FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Nieuwsarchief
Artikelen van zondag 20 april 2014

[WK Snooker] Bingham en Maguire kunnen naar huis

Op dag twee van het wereldkampioenschap snooker in Sheffield zijn twee geplaatste spelers in de eerste ronde uitgeschakeld. De als zesde geplaatste Stuart Bingham en de als tiende geplaatste Stephen Maguire mogen direct naar huis. 

Bingham verloor met 5-10 van Ken Doherty. De 44-jarige Doherty kwam zaterdag met een 5-4 achterstand uit de eerste sessie. Hij won het laatste frame van die eerste sessie en zette zondag door. Hij won zes frames achter elkaar en daarmee de partij.

Maguire stond tegen Ryan Day met 2-6 en 4-8 achter. Hij kwam uiteindelijk nog wel terug tot 9-9, maar het laatste frame ging alsnog naar Ryan Day. Ali Carter won met 10-8 van de debutant Xiao Guodong. 

Shaun Murphy had een decider nodig om Jamie Cope van zich af te houden. De wereldkampioen van 2005 won uiteindelijk de partij wel met 10-9. Maandag moet Joe Perry zich weten te redden tegen Jamie Burnett. De als zestiende geplaatste Perry staat 3-6 achter na de eerste sessie. Ding Junhui mag maaandag Michael Wasley definitief van zich afschudden. Hij leidt na de eerste sessie met 6-3. 

Uitslagen zondag 20 april

Naam Naam Uitslag/Tussenstand
Stuart Bingham Ken Doherty 5-10
Joe Perry Jamie Burnett 3-6
Allister Carter Xiao Guodong 10-8
Ding Junhui Michael Wasley 6-3
Shaun Murphy Jamie Cope 10-9 
Stephen Maguire Ryan Day 9-10 

Programma maandag 21 april  

Sessie tijd Naam Naam
Finale sessie 11.00 Joe Perry Jamie Burnett 
Eerste sessie 11.00 Mark Selby Michael White 
Finale sessie 15.30 Ding Junhui Michael Wasley 
Eerste sessie 15.30 John Higgins Alan McManus 
Finale sessie 20.00 Mark Selby Michael White 
Eerste sessie 20.00 Ricky Walden Kyren Wilson 

Van Gerwen en Van der Voort maken geen fout

Darters Michael van Gerwen en Vincent van der Voort hebben zich beiden geplaatst voor de derde ronde van de German Darts Masters, het derde toernooi van de Europese Tour. 

Van Gerwen kon na elf minuten al weer van het podium af door met 6-0 van Jyhan Artut te winnen. Van der Voort won in Berlijn met 6-3 van Robert Thornton. Maandag mag Mighty Mike aantreden tegen David Pallett, die won van Andy Hamilton. Van der Voort treedt aan tegen Ian White. De Engelsman was vandaag te sterk voor Ronnie Baxter.

Maandagmiddag heeft de derde ronde plaats. Later op de avond worden de kwartfinale, halve finale en finale gespeeld.

Uitslagen tweede ronde German Darts Masters

Naam Naam Uitslag
Brendan Dolan (3) Kirk Shepherd 6-1
Justin Pipe (14) Stephen Bunting 4-6
Robert Thornton (6) Vincent van der Voort 3-6
Ian White (11) Ronnie Baxter 6-5
Jamie Caven (7) Andrew Gilding 1-6
Mervyn King (10) Michael Smith 5-6
Dave Chisnall (2) Steve West 6-3
Phil Taylor (15) Magnus Caris 6-0
Kim Huybrechts (4) Paul Nicholson 6-1
Adrian Lewis (13) Andy Smith 6-3
Peter Wright (5) John Henderson 5-6
Simon Whitlock (12) Jani Haavisto 6-4
Steve Beaton (8) Steve Douglas 6-2
Wes Newton (9) Jarkko Komula 6-4
Michael van Gerwen (1) Jyhan Artut 6-0
Andy Hamilton (16) David Pallett 4-6

Derde ronde

Naam Naam
Brendan Dolan Stephen Bunting
Vincent van der Voort Ian White
Andrew Gilding Michael Smith
Dave Chisnall Phil Taylor
Kim Huybrechts Adrian Lewis
John Henderson Simon Whitlock
Steve Beaton Wes Newton
Michael van Gerwen David Pallett

De Bakker wint challenger Santiago

Tennisser Thiemo de Bakker heeft zondag het challengertoernooi in Santiago op zijn naam geschreven. In de Chileense hoofdstad klopte de Westlander James Duckworth (5) uit Australië. De Bakker zegevierde in een spannende driesetter met 4-6, 7-6 (10) en 6-1. Vorig jaar was hij nog verliezend finalist.

De Bakker kwam als qualifier het toernooi in Santiago binnen. Op basis van zijn positie op de ranglijst was hij echter als vijfde geplaatst geweest als hij zich tijdig had ingeschreven. Duckworth, de mondiale nummer 158, staat op de wereldranglijst zeven plaatsen lager dan De Bakker.

[PD] Barcelona blijft door moeizame zege in de race

Barcelona heeft zondagavond een benauwde thuiszege op Athletic Bilbao geboekt. De Catalanen werkten een 0-1 achterstand weg en wonnen uiteindelijk met 2-1. Pedro en Lionel Messi scoorden voor Barcelona. Door de zege verkleinde de landskampioen het gat met koploper Atlético Madrid tot vier punten.

In een open eerste helft kregen beide ploegen kansen. De grootste was voor Alexis Sánchez, maar de Chileen raakte de lat. Vlak na de thee opende Adúriz de score en leek de titel uit zicht te verdwijnen voor Barcelona.

De thuisploeg rechtte echter de rug. Nadat Barcelona een aantal goede mogelijkheden onbenut had gelaten, maakte Pedro gelijk. Uit een vrije trap schoot Messi uiteindelijk de winnende binnen.

Peuter schiet broertje dood

Een 3-jarig meisje heeft vrijdagavond haar 2-jarige broertje per ongeluk doodgeschoten met een geweer in de Amerikaanse staat Utah. De jongen werd thuis geraakt in zijn maag. Hij overleed in het ziekenhuis.

De vader van de kinderen had het geweer eerder op de dag gebruikt en in de woonkamer gezet. Volgens de politie was het niet doorgeladen, maar zaten er nog wel kogels in. Er wordt vooralsnog uitgegaan van een tragisch ongeluk, meldden Amerikaanse media.

"Anti-dopingprogramma Rio wordt niet zo goed als Londen"

Craig Reedie, voorzitter van het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA) maakt zich grote zorgen over het anti-dopingprogramma tijdens de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016. Dat zegt hij deze week tegen CNN.

Naast de problemen met de bouwwerkzaamheden is het laboratorium in Rio een van de grootste problemen voor de organisatie. LADETEC, het dopinglab van de universiteit van Rio, zou de controles uitvoeren. In augustus 2013 moest men de licentie daarvoor echter inleveren, omdat niet aan bepaalde internationale eisen was voldaan.

De zorgen werden alleen maar groter toen bekend werd dat de dopingtests tijdens het WK voetbal uitgevoerd moesten worden in het Zwitserse Lausanne, omdat er in Brazilië geen lab was met de juiste papieren. Volgens Reedie zijn de Brazilianen druk bezig met het reorganiseren van de dopingbestrijding, maar is er nog een lange weg te gaan.

"Het lab is bezig om de juiste mensen aan het werk te krijgen, maar het gaat nog niet soepel. Het gaat bijzonder moeilijk worden om het systeem van de Spelen in Londen te evenaren. Dat werkte heel erg goed en dat kwam voor een groot deel doordat de Britse anti-dopingorganisatie goed werk af kon leveren", aldus Reedie.

"Van Rio kunnen we zoiets niet zeggen, het lab heeft haar licentie verloren omdat het duidelijk niet aan de eisen voldeed", aldus de Brit. Een nieuw laboratorium in Rio is bijna klaar, maar volgens Reedie is dat slechts het begin van een oplossing: "Daar moet nog van alles voor geregeld worden, zoals goed materiaal, de juiste mensen en bovenal het bewijs dat men daar wel aan de eisen kan voldoen."

Reedie heeft de hoop echter nog niet opgegeven, maar is er wel van overtuigd dat de Braziliaanse overheid mee zal moeten werken: "Er is nog wel tijd, maar dit is iets waar niet de organisatie van de Spelen, maar de overheid mee aan de slag moet. Zij moeten het geld vrijmaken voor een sterk anti-dopingprogramma en een laboratorium wat daarbij hoort. De dopingbestrijding tijdens Rio 2016 valt of staat met het slagen van de overheid in deze taak", besluit de bestuurder.

Van Oostveen veroordeelt wangedrag Ajax-'fans'

Wat de KNVB betreft krijgen de ongeregeldheden tijdens de bekerfinale Ajax-PEC Zwolle nog een staartje. Dat stelt Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal van de KNVB, zondagavond in een verklaring.

"We gaan er samen met de clubs alles aan doen de daders op te sporen en te bestraffen. Deze mensen horen niet in een voetbalstadion thuis", stelt Van Oostveen. Zogenaamde Ajax-fans gooiden in de eerste vijf minuten meermaals vuurwerk op het veld, waarna de wedstrijd tijdelijk werd stilgelegd.

Volgens Van Oostveen worden de ongeregeldheden voorgelegd aan de aanklager betaald voetbal. "We zullen de wedstrijd met de clubs en de lokale autoriteiten grondig evalueren", zegt hij. "De bekerfinale moet juist een voetbalfeest zijn; dat is in het verleden ook altijd zo geweest."

Lovend was Van Oostveen over de kersverse bekerwinnaar. "Overigens alle complimenten voor de wijze waarop PEC Zwolle zich na het incident heeft opgericht." PEC won met 5-1.

Vermeer: "Nooit bedreigd gevoeld"

Kenneth Vermeer werd zondag in de bekerfinale onder vuur genomen door eigen 'fans'. De keeper van Ajax vond de situatie echter niet bedreigend. Vermeer werd kort na het doelpunt van teamgenoot Ricardo van Rhijn omgeven door vuurwerk, afkomstig uit het vak met zogenaamde Ajax-supporters.

Arbiter Bas Nijhuis besloot de bekerfinale zo'n twintig minuten stil te leggen. Na de hervatting wervelde PEC Zwolle langs de Amsterdammers (5-1). "Ik wil niet zeggen dat het daaraan heeft gelegen, maar het was geen slimme actie", zei Vermeer over het vuurwerk en de ingelaste pauze tegen FOX Sports. "Maar ik heb me nooit bedreigd gevoeld. Bij het eerste incident schrok ik wel even, ik zag alleen maar vuurwerk langs mijn hoofd vliegen. "

"Het heeft ons niet geholpen. We staan met 1-0 voor, er is niets aan de hand. Maar de totale scherpte ontbrak na dat moment", aldus de teleurgestelde doelman van Ajax.

Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal van de KNVB, vond de vuurwerkactie 'onacceptabel'. "Het is geen zwarte dag, maar het was wel een onacceptabel begin van een verder prachtige bekerfinale, met PEC Zwolle als fantastische winnaar", zei Van Oostveen.

"Ik was zeer verbaasd en bevreesd van al het vuurwerk. De garanties dat het daarna niet gebeurt heb je niet. Maar na onder andere de zeer goede oproep van Edwin van der Sar hoop je dat dat gezonde boerenverstand gaat zegevieren. Dat ontbrak tot op dat moment", aldus de KNVB-directeur. "Iedereen is wakker en moet zijn gezond verstand gaan gebruiken. Een relatief kleine groep die het voor de rest verpest, niet in de laatste plaats voor de eigen ploeg."

Van der Sar: "Glans van kampioenschap is weg"

Ajax gaat onderzoeken welke maatregelen getroffen kunnen worden tegen 'supporters' die in de bekerfinale vuurwerk op het veld gooiden. Een deel van de Ajax-aanhang gooide na de goal van Ricardo van Rhijn vuurwerk richting doelman Kenneth Vermeer.

Scheidsrechter Bas Nijhuis legde het spel voor twintig minuten stil. In de rustperiode sprak Edwin van der Sar, commercieel directeur van Ajax de zogenaamde fans achter doel van Vermeer toe.

"We gaan hier als directie tegen optreden. We zijn als club zwaar teleurgesteld in de acties van deze 'fans'. Daarbij zit zeker een gevoel van schaamte", aldus Van der Sar tegen SBS6. "Zeker omdat de sfeer in een bekerfinale goed moet zijn voor iedereen. Daarom ook complimenten naar PEC Zwolle."

"Ten eerste voor de verdiende overwinning en ten tweede voor hun supporters. Oprechte felicitaties aan iedereen bij PEC Zwolle", zei de oud-doelman. "De zogenaamde fans die vuurwerk gooiden hebben geen respect voor anderen. Iedereen binnen en rond de club heeft hard gewerkt voor een mooie finaledag."

"Andere supporters komen ook vanuit alle uithoeken van het land en kopen kaartjes", aldus Van der Sar. "Ik weet nog niet of dit gevolgen heeft voor de wedstrijd in Almelo. Maar de glans van een eventueel kampioenschap is nu wel weg. We gaan komende week kijken hoe we hier mee omgaan."

Turkse twitteraars over corruptie geblokkeerd

In Turkije zijn twee twitteraccounts geblokkeerd waarmee in het geheim opgenomen gesprekken uit de kring rond premier Tayyip Recep Erdogan werden gepubliceerd. Familieleden en getrouwen van Erdogan en andere hoge regeringsfunctionarissen werden zo in verband gebracht met corruptieprakrijken.

Twitter stemde afgelopen week in met de wens van de Turkse regering om enkele twitteraccounts te blokkeren. Ze zouden de nationale veiligheid in gevaar brengen en de privacyregels schenden.

De twee twitteraars, Haramzadeler en Bascalan, hadden ieder meer dan 400.000 volgers.

Zeker dertig arrestaties rondom bekerfinale

De politie in Rotterdam heeft zondag zeker dertig arrestaties verricht rondom de bekerfinale tussen PEC Zwolle en Ajax. Dat aantal loopt vermoedelijk nog op, zegt een woordvoerder van de politie. Voorafgaand aan het duel werden al zes arrestaties verricht.

De meeste mensen werden opgepakt vanwege het bezit of gooien van vuurwerk, belediging of openbaar dronkenschap. Een supporter had een mes bij zich. Vier arrestanten zijn aanhangers van Ajax en negen van PEC. De overige fans zouden neutraal zijn.

Volgens de woordvoerder is de situatie 'redelijk gemoedelijk'. Toen een groep Ajax-supporters het stadion verliet werd het wel even onrustig. Zo'n vijftig fans wilden om onduidelijke reden niet naar huis. De politie heeft hen toen ingesloten en alsnog de bussen in gedirigeerd.

"Wat ze gingen doen is ons niet duidelijk, misschien de stad in. We weten wie ze zijn", aldus de woordvoerder. "Omdat ze geen strafbare feiten hebben gepleegd konden ze gaan." Rond 22.00 uur waren alle supporters van beide clubs huiswaarts.

In Zwolle gaat het er feestelijk aan toe, laat een woordvoerder van de politie desgevraagd weten. Volgens haar wordt het even voor 22.00 uur drukker rond het stadion van PEC. Van ongeregeldheden is geen sprake.

PEC wordt maandag gehuldigd in park De Wezenlanden. Ook krijgt het team een rondvaart door de Zwolse grachten.

Actrice Mimi Kok (80) overleden

In een ziekenhuis in Amsterdam is Mimi Kok is zaterdag overleden. Dat meldt de NOS. De actrice leed al enige tijd aan een longziekte. Kok is 80 jaar geworden.

Kok werd ontdekt door Toon Hermans en was te zien op het witte doek, op televisie en het toneel. De actrice speelde in bijna alle producties van Wim T. Schippers. Zo vertolkte ze de rol van Gé Braadslee meerdere keren. De laatste jaren speelde Kok nog kleine rolletjes en was ze in commercials te horen op radio en televisie.

Begin januari werd al duidelijk dat het slechter ging met Kok toen ze verschillende keren in het ziekenhuis werd opgenomen met benauwdheid en een longontsteking.

