FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Nieuwsarchief
Artikelen van maandag 22 september 2014

AZ wil Van den Brom snel aanstellen

AZ hoopt John van den Brom snel te presenteren als nieuwe hoofdtrainer. Dat heeft technisch directeur Earnest Stewart van de Alkmaarse eredivisionist maandag tegen Voetbal International verteld. Een eerste gesprek ging vooral over voetbal. "Aan het zakelijke deel kwamen we nog niet toe. Maar we hopen het snel te kunnen afhandelen."

De 47-jarige Van den Brom is in beeld om Marco van Basten op te volgen als hoofdtrainer. Die deed vrijwillig een stapje terug waarna zijn assistent en beoogd opvolger Alex Pastoor vanwege twijfels over zijn integriteit aan de kant werd gezet. Dennis Haar neemt nu de honneurs waar en doet dat ook woensdag bij EVV - AZ in de KNVB-beker.

Van den Brom werd in maart ontslagen bij Anderlecht waar hij ruim anderhalf jaar trainer was. Daarvoor was hij trainer van AGOVV Apeldoorn, ADO Den Haag en Vitesse.

3,5 jaar cel geëist tegen weduwe PVV-Statenlid

De weduwe van PVV-Statenlid Jos van Hal Scheffer moet van het Openbaar Ministerie 3,5 jaar de gevangenis in wegens fraude. De 54-jarige hoorde de straf maandag tegen zich eisen bij de rechtbank in Den Haag.

Het OM stelt dat de advocate jarenlang stelselmatig fraude heeft gepleegd en dat haar slachtoffers daar nog steeds de financiële gevolgen van ondervinden. "Daarnaast is ze advocaat en heeft ze een bepaalde verantwoordelijkheid. Ze heeft misbruik gemaakt van haar functie", licht een woordvoerder van justitie toe.

S. wordt verdacht van onder meer valsheid in geschrifte en witwassen. De vrouw zou cliënten van haar advocatenkantoor in Den Haag voor miljoenen euro's hebben opgelicht door brieven en beschikkingen van rechtbanken en de Raad van State te vervalsen.

"In eerste instantie heeft de verdachte bekend schuldig te zijn, maar later heeft ze die verklaring veranderd en gezegd dat haar man haar gedwongen heeft", aldus de woordvoerder. De officier van justitie heeft vervolgens onderzoek gedaan naar de verschillende verklaringen en is tot de conlusie gekomen dat de eerste verklaring juist is.

Jos van Hal Scheffer pleegde een maand nadat de kwestie aan het licht kwam zelfmoord, in juli 2012. De rechtbank doet op 6 oktober uitspraak.

Afghaanse militairen aangehouden in VS

Drie Afghaanse militairen die naar de Verenigde Staten waren afgereisd voor een training met het Amerikaanse leger zijn maandag aangehouden bij de Amerikaans-Canadese grens.

Dat heeft de politie in Massachusetts, waar de militairen op training waren, bekendgemaakt. De mannen kwamen 11 september aan in de VS en werden zaterdag, toen ze een vrije dag hadden, als vermist opgegeven. De autoriteiten in Rainbow Bridge, een klein stadje in de Verenigde Staten bij de Niagara-watervallen.

Het Amerikaanse leger denkt niet dat de drie een gevaar vormen. "Ze zijn doorgelicht door het leger", zei gouverneur van Massachusetts Deval Patrick. "Er wordt binnen het leger gespeculeerd dat ze wilden overlopen." De Canadese grenspolitie was niet bereikbaar voor commentaar. Het Amerikaanse ministerie van defensie heeft zich ook nog niet uitgelaten over de kwestie.

Mossad zoekt informanten via internet

Het is een praktijk van alle geheime diensten om online nieuwe medewerkers te werven, maar de Israëlische geheime dienst Mossad gaat een stap verder. Hij zoekt informanten via het internet. Iedereen is welkom om contact met onze organisatie op te nemen "ongeacht godsdienst, nationaliteit en beroep", staat op de website. De tekst staat er niet alleen in het modern Hebreeuws (Ivriet), maar ook in Arabisch, Farsi, Frans en Russisch.

Israël heeft in slechts twee Arabische landen een ambassade: Jordanië en Egypte. In de andere Arabische landen is er geen Israëlische vertegenwoordiging voor mensen die als informant voor de Mossad willen werken. De Mossad schrijft dat een sollicitatie uiterst discreet zal worden behandeld. Ook wordt mogelijke informanten aangeraden goed te bekijken of hun computer voldoende beveiligd is.

Israël moet omstreden Afrikanenkamp sluiten

Israël moet een omstreden interneringskamp voor Afrikaanse vluchtelingen binnen 3 maanden sluiten. Dit heeft het hooggerechtshof in Jeruzalem maandag bepaald. De hoogste rechters vernietigden tevens een regel waarbij vluchtelingen een jaar lang zonder vorm van proces kunnen worden opgesloten.

Er zijn momenteel ongeveer 50.000 Afrikaanse vluchtelingen in Israël. De regering beschouwt hen als "illegale immigranten". Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch hekelt het dat de Joodse staat vluchtelingen uit Eritrea of Soedan dwingt naar huis terug te keren, terwijl zij daar blootstaan aan zware schendingen van de mensenrechten.

Indringer Witte Huis had honderden kogels in auto

De man die vorige week over het hek bij het Witte Huis klom had meer dan achthonderd kogels, twee handbijlen en een machete in zijn auto liggen. Dat heeft de openbaar aanklager bekendgemaakt.

De man wist vrijdag over de omheining bij het Witte Huis te klimmen en het grasveld over te rennen. President Barack Obama was slechts enkele minuten daarvoor met zijn twee dochters per helikopter richting Camp David, het buitenverblijf van de president, vertrokken. De indringer werd pas bij een van de ingangen aangehouden door agenten van de Secret Service.

Rutten: "Kenneth gaf goede informatie"

Fred Rutten had in aanloop naar de Klassieker een goede gesprekspartner aan keeper Kenneth Vermeer. De nieuwe doelman van Feyenoord kwam deze zomer over van Ajax.

Feyenoord ging zondag onderuit tegen Ajax (0-1), maar kreeg na afloop applaus van het thuispubliek. De Rotterdammers hadden namelijk de overhand in De Kuip. Ajax-coach Frank de Boer noemde de zege een 'gestolen overwinning'. Feyenoord kreeg de nodige kansen, waarbij ook tot drie keer toe de lat in de weg lag.

Feyenoord-trainer Rutten vond dat regerend landskampioen Ajax vooral door het spel van zijn ploeg niet in de wedstrijd kwam. De Wijchenaar sprak voor de ontmoeting met de Amsterdammers met Vermeer. De goalie speelde veertien jaar voor Ajax. Rutten had niet het idee dat de 4-voudig international last had van sentimenten.

"Nee, nee. Hij heeft mij wel van goede informatie voorzien, daardoor hebben wij Ajax onze wil kunnen opleggen. We maken ook zelf analyses, en binnen die analyses toets je dat wel even bij Kenneth", zei Rutten tegen RTV Rijnmond. Ricardo van Rhijn besliste de wedstrijd met een prachtige vrije trap.

"Het kwam allemaal uit: Ajax een manier opleggen waar ze niet blij mee zijn, wat ze ook niet prettig vinden, en zelf proberen en durven te voetballen", besluit Rutten. Feyenoord ging voor de derde keer in een week tijd onderuit. Willem II (1-2) en Sevilla (2-0) bleken eerder al te sterk voor de Rotterdammers.

Waarschuwing voor mosselen met poliovirus

Mensen die de komende dagen schelpdieren zoals oesters, kokkels en mosselen gaan rapen bij de Westerschelde worden geadviseerd deze goed te verhitten voor consumptie. Het met poliovirus besmette water uit de Belgische rivier De Laan kan deze dagen mogelijk Nederland bereiken.

Dat melden de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maandag. Het virus is begin september in het Belgische water terechtgekomen, maar is inmiddels al zover verdund dat mensen niet besmet raken als zij met het water in aanraking komen.

Wel raden het RIVM en de NVWA aan om ten oosten van de lijn Kruiningen - Perkpolder zelf geraapte schelpdieren minimaal anderhalve minuut te laten koken voor ze worden gegeten. "Daardoor gaat het virus dood en kunnen mensen niet besmet raken. Verder naar het westen van de Westerschelde is er geen risico dat mensen besmet kunnen raken door het eten van zelf geraapte schelpdieren. Daar is het water nog verder verdund."

De kans om besmet te raken met het poliovirus is volgens de twee instanties 'uitermate' klein. "Maar voor het eten van rauwe schelpdieren is dit risico niet uit te sluiten omdat het virus zich in deze dieren kan ophopen." Het RIVM gaat daarom metingen uitvoeren op schelpdieren in de Westerschelde.

De waakhonden komen met het advies en de maatregelen omdat langs de Westerschelde een aantal gemeenten liggen waar veel inwoners niet gevaccineerd zijn tegen polio. Als het virus zich daar openbaart, kan het zich vervolgens makkelijk verspreiden. De meeste Nederlanders zullen echter niet ziek worden van het poliovirus, zij zijn beschermd door de vaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma.

Marijne wil bij Oranje de lat weer een stukje hoger leggen

Sjoerd Marijne is alweer sinds augustus in dienst als bondscoach van het Nederlands elftal. Maar maandag was zijn eerste werkdag binnen de lijnen met de nationale vrouwenploeg. "Ik stond te trappelen om te beginnen."

De afgelopen weken vulde Marijne onder meer met video’s. Heel veel video’s. Alle grote toernooien kwamen op zijn beeldscherm voorbij. Ook de belangrijkste tegenstanders werden nader bekeken. En hij nam de tijd om de harde kern van zijn ploeg te leren kennen.

"Ik heb afgelopen maand alle WK-speelsters individueel anderhalf uur gesproken. Dat ging over hoe zij het toernooi ervaren hebben. Waar zij denken dat er winst te halen valt. Maar het ging ook over persoonlijke dingen. Zij stelden zich open op, waren nieuwsgierig."

Marijne koos bewust niet voor het vertrouwde Papendal als standplaats. Nu bivakkeert de nationale ploeg op maandag in dinsdag in het Amsterdamse Bos. "Met een nieuwe begeleiding willen we een nieuwe start maken. Als het woord ‘Papendal’ valt, kan de gedachte komen van: daar moeten we weer. Ze zijn er al zo vaak geweest. Hier hebben we goede faciliteiten en alles zit dichtbij elkaar."

De Brabander denkt dat zijn team op het gebied van scorend vermogen winst kan boeken. Het spel kan dynamischer en op mentaal en fysiek vlak liggen ook mogelijkheden. "Het belangrijkste is, dat we de lat weer hoger leggen. To be better than better. We kunnen niet naar een ander land kijken. We moeten het dus zelf doen."

De eerste wedstrijd van de Oranjevrouwen onder Marijne wordt wellicht begin november afgewerkt. Naast dit duel met België oefent Nederland in aanloop naar de Champions Trophy nog tweemaal tegen Duitsland. Op 28 oktober wordt de selectie kleiner gemaakt. Het is nog onbekend hoeveel speelsters er vanaf dan naar de Trophy toewerken.

Frankrijk sluit luchtaanvallen op IS in Syrië uit

Frankrijk zal op Syrisch grondgebied geen luchtaanvallen uitvoeren op terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Dat heeft minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius maandag gezegd, meldt de Franse nieuwszender BFM TV.

De Franse luchtmacht heeft al wel een bombardement uitgevoerd op stellingen van IS in Noord-Irak. Frankrijk was het eerste land dat zich aansloot bij de Verenigde Staten, die bouwen aan een coalitie ter bestrijding van IS.

Frankrijk wil niet ingrijpen in Syrië omdat de Syrische regering, anders dan haar Iraakse evenknie, geen toestemming heeft gegeven voor luchtaanvallen op haar territoir. Het blijft volgens Fabius bovendien noodzakelijk zowel het regime van de Syrische president Bashar Assad als Islamitische Staat te bestrijden. Frankrijk blijft de gematigde tegenstanders van Assad steunen, zei Fabius.

Utrecht weken zonder aanvoerder Janssen

FC Utrecht kan enkele weken niet over aanvoerder Willem Janssen beschikken. De middenvelder brak zondag in het competitieduel met FC Groningen een middenhandsbeentje in zijn linkerhand, meldt de Utrechtse eredivisionist maandag. De 28-jarige is inmiddels aan zijn hand geopereerd.

Voor Janssen is september geen gelukkige maand in Utrecht. Vorig jaar raakte hij in zijn eerste seizoen bij Utrecht aan het einde van die maand zwaar geblesseerd. Hij kon pas in de voorbereiding op dit seizoen weer aansluiten.

Fransman ontvoerd in Algerije

Een Fransman die op vakantie was is ontvoerd in het oosten van Algerije. Dat heeft het Franse ministerie van buitenlandse zaken gezegd.

Volgens een bron bij de Algerijnse veiligheidsdiensten gaat het om een 55-jarige man. Hij was met twee vrienden aan het wandelen toen hij werd ontvoerd. Zijn vrienden werden vrijgelaten en waren degenen die de ontvoering meldden.

De man werd zondag ontvoerd. Enkele uren eerder had de terreurbeweging Islamitische Staat gedreigd landen die deel uitmaken van de internationale coalitie tegen IS, waar Frankrijk er een van is, en hun burgers op te korrel te nemen. Frankrijk heeft al luchtaanvallen uitgevoerd op IS in Irak.

Tot dusver heeft niemand de verantwoordelijkheid voor de ontvoering opgeëist.

Sijsling naar tweede ronde in Orléans

Tennisser Igor Sijsling heeft maandag de tweede ronde van het challengertoernooi in Orléans bereikt. De Amsterdammer, als tweede geplaatst in Frankrijk, had wel drie sets nodig tegen de jonge Duitser Alexander Zverev: 6-7 (6), 6-2 en 6-0. In de volgende ronde treft Sijsling een Fransman: Grégoire Barrere of Kenny de Schepper.

Sijsling begon goed tegen de 17-jarige Zverev. Hij nam een break voorsprong, maar de Duitser kwam terug en kwam bij 4-4 langszij. Daarna gingen de twee kemphanen gelijk op tot in de tiebreak. Zverev kwam op 6-4, maar benutte twee setpunten niet. Op 7-6 lukte het vervolgens wel.

Na het verlies in de eerste set schakelde Sijsling een tandje bij. Hij gunde Zverev in het vervolg nog slechts twee games.

Palestijns verzoeningsoverleg van start in Egypte

De rivaliserende Palestijnse facties Hamas en Fatah zijn maandag in de Egyptische hoofdstad Caïro in overleg getreden over verzoening. Dinsdag wordt met Israël gesproken over het verstevigen van de wapenstilstand die op 26 augustus werd gesloten.

De gesprekken worden achter gesloten deuren gevoerd in het hoofdkantoor van de Egyptische inlichtingendiensten. De media worden geweerd, aldus bronnen bij de veiligheidsdiensten.

Het lijkt niet waarschijnlijk dat Hamas en Fatah tot een akkoord komen. Voorafgaand aan de operatie van Israël in Gaza sloot de Palestijnse president Mahmoud Abbas een voorlopig akkoord met Hamas. Er werd een eenheidsregering gevormd die de Westoever en Gaza zou besturen tot er verkiezingen zouden worden gehouden. Enkele belangrijkste kwesties werden echter niet afgehandeld, zoals het bevel over de veiligheidstroepen in Gaza.

Hamas verkeerde in een financiële crisis toen het voorlopige akkoord werd getekend, maar na de inval van Israël in de Gazastrook heeft de beweging aan populariteit gewonnen. "Fatah meent dat Hamas zwakker uit de oorlog is gekomen", aldus Hussam Badran, een woordvoerder van Hamasleider Khaled Mashaal. "Integendeel, Hamas is er sterker uitgekomen."

Abbas weigert concessies te doen aan Hamas en houdt vast aan zijn eis dat een eenheidsregering onder zijn leiding veel macht krijgt in Gaza. Als het niet tot een akkoord komt tussen Hamas en Fatah dan kan het wel eens erg moeilijk worden om een langetermijnoplossing te vinden voor Gaza. Dat kan op zijn beurt er weer toe leiden dat de instabiliteit in het Midden-Oosten verder toeneemt, met alle gevolgen van dien.

Chinese bonus voor Assassin's Creed Unity

De inhoud van de Season Pass voor Assassin’s Creed Unity is bekend. De Season Pass breidt niet alleen het verhaal van Arno uit, van de drukke straten in Parijs tot het sombere boerendorp Saint Denis. Er is zelfs een nieuwe saga die zich afspeelt in China.

Het verhaal van de DLC Assassin’s Creed Unity Dead Kings speelt zich af na de gebeurtenissen in Assassin’s Creed Unity. Arno verlaat Parijs voor Saint Denis, een buitenwijk van Parijs met een mysterieuze en uitgebreide ondergrondse dodenstad waar de cryptes van de overleden koningen zich bevinden. Naast de hoofdmissies ontdek je nieuwe open-wereldactiviteiten, zoals schattenjachten, moordmysteries en -contracten, maar ook nieuwe coöp-missies. Speel extra wapens, uitrustingen, vaardigheden en outfits vrij en gebruik deze in de basisgame.

Er komt daarnaast een uitbreiding om meer wapens, outfits en dergelijke te vinden en te gebruiken in drie extra missies die zich in Parijs afspelen.

Assassin’s Creed Chronicles: China is een compleet nieuwe standalone Assassin’s Creed-game waarin je aan de slag gaat met een nieuw verhaal, een nieuwe setting en een nieuw soort gameplay. In deze game kruip je in de huid van Shao Jun. Zij leefde in het Middenrijk van China in de zestiende eeuw, waar zij als laatste Assassin van het Chinese Broederschap naar haar vaderland terugkeert. Shao Jun zint op wraak en gebruikt de skills die zij leerde van dé Ezio Auditore om dit doel te bereiken, gecombineerd met martial arts.

De Assassin’s Creed Unity Season Pass geeft toegang tot alle eerder genoemde content, die vanaf begin 2015 beschikbaar is. Assasin's Creed Unity komt zelf uit op PlayStation 4, Xbox One en pc op 13 november.

AEX begint week in mineur

(Novum/ABM FN) - De Amsterdamse beurs is in het rood aan de nieuwe beursweek begonnen. De AEX leverde 0,9 procent in op 422,05 punten. Daarmee deed de hoofdindex het iets slechter dan de omringende beurzen.

Steun vinden op Wall Street deden de Europese aandelenmarkten ook niet. De macro-economische cijfers in Amerika waren dan ook licht teleurstellend, met een daling van de woningverkopen en een afnemende groei in de regio Chicago.

In de AEX werden van de 25 fondsen negentien lager verhandeld. De grootste daler was ING Groep met een daling van 4,7 procent. Vrijdag spoot het aandeel in de slotveiling nog omhoog vanwege de opname van het fonds in diverse indexen van STOXX. ING sloot vrijdag net geen zes procent hoger. Daarbij verlaagde Kepler Cheuvreux maandag het advies voor ING van Kopen naar Houden, aangezien het goede nieuws volgens de analisten met de recente koersstijging is ingeprijsd.

