FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Nieuwsarchief
Artikelen van donderdag 24 juli 2014

[EL] Uitslagen tweede voorronde (24/07/2014)

Vandaag werden er 39 wedstrijden gespeeld in de tweede voorronde. De clubs die door gaan moeten nog door twee voorrondes heen om het hoofdtoernooi te bereiken.   

Voor FC Groningen houdt het Europese avontuur op. Ze verloren thuis met 1-2 van Aberdeen. PSV zal het Europese seizoen beginnen tegen SKN Sankt Pölten. De Oostenrijkse club rekende over twee duels af met het Bulgaarse Botev Plovdiv. Na de 2-1 nederlaag in de heenwedstrijd won Sankt Pölten in eigen huis met 2-0. De Spanjaard Daniel Lucas tekende voor beide doelpunten.

Sankt Pölten speelt op het een na hoogste niveau van Oostenrijk. De club mag als verliezend bekerfinalist deelnemen aan de Europa League. PSV begint volgende week donderdag met een thuiswedstrijd. Een week later is de return.

Sankt Pölten is geen onbekende voor PSV. Eerder deze maand oefende de ploeg van Phillip Cocu in Oostenrijk nog tegen de aankomende tegenstander. Dat duel werd door PSV met 1-0 gewonnen door een treffer van middenvelder Oscar Hiljemark.

Thuis Uit Uitslag Agg.
IFK Göteborg (Zwe) Győri ETO FC (Hon) 0-1  3-1 
ND Gorica (Slv) Molde FK (Noo) 1-1  2-5 
FK Zeljezničar (Bos) FK Metalurg Skopje (Mac) 2-2  2-2* 
KKS Lech Poznań (Pol) JK Nõmme Kalju (Est) 3-0  3-1 
Myllykosken Pallo-47 (Fin) FC Dinamo Minsk (WRu) 0-0  0-3 
FH Hafnarfjördur (IJs) FC Neman Grodno (WRu) 2-0  3-1 
Hapoel Beer Sheva (Isr) RNK Split (Kro) 0-0  1-2 
FC Slovan Liberec (Tsj) MFK Košice (Slw) 3-0  4-0 
Tromsø IL (Noo) Víkingur (Far) 1-2  1-2 
KS Flamurtari (Alb) FC Petrolul Ploieşti (Roe) 1-3  1-5 
SV Grödig (Oos) FK Čukarički (Ser) 1-2  5-2 
FK Jagodina (Ser) CFR 1907 Cluj (Roe) 0-1  0-1 
Stjarnan (IJs) Motherwell FC (Sch) 3-2  5-4** 
FC Spartak Trnava (Slv) FC Zestafoni (Geo) 3-0  3-0 
Crusaders FC (NIe) IF Brommapojkarna (Zwe) 1-1  2-5 
FC Groningen (Ned) Aberdeen FC (Sch) 1-2  1-2 
FC Chikhura Sachkhere (Geo) Bursaspor (Tur) 0-0  0-0*** 
FC Koper (Slv) Neftçi PFK (Aze) 0-2  3-2 
AIK Solna (Zwe) Linfield FC (NIe) 2-0  0-1 
Ferencvárosi TC (Hon) HNK Rijeka (Kro) 1-2  1-3 
AC Omonia (Cyp) FK Budućnost Podgorica (Mon) 0-0  2-0 
NK Široki Brijeg (Bos) FK Mladá Boleslav (Tsj) 0-4  1-6 
Saint Johnstone FC (Sch) FC Luzern (Zwi) 1-1  2-2*** 
FC Zorya Luhansk (Oek) KF Laçi (Alb) 2-1  5-1 
Sligo Rovers (Ier) Rosenborg BK (Noo) 1-3  3-4 
FC Shakhter Karagandy (Kaz) FK Atlantas (Lit) 3-0  3-0 
FK Haugesund (Noo) FK Sarajeo (Bos) 1-3  2-3 
Zawisza Bydgoszcz (Pol) SV Zulte Waregem (Bel) 1-3  2-5 
FC Krasnodar (Rus) JK Sillamäe Kalev (Est) 5-0  9-0 
FC Zimbru Chisinau (Mol) PFC CSKA Sofia (Bul) 0-0  1-1* 
FC Shakhtyor Soligorsk (WRu) Derry City FC (Ier) 5-1  6-1 
FC Vaduz (Lie) Ruch Chorzów (Pol) 0-0  2-3 
Hapoel Tel-Aviv (Isr) FC Astana (Kaz) 1-0  1-3 
FK Vojvodina (Ser) FK AS Trenčín (Slw) 3-0  3-4 
Diósgyőri VTK (Hon) PFC Litex Lovech (Bul) 1-2  3-2 
SKN St Pölten (Oos) PFC Botev Plovdiv (Bul) 2-0  3-2 
Asteras Tripolis FC (Gri) RoPS Rovaniemi (Fin) 4-2  5-3 
HNK Hajduk Split (Kro) Dundalk FC (Ier) 1-2  3-2 
Esbjerg fB (Den) FC Kairat Almaty (Kaz) 1-0  2-1 
İnter Bakı PİK (Aze) IF Elfsborg (Zwe) 0-1  1-1*** 

* door op uitdoelpunten
** door na verlenging
*** door na strafschoppen

Van Gerwen wint in slotfase op World Matchplay van Chisnall

Michael van Gerwen staat in de halve finale van de World Matchplay in Blackpool. De Brabander heeft pas in de slotfase weten af te rekenen met Dave Chisnall. Het werd 16-12. Tot 12-12 ging het gelijk op. 

Chisnall kwam 3-0 voor toen Van Gerwen met een 145-finish zijn eerste leg pakte. Op 4-4 van de wereldkampioen weer langszij. Op 6-5 gooide Van Gerwen 130 uit om een gaatje te slaan. Op 9-7 was het Chisnall die de break weer ongedaan wist te maken. 

Beide darters waren zeer aan elkaar gewaargd en tot 12-12 ging het gelijk op. Met een 129-finish op de bull werd het 13-12 voor Mighty Mike en via tops 14-12 en het definitieve gat was geslagen. Van Gerwen had een gemiddelde van 102,72 waar Chisnall gemiddeld 99.46 noteerde.

Van Gerwen treft in de halve finale Simon Whitlock. The Wizard was met 16-12 te sterk voor James Wade. Morgen zijn er nog twee kwartfinales. Gary Anderson treft Adrian Lewis en Phil Taylor speelt tegen Wes Newton. 

In-engine conceptbeelden Unreal Tournament

Tijdens een community livestream zijn de eerste conceptbeelden van Unreal Tournament getoond. Het gaat hier om in-engine 'werkende concept art', niet een volledig werkende map. Het is een heldere map zodat personages duidelijk te zien zijn. Epic luistert naar de community tijdens de ontwikkeling van de game.

Unreal Tournament moet helder worden, niet een verzameling van duistere gangetjes waarin je personages alleen kunt herkennen aan een rode gloed. Spelers willen de personages zelf zien, maar willen tegelijkertijd ook gebruik kunnen maken van de schaduwen om zich te verstoppen.

Epic is nu dus nog aan het experimenteren om de balans tussen licht en donker te vinden. Niet alle maps worden zo licht als de map die kort wordt getoond, maar Epic wil zeker geen duistere, grungy game maken zoals Gears of War en Unreal Tournament 3. Er komt een mix van lichte, donkere en kleurige maps.

De beelden tonen waar de engine tot in staat is en de kwaliteit moet nog beter worden dan wat er te zien is. Voor de rest worden er nog veel vragen van de community beantwoord.

Marcouch veroordeelt Hamas demotuig

Ahmed Marcouch heeft in Wildersstijl laten weten dat het antisemitische Palestijnse nazituig dat vandaag in Den Haag aan het brallen was opgespoord en gestraft dient te worden. De PVV Den Haag is het met hem eens en heeft Raadsvragen gesteld.

Behalve het gebruikelijke Palestijnse gejoel als 'Kankerjoden', 'Joden moeten dood' en 'Joden moeten terug naar het riool waar ze uit zijn gekomen', werden er ook journalisten bedreigd die verslag deden van deze uitermate vredig verlopen demonstratie. Dat zijn althans de woorden van de Haagse burgervader Van Aartsen op Omroep West. Er zijn geen grenzen overschreden aldus een tevreden Jozias van Aartsen. Eerder heeft Van Aartsen te kennen gegeven dat de gemeente Den Haag intolerantie kei en echt keihard zal aanpakken; dit naar aanleiding van blank tuig dat geen buitenstaanders in hun wijk Duindorp wilde dulden.

Onder anderen verslaggeefster A. Nanninga van GeenStijl werd uitgemaakt voor hoer en had het onmetelijke geluk dat een  pro-Palestijnse demonstrant met een gouden hart haar beloofde dat hij haar telefoon zou stelen en bij haar zou inbreken om een potje te komen pissen in haar slaapkamer. De aanleiding voor deze liefdevolle avances was dat de verslaggeefster gewoon haar werk deed; namelijk de demonstratie verslaan  en foto's maken. Iets waar de aanhangers van Allah wel vaker problemen mee hebben, zoals al eerder is gebleken. Marcouch laat zien het in ieder geval beter te begrijpen dan de niet ter plaatse aanwezige Jozias van Aartsen.

Er waren overigens ook slechts zes politieagenten ter plaatse, hetgeen een overduidelijke onderbemensing bleek te zijn. De politie restte daardoor niets anders dan de bedreigde verslaggeefster Nanninga te ontzetten en weg te geleiden naar het politiebureau, in plaats van het strafbare feiten plegende tuig op te pakken en het OM in te lichten. Nanninga werd namelijk ook nog eens belaagd en bekogeld door enkele demonstranten. Uiteindelijk werd de verslaggeefster er door de politie zelfs van beticht onrust te veroorzaken.

De demonstratie bestond uit ongeveer honderd feestvarkens die - feestelijk omhangen met de bekende sjaaltjes - het geheel nog eens opluisterden door met de bekende zwarte ISIS-vlaggen voorzien van de in het Arabisch opgestelde witte tekst te zwaaien. Ook werden er volgens journalist Frank Verhoef leuke spelletjes gedaan als 'Wie niet springt is een Jood'. Foto's en filmpjes van het Haags-Palestijnse feest in de shariadriehoek zijn te vinden in het bronartikel.

Hateboer schuldbewust: "Dat geeft de doorslag"

Hans Hateboer zal met weinig plezier terugdenken aan de uitschakeling door Aberdeen (1-2 nederlaag). De verdediger van FC Groningen speelde donderdagavond een negatieve hoofdrol.

Bij een 0-0 tussenstand hief Hateboer buitenspel op, waardoor Eric Botteghin zich uiteindelijk genoodzaakt zag om aan de noodrem te trekken. De Braziliaanse verdediger haalde aanvaller Jonny Hayes neer, en zag Adam Rooney vanaf elf meter voor de openingstreffer tekenen.

Na afloop stak Hateboer de hand in eigen boezem. "Volgens mij hief ik buitenspel op. Ik bleef drie meter achter de andere verdedigers hangen. Dat is gewoon dom", baalde hij tegenover FOX Sports. "Ik vond dat we verder aardig verdedigden, maar deze fouten geven de doorslag."

Ook Michael de Leeuw deed weinig moeite om zijn teleurstelling te verbergen. De 27-jarige middenvelder had in de tweede helft de gelijkmaker op zijn schoen, maar faalde oog in oog met doelman Jamie Langfield. 

"Als ik die bal gewoon in de hoek schiet, dan staat het 2-2", aldus De Leeuw. "Dat moest gewoon een honderd procent doelpunt zijn. Zo'n bal moet erin. Als dat niet lukt heb je wel een flink baalmomentje, maar dan hoop je al snel dat er nog een mogelijkheid komt."

Die mogelijkheden kwamen er genoeg, maar gescoord werd er niet meer in de Euroborg. Met name via uitblinker Tjaronn Chery stichtte FC Groningen nog gevaar, zonder daarvan de vruchten te plukken.

Nederlandse robots winnen WK-finale

De robots van de TU Eindhoven hebben donderdag in de Braziliaanse stad João Pesso het wereldkampioenschap voetbal gewonnen. De Nederlandse machines versloegen hun Chinese tegenstanders met 3-2. Dat meldde het team van (oud-)studenten en medewerkers van de TU/e op Twitter.

De Nederlandse robots kwamen in de finale nadat ze donderdagmiddag de Portugese selectie uit Aveiro met 2-1 hadden verslagen.

Volgens een woordvoerder van het Nederlandse team begonnen de robots uit Eindhoven de wedstrijd voortvarend. Snel kwamen ze op een 2-0 voorsprong. Daarna kwamen de Chinezen sterk terug en maakten ze twee doelpunten. Daar bleef het wat betreft de Chinese tegenstand bij. Uiteindelijk wisten de Hollandse machines de match af te maken.

Vooral de keepende robot is effectief gebleken. "We hadden hem uitgerust met een extra camera waardoor hij ook hogere ballen wist te stoppen", aldus de zegsman.

Nadat een vriendschappelijke wedstrijdje tegen mensen van vlees en bloed was gespeeld, volgde de prijsuitreiking.

Nederlandse robots winnen WK-finale
Nederlandse robots winnen WK-finale (Foto: ANP)

Australische zwemsters pakken wereldrecord op 4x100 vrij

De Australische zwemsters Bronte Campbell, Melanie Schlanger, Emma McKeon en Cate Campbell hebben vanavond tijdens de Commonwealth Games in Glasgow het wereldrecord op de 4x100m vrijeslag verbroken. Met 3.30,98 waren zij een kleine seconde sneller dan het vorige wereldrecord, wat in Nederlandse handen was. Die tijd stamde nog uit het 'verbodenpakkentijdperk'.

Bronte Campbell opende in 53.15, gevolgd door Schlanger in 52.76, McKeon in 52.91 en Cate Campbell sloot af met 52.16. 

Tweede werd het team uit Engeland in 3.35,72. De bronzen medaille mag worden opgehaald door de Canadese zwemsters, zij finishten in een tijd van 3.40,00. 

Ebecilio volgt Donald naar Rusland

Lorenzo Ebecilio speelt komend seizoen in de Russische Premier Liga. De oud-Ajacied vervolgt zijn carrière bij promovendus FK Mordovia Saransk. Dat meldt de club op de website. Vorige week nam de Russische club al Mitchell Donald over van Roda JC.

Ebecilio kwam het afgelopen seizoen uit voor FC Qabala uit Azerbeidzjan. Daar scoorde de buitenspeler drie keer in 32 wedstrijden. Daarvoor verbleef hij een seizoen in Oekraïne bij Metallurg Donetsk. Ebecilio begon zijn loopbaan bij Ajax. In Amsterdam kwam hij tot negen goals in 38 duels.

Havenga: "Nu willen we goud"

De Nederlandse waterpolovrouwen bereikten vandaag de finale van het Europees kampioenschap door Italië te verslaan. Bondscoach Arno Havenga was uiteraard dolgelukkig.

"Dit is echt fantastisch, we hebben nu zilver, maar we willen goud. Er is ook alle reden tot euforie. Straks gaat de knop om naar de finale tegen Spanje, maar dit mogen we zeker wel even vieren," aldus Havenga, die ook trots was op zijn nog jonge ploeg. "Dit is het succes van het collectief. De meiden hebben ook enorm volwassen gedrag getoond. Ze maken elkaar alleen maar sterker. De eerste twee periodes vond ik ons de betere, maar Italië kreeg steeds meer de touwtjes in handen."

Uiteindelijk leken de Italiaanse dames op weg naar de zege, maar Nederland ontsnapte door een penalty in de laatste seconden van de wedstrijd. "Gelukkig kregen we op het laatst een kadootje, met die strafworp, daarna hebben we het geweldig afgemaakt." Voor de finale verwacht de bondscoach dat het wederom lastig gaat worden: "We hebben hier voor de halve finales nog een paar oefensetjes gespeeld. Ik hoef die meiden ook zeker niet op scherp te zetten. Maar Spanje is de wereldkampioen, dus het zal zeker een pittige strijd worden."

[EL] Uitslag FC Groningen - Aberdeen

FC Groningen is in de tweede voorronde van de Europa League uitgeschakeld. Het elftal van trainer Erwin van der Looi verloor in de eigen Euroborg met 2-1 van Aberdeen. Dat was na de 0-0 in de heenwedstrijd voldoende voor de Schotten om door te gaan. Het was voor het eerst in zeven seizoenen dat Groningen weer actief was in Europa.

Groningen had een aardige uitgangssituatie uit de eerste wedstrijd meegenomen, maar wist ook dat het moest oppassen voor een Schots doelpunt. In een uitverkochte Euroborg begon Groningen voorzichtig. De aanvallers kregen weinig klaar tegen de sterke verdediging van Aberdeen.

De Schotten loerden op de counter en kregen halverwege de eerste helft in de omschakeling een strafschop. Jonny Hayes mocht op randje buitenspel vertrekken en werd ten val gebracht door Eric Botteghin. De toegekende strafschop werd benut door Adam Rooney. Niet veel later kon dezelfde Rooney door op doelman Sergio Padt. Zijn lob belandde op de lat, waarna de rebound een prooi was voor Niall McGinn.

