt wanneer het komt", zei hij op de vraag wanneer het boek zou verschijnen.

Red Orchestra 2 gratis op Steam

Je leest het goed, Red Orchestra 2 is vandaag gratis te downloaden op Steam. Het enige wat je hoeft te doen is op Steam inloggen en het spel te installeren, daarna zal het altijd in je gamelibrary blijven.

Red Orchestra 2 is een multiplayer shooter dat afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog aan het oostfront. Wat het spel bekendmaakt is dat het vrij realistisch is, je hebt bijvoorbeeld geen HUD waarop je ziet hoeveel levens je nog over hebt of hoeveel kogels in je magazijn zitten. Wanneer je geraakt wordt en je bent niet gelijk doodgegaan zul je je wonden moeten verbinden anders bloed je dood.

Klik hier om het spel te installeren via Steam.

Snookerlegenden krijgen uitnodigingen voor WK

Alle oud-wereldkampioenen snooker krijgen voortaan een uitnodiging om deel te nemen aan komende wereldkampioenschappen snooker. Dit heeft Barry Hearn, CEO van World Snooker, bekendgemaakt op een persconferentie over het nieuwe seizoen.

Dit houdt in dat snookerlegenden zoals Steve Davis en Stephen Hendry mee kunnen doen aan het WK, ook al zijn ze hun tourkaart kwijt. Er waren geruchten Davis en andere snookerlegenden een wildcard zouden krijgen voor het nieuwe seizoen, omdat Davis buiten de top 64 van de wereldranglijst is gevallen en daarmee zijn tourkaart na 36 jaar verloren heeft. Dit blijkt niet het geval. 

Hearn heeft nog een paar andere kleine wijzigingen bekendgemaakt. Het aantal deelnemers aan het WK wordt uitgebreid naar 144 spelers. De top zestien van de wereld is automatisch geplaatst voor het hoofdtoernooi. De overige 128 deelnemers krijgen in tegenstelling tot voorheen gelijke kansen voor de overige zestien tickets. In het huidige systeem geldt hoe hoger op de ranking, des te minder wedstrijden je hoeft te spelen in de kwalificatie.

Hoger geplaatste spelers zullen minder beschermd zijn. Ook gaat het prijzengeld omhoog voor de eerste ronden op het WK. Aan het format van het WK zal verder niet gesleuteld worden. Alle wedstrijden zullen gaan over minimaal negentien frames. 

Verder zal de European Tour voor het eerst Riga, de hoofstad van Letland, aan doen. Of er komend seizoen weer een toernooi in Rotterdam plaats heeft is nog niet duidelijk. 

Voormalig wereldkampioen Steve Davis (PRO SHOTS/Action Images)
Voormalig wereldkampioen Steve Davis (PRO SHOTS/Action Images)

Ajax nog drie jaar zonder fans naar Feyenoord

Ajax neemt ook de komende drie jaar geen uitsupporters mee naar wedstrijden tegen Feyenoord. Dat is besloten naar aanleiding van de ongeregeldheden zondag tijdens de bekerfinale tegen PEC Zwolle. Ajax-supporters gooiden toen vuurwerk op het veld in de Kuip, waardoor de wedstrijd tijdelijk moest worden gestaakt.

Ajax heeft zelf besloten tot de maatregel over te gaan. Dat gebeurde na het overleg dat maandag werd gevoerd tussen de clubleiding, het Openbaar Ministerie, politie en gemeente. Een groep van circa vierhonderd supporters kreeg al te horen zondag niet welkom te zijn bij de eventuele kampioenswedstrijd in Almelo tegen Heracles.

Wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord worden al sinds 2009 zonder supporters van de bezoekende club afgewerkt, nadat het enkele keren flink uit de hand was gelopen. De regeling zou bij de start van het volgende seizoen opnieuw worden geëvalueerd, maar Ajax heeft besloten daar niet op te wachten.

Fans van Ajax hielden zondag tijdens de met 5-1 verloren bekerfinale behoorlijk huis in de Kuip. Niet alleen belandde er vuurwerk op het veld, ook werden er vernielingen aangebracht in het stadion. Feyenoord schat de totale schade op ongeveer zestigduizend euro. Dat bedrag probeert Ajax op de raddraaiers te verhalen.

Belgen komen dichter en dichter bij de hockeytop

Het was 'België boven', afgelopen week op de EHL in Eindhoven. Liefst drie Belgische teams schaarden zich onder de laatste acht van Europa. Daarvan drongen er twee door tot de halve eindstrijd. International Felix Denayer ziet dat zijn land steeds nadrukkelijker op de hockeydeur klopt.

Waterloo Ducks, Racing Bruxelles en Denayers eigen Dragons. Allemaal stonden ze in de kwartfinale van de EHL. Daarmee was België het best vertegenwoordigd in deze ronde. Beter dan bijvoorbeeld Nederland en Duitsland. "Je kunt er niet meer omheen", zag ook Denayer. "Het Belgische hockey is enorm aan het groeien."

"In Nederland is de hoeveelheid hockeyers natuurlijk veel groter. Zijn er meer clubs en meer leden. Maar je staat maar met elf man op het veld, hè? Sinds we ons plaatsten voor de Olympische Spelen van 2008 zijn we stappen blijven zetten. Toen begon de bal te rollen. De laatste jaren zijn we dichter en dichter bij de top gekomen."

Via een karrevracht aan toernooien baanden de Belgen zich een weg omhoog. Denayer weet dat traditionele toplanden als Nederland, Duitsland en Australië nog een stapje verder zijn de Red Lions. "Zij hebben veel meer belangrijke wedstrijden gespeeld. Daardoor beschikken die ploegen over meer ervaring in finales en halve finales. Daarin krijg je geen tweede kans. Dat merkten we wel tijdens het EK in Boom, waar we de finale op details verloren. Daarin moeten we nog een stap zetten. We hebben laten zien dat we van Nederland en Australië kunnen winnen. De volgende stap is om dit ook in belangrijke wedstrijden te doen."

Mogelijk dat de Belgen op het WK weer een stapje zetten in hun ontwikkeling. "We zijn een outsider", denkt Denayer. "Als we goed beginnen kunnen we op die golf blijven surfen en doorgaan. We weten dat we de kwaliteiten hebben om die gasten te verslaan. Inderdaad, die gasten uit Nederland, Australië en Duitsland."

Arantxa Rus naar tweede ronde Chiasso

Arantxa Rus heeft bij het ITF-toernooi van Chiasso de tweede ronde bereikt. De als vierde geplaatste Nederlandse had op het gravel in Zwitserland geen kind aan de Duitse Lena Marie Hofmann: 6-1 en 6-0. In de volgende ronde stuit ze op Isabella Shinikova uit Bulgarije.

Richel Hogenkamp redde het niet. De nummer vijf van de plaatsingslijst gaf tegen de Oostenrijkse Yvonne Neuwirth op bij een 0-6 en 3-3 achterstand.

Voor Michaëlla Krajicek viel bij het ITF-toernooi van Istanbul al in de eerste ronde het doek. De als achtste geplaatste Oekraïense Kateryna Kozlova was met 6-1 en 6-4 te sterk.

Fries viertal gewond door blikseminslag op boot

Vier mensen die door de bliksem zijn geraakt op hun zeiljacht in het Friese Idskenhuizen, zijn gewond naar een ziekenhuis gebracht. Dat meldt een woordvoerder van de politie woensdag. Hoe ze eraan toe zijn, is niet bekend. Wel kon het viertal zelfstandig naar een ambulance lopen.

Een vijfde opvarende raakte niet gewond. Het zeiljacht voer op de Jiskenhúster Feart toen de bliksem insloeg. In het noorden en midden van het land heeft het KMNI code geel afgekondigd. Vanaf 18.00 uur bestaat in die regio's kans op onweer.

Broer van Camilla overleden na val

Mark Shand, de broer van prins Charles' echtgenote Camilla Parker Bowles, is woensdag op 62-jarige leeftijd overleden.

Dat heeft het koninklijk huis bekendgemaakt. De reisauteur kwam tijdens het roken van een sigaret hard ten val in New York, waar hij voor een veiling was.

Shand werd in alle haast naar het ziekenhuis gebracht, maar hulp mocht niet meer baten. Camilla en Charles laten weten 'kapot' te zijn van het tragische nieuws. Shand zette zich in voor de bescherming van bedreigde olifantensoorten.

'Overleg tussen harde kern Ajax en clubs'

Een delegatie van de harde kern van Ajax heeft in het geheim overleg gehad met de clubleiding van Heracles Almelo en Ajax. Daarin deden de fans toezeggingen over hun gedrag tijdens de wedstrijd van zondag in Almelo. De bijeenkomst vond plaats op een locatie ergens in het midden van het land, meldt de NOS.

De aanwezige supporters zouden hebben beloofd geen vuurwerk af te steken en, zelfs bij een eventueel kampioenschap, het veld niet te betreden. Bij het gesprek waren de Ajax-directeuren Edwin van der Sar en Jeroen Slop aanwezig, evenals de voorzitter en de algemeen directeur van Heracles Jan Smit en Nico-Jan Hoogma.

Ajax-fans misdroegen zich zondag tijdens de bekerfinale tegen PEC Zwolle door vuurwerk op het veld in de Kuip te gooien. Supporters die in het bewuste vak zaten en al in het bezit waren van een kaartje voor de wedstrijd tegen Heracles, moeten thuisblijven. Ajax blokkeerde honderd tot 150 kaarten.

Omdat Ajax zondag kampioen kan worden, reizen veel supporters af richting Almelo. Door de levendige internethandel in kaartjes zullen veel Ajacieden op de tribunes tussen de supporters van de thuisclub zitten.

Medewerker teaset mogelijk nieuwe Prince of Persia

Er gaan al langere tijd een hoop geruchten rond dat Ubisoft iets van plan is met de Prince of Persia-serie. Er zijn zelfs geruchten die beweren dat er een 2D-game aan zit te komen, iets waar de gameserie ooit mee is begonnen.

Even leek het er op dat een onthulling aanstaande was toen Drew James, engineer bij studio Ubisoft Reflections, onderstaande tweet plaatste. Een veel duidelijker teaser voor een aanstaande onthulling kun je bijna niet verzinnen. Dat het waarschijnlijk niet de bedoeling was en in ieder geval niet werd gewaardeerd blijkt uit het feit dat de tweet binnen mum van tijd weer verwijderd werd. We blijven vooralsnog dus nog in het ongewisse over de toekomst van de prins.

'Van Rey op bezoek bij het Openbaar Ministerie'

De van corruptie beschuldigde politicus Jos van Rey uit Roermond heeft een uitnodiging gekregen van het Openbaar Ministerie om te komen praten over het onderzoek dat tegen hem loopt. Dat zegt de Limburger woensdagavond tegen L1. Van Rey komt met zijn Liberale Volkspartij Roermond (LVR) in de oppositie van Roermond.

Zijn verdenking heeft de immer populaire politicus geen windeieren gelegd. De Limburger haalde met zijn partij tien zetels tijdens de gemeenteraadsverkiezingen en werd daarmee de grootste in Roermond. Omdat niemand een coalitie wil vormen met de partij, belandt deze in de oppositie.

De coalitie die nu zonder zijn partij gevormd gaat worden, zal het geen vier jaar uithouden, zei de politicus tegen L1. Volgens Van Rey luisteren de partijen die nu aan de macht komen niet genoeg naar de Roermondse kiezer.

De zaak rond Van Rey draait rond vermeende omkoping door projectontwikkelaar Piet van Pol. De twee zouden vastgoeddeals hebben gesloten toen de VVD'er wethouder van Roermond was. Van Rey stapte op als wethouder en als lid van de Eerste Kamer nadat de politie invallen bij hem had gedaan.

Ook zou Van Rey stemmen hebben geronseld bij verkiezingen. Bij de inval in de woning van Ven Rey in oktober 2012 zou een flink aantal kopieën van volmachtformulieren zijn aangetroffen, schreven Limburgse media begin dit jaar.

D66 gaat gratis xtc-pillen uitdelen

De jongerenafdeling van D66 is van plan om de komende twee weken gratis xtc-pillen uit te delen in onder meer Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Dat melden de Jonge Democraten woensdag in een verklaring. Met de actie wil D66 beargumenteren dat xtc beter uit de illegaliteit gehaald kan worden. Vaak zijn drugs die via via worden gekocht vervuild, wat grote risico's met zich meebrengt.

Op koningsnacht, Koningsdag en tijdens het gehele festivalseizoen worden er op grote schaal door jongeren xtc en andere partydrugs gebruikt, staat te lezen in de verklaring. "Met het huidige Nederlandse drugsbeleid zorgt dit gebruik voor gevaarlijke situaties", schrijft D66. "Ongelukken met dodelijke afloop komen ieder jaar weer voor."

De herkomst en de ingrediënten van de pillen zijn niet bekend, wat zorgt voor grote risico's tijdens het gebruik. Daarom moet de productie uit de illegaliteit gehaald worden en daarna streng gereguleerd worden. "Een ontmoedigingsbeleid, hogere kwaliteitseisen en gedegen voorlichting moeten het aantal drugsdoden sterk omlaag brengen."

De kosten hiervan kunnen gedekt worden door de opbrengsten uit accijnzen, aldus D66.

Nadal wint openingspartij in Barcelona

Rafael Nadal heeft in de jacht op zijn negende titel bij het ATP-toernooi van Barcelona de eerste horde genomen. De Spanjaard versloeg zijn landgenoot Albert Ramos na bijna twee uur spelen met 7-6 (2) en 6-4. Omdat Nadal in de eerste ronde een bye had gekregen, staat hij direct in de achtste finales. Daarin is de Kroaat Ivan Dodig zijn tegenstander.

Nadal werd vorige week in Monte Carlo al in de kwartfinale uitgeschakeld. De nummer één van de wereld weet dat hij op weg naar Roland Garros nog een flinke stap moet maken. "Ik moet accepteren dat het vandaag een lastige klus was en dat ik nog niet mijn beste niveau haalde. Maar gelukkig heb ik het gered."

De klassen van Destiny

Gameontwikkelaar Bungie heeft op de website van Destiny nieuwe informatie geplaatst over de drie klassen die de shooter straks gaat bevatten. Het zijn de Hunter, de Warlock en de Titan. Naast de kleine achtergrondverhalen op de website heeft Bungie ook een video online gezet om een beeld te geven van de drie klassen.

Destiny komt 9 september naar PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.

FIH houdt gebruik verlengde sticks goed in de gaten

De FIH houdt het gebruik van verlengde sticks goed in de gaten. Dat geeft Richard Wilson, verantwoordelijk voor de officials bij de wereldhockeybond, aan tegen de Britse krant The Telegraph. De extreem lange stick was tijdens de EHL weer op de velden te zien, tijdens shoot-outs van Racing Bruxelles.

Wilson zegt in het artikel dat de dikte (niet meer dan 51 millimeter), de buiging (niet meer dan 25 millimeter) en gewicht (maximaal 737 gram) de enige factoren zijn waarop een stick wordt gekeurd. Zoals eerder bekend werd is de lengte van de stick niet in de FIH-regels opgenomen.

Racing gebruikte de hockeybezem in de achtste finale van de EHL. Met succes: meerdere shoot-outs van opponent Rot-Weiss Köln belandden tegen de stick van keeper Jeremy Gucassoff, waardoor de Belgen doorbekerden.

Drew Barrymore bevallen van dochtertje

Drew Barrymore en haar man Will Kopelman hebben hun tweede kind mogen verwelkomen. De actrice is dinsdag bevallen van dochter Frankie, laat haar management weten. De 39-jarige Barrymore en de drie jaar jongere Kopelman hebben al een dochter, Olive, van ruim anderhalf.

"Olive heeft er een zusje bij, en iedereen is gezond en gelukkig", laat het stel in een verklaring weten. Eerder deze maand zei Barrymore al dat het moederschap een van de belangrijkste dingen in haar leven is.

Barrymore is vanaf 10 juli naast Adam Sandler te zien in Blended. De komedie vertelt over een man en een vrouw die samen met hun kinderen vast komen te zitten op een vakantie-eiland. Hoewel ze elkaar aanvankelijk niet mogen, bloeit er toch een romance op, waar die kinderen enorm van profiteren.

Vrouw Cuba Gooding jr. wil scheiden

Cuba Gooding jr. wordt weer vrijgezel. Echtgenote Sara Kapfer, met wie de 46-jarige acteur twintig jaar was getrouwd, heeft dinsdag in Los Angeles de echtscheidingspapieren aangevraagd, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

Als reden draagt Kapfer 'onoverkomelijke verschillen' aan. Opmerkelijk, want vorig jaar liet Gooding in de talkshow The View nog weten dolgelukkig te zijn met zijn echtgenote.

Gooding en Kapfer waren al samen sinds de middelbare school en trouwden in 1994. Het stel heeft drie kinderen, van wie twee nog minderjarig zijn. Kapfer eist gedeeld ouderschap en wil dat de twee minderjarige kinderen bij haar in huis komen wonen. De alimentatie moet nog worden bepaald.

Gooding brak in 1996 door met zijn bijrol naast Tom Cruise in het sportdrama Jerry Maguire, waarvoor hij een Oscar won. De afgelopen jaren was het stil rondom de acteur, tot hij vorig jaar opdook in het drama The Butler, met Forest Whitaker en Oprah Winfrey, en de actiekomedie Machete Kills.

Rechter seponeert plagiaatzaak Tarantino

Een Amerikaanse rechter heeft de zaak die Quentin Tarantino aanspande tegen website Gawker geseponeerd. De filmmaker moet duidelijker aantonen dat de website zijn auteursrecht heeft geschonden. Gawker plaatste in januari een link naar het scenario van The Hateful Eight, een western die Tarantino nog wilde maken.

Gawker liet eerder al weten dat het plaatsen van de link onderdeel was van het berichtgeving over het uitgelekte script. Volgens Tarantino had de site echter alleen mogen berichten dat het script online stond, en geen link mogen plaatsen naar het hele script, zodat iedereen het naar hartenlust kon lezen.

Volgens de rechter heeft het kamp-Tarantino niet duidelijk aan weten te tonen dat er werkelijk auteursrecht is geschonden. Er is immers niet bijgehouden of - en zo ja: hoeveel - lezers de link werkelijk hebben gebruikt om het scenario te lezen.