Militairen Algerije gedood in hinderlaag

Een konvooi van het Algerijnse leger is zaterdagavond in een hinderlaag van islamitische opstandelingen gelopen. Elf militairen kwamen om, vijf anderen raakten gewond. Dat maakte het ministerie van defensie bekend.

De aanval op het konvooi vond plaats in de regio Kabylie, ten oosten van Algiers. De militairen waren donderdag als beveiligers ingezet bij stembureaus voor de presidentsverkiezingen en waren op weg terug naar hun basis toen ze onder vuur werden genomen. Elf militairen stierven ter plaatse, drie anderen bezweken zondag aan hun verwondingen.

Niemand heeft de aanval tot dusver opgeëist, maar de verdenking gaat uit naar Al-Qaida in de Islamitische Maghreb. De lokale tak van de terreurorganisatie is vooral actief in Kabylie.

Traditionele paasvuren weer ontstoken

Op verschillende plaatsen in het land zijn volgens traditie zondagavond paasvuren aangestoken. Een van de grootste ging net als in andere jaren in de hens in het Overijsselse Espelo. De brandstapel had daar een hoogte van bijna zestien meter.

De bouwers van het paasvuur in Espelo hadden zaterdag nog te maken met een tegenslag toen een deel instortte. Aanvankelijk moest de stapel zo'n twintig meter hoog worden. Vorig jaar moest de organisatie ook al een tegenvaller verwerken toen vanwege de droogte alleen een kleinere stapel mocht worden aangestoken.

Voor zover bekend hebben de vuren nergens tot problemen geleid. De brandweer waarschuwde mensen in het noordoosten van het land voor eventuele overlast door rook, stof en stank.

Gevierde Jans: "PEC was dodelijk effectief"

Coach Ron Jans kwam na afloop van de bekerfinale tegen Ajax superlatieven tekort om de 5-1 zege van PEC Zwolle onder woorden te brengen. "We waren dodelijk effectief. Onze eerste vijf kansen gingen er allemaal in", zei Jans voor de camera van SBS6. "Het was eigenlijk bizar en belachelijk wat er allemaal gebeurde."

"Deze wedstrijd was geen mazzel. We hebben op het veld laten zien dat we meer wilden winnen dan Ajax", vervolgt Jans. Het was voor PEC de eerste bekerzege uit de clubhistorie. "Het besef moet nog een beetje komen. Ik heb wel het gevoel dat er een aardig feestje gaat komen in Zwolle."

Zwolle was al verzekerd van Europees voetbal, maar mag door de bekerzege nu later instromen in de voorrondes van de Europa League. "Ik hoop op AC Milan", grijnsde Jans.

[PD] Sevilla blijft door ruime zege in race voor CL-plek

Sevilla blijft in de race voor een plaats in de voorronde van de Champions League. De Zuid-Spanjaarden wonnen zondag voor eigen publiek met 4-0 van Granada. Diego Maínz scoorde na veertien minuten in eigen goal. Na rust voerden Kevin Gameiro, Stéphane M'Bia en Vitolo de score op.

Sevilla naderde door de zege nummer vier Athletic Bilbao tot op drie punten. De Basken spelen later op de avond nog het uitduel bij Barcelona. Sevilla's stadsgenoot Betis verloor met 3-1 bij Rayo Vallecano. Almería slikte een thuisnederlaag tegen Celta de Vigo: 2-4.

Benfica wint 33e landstitel in Portugal

Benfica is zondag voor de 33e keer landskampioen geworden in Portugal. De club uit Lissabon won de titel door hekkensluiter Olhanense in eigen huis met 2-0 te verslaan. Lima verzorgde beide treffers.

Benfica kwam door de zege op een onoverbrugbare voorsprong op stadgenoot Sporting Lissabon. Die ploeg is al zeker van de tweede plek en Champions League-voetbal.

FC Porto werd de laatste elf jaar negen keer kampioen, maar presteert dit jaar bijzonder matig. De ploeg heeft achttien punten minder dan Benfica en staat derde.

De nieuwbakken landskampioen kan dit jaar de treble winnen. In de finale van de Portugese beker treft Benfica half mei Rio Ave. Komende donderdag staat de eerste halvefinalewedstrijd in de Europa League tegen Juventus op het programma.

De Boer: "Gaan hartig woordje spreken"

Frank de Boer was zondagavond bijzonder ontstemd over het spel van zijn team en het gedrag van een deel van de aanhang van Ajax tijdens de bekerfinale. De trainer zag Ajax hard onderuit gaan tegen PEC Zwolle (5-1).

De Amsterdammers kwamen nog aan de leiding via Ricardo van Rhijn. Daarna gooiden Ajax-supporters vuurwerk op het veld. Nadat de rook was opgetrokken bleek het veld gehavend. Na een tijdelijke staking wervelde PEC Zwolle langs Ajax.

Bij rust stond het 4-1 voor de Zwollenaren. "Als je ziet hoe wij die goals tegenkrijgen. Dat heeft gewoon met scherpte te maken", zei De Boer tegen SBS6. "We komen zo mooi op 1-0. Hoe we daarna de goals tegen krijgen is typerend voor de hele wedstrijd. We hebben als team gefaald. Ook het centrum van de defensie."

"We probeerden na de 4-1 nog iets recht te zetten en dan hoop je dat we snel scoren. Maar dan valt ie aan de andere kant", aldus de coach van Ajax, die schande sprak van de vuurwerkactie van Ajax-fans. "Een schandalige actie. Een paar honderd supporters waren afschuwelijk net als het team. We mogen blij zijn dat het niet 7-1 wordt."

"Het was voor PEC lekker om even de koppen bij elkaar te steken. Maar ook na de onderbreking moeten wij hetzelfde kunnen opbrengen. Ik kan dan wel gaan schreeuwen, maar dat heeft geen zin. Ze moeten het zelf ook oppikken. Dat hebben ze niet gedaan."

"Er moet de komende dagen een hartig woordje gesproken worden. We moeten de boel weer oplappen voor zondag. Dan wacht weer een belangrijke wedstrijd. We moeten winnen of minimaal een punt pakken", aldus De Boer over de kampioenswedstrijd tegen Heracles Almelo.

Twee kandidaten voor presidentschap Egypte

Slechts twee mensen zijn tot dusver kandidaat voor de Egyptische preisdentsverkiezingen van volgende maand: de razend populaire ex-legerleider Abdel-Fattah el-Sissi en de linkse politicus Hamdeen Sabahi. De stembusgang lijkt daarmee compleet anders te worden dan de vorige, toen dertien kandidaten uit alle hoeken van de politiek een gooi naar het presidentschap deden. Alleen El-Sissi en Sabahi hebben dit keer het benodigde aantal handtekeningen ingezameld.

De vorige verkiezingen werden gewonnen door Mohammed Morsi van de Moslimbroederschap. Nog geen jaar na zijn overwinning gingen honderdduizenden mensen geregeld de straat op om te protesteren tegen Morsi's regering. Uiteindelijk greep het leger onder leiding van El-Sissi in en werd Morsi afgezet. Dat heeft de ex-legerleider geen windeieren gelegd. Het straatbeeld wordt overheerst door posters van El-Sissi en in onafhankelijke en staatsmedia wordt hij geroemd als de redder van de natie.

Medewerkers van Sabahi zeggen te zijn geïntimideerd door aanhangers van El-Sissi tijdens het inzamelen van de handtekeningen. Sommigen in het land hebben Sabahi opgeroepen El-Sissi's welhaast onvermijdelijke overwinning niet de schijn van democratie te geven door de strijd met hem aan te gaan. "Ik hoop dat mijn vriend Sabahi geen figurant wordt", zei de liberale politicus Ayman Nour, die zich verzette tegen de wijze waarop Morsi werd gewipt. "Dit is een farce."

De verkiezingen worden op 26 en 27 mei gehouden. De campagne gaat officieel op 2 mei van start. Op die dag wordt ook de definitieve kandidatenlijst vrijgegeven.

Vermiste visser inderdaad in België

De vermiste visser naar wie zaterdag werd gezocht op de Waddenzee zit inderdaad in België. Dat bevestigt de politie na diverse signalen daarover. De politie heeft nog geen contact met hem gehad.

De 35-jarige visser, die geen vast woonadres heeft, had zich vermoedelijk verstopt en is in de haven van Harlingen van boord gegaan en naar België vertrokken. Waarom hij dat deed zonder zijn collega's in te lichten, is nog niet duidelijk. De politie wil de man verhoren. Mogelijk draait hij op voor de kosten van de zoekactie.

Collega's sloegen zaterdag alarm toen ze de man niet meer konden vinden. Ze dachten dat hij mogelijk ongezien overboord was geslagen tussen Vlieland en Terschelling. Tien reddingsboten, twee helikopters, een vliegtuig en boten van politie, marechaussee, douane en de kustwacht zochten vervolgens urenlang naar hem.

Oegandese atletiekcoach geschorst na seksschandaal

De Oegandese atletiekbond heeft coach Peter Wemali geschorst in verband met een al weken slepend seksschandaal. Eerder in de week werd al bekend dat het Oegandese parlement een onderzoek zou starten naar de activiteiten van de coach.

Het schandaal kwam enkele weken geleden aan het licht dankzij hardloper Moses Kipsiro, tweevoudig winnaar van goud op de Commonwealth Games en winnaar van WK-brons in 2007. Kipsiro, die binnen de ploeg als vaderfiguur gezien wordt, trad naar buiten met klachten die vrouwelijke atleten met hem hadden besproken.

Zo werd de vrouwen, vooral juniores, door de coach verteld dat ze seks moesten hebben om beter te kunnen lopen. Dit zou het vrouwelijk lichaam in staat stellen om soepeler te bewegen. Volgens een van de atletes kwam de coach gedurende de nachten op trainingskampen naar de kamers van de loopsters.

Kipsiro, een van de meest gevierde atleten die het land ooit gekend heeft, werd na zijn uitlatingen door de atletiekbond uit de selectie gezet voor het wereldkampioenschap op de halve marathon, eind maart in Kopenhagen. Daar was de landgenoot van olympisch marathonkampioen Stephen Kiprotich een van de favorieten. 

Doordat Kipsiro niet stil bleef is eindelijk een onderzoek geopend door zowel het parlement als politie en justitie. De atleet hamert erop dat zijn vrouwelijke medeloopsters het recht moeten hebben om een vrouwelijke coach te krijgen. Het schandaal heeft de sportwereld in Oegana al weken in haar greep, terwijl de atleten in voorbereiding zijn voor de Commonwealth Games later dit jaar in Glasgow.

Heidebrand Hoge Veluwe onder controle

De grote brand in natuurpark De Hoge Veluwe is onder controle. Na ruim elf uur blussen hebben brandweerlieden het vuur in de tang, laat de brandweer weten. Het sein brand meester werd even na 20.30 uur gegeven. Het nablussen duurt waarschijnlijk de hele nacht.

Burgemeester van Ede Cees van der Knaap laat op Twitter weten dat het natuurpark maandag deels alweer open is. Ook het Kröller-Müller Museum is dan weer toegankelijk. De ingang tot het park bij Schaarsbergen en het zuiden van het park blijven dicht. Van der Knaap roemt de brandweerlieden verder voor hun inzet. "Hulde aan alle hulpverleners!", zegt hij.

Bij de brand is zeker 527 hectare heide in vlammen opgegaan. Het is daarmee een van de grootste natuurbranden van de afgelopen decennia.

Het vuur ontstond rond 08.40 uur door nog onbekende oorzaak. De brand greep daarna aangewakkerd door de wind snel om zich heen. De brandweer was met meer dan driehonderd mensen aanwezig. Het kreeg daarnaast hulp van twee blushelikopters van defensie. Volgens de politie zijn er geen aanwijzingen voor brandstichting.

Zondagnacht blijven ongeveer vijftig brandweerlieden actief voor inspectie en nablussen. De N301, die zondag de hele middag tussen Otterlo en Arnhem uit voorzorg was afgesloten, is inmiddels weer vrijgegeven.

Acht doden bij vliegtuigongeluk Finland

Een ongeluk met een klein propellervliegtuig in Finland heeft zondag aan acht parachutisten het leven gekost. Drie inzittenden wisten de crash te overleven door tijdig met hun parachute uit het vliegtuig te springen, aldus de politie.

De crash vond plaats in de buurt van het stadje Pori. De oorzaak van het ongeluk wordt nog onderzocht maar volgens een politiewoordvoerder 'vielen er kennelijk delen van het vliegtuig af voor de crash'. De acht slachtoffers werden ernstig verbrand gevonden in het wrak. De drie overlevenden raakten lichtgewond.

Kuijt moet wachten op kampioensfeest

Het titelfeest van Fenerbahçe laat nog minimaal een week op zich wachten. Dirk Kuijt en zijn ploeg kwamen zondag niet langs stadgenoot Besiktas (1-1). Kuijt (33) is dicht bij zijn eerste landskampioenschap. Met nog vier wedstrijden te gaan in Turkije is het gat met achtervolger Besiktas twaalf punten. Bij een zege bij de buurman was Fenerbahçe zondag al kampioen zijn, maar de topper in de Süper Lig eindigde onbeslist in Istanbul.

Fenerbahçe leek op weg naar de twintigste landstitel. Kuijt stelde Moussa Sow na 24 minuten in staat om te scoren. De aanvalspartner van de 98-voudig international bleef koel en rondde beheerst af: 0-1. Kort voor rust wist Besiktas de achterstand ongedaan te maken.

Ramon scoorde uit de rebound nadat een schot van Veli Kavlak tegen de paal belandde. Ramon moest na een uur spelen van het veld. De doelpuntenmaker kreeg zijn tweede gele kaart. In de extra tijd moest ook invaller Ismail Koybasi de kleedkamer opzoeken met een rode kaart.

Besiktas eindigde het duel met negen man, maar hield wel een punt over aan de derby tegen Fenerbahçe. De titel lijkt de lijstaanvoerder in Turkije alsnog niet te kunnen ontgaan. De club van Kuijt mag zich met een voorsprong van twaalf punten en een beter doelsaldo officieus kampioen noemen. Fenerbahçe ontvangt volgende week Rizespor.

Van Polen: "We hadden er wel tien kunnen maken"

Bram van Polen waande zich gedurende de bekerfinale tegen Ajax in een sprookje. "We hadden er wel tien kunnen maken", zei de aanvoerder van PEC Zwolle vol ongeloof na afloop van de galavoorstelling, die in 5-1 eindigde. PEC won zodoende voor het eerst in de clubhistorie de KNVB-beker.

Ook Guyon Fernandez kon het nauwelijks bevatten. "Elke minuut dat we voor stonden, was ik aan het aftellen", zei de spits voor de camera van SBS6. Fernandez zag de onderbreking van ruim twintig minuten vanwege het afsteken van vuurwerk niet als een nadeel.

"Dat kwam ons niet slecht uit", erkende Fernandez. Zijn ploeg stond op dat moment met 1-0 achter door een treffer van Ricardo van Rhijn. "Een wereldgoal. Die maakt-ie waarschijnlijk nooit meer in zijn carrière."

Fernandez wordt door PEC gehuurd van Feyenoord, de rivaal van Ajax. "Maar ik koester geen extra rancune tegen Ajax, hoor. Dit was voor Zwolle en de fans. Het is mijn eerste prijs. Op Joost Broerse na geldt dat voor iedereen, denk ik."

Gilbert maakt reuzensprong op ranglijst World Tour

Philippe Gilbert is door zijn zege in de Amstel Gold Race flink gestegen op de ranglijst van de UCI World Tour. De Belg van BMC klom van de 99e naar de 23e plek.

Parijs-Roubaix-winnaar Niki Terpstra wist ondanks zijn afwezigheid in Limburg zijn derde plek te behouden. De Spanjaard Alberto Contador is nog steeds de nummer een, gevolgd door Fabian Cancellara uit Zwitserland. Simon Gerrans kwam de top tien binnen. De Australiër werd derde in de Amstel Gold Race en staat nu zevende.

In het landenklassement gaat Spanje aan kop, gevolgd door België. Nederland staat zevende.