Door de 2-0 achterstand moest Groningen drie keer scoren om de derde voorronde te bereiken. Kort voor rust verkleinde de thuisploeg de achterstand door een fraaie treffer. Maikel Kieftenbeld kopte een diepe pass van Rasmus Lindgren achter doelman Jamie Langfield.

Ook Michael de Leeuw kon het tij voor Groningen niet keren (Pro Shots/Jan Kanning)

Na rust gooide trainer Van der Looi alles op de aanval. Jarchinio Antonia en Michael de Leeuw kwamen in de ploeg voor Kieftenbeld en de onzichtbare Danny Hoesen. De aanvallende speelstijl leverde ook kansen op, maar de volledig vrijstaande De Leeuw vond Langfield op zijn weg. Ook een afstandsschot van Tjaronn Chery was een prooi voor de Schotse doelman.

Door de nederlaag zit het Europese avontuur er voor Groningen al na een ronde weer op. Daardoor zijn er nog vijf Nederlandse clubs actief in Europa. Dat zijn Ajax, Feyenoord, PSV, FC Twente en PEC Zwolle.

Obsidian wil nog steeds KOTOR 3 maken

Veel werknemers van Obsidian zijn grote fans van Star Wars. Elke paar maanden komt dan ook de mogelijke ontwikkeling van Knights of the Old Republic 3 ter sprake. De gesprekken zijn niet zo serieus, maar het is duidelijk dat KOTOR een geliefde game is in de studio.

"Ik denk dat er heel veel mensen zijn in de studio die Knights of the Old Republic 3 willen maken," zegt Josh Sawyer, een project director van Obsidian. "In het verleden richtte LucasArts zich op extreme blockbusters. Hoewel de Knights of the Republic-serie best succesvol was, leek het erop dat het niet succesvol genoeg was voor een nieuw deel."

Dat is echter een lange tijd geleden. "Ik weet zeker dat er nu weer genoeg interesse is in een project zoals KOTOR," voegt Sawyer toe.

"Het is iets wat elke drie tot zes maanden terugkomt. Het onderwerp komt naar boven en we praten erover. Het is niet erg serieus. We zeggen alleen maar 'zou het niet cool zijn als?', en dan brengen we allemaal ideeën naar voren over wat we zouden kunnen doen," zegt lead producer Brandon Adler.

Feargus Urquhart, topman van Obsidian, zei vorig jaar dat hij wachtte op het juiste moment om een nieuw Star Wars-idee te pitchen bij Disney. Hij zou een game willen maken over de periode tussen Episode 3 en 4, de val van de Republic.

Oranje onder 19 naar EK-finale

Het Nederlands elftal voor speelsters onder negentien jaar heeft donderdag de finale van het EK bereikt. De ploeg van bondscoach André Koolhof won in het Noorse Mjondalen met 4-0 van Ierland. Vivianne Miedema, die vanaf komend seizoen bij Bayern München speelt, had een groot aandeel in de zege met drie doelpunten en een assist.

De 18-jarige Miedema speelde ook al elf interlands in het grote Oranje en was een plaag voor de Ierse verdediging. In de vierde minuut tekende de aanvalster voor de 1-0 en nog voor rust gaf ze de voorzet bij de goal van Jeslynn Kuijpers. Na rust voegde Miedema daar nog twee treffers aan toe.

Het is voor het eerst in de geschiedenis dat de Nederlandse voetbalsters in deze leeftijdscategorie de EK-finale halen. In de eindstrijd neemt Oranje het op tegen Spanje dat met 2-0 te sterk was voor gastland Noorwegen.

Onderzoekers bijgestaan door marechaussee

Onderzoekers die zich vanaf vrijdag bevinden op de plek waar vlucht MH17 is neergestort, worden bijgestaan door veertig onbewapende marechaussees. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) donderdagavond gezegd op een persconferentie. De marechaussees zullen onder meer helpen met het zoeken naar slachtoffers in het oosten van Oekraïne.

Rutte vertelde dat vrijdag twee medewerkers van het Landelijk Team Forensische Opsporing naar het rampgebied gaan om onderzoek te doen. Vanuit Charkov zal een team van zeven mensen afreizen. Zaterdag en zondag komen daar in totaal nog eens veertien bij. Het team wordt bijgestaan en geholpen door veertig marechaussees.

Volgens de premier is het kabinet een aantal opties aan het uitwerken die een stabiele omgeving moet creëren waarin de onderzoekers in alle rust en veiligheid hun werk kunnen doen. "Het kabinet moet behoedzaam opereren, maar tegelijkertijd met haast en urgentie", aldus Rutte.

Hij vertelde verder dat tot nu toe 203 bodybags zijn geteld en dat ten minste tot en met zaterdag stoffelijke overschotten naar Nederland worden overgebracht. "Dat gebeurt met dezelfde waardigheid en hetzelfde respect als woensdag en donderdag." Het aantal bodybags geeft volgens Rutte overigens geen zekerheid over het aantal geborgen lichamen.

[vid] 'Russen schieten op Oekraïne'

Volgens het buitenlandministerie van de VS worden Oekraïense regeringstroepen vanuit Rusland onder vuur genomen. Bewijs daarvoor zou inmiddels zijn verzameld, maar is nog niet vrijgegeven. Dat meldt het ANP. 

Al meerdere malen beweerde de Kiev-regering de afgelopen week dat er Russische artilleriegranaten en raketten de grens over vlogen richting (West-) Oekraïense troepen. Voor het afvuren van artilleriegranaten lijkt nu bewijs te zijn gevonden.

Ook zouden de Russen volgens de Amerikanen voornemens zijn 'zwaardere en krachtigere' raketlanceerinstallaties aan de separatisten te gaan leveren. Woordvoerder Marie Harf: "We hebben nieuwe bewijzen dat de Russen zwaardere en krachtigere raketlanceersystemen die meerdere raketten tegelijk afvuren willen leveren aan de separatisten in Oekraïne en hebben bewijs dat Rusland artillerie afvuurt vanuit Rusland zelf op Oekraïense militaire posities."

Daarnaast meldden de VS gisteren al dat het bewapenen, bevoorraden en trainen van de rebellen de afgelopen dagen gewoon door ging. Onder andere gepantserd materiaal en afweergeschut zouden de grens over gereden zijn.


Pro-Westerse Oekraïense YouTubekanalen uploaden al weken filmpjes als het bovenstaande, waarop beelden te zien zouden zijn van de Russische artillerie-aanvallen.

Russische oppositieleider veroordeeld tot strafkamp

De Russische oppositieleider Sergej Oedaltsov is donderdag tot vier en een half jaar strafkamp veroordeeld. Dat heeft een hof bepaald. Oedaltsov werd met zijn politieke bondgenoot Leonid Razvozzjajev aangeklaagd voor hun rol in de protesten na de presidentsverkiezingen in 2012, die gewonnen werden door Vladimir Poetin.

Vanwege de 'ernst van de misdaad' mag het tweetal hun straf niet uitzitten in een gevangenis, maar moeten zij dwangarbeid verrichten in een zogeheten 'heropvoedingskamp'. De beide activisten hebben de beschuldigingen altijd ontkend.

Het tweetal werd in oktober 2012 opgepakt nadat een tv-zender een documentaire had uitgezonden waaruit zou blijken dat de twee overleg hadden gevoerd met een buitenlandse politicus. Die zou geld hebben geboden voor protesten tegen Poetin.

Roma slaat weer slag op transfermarkt

Kevin Strootman en Urby Emanuelson krijgen gezelschap van Davide Astori. De 27-jarige centrumverdediger komt over van Cagliari. Die overstap is in eerste instantie van tijdelijke aard, maar Roma heeft de mogelijkheid om de huurperiode van een jaar volgend jaar zomer om te zetten in een definitieve transfer. Dat meldt Cagliari via de officiële kanalen.

"De club maakt hiermee bekend Davide Astori te laten vertrekken naar AS Roma. Het betreft een verhuurperiode van een jaar, met een optie tot koop", zo luidt de officiële verklaring van de club uit Sardinië.

Onlangs zette Astori nog zijn handtekening onder een nieuw contract dat hem voor drie seizoenen aan Cagliari zou binden, maar die verbintenis weerhoudt de Italiaanse verdediger er niet van om zijn geluk voor minimaal een jaar in de hoofdstad te beproeven. "Ik ben hier zes jaar lang geweest, en ben opgegroeid en volwassen geworden hier op Sardinië", liet Astori zich eerder deze week nog ontvallen. "Ik wil mijn dankbaarheid aan Cagliari tonen. Ik ben voorzitter Tommaso Giulini dankbaar. We hebben deze beslissing samen genomen."

Astori is niet de eerste nieuweling die Roma-trainer Rudi Garcia in het nieuwe seizoen tot zijn beschikking heeft. Eerder maakten Ashley Cole, Seydou Keita, Juan Iturbe en Emanuelson al de overstap naar Rome.

PSV speelt gelijk bij Hertha

PSV heeft in een oefenwedstrijd tegen Hertha BSC met 1-1 gelijkgespeeld. In Berlijn werden beide doelpunten gemaakt door een Nederlander. John Heitinga scoorde voor zijn nieuwe Duitse werkgever, Luuk de Jong nam met zijn eerste treffer in Eindhovense dienst de gelijkmaker voor zijn rekening.

PSV kreeg tegen de nummer elf van de Bundesliga na een klein kwartier een strafschop tegen. Jeroen Zoet stopte het schot van Jens Hegeler, maar vervolgens was hij kansloos op de inzet van Heitinga. Vijf minuten voor tijd scoorde De Jong op aangeven van Adam Maher.

PSV speelde in Berlijn nog zonder de WK-gangers Memphis Depay, Georginio Wijnaldum en Santiago Arias. Volgende week speelt de ploeg van Phillip Cocu de eerste officiële wedstrijd van het seizoen in de derde voorronde van de Europa League.

Vangrail Coentunnel moet levens redden

De gerenoveerde Coentunnel wordt drie dagen na de opening al aangepast. De paaltjes tussen twee rijbanen worden vervangen door een stalen vangrail. Weggebruikers zorgden voor levensgevaarlijke situaties door vlak voor de tunnel van rijbaan te wisselen. Dat laat een woordvoerder van Rijkswaterstaat weten.

De stalen vangrail wordt donderdagavond geplaatst en moet het verkeer van de A8 en A10 scheiden. De Verkeersinformatiedienst constateerde dat automobilisten die op de A8 voor de Coentunnel in de file stonden, makkelijk een doorsteek naar de rijbaan van de A10 maakten. "Dat zorgt voor chaos en onveilige situaties", zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

De Coentunnel werd maandag officieel geopend. De oude en de nieuwe Coentunnel zijn aan elkaar gekoppeld. Het verkeer dat vanaf de A8 komt, rijdt over twee rijstroken door de oude tunnel. Automobilisten op de A10 rijden door de nieuw gebouwde tunnel.

EU breidt Oekraïne-sanctielijst uit

De Europese Unie heeft donderdag 33 namen toegevoegd aan de sanctielijst wegens betrokkenheid bij de onrust in Oost-Oekraïne. Dat hebben de ambassadeurs van de 28 EU-lidstaten donderdag in Brussel besloten.

Het gaat om 15 personen en 18 'entiteiten', waaronder bedrijven, uit Rusland en Oekraïne. Zij worden bestraft omdat ze de Oekraïense soevereiniteit hebben ondermijnd door de Russische annexatie van de Krim en de rebellie in Oost-Oekraïne te bevorderen. Hun tegoeden op banken in de EU worden bevroren en ze krijgen een inreisverbod.

De namen zijn nog niet bekend gemaakt, maar Russische media zeggen dat de Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov erop staat. De afgelopen maanden zijn veel pro-Russische Tsjetsjenen naar Oost-Oekraïne getrokken om tegen het regeringsleger te vechten.

Ook enkele naaste medewerkers van de Russische president Vladimir Poetin worden genoemd, zoals voorzitter Nikolaj Patroesjev van de Russische Veiligheidsraad en het hoofd van de geheime dienst FSB, Aleksandr Bortnikov.

ISIS laat vrouwen in Irak besnijden

De Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIS) heeft opdracht gegeven om vrouwen tussen 11 en 46 in de Iraakse stad Mosul te besnijden. Dat hebben de Verenigde Naties donderdag gemeld.

De extremistische groepering ISIS zou een fatwa hebben uitgevaardigd, een religieus decreet, met de opdracht tot de genitale verminkingen over te gaan. "Dit is iets geheel nieuws voor Irak, met name in dit gebied, en er moet iets aan gedaan worden", liet Jacqueline Badcock van de VN weten. Volgens haar gaat het in tegen de wil van de Iraakse bevolking en de vrouwen in het gebied.

Strijders van ISIS, dat zich inmiddels Islamitische Staat noemt, veroverden Mosul begin juni.

Maximumsnelheid rouwwegen omlaag

Automobilisten die vrijdag de rouwstoet van Eindhoven Airport naar Hilversum tegemoet rijden op de A2 en A27 mogen niet harder rijden dan 70 kilometer per uur. Dat meldt Rijkswaterstaat. De weghelft waar de lijkwagens op rijden is, net als een dag eerder, deels afgesloten.

Het passeren van de colonne met lijkwagens die de lichamen van slachtoffers van vlucht MH17 vervoerde, zorgde woensdag voor onveilige situaties. Veel weggebruikers reden langzamer of stopten op rij- of vluchtstroken.

VN-chef veroordeelt Israëlische aanval op school

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon heeft de aanval van het Israëlische leger op een school in de Gazastrook donderdag veroordeeld. Bij de beschieting kwamen zeker vijftien mensen om het leven. De school wordt beheerd door de VN.

"De aanval van vandaag onderstreept wederom de noodzaak dat het moorden moet stoppen en wel nu", zei Ban. Hij riep Israël en Hamas op zich bij het conflict aan het internationaal recht te houden en 'de onschendbaarheid van het menselijk leven' te respecteren.

Bij de aanval, die donderdag plaatshad, raakten ook 150 mensen gewond. Volgens Palestijnse hulpdiensten zochten honderden mensen dekking in de school in Beit Hanoun tegen de aanhoudende beschietingen.

Eerder deden berichten de ronde dat militante groepen raketten in de school hadden geplaatst, die vervolgens kwijt waren geraakt. Het is de vierde keer sinds het begin van het Israëlische offensief dat een VN-gebouw wordt getroffen.

Nederlandse Apaches zoeken naar toestel Air Algérie

Twee Nederlandse Apache-gevechtshelikopters helpen in Mali met de zoektocht naar het donderdag vermiste vliegtuig van Air Algérie. De Apaches zijn aan het begin van de avond vanaf het Nederlandse kamp bij de stad Gao opgestegen, meldt het ministerie van Defensie.

Het toestel met 116 mensen aan boord verdween eerder op de dag van de radar. Ongeveer de helft van de passagiers is Frans. Het vliegtuig is vermoedelijk verongelukt, zei de Franse minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius. Het onherbergzame noorden van Mali wordt met vliegtuigen afgezocht. Daarbij zijn ook twee Franse straaljagers ingezet.

De Verenigde Naties heeft hulp aangeboden bij het zoeken naar het vliegtuig en Nederland is momenteel in Mali voor de VN-missie Minusma. Er zijn ongeveer 370 militairen in Gao gestationeerd. Ook staan er vier Apache-gevechtshelikopters.

Vitesse is verdachtmakingen beu en nodigt KNVB uit

Vitesse heeft afkeurend gereageerd op het besluit van de KNVB om de overname van de Arnhemse club in 2010 nader te onderzoeken. De Nederlandse voetbalbond acht een hernieuwd onderzoek noodzakelijk, naar aanleiding van een publicatie in Voetbal International.

Het weekblad meldde onlangs dat Roman Abramovic wel degelijk een rol heeft gespeeld bij de overname van Vitesse in 2010. Die rol van de eigenaar van Chelsea is door Vitesse altijd ontkend.

De KNVB startte al eerder een onderzoek naar de overname, en vond toen niets dat niet door de beugel kon. Omdat VI onlangs aangaf dat de voetbalbond destijds misleid is door Vitesse, zal de KNVB een nieuw onderzoek instellen.

Op de burelen van Vitesse is met groot ongenoegen kennisgenomen van dat besluit van de KNVB. "Vitesse is de verdachtmakingen aan haar adres beu", schrijft de club via de officiële kanalen. "Daarom nodigt de clubleiding van Vitesse de KNVB uit om in gesprek te gaan om alle eventuele onduidelijkheid weg te nemen en voornamelijk de onwaarheden uit de wereld te helpen."

Volgens Vitesse zijn de aantijgingen van Voetbal International ongegrond. "Diverse media en personen publiceren suggestief over Vitesse en doen dit zonder wederhoor te plegen. Om verdere verspreiding van onwaarheden omtrent de bestuurlijke structuur, ook wel governance genoemd, te voorkomen geeft Vitesse graag tekst en uitleg aan de KNVB."

