FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Nieuwsarchief
Artikelen van zaterdag 4 mei 2013

Kwakzalverij voorlopig onbestraft

Voorlopig wordt het nog niet mogelijk om kwakzalvers te bestraffen als slachtoffers van dergelijke wanpraktijken geen aangifte doen van oplichterij of andere misdrijven. Dat blijkt uit de antwoorden die minister Schippers onlangs gaf op Kamervragen.

In Nederland gaan in de kwakzalversindustrie jaarlijks tientallen miljoenen om. Gelukkig gaat het daarbij niet altijd om levensbedreigende situaties, maar dat komt wel voor. Aanleiding voor de gestelde Kamervragen was dan ook een geval waarin een undercoverjournalist werd aangeraden om zijn kankerbehandeling te stoppen en over te gaan op een behandeling met zogenoemde resonantieapparatuur en goud- en zilverdrankjes.

De minister zegt de gepraktiseerde behandelwijzen walgelijk te vinden, maar ziet geen mogelijkheden om tot vervolging over te gaan. Zij ziet de patiënt als de persoon die de verantwoordelijkheid zou moeten nemen om zich degelijk te laten informeren om op die manier geen slachtoffer te worden van kwakzalvers.

Dat deze aanpak tot nu toe op elk vlak faalt blijkt uit het feit dat miljoenen Nederlanders zich jaarlijks laten oplichten door gebruik te maken van homeopathie, chiropraxie, osteopathie, magnetisme en andere vormen van medische oplichterspraktijken. Sommige van deze behandelmethoden doen niets en zijn daarom nutteloos maar onschuldig, maar andere, waaronder chiropraxie, zijn niet alleen nutteloos, maar ook nog eens gevaarlijk.

Auke Hulst wint Langs de Leeuw literatuurprijs

Auke Hulst heeft de Langs de Leeuw literatuurprijs gewonnen. Hij kreeg die prijs voor zijn boek Kinderen van het ruige land. De prijs, een reis naar Portugal, werd zaterdagavond uitgereikt in het televisieprogramma van Paul de Leeuw.

Voor de prijs kwamen zes boeken in aanmerking die uitgeverij Meulenhoff was vergeten in te zenden voor de Gouden Boekenuil en de Libris Literatuurprijs, waardoor zij geen kans meer maken op die prijzen.

In zijn autobiografische roman brengt Hulst de teloorgang in kaart van een familie die, ten goede en ten kwade, buiten de werkelijkheid staat. Hulst kreeg tijdens de uitzending de meeste punten van de jury die werd voorgezeten door presentatrice en voormalig nieuwslezer Loretta Schrijver.

Naast Hulst waren Frans van Deijl, Karin Overmars, Michiel Stroink, Michiel Eijsbouts en Maartje Laterveer genomineerd.

9700 euro voor flessen wijn uit VOC-schip

De veiling van zes flessen wijn uit het VOC-schip 't Vliegend Hert heeft zaterdag in Antwerpen 9700 euro opgebracht. Een Belgische wijnantiquair kocht alle flessen.

't Vliegend Hert verging in 1735 voor de Belgische kust. Het schip, dat op weg was naar Batavia, de hoofdstad van Nederlands-Indië, ligt op een zandbank op een diepte van 14 meter, 18 kilometer van Zeebrugge. Archeologen haalden de zes flessen in de jaren 80 uit het schip.

Er was veel belangstelling voor de veiling, maar uitsluitend uit Europese landen. Het veilinghuis had potentiële kopers uit onder meer de Verenigde Staten en China gewaarschuwd dat de flessen de lange reis naar hun land niet zouden overleven, waardoor er uit die contreien geen biedingen kwamen.

9700 euro voor flessen wijn uit VOC-schip
9700 euro voor flessen wijn uit VOC-schip (Foto: ANP)

Politie: dodenherdenking 'ongestoord' verlopen

De Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam is zaterdagavond 'veilig, waardig en ongestoord' verlopen. Dat meldt de politie.

In aanloop naar 20.00 uur werden drie personen aangehouden. Dat ging twee maal om verstoring van de openbare orde en om openbare dronkenschap. Een van de drie mannen is in verwarde toestand overgedragen aan de GGZ, meldt een woordvoerder. De aanhoudingen hadden niets met de herdenking te maken.

Ook in de regio verliepen de herdenkingen goed, aldus de politie in Amsterdam.

[Primera División] Real Madrid boekt nipte zege in doelpuntrijk duel

Real Madrid heeft zaterdag in een aantrekkelijk duel met 4-3 gewonnen van Real Valladolid. Cristiano Ronaldo maakte twee goals voor de thuisploeg. Door de overwinning van Real Madrid kan FC Barcelona zondag thuis tegen Real Betis nog geen kampioen worden.

Valladolid kwam in Estadio Bernabeu al na acht minuten via Oscar brutaal op voorsprong. Na een eigen doelpunt van Marc Valiente en de eerste van Ronaldo zorgde Javi Guerra voor de 2-2 ruststand. In de tweede helft beslisten Kaka en Ronaldo de wedstrijd, al deed Lluis Sastre met een schitterende volley in de slotfase nog iets terug.

Dat Barcelona uiteindelijk met de titel aan de haal gaat, is zo goed als zeker. Bij een zege zondag op Real Betis bedraagt de voorsprong met nog vier wedstrijden te spelen weer elf punten.

Ferrer en Wawrinka in finale Portugal

Het ATP-toernooi van Oeiras krijgt zondag een finale tussen de nummers één en twee van de plaatsingslijst. David Ferrer (1) rekende in de halve eindstrijd eenvoudig af met de als derde geplaatste Andreas Seppi (3): 6-1 en 6-4. Stanislas Wawrinka (2) was in drie sets te sterk voor qualifier Pablo Carreno-Busta: 6-3, 3-6 en 6-1.

Oeiras is voor het eerst gastheer van de Portugal Open. De voorgaande edities werden in Estoril gespeeld. Zaterdag pakte Anastasia Pavlyuchenkova al de titel bij de vrouwen.

[Premier League] Vroege goal Walcott bezorgt Arsenal zege

Arsenal heeft voorlopig de derde plaats in de Premier League voor zich opgeëist. Dankzij een 1-0 uitzege bij Queens Park Rangers springen de Gunners in de stand over Chelsea en Tottenham Hotspur heen. Theo Walcott maakte al na twintig seconden het enige doelpunt van de wedstrijd.

Arsenal staat met nog twee wedstrijden te spelen op 67 punten, twee meer dan Chelsea en Tottenham Hotspur. Beide concurrenten hebben echter minder verliespunten. Chelsea heeft zelfs nog twee wedstrijden tegoed, waaronder het uitduel van zondag tegen kampioen Manchester United.

De ploeg die als derde eindigt in de Premier League plaatst zich direct voor de Champions League, de nummer vier is veroordeeld tot de voorronde. Voor de nummer vijf resteert een plaats in de Europa League.

Michel Kreder wint rit in Duinkerken

Michel Kreder heeft zaterdag de vierde etappe in de Vierdaagse van Duinkerken gewonnen. De Nederlandse renner van Garmin-Sharp was de snelste in de rit van Lens naar Parc Départemental d'Olhain over 182 kilometer. Hij achterhaalde in de laatste meters de Franse vluchter Florian Vachon. Diens landgenoot Julien el Fares spurtte naar de derde plaats.

Kreder doorbrak met zijn zege de hegemonie van Arnaud Démare in de vijfdaagse rittenkoers. De 21-jarige Fransman van FdJ, die de eerste drie etappes op zijn naam schreef, kwam als vijfde over de finish. Hij blijft wel in het bezit van de leiderstrui.

Loeb wint Rally van Argentinië

Sébastien Loeb heeft de Rally van Argentinië op zijn naam geschreven. De Fransman was met zijn Citroën DS3 bijna een minuut sneller dat Volkswagen Polorijder en voormalig teamgenoot Sébastien Ogier. Jari-Matti Latvala legde met zijn Polo beslag op de derde plaats.

In het kampioenschap leidt Ogier met 122 punten, voor Loeb die er 68 heeft. Veelvoudig wereldkampioen Loeb draait dit jaar slechts een beperkt programma, waardoor een volgende wereldtitel onwaarschijnlijk is.

Italiaanse staatssecretaris overgeplaatst

De Italiaanse staatssecretaris van Gelijke Kansen, Michaela Biancofiore, is zaterdag, nog geen 24 uur na haar beëdiging, overgeplaatst naar het ministerie van Ambtenarenzaken. De reden is dat zij zaterdag in kranten zei dat homo's discriminatie bevorderen door zich in een getto op te sluiten.

"Alwat zij doen is hun eigen belangen verdedigen", meende de staatssecretaris, die lid is van de partij Volk van de Vrijheid van oud-premier Silvio Berlusconi.

De uitlatingen waren een reactie op protesten van homogroepen vrijdag. Zij verweten haar dat zij zich eerder aan homofobe uitspraken schuldig heeft gemaakt. Biancofiore wijst legalisering van het homohuwelijk af, maar is wel voorstander van het geregistreerd partnerschap van mensen van hetzelfde geslacht.

Oek de Jong winnaar Gouden Boekenuil

De Gouden Boekenuil, de belangrijkste literaire prijs in Vlaanderen, is dit jaar toegekend aan Oek de Jong voor zijn boek Pier en oceaan. Volgens de jury is het boek van 800 pagina's, waaraan de in Breda geboren 60-jarige schrijver ruim 8 jaar werkte, een roman die alle zintuigen prikkelt, "soms apart en soms tegelijk, geschreven zoals een oude meester schildert".

Pier en oceaan beschrijft de geschiedenis van Abel Roorda, zijn ouders en grootouders en de grote veranderingen die Nederland sinds de Hongerwinter van 1945 tot en met de jaren 60 onderging. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 25.000 euro en een kunstwerk in de vorm van een boek van de hand van Philip Aguirre.

Oek de Jong winnaar Gouden Boekenuil
Oek de Jong winnaar Gouden Boekenuil (Foto: ANP)

[Bundesliga] Geen winnaar in voorproefje finale CL

De competitiewedstrijd tussen Borussia Dortmund en Bayern München heeft zaterdag geen winnaar opgeleverd. Door doelpunten van Kevin Grosskreutz en Mario Gomez werd het in het Signal Iduna Park 1-1. Over precies drie weken staan de Duitse clubs opnieuw tegenover elkaar, dan op Wembley in de finale van de Champions League.

Omdat in de competitie de beslissingen bovenin al zijn gevallen, gaven beide trainers veel bepalende spelers rust. Arjen Robben zat bij Bayern München niet eens bij de selectie.

De gemoederen tussen beide topclubs liepen desondanks af en toe hoog op. Halverwege de tweede helft kreeg Rafinha zijn tweede gele kaart nadat hij zijn elleboog in het gezicht van een tegenstander had geduwd. Toen de Braziliaan van Bayern met veel misbaar het veld verliet, kregen langs de lijn ook Jürgen Klopp en Matthias Sammer het even stevig met elkaar aan de stok.

De goals in de confrontatie tussen kampioen Bayern en nummer twee Dortmund vielen al in de eerste 25 minuten. Grosskreutz opende na een afgemeten voorzet van Jakub Blaszczykowski namens de thuisploeg in de elfde minuut de score. Mario Gomez maakte er halverwege de eerste helft met een kopbal van dichtbij 1-1 van.

Dortmund liet de uitgelezen kans liggen om de wedstrijd te winnen. Robert Lewandowski zag na een uur spelen zijn penalty gekeerd worden door doelman Manuel Neuer. Ook in de slotfase met een mannetje meer wist de thuisploeg niet door te drukken.

[Premier League] Bale van grote waarde voor Spurs

Gareth Bale heeft Tottenham Hotspur zaterdag voor duur puntverlies behoed in de Premier League. De aanvallende middenvelder maakte tegen Southampton vier minuten voor tijd het enige doelpunt: 0-1. Door de zege komen de Spurs op gelijke hoogte met nummer drie Chelsea, dat zondag nog Manchester United ontvangt. Arsenal heeft een puntje minder, maar komt ook nog in actie.

De strijd onderin blijft onverminderd spannend. Wigan Athletic, waar Ronnie Stam een basisplaats had, won met 3-2 bij West Bromwich Albion en komt daardoor op 35 punten. De achterstand op nummer zeventien Sunderland bedraagt met drie duels te gaan twee punten. Ook Newcastle United, dat doelpuntloos gelijkspeelde bij West Ham United, en Norwich City (1-2 tegen Aston Villa) zijn met 38 punten nog lang niet veilig.

De Villans, met aanvoerder Ron Vlaar in de basis, deden door de zege juist wel goede zaken. Zij komen op veertig punten en lijken daarmee zo goed als veilig. Gabriel Agbonlahor maakte beide treffers voor Aston Villa, Grant Holt deed tussendoor nog wel iets terug vanaf de strafschopstip.

Het reeds gedegradeerde Reading verraste het Fulham van coach Martin Jol met 4-2. Bryan Ruiz nam beide goals voor de ploeg uit Londen voor zijn rekening, maar dat mocht niet baten. Manchester City speelde in Wales met 0-0 gelijk tegen Swansea City, waar Michel Vorm en Jonathan de Guzman de hele wedstrijd meespeelden. Kemy Agustien en Dwight Tiendalli vielen kort voor tijd in.

Net als Reading is ook Queens Park Rangers, dat zaterdag nog speelt tegen Arsenal, al gedegradeerd. De nummer achttien daalt uiteindelijk als derde club mee af naar het Championship. Wigan heeft nog drie wedstrijden om ervoor te zorgen dat die positie wordt verlaten.

Dodenherdenking Doetinchem om 20.02 uur

In Doetinchem begon de dodenherdenking pas twee minuten later dan normaal. De burgemeester van de gemeente Herman Kaiser was om 20.00 uur nog niet klaar met zijn speech.

Daarom moest het volk maar wachten tot hij was uitgesproken en begon de herdenking daar pas om 20.02 uur. De vertraging werd veroorzaakt door een kerkdienst die iets was uitgelopen. Daardoor hield de burgmeester zich niet aan de landelijke afspraak om het om 20.00 uur te houden.

Sport toegestaan op Saudische meisjesscholen

Meisjes die les krijgen op privéscholen in Saudi-Arabië hebben toestemming gekregen te sporten, zolang de activiteiten maar in 'lijn zijn met de sharia'. Dat heeft het Saudische staatspersbureau zaterdag gemeld. De soepelere regels gelden niet voor openbare scholen. Sportclubs voor vrouwen blijven ook nog taboe.