"Een aantijging dat een partij de mogelijkheid heeft geboden tot schending van auteursrecht is onvoldoende bewijs van een dergelijke schending", valt in de documenten te lezen. "Alle aantijgingen zijn gebaseerd op aannames. Dat is onvoldoende voor een rechtszaak." Tarantino kan zijn zaak opnieuw motiveren. Daarvoor heeft hij tot 1 mei de tijd.

De filmmaker liet weten de film niet meer te zullen maken, en het verhaal alleen nog in boekvorm te zullen publiceren. Wel organiseerde hij nog een eenmalig hoorspel van het scenario, met de acteurs die hij voor de film op het oog had. Hoe dan ook is Tarantino momenteel bezig met het herschrijven van het script. Zo wil hij de vijfde en laatste akte, waarin zowat alle personages om zeep worden geholpen, vrijwel geheel herschrijven.

Chinese regisseur slaat terug naar Oliver Stone

De Chinese regisseur Ning Hao heeft zich niet mals uitgelaten over zijn collega Oliver Stone. De Amerikaan bekritiseerde vorige week de Chinese filmindustrie omdat die te weinig kritisch zou zijn op de vaderlandse geschiedenis. Hierdoor worden nooit de werkelijk interessante films gemaakt, zoals over wijlen leider Mao Zedong, zei Stone. Hao vindt Stone nogal hypocriet.

"Hij zoekt ruzie", zegt Hao in Global Times, een Chinese staatskrant, schrijven Amerikaanse media. "Als wij een film zouden willen maken over de aanslagen van 11 september, zouden de Amerikanen dan ook staan te springen? Sommige kwesties of onderwerpen liggen gevoelig. Buitenlanders kunnen niet als enigen bepalen wat goede en slechte films zijn. En de kwestie vrijheid van meningsuiting is in China niet zo eenvoudig."

Hao meent dat het verkrijgen van die vrijheid van meningsuiting een geleidelijk proces is. "Chinese films moeten beetje bij beetje die vrijheid terugkrijgen", zegt hij.

Dat merkt de Chinese cineast ook bij zijn eigen films. Zijn film Wu Ren Qu, over een Chinese advocaat die een road trip door de Gobiwoestijn maakt, werd pas onlangs uitgebracht, drieënhalf jaar nadat Hao de eerste versie van het drama voltooide. De Chinese censoren vonden zijn film te 'goedkoop', sommige personages te kleingeestig en beschuldigden Hao van nihilisme. Als filmmaker had hij een bepaalde maatschappelijke verantwoordelijkheid, zo meenden zij. Om hen tevreden te stellen verwijderde Hao een paar controversiële geweldsscènes en wijzigde hij het einde.

Meer deelmogelijkheden met je PS4

Binnenkort komt Sony met update 1.7 voor PlayStation 4. Een van de dingen die hier in worden meegenomen is de SHAREFactory-app. Hiermee kun je nog meer met de shareknop doen. Senior producer Stuart Platt heeft er vandaag een voorbeeldvideo voor online gezet.

De video laat onder meer zien dat je straks de mogelijkheid hebt om te delen gameplayvideo's te voorzien van plaatjes, teksten en beelden van de PS4-camera.

Uit de reacties blijken ook nog wat andere features van de app. Op de vraag of de beelden direct vanaf de console zijn geüpload antwoord Platt dat hij ze heeft overgezet op een USB-drive en vervolgens online gezet. Het is nu niet mogelijk om beelden te exporteren naar een extern opslagmedium.

Ook wordt het mogelijk om je eigen muziek te importeren via USB. Dit zegt Platt namelijk op de vraag of je je eigen mp3's kunt importeren om ze te gebruiken in je gameplayvideo's. Hij noemt overigens geen bestandsformaten, dus welke er ondersteund worden is niet duidelijk.

20 maanden cel geëist tegen leraar met kinderporno

Tegen een 25-jarige leraar uit Veenendaal die verdacht wordt van het bezit van kinderporno heeft het Openbaar Ministerie een celstraf van dertig maanden geëist, waarvan tien voorwaardelijk. De man, die kinderkampen van de plaatselijke korfbalvereniging leidde, zou volgens deskundigen pedofiel zijn.

De Veenendaalse leraar had zo'n 7500 foto's en 2500 filmpjes in het bezit. Hij is volgens justitie enigszins verminderd toerekeningsvatbaar en er is kans op herhaling. Omdat de man gezien zijn ontwikkeling en intelligentie een andere keus had kunnen maken volgens de officier, werd een proeftijd van vijf jaar geëist.

Daarnaast moet hij van justitie onder toezicht blijven van de reclassering en ambulant behandeld worden. Ook zijn starre houding tijdens het proces heeft meegespeeld in de strafmaat en gestelde proeftijd. De man wilde alleen een verklaring afleggen als hij geconfronteerd zou worden met bewijs, schrijft justitie.

De zaak kwam aan het licht toen het IP-adres van de verdachte boven water kwam in een internationaal onderzoek uit Rusland. Omdat de man werkte als leraar op een school en trainer bij een korfbalvereniging, werd bij hem een internettap geplaatst. In oktober vorig jaar werd zijn computer in beslag genomen en werd de man aangehouden.

Vooral meisjes jonger dan 12 jaar figureren op de versleutelde plaatjes en in de filmpjes. In meer dan de helft gaat het om seksuele handelingen. De man zou het materiaal gedownload hebben via een beveiligd peer-to-peernetwerk.

De rechter doet op 7 mei uitspraak.

Jongen (17) steelt brandweerwagens

Een Franse tiener met een obsessie voor brandweervoertuigen zit vast na zijn vijfde diefstal. De jongen van 17 zonder rijbewijs maakte er sinds augustus bijna een gewoonte van om in brandweerkleding onopvallend brandweerkazernes binnen te wandelen om vervolgens compleet met gillende sirenes en zwaailichten het pand uit te rijden.

Deze week werd de tiener uit het zuidwesten van Frankrijk na een wilde achtervolging over de snelweg aangehouden, aldus Franse media. Daarbij reed de jongen in een brandweerwagen met snelheden tot 150 kilometer per uur door politieafzettingen en kwam hij in botsing met een politiewagen.

Bij de eerdere incidenten was de politie nog mild geweest. Vorige week was de jongen ook al van de weg geplukt in een gestolen brandweerwagen. De politie bracht hem toen nog thuis met de mededeling dat hij zich voor de kinderrechter zou moeten verantwoorden. Door de laatste diefstal belandde hij voorlopig achter de tralies.

Jongen (17) steelt brandweerwagens
Jongen (17) steelt brandweerwagens (Foto: ANP)

Amsterdam kandidaat-speelstad voor EK 2020

De KNVB en enkele andere partijen gaan Amsterdam voordragen bij de UEFA als een van de speelsteden voor het EK van 2020. De voetbalbond heeft dat woensdag naar buiten gebracht. Partners van de KNVB zijn het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), de gemeente Amsterdam, de Amsterdam ArenA en Schiphol Group, schrijft het ANP. Zij brengen samen het zogenoemde 'BID2020' uit.

In september had de KNVB al aangegeven interesse te hebben in de mogelijkheid om EK-duels naar Nederland te halen. De bond hoopt dat Nederland drie groepswedstrijden en één duel uit de achtste finales krijgt toegewezen.

Of een aantal EK-duels in 2020 inderdaad in de Amsterdam ArenA worden afgewerkt, wordt over vijf maanden duidelijk. De UEFA maakt namelijk op 19 september bekend in welke dertien stadions er zal worden gespeeld.

België heeft zich ondertussen ook kandidaat gesteld. De zuiderburen hebben Brussel als speelstad naar voren geschoven. Andere concurrenten van de ArenA zijn onder anderen Stadio Olimpico (Rome), Hampden Park (Glasgow) en Wembley Stadium (Londen).

'Alflen coach Utrecht, Van der Lem assistent'

Rob Alflen wordt de nieuwe trainer van FC Utrecht. Dat meldt Voetbal International woensdag. Alflen speelde voor FC Utrecht en was de afgelopen jaren assistent onder Jan Wouters. Hij krijgt de ervaren Gerard van der Lem als mentor naast zich. Utrecht zou de nieuwe technische staf binnen enkele weken willen presenteren.

Wouter liet zich vorige week bij een persconferentie, waar zijn vertrek werd toegelicht, al lovend uit over Alflen. "Ik ben ervan overtuigd dat hij een prima hoofdtrainer is. Hij heeft alle kwaliteiten in huis en is ambitieus", sprak Wouters.

Aflen speelde tussen 1985 en 1991 voor Utrecht en verkaste vervolgens naar Ajax. Verder zou hij ook nog onder meer Vitesse, Sparta en Heracles Almelo dienen. Hij vervulde de afgelopen vijf jaar verscheidene functies bij Utrecht.

Ook Van der Lem heeft een Utrecht-verleden. Hij speelde tussen 1980 en 1984 in de domstad. Van der Lem werkte in de jaren negentig als assistent van Louis van Gaal bij Ajax en Barcelona in het internationale topvoetbal. Als hoofdcoach was hij minder succesvol.

Utrecht heeft een matig seizoen achter de rug, maar is inmiddels wel zeker van lijfsbehoud.

Mollema en Slagter zeer tevreden over Waalse Pijl

Na afloop van de Waalse Pijl waren er blije gezichten bij Bauke Mollema en Tom-Jelte Slagter. Mollema hoefde slechts drie man voor te laten gaan, terwijl Slagter vijfde werd. "Ik denk dat mijn vorm nooit zo goed is geweest in de klassiekers", sprak Mollema.

De kopman van Belkin was vrijwel de gehele beklimming van de Muur van Huy voorin te bekennen. "In de laatste tweehonderd meter hoopte ik dat Kwiatkowski (de nummer drie) stil zou vallen, maar hij had toch nog een versnelling in de benen. Daardoor moest ik uiteindelijk drie mannen voor mij dulden. De laatste meters zat ik echt op mijn limiet. Ik zat echt alles te geven. Vierde is dus een mooi resultaat."

Wel hanteerde de Groninger dit jaar een andere tactiek in de finale. "Ik wilde als eerste bij de bocht halverwege de klim komen, omdat ik andere jaren ingesloten raakte en daardoor te ver van achteren zat. Dat wilde ik nu voorkomen. Ik kon even op adem komen in de bocht, om vervolgens alles tot de finish te geven."

Volgens Mollema is zijn vorm momenteel top. "Er rijden hier zo veel wereldtoppers, dat het al lastig is om hier top tien te rijden. Ik denk dat mijn vorm nooit zo goed is geweest in de klassiekers." Vol vertrouwen kijkt Mollema naar Luik-Bastenaken-Luik. "Ik denk dat die koers mij nog beter ligt dan de Waalse Pijl."

Ook Slagter vond zichzelf een goede koers rijden. "Ik begon niet ideaal aan de voet van de klim, maar halverwege had ik voldoende kracht om een paar mensen te passeren. Uiteindelijk is plek vijf het hoogst haalbare."

Volgens Slagter is de Waalse Pijl de klassieker die hem het meest ligt. "In deze koers voel ik mij toch het meest thuis. Ik ben van plan om de komende jaren ook top vijf te rijden. Of ik de kwaliteiten heb om deze koers ooit te winnen? Dat hoop ik wel", zo keek een hoopvolle Slagter vooruit.

Vos voelt zich weer fris na twee maanden pauze

Het was voor haar flink wennen om bewust twee maanden rust te nemen, maar Marianne Vos concludeert na de Waalse Pijl, haar eerste wegwedstrijd van dit seizoen, dat het de juiste beslissing was. "Ik heb vorig jaar veel op de limiet gezeten. Het was nodig om even een stap terug te doen." De wielrenster werd in haar eerste wedstrijd gelijk verdienstelijk zesde.

Vos vraagt zo veel van haar zelf dat slijtage altijd op de loer ligt. "Als ik op de oude voet verder was gegaan, was de kans groot geweest dat ik binnen niet al te lange tijd opgebrand zou zijn."

In de maanden dat de wereldkampioene rust nam, deed Vos dingen achter de schermen. Zo deelde zij tijdens de vrouwenwedstrijd van de Ronde van Vlaanderen bidons uit aan haar ploeggenotes. "Soms is het lastig om niet zelf te koersen, maar ik voel me weer fris. De pijntjes die ik had zijn bijna weg. Ik kan er de komende maanden weer tegenaan."

De Waalse Pijl werd gewonnen door ploeggenote bij Rabobank Pauline Ferrand-Prevot. Vos reed in dienst van de ploeg. "Pauline was vandaag onze kopvrouw. Ik heb geprobeerd zo goed mogelijk te helpen, dat is volgens mij wel gelukt", lachte Vos. "Natuurlijk ga je altijd voor het hoogst haalbare, maar Pauline was vandaag gewoon beter."

Tijdens de koers werd de bevreesde Muur van Huy tweemaal beklommen. Ook voor de Brabantse bleek de Muur een zware kluif. "De eerste keer dat we de klim beklommen was niet prettig. Ik moest flink harken om boven te komen. De tweede keer ging ik wel gemakkelijk naar boven. Ik heb in de klim mijn werk gedaan en daarna kon ik mooi toekijken hoe Pauline won. Het voelt goed om weer terug te zijn", zo besloot Vos.

Israël bombardeert Gaza op dag van akkoord

De Israëlische luchtmacht heeft de Gazastrook gebombardeerd op de dag dat de rivaliserende Palestijnse politieke bewegingen daar een akkoord sloten. Dat heeft de Palestijnse zorgmedewerker Ashraf al-Kidreh woensdag gezegd. Bij de aanval raakten drie mensen gewond.

Volgens al-Kidreh was het bombardement gericht op twee mannen die op een motor reden. De Israëlische raket miste zijn doel en raakte drie omstanders. De Israëlische krijgsmacht weigerde op de aanval te reageren. Eerder deze week bestookten Gaza en Israël elkaar al met raketten.

Het nieuws van de aanval kwam kort nadat vertegenwoordigers van Hamas en Fatah bekend hadden gemaakt binnen vijf weken naar een gezamenlijke interim-regering te streven. In december moeten algemene verkiezingen in alle Palestijnse gebieden worden gehouden. Er is nog niet bekend of de Israëlische raketaanval een reactie op het Palestijnse akkoord was.

[upd] F-16's de lucht in tegen Russen

Twee F-16's zijn woensdagmiddag opgestegen van vliegbasis Volkel om een vliegtuig dat zich niet had gemeld te onderscheppen. Het toestel vloog vanuit het noorden Nederlands gebied in, laat een woordvoerder van de luchtmacht weten.

De gevechtsvliegtuigen stegen rond 15.15 uur op om het vliegtuig het gebied waar Nederland verantwoordelijk voor is uit te geleiden. Het kwam in het verleden geregeld voor dat Russische vliegtuigen hun komst niet hadden aangekondigd. De woordvoerder kon nog niet zeggen om wat voor toestel het deze keer gaat.

Update 17.36 uur
De NOS meldt dat het om twee Russische Tupolev Tu-95-bommenwerpers gaat, die door de NAVO de codenaam Bear hebben gekregen. Ze bleken, op het moment dat ze eventjes in het Nederlandse luchtruim kwamen, al door Britse straaljagers te worden begeleid.

Politie krijgt 25 tips over vermiste vrouwen Panama

De politie heeft zo'n 25 tips ontvangen over de twee vermiste Nederlandse toeristes in Panama. Dat meldt een woordvoerder woensdag. Dinsdagavond werd in Opsporing Verzocht aandacht aan de zaak besteed. Dat item wordt nu woensdagavond uitgezonden via de, uit de Wereldomroep voorgekomen wereldzender BVN. Daardoor krijgt de politie waarschijnlijk nog meer tips binnen.

Met een aantal tipgevers is de politie al in gesprek. "Dat zijn vooral mensen die het tweetal hebben gezien tijdens bijvoorbeeld hun vakantie. Dat betekent niet per se dat we ze daardoor vinden", zegt de woordvoerder. "Maar die contacten zijn belangrijk voor het maken van onze tijdslijn."

Ook hebben mensen met onderzoekssuggesties gebeld. "Daar zitten ook bellers bij die 'iets van boven' hebben doorgekregen", meldt de zegsman. Aan het eind van de week gaat een Utrechtse politieman naar Panama toe om te kijken of de politie daar nog ondersteuning kan bieden.

De politie riep tijdens de uitzending mogelijke getuigen nogmaals op zich te melden. Het onderzoeksteam wil iedereen die sinds half maart in Bocas del Toro en Boquete is geweest spreken.

Ook bleek dat Kris Kremers (21) en Lisanne Froon (22) naar het plaatsje Boquete waren afgereisd om vrijwilligerswerk te doen. Op de dag van hun verdwijning, 1 april, liepen ze een deel van een wandeltocht maar kwamen later terug omdat ze vermoeid waren.

Aan een pensionhouder vroegen ze vervolgens hoe ze het beste terug konden naar hun gastouders. De man, de laatste die hen gezien heeft, adviseerde de vrouwen dat ze beter een taxi dan een bus konden nemen. Wat er daarna is gebeurd, is nog onduidelijk.

Begrotingsoverleg met oppositie afgerond

Het begrotingsoverleg tussen de coalitie en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP is voorlopig voorbij. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) kan nu aan de slag met het opstellen van de begroting voor volgend jaar. Over het besprokene wilden financieel woordvoerders woensdag weinig kwijt.

Mark Harbers van regeringspartij VVD zei na afloop van het overleg dat hij 'geen enkele mededeling' doet over concrete maatregelen. De definitieve begroting kan pas in augustus worden ingevuld op basis van de laatste prognoses, zei hij. "Uiteindelijk zien we een begroting verschijnen op Prinsjesdag en daar hebben we gewoon wat dingen voor meegegeven aan de minister."

"De wensen van alle partijen zijn helder", zei Wouter Koolmees (D66), die sprak van een 'constructief gesprek'. Ook is nagedacht over de financiering van de plannen. "Nu is het kabinet aan zet." Koolmees zei verder dat meer duidelijk is geworden over de mee- en tegenvallers op de begroting.

"We hebben al onze wensen kenbaar gemaakt", zei Carola Schouten (ChristenUnie) over de wensen van de verschillende partijen. "Daar zit ook lastenverlichting voor lagere inkomens bij. Nu is het aan de minister om een begroting op te gaan stellen voor volgend jaar, en hij weet wat wij belangrijk vinden."

Behalve de ChristenUnie vindt ook D66 lastenverlichting voor lagere inkomens belangrijk. De SGP wil dat vooral wordt geïnvesteerd in defensie en in veiligheid.