"Vitesse herkent zichzelf niet in de eenzijdige analyses en conclusies van diverse media. Vitesse benadrukt dat het altijd aan de normen en eisen van de KNVB heeft voldaan en dit blijft doen."

Waterpolosters naar finale EK

De Nederlandse waterpolovrouwen hebben zich geplaatst voor de finale van het EK. In Boedapest was de ploeg van Arno Havenga na strafworpen te sterk voor Italië. Na reguliere speeltijd stond het 8-8. In de finale neemt Oranje het zaterdag op tegen Spanje, dat eerder op donderdag gastland Hongarije met 9-8 versloeg.

Nederland begon sterk en kwam twee keer op voorsprong, maar moest daarna het initiatief aan Italië laten. In het tweede kwart kwamen de Italiaansen drie keer een doelpunt voor, maar had Oranje telkens een antwoord voor een 5-5 stand na twee kwarten.

Italië liep in de derde periode uit naar 7-5, maar door Lieke Klaassen en Nomi Stomphorst werd het opnieuw gelijk. Een lob van Federica Radicchi leek de wedstrijd te beslissen, maar Oranje toonde veerkracht. Keepster Debby Willems stopte een penalty, waarna Smit zeven seconden voor tijd uit een penalty voor 8-8 zorgde.

In de beslissende penaltyserie toonde Oranje opnieuw veerkracht. Smit en Vivian Sevenich misten namens Nederland, maar Willems stopte ook twee strafworpen. Amarens Genee benutte haar tweede penalty, waarna Roberta Bianconi op de lat schoot.

Nederland werd in het verleden vier keer Europees kampioen. De laatste winst dateert van 1993. In 2008 pakte Oranje de olympische titel.

[Tour] Boom krijgt knuffel van Ten Dam

Laurens ten Dam kwam donderdag in de laatste bergetappe van de Tour de France met de schrik vrij. De Belkin-renner reed kort na de top van de Tourmalet lek, maar ploeggenoot Lars Boom schoot te hulp. "Lars krijgt straks een knuffel van me", zei hij tegen de NOS.

Ten Dam reed naar eigen zeggen een superklim, toen het in de eerste bocht van de afdaling mis ging. "Ik had vooraan een afloper. Steven Kruijswijk was al door, dus die kon mij niet helpen. Toen had ik zo veel geluk dat Boom terugviel uit de kopgroep. Hij gaf mij zijn voorwiel en kwam zelf gelukkig ook snel terug."

Boom, een uitstekend daler, slaagde erin zijn kopman terug te brengen naar de groep met favorieten. "Dat ik terug was was wel even een opluchting", stelt Ten Dam, die in het gezelschap van onder anderen Bauke Mollema de Hautacam opreed en zijn achtste plaats in het klassement met succes verdedigde.

[Tour] Jury haalt Rojas uit koers

Jose Joaquin Rojas is donderdag tijdens de achttiende etappe uit de Tour de France gezet. De Spanjaard van Movistar werd bestraft omdat hij in de afdaling van de Tourmalet te lang achter de auto's bleef hangen. De heeft de jury via de Tourradio bekendgemaakt.

Rojas stond in het klassement op de 44e positie met een achterstand van bijna twee uur op geletruidrager Vincenzo Nibali.

De verwijdering van Rojas betekent dat er nog 164 renners in koers zijn. Heinrich Haussler van IAM Cycling ging donderdag niet meer van start voor de achttiende etappe tussen Pau en Hautacam.

Go Ahead Eagles moet Lambooij missen

Go Ahead Eagles kan de komende weken niet beschikken over Lars Lombooij. De middenvelder moet vrijdag een operatie aan zijn knie ondergaan, meldt de eredivisionist uit Deventer. Hij raakte dinsdag geblesseerd in een oefenduel tegen sc Heerenveen.

De 26-jarige Lambooij liep een klein scheurtje in de binnenmeniscus op. Hij lijkt het eerste competitieduel van Go Ahead tegen FC Groningen op 10 augustus te moeten missen.

"Triest voor ons en vooral ook voor Lars, die heel sterk bezig was, een goede voorbereiding draaide", laat coach Foeke Booy weten. "Pure pech, de blessure kwam door contact met een tegenstander. We hopen dat hij voorspoedig herstelt." Lombooij kwam vorig seizoen tot 23 optredens in de Eredivisie.

[Tour] Tevreden Mollema: mijn beste bergrit

Bauke Mollema had in de laatste Pyreneeënetappe van de Tour de France goede benen. "Dit is het niveau dat ik heb en vandaag kwam het er eindelijk uit", vertelde de opgetogen Groninger, die als zevende finishte op Hautacam, voor de camera van de NOS. "Het was verreweg mijn beste bergrit."

Mollema voelde zich de afgelopen dagen steeds sterker worden. "Het moraal was na gisteren natuurlijk ook beter", doelde hij op zijn succesvolle ontsnapping in de zeventiende etappe. "Ik wilde er keihard voor vechten om die zevende plaats nu vast te houden. Het was een zware klim, maar ik kon heel goed mee."

De kopman van Belkin bleef in het spoor van ploeggenoot Laurens ten Dam en de Tsjech Leopold König, die de Nederlanders op de hielen zit in het klassement. Een andere concurrent Haimar Zubeldia, die nu tiende staat, moest passen.

[Tour] Majka stelt bolletjestrui veilig

Rafal Majka is na de laatste Pyreneeënrit in de Tour de France verzekerd van de winst van het bergklassement. De Pool van Tinkoff-Saxo eindigde op de slotklim naar Hautacam als derde en hield zo Vincenzo Nibali achter zich in de strijd om de bolletjestrui. Hij hoeft nu alleen de Tour nog maar uit te rijden.

Majka staat na donderdag op 181 punten, geletruidrager Nibali vergaarde dertien punten minder. Het verschil is in de laatste drie dagen niet meer te overbruggen. De nummer drie Joaquim Rodriquez volgt met 112 punten op gepaste afstand.

Majka won deze Tour twee bergetappes en mag zich nu de beste klimmer noemen. De Pool won de veertiende rit naar Risoul en de zeventiende etappe naar Pla d'Adet.

'MH17 straf van God'

Het kon en mocht natuurlijk niet uitblijven. Gewoontegetrouw wanneer er een ramp heeft plaatsgevonden, zijn er altijd relikneuzen die niet te beroerd zijn om de nabestaanden nog een extra trap na te geven. Ook bij de ramp van de MH17 blijft dit uiteraard niet uit. Volgens enkele relidioten is het drama te wijten aan een straf van god.

God houdt er namelijk niet van wanneer er drank geserveerd wordt in een vliegmachine. En wanneer de stewardessen dan ook nog in ongepaste kledij een drank rondbrengen die haram is, dan heb je helemaal de poppen aan het dansen.

Dit is althans de mening van de leider van een jeugdbeweging, verbonden aan een Maleisische islamitsche splinterpartij, Ahmad Tarmizi Sulaiman. Terwijl het grootste gedeelte van Maleisië in rouw is, vindt deze vriendelijke vriend het nodig om erop te wijzen dat men er goed aan doet om naar de grote luchttovenaar en zijn grondpersoneel te luisteren. Het was natuurlijk ook wel erg dom van Malaysia Airlines om Allahs bekrompen en bespottelijke wetjes te negeren.

43 Maleisiërs zijn het slachtoffer geworden van de wraak van Allah.

Uiteraard zijn er christengekkies die er exact zo over denken. Een groep die zichzelf heel bescheiden 'Ware Christenen' noemt, is eveneens van mening dat de toorn van god is neergedaald op zowel het vermiste vliegtuig van een aantal maanden geleden, als vlucht MH17.

Het almachtige superieure wezen dat verantwoordelijk is voor de creatie van alles is namelijk ook nog eens lichtgeraakt en kleinzielig. Prostitutie, homoseksualiteit en heidendom vindt God namelijk helemaal niets. Uit wraak heeft hij vlucht MH370 rechtstreeks naar de bodem van de zee gedirigeerd.. De Maleisiërs waren vervolgens zo asociaal om dit duidelijke teken van god te negeren. Nou ja; wie niet wil luisteren moet maar voelen. Vandaar dat god besloot om ook een andere bestemming voor MH17 te bedenken.

De Ware Christenen zijn de mening toegedaan dat niemand zich verdrietig hoeft te maken over de nabestaanden van de slachtoffers van beide vluchten. Deze hadden dit namelijk even nodig en wellicht brengen beide boodschappen ze iets dichter bij de Heer. Er is wellicht nog hoop voor ze. Bovendien: mochten er Christenen aan boord zijn geweest, dan hebben die nu een geweldige tijd in de hemel. Alle anderen branden op dit moment in de hel, aldus leden van deze sekte.

Onderzoeksraad: zwarte doos bevat 'valide gegevens'

De flightdatarecorder van vlucht MH17 is met succes uitgelezen en blijkt 'valide gegevens' te bevatten. Dat meldt de Onderzoeksraad voor Veiligheid donderdag. De zwarte doos was licht beschadigd, maar het deel dat de gegevens bevat, was intact. Ook is er niet geknoeid met de informatie.

Specialisten van de Britse Air Accidents Investigation Branch onderzochten woensdag al de cockpitvoicerecorder van het ramptoestel van Malaysia Airlines. Ook die zwarte doos was beschadigd, maar het gedeelte dat de gespreksgegevens van de vlucht bevat, was onaangeroerd.

De gegevens van de zwarte dozen worden nu 'verder geanalyseerd en gecombineerd'. Een 'gedegen analyse' zal echter nog geruime tijd op zich laten wachten, meldt de Onderzoeksraad.

Assassin's Creed meets parkour in Parijs

Een team van Franse freerunners heeft samen met devinsupertramp een vette video gemaakt. Nadat twee Franse heren het geld van een bedelaar afpakken, verschijnen vier assassins om wraak te nemen. Dit leidt tot een achtervolging door de straten en over de daken van Parijs.

Ubisoft sponsorde devinsupertramp, die vervolgens French FreeRun Family inschakelde. De kostuums zijn handgemaakt door Allison Dredge, Zan Campbell, Maria Schulte Gardner en Sara Hardman.

'Volledige Kamer terug van reces'

Mocht het kabinet besluiten tot een politiemissie in Oost-Oekraïne, dan komt daar waarschijnlijk begin volgende week een Kamerdebat over. Ingewijden bevestigen donderdagmiddag een bericht hierover van RTL Nieuws.

Er komen 'genoeg signalen' binnen dat het kabinet serieus bezig is met het voorbereiden van een eventuele missie om de rampplek veilig te stellen voor onderzoekers, zeggen meerdere bronnen. De verwachting is dat het kabinet hierover mogelijk donderdagavond of anders vrijdagochtend een zogeheten notificatiebrief naar de Kamer stuurt, waarin dit voornemen wordt bevestigd.

Kamerleden die op vakantie zijn in het buitenland hebben een seintje gekregen dat ze moeten kijken of ze begin volgende week kunnen terugkeren. Omdat er spoed achter zit, vindt het debat mogelijk maandag, dinsdag of woensdag plaats.

Als het kabinet daadwerkelijk besluit tot een missie, dan volgt een zogeheten artikel 100-brief, waarin de missie tot in detail wordt uiteengezet. Dan volgt nog een debat, waarbij uiteindelijk de hele Kamer moet instemmen met de missie. Formeel heeft het kabinet de instemming van het parlement niet nodig, maar in de praktijk wordt altijd gezocht naar een zo breed mogelijk draagvlak.

VVD-Kamerlid Han ten Broeke wil donderdagmiddag nog niet speculeren over een eventuele missie. "Ik kan het pas beoordelen als ik een voorstel zie. En ik heb nog niets gezien", zei hij bij BNR Nieuwsradio. De regering moet nu eerste de ruimte krijgen en het is onverstandig om daar al snel als 'leunstoelgeneraal' op te reageren, zei de liberaal.

De Volkskrant schreef donderdag dat minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) de fractievoorzitters al kort heeft bijgepraat over de mogelijke risico's van de missie. Die zouden er 'kritisch welwillend' tegenover staan. Nederland zou de missie samen met Australië willen vormgeven. Er zou worden gewerkt aan een VN-resolutie om het uitzenden van de politieagenten mogelijk te maken.

Australië heeft intussen vijftig politieagenten naar Londen gestuurd om stand by te staan voor een eventuele missie. Premier Tony Abbot heeft dat gezegd tijdens een persconferentie in Canberra, meldde de Britse krant Independent donderdag. "We zijn klaar om de Australische politie in te zetten in Oekraïne, om de rampplek veilig te stellen als onderdeel van een internationaal team onder VN-vlag", citeert de krant hem.

Een deel van de Kamer komt vrijdagochtend opnieuw terug van reces. De buitenlandwoordvoerders kregen maandag al een briefing van premier Mark Rutte (VVD). Vrijdag volgt een normaal debat met Rutte en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) over de stand van zaken met betrekking tot de nasleep van de ramp. Daarover stuurt het kabinet donderdag nog een brief over.

Naar verwachting zal vooral worden gesproken over hoe het gaat met de berging van de overgebleven slachtoffers. Voor veel partijen is dat net als voor het kabinet nog steeds de hoofdprioriteit. Daarnaast wordt waarschijnlijk gesproken over hardere sancties voor Rusland, waarmee de Europese ministers van buitenlandse zaken dinsdag al dreigden.

Minder huilen, meer winnen in LoL

Riot Games heeft een chatban opgelegd aan een aantal schreeuwerige, vulgaire spelers in League of Legends. Zo kunnen zij niet meer hun teammaten uitschelden en uithuilen in de chat. Nu blijkt dat het winstpercentage van een behoorlijk aantal spelers omhoog is gegaan.

Jeffrey Lin, de lead social systems designer van Riot, zegt dat de meeste spelers in League of Legends de chat zelf niet gebruiken. Zij gebruiken liever smart pings en halen over het algemeen betere resultaten. "Een groot deel van de spelers wint steeds vaker nu we chatrestricties opleggen. Je teamgenoten uitschelden is duidelijk niet bevorderlijk voor de prestaties van jouw team."

Niet alleen chatbans zijn een optie voor Riot. Spelers die over de schreef gaan riskeren een ban van twee weken en kunnen in die tijd dus geen League of Legends spelen. Voor mensen die extreem gedrag vertonen is er een permanente ban. Riot denkt erover na om spelers die problemen veroorzaken ook te weigeren bij ranked potjes.

Identificatie-experts hebben last van CSI-complex

Het internationale team van identificatie-experts dat in Hilversum werkt aan de identificatie van de slachtoffers van vlucht MH17 heeft last van het CSI-complex. Dat heeft Arie de Bruijn, hoofd van het Landelijk Team Forensische Opsporing, donderdagmiddag gezegd op een persconferentie in Bunnik. "De indruk bestaat dat wij binnen een kwartier of een uur in staat zouden zijn om dna te verzamelen, maar dat kost veel meer tijd."

Volgens De Bruijn is het verzamelen van dna zelfs niet in een dag gedaan. "Familierechercheurs zijn in Nederland nog steeds bezig met het verzamelen van informatie. Dat gaat goed, we hebben al veel informatie binnen. Maar het is lastig om alle informatie te krijgen die we nodig hebben. Dat kost veel tijd. Rechercheurs moeten daarvoor meerdere keren naar familieleden toe. Zeker als er complete gezinnen zijn weggerukt."

De leider van het onderzoeksteam vertelde verder dat 120 Nederlandse en tachtig buitenlandse politiemensen werken aan het identificatieproces. In totaal werken in Nederland 350 en wereldwijd duizend mensen mee aan het onderzoek. Daarbij staan twee pijlers centraal. "Menselijkheid en de kwaliteit van het proces. Daar proberen we een goede balans in te vinden. We kunnen maar een keer een lichaaam teruggeven", aldus De Bruijn.

Hij vertelde uitgebreid over hoe het identificatieproces op de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum eraan toe gaat. "Wij openen een kist en leggen het lichaam daarna op een nette tafel. We maken dan eerst vingerafdrukken en kijken vervolgens naar de beschrijving van het lichaam. Zien we tatoeages of kledingstukken die we kunnen beschrijven en fotograferen? Daarna gaat het lichaam naar een plek waar de tandartsen het gebit bekijken en de laatste stap is een kwaliteitscontrole. We checken dan of het proces goed is verlopen."

Het lichaam gaat dan weer terug in de kist in afwachting van de identificatie. Als sprake is van een match, wordt die voorgelegd aan een internationale board. "Die bestaat uit vertegenwoordigers van alle landen die getroffen zijn door de vliegramp. Als alle partijen het erover eens zijn, wordt de identificatie voorgelegd aan de officicier van justitie. Die stelt de identificatie vast en geeft het lichaam vrij", aldus De Bruijn.

De familierechercheurs brengen daarna de nabestaanden op de hoogte. Zij horen als eerste van een identificatie. "Pas daarna melden we het aan andere partijen die ervan op de hoogte moeten zijn."