Het ministerie van onderwijs heeft privéscholen opgedragen ruimte voor sportactiviteiten te creëren en kleding en andere benodigdheden aan te schaffen. De scholieren zijn nog altijd gebonden aan de regels voor 'fatsoenlijk gedrag', terwijl het toezicht moet komen te liggen bij vrouwelijke leerkrachten.

Gonzalez mag ook in Barcelona rijden

Het Marussia F1 Team zal komende vrijdag Rodolfo Gonzalez in Spanje, net als in Bahrein, de eerste vrije training laten rijden. Dit heeft het Russische team laten weten.

De Venezolaanse coureur mag dit jaar een aantal vrijdagtrainingen rijden bij Marussia, waardoor hij Formule 1-ervaring op kan doen. In Bahrein kwam hij door versnellingsbakproblemen tot slechts zeven ronden. Toen was het Jules Bianchi die een sessie moest missen, ditmaal is Max Chilton aan de beurt.

Nieuwe Collision Physics voor NHL 14

EA Canada heeft zopas een developer diary vrijgegeven waarin de nieuwe Collision Physics voor NHL 14 uit de doeken worden gedaan. Zonder de rechterstick te gebruiken, zal je voortaan momentum kunnen opbouwen en zo andere spelers kunnen raken.

Het systeem lijkt op de Player Impact Engine uit FIFA 14 en introduceert ragdoll physics. Er zal voortaan veel meer fysiek contact zijn tussen de spelers, wat een realistische ervaring oplevert.


Zoekgeraakte mortierbommen teruggevonden

Twee jongens hebben zaterdagmiddag in Gaanderen drie mortierbommen gevonden. Het gaat zeer waarschijnlijk om het zware vuurwerk dat eerder deze week werd aangetroffen in een natuurgebied in de Gelderse plaats, maar verdwenen bleek toen de politie het wilde ophalen.

Het zware vuurwerk werd zondag door de politie aangetroffen in het natuurgebied. Agenten legden de mortierbommen en een stellage om het spul mee af te steken tijdelijk in het water. Toen een opruimteam het zware vuurwerk de volgende ochtend op wilde halen, bleek het verdwenen.

De jongens vonden de mortieren in de buurt van de plek waar deze eerder kwijtraakten. Hoe het vuurwerk daar terecht is gekomen, weet de politie niet. De mortierbommen zijn naar het politiebureau gebracht en worden vernietigd.

Nieuw koningspaar legt krans

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben zaterdagavond tijdens de Nationale Dodenherdenking bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam een krans gelegd. De Dam stond zoals gebruikelijk vol met toegestroomd publiek.

Na de kranslegging was het vanaf klokslag 20.00 uur twee minuten stil. Tijdens de twee minuten stilte bleef het rustig op de Dam. In Amsterdam begon de Nationale Dodenherdenking overigens al om 18.50 uur met een herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk. Naast leden van de koninklijke familie werd de herdenking onder meer bijgewoond door nabestaanden van oorlogsslachtoffers en vertegenwoordigers van de Eerste en Tweede Kamer.

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima leggen een krans
Het koningspaar legt een krans (Foto: Bram Muller / FOK!)

Ajax-fans boycotten huldiging bij ArenA

Een deel van de fanatieke aanhang van Ajax boycot de huldiging die zondag bij de Amsterdam ArenA gepland staat als de club kampioen wordt. Supporters van het sfeervak Vak410 laten op hun website weten na de schaaluitreiking naar het Leidseplein in de hoofdstad te trekken.

Supporters wilden graag dat het feest pas maandag zou worden gevierd. "Het is mijn schuld dat het zondag plaatsvindt", zei burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) eerder.

Van der Laan besloot daartoe omdat op Bevrijdingsdag sowieso al meer agenten op de been zijn. Na de troonswisseling en de herdenking op de Dam zaterdagavond, wilde de burgemeester niet nog een dag honderden extra agenten inzetten.

Als Ajax zondag Willem II verslaat in de ArenA is de club voor de 32ste keer in de historie landskampioen.

Vijfde kind opgepakt voor brand De Lier

De politie heeft zaterdag een 13-jarige jongen uit De Lier aangehouden voor een grote brand in een autobedrijf in zijn woonplaats begin vorige maand. Vrijdag werden al vier jongens van 10, 12 en 14 jaar uit de Zuid-Hollandse plaats aangehouden.

Het autobedrijf aan de Burgerdijkseweg brandde op 1 april nagenoeg tot de grond af. De vier eerder aangehouden kinderen meldden zich deze week op verzoek van de politie op het bureau en verklaarden daar dat het om 'uit de hand gelopen baldadigheid' ging.

Na verhoor mochten de verdachten weer naar hun ouders. De politie verwacht geen verdere aanhoudingen en overlegt met het Openbaar Ministerie over verdere vervolging.

Moeder opgelucht nu Lindsay Lohan in kliniek zit

Lindsay Lohans moeder is opgelucht dat de getroebleerde actrice in een afkickkliniek zit. "We zijn blij dat Lindsay is opgenomen en gezond kan worden", vertelde Dina Lohan aan het Amerikaanse entertainmentprogramma Access Hollywood. "Ik kan vannacht weer goed slapen."

Lindsay klopte vrijdag aan bij de Betty Ford-kliniek in Californië, waar ze de komende negentig dagen voor de zesde keer probeert af te kicken. Haar moeder heeft het volste vertrouwen in de 26-jarige actrice. "Dit is de laatste keer", weet Dina zeker. "Ze beloofde toen ze vertrok dat ze dit niet nog eens mis laat gaan."

"Ze staat er nu anders in", vertelde Dina aan entertainmentzender E! "Ze weet nu dat ze hulp nodig heeft. Een verslaving is een ziekte. Ze moet nu gaan genezen." Volgens Dina was Lindsay sowieso van plan weer een afkickpoging te doen. "Ze wilde zich op laten nemen, of dat nou van een rechter moest of niet." Lindsay gooide het in maart op een akkoordje met justitie. Door zich negentig dagen op te laten nemen in een afkickkliniek, ontloopt ze opnieuw de cel.

Lindsay verbleef in 2010 ook al een aantal weken in de Betty Ford-kliniek. Destijds kreeg ze het aan de stok met een van de medewerksters, waardoor ze alleen nog maar meer problemen met justitie kreeg. Daarvoor is Dina dit keer niet bang. "De betrokken medewerkster werkt niet meer in de kliniek", vertelde Dina aan Access Hollywood. Waarom de dame vertrokken is, wilde Lindsays moeder niet loslaten. "Dat is niet aan mij, maar aan de kliniek. Er waren meer problemen."

Grote storing in bagagesysteem Schiphol

Door een grote storing in het bagagesysteem van Schiphol zijn duizenden koffers vrijdag niet met reizigers meegegaan naar hun plaats van bestemming. De storing ontstond door onbekende reden vrijdagochtend en was na enkele uren opgelost, meldt een woordvoerder van de luchthaven zaterdag.

Vanwege de storing moesten medewerkers handmatig codes invoeren. Dat kostte zoveel tijd dat duizenden koffers niet op tijd mee konden. "Zo'n storing heeft wel eens eerder plaatsgevonden, maar de omvang van deze storing was extreem", aldus de zegsvrouw. Ook was er sprake van extra drukte vanwege de Meivakantie.

Luchtvaartmaatschappijen sturen nu de achtergebleven bagage na. Wie voor die kosten opdraait is nog niet bekend. De luchthaven start een onderzoek naar de storing.

Justin Bieber en Usher voor miljoenen aangeklaagd

Justin Bieber en Usher worden beschuldigd van diefstal. Biebers hit Somebody to Love zou gestolen zijn van Devin Copeland, die op het podium staat als De Rico. Copeland wil tien miljoen dollar zien van Bieber en zijn mentor Usher, blijkt uit rechtbankdocumenten die in handen zijn van entertainmentzender E!.

Copeland zou in 2008 een album hebben opgenomen met daarop het nummer Somebody to Love. Met die plaat stapte de zanger naar verschillende platenlabels en artiesten, onder wie Usher. Volgens Copeland speelde Usher het nummer vervolgens door aan Bieber.

"Zonder enige toestemming spande Usher samen met schrijvers en producers samen en werd het nummer Somebody to Love rechtstreeks gekopieerd", staat in de ingediende documenten. Usher nam een demoversie op voor zijn album, maar schoof het nummer door naar zijn protegé. Bieber scoorde in 2010 een hit met het nummer, dat op zijn album My World 2.0 staat.

Copeland en zijn tekstschrijver eisen een schadevergoeding van minstens tien miljoen dollar vanwege inbreuk op auteursrechten. Daarnaast willen ze met de aanklacht voorkomen dat Usher, Bieber of andere betrokkenen inbreuk blijven maken op het auteursrecht. Usher en Bieber hebben nog niet op de aanklacht gereageerd.

Politie schiet bij achtervolging in Rotterdam

De politie in Rotterdam heeft zaterdagmiddag twee schoten gelost op een vluchtende automobilist. De bestuurder wist uiteindelijk te voet te ontkomen in een woonwijk, meldt de politie.

Het incident vond aan het einde van de middag plaats. In de buurt van het Marconiplein zagen agenten een opvallend voertuig en wilden de bestuurder controleren. De bestuurder negeerde echter het stopteken dat werd gegeven en ging ervandoor.

De man reed zich vervolgens echter klem op de Bellamystraat en stapte uit. Toen de agenten eveneens uitstapten om de man aan te houden, stapte de man weer in zijn auto en gaf gas. Hij reed daarbij in op een van de agenten, die net op tijd kon wegspringen. Zijn collega loste vervolgens twee schoten op de auto. Niemand raakte gewond.

Daarop volgde opnieuw een achtervolging totdat de bestuurder zich voor de tweede keer klem reed op de Spaansebocht. Door een woonwijk in te rennen wist de man te ontkomen. De politie zette daarop een grote zoekactie in, maar dat mocht niet baten. De politie onderzoekt de zaak.

Duitse finale bij de BMW Open

Op de BMW Open in München krijgen de toeschouwers morgen een Duitse finale te zien. In de halve finales waren zowel Tommy Haas als Philipp Kohlschreiber hun tegenstander de baas. Morgen maken de twee Duitsers uit wie er weggaat met het prijzengeld en een gloednieuwe BMW.

Tommy Haas won de eerste partij op het Duitse gravel tegen de Kroaat Ivan Dodig vrij eenvoudig met 6-4 en 6-3. Dat de finale Duits zou worden was toen al duidelijk, aangezien Kohlschreiber het opnam tegen de eveneens Duitse Daniel Brands.  De man uit Augsburg moest ver gaan om te winnen; het werd (4)6-7, 6-3 en 7-6(5).

Kohlschreiber is de titelverdediger in München. Vorig jaar was hij Marin Cilic in twee sets de baas.

Bertens verliest in eerste ronde Madrid

Kiki Bertens is er niet in geslaagd om bij het tennistoernooi van Madrid de eerste ronde te overleven. De Nederlandse kwam tegen Alizé Cornet uit Frankrijk zowel in de eerste als in de tweede set net tekort: 5-7 en 6-7 (8). Dinsdag in het Portugese Oeiras ging Bertens ook al in de eerste ronde onderuit.

Robin Haase en Igor Sijsling moeten in Madrid beginnen in de kwalificaties en dat verliep zaterdag voorspoedig. Haase won zijn eerste partij tegen Adam Sanjuro Hermida met 6-1 en 6-3. Sijsling was Arnau Brugues-Davi met 4-6, 6-3 en 6-4 de baas. Beide Nederlanders moeten nog één wedstrijd winnen om het hoofdtoernooi te bereiken.

Tweede trailer White House Down vrijgegeven

Er is een tweede trailer verschenen van de actiethriller White House Down van regisseur Roland Emmerich (Independence Day).

In White House Down speelt Channing Tatum een beveiligingsagent die het leven van de Amerikaanse president (Jamie Foxx) probeert te redden na een terroristische aanslag op het Witte Huis.

De overige, belangrijke rollen in de film worden vertolkt door Jason Clarke, Maggie Gyllenhaal en James Woods. Het scenario van de film toont enige gelijkenis met de nieuwe bioscoopfilm Olympus Has Fallen, waarin Gerard Butler het leven van de Amerikaanse president Aaron Eckhart probeert te redden.

White House Down draait vanaf 15 augustus in de Nederlande bioscopen.

'Beperking verdachte is psychologische marteling'

Justitie doet aan psychologische marteling door verdachten vaker en voor lichtere vergrijpen 'in alle beperkingen' vast te zetten. Dat zegt advocaat Geertjan van Oosten van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA) zaterdag in het televisieprogramma Eenvandaag.

De vereniging vreest dat justitie de beperkingen ook onterecht gebruikt om verdachten onder druk te zetten. "Bij ons leeft de gedachte dat die beperkingen worden opgelegd om een verdachte onder druk te zetten, een beetje te breken, en dat kan ook. Je kan iemand zelfs zijn eigen zelfmoord laten bekennen, dat is niet zo moeilijk", aldus van Oosten.

"Langdurig eenzame opsluiting valt volledig onder het begrip psychisch martelen. Als je iemand maar lang genoeg in eenzame opsluiting houdt, dan zijn mensen bereid alles te ondertekenen en te verklaren", gaat van Oosten verder.

Als een verdachte in alle beperkingen zit, mag hij geen contact hebben met medegedetineerden of familie, geen krant, radio of televisie hebben en niet bellen. De beperkingen zijn bedoeld zodat een verdachte het onderzoek niet kan tegenwerken of beïnvloeden.

De NVSA vindt daarnaast dat de werkzaamheden van advocaten worden gehinderd wanneer verdachten in volledige beperkingen worden gezet. De verdachte mag in dat geval alleen contact hebben met zijn advocaat, die verder ook niet met derden mag praten. De NVSA wil dat er veel kritischer gekeken wordt voordat een verdachte in alle beperkingen vastgezet wordt.

Het College van procureurs-generaal geeft toe dat er klachten binnen zijn gekomen over de noodzakelijkheid van het vasthouden van verdachten in alle beperkingen. "Dit signaal nemen we serieus en we zijn erover in gesprek", aldus het college in een reactie.