Andere dalers waren Fugro en SBM Offshore. De oliedienstverleners eindigden respectievelijk 3,3 en 2,9 procent in het rood. Dit weekend bleek grootaandeelhouder en commissaris Gert-Jan Kramer opnieuw aandelen Fugro van de hand te hebben gedaan.

Analisten reageerden overwegend gematigd positief op de beleggersdag van SBM Offshore van afgelopen vrijdag. Bank of America besloot echter het advies voor het fonds te verlagen van Neutraal naar Underperform met een koersdoel van 10,00 euro. Volgens de analisten ontbrak het vrijdag aan positieve aanjagers en bleven de onzekerheden onverminderd van kracht.

Onder het kleine groepje stijgers ging OCI aan kop met een dagwinst van 0,8 procent. Een directe aanleiding voor de koerswinst ontbrak.

Ook in de AMX domineerde het rood op de koersenborden. Air France-KLM ging met 5,2 procent het hardst onderuit. De luchtvaartmaatschappij kampt nog altijd met een pilotenstaking, die zo'n 20 miljoen euro per dag kost. Dit was aanleiding voor Air France-KLM om de winstdoelstelling voor dit jaar los te laten. Arseus leverde 2,6 procent in. Een directe aanleiding voor het koersverlies ontbrak.

Aan kop ging BAM Groep met een dagwinst van 3,5 procent. Verder lag ook vastgoed er goed bij met 1,4 procent winst voor zowel NSI als voor Vastned.

Op de beursvloeren van New York domineerde ook een licht negatieve stemming. De Dow Jones Index leverde 0,4 procent in op 17.219,92 punten. De breder samengestelde S&P500 Index leverde 0,7 procent in en techbeurs Nasdaq ging zelfs 1,1 procent lager.

Aaron Carter eindelijk klaar met Hilary Duff

Aaron Carter lijkt eindelijk te kunnen accepteren dat zijn ex-vriendin Hilary Duff hem niet meer ziet zitten. "Ik moet er gewoon over ophouden", zegt de 26-jarige zanger tegen nieuwsdienst Wenn. "Het is wel tijd." De twee hadden zo'n dertien jaar geleden een relatie.

De eveneens 26-jarige Duff liet onlangs aan het Amerikaanse Buzzfeed weten hoe ze over de aanhoudende avances van Carter denkt. "Hij gaat er maar mee door. Ik weet niet wat ik ervan moet denken. Het is inmiddels heel lang geleden en ik ben nog steeds getrouwd en heb een kind. Bovendien kennen we elkaar nauwelijks."

Daar is Carter het eigenlijk wel mee eens. "Zij kent mij niet en ik haar niet. Ze heeft een kind en is getrouwd, en ik wil niet die rare vent zijn. Dat is nooit mijn bedoeling geweest. Maar ze zal altijd een speciaal plekje in mijn hart hebben."

Tussenstand Gouden Televizier-Ring bekend

De tussenstand voor de Gouden Televizier-Ring is bekendgemaakt. Omroep AvroTros publiceerde maandagavond voor het eerst een lijst met de acht programma's met de meeste stemmen tot nu toe. Tot volgende week maandag kan nog worden gestemd.

De acht koplopers zijn kennisquiz De Slimste Mens, dramaserie Divorce, reisprogramma Expeditie Robinson, politieserie Flikken Maastricht, amusementsprogramma Geer & Goor: Effe Geen Cent te Makken, misdaadserie Penoza III, talkshow RTL Late Night en SynDroom, waarin Johnny de Mol mensen met het syndroom van Down hun droom helpt verwezenlijken.

"Het is zeker geen gelopen race", benadrukt Jeroen de Goeij, chef redactie van Televizier, organisator van de Ring-verkiezing. "Het aantal stemmen per titel ligt erg dicht bij elkaar, in vrijwel alle categorieën. Stemmen in deze laatste ronde is dus cruciaal, want het kan het verschil maken tussen wel of niet genomineerd worden voor een publieksprijs." Hoe dan ook komen normaliter in de laatste week de meeste stemmen binnen.

Overigens kan nog worden gestemd op alle titels en presentatoren, ongeacht of ze in de top 8 staan of niet. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala op 16 oktober op NPO 1.

D66 en GroenLinks: geen gesprek over superprovincie

D66 en GroenLinks zijn toch niet bereid de gesprekken met het kabinet over de vorming van een superprovincie te hervatten. De onderhandelingen over de fusie van de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland zijn volgens beide oppositiepartijen nutteloos als alleen kan worden gesproken over het oorspronkelijke plan.

D66 en GroenLinks schuiven alleen aan tafel als de plannen voor het verminderen van het aantal provincies in een bredere context worden getrokken, zo bevestigen woordvoerders van beide partijen maandag.

D66-leider Alexander Pechtold en GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik toonden zich vorige week tijdens de algemene beschouwingen bereid de gesprekken over de superprovincie te hervatten. Voorwaarde was wel dat het kabinet met een nieuw plan kwam, waarin duidelijk wordt gemaakt hoe het binnenlandse bestuur moet worden hervormd.

Verantwoordelijk minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) liet vrijdag echter weten niet aan die voorwaarde te willen voldoen. Wel zei hij bereid te zijn het gesprek over de superprovincie te willen hervatten. De essentie van dat plan wil Plasterk echter niet aantasten.

De onderhandelingen met D66 en GroenLinks over de zogenoemde Noordvleugel sneuvelden eerder dit jaar. GroenLinks wilde meer geld voor natuur en D66 miste samenhang met de verdere bestuurlijke indeling van Nederland. Het kabinet heeft voor de plannen over de bestuurlijke vernieuwing geen meerderheid in de Eerste Kamer.

Andy en Melisa hoorden 'geesten'

Andy van der Meijde en Melisa Schaufeli hebben doodsangsten uitgestaan tijdens hun huwelijksnacht, zaterdag. "We dachten dat we geesten hoorden", biechtte Melisa maandagavond op in Shownieuws. "Maar het bleek de cameraploeg te zijn. Die sliep een verdieping boven ons, maar wij dachten dat we alleen in het landhuis waren."

De twee trouwden op het landgoed Huis de Voorst, in het Gelderse Eefde. "Ze durfden eerst niet naar beneden te komen, want ze dachten dat we ruzie hadden", vult Andy haar aan. "Ze hoorden haar schreeuwen dat ze meteen weg wilde en dat ik zei dat ze moest blijven."

"Uiteindelijk zijn ze naar beneden gekomen", gaat Melisa verder. "Ik was zo blij dat ik mensen zag."

Geweldige Leider Kim Jong-Un 'draagt bij aan goud en record'

De almachtige Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un heeft bijna eigenhandig voor goud op de Asian Games in het Zuid-Koreaanse Incheon gezorgd. Althans, zonder het vertrouwen van de Geweldige Leider had gewichtheffer Om Yun-Chol nooit het goud kunnen pakken, met een nieuw wereldrecord zelfs.

De 22-jarige Om wordt gezien als een van de beste gewichtheffers ter wereld. De Noord-Koreaan is krap anderhalve meter lang en doet mee in de klasse tot 56 kilogram. Hij zorgde op de Spelen in Londen voor een bijzondere prestatie, door op het tweede onderdeel - het stoten - 168 kilogram omhoog te krijgen. Dat was iets meer dan drie keer zijn lichaamsgewicht, iets wat slechts vijf anderen ooit gepresteerd hebben.

Tijdens de Asian Games ging Om nog een stap verder. Na het eerste onderdeel - het trekken - stond hij nog op de derde plaats, maar bij het stoten liet hij zien wat hij echt kon. Na 166 kilogram in zijn tweede poging was hij verzekerd van het goud, maar hij wilde meer. Om liet 170 kilogram klaarleggen, wat een nieuw wereldrecord zou betekenen. 

Om stond klaar, pakte de stang vast en onder luid gejuich van de Noord-Koreaanse fans stootte hij het gewicht boven zijn hoofd. Later liet hij optekenen dat hij het fantastische beeld van de Almachtige Kameraad Kim Jong-Un voor zich zag op het moment dat hij goud won. Dankzij het vertrouwen van de Leider kon Om het record en het goud pakken, zo zei hij tegenover het Noord-Koreaans staatspersbureau KCNA.

Dat Noord-Koreanen stil en timide zijn werd in Incheon duidelijk tegengesproken. De fans lieten luidkeels van zich horen bij het gewichtheffen en na het goud van de dolgelukkige Om zongen ze - al zwaaiend met vlaggetjes - uitgebreid het volkslied mee. Beide praktijken zijn normaal gesproken verboden in Zuid-Korea, wat aangeeft dat sport wel degelijk verenigend kan werken. 

De Noord-Koreaanse media heeft overigens wel last van een aantal verboden in het Zuiden. Door een stokoude wet mogen Noord-Koreaanse websites niet bezocht worden vanuit het Zuiden, waardoor de journalisten alles naar hun thuisland moeten faxen. 

Het Noorden is vooralsnog uitstekend bezig in Incheon. Naast Om wonnen ook Kim Un-Guk en Ri Jong-Hwa goud bij het gewichtheffen. Kim Un-Guk deed dat in de klasse tot 62 kilogram, waarin hij olympisch kampioen is. Ook hij liet er wereldrecords noteren: 154 kilogram bij het trekken en - het belangrijkste record - 328 en vervolgens zelfs 332 kilogram bij het trekken en stoten bij elkaar opgeteld.

Met ook nog drie keer zilver en vier keer brons staat het Noorden op de vijfde plaats in de medaillespiegel, dat weinig verrassend aangevoerd wordt door China.

'Van Gaal gaat defensie versterken'

Manchester United-manager Louis van Gaal heeft deze week een vergadering met vice-voorzitter Ed Woodward om de transferplannen van januari te bespreken, weet Goal.com. De Nederlandse coach hoopt dat hij in de winter een bedrag van ruim 62 miljoen euro mag uitgeven.

Manchester United gaf afgelopen zomer al iets meer dan 200 miljoen euro uit aan nieuwe spelers en als Van Gaal zijn plannen kan doorvoeren, breekt hij een transferrecord qua uitgaven in één seizoen.

Met name de 5-3 nederlaag, die Manchester United afgelopen weekeinde leed bij Leicester City, zorgt voor de transferwensen van de voormalig Oranje-bondscoach. Het is echter wel noodzakelijk om spelers te verkopen, zoals afgelopen zomer ook al het geval was.

Het lijkt er in elk geval op dat er geen plek meer is voor rechtsback Rafael, die al sinds 2007 bij United zit. Zijn tweelingbroer Fabio kwam gelijktijdig naar de club, maar is inmiddels al vertrokken en speelt sinds afgelopen januari bij Cardiff City.

AZ: Pastoor moest weg om integriteitskwestie

Alex Pastoor is ontslagen bij AZ vanwege een integriteitskwestie. Dat meldt de club maandag in een korte verklaring op de website. Pastoor was de beoogde nieuwe hoofdtrainer nadat Marco van Basten besloot een stapje terug te doen, maar de onderhandelingen tussen de assistent-coach en de club liepen al snel spaak.

Aanvankelijk werd gesuggereerd dat Pastoor aan de kant was geschoven omdat hij nieuws over de gezondheidstoestand van Van Basten had laten lekken, maar volgens AZ waren de problemen van andere aard. "De club voelde zich na oncollegiale acties en uitlatingen van Pastoor richting AZ en enkele collega's genoodzaakt per direct afscheid van elkaar te nemen."

AZ kreeg zondag van de vereniging Coaches Betaald Voetbal (CBV) groen licht om een nieuwe trainer aan te stellen, nadat werd beloofd de situatie met Pastoor netjes af te handelen. John van den Brom wordt genoemd als voornaamste kandidaat.

Bach: "Sport moet samenwerken met politiek"

Het idee dat sport en politiek los van elkaar moeten staan is volledig achterhaald. Dat zei IOC-voorzitter Thomas Bach tijdens een grote bijeenkomst van Aziatische Nationale Olympische Comité's, in het kader van de Asian Games in het Zuid-Koreaanse Incheon.

"In het verleden werd vaak gezegd dat sport niks met politiek, geld of zaken te maken heeft", begint Bach. "Deze houding is verkeerd en kunnen we ons niet langer veroorloven. We moeten samenwerken met de politici die de baas zijn in de wereld en met nationale overheden. Om te zorgen dat sport wereldwijd kan blijven bestaan moeten we politiek neutraal blijven, maar we moeten ons er ook van bewust zijn dat onze beslissingen politieke gevolgen kunnen hebben."

De Duitser is inmiddels ruim een jaar de baas van het Internationaal Olympisch Comité en ziet de samenwerking met de politiek als een van de speerpunten van zijn leiderschap. Zo heeft hij al meer samenwerking met de Verenigde Naties gezocht, wiens voorzitter Ban Ki-Moon de vorige IOC-sessie in Sochi opende. 

Bach heeft inmiddels al meer dan 80 staatshoofden ontmoet om overleg te plegen over het samenwerken van sport en politiek. Hij kreeg ook kritiek, doordat hij tijdens de finale van het WK voetbal en de Olympische Spelen in Sochi veel optrok met de Russische president Vladimir Putin. 

Joden: 'vrouwen op de andere stoep'

Het lijkt erop dat een groep joodse relikneuzen in het noorden van Londen helemaal mesjogge is geworden. Ze hebben het straatbeeld namelijk weten te versjteren door op bepaalde plekken in de wijk posters op te hangen met de tekst 'vrouwen dienen aan deze kant van de weg te lopen'.

De opzet hiervan was dat tijdens een religieuze wandeling van de joodse gemeenschap –de Torah Parade- de mannen niet in aanraking zouden kunnen komen met de vrouwen. Dit beschouwt men niet als koosjer. Vrouwen dienen te baren, te zwijgen en verder niet in de weg te lopen, aldus het joodse orthodoxe geloof. Mensen die daar geen sjoege van hebben, werden mede op deze manier geïnformeerd. Op de posters was de boodschap in het Jiddisch en het Engels te lezen.

De plaatselijke gemeenteraad van deelgemeente Hackney vond dit echter niet zo'n goochem idee. Het zag er allemaal achenebbisj uit en bovendien wordt dergelijke gedrag nog steeds gezien als een gotspe. Gelukkig heeft de smeris zijn jatten laten wapperen en na enig overleg zijn de posters nu pleite.

Volgens de schlemielen die de boodschap hebben opgehangen, berust het allemaal op een misverstand en hebben ze niet aan de jajem gezeten. Naar hun idee ontbreekt het aan een goede uitleg in het Engels, hoewel dat meer als een smoesje klinkt. De plaatselijke bestuurders vonden het in ieder geval niet tof. Een (vrouwelijke) woordvoerder van de gemeente legt uit: "Het is uiteraard niet acceptabel dat de bewegingsvrijheid van vrouwen in de openbare ruimte aan banden gelegd wordt. Toen wij lucht van de posters kregen, dachten wij 'de mazzel' en hebben die tinnef meteen verwijderd."

Verklarende woordenlijst.

Vrouw geeft 20.000 dollar uit voor derde tiet

Een vrouw in Amerika heeft 20.000 dollar gelapt om haar langgekoesterde wens, en tevens die van vele FOK!kers, in vervulling te laten gaan. De vrouw met de toepasselijke naam Jasmine Tridevil heeft haar vizier gericht op een eigen show op de voormalige muziekzender MTV en heeft zich hiervoor een derde tiet aan laten meten.

De massage therapist uit Florida werd enkele maanden geleden geopereerd. Dat ging trouwens niet zonder slag of stoot. In een interview met Real Radio 104.1 zegt de vrouw: "Het was moeilijk om een geschikte persoon voor deze operatie te vinden, vanwege het feit dat hiervoor ethische codes moesten worden gebroken. Ik heb met minstens 50 of 60 artsen gebeld, maar geen van hen had oren naar de klus."

Kijk hier voor foto's van de vrouw met de gemodificeerde voorgevel (SFW).

Tsjechische bond spreekt Kreuziger vrij

Roman Kreuziger is door de Tsjechische wielerbond vrijgesproken van dopinggebruik. De Tinkoff-Saxo-renner mag daardoor per direct weer starten. Of hij aan het WK in Ponferrada mee mag doen is evenwel nog onzeker. Als de UCI tegen de uitspraak in beroep gaat, wordt Kreuziger weer geschorst.

Kreuziger werd vlak voor de Tour door de UCI in verband gebracht met doping vanwege afwijkende waarden in zijn biologisch paspoort. Die dateerden uit 2011 en 2012.

Tinkoff-Saxo liet hem uit de tourselectie, maar toen er door de UCI geen haast gemaakt werd stelden ze hem wel op in de Ronde van Polen. Daar stak de internationale wielerunie een stokje voor door middel van een voorlopige schorsing. Daardoor kon hiij ook niet starten in de Vuelta.

Koerden stoppen opmars IS bij Turkse grens

Koerdische strijders hebben in Syrië de opmars van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) voorlopig tot staan gebracht. Dat heeft een woordvoerder van de Koerdische strijdgroep YPG maandag gezegd, meldt Reuters. De afgelopen vier dagen vluchtten meer dan 130 duizend mensen uit Koerdische gebieden in Syrië naar Turkije.

Koerdische strijders hebben in die grensstreek de veroveringstocht van IS weten te stoppen. "Er vinden nog steeds gevechten plaats, maar de opmars van IS ten oosten van Kobani is sinds gisteravond gestopt", aldus de woordvoerder.

Ook het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten liet weten dat IS de afgelopen 24 uur geen terreinwinst heeft geboekt.

Man sterft gruwelijke dood in houtversnipperaar

Een tuinarchitect in Arizona is de afgelopen week op gruwelijke wijze om het leven gekomen. De man, die samen met zijn zonen bomen aan het snoeien was bij een Chevrolet-dealer in Chandler (Arizona), struikelde tijdens zijn werkzaamheden en viel met zijn hoofd naar beneden in een draaiende industriële houtversnipperaar. De man werd voor de ogen van zijn zoons door de machine onthoofd.

Volgens Seth Tyler van de Chandler Police department betrof het een krachtige machine, die normaliter gebruikt wordt voor de verwerking van de wat langere takken.

Snakes hont kan dood

Vorige week werd bekend dat Snake behalve een paard ook een hont kreeg in Metal Gear Solid V: Phantom Pain. Of je lang kan genieten van deze trouwe viervoeter genaamd DD, wat kort is voor Diamond Dog, ligt aan jezelf. Laat je DD namelijk doodgaan, dan ben je hem kwijt. Voor altijd. Het is ook mogelijk dat je DD nooit tegenkomt, dan zul je de game zonder hont moeten spelen.

Behalve een hont krijgt Snake ook de beschikking over een, nog naamloos, paard. Net als Diamond Dog kan je paard permanent naar het hiernamaals worden gestuurd. Verder krijgt Snake een derde compagnon. Een vrouwelijk sluipschutter met de naam Quiet zal zich ook bij team Snake voegen. Ook Quiet kan dood en dan ben je haar kwijt. Voor eeuwig.

SNakes hont kan dood

Spannende teaser voor Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.

Morgen begint in Amerika het tweede seizoen van de succesvolle serie Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D. Om alvast in de stemming te komen heeft Marvel Entertainment een voorproefje van de eerste aflevering van het nieuwe seizoen online gezet.