Hockeysters Den Bosch simpel naar Europese finale

De hockeysters van Den Bosch hebben zich met speels gemak geplaatst voor de finale van de EuroHockey Club Champions Cup. De gastvrouwen van de halve finales versloegen het Spaanse Real Sociedad zondag met 8-0. Den Bosch treft in de eindstrijd Amsterdam.

De titelverdediger deed het in de eerste helft betrekkelijk rustig aan en ging met een 3-0 voorsprong de kleedkamer in. Na rust ging Den Bosch los en werd het net vijf keer gevonden. Maartje Paumen werd met drie goals topscorer van het duel.

Amsterdam bereikte eerder op de dag de finale door Uhlenhorster HC uit Hamburg te verslaan. De hoofdstedelingen wonnen de belangrijkste clubprijs in het Europese vrouwenhockey voor het laatst in 1992.

Opnieuw een bloedig weekend in Irak

Irak is zondag opnieuw getroffen door een reeks aanslagen en andere aanvallen. Daarbij kwamen zeker vijftien mensen om en raakten nog eens vijftig gewond. Dat hebben bronnen bij de veiligheidsdiensten gemeld.

De dodelijkste aanval vond plaats in de zuidelijke stad Samawah. Twee autobommen gingen daar tegelijkertijd af in een winkelgebied. Zeven mensen lieten het leven en zeventien raakten gewond.

In Ur, een buurt in het oosten van Bagdad, was een sjiitische universiteit het doelwit van een zelfmoordaanslag. De dader blies zich op bij de hoofdingang terwijl drie van zijn kameraden de achteringang aanvielen. Vier agenten en een docent werden gedood, achttien mensen raakten gewond.

De derde aanslag werd gepleegd in Iskandariyah, ten zuiden van Bagdad. Een autobom eiste daar drie levens, twaalf omstanders raakten gewond.

De aanslagen zijn vooralsnog niet opgeëist.

[KNVB beker] Uitslag PEC Zwolle - AFC Ajax

PEC Zwolle is de winnaar geworden van de KNVB beker. In een bizarre finale, die zelfs nog even gestaakt werd, versloegen de Zwollenaren Ajax met 5-1.

De wedstrijd was pas een paar seconden onderweg toen het al mis ging. Ajax-supporters gooiden massaal vuurwerk op het veld wat daardoor beschadigd raakte. Na een korte onderbreking was het direct raak voor Ajax. Van Rhijn scoorde met een fraai afstandsschot. Toen er vervolgens opnieuw vuurwerk werd gegooid besloot scheidsrechter Nijhuis de wedstrijd te staken. Na een onderbreking van ongeveer twintig minuten werd de wedstrijd weer hervat.

Nu was het Zwolle wat uit de startblokken schoot. Een schot van Thomas werd van richting veranderd door Moisander, waardoor de wedstrijd weer in evenwicht was. Een paar minuten later werd het zelfs 2-1 voor PEC. Een vrije trap belandde op de paal, maar wederom Thomas stond klaar om uit de rebound te scoren. Na 20 minuten spelen werd de score nog groter: Fernandez liep alleen op Vermeer af en maakte het af. Nog voor rust zorgde Fernandez voor de 4-1, ditmaal uit een kopbal. Vlak voor rust deed Ajax bijna iets terug maar het Krkic trof de lat.


Fernandez juicht na de 3-1 (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

Als Ajax nog met enige ambitie uit de kleedkamer was gekomen werd daar al snel een einde aan gemaakt. Van Polen zorgde voor de 5-1. Ook daarna bleven de beste kansen voor Zwolle. Thomas kopte voor open doel net naast en Klich profiteerde niet uit een counter. Daarna vloeiden de krachten weg bij PEC Zwolle, maar veel maakte dat niet uit, Ajax kwam niet verder dan wat aanrommelen.

PEC Zwolle mag hierdoor voor het eerst in de clubgeschiedenis de beker in ontvangst nemen.

PEC Zwolle

5 - 1

AFC Ajax

 7' Thomas
 11' Thomas
 20' Fernandez
 33' Fernandez
 50' v. Polen
   3' v. Rhijn 
 
 Gele kaart: v. Polen, (PEC Zwolle), Blind, (AFC Ajax)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 42.500
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Boer
v.Polen
v.d.Werff
Broerse (Lachman/71)
v.Hintum
Saymak (Narsingh/64)
Mokotjo
Drost
Klich
Thomas (Gravenbeek/83)
Fernandez
  Vermeer
v.Rhijn
Moisander (Poulsen/54)
Denswil
Boilesen
Klaassen
Blind
Serero
Schöne (Kishna/80)
Krkic (De Sa/54)
Sigthórsson

Dode bij schietpartij in Oost-Oekraïne

Een schietpartij bij een controlepost van pro-Russische activisten in de Oost-Oekraïense stad Slovjansk heeft aan zeker drie mensen het leven gekost. Daarnaast zijn er meerdere personen met verwondingen opgenomen in het ziekenhuis. Dat zeggen de regeringen van Oekraïne en Rusland, die elkaar de zwartepiet toeschuiven.

Het lijkt om het eerste gewapende treffen te gaan sinds afgelopen week in Genève een internationale overeenkomst werd bereikt om de spanningen in Oost-Oekraïne weg te nemen.

De zelfbenoemde pro-Russische burgemeester van Slovjansk wil dat Rusland troepen stuurt naar zijn stad om de vrede te bewaren. "Ze doden onze broeders", zei Vjatsjeslav Ponomariov op een persconferentie die werd uitgezonden op de Russische staatstelevisie.

Volgens het Oekraïense ministerie van binnenlandse zaken vielen er één dode en drie gewonden bij de schietpartij. De aanval is volgens Kiev het werk van provocateurs van buiten Oekraïne.

Het Russische ministerie van buitenlandse zaken legde de schuld voor het geweld bij de Rechtse Sector, een nationalistische Oekraïense groepering die de interim-regering in Kiev steunt. De Rechtse Sector zelf zei niks te maken te hebben met de schietpartij. Volgens een woordvoerder van de groep is de aanval uitgevoerd door Russische provocateurs.

Zes arrestaties voorafgaand aan bekerfinale

De politie heeft voorafgaand aan de bekerfinale tussen PEC Zwolle en Ajax zes arrestaties verricht. De supporters hadden vuurwerk bij zich, dingen gesloopt of maakten zich schuldig aan openbare dronkenschap. Volgens een woordvoerder van de politie is 'alles onder controle'.

De voetbalwedstrijd ging zondagavond tumultueus van start. Kort na het beginsignaal werd vuurwerk op het veld gegooid. Het duel werd daarop stilgelegd.

Dertien gewonden bij brand in Amsterdam

Bij een kleine brand in een trapportaal in Amsterdam zijn zondagmiddag dertien mensen gewond geraakt. Ze liepen allemaal ademhalingsproblemen op. Negen van hen zijn naar een ziekenhuis gebracht, zegt een woordvoerder van de brandweer. Onder de gewonden bevinden zich vijf kinderen.

De rook van de brand trok de woningen aan de Johan Jongkindstraat in stadsdeel Nieuw-West binnen, maar doordat het vuur op de trap woedde konden de mensen nergens heen. Met een ladderwagen zijn de slachtoffers van hun balkon gered.

Het vuur, dat rond 16.00 uur uitbrak, was snel onder controle. De oorzaak is nog niet bekend. Volgens de woordvoerder is er ook geen noemenswaardige schade.

[PL] Moyes onderuit bij terugkeer op Goodison Park

David Moyes heeft zijn terugkeer op Goodison Park moeten bekopen met een nederlaag. De coach van Manchester United ging met 2-0 onderuit tegen Everton, waar hij tussen 2002 en 2013 werkte. Leighton Baines en Kevin Mirallas tekenden voor de goals. Bij United speelde Alexander Büttner de gehele wedstrijd mee, terwijl de geblesseerde Robin van Persie nog ontbrak.

Everton kwam na een klein halfuur op voorsprong. Baines mocht vanaf elf meter aanleggen, nadat Phil Jones een schot van de Belg Romelu Lukaku met de hand had beroerd. De linksback faalde niet.

Een andere Belg, Mirallas, eiste vlak voor rust de aandacht op door met een schot in de verre hoek de 2-0 aan te tekenen. In de tweede helft was United niet bij machte om de tweede seizoensnederlaag tegen Everton af te wenden.

Everton blijft door de zege in de race voor een plek in de voorronde van de Champions League. De achterstand op de daarvoor benodigde vierde plaats van Arsenal is een punt. United staat teleurstellend zevende.

[Bundesliga] Stevens met Stuttgart dicht bij lijfsbehoud na zege

VfB Stuttgart heeft een grote stap gezet in de strijd om lijfsbehoud. De ploeg van Huub Stevens versloeg Schalke 04 zondag in eigen huis met 3-1. Martin Harnik werd met twee goals de grote man. Klaas-Jan Huntelaar speelde de hele wedstrijd, maar de Schalke-spits kwam niet tot scoren.

Stuttgart staat nu vier punten boven de streep met nog drie duels te gaan. Het Hamburger SV van aanvoerder Rafael van der Vaart en het FC Nürnberg van trainer Gertjan Verbeek staan samen met Braunschweig onder de streep. Schalke is voor volgend seizoen al bijna zeker van Champions League-voetbal. De equipe van Huntelaar staat derde.

Veluwebrand breidt zich uit

De grote brand die zondag woedt op de Veluwe heeft inmiddels meer dan vijf vierkante kilometer natuurgebied in de as gelegd. Dat zegt een woordvoerder van de brandweer. Het vuur is nog altijd niet onder controle.

Het gebied dat nu ten prooi is gevallen aan de vlammen staat gelijk aan meer dan 750 voetbalvelden. Het is daarmee veruit een van de grootste natuurbranden in de afgelopen jaren. De hulpdiensten doen er alles aan om verdere uitbreiding te voorkomen maar dat is mede door de wind lastig, aldus de woordvoerder.

Behalve heide is ook een brandweerauto door het vuur gegrepen. Het personeel wist op tijd in veiligheid te komen. De truck heeft volgens de woordvoerder flinke schade opgelopen maar is nog wel inzetbaar.

Het vuur brak rond 08.40 uur door nog onbekende oorzaak uit in de buurt van Hoenderloo. De brand verspreidde zich daarna richting het zuidwesten. De brandweer is met driehonderd mensen en tientallen wagens aanwezig om het vuur te bestrijden. Ook is een blushelikopter van defensie ingezet voor ondersteuning op moeilijk bereikbare plaatsen. Een politiehelikopter vliegt over het gebied om de situatie in kaart te brengen.

Volgens de brandweer is er geen gevaar voor mensen die in de buurt van het park wonen. Ook de rook zorgt vooralsnog niet tot klachten. Mogelijke ontruimingen van dorpen of campings in de buurt zijn nog niet nodig.

Brandweerkorpsen uit de hele regio zijn actief bij het blussen van de brand. Er is bijstand gevraagd van korpsen uit Brabant en Limburg voor assistentie en aflossing. Brandweerlieden uit Twente zijn met rugzakken water het gebied in getrokken om het vuur op zeer moeilijk bereikbare plekken te bestrijden.

Rond de middag werd het natuurgebied ontruimd. Op dat moment waren er zo'n 1500 tot tweeduizend dagjesmensen aan het wandelen of fietsen. Ook bezoekers van het Kröller-Müller Museum zijn naar huis gestuurd. Mensen die niet per se in Hoenderloo moeten zijn, wordt gevraagd uit de buurt te blijven.

De brand is volgens Omroep Gelderland de grootste die Gelderland heeft gekend. Voor zover bekend was tot nu toe alleen een brand in juli 1976 bij het Roozendaalse Veld nog groter. Toen ging ruim vier vierkante kilometer in vlammen op.

[Fed Cup] Oranje promoveert na zege Rus

Het Nederlands Fed Cupteam keert na vijftien jaar afwezigheid terug in de Wereldgroep II. De Oranjevrouwen beslechtten zondag de ontmoeting in de groep I van de Europees-Afrikaanse zone met Japan in hun voordeel. Arantxa Rus sloeg tegen Misaki Doi (7-5 en 6-3) het beslissende punt binnen en bracht daarmee de stand op 3-1. Eerder op de dag had Kiki Bertens al in een marathonpartij van Kurumi Nara gewonnen.

Rus begon in Den Bosch matig aan het duel en keek binnen mum van tijd tegen een 3-0 achterstand aan. Ze kwam echter goed terug en pakte met 7-5 de eerste set.

In het tweede bedrijf liep Rus vlot uit naar 5-2. Ze slaagde vervolgens niet in de missie om de wedstrijd uit te serveren. Een nieuwe break was echter voldoende om het beslissende derde punt te veroveren. Bij een nederlaag van Rus had het dubbelspel uitkomst moeten bieden.

Bondscoach Paul Haarhuis toonde zich een tevreden man. "Ik heb zó genoten van de ambiance, het hoge niveau van de meiden, echt geweldig", jubelde hij op de persconferentie.

Wawrinka verslaat Federer finale Monte Carlo

Stanislas Wawrinka heeft het masterstoernooi van Monte Carlo zondag op zijn naam geschreven. De nummer drie van de wereld versloeg Roger Federer (4) in een Zwitsers onderonsje met 4-6, 7-6 (5) en 6-2.

De tweede set en de afsluitende tiebreak bleken beslissend. Wawrinka wist een game achterstand goed te maken en pakte in de tiebreak snel een kleine, maar beslissende voorsprong. Federer kwam het setverlies niet meer te boven. In de derde set liep Wawrinka snel uit naar een beslissende 4-0 voorsprong.

Wawrinka is bezig aan het beste seizoen in zijn carrière. De 29-jarige Zwitser boekte zijn derde toernooizege van dit jaar, nadat hij eerder al de beste was op de Australian Open en in Chennai.

[Bundesliga] Verbeek blijft verliezen met FC Nürnberg

Gertjan Verbeek moet blijven vrezen voor degradatie met FC Nürnberg in de Bundesliga. De Nederlandse coach ging zondag met zijn ploeg tegen Bayer Leverkusen (1-4) onderuit en slikte alweer de vierde opeenvolgende nederlaag.

Emir Spahic bracht Leverkusen al vroeg op voorsprong, maar thuisploeg Nürnberg had via Marvin Plattenhardt een passend antwoord klaar. In de tweede helft stelden Sebastian Boenisch, nogmaals Spahic en invaller Roberto Hilbert de zege voor Leverkusen veilig.

Nürnberg staat met nog drie speelronden voor de boeg op een directe degradatieplaats, maar het verschil is te overzien. Het gat met de veilige vijftiende plaats van Stuttgart, waar Huub Stevens de scepter zwaait, is twee punten. Al speelt Stuttgart later zondag nog wel tegen Schalke 04.

Piepjonge Vekic legt beslag op eerste WTA-titel

Donna Vekic heeft in Kuala Lumpur voor het eerst in haar carrière een WTA-toernooi gewonnen. De 17-jarige Kroatische versloeg de als eerste geplaatste Dominika Cibulkova uit Slowakije zondag in de finale met 5-7, 7-5 en 7-6 (4). Vekic (7) had daar bijna drie uur voor nodig.

De Kroatische maakte het in de derde set onnodig spannend door op een 5-2 voorsprong meerdere matchpoints te laten liggen. Cibulkova profiteerde en brak Vekic. Nadat de tiener nogmaals had nagelaten de wedstrijd uit te serveren, hervond ze in de tiebreak haar vorm.

Vekic bereikte twee keer eerder een finale. In Tasjkent en Birmingham wist ze echter niet te winnen.

[KNVB Beker] Opstellingen PEC Zwolle - Ajax

Ajax-trainer Frank de Boer begint zondag in de bekerfinale tegen PEC Zwolle met Bojan Krkic in de spits. De huurling van FC Barcelona vindt Kolbeinn Sigthórsson en Lasse Schöne voorin aan zijn zijde. Stefano Denswil vervangt de geschorste Joël Veltman in het centrum van de verdediging.

Niklas Moisander vergezelt Denswil achterin. De Fin stond enkele weken aan de kant met een knieblessure, maar is fit genoeg om te beginnen. Kenneth Vermeer start net als in de voorgaande bekerwedstrijden in het doel. 