Het kabinet onderhandelde sinds 7 april met de zogenoemde 'constructieve oppositiepartijen' over de begroting voor 2015. VVD en PvdA hebben de steun van deze partijen nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer. Vorige week sloten de partijen al een akkoord over de langdurige zorg.

Het overleg met de oppositie wordt waarschijnlijk pas in de zomer weer hervat, in aanloop naar de definitieve besluitvorming in augustus. Dijsselbloem zei dinsdag nog dat er 'weinig ruimte' is voor de extra wensen van de vijf partijen.

Nog een PVV'er opgestapt

Opnieuw is er woensdag een lid van de PVV uit de Provinciale Statenfractie in Zuid-Holland opgestapt. In tegenstelling tot Stephan Jansen, die eerder op de dag zijn vertrek aankondigde, geeft John van Assendelft zijn zetel wel terug aan de PVV.

Van Assendelft laat weten op te stappen 'om persoonlijke redenen'. Hij wil niet zeggen of het vertrek te maken heeft met de omstreden roep om minder Marokkanen van partijleder Geert Wilders, al uitte hij daar eerder wel stevige kritiek op.

Volgens Omroep Rijnmond speelt mee dat de 60-jarige Van Assendelft de provinciepolitiek niet meer kan combineren met zijn werk voor de voormalige deelgemeente Kralingen-Crooswijk in Rotterdam. Hij is bij de gebiedscommissie de een na hoogste ambtenaar.

Jansen, al jaren de persoonlijk medewerker van Wilders, zei wel onomwonden dat de uitspraak de directe aanleiding is om op te stappen. Jansen vindt dat de PVV zich 'moedwillig buiten de politieke orde plaatst'. In de provincie gaat hij door als onafhankelijk Statenlid, bij de fractie in de Tweede Kamer heeft hij zijn ontslag ingediend.

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart riep Wilders zijn achterban op een verkiezingsavond op om 'Minder Marokkanen' te scanderen. Kamerlid Roland van Vliet stapte een dag later op en werd gevolgd door Kamerlid Joram van Klaveren. Hij vormt inmiddels een tweemansfractie met Louis Bontes, die eind vorig jaar uit de PVV-fractie werd gezet.

1,8 miljoen Nederlanders op pad voor meivakantie

Dit jaar gaan zo'n 1,8 miljoen Nederlanders op pad tijdens de meivakantie. Zo'n 950.000 mensen brengen die in eigen land door. De populairste buitenlandse bestemmingen zijn Frankrijk, Duitsland en België. Dat laat het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen woensdag weten.

Het ministerie van Onderwijs adviseert scholen de vakantie van komende zaterdag tot en met maandag 5 mei te laten duren. Dat is ruim een week. Omdat de meivakantie vorig jaar in veel gevallen twee weken duurde, gingen toen meer Nederlanders op vakantie. Vergeleken met 2012, toen de meivakantie ook relatief kort was, blijft het aantal vakantiegangers dit jaar ongeveer gelijk.

Ook dit jaar zijn de bungalow en het zomerhuisje de populairste accommodaties voor de binnenlandse vakanties. Toer- en stacaravans blijven het ook goed doen. De gemiddelde besteding tijdens de meivakantie is zo'n 175 euro per persoon.

Weer milde griepepidemie in Nederland

Sinds twee weken is weer sprake van een milde griepepidemie in Nederland. Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg Nivel. Per honderdduizend mensen hebben er zich 54 bij de huisarts gemeld met griep.

Van een griepepidemie wordt gesproken als er twee weken lang meer dan 51 griepgevallen per honderdduizend mensen zijn. Vooral jonge kinderen van 0 tot 4 jaar hebben de afgelopen twee weken last gehad van griep, stelt het Nivel.

In de laatste week van januari en in de eerste week van februari was er ook sprake van een griepepidemie. In de weken daarna liep het aantal op naar een piek van bijna negentig. Daarna schommelde het aantal griepgevallen per honderdduizend mensen onder en boven de grens van 51.

Justin Bieber in juli voor de rechter

Justin Bieber is ook komende zomer nog niet verlost van afspraakjes met rechters. De zaak in Miami Beach is uitgesteld tot 7 juli. Biebers advocaten hadden om uitstel gevraagd, omdat ze meer tijd nodig hebben om de verdenkingen aan het adres van de Canadees te onderzoeken. Bieber wordt in Miami Beach verdacht van rijden onder invloed, verzet bij zijn arrestatie en rijden met een ongeldig rijbewijs.

Biebers advocaten zeggen meer tijd nodig te hebben om het bewijs tegen de zanger te bestuderen en een verdedigingsstrategie vast te stellen. De zaak stond gepland voor 5 mei. Geruchten dat er achter de schermen wordt gewerkt aan een schikking, doen al een paar maanden de ronde.

De Canadees werd op 23 januari gearresteerd in Miami Beach. Hij had geblowd en medicijnen gebruikt. Gefluisterd wordt dat de 20-jarige zanger verslaafd is aan verschillende verdovende middelen. Zo zou hij verslingerd zijn aan sizzurp, een mix van frisdrank, codeïne, promethazine en gekleurde snoepjes.

Bieber kan volgens entertainmentwebsite TMZ nog maar kort genieten van het verdovende goedje. De hoestdrank die wordt gebruikt in sizzurp verdwijnt in de Verenigde Staten binnenkort uit de winkelschappen.

Man vast voor bommelding bij rechtbank Groningen

De politie heeft woensdagochtend een 37-jarige man aangehouden die verantwoordelijk zou zijn voor de bommelding bij de rechtbank in Groningen van vorige week dinsdag. De Groninger wordt de komende dagen uitgebreid verhoord, laat de politie weten.

Na een telefonische bommelding werden de rechtbank aan het Guyotplein en de directe omgeving ontruimd. Volgens de melder lag er een bom in een vuilniscontainer die om 10.30 uur zou ontploffen. Dat tijdstip verstreek, waarna later in een vuilniswagentje van de gemeente een verdacht pakketje werd aangetroffen. Explosievenexperts hebben het pakketje onschadelijk gemaakt.

Over de inhoud van het pakketje wil de politie nog niets zeggen. Het politieonderzoek richtte zich vooral op het telefoontje en leidde ertoe dat de Groninger woensdagochtend in zijn woning werd aangehouden.

Ongeveer driehonderd mensen werden geëvacueerd. De rechtbank liet weten dat de melding vermoedelijk geen verband hield met een zaak die die dag voor de rechter kwam.

Hoog loon voor hoofd toezicht Rabobank

President-commissaris Wout Dekker van Rabobank krijgt een aanmerkelijk hoger loon dan zijn collega's bij andere banken. De in juni benoemde Dekker kreeg vorig jaar 231 duizend euro, ruim twee keer zo veel als hoofd toezicht Jeroen van der Veer bij ING. Dat blijkt uit het woensdag gepubliceerde jaarverslag van Rabobank.

Als Dekker het hele jaar al voorzitter van de raad van commissarissen was geweest, dan had hij zelfs 289 duizend euro getoucheerd. Voormalig topman van Shell Van der Veer kan bij ING slechts op 114 duizend euro rekenen. De president-commissaris van ABN AMRO, Hessel Lindenbergh, kreeg vorig jaar ongeveer honderdduizend euro.

Andere commissarissen krijgen bij Rabobank 55 duizend euro. Dat sommige commissarissen uiteindelijk een hoger loon kregen dan dat, komt omdat ze naast hun toezichtstaken ook in commissies actief zijn. Het is de eerste keer dat Rabobank de verdiensten van zijn bestuurders en toezichthouders publiceert.

Uit het verslag blijkt ook dat voormalig topman Piet Moerland vorig jaar meer dan 1,1 miljoen euro verdiende. Dat is ongeveer evenveel als topman Gerrit Zalm van ABN AMRO en iets meer dan de slordige 950 duizend euro die ING-baas Ralph Hamers krijgt. Moerland stapte in oktober vorig jaar echter op en werkte dus minder lang voor dat bedrag.

Ook veel andere bestuursleden van Rabobank kregen meer dan een miljoen. Zo verdiende financieel topman Bert Bruggink bijna 1,2 miljoen, terwijl Sipko Schat - die na het Libor-schandaal opstapte - bijna 1,1 miljoen aan loon kreeg.

Betwiste eilandengroep Japan ook zorg VS

Het wederzijdse veiligheidspact tussen de Verenigde Staten en Japan geldt ook voor de eilanden die de spil vormen van een geschil tussen Tokyo en Beijing. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama woensdag tijdens zijn staatsbezoek aan Japan gezegd.

"Het beleid van de Verenigde Staten is helder", liet Obama in antwoord op vragen in de Japanse krant Yomiuri weten in een geschreven verklaring. "De Senkaku-eilanden worden bestuurd door Japan. We keren ons tegen iedere unilaterale poging het Japanse bestuur van deze eilanden te ondermijnen."

China noemt de eilandengroep Diaoyu en liet woensdag andermaal weten de 'onbetwistbare soevereiniteit' over de eilanden te hebben.

Na de annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim door Rusland, plaatsen veel Aziatische landen vraagtekens bij de bereidheid van de VS de territoriale integriteit van hun Aziatische bondgenoten te beschermen.

Valverde zegeviert in Waalse Pijl, Mollema vierde

Alejandro Valverde heeft woensdag de Waalse Pijl gewonnen. De Spanjaard van Movistar was in de sprint bergop als eerste boven op de Muur van Huy. Op gepaste afstand eindigde Dan Martin als tweede, gevolgd door Michal Kwiatkowski. De Nederlanders Bauke Mollema (Belkin) en Tom-Jelte Slagter (Garmin) werden vierde en vijfde. Valverde volgt met zijn zege landgenoot Daniel Moreno op.

Na een zware dag, waarin een hoog gemiddelde werd gehaald, arriveerde een groep van zo'n zestig renners aan de voet van de Muur van Huy. Pieter Weening was er toen niet meer bij. De Nederlander van Orica-Greenedge raakte vlak daarvoor betrokken bij een kleine valpartij.

Als een van de eerste toppers zette Mollema aan. Hij kwam niet weg, maar handhaafde zich net als Slagter knap van voren. De eerste serieuze uitlooppoging was van Martin. De versnelling van de Ier mocht er zijn, maar viel in het niet bij die van Valverde. De Spanjaard ontstak een lont in een stuk buskruit en kwam met verschillende fietslengtes voorsprong over de finish.

Valverde won de Waalse Pijl eerder in 2006. Het is zijn eerste grote klassiekerzege sinds zijn rentree in het peloton in 2012 na het uitzitten van een dopingschorsing. De gedoodverfde favoriet Philippe Gilbert, de winnaar van de Amstel Gold Race, kwam er niet aan te pas en vond zichzelf pas op de tiende plaats terug.

Ramunas Navardauskas en Preben Van Hecke reden lange tijd op kop in de 205 kilometer lange wielerklassieker, maar werden op twaalf kilometer van de meet ingerekend. Katusha, de ploeg van Moreno en Joaquin Rodríguez, hield vervolgens het tempo hoog. De uitlooppoging van Jérémy Roy was daarom geen lang leven beschoren. Nog voor de Muur van Huy werd hij ingerekend.

18-jarige verkracht 87-jarige op kerkhof

Een 18-jarige Afrikaan is veroordeeld tot 5 jaar cel voor de verkrachting van een 87-jarige vrouw op een kerkhof in België. Een rechtbank in het West-Vlaamse Veurne legde de man uit Kameroen de straf op.

De vrouw uit Veurne bezocht eind vorig jaar het graf van haar man. Ze werd plotseling aangevallen door de hufter. De bejaarde vrouw durfde zich amper te verzetten en werd meegesleurd naar een keet. Daar werd ze gedwongen tot orale seks. De verdachte werd enkele dagen later ingerekend. Hij bleek nog maar enkele weken daarvoor uit de gevangenis te zijn vrijgekomen nadat hij voor zedenfeiten was veroordeeld.

18-jarige verkracht 87-jarige op kerkhof
18-jarige verkracht 87-jarige op kerkhof (Foto: ANP)

Coffeeshops Wallen mogen dicht

De gemeente Amsterdam hoeft de verkoop van softdrugs op de Wallen niet te gedogen. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag bepaald in een zaak die was aangespannen door coffeeshophouders.

De ondernemers zijn de dupe van het zogeheten project 1012, waarmee de gemeente in de rosse buurt (postcode 1012) de criminaliteit terug wil dringen en de Wallen wil opknappen. Amsterdam gedoogt daarom niet langer de verkoop van softdrugs in 18 straten, waaronder de Lange Niezel, Warmoesstraat, Oudebrugsteeg en Nieuwebrugsteeg.

Een aantal van de coffeeshops in die straten is inmiddels gesloten of verbouwd tot een andere horecagelegenheid. De ondernemers meenden dat de straatgerichte aanpak van de gemeente onrechtmatig is, maar de rechtbank gaf ze daarin geen gelijk. In plaats daarvan gaat de rechter mee in de argumentatie van de gemeente dat coffeeshops vaak afzetkanalen vormen voor de georganiseerde criminaliteit in softdrugs.

Recht op financiële compensatie is er niet. "Coffeeshophouders hebben als normaal bedrijfsrisico te aanvaarden dat aan het gedogen van de verkoop van softdrugs een einde kan komen", staat in de uitspraak te lezen.

AIVD mikpunt van spot tijdens eigen twittersessie

Het twitterspreekuur van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) is woensdagmiddag een bonte verzameling geworden van grappig bedoelde en spottende opmerkingen aan het adres van de geheime dienst. Het onderwerp met de hashtag #halloAIVD was al snel trending, maar voor echt serieuze vragen was weinig ruimte.

De lol begon al ver voordat het vragenuur, dat duurde van 14.00 tot 15.00 uur, begon. Twitteraars vroegen of de AIVD wist waar hun verloren spullen lagen, anderen voorspelden een tsunami aan onzinnige vragen.

En die kwamen er ook, vele honderden. "Wisten jullie al wat ik ging twitteren voordat ik zelf wist wat ik ging twitteren? Wat voor porno kijkt Joris Demmink? Die taart vol stront in het gezicht van Pim Fortuyn, konden jullie dat nou echt niet tegenhouden? Wat als er nou net tijdens het luchtalarm op de eerste maandag van de maand een aanslag gepleegd wordt? Staat er nog wat in mijn agenda voor vanmiddag?"

Ene Ad van der Zee maakte zich er druk over. "Ja, zo wordt het niks natuurlijk. #halloAIVD, hebben jullie nou niet één slimmerd in de dienst die dit ziet aankomen?"

Af en toe zat er een serieuze vraag tussen. "Wat regelen jullie of moeten jullie allemaal regelen voor een bezoek van het koningspaar aan een locatie?", vroeg Ingeborg de Jonge. Ze kreeg netjes antwoord. "Wij leveren onder andere dreigingsinformatie aan de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Die beslist over maatregelen", aldus de AIVD.

Af en toe kaatste de AIVD een gevatte opmerking terug. "Hoeveel vingers steek ik nu op?", vroeg ene Dennis S. "Als het maar niet alleen maar de middelste vinger is", antwoordde de geheime dienst. In een andere tweet denkt een gelukszoeker dat de geheime dienst waarzegsters op het hoofdkantoor heeft zitten. "Welk eindcijfer moet ik kiezen voor komende staatsloterij?", vroeg Jurgen ter Haar. "Wij doen altijd 007", aldus de AIVD.

De AIVD beantwoordde in een uur tijd ruim veertig vragen. De antwoorden waren zeer algemeen van aard. Een echt inkijkje in de geheime dienst hebben twitteraars niet gekregen. De geheime dienst zag er zelf de lol ook van in. "Bedankt voor de interesse en hilariteit!", was de laatste tweet van het spreekuur. "Alles beantwoorden bleek helaas onmogelijk. Tot ziens!"

Cabaretiers spelen scènes uit beroemde films

Cabaretiers Peter Heerschop, Viggo Waas en Erik van Muiswinkel hebben schijnbaar geen inspiratie meer voor iets origineels en maken een theatervoorstelling waarin zij scènes uit bekende films naspelen. Het schouwspel moet volgend jaar mei in de theaters komen. Dat heeft Bos Theaterproducties vandaag bevestigd. De beroemde scènes worden niet alleen nagespeeld, er wordt ook nog eens bij gezongen en alsof dat niet al erg genoeg is wordt er ook nog eens gerapt.

De werktitel van de productie is Onceuponatimethegodfatherflewoverthecuckoosnestwhiledoctorzhivagodied-ofsaturdaynightfeveraftereatingaclockworkorange. Wie goed leest, kan verschillende filmtitels herkennen. Het gezelschap zal uit films als The Godfather, One Flew over the Cuckoo's Nest, Titanic en Casablanca scènes halen en die misbruiken omvormen tot een nieuw verhaal.

De cabaretiers krijgen bij hun voorstelling hulp van rapper Ali B, zangeres Wende Snijders en acteurs Genio de Groot, Han Römer en Ria Marks. De voorstelling gaat in première in het Oude Luxor Theater in Rotterdam en is daarna een maand te zien in elf steden door heel Nederland.

Ontslagen Verbeek verrast door ontslag

Gertjan Verbeek is totaal verrast door zijn ontslag bij FC Nürnberg. Volgens de Deventenaar had hij al een aanbieding op zak om te blijven, ook als de ploeg degradeert. "Ze spraken vertrouwen uit in mijn werkwijze en de manier waarop ik met de spelers werkte. Dat wilden ze in de tweede Bundesliga voortzetten", zegt Verbeek woensdag tegen de NOS.

Nürnberg maakte eerder op de dag bekend niet verder te gaan met Verbeek vanwege de teleurstellende resultaten. De club verloor acht van de laatste negen wedstrijden en staat voorlaatste in de Bundesliga. Nürnberg hoopt met een trainerswissel op een schokeffect en zo degradatie te ontlopen.

Verbeek had graag langer bij de Beierse club gebleven. "Ik heb deze zes maanden als heel prettig ervaren. De manier waarop ik heb kunnen werken, was top en de beleving in Duitsland is ook groots. Prachtige stadions en het leven in een andere cultuur is mij ook prima bevallen."

De 51-jarige Verbeek hoopt buiten Nederland actief te blijven. "Ik had het naar mijn zin in Duitsland en hoop dat er weer een club in het buitenland op mijn pad komt."

Brandweerlieden leggen volgende week werk neer

Medewerkers van de brandweer leggen volgende week donderdag hun werk neer om te protesteren tegen de 'voortdurende bezuinigingen'. Het personeel van de korpsen komt dan in Eindhoven bijeen, zo heeft vakbond Abvakabo FNV woensdag bekendgemaakt. De bond sluit niet uit dat er na de landelijke actiedag nog meer wordt gestaakt.