Dode bij treinongeluk Oost-Vlaanderen

Een ongeluk met een goederentrein met chemische producten aan boord in het Oost-Vlaamse Wetteren heeft aan een persoon het leven gekost. Er vielen zeventien gewonden. Dat hebben Vlaamse media zaterdag gemeld. De gouverneur van Oost-Vlaanderen, Jan Briers, sprak eerder van twee doden.

Goederenwagons van de trein ontspoorden vrijdagnacht. Daarbij kwam het ook tot enkele explosies. Over een afstand van vijfhonderd meter brak brand uit. Woningen in de directe omgeving van het getroffen gebied zijn ontruimd. In wijdere omgeving kregen mensen het advies deuren en ramen gesloten te houden. De oorzaak van het ongeluk is nog niet bekend.

In de wagons werd acrylonitril vervoerd, een chemische vloeistof die zeer brandbaar en giftig is, liet de brandweer weten. Inademing van dampen kan tot ademhalingsproblemen leiden.

Enkele honderden mensen werden opgevangen in een gemeentelijke feestzaal en bij de brandweer. De brand is inmiddels onder controle, maar een provinciale fase van een rampenplan blijft nog van kracht.

Door een watergordijn op te trekken kon de brandweer voorkomen dat een huis in vlammen opging. Bij een wissel zouden enkele wagons zijn ontspoord. De machinist kon een deel van de dertien wagons nog loskoppelen. Verscheidene wagons zouden in brand zijn gevlogen. De trein was op weg van Nederland naar Gent-Zeehaven.

Van het spoor kan voorlopig geen gebruik worden gemaakt. Er worden daarom onder meer bussen ingezet.

[Giro] Cavendish pakt ritzege en eerste roze trui

Mark Cavendish is de eerste leider in de Ronde van Italië. De Britse sprinter van Omega Pharma-Quick-Step won de openingsetappe met start en finish in Napels en mag daardoor de roze trui om zijn schouders hangen. De Italiaan Elia Viviani en de Fransman Nacer Bouhanni strandden op de plaatsen twee en drie.

Door een valpartij in de slotfase werd het gros van de sprinters op slag kansloos. Cavendish, Viviani, Bouhanni, Giacomo Nizzolo en Matthew Goss ontsprongen de dans. In de sprint leek Viviani naar de ritzege te snellen, maar Cavendish kwam er op het laatste moment voorbij. Voor de Brit is het al zijn elfde ritzege in de Giro.

Cameron Wurf mocht zich tijdens de plaatselijke rondjes in Napels tonen aan het publiek. De Italiaan van Cannondale reed eerst samen met Giovanni Visconti en later solo op kop. De sprintersploegen lieten zich de kans om voor het roze te strijden echter niet ontnemen en rekenden Wurf met nog twintig kilometer te rijden in.

Om zijn roze trui te behouden, heeft Cavendish zondag de steun van zijn team nodig. De renners krijgen dan een 17,5 kilometer lange ploegentijdrit voor de kiezen.

Uitslag eerste etappe en tevens algemeen klassement:

# Naam Land Tijd
1 Mark Cavendish GB 2:58,38
2 Elia Viviani Ita z.t
3 Nacer Bouhanni Fra z.t
4 Giacomo Nizzolo Ita z.t
5 Matthew Goss Aus z.t
6 Francisco Ventoso Spa z.t
7 Adam Blythe GB z.t
8 Leigh Howard Aus + 0.03
9 Danilo Hondo Dui z.t
10 Brett Lancaster Aus + 0.12

Hull City promoveert naar Premier League

Hull City keert na drie seizoenen terug in de Premier League. De club uit de Championship speelde op de slotdag thuis met 2-2 gelijk tegen kampioen Cardiff City. Dat bleek voldoende voor de tweede plaats, omdat concurrent Watford met 2-1 onderuit ging tegen Leeds United. Het verschil tussen Hull en Watford is drie punten.

Watford is nu aangewezen op de play-offs om promotie naar de hoogste Engelse divisie af te dwingen. Daarin krijgt het tegenstand van Brighton & Hove Albion, Crystal Palace en Leicester City.

Hull promoveerde in 2008 via de play-offs voor het eerst in de historie naar de Premier League. In het eerste seizoen op het hoogste niveau werd degradatie nog net ontlopen, maar een jaar later moest de ploeg weer een stapje terug doen.

Suske & Wiske en de Publiciteitsjaren

Suske en Wiske willen met hun tijd meegaan en laten het brave imago varen. Daarvoor worden ze onder andere uitgerust met smartphones en wordt het taalgebruik meer afgestemd op de oudere jongeren generatie die de strip lijken te zijn vergeten.

Ook in het uiterlijk van het altijd seksloze tweetal komen er veranderingen, zo krijgt Wiske een paar tietjes en bekt Suske met andere vrouwen buiten het gezin. Ook qua taalgebruik gaat het stel puberen en zal er meer gevloekt worden.

Tevens stapt men in deze serie af van het 'happy end' wat altijd kenmerkend is voor de pre-puber serie. Hierdoor lijkt het dat Wiske deel twee van de reeks niet meer levend meemaakt.

De uitgeverij geeft te kennen dat zij hoopt de inmiddels oudere fans weer te boeien voor de serie. Tevens hoopt men op een grote schare nieuwe fans binnen de jeugd van vandaag de dag. De erven van van der Steen hebben geen problemen met deze nieuwe benadering, temeer daar er naast deze serie ook in het oude format gehandhaafd blijft.

Deel een is vanaf acht mei verkrijgbaar. Wie wil weten of Wiske echt het loodje legt, moet tot begin november geduld hebben, dan komt deel twee uit.

New Yorks park vernoemd naar dode Beastie Boy

In New York is een park vernoemd naar de vorig jaar overleden Beastie Boy Adam Yauch. In het hofje in Brooklyn leerde Yauch fietsen.

Palmetto Playground werd vrijdag omgedoopt tot Adam Yauch Park. Nabestaanden van de Beastie Boy en zijn collega Adam 'Ad-Rock' Horovitz woonden de ceremonie bij.

Yauch, beter bekend als MCA, stierf zaterdag precies een jaar geleden aan de gevolgen van kanker. De rapper, een van de oprichters van de Beastie Boys, werd 47 jaar.

Amerikanen dood door bom in Afghanistan

Vijf Amerikaanse militairen zijn in het zuiden van Afghanistan omgekomen door een bom. Dat maakte een woordvoerder van het Amerikaanse leger zaterdag bekend.

De Taliban zei zondag het offensief tegen buitenlandse militaire bases en diplomatieke gebieden te hebben geopend. Dinsdag kwamen in de Afghaanse provincie Helmand drie Britten om het leven toen ze met hun pantservoertuig over een bermbom reden.

In totaal zijn tijdens de strijd in Afghanistan 2207 Amerikanen en 444 Britten gesneuveld. Het totale dodental onder de buitenlandse troepen is bijna 3300.

Wolff wil voor Williams testen

Williams-testcoureur Susie Wolff wil graag een stapje hogerop zetten. De 30-jarige coureur rijdt momenteel naast het simulatorwerk demonstraties en rechtelijntests voor het team uit Grove, maar wil meer. Een volwaardige test is waar ze op in zet.

Wolff: "De Young Driver-test is een logische vervolgstap voor mij. Daar moet ik het gewoon goed doen. Vanaf dan kan ik verder kijken. Er zijn nu heel veel mensen die roepen dat er weer eens een vrouw in de Formule 1 moet. Dit lijkt me dus het geschikte moment om in te stappen."

Wil de voormalig DTM-rijdster ooit in de Formule 1 racen dan moet ze een superlicentie behalen. "Er zijn een aantal criteria waar ik nog niet aan heb voldaan. Een test zou absoluut helpen om aan een licentie te komen. Ik moet nu echt wat gaan doen. Anders verdoe ik mijn tijd en gebeurt er niets. Dan word ik nooit meer Formule 1-coureur."

Rottingsgeur hangt boven puin Bengalese rampfabriek

Het dodental als gevolg van het instorten van een fabrieksgebouw in Bangladesh is opgelopen tot 547. Het bergen van de lichamen wordt steeds akeliger. Door de hoge temperaturen, meer dan dertig graden Celsius, zijn de lijken onder het puin gaan ontbinden. De geur van rottend vlees is een teken dat de bergingswerkers nog lang niet klaar zijn met hun werk.

De ontbinding is in sommige gevallen zo snel gegaan dat al botten zonder vlees worden gevonden, zeiden de reddingswerkers zaterdag. Met luchtverfrissers als wapen tegen de stank zetten zij hun werkzaamheden voort. Door het verderf zijn veel lichamen onherkenbaar geworden.

Het acht verdiepingen tellende bouwwerk in Savar, een buitenwijk van de hoofdstad Dhaka, zeeg op 24 april vanuit het niets ineen. In het gebouw waren vijf kledingfabriekjes gevestigd, waar, onder erbarmelijke omstandigheden, kleding werd geproduceerd voor westerse merken. De spotgoedkope arbeid in Bangladesh maakt het land aantrekkelijk voor afnemers van grote bedrijven in het Westen. Bangladesh profiteert hier zelf ook van. De kledingindustrie brengt jaarlijks miljarden in het laatje. De keerzijde is dat Bengalese bedrijven het vaak niet al te nauw nemen met arbeidsomstandigheden of veiligheidsmaatregelen.

Tussen de brokstukken van het pand in Savar zijn de reddingswerkers inmiddels aanbeland op een diepte waar de lichamen liggen van mensen die op de noodlottige dag net niet meer wisten te ontsnappen. Zij bevonden zich op de laagste verdiepingen van het gebouw toen zij door tonnen steen en cement bedolven werden.

500 politieagenten bij proces neonazi's

De politie in München zet maandag rond 500 politieagenten in om de rechtbank in de stad te beveiligen. Op die dag begint het proces tegen vijf aanhangers van de neonazistische groepering NSU.

De vijf verdachten worden beschuldigd van medeplichtigheid aan tien moorden. Daarvan werden negen buitenlanders - acht Turken en een Griek - en een politieagente het slachtoffer.

Naar verwachting komen er maandag ongeveer 1000 mensen bij de rechtbank demonstreren tegen racisme en geweld van extreemrechtse groepen. De politie zegt geen aanwijzingen te hebben dat er tijdens de rechtszaak gevaar dreigt.

500 politieagenten bij proces neonazi's
500 politieagenten bij proces neonazi's (Foto: ANP)

Toernooizege Pavlyuchenkova in Portugal

Anastasia Pavlyuchenkova heeft het WTA-toernooi in het Portugese Oeiras gewonnen. De Russische tennisster was in de finale te sterk voor Carla Suarez Navarro uit Spanje.

Pavlyuchenkova won het duel in twee sets, het werd 7-5 en 6-2. Het is voor Pavlyuchenkova haar tweede titel van dit jaar en de vijfde in haar carriére. Eerder dit jaar won ze een toernooi in Monterrey.

Riolering Wetteren walmt giftige dampen uit

Door bluswerkzaamheden zijn grote hoeveelheden chemisch verontreinigd bluswater in de riolen van Wetteren gelopen waardoor nu giftige dampen uit de riolen walmt. Het riool wordt al wel gespoeld om de verontreinigingen te verwijderen, desondanks nemen meetploegen toch nog toxiciteit waar op verschillende bovengrondse meetpunten.

Het crisiscentrum is vanwege deze walmen ondertussen uit voorzorg verplaatst van het Sociaal Huis van Wetteren naar Wichelen.

De bewoners moeten op bevel van de politie ramen en deuren gesloten houden en binnen blijven voor zover zij niet geëvacueerd zijn. De politie had waargenomen dat veel bewoners het bevel negeerden en zich toch op straat begaven.

Update 16.14 uur andere video.


Dag huis (bron: YouTube)

Amsterdam verlengt contracten hockeyinternationals

Hockeysters Ellen Hoog, Kelly Jonker en Kitty van Male hebben hun contract bij Amsterdam met twee jaar verlengd. Dit heeft de club vandaag bekendgemaakt.

Naast de drie internationals, die afgelopen zomer olympisch goud wonnen met het Nederlandse team, verlengde ook coach Alyson Annan zijn contract met twee seizoenen. Keepster Anne Veenendaal tekende zelfs voor vier jaar bij.

China stuurt ontvoerde kinderen terug naar Vietnam

China heeft tien kinderen die in Vietnam werden ontvoerd teruggestuurd hun vaderland. De overdracht van de kinderen aan de Vietnamese autoriteiten gebeurde vrijdag tijdens een speciale ceremonie, liet het Chinese ministerie van openbare veiligheid weten.

De kinderen, op het moment van hun ontvoering tussen de tien dagen en zeven maanden oud, werden in 2011 gered uit de klauwen van hun ontvoerders. Er werden 43 personen, onder wie tien Vietnamezen, gearresteerd die in verband worden gebracht met de grensoverschrijdende ontvoeringszaak.

Het strenge éénkindbeleid in China heeft geleid tot een groeiende onevenwichtigheid tussen het mannelijke en vrouwelijke bevolkingsdeel. De voorkeur onder Chinese gezinnen voor een mannelijke nakomeling is erg groot. Dit demografische probleem leidde in China tot de bloei van een ondergrondse markt voor ontvoerde vrouwen en meisjes.

Piloten in dromenland tijdens vlucht

De piloot en co-piloot van een vliegtuig van Air India hebben midden in een vlucht van Bangkok naar New Delhi de automatische piloot aangezet en zijn in de businessclass een uiltje gaan knappen. Hun dromen werden echter ruw verstoord doordat stewardessen per ongeluk de automatische piloot uitschakelden en het toestel onbestuurd raakte.

Het duo haastte zich naar de cockpit waar tenauwernood een crash kon worden voorkomen. De piloten en de twee stewardessen zijn op non actief gezet, aldus de Mumbay Post zaterdag. Air India ontkent dat de piloten hun cockpit hadden verlaten en de bediening van de automatische piloot aan de stewardessen hadden gelaten. Volgens de maatschappij had de copiloot de machine uitgezet.

FOK!filmtips van de dag: The Boy in the Striped Pyjamas

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK! 

Bij wijze van een grap laten een aantal inwoners van een klein Frans dorpje de postbode François, terwijl hij dronken is, een stuntfilm zien, waarbij ze zeggen dat het een demonstratie is van het efficiëntere Amerikaanse postbezorgingssysteem is. François heeft niet door dat het een grap is en begint de volgende dag zijn eigen bezorgingstechnieken in te richten naar die in de film.