Bij PEC Zwolle begint Darryl Lachman op de bank. Maikel van der Werff, die Zwolle tegen NEC naar de eindstrijd schoot, en Joost Broerse vormen het centrum van de verdediging. Guyon Fernandez start ten faveure van Fred Benson in de spits.

Volledige opstellingen:

PEC Zwolle: Boer, Van Polen, Van der Werff, Broerse, Van Hintum, Mokotjo, Klich, Saymak, Drost, Thomas en Fernandez.
Ajax: Vermeer, Van Rhijn, Moisander, Denswil, Boilesen, Blind, Klaassen, Serero, Schöne, Bojan en Sigthórsson.

Gal derde in wereldbekerfinale

Edward Gal is derde geworden in de finale van de wereldbeker dressuur in Lyon. De ruiter uit Harskamp moest zondag in de beslissende kür op muziek opnieuw de Britse olympisch kampioene Charlotte Dujardin en de Duitse titelverdedigster Helen Langehanenberg voor zich dulden. Gal haalde voor zijn proef met Glock's Undercover een score van 83,696 procent.

Dujardin won met haar in Nederland gefokte superpaard Valegro onbedreigd: 92,179, minder dan 2 procent onder haar wereldrecord. In de Grand Prix was ze zaterdag ook al onbetwist de beste. De jury waardeerde Langehanenberg en haar merrie Damon Hill met 87,339.

Daniëlle Heijkoop (Kingsley Siro) eindigde in de kür als zesde (77,946), Hans Peter Minderhout (Glock's Johnson) als achtste (77,625).

Gal derde in wereldbekerfinale
Gal derde in wereldbekerfinale (Foto: ANP)

Oud-bokser 'Hurricane' Carter (76) overleden

De voormalige Amerikaanse bokser Rubin 'Hurricane Carter is overleden. Dat heeft zijn verzorger zondag bekendgemaakt. Carter werd vooral beroemd vanwege zijn veroordeling wegens moord in de jaren zestig. Later bleek dat Carter ten onrechte was veroordeeld.

Na twintig jaar achter de tralies kwam hij vrij. Carters verhaal werd verfilmd met Denzel Washington in de hoofdrol. Bob Dylan schreef een nummer over Carter genaamd 'Hurricane', waarin hij het opnam voor de bokser, die vooral vanwege zijn donkere huidskleur schuldig zou zijn bevonden door de blanke jury.

[PL] Arsenal zonder problemen langs Hull City

Arsenal heeft zondag geen fout gemaakt in de strijd om de vierde plek in de Premier League. De ploeg van Arsène Wenger won de uitwedstrijd bij Hull City met 3-0 dankzij twee treffers van Lukas Podolski en een goal van Aaron Ramsey.

De Welshmen rondde een knappe aanval na ruim een halfuur af en zorgde daarmee voor de openingstreffer. Podolski zette Arsenal kort voor rust op aangeven van Olivier Giroud op rozen. De Duitser schoot in de 54e minuut van dichtbij de 3-0 binnen.

Arsenal komt door de zege op zeventig punten, vier meer dan nummer vijf Everton. De ploeg uit Liverpool ontvangt later zondag Manchester United. De vierde plek geeft recht op de voorronde van de Champions League.

Lijfwachten Michael Jackson onthullen wangedrag

De voormalige bodyguards van Michael Jackson klappen flink uit de school in hun nieuwe boek Remembering the Time: Protecting Michael Jackson in His Final Days. Zo vertellen ze dat hij afspraken had met mysterieuze vrouwen, zijn kinderen vernederde en in grote financiële problemen zat. Dat schrijft de Amerikaanse krant New York Daily News.

Javon Beard en Bill Whitfield, twee voormalige lijfwachten van de King of Pop, vertellen hoe ze ooit een vrouw met een Oost-Europees accent op moesten halen en haar in een nabij Jacksons villa Neverland gelegen hotel moesten onderbrengen. Jackson, die slechts aan de dame refereerde als 'friend', zocht haar 's nachts op als zijn kinderen sliepen. Ze werd enkele dagen later afgelost door een vrouw die 'flower werd genoemd. Het zijn slechts twee van de vele opvallende afspraken die Jackson had met vreemde vrouwen.

Ook zou Jackson een keer zijn zoon Prince hebben uitgefoeterd toen die zijn hond in de tuin liet poepen. Michael moonwalkte zelfs door de stront, waar Prince bloedlink van werd. Wel liep hij daarna steevast met stoffer en blik achter zijn hond aan, om een volgende confrontatie met Michael te voorkomen.

Dat Jackson tegen het einde van zijn carrière geldproblemen had, is al jaren bekend. Zijn albumverkopen stagneerden en zijn uitgaven werden steeds excentrieker. Hij zou uiteindelijk zelfs delen van Neverland hebben moeten verkopen. De bodyguards beweren dat ze soms maanden geen salaris kregen.

Whitfield zegt zelfs dat Jackson hem ooit vroeg wat hij zijn dochter voor haar verjaardag wilde geven, waarop de lijfwacht antwoordde dat hij niets kon kopen omdat hij geen geld had. Niettemin besloot Jackson daarna voor zo'n tienduizend dollar te gaan winkelen, wat op niets uitdraaide, omdat Jacksons creditcard werd geweigerd.

Ondanks deze onthullingen moet het boek niet worden beschouwd als een wraakactie, zegt een ingewijde. "Het is geen bitter boek, ze hielden heel veel van hun baas. Ze beschrijven vooral hoe hij werd omringd door stelende managers en assistenten." Remembering the Time: Protecting Michael Jackson in His Final Days verschijnt in juni.

Derde zege Gilbert in Gold Race

Philippe Gilbert heeft voor de derde keer de Amstel Gold Race gewonnen. De Belg van BMC reed op de laatste beklimming van de Cauberg weg en kwam twee kilometer later solo over de meet. De tweede plaats was voor zijn landgenoot Jelle Vanendert, die Simon Gerrans net voor wist te blijven.

Vroeg in de wedstrijd reden er tien renners weg, waarbij Pim Ligthart de enige Nederlander was. De groep kreeg maximaal een kwartier voorsprong. Daarachter gebeurde weinig totdat Thomas Voeckler demarreerde met een nog kleine veertig kilometer te gaan.

Dat leidde uiteindelijk tot een groepje van negen, met daarbij naast Voeckler ook onder anderen Pieter Weening, Greg van Avermaet, Paul Martens, Bjorn Leukemans, Jakob Fuglsang en Alexandr Kolobnev. Van Avermaet en Fuglsang wisten op tien kilometer van de streep de laatste vluchters Christophe Riblon en Preben Van Hecke bij te halen.

Echter zat het peloton hen al op de hielen en amper drie kilometer (na de Bemelerberg) later was de groep alweer bijgehaald. Met ongeveer zestig man werd er koers gezet naar Valkenburg, waar voor de vierde en laatste keer de Cauberg moest worden beklommen. Op de klim ging Samuel Sanchez als eerste aan, waarna Gilbert de aanval overnam en met een voorsprong bovenkwam. Daarachter wisten Gerrans, Alejandro Valverde en Michał Kwiatkowski elkaar niet te vinden en wist Vanendert er zelfs nog op en over te gaan.

Gilbert was echter al te ver weg en boekte na 2010 en 2011 zijn derde zege in de Gold Race. Vanendert werd tweede vlak voor Gerrans. Bauke Mollema was op de zevende plaats de beste Nederlander.

[EHCCC] Hockeysters Amsterdam eindstrijd

De hockeysters van Amsterdam hebben in Den Bosch de finale van de EuroHockey Club Champions Cup bereikt. De hoofdstedelingen draaiden zondag tegen Uhlenhorster HC uit Hamburg een achterstand na rust om in een voorsprong en wonnen met 3-1. Titelverdediger Den Bosch is in de eindstrijd mogelijk de tegenstander.

Kelly Jonker en Eva de Goede zette Amsterdam na rust binnen elf minuten op een 2-1 voorsprong, nadat de Duitsers al na acht minuten op 0-1 waren gekomen. De Goede schoot na 55 minuten voor de tweede keer raak van uit een strafcorner en besliste daarmee de wedstrijd.

De finale kan een geheel Nederlandse aangelegenheid worden. Dan moet Den Bosch later zondag wel het Spaanse Real Sociedad verslaan.

Guardiola: "Het is niet makkelijk voor ons"

Bayern München pakte zaterdag pas in de slotfase drie punten tegen Eintracht Braunschweig. Pep Guardiola beseft dat het woensdag beter moet. De Duitse Rekordmeister speelt dan in de halve finale van de Champions League tegen Real Madrid.

Als generale repetitie won Bayern zaterdag met 0-2 bij hekkensluiter Braunschweig. Beide goals, van Claudio Pizarro en Mario Mandzukic, vielen in het laatste kwartier. "Het is niet makkelijk voor ons, sinds we de titel hebben gewonnen", reageerde coach Guardiola volgens Sky Sports. "Maar ondanks dat het een moeilijke middag was, hebben we er hard voor gevochten."

"Braunschweig speelde met veel passie, dat maakte het voor ons lastig. Toch hadden we na de pauze meer controle over de wedstrijd en we hebben gewonnen, dus daar kunnen we blij mee zijn", ging Guardiola verder.

De Spanjaard erkent dat Bayern in Madrid woensdag beter voor de dag zal moeten komen. "We gaan de finale niet halen als we tegen een fantastisch team als Real niet goed voetballen." De return in de Allianz Arena is op dinsdag 29 april.

Hamilton: "Reed vooral tegen mezelf"

Lewis Hamilton boekte in China zijn derde opeenvolgende zege in het prille Formule 1-seizoen. De Brit pakte een eenvoudige zege en bleef zijn teamgenoot Nico Rosberg ruim voor. Ook de Mercedes-coureur zelf vond het niet al te lastig gaan.

"Ik reed eigenlijk vooral tegen mezelf", zei de coureur na afloop van de één ronde te vroeg afgevlagde race. "Het is echt niet te geloven hoe goed deze auto is. Het is aan het harde werk van het team te danken dat we dit soort resultaten kunnen behalen en het is mooi dat al onze arbeid beloond wordt"

"Ik ging op een gegeven moment iets te lang door op een setje banden, waardoor ik even van de baan schoot, maar er is gelukkig genoeg uitloopruimte en had het geen gevolgen", vertelde de coureur die alles verder uitstekend onder controle had. Ondanks zijn derde zege in vier races staat Hamilton nog niet bovenaan in de strijd om de wereldtitel. Met zijn 75 punten heeft hij er 4 minder dan teamgenoot Rosberg, die de eerste race won.

Formule 1-race China te vroeg afgevlagd

Tijdens de Grand Prix van China ontstond in de slotronde verwarring. Koploper Lewis Hamilton zag de finishvlag al in de 55e van de 56 ronden en meldde dit aan zijn team. Mercedes zei dat de Brit door moest rijden, waarna de race daarna wel goed afgevlagd werd.

De stewards besloten echter een andere uitslag te hanteren. Volgens artikel 43.2 van de Sportieve Reglementen moet, wanneer om een of andere reden de finishvlag te vroeg getoond wordt, de uitslag van de ronde voor het tonen van de vlag genomen worden. Dit betekent voor de race in Shanghai dat de doorkomst van de 54e ronde de einduitslag geworden is. Voor de meeste coureurs heeft dit geen gevolgen, omdat de posities niet wisselen. Alleen in het achterveld is Marussia-coureur Jules Bianchi nog een plekje gestegen ten koste van Kamui Kobayashi.

Automobilist veroorzaakt gaslekkage in Brielle

Een automobilist heeft zondagochtend een gaslekkage veroorzaakt in het Zuid-Hollandse Brielle. Het lek ontstond rond 04.30 uur toen de bestuurder op een gasverdeelstation aan de Aelbrechtsweg botste. Er is niemand gewond geraakt, meldt een woordvoerder van de veiligheidsregio.

Door de lekkage moesten vijf woningen worden ontruimd. Leverancier Joulz wist de gastoevoer rond 05.30 uur stop te zetten en de lekkage te verhelpen. Bewoners konden toen al snel weer terug naar hun huizen.

Miss America verdedigt vleiende scholier

Miss America heeft het opgenomen voor een scholier uit Pennsylvania die haar uitnodigde om met hem naar het eindejaarsfeest te gaan. De jongen werd daarna geschorst, maar de mooiste vrouw van de Verenigde Staten heeft er bij het schoolbestuur op aangedrongen die beslissing te herzien. Dat schrijft persdienst Reuters.

Donderdag probeerde de 18-jarige Patrick Farves voor het oog van honderden leerlingen met een plastic bloem Nina Davuluri, Miss America 2014, tijdens een bezoek aan zijn school over te halen om zijn 'prom date' te worden. Hoewel zijn medescholieren zijn actie met luid gejuich beantwoordden, was het schoolbestuur er minder over te spreken. Toen werd besloten de jongen te schorsen, haalde het verhaal de nationale media.

"Ik ben zeer gevleid door de uitnodiging, maar ik heb het te druk om op het feest aanwezig te kunnen zijn", liet Davuluri beleefd weten. "Toen ik later hoorde van de schorsing heb ik het bestuur gevraagd van zijn beslissing af te zien."

Farves heeft laten weten inmiddels spijt te hebben van zijn versierpoging. Omdat het schoolbestuur al van tevoren van zijn plannen wist en hem waarschuwde, is hij extra zwaar gestraft. Hij moet drie schooldagen in zijn eentje in een klaslokaal doorbrengen.

Toch vindt Farves, die een blanke moeder en een zwarte vader zegt te hebben, het vooral rot voor Davuluri, de eerste Miss American van Indiase komaf. "Zij wilde nu juist uitdragen dat het niet gaat om je geloof of je huidskleur, maar om wie je bent. Door mijn toedoen dreigt die hele boodschap nu te worden ondergesneeuwd."

Het schoolbestuur heeft laten weten niet af te zien van de schorsing. "Wij straffen studenten niet voor het mee uit vragen van iemand, zelfs niet als die persoon Miss America is", valt te lezen in een verklaring. "We willen echter wel dat onze gedragsregels, die we duidelijk hebben gecommuniceerd aan de scholieren en hun ouders, worden nageleefd."

Huta Galung strandt weer in kwalificaties

Jesse Huta Galung is er niet in geslaagd het ATP-toernooi van Barcelona te bereiken. De Haarlemmer werd zondag in de laatste kwalificatieronde met 3-6 en 3-6 verslagen door de Turk Marsel Ilhan. Huta Galung bleef eerder dit seizoen ook in Dubai en Miami al steken in het voorportaal van het hoofdtoernooi.

Boy Westerhof werd zaterdag al in de eerste ronde van de kwalificaties uitgeschakeld. Igor Sijsling, die dankzij zijn positie op de wereldranglijst direct is geplaatst, moet nu de Nederlandse eer op het Catalaanse gravel zien te verdedigen.

ISS op Paaszondag eindelijk bevoorraad

Na weken van uitstel is het bevoorradingsschip Dragon zondag eindelijk aangekomen bij het internationale ruimtestation ISS. De Dragon werd vrijdag gelanceerd en vloog de afgelopen twee dagen achter het ISS aan. De astronauten plukten de capsule zo'n 420 kilometer boven Egypte uit de ruimte met de robotarm van het ruimtestation.

De Dragon had onder meer ruim twee ton voedsel en ruimtepakken bij zich. Daarnaast kregen de astronauten de benodigde spullen om experimenten uit te voeren: parende fruitvliegjes, een kleine kas om in de ruimte groenten in te verbouwen en de benen voor de robot Robonaut die al in het ISS actief is. Ook werden de zes ruimtevaarders getrakteerd op een cadeaupakket van hun gezinnen.

De Dragon wordt gemaakt door het Amerikaanse bedrijf SpaceX. De lancering werd de afgelopen tijd meermaals uitgesteld. Zo werd er vorige week nog een heliumlek in de draagraket geconstateerd. De capsule blijft tot volgende maand aangemeerd bij het ISS, waarna hij terug naar de aarde wordt gestuurd met de resultaten van de verschillende experimenten.