Volgens Abvakabo FNV zijn brandweerlieden het zat dat steeds meer banen worden geschrapt. Ook hekelen ze het slinkende aantal brandweerposten en het dalende aantal brandweerwagens. Dat kost niet alleen banen, maar heeft ook 'onaanvaardbare risico's voor burgers en medewerkers' tot gevolg, aldus de bond.

"De obsessie van de politiek en Brandweer Nederland om maar te blijven snijden in de brandweer gaat echt ten koste van de veiligheid", aldus FNV-onderhandelaar Bert de Haas. "Als je niet met genoeg mensen kunt uitrukken, is het gewoon wachten op ongelukken." Zo zouden afgelopen kwartaal twee keer zo veel brandweerlieden zijn overleden door ongevallen als een jaar geleden.

Gabasjvili stunt tegen Ferrer in Barcelona

David Ferrer is woensdag al in de tweede ronde van het tennistoernooi in Barcelona uitgeschakeld. De Spaanse nummer twee van de plaatsingslijst moest zijn meerdere erkennen in Tejmoeraz Gabasjvili, die in twee sets zegevierde: 6-4 en 6-2. Ferrer bereikte viermaal de finale in Barcelona. Steeds moest hij zijn meerdere erkennen in achtvoudig winnaar Rafael Nadal.

De eerste set verliep op serve tot de tiende game. Ferrer leverde op love zijn servicegame in en dat betekende meteen setverlies. Dusdanig van slag werd hij in het tweede bedrijf opnieuw gebroken en keek hij binnen mum van tijd tegen een 3-0 achterstand aan. Die schade wist hij niet meer te repareren. Met een tweede servicebreak trok Gabasjvili ook de tweede set naar zich toe.

De winst van Gabasjvili viel eenvoudig te verklaren. De Rus sloeg meer winners en maakte minder onnodige fouten. In twee eerdere ontmoetingen had Ferrer nog nooit een set afgestaan.

Zardini wint in Trentino, Evans leider

Edoardo Zardini heeft woensdag de tweede etappe in de Ronde van Trentino gewonnen. De Italiaan van Bardiani CSF klopte zijn drie medevluchters in de sprint. Cadel Evans, die dinsdag met BMC de ploegentijdrit won, zat ook in de kopgroep en werd vierde. De Australiër neemt daardoor de leiderstrui over van zijn ploeggenoot Daniel Oss.

Przemyslaw Niemiec van Lampre-Merida en Fabio Duarte van Team Colombia werden tweede en derde. De voorsprong van de kopgroep op de nummer vijf, Domenico Pozzovivo, was 23 seconden.

De Ronde van Trentino duurt nog tot vrijdag. Vorig jaar ging Vincenzo Nibali met de overwinning aan de haal.

Meryl Streep was bijna geen actrice geworden

Meryl Streep was bijna geen actrice geworden. De Amerikaanse, die alom wordt beschouwd als een van de grootste actrices ooit, vond zichzelf aanvankelijk niet knap genoeg om op het witte doek te verschijnen. "Ik speelde altijd in toneelstukjes, maar ik vond het ijdel om actrice te worden", zegt de 64-jarige Streep tegen het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly. "Ik vond mezelf te lelijk. Toen waren brillen nog niet zo in."

"Ik zou jonge vrouwen graag op het hart willen drukken dat ze niet te veel op hun gewicht moeten letten", gaat Streep verder. "Meisjes besteden daar veel te veel tijd aan en er zijn interessantere dingen in het leven."

"Gebruik als jonge man, en ook als jonge vrouw, datgene waarin je een beetje afwijkt van de rest", drukt Streep aanstormende acteertalenten op het hart. "Dat is je kracht. Iedereen wil altijd voldoen aan hetzelfde schoonheidsideaal maar uiteindelijk zijn het de mensen met een bijzonderheid die opvallen. Ik haatte mijn neus. Nu niet meer. Hij is oké."

Streep heeft altijd gezegd haar rechtenstudie aan de wilgen te hebben gehangen nadat ze zich had verslapen voor een belangrijk examen. "De rest is geschiedenis", lacht ze. Streep werd maar liefst achttien keer genomineerd voor een Oscar, en wist drie nominaties te verzilveren.

Politie lost waarschuwingsschoten in Rotterdam

De Rotterdamse politie heeft dinsdagnacht waarschuwingsschoten gelost. Na een korte achtervolging werden een 37-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats en zijn 30-jarige Rotterdamse passagier aangehouden. Agenten hadden hun auto klemgereden.

De politie kreeg rond 23.45 uur een melding van een bedreiging met een vuurwapen op de 1e Middellandstraat. De auto werd klemgereden op de Vierambachtsstraat, waarna de zogenoemde benaderingstechniek gevaarlijke verdachten werd gehanteerd. Daarbij bleken de waarschuwingsschoten nodig. Bij doorzoeking van het voertuig werd geen vuurwapen aangetroffen.

Boeing levert meer vliegtuigen af

Boeing heeft in het eerste kwartaal meer vliegtuigen gebouwd dan een jaar eerder. Het Amerikaanse concern leverde in totaal 161 nieuwe toestellen af, zo maakte Boeing woensdag bekend. Mede door de hogere productie hield het bedrijf uit Seattle een winst van bijna een miljard dollar (zevenhonderd miljoen euro) over.

De winst ligt daarmee bijna dertien procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Die terugval is echter vooral het gevolg van eenmalige afschrijving. Boeing moest vorig kwartaal 330 miljoen dollar opzij zetten om de interne pensioenpot aan te vullen. Zonder dat bedrag was de winst juist hoger uitgevallen dan vorig jaar.

Per aandeel kwam de winst voor Boeing uit op 1,76 dollar. Dat is twintig cent meer dan door analisten werd verwacht. Ook de omzet kwam met 20,5 miljard dollar hoger uit dan Wall Street had voorzien. Analisten hadden gerekend op 20,2 miljard. Het aandeel Boeing steeg in de handel voorbeurs met tweeënhalf procent.

Aantal spoorlopers gelijk ondanks 24 uurstoezicht

Het aantal meldingen van spoorlopers was vorig jaar met bijna 2800 vergelijkbaar met 2012. De speciaal ingerichte meldkamer in Eindhoven van waaruit sinds vorig jaar 24 uurstoezicht wordt gehouden, zorgde er niet voor dat machinisten minder dan gemiddeld acht mensen per dag op of langs het spoor zagen lopen.

De meldkamer biedt via mobiele en vaste camera's zicht op tientallen stukken spoor. Dat is nodig, meldt ProRail woensdag, omdat dagelijks gemiddeld 33 treinen vertraging oplopen door spoorlopers. Mensen die bewust of onbewust langs het spoor lopen zorgen voor bijna tweehonderd minuten vertraging per dag, aldus de spoorbeheerder.

De meldkamer maakt deel uit van een proef die nog twee jaar duurt. Zodra de centralist een spoorloper signaleert, gaan opsporingsambtenaren met gps-apparatuur eropaf. Op deze manier zijn inmiddels tientallen aanhoudingen verricht. Op lopen langs het spoor staat een boete van 140 euro.

Om spoorlopers te weren worden sinds vorig jaar ook kilometers hekwerk langs het spoor geplaatst. Dit jaar gaat het om tweehonderd kilometer van de in de totaal zeshonderd die gepland staan.

Verder komt ProRail dit jaar ook weer met een campagne om te waarschuwen voor het gevaar van spoorlopen. Zo hangen er posters bij 'hotspots', gaat er een mailing naar recreatiebedrijven en VVV-kantoren en is een radiospot te horen. Vorig jaar vielen er twee doden als gevolg van spoorlopen.

Perfect begin Nederlandse beachvolleyballers

De Nederlandse mannen zijn uitstekend begonnen aan het eerste grote beachvolleybaltoernooi van het jaar. Zowel Alexander Brouwer en Michiel van Dorsten als Jon Stiekema en Christiaan Varenhorst wonnen hun eerste twee wedstrijden in het Chinese Fuzhou.

Wereldkampioen Brouwer speelt normaal met Robert Meeuwsen, maar hij is geblesseerd. Doordat ook Daan Spijkers, de vaste partner van Van Dorsten, niet fit is konden de twee overgebleven spelers een duo vormen. Het als dertiende geplaatste koppel begon de dag met een prima overwinning op de Duitsers Dittelbach/Koreng, 23-21, 21-13. Later op de dag moest ook het Letse duo Sorokins/Buivids eraan geloven, 22-20, 21-18.

Stiekema en Varenhorst, die aan hun vierde jaar samen zijn begonnen, wonnen binnen veertig minuten met 21-19, 21-17 van het Spaanse duo Marcos/García. Een paar uur later ondervonden ze meer tegenstand van de Canadezen Binstock/Schachter. Na drie sets waren het echter toch de Nederlanders die wonnen, 21-19, 18-21, 15-10. 

Brouwer en Van Dorsten spelen donderdag de laatste groepswedstrijd tegen het nieuwe Braziliaanse duo Pedro/Emanuel. De 41-jarige Emanuel Rego is een geduchte tegenstander. Hij is al sinds halverwege de jaren '90 een van de beste spelers ter wereld. Stiekema en Varenhorst treden aan tegen de Letten Aleksandrs Samoilovs en Janis Smedins, de winnaars van het eindklassement in de World Tour vorig jaar.

Gratis PlayStation-games in mei

Sony heeft de maandelijkse update voor PlayStation Plus-abonnees bekendgemaakt. Vanaf 30 april zijn er voor de verschillende PlayStation-platformen gratis games te downloaden.

De games in kwestie zijn:

  • Stick it to the Man – PlayStation 4
  • Payday 2 – PlayStation 3
  • Puppeteer – PlayStation 3
  • Muramasa Rebirth – PlayStation Vita
  • Everybody’s Golf – PlayStation Vita

De gratis games van april zijn nog tot 30 april te downloaden. Dat zijn Mercenary Kings, Pro Evolution Soccer 2014, Sly Cooper Thieves in Time, Hotline Miami en MotoGP 13.

Playstation Plus

Coalitie twijfelt aan duurder treinkaartje

De VVD ziet "vooralsnog" niets in het plan om het treinkaartje in de spits duurder te maken. "Dat is een klap in het gezicht van de treinreiziger die al in overvolle treinen zit", reageerde woensdag het Tweede Kamerlid Betty de Boer van de regeringspartij. Ook coalitiepartner PvdA lijkt nog niet overtuigd. Tweede Kamerlid Duco Hoogland: "Als het autogebruik daardoor toeneemt, vraag ik me af of het een goed idee is."

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) wil het kaartje in de spits maximaal 10 procent duurder laten worden, mits het prijskaartje in de daluren 12 procent goedkoper wordt. Dat staat in de voorwaarden van het contract dat ze voor de komende tien jaar met de NS wil afsluiten.

Koningsdag warm met kans op buien

Het weer op de eerste Koningsdag wordt een stuk beter dan tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander vorig jaar. Wel moet in de loop van de dag rekening worden gehouden met regen. Dat meldt weeronline.nl woensdag.

"Koningsdag zal vrij goed beginnen, maar in de loop van de dag stijgt de kans op buien", aldus een woordvoerder. Mensen die tijdens de voorafgaande koningsnacht op stap gaan moeten wel rekening houden met stevige buien.

Feestgangers doen er op Koningsdag verstandig aan een paraplu mee te nemen en 'geen al te warme' outfit aan te trekken, adviseert de weerdienst. Met 20 graden zijn de verwachte temperaturen voor zaterdag aanmerkelijk hoger dan met de troonswisseling afgelopen jaar. Toen werd het op 30 april niet warmer dan 11 graden.

Voor vrijdag, de dag van de Koningsspelen, is de kans groter dat het droog blijft. "We verwachten pas in de loop van de dag regen. De meeste kinderen zullen dan al klaar zijn met de Koningsspelen."

Scholes, Butt en Neville assisteren Giggs

Ryan Giggs wordt als interim-coach van Manchester United bijgestaan door drie oud-ploeggenoten. Paul Scholes, Nicky Butt en Phil Neville zullen de Welshman de laatste vier duels van het seizoen assisteren. Het viertal heeft gezamenlijk bijna 2500 optredens in de hoofdmacht achter de naam, maar nul wedstrijden als hoofdcoach. Giggs neemt na het ontslag van de Schot David Moyes de honneurs waar.

Neville was al coach van het eerste team onder Moyes. Butt werkte als techniektrainer bij de onder negentien en onder 21-elftallen. Scholes stopte afgelopen seizoen en komt nu zijn oude teamgenoot uit de brand helpen. Manchester United speelt zaterdag tegen Norwich.

Volgens Britse media is Louis van Gaal topkandidaat om volgend seizoen trainer op Old Trafford te worden. De bondscoach van het Nederlands elftal heeft na het WK in Brazilië zijn handen vrij.

'Koningsontbijt is slecht voor kinderen'

Het Koningsontbijt, het ontbijt dat vrijdagochtend op veel basisscholen wordt geserveerd voorafgaand aan de Koningsspelen, geeft kinderen het slechte voorbeeld. Bij het ontbijt zitten ongezonde producten zoals hagelslag en pindakaas. "Het is de bedoeling dat de kinderen een gezonde sportdag hebben, maar’s ochtends krijgen ze eten voorgeschoteld dat vol zit met suiker." Dat zegt Felix Cohen, directeur van het Voedingscentrum.

Ook consumentenorganisatie foodwatch is allesbehalve te spreken over het Koningsontbijt, dat gesponsord wordt door supermarktketen Jumbo. "Voedingsbedrijven komen op deze manier de scholen binnen. Ze hebben totaal andere belangen dan educatie, ze willen gewoon reclame maken voor hun producten", zegt een woordvoerder van foodwatch.

'Koningsontbijt is slecht voor kinderen'
'Koningsontbijt is slecht voor kinderen' (Foto: ANP)

Blair: radicale islam grootste dreiging

Het Westen moet zich over zijn meningsverschillen met Rusland en China heen zetten en zich richten op de groeiende dreiging van de radicale islam. Dat heeft de Britse ex-premier Tony Blair woensdag gezegd. Volgens Blair moet het aanpakken van een 'geradicaliseerde en gepolitiseerde vorm van islam' de absolute prioriteit zijn.

Veel mensen in het Westen zijn 'merkwaardig genoeg huiverig' om op te treden tegen krachten die volgens Blair 'de mogelijkheid ondermijnen om vreedzaam samen te leven in deze tijd van globalisering'. Het Westen moet Rusland en China de hand reiken om samen de strijd aan te binden met islamitische extremisten, aldus Blair.

Blair was van 1997 tot 2007 premier. Tegenwoordig is hij de gezant voor het Midden-Oosten namens het zogenoemde Kwartet: de Verenigde Naties, de Europese Unie, de Verenigde Staten en Rusland.

Drie gewonden bij steekpartij asielzoekerscentrum

Bij een steekpartij in een asielzoekerscentrum in het Groningse Ter Apel zijn dinsdagavond drie gewonden gevallen. Een van hen, een 34-jarige man, werd in zijn rug gestoken en moest naar het ziekenhuis, meldt de politie woensdag. De politie heeft vijf verdachten aangehouden.

Op het terrein van het asielzoekerscentrum zou een vechtpartij flink uit de hand zijn gelopen. De politie onderzoekt wat er is gebeurd. De man die in een ziekenhuis is opgenomen is officieel ook verdachte. De andere verdachten zitten in de cel.

Stelende zorgmedewerker in val gelopen

Een medewerker van een zorginstelling in het Gelderse Heerde die ervan werd verdacht van bewoners te stelen is dinsdag in een val gelopen die de directie voor hem had gezet. De 25-jarige dief uit Zwolle heeft inmiddels meerdere diefstallen bekend, meldt de politie.

De directie vermoedde dat de man regelmatig geld van bewoners wegnam en nam maatregelen om hem op heterdaad te kunnen betrappen. Het kwam erop neer dat eerst ergens geld lag en dat het later weg was. Een politiewoordvoerder wil niet zeggen wat voor val precies is gezet. "Als ik dat uitleg werkt de val niet meer. Het gaat ons er alleen om een signaal af te geven dat je met je vingers van andermans spullen moet afblijven."

De Zwollenaar ontkende aanvankelijk iets met de diefstal te maken te hebben, waarop de politie hem aanhield. Vervolgens gaf hij tijdens een verhoor toe van meerdere bewoners te hebben gestolen.

ANWB: reiziger staat niet op 1, 2 en 3 bij NS

Het plan om treinreizigers die in de spits moeten reizen te bestraffen met een duurder treinkaartje staat in schril contrast met de bewering van de NS dat de reiziger op plaats 1, 2 en 3 komt te staan. Dat zegt een woordvoerder van de ANWB, die een toename van files vreest, woensdag in een reactie. "Wij vinden dat je een reiziger moet verleiden tot een bepaald gedrag. We zijn niet zo van het bestraffen."

Hoe dat verleiden dan moet gebeuren, moet de NS volgens de woordvoerder zelf weten. "De NS moet zijn eigen klanten kennen en moet weten waarmee die zijn te verleiden."

Als treinkaartjes in de spits daadwerkelijk tien procent duurder worden, zou de kans groot zijn dat hierdoor meer files ontstaan. "Mensen zullen toch naar hun werk moeten en als de auto dan goedkoper is wordt de verleiding wel erg groot", aldus de woordvoerder van de automobilistenclub.

Hoeveel meer files ontstaan is volgens de ANWB nog niet te voorspellen. "De NS heeft nu een plan om hier een proef mee te doen. Het gebeurt dan dus nog op kleine schaal. Om de echte effecten te weten zul je het over een langere periode moeten bekijken."

In de plannen van de NS staat meerdere keren dat de reiziger op 1, 2 en 3 moet staan. Eerder stelde de nieuwe NS-president Timo Huges al in een intern blad van de NS dat reizigers op de eerste, tweede en derde plaats moeten komen.

Frankrijk neemt maatregelen tegen jihadisten

De Franse regering neemt maatregelen om de stroom jonge jihadisten die naar Syrië trekken te stoppen. Dat heeft de Franse minister van binnenlandse zaken Bernard Cazeneuve woensdag bekendgemaakt. Zo worden ouders aangemoedigd contact op te nemen met de politie als ze zich zorgen maken over plannen van hun kind.