Het is volgens De Bruijn aan de nabestaanden wat er gaat gebeuren als een lichaam niet compleet is. "Het kan zijn dat mensen willen wachten tot andere familieleden zijn geidentificeerd of tot er meer lichaamsdelen gevonden zijn."

De forensische experts werken tijdens het identificatieproces samen met het Nederlands Forensisch Insituut (NFI). "Onderzoekers van het NFI maken deel uit van het landelijk team. We hebben goede afspraken met hen gemaakt over het aanleveren van dna en het verwerken daarvan. Zij kunnen het materiaal vele malen sneller uitlezen en matches maken dan wij", zegt De Bruijn.

Hij zei er verder trots op te zijn dat hij in Nederland een club mensen mag aanvoeren die 'nu eigenlijk al niet meer bestaat uit verschillende landen, maar ook echt een club is'. Over de werkzaamheden van de forensische experts zei hij tot slot dat het verdrietig werk is, maar dat de echte druk bij de familierechercheurs ligt. "Zij komen in aanraking met het echte verdriet. De emotionele lading is voor hen vele malen groter."

Om te voorkomen dat forensische experts of rechercheurs 'schade oplopen' is teamvorming belangrijk. "Dat doen we door elkaar in de ogen te kijken en te vragen: hoe gaat het nog met je? Daarnaast lopen op de kazerne maatschappelijk werkers en een legerpredikant rond die ons ondersteunen en elke avond is er een briefing waarin we onze ervaringen met elkaar delen. Niemand komt na een dag werk terug met de mededeling dat hij of zij niets heeft meegemaakt."

Oekraïense premier Jatsenjoek treedt af

De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek treedt af. Dat heeft hij donderdag bekendgemaakt. De regeringsleider diende zijn ontslag in vanwege spanningen binnen de regerende coalitie.

De premier kondigde aan op te stappen nadat twee partijen hadden gezegd uit de regering te zullen stappen. Dit waren het nationalistische Svoboda en de UDAR-beweging van voormalig bokser Vitali Klitsjko. Volgens Jatsenjoek kon het parlement hierdoor geen wetten meer doorvoeren en zijn werk niet meer doen.

Jatsenjoek was sinds februari premier. Hij trad aan na de straatprotesten in diverse Oekraïense steden, waarbij president Viktor Janoekovitsj werd verdreven. Na de presidentsverkiezingen van 25 mei vroeg verkiezingswinnaar Petro Porosjenko hem om aan te blijven als regeringsleider.

Doelman Kurto naar FC Dordrecht

Doelman Filip Kurto speelt komend seizoen voor FC Dordrecht. De 23-jarige Pool heeft een contract voor een seizoen getekend bij de kersverse eredivisionist. Na de degradatie van Roda JC, waarvoor hij sinds 2012 keepte, zat Kurto zonder club.

"We hadden met Robbert te Loeke slechts een selectiekeeper en met één keeper kun je de Eredivisie niet in", vertelt technisch directeur Marco Boogers. "Met Kurto halen we ervaring op het hoogste niveau in huis." Volgens Boogers mag het tweetal nu uit gaan maken wie de eerste doelman wordt van Dordrecht.

Lampard kiest voor Amerikaans avontuur bij New York

Frank Lampard vervolgt zijn loopbaan bij New York City FC. De 36-jarige middenvelder werd donderdag gepresenteerd bij de MLS-club. Lampard was transfervrij doordat zijn contract bij Chelsea eind vorig seizoen afliep. Hij speelde dertien jaar voor de Londenaren.

In totaal won de 106-voudig Engels international dertien prijzen met Chelsea, waaronder de Champions League in 2012 en drie Premier League-titels. Op zijn palmares prijken verder de Europa League, vier FA Cups en twee League Cups.

New York, een zusterclub van Manchester City, debuteert volgend jaar in de hoogste Amerikaanse competitie. Eerder strikte het team al de Spanjaard David Villa.

GOG ondersteunt nu Linux-games

Vandaag heeft GOG vijftig games online gezet waar ook Linux-gamers van kunnen genieten. Sommige van deze games zijn zelfs nog nooit eerder op Linux verschenen. GOG zou pas in de herfst beginnen met Linux-games, maar kon niet langer wachten.

"Een tijdje terug kondigden we aan dat we plannen hadden om Linux-ondersteuning toe te voegen, met ongeveer honderd launchtitels," schrijft GOG. "We hebben veel tijd en moeite in dit project gestoken. We hebben vijftig games, klassiekers en nieuwe, we zijn klaar voor distributie, de infrastructuur van de site is af en ons ondersteuningsteam heeft hun training al afgerond. Er is dus geen reden om te wachten tot oktober of november."

Dit zijn de vijftig launchtitels voor GOG Linux.

Anomaly Warzone Earth
Ascendant
Bionic Dues
Blake Stone: Aliens of Gold - first time on Linux!
Blake Stone: Planet Strike - first time on Linux!
Bloodnet - first time on Linux!
Braveland
CLARC - first time on Linux!
Darklands - first time on Linux!
Darwinia
Defcon
Don't Starve + DLC
Dragonsphere - first time on Linux!
Duke Nukem 3D: Atomic Edition
FlatOut - first time on Linux!
Flatout 2 - first time on Linux!
Fragile Allegiance - first time on Linux!
Gemini Rue
Gods Will Be Watching
Hammerwatch
Hocus Pocus - first time on Linux!
Kentucky Route Zero
The Last Federation
Legend of Grimrock
Litil Divil - first time on Linux!
Long Live the Queen
MouseCraft
Multiwinia
Normality - first time on Linux!
Pinball Gold Pack - first time on Linux!
Pinball World - first time on Linux!
Pirates! Gold Plus - first time on Linux!
Realms of the Haunting - first time on Linux!
Rex Nebular and the Cosmic Gender Bender - first time on Linux!
Rise of the Triad: Dark War - first time on Linux!
Shattered Haven
The Shivah HD
Sid Meier's Colonization - first time on Linux!
Sid Meier's Covert Action - first time on Linux!
Sir, You Are Being Hunted
Slipstream 5000 - first time on Linux!
Space Pirates and Zombies
Spacechem
Stargunner - first time on Linux!
SteamWorld Dig
Super Hexagon
Surgeon Simulator 2013
Sword of the Samurai - first time on Linux!
Teslagrad
Unrest: Special Edition (Linux build on the way!)
Uplink
VVVVVV

Vleugelspeler Montero naar Swansea

Swansea City heeft de Ecuadoraan Jefferson Montero vastgelegd. De 24-jarige vleugelspeler verruilt het Mexicaanse Monarcas Morelia voor de club uit Wales. Hij tekent een contract voor drie seizoenen. Montero, die eerder uitkwam voor Villarreal, Levante en Real Betis, speelde in alle groepsduels van Ecuador op het WK.

Montero is de vierde aanwinst van Swansea deze zomer. Eerder strikte de club doelman Lukasz Fabianski, Gylfi Sigurdsson en Bafetimbi Gomis. Daartegenover staat het vertrek van onder anderen Michel Vorm. De Nederlandse goalie rondde woensdag zijn transfer naar Tottenham Hotspur af.

[Tour] Nibali bergkoning, Majka bergtrui

Vincenzo Nibali heeft de etappe van Pau naar Hautacam gewonnen. Hij was opnieuw de sterkste van de favorieten. Bauke Mollema en Laurens ten Dam houden hun positie in het klassement en Rafal Majka behoudt de bolletjestrui. Alejandro Valverde verloor tijd, en zakt zo in het klassement naar de vierde plaats.

De etappe kende nog twee grote pyryneëenreuzen, de Tourmalet en de Hautacam. Mede daarom leek het de laatste kans voor de aanvallende klimmers. Een grote kopgroep vertrok met daarbij de Nederlander Lars Boom, maar ook Alessandro de Marchi, Mikel Nieve, Thomas Voeckler, Sylvain Chavanel en Blel Kadri. Yuri Trofimov was de beste in het klassement met een veertiende plaats. Zij kregen ongeveer vier minuten van het peloton toen de klim op de Tourmalet begon.

Daar viel Chavanel als eerste aan, en hij werd bijgehaald door Kadri en Nieve die er uiteindelijk samen vandoor gingen. In de klim moest Jurgen van den Broeck vroeg lossen, hij zat bij Peter Sagan en zou vele minuten verliezen. In de afdaling probeerde Alejandro Valverde bij de overige favorieten weg te komen, maar dit lukte vrijwel niet. Net voor die afdaling verloor Laurens ten Dam de aansluiting met de groep der favorieten vanwege technische problemen. Met de hulp van Boom wist Ten Dam uiteindelijk terug te keren in de groep der favorieten voor de Hautacam. Vlak voor het begin van de Hautacam werd Jose Joaquin Rojas uit koers gehaald voor te lang stayeren.

Op 12 kilometer van de streep reed Nieve weg bij Kadri. Hij had toen nog 1 minuut en 20 seconden voor op de groep met de favorieten. In de groep van favorieten probeerde Chris Horner als eerste aan te vallen. Nibali ging mee, maar ze pakten niet veel tijd op de achtervolgende groep. Nibali besloot echter om in zijn eentje door te gaan en liet Horner staan. Nibali ging verder en haalde al snel Nieve in. Majka probeerde vervolgens aan te vallen om zijn bollentrui veilig te stellen. Hij haalde al snel Nieve in en pakte 15 seconden op het peloton der favorieten. Daarachter probeerden Tejay van Garderen, Jean Christophe Peraud en Thibaut Pinot weg te komen van Valverde, wat lukte. Valverde kwam wel terug bij Ten Dam, Mollema en Leopold König.

Majka werd vervolgens ingelopen door van Garderen, Peraud en Pinot. Een vijfde plaats zou voldoende zijn voor zijn bergtrui, en de groep erachter kwam op meer dan 45 seconden. Majka wist aan te haken bij de groep en leek zo zijn bergtrui te gaan behouden.

Nibali won de rit en bekroonde zo zijn tour. Majka werd uiteindelijk derde, voldoende voor de bolletjestrui. Pinot pakte nog enkele seconden op Peraud. Zij en Valverde staan binnen 15 seconden van elkaar, wat voor een spannende strijd in de tijdrit kan zorgen.

Chelsea verhuurt Piazon aan Eintracht Frankfurt

Lucas Piazon speelt komend seizoen voor Eintracht Frankfurt. Dat heeft de club uit de Duitse Bundesliga donderdag bekendgemaakt. De 20-jarige Braziliaanse aanvallende middenvelder wordt door Chelsea aan de Duitsers verhuurd. Vorig seizoen was Piazon, met name voor de winterstop, een van de smaakmakers bij Vitesse.

De Braziliaan speelt sinds 2012 voor Chelsea dat hem uit de jeugd van São Paulo wegplukte. In het seizoen 2012-2013 viel hij een keer in bij de Londenaren en werd vervolgens verhuurd aan Málaga. Bij Vitesse kwam hij vorig seizoen tot 29 competitiewedstrijden waarin hij elf keer scoorde en acht voorzetten gaf.

Technisch directeur Bruno Hübner stelt blij te zijn dat Eintracht na 'lange, maar zeer faire onderhandelingen' overeenstemming bereikte over de huur van de talentvolle Braziliaan. "De linksbuiten is op meerdere plaatsen inzetbaar", beschrijft Hübner de nieuwe aanwinst. "Hij kan net zo goed op rechts spelen en aanvallend op het middenveld worden gezet."

'Max Verstappen kiest voor Mercedes'

Max Verstappen lijkt gekozen te hebben voor een opleidingsplaats bij het Formule 1-team Mercedes. Autosprint meldt dat in de komende dagen de laatste details van het contract rond worden gemaakt.

Verstappen won afgelopen jaren titels in de karts en maakte voor dit seizoen de overstap naar de Formule 3. Daarin heeft de 16-jarige zoon van Jos Verstappen al zeven races, waarvan zes op rij, gewonnen. Hij staat momenteel tweede in het F3-kampioenschap en is door vele teams uit de F1 gevolgd. Onder meer Ferrari, McLaren en Red Bull vissen volgens Autosprint nu achter het net. Na de Grand Prix van Duitsland waar gesproken is met vele teams zou de knoop doorgehakt zijn.

Op korte termijn kan Verstappen zelfs een test met een Mercedes F1-auto uit 2012 maken. Voor 2015 wordt door de Nederlander en zijn vader gemikt op een stoeltje in waarschijnlijk de GP2. Een andere optie is de World Series by Renault die de laatste jaren al veel F1-coureurs voortgebracht heeft.

Vitesse strikt Nigeriaanse spits Dauda

Vitesse heeft zich versterkt met aanvaller Abiola Dauda. De Nigeriaan met een Zweeds paspoort komt over van Rode Ster Belgrado en tekent een contract voor drie seizoenen, meldt de Gelderse club. Hij sluit per direct aan bij de selectie van coach Peter Bosz.

"We zijn blij dat we de gewenste spitspositie hebben ingevuld", laat technisch directeur Mohammed Allach weten. Het is een belangrijke volgende stap in de samenstelling van onze eerste selectie."

Dauda debuteerde in Europa bij het Zweedse Sölvesborgs GoIF. Na vijf jaar bij Kalmar FF vertrok de 26-jarige spits naar Rode Ster Belgrado. Met elf doelpunten in twintig duels droeg hij afgelopen seizoen bij aan het behalen van het Servisch kampioenschap.

Dauda is na Arnold Kruijswijk, Denys Oliynyk en de huurlingen Wallace en Bertrand Traoré de vijfde zomerse aanwinst van Vitesse. De Arnhemmers beginnen het eredivisieseizoen met een duel tegen Ajax op 10 augustus.

Separatisten: Nederland moet ons toestemming vragen

Als Nederland samen met andere landen een politiemissie naar Oost-Oekraïne wil sturen moet het daar toestemming voor vragen aan de leiders van de Volksrepubliek Donetsk. Dat heeft Sergej Kavtaradze, een woordvoerder van de eenzijdig uitgeroepen volksrepubliek, donderdag gezegd.

Kavtaradze zei niet principieel tegen een politiemissie te zijn. De agenten zouden de rampplek in Oost-Oekraïne, waar de afgelopen week veel spullen zijn weggeroofd, moeten veiligstellen en de onderzoekers moeten beveiligen.

Het is de vraag of Nederland, of welk ander land dan ook, bereid is de separatisten om toestemming te vragen. De leiders van de separatisten in Donetsk om toestemming vragen komt impliciet neer op een erkenning van hun gezag. Velen denken dat de raket die MH17 vorige week donderdag uit de lucht schoot werd afgevuurd door pro-Russische separatisten.

Kavtaradze zei overigens nog niets te hebben gehoord over een politiemissie, terwijl separatistenleider Aleksandr Borodaj maandag al zei bereid te zijn gewapende troepen toe te laten tot het rampgebied. Het is tekenend voor de wanorde die heerst in de regio.

Minister van buitenlandse zaken Frans Timmermans (PvdA) is donderdag met zijn Australische ambtgenoot Julia Bishop in Kiev om te praten over onder meer onderzoek naar de crash. Officieel is een politiemissie bij dat overleg geen gespreksonderwerp.

'Verdwenen toestel Air Algérie neergestort'

Het verdwenen Algerijnse vliegtuig is neergestort. Dat meldt persbureau Reuters donderdag op basis van de Algerijnse luchtvaartautoriteiten. Aan boord zouden 116 mensen zijn geweest, onder wie zes bemanningsleden.

De vlucht van Air Algérie verdween volgens de Franse regering boven Mali van de radar tijdens een vlucht van Burkina Faso naar Algerije. Volgens Burkinese regering werd er voor het laatst iets van het toestel vernomen toen de piloot verzocht een andere route te mogen vliegen vanwege slecht weer. De oorzaak van de crash is nog onduidelijk.

De McDonnell Douglas MD-83 werd geleased van de Spaanse maatschappij Swiftair. Volgens Burkina Faso waren onder meer 51 Fransen. Er zijn verschillende berichten over de hoeveelheid inzittenden.

Hoewel in Mali gevochten wordt, is het volgens een anonieme hoge Franse functionaris niet waarschijnlijk dat strijders het toestel uit de lucht hebben kunnen schieten. Hun wapens kunnen een vliegtuig op kruishoogte niet bereiken.

Aguirre volgt Zaccheroni op als bondscoach Japan

Javier Aguirre is de nieuwe bondscoach van Japan. De 55-jarige Mexicaan vervangt Alberto Zaccheroni, die met de Aziaten in de groepsfase van het WK werd uitgeschakeld. Aguirre, die met Mexico meedeed aan de WK's van 2002 en 2010, stond afgelopen seizoen aan het roer bij het Spaanse Espanyol.

De eerste taak van Aguirre wordt Japan klaarstomen voor het Aziatisch kampioenschap van volgend jaar, waar het land de titel kan prolongeren. Daarna wachten de kwalificaties voor het WK 2018. Aguirre zit op 5 september in een oefenduel tegen Uruguay voor het eerst op de bank.