Tati's eerste lange speelfilm over een postbode die de efficiency van de Amerikaanse posterijen probeert te evenaren, werd meteen een klassieker. Niet alleen door de visuele grappen maar ook door de melancholische tekening van het dorpsleven in 'la France profonde'. In 1987 vond Tati's dochter Sophie Tatischeff de originele kleurenkopie terug en nam met filmrestaurator François Ede de restauratie ter hand, die in 1995 werd voltooid. Jour de fête is om 16.20 uur te zien op CANVAS.

De laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog zijn aangebroken. De legertroepen van de meedogenloze dictator Adolf Hitler, vertolkt door Bruno Ganz, worden in een razendsnel tempo uitgedund. Hitlers manschappen willen de strijd wel aangaan, maar hebben simpelweg de middelen niet om tegen de grote overmacht van de geallieerden op te kunnen. Hitler beseft dat hij de oorlog heeft verloren en dat zijn dagen geteld zijn. Hij brengt zijn laatste weken door in een Berlijnse bunker, waar hij wordt vergezeld door zijn vriendin Eva Braun en een aantal volgelingen. Terwijl de Russische grondtroepen optrekken, neemt de vrees en onrust in de bunker toe.

Het boeiende maar controversiële Duitse drama Der Untergang stuitte op felle kritiek, juist doordat de film de kijker tweeënhalf uur in zijn greep weet te houden. Hoofdrolspeler Bruno Ganz zou dictator Hitler, die de dood van ontelbare mensen op zijn geweten heeft, zo griezelig echt en persoonlijk neerzetten dat het publiek wel eens affiniteit met hem zou kunnen krijgen. Ondanks deze kritiek was de film in eigen land uitermate succesvol. Der Untergang trok in iets meer dan een week tijd, ruim 750.000 bezoekers naar de bioscoop. Regisseur Oliver Hirschbiegel bewees drie jaar eerder met Das Experiment al dat hij spraakmakende onderwerpen niet uit de weg gaat. Te zien om 20.02 uur op RTL7.

Duitsland 1943. De achtjarige Bruno, het zoontje van een Nazi-commandant, verhuist met zijn familie naar een plek die ver weg is, waar niets te doen is en waar niemand is om mee te spelen. Tot hij op ontdekkingstocht gaat en het nabij gelegen concentratiekamp ontdekt. Er ontstaat een verboden vriendschap tussen Bruno en de Joodse Shmuel die gevangen zit in een het kamp. De twee zijn fysiek van elkaar gescheiden door een hek van prikkeldraad, maar hun vriendschap groeit en blijft niet zonder gevolgen. The Boy in the Striped Pyjamas is om 20.05 uur te zien op SBS6.

De tienjarige Sarah wordt in de nacht van 16 juli 1942 samen met haar ouders opgepakt en naar het Vélodrome d'Hiver in Parijs gebracht, waar duizenden joden worden verzameld voor deportatie. Niemand heeft echter gezien dat Sarah haar kleine broertje Michel in een kast opsloot, net voordat de politie het appartement binnendrong. Zestig jaar later krijgt Julia Jarmond, een Amerikaanse journaliste in Parijs, de opdracht een artikel te schrijven over deze razzia, een inktzwarte bladzijde in de Franse geschiedenis. Ze gaat op zoek in archieven en via het dossier van Sarah ontdekt ze een goed verborgen geheim van haar eigen schoonfamilie. Elle s'appelait Sarah (Haar Naam Was Sarah) is te zien om 22.05 uur op Nederland 1.

Furry Vengeance, War of the Worlds, Grijpstra & De Gier, Domestic Disturbance, The Mechanic, Minority Report, Cidade dos Homens (City of Men), Jeepers Creepers, The Reader, Le qauttro volte (The Four Times) en Sin City zijn ook te zien op de televisie vanavond.

Messi traint volledig mee

Lionel Messi heeft zaterdag volledig meegetraind bij Barcelona. De spelmaker lijkt fit voor het competitieduel tegen Real Betis van zondag. Messi kampte al enkele weken met een hamstringblessure. Woensdag moest hij nog vanaf de bank toekijken hoe zijn ploeg door Bayern München werd uitgeschakeld in de halve finale van de Champions League.

Ook middenvelder Sergio Busquets trainde weer mee, nadat hij de tweede wedstrijd tegen de Duitsers had gemist vanwege een schaambeenblessure. Doelman Victor Valdes en Pedro verschenen niet op het trainingsveld. Of zij tegen Real Betis kunnen spelen, is niet bekend.

De Catalanen hebben vijf punten nodig uit de laatste vijf wedstrijden om het kampioenschap veilig te stellen. Als concurrent Real Madrid zaterdag verliest van Real Vallodolid, kan de titel zondag al worden veroverd in Camp Nou.

Lijk Waalre komt uit Eindhoven

De dode man die donderdag in een geparkeerde auto op een zandweg in het buitengebied van Waalre werd gevonden komt uit Eindhoven. Hij was 29 jaar, meldt de politie zaterdag. Op de zaak zijn 35 rechercheurs gezet. De politie gaf eerder al aan uit te gaan van een misdrijf.

De recherche deed tot vrijdagavond in en rond de auto op een zandpad ten oosten van de Valksenswaardseweg onderzoek. Daarna is het gebied vrijgegeven. De auto waar het lijk in is gevonden heeft daar hoogstwaarschijnlijk enkele dagen gestaan, schrijft het EIndhovens Dagblad. Een buurtbewoner zou de auto dinsdag al op het zandpad hebben gezien. Toen het er donderdag nog steeds stond, waarschuwde hij volgens de krant de politie. Die geeft aan geen verdere mededelingen over de zaak te doen.

Op bijna exact dezelfde plek werd advocaat Marcel Senders eerder volgens Omroep Brabant beschoten, maar de politie liet donderdag weten dat deze vondst niets heeft te maken met de bedreigingen aan zijn adres.

Dirk Zeelenberg negeert oneerbare voorstellen

Dirk Zeelenberg is niet romantisch geïnteresseerd in fans van de serie Divorce. "Ik krijg wel eens oneerbare voorstellen van Divorce-groupies die ik vriendelijk van de hand wijs", doet Zeelenberg uit de doeken in het AD. "Ik weet dat ik geen vamp ben."

Zeelenberg is al jaren gelukkig getrouwd en doet er alles aan om dat te blijven. "Ik zou het absoluut vreselijk vinden wanneer het mij zelf zou overkomen", vertelt de 44-jarige acteur over een scheiding. "En ik doe er ook alles aan om dit te vermijden."

Door het succes van de serie Divorce staat Zeelenberg weer volop in de belangstelling. Dat doet de acteur echter niets. "Die aandacht betekent niks, is enkel het gevolg van het mechanisme: op tv zijn. Iedereen die op het scherm verschijnt, krijgt erkenning. Zelfs de meest grote lul van een BN'er."

Zeelenberg weet dat de aandacht ook weer zo verdwenen kan zijn. "Zo werkt het gewoon. Of je nu Dirk heet, Wendy van Dijk of dat je een nieuwslezer bent die afzwaait. Ik vind dat niet erg. Beroemd zijn is voor mij nooit een doel geweest."

Barry Hay: koning is een rocker

Koning Willem-Alexander is groot fan van rockmuziek. Dat beweert Golden Earring-frontman Barry Hay althans. "Er gaat een rocker schuil onder die hermelijnen mantel", vertelt Hay in een interview met De Telegraaf.

"Koning Willem-Alexander is fan van ons. Hij kent onze muziek zelfs beter dan wij", doet Hay uit de doeken. "In 1992 kwam ons album Naked Truth uit. Toen zei de toenmalige prins tegen mij: de nummers vier, zeven en twaalf vind ik het beste. Ik kende de volgorde van de nummers zelf niet eens! Dus heb ik het achteraf even snel opgezocht."

Hay vertelt ook dat hij het de laatste tijd rustiger aan doet. "De knettergekke tijd van seks, drugs en rock-'n-roll ligt wel een beetje achter ons. Het zou ook pathetisch zijn als we nu nog zo tekeer zouden gaan", vindt de 64-jarige rocker.

Ook zijn schoonzoon raadt hij een niet al te wild leven aan. Hays 22-jarige dochter Bella heeft sinds vorig jaar een relatie met Di-rect-gitarist Spike. "Leuke gozer", vindt Hay. "Als ie verstandig is, doet hij dat niet", vertelt de Golden Earring-frontman over een wild leven met seks, drugs en rock-'n-roll. "Onze Bella is een pittige tante. Dan breekt ze zijn beide benen."

Nederlandse bende opgerold voor wietteelt in Spanje

De Spaanse politie heeft 21 verdachten aangehouden voor grootschalige wietteelt in Spanje. De meeste verdachten komen uit Nederland, meldt het Spaanse ministerie van binnenlandse zaken. De tegoeden van sommige verdachten zijn bevroren.

Op de zaak zijn in Spanje en in Nederland meer dan honderd agenten gezet. Zij ontdekten in de provincie Malaga vijftien plantages waar dertienduizend planten werden gekweekt. De onderzoekers namen vijftien kilo hasj, een kilo ecstasy en twintig vooral luxe auto's in beslag.

Op vijf panden in Spanje en achttien panden in Nederland is beslag gelegd. De gezamenlijke waarde loopt in de miljoenen euro's.

Assad bezoekt universiteit Damascus

De Syrische president Bashar Assad heeft een bezoek gebracht aan een universiteit in Damascus. Dat meldde de Syrische staatstelevisie zaterdag. Het is de tweede keer in een week tijd dat de president zijn gezicht in het openbaar toont.

Assad onthulde zaterdag een standbeeld dat gewijd is aan de 'martelaren' van de Syrische universiteiten die in de inmiddels twee jaar durende opstand en burgeroorlog in het land het leven lieten.

Op Facebook verscheen een foto waarop de president staat, omringd door lijfwachten. Jongemannen, die studenten zouden kunnen zijn, zwaaien naar hem.

Woensdag bracht Assad een bezoek aan een elektriciteitscentrale in Damascus.

Zoekactie naar Nederlands schip gestaakt

De Noorse kustwacht is gestopt met het zoeken naar het vermiste Nederlandse schip Warnow. "Het hele gebied waar ze konden zitten is al afgezocht en het heeft geen zin om het dan nog eens af te zoeken", legt een medewerker van de Nederlandse kustwacht uit.

Schippers in het gebied zijn op de hoogte gebracht van de vermissing en is gevraagd naar het schip uit te kijken. De drie Nederlanders vertrokken 15 april van de oostkust van Schotland richting Noorwegen, waar ze 22 april hadden moeten aankomen. Het laatste teken van leven van de drie was het downloaden van zeekaarten via de mobiele telefoon van een van de opvarenden, op 17 april.

Donderdag meldden Noorse media dat in de buurt van het Noorse Bergen riemen en touw zijn gevonden van het vermiste schip, maar vrienden van de opvarenden ontkenden op Facebook dat het om spullen van het schip gaat.

Kettingbotsing in Beneluxtunnel bij Rotterdam

In de Beneluxtunnel bij Rotterdam zijn zaterdagmiddag vijf auto's betrokken geraakt bij een kettingbotsing. Bij het ongeluk in de tunnel van de A4 is ook olie op de weg beland, zegt een woordvoerder van de ANWB. Een ambulance is onderweg.

Door het ongeluk is een tunnelbuis afgesloten, maar het verkeer kan er nog langs via de andere tunnelbuis. De woordvoerder verwacht niet dat het ongeluk veel vertraging oplevert. "Er is meer overlast op de A28 van Utrecht richting Zwolle. Bij Amersfoort moet namelijk een spoedreparatie worden uitgevoerd." Ook stond op de N207 een file richting Lisse vanwege het bloemenparkKeukenhof, maar die is al aan het oplossen.

Museum geeft Cambodja oude beelden terug

Het Metropolitan Museum of Art stuurt twee eeuwenoude stenen beelden terug naar Cambodja. Dat deelde het museum vrijdag mee. De sculpturen uit de tiende eeuw werden meer dan twintig jaar in het New Yorkse museum aan het publiek getoond, maar onderzoekers achterhaalden dat de beelden uit de Koh Ker-tempel in Cambodja waar zij stonden waren ontvreemd.

De beslissing om de stenen beelden terug te geven aan Cambodja werd genomen na overleg tussen het museum en vertegenwoordigers van de Cambodjaanse regering. Het museum zei de beelden, Knielende Bedienden genoemd, tussen 1987 en 1992 van verschillende personen te hebben gekregen.

De Cambodjaanse wet verbiedt het wegnemen van kunstvoorwerpen zonder toestemming van de regering.

Soennieten ontvluchten massaal Syrische stad

Duizenden soennieten hebben zaterdagochtend de Syrische kuststad Banias verlaten vanwege de mogelijke massamoord op soennitische burgers door militairen en milities van de regering. Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten gezegd.

Troepen van de alawitische sekte waartoe ook de Syrische president Bashar Assad behoort zouden donderdag meer dan vijftig mensen hebben vermoord in het soennitische dorp Bayda, vlak buiten Banias.

Dat bloedbad, gevolgd door nachtelijke invallen in een soennitische wijk in Banias, was voor veel soennitische gezinnen reden zich uit de voeten te maken, zei Rami Abdul-Rahman van het Observatorium. In totaal zouden zo'n vierduizend mensen uit de stad zijn weggevlucht.

Dronken scootmobieler crasht en verliest rijbewijs

Een stomdronken man uit Geleen heeft vrijdag zijn rijbewijs moeten inleveren nadat hij in zijn woonplaats op een geparkeerde auto was gebotst. Agenten lieten de 59-jarige man blazen en ontdekten dat hij vijf keer de maximaal toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed had, meldt de Limburgse politie.

Het ongeluk gebeurde in de middag op de Rijksweg-Zuid. De man kreeg een dagvaarding mee en moet 30 juli voor de rechter verschijnen.

Squashters grijpen naast brons op EK

De Nederlandse squashters hebben zaterdag naast een medaille gegrepen op het EK voor landenteams. In het Amsterdamse Frans Ottenstadion werd het duel om de derde plaats met 2-0 verloren van Frankrijk. Natalie Grinham en Orla Noom gingen onderuit, waardoor Milou van der Heijden niet meer in actie hoefde te komen.

Grinham bleek niet opgewassen tegen Camille Serme. Nadat de Francaise de eerste twee games met 11-5 en 11-6 had gepakt, leek de Nederlandse zich terug te knokken in de wedstrijd. Ze moest uiteindelijk toch buigen met 12-10. Noom had vervolgens niet veel in te brengen tegen Coline Aumard: 7-11, 8-11 en 6-11.