Cazeneuve zei dat de autoriteiten met een melding bijvoorbeeld een reisverbod op kunnen leggen. Ook worden paspoorten van vermoedelijke Syriëgangers ingetrokken. Websites waarop jihadistische filmpjes en berichten staan worden scherper in de gaten gehouden.

De regering denkt dat zo'n vijfhonderd Fransen naar Syrië zijn afgereisd. Sommigen zijn niet ouder dan vijftien jaar.

Tweetal aangehouden voor onthoofden zwaan

De politie heeft dinsdagavond twee mannen aangehouden die in Arnhem een zwaan hebben onthoofd. De zwaan werd zondagochtend dood op haar nest met eieren aangetroffen bij een water aan de De La Reijstraat in de Transvaalbuurt.

De mannen, een 24-jarige Arnhemmer en een 23-jarige Edenaar, werden getraceerd op basis van onderzoek en met behulp van getuigenverklaringen. De Edenaar werd in zijn woning aangehouden, de man uit Arnhem meldde zich op verzoek van de politie zelf bij het politiebureau.

Voorbijgangers vonden de onthoofde zwaan 's ochtends op Eerste Paasdag en waarschuwden de dierenpolitie. In de loop van de dag werd duidelijk dat het geen ongeluk was en dat mensen de vogel hadden onthoofd. Het aangehouden duo werd in een politiecel gezet en krijgt een proces-verbaal.

Politie rolt inbrekersbende in Nijmegen op

De politie heeft dinsdagochtend in Nijmegen een groep inbrekers opgepakt. Agenten vielen op vier plekken woningen binnen en arresteerden in totaal vijf personen in de leeftijd van 19 tot en met 66 jaar, meldt de politie woensdag.

Vier van de vijf verdachten worden verdacht van tientallen inbraken, heling, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. De vijfde verdachte, een 34-jarige Nijmegenaar, was aanwezig in een van de huizen, maar is vrijgelaten omdat hij met dit onderzoek niets van doen had.

Bij de invallen zijn diverse gestolen goederen aangetroffen. Om wat voor spullen het gaat, meldt de politie niet. Ook vonden agenten vuurwapens en hennep. De politie sluit meerdere aanhoudingen in deze zaak niet uit.

Van Hanegem 'klankbord' voor directie Feyenoord

Willem van Hanegem wordt een klankbord voor de directie van Feyenoord. Het clubicoon zal regelmatig technische zaken met de club bespreken. "We hangen er liever geen officiële functie aan", laat technisch directeur Martin van Geel woensdag weten aan RTV Rijnmond. In de toekomst gaat Van Hanegem wellicht ook met de technische staf in gesprek.

Van Hanegem had tijdens het feest voor zijn zeventigste verjaardag al aangegeven graag weer iets voor Feyenoord te willen doen. Na enkele gesprekken heeft de Kromme nu overeenstemming bereikt. Van Hanegem speelde 298 wedstrijden in het shirt van Feyenoord en was van 1992 tot 1995 trainer van de Rotterdamse club.

RKC sluit deal met belastingdienst

RKC Waalwijk heeft een deal gesloten met de belastingdienst over achterstallige loonbelasting. Dat heeft de eredivisionist woensdag gemeld. Inclusief enkele boetes moet de club een kleine miljoen euro betalen. Een deel van de som wordt betaald uit de eigen exploitatie.

"Daarnaast hebben we enkele mensen met een geel-blauw hart gevonden die de club helpen bij het andere gedeelte", laat algemeen directeur Remco Oversier weten. Over de inhoud van afspraken met de fiscus wordt verder geen informatie verstrekt.

Het gerechtshof in Den Bosch bepaalde eind februari dat de eredivisionist 771 duizend euro moet betalen aan de fiscus. Rond de eeuwwisseling had RKC geen belasting betaald over het loon van de spelers Dejan Govedarica en Joeri Petrov.

Peter Jan Rens vlucht voor tierende vriendin

Peter Jan Rens vlucht soms zijn eigen huis uit voor zijn zwangere vriendin Virginia. "Ze heeft agressieve buien", zegt de 63-jarige presentator woensdag in weekblad Story. "Dan is ze niet voor rede vatbaar en het enige wat ik dan kan doen is wegduiken en maken dat ik naar buiten kom." Rens en zijn 21-jarige vriendin verwachten hun eerste kindje.

"Om niets wordt ze boos en gaat ze door het lint", licht Rens toe. "Alles wat ze binnen handbereik heeft, vliegt dan door de kamer. Meestal is dat een kopje of een bord."

Rens, die midden in een verhuizing zit waarbij hij een luxe bungalow in Culemborg betrekt, weet dat zijn Virginia het niet zo kwaad bedoelt. "Ik weet dat ze er niets aan kan doen. Zelf vindt ze het ook vervelend dat ze zo buiten zinnen kan raken."

Maar er gloort hoop aan de horizon. "Over drie maanden is het afgelopen, want dan is ze uitgerekend", zegt Rens nuchter. "Ik ga ervan uit dat ze dan verlost is van die woedeaanvallen."

Op clenbuterol betrapte Rogers niet geschorst

Wielrenner Michael Rogers wordt niet geschorst voor de positieve test op clenbuterol in oktober vorig jaar. Dat heeft de internationale wielerbond UCI woensdag bekend gemaakt. Wel moet de Australiër zijn overwinning in de Japan Cup inleveren, omdat hij daar positief heeft getest.

De drievoudig wereldkampioen tijdrijden was gedurende het onderzoek geschorst, maar dat is nu voorbij. De UCI gaat mee met het verhaal van Rogers, die altijd heeft volgehouden dat de clenbuterol in zijn bloed is gekomen door het eten van besmet vlees. Dat zou gebeurd zijn tijdens zijn verblijf in China voor de Ronde van Peking.

"Mijn familie en ik hebben de afgelopen maanden een moeilijke tijd gehad. Deze beslissing van de UCI betekent echter dat ik eindelijk weer kan doen wat ik zo graag doe en dat ik per direct weer mee kan doen aan wedstrijden", aldus de renner van Team Saxo-Tinkoff in een statement. 

GroenLinks eist opheldering zelfmoord asielzoeker

GroenLinks eist snel opheldering van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) over de zelfmoord van een Armeense asielzoeker die onder overheidstoezicht stond. Dat laat Tweede Kamerlid Linda Voortman woensdag weten.

NRC Handelsblad bericht woensdag over de dood van de Armeen. Die had een zware psychiatrische stoornis, maar sinds zijn aankomst in Nederland in december had hij geen psychiatrische begeleiding meer gekregen. Volgens zijn advocaat leed hij aan waanideeën, en had een psychiater moeten beoordelen of en onder welke voorwaarden hij Nederland had kunnen verlaten.

Volgens de krant was de man een zogeheten zorgmijder en zag de immigratiedienst IND in dat hij problemen had. Toen het niet lukte hem daarmee te helpen, was het geen reden om af te zien van de uitzettingsprocedure. Hij pleegde anderhalve week geleden zelfmoord in het bos bij een asielzoekerscentrum in de buurt van Deventer.

Vorig jaar overleed ook al een asielzoeker die onder toezicht van de overheid stond. Aleksandr Dolmatov pleegde zelfmoord in zijn cel. Dat bracht staatssecretaris Teeven in grote politieke problemen. Hij beloofde dat de immigratiedienst IND voortaan humaner te werk zou gaan.

Voortman reageert geschokt op het bericht van de zelfmoord van de Armeense asielzoeker. Zij wil snel een Kamerdebat over de kwestie. Volgens Voortman heeft Teeven een jaar na de dood van Dolmatov nog geen enkele van zijn beloftes ingelost om het asielbeleid humaner te maken.

Effect zuinige auto's op CO2-uitstoot valt tegen

Het gunstige belastingregime voor zuinige auto's heeft tot twee procent minder CO2-uitstoot geleid. Op basis van de testresultaten van de verkochte auto's had de daling vier tot vijf procent moeten bedragen. De tegenvaller komt doordat auto's in de praktijk minder zuinig blijken en meer CO2 uitstoten dan op papier. Bovendien zijn er vanwege de lagere belastingen meer auto's verkocht. Dat schrijft het Planbureau voor de Leefomgeving in woensdag gepubliceerd onderzoek.

Het planbureau concludeert toch dat het gunstige belastingregime effectief is geweest. Veel particulieren hebben door de maatregelen gekozen voor een kleinere, zuinigere auto. Nederland behoorde voor de invoering van de lagere aanschafbelasting voor zuinige auto's in 2006 tot de achterblijvers wat betreft beperking van de uitstoot van auto's, nu is Nederland koploper.

Het succes plaatst de beleidsmakers wel voor een dilemma, schrijft het planbureau. De belastingmaatregel is namelijk duur. De schatkist heeft zijn sinds de invoering anderhalf tot twee miljard euro aan inkomsten misgelopen. Het streven was om de belastinginkomsten op peil te houden.

De regering werkt momenteel aan een nieuwe belastingregime voor auto's voor de jaren 2016-2019. "Door de daling van de belastinginkomsten ontstaat de behoefte om de regelgeving periodiek aan te passen, terwijl autogebruikers, -producenten en -verkopers juist hechten aan stabiele fiscale regels voor een langere periode", aldus het planbureau.

Nederlandse jihadi's pleegden zelfmoordaanslagen

Nederlandse jihadstrijders hebben twee zelfmoordaanslagen gepleegd in het Midden-Oosten. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) woensdag gezegd bij de presentatie van het jaarverslag van de geheime dienst AIVD over 2013. Het zou gaan om Syrië en Irak.

De aanslagen onderschrijven volgens Plasterk het risico van uitreizende en terugkerende jihadstrijders. Uit het jaarverslag van de dienst blijkt dat het aantal jihadi's dat naar Syrië vertrekt nog steeds groeit. Daarnaast is een groot deel van hen al teruggekeerd, wat serieuze risico's kan opleveren.

Niet alleen kunnen zij een opdracht hebben om een aanslag in het Westen te plegen, ook voedt het de radicalisering van moslims in Nederland, aldus de AIVD.

"Zij vormen potentieel een grote bedreiging voor de veiligheid", schrijft Plasterk in het voorwoord van het jaarverslag. "Meestal jonge mensen doen ervaring op met heftig geweld, raken ideologisch extra gemotiveerd, doen internationale contacten op, en een deel van hen keer vervolgens terug naar Europa."

Behalve de onrust in het Midden-Oosten als gevolg van de strijd in Syrië vraagt de geheime dienst in zijn jaarverslag ook aandacht voor bedreigingen voor de Nederlandse topsectoren. De digitale spionage van politieke, economische en technologische kennis wordt steeds geavanceerder. De 'cyberbedreigingen' trekken zich weinig aan van landsgrenzen. Het inlichtingenwerk gebeurt dan ook in samenwerking met andere diensten, aldus Plasterk.

Grote steden groeien steeds sneller

De steden met meer dan honderdduizend inwoners hebben weer een groter deel van de bevolkingsgroei voor hun rekening genomen. Het aantal inwoners in de dertig grootste gemeenten steeg vorig jaar met 47.000 mensen. In de rest van Nederland kwamen er slechts drieduizend inwoners bij, blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De groei in kleinere gemeenten volgde jaren dezelfde lijn als die van grotere gemeenten, maar na 2008 werden de verschillen steeds groter. In 2012 werden de verschillen iets kleiner door een lagere groei bij de grote gemeenten. Maar vorig jaar is de groei bij de grotere gemeenten weer toegenomen terwijl de groei bij de kleinere gemeenten richting de nul gaat.

Het proces van verstedelijking gaat door, concludeert het CBS. De vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht nemen bijna de helft van de bevolkingsgroei voor hun rekening. Daar steeg het aantal inwoners vorig jaar met 23.000. In 2006 namen deze steden samen nog geen tien procent van de groei voor hun rekening.

De grotere gemeenten groeiden vooral doordat er veel kinderen zijn geboren. In de rest van Nederland nam het aantal geboorten af. De groei door buitenlandse migratie sloeg de afgelopen jaren voor ruim de helft neer in de grote steden.

Sinds 2009 zijn er vijf gemeenten bij gekomen met meer dan honderdduizend inwoners. Het gaat om Alphen aan den Rijn, Delft, Leeuwarden, Venlo en Westland. In totaal telt Nederland sinds 1 januari 403 gemeenten.

Oorlogsschepen uit WO2 gedetailleerd vastgelegd

Een onbemande onderzeeër heeft gedetailleerde afbeeldingen gemaakt van twee Amerikaanse oorlogsschepen die in de Tweede Wereldoorlog gezonken zijn voor de kust van Engeland. De wrakken werden onderzocht door een Amerikaans bedrijf omdat de ramp op 28 april exact zeventig jaar geleden is. Bij de mislukte operatie Exercise Tiger kwamen 749 militairen om het leven.

Het bedrijf dat de beelden maakte, Hydroid, zegt dat er nog nooit zulke scherpe sonarbeelden van het schip gemaakt zijn als nu. De beelden werden gemaakt op vijftig meter diepte door een autonome onderzeeër, een zogeheten AUV. "Dankzij de AUV konden we zeer dicht bij het wrak komen," aldus Richard Williams van Hydroid Europe. Volgens hem zijn er wel vaker duikers bij geweest, maar konden zij de gezonken schepen niet zo goed in kaart brengen. Williams beloofde de beelden te doneren aan het nationale archief van het Verenigd Koninkrijk en beschikbaar te stellen voor herdenkingen.

De twee schepen gingen ten onder tijdens een proefmissie, Exercise Tiger. Het was de bedoeling dat ze zouden oefenen voor de invasie op D-Day, maar ze werden ontdekt en door Duitse torpedo's tot zinken gebracht. Het is een van de minst bekende catastrofes voor de geallieerden van de Tweede Wereldoorlog. De overlevenden moesten hun mond houden en over de slachtoffers werd tot bijna twee maanden na D-Day niets gezegd. Het verhaal kon pas compleet verteld worden nadat documenten over de missie in 1974 openbaar waren geworden.

Draadloos internetten in de trein blijft gratis

Reizigers kunnen ook de komende jaren gebruikmaken van gratis wifi in de intercity's van de NS. Dat staat in de plannen van landelijke spoorvervoerder die woensdag werden gepresenteerd.

De gratis dienst wordt momenteel uitgevoerd via het netwerk van T-Mobile. Sinds een maand is de naam van het netwerk 'Wifi in de trein' om te voorkomen dat gebruikers contact opnemen met T-Mobile als er storingen zijn. Over de snelheid van het netwerk wordt geregeld geklaagd.

De nieuwe netwerknaam moet het voor de NS ook makkelijker maken voor een nieuwe aanbieder te kiezen. T-Mobile had een contract tot 1 april. In afwachting van de openbare aanbesteding is dat contract tijdelijk verlengd. Een woordvoerder van de NS verwacht dat er voor de zomer meer duidelijkheid komt over het nieuwe contract.

Transferverbod FC Barcelona opgeschort

FC Barcelona kan komende zomer toch de transfermarkt op. De wereldvoetbalbond FIFA heeft het transferverbod (voor twee 'windows') opgeschort. Barcelona kreeg op 2 april een transferverbod opgelegd van de FIFA.

De Catalaanse grootmacht had volgens de tuchtcommissie van de wereldvoetbalbond regels overtreden bij het vastleggen van talenten onder de achttien jaar van buiten Europa. Barcelona kreeg ook een boete van 370.000 euro.

De huidige nummer drie in de Primera División mocht de komende transferwindows (komende zomer en volgend jaar januari) geen nieuwe spelers aantrekken. Dat was een flinke streep door de rekening omdat Barça afscheid neemt van onder meer doelman Victor Valdés en Carles Puyol.

Barcelona had al akkoorden met bereikt met keeper Marc-André ter Stegen (Borussia Mönchengladbach) en middenvelder Alen Halilovic (Dinamo Zagreb). Het was de vraag of beide spelers wel naar Camp Nou mochten komen, hoewel er volgens Dinamo Zagreb geen twijfel was over Halilovic.

De club uit Catalonië ging echter in beroep tegen de straf en mag hangende dat beroep alsnog de transfermarkt op. Dat betekent dat Barcelona komende zomer op zoek kan gaan naar versterkingen. De ploeg van de bekritiseerde trainer Gerardo Martino lijkt het seizoen zonder zilverwaar af te gaan sluiten.

Activisten vangen opnieuw bot in zaak orka Morgan

De beslissing om orka Morgan eind november 2011 naar een park op het Spaanse eiland Tenerife te brengen was volkomen terecht. Een plan om het dier in de natuur vrij te laten is niet 'bevredigend' genoeg. Bovendien heeft het park ervaring met het houden van orka's. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald.

De Raad van State heeft bij zijn uitspraak rekening gehouden met het feit dat de familiegroep van Morgan niet is gevonden en dat het dier behoort tot een orkasoort met een strikt sociale structuur. Daarnaast is Morgan nog jong en is volgens de hoogste rechter niet zeker dat zij in haar eigen voedselbehoefte kan voorzien.

De uitspraak betekent opnieuw een nederlaag voor de Stichting Dolphinmotion en Stichting Sea First, die het dier liever in de vrije natuur zien. Maar hun plan om dit te bewerkstelligen, is volgens de Raad van State geen 'andere bevredigende oplossing'.

Net als de rechtbank Amsterdam destijds stelt ook de Raad van State dat de toestemming van toenmalig staatssecretaris Henk Bleker (CDA) om de orka naar Loro Parque op Tenerife te brengen, rechtmatig was. Dat het park ook commercieel is, is volgens de raad geen bezwaar.

De stichtingen betoogden verder dat Morgan in het park geen goede verzorging krijgt. Maar de raad kan hier naar eigen zeggen niet over oordelen, omdat de verzorging niet in deze zaak aan de orde was. In Nederland kunnen de stichtingen niet verder procederen, de verzorging kan wel bij een Spaanse rechtbank worden aangekaart, aldus een woordvoerder van de Raad van State.

Orka Morgan werd in juni 2010 ernstig verzwakt aangetroffen in de Waddenzee. Pogingen om haar naar zee te brengen mislukten, waarna zij herstelde in het Dolfinarium in Harderwijk. Omdat het bassin te klein werd, werd de orka overgebracht naar het Loro Parque.

Wat er was gebeurd als de stichtingen gelijk hadden gekregen, is onduidelijk. Terug naar het Dolfinarium in Nederland kan niet, vanwege het te kleine bassin. Hoogstwaarschijnlijk had Morgan op Tenerife moeten blijven in afwachting van een nieuwe oplossing.