Onder Zaccheroni stelde Japan teleur in Brazilië. In een poule met Colombia, Griekenland en Ivoorkust eindigde de Samurai Blue als laatste met een punt. De ervaren Italiaan stapte vervolgens op.

Haase maakt overuren in Gstaad

Robin Haase heeft met veel pijn en moeite de kwartfinale van het ATP-toernooi in Gstaad bereikt. De Haagse tennisser, de nummer 51 van de wereld, had drie sets nodig om zich van Henri Laaksonen uit Zwitserland, de nummer 319, te ontdoen. Na twee uur en achttien minuten stond de 6-4, 1-6 en 7-5 eindstand op de borden.

Haase moet nu tegen Mikhail Youzhny. De als eerste geplaatste Rus won het Zwitserse toernooi vorig jaar door Haase te verslaan.

Haase begon met een valse start aan de wedstrijd. De Nederlander liep tegen een vroege break aan en kwam met 2-0 achter. De Hagenaar brak terug en kwam op 2-2, maar direct daarna volgde nog een break. De set ging met 6-4 naar de verliezend finalist van vorig jaar.

Ook in de tweede set was Laaksonen met een vroege break bij de les. De in Finland geboren Zwitser liet zich de kaas nu niet van het brood eten en liep via nog een break uit naar 5-0. Haase won nog wel een game, maar de set was al verloren.

De beslissende set begon ook weer slecht voor Haase toen hij zijn eerste servicebeurt inleverde. Laaksonen kon de break nu echter niet bestendigen en tot 4-3 verliep de set op service. Haase brak toen naar 5-3, maar verzuimde de wedstrijd uit te serveren. Op 6-5 liep hij op de opslag van de Zwitser uit naar 0-40 en nu liet hij de zege niet meer glippen.

FC Utrecht maanden zonder Duplan en Zullo

FC Utrecht heeft ruim twee weken voor de start van de Eredivisie een flinke tegenslag gekregen. De ploeg van coach Rob Alflen kan de komende maanden niet beschikken over Edouard Duplan en Michael Zullo. Duplan heeft zijn knieschijf gebroken, Zullo scheurde op een training de voorste kruisband in zijn linkerknie.

Duplan is inmiddels geopereerd. De Franse aanvaller brak zijn knieschijf ook al in januari en was juist op de weg terug. Hij staat zo'n vier maanden buitenspel.

Linksback Zullo staat naar schatting negen maanden buitenspel, maar hoopt zelf op een sneller herstel. "Ik voelde meteen dat er iets mis was, maar je hoopt altijd dat uit de scan blijkt dat het meevalt", zegt hij op de website van zijn belangenbehartiger Sport Promotion. "Hoelang ik eruit zal zijn? Hopelijk niet meer dan een half jaar."

De Australiër, die afgelopen seizoen op huurbasis speelde voor Adelaide United, leek juist af te stevenen op een basisplaats. "Het ging in de voorbereiding erg lekker. Maar nu zal ik me volledig moeten instellen op mijn revalidatie." In overleg met de medische staf wordt besloten of hij zich in Nederland of Australië laat opereren.

Terugroepacties kosten GM vrijwel alle winst

De grootschalige terugroepacties van de afgelopen maanden hebben de winst van General Motors vorig kwartaal doen kelderen. De Amerikaanse autobouwer hield eind juni 190 miljoen dollar (141 miljoen euro) over, terwijl dat een jaar eerder nog 1,3 miljard dollar was. Dat blijkt woensdag uit de kwartaalcijfers van GM.

De winst wordt stevig gedrukt door een kostenpost van zo'n anderhalf miljard dollar voor het terugroepen en repareren van auto's. General Motors vroeg sinds januari bijna dertig miljoen autobezitters terug te komen naar de garage. In veel gevallen was een defect contactslot de oorzaak.

Zonder de kosten voor die reparaties was de winst van General Motors uitgekomen op ongeveer een miljard dollar. Het bedrijf presteert daarmee even goed als de financiële markten hadden verwacht. De omzet steeg met 1,3 procent naar 39,7 miljard euro, vooral omdat de prijs per verkochte auto steeg.

Opnieuw pro-Palestijnse demonstratie Den Haag

In Den Haag wordt donderdagavond wederom een demonstratie gehouden tegen de militaire acties van Israël in Gaza. De demonstratie wordt aangekondigd als een 'islamitische betoging voor Gaza'. De gemeente meldt op de hoogte te zijn van het protest.

Op Facebook hebben zich ruim tachtig mensen aangemeld. De organisatie wijst deelnemers erop dat hakenkruizen ten strengste verboden zijn tijdens de betoging. Dit na ophef die eerder deze maand ontstond in Den Haag toen daar tijdens een anti-Israël-demonstratie borden met hakenkruizen werden gedragen.

In de Gazastrook wordt nog altijd hard gevochten. Sinds het begin van het offensief ruim twee weken geleden zijn meer dan zevenhonderd Palestijnen om het leven gekomen. Aan Israëlische zijde vielen zeker 34 doden. Israël heeft zijn grondoffensief in de Gazastrook zondag uitgebreid.

Zeldzaam stripboek Superman geveild op eBay

Een exemplaar van het stripalbum waarin Superman zijn debuut maakt, wordt geveild op eBay. De eerste aflevering van Action Comic is een van de weinige originele exemplaren waarvoor in 1938 een paar cent moest worden afgerekend. Volgens The New York Times kocht acteur Nicolas Cage het album in 1997 voor 150 duizend dollar en verkocht hij het later door.

Een soortgelijk album werd drie jaar geleden verkocht voor meer dan twee miljoen dollar. De online veiling gaat 14 augustus van start, waarna tien dagen kan worden geboden. Een deel van de winst gaat naar de Christopher & Dana Reeve Foundation, vernoemd naar de in 2004 overleden Superman-acteur.

Anouk zet video van 'blije baby Sion' online

Anouk heeft donderdag een video online gezet van haar laatste nakomeling. In het filmpje op Facebook is te horen hoe de zangeres het kinderliedje Klap Eens in Je Handjes zingt voor de baby, die daar zichtbaar van geniet.

"Blije baby", schreef de 39-jarige Anouk bij de video van haar vijfde kind. "Sion vier weken oud." Wie de vader is van Sion, is nog altijd niet duidelijk. De afgelopen weken werden meerdere mannen aangewezen als mogelijke vader, onder wie Afrojack en Orfeo Bouman. Beiden ontkenden.

Barça-debuut Suárez mogelijk tegen Real

Luis Suárez maakt zijn debuut voor FC Barcelona mogelijk in de eerste Clasico van het Spaanse voetbalseizoen. De schorsing van de Uruguayaan loopt zaterdag 25 oktober af. In datzelfde weekeinde spelen de Catalanen tegen Real Madrid, zo bleek donderdag tijdens de loting voor het competitieschema.

Overigens vecht Suárez zijn straf, die hij kreeg voor het bijten van de Italiaan Giorgio Chiellini op het WK, nog wel aan bij het CAS. Naar verwachting velt het sporttribunaal half augustus een oordeel. De 27-jarige aanvaller kwam deze zomer over van Liverpool.

Zowel Barcelona als Real Madrid begint het seizoen met een thuiswedstrijd. De ploeg van trainer Luis Enrique ontvangt in het weekeinde van 23 augustus Elche, terwijl de Madrilenen het voor eigen publiek opnemen tegen promovendus Cordoba. Kampioen Atlético Madrid gaat op bezoek bij Rayo Vallecano.

De eerste Madrileense derby tussen Real en Atlético, die elkaar vorig seizoen ook troffen in de Champions League-finale, is in het weekeinde van 13 september. De laatste speeldag van de Primera Division is op 24 mei.

Europa League-duel FC Groningen uitverkocht

FC Groningen speelt donderdagavond in de voorronde van de Europa League in een uitverkocht Euroborg. Dat maakte directeur Hans Nijland donderdag bekend op Twitter. Dat betekent dat er 22.550 fans op de tribune zitten als de Groningers het Schotse Aberdeen ontvangen.

Groningen en Aberdeen speelden vorige week in Schotland met 0-0 gelijk. De winnaar van de ontmoeting in Groningen treft in de derde voorronde van de Europa League Real Sociedad. Groningen speelt dit seizoen voor het eerst sinds het seizoen 2007-2008 Europees voetbal.

De Boer haalt El Ghazi bij hoofdmacht

Anwar El Ghazi behoort komend seizoen tot de eerste selectie van Ajax. Trainer Frank de Boer heeft het talent overgeheveld uit de jeugdopleiding van de Amsterdammers. El Ghazi (19) kreeg na de trainingsweek in De Lutte te horen dat hij bij de hoofdmacht van Ajax blijft.

De aanvaller liet een goede indruk achter tijdens de voorbereiding. El Ghazi scoorde zes keer, waaronder drie treffers tegen SDC Putten. Tegen Real Sociedad vond de jongeling ook het net.

Bij Ajax neemt El Ghazi de plaats in van Lesly de Sa. De buitenspeler wordt door de regerend landskampioen komend seizoen verhuurd aan Go Ahead Eagles. Het vertrek van De Sa biedt voor El Ghazi hoop op speeltijd. De Boer verwacht dat het grote talent zich verder blijft ontwikkelen bij Ajax.

"Dat hij een fantastische voetballer is met veel potentie weten we bij Ajax al een tijdje", zegt de coach van Ajax op de clubsite. "Maar de afgelopen weken op trainingen en in de oefenwedstrijden heeft hij heel nadrukkelijk op de deur geklopt. Het gaat snel met hem en dat heeft hij zelf afgedwongen."

Ajax speelt zaterdag nog een oefenwedstrijd tegen Benfica, kampioen van Portugal. Volgende week zondagavond staat voor het team van De Boer de eerste officiële wedstrijd van het seizoen op het programma. De hoofdstedelingen spelen in de Amsterdam ArenA tegen bekerwinnaar PEC Zwolle.

Duitse clubs strijken 709 miljoen aan tv-geld op

De 36 Duitse profclubs mogen dit seizoen 709,5 miljoen euro aan televisiegelden verdelen. Dat is ruim 57 miljoen meer dan afgelopen seizoen, meldt het Duitse sportblad Kicker donderdag. Bayern München krijgt het grootste aandeel. De landskampioen kan voor het eerst de grens van vijftig miljoen euro passeren.

Bayern is al voor de eerste Bundesligawedstrijd verzekerd van ruim 47,6 miljoen euro. Als de ploeg van coach Pep Guardiola en aanvaller Arjen Robben de titel prolongeert komt daar nog eens drie miljoen bij. De nummer twee ontvangt tweeënhalf miljoen.

De Duitse competities werken vanaf dit seizoen met een sterk vereenvoudigde verdeelsleutel van de televisiegelden. De sportieve prestaties van de teams in de afgelopen vijf jaar zijn leidend.

Ondanks de stijging blijft Duitsland nog ver achter bij Engeland. De clubs uit de Premier League toucheerden vorig seizoen in totaal 1,92 miljard euro aan tv-geld. Liverpool deed de beste zaken. De Reds toucheerden meer dan 119 miljoen.

Vliegtuig Air Algérie met 116 inzittenden spoorloos

Een passagiersvliegtuig met 116 mensen aan boord is donderdag boven Afrika spoorloos verdwenen. De luchtvaartautoriteiten zijn volgens het Algerijnse staatspersbureau het contact met de vlucht van Air Algérie verloren. Volgens Swiftair, de eigenaar van het vliegtuig, zijn 110 passagiers en zes bemanningsleden aan boord.

De McDonnell Douglas MD-83 vloog van Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso, naar Algiers in Algerije. Een klein uur na vertrek verdween het van de radar. Met de piloten is geen contact meer mogelijk. Swiftair zegt samen te werken met de autoriteiten om te achterhalen wat met het vliegtuig is gebeurd.

Welke route het toestel zou vliegen is niet bekend. Als het vliegtuig in een rechte lijn van Ouagadougou naar Algiers vloog is het door Malinees luchtruim gegaan. Hoewel in dat land gevochten wordt, is het volgens een anonieme hoge Franse functionaris niet waarschijnlijk dat strijders het toestel uit de lucht hebben kunnen schieten. Hun wapens kunnen een vliegtuig op kruishoogte niet bereiken.

Het contact met het toestel is volgens het Algerijnse staatspersbureau APS om 03.55 uur verloren. Dat betekent dat het nieuws pas uren later naar buiten is gebracht. In eerdere berichten werd gesproken van een Boeing en later een Airbus. Volgens Swiftair gaat het om een McDonnell Douglas MD-83.

[Upd] 'Boycot WK 2018 Rusland'

Nadat enkele dagen geleden oud-voetballer John van 't Schip al aangaf voor een WK-boycot te zijn, klinken er nu ook geluiden uit Duitsland om Rusland 2018 te boycotten. Dat meldt NOS.

CDU-fractievoorzitter Michael Fuchs stelt: "Een land dat niet eens kan garanderen dat vliegtuigen probleemloos kunnen overvliegen, zou geen WK moeten organiseren. Handelsbeperkingen zijn door Rusland gemakkelijk te omzeilen. Die zijn moeilijk te controleren in een land met zoveel grenzen."

De Duitser werpt z'n eigen land op om het WK van de Russen over te nemen. "Eventueel samen met Frankrijk en Italië. We hebben genoeg stadions die daarvoor geschikt zijn." Ook andere CDU'ers en parlementsleden van Die Grüne zijn het eens met de boycot.

Grüne-parlementslid Dieter Janeck stelt dat 'we Poetin geen podium meer moeten geven voor zijn propaganda.'

Ook op Facebook is een pagina aangemaakt om het WK voetbal 2018 niet plaats te laten vinden in Rusland. Deze pagina heeft na enkele dagen ruim 300 likes gekregen.

Update 12.39 uur
Meer dan 100 FOK!kers deelden inmiddels een like uit aan de Facebookpagina die oproept tot de afgelasting van het WK 2018 in Rusland. Je kunt je mening daarnaast geven in de FOK!poll: verplaatsen of niet?

Huishoudens met betaalrisico in 10 jaar verdubbeld

Het aantal huishoudens dat het gevaar loopt de huur of hypotheek niet meer te kunnen ophoesten, is in tien jaar tijd meer dan verdubbeld. Ruim een half miljoen Nederlandse huishoudens zitten in de gevarenzone, tegen 214.000 in 2002. Het Planbureau voor de Leefomgeving meldt dat donderdag.

De crisis trok een zware wissel op de huishoudens, die daardoor in de knel kwamen. Ze kampen volgens het planbureau met een betaalrisico omdat ze een besteedbaar inkomen hebben dat zo laag is dat ze de netto woonlasten en basisuitgaven voor levensonderhoud niet kunnen betalen.

Het PBL baseert zich op cijfers uit 2012. Toen hadden 384.000 huurders en 126.000 huiseigenaren moeite de eindjes aan elkaar te knopen omdat hun besteedbaar inkomen onder de ondergrens zat. Dat komt neer op dertien procent van de huurders en drie procent van de woningeigenaren.

Dat de huishoudens in een risicogebied zitten, wil nog niet zeggen dat zij ook allemaal een betalingsachterstand hebben, aldus het PBL.

De meeste risicohuishoudens die een huurhuis hebben, zijn terug te vinden in Amsterdam, Noord-Friesland, Groningen en vooral Flevoland. In die laatste provincie heeft bijna een kwart van de huurders een dreigend betalingprobleem. Bij huiseigenaren zijn de regionale verschillen kleiner.

Wiggins twijfelde of tourwinst het waard was

Bradley Wiggins heeft gewenst dat hij de Tour de France nooit had gewonnen. Dat zei de 34-jarige wielrenner tegen de BBC. De Sky-topper had moeite met de plotselinge roem die die zege teweeg bracht. "Ik vertrok als relatief onbekende naar de Tour. Toen ik terugkwam was ik een week lang de bekendste man van het land."

Wiggins heeft inmiddels de roem een plekje gegeven. "Het is heel moeilijk om zo bekend te zijn als je gewoon normale dingen wilt doen met je kinderen. Dat was niet makkelijk, maar ik denk dat je ermee om leert gaan." Daarbij kreeg hij hulp van baanwielrenner Chris Hoy. "Met hem praten hielp enorm veel, omdat hij hetzelfde mee had gemaakt na de Spelen van Beijing. Je realiseert je dan dat je niet de enige bent."

De eerste Britse tourwinnaar is momenteel in Glasgow om namens Engeland aan de Gemenebestspelen mee te doen bij het baanwielrennen. Hij mikt daar op een gouden plak. Die ontbreekt nog op zijn palmares. Op de Spelen van Rio in 2016 wil hij ook op de baan in actie komen en dan een vijfde gouden plak winnen. Op de weg mikt hij op Parijs-Roubaix. "Die zou ik graag een keer winnen."

Gasunie heeft weinig last van warme winter

De Nederlandse Gasunie is de eerste zes maanden van dit jaar soepel doorgekomen, ondanks het beperkte gasgebruik in de warme wintermaanden. De netbeheerder zag zijn opbrengsten tussen januari en juni oplopen naar 876 miljoen euro, zo maakte de Gasunie woensdag bekend. Dat is 113 miljoen meer dan halverwege vorig jaar.