[EHL] Oranje Zwart in finale

Oranje Zwart heeft zich geplaatst voor de finale van de Euro Hockey League. De Eindhovenaren waren zondag in eigen huis in de halve finale met 3-0 de baas over het Vlaamse KHC Dragons. Harvestehuder THC uit Hamburg is in de eindstrijd de tegenstander.

Oranje Zwart had in de kwartfinale tegen Real Club de Polo nog shoot-outs nodig om verder te geraken, maar tegen Dragons verliep de wedstrijd een stuk soepeler. Jelle Galema zette de Brabanders in de 35e minuut op voorsprong, waarna Mink van der Weerden de score zes minuten na rust uit een strafcorner verdubbelde. Gabriel Dabanch zorgde in de 53e minuut voor de derde treffer.

De Eindhovense ploeg maakte zo een einde aan de zegetocht van Dragons, die vaak ten koste ging van Nederlandse ploegen. De Belgen schakelden eerder in het toernooi Rotterdam en Kampong uit. Vorig jaar verloor Dragons de finale van Bloemendaal.

Paus bidt voor vrede in Oekraïne en Syrië

Paus Franciscus bidt voor vrede in Oekraïne en Syrië en voor een einde aan de terreuraanslagen in Nigeria, waarbij veel christenen de dood hebben gevonden. Dat deed hij zaterdag in zijn paasmis voor een gehoor van vele duizenden op het Sint-Pietersplein. Als vanouds bedankte de paus Nederland voor de bloemen die het plein opsierden, maar hij deed dat wel in het Italiaans.

Meer dan 150.000 mensen - Romeinen en pelgrims, jong en oud - waren op het plein samengekomen voor de paasmis. De paus leidde de mis vanonder een baldakijn op de trappen van de Sint-Pietersbasiliek. Het plein was versierd met rijen narcissen, blauwe hyacinthen en witte rozen. De aanwezigen zwaaiden met vlaggen uit de hele wereld, Argentinië, Brazilië, Mexico, Groot-Brittannië, Polen en vele andere landen.

Dit jaar valt de viering van Pasen samen met de paasviering in orthodoxe kerken, waar veel Oekraïners lid van zijn. Een deel van de hymnes die werden gezonden waren daarom in het Russisch. "We vragen U de initiatieven die vrede moeten brengen in Oekraïne te verlichten en inspireren, zodat alle betrokkenen, met de hulp van de internationale gemeenschap iedere poging ondernemen om het geweld te beëindigen", zei de paus in zijn gebed. Ook bad de paus voor vrede in Syrië, voor de slachtoffers van de ebola-uitbraak in Afrika en voor een einde aan de terreuraanslagen in Nigeria.

De paasboodschap van Franciscus richtte zich ook op mensen in nood dichterbij huis. De 'blijde boodschap' van Pasen betekent 'anderen opzoeken, dichtbij hen zijn die gebukt gaan onder de moeilijkheden van het leven, delen met de noodruftigen en zieken, ouderen en verworpenen bijstaan'.

De juichende en applaudiserende menigte hoopte nog een glimp van de paus op te vangen toen hij na het uitspreken van het 'urbi et orbi' in zijn pausmobiel een rondje maakte over het plein. Tijdens de Paaswake zaterdagavond in de Sint-Pietersbasiliek wedijverde een flinke onweersbui met de klanken van de hymnes die in de kerk gezongen werden, maar zondag presenteerde de hemel zich in een blauw gewaad en baadde het plein voor de kerk in het zonlicht.

Dodental veerbootramp Zuid-Korea boven de vijftig

Het officiële dodental van de ramp met een Zuid-Koreaanse veerboot is zondag opgelopen tot 52. Duikers hebben eindelijk toegang gevonden tot het vaartuig en wisten meerdere lichamen naar het oppervlak te halen. Onder de doden zijn zeker 23 scholieren, zei de Zuid-Koreaanse kustwacht.

Nog steeds worden zo'n 250 mensen vermist. Tot dusverre ondervonden duikers grote moeite om het schip binnen te komen, vanwege sterke stromingen en het slechte weer. Zaterdag slaagden zij erin een raam stuk te slaan en inmiddels hebben ze meerdere openingen gevonden om het veer binnen te komen. Op verschillende plekken in het vaartuig zijn lichamen aangetroffen. In totaal zijn zondag negentien lichamen geborgen, dertien in het schip, zes daarbuiten. Van overlevenden die eventueel nog aan boord zijn, is geen teken vernomen, zei de kustwacht.

Op een eiland in de buurt van de rampplek hielden zo'n tweehonderd agenten honderd familieleden van vermiste passagiers tegen. Zij hielden naar eigen zeggen een protestmars richting de presidentiële residentie in Seoul om bij de president hun beklag te doen. "De regering is de moordenaar", riepen zij.

"We willen antwoord van de verantwoordelijke waarom bevelen niet doorkomen en er niets gebeurt", zei Lee Woon-geun, vader van een 17-jarige vermiste passagier. "Ze liegen en schuiven de verantwoordelijkheid af op anderen."

De veerbootkapitein, de 68-jarige Lee Joon-seok, is samen met drie roergangers en de derde stuurman gearresteerd. Hem wordt aangewreven dat hij de evacuatie van het schip pas een halfuur nadat duidelijk was geworden dat het misging in gang zette. "De stroming was toen erg sterk, de watertemperatuur van de oceaan was erg laag en ik dacht dat als mensen zonder goed zicht op de zaken zelf zouden handelen, door geen zwemvest te dragen, weg zouden drijven en vele andere moeilijkheden zouden tegenkomen", verdedigde Lee zich. "Er waren nog geen reddingsboten, ook geen vissersboten of andere vaartuigen."

[Fed Cup] Bertens zet Nederland op 2-1 na marathonpartij

Kiki Bertens heeft het Nederlandse Fed Cup-team op een 2-1 voorsprong gezet in de play-off tegen Japan. De kopvrouw van Oranje versloeg in Den Bosch Kurumi Nara na ruim drie uur spelen met 7-6 (5), 4-6 en 9-7. Arantxa Rus kan zondag het beslissende punt binnenslepen door haar partij tegen Misaki Doi te winnen.

Bertens bracht Nederland zaterdag op het gravel in de Maaspoort al op gelijke hoogte door Doi in twee sets van zich af te schudden. Rus had even daarvoor de openingspartij tegen Nara in drie sets verloren.

Als Rus de klus tegen Doi niet weet te klaren, valt de beslissing later zondag in het dubbelspel. Bertens en Michaëlla Krajicek spelen dan tegen Shuk Aoyama en Risa Ozaki. De winnaar van de confrontatie verovert een plek in de Wereldgroep II.

Dronken automobilist rijdt op agent in

Een 24-jarige inwoner van het Zeeuwse Bruinisse is zaterdagavond aangehouden wegens poging tot doodslag. Hij zat dronken achter het stuur en reed met een snelheid van ongeveer zestig kilometer per uur op een agent in.

Het incident gebeurde aan de Havendijk. Daar werd een verkeerscontrole gehouden. Een agent gaf de man een stopteken, maar hij negeerde dit en reed op de politieman af. Die kon net op tijd wegspringen.

De politie zette daarop de achtervolging in en kon de man arresteren in de Dokter de Kockstraat. Op het bureau bleek dat hij drie keer de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed had. Zijn rijbewijs is afgenomen en er is proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Weer brandje in bos bij Breda

In het Mastbos bij Breda, waar donderdag een brand een groot deel van het natuurgebied verwoestte, is het vuur zondag weer opgelaaid. Dat meldt de brandweer.

Een wandelaar ontdekte rookpluimpjes en waarschuwde direct de brandweer. Het vuur is inmiddels onder controle. De brandweer is bezig met een nacontrole samen met de boswachter.

In het gebied geldt vanwege de droogte een verhoogd brandgevaar. In de regio Midden- en West-Brabant is code oranje van kracht. De brandweer rukt dan bij branden waar mogelijk met extra materieel en mannen uit.

De brand in het Mastbos verwoestte in totaal tien hectare bos. Onder meer een jeugdgevangenis in de buurt moest worden ontruimd. De politie doet onderzoek naar de oorzaak.

[PL] Liverpool dicht bij titel na zege op Norwich

Liverpool blijft op koers voor zijn eerste landstitel sinds 1990. De Reds wonnen zondag op bezoek bij Norwich City met 3-2. Liverpool profiteerde met de zege van de nederlaag van Chelsea tegen Sunderland een dag eerder en nam vijf punten voorsprong op de Londenaren.

Raheem Sterling leidde Liverpool langs Norwich. De kleine aanvaller schoot in de vierde en 62e minuut raak en gaf in de elfde minuut een fraaie assist op Luis Suarez. De oud-Ajacied scoorde zijn dertigste goal van het seizoen.

Leroy Fer werd na 78 minuten gewisseld bij Norwich. Ricky van Wolfswinkel begon op de bank en kwam in het veld toen Fer eruit ging. De ingevallen spits kreeg met een kopbal een grote kans op 3-3, maar Simon Mignolet bracht redding. Norwich staat twee punten boven de streep, maar moet vrezen voor degradatie. De ploeg speelt nog tegen Manchester United, Chelsea en Arsenal.

Liverpool kan volgende week een grote stap richting de titel zetten. De ploeg ontvangt dan Chelsea op Anfield. Manchester City is ook nog in de race om het kampioenschap. De Citizens hebben negen punten minder dan Liverpool, maar hebben twee duels minder gespeeld.

[pic] 28.000 lama's en alpaca's geëvacueerd

Peruaanse autoriteiten zijn begonnen met de evacuatie van ruim 28.000 alpaca's en lama's die normaliter grazen op de velden rondom de vulkaan Ubinas. Sinds die gevaarlijk actief geworden is, is het graasgebied van de beesten met as bedekt.

De beesten worden naar veiligere gebieden onderaan de berg gebracht, waar ze gemoedelijk door kunnen grazen. Het Ministerie van Landbouw in Peru gaat 60 ton voedsel sturen om de kuddes bij te voeren.

Tot op heden zijn door de seismische activiteit 1038 mensen -100 complete families- geëvacueerd en zijn bijna 1000 hectare akkerbouwgrond met as bedekt. Veertig mensen zijn voor o.a. ademhalingsproblemen en buikpijn behandeld.

De beesten in kwestie: 

Vermiste visser verblijft mogelijk in België

De politie heeft een tip ontvangen over de vermiste visser waar zaterdag naar werd gezocht op de Waddenzee. De man zou in België zitten, zo meldt een woordvoerder zondag. "We zijn dat nu aan het natrekken. Het belangrijkste is dat de man in leven is en in goede gezondheid. Daarna zien we wel verder."

De kustwacht kreeg zaterdag rond 08.00 uur een melding van een vissersboot die net was aangekomen in Harlingen. De opvarenden hadden daar ontdekt dat ze een collega misten die ze voor het laatst rond 05.00 uur hadden gezien tussen Vlieland en Terschelling. Daardoor rees het vermoeden dat hij ergens na 05.00 uur overboord was geslagen.

Een grote zoekactie volgde. Daar deden deden tien reddingsboten, twee helikopters, een vliegtuig en boten van politie, marechaussee, douane, kustwacht en een berger mee. Even na 13.15 uur werd de zoekactie gestaakt.

'Resident Evil 7-aankondiging op E3'

Er zijn momenteel geruchten in omloop dat Capcom Resident Evil 7 gaat aankondigen op de aankomende E3 in juni. Dat de game op de next-gen gaat verschijnen lijkt zo goed als zeker, maar op welke console? Want het gerucht gaat dat de game mogelijk een Xbox One-exclusive gaat worden.

Dit laatste wordt echter tegengesproken door een Japanese krant, genaamd Sankei Shimbun. Deze weet namelijk te melden dat Resident Evil 7 op E3 juist aangekondigd zal worden voor PlayStation 4 en dat de game na verwachting 5,7 miljoen keer over de toonbank zal gaan, net als zijn voorganger Resident Evil 6. Hoewel er in het artikel alleen PlayStation 4 genoemd wordt staat er niets over een mogelijke release op Xbox One. Wat ook niet zo heel gek is, want de console van Microsoft is nog niet eens uit in Japan en zal ongetwijeld weer een moeilijke verkoop kennen.

RE7

Monk: "Bony kan alleen maar beter worden"

Wilfried Bony bewees Swansea City zaterdag een grote dienst met zijn winnende goals tegen Newcastle United. Manager Garry Monk is dan ook zeer tevreden. Dankzij een kopdoelpunt en een benutte strafschop van Bony wonnen The Swans in Newcastle met 1-2.

Het team van Monk is daardoor bijna verzekerd van lijfsbehoud in de Premier League. "Bony heeft geweldig gespeeld en hij kan alleen nog maar beter worden", aldus de coach volgens Sky Sports. Bony maakte in de laatste vier uitwedstrijden vier doelpunten. "Michu heeft door blessures een wat moeilijker seizoen, maar gelukkig heeft Wilfried zich nadrukkelijk laten zien. Je kan niet klagen als een nieuwe speler in zijn eerste seizoen hier meer dan twintig goals maakt", zei Monk.

Na 45 officiële duels staat de teller voor de oud-speler van Vitesse nu op 22 goals. "Maar dat is niet alles. Hij is ook erg belangrijk voor de sfeer in de ploeg. Hij werkt elke dag keihard en zijn teamgenoten nemen dat allemaal over. Alle 'credits' zijn dus zeker wel verdiend."

Swansea City staat met nog drie duels te gaan op de dertiende plaats, zes punten boven de degradatiezone. Het team van Monk en Bony speelt nog tegen Aston Villa (thuis), Southampton (thuis) en Sunderland (uit).

Schoofs wint ITF-toernooi in Antalya

Bibiane Schoofs heeft het ITF-toernooi van Antalya zondag op haar naam geschreven. De 25-jarige tennisster versloeg de Tsjechische Sandra Honigova zondag in de finale met 6-0 en 6-3. Het is voor Schoofs de tweede eindzege in de Turkse badplaats en de vijfde in haar carrière.

De tennisster uit Ede speelde eind maart al een ITF-finale in Antalya. Toen was de Tsjechische Denisa Allertova nog te sterk voor haar. Schoofs had zich in de Turkse badplaats beide keren via de kwalificatierondes geplaatst voor het hoofdtoernooi.

Westwood wint met ruime voorsprong in Maleisië

Golfer Lee Westwood heeft het Maleisisch Open met ruime voorsprong op zijn naam geschreven. De Brit, die het toernooi eerder in 1987 al won, had een voorsprong van zeven slagen op zijn naaste concurrenten.

Westwood begon de laatste ronde met een slag voorsprong op zijn landgenoot Andy Sullivan die via een dramatische ronde van 78 slagen (+6) ver terugviel. Westwood zelf ging in 68 slagen (-4) rond en kwam voor het toernooi op een totaal van 270 slagen (-18).

De Brit had het hele weekend geen last van de hitte en de regen. Ook de dreiging van onweer in de slotronde en een pauze van vier uren konden hem niet deren. Achter hem werden de Zuid-Afrikaan Louis Oosthuizen, de Belg Nicolas Colsaerts en de Oostenrijker Bernard Wiesberger met -11 slagen gedeeld tweede. Robert-Jan Derksen sloot af met een ronde van 72 slagen en eindigde met een totaal van +4 op een gedeelde zestigde positie.

[Fed Cup] Tsjechië plaatst zich voor finale

De tennissters van Tsjechië hebben zich zondag geplaatst voor de finale van de Fed Cup. Petra Kvitova sleepte in de halve finale het beslissende punt binnen door Roberta Vinci van regerend kampioen Italië met 6-3 en 7-5 te verslaan. Tsjechië had zaterdag al een 2-0 voorsprong genomen.

Duitsland, dat Australië de baas was, is in november in de finale de tegenstander. Tsjechië kan dan zijn titel terugveroveren. De Oost-Europeanen kroonden zich in 2011 en 2012 tot kampioen.

[vid] Dagjesmensen moeten Hoge Veluwe verlaten om brand

Zo'n 1500 tot tweeduizend dagjesmensen die zondagochtend naar Nationaal Park De Hoge Veluwe waren getogen voor een wandeling of fietstocht, moeten het natuurgebied rond het middaguur verlaten. Wegens een heidebrand wordt het park ontruimd en worden alle ingangen afgesloten. Dat meldt een woordvoerder van de brandweer.