Boogschutter Van den Berg wint World Cup-kwalificatie

Boogschutter Sjef van den Berg is 2014 uitstekend begonnen. De pas negentienjarige nummer veertig van de wereld wist tijdens de World Cup in Shanghai de kwalificatie van het olympische onderdeel recurve te winnen. Met 72 pijlen kwam hij tot een score van 669 punten. Ook de compoundmannen deden het voortreffelijk in de kwalificatie.

"Mijn pijlen kwamen gewoon allemaal precies waar ik ze wilde hebben in het bord, precies zoals ik ze aanvoelde. Ik heb eigenlijk niks te klagen. De score is niet heel bijzonder, maar ik denk dat door de wind niemand een betere score neer kon zetten", aldus Van der Berg. Indoor won hij al twee keer de kwalificatie van een World Cup, maar dat bracht hem nog geen podium. "Ik voel me goed en zit vol vertrouwen. Mijn boog is erg goed afgestemd dus ik ga ervoor om nu wel het podium te halen."

Van den Berg was niet de enige Nederlander die in actie kwam. Nummer zeven van de wereld Rick van der Ven, die in Londen tijdens de Olympische Spelen furore maakte met plek vier, kwam met een score van 650 punten tot de 28e plek. Mick de Bakker, nummer 170 van de wereld, moest genoegen nemen met de 61e plek. Donderdag staat de wedstrijd tot en met de halve finales op het programma. Van den Berg staat dankzij zijn zege automatisch in de 1/16e finale.

Het Nederlandse mannenteam kwalificeerde zich zonder problemen voor de wedstrijd. Met Van der Berg, Van der Ven en De Bakker werden ze zevende. Zij zullen het vrijdag in de achtste finales opnemen tegen de Russen. 

Er wordt in Shanghai ook geschoten met de niet-olympische compoundbogen. De Nederlanders deden het daar meer dan uitstekend in de kwalificatieronde. Wereldkampioen Mike Schloesser kwam tot 710 punten, goed voor de derde plek. Ruben Bleyendaal schoot 705 punten en werd dertiende, één plek voor Peter Elzinga die eveneens 705 punten scoorde.

Alleen het Amerikaanse team wist beter te presteren dan de Nederlanders. Schloesser en zijn teamgenoten scoorden acht punten te weinig voor de winst en nemen het vrijdag op tegen Hong Kong. Bij de vrouwen deed Inge van Caspel mee. Zij werd verdienstelijk 21e en begint donderdag tegen de Britse Claudine Jennings.

Vrouwen worden ziek van porno

Porno kijken met een droge doos is een slecht idee. De vrouwen worden er namelijk ziek van. Letterlijk.

Volgens onderzoekster Charmaine Borg van de Universiteit van Groningen hebben vrouwen andere hersens dan mannen. Waar een man spontaan een kloppende roede krijgt bij het kijken van porno, worden vrouwen juist misselijk. Hun grijze massa krijgt namelijk een signaal dat er iets mis is, als zij ongeil naar een pornofilm kijken.

De wetenschappers hebben voor het onderzoek snoeiharde porno voorgeschoteld aan dames die op dat moment een droge kier hadden. En wat bleek nu? Hun lichamen gaven aan onpasselijk te worden van de geile beelden.

"Hun lichaam gaat meteen in verdediging", verklaart Borg. "Je kan porno een beetje vergelijken met het kijken naar een bord vol vies eten. Je ontwikkelt allerlei emoties waardoor je het voedsel niet wil opeten."

Mannen zitten echter heel anders in elkaar. Ook al hadden ze een slappe, ze krijgen spontaan een stijfje als ze naar porno kijken en hebben dan spontaan zin in geile neukseks. "Vrouwen hebben gewoon meer context, zoals erotische verhalen, nodig om opgewonden te raken."

De Bakker zet zegereeks in Zuid-Amerika voort

Tennisser Thiemo de Bakker blijft aan de winnende hand in Zuid-Amerika. De 25-jarige Westlander drong dinsdagavond plaatselijke tijd door tot de tweede ronde van het challengertoernooi in Santos. De Bakker klopte in iets meer dan een tijd met tweemaal 6-2 thuisspeler Flavio Saretta.

Voor De Bakker was het zijn achtste opeenvolgende zege. Vorige week won hij als qualifier het challengertoernooi van Santiago. De mondiale nummer 144 is de enige Nederlandse deelnemer op het Braziliaanse gravel. De als zevende geplaatste De Bakker treft in de tweede ronde Louk Sorensen uit Ierland.

BlizzCon keert terug dit jaar

Roep je guildleden, je clangenoten en je vrienden, want BlizzCon keert terug dit jaar op vrijdag 7 november en zaterdag 8 november. Het is de achtste keer dat Blizzard Entertainment een conventie houdt en het zal dit jaar in het Anaheim Convention Center in Californië gehouden worden.

Kaartverkoop zal beginnen op 8 mei en een nieuwe lading op 10 mei en kost 199 dollar. Daarnaast zijn er ook een aantal tickets beschikbaar voor een exclusief pre-BlizzCon diner waarbij de opbrengst naar Children's Hospital of Orange County zal gaan.

''BlizzCon is altijd ons hoogtepunt van het jaar.'' Zegt Mike Morhaime, voorzitter en oprichter van Blizzard Entertainment. ''Met Hearthstone en Reaper of Souls onlangs uitgebracht en Heroes of the Storm en Warlords of Draenor die bijna in bèta zijn zal 2014 een geweldig jaar zijn voor iedereen die van onze spellen houdt. We kunnen niet wachten om het te vieren en om te delen waar wij aan het werk zijn geweest dit jaar.''

Zoals elk jaar kun je bij BlizzCon de nieuwste Blizzardspellen proberen, zijn er toernooien, Q&A's met developers en nog veel meer.

Nu is Californië niet bepaald om de hoek, maar dit wil niet zeggen dat je het dan hoeft te missen. Blizzard zal ook virtuele tickets verkopen, de prijs en vereisten zullen later bekendgemaakt worden. 

Nederlandse beachvolleybalsters onderuit in kwalificatie

Laura Bloem en Marloes Wesselink zijn er niet in geslaagd zich te kwalificeren voor het hoofdtoernooi van de Fuzhou Open. Het toernooi in China is het eerste van het nieuwe seizoen in de FIVB World Tour. 

Voor de 24-jarige Bloem en haar drie jaar oudere partner, als zevende geplaatst in de kwalificatie, was het nog maar het tweede toernooi waar ze samen speelden. De eerste wedstrijd in China ging nog goed. Het duo won met 21-16, 21-11 van de Japanse dames Urata/Nagata, de nummers laatst van de plaatsingslijst.

In de tweede en beslissende wedstrijd ging het echter mis. Met Nishibori/Mizoe stond er opnieuw een Japans duo, dit keer als tiende geplaatst, tegenover de Nederlandse vrouwen. De eerste set ging met 21-19 naar Bloem/Wesselink, waarna de tweede set met 19-21 verloren ging. De beslissende set ging lang gelijk op, maar het waren toch de Japanse vrouwen die met 15-17 aan het langste eind trokken.

Diplomaten harder aangepakt bij wangedrag

Nederland zal vaker vragen om opheffing van de diplomatieke onschendbaarheid wanneer buitenlandse diplomaten zich hier flink misdragen. Nu gebeurt dat zelden, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag in een persbericht. Ook komt er jaarlijks een lijst van ambassades en internationale organisaties waarvan het personeel de boetes niet betaalt.

De afgelopen vier jaar is ongeveer vijf keer gevraagd om opheffing, zodat het OM een delict beter kan onderzoeken, meldt een woordvoerder van het ministerie Buitenlandse Zaken. "Wanneer we het vaker vragen, zal het ook vaker gebeuren. Dat is het idee", aldus de zegsman. "Als dat niet gebeurt, verwachten we dat ambassades er eerder voor kiezen om iemand terug te trekken omdat we de druk opvoeren. Zo iemand heeft dan toch een smetje."

Het verzoek om opheffing zal vooral worden gedaan bij ernstige strafrechtelijke delicten, zoals mishandeling en het veroorzaken van lichamelijk letsel bij rijden onder invloed. Als een land hier niet aan meewerkt, zet het ministerie in op beëindiging van de uitzending van de betrokken diplomaat.

"We hechten aan het Verdrag van Wenen dat de immuniteit van diplomaten regelt. Er zijn dus grenzen aan wat we kunnen doen. Maar alle mogelijkheden die er zijn, gaan we benutten", aldus minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA). "Het lukt helaas niet om de kentekens van wanbetalende diplomaten in te trekken, maar we hebben een reeks andere maatregelen."

Aan intrekking van diplomatieke kentekens kleven 'grote praktische en principiële bezwaren'. De diplomatieke status van de betrokken persoon verandert immers niet. Daarnaast leidt het intrekken van de zogeheten CD-kentekenplaten meteen tot fiscale gevolgen en kan het de vrijheid van beweging van diplomaten beperken, aldus Buitenlandse Zaken. Dit laatste is een schending van het Verdrag van Wenen.

Een maatregel die het ministerie wel kan nemen, is ambassades, consulaten en internationale organisaties elke drie maanden aanspreken op het niet-betalen van boetes door hun personeel. Na een laatste waarschuwing trekt het ministerie van Buitenlandse Zaken belastingvrije tankkaarten in.

"In plaats van eenvoudig belastingvrij te tanken, moeten de wanbetalers bonnetjes bewaren en deze met de benodigde formulieren voor teruggave naar de Belastingdienst sturen", zo deelt het ministerie mee. "Ervaringen in andere landen wijzen uit dat deze maatregel zeer effectief is, omdat het voor de betrokkenen erg veel administratieve rompslomp met zich meebrengt."

Eerder bleek dat buitenlanders met een diplomatieke status zich in Nederland sinds 2010 85 keer schuldig hebben gemaakt aan een misdrijf. Het gaat dan vooral om verkeersdelicten. Van de vierduizend verkeersboetes die vorig jaar zijn uitgedeeld, werd nog geen 46 procent betaald.

Toch valt het allemaal wel mee, schrijft Timmermans aan de Tweede Kamer. Diplomaten kregen in 2013, in vergelijking met de gemiddelde Nederlander, ruim de helft minder verkeersboetes opgelegd. Het aantal strafrechtelijke incidenten lag eveneens lager dan het gemiddelde.

In Nederland wonen en werken zo'n twintigduizend buitenlandse diplomaten en hun gezinnen. Immuniteit is volgens Buitenlandse Zaken een 'hoeksteen van de diplomatie'. Het verzekert dat diplomaten de belangen van hun land kunnen behartigen zonder dat ze onder druk gezet of gechanteerd kunnen worden. Om te voorkomen dat zoiets ook via partners of kinderen gebeurt, hebben ook zij immuniteit.

'Liefde is net crackverslaving'

Halina Reijn heeft het maar moeilijk met vlinders in haar buik. "Van verliefdheid word je zo onzeker", verzucht Reijn voor de camera van Novum Nieuws. "Liefde is net een crackverslaving. Wat heb je eraan?"

De 38-jarige actrice wordt naar eigen zeggen 'heel obsessief' als ze dol is op iemand. "Dan word ik heel romantisch. Ik doe alles, het maakt niet uit wat. Serenades zingen, brieven schrijven, bossen rozen kopen. Heel irritant." Reijn heeft meerdere serieuze relaties gehad. Volgens geruchten scharrelde ze vorig jaar met Edgar Davids.

Reijn zou niet graag de persoon zijn op wie ze valt. "Ik zou echt niet diegene willen zijn waar ik verliefd op ben, dat is verschrikkelijk. Ik heb echt medelijden met die mensen, maar ja, ik kan er niets aan doen."

'Duurder spitstarief jaagt treinreizigers auto in'

Als de treinkaartjes in de spits inderdaad duurder worden, nemen treinreizigers sneller de auto. Dat vreest voorzitter van reizigersorganisatie Rover Arriën Kruyt. "We willen juist dat mensen minder gebruikmaken van de auto", zei hij op Radio 1.

De NS wil treinkaartjes in de spits tot tien procent duurder maken en in de daluren twaalf procent goedkoper. "Ik ben bang dat mensen dan vaker gaan autorijden en niet de trein nemen", zei Kruyt.

Als de prijzen hoger worden, moet daar volgens Kruyt ook wat tegenover staan. "Als je een goed product levert, zijn mensen bereid meer te betalen. De kunst is om mensen te verleiden. Dat doe je niet door de prijzen te verhogen op momenten dat veel mensen in de trein willen."

Kruyt wees erop dat het in het bedrijfsleven niet ongewoon is om prijsverlagingen door te voeren om een product aan de man te brengen. De NS kan volgens hem meer reizigers lokken door prijzen te verlagen.

Toyota blijft grootste autobouwer

Toyota heeft ook in de eerste maanden van dit jaar zijn koppositie als grootste autoverkoper behouden. De Japanse autofabrikant verkocht in het eerste kwartaal bijna 2,6 miljoen nieuwe voertuigen, terwijl concurrenten General Motors en Volkswagen elk op 2,4 miljoen auto's bleven steken. Dat blijkt woensdag uit verkoopcijfers van Toyota.

Ook vorig jaar verkocht het bedrijf al de meeste auto's, toen er in totaal net geen tien miljoen nieuwe Toyota's de showroom uit reden. De Japanners hopen dit jaar de grens van tien miljoen auto's in een jaar te passeren. Een groei in de verkoop van meer dan zes procent in het eerste kwartaal is daarbij een stap in de goede richting.

Concurrent Volkswagen groeide tussen januari en maart eveneens met pakweg zes procent. Het Amerikaanse General Motors - getroffen door grootschalige technische problemen bij oudere auto's - zag de verkoop daarentegen slechts met twee procent groeien. Tussen GM en Volkswagen zat vorig kwartaal nog een gat van slechts een slordige twintigduizend verkopen.

General Motors raakt daarmee achterop bij zijn voornaamste concurrenten. De Amerikanen waren tot 2008 ruim zeventig jaar lang de grootste autofabrikant ter wereld. Na het uitbreken van de crisis moest GM die positie echter afstaan aan Toyota. In 2011 was GM nog even weer de grootste, na de aardbevingen en tsunami's in Azië.

'Dode na rellen in sloppenwijk Rio'

In een sloppenwijk in Rio de Janeiro zijn dinsdag rellen uitgebroken na de dood van een populaire lokale beroemdheid. Op verschillende plaatsen werd brand gesticht. Een drukke toeristenstraat in Copacabana werd bekogeld met glazen flessen en zelfgemaakte bommen. De wijk ligt op een paar honderd meter van het olympische zwembad.

Nadat elitetroepen van de politie de sloppenwijk Pavao-Pavaozinho waren binnengetrokken om de rellen te beëindigen braken zware vuurgevechten uit. Daarbij viel volgens de krant O Globo een dode. Een 12-jarige jongen raakte gewond.

Volgens de buurtbewoners was de dood van Douglas Rafael da Silva Pereira, in de wijk bekend als danser op de nationale televisie, de schuld van de politie. "De politie heeft mijn vriend doodgeslagen, net zoals ze gemarteld en gemoord hebben in andere gemeenschappen," zegt Johanas Mesquita, die in de buurt woont. "Deze poging om vrede te brengen naar de favela's is een mislukking, het politiegeweld vervangt alleen maar wat de drugsbendes eerst aanrichtten."

De sloppenwijk is een van de wijken die volgens de politie 'gepacificeerd' is. Met een ambitieus programma wordt gepoogd achterbuurten waar criminelen de dienst uitmaken veiliger te maken. Het is de bedoeling dat de stad tijdens het wereldkampioenschap voetbal dit jaar en de Olympische Spelen in 2016 een stuk veiliger is dankzij stevig ingrijpen van de politie en tientallen permanente politieposten.

Er wordt sinds de start van het programma in 2008 geklaagd dat de politie veel te veel geweld gebruikt. Meerdere buurtbewoners zouden om het leven zijn gekomen. Dat is volgens sommigen ook de reden dat er rellen zijn uitgebroken. Bovendien, zeggen inwoners van de favela's, zijn de betere sociale voorzieningen die beloofd werden uitgebleven.

In een van de spraakmakende zaken rondom het optreden van de autoriteiten worden meer dan twintig politiemensen verantwoordelijk gehouden voor de dood van een man die door de politie zou zijn doodgemarteld.

Vooruitzichten voor Ecclestone in proces niet goed

Het lijkt erop dat Bernie Ecclestone zijn functie als Formule 1-baas neer moet gaan leggen. Het proces in Duitsland tegen de 83-jarige Brit begint morgen en de vooruitzichten zijn voor hem niet erg positief.

Ecclestone betaalde bij de verkoop van de aandelen van de Formule 1 44 miljoen dollar aan de inmiddels voor corruptie veroordeede Gerhard Gribkowsky. Dit is in het proces tegen de ex-bankier al bewezen verklaard. De aandelen van de sport gingen in 2006 over van BayernLB naar CVC Capital dat Ecclestone aan de macht wilde houden. De aanklagers in München zijn ervan overtuigd dat er omkoping in het spel was. Mocht dit bewezen worden dan is Ecclestone na veroordeling zijn baan kwijt.

Ecclestone zelf beweerde in een eerder stadium dat hij afgeperst werd door Gribkowsky, maar in de aanloop naar het proces lijkt deze verklaring niet overeind te kunnen blijven. Voor het proces zijn veel zittingsdagen op dinsdagen en woensdagen gepland. Hierdoor kan Ecclestone zolang het proces duurt de sport nog blijven leiden.

Warface nu beschikbaar voor Xbox 360

De online first-person shooter Warface Xbox 360 Edition van Crytek en Microsoft Studios is nu beschikbaar op Xbox 360 in de Xbox Game Store.

De free-to-play shooter zal een 5-soldaats coöperatieve modus en een tot acht personen competitieve Versus modus bevatten, waar spelers uit vier Warface-klassen kunnen kiezen: Rifleman, Medic, Engineer, en Sniper en daarin verschillende tactieken, gameplay stijlen en wapensets ervaren.

Vanaf nu zal Warface voor Xbox 360 regelmatig content updates ontvangen, die nieuwe, dagelijkse coöperatieve campaign missies en nieuwe maps, wapens, boosts en meer zal bieden. Crytek heeft daarnaast een launch trailer vrijgegeven.

Warface Xbox 360 Edition is exclusief beschikbaar op Xbox 360 als free-to-play met Gold-titel.