De opbrengsten liggen daarmee dertien procent hoger dan in het eerste halfjaar van vorig jaar. De inkomsten stegen vooral doordat de Gasunie afgelopen halfjaar niet langer geld hoefde terug te betalen aan afnemers. De afgelopen jaren moest de netbeheerder in totaal vierhonderd miljoen euro aan korting bieden, omdat jarenlang te veel geld in rekening was gebracht.

Ook de nettowinst van de Gasunie nam flink toe, naar 357 miljoen euro. Dat is bijna twee derde meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg overigens niet alleen door de hogere inkomsten, maar ook doordat de Gasunie minder geld uitgaf dan vorig jaar.

De Gasunie is daarmee misschien wel het enige bedrijf in de sector die dergelijke resultaten presenteert. Energiebedrijven hadden de afgelopen maanden juist veel last van het tegenvallende gasgebruik in Nederland. Doordat Nederlanders tijdens de relatief milde winter minder verstookten dan in andere jaren, kromp de economie in het eerste kwartaal met 1,4 procent.

Nieuwe eigenaar wil selectie ADO versterken

De nieuwe ADO Den Haag-eigenaar, Hui Wang, wil zich met de club roeren op de transfermarkt. Dat zegt hij donderdag in een interview met Omroep West. "Onze wens is om het team sterker te maken door middel van investeringen. Wat ik kan bijdragen is dat ik mijn netwerk en kapitaal kan inzetten om ADO naar een hoger niveau te tillen."

De Chinees krijgt ADO naar verwachting eind augustus of begin september officieel in handen. Volgens Wang hoeven de fans niet bang te zijn dat de Haagse eredivisionist zijn identiteit verliest. "Het is nog vroeg, maar het is voor ons duidelijk dat ADO hoort bij de stad Den Haag en haar inwoners. Dit mag nooit veranderen."

Wang wil nu hij de club heeft overgenomen ook het stadion kopen. "Ik denk dat vanuit het perspectief van toekomstige ontwikkelingen het stadion misschien wel te klein is", denkt hij al een stap verder. "Ik denk zelfs dat het noodzakelijk is om het stadion uit te breiden zodat het plaats kan bieden aan meer mensen." Het Kyocera Stadion biedt plaats aan vijftienduizend toeschouwers.

Atlete Remona Fransen stopt met topsport

Meerkampster Remona Fransen heeft een punt gezet achter haar topsportcarrière. Een reeks blessures noopte de 28-jarige daartoe. "Met pijn in mijn hart moet ik afscheid nemen van wat ik goed kan en wat ik met zo veel plezier heb gedaan", schrijft ze op haar website. Ze richt zich nu op een maatschappelijke loopbaan en gaat weer studeren.

Fransen brak in 2011 internationaal door. Tijdens het EK van dat jaar in Parijs won ze brons en ze verbeterde ook het Nederlands record hoogspringen naar 1,92 meter. "Ik ging letterlijk met sprongen vooruit, elk seizoen weer op alle onderdelen van de zevenkamp."

In aanloop naar de Olympische Spelen raakte ze echter geblesseerd en de afgelopen twee jaar volgde een lange reeks nieuwe blessures. Enig hoogtepunt was haar deelname aan het EK indoor vorig jaar in Göteborg. Daar werd Fransen vierde.

Meer kerken open voor herdenking vliegramp

Steeds meer kerken in Amsterdam openen donderdagavond hun deuren voor het herdenken van de vliegramp in Oekraïne. Inmiddels doen meer dan 75 kerken, van rooms-katholiek tot protestants, mee. Dat heeft de Protestantse Kerk Amsterdam donderdag bekendgemaakt.

De deuren van de kerken zijn open van 19.00 tot 20.30 uur. Om 20.00 uur worden alle kerkklokken geluid. Namens de gemeente bezoeken locoburgemeester Laurens Ivens en wethouder Abdeluheb Choho een van de kerken. Van de 193 Nederlandse slachtoffers kwamen er twaalf uit Amsterdam.

Dubbel olympisch kampioen Farah mist Commonwealth Games

Tweevoudig olympisch kampioen Mo Farah heeft zich noodgedwongen terug moeten trekken van de Commonwealth Games in Glasgow. Dat heeft de Engelsman donderdag bekendgemaakt. Hij is niet op tijd hersteld van ziekte en wil zich op het EK in Zürich richten. 

Farah zou in Glasgow zowel de 5.000 als de 10.000 meter lopen. In 2012 werd hij in Londen olympisch kampioen op beide afstanden. Ook is hij op de 5 en 10 kilometer de regerend wereldkampioen. Op de Commonwealth Games, die donderdag van start zijn gegaan, was hij favoriet om twee keer goud te pakken.

Prince wijst Weird Al Yankovic keer op keer af

Niet iedere artiest vindt het leuk om te worden gepersifleerd door Weird Al Yankovic. De 54-jarige muzikant klopte meerdere keren aan bij Prince, maar kreeg telkens nul op het rekest.

"De enige die consequent nee zegt is Prince", vertelde Yankovic, die bekend staat om zijn parodieën op bekende liedjes, aan entertainmentprogramma Access Hollywood. De zanger pitchte verschillende ideeën bij Prince, wiens nummers When Doves Cry, Kiss en 1999 hij graag had willen bewerken. "Hij zag het gewoon niet zitten, zo'n parodie."

Ook Paul McCartney keurde een voorstel af van Yankovic toen hij Live and Let Die wilde omtoveren tot Chicken Pot Pie. "Paul McCartney is een hele coole vent en hij heeft gevoel voor humor. Hij vond dat idee alleen niks omdat hij vegetariër is."

Weird Al Yankovic staat voor het eerst in zijn carrière op de eerste plek in de Amerikaanse albumlijst. HIj kreeg dat voor elkaar met de plaat Mandatory Fun, die vol staat met persiflages van hits als Blurred Lines en Happy.

Man castreert patiënten Chinees verpleeghuis

In China is een man gearresteerd die dinsdag in een verpleeghuis de testikels van drie patiënten zou hebben afgesneden. Dat heeft het staatspersbureau Xinhua donderdag gemeld.

De verdachte zou twee bedlegerige patiënten en een zwakbegaafde patiënt hebben vastgebonden en hen vervolgens met een stomp scheermes hebben gecastreerd. Een van hen raakte beide testikels kwijt, de twee anderen elk één. De slachtoffers zijn 53, 60 en 80 jaar oud.

Volgens Xinhua zeiden de slachtoffers dat de dader een personeelslid van het tehuis was, maar zei een leidinggevende dat het om een geesteszieke patiënt ging. Het verpleeghuis staat in de provincie Heilongjiang, in het noordoosten van China.

Opnieuw grote storing bij Rabobank

Rabobank kampt donderdag opnieuw met een grote storing. Online diensten, waaronder internetbankieren, mobiel bankieren en iDeal-betalen zijn daardoor tijdelijk niet beschikbaar. Dat laat de bank weten via Twitter.

Woensdag ondervonden klanten van Rabobank ook al hinder door een grote storing. De online diensten lagen er toen uren uit. Ook geldautomaten waren beperkt beschikbaar en de Rabo beleggingsapp werkte niet.

De storing van woensdag trad op na een grote systeemupdate, liet Rabobank weten. Er ontstond een softwarefout die aanvankelijk ook het interne netwerk van de bank voor een paar uur platlegde.

Opnieuw grote storing bij Rabobank
Opnieuw grote storing bij Rabobank (Foto: ANP)

Website Europese Centrale Bank gehackt

De website van de Europese Centrale Bank (ECB) is gehackt. Daarbij is contactinformatie buitgemaakt van mensen die zich voor evenementen van de ECB hebben aangemeld. Marktgevoelige data wisten de hackers niet te achterhalen. Ook kregen ze geen toegang tot interne systemen. Dat meldde de ECB donderdag op zijn website.

Het beveiligingsprobleem dat tot de hack leidde is inmiddels verholpen. De ECB kwam er pas achter dat e-mailadressen, telefoonnummers en adressen waren gestolen toen de organisatie een anoniem mailtje kreeg waarin om geld werd gevraagd in ruil voor de gegevens. De Duitse politie heeft een onderzoek ingesteld.

Met de personen van wie de informatie is gestolen, wordt contact opgenomen. Hoeveel mensen dat zijn, meldt de ECB niet. Alle systeemwachtwoorden zijn uit voorzorg veranderd.

Timmermans spreekt niet over politiemissie in Kiev

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) en zijn Australische collega Julie Bishop zijn in Kiev aangekomen voor besprekingen met de Oekraïense regering over de vliegramp. Het plan politiemensen onder de vlag van de Verenigde Naties naar het rampgebied te sturen staat donderdag nadrukkelijk niet op de agenda, beweert een woordvoerder.

"Dat we het nu over een politiemissie zouden hebben is echt bezijden de waarheid", stelt de zegsman. "Het terughalen van de slachtoffers en het opzetten van een onafhankelijk onderzoek is op dit moment onze prioriteit."

De bewindslieden bespreken hoe er uitvoering moet worden gegeven aan de resolutie die eerder deze week werd aangenomen in de VN-veiligheidsraad. In de resolutie wordt het neerhalen van het vliegtuig van Malaysia Airlines op 17 juli veroordeeld en vrije toegang tot de rampplek geëist.

"De afgelopen week hebben we nauw samengewerkt met Australië. De resolutie is anoniem aangenomen en we kijken hoe we daar uitvoer aan kunnen geven. In het gebied liggen nog altijd slachtoffers die geborgen moeten worden."

Daarmee staat ook de vraag centraal hoe er vrije toegang tot het door pro-Russische separatisten rampgebied gegarandeerd kan worden. In reactie op die resolutie nodigde Oekraïne verschillende landen al uit civiele politiediensten naar het rampgebied te sturen. De woordvoerder benadrukt dat dit onderwerp niet op de agenda staat.

Later op de dag volgt een persconferentie op de Nederlandse ambassade in Kiev.

Van Vollenhoven steunt politiemissie naar Oekraïne

Het plan om politiemensen onder de vlag van de Verenigde Naties naar het rampgebied in Oekraïne te sturen, is buitengewoon wenselijk. Dat zei voormalig voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid professor Pieter van Vollenhoven donderdag in het KRO-radioprogramma De Ochtend van 4.

"Ik denk inderdaad dat als je wilt proberen te achterhalen wat daar gebeurd is, dan moet je alles op alles zetten om die plek tot rust te brengen. Alles wat je nog kan doen om dat te bewerkstelligen is buitengewoon wenselijk", aldus de 75-jarige Van Vollenhoven. Wel moet met enige haast een beslissing worden genomen, vindt hij. "Als het maar niet te lang gaat duren, anders heeft het geen zin meer."

Voor de onderzoekers in het rampgebied is het volgens Van Vollenhoven vooral belangrijk om niet alleen te kijken wat er nog is, maar ook wat ontbreekt. "Wat er niet is, kan van betekenis zijn. Dat kan een idee geven of er met opzet dingen zijn weggehaald."

De ministerraad heeft woensdagavond onder meer overlegd over de voor- en nadelen van een politiemissie. Agenten zouden het rampgebied veilig moeten stellen voor onderzoekers en voorkomen dat resten van het toestel verdwijnen. De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft premier Mark Rutte (VVD) verzocht om zo'n missie. Australië heeft inmiddels vijftig politieagenten naar Londen gestuurd in afwachting van de definitieve beslissing.

'Polen schond mensenrechten met CIA-gevangenissen'

Polen heeft het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens geschonden door de CIA toe te staan geheime gevangenissen in Polen te onderhouden. Dat heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) donderdag bepaald.

Door de gevangenissen en de marteling van gevangenen toe te laten heeft Polen meerdere artikelen van het verdrag aan zijn laars gelapt, aldus het EHRM. In zijn vonnis noemt het hof onder meer Artikel 3 - waarin marteling en onmenselijke behandeling worden verboden - en Artikel 6 - het recht op een eerlijk proces - van het verdrag.

De zaak was aangespannen door de Saudiër Abd Al Rahim Hyssayn Muhammad Al Nashiri en Zayn Al-Abidin Muhammad Husayn, beter bekend als Abu Zabaydah. Al Nashiri wordt verdacht van de aanslag op het Amerikaanse marineschip USS Cole in 2000. Husayn was volgens de Amerikanen een van de belangrijkste leden van Al-Qaida en zou onder meer betrokken zijn geweest bij de aanslagen op het World Trade Centre in New York.

Beide mannen worden al jaren vastgehouden in de Amerikaanse gevangenis Guantanamo Bay.

Go Ahead Eagles huurt De Sa van Ajax

Go Ahead Eagles huurt Ajax-aanvaller Lesly de Sa het komende seizoen. Dat heeft de eredivisionist uit Deventer donderdag bekendgemaakt. De 21-jarige De Sa speelde twintig wedstrijden voor Ajax en scoorde daarin twee keer. Zijn contract bij Ajax loopt nog door tot en met de zomer van 2016.

De Sa speelde afgelopen seizoen twaalf keer voor het eerste team van Ajax, maar kwam zeventien keer in actie voor Jong Ajax. De stap naar Go Ahead is er dus een omhoog. "Voor mij is het belangrijk dat ik nu lekker veel aan het spelen kom, goed voor mijn ontwikkeling."

De Sa koos bewust voor een gang naar Deventer. "Ik weet dat meerdere clubs geïnteresseerd waren, maar mijn gevoel is echt goed bij Go Ahead, ik heb zin in dat stadion te spelen."

Brons zevenkampster Visser op WK junioren

Nadine Visser heeft op het WK atletiek voor junioren in Eugene de bronzen medaille gepakt op de zevenkamp. Het is de eerste internationale medaille voor Visser, die twee jaar geleden elfde werd en vorig jaar op het EK junioren met de vierde plaats genoegen moest nemen.

In Eugene begon Visser met een razensnelle tijd van 13,24 seconden op de 100 meter horden, waarna ze via onder meer een persoonlijk record bij het kogelstoten uitkwam op 5948 punten. Daarmee bleef ze wel ruim onder haar persoonlijk record van 6110 punten, dit jaar in Götzis neergezet. 

Dat puntentotaal was in Eugene overigens goed geweest voor zilver, want de titelverdedigster, Yorgelis Rodríguez uit Cuba, pakte met 6006 punten het zilver. De wereldtitel ging naar de pas net zeventienjarige Britse Morgan Lake, ruim twee jaar jonger dan haar concurrenten. Het supertalent won vooral enorm veel bij het hoogspringen, waarop ze later dit toernooi ook nog een titelfavoriet is. Met 6148 punten was de Britse in Eugene ongenaakbaar.

De andere Nederlanders vergaat het vooralsnog minder. Job Beintema werd in de halve finales van de 110 meter horden kansloos uitgeschakeld, tienkampers Sybren Blok en Loek van Zevenbergen werden 21e en 26e. Anne Sjoukje Runia schopte het op de 100 meter tot de halve finales, maar bleef ver verwijderd van een finaleplek. Op de 10.000 meter werd Noah Schutte bij de mannen negentiende, zeven plekken achter Bart van Nunen, die de tweede Europeaan was.

Polsstokhoogspringster Domique Esselaar wist zich met een persoonlijk record van 4,10 meter te kwalificeren voor de finale van donderdag. Op de 1500 meter bij de mannen werd Vincent Hazeleger uitschakeld, maar Roy van Eekelen komt donderdag wel in actie in de finale. 

P.R. de Vries vliegt nooit meer hetzelfde

Peter R. de Vries kan na de vliegramp van Malaysia Airlines nooit meer helemaal onbevangen in een vliegtuig stappen. "Ik durf bijvoorbeeld geen slaappil meer in te nemen tijdens een vlucht, omdat je nooit weet of er ineens een raket naar binnen schiet", zei hij woensdag in RTL Boulevard.

Toestel MH17 stortte donderdag neer in het oosten van Oekraïne. Alle 298 inzittenden kwamen om, onder wie 193 Nederlanders. Woensdag werd uitgeroepen tot dag van nationale rouw, waarna veel zenders de programmering wijzigden.

Ook Froukje de Both was zichtbaar aangedaan tijdens de presentatie van het amusementsprogramma. "Wat moet je op een dag als vandaag nou zeggen in een programma als dit?", vroeg ze zich hardop af. "Het belangrijkste waar ik steeds aan moest denken, zijn de moeders van die slachtoffers."

'Beveiliging Sytze van der V. opgeheven'

Sytze van der V. wordt sinds woensdag niet meer beveiligd. Dat schrijft de veroordeelde pedofiel op zijn weblog. Hij hekelt de rol van burgemeester van Amersfoort Lucas Bolsius (CDA). Volgens Van der V. laat hij al twee maanden niets van zich horen.