In het tweede seizoen van de populaire serie zullen we zowel oude vijanden als nieuwe gezichten zien opduiken. Zo zien we onder meer Lucy Lawless (Xena the Warrior Princess) als de huurlinge Isabelle Hartley, een personage waarvan we nog niet kunnen zeggen of deze te vertrouwen is voor het team van Coulson. Wanneer het tweede seizoen van Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D. in Nederland te zien zal zijn is nog niet bekend.


Spannende teaser voor Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.

'Moordenaar Van Gogh handelde niet alleen'

De moordenaar van Theo van Gogh, Mohammed Bouyeri, heeft bij zijn daad hulp gekregen. Dat zegt hoofdofficier van justitie Frits van Straalen maandagavond in het televisieprogramma Eenvandaag. SP-Kamerlid Ronald van Raak meent daarom dat het onderzoek naar de moord op de cineast moet worden heropend.

"Ik ben ervan overtuigd dat Mohammed Bouyeri niet alleen gehandeld heeft", aldus Van Straelen, die tien jaar geleden verantwoordelijk was voor de vervolging van Bouyeri. "Er zijn bijvoorbeeld aanwijzingen dat er mensen de route van Theo van Gogh zijn nagegaan en voor het vuurwapen hebben gezorgd." Bouyeri is de enige die is vervolgd.

Theo van Gogh werd tien jaar geleden in de Linnaeusstraat in Amsterdam-Oost vermoord door Mohammed Bouyeri. Voor de brute moord kreeg de moslimextremist levenslang opgelegd.

Onderzoeksrechter van zaak jihadronselaar gehaald

Een rechter-commissaris is maandag door de wrakingskamer in Den Haag van de zaak tegen een jihadronselaar gehaald. De vrouw mag geen handelingen meer verrichten in het vooronderzoek naar Abou Moussa.

Het wrakingsverzoek was ingediend door de advocaat van de vermeende jihadronselaar, André Seebregts. Hij was van mening dat de onderzoeksrechter aan het begin van het proces in haar bewoordingen niet 'objectief' is geweest.

De wrakingskamer heeft de raadsman in het gelijk gesteld. "De woorden van de rechter-commissaris zijn te beslist geweest." Dat de vrouw haar motivatie later heeft genuanceerd en heeft uitgelegd, doet daar volgens de kamer 'niets aan af'.

De beslissing van de wrakingskamer heeft volgens een woordvoerder van de rechtbank geen invloed op de vrijlating van Moussa. "Op 8 september is besloten dat hij nog eens negentig dagen blijft vastzitten. Die beslissing houdt stand. De betrokken rechter-commissaris wordt vervangen en zal niet meer deelnemen aan het vooronderzoek in deze zaak."

Lammers en Van Huêt in boekverfilming J. Kessels

Frank Lammers en Fedja van Huêt spelen de hoofdrollen in de boekverfilming J. Kessels. Dat heeft distributeur September Film maandag bekendgemaakt. De regie van de verfilming van de gelijknamige roman van P.F. Thomése, die in 2009 verscheen, is in handen van Erik de Bruyn.

De acteurs en de regisseur werkten eerder al samen voor de film Wilde Mossels. Lammers ziet J. Kessels dan ook als een 'hereniging met twee van de grootste talenten van de Nederlandse film'. "Naast talenten zijn het ook goede vrienden. Daarnaast spreekt de rol en het verhaal mij enorm aan", zegt de acteur in een verklaring.

Ook Van Huêt is blij met zijn rol in de boekverfilming. "Het is een eer om weer met beide oude maten te werken. Ik heb er heel veel zin in."

J. Kessels vertelt het verhaal van de roadtrip die schrijver Frans, gespeeld door Van Huêt, maakt met zijn favoriete personage J. Kessels, de rol van Lammers. De film wordt vanaf november opgenomen in Nederland, Vlaanderen en Duitsland en moet volgend najaar in de bioscoop te zien zijn.

Ook Gernandt en Vogel in Jack Bestelt een Broertje

Tygo Gernandt, Sanne Vogel en Eva van der Gucht hebben een bijrol te pakken in de nieuwe familiefilm Jack Bestelt een Broertje. Dat heeft Just Film Distribution maandag bekendgemaakt.

De film vertelt het verhaal van de 8-jarige Jack die het maar niks vindt om alleen twee moeders, die worden gespeeld door Jelka van Houten en Georgina Verbaan, te hebben. De jongen, een rol van Matsen Montsma, gaat daarom op zoek naar een broertje. Ook Lies Visschedijk, Patrick Stoof en Plien van Bennekom zijn in de film te zien.

Anne Barnhoorn, die eerder het script schreef van De Ontmaagding van Eva van End, klom in de pen voor het scenario van Jack Bestelt een Broertje. De regie is in handen van Anne de Clerq. De film wordt vanaf begin volgend jaar in de bioscoop verwacht.

Twee jongens op vrije voeten na mishandeling meisje

De twee jongens van 14 en 15 jaar die donderdag werden aangehouden voor de mishandeling van een 15-jarig meisje uit Beverwijk, zijn op vrije voeten gesteld. Dat meldt een woordvoerder van de rechtbank in Haarlem maandag.

De twee zijn onder voorwaarden vrijgelaten. Zo moeten ze zich laten behandelen bij de reclassering, mogen ze geen contact hebben met elkaar of het slachtoffer en moeten ze zich aan een avondklok houden.

De mishandeling vond donderdag plaats in IJmuiden. Op Facebook werd een filmpje van het incident geplaatst en veelvuldig gedeeld en bekeken. Het meisje werd na klappen en trappen tegen haar hoofd en gezicht met een zware hersenschudding in het ziekenhuis opgenomen.

De politie heeft zondag een derde arrestatie verricht. Het gaat om een 15-jarige jongen uit Heemskerk. Wanneer hij wordt voorgeleid is nog niet bekend.

Oppositiepartijen kritisch over leenstelsel

Oppositiepartijen blijven kritisch op de invoering van een leenstelsel voor studenten vanaf 1 september 2015. De partijen hekelen het dat studenten zich door de afschaffing van de basisbeurs fors in de schulden moeten steken, zo stellen zij in reactie op het wetsvoorstel dat minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Zo wijst het CDA erop dat studenten bij een gemiddelde studieduur van vijf jaar kunnen rekenen op een schuld van 32 duizend euro. "Dit betekent een leven lang lenen", aldus CDA-Kamerlid Michel Rog, die zich gesteund voelt door kritiek van de Raad van State op het leenstelsel. "Wij hadden al principiële bezwaren tegen het schuldenstelsel. Nu blijkt ook dat de cijfers een rommeltje zijn."

Het wetsvoorstel raakt volgens de ChristenUnie de toegankelijkheid van het hoger onderwijs. "We gaan jongeren opzadelen met grote schulden en de toegankelijkheid van het hoger onderwijs bemoeilijken", aldus ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten. "Nederland wil graag een kennisland zijn, maar voert tegelijkertijd beleid in dat ambitie bestraft."

Studenten krijgen vanaf 1 september 2015 geen basisbeurs meer die na afronding van de studie wordt omgezet in een gift. In plaats daarvan moeten ze geld voor hun studie lenen. De ov-studentenkaart blijft wel bestaan. Bussemaker bereikte voor de zomer een akkoord met oppositiepartijen D66 en GroenLinks.

De Raad van State plaatst in een maandag gepubliceerd advies een aantal kritische kanttekeningen bij het wetsvoorstel. Zo wijst de raad erop dat de middengroepen door de invoering van een leenstelsel relatief zwaar worden geraakt.

Ben Bouten genomineerd voor Schaamnaam 2014

Ben Bouten maakt kans om met zijn naam te worden uitgeroepen tot Schaamnaam 2014. Ook Bennie Tiggeloven, Britt Engelsman, Cocky Booij en Willy van Achteren maken kans op de titel. De genomineerden werden maandag bekendgemaakt in De Coen & Sander Show op NPO 3FM.

Op de website van de radioshow kan op de vijf namen worden gestemd. De winnaar wordt over een week bekendgemaakt.

Vorig jaar stond Till Ball boven aan de lijst. In eerdere jaren werden Hendy Keppy, Louwe Pruim, Con Domen, Fokje Modder en Stanley Messie tot winnaar verkozen.

Reporter neemt ontslag op tv

Een verslaggeefster van een tv-zender in Alaska had wel erg verrassend nieuws voor haar werkgevers. Charlo Greene, reporter voor KTVA Anchorage, deed een reportage over de Alaska Cannabis Club, maar had aan het einde van haar verslag een verrassing in petto voor zowel haar kijkers als haar baas. De vrouw bekende de eigenaar te zijn van de Alaska Cannabis Club en liet daarbij op onverbloemde wijze ook weten dat ze geen tijd meer had voor haar baan op tv. "Wat mijn baan betreft, niet dat ik echt een keuze heb, maar fuck it, ik stop ermee."

De omroep probeerde het gebeuren nog te verdoezelen door snel over te schakelen naar collega Alexis Fernandez, maar deze was zo verbaast door het hele gebeuren dat er niet veel meer uitkwam dan een "We zijn zo terug." Met haar Alaska Cannabis Club wil Greene zich inzetten voor de legalisering van Marihuana in Alaska.


"FUCK IT, I Quit!"

De Jong vervangt Van Vleuten op WK

Thalita de Jong neemt zaterdag tijdens de wegwedstrijd voor vrouwen op het WK in Ponferrada de plaats in van Annemiek van Vleuten. Dat heeft bondscoach Johan Lammerts maandag bekendgemaakt. Van Vleuten kwam zondag in de ploegentijdrit hard ten val en keerde terug naar huis om daar verder onderzocht te worden.

Eerder al werd Amy Pieters opgeroepen als vervangster van Anna van der Breggen, die bij dezelfde valpartij als Van Vleuten was betrokken. De selectie voor de wegwedstrijd bestaat verder uit Chantal Blaak, Lucinda Brand, Ellen van Dijk, Roxanne Knetemann, Iris Slappendel, Sabrina Stultiens en Marianne Vos.

Wet bronbescherming journalisten naar parlement

Het recht op bronbescherming voor journalisten wordt wettelijk vastgelegd. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) heeft het wetsvoorstel maandag naar de Tweede Kamer gestuurd. Daaruit blijkt dat het recht op verschoning niet onbeperkt is.

De wet zorgt ervoor dat journalisten die moeten getuigen in een strafzaak geen vragen hoeven te beantwoorden over de identiteit van hun bron. Daartoe zijn getuigen normaal gesproken verplicht, maar het maatschappelijke belang dat personen zich zonder vrees voor vervolging met informatie tot journalisten kunnen wenden, weegt zwaarder.

Uiteindelijk is het aan de rechter om te bepalen of het beroep op bronbescherming terecht is. "Er kunnen zich bijzondere omstandigheden voordoen waardoor openbaring van die bron noodzakelijk is met het oog op bijvoorbeeld de nationale veiligheid en het voorkomen en beëindigen van ernstige strafbare feiten", aldus Veiligheid en Justitie.

Uit de wet blijkt verder dat behalve professionele journalisten ook publicisten die schrijven over politieke of actuele aangelegenheden onder de wet vallen. Dat sluit volgens Opstelten aan bij het 'veranderende karakter van de vrije nieuwsgaring en het medialandschap' van de afgelopen jaren.

Ook is het gebruik van dwangmiddelen tegen journalisten en publicisten in een strafzaak aan striktere regels gebonden. Het doorzoeken en in beslag nemen van voorwerpen op redacties is alleen mogelijk na toestemming en in aanwezigheid van een rechter-commissaris en niet meer op gezag van de officier van justitie.

Opstelten kondigde het wettelijke recht op verschoning al in 2012 aan. Aanleiding was een gevoelige uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Volgens het hof had justitie twee journalisten van De Telegraaf in 2006 niet mogen afluisteren en gijzelen. De twee wilden hun bronnen niet prijsgeven.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten pleit al jaren voor wettelijke bescherming van journalistieke bronnen.

Australië ziet marteling niet meer door de vingers

Het is de Australische inlichtingendienst voortaan expliciet verboden gevangenen te martelen. De regering in Canberra is gezwicht voor de publieke verontwaardiging en ziet er vanaf de ASIO onschendbaarheid voor foltering te verlenen.

Procureur-generaal George Brandis wees er maandag op dat de Australische wet marteling met zoveel woorden verbiedt. Daarom kan de overheid nooit instemmen met een ASIO-operatie waarbij gemarteld wordt, zei hij. Inlichtingenpersoneel blijft in het vervolg onschendbaar voor kleine vergrijpen, maar daaronder mag volgens Brandis niet foltering vallen.

Brandis voegt foltering toe aan de lijst met uitzonderingsdelicten, die verder moord, seksueel misbruik, het toebrengen van zwaar letsel en van ernstige schade aan eigendommen bevat. "Ik heb besloten een uitdrukkelijk verbod op marteling toe te voegen voor speciale inlichtingenoperaties", zei de procureur-generaal. "Ik wil onderstrepen dat er geen wettelijke aanleiding is om dit te doen. Ik doe dit omdat het iets is dat de ASIO graag in de wetgeving uitgedrukt ziet om te voorkomen dat dit debat afdwaalt naar een kwestie die afleidt van de hoofdzaak."

De nieuwe chef van de ASIO sloot zich bij Brandis' woorden aan en benadrukte dat zijn dienst zich in het heden noch het verleden van marteling heeft bediend. Criticasters van de ASIO als rechtsgeleerde George Williams van de University of South Wales noemen het folterverbod echter wel degelijk noodzakelijk. Zij klagen dat de inlichtingendienst zijn boekje de afgelopen jaren te buiten is gegaan, terwijl daar in Australië helemaal geen aanleiding voor was.

IS roept op burgers coalitie te doden

De rebellen van de extremistische beweging Islamitische Staat zijn klaar om de strijd met een militaire coalitie onder leiding van de Verenigde Staten aan te gaan. Dat heeft een woordvoerder van IS maandag gezegd in een 42 minuten durende audioboodschap. Hij riep moslims over de hele wereld op om burgers van de landen die deelnemen aan de coalitie te vermoorden.

"Oh gelovige, laat deze strijd niet aan je voorbij gaan, waar je je ook bevindt. Je moet de militairen, de beschermheren, de troepen van de tirannen aanvallen. Val hun agenten en de leden van de veiligheids- en inlichtingendiensten aan", aldus Abu Mohammed al-Adnani. "Als je een ongelovige Amerikaan of Europeaan - en in het bijzonder de hatelijke en smerige Fransen - of een Australiër of een Canadees of andere ongelovigen uit de groep ongelovigen die oorlog voeren, zoals de burgers van de landen die zich hebben aangesloten bij de coalitie tegen IS, kan vermoorden, vertrouw dan op Allah en vermoord ze op welke manier dan ook."

Volgens de IS-woordvoerder is de coalitie die de Amerikaanse president Barack Obama aan het smeden is niet in staat om de jihadstrijders van IS te verslaan. Hij waarschuwde mensen om niet toe te staan dat hun zonen zich aansluiten bij de groepen die strijden tegen IS. Doen ze dat wel, dan zorgen de IS-strijders ervoor dat ze 'met hun eigen handen hun graf mogen graven en dat hun hoofd wordt afgehakt'.

De verklaring, die in het Arabisch was opgesteld, werd online gezet door de mediatak van IS, Al-Furqan. De stem van de audioboodschap komt overeen met de stem van andere audioboodschappen die worden toegeschreven aan Al-Adnani.

De Franse minister van binnenlandse zaken, Bernard Cazeneuve, zei het volste vertrouwen te hebben in de veiligheid in zijn land. "Het dreigement om burgers te vermoorden, bovenop de executie van gevangenen en de bloedbaden, laat opnieuw zien wat voor barbaren deze terroristen zijn. Het is een verdere rechtvaardiging van onze strijd (...)", aldus Cazeneuve. "Frankrijk is niet bang, omdat het altijd is voorbereid om op hun dreigementen te reageren."

Raad van State kritisch over studentenleenstelsel

De Raad van State is er niet van overtuigd dat de invoering van een leenstelsel voor studenten de kwaliteit van het hoger onderwijs verbetert. Het afschaffen van de basisbeurs staat bovendien op gespannen voet met de toegankelijkheid van het hoger onderwijs. Dat blijkt uit een advies over het wetsvoorstel van minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) dat maandag is gepubliceerd.

"Gegeven de ambitie van de regering om tegelijk de toegang tot het hoger onderwijs te handhaven, een hogere kwaliteit te realiseren en tot de wereldtop te gaan behoren, behoeft de invoering van een leenstelsel evenwel een nadere toelichting", aldus het advies.

Zo is de raad kritisch over de gevolgen voor de kwaliteit van het hoger onderwijs. Weliswaar wordt meer geld gestoken in kwaliteitsverbetering, maar het aantal studenten in het hoger onderwijs neemt de komende jaren alleen maar toe. Daarmee wordt deze kwaliteitsimpuls gedeeltelijk tenietgedaan.

De hervorming van de studiefinanciering is grotendeels gebaseerd op het uitgangspunt dat studenten gemiddeld meer gaan verdienen dan iemand die geen studie aan de universiteit of hogeschool heeft gevolgd. De Raad van State trekt die veronderstelling echter in twijfel. Het wetsvoorstel maakt namelijk nergens duidelijk dat het persoonlijke voordeel groter is dan het maatschappelijk voordeel.

"Wat dat betreft kan gewezen worden op onderzoek van de Onderwijsraad dat uitwijst dat individu en samenleving als geheel gelijkelijk profiteren van de financiële investeringen in het hoger onderwijs", schrijft de Raad van State. "Ook zijn er tal van moeilijk in financiële termen uit te drukken voordelen voor de samenleving zoals grotere publieke en maatschappelijke participatie, emancipatie en veiligheid."

De raad wijst er verder op dat de middengroepen door de invoering van een leenstelsel relatief zwaar worden geraakt. Kritisch is de raad over het loslaten van de basisbeurs, omdat daarmee een 'dragend motief' wordt losgelaten voor de toegankelijkheid van het hoger onderwijs.

Asielzoekers opgevangen in kazerne Den Helder

In een kazerne in Den Helder worden tijdelijk maximaal driehonderd asielzoekers opgevangen. Dat meldt de Noord-Hollandse gemeente maandag. Eigenlijk zouden tot zeshonderd asielzoekers in de Helderse voormalige jeugdgevangenis de Doggershoek worden geplaatst, maar de verbouwing van dit complex is met zo'n vier maanden vertraagd.

De verbouwing van de voormalige jeugdgevangenis kost volgens de gemeente meer dan verwacht, waardoor een Europese aanbesteding nodig is. Vanwege het grote tekort aan opvangcapaciteit voor asielzoekers heeft de gemeente daarom besloten de Kolonel Maaskampkazerne als opvanglocatie aan te bieden. Zodra de Doggershoek klaar is, verhuizen de asielzoekers vanuit de kazerne naar de voormalige jeugdgevangenis.

Man heeft 100 orgasmes per dag

Dale Decker uit Wisconsin heeft een bizarre afwijking. De 37-jarige Amerikaan komt zeker honderd keer klaar per dag.