Verbeek ontslagen bij 1. FC Nürnberg

Trainer Gertjan Verbeek is door 1. FC Nürnberg aan de kant gezet. De Deventenaar wist de club niet uit de degradatiezorgen te leiden. Verbeek (51) wordt verantwoordelijk gehouden voor de magere resultaten. Nürnberg staat met drie duels te gaan op de zeventiende plek in de Bundesliga.

De nummers zeventien en achttien (Eintracht Braunschweig) degraderen rechtstreeks. De nummer zestien (Hamburger SV) speelt play-offs om lijfsbehoud. Het gat met het vooralsnog veilige VfB Stuttgart van Huub Stevens (vijftiende) is vijf punten voor Nürnberg. De clubleiding had geen vertrouwen in een goed slot van het seizoen met Verbeek aan het roer. De coach is woensdag samen met assistent Raymond Libregts aan de kant gezet, meldt Nürnberg op de clubsite.

Roger Prinzen, trainer van de beloftenploeg, neemt samen met Marek Mintal de rest van het seizoen het takenpakket van Verbeek over. Het duo leidt woensdag al hun eerste training. Technisch directeur Martin Bader hoopt dat de trainerswissel nog voor een effect kan zorgen voor de laatste drie wedstrijden.

Verbeek wist Nürnberg in 22 wedstrijden naar vijf overwinningen te leiden. Van de laatste tien competitieduels gingen acht verloren. "Deze beslissing valt ons zwaar, want Gertjan heeft zich altijd volledig ingezet voor ons. Maar lijfsbehoud in de Bundesliga heeft de hoogste prioriteit bij de club", aldus Bader op de clubsite.

Tienermeisje stopt pistool in poesje

Dallas Archer uit Tennessee is geen strak tienermeisje meer. Het 19-jarige meisje uit Kingsport had namelijk een revolver verstopt in haar punani. Het vuurwapen bleek nog te zijn geladen ook.

Het blondje werd maandag betrapt op het rijden met een ongeldig rijbewijs. Hierop besloot Bromsnor Archer op te pakken en in de gevangenis te gooien. Tijdens het fouilleren voelde een gevangenismedewerkster echter een vreemd voorwerp bij haar kruis.

Hierop besloot men de jongedame aan een nadere inspectie te onderwerpen. Al snel toverde men een geladen revolver uit haar poesje tevoorschijn. Voor de kenners: een North American Arms 22 LR revolver, een minivuurwapen van tien centimeter met plaats voor vijf kogels.

Het wapen blijkt vorig jaar te zijn gestolen van John Souther, een gepensioneerde autoverkoper. Toen men hem op de hoogte stelde dat zijn revolver was teruggevonden, gaf hij aan deze graag terug te willen. Bij het horen van de vindplaats, voegde de ouwe baas eraan toe dat hij het vuurwapen wel grondig zal schoonmaken met bleekmiddel.

ArcherDe revolververstopster in kwestie
(foto: Kingsport Police Department)

[NBA] Pacers op gelijke hoogte met Hawks in play-offs

Indiana Pacers is in de eerste ronde van de play-offs op gelijke hoogte gekomen met Atlanta Hawks. De winnaar van de reguliere competitie in de Eastern Conference was in eigen huis te sterk voor de nummer acht: 101-85. De Pacers hadden in Atlanta het eerste duel verrassend verloren.

De ploeg die als eerste vier wedstrijden wint, bereikt de volgende ronde. Ook de volgende twee duels worden in Indianapolis gespeeld. Ook Toronto Raptors bracht de ontmoeting met Brooklyn Nets in evenwicht. De Canadezen zegevierden voor eigen publiek met 100-95. DeMar DeRozan eiste een hoofdrol op met dertig punten. De Raptors spelen ook de komende twee duels thuis.

Chicago Bulls moet vrezen voor uitschakeling. De ploeg verloor tegen Washington Wizards ook het tweede uitduel: 101-99. De 25 punten van D.J. Augustin mochten niet baten. Bradley Beal kwam namens de Wizards tot een puntje meer. De serie verplaatst zich nu naar Chicago, waar de komende twee duels worden gespeeld.

'Van Gaal en Ancelotti topkandidaten bij United'

Louis van Gaal is samen met Carlo Ancelotti de belangrijkste kandidaat om de nieuwe trainer van Manchester United te worden. Dat bericht de Britse krant The Guardian woensdag. De Engelse landskampioen zou per se een ervaren coach willen aanstellen als opvolger van de dinsdag ontslagen David Moyes. Van Gaal heeft na het WK in Brazilië zijn handen vrij. Ancelotti is nu trainer van Real Madrid.

Omdat United een zwaargewicht als nieuwe coach wil, zou de succesvolle Diego Simeone van Atletico Madrid niet tot de kanshebbers behoren. Datzelfde geldt voor interim-coach Ryan Giggs, zelfs al zou de Welshman in de resterende vier duels boven verwachting presteren.

Sir Alex Ferguson krijgt een belangrijke stem in de aanstelling van de nieuwe coach, ook al was het verblijf van Moyes geen succes. De Schot werd op aanraden van zijn landgenoot naar Old Trafford gehaald, maar rendeerde geen moment. United staat zevende in de Premier League en is al voor alle bekercompetities uitgeschakeld.

'Sabia en Touriya pakken Sylvie aan'

Sabia Engizek en Touriya Haoud hebben de handen ineengeslagen om hun voormalige hartsvriendin Sylvie Meis het leven zuur te maken. De twee zouden regelmatig contact hebben via de telefoon. "Ze kan haar borst natmaken", zegt een bron woensdag in De Telegraaf. Meis heeft al laten weten zich weinig druk te maken over haar twee haatdragende ex-vriendinnen.

Engizek ging er met Meis' echtgenoot Rafael van der Vaart vandoor. Haoud deed een boekje open over Meis en verkocht onthullende foto's. Nu hebben ze besloten samen te werken.

"Sabia heeft zich in Duitsland gehaat gemaakt en wordt op straat nagewezen", gaat de bron verder. "Waar zij baat bij heeft, is dat er zo snel mogelijk verhalen over Sylvie de wereld in geholpen worden zodat zij er weer wat beter van afkomt. Zelf heeft ze alles wat zij over Sylvie weet al een keer in Bild gespuid. Daarover kreeg zij woorden met Rafael en daarna hebben we haar nooit meer gehoord." Daarom zou nu Touriya aan zet zijn.

Eerst ging het contact tussen Engizek en Haoud via Twitter en dus in het openbaar. "Maar dat heeft zich nu buiten het bereik van andermans oren via de telefoon voortgezet", vertelt de bron. "En daar kan voor Sylvie niets goeds uit voortkomen." Engizek zou Haoud hebben uitgenodigd naar Hamburg te komen om 'eens lekker bij te kletsen'.

"Ze doen maar", reageert Meis in de krant. "Ik ben nergens bang voor. Ik heb niemand wat gedaan. Ik heb alleen gereagéérd op berichten van journalisten over het willen verkopen van foto's en informatie. En daar was geen speld tussen te krijgen. Voor mij is het hoofdstuk Touriya helemaal afgesloten."

'Zoektocht veerramp gaat moeilijkere fase in'

De zoektocht naar lichamen in de gezonken veerboot in Zuid-Korea is woensdag een stuk moeilijker geworden. Duikers moeten de muren van cabines doorbreken om de slachtoffers te bereiken, zegt een overheidsfunctionaris. Het dodental is intussen geklommen naar 146, ruim 150 mensen worden vermist.

"De lounge van het schip is een grote, open ruimte, dus zodra we daar binnen kwamen was onze zoektocht meteen klaar," zegt Koh Myung-seok, woordvoerder van het zoekteam. "Maar in het geval van de cabines moeten we de tussenmuren slopen omdat het allemaal compartimenten zijn," aldus Koh.

Woensdag zijn opnieuw twee bemanningsleden opgepakt. In totaal zitten er nu elf vast. Van de 29 mensen die op het schip aan het werk waren hebben 22 de scheepsramp overleefd. De kapitein en twee andere bemanningsleden worden beschuldigd van nalatigheid en het achterlaten van mensen in nood.

De meeste slachtoffers waren scholieren en zijn gevonden op de derde en vierde etage van het schip. Veel leerlingen aan boord van het schip hadden hun hutten op de derde verdieping, bij de boeg.

Uitvaartcentra in de omgeving zijn ingeschakeld om het grote aantal lichamen op te vangen. Alle centra in Ansan, de stad waar de school van de leerlingen staat, zijn al vol.

Protest tegen bezoek Obama in Filipijnen

De politie in de Filipijnen heeft woensdag wapenstokken en brandslangen ingezet om een linkse demonstratie tegen de komst van de Amerikaanse president Barack Obama op te breken. De naar schatting honderd betogers protesteerden tegen Obama's bezoek en een nieuw verdrag tussen de VS en de Filipijnen, dat voorziet in de stationering van meer Amerikaanse militairen in het land.

De oproerpolitie had een blokkade ingesteld rond de Amerikaanse ambassade in Manilla om de demonstranten op afstand te houden, maar enkele activisten wisten de agenten te omzeilen. Er ontstonden opstootjes op straat en de agenten gebruikten de brandslangen van een brandweerwagen om de betogers te verjagen. Sommige betogers liepen rond met papieren Amerikaanse vlaggen met de boodschap 'Obama, niet welkom'.

Obama brengt maandag een kort bezoek aan de Filipijnen na stops in Japan, Zuid-Korea en Maleisië. Met het voorgenomen verdrag tussen de VS en de Filipijnen komen er meer Amerikaanse militairen naar het land en daar zijn twee redenen voor: om tegenwicht te bieden aan China en om assistantie te verlenen in het geval van een ramp.

Sinds 2002 zijn er zo'n vijfhonderd Amerikaanse militairen gestationeerd in de Filipijnen. Het gaan om adviseurs die de Filipijnse krijgsmacht en veiligheidsdiensten trainen in het bestrijden van extremisten.

Einde aan verwarring maximumsnelheid snelwegen

Automobilisten krijgen via de hectometerbordjes meer duidelijkheid over de geldende maximumsnelheid op de snelwegen. Elk bordje op de hele kilometer krijgt een snelheidsaanduiding, schrijft minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) woensdag aan de Tweede Kamer. Zij wil zo een einde maken aan de bestaande verwarring en gevaarlijke situaties voorkomen.

Vanaf 1 juni past Rijkswaterstaat op de A1, A2, A4, A12 en A15 de hectometerbordjes op elke hele kilometer aan en voorziet deze van een snelheidsaanduiding. Later dit jaar volgen de andere snelwegen. Bij wegen met drie of meer rijstroken krijgen ook de hectometerbordjes links van de weg een snelheidsaanduiding. Op de spitsstrooktrajecten worden de hectometerbordjes niet aangepast, omdat hier de snelheid frequent met andere verkeersborden wordt aangegeven.

De ANWB is tevreden over de extra informatie voor de weggebruiker. "We hebben via ons meldpunt van onze leden begrepen dat er behoefte is aan extra informatie over de snelheidslimieten", zegt ANWB-hoofddirecteur Guido van Woerkom. Volgens hem zijn de hectometerpaaltjes een logische keuze omdat de weggebruiker hier op veel plekken al aan gewend is.

Op bijna de helft van de Nederlandse snelwegen kan nu 130 km/u worden gereden. In de toekomst komen er steeds langere trajecten met één maximumsnelheid, meldt Rijkswaterstaat. De verhoging van de snelheid naar de nieuwe wettelijke maximum van 130 gebeurt pas als de regels voor verkeersveiligheid, milieu en natuur daarvoor ruimte bieden.

[Upd] 'Rechterhand Wilders stapt op'

De 'minder Marokkanen'-uitspraken van PVV-leider Geert Wilders zijn ook voor Stephan Jansen, al jaren zijn rechterhand, aanleiding om op te stappen. De 31-jarige medewerker maakt zijn vertrek woensdag bekend, schrijft de Volkskrant op basis van zijn afscheidsbrief.

Jansen meldde zich al in 2006 bij de toen net opgerichte partij. In 2011 werd hij Statenlid in Zuid-Holland. Daarnaast was hij persoonlijk medewerker van Wilders in Den Haag.

In zijn afscheidsbrief aan de provinciale fractie schrijf Jansen volgens de krant dat de PVV zichzelf 'moedwillig buiten de politieke orde plaatst'. De uitspraken van Wilders zouden samenwerking met partijen als de VVD en het CDA onmogelijk hebben gemaakt.

Verder zou de rechtervleugel van 'gezond denkende conservatieven' het binnen de PVV definitief hebben afgelegd. Wilders heeft volgens Jansen voor een 'links program'gekozen.

De krant concludeert dat niet alleen Kamerleden en Statenleden de partij verlaten, maar dat er ook onder personeel sprake is van een uittocht. Zo heeft het eerder opgestapte Kamerlid Louis Bonte beleidsmedewerker Johan Driessen in dienst genomen, een voormalig medewerker van Wilders en tussen 2010 en 2012 PVV-Kamerlid.

Kamerlid Roland van Vliet stapte een dag na de gemeenteraadsverkiezingen op en heeft inmiddels de medewerker van PVV-Kamerlid Teun van Dijck in dienst genomen. Kamerlid Joram van Klaveren stapte een dag later op en vormt inmiddels een tweemansfractie met Bontes. Zij hebben een voormalige persvoorlichter van Geert Wilders in dienst genomen.

Ook onder de resterende PVV-medewerkers is de onrust groot, schrijft de krant op basis van ingewijden. Door de opstappende Kamerleden krijgt de PVV ook minder geld voor ondersteuning en staan banen op de tocht.

Update 09.35u:
Wilders reageerde zelf laconiek via Twitter:

Einde seizoen Cech, Terry ook lang uitgeschakeld

Chelsea moet het in de eindfase van het voetbalseizoen stellen zonder Petr Čech en John Terry. Volgens coach José Mourinho is het seizoen voor Čech ten einde en kan Terry alleen nog in actie komen als zijn ploeg de finale van de Champions League op 24 mei haalt. Dat zei de Portugees dinsdag na afloop van de heenwedstrijd in de halve finale tegen Atletico Madrid.

Cech raakte in Vicente Calderón na een kwartier geblesseerd aan zijn schouder na een botsing met Raul García en werd vervangen door Mark Schwarzer. Terry moest zeventien minuten voor tijd met een voetkwetsuur het veld verlaten. Chelsea speelde in Madrid doelpuntloos gelijk en mag volgende week voor eigen publiek proberen een finaleplaats veilig te stellen.

Mourinho baalt van drukke schema

Jose Mourinho is niet blij met het drukke schema van Chelsea. Chelsea nam het dinsdagavond op tegen Atlético Madrid in de halve finale van de Champions League (0-0). De return staat gepland op volgende week woensdag. Tussendoor moeten The Blues op zondag aantreden tegen Liverpool.

En daar is Mourinho niet blij mee. Volgens de Portugese trainer zitten de wedstrijden te dicht op elkaar. Hij vindt twee dagen rust voorafgaande aan de halve finale van de Champions League onvoldoende. "Doordat wij op zondag spelen ligt het probleem niet in mijn handen, maar in de handen van de mensen die hebben bepaald dat de wedstrijd op zondag moet worden gespeeld. Waarom niet op vrijdag of zaterdag? Wij representeren het Engelse voetbal. We zijn nog maar de enige Engelse club in Europa. Spanje heeft nog vier teams die actief zijn in Europa en de Spaanse voetbalbond geeft hen alle ruimte om succes te hebben."

Mourinho voelt zich genoodzaakt om zondag tegen Liverpool een zwakker team het veld in te sturen. Hij moet het in ieder geval al doen zonder de geblesseerden Petr Cech en John Terry. Het tweetal viel dinsdagavond geblesseerd uit in het duel met Atlético Madrid. Cech is voor de rest van het seizoen uitgeschakeld, terwijl de ernst van de blessure van Terry nog onduidelijk is. "Ik kan niet alleen bepalen welk team ik tegen Liverpool opstel. Ik zal moeten luisteren naar de club. Ik ben slechts een onderdeel van het geheel, de manager, niet meer dan dat."

Met nog drie wedstrijden te gaan staat Chelsea tweede op de ranglijst met vijf punten achterstand op koploper Liverpool. Chelsea moet zondag winnen om nog enige kans te maken op het kampioenschap. Wanneer er wordt verloren loopt het gat met The Reds op naar acht punten.

[WK Snooker] Trump neemt voorsprong op Ford

Snookeraar Judd Trump heeft op dag vier van de wereldkampioenschappen snooker een voorsprong genomen op qualifier Tom Ford. Na de eerste sessie lijdt hij met 6-2. Hij heeft woensdag nog vier frames nodig om te partij te winnen. 

Trump heeft voor zijn doen een matig snookerseizoen achter de rug. Hij wist dit seizoen slechts één keer de finale van een rankingtoernooi te halen. Ook in het begin van de partij was Trump nog niet overtuigend. Beide spelers pakte twee frames. Na de pauze was het spel nog steeds niet geweldig. Trump pakte wel alle frames, maar de hoogste break die hij maakte was veertig punten waard.

Ricky Walden won met 10-7 van Kyren Wilson. Na de eerste sessie had Walden een 6-3 voorsprong genomen. Wilson kwam uiteindelijk nog terug tot 8-7, maar Walden wist te partij toch over de finish te trekken. Het laatste frame tussen Walden en Wilson duurde 73 minuten en dertien seconden. Als beide spelers nog twee minuten langer aan tafel waren gebleven hadden ze het record van Mark King en Stephen Maguire uit 2009 uit de boeken gespeeld. King en Maguire deden toen op het WK 74 minuten en 58 seconden over één frame. 

Uitslagen dinsdag 22 april

Naam Naam Uitslag/stand
Marco Fu Martin Gould 6-3
John Higgins Alan McManus 7-10
Barry Hawkins David Gilbert 5-4
Judd Trump Tom Ford 6-2
Ricky Walden Kyren Wilson 10-7
Mark Allen Michael Holt 5-4

Programma woensdag 23 april

Sessie Tijd Naam Naam
Finale sessie 11.00 Barry Hawkins David Gilbert
Finale sessie 11.00 Judd Trump Tom Ford
Finale sessie 15.30 Marco Fu Martin Gould
Eerste sessie 15.30 Neil Robertson Robbie Williams
Eerste sessie 20.00 Mark Davis Domonic Dale
Finale sessie 20.00 Mark Allen Michael Holt

Onno Hoes toch niet op joodse boot bij Gay Pride

Stop de persen. Vreemdganger en burgemeester van Maastricht, Onno Hoes, zit in augustus toch niet op een boot tijdens Gay Pride. "Ik vaar niet mee, inmiddels gerectificeerd", twitterde Hoes dinsdag. De organisatie van de Gay Pride liet eerder weten dat de Limburgse burgemeester wellicht samen met presentatrice Barbara Barend op de joodse boot mee zou varen.