Van der V. zegt bewust bekend te maken dat hij niet meer beveiligd wordt. "Verstandige mensen zullen zich afvragen waar deze burgemeester mee bezig is", schrijft hij. Van der V. wijst Bolsius op het feit dat hij verantwoordelijkheid is voor zijn veiligheid. "Die neem je niet! Zodra het fout gaat zul je je moeten verantwoorden hiervoor."

Van der V. was eerder deze maand ook al kritisch op Bolsius. Hij schreef toen dat hij de bescherming van zijn flat in Amersfoort een lachertje vond. In juni werd bekend dat Van der V. boven een kinderopvang woont, tot onvrede de gemeente en van een groep buurtbewoners. De gemeente ziet het liefst dat Van der V. een andere woning zoekt.

De gemeente zegt in een reactie dat nog altijd sprake is van extra toezicht in de buurt waar Van der V. woont. Op wat voor manier dat gebeurt, wil de woordvoerder niet toelichten.

Man United wint ruim in eerste duel onder Van Gaal

Manchester United heeft woensdag een ruime 7-0 oefenzege geboekt op Los Angeles Galaxy. Achtereenvolgens scoorden Wayne Rooney, Reece James en Ashley Young twee doelpunten op rij in de Rose Bowl in Los Angeles. Danny Welbeck had de score na dertien minuten geopend.

United speelde in een 3-5-2-formatie, waarmee Van Gaal direct zijn stempel op de ploeg drukte. Hij was tevreden hoe de spelers dat systeem oppakten. "Het is fantastisch hoe ze vandaag gepresteerd hebben. Als je ons ziet trainen, kan je iets verwachten, maar geen 7-0", zwaaide Van Gaal zijn spelers alle lof toe.

Dat het maar een oefenwedstrijd was en de score er niet toe doet, bestreed Van Gaal. "Het resultaat doet er altijd toe. Met zo'n resultaat krijg je vertrouwen", wist hij. "We hebben een nieuw systeem geïntroduceerd en twee keer elf tegen elf gespeeld op het trainingsveld. Dat is niet veel, maar de jongens zijn erg leergierig."

Australische agenten in Londen voor missie Oekraïne

Australië heeft vijftig politieagenten naar Londen gestuurd in afwachting van een beslissing over een politiemissie naar de rampplek in Oekraïne. Dat heeft de Australische premier Tony Abbott bekendgemaakt.

De agenten zijn al in Londen. "We staan klaar om de Australische politie naar Oekraïne te sturen om te helpen de rampplek veilig te stellen, als deel van een team onder de vlag van de Verenigde Naties", aldus Abbott.

Niet alleen in Australië, maar ook in Nederland gaan stemmen op om gewapenderhand en onder de vlag van de Verenigde Naties de rampplek in Oost-Oekraïne veilig te stellen.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) reist donderdag met zijn Australische ambtgenoot Julia Bishop af naar Kiev om het veiligstellen van het rampgebied te bespreken met de Oekraïense regering.

Schippers woont ceremonie slachtoffers MH17 bij

De ceremonie voor de gerepatrieerde slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne op vliegbasis Eindhoven wordt donderdag bijgewoond door minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD). In de middag komen 74 lijkkisten aan met stoffelijke resten van slachtoffers van de vliegramp in Oost-Oekraïne.

Rond het middaguur vertrekken vanuit Charkov opnieuw een Hercules van de luchtmacht en een Australische Boeing C-17. Evenals woensdag landen de vliegtuigen rond 16.00 uur in Eindhoven.

Leden van het kabinet wonen de ceremonies op het vliegveld bij tot het laatste slachtoffer is overgevlogen. Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Mark Rutte zijn daar niet meer bij aanwezig.

Zodra de vliegtuigen landen, wordt dezelfde procedure als woensdag in acht genomen: een militair kondigt met het trompetsignaal Last Post de minuut stilte aan, waarna de kisten in de gereedstaande lijkwagens worden getild.

De rouwstoet rijdt vervolgens onder politiebegeleiding over de afgesloten A2 en A27 naar Hilversum, waar experts de lichamen identificeren. Vanwege de ceremonie op vliegbasis Eindhoven is er tussen 15.45 uur en 18.30 uur geen vliegverkeer.

Het is niet mogelijk de lichamen in een keer vanuit Charkov naar Nederland over te vliegen. De geborgen lichamen worden in Oekraïne zo goed mogelijk geprepareerd om het identificatieproces in Nederland te bevorderen.

Daar gaat volgens een woordvoerder van het speciaal voor de ramp ingestelde crisisteam flink wat tijd overheen. "Maar nog veel belangrijker: we willen de slachtoffers van de vliegramp met waardigheid overbrengen. Dit is een gepaste manier."

Bij de vliegramp in Oekraïne kwamen vorige week donderdag 298 mensen om het leven, onder wie 193 Nederlanders.

[Vid] Taylor wint op World Matchplay met negendarter

Phil Taylor had in de tweede ronde van de World Matchplay totaal geen moeite met Michael Smith. The Power versloeg Smith met 13-6. In de wedstrijd gooide hij zelfs een negendarter. 

"Het is een memorabele avond voor mij en voor al mijn supporters, ik ben dronken van blijdschap", aldus Taylor. Hij gooide zijn negendarter via een 180, 177 en 144. Ondanks dat Taylor hier al veertien keer gewonnen heeft, waarvan de laatste zes edities, wil hij nog een keer winnen. 

"Ik vind het fanstastisch hier, ik houd van het gebouw, van het podium, de mensen, eiegenlijk van alles op dit toernooi. Het is iets waar in in de loop van de jaren verliefd op ben geworden. Om hier nog een keer te winnen zou geweldig zijn."

Er werden nog drie andere wedstrijden gespeeld in de tweede ronde. Adrian Lewis won van Mervyn King met 13-8. Gary Anderson won met dezelfde cijfers van Stephen Bunting. Wes Newton wist pas in de verlenging af te rekenen met Phil Nicholson. Het werd 15-13. 

Vanavond worden in Blackpool de eerste twee kwartfinales gespeeld. James Wade speelt tegen Simon Whitlock en Michael van Gerwen neemt het op tegen Dave Chisnall. De darter die als eerste zestien legs weet te winnen, mag naar de halve finale. 

SDCC: Avengers 2 concept art

Marvel blijft naargeestig op zoek naar momenten om nieuws door te zetten. Verwacht dus de komende dagen meer Marvel-nieuwtjes. 

Op dit moment zijn er twee concept arts van The Avengers: Age of Ultron vrijgegeven. Hierop zien we Iron Man en de nieuwe Scarlet Witch de strijd aangaan met handlangers van Ultron. Vermoedelijk zijn deze afbeeldingen onderdeel van een grotere poster, waarop we alle Avengers in actie zullen zien. Als deze worden gepubliceerd, zullen we deze ook zeker hier posten!

Iron Man Avengers 2 concept art

Scarlet Witch Avengers 2 concept art 

[Tour] Etappe van vandaag

Rafal Majka liet gisteren op de Pla d'Adet weer eens zien dat hij na Vincenzo Nibali de beste klimmer is in deze Tour de France. Geletruidrager Nibali deed het ook weer uitstekend, terwijl Bauke Mollema voor het eerst een prima dag leek te hebben. Vandaag staat de derde Pyreneeënrit op het programma, tevens alweer de laatste bergetappe van de Tour dit jaar.

Startplaats
De start ligt vandaag in Pau, een stad die in de geschiedenis van de Tour een zeer prominente rol vervult. Na Parijs en Bordeaux is Pau de stad die het vaakst is voorgekomen in de Tour, dit jaar al voor de 66e keer. Maar liefst zes Nederlanders hebben een etappe gewonnen met aankomst in Pau. Toekomstig wereldkampioen Theofiel Middelkamp was in 1938 de eerste, in 1978 werd hij opgevolgd door Henk Lubberding. Ook Gerrie Knetemann (1980), Erik Breukink (1987), Adri van der Poel (1988) en Léon van Bon (1998) pakten een zege in Pau. 

Twee keer moest een geletruidrager er in Pau de brui aan geven. In 1980 werd Bernard Hinault door lichamelijke ongemakken gedwongen om de Tour te verlaten. In 2007 was het Michael Rasmussen, die in een groot schandaal door zijn Rabobankploeg uit de Tour werd gehaald, terwijl de eindzege hem al bijna niet meer kon ontgaan. 

Ook in de algemene geschiedenis heeft Pau een belangrijke rol gespeeld. In 1553 werd koning Hendrik IV er geboren. Dankzij het door hem uitgevaardigde Edict van Nantes in 1598 kwam er een einde aan 36 jaar burgeroorlog, die aan miljoenen Fransen het leven had gekost. Het Château de Pau is het geboortehuis van Hendrik IV, later zou Napoleon er in de zomer graag verblijven. Tegenwoordig kunnen toeristen het bekijken, want het is nu een museum.

Het Château de Pau, waar in 1553 koning Hendrik IV geboren werd (Foto: WikiCommons/Flo641)
Het Château de Pau, waar in 1553 koning Hendrik IV geboren werd (Foto: WikiCommons/Flo641)

Finishplaats
Bovenop de klim naar Hautacam ligt vandaag de finishlijn, de laatste finish bergop in deze Tour. Zoals veel vergelijkbare dorpen profiteert ook Hautacam van het toerisme, zowel in de winter als in de zomer. Daarnaast is de omgeving een belangrijk centrum voor hydrotherapie en hydro-elektrische stroom. 

Het wordt vandaag de vijfde keer dat er een touretappe gaat eindigen met de klim naar Hautacam als slotklim. In 1994 gebeurde dat pas voor het eerst, met Luc Leblanc die Miguel Indurain op twee seconden versloeg. Bjarne Riis won twee jaar later op weg naar een tourzege onder invloed van EPO.

In 2000 greep Lance Armstrong hier voor het eerst de macht, door zijn grootste concurrenten op minuten te rijden. De laatste keer was in 2008, toen het illustere Saunier Duval hier domineerde. Leonardo Piepoli won, maar werd later weinig verrassend gepakt op doping, waardoor de minstens net zo illustere Juan José Cobo met de overwinning aan de haal ging. Cadel Evans pakte op die dag voor het eerst in zijn loopbaan de gele trui.

Het skioord Hautacam, waar vandaag de finish ligt (Foto: WikiCommons/France64160)
Het skioord Hautacam, waar vandaag de finish ligt (Foto: WikiCommons/France64160)

Etappebeschrijving
Na de start in Pau, waar in 1910 ook de allereerste echte bergrit in de Tour op gang werd geschoten,  is het eerst een ruime zestig kilometer zonder al te moeilijke hindernissen. In het eerste deel van deze rit over 145,5 kilometer zitten wel twee klimmetjes van de derde categorie, peulenschillen vergeleken met wat er nog komt. Het gaat om de Côte de Bénéjacq en de Côte de Loucrup, 2 en 2,6 kilometer tegen ongeveer 7% gemiddeld.

Na de tussensprint in Trébons begint het laatste echte klimwerk van de Tour van dit jaar. Het is een van de meest beklommen bergen, de Col du Tourmalet. In 1910 was het de eerste echte berg, toen was Octave Lapize als eerste boven. Sindsdien kwam de Tourmalet in elke periode regelmatig voor, met grote namen die als eerste boven waren. Denk aan Ottavio Bottacchia, Gino Bartali, Jean Robic, Fausto Coppi, Federico Bahamontes, Eddy Merckx en, bij de laatste keer in 2012, Thomas Voeckler. In 2010 won Andy Schleck hier een etappe.

Profiel van de Col du Tourmalet (Bron: letour.fr)
Profiel van de Col du Tourmalet (Bron: letour.fr)

De klim zelf bevindt zich niet voor niks in de buitencategorie. Met ruim zeventien kilometer en gemiddeld 7,3% is het eigenlijk gewoon een monster. De eerste vijf kilometers vallen allemaal mee, maar daarna wordt het zwaar. Tussen 9 en 16 kilometer komt het zelfs niet vaak onder de 9%, alleen de laatste paar honderd meter zijn weer goed te doen. De afdaling van de Tourmalet is erg lang, pas na 36 kilometer zijn we 'beneden' en begint het volgende klimwerk.

Profiel van de slotklim naar Hautacam (Bron: letour.fr)
Profiel van de slotklim naar Hautacam (Bron: letour.fr)

De slotklim naar Hautacam is er weer één van de buitencategorie. In 1996 schreef Bjarne Riis hier 'geschiedenis' door alles en iedereen aan gort te rijden en de basis te leggen voor zijn tourzege. Later bleek dat hij helemaal volgepompt zat met EPO, maar zijn zeges mocht hij houden. 

Met 13,6 kilometer aan gemiddeld bijna 8% is de klim naar Hautacam zwaar en onregelmatig. Het begin valt, relatief gezien, wel mee, met zelfs een stukje van nog geen 6%. De tweede helft is echter het zwaarst. Tussen kilometers 7 en 9 gaat het gemiddeld met ongeveer 11% omhoog, een kilometer verderop zit er nog zo'n stuk. Echt afvlakken doet het hier niet, dus er zal tot de finish gestreden moeten worden.

Profiel etappe 18 (Bron: letour.fr)
Profiel etappe 18 (Bron: letour.fr)

Favorieten
Zoals in de hele Tour zal het normaal gesproken ook nu weer tussen de twee beste klimmers gaan: Geletruidrager Vincenzo Nibali en de Pool Rafal Majka. Volgens de bookmakers is Nibali de favoriet en met het oog op gisteren is dat niet heel vreemd. Majka reed namelijk vol in de aanval en greep de zege in de koninginnerit, het zal lastig worden om vandaag nog zo'n inspanning te doen. Als er geen vluchters voor de winst strijden zal het tussen deze twee gaan, terwijl mannen als Jean-Christophe Peraud, Thibaut Pinot en Mikel Nieve het dan uit zullen maken voor de rest van de posities. 

SDCC: Ant-Man concept art poster

Comic Con begint langzaamaan op gang te komen. Een Comic Con is niet compleet zonder dat Marvel duidelijk bekend maakt dat ze aanwezig zijn. Ze zijn daarom alvast begonnen met het tonen van hun aankomende films.

Zo is er een concept art poster vrijgegeven. Hierop zien we Ant-Man volledig in kostuum. Ook zijn op de achtergrond schetsen van Paul Rudd als Scott Lang en Michael Douglas als Hank Prym te zien. Onderin beeld zien we Ant-Man een mier berijden. Deze poster geeft ons een eerste indruk over de ontwerpen van de film. Duidelijk is wel dat dit weer een volledig andere Marvel-productie wordt op onontgonnen terrein. De vaste formule zal echter vast blijven bestaan. Poster met dank aan Entertainment Weekly

Ant-Man concept art poster

TomTom verkoopt meer inbouwnavigatie

TomTom heeft vorig kwartaal iets beter gepresteerd omdat het bedrijf meer ingebouwde navigatiesystemen verkocht. Het Nederlandse bedrijf zag tussen april en juni zowel omzet als winst toenemen, zo maakte het donderdag voorbeurs bekend. De verkoop van kant-en-klare navigatiekastjes nam echter wel verder af.

De totale omzet van het beursgenoteerde concern kwam uit op 252 miljoen euro. Dat is een procent meer dan in het tweede kwartaal van vorig jaar. Onder de streep hield TomTom daarvan negen miljoen euro over. Dat is een miljoen - of vijftien procent - meer dan een jaar eerder.

De omzetgroei moest dit kwartaal vooral komen van de verkoop van navigatie aan autofabrikanten, die de programmatuur dan in hun auto's inbouwen. De inkomsten uit het direct verkopen van navigatiekastjes leverde weer minder omzet op, een ontwikkeling die al een aantal jaar gaande is.

De consumententak van TomTom zag ook vorig kwartaal de inkomsten inzakken, met twee procent naar net geen 170 miljoen euro. De verkoop van programmatuur aan autofabrikanten steeg daarentegen wel, met een procent naar 31 miljoen.

"Onze consumententak heeft zich goed gehouden in het tweede kwartaal", zo stelt topman Harold Goddijn in een toelichting. Omdat de andere takken goed presteren, verhoogt TomTom zijn omzetverwachting. Het bedrijf gaat er nu vanuit 925 miljoen euro aan omzet te draaien, 25 miljoen meer dan tot nu toe verwacht.

Twee mensen van zinkend schip gehaald

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) heeft donderdagochtend voor de kust van Ameland twee mensen uit het water gered. Ze waren in een reddingsvlot gestapt nadat hun jacht in aanvaring kwam met een boei. Het schip was dusdanig beschadigd dat het begon te zinken, meldt de kustwacht.

Het jacht, afkomstig uit Denemarken, raakte de boei ongeveer vijftig kilometer ten noorden van het Waddeneiland. Vervolgens zijn direct twee schepen van de reddingsbrigade en een helikopter gestuurd om de opvarenden te redden. Ze zijn per helikopter naar Den Helder gebracht en maken het goed. Het jacht is leeggepompt en wordt later naar Terschelling gesleept.