Politie en natuurbeheerders nemen de ontruiming van het gebied van 5400 hectare op zich en zijn daar rond 12.30 uur nog druk mee bezig. "Het park is voorzien van een omroepinstallatie, maar die bereikt niet iedereen dus er wordt ook in auto's rondgereden om het publiek te vragen het park te verlaten", vertelt de woordvoerder.

Mensen die plannen hadden om zondagmiddag nog af te reizen naar het natuurgebied wordt geadviseerd thuis te blijven. De zegsman verwacht dat het blussen nog enige tijd zal duren en dat het park zondag niet meer opengaat voor het publiek.

De brand brak rond 08.40 uur uit. Inmiddels is een gebied van ruim tien hectare verwoest. De brandweer is met 130 mensen en zestien wagens aanwezig om het vuur te bestrijden. "Het lukt op dit moment aardig om het vuur bij de bosrand te stoppen, maar aan de flanken en in het midden brandt het nog volop. We zijn met defensie in overleg om te kijken of hun blushelikopter ingezet kan worden op plekken die wij moeilijk kunnen bereiken", besluit de woordvoerder.


Nationale Park De Hoge Veluwe ontruimd wegens heidebrand (Bron: YouTube - Omroep Gelderland)

Rodriguez na val al uit Gold Race

De Amstel Gold Race heeft al vroeg een van de favorieten voor de zege verloren. Katusha-kopman Joaquim Rodríguez moest in Zuid-Limburg na een valpartij al snel opgeven, zo meldt de ploeg van de Spanjaard op Twitter. Hij is op zijn borst gevallen en naar het ziekenhuis vervoerd om de ribben te laten bekijken.

Ook Thomas Dekker, Andy Schleck, Arnaud Courteille en Nicki Sørensen halen de eindstreep niet. In de wedstrijd is momenteel een grote kopgroep vooruit. De oud Nederlands kampioen Pim Ligthart heeft met zijn kompanen met nog 100 kilometer te gaan ruim twaalf minuten voorsprong op het peloton.

[EHL] Harvestehuder knokt zich in de finale

Hockeyclub Harvestehuder heeft zich als eerste geplaatst voor de finale van de EHL. In Eindhoven wonnen de Hamburgers met 3-2 van Racing Bruxelles. Achttien minuten voor het einde stonden de Belgen nog met 2-0 voor. Harvestehuder treft in de eindstrijd de winnaar van het duel tussen Oranje Zwart en Dragons.

Op het zonnige terrein van Oranje Zwart leek er aanvankelijk geen wolkje aan de lucht voor Racing. Via twee strafcorners van Jonathan Beckers liep de stuntploeg uit Brussel uit naar een 2-0 voorsprong. En in het derde kwart kreeg de formatie van coach Christian Cavallet aardige kansen op een derde treffer.

Maar na de aansluitingstreffer van sterspeler Tobias Hauke - bij zijn clubteam achterin geposteerd - werd de Belgische muur aan het wankelen gebracht. Xaver Hasun en Michael Körper velden het vonnis over Racing, dat teleurgesteld afdroop.

[vid] Bouw grootste telescoop ooit van start

De grootste telescoop ooit moet in 2022 af zijn en zal vijftien keer scherpere foto's maken dan de Hubble-ruimtetelescoop. De bouw ervan is deze maand begonnen.

Het gevaarte heet E-ELT, ofwel European Extremely Large Telescope en zal naar schatting 1,055 miljard euro gaan kosten. Met de E-ELT zullen ongekend scherpe beelden van exoplaneten gemaakt kunnen worden.

Detectie buitenaards leven
Zo hoopt men om de eerste echte signalen van buitenaards leven te kunnen gaan oppikken. Ook kan men met de E-ELT over acht jaar verder kijken dan ooit en de allereerste sterrenstelsels van het heelal in detail gaan bestuderen.

De telescoop wordt betaald door de Europese Zuidelijke Sterrenwacht, een organisatie waar veertien Europese landen bij zijn aangesloten. Dankzij de recente toetreding van Brazilië, dat ruim een kwart van de kosten in één keer ophoestte, was er eindelijk genoeg geld voor de monstertelescoop.

Foto's in één klap 15 keer beter 
De E-ELT zal een schotel hebben van 39,3 meter doorsnee. De schotel wordt opgebouwd uit 800 zeshoekige panelen die elk 1,4 meter in doorsnee zijn. Daarmee zal vijftien keer meer licht verzameld worden dan in welke andere telescoop ook. De foto's worden daarmee tot vijftien keer beter.

In plaats van drie spiegels zal de E-ELT een uniek, technologisch geavanceerd systeem hebben met vijf spiegels. Die kunnen elke seconde 1000 keer van vorm veranderen om het beeld scherp te stellen.

Bergtop opgeblazen 
De telescoop en de koepel eromheen gaan 2700 ton wegen en zijn met 86 meter breedte zo groot als een half voetbalstadion. Om dit enorme platform te kunnen bouwen, is inmiddels begonnen met de voorbereidingen op het opblazen van de bergtop, zodat er een vlak bouwperceel ontstaat.

De E-ELT wordt bovenop de berg Cerro Armazones in Noord-Chili gebouwd, op 20 kilometer afstand van een andere EZS-telescoop, de Very Large Telescope.

Meer lezen? Morgen op FOK.nl 
Over de Europese Zuidelijke Sterrenwacht en de E-ELT lees je om middernacht meer op FOK.nl in een speciale editie van FOK!nu, geheel gewijd aan de gigantische sprong voorwaarts die de sterrenkunde de komende tien jaar zal gaan maken.

 Een promotiefilmpje uit 2009 over dé telescoop van de 21e eeuw:

[KNVB beker] Preview finale: PEC Zwolle - Ajax

Komend weekend is er geen Eredivisie-voetbal, maar er staat wel een andere wedstrijd op de rol. Zondagavond om 18.00 uur wordt namelijk de bekerfinale tussen PEC Zwolle en Ajax gespeeld. Hieronder volgt een preview op dit mooie affiche.

PEC Zwolle en Ajax troffen elkaar niet vaak in het toernooi om de nationale beker. Een blik in de geschiedenisboeken leert ons dat beide ploegen elkaar slechts zes keer troffen. De Amsterdamse formatie won alle confrontaties op één na: In februari 1976 trok de Zwolse formatie aan het langste eind en won met 3-0. De treffers kwamen van Yuri Banhoffer, Klaas Drost en doelman Peter Gerards.


De goal van doelman Peter Gerards (vanaf 2:40) (Bron: YouTube)

In het verleden speelde Ajax liefst 23 keer de bekerfinale, waarvan er 18 gewonnen werden. Je kunt dus wel stellen dat dit een imposant aantal is. PEC Zwolle plaatste zich slechts twee keer voor de finale van de nationale beker, maar slaagde er niet in te winnen. In 1928 verloor de ploeg met 2-0 van RCH en in 1977 ging FC Twente er na verlenging met de beker vandoor: 3-0.

Ajax kan dit seizoen als eerste Nederlandse club in één seizoen alle drie de prijzen pakken. Aan het begin van het seizoen konden de Amsterdammers de Johan Cruijff-schaal al mee naar huis nemen. Daarnaast lijkt het een kwestie van tijd voordat de 33e landstitel een feit is en dan komt daar ook nog eens de beker bij.

Oud-Ajacied Rafael van der Vaart probeert twee spelers van PEC Zwolle te slim af te zijn (Foto: PRO SHOTS / Jan Kanning)

Bij PEC Zwolle heeft alleen Joost Broerse al een KNVB beker achter zijn naam staan. In 2004 won hij de finale met FC Utrecht. Daarnaast won hij met het Cypriotische Apoel Nicosia het nationale bekertoernooi. Bij Ajax is Siem de Jong de enige speler, die de KNVB beker al eens won. In 2010 was hij samen met de Amsterdammers de beste in het tweeluik met Feyenoord, waarin hij in totaal vier keer scoorde.

Welke ploeg er komende zondag met de beker aan de haal gaat? Het vermoeden gaat dan toch naar Ajax, aangezien zij meer kwaliteit in binnen de selectie hebben. Je weet het echter nooit; Een bekerfinale kan per slot van rekening het beste in een team naar boven halen. De aftrap van de 96e editie van de finale om de KNVB beker is om 18.00 uur. De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Bas Nijhuis.


Guyon Fernandez (l) in duel met Ajacieden Niklas Moisander en Ajax speler Joel Veltman (Foto: PRO SHOTS / Ronald Bonestroo)

[NBA] Valse start Indiana Pacers in Eastern Conference

Indiana Pacers is slecht begonnen aan de play-offs in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. De winnaar van de reguliere competitie in de Eastern Conference liet zich thuis met 101-93 verrassen door Atlanta Hawks, dat slechts als achtste eindigde. De ploeg die als eerste vier wedstrijden wint, bereikt de volgende ronde.

Indiana boekte in de competitie achttien zeges meer dan Atlanta, maar wist het thuisvoordeel voorlopig niet uit te buiten. In het derde kwart plaatsten de bezoekers, mede dankzij uitblinker Jeff Teague, een tussensprint door veertien punten op rij te scoren. Ondanks 24 punten en tien rebounds van Paul George kwamen de Pacers in het vervolg van de wedstrijd nauwelijks meer dichterbij.

Ook Toronto Raptors en Los Angeles Clippers begonnen de play-offs met een thuisnederlaag. Toronto verloor thuis met 94-87 van Brooklyn Nets, de Clippers gingen met 109-105 onderuit tegen Golden State Warriors. Alleen Oklahoma City Thunder maakte de verwachtingen waar. De nummer twee van het westen versloeg Memphis Grizzlies met 100-86.

Christenen massaal op Sint-Pietersplein voor Pasen

Meer dan honderdduizend mensen zijn zondag samengekomen op het Sint-Pietersplein om naar de paasmis van paus Franciscus te luisteren. Rond het middaguur stroomden nog steeds vele Romeinen, toeristen en pelgrims naar het beroemde plein.

Tijdens de Paaswake zaterdagavond in de Sint-Pietersbasiliek wedijverde een flinke onweersbui met de klanken van de hymnes die in de kerk gezongen werden, maar zondag presenteerde de hemel zich in een blauw gewaad en baadde het plein voor de kerk in het zonlicht.

In het Heilige Land verzamelden zich eveneens duizenden pelgrims vanuit de hele wereld om te vieren dat, volgens de overlevering, Jezus Christus tweeduizend jaar geleden uit de dood opstond. Patriarch Fouad Twal leidde de mis in de Heilig Grafkerk in Jeruzalem. De kerk staat op de plek waar Jezus volgens christenen werd gekruisigd en begraven.

In Bethlehem, op de Westelijke Jordaanoever, staken gelovigen kaarsen aan in de Geboortekerk, de plek waar Jezus zou zijn geboren. Ook de naar schatting drieduizend christenen in Gaza vierden Pasen.


Jeroen van Merwijk bezong het jaarlijkse feest in het liedje 'Bedank foor die bloeme'.

Bobbi Eden paste zich moeilijk aan in realityserie

Pornoactrice Bobbi Eden vond het erg lastig om zich aan te passen aan anderen in de nieuwe realityserie Ik Ben een Ster, Haal Me Hier Uit! "Als ik moe ben, word ik geïrriteerder en kan ik me minder goed aanpassen aan andere persoonlijkheden", aldus Bobbi Eden.

Eden heeft het ook aan de stok gekregen met andere BN'ers die meedoen aan de show, die wordt gepresenteerd door Nicolette Kluijver en Jan Kooijman. "Er zijn wel wat aanvaringen geweest met bepaalde mensen." De blondine wil verder niet uitweiden over haar botsingen. "Maar er zijn best heftige dingen gebeurd."

Eden heeft ook geleerd dat ze veel meer durft dan ze van tevoren dacht. "Dat is wel een pluspuntje." In de serie, die vanaf zondag wordt uitgezonden op RTL5, moeten de sterren zien te overleven in de jungle van Suriname. De BN'ers moeten allerlei proeven en testen doorstaan waarbij ze onder meer worden bedolven onder kruipende beestjes en exotische dieren moeten eten.

Presentator Bert Kuizenga heeft door zijn deelname ontdekt dat hij 'een beetje van luxe' houdt. "Ik vind het ontzettend leuk om door het oerwoud te banjeren, maar ook heerlijk om daarna weer naar een hotel te gaan." Acteur en model Dirk Taat heeft in de jungle goed leren vissen. "Het was een waanzinnige ervaring."

Ramires wacht schorsing na uitdelen klap

De dure nederlaag van Chelsea tegen Sunderland krijgt voor middenvelder Ramires mogelijk nog een vervelend vervolg. Kort voor de pauze deelde Ramires namelijk een klap uit aan Sebastian Larsson.

Op televisiebeelden is duidelijk te zien dat arbiter Mike Dean dichtbij staat, maar zijn aandacht lijkt ergens anders op te zijn gericht. De vraag is dus of de scheidsrechter de klap wel of niet heeft beoordeeld. Als dat niet het geval is, kan Ramires op basis van de tv-beelden alsnog worden geschorst. Op het moment van het incident stond Chelsea in eigen huis op 1-1.

Door een benutte strafschop van Fabio Borini, tien minuten voor tijd, pakte hekkensluiter Sunderland zelfs de zege. Het was voor José Mourinho pas de eerste thuisnederlaag met Chelsea in de Premier League in 78 duels. En nog een hele dure ook, aangezien Chelsea nog altijd meedoet om de Engelse landstitel.

Die titelkansen kunnen zondagmiddag een stuk kleiner worden als Liverpool de uitwedstrijd bij Norwich City wint. Bij winst staan The Reds vijf punten voor Chelsea, met nog drie duels op het programma.

'Nederlander verdacht in Duits pedonetwerk'

De Spaanse politie heeft op Majorca een Duitser gearresteerd die verdacht wordt van het maken van kinderporno. Spaanse media berichtten zaterdag dat de arrestatie leidt naar een netwerk van pedofielen, waar ook een Nederlander deel van uitmaakt.

De Duitser, een familievriend, liet de meisjes van nog geen 3, 10 en 12 jaar oud ook poseren in lingerie. Hij betaalde de ouders voor de diensten van hun kinderen, waardoor de Spaanse cyberpolitie hen beschouwt als medeplichtig.

Ook 6 andere pedofielen worden nu getraceerd. Het gaat om drie Duitsers, twee Canadezen en een Amerikaan.

'Nederlander verdacht in Duits pedonetwerk'
'Nederlander verdacht in Duits pedonetwerk' (Foto: ANP)

Val meisje van flat Rotterdam was ongeluk

De val van een 16-jarig meisje uit Hoogezand zaterdag van de zesde verdieping van een flat in Rotterdam was een ongeluk. Dat meldt een woordvoerder van de politie zondagochtend. "Er was geen opzet in het spel." De bewoner van het appartement die naar aanleiding van het incident was aangehouden, is dan ook weer vrijgelaten.

Het meisje raakte zwaargewond bij de val van een balkon aan de Boezemdwarsstraat in de wijk Oud-Crooswijk. "Ze heeft het een en ander gebroken. Maar ze is aanspreekbaar en wordt zo goed als mogelijk geholpen", aldus de zegsman.

Een ruzie is de oorzaak van het ongeluk dat zaterdagavond rond 19.00 uur plaatsvond. Agenten troffen het meisje toen zwaargewond aan in de struiken onder de flat. Ze werd met spoed naar het Erasmus Medisch Centrum in de Maasstad overgebracht.

Gerrard had titeldroom bij Liverpool al opgegeven

Steven Gerrard is met Liverpool dichtbij de eerste landstitel van de club sinds 1990. De Engelsman erkent dat dat veel te lang geleden is. "Een club als deze had in al die jaren in ieder geval veel dichterbij een kampioenschap moeten komen. Er zijn periodes geweest waarin ik de hoop al had opgegeven, of in ieder geval bijna", sprak Gerrard volgens de Daily Mail. "Als je zevende of achtste wordt en je ziet het gat met de topploegen, dan is dat mentaal heel zwaar."