De finale in Amsterdam gaat tussen Engeland en Ierland. Beide landen waren eerder in het toernooi al te sterk voor Nederland.

"Barça heeft fout gemaakt met Vilanova"

Oud-voorzitter Joan Laporta haalt uit naar het beleid van FC Barcelona na het vertrek van trainer Pep Guardiola. Guardiola pakte prijs na prijs met Barça. Onder zijn opvolger Tito Vilanova is de landstitel binnen handbereik, maar heeft de ploeg geen zicht meer op winst in de beker en de Champions League. Laporta vindt dat het de eigen schuld is van het bestuur van de topclub.

"Tito is gekomen als een noodverband. Het bestuur was nerveus over wie ze moesten aanstellen als vervanger van Pep. Het was veel te vroeg om hem al voor de leeuwen te gooien", zegt Laporta tegen DPA.

"Tito is een goede coach met een uitstekend verstand van voetbal. Een goede leerling van Pep Guardiola. Maar hij heeft meer tijd nodig om een hoog niveau te behalen met Barça. Pas nu is hij klaar voor de uitdaging", vindt de voormalige preses.

Ook B-staal Deco wijst op doping

De Portugese voetballer Deco wacht een automatische schorsing van dertig dagen. Een contra-expertise bevestigde het gebruik van furosemide, een middel dat dopinggebruik kan maskeren. Als de spelmaker van Fluminense door een Braziliaans sporttribunaal schuldig wordt bevonden, kan hij een schorsing van maximaal twee jaar krijgen.

De test werd uitgevoerd op 30 maart, na de overwinning van Fluminense op Boavista. De 35-jarige Deco wijt de positieve test aan het innemen van vervuilde vitamines en heeft al een team van advocaten in de arm genomen.

De voormalig Portugees international won in 2004 de Champions League met Porto en deed dat twee jaar later nog eens met Barcelona. Hij kwam ook nog uit voor Chelsea. In 2010 keerde hij terug naar zijn geboorteland Brazilië.

Luiten klimt naar vijfde plaats in China

Joost Luiten heeft zijn opmars op de China Open in Tianjin zaterdag voortgezet. De golfer uit Bleiswijk had in de derde ronde 68 slagen nodig, vier onder par. Hij klom daardoor weer elf plaatsen en staat nu vijfde met een totaal van 208.

Ook Robert-Jan Derksen handhaafde zich in de top tien. Hij moest na een ronde van 73 echter wel twee plekken inleveren. Met een totaal van 209 zakte hij naar de gedeelde zesde plaats.

De Australiër Brett Rumford nam de leiding over van Mikko Illonen. Rumford staat na drie ronden op een totaal van 204 slagen (-12), een minder dan de Fin Illonen.

'Asscher vond informeren Weekers niet nodig'

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) vond het niet nodig om staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) te informeren toen hij over het onderzoek naar toeslagenfraude door Bulgaren hoorde. Dat zegt zijn woordvoerder zaterdag.

"Asscher kreeg van zijn ambtenaren te horen dat zij meewerkten aan een onderzoek van de fiscale opsporingsdienst FIOD. Het is niet zijn taak om Weekers te informeren over een onderzoek dat door diens eigen opsporingsdienst wordt uitgevoerd."

De woordvoerder wilde zich niet uitlaten over de vraag of Asscher zijn informatievoorziening beter op orde heeft dan Weekers. "Asscher is geïnformeerd zoals dat altijd gebeurt."

Weekers heeft aangegeven dat hij eerder geïnformeerd had willen worden over Bulgaren die zich in Nederland inschrijven om onterecht toeslagen te ontvangen. Vrijdagnacht stuurde Weekers een feitenrelaas over de fraude naar de Kamer. Daarin staat onder meer dat Asscher in maart al van de fraude hoorde. Volgens de woordvoerder was dat al bekend. "Dat is eerder in een debat ook al aangegeven."

De Kamer wilde graag weten wie wanneer op de hoogte was omdat Weekers geschrokken reageerde op berichten over fraude door Bulgaren. Hij kondigde strengere maatregelen aan. Daarna stelde Abvakabo FNV dat medewerkers van de Belastingdienst al eerder op de fraude hadden gewezen en dat toen geen maatregelen zouden zijn genomen.

Zo ontstond de indruk dat Weekers de Kamer onvolledig had geïnformeerd. Hij stelde echter dat de fraude wel bekend was en ook werd aangepakt, maar dat hij niet persoonlijk op de hoogte was gebracht omdat niet elke fraudezaak bij hem hoeft te worden gemeld.

Oppositie brandt Weekers af

De brief waarin staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) uitleg geeft over de toeslagenfraude door Bulgaren roept nog veel vragen op. SP-leider Emile Roemer zei op Radio 1 de gang van zaken 'heel knullig' te vinden. Ook D66, CDA en SGP zijn kritisch.

"Hoe kan het dat verschillende ministeries op verschillende momenten zijn geïnformeerd, maar de staatssecretaris als politiek eindverantwoordelijke van niets zegt te weten?", schrijft D66-Kamerlid Steven van Weyenberg zaterdag in een verklaring. Ook Roemer vroeg zich dit af.

In de brief schrijft Weekers dat minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher in maart al op de hoogte was gebracht van Bulgaren die zich inschrijven en toeslagen aanvragen waar ze geen recht op hebben. Hij wist het dus eerder dan Weekers. Die mededeling is volgens Roemer een politiek handigheidje van Weekers. "Zo maak je het de verantwoordelijkheid van twee bewindslieden en de kans dat een motie van wantrouwen het haalt is dan een stuk kleiner."

D66 wil weten in hoeverre Weekers op de hoogte was van de grootschaligheid van het probleem. De Kamer gaf Weekers vorige week tot deze zaterdag de tijd om met een feitenrelaas te komen. In EenVandaag zei Weekers vrijdagavond al dat hij niet wist van de toeslagenfraude, de brief aan de Kamer kwam vrijdagnacht pas.

D66-leider Alexander Pechtold twitterde vrijdag al dat Weekers naar een 'enkele richting koning' solliciteert vanwege de wijze waarop hij de Kamer informeert. In de brief schrijft Weekers dat het kabinet het betreurt 'als de indruk zou zijn ontstaan dat de Kamer niet als eerste wordt geïnformeerd'.

"Goed dat de staatssecretaris erkent dat hij onzorgvuldig gehandeld heeft"schrijft Weyenberg. "Juist de Kamer had hem vorige week de tijd gegeven om alles goed op een rij te zetten. Dan past het niet om de Kamer een week lang onwetend te laten, maar al wel vast jezelf op televisie vrij te pleiten, zonder daarbij de feiten te geven."

Roemer noemde het 'wel heel knullig' dat Weekers eerst op televisie uitleg gaf. "Hij snapt niet wat de verhoudingen zijn." Ook getuigt het volgens Roemer van 'grote knulligheid' dat de brief het beeld schetst dat het ministerie lange tijd van niets wist, terwijl ambtenaren zeggen dat Weekers wel op de hoogte was.

De SP-leider wees daarbij op de mededeling van Abvakabo FNV dat ambtenaren van de Belastingdienst Weekers al eerder voor de fraude hadden gewaarschuwd. "In de brief gaat Weekers daar helemaal niet op in." De vakbond meldt zaterdag dat Weekers al een jaar van de toeslagenfraude moet hebben geweten. "Medewerkers van de Belastingdienst trokken samen met vakbond Abvakabo FNV in 2012 en vorige maand nog aan de bel."

De enige manier om de solidariteit voor toeslagen in stand te houden is volgens Roemer als het geld goed terecht komt. "Het ministerie wist dit al geruime tijd. Dan kun je niet wegkomen met 'ik had het wel willen weten'."

De brief roept volgens Roemer meer vragen op dan hij heeft beantwoord. Weekers staat volgens hem een pittig debat te wachten.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wijst erop dat in de brief staat dat bij de FIOD 280 gevallen van systematische fraude met toeslagen zijn afgehandeld. De fraude door Bulgaren is slechts een zaak. Het is onduidelijk hoeveel al die gevallen bij elkaar hebben gekost. "Ik vrees heel veel." SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf vraagt zich af of Weekers nog wel 'de baas van belastingen' is.

Carmageddon ook naar Android

FOK!ker RefleXion heeft een submit ingelegd met misschien wel het beste nieuws van deze week. De maker van Carmageddon gaat de game namelijk ook uitbrengen op Android. Een tijd geleden was de game al beschikbaar gemaakt voor iOS maar vanaf volgende week mogen de droids ook weer burgers omver kegelen.

Voor de mensen die nogal jong zijn of gewoon niet meer weten wat Carmageddon is: in de game draait het naast racen om het doodrijden van voetgangers en dieren (voornamelijk koeien en schapen). Hierdoor krijgt de speler extra tijd en geld. Doe je dit op een speciale manier, zoals achteruitrijdend een voetganger met looprek tegen een muur te pletter te rijden, dan levert dit zelfs een Style Bonus op. Zodat je nog eens extra tijd krijgt op om de finish te halen.

caemageddon

[NBA] New York, Oklahoma, Indiana en Memphis verder

New York Knicks, Oklahoma City Thunder, Indiana Pacers en Memphis Grizzlies hebben de tweede ronde van de play-offs in de NBA bereikt. De vier teams wonnen vrijdag hun zesde wedstrijd in de best-of-sevenseries en bepaalden de eindstand daarmee op 4-2.

De Knicks waren met 88-80 te sterk voor Boston Celtics en plaatsten zich daardoor voor het eerst in dertien jaar voor de volgende ronde. Carmelo Anthony had met 21 punten een belangrijk aandeel in de zege. De volgende tegenstander van de ploeg uit New York is Indiana Pacers, dat Atlanta Hawks met 81-73 versloeg.

Ook Oklahoma en Memphis staan in de tweede ronde tegenover elkaar. Kevin Durant leidde Oklahoma met 27 punten naar een 103-94 overwinning op Houston Rockets. De Grizzlies rekenden af met Los Angeles Clippers: 118-105.

[Upd] Gezin onwel na treinongeluk Wetteren

Nadat goederenwagons met chemische stoffen in het Belgische Wetteren ontspoorden en kantelden zijn enkele leden van een gezin onwel geraakt. De hulpdiensten onderzoeken of er een verband is met het treinongeval, meldt de gemeente.

Uit eerste metingen blijkt volgens de provincie dat er geen gevaar is voor de bevolking. Vrijdagnacht ontspoorde rond 02.30 uur een goederentrein met dertien wagons. Zeven wagons kantelden, waarop brand uitbrak. Alle bewoners in een straal van vijfhonderd meter zijn geëvacueerd. Het gaat om ruim 250 mensen.

De bewoners die tussen vijfhonderd meter en een kilometer van het ongeval wonen is gevraagd binnen te blijven. Andere inwoners van Wetteren en nabijgelegen plaatsen is aangeraden ramen en deuren gesloten te houden.

Het treinverkeer tussen Dederleeuw en Gent ligt voorlopig stil. Ook zijn uit voorzorg sportevenementen in Wetteren afgelast. De gemeente adviseert het centrum te mijden. Dat is slecht bereikbaar omdat er waterslangen van de brandweer op straat liggen.

Update 11.11 uur:
De brandende wagons bij de Belgische plaats Schellebelle bevatten de giftige stof acrylnitryl, zo verklaarde de brandweer zaterdag. Uit de brandende wagons komt de giftige stof cyanide vrij. Er is niemand gewond, maar er worden wel zogeheten cyanokits verzameld voor het geval mensen vergiftigd raken en een snelle behandeling nodig hebben.

Twee andere wagons bevatten de eveneens licht ontvlambare stof butadieen. Er zijn ook vijf lege wagons en de laatste wagon bevat een licht metaal.

Zaterdagochtend rond 2 uur ontspoorden zes van de dertien wagons van een goederentrein net buiten Schellebelle. Twee wagons kantelden en drie staan nog in brand, maar het vuur is onder controle.

Een zwarte rookpluim is van ver zichtbaar en drijft af naar het dorp Schellebelle en Wichelen. De Federale Overheidsdienst Volksgezondheid is ter plaatse. Twee buurtbewoners die in shock waren, zijn naar een ziekenhuis in Gent overgebracht. De FOD Volksgezondheid heeft alvast 10 ziekenwagens opgeroepen. Onder andere brandweerlieden dragen speciale pakken tegen de gifstoffen.

De goederentrein  werd bestuurd door een Nederlandse machinist. Dat heeft het Belgische spoorbedrijf NMBS laten weten. De machinist raakte niet gewond. De trein was onderweg vanuit Nederland naar Gent-Zeehaven. Uit welke plaats in Nederland het transport is vertrokken, is niet duidelijk.

Australië staakt vee-export naar Egypte

Veeleveranciers in Australië exporteren voorlopig geen vee meer naar Egypte. Aanleiding is een film van een dierenbeschermingsorganisatie waarop te zien is hoe dieren in slachthuizen wreed worden behandeld. De Australische regering gaat de zaak onderzoeken en heeft contact opgenomen met Caïro.

De opnamen van de wreedheden zijn de afgelopen maanden opgenomen in twee abattoirs en door Animals Australia openbaar gemaakt. Australië zette de uitvoer van levend vee naar Egypte in 2006 ook al stop vanwege de omstandigheden in de slachthuizen. In 2010 werd de export weer hervat.

In 2011 deden de exporteurs Indonesië om dezelfde reden enkele maanden in de ban.

De Australische export van levend vee is jaarlijks goed voor honderden miljoenen aan omzet maar gaat gebukt onder kritiek. Dierenbeschermers noemen de export wreed. Veel dieren komen terecht in landen waar volgens islamitische regels wordt geslacht.

De organisatie van vee-exporteurs toonde zich ontzet door de video en noemde het staken van de export een oprechte zaak.

Eerste officiële optreden nieuw koningspaar

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima maken zaterdag hun eerste opwachting als koning en koningin bij een officiële gelegenheid. De twee zijn aanwezig bij de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. Tijdens de dodenherdenking wordt de eerste krans gelegd door het koninklijk paar.

Prinses Beatrix, die afgelopen dinsdag de troon afstond aan Willem-Alexander, is voor het eerst sinds zij als koningin aantrad niet meer aanwezig bij de dodenherdenking. Een dag later bij het 5 mei-concert op de Amstel is Beatrix er wel, net als Willem-Alexander en Máxima.