SDCC: Warcraft film: Logo en wapens onthuld

Een film gebaseerd op het populaire computerspel Warcraft is al enige tijd in de maak. Op San Diego Comic-Con heeft producent Legendary, in afwachting van het panel op zaterdag, alvast het logo van de film en wapens uit de film gepresenteerd.

Warcraft film logo

Eén van de wapens die op dit moment wordt getoond is de Doomhammer, alom bekend onder fans van de game. 

Warcraft doomhammer
Warcraft Doomhammer

Inmiddels zijn de opnames achter de rug. Het panel van Legendary is komende zaterdag, mogelijk worden er dan al wat beelden vertoond. De film verschijnt op 11 maart 2016. Hoofdrollen zijn weggelegd voor Ben Foster, Paula Patton, Dominic Cooper en Clancy Brown. 

'Pirates 5' in 2017

Een tijdje terug werd al bekend dat Disney het niet aandurfde om het vijfde deel van Pirates of the Caribbean in blockbusterjaar 2015 uit te brengen. Met concurrentie van The Avengers 2, Jurassic World en Ant-Man en een rammelend script besloot men om de productie even 'on hold' te zetten. 

Disney en Johnny Depp hebben nu eindelijk de knoop doorgehakt. Er is besloten om POTC5 uit te brengen op 7 juli 2017. Voor de fans is dit balen, want dit is nog ruim drie jaar wachten. Wel is er nu definitief bekend dat Johnny Depp terugkeert als Jack Sparrow, hoewel niemand iets anders had hoeven verwachten. Jeff Nathanson, schrijver van onder meer Catch Me If You Can neemt het script voor zijn rekening. De vermoedelijke titel is Dead Men Tell No Tales.

Rondom de release is er wel hevige concurrentie. Rond die tijd verschijnt er nog een film van Marvel en komt het derde deel van Despicable Me uit. Een Nederlandse release-datum is nog niet bekend.

'Stop met defensiebezuinigingen'

Nederland moet stoppen met bezuinigen op defensie. Dat zegt voormalig secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer donderdag in het Financieele Dagblad. Hoewel hij geen oorlog voorspelt, denkt hij dat het aantal conflicthaarden in de toekomst toeneemt.

"Het is zonder twijfel de ernstigste crisis sinds de Koude Oorlog en ik durf niet te voorspellen hoe dit afloopt", aldus de Hoop Scheffer. "De urgentie om onze defensie op orde te brengen is enorm. Iemand die daar nu nog niet van overtuigd is, leeft in een andere wereld."

De Hoop Scheffer vindt daarom dat er een einde moet worden gemaakt aan alle 'wilde' bezuinigingen op defensie. "Kijk hoe Europa omgeven is door een grote boog van instabiliteit. In het oosten, maar ook in het Midden-Oosten en in Noord-Afrika. Laten we niet op een ochtend wakker worden, zoals dat in een andere episode van onze geschiedenis is gebeurd, om te constateren dat we te weinig hebben gedaan."

"We moeten ons voorbereiden op een langere periode van instabiliteit", gaat De Hoop Scheffer verder. "Europa staat er in toenemende mate alleen voor. Bij de Amerikanen is na Irak en Afghanistan weinig behoefte om overzee in actie te komen. Ik vind het onbegrijpelijk, maar ik hoor niets vanuit Brussel. Doodse stilte."

Volgens De Hoop Scheffer is de positie van de Russische president Vladimir Poetin zwakker dan wordt aangenomen. Achter de schermen zou in Rusland een forse strijd worden gevoerd tussen 'de hardliners en de mensen met grote zakelijke belangen'. De Hoop Scheffer vreest wel dat Poetin verder gaat met onrust stoken onder Russische minderheden in de Baltische staten en in Moldavië.

Jagex presenteert U, me and U

Jagex brengt in samenwerking met Omnigon Games een nieuwe next-gen sandbox game genaamd UemeU, dat je uitspreekt als You-Me-You. De alpha-build is uit om uit te proberen.

De game bevat twee speelbare gamemodi, build en play, waar spelers vrij tussen kunnen schakelen. In buildmode speel je als een grote gauntlet in de lucht. Als grote handschoen controleer je vormen, materialen, gadgets, weer, terreinen en meer. In play-modus kruip je in de huid van een avatar die je helemaal zelf kan aanpassen. In dezelfde wereld ga je doen wat je wil: met veel interactie, overleven, voltooien en bereiken met wat is gemaakt of wordt gecreëerd door jezelf of andere spelers in multiplayer.

UemeU komt uit op pc, Mac en Linux.

Aurier nieuwe concurrent Van der Wiel bij PSG

Gregory van der Wiel heeft bij Paris Saint-Germain een andere concurrent voor de rechtsbackpositie gekregen. De Franse landskampioen trok de Ivoriaan Serge Aurier aan en deed Christophe Jallet van de hand.

Jallet verloor de strijd om de rechtsbackplek afgelopen seizoen van Van der Wiel. De vijfvoudig Frans international vertrekt naar Olympique Lyon, waar hij een driejarig contract heeft getekend.

De 21-jarige Aurier komt op huurbasis over van Toulouse. De verdediger speelde op het WK in Brazilië alle wedstrijden voor Ivoorkust, maar kon niet voorkomen dat de Afrikanen al na drie duels naar huis moesten. De in Toulouse geboren voetballer speelde eerder voor RC Lens.

VS heft vliegverbod Tel Aviv op

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA schrapt het verbod op vluchten van en naar Tel Aviv. Dat liet de organisatie donderdag weten.

De FAA legde de vluchten dinsdag voor 24 uur stil, nadat bij vliegveld Ben Gurion een projectiel was ontploft. Daarop staakten Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen hun vluchten naar de luchthaven.

De luchtvaartautoriteit liet weten dat de situatie inmiddels is veranderd. Zo zou de Israëlische regering maatregelen nemen om de risico's voor de burgerluchtvaart terug te dringen.

VS heft vliegverbod Tel Aviv op
VS heft vliegverbod Tel Aviv op (Foto: ANP)

'Verwaarlozing lichamen schuld van OVSE'

Dat lichamen van slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne dagenlang zijn verwaarloosd, is de schuld van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Dat zegt rebellenleider Aleksandr Borodaj in een donderdag gepubliceerd interview met de BBC. De OVSE drong er volgens de opstandelingen op aan dat de lichamen op de rampplek moesten blijven, waar internationale experts ze konden ophalen.

"Dus we wachten een dag. We wachten een tweede dag. Een derde dag. Geen enkele expert", klaagde de 'premier' van de zelfuitgeroepen Volksrepubliek Donetsk. "De lichamen langer laten liggen, terwijl het 30 graden was. Dat is absurd", zei Borodaj tegen de Britse omroep. "Dat is gewoon onmenselijk. Het is een scène uit een horrorfilm."

Volgens een OVSE-woordvoerder is de beschuldiging onzin. "Mensen vertellen wat ze moeten doen, komt niet overeen met ons mandaat", zei de zegsman tegen de BBC. "We zijn hier om te monitoren, observeren en rapporteren."

Mensenrechtenraad: onderzoek oorlogsmisdaden Gaza

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties heeft woensdag ingestemd met een onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden gepleegd door het Israëlische leger bij het offensief in de Gazastrook. Alleen de Verenigde Staten waren tegen het oprichten van een onderzoekscommissie.

Eerder op de dag sprak Hoge Commissaris voor Mensenrechten van de Verenigde Naties Navi Pillay haar zorgen uit tijdens een spoedbijeenkomst van de VN, die door de Palestijnen en Arabische landen bijeen was geroepen. Zij denkt dat bepaalde gevechtshandelingen in de Gazastrook mogelijk als oorlogsmisdaden geclassificeerd kunnen worden. Pillay riep op tot een onderzoek naar deze incidenten.

Israël lobbyde om de bijeenkomst te voorkomen, maar slaagde hier niet in. Palestijnen en Arabische landen dienden een conceptresolutie in bij de raad. Daarin werd opgeroepen een internationale commissie in te stellen die Israëlische schendingen van het internationaal recht moet onderzoeken. Hamas wordt niet genoemd in de tekst.

"De Mensenrechtenraad moet beginnen met het onderzoeken van de beslissing van Hamas om een ziekenhuis te gebruiken als commandobases, scholen te gebruiken als wapenopslagplaatsen en raketinstallaties te plaatsen bij speelplaatsen, huizen en moskeeën", liet het kantoor van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu woensdag weten in een verklaring.

Pillay waarschuwde echter ook Hamas en andere strijders dat ze internationale wetten overtreden. "Israëlische kinderen en hun ouders en andere burgers hebben ook het recht om te leven zonder de voortdurende angst dat een raket uit Gaza op hun huizen of scholen landt, waarbij ze gedood kunnen worden of gewond raken", aldus Pillay.

De strijd tussen Israël en Gaza heeft de afgelopen weken al aan meer dan zeshonderd Palestijnen het leven gekost, van wie het overgrote merendeel burgers waren. Aan Israëlische zijde kwamen 31 mensen, onder wie 29 militairen, om.

Bezeerde Bieber hoeft niet in de rij door rolstoel

Justin Bieber heeft zich afgelopen weekeinde in Disneyland rond laten rijden in een rolstoel. De zanger leed naar verluidt aan een knieblessure. Bijkomend voordeel was wel dat hij daardoor voorrang kreeg bij zowat alle attracties, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

Het kamp Bieber laat weten dat de 20-jarige Canadees wel degelijk tijdelijk invalide was. Hij had zijn knie bezeerd tijdens een potje basketbal. Hij is alleen maar af en toe in de rolstoel gaan zitten om uit te rusten.

Daarnaast zou Bieber vanwege zijn sterrenstatus überhaupt niet in het pretpark in de rij hoeven te staan. Het personeel zou zich juist in allerlei bochten wringen om Bieber zo onopvallend mogelijk de attracties in te krijgen, om zo hordes toestromende fans te voorkomen.

'Weer rampzalig verloop executie VS'

De executie van een Amerikaanse gevangene heeft in de staat Arizona bijna twee uur in beslag genomen.

Joseph Wood (55), veroordeeld voor een dubbele moord, kreeg een dodelijke injectie. Volgens zijn advocaat begon de gevangene te hijgen en snuiven voor hij bezweek, en heeft hij onnodig geleden. Amerikaanse media schrijven dat hij tijdens zijn executie honderden keren naar adem snakte.

De gevangenis beweert echter dat medici de situatie constant in de gaten hielden en dat de terdoodveroordeelde tot diens doodverklaring onder verdoving en buiten bewustzijn was. De geluiden zouden gesnurk zijn geweest, meldt de BBC.

In de staat Oklahoma liep een executie eerder dit jaar uit op een martelgang voor de veroordeelde. Gevangene Clayton Lockett begon hevig te kronkelen en naar adem te happen, terwijl hij al bewusteloos was verklaard.

Dergelijke situaties ontstaan de laatste tijd steeds vaker omdat bedrijven weigeren om de middelen die bij executies worden gebruikt, aan gevangenissen te verkopen. Hierdoor ontstaan tekorten en moet naar andere middelen worden gezocht.

Weer rampzalig verloop executie VS
Weer 'rampzalig verloop' executie VS (Foto: ANP)

CNN: Thank God for The Netherlands

De Amerikaanse televisiezender CNN heeft Nederland woensdagavond (lokale tijd) uitgebreid geprezen voor de omgang met de nasleep van de vliegramp met vlucht MH17 in Oekraïne. Volgens anchorman Anderson Cooper mag de wereld God bedanken voor Nederland.

"Thank God for the Netherlands", aldus de presentator in zijn programma 360°. Daarin werd uitgebreid stilgestaan bij de dag van nationale rouw die woensdag in ons land werd gehouden. Na alle berichtgeving uit Oekraïne, niet alleen van de crash zelf maar vooral over de omgang met de rampplek en lichamen, snakte de wereld volgens Cooper naar waardigheid.

De beelden van de statige landingsceremonie, het dragen van de kisten door militairen, en de daaropvolgende colonnerit met veertig lijkwagens onder massale belangstelling, dat was volgens de CNN-anchorman exact wat de wereld nodig had. "Vandaag zijn we allemaal Nederlands", zo viel collega Richard Quest hem bij.

"Het gevoel van saamhorigheid en gemeenschapszin wat we hebben gezien was buitengewoon", aldus Quest. "Eigenlijk overstijgt dat iedere nationaliteit." Quest prees overigens ook opnieuw de emotionele VN-speech van minister Frans Timmermans, iets wat hij de afgelopen twee dagen al een paar keer had gedaan.

Deportatiewens Broertjes is wereldnieuws

De nationale ophef rond de Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes (PvdA) heeft nu een internationale vlucht genomen.

De burgervader liet zich de uitspraak ontvallen in een uitzending van Radio 1-programma Nieuws BV. Hij noemde de deportatie van Maria Poetin als de ultieme sanctie tegen de Russische president Vladimir Poetin. Vrijwel direct daarna explodeerden de sociale media. De redactie van het programma plaatste daarom direct een bericht op Twitter dat Broertjes dit ironisch bedoeld had. Enige tijd daarna bood de burgervader zelf ook zijn excuses aan voor zijn opmerking.

Nu blijkt echter dat ook de internationale media het opgepakt hebben. Onder anderen in The Guardian, The Huffington Post, The Daily Telegraph en Russische bladen wordt over de uitspraak geschreven.

Fans woedend om niet-werkende GOTY-kandidaat

Fans van Kim Kardashian: Hollywood zijn niet bepaald blij met hun grote idool Kim Kardashian. De game, die ondertussen toch wel als favoriet mag worden gezien voor game van het jaar, stopte afgelopen weekend namelijk met werken. Vooral op Instagram moet Kim Kardashian het ontgelden en wordt ze zelfs met de dood bedreigd.

Kim Kardashian: Hollywood is ontzettend populair en al weken de nummer één gedownloade app op iTunes. De game loopt op koers om 200 miljoen binnen te harken dit jaar en het aantal spelers is enorm. Dat er een hoop woedende fans tussen zitten is niet vreemd, zeker niet als je weet met wat voor problemen zij opgescheept zitten.

Ene Andreaabianco klaagt bijvoorbeeld dat ze nu haar fotoshoot mist, dat ze bang is dat haar negen vriendjes haar dumpen en dat ze geen tijd heeft om een nieuwe kat te kopen. Een andere fan, Trulysus, klaagt dat, ondanks dat Kim Kardashian weet hoe moeilijk het is om het te maken in Hollywood, ze er niet voor zorgt dat game weer online komt. Ook is ze niet blij dat haar man gestolen wordt door één of andere diva.

Of deze ramp, waar wellicht miljoenen mensen hinder van ondervinden, ervoor zorgt dat Kim Kardashian: Hollywood geen game van het jaar wordt is nu moeilijk te zeggen. Toch kan men met zekerheid vaststellen dat het een grote deuk is in het anders zo perfecte imago van Kim Kardashian.

Kim Kardashian

'Onveilige situaties tijdens passeren rouwstoet'

Het passeren van de stoet met lijkwagens die de lichamen van veertig slachtoffers van vlucht MH17 vervoerden, heeft woensdagmiddag en - avond geleid tot onveilige situaties. Dat meldt Rijkswaterstaat. Het verkeersinstituut roept weggebruikers dan ook op om donderdag niet op rij- of vluchtstroken te stoppen.

Ook wordt mensen om veiligheidsredenen afgeraden om langs de snelweg te gaan staan. Tijdens het vervoer van de slachtoffers stonden woensdag duizenden mensen langs de A2 en de A27. De wegen waren deels afgesloten voor het verkeer om ruimte te maken voor de colonne.

Veel mensen toonden hun medeleven. Een 'indrukwekkend eerbetoon', stelt Rijkswaterstaat. "Maar het leverde soms onveilige situaties op, doordat mensen met hun voertuigen op de rijbaan stopten en snelwegen overstaken."

Ook donderdag landen om 16.00 uur opnieuw twee vliegtuigen op vliegbasis Eindhoven. Ze vervoeren dan zeker 74 lijkkisten. Ook die kisten worden in een colonne onder politiebegeleiding naar Hilversum vervoerd. Rijkswaterstaat roept mensen 'voor hun eigen veiligheid en die van anderen' op om dan niet op de snelweg te stoppen en niet uit de auto te stappen.

Vrouw uit Nederland hielp al-Shabab met geld

De Amerikaanse politie heeft drie vrouwen gearresteerd die geld inzamelden voor de Somalische terreurbeweging al-Shabab. Een van de vrouwen woont in Nederland, aldus het Amerikaanse ministerie van Justitie woensdag.

De drie vrouwen zouden de leiding hebben gehad over een netwerk van vrouwen die geld inzamelden, zogenaamd voor hulp aan wezen. In werkelijkheid werd het geld via kanalen in Kenia en Somalië naar de terroristen van al-Shabab gesluisd.

Twee vrouwen van 34 en 44 werden in de VS aangehouden. De derde vrouw werd gearresteerd in Nederland. Of ze ook de Nederlandse nationaliteit heeft is niet duidelijk. Haar leeftijd en woonplaats zijn niet bekendgemaakt.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.