Volgens Gerrard is de eventuele titel voor een groot deel te danken aan manager Brendan Rodgers. "Ik houd wel van zijn visie. Ik sta voor 100 procent achter deze manager en zijn plannen met de club." Liverpool speelt zondagmiddag een uitwedstrijd tegen Norwich City.

Door de nederlaag van Chelsea tegen Sunderland kan Liverpool in een prima uitgangspositie komen. Bij winst op Norwich is het gat met The Blues al vijf punten. Manchester City, dat maandag West Bromwich Albion ontvangt, heeft met één duel tegoed zes punten minder dan Liverpool.

En dus komt de eerste landstitel ooit voor Gerrard wel erg dichtbij. "Je blijft altijd een beetje hoop houden dat je nog één kans krijgt, één finale voordat je met voetballen stopt... En die kans is er nu."

Trainer Courtois: "Geen strijd met Cech"

Guy Martens, de keeperstrainer van Thibaut Courtois, denkt niet dat zijn pupil volgend seizoen met Petr Cech hoeft te strijden om een basisplek bij Chelsea. De club verhuurt Courtois dit jaar voor het derde seizoen op rij aan Atlético Madrid. Ondertussen is de ervaren Petr Cech (31) nog steeds eerste keus in Londen.

"Als Thibaut na de zomer teruggaat naar Londen, dan gaat Cech weg", zegt Martens tegen het ANP. "Ik denk niet dat Chelsea zo dom is om één Messi te laten spelen en de andere Messi op de bank te zetten."

"Dat kan je niet maken. Ik denk daarom niet dat het tot een strijd tussen die twee gaat komen." Chelsea nam Courtois (21) in 2011 voor negen miljoen euro over van Racing Genk. Toen hij als jeugdspeler in Genk terechtkwam, speelde de doelman nog als linksback. Mede dankzij Martens werd Courtois echter omgeschoold tot doelman.

Onlangs was Courtois het lijdend voorwerp in een klein conflict tussen Chelsea en Atlético Madrid. The Blues zouden miljoenen euro's vragen van Atlético als het de keeper zou opstellen in de halve finale van de Champions League. Martens: "Daar trekt hij zich helemaal niets van aan. Of Thibaut nou in een vol stadion voor 100.000 man speelt of in een achtertuintje, hij wil altijd winnen."

Volgens de trainer kan Courtois de grote druk wel aan. "Thibaut lacht hier om. Hij staat met twee voetjes op de grond, is net als Edwin van der Sar altijd koel. Die laat zich nooit van de wijs brengen."

Ouders Kris en Lisanne bedanken voor steun

De ouders van Kris Kremers en Lisanne Froon, die sinds 1 april worden vermist in Panama, hebben een brief verspreid onder de bevolking van Boquete. Daarin spreken ze hun 'diepste waardering uit voor de warmte en steun' die ze de afgelopen tijd hebben gekregen. Ook doen ze een oproep om vooral te blijven zoeken naar hun vermiste dochters, zo meldt RTL Nieuws zondag.

"Hoewel we tijdelijk terugkeren naar Nederland, willen we de noodzaak benadrukken dat het zoeken naar onze vermiste dochters doorgaat", schrijven de ouders. Ze hebben voor hun vertrek de afgelopen week geregeld dat de zoektocht ondanks hun afwezigheid verder gaat.

Financiële hulp kunnen ze daarbij goed gebruiken, zo is te lezen in de brief. Lokaal is een bankrekeningnummer beschikbaar waar donaties naar kunnen worden overgemaakt. Met het geld worden onder meer privédetectives betaald.

De familie van Kris en Lisanne geeft aan blij te zijn met alle initiatieven die worden opgestart om de vrouwen te vinden. Ze tekenen daarbij wel aan dat het handig is om alles via de lokale coördinatoren te doen, zodat geen misverstanden kunnen ontstaan of zaken dubbel worden gedaan. De coördinatie is in handen van Bob Edwards uit Boquete en de Nederlandse ambassadeur in Panama, Wiebe de Boer.

Kremers (21) en Froon (22) waren naar het plaatsje Boquete afgereisd om Spaans te leren. Ze waren van plan om een wandeltocht te maken op het nabijgelegen Pianista Trail. Het is echter niet zeker of ze daar ooit aan begonnen zijn.

[Fed Cup] Duitsland plaatst zich voor finale

Het Duitse tennisteam heeft zich voor het eerst in 22 jaar geplaatst voor de finale van de Fed Cup. In Australië zette Angelique Kerber thuisspeelster Samantha Stosur met 4-6, 6-0 en 6-4 opzij en besliste zo het duel met 3-0 in het voordeel van Duitsland.

Gisteren nam Duitsland al een 2-0 voorsprong door zeges van Andrea Petkovic en Kerber. Nadat de wedstrijd beslist was ging het dubbelspel nog wel verloren. Julia Görges en Anna-Lena Grönefeld verloren met 2-6, 7-6 (5) en 2-10 van Casey Dellacqua en Ashleigh Barty. De laatste enkelspelpartij werd niet meer afgewerkt.

In de andere halve eindstrijd strijden Tsjechië en Italië later vandaag tegen elkaar. De Tsjechische dames hebben na de eerste dag een 2-0 voorsprong.

Jatsenjoek: jodenhaat snel en hard bestraffen

De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek heeft woedend gereageerd op berichten dat gemaskerde mannen in het oosten van het land antisemitische pamfletten zouden hebben uitgedeeld. "Deze rotzakken moeten worden bestraft."

Er kwamen vrijdag geluiden van antisemitisme uit de Oost-Oekraïense stad Donetsk, die door Russische separatisten in handen is genomen. Gemaskerde mannen zouden bij een synagoge pamfletten hebben uitgedeeld waarop werd gevraagd om de registratie van joden.

Tegenover de Amerikaanse zender NBC sprak Jatsenjoek zijn zorgen uit over de actie. "De duidelijke boodschap aan de Oekraïense militairen en de binnenlandse veiligheidsdiensten is om deze rotzakken op te sporen en voor het gerecht te brengen", zei hij in het zondag uitgezonden programma Meet The Press.

Verwarring en besluiteloosheid op veerboot Z-Korea

Verwarring en besluiteloosheid heersten in het halfuur na het kapseizen van de veerboot Sewol voor de zuidkust van Zuid-Korea. Dat blijkt uit een transcript van het communicatieverkeer met de veerboot dat zondag is vrijgegeven.

Kort nadat het schip vervaarlijk was gaan overhellen vroeg een bemanningslid of het verstandig was tot evacuatie van de passagiers over te gaan. "Als deze veerboot passagiers evacueert, worden ze dan direct gered?" vroeg de Sewol woensdag om 09.24 uur lokale tijd aan het centrum voor scheepscommunicatie op Jindo (VTS). Ongeveer een halfuur eerder was het schip begonnen over te hellen.

Vanaf ongeveer 09.00 uur werden boodschappen uitgestuurd dat mensen aan boord niet konden rond bewegen en dat het 'onmogelijk' was instructies te verzenden.

VTS vertelde de Sewol dat patrouilleboten binnen tien minuten zouden arriveren, maar vergat mee te delen dat een ander schip dat in de buurt voer tien minuten daarvoor al had aangegeven iedereen aan boord te nemen die de verongelukte veerboot zou verlaten.

Drie steekpartijen in Den Haag

Bij drie steekpartijen zijn zaterdag in Den Haag meerdere mensen gewond geraakt. Een 16-jarige jongen kwam 's middags zelf een ziekenhuis binnengelopen met meerdere steekwonden. Hij verklaarde dat hij vermoedelijk op de Koningstraat was neergestoken. De identiteit van de verdachte is bekend, maar hij is nog niet opgepakt.

Rond half 12 's avonds raakten twee mensen gewond op de Roggekamp. Een 67-jarige man had meerdere steekwonden. Een vrouw (50) lag op de grond, onder het bloed. Zij had een paar lichte snijwonden. Zij zijn naar het ziekenhuis gebracht en daarna allebei aangehouden.

Iets voor middernacht raakte een 67-jarige bewoner van een woon-zorgcomplex aan de Paulus Potterstraat gewond bij een steekpartij. De politie zoekt nog naar de dader.

Verstappen tweede in Silverstone

Max Verstappen heeft al in zijn derde race in de Formule 3 het podium gehaald. Tijdens de laatste race in het openingsweekend van het Europees kampioenschap in Silverstone startte hij als vijfde, maar wist hij zich al snel naar voren te werken.

Bij de start wachtte Verstappen het gevecht van de vier rijders voor hem geduldig af, waarna hij een bocht later de Canadees Nicholas Latifi kon verschalken. Al snel zat hij vlak achter Tom Blomqvist, die op zaterdag nog de eerste race van het seizoen op zijn naam schreef. Niet veel later wist de pas zestienjarige Nederlander ook de Brit in te halen.

Het volgende doelwit was Esteban Ocon, die een dag eerder de tweede race won. Verstappen bleef rondenlang vlak achter de Fransman, om duidelijk te maken dat Ocon zich geen fout kon veroorloven. Met ongeveer zeven ronden te gaan vond de Nederlander het genoeg geweest. Dankzij een strakke inhaalmanoeuvre passeerde hij Ocon, die al snel een groot gat moest laten vallen.

De Italiaan Antonio Fuoco bleek een stap te ver voor Verstappen. Hij reed dezelfde tijden als de Italiaan en kon daardoor niet dichterbij komen. Zijn tweede plaats kwam echter geen moment meer in gevaar, terwijl Ocon zich verzekerde van plek drie.

Dennis van de Laar was gestart als achtste, maar moest enkele plekken inleveren en kwam als twaalfde over de streep. Jules Szymkowiak startte vanaf de 25e en voorlaatste plek, maar kon een paar posities winnen en rolde als 20e over de finish.

[F1] Uitslag Grand Prix van China

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van China op zijn naam geschreven. De Brit zegevierde voor de derde maal op rij en is in de titelstrijd zijn teamgenoot Nico Rosberg, die tweede werd, tot op enkele punten genaderd. Ook Fernando Alonso mocht de gang naar het podium maken.

Lewis Hamilton vertrok in Shanghai van poleposition en behield de leiding, voor de als derde gestarte Sebastian. Achter het duo sloot de als vijfde vertrokken Fernando Alonso aan, voor Daniel Ricciardo en de goed gestarte Felipe Massa die voor de eerste bocht nog even geraakt werd door Alonso. Nico Rosberg kende een slechte start door van vier naar zeven terug te vallen. De Duitser pakte in de eerste ronde echter wel weer een plaatsje terug. Sauber-rijder Adrian Sutil leek een probleem met de bolide te hebben, want hij kon de snelheid niet vinden en gaf dan ook al snel op.

Hamilton sloeg na tien ronden al een gat van ruim tien seconden met de banden worstelende Vettel. De Duitser had van achteren weinig druk van Alonso die op zijn beurt niet veel te duchten had van Ricciardo en Rosberg. De eerste stops vonden rond de tiende ronde plaats. Bij Williams ging de stop van Massa helemaal de mist in, eerst door het ontbreken van achterwielen en daarna doordat de wielmoeren niet vast wilden. De Braziliaan viel terug naar de laatste positie.

Ook de koplopers kwamen binnen, waarbij Alonso de tweede positie van Vettel afpakte door een ronde eerder te stoppen. Ook Rosberg won een positie, want hij nam na zijn stop de vierde plaats van Ricciardo over. Hamilton behoorde bij de laatste stoppers, maar de Brit had voldoende voorsprong om Alonso voor te blijven.

De top tien na twintig ronden zag er als volgt uit: Hamilton, Alonso, Vettel, Rosberg, Ricciardo, Hülkenberg, Bottas, Räikkönen, Grosjean en Perez. Rosberg dichtte het gat en ging op het lange rechte stuk Vettel eenvoudig voorbij. Ricciardo sloot hierna bij Vettel aan en probeerde zijn teamgenoot in te halen, iets wat niet meteen slaagde. Red Bull besloot echter dat Ricciardo zijn kopman voorbij mocht omdat hij sneller was, al ging dat niet van harte bij de regerend wereldkampioen.

Hamilton breidde zijn voorsprong op Alonso flink uit. De Spanjaard zag van achteren de snellere Rosberg naderen die op zijn beurt Ricciardo afgeschud had. Vettel had het in de auto duidelijk niet naar zijn zin, want hij beklaagde zich op de boordradio over ingehaald worden door een Caterham. Deze kwam net uit de pits en had nieuwe banden, waardoor deze auto sneller was.

Red Bull haalde Vettel na 34 ronden binnen voor zijn tweede en laatste stop. De Duitser bleef vijfde, ruim achter Alonso die ook naar binnen was gegaan. Rosberg en Ricciardo volgden pas enkele ronden later, waardoor zij de betere banden hadden en daar later in de race van konden profiteren. Het duo ging dan ook in de aanval ten opzichte van Alonso en na 41 van de 56 ronden had Rosberg het gat gedicht. De Duitser plaatste snel een aanval en klom zo naar de tweede positie, ruim achter Hamilton.

Alonso leek zijn banden gespaard te hebben voor de laatste tien ronden van de race, want de Spanjaard liet Ricciardo niet snel meer dichterbij komen. Verder was er nog een gevecht tussen Hülkenberg en Bottas, maar de posities bleven hetzelfde, waardoor Hamilton voor de derde maal op rij een race won. Rosberg en Alonso mochten ook naar het podium. De overige punten gingen naar Ricciardo, Vettel, Hülkenberg, Bottas, Räikkönen Perez en Kvyat.

Uitslag

Pos. Coureur Team Tijd
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:36:52.810
2 Nico Rosberg Mercedes +18.062
3 Fernando Alonso Ferrari +23.604
4 Daniel Ricciardo Red Bull +27.136
5 Sebastian Vettel Red Bull +47.778
6 Nico Hülkenberg Force India +54.295
7 Valtteri Bottas Williams +55.697
8 Kimi Räikkönen Ferrari +1:16.335
9 Sergio Perez Force India +1:22.647
10 Daniil Kvyat Toro Rosso +1 ronde
11 Jenson Button McLaren +1 ronde
12 Jean-Eric Vergne Toro Rosso +1 ronde
13 Kevin Magnussen McLaren +1 ronde
14 Pastor Maldonado Lotus +1 ronde
15 Felipe Massa Williams +1 ronde
16 Esteban Gutierrez Sauber +1 ronde
17 Jules Bianchi Marussia +1 ronde
18 Kamui Kobayashi Caterham +1 ronde
19 Max Chilton Marussia +2 ronden
20 Marcus Ericsson Caterham +2 ronden
21 Romain Grosjean Lotus +29 ronden
22 Adrian Sutil Sauber +52 ronden


Coureurstand

Pos. Coureur Team Punten
1 Nico Rosberg Mercedes 79
2 Lewis Hamilton Mercedes 75
3 Fernando Alonso Ferrari 41
4 Nico Hulkenberg Force India 36
5 Sebastian Vettel Red Bull 33
6 Daniel Ricciardo Red Bull 24
7 Valtteri Bottas Williams 24
8 Jenson Button McLaren 23
9 Kevin Magnussen McLaren 20
10 Sergio Perez Force India 18
11 Felipe Massa Williams 12
12 Kimi Räikkönen Ferrari 11
13 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 4
14 Daniil Kvyat Toro Rosso 4
15 Romain Grosjean Lotus 0
16 Adrian Sutil Sauber 0
17 Esteban Gutierrez Sauber 0
18 Max Chilton Marussia 0
19 Kamui Kobayashi Caterham 0
20 Pastor Maldonado Lotus 0
21 Marcus Ericsson Caterham 0
22 Jules Bianchi Marussia 0


Constructeursstand

Pos. Team Punten
1 Mercedes 154
2 Red Bull 57
3 Force India 54
4 Ferrari 52
5 McLaren 43
6 Williams 36
7 Toro Rosso 8
8 Lotus 0
9 Sauber 0
10 Marussia 0
11 Caterham 0

Paasvuur gaat voortijdig in vlammen op

De organisatie van het paasvuur in het Gelderse Epse zit in zak en as. Letterlijk, want het ontsteken van het vuur dat gepland stond voor zondagavond 20.30 uur gaat niet door. De paasbult is de afgelopen nacht namelijk al in vlammen opgegaan. Onbekenden hebben het vuur voortijdig aangestoken, zo meldt de organisatie op haar website.