De beste man lijdt sinds twee jaar aan hypersensitiviteit. Het begon toen hij verkeerd opstond uit een stoel, waarbij hij een ruggenwervel verschoof. Op weg naar het ziekenhuis kreeg de arme drommel al vijf keer een orgasme.

Honderd orgasmes per dag. Vele FOK!kers zouden hier een moord voor doen, maar Decker beschrijft het als 'walgelijk en verschrikkelijk'. Door zijn aandoening heeft hij continu een stijve zonder geil te zijn. Hij vindt er dan ook geen zak aan.

Volgens de huisvader kan hij niet meer fatsoenlijk boodschappen doen. Ook met zijn kinderen spelen ervaart hij als vernederend gezien de bobbel in zijn broek. En hoewel Decker altijd een kloppende roede heeft, rijgt hij bijna nooit meer zijn vrouw aan zijn spermaspeer.

Omdat de stramme kabouter ook 's nachts paraat is, heeft het stel besloten in aparte bedden te gaan slapen. De beste man hoopt dat dokters hem ooit kunnen genezen van ziijn aandoening.

Hockeybond gaat bitje verplichten vanaf seizoen 2015-2016

De Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB) verplicht met ingang van het seizoen 2015-2016 het dragen van een mondbeschermer tijdens georganiseerde wedstrijden. Deze maatregel geldt voor alle categorieën spelers. De bond heeft dit besluit maandag bekendgemaakt.

De KNHB baseert het besluit op het advies van de Taskforce Preventie Tandletsel. De Medische Commissie van de KNHB heeft begin 2014 deze werkgroep opdracht gegeven onderzoek te doen naar preventie van tandletsels en een advies uit te brengen over het invoeren van preventiemaatregelen.

De Taskforce, onder leiding van emeritus professor Dr. Paul Wesselink, heeft onderzoek gedaan naar de gevolgen van het wel dan wel niet dragen van mondbeschermers. De conclusies uit dit rapport zijn onderbouwd door literatuuronderzoek, inventarisaties en eigen onderzoek in samenwerking met Erasmus MC Rotterdam en Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam (ACTA).

Het aantal gevallen van mond- en/of tandletsel (2,46%) in het afgelopen jaar geeft voldoende argumenten om aan te nemen dat er sprake is van een reëel risico hierop in de hockeysport. Een incidentie van 2,46 % bij 240.000 hockeyers in Nederland komt neer op ongeveer 5900 gevallen per jaar. Letsel loopt uiteen van een tand door de lip, een gebroken tand, een losse tand, een tand helemaal uit de mond en/of een gebroken kaak.

De discussie voor het verplicht stellen van een bitje laaide weer op na het incident met Seve van Ass en Valentin Verga november vorig jaar. Verga kwam met zijn stick vol in het gezicht van Van Ass. De zoon van voormalig bondscoach Paul Van Ass brak zijn bovenkaak en raakte tien tanden kwijt. 

Uit onderzoek blijkt ook dat ruim 85 % van de 1435 respondenten al een mondbeschermer draagt en bijna 70 % vindt dat een bitje bij hockey verplicht zou moeten zijn. "Het grote risico op letsel en het gegeven dat 85 procent al een mondbeschermer draagt, heeft ons doen besluiten de laatste kleine stap te zetten", zegt bondsdirecteur Erik Gerritsen. "Ik verwacht dat net als tien jaar geleden toen we de scheenbeschermer verplichtten, ook de mondbeschermer snel algemeen wordt geaccepteerd."

Het percentage internationals van de twee Oranje-selecties dat een mondbeschermer draagt is 82%, en 70% van de internationals vindt dat een mondbeschermer verplicht zou moeten zijn. Van de 251 respondenten van de deelnemers aan het WK hockey in Den Haag had ongeveer 30 % ooit mond- of tandletsel opgelopen, van wie 7 % in het afgelopen seizoen.

Uit de enquête blijkt verder dat degenen die mondbescherming droegen significant minder ernstig letsel hadden dan degenen die letsel hadden zonder mondbeschermers. Het rapport rekent af met de bewering gedaan door buitenstaanders dat door een mondbeschermer juist meer tanden worden beschadigd doordat de druk over meer tanden wordt verspreid. Hiervoor is bij goed passende bitjes nog nooit enig bewijs gevonden.

Het dragen van een individuele door de tandarts/-technicus vervaardigde mondbeschermer heeft de voorkeur. De sporter is evenwel vrij om te kiezen voor een goedkopere prefab-mondbeschermer (boil and bite) uit de sportwinkel. De KNHB adviseert ook bij alle hockeyactiviteiten buiten georganiseerd wedstrijdverband het bitje te dragen.

Om de leden de gelegenheid te bieden te wennen aan de komende maatregel, is besloten deze nu algemeen kenbaar te maken. De maatregel wordt per 1 juli 2015 van kracht. De handhaving ligt, net zoals de verplichting om scheenbeschermers te dragen, bij de scheidsrechters.

De KNHB zal haar achterban (verenigingen, hockeyers, arbiters) de komende periode door middel van een campagne ondersteunen bij en voorbereiden op de invoering van de maatregel. De KNHB is de eerste hockeybond ter wereld die de mondbeschermer verplicht stelt.

'RTL 7 wordt geen gokkanaal'

RTL 7 wordt niet omgebouwd tot een gokzender. Dat laat een woordvoerder van RTL maandag weten in een verklaring naar aanleiding van berichtgeving in het AD. Media-experts suggereerden zaterdag in de krant dat de zender met de komst van het nieuwe RTL Z overdag gokspellen gaat uitzenden.

"Toen wij vorige week bekendmaakten dat RTL Z een vijfde zender wordt, hebben wij tegelijkertijd aangegeven dat we overdag bij RTL 7 meer voor mannen gaan programmeren", legt de woordvoerder uit. "Daarbij denken we aan series en wellicht andere formats, maar niets wat met gokken te maken heeft. We kunnen de speculaties van het AD over de invulling van de vrijkomende zendtijd van RTL 7 dan ook volledig naar het land der fabelen verwijzen."

Of de zender reclame gaat maken voor online gokspelletjes, die vanaf volgend jaar deels worden toegestaan, is nog niet duidelijk. "Wat betreft de ontwikkelingen in het kansspelbeleid, die volgen wij nauwlettend. Pas als dat helemaal duidelijk is, en geen dag eerder, zullen wij daarin concrete stappen zetten."

RTL Z wordt begin volgend jaar gelanceerd en richt zich vooral op financieel en economisch nieuws. Eerder kondigde SBS al een nieuwe tv-zender aan. Dit kanaal, dat ook begin volgend jaar van start gaat, is vooral op vrouwen gericht. Wel werd gefluisterd dat de zender later zou worden omgedoopt tot gokzender. Directeur Remko van Westerloo ontkende dit eerder.

Gouden Eeuw Award voor Lenie 't Hart

Lenie 't Hart neemt donderdag in Winschoten de Gouden Eeuw Award in ontvangst. De dierenactivist en voormalige directeur van zeehondencrèche Pieterburen krijgt de oeuvreprijs overhandigd vanwege haar 'inzet voor dierenwelzijn in Nederland'. Dat heeft organisatie Bewonder Nederland, die de prijs uitreikt, maandag bekendgemaakt.

't Hart is erg blij met de onderscheiding. "Daarmee wordt het begrip dierenwelzijn weer eens extra onder de aandacht gebracht en dat is helaas nog heel erg nodig", zegt ze in een verklaring. "Ik dank alle mensen die mij steunen en ik beloof alle dieren dat ik zolang als ik leef voor hen zal blijven opkomen." Eerder kregen onder anderen André van Duin, Paul van Vliet, André Kuipers en Ans Markus de oeuvreprijs overhandigd.

't Hart ving sinds 1971 zieke en verzwakte zeehonden op in Pieterburen. Begin dit jaar diende ze haar ontslag in na een conflict over het nieuwe beleid van het centrum, waarin zeehonden eerder worden teruggezet in de natuur.

Billy Joel raapt prulletjes van strand

Billy Joel heeft een strand bij Long Island schoongemaakt. Samen met een groep hoogwaardigheidsbekleders, onder wie gouverneur van New York Andrew Cuomo, nam hij zaterdag deel aan de Oyster Bay Beach and Harbor Cleanup. De zanger en de politici arriveerden om 10.00 uur, schrijft de Amerikaanse krant Newsday.

Joel liet weten begaan te zijn met een schoon strand omdat hij weet wat voor troep mensen doorgaans in de baai smijten. Dat afval spoelt namelijk voor een deel aan bij zijn eigen landhuisstrandje.

De Democraat Cuomo leek iets minder milieugerelateerde motieven te hebben. Hij was aanwezig als onderdeel van zijn campagne om herkozen te worden.

Kamer kan zich buigen over studentenleenstelsel

De Tweede Kamer kan zich gaan buigen over de invoering van een leenstelsel voor studenten vanaf 2015. Het wetsvoorstel dat de basisbeurs afschaft is maandag door minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) aan de Kamer gestuurd. Het voorstel heeft al een meerderheid in zowel de Tweede als de Eerste Kamer.

De hervorming van de studiefinanciering in Nederland moet komend studiejaar zijn afgerond. "We liggen hiermee op koers", zegt Bussemaker over de behandeling van het wetsvoorstel. "Ik vind het van groot belang dat we scholieren en studenten zo snel mogelijk kunnen gaan voorlichten over wat dit voor hen persoonlijk betekent."

Bussemaker bereikte voor de zomer een akkoord met oppositiepartijen D66 en GroenLinks over de invoering van een leenstelsel, het zogenoemde studievoorschot. Daarmee heeft de bewindsvrouw zich ook van steun voor het voorstel in de Eerste Kamer verzekerd.

Studenten krijgen vanaf 1 september 2015 geen basisbeurs meer die na afronding van de studie wordt omgezet in een gift. In plaats daarvan moeten ze geld voor hun studie lenen. De ov-studentenkaart blijft wel bestaan. Verder mogen studenten er voortaan langer over doen om hun lening aan de staat terug te betalen en gaat de aanvullende beurs met honderd euro omhoog.

Met de hervormingen wordt maximaal een miljard euro vrijgemaakt, die het kabinet wil investeren in het hoger onderwijs.

RuneScape krijgt Lost City of the Elves

‘Crystal City’, beter bekend als ‘Lost City of the Elves’, maar door elven ‘Prifddinas’ genoemd is nu eindelijk officieel toegevoegd aan RuneScape. Om de stad te betreden moet je een betalend lid zijn en de quest Plague’s End hebben afgerond.

Prifddinas ligt ten noorden van Lletya en is al tien jaar zichtbaar op de kaart van Gielinor, maar het was een wit vlak en je kon er niet in. Nu is Crystal City dus opengegooid in de grootste update voor RuneScape van dit jaar.

Bookmakers: "VS favoriet voor organisatie WK 2022"

Hoewel het WK voetbal van 2022 officieel al een tijd aan Qatar toegewezen is, is nog altijd niet zeker of het daar daadwerkelijk gehouden kan worden. Er woedt nog altijd een discussie over onder meer de mensenrechten in het land en de corruptie rondom de toewijzing van het toernooi.

Een aantal Britse bookmakers hebben al enige tijd noteringen staan voor de vraag welk land het toernooi nou echt mag gaan organiseren. Tot kort was Qatar nog wel de favoriet, maar dat is inmiddels niet meer het geval.

Sinds een belangrijk FIFA-lid - op persoonlijke basis - heeft gezegd dat hij het WK niet in Qatar gehouden ziet worden, hebben de bookmakers hun noteringen aangepast. De Verenigde Staten zijn nu de favoriet met een notering van ongeveer 2.5, terwijl Qatar met een notering van 3 volgens de bookies ongeveer 30% kans heeft om het toernooi te mogen organiseren. 

De Verenigde Staten waren de grootste concurrent voor Qatar tijdens de toewijzing van het toernooi in december 2010. Zij haalden het tot de laatste stemmingsronde, waar Zuid-Korea, Japan en Australië eerder al uitgeschakeld werden. De bookmakers geven Australië met een notering van 6 nog altijd een prima kans, net zoveel als Duitsland. Belgie en Nederland staan gezamenlijk genoteerd voor 34 keer de inzet.

Vrachtwagen rijdt jongetje dood in Rotterdam

Een vrachtwagen heeft maandagochtend een jongen van 7 jaar doodgereden in Rotterdam. Het jongetje werd bij het oversteken geraakt door de truck, viel, en kwam onder de vrachtwagen terecht. Hulp mocht niet meer baten. De 65-jarige chauffeur uit Nieuwerkerk aan den IJssel is aangehouden.

Het ongeluk gebeurde rond 08.30 uur op de Laan op Zuid. Het jongetje uit Rotterdam was met een meisje op de fiets onderweg naar school. Mogelijk staken ze vlak voor de cabine de weg over, waardoor de bestuurder hen niet kon zien. Het meisje bleef ongedeerd.

De Laan op Zuid is gedurende het onderzoek ter hoogte van de Rosestraat deels afgesloten.

In Memoriam: George Sluizer (1932 - 2014)

Afgelopen zaterdag overleed de Nederlandse regisseur, producer en schrijver George Sluizer. In deze aflevering van FOK!toen blikken we terug op het leven van deze befaamde cineast, die vooral in het buitenland naam wist te maken met zijn eigenzinnige rolprenten.

Uit de Leeuwarder Courant van 4 november 1988
Uit de Leeuwarder Courant van 4 november 1988

De jonge jaren
George Sluizer wordt op 25 juni 1932 geboren als zoon van Noorse en Nederlandse ouders. Zijn vader, die eveneens George Sluizer heette, was een bekende presentator bij Radio Vrij Nederland, een radiozender die vanuit Parijs haar uitzendingen verzorgde. In het midden van de vijftiger jaren gaat Sluizer studeren aan de filmschool van Parijs. Nadat hij in 1956 zijn opleiding heeft afgerond gaat Sluizer ervaring opdoen als regieassistent bij Georg Jacoby en Bert Haanstra.

De eerste film
In 1957 verschijnt de film Kleren Maken de Man van Jacoby, gebaseerd op een idee van de Oostenrijkse schrijver Hans Gustl Kernmayer, dat daarna door Sluizer tot een scenario werd verwerkt in samen werking met Alexander Pola die de dialogen leverde. Bij het verschijnen van de film waren de critici nogal verdeeld. Het mocht echter niet baten. Het bioscooppubliek liet de Nederlandse film links liggen en zorgde zelfs voor een opvallende oproep in de ochtendbladen. Een zevental zichzelf erg belangrijk vindende filmcritici plaatsten in het oktobernummer van het blad Filmforum een oproep aan Nederlandse filmmakers om voorlopig maar geen films meer te maken aangezien dit toch niet op prijs werd gesteld door de bioscoopgangers. Een jaar later doet Sluizer nog meer ervaring op, ditmaal op de set van Bert Haanstra's succesvolle film Fanfare.

Uit de Leeuwarder Courant van 14 maart 1962
Uit de Leeuwarder Courant van 14 maart 1962

De Lage Landen
In 1961 maakt Sluizer met hulp van Haanstra zijn regiedebuut met de korte film De Lage Landen, over de voortdurende strijd van Nederland tegen de zee. Met de door Piet van Moock geproduceerde korte film wint de jonge cineast een speciale Zilveren Beer, zijn eerste filmprijs. In de daaropvolgende jaren maakt de filmmaker diverse documentaires voor National geographic en andere opdrachtgevers.

Het zal echter tot 1971 duren voordat het werk van Sluizer op het witte doek te zien is. In dat jaar verschijnt namelijk de indrukwekkende documentaire Stamping Ground, over het roemruchte Kralingen festival, waar legendarische artiesten zoals Pink Floyd, Canned Heat en Sanatana hun beste kunnen lieten horen en zien aan het massaal toegestroomde hippiepubliek.

Joao en het Mes
Joâo en het Mes

Het daaropvolgende jaar maakt Sluizer zijn speelfilmdebuut met het bejubelde João en het Mes. In de Nederlands-Braziliaanse co-productie draait het om een oudere man die met een jong mokkel van 20, waarna hij steeds wantrouwender en jaloerser begint te worden. De film, met indrukwekkend camerawerk van Jan de Bont mocht in Nederland alleen worden bezocht als je 18 jaar of ouder was, vanwege de nogal bloederige climax van de film.

Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 13 oktober 1972
Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 13 oktober 1972

De grote doorbraak
Na zijn speelfilmdebuut in 1972 duurt het 7 jaar alvorens we weer wat horen van Sluizer. In mei 1979 verschijnt de controversiële film Twee Vrouwen, gebaseerd op het gelijknamige boek van Harry Mulisch. In de film zien we een sterke cast met onder meer Bibi Andersson, Sandra Dumas, Anthony Perkins, Gregor Frenkel Frank en Kitty Courbois in de belangrijkste rollen. Na Twee Vrouwen duurt het wederom 7 jaar voor er weer werk van de eigenzinnige filmmaker verschijnt. Red Desert Penitentiary kan het beste worden bekeken als een low budget-parodie op de filmindustrie in Hollywood. De film zou in 1985 eenmalig op het Nederlandse Film Festival te zien zijn en zou daarna nog in een beperkte oplage op VHS worden uitgebracht.

Spoorloos

De grote doorbraak van Sluizer zou plaatsvinden in 1988. In dat jaar verschijnt de ijzingwekkende thriller Spoorloos. In de door Tim Krabbé geschreven film draait het om Rex en Saskia, een verliefd stelletje dat op vakantie is in Frankrijk. Aan dat plezier komt abrupt een einde als Saskia spoorloos verdwijnt. Rex zoekt nog jaren naar haar en begint dan brieven te ontvangen van haar ontvoerder. Het is echter pas het begin van een heleboel ellende.

Uit de Leeuwarder Courant van 4 november 1988 2
Uit de Leeuwarder Courant van 4 november 1988

Het verhaal van Spoorloos werd gebaseerd op een verhaal dat ontstond na de Wereld Expositie van 1901. Een jonge vrouw had met haar moeder een bezoek gebracht aan de expositie van Parijs. Als de jonge vrouw terugkeert van een bezoekje aan de stad blijkt de moeder spoorloos verdwenen en lijkt het alsof niemand ooit van haar heeft gehoord. Het verhaal zou ook een grote inspiratiebron vormen voor onder meer Alfred Hitchcock's The Lady Vanishes (1938), Terrence Fisher's So Long at the Fair (1950), Robert Fuest's And Soon the Darkness (1970) en Philip Leacock's Dying Room Only (1973).

Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 25 februari 1992
Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 25 februari 1992

De film, met in de hoofdrol Johanna ter Steege, was vooral in het buitenland een groot succes. Na het sterke drama Utz vertrekt Sluizer naar Amerika om daar een remake te maken van zijn film Spoorloos. Ondanks de aanwezigheid van een sterke cast met onder meer Jeff Bridges, Kiefer Sutherland, Nancy Travis en Sandra Bullock is The vanishing niet meer dan een slap aftreksel van het origineel.

Dark Blood
Dark Blood

Donkere tijden
In 1993 stort Sluizer zich op zijn volgende filmproject. De productie van het post-apocalyptische Dark Blood gaat echter niet zonder slag of stoot. Zo heeft Sluizer meerdere malen aanvaringen met hoofdrolspeelster Judy Davis. Alsof dat niet al genoeg ellende is overlijdt dan ook nog eens hoofdrolspeler River Phoenix tijdens de opnames van de film. Met hulp van vrienden weet Sluizer de 700 kilo onvoltooide film mee te stelen naar nederland waar deze na bijna 20 jaar eindelijk voltooid zou worden.

Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 14 mei 1996
Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 14 mei 1996

Sluizer houdt zich ondertussen bezig met de voltooiing van de geflopte thriller Crimetime en de zeer geslaagde surrealistische komedie Mortinho por Chegar a Casa, die beiden in 1996 op het witte doek te zien zijn. Twee jaar later verschijnt Sluizers voorlaatste film The Comissioner. In de spannende politieke thriller met een twist speelt niemand minder dan de getalenteerde John Hurt de hoofdrol. In 2002 zou Sluizer voor het laatst plaatsnemen op een regiestoel. Het resultaat is de fantasyfilm Het Stenen Vlot (La Balsa de Piedra), waarvoor Sluizer op het Nederlandse Film Festival van 2002 de Speciale Juryprijs ontving.

Uit de Leeuwarder Courant van 17 januari 2003
Uit de Leeuwarder Courant van 17 januari 2003

In 2010 werkt Sluizer nog aan de film The Chosen One maar stapt tijdens de voorproductie uit het project en laat de regie over aan Rob Schneider. Twee jaar later verschijnt het biografische boek Wie zijn ogen niet gebruikt is een verloren mens van Hans Heesen over het leven van Sluizer. Datzelfde jaar maakt Sluizer ook zijn onvoltooide film Dark Blood af, door de ontbrekende delen in te spreken als een voice-over. Eerder dit jaar was de filmmaker zelf te zien in de spraakmakende documentaire Sluizer Speaks van Dennis Alink, waarin de filmmaker afrekende met de manier waarop er met hem werd omgegaan in de Nederlandse filmwereld.

De laatste jaren kampt Sluizer regelmatig met gezondheidsproblemen. Afgelopen zaterdag overleed de filmmaker in Amsterdam op 82-jarige leeftijd aan de gevolgen van vaatproblemen.

Duizenden bij Rowwen Hèze op dak museum

Duizenden mensen waren zondagmiddag naar het plein voor het Limburgs Museum in Venlo samengestroomd om te kijken naar een bijzonder concert van Rowwen Hèze.

De Limburgse dialect- en texmexband gaf namelijk een eenmalig optreden vanaf het dak van het museum. In totaal werd het 'rooftopconcert' van bijna een half uur bijgewoond door naar schatting 5000 enthousiaste fans, maakte het museum na afloop bekend.

Het concert met knipoog naar de Beatles die ooit optraden op het dak van hun studio in Londen, vond plaats in het kader van de opening van het culturele seizoen in Venlo.

Duizenden bij Rowwen Hèze op dak museum
Duizenden bij Rowwen Hèze op dak museum (Foto: ANP)

Geen aanwijzingen voor aanslag Haagse jihadisten

De twee Haagse jihadisten die vorige maand in België werden aangehouden hadden geen plannen voor een aanslag op het kantoor van de Europese Commissie. Ook zijn bij hen geen explosieven gevonden. Dat zegt een woordvoerder van het federaal parket in Brussel maandag.

Tijdens een van de huiszoekingen in Nederland werd wel materiaal gevonden waar eventueel een explosief mee kan worden gemaakt. Dat was echter verre van gebruiksklaar, aldus het Belgische openbaar ministerie.

Volgens de woordvoerder zijn er verder geen aanwijzingen dat er een 'concreet plan' voor een aanslag klaarlag. Wel ontdekte het Belgische OM in de loop van het onderzoek dat bepaalde personen zich steeds ophielden in de buurt van Europese instellingen.

De Nederlands-Turkse jihadisten zitten nog vast. De man en vrouw werden op luchthaven Zaventem opgepakt toen ze terugkeerden uit Turkije. Het tweetal reisde vermoedelijk eerder af naar Syrië.

'Woning Timmermans extra beveiligd'

De woning van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans in Heerlen is extra beveiligd met een hoog metalen hek en extra beveiligingscamera's. De maatregelen zijn nodig vanwege een 'verhoogde dreiging' richting de minister, schrijft NRC Handelsblad maandag op basis van Haagse bronnen.

De dreiging zou te maken hebben met Timmermans' nieuwe baan als eurocommissaris. Tegenover de krant wil het ministerie van Veiligheid en Justitie niet zeggen waar de dreiging vandaan komt. Het departement doet nooit mededelingen over de beveiliging van bewindspersonen.

Mogelijk hangen de extra maatregelen samen met het algehele veiligheidsbeleid van de EU. De Europese Commissie gaat uit voorzorg de beveiliging rond haar gebouwen in Brussel aanscherpen, zo werd maandag duidelijk. Dit als reactie op een verijdelde aanslag door moslimterroristen, meldde persbureau Belga op basis van een interne e-mail van eurocommissaris Maros Sefkovic.

Grote manifestatie tegen leenstelsel

Veertien organisaties voeren 14 november op het Malieveld in Den Haag actie tegen de hervorming van de studiefinanciering. De organisaties willen niet dat de basisbeurs wordt afgeschaft en een leenstelsel voor studenten wordt ingevoerd. Door het leenstelsel wordt het hoger onderwijs veel ontoegankelijker, vrezen zij.

Onder de veertien organisaties bevinden zich de Landelijkse Studenten Vakbond (LSVb), het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS), onderwijsvakbond Aob, FNV Jong, CNV Jongeren, de jongerenorganisatie van de SP Rood en het CDJA.

Het LAKS wijst erop dat onderzoek in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft uitgewezen dat een op de tien scholieren vanwege de hoge kosten niet wil gaan studeren. "Scholieren van de generatie-Bussemaker zullen alleen naar de hogeschool of universiteit gaan als zij het kunnen betalen. De minister breekt de toegankelijkheid van het hoger onderwijs af en dat is een schande", aldus voorzitter van het LAKS Annelotte Lutterman.

De wijzigingen zullen de hele maatschappij raken, voorspellen de organisaties. "Niet alleen toekomstige studenten zullen dit leenstelsel voelen, maar de gehele kenniseconomie zal hieronder lijden", waarschuwt een woordvoerder van de veertien organisaties.

Internationale student vindt sneller werk

Deelnemers van het Europese studentenuitwisselingsprogramma Erasmus doen het beter op de arbeidsmarkt dan andere studenten. Vijf jaar na afstuderen is de werkloosheid onder Erasmus-studenten bijna een kwart lager dan gemiddeld. Dat blijkt maandag uit onderzoek in opdracht van de Europese Commissie onder ruim 75.000 respondenten.

De EU wil aan het einde van het decennium dat twintig procent van de studenten een internationaal uitstapje maakt. Op dit moment studeert ongeveer tien procent van de EU-studenten in het buitenland. De helft hiervan doet dat via het Erasmus-programma.

Het Erasmus-programma is een initiatief van de Europese Commissie. Het onderzoek is uitgevoerd door onafhankelijke deskundigen. Ruim 75.000 studenten uit 34 landen werden ondervraagd.

'GTA V krijgt First Person-mode voor next gen'

Let op: dit is een gerucht. Volgens Reddit-gebruiker DrOversight is er op 12 september informatie geplaatst op de website van Rockstar Games over de aankomende release van Grand Theft Auto V voor next-gen en pc. De informatie zou vervolgens snel verwijderd zijn. Hij heeft de info terug kunnen vinden via Google Cache.

Een Google Cache-pagina kun je faken uiteraard, dus niets is zeker. De link naar de Google Cache werkt ook niet meer. Er hoeft dus niets waar te zijn van hetgeen hieronder staat. Dit is de info die zou zijn verwijderd:
New Features in GTAV and GTA Online for PS4, Xbox One, and PC

Rockstar Games September 12, 2014 08:38 Question: When upgrading from the Xbox 360 or PS3 version of GTAV to a PS4, Xbox One, or PC version, what changes will I see?

Answer: Grand Theft Auto V will take full advantage of the power of the PlayStation 4, Xbox One and PC with across-the-board graphical and technical improvements to deliver a stunning new level of detail. Increased draw distances, finer texture details, denser traffic, and enhanced resolutions all work together to bring new life to the cities, towns, deserts and oceans of Rockstar North’s epic reimagining of Southern California.

All new content and gameplay created since the launch of Grand Theft Auto Online, including an extensive array of new Jobs, an arsenal of new weapons, scores of new vehicles, new properties and player customizations will also be available for the PlayStation 4 system, Xbox One and PC with much more to come. In addition, the current community of players will have the ability to transfer their Grand Theft Auto Online characters and progression to their choice of PlayStation 4, Xbox One or PC.

Grand Theft Auto V for PC will also feature a video editor designed for advanced movie-making.

In addition to the above features, you'll see:

A brand new first person mode for vehicles that shows the interior of the vehicle, including working speedometers, tachometers, dash lights, and more
A brand new first person mode while on foot
A wealth of new easter eggs and random events for Story Mode
New animals roaming Los Santos
Animals in GTA Online?
Players that transfer characters from Xbox 360 or PS3 will receive free new weapons and a free garage in GTA Online.
Newly overhauled character selection screen

For the latest on new features coming to GTAV and GTA Online on Xbox One, PS4, and PC, click "Subscribe" at the top of this page and check out our community forum.

GTA V

'Philips verkoopt afdeling led-licht'

Philips gaat zestig procent van zijn afdeling led- en autoverlichting Lumileds bij opbod verkopen. Philips houdt zelf veertig procent in handen, omdat het bedrijf zelf een grote klant is bij Lumileds. Dat meldt De Telegraaf maandag. Het bedrijf uit Eindhoven maakte in juni bekend dat het Lumileds, waarde ongeveer twee miljard euro, zou verkopen.

Twintig procent van de orders van Lumileds komt van Philips, zegt een insider. Toch komt Lumileds op termijn helemaal op eigen benen te staan. Aan de hand van een externe investeerder zou Lumileds sneller kunnen groeien. Voor een overname wordt naast de westerse ook naar de Aziatische markt gekeken. Investeerders CVC, Apollo, Blackstone en KKR zouden al naar de mogelijkheden hebben geïnformeerd.

De markt voor led heeft de afgelopen jaren te kampen met overcapaciteit, wat ten koste gaat van de marges. De concurrentie komt vooral uit Korea en Japan, maar ook steeds meer uit China. Philips specialiseert zich daarom op complexe lichtproducten. Binnen de top wordt gezegd dat Philips Apple als voorbeeld neemt, dat voorop loopt door innovatie.

Lumileds heeft ongeveer 4500 werknemers en een hoofdkantoor in de Verenigde Staten. Het bedrijf heeft een productielocatie in Nederland.

Satudarah-leden houden huis in café Apeldoorn

Drie leden van motorclub Satudarah zijn maandag opgepakt voor het mishandelen van een cafébezoeker in Apeldoorn vorige maand. Het slachtoffer werd naar eigen zeggen tientallen keren geschopt en geslagen, meldt de politie.

De drie verdachten, Apeldoorners van 32, 44 en 49 jaar, zouden direct na binnenkomst naar het 34-jarige slachtoffer zijn gelopen en hem vervolgens hebben neergeslagen. Hij had ruzie met een van de mannen.

Agenten kwamen op de knokpartij af maar waren te laat om de vechtersbazen direct aan te kunnen houden. Dat gebeurde maandag alsnog. Het trio zit voorlopig vast voor nader onderzoek en verhoor.

Beveiliging aangescherpt rond gebouwen EU

De Europese Commissie scherpt de beveiliging aan rond haar gebouwen in Brussel. Dat heeft eurocommissaris Maros Sefkovic laten weten, meldt persbureau Belga maandag. De strengere maatregelen werden getroffen nadat een aanslag door islamitische terroristen op het hoofdkantoor van de commissie zou zijn verijdeld.

Volgens Sefkovic is er geen specifieke dreiging tegen eurocommissarissen of de commissie als geheel. Hij zegt dat het om een voorzorgsmaatregel gaat.

Op dezelfde dag werd de beveiliging rond de woning van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) in Heerlen opgevoerd. Dat hebben bronnen in Den Haag tegen NRC Handelsblad gezegd. Hiertoe werd besloten vanwege een 'verhoogde dreiging' tegen de bewindsman, die te maken zou hebben met zijn nieuwe functie als eurocommissaris in Brussel.

Vorige maand arresteerden de Belgische autoriteiten twee Nederlanders die ervan worden verdacht de aanslagen in Brussel te hebben voorbereid.

D66 wil opheldering over fraude bij Staatsloterij

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) moet voor het einde van de maand duidelijk maken of hij fraude bij de Staatsloterij kan uitsluiten. Zo niet dan moet de eerstvolgende trekking op 10 oktober worden opgeschort. Dat heeft D66-Kamerlid Gerard Schouw maandag geëist.

"De Kansspelautoriteit heeft een vermoeden van fraude bij de Staatsloterij. Zolang dit vermoeden bestaat en fraude niet uitgesloten kan worden, kan er ook geen trekking plaatsvinden", aldus Schouw. "Deelnemers aan de Staatsloterij moeten de zekerheid hebben dat alles eerlijk en volgens de regels gaat."

Uit berichtgeving van de Volkskrant bleek zaterdag dat er mogelijk bij meerdere trekkingen is gesjoemeld. De Kansspelautoriteit zou aanwijzingen hebben dat er regels zouden zijn overtreden.

Moerenhout: "Er is echt iets aan de hand met Vos"

"Als Marianne Vos klaagt, dan weet je dat er echt iets aan de hand is", vertelde ploegleider Koos Moerenhout gisteren na de teleurstellende ploegentijdrit bij de vrouwen tijdens het WK wielrennen. 

Op dinsdagavond 2 september constateerde Vos zelf na de tien kilometer lange tijdrit in de Holland Ladies Tour dat ze het goede gevoel miste. Bij Moerenhout klaagde Vos al een tijdje dat ze de kracht in haar benen mistte. 

De twaalfvoudige wereldkampioene moest in de ploegentijdrit op het WK afgelopen zondag tien kilometer voor de streep lossen uit haar ploeg Rabobank-Liv, een beeld wat we niet kennen van Vos. Geen enkele discipline is zo eerlijk als de ploegentijdrit, geen onderdeel is zo zwaar. Het feit dat Vos zich opblaast en niet meer kan aanhaken, mag zes dagen voor de titelstrijd op de weg zeker verontrustend worden genoemd. 

"Het is opnieuw een waarschuwing”, stelde Moerenhout. Vos zelf wilde het woord zorgelijk niet hardop uitspreken. "Maar ideaal is anders”, moest ze erkennen. "De oorzaak kan ik niet direct aangeven, maar ik miste gewoon de power om aan te pikken.”

Bruins twee duels geschorst na rode kaart

Excelsior moet het twee wedstrijden doen zonder Luigi Bruins. De middenvelder kreeg zaterdag rood in de wedstrijd tegen FC Dordrecht (1-1) en accepteerde het schikkingsvoorstel van drie wedstrijden, waarvan een voorwaardelijk. Hij krijgt de straf voor een slaande beweging naar tegenstander Marvin Peersman.

Bruins speelde tegen FC Dordrecht zijn eerste wedstrijd sinds zijn terugkeer bij Excelsior. Vlak voor tijd kreeg hij het aan de stok met Peersman. De speler van Dordrecht werd voor zijn aandeel in het opstootje met een gele kaart bestraft.

Nederland tiende op 'virtuele olympische medaillespiegel'

Op de 'virtuele medaillespiegel' voor de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro staat Nederland op dit moment op de tiende plek. Dat is mede te danken aan het sterke presteren op het WK zeilen, waar twee gouden medailles werden gewonnen.

De medaillespiegel is gebaseerd op de meest recente wereldkampioenschappen van de diverse olympische sporten en onderdelen. Nederland heeft daarin op het moment tien kampioenen, waarvan vier - paardrijders en zeilers - hun titel in de laatste drie weken hebben gehaald. 

In totaal zou Nederland op 24 medailles uitkomen, één minder dan het record van Sydney 2000. Daar werden twaalf gouden medailles gewonnen, de enige keer dat de dubbele cijfers werden gehaald. België zou, zoals het nu staat, de slechtste Spelen sinds Los Angeles 1932 kennen, met slechts één keer brons voor zeilster Evi van Acker.

Gastland Brazilië heeft op de olympische onderdelen zes wereldkampioen en twintig medaillewinnaars. In Athene 2004 haalde de Braziliaanse ploeg met vijf stuks de meeste gouden medailles ooit, de totaal zeventien medailles in Londen 2012 waren eveneens een record.

De huidige Nederlandse wereldkampioenen op olympische onderdelen

Sport Onderdeel Naam
Beachvolleybal Mannen Brouwer/Meeuwsen
Zwemmen 50 meter vrije slag vrouwen Ranomi Kromowidjojo
Wielrennen Tijdrit vrouwen Ellen van Dijk
Wielrennen Wegwedstrijd vrouwen Marianne Vos
Turnen Rekstok Epke Zonderland
Hockey Vrouwen Nederlands team
Paardensport Springen landenwedstrijd Nederlands team
Paardensport Springen individueel Jeroen Dubbeldam
Zeilen Laser Radial Marit Bouwmeester
Zeilen Laser Nicholas Heiner


De huidige 'virtuele medaillespiegel'

Plaats

Land Goud Zilver Brons Totaal
1 Verenigde Staten 33 33 25 91
2 China 30 22 23 75
3 Rusland 29 24 35 88
4 Frankrijk 20 10 17 47
5 Duitsland 19 17 14 50
6 Japan 12 9 11 32
7 Groot-Brittannië 11 10 18 39
8 Zuid-Korea 11 7 4 22
9 Nieuw-Zeeland 10 5 5 20
10 Nederland 10 4 10 24
11 Australië 9 17 11 37
14 Brazilië 6 6 8 20
17 Italië 5 8 11 24
19 Spanje 4 9 12 25
76 België 0 0 1 1

Van Gerwen tegen Van der Voort op World Grand Prix

Michael van Gerwen treft in de eerste ronde van de World Grand Prix Vincent van der Voort, zo heeft de loting zondagavond uitgewezen. De World Grand Prix is een speciaal toernooi omdat de darters een leg moeten beginnen en finishen met een dubbel.

Van Gerwen of Van der Voort kunnen mogelijk in de kwartfinale spelen tegen Raymond van Barneveld. Barney moet dan in de eerste ronde eerst zien af te rekenen met Dave Chisnall. Titelverdediger Phil Taylor begint het toernooi tegen Steve Beaton en de als derde geplaatste Adrian Lewis treft Daryl Gurney. 

De World Grand Prix wordt van 6 tot en met 12 oktober gespeeld worden in het Ierse Dublin. Het is de zeventiende editie van de World Grand Prix. Taylor heeft het toernooi elf keer gewonnen, James Wade twee keer en Alan Warriner, Colin Lloyd en Van Gerwen één keer. 