Met het 5 mei-concert wordt Bevrijdingsdag afgesloten. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei noemde de aanwezigheid van prinses Beatrix eerder extra bijzonder omdat ze als koningin altijd bij het concert aanwezig is geweest. Het concert wordt verzorgd door de Marinierskapel.

Luchtaanval Israël op raketten in Syrië

Israël heeft vrijdagochtend in Syrië een luchtaanval uitgevoerd op een lading raketten, die bestemd was voor de Libanese opstandelingenbeweging Hezbollah. Dat hebben Israëlische bronnen zaterdag gezegd. De lading zou hebben bestaan uit geavanceerde langeafstandsraketten.

Waar de aanval heeft plaatsgevonden en of die door de Israëlische luchtmacht werd uitgevoerd vanuit het Syrische of Libanese luchtruim is niet bekend. Syrische staatsmedia maakten geen melding van de luchtaanval.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de afgelopen weken herhaaldelijk gewaarschuwd dat Israël paraat staat om in te grijpen als de machtsbalans tussen de joodse staat en Hezbollah door levering van nieuw wapentuig aan de Libanese beweging verstoord dreigt te raken.

'Luchtkwaliteit gevangenissen vaak ondermaats'

In 63 procent van de Nederlandse gevangeniscellen voldoet de luchtkwaliteit niet aan de eisen van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Dat blijkt uit een intern onderzoek van de Rijksgebouwendienst, schrijft het AD zaterdag. Na klachten van gedetineerden over de lucht in hun cellen onderzocht de dienst de kwaliteit in veertienhonderd cellen. In 515 cellen was de lucht goed.

De slechte kwaliteit zou komen door vervuiling van roosters en luchtkanalen. Die zouden moeten worden schoongemaakt. Justitie zegt in de krant dat de normen 'erg streng' zijn en dat dit niet betekent dat cellen moeten worden gesloten. Waar nodig worden cellen aangepast. Het CDA wil niet dat er meer mensen in één cel gaan voordat de luchtkwaliteit in orde is, schrijft de krant.

Eneco wil turbine nieuwe centrale uitlenen aan Azië

Eneco onderhandelt over het uitlenen van een turbine in een elektriciteitscentrale die vorig jaar in Rotterdam is geopend. Dat bevestigt een woordvoerder van het energiebedrijf zaterdag na een bericht hierover in de Volkskrant.

In de centrale staan twee gasturbines om stroom op te wekken. Een daarvan blijft in ieder geval in gebruik, zegt de woordvoerder. Wat het voor het personeel betekent als de andere turbine wordt uitgeleend kon hij vanwege de lopende onderhandelingen niet zeggen.

Als het tot een deal komt, wordt de turbine uit de centrale getakeld en op transport naar Azië gezet, schrijft de Volkskrant op basis van ingewijden. Sinds de opening zou de centrale zo'n driekwart van de tijd hebben stilgestaan. Vanwege de overcapaciteit aan stroomproductie in Nederland en de buurlanden zou de prijs veel te laag zijn om met een gascentrale winst te maken. Op iedere met gas geproduceerde kilowattuur zou verlies worden gemaakt.

De centrale, die 652 miljoen euro heeft gekost, werd vorig jaar bij de opening als ideaal gepresenteerd om de wisselingen in windstroom te compenseren. In 2004 werd de weg vrijgemaakt voor nieuwe kolen- en gascentrales. De productiecapaciteit in Nederland is daarna grofweg verdubbeld. Door de crisis zakte de vraag naar stroom echter in. Ook produceren Duitse windmolens en zonnepanelen veel stroom, waardoor de prijs op zonnige en winderige dagen bijna tot nul zakt, schrijft de krant.

Veel centrales die bijvoorbeeld nog kolen stoken draaien daarom minder of zijn zelfs uitgezet. De turbine uit de centrale van Eneco is in Azië wel gewild. In Japan zijn vanwege de ramp in Fukushmia kerncentrales weggevallen. Dat wordt opgevangen door snel gascentrales te bouwen, legt de krant uit. De bouw van zo'n centrale duurt ongeveer anderhalf jaar. Een tweedehands gasturbine zou veel tijdswinst opleveren. het is nog niet duidelijk was de gasturbine moet opbrengen.

Regilio Tuur weer in cel

Regilio Tuur heeft vrijdag weer een aantal uur achter tralies gezeten. De ex-bokser bedreigde zijn ex-vriendin, vertelde hij aan Shownieuws. "Ik ben boos geworden. Ik heb dingen gezegd die ik misschien niet had moeten zeggen."

Tuur, die meermaals is veroordeeld voor mishandeling, benadrukt dat het dit keer bij een mondeling conflict bleef. "Ik maak me wel eens anders boos, maar dit keer was het alleen mondeling. Ik zei: als je me nog eens belt, dan... Dat is een mondelinge bedreiging."

De ex-boxer, die vrijdag weer op vrije voeten werd gesteld, verwacht dat de kous nog niet af is. "Dit krijgt nog een staartje, maar dat kan me geen zak schelen."

Loop over begraafplaatsen in Boon Hill

Kickstarter heeft er een bijzonder gameproject bij: een spel waarin je langs graven loopt en leest wat er op de stenen geschreven staat. Klinkt een beetje doelloos, maar de initiator vindt zelf van niet.

Het spel heet Boon Hill en projectstarter Matthew Ritter heeft vijfduizend dollar nodig om zijn unieke project gefundeerd te krijgen. In Boon Hill is er geen moment waarop je wint of verliest - tijdens het spelen loop, ontdekt en lees je.

"I don't want to imply the game is aimless. Boon Hill is about inferred stories, about the connections people have that continue even after they die. The graveyard tells many tales woven by those who've long since passed on: stories of love, life, sorrow, and joy, told over generations. 

The threads of narrative are woven throughout the gravestones for you to discover, if you have the inkling to look. A row of graves all with the same last name, most of them having died very young, suggests a specific set of circumstances. An epitaph that reads 'Survived by no one' is dour, yes, but clearly someone carried out their last wishes. Here, people are tied together by something as simple as similar birth dates, the places they were born or died, and even the styles of their grave markers. Subtle stories abound in the rows of stone."

Censuur in Fire Emblems downloadable content

Fire Emblem: Awakenings downloadable content Summer Scramble is gecensureerd in Europa en Noord-Amerika. Blijkbaar vindt Nintendo het in het westen aanstootgevend om een vrouw in ondergoed te zien.

Er is een scene in de downloadable content waarin het vrouwelijke personage Tharja in haar ondergoed staat en je haar van achteren bekijkt. Ook zijn er een aantal kleine, glinsterende sterren te zien rondom haar achterwerk.

In Europa zijn die sterren weggehaald. En er is een gigantisch doek voor haar billen gehangen. Nu rijst echter de vraag: wat is suggestiever? Dat je haar ondergoed ziet of de gedachte dat ze mogelijkerwijs geen ondergoed aan zou kunnen hebben?

De Japanse versie:

De westerse versie:
 

Babel: "Kinderdroom in vervulling"

Ryan Babel kan na een misgelopen kampioenschap in 2007 eindelijk revanche nemen met Ajax. Ajax liep in 2007 de landstitel mis, ondanks een 0-2 zege op Willem II. Het is Babel altijd bijgebleven. "Ik vertrok naar Liverpool met een gevoel dat ik niet klaar was bij Ajax. We waren toen zó dicht bij de titel…", verklaarde hij aan De Telegraaf.

Bij een zege, aankomend weekeinde tegen Willem II, kan Babel alsnog kampioen worden met Ajax. "Het stukje dat ontbrak. Nadat ik bij Hoffenheim een doodlopende straat was ingeslagen, zei alles in mij dat dit het moment was om mijn kinderdroom in vervulling te laten gaan: kampioen worden in mijn eigen stad, met de mooiste club van Nederland en zijn fantastische fans."

"Ik ben dankbaar dat ik nu in deze positie ben. Ik heb weliswaar mijn contract zelf afgekocht voor een hoog bedrag. Maar de overstap was niet vanzelfsprekend, omdat Hoffenheim daar op de laatste dag van de transfermarkt mee moest instemmen en Ajax me die kans moest geven."

Hiddink zegt steun toe aan PSV

Oud-coach Guus Hiddink heeft zijn steun toegezegd aan Hans van Breukelen om een 'revolutie' door te voeren bij PSV. Oud-doelman Van Breukelen wil, evenals sponsoren en prominente Brabanders, een cultuuromslag teweeg brengen bij de Brabantse club.

"Het klopt dat ik ben gebeld door Van Breukelen", zegt Hiddink zaterdag in AD Sportwereld. "Ik heb gezegd dat hij op mijn steun kan rekenen als het gaat om het verbeteren van de situatie bij PSV. Dat kan op allerlei manieren. Ik heb zoveel meegemaakt bij de club, we hebben in het verleden top gepresteerd. De band met PSV is er nog altijd, dus als ze me nodig hebben, kunnen ze op me rekenen."

'Al tien jaar matchfixing in Nederland'

In de Nederlandse voetbalcompetitie worden al tien jaar wedstrijden gemanipuleerd. Dat gebeurt 'met enige regelmaat', zegt de belangrijkste Nederlandse verdachte in een groot Duits onderzoek naar matchfixing zaterdag in een interview met de Volkskrant. Zijn advocaat heeft hem op verzoek van de krant in de gevangenis een vragenlijst voorgelegd.

De antwoorden van R. zouden stroken met uitspraken van tientallen bronnen die de krant in binnen- en buitenland sprak. De krant kreeg verder inzage in vertrouwelijke documenten van politieorganisaties, voetbalbonden en gokkantoren.

De 54-jarige R. stelt dat hij onschuldig is en slechts een tussenpersoon was die geld voor anderen inzette op de Aziatische gokmarkt. Sinds november zit hij in Nederland vast voor heling van gestolen schilderijen. In Duitsland wordt hij verdacht van betrokkenheid bij het manipuleren van elf voetbalwedstrijden. Hij wordt op zijn vroegst dit najaar uitgeleverd.

R. was beroepsgokker en belandde volgens eigen zeggen via casino's in de wereld van matchfixing. Kenners als hij zouden op goksites kunnen zien dat een wedstrijd wordt gemanipuleerd door matchfixers. Hij noemt het vreemd dat justitie en een onderzoekscommissie van minister van Sport Edith Schippers (VVD) die de matchfixing onderzoekt hem nog niets hebben gevraagd over matchfixing in Nederland.

Bijna een jaar geleden zei Tweede Kamerlid Jeroen Recourt (PvdA) al aanwijzingen te hebben dat sprake is van een groot gokschandaal in het betaald voetbal in Nederland. Op een vertrouwelijke lijst van de UEFA wordt volgens de Volkskrant ook een UEFA Cup-ontmoeting van AZ uit 2005 genoemd.

PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken zegt in de krant de resultaten van de onderzoekscommissie niet af te willen wachten. "Ik weet dat in de Tweede Kamer inmiddels een meerderheid voor justitieel onderzoek is. We gaan het afdwingen." SP-Kamerlid Renske Leijten spreekt van 'schokkende bevindingen'. "Dit is een bedreiging van onze volkssport."

Nederland staat stil bij oorlogsslachtoffers

Nederland herdenkt zaterdag alle Nederlandse burgers en militairen die sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogen en bij vredesoperaties. De Nationale Dodenherdenking in Amsterdam is ook meteen het eerste officiële optreden van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Prinses Beatrix is dit jaar niet aanwezig.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima leggen de eerste krans bij het Nationaal Monument op De Dam, zoals Beatrix altijd met Willem-Alexander deed voor de troonswisseling. Om klokslag 20.00 uur wordt twee minuten stilte in acht genomen.

In Amsterdam begint de Nationale Dodenherdenking al om 18.50 uur met een herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk. Naast leden van de koninklijke familie wordt de herdenking onder meer bijgewoond door nabestaanden van oorlogsslachtoffers en vertegenwoordigers van de Eerste en Tweede Kamer.

Tijdens de bijeenkomst, die live wordt uitgezonden op de televisie, wordt de 4 mei-voordracht gehouden. Dit jaar mag auteur en journalist Paulien Broekema dat doen. Om 19.20 uur is de herdenkingsbijeenkomst voorbij. Daarna begint het programma op de Dam. Nadat alle kransen zijn gelegd houdt voormalig commandant der strijdkrachten Peter van Uhm een toespraak. De titel van zijn toespraak is 'Saamhorigheid'.

Waar Gennaro P., beter bekend als de Damschreeuwer, zaterdag tijdens de herdenking is, is onbekend. De man ging in 2010 schreeuwen tijdens de twee minuten stilte. In de paniek die daarop volgde raakten tientallen mensen gewond. Het incident vond plaats tijdens de tweede Dodenherdenking na de aanslag op de koninklijke familie tijdens Koninginnedag in Apeldoorn. P. mag van de rechter vijf jaar niet in de buurt van de Dam komen tijdens de dodenherdenking.

De gemeente Amsterdam heeft dit jaar geen noodverordening afgekondigd. Vorig jaar gold nog een afgezwakte noodverordening. Het ging om een zogenoemde lichte bevelsbevoegdheid. Op bevel van de burgemeester konden mensen bijvoorbeeld uit het gebied worden gestuurd.

Rondom de herdenking zijn dit jaar overigens wel extra veiligheidsmaatregelen genomen. Zo is het tussen 19.00 uur en 21.00 uur verboden op een balkon of dakterras te zijn met zicht op het gebied tussen het Nationaal Monument en het Koninklijk Paleis. Ook ramen en deuren moeten gesloten blijven. Delen rondom de Dam zijn afgezet. Vorig jaar werden in Amsterdam rondom de herdenking op de Dam uiteindelijk twaalf mensen opgepakt. Ze maakten zich volgens de politie schuldig aan kleine vergrijpen, zoals het verstoren van de orde en openbare dronkenschap. Er zijn vrijdag meerdere herdenkingen in het land. Onder meer bij de belangrijke oorlogsmonumenten op de Grebbeberg in Rhenen en de Waalsdorpervlakte bij Den Haag wordt stilgestaan bij de slachtoffers van oorlogen en vredesmissies.