De boot zou dit jaar voor het eerst op het water verschijnen als onderdeel van de Exodays. Dat is een nieuw internationaal evenement dat tijdens de Gay Pride plaatsvindt en speciaal in het leven is geroepen voor joodse homoseksuelen, biseksuelen en transgenders. Dat is vast bedacht om een beetje diversiteit te laten ontstaan tussen de mensen die zo graag als gelijke behandeld willen worden.

De Gay Pride vindt dit jaar voor de negentiende keer plaats in de hoofdstad maar wordt voor het eerst georganiseerd door Gay Business Amsterdam. De vorige organisator, Stichting ProGay, besloot vorig jaar een andere koers te varen. Niet letterlijk hoor, ze gaan nog steeds nakend door de Grachten.

Kwart leden motorbende is veelpleger

Ongeveer een kwart van de mensen waarvan de politie weet dat zij lid zijn van omstreden motorclubs, staat eveneens bekend als een veelpleger. Bovendien heeft ongeveer 80 procent van de leden een strafblad, zo liet een woordvoerder van de politie woensdag weten na berichtgeving in de Volkskrant.

De politie weet van zo'n 600 mensen dat zij bij een motorclub horen. "We hebben geen ledenlijsten, maar wel een aardig beeld", aldus de woordvoerder. De leden met een strafblad hebben allerlei delicten op hun conto, variërend van "lichtere feiten tot mishandeling, afpersing, drugshandel en erger".

Olietanker beroofd bij Maleisië

Piraten hebben dinsdag een Japanse olietanker geënterd in de Straat van Malakka en miljoenen liters dieselbenzine gestolen. Dat heeft de kustwacht van Maleisië woensdag bekendgemaakt.

De tanker was onderweg van Singapore naar Myanmar toen de piraten, gewapend met pistolen en machetes, aan boord kwamen. Niet lang na de entering verscheen een andere tanker en werd in enkele uren tijd drie van de vijf miljoen liter diesel aan boord overgeheveld.

De meeste bemanningsleden werden tijdens de diefstal gekneveld en opgesloten. Drie Indonesische opvarenden worden echter vermist. Een hoge functionaris bij de kustwacht zei dat de drie waarschijnlijk zijn meegenomen als gijzelaars.

Speciale edities One Piece Unlimited World Red

Nog eentje van Bandai Namco dan: de uitgever heeft de releasedatum en twee speciale edities van de actieRPG One Piece Unlimited World Red onthuld.

One Piece Unlimited World Red is een RPG gebaseerd op de welbekende manga-universum van tekenaar Eiichiro Oda. Er zijn twee nieuwe personages bedacht voor deze game en er is een nieuwe modus voor de Europese versie van de game ontwikkeld: 'Battle Coliseum Mode' genaamd. Het verhaal in deze game past bij de laatste afleveringen van One Piece in de Dressrosa-verhaallijn.

De 'Straw Hat Edition' van One Piece Unlimited World Red bevat:

  • Het spel zelf
  • Tien exclusieve kostuums
  • Een unieke quest genaamd 'Flame Fist & Straw Hat' waarin de twee broers elkaar weer zien

De kostuums worden later niet nog eens apart verkocht.

Bij enkele deelnemende verkooppunten is er nog de Chopper Edition als je de game voor PlayStation 3 pre-ordert:

  • One Piece Unlimited World Red Day 1 Edition
  • Sleutelhanger van Chopper
  • Tien stickers van de Straw Hat Crew members en het logo
  • Wallscroll van Chopper
  • Keycord met Chopper
  • Artbook
  • Takoyaki DLC Pack (drie kostuums en een extra quest)

One Piece Unlimited World Red komt 27 juni uit voor Nintendo 3DS, Wii U, PlayStation Vita en PlayStation 3.

Strawhat Edition

Suriname: einde aan rechten 'Suri-Nederlanders'

Suriname wil een einde maken aan een speciaal verdrag dat Nederlanders met Surinaamse roots bijzondere rechten geeft. Het land wil daarover met Nederland onderhandelen. Het verdrag werd bij het onafhankelijk worden van de ex-kolonie gesloten. De overeenkomst geeft tienduizenden Nederlanders met roots in Suriname in theorie dezelfde rechten als alle andere Surinamers.

Het gaat om de zogenoemde Toescheidingsovereenkomst. Daarin hebben Nederland en Suriname vastgelegd dat de Surinamers die vlak na de onafhankelijkheid in 1975 kozen voor de Nederlandse nationaliteit, toch het onvoorwaardelijke recht behouden zich met hun gezin in Suriname te vestigen. In hun land van herkomst moeten zij bovendien 'in alle opzichten' als Surinamers worden behandeld.

Al jarenlang wordt Suriname erop gewezen dat het zich niet aan die afspraak houdt. Zo moeten ook mensen die onder de Toescheidingsovereenkomst vallen een verblijfsvergunning aanvragen wanneer ze naar Suriname verhuizen. Daarnaast genieten ze er geen stemrecht.

De regering van president Desi Bouterse wil zelfs helemaal af van de overeenkomst. "Het verdrag heeft nooit gewerkt en het zal ook nooit werken", vertelt parlementslid Ricardo Panka, partijgenoot van president Bouterse, aan De Ware Tijd. "We hebben in het parlement intussen zelf een diasporawet gemaakt die personen van Surinaamse komaf verschillende rechten garandeert. Daardoor is de Toescheidingsovereenkomst overbodig geworden."

De nieuwe Surinaamse diasporawet gaat echter veel minder ver dan het oude verdrag met Nederland. Zo is er nog steeds geen sprake van stemrecht voor Surinaamse Nederlanders. Den Haag verzet zich dan ook tegen het voornemen. "We weten dat Suriname af wil van het verdrag, maar een eenzijdige opzegging is onmogelijk", reageert een woordvoerder van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA). "De mening dat het verdrag nooit heeft gewerkt, delen wij niet. Het blijft voor ons verder van primair belang dat de rechten die zijn toegekend aan een groep Nederlanders van Surinaamse afkomst worden beschermd."

In 2008 dreigde Suriname er nog mee de Toescheidingsovereenkomst eenzijdig naast zich neer te leggen. Den Haag reageerde daarop dat het in dat geval zou stappen naar het Internationaal Gerechtshof. Zo ver is het nooit gekomen.

Tenkai Knights aangekondigd

Bandai Namco gaat gewoon door met aankondigingen de laatste 24 uur, dit keer hebben ze Tenkai Knights: Brave Battle voor Nintendo 3DS aangekondigd.

In deze 2D-robotgame speel je één van de vier Tenkai Knights die het moeten opnemen tegen de slechterik Vilius en zijn leger van transformers. De personages kunnen meer dan honderd aanpassingen maken aan hun robot en met twee spelers in co-op de missies doen. In versus-modus kunnen tot vier spelers het tegen elkaar opnemen. Bandai Namco werkt samen met andere bedrijven om ook een speelgoedlijn op te zetten.

Tenkai Knights: Brave Battle komt deze herfst uit voor Nintendo 3DS.

Australië bestelt 58 extra JSF's

Australië gaat 58 extra F-35 gevechtsvliegtuigen, de Joint Strike Fighters (JSF), bestellen bij het Amerikaanse defensieconcern Lockheed Martin. Dat gaat premier Tony Abbott woensdag bekendmaken, meldt persbureau Reuters.

Met de koop is een bedrag gemoeid van 12 miljard Australische dollar (ruim 8 miljard euro). In 2009 bestelde Australië al 14 JSF's.

Volgens Australië is de JSF "het meest geavanceerde gevechtsvliegtuig van de wereld en zal het een belangrijke bijdrage leveren aan de nationale veiligheid."

Australië bestelt 58 extra JSF's
Australië bestelt 58 extra JSF's (Foto: ANP)

Treinkaartje in spits wordt duurder

Treinreizigers moeten straks in de spits tot tien procent meer voor hun kaartje betalen dan nu het geval is. In daluren moeten de kaartjes juist goedkoper worden. Dat staat in nieuwe vervoersafspraken die de NS met staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) heeft gemaakt, schrijft het AD woensdag.

De NS werkt aan een voorstel voor de invoering van zogenoemde tariefdifferentiatie. Mansveld zegt in de krant te willen bereiken dat reizigers die niet in de spits hoeven te reizen, vaker in de daluren de trein nemen."Dat kan ook vaker, door flexwerken." Consumentenorganisaties mogen hun mening over het plan nog geven. Ook voor het goederenvervoer wordt aan flexibele tarieven gedacht.

Met de NS en spoorbeheerder Prorail heeft Mansveld verder afgesproken dat sprinters die lange ritten maken snel worden uitgerust met een toilet. Daarna volgen de stoptreinen die kortere ritten maken. Verder moet de NS straks bij een storing binnen een uur voor vervangend vervoer zorgen. De intercity's moeten in de toekomst tot 01.00 uur doorrijden. Nu stopt de dienstregeling vaak rond middernacht.

Verder wil Mansveld de maximale boete die de NS kan krijgen voor achterblijvende prestaties verhogen. De bewindsvrouw zegt in de krant dat deze boetes niet ten koste moeten gaan van investeringen. "De boetes die we als overheid innen, moeten terug naar de reiziger. Hoe precies, daar moeten we over nadenken en praten met de consumentenorganisaties."

FOK! wat een weer... Enkele buien?

Het weer valt deze dagen reuze mee. Op verreweg de meeste plaatsen is het gewoon droog gebleven ondanks de buienkansen. Er waren wel enkele buien, maar eigenlijk alleen maar in het noordoosten en in het zuiden. Dat waren wel stevige buien. Gistermiddag brak zelfs de zon uitbundig door en was er in een groot deel van het land van buienvorming nauwelijks sprake. 

Dit is dus de aanleiding om ook voor vandaag terughoudend te zijn in het maken van een voorspelling. Eigenlijk hebben we een herhaling van zetten. Perioden met zon, enkele wolkenvelden en mogelijk dus die buienkans. Uiteraard kan dat overal gebeuren, maar er zullen ook zeker plaatsen zijn waar de zon opnieuw uitbundig zal schijnen. We zullen het zien. Er staat een zwakke zuidoostelijke wind en in de zon loopt het kwik op tot ongeveer 19 graden. Heerlijk dus.

Dit vrij onzekere weerbeeld houden we ook morgen en overmorgen vast. Zeker is wel dat de temperatuur zeer aangenaam blijft, en veel wind staat er niet.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

BoTiel
Paddo maakte deze schitterende foto in de wijde omgeving van Tiel.


Eerste screenshot next-gen Call of Duty

IGN heeft de hand kunnen leggen op het eerste screenshot van de nieuwe Call of Duty die ergens eind van dit jaar gaat uitkomen. Het betreft ingame footage van een personage.

Deze Call of Duty wordt ontwikkeld door Sledgehammer Games en zal de eerste release worden sinds Activision heeft aangekondigd dat de drie roulerende studio's drie jaar de tijd krijgen om een game uit te poepen. Call of Duty komt ook uit voor PlayStation 3 en Xbox 360, maar de game is ontwikkeld met de next-gen consoles als leidende platformen.

CoD 2014

Smakelijke trailer voor The Green Inferno

Er is een fraaie trailer verschenen voor de nieuwe horrorfilm The Green Inferno van Eli Roth. In de film van de cineast, die ons eerder wist te verblijden met pareltjes zoals Cabin Fever en Hostel, draait het om een stel goedgelovige jonge activisten, die naar het Amazonegebied gaan om daar een met uitsterven bedreigde indianenstam te helpen. Al snel blijkt dat de indianen ook kannibalen zijn en dat de jonge Amerikanen op het menu van de dag zijn gezet. Wat volgt is een strijd op leven en dood.

The Green Inferno draait vanaf 11 september in de betere Nederlandse bioscopen.


De trailer voor Eli Roth's The Green Inferno

De Hulk krijgt zijn vertrouwde stem terug

Goed nieuws voor alle fans van de Hulk. Het groen uitgeslagen personage, dat in Marvel's The Avengers werd gespeeld door Mark Ruffalo, zal in de vervolgfilm Avengers: Age of Ulthron opnieuw door niemand minder dan de legendarische Lou Ferrigno van een stem voorzien worden.

Ferrigno, die destijds van 1977 tot 1982 in de tv-serie The Incredible Hulk de titelrol speelde, werd het afgelopen weekend bij de Wondercon 2014 door medewerkers van Nuke the Fridge geinterviewd en bevestigde dat hij voiceover-werk gaat doen voor de nieuwe Avengers-film. Ook in Hulk (2003) en The Incredible Hulk (2008) gromde en bromde Ferrigno de teksten van de razende groene spierenbundel bijelkaar. Daarnaast had de voormalige bodybuilder een leuke cameo in de eerste Hulk-film als bewaker.

Naast Ruffalo zullen ook Robert Downey Jr., Chris Hemsworth, Chris Evans, Scarlett Johansson en Jeremy Renner in de door Joss Whedon geregisseerde film terugkeren. Avengers: Age of Ultron zal vanaf 1 mei 2015 in de Nederlandse bioscopen te zien zijn.


'Puny God!'

Rotterdamse klokkenluider weer terug bij gemeente

De Rotterdamse ambtenaar die in oktober werd ontslagen omdat hij documenten naar de media had gelekt over misstanden bij moskee-internaten, mag terugkeren bij de gemeente. Dat heeft het gemeentebestuur dinsdag besloten. In een kort geding oordeelde de rechter in februari dat de man onterecht zijn baan was kwijtgeraakt.

Het college stelt dat er nu meer ruimte is gekomen voor klokkenluiders. De juridische procedure tegen de man wordt gestaakt en het ontslag wordt ongedaan gemaakt.

De ambtenaar krijgt van de gemeente wel een waarschuwing met een proeftijd van twee jaar vanwege plichtsverzuim. Rotterdam gaat samen met de man op zoek gaan naar een geschikte plek om binnen de gemeente terug te keren.

Voordat de man naar de media stapte, had hij de misstanden al aangekaart bij de gemeentelijke ombudsman, maar dat leverde niets op. Dat de man de publiciteit stopte kon volgens de rechter niet worden gezien als ernstig plichtsverzuim. De gemeente vond dat de ambtenaar zijn geheimhoudingsplicht had geschonden.

Zweden verhoogt defensiebudget om crisis Oekraïne

De Zweedse regering wil het budget voor het leger met 5,5 miljard kroon (ruim zeshonderd miljoen euro) verhogen. De centrumrechtse coalitieregering heeft de verhoging voorgesteld in verband met de crisis in Oekraïne. Ze maakt zich grote zorgen over de onrust in het voormalige Sovjet-land.

De Zweedse regering wil onder andere tien extra gevechtsvliegtuigen aanschaffen en twee onderzeeërs om zo de Oostzee en het eiland Gotland beter te kunnen verdedigen.

Na de val van de Sovjet-Unie in 1991 werd het Zweedse defensiebudget fors ingekrompen en werd de nadruk vooral gelegd op vredesmissies. De linkse oppositie en de regering zijn het er echter over eens dat de paraatheid van het leger te wensen overlaat.

Zuid-Korea waarschuwt noorden voor nucleaire test

De Zuid-Koreaanse minister van buitenlandse zaken Yun Byung-se heeft Noord-Korea dinsdag gewaarschuwd om geen nieuwe kernproef uit te voeren. Dat heeft het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap gemeld. Noord-Korea heeft sinds vorige maand enkele malen met een 'nieuw soort' nucleaire test gedreigd.

"Als Noord-Korea de atoomtest daadwerkelijk uitvoert, verandert dat alles", zei Yun. "De internationale gemeenschap zal geen Noord-Koreaanse kernwapens accepteren." Dinsdag waarschuwde de Zuid-Koreaanse minister van defensie dat er steeds meer aanwijzingen zijn dat Pyongyang een vierde kernproef aan het voorbereiden is. Zuid-Koreaanse defensiemedewerkers hebben de laatste dagen meer activiteit op het Noord-Koreaanse nucleaire testterrein waargenomen.

Niet alleen Zuid-Korea toonde zich bezorgd over de Noord-Koreaanse dreigementen. Volgens het Witte Huis bewijzen de dreigementen dat Noord-Korea niet bereid is de dialoog over zijn atoomprogramma aan te gaan. De Chinese speciale gezant voor het Koreaanse schiereiland Wu Dawei zei dat Beijing de dreigementen serieus neemt en zijn diplomatieke invloed aanwendt om een nieuwe Noord-Koreaanse nucleaire test te voorkomen.

Maar wellicht loopt het allemaal niet zo'n vaart. De dreigementen kunnen ook een manier zijn om aandacht te trekken voor het bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama, die vrijdag in Zuid-Korea aankomt. Noord-Korea hekelt het bondgenootschap tussen Seoul en Washington. Volgens Pyongyang is Obama's aanstaande bezoek bedoeld om 'confrontaties uit te lokken en donkere wolken van een nucleaire wapenwedloop' naar de regio te brengen.

Noord-Korea voerde drie keer eerder een atoomproef uit. De laatste keer dat het communistische land dit deed was in februari 2013.

Amerikaanse militairen oefenen in Oost-Europa

Amerikaanse luchtlandingstroepen zijn op weg naar vier Oost-Europese landen voor een serie militaire trainingen. De Verenigde Staten willen hiermee hun bondgenoten bijstaan tegen Rusland, nadat Moskou vorige maand het Oekraïense schiereiland de Krim annexeerde.

Perswoordvoerder voor het Pentagon John Kirby zei dinsdag dat de oefeningen ongeveer een maand duren en dat hier zeshonderd manschappen aan deelnemen. De eerste honderdvijftig Amerikaanse militairen komen woensdag aan in Polen, waar zij oefeningen te land gaan uitvoeren. De overige 450 manschappen worden maandag in Estland, Letland en Litouwen verwacht.

De VS willen uiteindelijk de rest van het jaar hun troepen door de vier naties laten roteren. Volgens Kirby kunnen de militairen in de loop der tijd ook in andere landen worden ingezet. De trainingen zijn onderdeel van een plan van de Amerikaanse minister van defensie Chuck Hagel om NAVO-bondgenoten ervan te verzekeren dat de VS hun regio zullen verdedigen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.