Loting World Grand Prix 

Michael van Gerwen (1) v Vincent van der Voort
Dean Winstanley v Michael Smith
Dave Chisnall (8) v Raymond van Barneveld
Mervyn King v Wes Newton

Simon Whitlock (5) v Richie Burnett
Terry Jenkins v Kim Huybrechts
Peter Wright (4) v Jamie Caven
Stephen Bunting v Ronnie Baxter

Phil Taylor (2) v Steve Beaton
Darren Webster v Andrew Gilding
James Wade (7) v Andy Smith
Robert Thornton v Justin Pipe

Gary Anderson (6) v Brendan Dolan
Michael Mansell v Ian White
Adrian Lewis (3) v Daryl Gurney
Kevin Painter v Andy Hamilton

Hiddink rekent af met indianenverhaal

Guus Hiddink zou volgens het Algemeen Dagblad hebben overwogen om te stoppen als bondscoach. Hier klopt volgens de keuzeheer zelf helemaal niets van. Algemeen Dagblad schreef afgelopen zaterdag dat Guus Hiddink na zijn eerste twee duels van zijn tweede Oranje-termijn al heeft overwogen om op te stappen. Na nederlagen tegen Italië (2-0) en Tsjechië (2-1) zou Hiddink er geen heil meer in zien.

De keuzeheer reageert tegen Helden als volgt: "Heel duidelijk: het is niet waar. Ik had en heb nooit getwijfeld over mijn functie. Ik weet overigens wel waar het verhaal vandaan komt. Ik heb in de dagen voor de twee interlands, en vooral in die tien dagen dat we met de hele staf en de spelers op stap zijn geweest, genoten van de professionele samenwerking."

Hiddink laat overigens wel weten dat er wat gaat veranderen bij Oranje. “Dus heb ik de leden van mijn technische staf, Danny Blind, Ruud van Nistelrooij en Patrick Lodewijks gezegd dat ze wat mij betreft nog meer verantwoordelijkheid mogen nemen.

De oud-trainer van onder meer PSV en Real Madrid hoopt dat hij vooral een coachende rol richting zijn assistenten kan vervullen. “Natuurlijk blijf ik eindverantwoordelijk. Alles is dus het tegendeel van dat ik wilde stoppen. Ik vind het op mijn leeftijd leuk en mooi als ik jonge coaches kan stimuleren en beter kan maken.”

Ook Van Vleuten mist wegwedstrijd

Annemiek van Vleuten heeft zich ook afgemeld voor de wegwedstrijd op de WK wielrennen in het Spaanse Ponferrada van komende zaterdag. De Nederlandse renster van Rabo Liv kwam in de ploegentijdrit ten val en liep daarbij blessures aan haar been en voet op. Eerder meldde ze zich al af voor de tijdrit van morgen.

"Annemiek heeft een slechte nacht gehad", laat bondscoach Johan Lammerts weten. "Haar linkerbeen is heel dik, maar ze heeft ook last van haar rechtervoet. In Nederland zullen daar foto's van gemaakt worden." 

Ook Van Vleutens ploeggenote Anna van der Breggen moest zich noodgedwongen afmelden. Zij was betrokken bij dezelfde valpartij en liep daarbij een breuk in haar darmbeen op. Van der Breggen wordt vervangen door Amy Pieters. Lammerts bekijkt nog of hij ook voor Van Vleuten een vervanger oproept. 

Artiesten stellen songs beschikbaar aan Rode Kruis

Achttien artiesten en bands hebben een liedje gedoneerd voor een album van het Rode Kruis. Zo staan er op Vergeten Liedjes voor Vergeten Kinderen niet eerder uitgebrachte nummers van onder meer Jett Rebel, De Staat, Racoon en Niels Geusebroek. Het album is vanaf maandag online te koop.

Go Back to the Zoo staat op de plaat met het nummer Boy. Frontman Cas Hieltjes is blij dat de band meewerkt aan de actie. "Als je nadenkt over de problematiek in de wereld, denk je vaak: ik zou eigenlijk wat moeten doen. Dan moet je vervolgens niet vervallen in goededoelenrelativisme, maar gewoon wat doen", zegt hij in een verklaring.

Met Vergeten Liedjes voor Vergeten Kinderen wil het Rode Kruis geld ophalen voor kinderen in brandhaarden waar weinig aandacht voor is. Zo gaat er met de opbrengst van het album hulp naar onder meer Zuid-Sudan en Syrië.

Eric Corton, ambassadeur van de organisatie, is de drijvende kracht achter het alternatief. "Wat er op dit moment in deze landen gebeurt gaat me enorm aan het hart", zegt de dj. "Daarom vind ik het fantastisch dat we zoveel mooie en goeie artiesten hebben gevonden die met hun muziek een bijdrage willen leveren."

Naaktfoto's Emma Watson binnenkort online

We zullen nog heel even geduld moeten hebben, maar eind deze week gaat het dan toch gebeuren. Dan verschijnen namelijk eindelijk naaktfoto's van Emma Watson online.

Wij kunnen ons opnieuw opmaken voor een nieuwe ronde van 'The Fappening'. En ditmaal gaat de iCloud-hacker nog grover te werk. Er is namelijk speciaal een website aangemaakt waarop de buitgemaakte naaktkiekjes zullen verschijnen.

Het belangrijkste slachtoffer van de nieuwe ronde is niemand minder dan Emma Watson. Op de website is zelfs een speciale tracker aangemaakt voor Hermione Granger. Deze telt af naar het tijdstip waarop de mooie blondine naakt zal zijn te bewonderen. Wij wachten gespannen af...

Alpe d'HuZes benoemt nieuw bestuur

De Stichting Alpe d'HuZes heeft een nieuw bestuur aangesteld. Het is een van de vele verbetermaatregelen die zijn getroffen sinds de fietssponsortocht vorig jaar negatief in het nieuws kwam.

Alpe d'HuZes benoemde eerder al een raad van toezicht en maakte nieuwe afspraken met KWF Kankerbestrijding. Ook werden alle verbetermaatregelen in de statuten verwerkt en werd een nieuw bestedingsplan opgesteld. De stichting wil zo een nieuwe start maken.

Vorig jaar ontstond ophef toen bleek dat oprichter Coen van Veenendaal in 2011 via een bv ruim 160 duizend euro had gedeclareerd. Dit terwijl het evenement draait op vrijwilligers waarbij niemand wordt betaald. Ook werden bij vijf projecten die met het ingezamelde geld worden gefinancierd onregelmatigheden ontdekt.

Het jaarlijkse wielerevenement wordt volgend jaar voor de tiende keer gehouden. Op 5 oktober wordt de definitieve eindstand van de afgelopen editie bekendgemaakt. Die is waarschijnlijk vele malen lager dan een jaar eerder. Nadat de laatste fietser over de streep kwam bleek er zo'n 12,3 miljoen euro te zijn opgehaald. In 2013 was dat nog ruim 29 miljoen.

Helft patiënten durft arts niets te vragen

Veel chronisch zieken durven tijdens een gesprek met hun arts niet verder te vragen. Ruim de helft ervaart een barrière, wil niet lastig zijn of heeft het idee dat de dokter te weinig tijd heeft. Dat meldt gezondheidsinstituut Nivel maandag na onderzoek onder ruim 1300 patiënten.

"Er blijft altijd maar die grote afstand of dat ontzien van de dokter", zegt programmaleider Sandra van Dulmen in een verklaring. "Patiënten zijn bang dat de dokter het te druk heeft, ze zien de volle wachtkamer en ze maken hun eigen behoefte ondergeschikt aan de agenda van de dokter."

De onderzoekers stellen dat artsen zich meer bewust moeten zijn van het probleem. Ze zouden meer moeite moeten doen om na te gaan of patiënten al hun vragen hebben gesteld. Ook gebeurt het te vaak dat een patiënt een medische term niet begrijpt zonder dat hij de mogelijkheid krijgt om dat te zeggen.

Volgens Nivel ervaren patiënten bij verpleegkundigen opvallend genoeg veel minder vaak een barrière. Mogelijk hebben ze dan minder het idee dat er te weinig tijd is.

Mensen die hun mond dichthouden tijdens het spreekuur zijn vooral kwetsbare patiënten. Ruim een derde zou daarvoor hulp willen krijgen.

'Meer dan 130.000 Syriërs naar Turkije gevlucht'

Het aantal Syrische vluchtelingen dat de afgelopen vier dagen naar Turkije is gevlucht is opgelopen tot 130 duizend. Dat heeft de Turkse vicepremier Numan Kurtulmus maandag gezegd. Volgens hem is Turkije voorbereid op het ergste, mochten er nog meer migranten het land in stromen.

De vluchtelingen wagen sinds donderdag in groten getale de oversteek naar Turkije. Zij proberen te ontsnappen aan de oprukkende terreurbeweging Islamitische Staat (IS), die bij de grens is opgetrokken naar de stad Kobani. Het leeuwendeel van de migranten bestaat uit Koerden.

De Koerdische regio in Syrië was relatief rustig en vreedzaam tijdens het conflict dat het land al meer dan drie jaar in zijn greep houdt. Ooggetuigen lieten weten dat IS-strijders zich bij hun veroveringstocht schuldig maakten aan stenigingen, onthoofdingen en brandstichting.

Studenten Hong Kong staken voor democratie

Duizenden studenten in Hong Kong boycotten maandag hun colleges uit protest tegen de onwil van de Chinese regering om democratische hervormingen door te voeren in de Zuid-Chinese stad. De afgelopen maanden hebben meerdere groeperingen gedemonstreerd voor meer democratie en zelfbestuur in Hong Kong. De studentenstaking duurt een week.

De spijbelactie valt samen met een bezoek van tientallen zakentycoons uit Hong Kong aan Beijing. De ondernemers bespreken daar beoogde hervormingen met hoogwaardigheidsbekleders binnen de Communistische Partij. Verwacht wordt dat de partij de miljardairselite om haar vinger zal proberen te winden.

De studenten begonnen hun actie maandag op de campus van de Universiteit van Hong Kong. Daar verlieten ze demonstratief de collegezalen. De betogers komen een week lang dagelijks bijeen in een park dat grenst aan het hoofdkwartier van de regering.

Demonstranten eisen dat de bevolking van Hong Kong zelf leiders mag voordragen voor het bestuur van de stad. In 2017 vinden de eerste verkiezingen plaats voor een nieuwe leider, maar de Communistische Partij heeft bepaald dat alleen kandidaten die zijn goedgekeurd door Beijing mogen meedoen. De komende maanden zijn meer protesten aangekondigd.

Jihadisten claimen aanslag in Caïro

Een militante groep die zich Ajnad Misr of Soldaten van Egypte noemt heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de bomaanslag zondag bij het ministerie van buitenlandse zaken in Caïro. Bij de aanslag kwamen twee politiemensen om het leven en raakten verscheidene anderen gewond.

In een verklaring via Twitter en een website van extremisten laat de jihadistische groep weten dat de aanslag op 'officieren van het misdadige apparaat' onderdeel was van een campagne tegen de veiligheidsdiensten. De aanslagen zullen pas ophouden als 'de heersende tirannen vallen en de sharia van Allah is gevestigd'.

Ajnad heeft vaker aanslagen gepleegd, uit vergelding voor het optreden van de autoriteiten tegen aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi dat aan honderden mensen het leven heeft gekost.

In juli claimde de groep de verantwoordelijkheid voor bomexplosies bij het presidentieel paleis in Caïro waarbij twee politieagenten gedood werden en tien mensen gewond raakten. In april bracht de groep politiegeneraal Ahmed Zaki om het leven door een bom onder diens auto te laten ontploffen.

Het Egyptische openbaar ministerie klaagde in juli twintig vermoedelijke leden van de groep aan wegens terroristische aanslagen. Zes van de verdachten zijn nog op vrije voeten.

Emma Watson hekelt 'mannenhaat'

Emma Watson baalt ervan dat feministen geregeld worden gezien als 'mannenhaters'. Dat zei de Britse actrice, die als goodwillambassadeur van UN Women strijdt voor gelijke rechten voor tussen mannen en vrouwen, zaterdag tijdens een toespraak voor de Verenigde Naties in New York.

"Ik besef me dat het vechten voor vrouwenrechten vaak synoniem is aan mannenhaat. Als er iets is wat ik met zekerheid kan zeggen, is dat dat moet stoppen", pleitte de 24-jarige. "Feminisme betekent dat mannen en vrouwen gelijke rechten en kansen moeten hebben."

Watson, die bekend werd door haar rol in de Harry Potter-films, is tegen rolbevestigende opvattingen. "Op mijn vijftiende stopten mijn vriendinnen met sporten bij hun favoriete teams omdat ze niet te gespierd wilden zijn. Toen ik achttien was, durfden mijn vrienden hun gevoelens niet te tonen. Toen besloot ik dat ik een feminist ben."

De actrice vindt het niet kunnen dat het nog steeds voorkomt dat mannen meer betaald krijgen dan vrouwen voor dezelfde baan. "Het is terecht dat ik net zoveel krijg", zei Watson. "Ik vind dat vrouwen betrokken moeten zijn om zich namens mij uit te spreken voor zaken die invloed hebben op mijn leven."

Derde aanhouding voor mishandelen meisje

De politie heeft zondag een derde arrestatie verricht voor de mishandeling van een 15-jarig meisje uit Beverwijk. De jongen van 15 uit Heemskerk wordt verdacht van betrokkenheid bij de mishandeling, zegt een woordvoerder van de politie.

De twee andere verdachten, twee jongens van 14 en 15 jaar uit Beverwijk en Heemskerk, werden donderdag al aangehouden. Ze zitten nog vast en worden maandagmiddag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Het incident gebeurde donderdag op Plein 1945 in IJmuiden. Op Facebook werd een filmpje van het incident veelvuldig gedeeld. De video maakte veel reacties los.

Het meisje kreeg klappen tegen haar gezicht, waardoor ze bewusteloos op de grond viel. Daarna werd ze nog tegen haar hoofd getrapt. Ze werd met een zware hersenschudding in het ziekenhuis opgenomen.

'Pirelli dreigt Caterham geen banden te leveren'

De problemen bij het Formule 1-team Caterham lijken met de dag te groeien. Bandenleverancier Pirelli dreigt over twee races geen banden meer te leveren aan de noodlijdende renstal, zo is officieus bevestigd door het Italiaanse bedrijf.

Caterham werd eerder dit jaar door een Zwitsers/Arabisch consortium van investeerders overgenomen van AirAsia-baas Tony Fernandes. Zonder deze redding onder leiding van Colin Kolles was Caterham al failliet geweest. De Nederlander Christijan Albers werd aangesteld als teambaas, maar vertrok al weer snel.

Wat gebleven is zijn de schulden. Een van de schuldeisers is Pirelli dat nog geld verlangt voor de banden en daarom dreigt met het niet langer leveren van het rubber. Mocht dit zo zijn dan is het einde verhaal voor Caterham waar Robin Frijns nog officieel als testrijder onder contract staat. De kans dat de Nederlander nog zal rijden is nihil. Marcus Ericsson is zeker van zijn plaats als coureur tot het einde van het seizoen, terwijl teamgenoot Kamui Kobayashi nog moet vrezen. De Japanner is voor de race in België al vervangen door André Lotterer en als een andere coureur met geld zich zal aandienen zal hij weer plaats moeten maken.

Magnussen kampte met uitdrogingsverschijnselen

Kevin Magnussen behaalde gisteren tijdens de Grand Prix van Singapore een zwaarbevochten punt voor McLaren. Volgens diverse media kampte de Deen na de race met brandwonden omdat zijn zitje te heet geworden was, maar zelf verklaarde hij dat hij naar een arts moest met uitdrogingsverschijnselen.

Tijdens de safety car hield Magnussen om de beurt zijn handen uit de cockpit om zo rijwindkoeling in zijn overal te krijgen. Via de boordradio was te horen dat hij niet kon drinken omdat het water in zijn drinkfles te warm was geworden. In de vochtige, warme, lange race in Singapore verliezen de rijders tot wel drie kilo aan vocht, waardoor uitdroging op kan treden.

Luiten maakt flinke sprong op wereldranglijst

Golfer Joost Luiten stoomt door op de wereldranglijst. Nadat hij een week geleden al de top vijftig binnendrong, staat hij nu op de 36e plaats. Het is de hoogste notering ooit voor Luiten. De Noord-Ier Rory McIlroy blijft eerste. 

De Bleiswijker dankt zijn opmars aan zijn zege op het Wales Open van deze week, zijn vierde overwinning op de Europese Tour. Niet alleen steeg Luiten twaalf plaatsen op de wereldranglijst, ook kwam hij de top tien binnen op de lijst van prijzengeld op de Europese Tour, de Order of Merit. Daardoor kan Luiten meer lucratieve toernooien gaan spelen. Ook deze lijst wordt aangevoerd door McIlroy. 

Meisje heeft gangbang op kermis

Een meisje heeft onlangs een zeer kinky avontuurtje beleefd op de kermis van Malaga. Zij heeft zich daar in Spanje laten uitwonen door maar liefst vijf jongens tegelijk.

De jaarlijkse kermis vormde vorige maand het decor voor een ouderwetse gangbang. Zij beweerde op 17 augustus door vijf knappe knapen te zijn groepsverkracht. Hierna werden vijf jongemannen tussen de 17 en 23 jaar opgepakt.

Eind vorige week diende dan eindelijk de rechtszaak tegen het vijftal. De rechter was er echter al snel uit. Omdat het meisje de handelingen vrijwiliig onderging, heeft de beste man de ventjes vrijgesproken.

Als bewijs diende een selfie, die is gemaakt tijdens de vermeende verkrachting. Hierop is te zien hoe het meisje relaxt en lacht met drie van haar 'verkrachters'. Ook werden er vijf kermismedewerkers gehoord.

De arbeiders hebben de orgie gezien, maar niet ingegrepen. Volgens hen was het duidelijk dat het meisje niet werd verkracht. "Als we het vermoeden hadden gehad dat ze werd gedwongen, hadden we zeker ingegrepen", aldus een van hen. "Ze zag er echter niet uit alsof ze hulp nodig had."

Het meisje, waarvan de leeftijd niet bekend is, heeft toegegeven dat ze vrijwillig vijf jongens heeft afgewerkt. Ze heeft een aangifte ingediend wegens verkrachting omdat het intieme onderonsje is gefilmd. Zij wilde met de aangifte voorkomen dat het filmpje zou uitlekken.

Icedôme gaat definitief niet door

De bouw van het Icedôme gaat definitief niet door. Er was al lange tijd twijfel over de bouw vanwege financiële problemen rondom het nieuwe schaatsstadion in Almere, maar nu is de kogel door de kerk. 

"Het boek Icedôme is definitief dicht. Het was een brug te ver", zegt Cees van Bemmel, directievoorzitter van bouwbedrijf Van Wijnen. Het is het einde van een soap rondom het stadion. In eerste instantie leek het Icedôme de strijd om de bouw van het belangrijkste stadion van Nederland, en daarmee als organisatie van de belangrijkste wedstrijden, te hebben gewonnen. 

De gunning voor de bouw van het Icedôme viel niet in goede aarde bij Thialf en TranSportium, de andere kanshebbers om het verouderde Thialf te vervangen. Na het terugtrekken van die gunning door de KNSB en het NOC*NSF leek het erop het nieuwe stadion er alsnog zou komen, maar dat is nu van tafel. 