"Het bestuur betreurt de situatie en bedankt alle vrijwilligers die zich hebben ingezet om het evenement mogelijk te maken", zo klinkt het in een verklaring. Alle paasactiviteiten die zondagavond in Epse zouden plaatsvinden, zijn geschrapt.

De paasbult zou volgens Omroep Gelderland rond 03.30 uur zijn aangestoken. Twee jongens die naar huis fietsten na een avondje stappen, zagen het en belden 112. De regionale omroep meldt dat de organisatie nu met een grote schadepost blijft zitten. "We hadden voor het eerst drank en beenham geregeld om uit de kosten te komen. Daar blijven we nu mee zitten", aldus een van de organisatoren.

D66 grootste, PVV tweede in peiling

De regeringspartijen VVD en PvdA hebben er deze week allebei een zetel bijgekregen in de peiling van Maurice de Hond. De liberalen komen uit op 22 zetels, nog altijd 19 minder dan ze er nu hebben. De sociaaldemocraten zouden 12 zetels overhouden als er nu verkiezingen zouden zijn. Dat zijn er 26 minder dan nu.

Uit de zondag gepubliceerde cijfers blijkt verder dat de oppositiepartijen CDA en 50PLUS elk een zetel moeten inleveren. De christendemocraten komen uit op 20 zetels, 7 meer dan nu. 50Plus zou 4 Kamerleden krijgen, een verdubbeling van het huidige aantal.

Verder zijn er geen verschuivingen in de wekelijkse peiling. D66 zou met 25 zetels de grootste partij worden. Dat zijn er 13 meer dan bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen in 2012. De PVV staat met 24 zetels op de tweede plaats, 9 meer dan nu. De VVD is de derde partij, gevolgd door de SP (21) en het CDA. Volgens De Hond gaat het verlies van de VVD sinds 2012 vooral naar PVV, D66 en CDA. De PvdA verliest kiezers aan met name D66 en SP.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder ten minste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag. Als deelnemers de vraag voorgelegd krijgen op wie ze nu zouden stemmen, zien ze eerst hun oude keus voor zich. Zo worden de veranderingen in stemgedrag per individu geregistreerd.

Vrijgelaten journalisten terug in Frankrijk

Vier Franse journalisten die zaterdag na tien maanden ontvoering in Syrië zijn vrijgelaten, zijn teruggekeerd in Frankrijk en met hun families herenigd. De vier werden zondagochtend op een informele welkomsceremonie door president François Hollande ontvangen. De president sprak van een 'moment van vreugde (...) en trots' voor Frankrijk.

Edouard Elias, Didier François, Nicolas Henin en Pierre Torres arriveerden per helikopter op de militaire luchthaven Villacoublay, buiten Parijs. Eerder waren zij vanuit Turkije per vliegtuig geland op de legerbasis Évreux.

Zaterdag werden de vier bij de grens tussen Turkije en Syrië vrijgelaten. Geboeid en geblinddoekt werden zij gevonden door Turkse militairen. De vier werden in juni vorig jaar in Syrië ontvoerd.

Jongeren aangehouden voor vijftig branden Pijnacker

Drie jongeren, twee van 17 jaar en een van 22 jaar, uit Pijnacker-Nootdorp zijn aangehouden voor het stichten van ruim veertig tot vijftig branden die sinds september vorig jaar in de Zuid-Hollandse gemeente hebben gewoed. Politie en justitie noemen de arrestaties 'een doorbraak' in het onderzoek, zo melden zij zondag.

De kleine en middelgrote branden hebben volgens de politie voor veel schade en onrust gezorgd in Pijnacker. Sinds vorig jaar oktober was dan ook een special team belast met het onderwerp. "Na weken van onderzoek, het interpreteren van sporenbeelden en het horen van tientallen aangevers en getuigen konden de jongeren worden aangehouden", zo meldt de politie.

Burgemeester Rik Buddenberg geeft aan erg opgelucht te zijn. "Iedere brand veroorzaakt onrust in de hele gemeente. Ik hoop dat we dit nu achter ons kunnen laten. Ik ben blij dat ze in de kraag gevat zijn."

De verdachten zijn al voorgeleid aan de rechter-commissaris en met schorsende voorwaarden naar huis gestuurd. Ze zullen zich binnenkort voor de rechter moeten verantwoorden.

Heidebrand in Nationaal Park De Hoge Veluwe

In Nationaal Park De Hoge Veluwe woedt zondagochtend een heidebrand. Dat meldt de veiligheidsregio op Twitter. Het gaat om een gebied van enkele honderden vierkante meters. De brandweer is met twee pelotons, zo'n zestien wagens, uitgerukt om de brand te bestrijden.

Het vuur brandt in de omgeving van Hoenderloo. Om 08.43 uur kwam de eerste melding binnen. Een woordvoerder van de veiligheidsregio, die onderweg is naar het gebied, meldt dat vanaf de A1 witte rook is te zien. "Dat duidt op een heide- en duinbrand", aldus de zegsman.

Zes mensen naar ziekenhuis om koolmonoxide

Zes mensen uit Hoorn zijn zaterdagavond naar een ziekenhuis gebracht wegens koolmonoxidevergiftiging. Dat meldt het Noordhollands Dagblad. Het gaat om vier volwassenen en twee kinderen. Zij hadden allemaal de gevaarlijke stof ingeademd.

De brandweer heeft een hoge concentratie koolmonoxide gemeten in het huis aan het Oostereiland. Meetapparatuur ging bij het betreden van de woning direct af. De cv-ketel is buiten werking gesteld. In naastgelegen woningen heeft de brandweer ook metingen verricht. Bewoners is aangeraden hun huizen goed te ventileren.

Sega geeft reden gebruik van Cryengine 3 voor Sonic Boom

Enige tijd geleden werd Sonic Boom aangekondigd. De nieuwste telg in de Sonic-franchise wordt ontwikkeld door Big Red Button Entertainment en gebruikt voor de Wii U-versie CryEngine 3. Sega legt nu uit waarom deze keuze is gemaakt.

Sega producer Stephan Frost: ''You associate CryEngine with lush, tropical, beachy things. These are also things with which Sonic is associated, so they work together.'' Sega heeft zelfs een aangepaste versie van CryEngine 3 gebruikt om split-screen multiplayer toe te voegen, wat normaal niet mogelijk is. ''We worked in close contact with Crytek in Germany, and the team there is pretty excited about that as well. In the end, it was simply the right choice for the project.''

Sonic Boom moet dit jaar nog komen naar Nintendo 3DS en Nintendo Wii U.

Sonic Boom

Team achter H1Z1 fan van DayZ

Het is niemand ontgaan dat H1Z1, de aanstaande post-zombie apocalypse MMO-titel van Sony, gelijkenissen toont met DayZ. John Smedley, president van SOE, ontkent dit ook niet en noemt het team achter H1Z1 'fans and contributors' van DayZ.

''This is our take on the Zombie Apocalypse with a lot of friends and hopefully some great enemies both living and dead. We're proud to be up front and say we love DayZ and the job they've done and we hope they enjoy what we make, too,'' aldus Smedley.

Smedley vindt de grootste verschillen met DayZ dat in H1Z1 er de mogelijkheid is om zelf forten, steden en andere gebouwen te maken om te schuilen van de zombies. Ook zal er een diepe in-game economie zijn, welke compleet wordt aangestuurd door spelers. Zo kunnen spelers pijlen of kogels maken en deze weer doorverkopen. 

H1Z1 moet dit jaar nog verschijnen voor pc en PlayStation 4.

H1Z1

Nintendo werkt samen met het Witte Huis

Nintendo werkt deze Pasen samen met het Witte Huis. Het bedrijf is dit jaar co-sponsor van de jaarlijkse 'Easter Egg Roll'. Dit betekent helaas niet dat er eieren worden verstopt met Toad of Yoshi erop.

De aanwezigheid van Nintendo is te merken door de plaatsing van demotoestellen met daarop Wii Sports Club en Wii Fit U bij het evenement. Dit valt samen met de 'Let's Move' campagne van Michelle Obama. Het doel van deze campagne is om obesiteit onder kinderen terug te dringen en beweging aan te moedigen. 

Omdat het toch Pasen is, hieronder toch een aantal gedecoreerde eitjes met Nintendo-thema.

Nintendo eitjes

Brand door vergeten pan op vuur in woning Amsterdam

Zeker één persoon is zondagochtend vroeg gewond geraakt door een brand in een appartement aan de Oostzaanstraat in Amsterdam. De man is overgebracht naar het ziekenhuis, meldde een woordvoerder van de brandweer.

De brand ontstond op de eerste verdieping van een complex met woningen door een "pannetje dat was achtergelaten op het vuur", vertelde de woordvoerder. De bewoner van het appartement ontdekte de brand zelf en ondernam een bluspoging. Daarbij ademde het slachtoffer volgens de zegsman "veel te veel" rook in.

De brandweer wist het vuur snel te blussen en controleerde uit voorzorg omliggende appartementen op de aanwezigheid van rook. Drie mensen moesten daardoor tijdelijk hun woningen verlaten, maar kunnen volgens de brandweer snel weer terug. Een "heel jong" kind ademde ook rook in en is uit voorzorg overgebracht naar het ziekenhuis.

Man gewond door brand in woning Amsterdam
Man gewond door brand in woning Amsterdam (Foto: ANP)

Paasvuren zorgen voor brandlucht

Paasvuren in Duitsland maar ook in Nederland zorgen in grote delen van het land voor een lichte brandlucht. Op Twitter melden veel mensen dat ze rook ruiken.

Sommige brandweer- en politiekorpsen, zoals Houten en Amsterdam-Amstelland, laten op Twitter weten dat mensen zich niet ongerust hoeven te maken, omdat het niet om een brand gaat.

De meldingen komen onder meer uit Groningen, Almere, Friesland en Hoofddorp. Maar ook bij Zaandam en Leiderdorp stinkt het een beetje.

Dit weekend worden er honderden paasvuren afgestoken. Vooral in het oosten is dat een eeuwenoude traditie. Ze kunnen zorgen voor overlast door smog, rook en stank. Daarvoor waarschuwt onder meer het RIVM.

Vrachtschepen botsen voor kust IJmuiden

Twee grote vrachtschepen zijn zondagochtend rond 05.15 uur met elkaar in aanvaring gekomen op de Noordzee. Het incident gebeurde ongeveer vijftig kilometer voor de kust van IJmuiden. Dat meldt een woordvoerder van de kustwacht. Hij noemt de situatie 'stabiel'. Er zijn geen gewonden gevallen.

"Ze hebben elkaar geraakt, maar de schade lijkt mee te vallen", aldus de zegsman. Uit voorzorg heeft de kustwacht wel een reddingsboot en een vliegtuig op de schepen afgestuurd. "De boot vaart om de schepen heen en neemt de schade op, het vliegtuig kijkt of er lekkages zijn waar te nemen."

De schepen liggen rond 07.30 uur nog voor anker en wachten de uitslagen van verschillende inspecties af. Als die positief zijn, varen ze waarschijnlijk snel weer verder. De schepen die bij het incident betrokken zijn, zijn de Bulk Costa Rica van ongeveer tweehonderd meter en de Atlantic Tramp van honderdtachtig meter.

VN-gezant Robert Serry tegengehouden in Jeruzalem

De Nederlander Robert Serry, de speciale gezant van de Verenigde Naties voor het vredesproces in het Midden-Oosten, is zaterdag tegengehouden bij een vreedzame paasprocessie. Dat meldt de VN in een verklaring. De processie werd geleid door Palestijnse christenen en voerde door de oude stad van Jeruzalem op weg naar de Heilig Grafkerk.

Serry en andere diplomaten werden door Israëlische veiligheidstroepen tegengehouden bij een controlepost in de buurt van de kerk. De Nederlander laat in een verklaring weten 'verbijsterd' te zijn over de situatie die vervolgens ontstond door 'onacceptabel gedrag' van de Israëlische autoriteiten.

"Ik roep alle partijen op het recht van vrijheid van godsdienst te respecteren en een ieder toegang te verlenen tot de heilige plaatsen van alle geloven", aldus Serry. Hij stelt dat alle partijen zich moeten onthouden van provocaties als het gaat om geloof. "Niet in de minste plaats tijdens religieuze feestdagen", voegde hij daaraan toe.

De Nederlander en zijn collega-diplomaten waren uitgenodigd door de Palestijnse christenen om deel te nemen aan de processie. De gemeenschap had vooraf de toezegging gekregen dat de processie ongestoord kon plaatsvinden. "De Israëlische politie weigerde ons toegang te verlenen omdat ze daarvoor order hadden gehad", stelt Serry.

Het is overigens niet de eerste keer dat Serry wordt tegengehouden. De VN-gezant moest zijn opdracht op de Krim vorige maand afbreken toen gewapende mannen hem duidelijk hadden gemaakt dat hij niet welkom was.

FOK! wat een weer... Vrij veel zon en zacht

Vrolijk Pasen! Het weer valt gelukkig mee deze paasdagen, al neemt de kans op een bui morgen wel wat toe. Mogelijk dat er aan het einde van deze middag ook een bui ontstaat, maar dan alleen in het zuiden en in Zeeland. Elders blijft het vandaag gewoon helemaal droog.

Hogedrukgebieden vinden we ten noorden van ons land, terwijl de luchtdruk ten zuiden van ons laag is. Tussen deze systemen in ontstaat er een oostelijke stroming. Vandaag heeft de hogedruk nog de meeste invloed, maar de komende dagen krijgt ook de lagedruk wat meer grip op het weer. Wel is het heerlijk zacht weer en zeker niet iedereen krijgt een bui.

De afgelopen nacht stroomde de warme lucht binnen en dat zien we ook aan de maxima die in het binnenland tot 20 graden oplopen. Op de Wadden en langs de kust blijft het iets frisser. De oostenwind is pittig te noemen en bovendien erg vlagerig, en dit komt omdat wij dus precies tussen twee druksystemen in liggen.

Morgen lijkt de kans op een bui zeker in het zuiden en midden wat groter te worden. Misschien dat het in het noorden nog gewoon droog blijft. Het gaat wel om lokale buien, maar als die er gaan vallen kunnen ze wel behoorlijk stevig uitpakken met onweer en windstoten. Met een graad of 19 is het verder heerlijk weer om buiten te zijn, want de oostenwind neemt wat in kracht af.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Buienlucht
Deze buienluchten kunnen we vanaf morgen regelmatig tegenkomen. De foto is gemaakt door KlapMongeaul


Auto gezin vliegt in brand in leeuwenverblijf

Een uitstapje naar een Brits safaripark liep voor een gezin maar net goed af. Een vrouw en haar twee kinderen moesten worden gered nadat hun auto in het park in Wiltshire in brand was gevlogen in het leeuwenverblijf. Dat berichtte de BBC zaterdag.

De moeder van het gezin was verbijsterd toen haar auto plots stopte en rook begon uit te braken. Ze dacht aanvankelijk aan een oververhitte motor, maar dat was te optimistisch. "Toen dachten we: dat is geen stoom, dat is daadwerkelijk rook", zei de vrouw tegen de Britse omroep. "Het werd dikker en dikker", vertelde ze. "En toen zagen we vlammen."

Het gezin bleek een ongelukkige plek te hebben uitgekozen om te stranden met autopech. "Het had kunnen gebeuren bij de flamingos of de kamelen. Maar nee, het moest natuurlijk gebeuren in het leeuwenverblijf", verzuchtte de automobiliste.

De vrouw en haar kinderen probeerden de brandende auto te verlaten, maar parkmedewerkers schreeuwden dat ze weer moesten instappen. Voordat de leeuwen poolshoogte kwamen nemen kon het trio worden ontzet met een ander voertuig. De dieren bevonden zich ongeveer 90 meter verderop en volgden het spektakel volgens een getuige met grote belangstelling.

Auto gezin vliegt in brand in leeuwenverblijf
Auto gezin vliegt in brand in leeuwenverblijf (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.