Ook in het verkeer wordt stilgestaan bij de dodenherdenking. De NS stopt tijdens de twee minuten stilte alle treinen. Dat gebeurt ieder jaar uit respect voor de nabestaanden. Automobilisten die willen herdenken dienen tijdig een parkeerplaats op te zoeken. Stoppen op de vluchtstrook is verboden. Het luchtverkeer wordt ook aangepast. Van 19.50 uur tot 20.03 uur mogen er geen vliegtuigen opstijgen in Nederland, van 20.00 uur tot 20.03 uur mag er ook niet geland worden.

Uit het Nationaal Vrijheidsonderzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei bleek deze week dat veel Nederlanders het nog altijd belangrijk vinden dat elk jaar opnieuw wordt stilgestaan bij het herdenken van oorlogsslachtoffers en het vieren van de bevrijding. Volgens de onderzoekers is het draagvlak voor 4 en 5 mei al jaren groot en constant. Dit jaar vindt 84 procent het belangrijk dat op 4 mei wordt herdacht. 73 procent vindt het goed dat jaarlijks op 5 mei de bevrijding wordt gevierd.

De afgelopen dagen was er net als vorig jaar weer aandacht voor de herdenking in Vorden. Daar wilde een afvaardiging van de gemeente Bronckhorst langs een graf met gesneuvelde Duitsers lopen vanwege 'de verzoenende boodschap'. Donderdag maakte de gemeente echter bekend dat dit na overleg met het Nationaal Comité 4 en 5 mei toch niet gaat gebeuren. Het comité vreesde dat de commotie rondom de herdenking in Vorden de nationale herdenking zou overschaduwen. De gemeente Bronckhorst zei zich hierin te herkennen.

Burgemeester Henk Aaldering zou vorig jaar al langs het graf met Duitse soldaten lopen, maar dat leidde toen ook tot ophef. Federatief Joods Nederland spande een kort geding aan waarop de rechtbank in Zutphen de actie verbood. In hoger beroep kreeg de gemeente alsnog gelijk.

Directeur Hans Vuijsje van Stichting Joods Maatschappelijk Werk schreef woensdag een opiniestuk in de Volkskrant. Hij wil dat bij de Nationale Dodenherdenking alleen de slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog, onder wie de 102 duizend joodse Nederlanders, worden herdacht. De joodse gemeenschap zou diep zijn gekwetst door de verbreding van de Nationale Dodenherdenking, waarbij ook militairen worden herdacht die na de Tweede Wereldoorlog omkwamen.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei gaf daarop aan dat de Tweede Wereldoorlog het hart van de Nationale Dodenherdenking was, is en blijft. In die oorlog ligt echter een belangrijke motivatie voor Nederland om zich actief in te zetten voor internationale vredesoperaties. Daarom worden ook Nederlandse militairen die omkomen bij de inzet voor vrede en vrijheid elders in de wereld op 4 mei herdacht, aldus het comité.

'Verklaring arrestaties Dam in strijd met feiten'

Delen van de verklaring die de politie heeft gegeven over de arrestatie van twee republikeinen die tijdens de troonswisseling op de Dam stonden lijken rechtstreeks in strijd met de feiten. Dat concludeert Trouw. De krant stond net als andere media bij de twee toen ze werden gearresteerd. Dit suggereert overigens een vooropgezet plan om gearresteerd te worden.

Tijdens de troonswisseling werden campagneleider van het Nieuw Republikeins Genootschap Hans Maessen en de republikeinse activiste Joanna van der Hoek aangehouden, een tijd vastgehouden en vervolgens met excuses teruggebracht. De aanhouding is omstreden, omdat het de twee onmogelijk werd gemaakt op een belangrijk moment te protesteren. Voor zover bekend hebben ze geen regels overtreden, op fatsoensregels na.

De politie heeft aangegeven dat de arrestatie van Maessen het gevolg is van een persoonsverwisseling. Hij zou zijn aangezien voor iemand die op een lijst van mogelijk gevaarlijke eenlingen stond die onmiddellijk van de Dam moeten worden afgevoerd. Dat roept volgens de krant vragen op omdat Maessen al twee uur op de Dam stond met zijn protestbord omhoog. Hij sprak daar met de pers en omstanders. "Is hij al die tijd over het hoofd gezien door de politie?", vraagt de krant zich af.

Zelfs na het tonen van zijn rijbewijs bleef de politie geloven dat Maessen een gevaarlijke eenling was omdat het om een vervalsing zou kunnen gaan. Ook zou de 'hectiek vlak voor de balkonscène' hebben bijgedragen aan de verwarring. Ook dat overtuigt volgens de krant niet omdat hij al vanaf 08.00 uur opvallend op de Dam te zien was. Ook vond de aanhouding niet vlak voor de balkonscène plaats, maar bijna een halfuur eerder. "Hectisch was het rond die tijd niet; het was al uren juist uitgesproken rustig op de Dam."

Ook was het volgens de krant niet hectisch omdat de aanhouding zorgvuldig geregisseerd lijkt. Zo ging een kwartier voor de aanhouding onder journalisten een gerucht dat een politieactie op handen was. Ook werden de twee voor de arrestatie omringd door 'een heel legertje aan politiemensen in uniform en agenten in burger'.

Burgemeester Eberhard van der Laan heeft eerder in Pauw & Witteman ook beweerd dat de arrestatie enkele minuten voor de balkonscène plaatsvond. "Dat is ongeveer het meest kwetsbare moment", vergoelijkte hij.

De verklaring voor de aanhouding van de tweede activist, Joanna, wrikt volgens de krant ook met de feiten. Ze zou zijn opgepakt omdat ze begon te schreeuwen en zo de openbare orde verstoorde. Ze begon echter pas te schreeuwen toen ze werd afgevoerd en niet daarvoor. Ze scandeerde hierbij diverse termen die niet geschikt zijn voor de oortjes van de vele aanwezige kinderen. Haar arrestatie is extra opvallend omdat ze in januari in Utrecht bij de verjaardag van koningin Beatrix in een vergelijkbaar geval werd opgepakt, waarna de politie aangaf dat dit niet had moeten gebeuren.

De activisten vermoeden zelf dat ze zijn opgepakt om te voorkomen dat voor het oog van de internationale pers een protest te zien zou zijn. Van der Laan heeft dit afgedaan als onzin, zonder aan te geven wat dan wel de aanleiding was. Overigens geven ook van der Hoek en Maessen niet een andere mogelijke reden. De politie werkt aan een feitenrelaas dat maandag wordt besproken door gemeente, politie en justitie. De gemeenteraad praat 30 mei over de arrestaties.

Asscher wist in maart van toeslagenfraude Bulgaren

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) is in maart op de hoogte gebracht van een onderzoek naar toeslagenfraude door Bulgaren. Dat schrijft staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) in een feitenrelaas over de fraude dat hij vrijdagnacht naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De Kamer wilde het feitenrelaas voor zaterdag hebben.

In de brief staat een gedetailleerde opsomming over hoe het onderzoek naar de fraude is verlopen en wie wat wanneer wist. De Kamer wil dit graag weten omdat Weekers geschrokken reageerde op berichten over fraude door Bulgaren. Hij kondigde strengere maatregelen aan. Daarna stelden medewerkers van de Belastingdienst dat ze al eerder op de fraude hadden gewezen en dat toen geen maatregelen zouden zijn genomen.

Zo ontstond de indruk dat Weekers de Kamer onvolledig had geïnformeerd. Hij stelde echter dat de fraude wel bekend was en ook werd aangepakt, maar dat hij niet persoonlijk op de hoogte was gebracht omdat niet iedere fraudezaak bij hem hoeft te worden gemeld.

Het onderzoek naar de fraude begon in december 2011. De Inspectie SZW werd in maart vorig jaar op de hoogte gebracht.

In december vorig jaar is het onderwerp in een gesprek met het ministerie van Binnenlandse Zaken aan de orde gekomen. Dat ging echter niet specifiek over Bulgaren die de boel oplichten door onterecht toeslagen en uitkeringen aan te vragen, maar meer over toeslagenfraude in het algemeen. Asscher was uiteindelijk het eerste bewindslied dat te horen kreeg over een onderzoek van de fiscale opsporingsdienst FIOD naar de fraude door de Bulgaren.

Verschillende overheidsorganisaties hielden zich volgens Weekers toen al langere tijd bezig met het opsporen van die fraude. Eerder liet hij al weten dat bewindslieden pas later zijn geïnformeerd omdat het ging om een vorm van identiteitsfraude die al vaker was gesignaleerd en aangepakt.

Begin vorige maand merkte de Nederlandse ambassade in de Bulgaarse hoofdstad Sofia dat daar op televisie aandacht aan de fraude wordt besteed. Toen in Nederland het programma Brandpunt Weekers hierover wilde interviewen, is hij kort voor het interview op de hoogte gebracht.

Vanwege de uitzending besloot justitie een dag later met spoed panden te doorzoeken omdat het risico bestond dat bewijsmateriaal anders verdween. Ook werden twee verdachten aangehouden omdat zij anders misschien de benen zouden nemen.

Eerder werd er al op gewezen dat een toeslagensysteem met een goede en snelle dienstverlening gevoeliger is voor fraude. De balans zou daarom meer richting veiligheid gaan, wat inhoudt dat aanvragen voor bijvoorbeeld zorgtoeslag beter worden gecontroleerd voordat wordt uitgekeerd. "In de praktijk zal dit goedwillende burgers raken, bijvoorbeeld omdat zij langer op een toeslag moeten wachten", schrijft Weekers.

'Corporaties doen te weinig tegen burenruzies'

Woningcorporaties kunnen meer tegen burenruzies doen dan ze denken. Ze gaan er onterecht vanuit dat ze overlastgevende huurders alleen maar kunnen aanpakken door hen uit hun huis te zetten, zeggen juristen zaterdag in Trouw.

Corporaties pakken overlast in de eerste plaats aan door gesprekken te voeren met de betrokken huurders. Als dat geen oplossing biedt, zouden ze het er vaak bij laten zitten. Ze schrikken volgens de krant terug voor het uiterste middel: ontruiming.

Maar tussen een gesprek en ontruiming bestaan veel meer mogelijkheden, zegt een specialist op het gebied van openbare orde en overlast aan de Universiteit van Groningen Michel Vols in de krant. Hij wijst erop dat in de wet staat dat huurders zich als 'goed huurder' moeten gedragen. Als iemand zich niet goed gedraagt kunnen corporaties dus naar de rechter stappen. Die kan de huurder dan bepaalde verplichtingen opleggen.

Vols wijst erop dat Voetbalhooligans een gebiedsverbod kunnen krijgen. "Waarom kan iemand die burenoverlast veroorzaakt dan niet verplicht worden om bijvoorbeeld z'n hond weg te doen, bepaald bezoek niet meer te ontvangen of psychische hulp te zoeken?" Volgens hem kan zo ander gedrag worden afgedwongen.

Als een zaak alsnog vastloopt, kan een corporatie met eerdere rechterlijke uitspraken in de hand een huurder alsnog uitzetten. Veel corporaties kennen de instrumenten die de wet hen biedt volgens Vols niet goed genoeg. Huurrechtdeskundige Anky Kloosterman zegt in de krant dat corporaties inderdaad veel mogelijkheden hebben. Wel wijst ze erop dat het niet altijd eenvoudig is. "Een dwangsom opleggen kan. Maar vaak kunnen de betrokken huurders dat niet eens betalen."

Bijna een kwart (22 procent) van de Nederlanders heeft volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek soms last van burenruzies. Vijf procent kampt hier vaak mee.

Bertens tegen Cornet in eerste ronde Madrid

Kiki Bertens neemt het in de eerste ronde van het WTA-toernooi in Madrid op tegen Alizé Cornet. De tennisster uit Wateringen staat op de wereldranglijst 25 plaatsen lager dan de Française, 33e om 58e. Het wordt de eerste ontmoeting tussen beide speelsters. De 21-jarige Bertens verloor dinsdag in de eerste ronde van het toernooi in Oeiras. Vorige week reikte ze, net als Cornet, tot de kwartfinales in Marrakech.

Bij de mannen zijn er geen Nederlanders direct geplaatst voor het hoofdtoernooi in Madrid. Igor Sijsling (7) neemt het zaterdag in de eerste ronde van de kwalificaties op tegen de Spaanse wildcardhouder Arnau Brugues-Davi. De een plaats lager gerangschikte Robin Haase treft in Adam Sanjurjo Hermida ook een Spanjaard met een wildcard.

[NBA] 'LeBron James wint MVP award weer'

LeBron James wordt net als vorig jaar verkozen tot waardevolste speler van de NBA. De ster van Miami Heat krijgt de MVP award zondag uitgereikt, meldt de Amerikaanse sportzender ESPN op basis van bronnen binnen de NBA. Het wordt de vierde keer in vijf jaar dat James de belangrijkste individuele prijs in de NBA wint.

Met zijn vierde MVP award komt James naast legende Wilt Chamberlain. Alleen Kareem Abdul-Jabbar (zes keer), Michael Jordan en Bill Russell (beiden vijf keer) werden vaker onderscheiden.

[Primera Division] Celta de Vigo pakt punt tegen Bilbao

Het tegen degradatie strijdende Celta de Vigo heeft vrijdag in de Primera Division een punt gepakt tegen Athletic Bilbao. In eigen huis werd het 1-1 door een gelijkmaker van Iago Aspas. Oscar de Marcos had de bezoekers uit Baskenland vlak voor rust op voorsprong gezet.

Nummer achttien Celta is met een vijftal andere clubs in een spannende degradatiestrijd verwikkeld. De Galiciërs staan met 31 punten uit 34 duels net aan de verkeerde kant van de streep. Nummer vijftien Osasuna heeft 33 punten, maar alle concurrenten hebben nog een gelijkmakende wedstrijd te goed.

Alleen Fognini ontbreekt uit top vier Oeiras

Fabio Fognini is de enige van de vier hoogstgeplaatste spelers die de halve finale van het ATP-toernooi in Oeiras niet gehaald heeft. De als vierde geplaatste Italiaan boog vrijdag in de kwartfinale voor de Spaanse qualifier Pablo Carreno-Busta: 6-3, 4-6, 4-6. David Ferrer (1), Stanislas Wawrinka (2) en Andreas Seppi (3) bereikten wel de laatste vier.

Wawrinka is de volgende tegenstander van Carreno-Busta. De Zwitser was met tweemaal 6-4 te sterk voor de Portugees Gastao Elias. Ferrer klopte Victor Hanescu uit Roemenië met 6-4, 7-6 (2) en de Spanjaard treft nu Seppi. Die Italiaan versloeg Tommy Robredo: 6-4, 6-3.