Martelende agenten veroordeeld in China

Drie politieagenten die verdachten hebben gemarteld en vier personen die hen hierbij geholpen hebben zijn in China veroordeeld tot tweeënhalf jaar celstraf. Dat meldt staatspersbureau Xinhua. De agenten folterden de arrestanten om hen bekentenissen te laten afleggen.

Bij een van de martelingen kwam een man om het leven nadat hem elektrische schokken waren toegediend en hij met een schoen was geslagen. Alle gevallen hadden plaats in maart 2013.

De Chinese regering zegt de afgelopen vijf jaar serieus werk te hebben gemaakt van het beëindigen van praktijken waarbij bekentenissen onder dwang worden afgelegd. Ondervragingen worden gefilmd en Beijing roept rechters op bewijsmateriaal dat door middel van marteling is verkregen af te wijzen. Meerdere oud-gedetineerden zeggen in voorarrest of in de gevangenis te zijn gefolterd.

Man met 'machinegeweer' uit trein gehaald

De politie heeft maandagochtend op Utrecht Centraal een man uit een trein geplukt die een nepmachinegeweer bij zich had. Dat zegt een woordvoerder van de politie. Een medereiziger had alarm geslagen toen hij in de sporttas van de man de loop van een geweer zag.

De trein was afkomstig uit Den Bosch en werd even na 08.00 uur in Utrecht doorzocht. De deuren bleven na aankomst dicht waardoor er geen passagiers weg konden. De identiteit van de man is nog niet bekend. Ook is niet bekend waarom hij het geweer bij zich had. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Legerleider en partij winnen verkiezingen Fiji

Legerleider Voreqe Bainimarama en zijn partij Fiji First hebben bij de verkiezingen vorige week 32 van de vijftig zetels in het parlement veroverd. Dat blijkt uit de officiële uitslag die maandag bekend is gemaakt. Vijftien zetels gaan naar de Social Democratic Liberal Party (Sodelpa) en drie naar de National Federation Party.

De verkiezingen van afgelopen woensdag waren de eerste sinds het leger in 2006 de macht greep. In een toespraak zondag verdedigde Bainimarama de staatsgreep. Hij bedankte het leger 'voor hun kameraadschap, visie, volharding en opoffering. Het is aan hen te danken dat wij vandaag een democratisch gekozen parlementaire regering hebben'.

Hoewel vijf oppositiepartijen de uitslag afwijzen vanwege onregelmatigheden, zeggen internationale waarnemers geen tekenen van fraude te hebben gezien. Kiezers waren 'enthousiast' en namen graag aan het democratisch proces deel, stelt de Multinationale Waarnemersgroep. De opkomst bij de verkiezingen was 84 procent.

Bainimarama wordt later maandag als premier beëdigd. Nu de waarnemers hun zegel van goedkeuring hebben afgegeven zullen de internationale sancties die na de militaire coup tegen Fiji werden ingesteld waarschijnlijk worden opgeheven.

'Gordon heeft weer nieuw neukertje'

Gordon is in het diepste geheim al weken verliefd. De zanger, die menig relatie zag stranden, heeft volgens De Telegraaf het geluk gevonden bij de 33-jarige interieurontwerper Roelof van der Veen. Gordon zou Van der Veen afgelopen zomer hebben ontmoet op Ibiza.

Vrienden van de 46-jarige zanger en presentator vertellen de krant dat Gordons nieuwe relatie 'buitengewoon hartstochtelijk en veelbelovend' is. Van der Veen, die op Ibiza woont, zou met Gordon naar het huwelijk van Wendy van Dijk en Erland Galjaard zijn gegaan. Van Dijk en Galjaard trouwden begin deze maand op het Spaanse feesteiland.

'Bouw Icedôme van de baan'

De Icedôme in Almere komt er niet. De bouwbedrijven achter het schaatscomplex hebben de stekker uit het project getrokken. BAM en Van Wijnen konden niet genoeg investeerders vinden, meldt Omroep Flevoland maandag.

De bouw van de ijsbaan kwam op losse schroeven te staan toen schaatsbond KNSB besloot het vertrouwen in de plannen op te zeggen. De Icedôme had de komende tien jaar het nationale trainingscentrum van de KNSB moeten worden, ten koste van Thialf in Heerenveen en het Transportium in Zoetermeer. Maar Icedôme kreeg de financiering niet rond, bleek begin juli.

Het consortium achter de nieuwe schaatstempel had toen nog gezegd het complex alsnog te willen bouwen, maar ziet daar nu dus alsnog van af. "Het boek Icedôme is definitief dicht. Het was een brug te ver", laat directievoorzitter van Van Wijnen Cees van Bemmel aan de omroep weten.

Haase en Sijsling boeken winst op ranglijst

Robin Haase en Igor Sijsling kruipen omhoog op de wereldranglijst van de ATP. Haase steeg van de zeventigste naar de 68e plaats. Sijsling boekte eveneens twee plaatsen winst en staat nu 72e. De twee zijn de enige Nederlanders in de top honderd.

De top tien van de wereld blijft ongewijzigd. Novak Djokovic voert nog altijd de ranglijst aan, gevolgd door Rafael Nadal, Roger Federer, Stanislas Wawrinka, David Ferrer, Milos Raonic, Tomas Berdych, Kei Nishikori, Marin Cilic en Grigor Dimitrov.

Bij de vrouwen keert Na Li terug in de top vijf. De Chinese, die vorige week bekendmaakte te stoppen met tennissen, klimt van zes naar vijf. Dat gaat ten koste van Agnieszka Radwanska. Caroline Wozniacki doet goede zaken en stijgt van de negende naar de zevende plaats. De top drie bestaat nog steeds uit Serena Williams, Simona Halep en Petra Kvitova.

Kiki Bertens is de enige Nederlandse in de top honderd. Ze blijft staan op de 82e plaats. Richel Hogenkamp (167e) en Arantxa Rus (186e) handhaven zich bij de beste tweehonderd tennissters van de wereld.

Omega Street Fighter IV

Capcom is kennelijk nog steeds niet tevreden met de hoeveelheid aan mogelijkheden in Ultra Street Fighter IV. Ze hebben er namelijk weer een nieuwe mode aan toegevoegd, genaamd Omega.

De Omega-mode zorgt ervoor dat alle vierenveertig vechters andere (special) moves krijgen. Volgens Capcom moet deze mode voor een grotere "Fun" factor zorgen. Je kunt Omega-mode echter alleen in offline of 'unranked' gevechten gebruiken, aangezien de personages niet gebalanceerd zijn en nogal wat exploits bevatten.

De Omega-mode zal dit jaar nog als gratis DLC aangeboden worden.

Trucker ramt gevel bedrijf en overlijdt

Een 58-jarige man is maandagochtend om het leven gekomen toen hij een bevoorradingscentrum van een supermarkt ramde in Heerenveen. De trucker was vermoedelijk onwel geworden tijdens het rijden waarna zijn wagen op hol sloeg, zegt een woordvoerder van de politie.

De man uit het Friese Ee reed op de Mercurius toen hij van de weg raakte. De vrachtwagen ging vervolgens door een hekwerk, raakte een auto en kwam tegen het gebouw tot stilstand. De politie spreekt van een ravage.

Het slachtoffer zat bekneld toen de hulpdiensten arriveerden. Toen hij eenmaal bevrijd was konden ze niets meer voor hem doen.

Doden bij explosies in China

Een reeks explosies in de onrustige Chinese provincie Xinjiang heeft aan zeker twee mensen het leven gekost. Dat hebben de regionale autoriteiten maandag bekendgemaakt. Ook raakten veel mensen gewond.

De ontploffingen vonden zondag rond 17.00 lokale tijd plaats op drie locaties in het gewest Luntai. "De veiligheidsdienst heeft de situatie snel afgehandeld", lieten de autoriteiten weten. Meer details werden niet gegeven.

De afgelopen maanden hebben meerdere gewelddadige incidenten plaatsgevonden in Xinjiang, waarbij tientallen mensen om het leven zijn gekomen. De Chinese regering geeft hier doorgaans Oeigoerse 'terroristen' de schuld van. De Oeigoeren voelen zich achtergesteld en onderdrukt door Beijing en menen dat ze overvleugeld worden door de Han-Chinezen.

'Beursgang Alibaba in New York grootste ooit'

De beursgang van Alibaba is de grootste ooit. De Chinese webwinkel haalde 25 miljard dollar (19,4 miljard euro) op bij de introductie van vrijdag in New York, nadat er extra aandelen werden uitgegeven. Dat meldt persbureau Bloomberg maandag op basis van een bron.

Banken besloten vrijdag 48 miljoen aandelen extra in de markt te zetten omdat er uitzonderlijk veel vraag naar de aandelen van Alibaba was. Op de eerste beursdag schoot het aandeel 38 procent omhoog ten opzichte van de introductiekoers van 68 dollar. Nog nooit werd een aandeel op de eerste handelsdag zo veel meer waard.

De vorige recordhouder was de Agricultural Bank of China, die in 2010 nog 22,1 miljard dollar ophaalde.

'NS schrapt teruggaveregeling bij vergeten kaart'

Treinreizigers die hun nieuwe abonnement vergeten mee te nemen, hebben volgens nieuwe voorwaarden niet meer het recht hun geld terug te krijgen als ze daardoor een los kaartje moeten kopen. Dat schrijft De Telegraaf maandag. Tot voor kort hadden ze tot maximaal drie keer per jaar recht op teruggave.

Volgens de krant gaat het om de abonnementen Altijd Vrij, Weekend Vrij en Dal Vrij die afgelopen zomer hun intrede deden. Voor de oude abonnementen bestaat de teruggaveregeling nog wel. De NS stelt in de krant dat klanten voortaan een beroep kunnen doen op een coulanceregeling.

Belangenorganisatie Maatschappij voor Beter OV stelt in De Telegraaf dat de NS het recht 'stiekem' heeft afgeschaft. Volgens een woordvoerder ontneemt de NS zijn beste klanten een recht dat overal in Europa bestaat. Ongeveer anderhalf miljoen mensen reizen met een abonnement.

'Staatsloterij moet trekkingen opschorten'

Alle trekkingen van de Staatsloterij moeten worden opgeschort totdat zeker is dat er niet wordt gefraudeerd. Dat stelt de Stichting Loterijverlies maandag in de Volkskrant. De stichting overweegt om een kort geding aan te spannen om te voorkomen dat in ieder geval de komende trekking van oktober doorgaat.

"Als er een kans is dat deelnemers van de loterij nu opnieuw benadeeld zijn, dan had de Staatsloterij de mensen moeten informeren", zegt oprichter Ferdy Roet, die meer dan twintigduizend mensen bijstaat in een langlopende rechtszaak tegen de loterij vanwege misleiding. "Velen hadden waarschijnlijk wel een tweede keer nagedacht voordat ze een lot zouden kopen."

De Volkskrant meldde zaterdag dat er bij meerdere trekkingen mogelijk is gesjoemeld. De Kansspelautoriteit zou aanwijzingen hebben dat er regels zouden zijn overtreden. Gespecialiseerde teams doen naar verwachting deze week onderzoek in de kantoren van de Staatsloterij en Intralot, het bedrijf dat de systemen beheert.

Bijna 100 nieuwe ebola-lijken in Sierra Leone

Hulpverleners die de afgelopen drie dagen van huis naar huis zijn getrokken in Sierra Leone, hebben daar 92 doden aangetroffen. Ook zijn zeker 56 nieuwe ebola-infecties geconstateerd. Dit heeft de gezondheidsdienst van het West-Afrikaanse land zondag laten weten.

De regering in Freetown had alle inwoners van het land bevolen drie dagen thuis te blijven om verspreiding van de ziekte de kop in te drukken. Ook kregen hulpverleners zo de mogelijkheid huisbezoeken af te leggen om voorlichting te geven en lijken op te halen. Die 'lockdown' wordt waarschijnlijk verlengd.

Bijna 100 nieuwe ebola-lijken in Sierra Leone
Bijna 100 nieuwe ebola-lijken in Sierra Leone (Foto: ANP)

Turkse agenten in gevecht met Koerdische migranten

Turkse veiligheidstroepen hebben zondag traangas, water en verfkogels geschoten op tientallen Koerden in een grensdorp. De afgelopen dagen vluchtten meer dan honderdduizend Syriërs de grens over voor aanvallen van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Het leeuwendeel van de migranten bestaat uit Koerden.

De schoten waren aan de Syrische kant van de grens duidelijk te horen. Daar hebben grote hoeveelheden vluchtelingen zich verzameld nadat de autoriteiten eerder de grens dicht hadden gegooid.

Politieagenten ter plaatse lieten weten dat ze trachten te voorkomen dat Koerdische strijders naar Syrië afreizen. Volgens televisiezender NTV zeiden de Koerden dat de hulpgoederen de grens over wilden brengen. Het Turkse persbureau Anadolu meldde dat Koerdische demonstranten stenen naar agenten hadden gegooid.

Een dag eerder meldde de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties UNHCR dat in 24 uur tijd maar liefst zeventigduizend Syriërs naar Turkije zijn gevlucht. Dat aantal is inmiddels de honderdduizend gepasseerd. De UNHCR roept de internationale gemeenschap op Turkije en andere aan Syrië grenzende landen bij te staan met de opvang van vluchtelingen.

'Explosieven in huis Haagse jihadisten'

De twee Haagse jihadisten die een aanslag wilden plegen op het kantoor van de Europese Commissie in Brussel hadden daarvoor de explosieven al in huis. Dat schrijft het AD maandag op basis van bronnen. De verdachten zouden ook andere jihadisten hebben geleerd hoe ze bommen moesten maken.

Op de avond van hun aanhouding begin augustus onderzochten de Belgische en Nederlandse politie vijf woningen in Den Haag en Brussel. Volgens de krant werden de explosieven toen aangetroffen. Ook vonden agenten een vuurwapen en kogelwerende vesten. De politie sprak tot nu toe over 'jihadistisch materiaal'.

De twee jihadisten zouden een man en vrouw van Turkse afkomst zijn. Ze werden op de luchthaven van Brussel gepakt toen ze terugkeerden uit Turkije. Het tweetal was eerder vermoedelijk in Syrië geweest.

Duizenden in Nederland in actie voor klimaat

Duizenden mensen hebben in Nederland hun steentje bijgedragen aan een mars voor het klimaat. Bij het filminstuut EYE in Amsterdam kwamen zij zondagavond lopend, varend of na een busrit uit het land bijeen voor toespraken en optredens. Dat meldde de organisatie.

De Peoples Climate March, waaraan zondag op verschillende plaatsen in de wereld door tienduizenden mensen werd meegelopen, ging vooraf aan een klimaattop van de Verenigde Naties. Daar wordt vanaf dinsdag de reductie van de uitstoot van kooldioxide en andere broeikasgassen besproken. Tal van regeringsleiders zijn dan aanwezig.

Premier Jemen treedt af

Premier van Jemen Mohammed Salem Bassindwa is zondag afgetreden naar aanleiding van het aanhoudende geweld tussen sjiitische rebellen enerzijds en overheidstroepen en strijders die juist trouw zijn aan de regering anderzijds. Dat meldden Jemenitische staatsmedia.

Een toelichting werd niet gegeven. Ook is het nog onduidelijk of de president Bassindwa's ontslag heeft aanvaard.

Het is al maanden onrustig in Jemen. Zaterdag kwamen nog meer dan 140 mensen om. De kniebuiging van de premier lijkt de sjiitische rebellen vooralsnog niet te bedaren. De rebellen namen zondag een belangrijke legerbasis en een universiteit in de hoofdstad Sanaa in, volgens bronnen bij het leger.

Feyenoord-hooligans mollen trein

Voetbalsupporters hebben zondag vernielingen aangericht in een trein waarmee ze onderweg waren naar Rotterdam voor de wedstrijd Feyenoord - Ajax. De trein was dermate vernield dat de NS hem uit de dienstregeling heeft genomen om de schade te herstellen. Een andere trein moest enige tijd worden ontruimd vanwege onder meer vuurwerk in de trein.

De NS noemt het gedrag van de supporters 'bizar' en is verontwaardigd over de schade en over de overlast die het gedrag van de supporters oplevert. Zo krijgen andere reizigers en het personeel te maken met onder meer kapotte treinen en vertraging, licht een woordvoerder toe.

Het spoorbedrijf kijkt of het de schade kan verhalen. Of er video-opnamen van het wangedrag zijn, durfde de zegsman niet te zeggen. Niet in alle treinen hangen camera's.

De wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord worden zonder uitpubliek gespeeld. De klassieker in de Kuip begon om 14.30 uur.

OPA's begraven strijdbijl Alkmaar

De landelijke politieke ouderenbeweging Ouderen Politiek Actief (OPA) en de lokale partij Onafhankelijke Partij Alkmaar hebben hun conflict over het gebruik van de afkorting OPA in de Noord-Hollandse stad bijgelegd. De ouderen-OPA treedt in november niet met een eigen lijst aan voor de gemeenteraadsverkiezingen. Die worden gehouden vanwege een herindeling.

De twee OPA's stonden maandag voor de Raad van State om hun zaak te bepleiten, laat de lokale partij weten. Met het begraven van de strijdbijl lopen de twee partijen volgens de Onafhankelijke Partij Alkmaar nu vooruit op de uitspraak van de raad.

De ouderenbeweging zou volgens de Alkmaarse OPA tot de conclusie zijn gekomen dat het 'niet raadzaam' is dat er twee OPA's meedoen aan de verkiezingen in Alkmaar. De ouderen zouden vinden dat de lokale OPA een degelijk beleid voert voor ouderen. Ze hebben daarom besloten die partij te steunen en hun de naam te gunnen voor de verkiezingen op 19 november.

"De OPA-beweging kan zich goed vinden in dit beleid en het zou zonde zijn om elkaar in de wielen te rijden tijdens de lokale verkiezingen terwijl we eigenlijk hetzelfde voorstaan als het gaat om ouderenbeleid", zo wordt voorzitter van de ouderen-OPA Dick Schouw geciteerd in een verklaring. Volgens hem kan 'een goed gesprek wonderen doen'.

De Onafhankelijke Partij Alkmaar is met acht van de 37 zetels de grootste partij in Alkmaar. De partij levert ook twee van de zes wethouders in het college, dat verder bestaat uit D66, VVD, Progressief Alkmaar en CDA. Op 1 januari wordt Alkmaar uitgebreid met de gemeenten Graft-De Rijp en Schermer.

One Direction heel open op nieuwe album

Fans van One Direction leren hun idolen wellicht veel beter kennen aan de hand van het nieuwe album Four. "Het weerspiegelt wat ze voelen en wat ze allemaal meemaken", vertelde Julian Bunetta, die betrokken is bij de productie en het schrijven van de teksten, aan het Amerikaanse muziekblad Billboard.

Four, dat op maandag 29 september verschijnt, verschilt volgens Bunetta op sommige punten wezenlijk van de drie eerdere One Direction-platen. "Niemand wilde de succesformule enkel herhalen. Iedereen wilde een stap maken." Van die nieuwe stijl kregen de fans van de boyband begin deze maand een voorproefje toen het nummer Fireproof 24 uur gratis te downloaden was.