Bij de vrouwen plaatsten Anastasia Pavlyuchenkova en Carla Suarez Navarro zich voor de finale. Pavlyuchenkova was met 0-6, 6-3, 6-1 Romina Oprandi uit Zwitserland de baas. Oprandi was in de eerste ronde nog te sterk voor Kiki Bertens. Suarez Navarro klopte Kaia Kanepi: 6-4, 6-1.

FOK! wat een weer... Tijdelijk iets koeler

Goedemorgen! We moeten het vandaag even met iets lagere temperaturen doen, maar het echt mooie weer komt er wel aan nu. Gisteren was het op de meeste plaatsen vrij zonnig met in het binnenland enkele stapelwolken. Langs de kust stak er een zeewindje op.

Vanmiddag hebben we even iets minder mooi weer. Er is meer bewolking en het koelt dus een paar graden af. Er zou hier en daar een klein beetje regen kunnen vallen, maar dit lijkt maar heel plaatselijk te gaan gebeuren. In het binnenland wordt het ongeveer 15 graden. Op de Wadden en langs de kust blijft het wat koeler en er staat een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind.

Bevrijdingsdag belooft een prima dag te worden voor alle festivals met veel zon en ook weer wat hogere temperaturen. Wel ontstaan er in de middag weer wat stapelwolken. Het blijft echter wel overal droog. Maandag en dinsdag lijken helemaal zonnig te worden en met gemiddeld 20 graden is het gewoon fantastisch weer.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

lammetje
Ook in de weilanden van Eemnes heeft de lente inmiddels toegeslagen. Wat een schattig lammetje! KlapMongeaul maakte deze ontroerende foto.

 

 

 

 

Plofkraak op geldautomaat Vinkeveen

Een geldautomaat aan de Plevierenlaan in Vinkeveen (Utrecht) is in de nacht van vrijdag op zaterdag doelwit geweest van een plofkraak. De politie kreeg rond kwart over vier een melding binnen van een getuige, zo liet een woordvoerster weten.

De forensische opsporingsdienst is ter plaatse voor sporenonderzoek. Daarnaast speurt de politie met een helikopter en een tiental politieauto's de omgeving af naaréén of meerdere daders.

De politie kon nog niet zeggen wat er precies is gebeurd. Ook is nog niet duidelijk of er geld buit is gemaakt.

Plofkraak op geldautomaat Vinkeveen
Plofkraak op geldautomaat Vinkeveen (Foto: ANP)

PvdA stabiel in peiling ondanks ophef illegaliteit

De discussie in de PvdA over het strafbaar stellen van illegaliteit lijkt zich niet te vertalen in een daling in de peilingen. De partij van Diederik Samsom krijgt vrijdag in de Politieke Barometer 26 zetels, één meer dan twee weken geleden.

De berichtgeving lijkt wel af te stralen op het functioneren van Samsom. Vooral de PvdA-kiezer is minder tevreden over diens optreden, meldt onderzoeksinstituut Ipsos. Onder zijn eigen kiezers scoort hij een 6,2. Dat is een halve punt lager dan de 6,7 die Samsom vorige maand nog kreeg.

Winst is er ook voor coalitiepartner VVD. De partij van premier Mark Rutte stijgt van dertig naar 32 zetels. De coalitiepartijen hebben samen 58 zetels, ruim twintig minder dan de 79 die beide partijen nu bezetten in de Kamer.

De peiling kent geen grote schommelingen. Ook de SP boekt winst en stijgt van vijftien naar zeventien zetels. Een zetel verlies is er voor de PVV (21), het CDA (dertien), D66 (vijftien), ChristenUnie (vier) en de SGP (drie). Onveranderd blijven GroenLinks (drie), de Partij voor de Dieren (vier) en 50Plus met twaalf zetels.

Wagons goederentrein België ontploft

Enkele wagons van een goederentrein met chemische producten zijn zaterdagochtend vroeg ontploft in het Vlaamse Schellebelle, ten oosten van Gent. Dat meldden de brandweer en de woordvoerder van de Belgische spoorwegbeheerder Infrabel. Een aantal buurtbewoners moet zijn huis verlaten. Of er gewonden zijn gevallen is nog niet duidelijk.

De ontploffing deed zich voor rond 2 uur 's ochtends, waarna het gemeentelijke rampenplan in werking is gesteld. De trein met dertien wagons reed 1 kilometer buiten het station van Schellebelle in de richting van Wetteren. Een achttal wagons is naast de sporen terechtgekomen.

De trein was op weg van Nederland naar Gent-Zeehaven.

Wagons goederentrein België ontploft
Wagons goederentrein België ontploft (Foto: ANP)

Lindsay Lohan meldt zich bij Betty Ford-kliniek

Lindsay Lohan is terecht. De getroebleerde actrice heeft zich vrijdag gemeld bij de Betty Ford-kliniek in Californië. Dat schrijft entertainmentwebsite TMZ. Lohan klopte donderdag aan bij een andere kliniek, maar verliet die weer na een paar minuten. Sindsdien was ze zoek.

Lohan klopte donderdagavond aan bij de Betty Ford-kliniek, waar vele beroemdheden afkickten. De kliniek is ook Lindsay niet vreemd, eind 2010 verbleef ze er een paar weken. Destijds kreeg ze het aan de stok met een medewerkster, waarna Lohan nog meer problemen met justitie kreeg.

Lindsay moest zich eigenlijk donderdag op laten nemen in een afkickkliniek. De zesde afkickpoging van de 26-jarige actrice maakt deel uit van een overeenkomst die Lindsay eerder dit jaar sloot met justitie. Donderdagochtend meldde Lohan zich inderdaad bij een kliniek, maar die was vooraf niet goedgekeurd door justitie. Bovendien verdween Lindsay na een paar minuten weer.

De Betty Ford-kliniek is inmiddels goedgekeurd door justitie. Lohan heeft haar advocaat Mark Heller ontslagen en haar vorige advocate Shawn Holley weer in de arm genomen. Holley heeft er volgens TMZ voor gezorgd dat Lindsay wat justitie betreft in de Betty Ford-kliniek mag afkicken. Een rechter moet de kliniek ook nog goedkeuren. Lohan moet negentig dagen in de kliniek blijven.

Het is niet de eerste keer dat Shawn Holley Lindsay uit de problemen haalt. Desondanks zette Lohan de advocate begin dit jaar aan de kant. Volgens geruchten zou Lindsay Holley niet meer kunnen betalen en een hoge schuld bij de advocate hebben. Donderdag veranderde Lohan echter van gedachten en smeekte ze Holley terug te keren, vertellen ingewijden aan TMZ. Lindsay zou woedend zijn geweest op Mark Heller omdat hij haar naar een verkeerde afkickkliniek stuurde.

Enorme natuurbrand in Californië

In de Amerikaanse staat Californië woedt een enorme natuurbrand. In totaal staat er een gebied van ruim 38 vierkante kilometer in lichterlaaie. De reddingsdiensten vrezen dat de brand zich door de harde wind en de hoge temperaturen verder verspreidt.

De brand ontstond in Ventura County en greep snel om zich heen langs de Pacific Coast Highway richting Malibu. Vijftien huizen hebben schade opgelopen en veel mensen zijn inmiddels geëvacueerd.

Volgens Tom Kruschke van de brandweer kan het vuur snel oplaaien, omdat de verbrande gebieden feitelijk velden gloeiende kolen zijn.

Soapie Gigi Ravelli weer vrijgezel

Gigi Ravelli is weer vrijgezel. De actrice, bekend van Goede Tijden, Slechte Tijden, en haar geliefde Rick Bischoff van Heemskerck zijn uit elkaar. Dat heeft Gigi laten weten aan RTL Boulevard.

"We doen het even rustig aan", laat Ravelli weten. De 30-jarige blondine vertelt al drie weken single te zijn. "Ik ben ook weer terug in m'n eigen huisje. We zijn er allebei heel relaxed onder en spreken nog gewoon met elkaar af."

Ravelli sluit niet uit dat zij en Bischoff van Heemskerck weer bij elkaar komen. "We moeten maar even zien hoe het loopt. Soms kan een break juist positief werken voor een relatie."

Kinderen opgepakt voor brand autobedrijf De Lier

De politie heeft vier kinderen aangehouden voor een grote brand in een autobedrijf in De Lier begin vorige maand. Ze komen allemaal uit de plaats in het Westland en zijn in de leeftijd van 10, 12, 12 en 14 jaar, laat de politie vrijdag weten.

Het bedrijf aan de Burgerdijkseweg brandde op 1 april nagenoeg tot de grond af. De verdachten meldden zich deze week op verzoek van de politie op het bureau, waar ze verklaarden dat het om 'uit de hand gelopen baldadigheid' ging.

De kinderen zijn na verhoor weer aan hun ouders overgedragen. De politie overlegt met het Openbaar Ministerie over verdere vervolging van de verdachten.

Sudanese handelaren gedood in Z-Sudan

Zeker elf Sudanese handelaren zijn eerder deze week door gewapende lieden om het leven gebracht toen ze de grens met Zuid-Sudan overstaken. Dat heeft woordvoerder van het Zuid-Sudanese leger Philip Aguer vrijdag gezegd. Volgens hem is het geweld het werk van opstandelingen die de vrede tussen de beide Sudans willen ondermijnen.

'Criminelen' lokten volgens Aguer woensdagochtend drie vrachtwagens bij een handelscentrum bij de grensstad Renk in een hinderlaag. Later trof een groep handelsreizigers de lichamen van de slachtoffers aan. Het Zuid-Sudanese leger zette vervolgens de achtervolging op de opstandelingen in. "Na enige tijd haalde het SPLA (het Zuid-Sudanese leger, red.) de criminelen in en werden er schoten gewisseld", aldus Aguer. De opstandelingen zouden vervolgens naar Sudan zijn gevlucht.

Bijna twee weken geleden besloten Zuid-Sudan en Sudan om tien grensovergangen te openen om zo het verkeer van mensen en goederen te bevorderen. Hoewel er af en toe geweld uitbreekt, zijn de betrekkingen tussen de twee landen de afgelopen tijd ontdooid. De Sudanese president Omar al-Bashir zei vorige maand tijdens een bezoek aan de zuiderburen dat hij de betrekkingen wil normaliseren.

Finnen en Denen verhogen status Palestijnen

Finland en Denemarken hebben Palestijnse diplomatieke missies een hogere status gegeven. Dat lieten de ministers van buitenlandse zaken van beide landen vrijdag weten. De missies van 'Palestina krijgen dezelfde status' als ambassades van andere landen in Helsinki en Kopenhagen, zeiden Erkki Tuomioja en Villy Sövndal.

Het Palestijnse zelfbestuur heeft de afgelopen jaren flinke vorderingen gemaakt, zeiden de ministers.

Alle vijf Scandinavische landen - naast Finland en Denemarken ook Zweden, Noorwegen en IJsland - stemden vorig jaar in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties voor opwaardering van de VN-status van Palestina tot die van waarnemend niet-lid.

Begraafplaats weigert verdachte Boston

Een Amerikaanse begrafenisondernemer heeft moeite een begraafplaats te vinden voor Tamerlan Tsarnajev (26), een van de verdachten van de de aanslag op de marathon van Boston. De eigenaar van de onderneming in Worcester (Massachusetts) zei dat hij de hulp van regeringsfunctionarissen inroept als hij niet snel een begraafplaats vindt. "Iedereen verdient een begrafenis", zo meent Peter Stefan.

De Tsjetsjeense broers Tsarnajev worden verdacht van de aanslagen van vorige maand die drie doden en 264 gewonden tot gevolg hadden. De oudste broer Tamerlan overleed toen geprobeerd werd hem aan te houden. Dzjochar (19) zit vast.

Begraafplaatsen weigeren verdachte Boston
Begraafplaatsen weigeren verdachte Boston (Foto: ANP)

Asscher wist eerder van fraude dan Weekers

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken was eerder dan staatssecretaris Frans Weekers van Financiën op de hoogte van de fraude met zorgtoeslagen door Bulgaren. Dat blijkt uit een brief die Weekers zaterdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Volgens het feitenrelaas kreeg Asscher op 11 maart te horen van een strafrechtelijk onderzoek door de FIOD naar de fraude. Weekers kreeg pas ruim een maand later kennis van de zaak door een uitzending van het actualiteitenprogramma Brandpunt.

Asscher wist eerder van fraude dan Weekers
Asscher wist eerder van fraude dan Weekers (Foto: ANP)

Scribblenauts-makers aangeklaagd

Ontwikkelaar 5th Cell en uitgever Warner Bros. zijn aangeklaagd wegens ongeoorloofd gebruik van twee populaire memes in hun Scribblenauts-games. De mensen achter Nyan Cat en Keyboard Cat beschuldigen beide bedrijven van copyright- en trademarkschending.

Beide mannen hebben, voordat zij de aanklacht indienden, contact gezocht met zowel 5th Cell als Warner Bros. in de hoop er op een normale manier uit te kunnen komen. Zij voelden zich echter niet serieus genomen, en besloten toen de aanklacht in te dienen. Wat hen het meest dwars zit, is dat een bedrijf als Warner Bros. er zelf vaak als de kippen bij is wanneer iemand misbruik maakt van de copyrights en trademarks van het bedrijf. Dit verklaarde één van hen tegenover Eurogamer. Volgens hen gebruiken 5th Cell en Warner Bros. de memes om hun Scribblenauts-games te promoten en hebben zij hier nooit toestemming voor gevraagd of gekregen.

Geanimeerde versies van de memes zijn als easter eggs verwerkt in het originele Scribblenauts uit 2009, het vervolg Super Scribblenauts uit 2010, de iOS-versie Scribblenauts Remix en het meest recente deel Scribblenauts Unlimited. Interessant detail is dat voor beide memes pas na 2010 trademarks zijn aangevraagd, een jaar nadat het eerste Scribblenauts-deel uitkwam. De aanklagers eisen een onbekende som geld om de schade te vergoeden, en onkostenvergoeding om hun advocaten te betalen.

Nyan Cat en Keyboard Cat zijn niet de enige memes die in de Scribblenauts-games vereeuwigd zijn. Ook Giant Enemy Crab, Dramatic Chipmunk, Monorail Cat en Longcat zijn in de games te vinden, en naast hen nog een ander groot internetfenomeen.

Nyan Cat en Keyboard Cat zoals zij te zien zijn in Scribbelnauts (bron: IGN)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.