Fireproof is een stuk rustiger dan grote One Direction-hits als Best Song Ever en Live While We're Young. "De fans willen een uitdaging. Ze willen meegevoerd worden naar waar ze nog nooit zijn geweest en nieuwe dingen horen", weet Bunetta, die al langer met de Brits-Ierse boyband samenwerkt. "En de jongens hebben zeker naar hun fans geluisterd."

De Directioners die van de meer uptempo nummers houden, hoeven zich volgens Bunetta echter geen zorgen te maken. "Niet alle liedjes hebben de Fireproof-vibe. Het album is zowel qua teksten als qua melodieën sterk en heel smaakvol."

Regering Jemen sluit vrede met rebellen

De regering van Jemen heeft zondag een vredesovereenkomst gesloten met de sjiitische rebellen waar de regeringstroepen al maanden tegen strijden. Er komt binnen een maand een technocratische regering. Dat heeft president Abed Rabbo Mansour Hadi bekendgemaakt op een persconferentie, samen met een gezant van de Verenigde Naties.

Eerder op de dag meldde staatspersbureau SABA nog dat de premier was afgetreden. Medewerkers van de president lieten desgevraagd weten dat het staatshoofd helemaal geen ontslagverzoek had ontvangen.

Deel van de deal tussen de regering en de rebellen is een staakt-het-vuren dat per direct ingaat. De leider van de nieuwe regering dient een onafhankelijk persoon te zijn, zonder banden met een van de politieke groeperingen in het land.

De sjiitische rebellen, die meer inspraak in een nieuwe regering eisen, boekten de laatste tijd flinke overwinningen op hun tegenstanders: regeringstroepen en soennitische milities die aan de zijde van de regering vechten. De sjiieten veroverden de afgelopen dagen een aantal strategische locaties, zoals het ministerie van defensie, de centrale bank, een legerbasis en de campus van de Iman-Universiteit.

Medewerkers op de universiteit, die wordt gezien als wervingsplek voor soennitische strijders, werden hard aangepakt door de sjiieten. De veroverde gebouwen zijn overgedragen aan de militaire politie of lokale bewoners.

Het is al maanden onrustig in Jemen. Zaterdag kwamen nog meer dan 140 mensen om.

Salmond: Westminster komt beloftes niet na

De Schotten zijn 'in de maling genomen' om in het referendum van afgelopen week onafhankelijkheid te verwerpen. Dat vindt althans de Schotse premier Alex Salmond. Volgens de regeringsleider, die na de nederlaag in het referendum zijn aftreden bekendmaakte, komen de leiders van de drie grote Britse politieke partijen nu al terug op de beloftes die ze tijdens de campagne aan de Schotten deden. Toen het er tijdens de campagne op leek dat de Schotten voor afscheiding zouden stemmen kwamen de partijleiders in Londen in actie. In een paginagrote advertentie in dagbladen beloofden de conservatieve premier David Cameron, vicepremier Nick Clegg van de Liberal Democrats, en oppositie- en Labour-leider Ed Miliband Schotland meer autonomie binnen het Verenigd Koninkrijk. Cameron lijkt echter sinds de uitslag van het referendum zaterdag terug te komen van zijn stellige beloften. De premier zegt nu dat meer bevoegdheden voor Schotland samen moeten gaan met hervormingen in Engeland, en dat andere delen van het Verenigd Koninkrijk dezelfde kansen moeten krijgen als Schotland.

"Miljoenen mensen in het Verenigd Koninkrijk hebben naar deze debatten geluisterd, deze campagne meegemaakt, en vragen zich terecht af: 'Wat verandert er voor ons? Waarom kunnen wij niet dezelfde rechten en bevoegdheden hebben als Schotland?'", schreef Cameron in een stuk in The Mail on Sunday. Salmond meent dat als Cameron voor het referendum had gezegd wat hij nu zegt, de uitslag anders zou zijn geweest. "De mensen die nee hebben gestemd deden dat omdat ze de beloftes van de leiders van Westminster geloofden. Dat zijn de mensen die vandaag het meest boos, en gekwetst zijn", zei Salmond tegen de BBC.

Clegg en Miliband lijken zich niet achter Cameron te scharen. De vicepremier zei dat de belofte aan de Schotten 'niet mag afhangen van andere hervormingen'. Ook Miliband gaf aan dat er wat hem betreft geen mitsen en maren kunnen worden verbonden aan de extra bevoegdheden voor de Schotten.

Salmond was een uitgesproken voorstander van Schotse onafhankelijkheid. Nadat het voor hem teleurstellende resultaat bekend was geworden maakte de premier bekend in november af te treden.

Doden bij aanslagen Irak

Een mortierbeschieting en aanslagen in en rondom de Iraakse hoofdstad Bagdad hebben zondag aan zeker dertien mensen het leven gekost. Dat hebben bronnen bij de politie gezegd.

Drie mortiergranaten kwamen neer in een woonwijk in Sabaa al-Bour, een stadje ten noorden van Bagdad. Zes mensen kwamen om, onder wie een 12-jarige jongen. Een bomaanslag in Bagdad later op de dag eiste vier levens. In de avond kwamen nog eens drie mensen om door een bomaanslag in de hoofdstad.

Een groep van zo'n vierhonderd Iraakse militairen wisten zondag te ontkomen aan strijders van terreurbeweging Islamitische Staat. Ze werden drie dagen geleden omsingeld in de provincie Anbar. Ze kwamen vast te zitten bij de stad Fallujah. Ze wisten zaterdagnacht in de duisternis aan hun belagers te ontsnappen.

Ed Sheeran vindt gelekte naakfoto's maar griezelig

Ed Sheeran vindt het griezelig dat steeds meer privékiekjes en -gegevens van sterren op straat liggen. "Ik vind die mate van schending van privacy heel raar", vertelde Sheeran aan muziekzender MTV. "Mensen moeten kunnen doen wat ze willen. Ik vind het heel vreemd dat anderen vervolgens hacken."

Hoewel er van Sheeran nog geen naaktfoto's zijn opgedoken, weet ook hij hoe het is om gehackt te worden. "Het is mij ook wel eens overkomen en het is heel griezelig." Sheeran vroeg zijn fans in januari 2012 zijn vreemde tweets te negeren vanwege een hacker.

Ook de 23-jarige singer-songwriter heeft dingen in de cloud staan die hij liever niet deelt. "Het is best een eng idee dat alles daar staat en het steeds beschikbaar is. Sms'jes die je stuurde toen je dronken was, vreemde video's", somt Sheeran moeiteloos op.

'Terminale thuiszorg in gevaar'

De Belastingdienst wil een einde maken aan de inzet van zzp'ers in de thuiszorg. Dat meldt Nieuwsuur zondag. De inzet van zelfstandigen zou jarenlang zijn gedoogd, maar het afgelopen jaar zou de fiscus in actie zijn gekomen tegen 1200 zelfstandigen. Daardoor zou met name de thuiszorg voor terminale patiënten in gevaar zijn.

Zelfstandige zorgverleners zijn cruciaal om stervenden te verzorgen, vinden thuiszorginstellingen en vakbond FNV Zelfstandigen. Mensen in loondienst zouden de benodigde thuiszorg niet kunnen leveren. De hulp moet 24 uur per dag en gedurende langere tijd beschikbaar zijn. Mensen in loondienst mogen dat niet.

De Belastingdienst treedt volgens het actualiteitenprogramma nu op tegen de zzp'ers, die zich volgens de dienst schuldig maken aan schijnzelfstandigheid. Zelfstandigen mogen van de wet niet als 'onderaannemer' werken voor thuiszorgorganisaties, die de thuiszorg moeten leveren.

Met name de zorg voor terminale patiënten is moeilijk te plannen. Volgens het Centrum Indicatiestelling Zorg krijgen ruim vijfduizend mensen terminale thuiszorg. Gemiddeld overlijdt een patiënt na zes weken. In de praktijk kan de periode dat iemand thuis moet worden verzorgd uiteenlopen van een dag tot enkele maanden.

In een gezamenlijke reactie laten de ministeries van Financiën, Volksgezondheid en Sociale Zaken aan Nieuwsuur weten dat 'de basis waarop een zorgverlener arbeid verricht, moet aansluiten bij de daadwerkelijke arbeidsrelatie'. Ze staan achter het huidige beleid, maar zouden bereid zijn knelpunten op te lossen.

De helft van de gedupeerde zelfstandigen zou inmiddels in beroep zijn gegaan.

Dam tot Damloper (24) overlijdt na finish

Een 24-jarige man die zondag deelnam aan de Dam tot Damloop is kort na het lopen van de wedstrijd overleden. De man, die deelnam met het bedrijfsteam van de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam, werd volgens de organisatie onwel en overgebracht naar het ziekenhuis. Reanimatiepogingen mochten echter niet baten.

Cees Pronk, adjunct-directeur van organisator Le Champion, spreekt van een 'domper op de dag'. De organisatie was verrast door de zeer jonge leeftijd van de deelnemer die bezweek. In 2009 overleed ook een loper van de Dam tot Damloop. Toen ging het om een man van 39 jaar.

De loop van de Dam in Amsterdam naar de Dam in Zaandam - een afstand van tien Engelse mijl, oftewel zestien kilometer - werd zondag voor de dertigste keer gehouden. In totaal liepen veertigduizend deelnemers de race uit. Ook legden vijfduizend kinderen de route af. De laatste deelnemers finishten omstreeks 17.00 uur.

[Dag 4]League of Legends World Championship

Vandaag was het de laatste dag voor de teams om kans te maken op een hogere klassering. Het was verder een knotsgekke dag met een hoop verrassingen zoals teams die winnen van op papier veel sterkere teams. De volgende games staan gepland voor aankomende woensdag, als poule C en poule D gaan spelen.

Team Solomid - Star Horn Royal Club
In het eerste onderonsje tussen deze twee teams, twee dagen geleden, maakte Team Solomid geen schijn van kans. Nu staat er echter meer op het spel, wint Royal Club dan zijn zij definitief eerste in de poule, terwijl als Solomid wint, zij weer in de race zijn voor de eerste plek. Met de wetenschap dat Team Solomid bij een nederlaag tegen Samsung White moet, begonnen zij wat minder aggressief dan normaal. Toch was het Star Horn dat first blood pakte en daarmee een lichte voorsprong had. In tegenstelling tot de vorige game tussen deze twee, gaf Solomid zich deze keer niet gewonnen en pakten zij al snel de voorsprong, vooral ook door een geweldige dragonsteal en teamfight die daarop volgde. Ondanks de voorsprong was het vooral Royal Club die het initiatief had, vooral op het gebied van warding waren de Chinezen beter. In de vijfenveertigste minuut was dan eindelijk een groot teamfight. Enkel Tristana en Lee Sin overleefden bij Solomid, terwijl bij Royal Club alleen Caitlyn weg liep. Terwijl Lee Sin Caitlyn achterna liep, ging Wildturtle op Tristana naar de basis van Royal Club om het af te maken. Uzi op Caitlyn was op tijd terug om nog wat schade te doen op Tristana, maar was niet snel genoeg om ervoor te zorgen dat de Nexus neer werd gehaald. Door deze overwinning van TSM staan beiden teams op één verlies in de poule en kan er een beslissende wedstrijd te komen om te bepalen wie nummer één wordt. Dan moet TSM echter wel eerst later op de dag winnen van SK Gaming, terwijl Star Horn nog tegen de Taipei Assassins moet.

AHQ e-SPorts Club - Dark Passage
AHQ e-Sports Club kan zich nog steeds plaatsen voor de volgende ronde. Hiervoor moeten zij nog wel twee keer winnen, de eerste horde is Dark Passage, dat nog geen enkele game wist te pakken. Het was AHQ dat first blood pakte, maar omdat Dark Passage beter farmde was het al snel weer precies gelijk in goud. Hierdoor leek deze game misschien toch spannend te worden, maar binnen een kwartier was het al duidelijk dat Dark Passage puntloos naar huis zou gaan, tenzij ze een wonder zouden verrichten. Het Taiwanese AHQ had binnen een kwartier namelijk al negen kills en Dark Passage had hier niets tegenover gezet. Na een halfuur kreeg Dark Passage dan eindelijk haar eerste kill, maar omdat AHQ er toen al 22 had, was dit meer voor de statistieken. Na 34 minuten maakte AHQ het af. Dark Passage had één laatste tactiek, door met zijn allen in de bush te wachten op iemand die langsliep. Aanvankelijk haalde zij Graves dan ook neer, maar zelfs met vier man had AHQ weinig moeite om het complete team van Dark Passage te elimineren.  Tijd om de Nexus neer te halen kregen ze niet, want zodra Janna als laatste doodging bij Dark Passage gaven zij zich gewonnen.

Star Horn Royal Club - Taipei Assassins
Gisteren was al duidelijk dat de Taipei Assassins naar huis konden, nouja ze speelden in eigen stad dus ze zijn al thuis, maar ze liggen wel uit het toernooi. Om toch nog wat eer te redden konden zij van Star Horn Royal Club winnen. Normaal moeilijk, maar misschien nu wat makkelijker nadat Royal Club eerder op de dag haar eerste verlies kreeg tegen Team Solomid. Door dom blijven van Bebe op Tristana kon Royal Club gemakkelijk first blood pakken. Er werden enkele kills gewisseld, maar echt aantrekkelijk was het niet. Omdat Royal Club een stuk beter was in het farmen en het verkrijgen van objectives kregen zij een grote voorsprong. Met slechts negentien kills totaal, waarvan veertien van Royal Club, was dit één van de rustigere games. Dat zal Royal Club echter niet uitmaken, want zij pakten de overwinning.

AHQ e-Sports Club - Edward Gaming
Slechts negentien procent had vertrouwen in AHQ, Edward Gaming was dik favoriet. Edward Gaming pakte snel first blood, maar een retributie kill zorgde voor een nagenoeg gelijke stand. AHQ pakte ook de volgende twee kills, maar omdat Edward Gaming een draak pakte, beter farmde en meer turrets neerhaalde hadden zij toch drieduizend meer goud na twintig minuten. Deze voorsprong bleef lang gelijk, totdat Edward Gaming, zonder ook maar een beetje tegenstand, de baron pakte. De voorsprong stond toen op zo'n zesduizend goud en Edward Gaming leek vastberaden om minimaal een inhibitor te pakken. Het liep echter anders en ondanks dat de inhibitor tower van AHQ neer ging, moest Edward Gaming toch op de vlucht slaan. Na 45 minuten, met slechts tien kills totaal, werd Namei op Lucian, door velen voor het toernooi gezien als één van de beste adc's van de wereld, gepakt door Thresh. Zed killde Lucian en uiteindelijk gingen ook de mid en de top van Edward Gaming dood. Hierdoor had AHQ vrij baan om het af te maken. Ondanks dat Lulu toch vier van de vijf leden van AHQ neerhaalde was het niet genoeg en won AHQ deze game. Tenzij Edward Gaming van het nog ongeslagen Samsung White wint, komt er een herhaling van deze game op het einde van de dag, want beide teams hebben evenveel overwinningen.

SK Gaming - Team Solomid
Team Solomid zit in een flow. Ze hebben eerder op de dag gewonnen van Royal Club en hoeven nu "slechts" van SK Gaming te winnen om een beslissend duel af te dwingen voor de eerste plek in de poule. Dat en het feit dat SK Gaming Europees is en Team Solomid Noord Amerikaans is, want tussen Noord-Amerikaanse en Europese teams is vaak veel strijd, moet genoeg motivatie zijn voor TSM om dit te winnen. Het was al snel duidelijk dat deze game een stuk meer kills zou krijgen dan de vorige tussen AHQ e-Sports Club en Edward Gaming. Door een positioneringsfout kon TSM first blood pakken, maar omdat ze gierig waren gingen zowel de support als de adc van TSM neer, terwijl enkel de support van SK Gaming neer werd gehaald. Dat deze game gelijk op ging werd al snel duidelijk en zelfs in de veertigste minuut was het verschil tussen beiden teams slechts zevenhonderd goud in het voordeel van SK Gaming. Dit was veruit het spannendste potje op de worlds tot nu toe en het duurde dan ook tot de vijftigste minuut tot er een beslissing viel. TSM was weer gierig en ging zonder plan naar de basis van SK Gaming, dat gewoon alle leden levend had. Omdat de TSM spelers verspreid waren was het prijsschieten voor SK Gaming dat zonder ook maar één speler te verliezen het hele team van TSM neerhaalde en daarna ook de Nexus. Door dit verlies wordt Team Solomid tweede in de poule en moet het tegen titelfavoriet Samsung White in de volgende ronde.

Samsung White - Edward Gaming
Edward Gaming moest deze game winnen om zeker te zijn van een plek in de volgende ronde. Dat je dan uitgerekend tegen één van de beste teams van het toernooi moet helpt dan niet mee. Het duurde even voordat de motor van Samsung White ging lopen in deze game, maar toen die eenmaal begon, was die niet meer te stoppen. Het duurde dan ook zeventien minuten voor Edward Gaming om een kill op het bord te zetten, Samsung White had er toen al vier. Ondanks deze kleine opsteker van de eerste kill maakte het voor de verloop van de game niets uit. Samsung White bleef domineren en liet duidelijk zien dat zij het team zijn om naar te kijken. Dat ze zelfs in de fontein van Edward Gaming sprongen voor een kill en er zelfs levend uitkwamen gaf de dominantie van de Zuid-Koreanen aan, die zich opmaken voor Team Solomid in de volgende ronde. Edward Gaming zou door dit verlies gelijk komen met AHQ e-Sports Club en hiervoor komt een beslissingsduel, waarvan de winnaar zal spelen tegen Star Horn Royal Club.

Edward Gaming - AHQ e-Sports Club
Dit was de game voor beide teams. De winnaar gaat door, de verliezer naar huis. Vooraf zou Edward Gaming als favoriet worden gezien maar die rollen zijn misschien wel omgedraaid. Edward Gaming verloor vandaag namelijk al van AHQ en verloor daarnaast ook van Samsung. Terwijl AHQ behalve van Edward Gaming ook van Dark Passage won. Na tien minuten was het Edward Gaming die de leiding pakte door Jinx neer te halen en daarna ook de dragon en een tower. AHQ gaf zich echter niet gewonnen en knokte zich terug in de game. Ondanks dat het even leek dat het weer spannend zou worden pakte Edward Gaming wat kills en stonden ze opeens ruim dertienduizend goud voor op AHQ. In de veertigste minuut, toen Edward Gaming bijna twintigduizend goud voor stond, volgde het beslissende teamfight. Edward Gaming had geen enkele moeite in dit gevecht om AHQ op te rollen en besliste de game. Edward Gaming gaat door naar de volgende ronde om het op te nemen tegen Star Horn Royal Club, terwijl AHQ e-Sports Club naar huis gaat.

Poule A

1. Samsung White* 6 - 0
2. Edward Gaming* 4 - 3
3. Ahq e-Sports Club 3 - 4
4. Dark Passage 0 - 6

Poule B

1. Star Horn Royal Club* 5 - 1
2. Team Solomid* 4 - 2
3. Sk Gaming 2 - 4
4. Taipei Assassins 1 - 5

* is gekwalificeerd voor de knock out fase.

Woensdag gaan we verder als poule C en poule D zullen gaan spelen. In poule C zit onder andere Fnatic en Samsung Blue terwijl in poule D we Alliance vinden, met de Nederlanders Shook en Tabzz.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.